Likabehandlingsplan för Lidingö stad

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Likabehandlingsplan för Lidingö stad 2012-2014"

Transkript

1 Likabehandlingsplan för Lidingö stad Inledning Lidingö stad som arbetsgivare ska enligt diskrimineringslagen (2008:567) inom ramen för sin verksamhet bedriva ett målinriktat arbete för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter - likabehandling - i arbetslivet oavsett kön, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Staden har redan i tidigare plan utvidgat åtgärdsprogrammet till att även omfatta övriga diskrimineringsgrunder (se bilaga 1); könsidentitet eller könsuttryck, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder. Syftet med likabehandlingsplanen är att på ett tydligt sätt framhålla stadens förhållningssätt inom området och att bedriva ett målinriktat arbete. Stadens förhållningssätt Lidingö stad som arbetsplats ska vara fri från diskriminering och ge lika rättigheter och möjligheter för alla medarbetare utifrån individuella förutsättningar. En förutsättning för en god arbetsmiljö är att alla känner sig inkluderade i arbetsgemenskapen. Arbetsmiljön ska genomsyras av respekten för medarbetares olikheter för att på så sätt ta tillvara allas kompetens. Stadens chefer och medarbetare har ett gemensamt ansvar för att verka för en arbetsplats fri från diskriminering. Stadens likabehandlingspolicy Målsättningen med likabehandlingsarbetet är att peka ut riktningen för de lokala planer som förvaltningarna upprättar. Dessa förväntas i sin tur leda till positiva attityder till mångfald och likabehandling som utvecklar arbetsplatser där alla är välkomna. Likabehandling innebär inte att alla behandlas lika utan att var och en behandlas efter sina egna förutsättningar. Stadens definition av begreppet mångfald: mångfald är olikheter i egenskaper, kompetens, erfarenheter och livssyn. Staden strävar efter att i enlighet med sin definition av mångfald och likabehandling skapa en attraktiv och mångfacetterad arbetsplats som har förmåga att se individens behov. Stadens personal arbetar i dynamiska arbetsgrupper med utrymme för utveckling och kreativitet. 1

2 Organisation och ansvarsområden Ledningens ansvar En central likabehandlingsgrupp, med en representant från varje förvaltning under ledning av stadens personalchef och en HR-konsult från HR-enheten, har ansvarat för att ta fram likabehandlingsplanen och ansvarar för att följa upp att åtgärderna i handlingsprogrammet genomförs. Planen fastställs i Kommunstyrelsen. Utifrån den övergripande likabehandlingsplanen för hela staden upprättar varje förvaltning en lokal plan med egna mål för den kommande perioden. Chefens ansvar Chefen har ett arbetsgivaransvar att främja likabehandling - en arbetsplats fri från diskriminering - inom sitt verksamhetsområde. Chefen har ett stort ansvar och också en möjlighet att påverka och forma den atmosfär som ska gälla på arbetsplatsen. Medarbetarens ansvar Medarbetaren ska bidra i arbetet med att främja likabehandling - en arbetsplats fri från diskriminering. En medarbetare som uppmärksammar tecken på att en kollega utsätts för trakasserier, sexuella trakasserier eller annan kränkande särbehandling, bör informera sin närmaste chef, HR-enheten eller personalchefen. HR-enhetens ansvar HR-enheten ansvarar för att bevaka att likabehandlingsplanen efterlevs när det gäller t ex rekrytering och kompetensutveckling. Enheten ansvarar också för att ge ett aktivt stöd till chefer i arbetet med att främja likabehandling och för att denna plan följs upp. Samverkan Arbetsgivaren och de fackliga representanterna samverkar kring likabehandlingsarbetet. Likabehandling är fr.o.m. denna plan en stående punkt på CAMK:s (Centrala Arbetsmiljö Kommitténs) möten. Målsättning Likabehandlingsplanen, och de lokala planer som fastställs utifrån denna, ska bli känd för samtliga medarbetare. Den centrala likabehandlingsgruppen kan bistå förvaltningarna i detta arbete. Utvärdering föregående plan Föregående plans mål svar Inventering av önskad sysselsättningsgrad för deltidsanställda som ett medel att möta det kommande rekryteringsbehovet. Inventering är inte genomförd men det pågår arbete med att öka andelen heltidsanställda. Arbete med att stärka stadens varumärke som arbetsgivare, Employer Branding, inleddes under hösten 2008.

3 - Staden har i samarbete med ett konsultföretag tagit fram ett helt nytt koncept för rekrytering och annonsering där bl.a. en karriärwebb skapats på stadens hemsida. Information om kränkande särbehandling och trakasserier ska utvecklas och kommuniceras ut till alla anställda. - Till viss del har detta genomförts. Staden har erbjudit föreläsningar och informerat i personaltidningen kring härskarteknik under 2011 och Ingen anmälan om vare sig kränkande särbehandling eller sexuella trakasserier har gjorts till personalchefen under perioden. Lidingö stad ska underlätta för både kvinnor och män att förena förvärvsarbete med föräldraskap. Under perioden ska staden och dess förvaltningar arbeta aktivt för att utveckla metoder för en mer flexibel arbetstidsförläggning som underlättar kombinationen arbete och föräldraskap. - Ingen särskild aktivitet har genomförts men det finns en ökad insikt hos cheferna i organisationen om att man ska ta särskild hänsyn till detta. På Äldreoch handikappomsorgen har individuell schemaplanering införts på flera håll och för närvarande förs en diskussion om att införa årsarbetstid vilket skulle öka flexibiliteten.. Lidingö stad vill aktivt söka åstadkomma en jämnare könsfördelning inom alla yrken, på alla nivåer, bl a genom att utforma rekryteringsannonser och välja annonsmedia så att de attraherar båda könen. Varje förvaltning ska själva ta fram strategier för att attrahera arbetskraft som kan bredda mångfalden. Att kommunicera ut de åtgärder som redan har vidtagits för att skapa en arbetsplats för alla är också en viktig del av strategin för att bredda rekryteringsunderlaget. - Införandet av kompetensbaserad rekrytering säkerställer att rekrytering görs utifrån kompetens och inte tar hänsyn till kön. Inom områden med stor snedfördelning görs särskilda satsningar för att öka jämställdheten. Mångfalden på arbetsledande befattningar är viktig. Här ska staden förutom extern rekrytering även arbeta med att utveckla metoder för att öka utvecklingsmöjligheterna för anställda som vill söka sig mot mer avancerade arbetsuppgifter. - Ingen särskild satsning har gjorts under perioden. Synpunkt från fackliga representanter i föregående plan Det är viktigt att få ut mer information om likabehandlingsplanen i linjen då det är svårt att nå ut med stadens policydokument. - Få aktiviteter har gjorts kring detta men till denna plan planeras för särskilda informationsaktiviteter. Diskriminering p.g.a. ålder är ett nytt område där staden måste utveckla strategier för att oavsiktligt inte diskriminera. - Detta har genomförts genom införandet av kompetensbaserad rekrytering.

4 Det förefaller finnas en outnyttjad kompetens hos personal med utländska utbildningar som är anställda i befattningar med låga krav på utbildning. - Det görs särskilda satsningar löpande på kompetensutveckling för de anställda och ett exempel på detta är EU-projektet SpråkSam som övergått till projektet ArbetSam. Dessa projekt har varit och är, särskilt inriktade på att utbilda personal inom äldre och handikappförvaltningen både inom språkförståelse och inom omvårdnad. Inom staden finns det flera med funktionshinder som arbetar i ordinarie befattningar vilket är mycket positivt. Stämningen är också god, och trakasserier och kränkande särbehandling är sällan förekommande. Trots detta måste man på en del arbetsplatser arbeta för att åstadkomma ett mer inkluderande klimat där alla känner sig välkomna i gemenskapen. - Det har genomförts olika satsningar på exempelvis grupputveckling med stöd av HR, för att förbättra klimatet på arbetsplatserna. Inom Äldre- och handikappförvaltningen har man haft en särskild process kring moral och etik som kallas etikspelet. Det finns även exempel på insatser under utöver uppställda mål som är väl värda att omnämna. Dessa är en särskild rehabiliteringsutbildning för chefer som genomfördes under 2011, EU-projektet Kompetensbron som bl.a. syftar till att skapa verktyg för att förbättra kompetensöverföring mellan generationer samt en satsning på arbetsmiljöutbildning för förvaltningschefer. 1. Arbetsförhållanden Mål Arbetsförhållandena ska, i så stor utsträckning som det för verksamheten är möjligt, fungera för alla anställda inom staden, oberoende av kön, etnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattning, sexuell läggning, funktionsnedsättning, könsidentitet eller könsuttryck, eller ålder. Anpassning av arbetsstället, arbetsredskap, arbetskläder eller liknande ska ske i samverkan med personalen. Anpassning kan vara svårare i vissa verksamheter än i andra, men målet måste vara att skapa arbetsplatser som kan attrahera arbetskraft från, och möjliggöra för, så många olika grupper av befolkningen som möjligt. Eftersom verksamheterna i en kommun är av mycket skiftande karaktär är förutsättningarna olika vad gäller möjlighet till arbetsanpassning. Det är därför viktigt att arbetet med de mer praktiskt inriktade lokala likabehandlingsplanerna genomförs så nära verksamheterna som möjligt, för att få fram planer som verkligen utvecklar verksamheterna och att man på så sätt når önskat resultat.

5 Aktiva åtgärder 1.1 Samtliga medarbetare ska informeras om likabehandlingsplanen. Information ska förmedlas via närmaste chef på arbetsplatsträffar, via Lidingö stads intranät (Ö-nätet) och personaltidningen Draken. 1.2 Nyanställda ska informeras om likabehandlingsplanen som en del av både den centrala och lokala introduktionen. 1.3 Vid arbetsplatsträffar eller andra särskilda tillfällen ska frågan ställas om arbetsförhållandena är goda utifrån ett likabehandlingsperspektiv. 1.4 Vid medarbetarsamtal ska frågan ställas om arbetsförhållandena är goda utifrån ett likabehandlingsperspektiv. 2. Förvärvsarbete och föräldraskap Mål Anställda inom staden ska kunna förena sitt arbete med ansvar för barn. Staden är positiv till att både män och kvinnor utnyttjar sina lagliga rättigheter till föräldraledighet. Där arbetet så tillåter ska staden medverka till att den anställde förälderna får individuellt anpassade arbetstider om syftet är att ta ett utökat föräldraansvar. Många småbarnsföräldrar arbetar deltid eller nyttjar en eventull flextidsmöjlighet vid lämning och/eller hämtning av barn. Det är viktigt att ta hänsyn till detta vid kallelser till tidiga och sena arbetsmöten så länge verksamheten möjliggör detta. (Observera att detta inte gäller möten i styrelser och nämnder). Statistik visar en svag tendens mot lägre andel deltidsarbetande kvinnor mellan åren Mellan åldersgrupperna skiljer sig andelen deltidsarbetande kvinnor starkt, och sambandet ju högre ålder desto högre andel deltidsarbetande kvinnor verkar gälla. I grupperna 35 år är andelen deltidsarbetande män överrepresenterade, men i alla äldre grupper domineras de deltidsarbetande av kvinnor. Aktiva åtgärder 2.1 Arbetsgivarens positiva syn på föräldraledighet ska kommuniceras ut till samtliga anställda. Information ska samtidigt ges om föräldratillägget. 2.2 Föräldralediga eller deltidsarbetande föräldrar ska inte förlora i karriär-, kompetenseller löneutveckling. 2.3 Föräldralediga ska ges, om så önskas, information om vad som händer på arbetsplatsen under föräldraledigheten.

6 2.4 Föräldralediga ska bjudas in till personaldagar, planeringsdagar etc. 2.5 Föräldraledigas återkomst i arbetet ska underlättas genom ett speciellt medarbetarsamtal och eventuell kompetensutveckling. 3. Trakasserier 1 - sexuella trakasserier och annan kränkande särbehandling Inom Lidingö stad accepteras ingen form av trakasserier eller kränkande särbehandling. Det finns inga skäl som berättigar ett sådant beteende och varje chef har ett ansvar att ta itu med sådana problem. Alla medarbetare har också ett eget ansvar för den gemensamma arbetsmiljön och en god arbetsmiljö medger inte trakasserier och kränkande särbehandling. Lagen ger ett långtgående stöd och skydd för den som anmäler händelser av detta slag liksom för den som medverkar i en utredning av inträffade händelser. Staden är skyldig att omedelbart agera och utreda anmälningar. Det är därför av största vikt att anmälan om trakasserier och kränkande särbehandling handläggs skyndsamt och konfidentiellt. Anmälan om trakasserier görs till närmaste chef, det fackliga ombudet eller direkt till personalchefen, som har ansvar för att handlägga och utreda dessa frågor. Den facklige representanten kan ge råd och stöd till den enskilde. Disciplinära åtgärder kan komma att vidtas mot arbetstagare som gör sig skyldig till trakasserier. Medarbetarenkät I medarbetarenkäten 2010 framgår följande: 77% anser att män och kvinnor har samma möjligheter varav 73 % av kvinnorna 86 % av männen 117 st (6%) anser sig ha utsatts för trakasserier / mobbning av kollega/chef 52 st (3%) har svarat att de fått det stöd och den hjälp de behöver 65% har svarat att de vet vart de ska vända sig för att få stöd och hjälp, Oavsett om de varit utsatta för trakasserier/mobbning eller ej. (2008 var det 31% som visste var de skulle vända sig för att få stöd och hjälp). Mål Målet är att alla anställda känner sig trygga inom staden och att ingen känner sig kränkt eller trakasserad. Nolltolerans gäller. Ingen ska utsättas för sexuella trakasserier och kränkande särbehandling. Arbetsmiljön ska vara så tolerant, öppen och tillåtande att anställda som trots allt upplever sig kränkta eller trakasserade ska kunna säga ifrån 11 *Definiering; sexuella trakasserier kan handla om beröringar, skämt, förslag, blickar eller bilder som är sexuellt anspelande och ofta nedvärderande. Sexuella trakasserier är någonting som den utsatte upplever som ovälkommet. Med kränkande särbehandling menas återkommande negativa handlingar som riktas mot enskilda arbetstagare på ett kränkande sätt och kan leda till att dessa ställs utanför arbetsplatsens gemenskap.

7 direkt och att det olämpliga beteendet då också upphör direkt. Samtliga medarbetare ska känna till hur begreppen definieras och hur man anmäler en kränkning. Aktiva åtgärder 3.1 Tydlig information om hur begreppen definieras ska kommuniceras med samtliga medarbetare. Alla ska veta hur man gör en anmälan. 3.2 Nyanställda ska informeras om riktlinjer mot trakasserier. 3.3 Vid arbetsplatsträffar, medarbetarsamtal eller andra särskilda tillfällen ska chefen, minst en gång per år, informera om vilka förhållningssätt medarbetare bör ha inom staden för att motverka trakasserier, sexuella trakasserier och annan kränkande särbehandling. 3.4 HR-enheten finns tillgängliga för chefer gällande alla frågor kring kränkningar och trakasserier. 3.5 Härskarteknikseminarium anordnas på efterfrågan. 4. Rekrytering och kompetensutveckling I takt med samhällets utveckling kommer personal med olika erfarenheter och kunskaper att vara en framgångsfaktor. Det är en viktig del av personalarbetet i staden att motverka varje form av diskriminering. Arbetet mot diskriminering ska ske i den dagliga arbetsledningen och vid nyrekrytering. Rekryteringsprocessen följer sedan 2007 en standardiserad rutin kallad kompetensbaserad rekrytering (KBR). Samtliga chefer har utbildats i processen och två gånger per år erbjuds nytillträdda chefer utbildningen. Rekryteringsprocessen är utformad så att alla bedöms efter sina kvalifikationer; (utbildning, erfarenheter, kunskaper och kompetenser) uitfrån en uppställd kravspecifikation där subjektivitet, fördomar och magkänsla utesluts till förmån för en objektiv matchning mot uppställda krav. Genom att ha gjort en grundlig behovsanalys, en genomarbetad kravspecifikation och genom tydliga och relevanta krav i annonsen, ökar möjligheterna att staden får kompetenta sökanden till de tjänster som utannonseras. Samtliga vakanser som överstiger 6 månader annonseras alltid ut internt för att möjliggöra intern rörlighet. Mål Lidingö stad ska vara en organisation präglad av mångfald där medarbetarna värderar yttre och inre olikheter som en tillgång för organisationen. Detta ska prägla intern och extern rekrytering. Stadens arbetsplatser präglas av att kritiskt granska uttalade och outtalade normer samt reflektera över och ifrågasätta attityder i ord och handling.

8 Samtliga externa tillsättningar ska ske utifrån en kompetensbaserad rekryteringsprocess och därmed säkerställa en process fri från diskriminering. Lidingö stad ska ses som en attraktiv arbetsgivare. Samtliga medarbetare ska ha utvecklingssamtal varje år och en individuell kompetensutvecklingsplan ska tas fram i samverkan med respektive chef. Aktiva åtgärder 4.1 Fortsatt utbildning i kompetensbaserad rekrytering för alla nytillträdda chefer. 4.2 HR-enheten tydliggör sina tjänster där medverkan i rekryteringar enligt KBR är en av dessa. HR-enheten följer upp och säkerställer att KBR genomförs vid alla rekryteringar. Personalchefen/ HR-enheten deltar i alla chefsrekryteringar. 4.3 Ledarutveckling genomförs för Äldre- och handikappomsorgens chefer där rekrytering är en viktig del. 4.5 HR-enheten stödjer cheferna i kompetensutvecklingsarbetet där insatser behövs, t ex utbildning för chefer i utvecklingssamtal. 5. Lönefrågor Mål I staden ska ingen kvinna eller man uppfatta att man lönediskrimineras på grund av sitt kön. Lönen ska sättas utifrån kompetens och prestation i enlighet med stadens lönepolitik. Det är viktigt ur jämställdhetshänseende med tydliga lönesättningsprinciper för att undvika osakliga löneskillnader på grund av kön. För att vara en attraktiv arbetsgivare ska staden sträva efter en jämnare könsfördelning på alla befattningar samt medvetet arbeta för att uppvärdera traditionella kvinnoyrken, och genom detta verka för lika lön för likvärdigt arbete. Det är viktigt att varje chef uppmärksammar föräldralediga vid lönesättningen så att de inte halkar efter i löneutvecklingen, något som även framgår av gällande lagstiftning. Aktiva åtgärder 5.1 En lönekartläggning ska genomföras under perioden för att upptäcka, åtgärda och förhindra osakliga skillnader i lön och andra anställningsvillkor mellan män och kvinnor. Kartläggningen ska resultera i en handlingsplan.

9 Bilaga 1 Lagstiftningen Från och med är alla diskrimineringsgrunder samlade i en enda lag, Diskrimineringslagen. Denna likabehandlingsplan är Lidingö stads tillämpning av lagen. Diskrimineringslagen har till ändamål att motverka diskriminering och på andra sätt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. Staden arbetar med lagens definitioner. I lagen avses med: 1. kön : att någon är kvinna eller man, 2. könsöverskridande identitet eller uttryck : att någon inte identifierar sig som kvinna eller man eller genom sin klädsel eller på annat sätt ger uttryck för att tillhöra ett annat kön, 3. etnisk tillhörighet : nationellt eller etniskt ursprung, hudfärg eller annat liknande förhållande, 4. funktionshinder : varaktiga fysiska, psykiska eller begåvningsmässiga begränsningar av en persons funktionsförmåga som till följd av en skada eller en sjukdom fanns vid födelsen, har uppstått därefter eller kan förväntas uppstå, 5. sexuell läggning : homosexuell, bisexuell eller heterosexuell läggning, och 6. ålder : uppnådd levnadslängd. (Även den som avser att ändra eller har ändrat sin könstillhörighet omfattas av diskrimineringsgrunden kön.) Lagen innehåller ett diskrimineringsförbud som förtydligas genom följande definitioner: 1. direkt diskriminering: - att någon missgynnas genom att behandlas sämre än någon annan behandlas, har behandlats eller skulle ha behandlats i en jämförbar situation, om missgynnandet har samband med kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder. 2. indirekt diskriminerig - att någon missgynnas genom tillämpning av en bestämmelse, ett kriterium eller ett förfaringssätt som framstår som neutralt men som kan komma att särskilt missgynna

10 personer med visst kön, viss könsöverskridande identitet eller uttryck, viss etnisk tillhörighet, viss religion eller annan trosuppfattning, visst funktionshinder, viss sexuell läggning eller viss ålder, såvida inte bestämmelsen, kriteriet eller förfaringssättet har ett berättigat syfte och de medel som används är lämpliga och nödvändiga för att uppnå syftet. 3. trakasserier - ett uppträdande som kränker någons värdighet och som har samband med någon av diskrimineringsgrunderna kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionshinder, sexuell läggning eller ålder, 4. sexuella trakasserier - ett uppträdande av sexuell natur som kränker någons värdighet, 5. instruktioner att diskriminera - order eller instruktioner att diskriminera någon på ett sätt som avses i 1 4 och som lämnas åt någon som står i lydnads- eller beroendeförhållande till den som lämnar ordern eller instruktionen eller som gentemot denna åtagit sig att fullgöra ett uppdrag. Omfattning Det är inte bara anställda som skyddas av lagen, även de som söker arbete, söker eller fullgör praktik och de som står till förfogande för att utföra arbete eller som inhyrd arbetskraft har skydd mot diskriminering i lagen. I vissa fall kan dock särbehandling vara tillåten, exempelvis då man försöker utjämna obalanser mellan könen på en arbetsplats eller då arbetets mycket speciella karaktär gör det nödvändigt med någon form av särbehandling.

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling

Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Styrdokument Kommunledningskontoret 2016-09-12 Viktoria Färm 08 590 971 06 Dnr viktoria.farm@upplandsvasby.se KS/2016:214 Upplands Väsby kommuns policy för likabehandling Nivå: Kommungemensamt styrdokument

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (11) 2016-12-01 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Rinkeby-Kista 2017 stockholm.se Sid 2 (11) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 5 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Stadsarkivet Sid 1 (10) 2017-01-17 Stadsarkivet Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (10) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Kf 149 2015-10-05 Kf 22 1 LIKABEHANDLINGSPOLICY Likabehandlingspolicy plan för lika rättigheter och möjligheter hos Härjedalens kommun 1. Inledning Syftet

Läs mer

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014

Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Handlingsplan för jämställdhet och mångfald 2013-2014 Antagen av Kommunstyrelsen 2013-09-04, KS/2013:377 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringsgrunderna... 3 Mål och aktiva åtgärder... 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Jämställdhets- och mångfaldsplan För medarbetare i Trollhättans Stad 2016 2018 Gärdhemsvägen 9 46183 Trollhättan Tfn: 0520-49 50 00 Mejl: trollhattans.stad@trollhattan.se CSK Innehållsförteckning Jämställdhets-

Läs mer

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås

Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Policy för likabehandlingsarbetet för studenter och sökande vid Högskolan i Borås Dnr 357-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Högskolan i Borås policy och

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING Inledning och syfte Svedala kommuns arbetsmiljö

Läs mer

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015

Jämställdhets- och Mångfaldsplan 2013 2015 CSK 1 Syfte Gäller för Hela Trollhättans Stad Referensdokument Diskrimineringslagen, Arbetsmiljölagen, Föräldraledighetslagen Ansvar och genomförande Uppföljning Arbetsmiljöenkät Jämställdhets- och Mångfaldsplan

Läs mer

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin

Diskriminering i spåren av #metoo. Arbetsgivardagen. Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskriminering i spåren av #metoo Arbetsgivardagen Sundsvall den 11 oktober 2018 Anna Wedin Diskrimineringslagen Varför? Vem? Vad? Hur? Diskrimineringsgrunder Definitioner Kön: Att någon är man eller

Läs mer

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen.

HR-enheten inom sektor styrning och verksamhetsstöd ansvarar för den övergripande uppföljningen av planen. I Skövde kommun har vi en positiv grundsyn med stark tilltro till verksamheten, till oss själva, våra arbetskamrater, vår arbetsgrupp och vår chef. Delaktighet, ansvar och inflytande ska vara naturliga

Läs mer

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN

Likabehandlingsplan. Knappen SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Likabehandlingsplan Knappen 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning Vision..2 Kartläggning/nulägesanalys.2 Förankring av likabehandlingsplanen..4 Åtgärder.5 kompetensutveckling.6

Läs mer

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås

Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Policy för arbetet med jämställdhet och mångfald för anställda vid Högskolan i Borås Dnr: 354-09-92 Fastställd av Styrelsen 2009-06-11 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING... 2 1.1 Ett gemensamt ansvar...

Läs mer

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet

POLICY. Policy. mot. diskriminering i arbetslivet POLICY Policy mot diskriminering i arbetslivet Kommunen Hudiksvalls kommun strävar efter att tillvarata samtliga medarbetares resurser. Vi ska främja och uppmuntra medarbetarnas individualiteter och olikheter

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1 (9) Likabehandlingsplan 2018-2021 Dokumenttyp: Handlingsplan Beslutad av: Kommunfullmäktige (2018-09-19 80) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 2018-09-19 Dokumentansvarig: HR-kontoret

Läs mer

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017

Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 Författningssamling Antagen av kommunfullmäktige: 2015-09-24 112 Reviderad: Likabehandlingspolicy för anställda i Nässjö kommun 2015 2017 1. Inledning Nässjö kommun präglas av en öppen attityd gentemot

Läs mer

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS).

Framtagandet av planen har skett i samverkan med de lokala fackliga organisationerna. Planen har samverkats i kommunövergripande samverkan (KÖS). Likabehandlingsplan Beslutad xx av xx 1. Inledning Trelleborgs kommun ska kännetecknas av öppenhet, respekt och ansvar vilket ska bidra till bra arbetsklimat och en god och stimulerande arbetsmiljö. Trelleborgs

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Pedagogisk omsorg i Säters stad 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Avseende period 2016

Avseende period 2016 Södermalms stadsdelsnämnd Sid 1 (14) 2017-01-18 Södermalms stadsdelsnämnd Uppföljningsrapport Jämställdhetsoch mångfaldsplan Avseende period 2016 stockholm.se Sid 2 (14) Innehållsförteckning 1 Inledning...

Läs mer

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan

Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Sid 1 (10) 2015-12-09 Rinkeby-Kista stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016 stockholm.se Sid 2 (10) Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Samverkan... 4 3 Arbetsförhållanden...

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gula 2010 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision...2 2. Vad säger lagen...2 3. Rutiner

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan. Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige 2014-03-31, 20 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Mångfald... 4 Syfte...

Läs mer

Policy för likabehandling

Policy för likabehandling Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 Omfattning och ansvar... 3 0.1. Omfattning... 3 0.2. Ansvar... 3 0.2.1. Samverkan... 3 0.2.2. Centralt och lokalt ansvar... 3 0.2.3. Chefen/arbetsledaren...

Läs mer

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan)

Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Kommunledningskontoret HR-avdelningen/S.T 2017-12-11 Riktlinjer för inkludering (f.d. jämställdhetsplan) Inledning Danderyd kommun ska vara en attraktiv arbetsgivare med ett öppet och inkluderande arbetsklimat

Läs mer

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS

Handlingsplan mot trakasserier. Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS Handlingsplan mot trakasserier Beslutad av kommunstyrelsen 5 mars 2018, 54. Dnr KS2017.0143 Innehåll 1 Handlingsplan för Skövde kommun mot trakasserier och diskriminering, pga kön, könsöverskridande identitet

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan Arbetsmarknadsnämnden BILAGA 3 Dnr: 2013-0384-1.2 Till Arbetsmarknadsnämnden den 17 december 2013 Sid 1 (12) 2013-12-09 Jämställdhets- och mångfaldsplan 2013-2015 Arbetsmarknadsnämnden Box 10014 12126

Läs mer

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan

Likabehandlingsplan Ersätter Jämställdhetsplan 1 Likabehandlingsplan 2013-2016 Ersätter Jämställdhetsplan 2009-2011 (Jämställdhet, mångfald och diskriminering) Diskrimineringslagen från 2009 har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun Antagen: KF 185 2015-12-15 Jämställdhets- och mångfaldsplan för Alvesta kommun 2016-2018 Inledning Alvesta kommun ska bedriva ett aktivt jämställdhets- och mångfaldsarbete som utgår från den grundläggande

Läs mer

Södermalms stadsdelsförvaltning

Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsförvaltning Södermalms stadsdelsnämnd Dnr:1272-2013-1.1. Sid 1 (10) Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 - Södermalms stadsdelsnämnd Södermalms stadsdelsnämnd Sid 2 (10) Inledning

Läs mer

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret

Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 1 (8) Mångfalds- och jämställdhetsplan för trafikkontoret 2013-2015 Inledning Trafikkontorets styrgrupp för mångfalds- och jämställdhetsgrupp, med representanter från alla avdelningar, de fackliga organisationerna

Läs mer

Mångfald berikar och utvecklar

Mångfald berikar och utvecklar Kommunstyrelseförvaltningen Personalavdelningen Mångfald berikar och utvecklar - plan för mångfald 2017 2018 Inledning Haninge kommuns verksamhet ska präglas av allas lika värde och vara fri från diskriminering,

Läs mer

Ansvarig: Personalchefen

Ansvarig: Personalchefen Enhet: Personalenheten Utarbetad av: Personalenheten Giltig från: 2013-04-04 Ansvarig: Personalchefen Dokumentnamn: Jämställdhetsplan för Alvesta kommun 2013-2015 Ersätter: Alvesta kommuns jämställdhetsplan

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(6) Likabehandlingsplan 2018-2019 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015

Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Jämställdhetsplan för Oskarshamns kommun 2013-2015 Fastställd av kommunstyrelsen 2013-03-19 KS 80 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 1.1 Jämställdhet... 1 1.2 Kön och organisation... 1 1.3 Jämställdhet

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER 1(8) 2(8) Emma Nilsson 040-6268183 emma.nilsson@svedala.se LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER RIKTLINJE OCH RUTIN FÖR DET SYSTEMATISKA ARBETET MOT DISKRIMINERING OCH REPRESSALIER Inledning och syfte Svedala

Läs mer

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER

PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Ledningskontoret 2012-04-10 1(5) PLAN FÖR AKTIVA ÅTGÄRDER MOT DISKRIMINERING OCH TRAKASSERIER Fastställd av Kommunstyrelsen den 10 april 2012, 31 BAKGRUND Diskrimineringslagen gäller från den 1 januari

Läs mer

Kulturförvaltningens jämställdhets- och mångfaldsplan

Kulturförvaltningens jämställdhets- och mångfaldsplan KULTURFÖRVALTNINGEN VP 2016 Sida 1 (11) Kulturförvaltningens jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Inledning För Kulturförvaltningen som arbetsgivare är det viktigt att alla ska ha samma möjligheter

Läs mer

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari

Ljusnarsbergs kommuns. Mångfaldsplan. Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari Ljusnarsbergs kommuns Mångfaldsplan Ersätter Jämställdhetsplan, Internkontroll 2000-12-11 Antagen av kommunstyrelsen den 27 januari 2016 30 Mångfaldsplan 2016-01-27 Mångfaldsplan Inledning Sverige och

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan

Jämställdhets- och likabehandlingsplan 1 Jämställdhets- och likabehandlingsplan 2017-2019 Ersätter Jämställdhetsplan 2013-2016 (Jämställdhet, mångfald och likabehandling) Diskrimineringslagen(2008:567) har till ändamål att motverka diskriminering

Läs mer

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan

S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan S:ta Birgittas folkhögskolas likabehandlingsplan -mot diskriminering, trakasserier och kränkande särbehandling 2019-04-16 Inledning Denna handlingsplan avser att vara ett stöd för alla den drabbade, den

Läs mer

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald

Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald Främjandeplan för likabehandling, jämställdhet och mångfald 2019-01-01 Box 53 Besöksadress: Telefon: E-mail: Hemsida: 243 21 Höör Södergatan 28 0413-280 00 kommun@hoor.se www.hoor.se 1 Innehåll Innehåll...

Läs mer

POLICY MOT DISKRIMINERING

POLICY MOT DISKRIMINERING POLICY MOT DISKRIMINERING Fridhems folkhögskola accepterar inte att det förekommer diskriminering på arbetsplatsen eller i arbetssituationen. Alla har rätt till likabehandling oavsett kön, könsöverskridande

Läs mer

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret

PERSONALHANDBOK FAGERSTA KOMMUN Personalkontoret PERSONLHNDBOK FGERST KOMMUN DISKRIMINERINGSLG 2009-0-20 vsnitt 1(5) DISKRIMINERINGSLGEN Den 1 januari 2009 trädde den nya diskrimineringslagen i kraft. Samtidigt upphörde följande lagar att gälla: Jämställdhetslagen

Läs mer

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING Likabehandlingsplan mot diskriminering och kränkande behandling Centrum för vuxenutbildning 2012 CENTRUM FÖR VUXENUTBILDNING 2 (10) Innehåll Inledning och bakgrund till planen

Läs mer

Att förstå diskrimineringslagen

Att förstå diskrimineringslagen Att förstå diskrimineringslagen Trollhättans stad 20130320 Susanne.Fransson@gu.se www.diskrimineringslagen.se 0735873735 Ny diskrimineringslag 2009 Arbetslivet i vid bemärkelse Utbildning i vid bemärkelse

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Slussen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6.

Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Likabehandlingsplan År 2016 Likabehandlingsplanen är utformad i enlighet med Diskrimineringslag 2008:567 samt Skollagens 2010:800 kapitel 6. Inledning Enligt Arbetsmiljölagen 1999:841 är Vuxenutbildningen

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan

Jämställdhets- och mångfaldsplan BILAGA 5 SERVICEFÖRVALTNINGEN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2010-2012 Inledning I enlighet med gällande lagstiftning, kommunfullmäktiges beslut och stadens riktlinjer ska ett aktivt jämställdhets- och

Läs mer

Den nya diskrimineringslagen

Den nya diskrimineringslagen Den nya diskrimineringslagen Trollhättans stad 20110518 Susanne.Fransson@gu.se www.diskrimineringslagen.se 0735873735 Ny diskrimineringslag 2009 Arbetslivet i vid bemärkelse Utbildning i vid bemärkelse

Läs mer

Likabehandlingsplan

Likabehandlingsplan 1(8) Likabehandlingsplan 2016-2017 Inledning Täby kommun har som arbetsgivare ansvar för att motverka diskriminering enligt diskrimineringslagen och ska därför bedriva ett aktivt likabehandlingsarbete.

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola Ht2016-HT2017 Förskolans helhetside: Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg Ansvariga Pedagoger

Läs mer

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år

Mångfalds- och Jämställdhetsplan för. Sotenäs kommun. år Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige 2014-06-12/ 66 Dnr KA 2014/346 Sid 1/8 Mångfalds- och Jämställdhetsplan för år 2015-2017 Mångfalds- och jämställdhetsplan Antagen av Kommunfullmäktige

Läs mer

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014

Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Arbetsförhållande Utveckling och lönefrågor Plan för lika rättigheter & möjligheter 2012-2014 Föräldraskap Rekrytering Trakasserier Antagen av kommunfullmäktige 80 2012-05-24 Ystads kommun ska tillämpa

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN

Jämställdhets- och mångfaldsplan Antagen av kommunfullmäktige , 9 SÄTERS KOMMUN Jämställdhets- och mångfaldsplan 2016-2018 Antagen av kommunfullmäktige 2016-02-15, 9 SÄTERS KOMMUN 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Jämställdhet... 3 Ansvar för jämställdheten... 3 Säters kommuns

Läs mer

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till

Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden till Handlingsplan för främjande av mångfald i arbetslivet för tiden 2017-01-01 till 2017-12-31 Beslut: Rektor 2004-05-15 Revidering: 2017-02-13 Dnr: HDa 1.2 2016/21 Gäller fr o m: 2017-01-01 Ersätter: Handlingsplan

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens Förskola 2015/2016 Om oss På vår förskola finns det 18 barn i åldrarna 1-4 år. Vår förskola ligger mitt i samhället Boliden. Vi är 6 personer

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Metallens förskola 2017/2018 Om oss Metallen är en-avdelningsförskola med barn i åldern 1-4 år. Vi finns mitt i Bolidens samhälle och har nära till

Läs mer

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling

Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Likabehandlingsplan- en plan mot diskriminering och kränkande behandling Nysäters förskola HT2018-HT2019 Förskolans verksamhetsidé: Nysäters förskola- Barnens arena. Ansvarig: Förskolechef Elisabeth Wallberg

Läs mer

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/

Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött SN 2016/ TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Barbro Schött 2016-01-08 SN 2016/0022.01.01 0480-45 09 31 Socialnämnden Jämställdhetsplan Förslag till beslut Socialnämnden beslutar att godkänna Jämställdhetsplan.

Läs mer

Farsta stadsdelsnämnd. Sid 1 (12) Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan. 3-årsplan stockholm.

Farsta stadsdelsnämnd. Sid 1 (12) Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan. 3-årsplan stockholm. Farsta stadsdelsnämnd Sid 1 (12) 2016-12-02 Farsta stadsdelsnämnd Jämställdhets- och mångfaldsplan 3-årsplan 2016-2018 stockholm.se Sid 2 (12) 1 Inledning Jämställdhet och mångfald är ett förbättrings-

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Gröna 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009

JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN 2009 ÖSTERMALMS STADSDELSFÖRVALTNING Handläggare: Ingrid Töremar Telefon: 0850810045 Till Östermalms stadsdelsnämnd JÄMSTÄLLDHETS- OCH MÅNGFALDSPLAN DNR 2008-946-100 BILAGA 2 SID 1 (6) 2008-11-11 2009 Enligt

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum.

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Vetlanda Lärcentrum. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling 2017 Vetlanda Lärcentrum vetlanda.larcentrum@vetlanda.se www.vetlandalarcentrum.se Innehållsförteckning 1. Syfte med planen... 2 2. Begreppsförklaring...

Läs mer

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan

Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan Vargön 2016 Plan för likabehandling och mot diskriminering och kränkande behandling i förskolan 2016/ 2017 Hallebergs förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och elevers

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Blekinge Naturbruksgymnasium och Hoby Lant- och Skogsbruksenhet Läsåret 2017 2018 Innehåll 1. Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Läs mer

Olikheter är en styrka

Olikheter är en styrka Guide till Likabehandlingsplanen Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Jämställdhets och mångfaldsplan

Jämställdhets och mångfaldsplan Jämställdhets och mångfaldsplan 2015-2017 Mariestad Antagen av Kommunfullmäktige Mariestad 2015-03-30 Innehållsförteckning Inledning... 3 Diskrimineringslagen... 4 Definitioner... 4 Jämställdhet... 4 Mångfald...

Läs mer

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling

Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Rutiner vid förekomst av diskriminering, trakasserier, sexuella trakasserier och kränkande särbehandling Typ av dokument Handlingsplan Beslutad av Områdeskanslichefen Beslutsdatum 2018-12-18 Dnr SU FV-1.1.2-4448-18

Läs mer

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad

Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv. Försvarsutbildarna Ystad 2016-04-30 Jämställdhetsplan med mångfalldsperspektiv Försvarsutbildarna Ystad 2016 1 Jämställdhetsplan med mångfaldsperspektiv Lagar Fr.o.m. 1 januari 2009 gäller, Diskrimineringslag, (2008:567). Lagen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Lilla Vargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen...

Läs mer

1. Mål för arbetsförhållanden och arbetsmiljö Chefer och ledare arbetar för att lika villkor råder för samtliga verksamma vid SVA.

1. Mål för arbetsförhållanden och arbetsmiljö Chefer och ledare arbetar för att lika villkor råder för samtliga verksamma vid SVA. Likabehandlingsplan Ändringar sedan föregående utgåva Planen har reviderats med anledning av nya krav på aktiva åtgärder och årliga lönekartläggningar. Åtgärderna ska följas upp årligen med skriftlig dokumentation.

Läs mer

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan 2014 Augustendals förskola. Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan/Plan mot kränkande behandling De lagrum som styr upprättandet av denna plan är Diskrimineringslagen 3 kap och Skollagen 6 kap. Varje

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015-2017

Likabehandlingsplan 2015-2017 Antagen ks 227/2014 Sida 1(5) Kommunledningskontoret Anna Olsson anna.olsson@osby.se Likabehandlingsplan 2015-2017 Likabehandlingsplanen beskriver och ger struktur åt likabehandlingsarbetet i kommunens

Läs mer

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle

Styrdokument. Trakasserier och kränkande särbehandling. Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Styrdokument Trakasserier och kränkande särbehandling Hanteringsanvisning för studenter och medarbetare vid Högskolan i Gävle Beslutat av rektor 2012-08-21 Dnr HIG 2012/1028 1 Trakasserier och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Bikupan 2014 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3.

Läs mer

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan

Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 1 av 6 Reomti Bygg AB Jämställdhetsplan 06 Jämställdhetsplan sid 2 av 6 Diskrimineringslagen Lagens ändamål 1 Denna lag har till ändamål att motverka diskriminering och på andra

Läs mer

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005

PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsdirektören 2004-09-27 Bilaga 4. PLAN FÖR JÄMSTÄLLDHET OCH MÅNGFALD 2005 Jämställdhetslagen Den 1 januari 1992 trädde den nya Jämställdhetslagen i kraft. Fr o

Läs mer

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015

Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 STYRDOKUMENT Sida 1(9) Riktlinje för jämställdhet & mångfald 2012-2015 Område Styrning och ledning Fastställd KSAU 2012-08-28 118 Program Personalpolitiskt program Giltighetstid Tillsvidare Plan Riktlinje

Läs mer

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling

Riktlinjer. Diskriminering och likabehandling Arvidsjaurs kommun / Ärviesjavrien kommuvdna 1 (6) Riktlinjer Diskriminering och likabehandling Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Styrande dokument Riktlinjer Ks 2018-05-08 Kommunstyrelsen

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Röda 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2 3. Rutiner

Läs mer

Tibro kommuns riktlinjer

Tibro kommuns riktlinjer Datum 2013-02-12 Ärendenr 2013-000048.000 Tibro kommuns riktlinjer för jämställda och diskrimineringsfria arbetsplatser Riktlinjerna är antagna av Kommunstyrelsen 2013-03-05, 18, för perioden 2013-2016

Läs mer

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt

Utgångspunkt Likabehandlingsarbetet i Kristianstads kommun har sin grundläggande utgångspunkt Kommunledningskontoret, HR-avdelningen Kontaktperson: Mattias Wirsén, tfn 13 55 23 Riktlinjer för Likabehandling Antagen av Kommunstyrelsen 2016-05-25. Inledning Dessa riktlinjer omfattar arbetsgivare

Läs mer

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap

Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap 1 (6) BESLUT 2016-12-27 Dnr SU FV-1.1.2-4201-16 Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och likabehandlingsplan för åren 2016 och 2017 för Områdeskansliet för humanvetenskap Jämställdhets- och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen StoraVargen 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald

Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet och mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Sollefteå kommuns arbete med jämställdhet mångfald Innehållsförteckning 1. Inledning... 2 2. Värdegrund... 2 3. Positiva effekter... 2 4. Diskrimineringslagen...

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Malmens förskola 2017/2018 Om oss Malmen är en enavdelningsförskola som ligger belägen i ett villaområde i utkanten av samhället. Vår barngrupp består

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling Förskoleavdelningen Borgen Övre 2013 SÄTERS KOMMUN BARN- OCH UTBILDNINGS- FÖRVALTNINGEN Innehållsförteckning 1. Vision... 2 2. Vad säger lagen... 2

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Kf 2012-09-27, 116 Blad 1(9) PLAN FÖR LIKA RÄTTIGHETER, SKYLDIGHETER OCH MÖJLIGHETER FÖR MEDARBETARE I MARKS KOMMUN Inledning Samhället präglas allt mer av mångfald, med människor från exempelvis olika

Läs mer

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober

Plan för jämställdhet & mångfald Oktober Plan för jämställdhet & mångfald Oktober 2013-2015 Vision för Jämställdhet & Mångfald i Kävlinge kommun Kävlinge kommun ska ha arbetsplatser som är fria från fördomar och där diskriminering och kränkande

Läs mer

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun

Likabehandlingsplan för Karlshamns kommun Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Gäller fr. o m: Lagakraftvunnet beslut Beslut: KS 48, 2009-03-24 Reviderad: KS 96, 2012-04-24 Karlshamns kommun 1. Inledning Alla har olika bakgrund, erfarenheter

Läs mer

guide Guide till Likabehandlingsplan

guide Guide till Likabehandlingsplan guide Guide till Likabehandlingsplan Olikheter är en styrka Förvaltningens årliga arbete med likabehandlingsplanen Guidens syfte är att ge konkreta tips och vägledning i framtagandet av aktiviteter utifrån

Läs mer

Jämställdhets- och mångfaldsplan för

Jämställdhets- och mångfaldsplan för Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Sida 1 (11) 2013-12-03 Bilaga 6 Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Telefonvägen 30 Box 490 129 04 Hägersten Växel 08-508 22 000 hagersten-liljeholmen@stockholm.se

Läs mer

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER. Jämställdhets- och mångfaldsplan

LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER. Jämställdhets- och mångfaldsplan LIKA RÄTTIGHETER LIKA MÖJLIGHETER Jämställdhets- och mångfaldsplan 2014 2016 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. INLEDNING OCH BAKGRUND... 3 2. JÄMSTÄLLDHET... 4 2.1 Arbetsmiljö... 4 2.2 Förena arbete och föräldraskap...

Läs mer

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun

Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter. Österåkers Kommun Plan för medarbetares lika rättigheter och möjligheter Österåkers Kommun 2015-2017 1 Innehållsförteckning Inledning... 3 Personalstatistik... 4 Förvärvsarbete och föräldraskap... 8 Trakasserier... 9 Lediga

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för

Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Återupprättad 20151209 Plan mot diskriminering och kränkande behandling för Vitsippans Förskola 20151209-20161209 1. Inledning Förskolan ska ha en plan mot diskriminering enligt diskrimineringslagen och

Läs mer

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet:

Jämställdhet Skolan skall mot denna bakgrund särskilt beakta följande i arbetet med att skapa jämställdhet i arbetslivet: Likabehandlingsplan Bakgrund Ädelfors folkhögskola verkar för att alla som studerar och arbetar i verksamheten ska ha samma rättigheter och skyldigheter enligt Diskrimineringslagen SFS 2008:567, 1 : Denna

Läs mer

Mångfald är det som gör oss unika

Mångfald är det som gör oss unika Policy och handlingsplan för ökad mångfald inom Säffle kommun Mångfald är det som gör oss unika 2008-11-10 INNEHÅLL 1. INLEDNING... 3 VAD MENAS MED DISKRIMINERING?... 3 2. SÄFFLE KOMMUNS MÅNGFALDSPOLICY...

Läs mer

Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017

Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 2016-10-18 Punkt 9: Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 Förslag till beslut i styrelsen att anteckna Jämställdhets- och mångfaldsplan 2017 Jämställdhet och mångfaldsplan 2017 1. Inledning Diskrimineringslagen

Läs mer

Diskriminering Diskrimineringslagen

Diskriminering Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen Diskrimineringslagen - den 1 januari 2009 Sammanhållen lagstiftning 10 olika samhällsområden Definitioner, förbudsregler, krav på aktiva åtgärder, tillsyn, diskrimineringsersättning

Läs mer

Jämställdhetsplan

Jämställdhetsplan 2018-2019 Advania Sverige AB Innehåll 1. Advanias verksamhet... 3 2. Definitioner... 3 3.... 3 3. Riskbedömning... 3 4. Handlingsplan... 4 4.1 Rekrytering... 4... 4... 4 4.2 Ledarskap... 4... 5... 5 4.3

Läs mer