Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version kontorsinstallation

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version kontorsinstallation"

Transkript

1 Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version kontorsinstallation Enklast är om det går att sända in filerna till SDC direkt från maskinen ute i skogen. Det finns dock fall när det är nödvändigt att skicka dem från en kontors-pc: 1. Kommunikationen fungerar inte på grund av för dålig täckning. 2. Det går inte att installera Sender eftersom det inte finns någon PC i skördaren. I båda dessa fall flyttas filerna via diskett, USB-minne eller minneskort till kontoret och skickas därifrån. Det fungerar både att skicka originalfiler och filer som har kontrollerats och sparats ner av Sender i maskinen. 1 Kontroll före insändning VIKTIGT: För att kommunikationen med SDC ska fungera får inte Arbeta offline ( Work Offline ) under Arkiv (File) eller Verktygs (Tools) -menyn Internet Explorer vara ikryssat. Ett vanligt felmeddelande om Arbeta offline är ikryssat är Ingen kontakt med nätverket. 2 Uppkoppling Sender fungerar med såväl analogt modem och bredbandsuppkoppling men det krävs att rätt metod är inställd i programmet. Sker insändning via bredband måste dessutom anslutning finnas när filen ska sändas iväg. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

2 3 Fliken Insändning Normalt är det endast denna flik som behöver användas när filer ska skickas iväg till SDC. Genom att trycka på knappen Rapportera till SDC skickas alla filer som visas i rutan Filer att skicka. Vilka filer som programmet ska föreslå beror på inställningar som gjorts på fliken, tex. diskett a:\. Observera att filer som har sparats ner av Sender tidigare har fått ett annat namn än det ursprungliga. Originalnamnet finns dock kvar sist i det nya namnet. På raden Profil anges från vilken maskin filen som ska skickas kommer. Beroende av profil visas också Uppdragsgivare, Maskin nr och Aggregat. Ska någon av uppgifterna ändras sker det genom val i respektive rullningslist eller för maskinnummer i Profilfliken. Registrering av nya profiler sker i fliken Skördarprofil. Observera att vald profil även visas i den övre listen av programfönstret. Om inte alla de filer som visas i rutan ska skickas iväg går det att markera dem i rutan Filer att skicka och trycka på knappen Sänd ej. Observera att dessa filer inte raderas utan kommer bara inte med vid denna insändning. Knappen Återställ visar dem igen. Ska andra filtyper, än de som kan markeras i fliken Sökvägar, går det att kryssa för rutan Annan och via knappen leta upp den aktuella filen i utforskaren som kommer fram. Filen visas då både i den lilla rutan längst ner och i rutan Filer att skicka. Till höger går det att välja om insändning ska ske via Uppringt (modem) eller någon form av bredbandsuppkoppling. Insändningen startas genom att trycka på knappen Rapportera till SDC. Fungerar allt som det ska visas filöverföringen på skärmen och filen flyttas över till fliken Skickat. Om kommunikationen inte fungerar flyttas filen till Utkorgen och skickas iväg vid nästa uppkopplingsförsök utan att du behöver göra något extra. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

3 3.1 Kontroller vid insändning I samband med insändningen sker vissa kontroller på att det finns giltiga identitetsuppgifter i filerna som skickas. Saknas nödvändiga uppgifter kommer det fram en ruta där korrekta värden kan matas in. När ni har korrigerat värdet trycker ni på knappen Ny kontroll så skickas filen iväg till SDC. Om ni inte vet de korrekta uppgifterna ska ni välja Sänd ej och låta filen ligga kvar tills ni har tagit reda på dem. De uppgifter är nödvändiga för att sända är: (Variabelnummer enligt StanFord) Virkesordernummer Anges i variabel 35 typ 2 (35/2), alternativt variabel 21 typ 1. Virkesordernummer fås av uppdragsgivaren. Observera att det är de 8 första tecknen som kontrolleras när det gäller variabeln för virkesorder. I de fall filen skördarens mätning ska vara vederlagsgrundande ska det finnas uppgifter efter virkesordernumret som anger vilken typ vederlag det ska vara. Se SDC handbok Redovisning av skördardata i VIOL. Uppdragsgivarens maskinnummer Anges i 3/2 alternativt 3/1 Maskinnumret fås av uppdragsgivaren Avverkningsföretag En kod för företaget som äger maskinen. Uppgiften hämtas i första hand från variabel 34 typ 2 i filen som ska sändas. Om koden saknas eller om det är ett ogiltigt värde i filen används det som har angivits i Sender (se fliken Profil). Vet du inte den rätta koden för avverkningsföretaget ska du skriva 10 st nollor i fältet. Koden är ett tiosiffrigt nummer bestående av huvudkod (företagsidentitet) och internt nummer som tillhandahålls av SDC. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

4 Korrupta filer Kommer det ett meddelande om att filen är korrupt beror det på att filen avslutas på ett felaktigt sätt. Testa att spara om filen i styrsystemet. 3.2 Spara filen på kontors-pc Knappen Spara fil kan användas om filen ska sparas ner lokalt och sändas iväg vid ett senare tillfälle. Programmet föreslår att filen sparas på diskett men det går att ange en annan sökväg. Är det en originalfil sker samma kontroller av filinnehållet som vid insändning. 4 Fliken Utkorgen I denna flik visas de filer man har försökt men inte lyckats skicka iväg. Dessa skickas iväg vid nästa uppkopplingsförsök. Det går även att skicka enbart de filer som visas i utkorgen genom att trycka på knappen Rapportera till SDC på denna flik. Genom att markera en fil och trycka på knappen Ta bort försvinner den från utkorgen utan att skickas iväg. OBS! Filen har fått ett annat namn här jämfört med det ursprungliga originalnamnet som visades i fliken Insändning. Filnamnet har kompletterats med bland annat identitetsuppgifter för uppdragsgivare och skördare för att enklare identifieras när de kommer till SDC. Sist i det nya filnamnet finns dock det ursprungliga namnet kvar. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

5 5 Fliken Skickat I denna flik visas vilka filer som har skickats iväg den senaste tiden från programmet. Observera att filerna har fått andra namn jämfört med originalfilerna (se utkorgen) och att det är en fil per insändningstillfälle. Genom att markera och trycka på knappen Flytta till utkorgen går det att lägga tillbaka filen i Utkorgen och skicka den på nytt. Knappen Ta bort raderar filen från fliken Skickat. Längst ner på fliken går det också att ställa in att filerna ska försvinna automatiskt efter ett visst antal dagar. Ändras antalet måste det sparas genom knappen Spara inställning. 5.1 Kopior En kopia av de ursprungliga filerna sparas också i mappen C:\SDC\SDCSPARAT. Skillnaden mot de filer som syns i fliken Skickat är att där sparas endast en ackumulerad fil per trakt oavsett hur många gånger insändning skett till SDC. (Gäller dock inte om filen redan kontrollerats i maskinen när den skickas vidare till SDC från kontoret.) F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

6 6 Fliken Sökvägar I denna flik går det ange vilka filtyper som ska sändas iväg till SDC. För respektive filtyp går det också att ange sökvägen till filen. Förvalt vid kontorsinstallationer är diskettenheten på datorn (a:\) men denna kan ändras för varje filtyp via knappen. Det är också möjligt att ange olika sökvägar för olika profiler. Är det inte aktuellt att skicka en viss filtyp tas bocken bort på just den raden. Kom ihåg att spara eventuella ändringar med knappen Spara inställning. De inställningar som görs lagras per skördarprofil. De filtyper som finns att välja mellan är namnsatta enligt Stanford och har följande innehåll:.prd Produktionsfil (skördare) aggregerad i diameter- och längdklasser.pri Produktionsfil (skördare) uppdelad på enskild stockdata.stm Stamdatafil.APT Apteringsfil.OAI Fil med identitetsuppgifter för den aktuella trakten.ktr Kontrollmätningsfil.KAL Kalibreringsfil.DRF Driftsuppföljning på maskinen.rep Reparationsuppföljning.PRL Produktionsfil från skotare Har filen redan kontrollerats i skördaren när den sparades på disketten räcker det att bocka för raden med Kontrollerade filer. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

7 7 Fliken Profil I denna flik visas de specifika uppgifterna som gäller för den profil som valts på fliken Insändning. Genom att trycka på knappen Ändra aktiveras alla fält och rullningslister och det är möjligt att ändra någon uppgift. Kom ihåg att ändringar måste sparas med knappen Spara inställning. Identitet hos SDC och Lösenord hos SDC är uppgifter som tillhandahålls av SDC i samband med installationen. Det är viktigt att det blir rätt med små och stora bokstäver. Användarnamnet ska anges små bokstäver (sdcgpx.). Kod för avverkningsföretaget är en identitet på företaget som äger maskinen. Koden består av 10 siffror där de fem första är huvudkoden (företagsidentitet hos SDC) och de fem följande ett internt nummer. Avverkningsföretagets huvudkod tillhandahålls av SDC. På raden Maskintillverkare anges fabrikat. I listorna Aggregat A och Aggregat B går det att ange vilka aggregat som används på skördaren. De val som sker här visas i listan med alternativa aggregat på fliken Insändning. Saknas det aggregat som används ombeds ni kontakta SDC så att listan kan kompletteras. I listan med Styrsystem anges vilket fabrikat på styrsystemet som används. Vid Språk/language finns möjlighet att ändra klartexterna i programmet från svenska till tyska. Ändras språket måste programmet startas om. Knappen Verifiera ID samt sök uppdateringar används vanligen bara i samband med installation för att kontrollera att korrekt ID och lösenord för maskinen har matats in. Trycker du på knappen försöker programmet att ringa SDC. Fungerar uppkopplingen kommer det en bekräftelse på det. Har det skett programuppdateringar sedan programmet installerades kommer det upp ett meddelande om att dessa kan hämtas. Knappen Maskinnummer kan användas om man vill vara säker på att alla filer som sänds iväg innehåller samma företagsspecifika maskinnummer. Har man angivet ett maskinnummer här skriver det över eventuellt maskinnummer som fanns med i den ursprungliga filen. Kör maskinen för flera uppdragsgivare går det att ange olika förvalda värden. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

8 För att lägga in ett förvalt maskinnummer markeras din uppdragsgivare i den övre rutan så att denna visas på raden längst ner. I fältet till höger om detta skrivs maskinnumret in. Knappen Aktivera (eller Enter) flyttar upp numret i den övre rutan. Detta kan sedan upprepas för alla uppdragsgivare som är aktuella. Innan bilden stängs måste man trycka på Spara inställningar. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

9 8 Komplettering av profiler Funktioner kontor ver För att lägga till helt nya skördarprofiler trycker du på knappen Skapa ny profil som finns i fliken Profil. Då visas denna bild: Genom att trycka på knappen Skapa ny profil startas ett program där maskinspecifika uppgifter matas in. (Detta fungerar på samma sätt som steg två i installationen av programmet.) Steg 1: Startbild. Klicka på Nästa Steg 2: Ange ett profilnamn så att du kan identifiera maskinen. Steg 3: Ange SDC identitet, lösen för maskinen och ev. kod för avverkningsföretaget. Steg 4: Ange maskintillverkare. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

10 Steg 5: Ange aggregat. Om skördaren Steg 6: Ange det mindre aggregatet. växlar mellan olika aggregat anges här (Anges i de fall det går att byta det större av dem. aggregat på skördaren.) Steg 7: Ange styrsystem. Steg 8: Ange uppdragsgivare. Steg 9: Klart. Klicka på Avsluta. Steg 10: Den nya profilen har skapats F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

11 och kan väljas som ett alternativ på Insändningsfliken. För att ta bort en profil; markera den i listan och tryck på knappen Radera. När borttagningen bekräftas i rutan som kommer fram, försvinner den helt och hållet. 9 Fliken Logg Här loggas allt som sker i programmet i samband med insändning. Normalt behöver denna inte användas men det kan vara aktuellt att titta i den i samband med felsökning. 10 Uppdateringar När du trycker på knappen Verifiera ID och sök uppdateringar sker en kontroll om det finns en nyare version av programmet att hämta än den du har installerad. Finns det uppdateringar kommer kan du själv välja om du vill hämta dem direkt eller vänta till ett senare tillfälle. Denna fråga kommer upp varje gång tills du har hämtat uppdateringen. Vid uppdatering hämtas de filer som har förändrats jämfört med vad du har på din dator. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

12 Tryck på Slutför i denna bild så kopplar programmet ner. 11 Kundsupport En kortfattad beskrivning av funktionerna i programmet fås via Hjälp-knappen till höger i programmet. Det går också att vända sig till SDCs kundtjänst med funderingar och frågor, tfn: talsvarsalternativ 5 eller drivning@sdc.se. F a x : O r g n r : P o s t g i r o : B a n k g i r o : (12)

Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version installerad i skördare, skotare eller drivare

Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version installerad i skördare, skotare eller drivare Funktioner i SDCs insändningsprogram Sender version 03.05 installerad i skördare, skotare eller drivare Det går även att komma åt en kortfattad beskrivning av funktionerna i programmet via Hjälpknappen

Läs mer

Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare

Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Vid installation kommer programmet att automatiskt att sparas på datorns C-enhet. Det går inte att ändra

Läs mer

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta.

Datum 2012-12-28. Den första bilden i installationsprogrammet visar vilken version det är. Klicka på Nästa eller tryck Enter för att fortsätta. Installation av SDCs insändningsprogram Sender för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av tre steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man

Läs mer

Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare. 1 Steg 1 installation. Installation kontor ver 03.

Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare. 1 Steg 1 installation. Installation kontor ver 03. Kontorsinstallation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare Vid installation kommer programmet att automatiskt att sparas på datorns C-enhet. Det går inte att ändra detta.

Läs mer

Installation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare. 1 Steg 1 installation. Installation ver 03.

Installation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare. 1 Steg 1 installation. Installation ver 03. Installation av SDCs insändningsprogram för filer från skördare, skotare eller drivare Installationen består av två steg som automatiskt körs efter varandra. Steg 1: Programmet installeras och man anger

Läs mer

Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem

Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem Beskrivning för programversion 3.1 av DasaSDC.Exe Beskrivningen är giltig för Dasa4 och d5bucking apteringssystem. Beskrivning av produktionsrapportering

Läs mer

Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem

Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem Beskrivning av produktionsrapportering med Dasa apteringssystem Beskrivning för programversion 3.0 av DasaSDC.Exe Beskrivningen är giltig för Dasa4 och d5bucking apteringssystem. Beskrivning av produktionsrapportering

Läs mer

Specifikation av krav och innehåll i insända filer från skördare och skotare till SDC... 1

Specifikation av krav och innehåll i insända filer från skördare och skotare till SDC... 1 Handläggare Daniel Olsson Specifikation av krav och innehåll i insända filer från skördare och skotare till SDC Innehållsförteckning Specifikation av krav och innehåll i insända filer... 1 1 Allmänt...

Läs mer

Kom igång med Rapp. Rapp

Kom igång med Rapp. Rapp Rapp Rapp är en webbapplikation som används till rapportering av skotade och skördade volymer. En webbapplikation innebär att det inte behöver ske en installation utan applikationen finns att tillgå via

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Före start på ett nytt avverkningsområde skall man radera aktuellt avverkningsområde eller välja ett nytt avverkningsområde (1 till 4).

Före start på ett nytt avverkningsområde skall man radera aktuellt avverkningsområde eller välja ett nytt avverkningsområde (1 till 4). 5 ANVÄNDNING 5.1 Starta nytt avverkningsområde Före start på ett nytt avverkningsområde skall man radera aktuellt avverkningsområde eller välja ett nytt avverkningsområde (1 till 4). 5.1.1 Radera / välja

Läs mer

Användarmanual TextAppen Online

Användarmanual TextAppen Online Användarmanual TextAppen Online Innehåll Innehåll... 2 Registera dig... 3 Logga in på Textappen online... 5 Samtal... 6 Ringa samtal... 6 Avsluta samtal... 7 Spara samtal... 7 Besvara samtal... 8 Ringa

Läs mer

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit

Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit Installation/Uppdatering via nedladdning från Kundtorget för Hogia Bokslut, Hogia Bokslut Företag, Hogia Audit med Bokslut och Hogia Audit För att hämta den senaste versionen av Programmet kan du antingen

Läs mer

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2.

Krav på webbläsare. Manual för arbetslöshetkassorna. De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox 2. Användarmanual till IAF:s portal för arbetslöshetskassor 1 (8) Manual för arbetslöshetkassorna Krav på webbläsare De webbläsare som är kompatibla med portalen är minst Internet Explorer 6.x och Firefox

Läs mer

SDCs tolkning och redovisning av skördarens kontrollmätning rapporterad i hqc-formatet enligt StanForD2010

SDCs tolkning och redovisning av skördarens kontrollmätning rapporterad i hqc-formatet enligt StanForD2010 SDCs tolkning och redovisning av skördarens kontrollmätning rapporterad i hqc-formatet enligt StanForD2010 SDCs tolkning och redovisning av skördarens kontrollmätningsmeddelande rapporterad i hqc-formatet

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om aktuella komponenter saknas på datorn. installationsanvisning Hogia Bokslut Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn.

Installationsguiden startar med en välkomstdialog antingen för produkten eller för nödvändiga komponenter om de saknas på datorn. INSTALLATIONSANVISNING HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter att installera. Välj det alternativ

Läs mer

FIRSTCLASS. Innehåll:

FIRSTCLASS. Innehåll: FIRSTCLASS Innehåll: Hämta klient...2 Installera klient...2 Konfigurera klient...2 Koppla upp...3 Skrivbordet...3 Mailbox...3 Presentation...3 Skapa ett nytt meddelande...4 Söka mottagare för nytt meddelande...4

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 2018-02-02 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 3 DAFGU-/GDA-dator, Windows 10... 3 Öppna hemkatalogen... 3 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Läsa dokument/information i advantum

Läsa dokument/information i advantum Läsa dokument/information i advantum Förhandsgranskning Välj vilken funktion du vill ha på fönstret genom att klicka på knappen i fönstrets övre högra hörn. Intryckt knapp = du granskar varje dokument

Läs mer

Installation och aktivering av Windows 7

Installation och aktivering av Windows 7 Installation och aktivering av Windows 7 0. Innan du börjar installera Windows 7 Innan installationen bör du kontrollera om datorn har de nödvändiga förutsättningarna för att kunna köra Windows 7 med hjälp

Läs mer

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET.

OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. INSITE INSTALLATIONSBULLETIN Sid 2: Installera INSITE Sid 7: Ta bort INSITE OBS! FÖRSÖK INTE INSTALLERA PROGRAMVARAN INNAN DU HAR LÄST DET HÄR DOKUMENTET. OM PROGRAMVARAN INSTALLERAS ELLER ANVÄNDS PÅ FELAKTIGT

Läs mer

Lathund för BankID säkerhetsprogram

Lathund för BankID säkerhetsprogram Lathund för BankID säkerhetsprogram BankID säkerhetsprogram för Windows, version 4.10 Datum: 2009-11-23 Introduktion När du ska hämta ut och använda e-legitimationen BankID behöver du ha ett installerat

Läs mer

Introduktion till. CDB Internet

Introduktion till. CDB Internet Introduktion till CDB Internet Juni 2012 CDB-Internets webbsida CDB-Internets webbsida nås via Jordbruksverket www.jordbruksverket.se Under bilden E-tjänster väljer du CDB-Internet i snabbvalslistan Första

Läs mer

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.

Kom igång. Readyonet Lathund för enkelt admin. Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt. Kom igång Logga in Skriv in adressen till din webbsida följt av /login. Exempel: www.minsajt.se/login Nu dyker en ruta upp på skärmen. Fyll i ditt användarnamn och lösenord och klicka på "logga in". Nu

Läs mer

PRAKTISK HANDBOK RUTER

PRAKTISK HANDBOK RUTER PRAKTISK HANDBOK FÖR RUTER Upplaga 3 reviderad 2012-10-23 1 Detta är startrutan i "Ruter". Här väljer du vilken typ av tävling det ska vara. Normalt väljer du "Par..." 2 Här anger du ett namn för tävlingen

Läs mer

MegTax CardCenterPro

MegTax CardCenterPro 09-09-25 n 1 1 (7) MegTax CardCenterPro 1. Installation... 2 2. Hantering... 3 2.1. Tömning... 3 2.2. Fliken Kortrutiner... 4 2.3. Visa logg & Visa ej tömda... 5 2.4. Fliken Fakturafil... 5 2.5. Fliken

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan skriftligt

Läs mer

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok

Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30

Författare Version Datum. Visi System AB 2.0 2009 03 30 1. Syfte Syftet med detta dokument är att beskriva hur man installerar Visi på din dator. Dokumentet är uppdelat i fyra delar: Installation Grundinställningar Kom igång med Visi Felsökning 1.1. Systemkrav

Läs mer

Att komma igång med ELDA

Att komma igång med ELDA Att komma igång med ELDA SmartDisk används tillsammans med programmet ELDA som måste vara installerat på din dator. Programmet laddas ned från Skatteverkets webbplats www.skatteverket.se.om du inte har

Läs mer

Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv

Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv Manual ForwarderVolume Version: 1.4 sv Dasa Control Systems AB Dasa Control Systems AB Innehållsförteckning 1 Översikt...1 1.1 ForwarderVolume...1 1.1.1 Avverkningsobjekt... 1 1.1.2 Transportobjekt...

Läs mer

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet.

Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Programmets startmeny ser ut så här. För att få fram menyerna Avsluta, Inställningar och Användare måste du föra markören upp till det blåa fältet. Då du klickar på Användare öppnas denna bläddringslista.

Läs mer

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING.

SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. SNABB-GUIDE FÖR GOOGOL T1 PROGRAMMERING. Inledning. Denna snabb-guide är främst framtagen för dig som aldrig har programmerat någon GoogolT1, men kan även hjälpa dig som inte så ofta jobbar med GoogolT1.

Läs mer

MOBILT INKÖP MANUAL VERSION 3. Sida 1

MOBILT INKÖP MANUAL VERSION 3. Sida 1 MOBILT INKÖP MANUAL VERSION 3 Sida 1 Allmän beskrivning... 3 Orderprocess... 3 Ute i butiken... 3 På kontoret/vid datorn... 3 Mobilt inköp handdator... 5 Användande... 5 Order översikt... 5 1. Ny order...

Läs mer

Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6. Bredband ADSL. Hitta första telefonjacket

Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6. Bredband ADSL. Hitta första telefonjacket Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 546v6 Bredband ADSL Hitta första telefonjacket Börja alltid med att läsa den lilla foldern SpeedTouch Anvisning hitta första jacket. Följ anvisningarna noga

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice

Installation Hogia Small Office. Bokföring. Se hur vi förenklar vardagen för dig som småföretagare på www.hogia.se/smalloffice Installation Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är

Läs mer

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning

Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Schemalätt 6.0 Applikationstjänstanvisning Inledning Här följer en kort instruktion över hur du ansluter till Schemalätt 6.0 med applikationstjänsten RemoteApp via Windows 7 och Internet Explorer (IE)

Läs mer

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se -

Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - Installationsanvisning - Kopplingen mellan GK96 och golf.se - (Läs hela anvisningen innan du installerar)!denna installationsanvisning innehåller förändringar från tidigare versioner! 1. Programmets syfte...

Läs mer

Bevakning/rättning av skotarrapporterat data

Bevakning/rättning av skotarrapporterat data Handläggare Inger Åslin Bevakning/rättning av skotarrapporterat data Resultatet av skotarrapporterade mätningar som blir avvisade i VIOL går inte att se i ex. VIS, PRINS och Lagersystemet. Mätningarna

Läs mer

ALEPH ver. 18 Lån - övningar

ALEPH ver. 18 Lån - övningar ALEPH ver. 18 Lån - övningar Fujitsu, Westmansgatan 47, 582 16 Linköping Anslut till lånemodulen i biblioteket/databasen SWE50 (administrativ databas). Låntagare A. Registrera tre nya låntagare Ø Visa

Läs mer

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning

FLEX Personalsystem. Uppdateringsanvisning FLEX Personalsystem Uppdateringsanvisning Innehållsförteckning UPPDATERING... 3 Allmänt... 3 Förberedelser... 3 Informera om uppdatering... 3 Ladda hem uppdateringsfiler... 4 Att observera vid uppdatering...

Läs mer

IT-system. BUP Användarmanual

IT-system. BUP Användarmanual IT-system Användarmanual Innehållsförteckning 1. Att komma igång med... 1 1.1 Installera... 1 1.1.1 Byt databas... 1 1.1.2 Behörighet att byta databas... 2 1.2 Logga in... 3 1.2 Inloggad... 3 1.3 Logga

Läs mer

Anståndsguide Norstedts Klient

Anståndsguide Norstedts Klient Anståndsguide Norstedts Klient Finns i Norstedts Klient under menyn Åtgärder Anståndsguide eller klicka på ikonen i verktygsraden Du måste börja med att markera för vilka klienter du vill göra anstånd.

Läs mer

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn

Vid fel och frågor Ta kontakt med förbundet. Logga in. Menyn Manual Spelarregistrering Manualen beskriver hur man lägger in spelare i sin spelartrupp och tilldelar fasta spelarnummer. Läs igenom manualen och följ den när du lägger in spelarna i ditt lag och föreningens

Läs mer

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0

Sharpdesk V3.5. Push - installationsguide: produktnyckelversion. Version 1.0 Sharpdesk V3.5 Push - installationsguide: produktnyckelversion Version 1.0 Copyright Upphovsrätten för denna programvara tillhör Sharp Corporation. All reproduktion, bearbetning eller översättning utan

Läs mer

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola

Novaschem Integration. Procapita Education Grundskola Novaschem Integration Procapita Education Grundskola Augusti 2013 Education Sida 2/15 Innehåll FÖRBEREDELSER... 3 Nytt läsår... 3 Pågående läsår... 3 Förberedelser övrigt... 3 Procapita... 4 Export från

Läs mer

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows

Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 2019-02-21 IT-ENHETEN Innehåll Information om hemkatalog och lagring av filer... 2 PC... 2 GDA-dator, Windows 10... 2 Öppna hemkatalogen... 2 Kontrollera synkronisering av hemkatalog... 4 Återställning

Läs mer

Installationsguide / Användarmanual

Installationsguide / Användarmanual (Ver. 2.6.0) Installationsguide / Användarmanual Innehåll 1. Välkommen Sid 1 Välkommen som Internet kund hos Seth s Bredband Kontrollera att din Internetlåda innehåller: 2. Anslutningsguide Sid 2 Koppla

Läs mer

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering

SRU-hantering i Byra. Innehåll. Supportmanual Byrå. SRU-hantering i Byra Innehåll Inställningar... 2 Klarmarkera SRU... 4 Meddelanden i SRU-status... 6 Filen är utcheckad... 6 Ingen deklarationsfil funnen... 6 För många filer... 7 Filen är inte lagrad i en deklarationsversion...

Läs mer

Många företag och myndigheter sköter sina betalningar till Plusoch

Många företag och myndigheter sköter sina betalningar till Plusoch 70 80 60 ''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''''' 40 20 30 Manual 2 Installation Många företag och myndigheter sköter sina betalningar till Plusoch Bankgirot

Läs mer

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien)

Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskild information om personalliggare Fröbergs RFID / Fingerprint (TM-600 Serien) Särskilt om personalliggare Version 2.0 2019-05-22 Innehållsförteckning 1 - VIKTIGT ATT TÄNKA PÅ... 3 2 - SÄRSKILT UPPLÄGG

Läs mer

Installation/start av LOGGER

Installation/start av LOGGER Sida 1 av 7 Installation/start av LOGGER Ursprungligen skriven av Tommy/SM7NZB. Redigerad och uppdaterad av Ulf/SM0LCB. Gå till http://welcome.to/logger. Klicka på logxxx.exe (xxx anger versionsnummret

Läs mer

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare.

sektionsdata webb Sektionsdata webb är anpassat för att du ska kunna justera, jobba i eller visa dina kalkyler för kollegor, kunder och beställare. sektionsdata webb För dig som har ett aktivt abonnemang i sektionsdata, ingår även sektionsdata webb. Nu kan du ta med dig dina kalkyler vart du än är, på en surfplatta, smartphone eller dator. Sektionsdata

Läs mer

Dialect Unified MAC-klient

Dialect Unified MAC-klient Dialect Unified MAC-klient Med Dialect Unified MAC-klient når du företagets växelfunktioner. Du kan sätta hänvisningar, logga in och ut ur grupper och t ex flytta samtal till en kollega du får tillgång

Läs mer

Uppdatering av läsplatta och mötesapp

Uppdatering av läsplatta och mötesapp 1 (18) Datum 2014-03-18 Systemförvaltning W3D3 och meetings Instruktion Uppdatering av läsplatta och mötesapp Den här instruktionen visar hur du gör för att uppdatera din läsplatta. Uppdateringen är viktig

Läs mer

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8

TES Mobil. Användarmanual. Användarmanual TES Mobil Dok.nr. 32-019-03-02 v8 1 TES Mobil Användarmanual 2 Innehållsförteckning 1 Introduktion... 3 1.1 Vad kan man göra med TES Mobil?... 3 1.2 Vad är en RFID-tag?... 3 1.3 Olika hantering på olika mobiltelefoner... 3 1.4 Rekommendationer

Läs mer

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL

ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL ANVÄNDARBESKRIVNING FÖR PERSONAL 1 INLEDNING Programmet ipool är ett system för att på ett effektivt sätt sköta bemanning och personalinformation via ett webbaserat gränssnitt som är enkelt att använda

Läs mer

Manual Medomotion-appen

Manual Medomotion-appen Steg 1: Skapa konto Ladda ner appen på din mobiltelefon antingen via Google Play eller AppStore beroende på om du har en Android eller Iphone. Appen fungerar för båda systemen. För att hitta appen sök

Läs mer

Handledning för Installation av etikettskrivare

Handledning för Installation av etikettskrivare Handledning för Installation av etikettskrivare Windows 7 Expert Systems 2011 Expert Systems kundtjänst: Senast Uppdaterad: 15-02-23 Exder Etikettskrivare Windows 7 Sida 2 av 23 Innehållsförteckning 1.

Läs mer

Klassens aktivitet. Inställningar

Klassens aktivitet. Inställningar Klassens aktivitet Inställningar Förslag till struktur på klassens aktivitet Jag föreslår att vi till en början väljer att ha ganska lite att välja på i aktiviteten, så att det inte blir för rörigt för

Läs mer

Beställa varor från Webbutik KUL

Beställa varor från Webbutik KUL 1 (12) 2016-10-07 Status: i Pilotdrift Beställa varor från Webbutik KUL Innehållsförteckning Inloggning... 2 Snabbguide för beställning... 2 Spara beställning... 6 Spara som mall - Favoritbeställning...

Läs mer

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express

Din guide till. Byte av databas. Från MSDE till SQL Express Din guide till Byte av databas 123 Från MSDE till SQL Express Innehållsförteckning 1. Tekniska krav... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Kundservice/Teknisk support... 2 4. Byte av MSDE till SQL Express...

Läs mer

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT

HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT installationsanvisning HOGIA AUDIT MED BOKSLUT, HOGIA AUDIT och HOGIA BOKSLUT Du laddar ner programmet från vårt Kundtorg www.kundtorg.hogia.se under Nedladdningar Aktuell version. Här finns olika möjligheter

Läs mer

Installationsanvisning fr o m

Installationsanvisning fr o m 1 Installationsanvisning fr o m 2013.4 Från och med version 2013.4 har registreringen av licens förändrats och du behöver registrera den så snart programmet är installerat på datorn. Läs noga igenom avsnittet

Läs mer

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING...

ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... Entré Innehåll ENTRÉ DOKUMENTHANTERING... - 2 - Starta Dokumenthantering... - 3 - Lägga till dokument via frågeguide... - 4 - Frågeguiden... - 5 - Lägga till dokument manuellt... - 7 - Lägg till fil...

Läs mer

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL

Installationsanvisning. ADSLmodem: SpeedTouch 780WL. Bredband ADSL Installationsanvisning ADSLmodem: SpeedTouch 780WL Bredband ADSL Hitta första telefonjacket Börja alltid med att läsa den lilla foldern SpeedTouch Anvisning hitta första jacket. Följ anvisningarna noga

Läs mer

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem.

Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Generellt Allmänt Näsgård Pocket är i princip en miniversion av Näsgård Management och kan köra på en handdator och telefon med Windows operativsystem. Tilläggsmodul Pocket är en tilläggsmodul till Näsgård

Läs mer

Kapitel 1 Ange din kontoinformation

Kapitel 1 Ange din kontoinformation Kapitel 1 Ange din kontoinformation Skapa ett nytt konto För att skapa ett nytt konto, öppna din webbläsare och skriv in adressen http://cloudigo.regincontrols.com/. Klicka på knappen Skapa nytt konto

Läs mer

Bruksanvisning Bläckfisken USB

Bruksanvisning Bläckfisken USB Bruksanvisning Bläckfisken USB Kontaktanslutning till datorer och pekplattor Tel/Fax.: 013-712 70 Östra Harg Torpängen 585 91 Linköping E-post: info@hargdata.se Hemsida: www.hargdata.se Innehållsförteckning:

Läs mer

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning

Om du behöver hjälp. Telia Simka Bruksanvisning Om du behöver hjälp Om du har frågor om ditt abonnemang, ring vår Kundservice på tel 90 350. Har du tekniska frågor om din Telia Simka, ring 020-76 89 89. Kortläsare för GSM-kort Med programvara för PC

Läs mer

Utbildningsplattformen Lecando

Utbildningsplattformen Lecando Handledning till Utbildningsplattformen Lecando Elever Kurs- och kommunikationsdelen Lecandoversion: 4.3 Januari 2002 Stockholms stad 2001 IT-center Box 8302 104 22 STOCKHOLM Besöksadress: Polhemsgatan

Läs mer

6. Skapa kontrolluppgiftsregister

6. Skapa kontrolluppgiftsregister 6. Skapa kontrolluppgiftsregister Välj att arbeta i det föregående året databasen för inkomstår 2013. Löneprogrammet hanterar kontrolluppgift KU10. Som arbetsgivare ska du lämna kontrolluppgifter för alla

Läs mer

Komvux Användarhandbok

Komvux Användarhandbok Komvux Användarhandbok för rapportering i tjänsten Studeranderapportering Maj 2012 1.1 Registrera elever Den här sidan används för att nyrapportera yngre komvuxelever. När du matar in eleverna läggs de

Läs mer

Kom igång med Swish i kassan!

Kom igång med Swish i kassan! Kom igång med Swish i kassan! Beskrivning Den här dokumentationen beskriver hur man kommer igång med vår koppling till Swish i kassasystemet och är framtagen i syfte att butiken själv skall kunna klara

Läs mer

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn

Memeo Instant Backup Snabbguide. Steg 1: Skapa ett gratis Memeo-konto. Steg 2: Anslut din lagringsenhet till datorn Inledning Memeo Instant Backup är en enkel lösning för säkerhetskopiering i en komplicerad digital värld. Dina värdefulla filer på din C-enhet säkerhetskopieras automatiskt och kontinuerligt av Memeo Instant

Läs mer

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC

Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC 1 (9) INSTALLATIONSANVISNING MS Office 2013 - Windows 2013-11-26 Installationsanvisning för Su Officemallar 2013 För PC Word och PowerPoint Innehållsförteckning Var hittar jag Su Officemallar?... 2 Är

Läs mer

Kom igång med Skype (PC)

Kom igång med Skype (PC) Kom igång med Skype (PC) 1. För att kunna använda Skype måste du först ladda ner programmet till din dator och ditt operativsystem. Klicka på länken nedan så kommer du till sidan där du kan ladda ner Skype

Läs mer

Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete)

Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete) Capitex Portfölj (för frånkopplat arbete) Capitex Portfölj gör det möjligt att arbeta i Capitex Säljstöd hemma eller ute på fältet med t ex en bärbar dator. Information från den gemensamma databasen på

Läs mer

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM

INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM INSTALLATION AV VITEC MÄKLARSYSTEM Studentversion september 2013 Innehållsförteckning 1. Installera VITEC Mäklarsystem... 2 2. Läs noga igenom manualen... 2 3. Systemkrav... 2 4. Kundservice/Teknisk support...

Läs mer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer

instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer instruktion för att hämta certifikat med Windows Vista och Internet Explorer För att kunna logga in på Internetkontoret behöver du ett personligt certifikat samt ett Rot/CA Bankcertifikat. Så här gör du

Läs mer

Guide för kunder med Nordea e-legitimation

Guide för kunder med Nordea e-legitimation Dok namn: Guide för kunder Typ: typ Sida: 1(24) Beslutsfattare: beslutsfattare Status: status Datum: 2013-04-10 Ägare: Servicedesk Version: 1.0 Guide för kunder med Nordea e-legitimation Innehåll Guide

Läs mer

INSTALLATION AV KLIENT

INSTALLATION AV KLIENT INSTALLATION AV KLIENT BOOK-IT 7.1 2013-11-27 Axiell Sverige AB, Box 24014, 224 21 Lund Fältspatvägen 4, 224 78 Lund, tel: 046-2700 400, e-post: lund@axiell.com Innehållsförteckning Förberedelse inför

Läs mer

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg

Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Användarhandbok Sjötid Användning ombord på fartyg Systemet är tänkt att användas av den ombord som är ansvarig för den rapporterade arbetstiden, alltså befälhavaren ombord. Start av programmet och inloggning...

Läs mer

Guide för behörighetssystemet i Matilda

Guide för behörighetssystemet i Matilda Guide för behörighetssystemet i Matilda Guiden är uppdaterad t o m Matildaversion 4.7.0. Eftersom olika personer med olika arbetsuppgifter och funktioner inom kostverksamheten använder Matilda på olika

Läs mer

Gör så här för att rapportera:

Gör så här för att rapportera: Cykla och gå till jobbet 2012 Gör så här för att rapportera: OBS! Se till att du har anmält dig innan du gör detta. Om du inte vet hur man gör, klicka här. Steg 1: Skriv ut redovisningspapperet Gå till

Läs mer

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod.

1. Ange ditt personnummer (utan bindestreck) samt din fyrsiffriga PIN-kod. PIN-KOD: Det första du behöver är en PIN-kod. Denna PIN-kod skickades till dig i ett rekommenderat brev i samband med att du blev kund i Internetkontoret. PIN-koden är personlig och består av fyra siffror.

Läs mer

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du behöver därför efter installationen är slutförd registrera ditt licensnummer

Läs mer

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering.

Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. Uppdatera Mobilus Professional till version 2.0.1 Krav: * Filen MpUpdate.exe får inte köras när du startar denna uppdatering. * Filen MP.exe (Mobilus programmet) får inte användas* under tiden uppdateringen

Läs mer

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB

LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB LW313 Sweex Wireless 300N Adapter USB OBS! Utsätt inte Sweex Wireless 300N Adapter USB för extrema temperaturer. Placera inte enheten i direkt solljus eller i närheten av värmeelement. Använd inte Sweex

Läs mer

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring

Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring 1 Installationsanvisning Hogia Small Office Bokföring Från och med version 2012.2 har vi gått över till licensnummer och du måste därför efter installationen är slutförd registrera ditt licensnummer under

Läs mer

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar

Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Guide till att använda Audacity för uttalsövningar Victoria Johansson Humlabbet, SOL-center, Lund IT-pedagog@sol.lu.se 28 mars 2006 1 Inledning Audacity är ett program som kan användas för att spela in

Läs mer

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator

Inläsning av bokföringsorder via Excelerator Inläsning av bokföringsorder via Excelerator EA mailar ut mallar till redovisningsansvariga. Spara mallen lokalt på er dator eller på ert lokala nätverk. Öppna Appcenter via https://appcenter.user.ki.se/rdweb/pages/en-

Läs mer

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE

ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE 1 (20) ANVISNING FÖR DJURHÅLLARE Utarbetad av: 7.3.2011 Piia Kauppi Evira Granskad av: 10.8.2011, 28.9.2011 Pia Vilen Evira Godkänd av: 29.9.2011 Matti Huttunen Evira 2 (20) DOKUMENTETS ÄNDRINGSHISTORIK

Läs mer

TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK

TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK TELIA CENTREX IP ADMINISTRATÖRSWEBB HANDBOK Telia Centrex IP Administratörswebb Handbok 2 Handbok Telia Centrex IP Administratörswebb Du hittar alltid senaste versionen av denna handbok på https://ipac.telia.com

Läs mer

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter

Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Instruktioner för användning av Accessapplikationen till uppföljning av skyddsvärda arter kärlväxter samt AnnexIIkärlväxter Mats Blomqvist, HAFOK AB & Tobias Ekendahl, Länsstyrelsen i Jämtland Version

Läs mer

Manual till SKOLMILJÖ 2000. Användarmanual för lokal administratör av arbetsmiljöenkäter för skolor

Manual till SKOLMILJÖ 2000. Användarmanual för lokal administratör av arbetsmiljöenkäter för skolor Manual till SKOLMILJÖ 2000 Användarmanual för lokal administratör av arbetsmiljöenkäter för skolor INNEHÅLLSFÖRTECKNING SKOLMILJÖ 2000 1. Inledning 3 Användarmanual för administration av undersökningar

Läs mer