Beslut om TB:s godkännande togs på Svenska Rugbyförbundets styrelsemöte

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Beslut om TB:s godkännande togs på Svenska Rugbyförbundets styrelsemöte"

Transkript

1 FÖRORD TK har i arbetet med att skapa Tävlingsbestämmelser för 2014 haft som ambition att förenkla och förtydliga TB. Mottot Det ska vara lätt att spela rugby har funnits som en röd tråd. Det ska bli lättare att få spela och administrera rugby i Sverige. Svensk rugby är under utveckling. De närmsta åren kommer vi se en tydlighet när det gäller Långsiktig Utvecklingsmodell, domarna och deras roller, klubbarnas styrelse och administration samt kostnader. TK vill dra sitt strå till den stacken. Att skapa TB är inte alltid det enklaste, det är många olika behov som ska uppfyllas. Det är allt ifrån landslagsspelare med stor erfarenhet och kompetens till att få nybörjare att känna sig välkomnade inom rugbyn och vilja stanna kvar. TK ser detta som en grund för fortsatt arbete. Förhoppningen är att vi kan växa tillsammans. Fokus ska vara på utveckling. Men även de bästa spelarna måste känna att de får tävla på sin nivå. Här har vi komplexiteten. Vi hoppas att alla förstår att detta är ett arbete som måste få ta lite tid. Det viktigaste är kontinuitet. Aktiva, föreningar och förbund ska veta vad som förväntas av dem år från år. TB är omgjort. Allt kanske inte kommer fungera perfekt. Det finns säkert kryphål att hitta om man letar. Gör inte det. Låt de närmsta åren handla om utveckling av hela rugbysverige. Just nu finns det helt nya gäng som tar sina stapplande steg mot att bli rugbyföreningar. De behöver stöd. Det finns ett antal föreningar som kanske haft några tunga år som är på väg tillbaka. De behöver stöd. Låt oss ge dem det! I TB kommer ni märka att det finns en hel del ska som kan upplevas svårt för en del föreningar. Vi vill framhålla att TB primärt gäller tävlingsverksamhet. Vi har idag två nivåer, tävlings- och utvecklingsnivå. På utvecklingsnivåerna är det möjligt att göra undantag. De undantagen måste tas i samråd med den administrerande instansen, ofta är det ett distrikt. Vi kommer att försöka hålla tävlingssektionen på rugby.se uppdaterad med vad som gäller. Beslut om TB:s godkännande togs på Svenska Rugbyförbundets styrelsemöte Det går att komma med synpunkter på TB och tävlingsverksamhet. Förslag och synpunkter tas gärna emot. Det går att få tag i TK genom rugby.se det kommer bli superkul. Nu kör vi! Med Vänlig Hälsning Krister Eriksson, Paul Berg och Erika Storckenfeldt, SRF:s Tävlingskommitté

2 KAPITEL 1 - ALLMÄNT 1:1 Tävlingsår och licensår Tävlingsår omfattar tiden 1 april 30 oktober. Undantag är Sweden Sevens som sträcker sig över två säsonger. Licensår omfattar tiden 1 april 31 mars. Licensen gäller till utgången av licensåret, även om spelaren byter förening. 1:2 Tävlingsmatch Som tävlingsmatch räknas tävling arrangerad eller sanktionerad av SRF eller SDF. Tävlingsformen är Rugby Union. 1:3 Matchtillstånd Alla matcher spelas enligt IRB:s gällande spelregler. SRF/TK äger rätt att under säsong genomföra större förändringar utifrån IRB:s direktiv. Vid regeltvist/tolkningstvist gäller IRB:s regler. I tävlingar får endast delta föreningar som är anslutna till organisationer inom SRF eller annat till SRF anslutet förbund. SDF kan besluta om särskilda spelregler. I så fall står de att finna under respektive tävlings flik under tävling på rugby.se. 1:4 Förenings omkostnader och spelares egen risk Förening som deltar i tävlingar, arrangerade eller sanktionerade av SRF/SDF, svarar för sina omkostnader. Utöver vad som gäller enligt licensförsäkringen deltar spelaren på egen risk vid såväl träning som tävling. 1:5 Spelplaner Spelplanens mått ska vara mellan meter i längd och meter i bredd. Till det kommer ett målområde på 5-22 meter. Dessutom tillkommer en skyddszon på 5 meter vid varje långsida. Samtliga serier skall ha skydd på målstolparna. Två spelarboxar skall finnas vid ena långsidan för båda lagen. Spelarboxarna ska vara tydligt markerade. Högsta serien skall spelas på inhägnad plan med möjligheter att ta entréavgift. Vid matcher i högsta serien skall: en ljudanläggning finnas på plats för att kunna spela musik samt ha möjlighet till speaker. ett elektroniskt matchur användas. tydliga siffror visa aktuell ställning. För eventuellt slutspel och kvalspel till högsta serien gäller detsamma som för högsta serien. Föreningar med andra planförhållanden i seriespel som administreras av SRF ska söka dispens hos SRF. Den för ändamålet framtagna dispensblanketten ska skickas till SRF senast den 1 februari. Besked ska sedan erhållas inom en månad. Om dispens söks efter angivet datum, ska synnerliga skäl föreligga för att dispens ska kunna erhållas. För spel i de av SDF: en administrerande serier, söks motsvarande dispens hos SDF såvitt ej andra planmått särskilt föreskrivs.

3 1:6 Deltagande i match Endast spelare och matchfunktionärer får vistas på spelområdet (planen och vid sidlinjen). Övriga skall hänvisas bort från spelområdet till läktare eller avspärrning där sådan finns. Allt material, samt spelare och ledare ska uppehålla sig i spelarboxar vid matchplanen. När spelare skall genomföra uppvärmning skall man göra detta på anvisat område, normalt i eller bakom motståndar-lagets målområde. Hänsyn ska dock tas så att spelet inte påverkas. Ledare och reserver skall visa hänsyn mot publik samt domare och motståndarlag genom att förhålla sig inom ett område med sig själva likväl som spelarmaterial. Ledare, spelare eller annan person får inte inleda diskussion med domarna när dessa är kvar på planen eller på väg från planen till omklädningsrummet. Endast matchkontrollanten, matchledaren eller domarinstruktören har tillträdesrätt till domarnas omklädningsrum om inte domaren medger annat. 1:7 Matchställ Samtliga Allsvenska föreningar (dam och herr), samt lag deltagande i SM-tävlingar, bör ha ett mörkt samt ett ljust matchställ (gäller tröja). Vid lika tröjfärg ska det lag som står som bortalag byta till annan färg. 1:8 Arrangerande- och gästande förenings skyldigheter För arrangerande och gästande förening gäller: att av SRF/SDF fastställt spelprogram, gäller som kallelse för gästande lag. att av SRDF fastställd domarlista gäller som kallelse till match för domare. Det åligger arrangerande förening: att då match godkänts för ändring, ska arrangerande förening = hemmalaget inbjuda/kalla gästande lag, domare och funktionärer skriftligt, dem tillhanda senast 10 dagar före match. att genomföra matchen under sportsliga förhållanden, att ansvara för att reglementsenliga bollar och matchprotokoll lämnas till domarna i god tid före matchen. att senast 15 minuter efter avslutad match ha rapporterat slutresultatet till SRF:s resultatrapporteringssystem, Lag-TA. Resultatet rapporteras in med SMS till att sända in originalprotokollet till det administrerande förbundet senast tre dagar efter matchtillfälle. Det åligger gästande förening: att avresa från hemorten så att man under normala förhållanden kommer i god tid till spelplatsen. Om ett lag inte hinner till spelplatsen i god tid, föreligger skyldighet att omedelbart underrätta arrangören angående förseningen och meddela beräknad ankomsttid. att medverka till att matchprotokollet fylls i och lämnas till matchledare i god tid innan match. 1:9 Förenings inplacering i serie Ny förening placeras i lämplig serie inom respektive SDF. Gällande Allsvenska serier (dam och herr) avgör SRF vilka föreningar som kvalificerar sig för deltagande.

4 1:10 Elitlicens Inom SRF finns i nuläget ingen elitlicens för spel i högsta serien. 1:11 Regelefterlevnad Det är förenings, ledares, spelares och funktionärs skyldighet att förvissa sig om innehållet i SRF:s vid var tid gällande tävlingsbestämmelser och övriga tävlingsregler. 1:12 Bestraffningar För brott enligt SRF:s tävlingsbestämmelser får utdömas olika straffavgifter. Disciplinnämnden administrerar dessa. Brott mot bestämmelser kan även bli föremål för bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

5 KAPITEL 2 REPRESENTATION 2:1 Licensering Alla spelare knutna till SRF ska vara licenserad för att utöva rugby (träning och match). SRF ansvarar inte för spelare som skadar sig och inte är licensierad och därmed försäkrad. Endast spelare som är licensierade och iakttar tävlingsbestämmelserna äger rätt att delta i tävlingar. Man ska vara licensierad för att vara försäkrad på träning och match. Licensen betalas i form av en laglicens som betalas av respektive lag vid anmälan till seriespel eller cuper. Även individuella licenser kan tecknas och licensavgifterna finns i de ekonomiska bestämmelserna och kostnaderna är olika för seniorspelare, juniorspelare och för ungdomsspelare. Försäkringen gäller alla slag av matcher som är sanktionerade av SRF. Föreningen licenserar personer direkt via sin klubbsida på Idrott Online. Samtliga medlemmar, aktiva, ledare samt övriga föreningsmedlemmar, skall läggas in i medlemsarkivet och sedan kan klubben via licensregistreringen registrera aktiva spelare för säsongen. SRF skickar ut en faktura på laglicensen till samtliga anmälda lag i seriespel och cuper administrerade av SRF eller SDF. Försäkringen gäller när föreningen lagt in spelaren i systemet. Licens godkänns dock inte innan klubben har betalat in sina licensavgifter. Alla är försäkrade i ett basskydd. Godkänd licens krävs för att få spela match. De spelare som avses spela i respektive lag registreras för licens för respektive åldersgrupp. Det är föreningens ansvar att få det bekräftat att spelare är licensierad innan match startar. Förening skall medföra uppdaterad licenslista till match. Föreningen skall medföra även andra spelklarlistor i de fall man använder spelare som inte är seniorer. Deadline för ändringar/tillägg i licenslistan för att få spelare godkänd till match är två ordinarie arbetsdagar kl Regelbundna utbildningar ska hållas. SRF har ansvar att det sker men det bör helst administreras av SDF. 2:2 Speltillstånd Samtliga spelare som vistas lagligt i Sverige äger rätt att delta i serie- och cupspel. Förutsättningen är att: Spelaren är licensierad och därmed försäkrad Föreningens ansvar Spelaren är spelklar. Med spelklar menas att spelare är licensierad för klubben i fråga, ev. övergång är administrerad samt att spelaren ej är avstängd. I händelse av att spelaren kommer från någon annan av IRB:s medlemsnationer ska det till SRF:s kansli inkommit en Clearence to play från det förbund eller klubb som spelaren kommer från Föreningens ansvar För att detta ska administreras ska korrekta handlingar inkommit till SRF:s kansli, fax eller mail. 2:3 Särskild regel gällande slutspel För att delta i slutspel krävs att spelaren är spelklar för aktuell förening senast den 30 juni innestående säsong. Som slutspel klassas match från semifinal och senare i den högsta

6 slutspelsgruppen (placering 1-4). Detta gäller även vid kvalspel till högsta serien. Gällande Sweden Sevens ska man för att få delta i slutspel vara spelklar senast 31:a maj. 2:4 Särskild regel gällande försäkring I de fall en spelare behöver särskild försäkring är det föreningens ansvar att se till att detta införskaffas. Olika behov kan gälla för spelare från olika länder. 2:5 Fråga om ej besvarad clearence to play Om det utländska förbundet, distriktet eller klubben efter 10 dagar inte besvarat förfrågan om clearance, har SRF rätt att utfärda tillfälligt speltillstånd. Tillfälligt speltillstånd blir permanent efter 12 månader, såvida inte det utländska förbundet dessförinnan meddelat annat. Spelare är inte behörig att delta i sin nya förening i tävlingsmatcher före SRF gett sitt godkännande. Om det utländska förbundet förklarar sig inte kunna lämna tillstånd till övergång kan ärendet hänskjutas till IRB för avgörande. 2:6 Spel i utlandet Spelare med svenskt medborgarskap får, i enlighet med IRB:s regler, inte spela samtidigt i Sverige och i utländskt seriespel. Utländsk medborgare som erhållit speltillstånd i Sverige får, i enlighet med IRB:s regler, inte spela samtidigt i Sverige och i utländskt seriespel. Utländska medborgare med permanent uppehållstillstånd i Sverige, är att jämställa med svensk medborgare i ovanstående bestämmelse. Undantag kan göras för spelare som deltar i TUP och Akademien. Den bedömningen görs av TD i samråd med spelare och klubb. 2:7 Spel med icke spelklar spelare Om förening spelar med olicensierad/okvalificerad (svensk/utländsk) medborgare som inte är licenserad och uppsatt på spelklarlista, eller med spelare som saknar giltigt försäkringsskydd äger SRF rätt att besluta om följande påföljder: Om föreningen uppsåtligen brutit mot tävlingsbestämmelserna kan SRF besluta om uteslutning ur seriespel och samma påföljder som vid WO. Om förening agerat vårdslöst eller av oaktsamhet brutit mot bestämmelserna om speltillstånd eller licensiering äger SRF rätt besluta om följande sanktioner: förlorad match och poängavdrag med två poäng, borträknande av resultat från tidigare match och/eller nekande till deltagande i slutspel, kval eller uppflyttning. Motståndarna tilldöms segern med 15-0 om förening upprepade gånger bryter mot Bestämmelserna om registrering, speltillstånd och licensiering av utländska spelare kan lag flyttas ned en division.

7 2:8 Deltagande i landskamper Spelare som skriftligen till SRF godkänt sin uttagning till landslagstruppen för innevarande säsong kan inte tacka nej till spel i landskamp för att spela med klubblaget. SRF: s disciplinnämnd kan besluta om avstängning. Spelare som uttagits att delta i landskamp eller av SRF beslutad speciell match, och som har accepterat uttagningen, har spelförbud 5 dagar före match.

8 KAPITEL 3 - TÄVLINGSSPEL 3:1 Tävlingar SRF:s tävlingskommitté har rätten att, efter noggranna överväganden, placera in lagen i lämpliga geografiska serier. SRF arrangerar: Senior-SM för Herr och Dam- 15 s P20-SM 15 s Slutspel F20-SM 15 s Slutspel SM för herrar och damer 7 s SM för P20 och F20 7 s Slutspel Regionsturnering för Herr och Dam 15 s Regionsturnering för P20 och F20 15 s Ungdoms-SM SDF arrangerar Serier för Ungdom upp till 20 (7 s, 10 s och 15 s) Regionala utvecklingsserier (t ex Mälardalsserien, Gota Series) Tillsättande av struktur kring regionslag (tränare, ledare, uttagningspolicy). Detta sker i samarbete med inblandade klubbar. SRF krav utvecklingsserier och distriktsserier 1. Alla spelare inblandade ska vara licenserade, spelklara och klubbarna ska vara medlemmar i SRF 2. Matchresultat och matchprotokoll ska sändas in till SRF enligt anvisningar. Samtliga tävlingar, särskilda bestämmelser och speldatum finns att finna på rugby.se under fliken Seriebestämmelser. 3:2 Tider Struktur för serier skall beslutas senast 1/11. Anmälan till av SRF arrangerade serier skall ske senast den 1/12 Serier skall vara lagda och publicerade på rugby.se senast den 15/12 Serieavgifter och andra avgifter ska vara betalda senast 1/3. Seriestart för samtliga serier bör vara tidigast den 15/4 och senast 1/5, med undantag för 7 manna. Serieupplägget finns i ett särskilt dokument som publiceras på rugby.se. Där finns även särskilda bestämmelser för tävlingar att hitta. 3:3 Ändring av matchdag Ändring av matchdag är normalt inte tillåtet. Om särskilda skäl föreligger bedömer SRF:s kansli i samråd med TK om skälen är tillräckliga för att ändra matchdag. Om SRF bedömer att det föreligger skäl för matchflytt är det den arrangerande föreningens skyldighet att meddela SRDF. Om detta inte görs och domare och/eller övriga funktionärer

9 infinner sig har de rätt till full ersättning. Arrangerande förening får stå för de kostnader som då uppstår. 3:4 Avbruten, fördröjd eller inställd match Om match måste avbrytas på grund av publikens uppträdande och tillsägelser inte leder till resultat, utryms idrottsplatsen genom arrangörens försorg. Därefter fortsätter matchen utan publik. Om match avbryts på grund av mörker ska flest gjorda försök, flest poänggivande målsparkar, minst utvisade spelare, flest poänggivande straffsparkar avgöra matchen. Är lagen lika gäller växelvis straffsparkar. Kan växelvis straffsparkar inte genomföras p.g.a. mörker skall matchen avgöras genom lottning. Vid slutspel eller kval utses nytt datum för omspel. Om match av omständighet som förening absolut inte kunnat förutse inte kan spelas, är matchen inställd och ny tidpunkt för matchen fastställs av SRF:s kansli. Sådant skäl är t ex ej användbar spelplan och uppkommande stopp för allmänna kommunikationer (tåg, båt och reguljärflyg). 3:5 Uteblivande från match. Resultat vid w.o. Med Walk over (WO) menas: att lag inte ställer upp till match på utsatt dag och tid. att lag lämnar spelplanen innan matchtiden är slut. att lag inte ställer upp med erforderligt antal spelare. I matcher som avser 15- eller 7- mannalag måste föreningen ställa upp med minst 15 respektive 7 spelare från start. Gällande antal spelare på planen kan distrikten besluta om andra regler i utvecklingsserier/turneringar. Detta gäller även dam-serien då de kan ses som under utveckling. Beslut angående dam tas på damrugbyriksdagen i slutet av varje säsong. Lag, som utan giltigt skäl inte ställer upp till match eller som inte fullföljer match, har förlorat matchen på w.o. och ska uteslutas från fortsatt deltagande i gällande serie/turnering om inte godtagbara skäl föreligger. Förening ska ersätta motståndarföreningen för de ekonomiska förluster de haft genom den uteblivna matchen. Detta utreds, beslutas och administreras av SRF:s kansli. Endast verifierade utgifter kan komma på fråga när det gäller ersättning. Vid match vunnen genom fastställd w.o. räknas resultatet 15-0 och det segrande laget får poängen tilldelade. SDF har rätt att för det egna distriktets tävlingar fastställa särskilda regler för W.O.-matcher. 3:7 Uteslutning Vid beslut om uteslutning ska alla resultat för det berörda laget räknas bort och ny tabell räknas fram.

10 3:8 Flyttning av match p.g.a. landskamp Uttagning av spelare till landskamp för Svenska Landslaget alternativt av SRF beslutad speciell match får inte föranleda att match flyttas, såvida inte 3 spelare eller fler från samma förening tagits ut. Uttagning till juniorlandslag eller sjumanna landslag skall ej föranleda att seniormatch flyttas. Senast fjorton (14) dagar före match skall ansökan om flyttning p.g.a. landskamp vara SRF samt och motparten tillhanda. 3:9 Övergång till ny förening Varje spelare som iakttager SRF:s stadgar och bestämmelser kan byta förening. Övergångspapper skall undertecknas av moderföreningen och den nya föreningen samt sändas in till SRF i ett exemplar. Samtidigt skall övergångsavgift enligt de ekonomiska bestämmelserna betalas in till SRF:s bankgiro, samt spelaren registreras och licensieras hos det nya laget. När godkännande av licensen har skett är spelaren spelklar. Detta gäller spelare från och med det år de fyller 17 år resp 15 för dam. Övergångar godkänds: Om förbundsstyrelsen, efter äskande av den nya föreningen, finner att moderföreningen fördröjt övergångshandlingarna. Spelare, som under den aktuella säsongen inte deltagit i någon av SRF sanktionerad match för den gamla föreningen och ej resterar i skuld till denna förening, blir spelklar för sin nya förening när övergångshandlingarna inkommit till SRF:s kansli, samt spelaren licensierats och licensen godkänts. (Gäller hela spelåret och endast tidigare licensierad spelare). Om spelare häftar i skuld till sin gamla förening, blir övergången giltig när det styrkts att skulden åtgärdats. Dock skall SRF dessutom godkänna övergången, då skuld till klubb alltid måste vara betald. Skulden ska kunna styrkas av moderföreningen. Obetald medlemsavgift räknas inte som skäl för att stoppa en övergång, utan ska regleras mellan spelaren och föreningen. Övergångar kan göras när som helst under året (före den 30/6 om spelaren ska bli klar för slutspel). Skall en spelare spela på lördagen skall samtliga papper och betalning vara SRF:s kansli två arbetsdagar innan (kontorstid). 3:10 Farmarklubbsbestämmelser Två föreningar kan ingå avtal som förkortar tiden vid spelarövergångar, ett så kallat farmarklubbsavtal. Detta avtal sluts mellan två redan befintliga föreningar eller mellan befintlig förening och en nybildad. Ansökan om registrering av en överenskommelse mellan moder- respektive farmarklubb skall göras hos SRF. För Registreringsavgift se ekonomiska bestämmelser. För att avtalet ska godkännas måste både moder- och farmarlag vara medlemmar i SRF. Förening kan teckna separata avtal för olika lag och avtalen skall följa SRF mall för farmaravtal. Farmarklubb måste delta i lägre serie än moderklubb. Farmarklubb får aldrig kvalspela mot moderklubb. Om så är aktuellt får det lag som belägger platsen efter farmarklubben kvalspela.

11 Om moderklubb och farmarklubb genom serieutfallet skulle byta plats i seriesystemet eller om föreningarna genom detsamma skulle komma i samma division av seriesystemet annulleras överenskommelsen. Ett fortsättande av överenskommelsen förutsätter att farmarklubben frivilligt går ner i en lägre division, om sådan finns, än moderklubben. Varje moderförening får ha ett obegränsat antal farmarklubbar, och varje avtal ska formulera vilka lag som avses och syftet med avtalet. Avtalet bör gynna båda föreningarna. Farmaravtal är endast giltiga till och med 31/10 samma säsong. En klubb får vara farmarklubb till flera klubbar samtidigt, men dessa klubbar får inte delta i samma serie. Då upphör farmarklubbsavtalen. Ett lag kan bara vara farmarklubb till ett annat lag, ett moderlag kan dock ha flera farmarlag. För att avtalet ska gälla under slutspel så måste det tecknas innan den 30/6. Farmarlagsavtal finns även på ungdomsnivå. Syftet är att ge ungdomar utan lag chansen att spela ungdomsrugby samt förhindra spelare från att spela i flera olika lag på ungdomsturneringar. Spelare kan gå mellan moderklubb och farmarklubb utan dröjsmål. Det gäller åt båda håll. Föreningar som ingår avtal bör ha en geografisk närhet och syfta till att utveckla båda föreningarna. Föreningarna ska lämna in en plan för utveckling och samarbetet ska utvärderas i slutet av säsongen. 3:11 Utlåningsavtal Klubbar utan Farmarklubbsavtal kan komma överens om ett utlåningsavtal där man stipulerar en viss tid där spelaren spelar i en annan klubb utan att gå igenom en övergångsprocedur. Detta gäller spelare mellan år och syftet är att spelaren i fråga ska få speltid och möjligheter till utveckling.

12 KAPITEL 4 PROTEST OCH BESTRAFFNINGSÄRENDEN 4:1 Administration Protest mot brott av dessa tävlingsbestämmelser kan inrapporteras till SRF av förening som deltar i av SRF sanktionerad tävling. Protest skall göras på av SRF särskilt framtagen blankett och skall vara SRF tillhanda senast sju dagar efter den dag då matchen, som protesten avser, spelades. På delegation av förbundsstyrelsen handläggs alla protestärenden av SRF:s tävlingskommitté. Protest avseende matcher i en tävlings två sista omgångar ska inlämnas senast närmast vardag. Protest får endast omfatta ett (1) ärende per blankett och en administrativ kostnad enligt de ekonomiska bestämmelserna tas ut för behandling av en protest. Denna avgift betalas tillbaka i det fall protesten godkänns. Protesten behandlas inte förrän avgiften betalats in på SRF:s konto. SRF ska som kontrollerande förbund behandla frågor gällande olicensierade och icke spelklara spelare vid deltagande i tävlingsmatch, oavsett när eller på vilket sätt detta kommit till SRF:s kännedom. SRF genom Tävlingskommittén äger rätten att ogiltigförklara match eller tävling och döma till diskvalificering av lag/omspel av match/ny match/eller utse segrare. 4:2 Spelplan, domare och material m.m. Protest avseende spelplan, domarens behörighet, materiel eller anordningar vid tävlingsplatsen ska tas upp av tävlingskommittén endast om berörd förening före matchen skriftligen till matchledaren anmält sin avsikt att lämna in protest. Förening lämnar sedan in protest enligt vanligt förhållningssätt. 4:3 Överklagan Tävlingskommitténs beslut i protestärenden kan överklagas till förbundsstyrelsen eller direkt till Riksidrottsnämnden (RIN). Förbundsstyrelsen kan välja att inte ta upp ärendet om inte synnerliga skäl föreligger. 4:4 Anmälan till bestraffning En person som sett en händelse som kan leda till ett disciplinärende vid en match sanktionerad av SRF kan skicka in en anmälan till bestraffning. Blanketten finns på SRF hemsida. 4:5 Administration av bestraffningsärenden När anmälningen kommer SRF tillhanda skickas anmälningen till disciplinnämndens medlemmar för beslut om anmälningen är korrekt samt om man anser att anmälningen kan leda till en bestraffning. Om disciplinnämnden anser att så inte är fallet informeras anmälaren om detta och anmälningen avförs. Skulle anmälningen anses kunna leda till bestraffning skickas anmälningen och information till berörda parter för yttrande inom 5 arbetsdagar. Efter detta sammanträder Disciplinnämnden och berörda parter meddelas omgående beslutet. 4:6 Utvisning Rött kort Utvisad spelare ska i seriespel stå över i nästkommande match, innebärande att berörd person inte får uppträda vare sig som spelare eller i någon funktionärsroll.

13 Utvisad spelare ska i turneringsspel stängas av resten av den turneringen/deltävlingen. Om domaren bedömer utvisningen som grov ska rapport skickas in till DN och utredning påbörjas. Samma procedur som utvisning i seriespel. SRF:s disciplinnämnd kan, om särskilda skäl föreligger, förlänga utredningstiden. Beslut från disciplinnämnden kan överklagas hos Riksidrottsnämnden. Spelare kan efter beslut av SRF:s disciplinnämnd bli avstängd under utredning enligt RF:s stadgar kap.14. Spelaren, vilken har utvisats av domare och vederbörligen blivit anmäld till bestraffning, ska senast 10 dagar efter händelsen tillställas disciplinnämndens beslut i ärendet. Beslutet skall även offentliggöras i organ som disciplinnämnden anser vara lämpligt. Domaren ska vid utvisning, direkt efter matchen till matchledaren skriva en rapport om händelsen på SRF:s blankett för Anmälan till bestraffning på vilken händelsen beskrivs samt spelarens namn och klubbtillhörighet. Senast fyra dagar efter spelad match måste domarrapporten vara SRF kansli tillhanda. Vid de tillfällen domaren inte fyller i Anmälan till bestraffning direkt efter matchen, och hemmalaget är skyldig att stå för arvode/ersättning skall ingen ersättning utgå förrän blanketten är ifylld. Domaren har alltid rätt att komplettera sin Anmälan till bestraffning senast fyra dagar efter spelad match, SRF kansli tillhanda. Spelare som under en säsong erhållit tre av domare rapporterade röda kort blir automatiskt avstängd under resterande del av säsongen och SRF:s disciplinnämnd skall genomföra en utredning för beslut om bestraffning. Avstängning över vintern skjuts över till nästkommande säsong. Spelaren är ej avstängd över vintern. Det är dock beroende på grad av fall. Vid grova fall så ges avstängning även över vintern, vilket är speciellt viktig vid Internationell Clearance ut ifrån SRF. 4:7 Varning gult kort Spelare som under en spelsäsong erhållit tre av domare rapporterade varningar skall bli föremål för disciplinutredning utförd av SRF:s disciplinnämnd och kan bli föremål för anmälan till bestraffning. Vid temporär utvisning, s.k. Sin-bin, skall spelaren befinna sig vid matchledarens bänk Gula kort stryks efter serieslutet. Statistik för gula kort förs hos SRF. 4:8 Bestraffning av ledare Ledare, tränare eller annan funktionär som under matchen gör sig skyldig till olämpligt uppträdande ska avvisas från bänken och en anmälan ska skickas till SRF:s Disciplinnämnd. En gärningsbeskrivning ska åtfölja domarrapporten. Avvisad person ska stå över i samma tävlings nästkommande match, innebärande att berörd person inte får uppträda vare sig som spelare eller i någon funktionärsroll. Avvisad person kan dessutom åläggas ytterligare bestraffning av SRF:s Disciplinnämnd. 4:9 Bestraffning av spelande ledare Om lagledare, tränare eller annan är antecknad på spelarförteckningen även som spelare, och uppträder olämpligt ska vederbörande betraktas som spelare och utvisas.

14 Utvisad spelare ska stå över i samma tävlings nästkommande match, i den match spelaren är behörig att spela. 4:10 Misskreditering av rugbyns organisationer Spelare, ledare eller funktionär som offentligen i tal eller skrift eller på annat sätt allvarligt misskrediterar IRB, Fira-AER, SRF och till SRF anslutna Distrikt och föreningar kan ådömas straffavgift eller anmälas till bestraffning enligt 14 kap. RF:s stadgar.

15 KAPITEL 5 DOMARE OCH FUNKTIONÄRER 5:1 Matchkommissionär Svenska Rugbyförbundet har rätt att utse en oberoende Matchkommissionär till varje match sanktionerad av SRF. En Matchkommissionärs uppdrag är att kontrollera att gällande tävlingsbestämmelser följs samt att göra kontroller av speltillstånd för spelare. 5:2 Matchledare Matchledaren är Svenska Rugbyförbundets representant vid matchen. Matchledaren ska ha genomgått Rugbyförbundets utbildning för Matchledare. Arrangerande klubb kan arvodera matchledaren samt betala reseersättning. Matchledare utsända av SRF får arvode samt reseersättning ifrån SRF. Ersättningsnivåer finns specificerade i de ekonomiska bestämmelserna. Vid seriespel utses matchledare av hemmalaget. Vid SM-finaler utses matchledare av Svenska Rugbyförbundet. Svenska Rugbyförbundet har rätt att tillsätta en neutral matchledare till varje match sanktionerad av SRF. Matchledaren ansvarar för att matchrapporten är korrekt ifylld och är domaren tillhanda för godkännande senast 30 min efter matchens avslut, gäller samtliga serier. Matchledaren ska tillse att spelare, ledare och material håller sig i spelarboxen sant att övrigt regelverk kring matchen uppfylls. Skulle utbildad matchledare saknas kan person som bedöms ha tillräckliga kunskaper för att korrekt kunna utföra uppdraget utses. 5:3 Domare Till herrarnas nationella serier, damserierna, Sweden Sevens samt kval och slutspel i samtliga seriesystem, administrerat av SRF, tillsätts domare av ansvarig inom SRDF. I övriga förbundsserier har hemmalaget ansvar för att en domare finns på platsen. SRDF i samarbete med regionala domaransvariga och hemmalaget, ska sikta mot att domare tillsatts till alla matcher; men, observera att hemmalaget är slutligt ansvarigt för att en domare är på plats. Om en domare inte tillsätts, utses domaren av hemmalaget. Arrangerande klubb är skyldig att arvodera domaren samt betala reseersättning vid samtliga regionala matcher. Kostnaderna finns specificerade i de ekonomiska bestämmelserna. I de allsvenska serierna genomförs utbetalningen av SRF som i sin tur tar in domaravgifter för desamma. Domarens ansvar: Att döma matcher enligt gällande regler och rugbyns värderingar Att se till att en korrekt ifylld matchrapport finns före, under och efter matchen Skicka in en anmälan till bestraffning vid utdelande av rött kort snarast efter match. Anmälan skall detaljerat beskriva händelsen och vad som ledde fram till den.

16 Domare kan inte påräkna domarersättning, vid av domaren för sent inskickad anmälan till bestraffning vilket är senast tre dagar efter spelad match. Om kallad domare uteblir åligger det lagen, genom lagkaptenerna att enas om annan domare. Om det finns en kvalificerad domare på plats som har motsvarande utbildning äger ej lagen rätt att vägra spela. Har lagkaptenerna enats om ny domare kan protest mot domarens tillsättning senare inte komma ifråga. I händelse av att lagen inte kan enas om domare skall hemmalaget tillsätta domare och matchen spelas. Eventuell tvist hänskjuts därefter till SRF för avgörande. 5:4 Assisterande domare För högsta serien åligger det hemmalaget att tillhandahålla linjedomarflaggor. Deltagande lag i seriespel skall alltid ha en kompetent Assisterande domare tillgänglig vid såväl borta som hemmamatch. Detta får inte vara spelare som är uppsatt på laguppställningen. Svenska Rugbyförbundet har rätt att tillsätta Assisterande domare till match sanktionerad av SRF. Det åligger assisterande domare att assistera och i samråd med domaren leda matchen. Domaren kan själv utse assisterande domare om sådan saknas vid matchstart Om en assisterande domare inte tillsätts av bortalaget kan domaren ålägga hemmalaget att tillsätta en andra assisterande domare. En sådan åtgärd skall alltid rapporteras på domarrapporten för åtgärdande av SRF:s Disciplinkommitté.

17

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. FÖRESKRIFTER SVENSKA SPEL F-19 2017 1 Kap. Allmänna bestämmelser I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. Det

Läs mer

Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017

Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017 Föreskrifter för DM UNGDOM år 2017 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s Tävlingskommitté (TK) är tävlingsstyrelse.

Läs mer

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar. FÖRESKRIFTER SVENSKA SPEL F 19 2015 1 Kap. - Allmänna bestämmelser I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser (TB) i tillämpliga delar.

Läs mer

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2018

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2018 SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2018 1. MEDLEMSAVGIFT 1.1 MEDLEMSAVGIFT SRF ÅRSAVGIFT FÖRENING 1 1 Ingen årsavgift tas ut det första året för ny förening. Förening 2 00 2. TÄVLINGSAVGIFTER

Läs mer

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2015

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2015 SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2015 Förening som inte erlagt av Förbundet fastställda avgifter, arvoden och ersättningar inom föreskriven tid kan stängas av från seriespel och vägras speltillstånd

Läs mer

Upplands Fotbollförbund

Upplands Fotbollförbund Uppsala 2009-04-08 Till föreningarna i Uppland och på Åland. Inför seriestarten 2009 Vi vill börja med att erinra om att det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO Tävlingsbestämmelser för beach-vattenpolo Sida 2 av 11 Innehållsförteckning Om Tävlingsbestämmelser för beach-vattenpolo... 4 Förkortningar... 4 670.1 Allmänna

Läs mer

Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018

Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018 1 Föreskrifter SM Flickor 16, år 2018 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingskommitté den 13 mars 2018 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska

Läs mer

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2016

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2016 SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS EKONOMISKA BESTÄMMELSER 2016 Förening som inte erlagt av Förbundet fastställda avgifter, arvoden och ersättningar inom föreskriven tid kan stängas av från seriespel och vägras speltillstånd

Läs mer

Proposition 2 förändringar och förtydliganden

Proposition 2 förändringar och förtydliganden Proposition 2 förändringar och förtydliganden Ärende: Proposition till tävlingskongressen 2010 gällande förändringar och förtydliganden i tävlingsbestämmelserna. Beskrivning av ärendet och bakgrund: Språk

Läs mer

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016

LEDARHJÄLPEN 11-MANNA 2016 INFÖR SÄSONG/SERIESTART Ungdomsregistrera dina spelare i ålder 10-14 år och förstagångslicensiera spelare som fyller 15 år i Fogis. Föreningen skall innan registreringen inhämta spelarens och dennes vårdnadshavares

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BEACH-VATTENPOLO Tävlingsbestämmelser för Beach-vattenpolo Sida 2 av 16 Innehållsförteckning Om Tävlingsbestämmelser för Beach-vattenpolo... 5 Förkortningar... 5 670.1 Allmänna

Läs mer

För föreningar tillhörande Dalarnas FF gäller: Dalarnas FF lämnar ej tillstånd för deltagande i eller arrangerande (tillstyrkan)

För föreningar tillhörande Dalarnas FF gäller: Dalarnas FF lämnar ej tillstånd för deltagande i eller arrangerande (tillstyrkan) TB och RB 2012 Förslag till justeringar Förutom dessa förslag till förändringar kan SvFF:s Representantskap vid sitt möte den 2011-11-25 besluta om övergripande förändringar som påverkar DFF:s tävlingsverksamhet

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal 2017 2018 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund (UFF) administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds Tävlingskommitté

Läs mer

Svenska Ringetteförbundet

Svenska Ringetteförbundet Svenska Ringetteförbundet Seriespelsbestämmelser och sanktioner Svensk Ringette 2012-07- 10 1 Anmälan till seriespel Anmälan av lag till seriespel sker i juli månad exakt datum informeras från förbundet.

Läs mer

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2010

SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2010 SVENSKA RUGBYFÖRBUNDETS TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2010 REV. DATUM AVSER SIGNATUR 1.0 09 12 30 Uppdateringar från 2009 Rev.A till 2010 MS 1.1 10 06 01 Uppdateringar under 8.3, 9.3 och 19 DK INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart

UNGDOM LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart LEDARHJÄLPEN Inför säsongen/seriestart Registrering av spelare Ungdomsregistrera dina spelare i ålder 10-14 år och förstagångslicensiera spelare som fyller 15 år i Fogis. Föreningen skall innan registreringen

Läs mer

Domarkommittén PM för domare 2015/16

Domarkommittén PM för domare 2015/16 Domarkommittén PM för domare 2015/16 PM för domare gällande säsongen 2015/16 i Bandydistrikt Stockholms serier. Svenska Bandyförbundets Tävlingsbestämmelser gäller. Detta PM beskriver anpassningar som

Läs mer

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL

BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL A. SPELREGLER 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL 11-MANNALAG Boll- Antal Övriga Lag Speltid Storlek Spelare/Avbytare Regler Div 1 pojkar 2x40 5 11-Obegränsat

Läs mer

Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015

Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015 Skånes Fotbollförbund Kvalreglemente 2015 Kapitel 1 ADMINISTRATION 1. Tävlingsstyrelse Skånes Fotbollförbund (Skånes FF) administrerar kvaltävlingarna och förbundets Tävlingskommitté (TK) är tävlingsstyrelse

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom år

Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom år Upplands Fotbollförbunds kompletterande Tävlingsföreskrifter: Futsal Ungdom 13 17 år 2018 2019 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund (UFF) administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande DM 2017

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande DM 2017 Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande DM 2017 1. Tävlingsstyrelse och Beslutsorgan Upplands Fotbollförbund administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds Tävlingskommitté

Läs mer

SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SPELÅRET (Ändringar jämfört med föregående spelår är markerad med grå överstrykning)

SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SPELÅRET (Ändringar jämfört med föregående spelår är markerad med grå överstrykning) SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SPELÅRET 2017-2018 (Ändringar jämfört med föregående spelår är markerad med grå överstrykning) GEMENSAMMA BESTÄMMELSER FÖR SKÅNESERIERNA 1. INLEDNING Skånes BTF anordnar seriespel

Läs mer

KAPITEL 8 NATIONELLA REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER

KAPITEL 8 NATIONELLA REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER - KAPITEL 8 NATIONELLA REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER Innehåll Definitioner och åldersbestämmelser 8:1 Licens- och försäkringsbestämmelser 8:2 Övergång till annan förening inom Sverige - Övergångsanmälan

Läs mer

Välkomna till HFF Tävlingsinformation 6 februari 2019 Seniorserier. Fler aktiva, längre Fair Play Utvecklande

Välkomna till HFF Tävlingsinformation 6 februari 2019 Seniorserier. Fler aktiva, längre Fair Play Utvecklande Välkomna till HFF Tävlingsinformation 6 februari 2019 Seniorserier Inledning Föredrag: Agenda Hot mot föreningarna & fotbollen Hur hanteras dem? Information Regel nyheter Tävlingsbestämmelser 2019 Information

Läs mer

1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund

1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund GBTFs serieregler uppdaterade augusti 2016 1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund 1.1. SPELKATEGORIER Serierna är indelade i följande olika kategorier: Herrar Fyramannalag

Läs mer

Information med tillhörande

Information med tillhörande Information med tillhörande kommentarer gällande Ändringar/Justeringar i Tävlingsbestämmelserna m.m. inför säsongen 2014/2015 2014-06-17 Följande Ändringar/Justeringar/Förtydligande är inskrivet i den

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Herrar kval till Svenska Cupen 2018/19

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Herrar kval till Svenska Cupen 2018/19 Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Herrar 2017 - kval till Svenska Cupen 2018/19 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar tävlingen. SmFF:s

Läs mer

Så spelar vi 11-mannafotboll Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år.

Så spelar vi 11-mannafotboll Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Så spelar vi 11-mannafotboll 2017 Inom JHFF spelas det 11-manna fotboll från 14 år. Allmänt Tävlingen arrangeras av Jämtland-Härjedalens Fotbollförbund (JHFF) i samarbete med Kompisligan. Ansvariga för

Läs mer

Tävlingsbestämmelser år kap. Tävlingens genomförande. Bilaga 3. Representantskapet

Tävlingsbestämmelser år kap. Tävlingens genomförande. Bilaga 3. Representantskapet Bilaga 3. Representantskapet 2017-12-08 Till: Samtliga föreningar ---------------------------------- Struken text = Förslag till borttagen text Röd text = Förslag till ny text Blå text = ÖLFF:s bestämmelser

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA.

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA. TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA. UNGDOMSSERIERNA A1 födda 1999-00 eller senare A2 födda 1999-00 eller senare B1 födda 2001-02 eller senare B2 födda 2001-02 eller senare C1 födda 2003-04 eller

Läs mer

SRF s Tävlingsbestämmelser Sweden Rugby 7s Series 2016

SRF s Tävlingsbestämmelser Sweden Rugby 7s Series 2016 SRF s Tävlingsbestämmelser Sweden Rugby 7s Series 2016 1 Allmänt Enligt Svenska Rugbyförbundets Tävlingsbestämmelser 2016 (TB) Kapitel 1 där inget annat anges. 1.2 Spelregler Enligt TB 1.2 Spelregler med

Läs mer

Seriebestämmelser,

Seriebestämmelser, Seriebestämmelser, 2015-2016 1 Matchtider Serie Matchtid Speldagar U16 Örebro/ 3 x 20 min. Lördagar seriespel U15 Örebro/ 3 x 20 min. Söndagar seriespel U14 Örebro/ 3 x 15 min. Lördagar seriespel U13 Örebro/

Läs mer

Tävlingsbestämmelser

Tävlingsbestämmelser 1 (10) Tävlingsbestämmelser 2019-2020 Version: 2019-04-11 Norrbottens BDF Besöksadress Bastugatan 6 Luleå Energi Arena SE-972 41 LULEÅ www.basket.se/norrbotten +46 70 680 48 48 instagram.com/norrbottensbdf

Läs mer

Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2015

Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2015 Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2015 Fastställda vid SvFF:s representantskapsmöte 2014-11-28 TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2015 (TB 2015) Begrepp Farmarklubbsavtal

Läs mer

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18 Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18 Säsongen 2014-2015 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 1.1. Åldersklass... 1 1.2. Representation... 1 1.3. Anmälan... 1 1.4. Särskilda avgifter... 1 1.5. Tolkningsordning...

Läs mer

Preliminära Tävlingsföreskrifter Ligacupen 2016/2017 Ligacupen U19, U17 och U16.

Preliminära Tävlingsföreskrifter Ligacupen 2016/2017 Ligacupen U19, U17 och U16. Preliminära Tävlingsföreskrifter Ligacupen 2016/2017 Ligacupen U19, U17 och U16. 1 kap. - Allmänna bestämmelser I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser

Läs mer

H e r r a r Samtliga föreningar i Allsvenskan och Superettan år 2007 samt 68 föreningar som utses av SDF:en med antalet licenser som underlag.

H e r r a r Samtliga föreningar i Allsvenskan och Superettan år 2007 samt 68 föreningar som utses av SDF:en med antalet licenser som underlag. Föreskrifter år 2008 Svenska Cupen herrar och damer Kapitel 1 ADMINISTRATION 1. Tävlingsstyrelse Svenska Fotbollförbundet (SvFF) administrerar turneringen. SvFF:s Disciplinnämnd är tävlingsstyrelse. Under

Läs mer

Tävlingsinformation för Veteran Trophy

Tävlingsinformation för Veteran Trophy Tävlingsinformation för Veteran Trophy 1. TÄVLINGSFORM Veteran Trophy spelas i enlighet med IHF:s regler Gruppspel Lagen indelas i grupper om 4 till 6 lag, där alla spelar mot varandra i en enkelserie

Läs mer

Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel...

Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel... Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel... Inom JHFF och SvFF spelas det 11 mot 11 från 15 år och uppåt. Innehåll Allmänt... 3 Spelares behörighet...

Läs mer

Föreskrifter år 2019 P16 Nationell. Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 28 mars 2019

Föreskrifter år 2019 P16 Nationell. Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 28 mars 2019 Föreskrifter år 2019 P16 Nationell Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 28 mars 2019 1 kap. - Allmänna bestämmelser 1 I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter

Läs mer

Norra Svealand BDF. Tävlingsbestämmelser

Norra Svealand BDF. Tävlingsbestämmelser Tävlingsbestämmelser Norra Svealand BDF Nedanstående tävlingsbestämmelser bygger på, och följer Svenska Basketbollförbundets tävlingsbestämmelser. Vid frågor som inte specifikt nämns i dessa bestämmelser

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2016/17 Norra Svealands BDF

Tävlingsbestämmelser 2016/17 Norra Svealands BDF Tävlingsbestämmelser 2016/17 Norra Svealands BDF Norra Svealands basketbolldistriktsförbund (BDF). Nedanstående tävlingsbestämmelser bygger på, och följer Svenska Basketbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Läs mer

REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER

REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER SEKTION C REPRESENTATIONSBESTÄMMELSER C 1 ALLMÄNT C 1.1 Förbundets benämning C 1.1.1 I nedanstående dokument förkortas Svenska Badmintonförbundet respektive marknadsföringsnamnet Badminton Sweden med SBF.

Läs mer

Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel...

Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel... Så spelar vi Fotboll 11 mot 11 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel... Inom JHFF och SvFF spelas det 11 mot 11 från 15 år och uppåt. Innehåll Allmänt... 3 Spelares behörighet...

Läs mer

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA.

TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA. TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR DISTRIKTSSERIERNA. UNGDOMSSERIERNA A1 födda 2001-02 eller senare A2 födda 2001-02 eller senare B1 födda 2003-04 eller senare B2 födda 2003-04 eller senare C1 födda 2005-06 eller

Läs mer

Domarkommittén PM för domare 2017/18

Domarkommittén PM för domare 2017/18 Domarkommittén PM för domare 2017/18 PM för domare gällande säsongen 2017/18 i Bandydistrikt Stockholms serier. Svenska Bandyförbundets Tävlingsbestämmelser och dess bilagor gäller. Detta PM beskriver

Läs mer

Så spelar vi fotboll 9 mot 9

Så spelar vi fotboll 9 mot 9 Så spelar vi fotboll 9 mot 9 Så många, så länge i så bra miljö som möjligt Bra och utvecklande spel... Vi spelar 9 mot 9 i åldrarna 13 14 år. I syfte att skapa bättre förutsättningar för att spela fotboll

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 13-14 Tävlingsverksamheten i distriktet. BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse den 29 maj 2013, och träder i

Läs mer

Föreskrifter futsal 2018/2019 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 26 april 2018

Föreskrifter futsal 2018/2019 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 26 april 2018 Föreskrifter futsal 2018/2019 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 26 april 2018 Genom beslut av Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Representantskap den 1 december 2017

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18 Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2016 Kval till Svenska Cupen 2017/18 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s

Läs mer

Föreskrifter år 2018 U16 Nationell (SEF-serie) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018

Föreskrifter år 2018 U16 Nationell (SEF-serie) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018 Föreskrifter år 2018 U16 Nationell (SEF-serie) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018 1 kap. - Allmänna bestämmelser 1 I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter

Läs mer

Föreskrifter futsal 2017/ Damer

Föreskrifter futsal 2017/ Damer Föreskrifter futsal 2017/2018 - Damer Genom beslut av Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Representantskap den 25 november 2016 inrättades Tävlingsbestämmelser för futsal (FTB). Dessa föreskrifter beslutade

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2013 Kval till Svenska Cupen 2014/15

Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2013 Kval till Svenska Cupen 2014/15 Tävlingsbestämmelser för Hyundai Cup Dam 2013 Kval till Svenska Cupen 2014/15 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbund (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s

Läs mer

Tävlingsbestämmelser för Smålandscupen herrar 2009 kval till Svenska Cupen 2010

Tävlingsbestämmelser för Smålandscupen herrar 2009 kval till Svenska Cupen 2010 Tävlingsbestämmelser för Smålandscupen herrar 2009 kval till Svenska Cupen 2010 KAPITEL I ADMINISTRATION 1. T ä v l i n g s s t y r e l s e Smålands Fotbollförbundet (SmFF) administrerar turneringen. SmFF:s

Läs mer

Innebandy. Tävlingsbestämmelser Regler

Innebandy. Tävlingsbestämmelser Regler Innebandy Tävlingsbestämmelser Regler Innebandyns tävlingsbestämmelser och regler tar utgångspunkt i SIBF s regelbok för Innebandy. I detta dokument tar vi upp avvikelser från dessa samt presenterar de

Läs mer

Det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa sig om innehållet i SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsregler.

Det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa sig om innehållet i SvFF:s vid varje tid gällande tävlingsregler. Föreskrifter för futsal flickor och pojkar 15 samt 17 år (SM-ungdom), år 2018/2019 Fastställda av Svenska Fotbollförbundets Tävlingsutvecklingskommitté den 3 september 2018 1 kap. Allmänna bestämmelser

Läs mer

Föreskrifter år 2019 P19- och P17-serierna (Junior- och Pojk-SM)

Föreskrifter år 2019 P19- och P17-serierna (Junior- och Pojk-SM) Föreskrifter år 2019 P19- och P17-serierna (Junior- och Pojk-SM) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 28 mars 2019. 1 kap. - Allmänna bestämmelser 1 I frågor

Läs mer

Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar

Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar Västmanlands Innebandyförbund Lokala förutsättningar 1:a utgåvan Gäller från 1 juli 2014 Kapitel 1 Förening 4 a) Anmälningsavgifter Administrerings avgiften uppkommer till 3000:- per förening och säsong.

Läs mer

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17

Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17 Seriekrav Juniorallsvenskan HJ18/DJ16-17 Säsongen 2015-2016 Innehållsförteckning 1. INLEDNING... 1 1.1. Åldersklass... 1 1.2. Anmälan... 1 1.3. Tolkningsordning... 1 1.4. SM-spel... 1 1.5. Tävlingsstyrelse...

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Tävlingsbestämmelser 2018 Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Tävlingsbestämmelser år 2018 Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare

Läs mer

Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012

Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012 Förändringar i Representations- och Tävlingsbestämmelser 2012 Samarbetsavtal RB 2 kap Till följd av påpekanden av UEFA och FIFA - att lån utan övergångsanmälan så kallade amatörlån på grund av dubbel bosättning

Läs mer

Information med tillhörande

Information med tillhörande Information med tillhörande kommentarer gällande Ändringar/Justeringar i Tävlingsbestämmelserna m.m. inför säsongen 2015/2016 Följande Ändringar/Justeringar/Förtydligande är inskrivet i den kommande upplagan

Läs mer

StBTF SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN

StBTF SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN StBTF SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN 2016-2017 (Ändringar jämfört med föregående säsong markerad med grå överstrykning) 1. INLEDNING StBTF anordnar seriespel för herrar bestående av seriegrupperna

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Tävlingsbestämmelser Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Tävlingsbestämmelser 2017 Kapitel 3 - Förenings egen match eller tävling Tävlingsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser upphävs alla tidigare

Läs mer

VÄSTMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND

VÄSTMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND VÄSTMANLANDS FOTBOLLFÖRBUND Inför säsong: Glöm inte Spelordningsmöte mars månad. Viktigt att man närvarar!!! Gå igenom och se att Era spelare är registrerade i FOGIS så de är spelklara samt ta bort gamla

Läs mer

Föreskrifter futsal 2019/2020 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 25 april 2019

Föreskrifter futsal 2019/2020 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 25 april 2019 Föreskrifter futsal 2019/2020 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 25 april 2019 Genom beslut av Svenska Fotbollförbundets (SvFF) Representantskap den 20 november 2018

Läs mer

3 Administration Arrangerande förening administrerar gruppspelet i samråd med berört SDF. SvFF administrerar slutspelet.

3 Administration Arrangerande förening administrerar gruppspelet i samråd med berört SDF. SvFF administrerar slutspelet. Föreskrifter år 2018 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer Tävlingsföreskrifterna har fastställts av SvFF:s Tävlingsutvecklingskommitté den 26 maj 2018. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tävlings-

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen

Tävlingsbestämmelser Säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen 2016-17 För Jämtland/Härjedalens Ishockeyförbunds hockeyverksamhet gäller Svenska Ishockeyförbundets TB 2016-17 med följande ändringar eller tillägg. Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2015

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2015 Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2015 1. Tävlingsstyrelse Upplands Fotbollförbund administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds

Läs mer

TILLÄGG TILL SPELREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL SAMT TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BARN OCH UNGDOM

TILLÄGG TILL SPELREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL SAMT TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BARN OCH UNGDOM TILLÄGG TILL SPELREGLER FÖR BARN- OCH UNGDOMSFOTBOLL SAMT TÄVLINGSBESTÄMMELSER FÖR BARN OCH UNGDOM 1. ÅLDERSBESTÄMMELSER FÖR JUNIORSPELARE Spelare är junior till och med det kalenderår han fyller 19 år

Läs mer

Närvaro Information Spelordning Avslutning. Agenda

Närvaro Information Spelordning Avslutning. Agenda Närvaro Information Spelordning Avslutning Agenda Information Noll-visionen Viktiga förändringar i TB2011 Match/domar rapportering i Fogis Match arrangemang Resultat rapportering Upp- och nedflyttning

Läs mer

Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM)

Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) 1 kap. - Allmänna bestämmelser Föreskrifter år 2016 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller Svenska Fotbollförbundets (SvFF) tävlingsbestämmelser

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012

SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012 SvFF:s Tävlingsbestämmelser år 2012 Begrepp 1 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler 4 2 Matchtillstånd 4 3 Mästerskapstävlingar mm. 5 4 IdrottsAB 5 5 Deltagande i landskamper mm. 5 6 Särskilda

Läs mer

Förändrade bestämmelser. Förändrade Tävlingsbestämmelser. 4 Ersättare och avbytare 17 Förening som utgår ur tävling eller lämnar w.o.

Förändrade bestämmelser. Förändrade Tävlingsbestämmelser. 4 Ersättare och avbytare 17 Förening som utgår ur tävling eller lämnar w.o. Förändrade bestämmelser. Utöver nedan föreslagna förändringar föreslås styrelsen få rätt att justera text av redaktionell art, däribland ändringar av 2014 till 2015 samt byte av ordet licens till registrering

Läs mer

Futsal. Futsal 2013. Information. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping

Futsal. Futsal 2013. Information. Tävlingsbestämmelser. Regler. Korpen Linköping 2013 Information Tävlingsbestämmelser Regler Information Anmälan Görs i receptionen på Korpen Collegium. Anmälan är fullständig först när anmälningsavgiften är betald hos. (För receptionens öppettider

Läs mer

1 kap. Allmänna bestämmelser

1 kap. Allmänna bestämmelser Föreskrifter futsal 2019/2020 Regionala Futsalligan, damer Fastställda av Svenska Fotbollförbundet den 25 april 2019 och reviderade den 8 september 2019 Genom beslut av Svenska Fotbollförbundets (SvFF)

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 2 - Särskilda bestämmelser om amatörspelare

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 2 - Särskilda bestämmelser om amatörspelare Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Representationsbestämmelser 2017 Kapitel 2 - Särskilda bestämmelser om amatörspelare Representationsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser

Läs mer

Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g

Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g Tävlingsbestämmelser år 2009 - I n n e h å l l s f ö r t e c k n i n g Kapitel 1 Allmänt 1 Tävlings- och spelregler... 1 2 Matchtillstånd... 1 3 Deltagande i landskamper m.m.... 2 4 UEFA-tävlingar... 2

Läs mer

Stockholms Bordtennisförbunds SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN

Stockholms Bordtennisförbunds SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN Stockholms Bordtennisförbunds SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SÄSONGEN 2017-2018 (Ändringar jämfört med föregående säsong markerad med grå överstrykning) 1. INLEDNING Stockholms Bordtennisförbund anordnar seriespel

Läs mer

Föreskrifter år 2018 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018

Föreskrifter år 2018 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018 Föreskrifter år 2018 U19- och U17-serierna (Junior- och Pojk-SM) Tävlingsföreskrifterna är fastställda av SvFF:s Tävlingskommitté den 23 mars 2018 1 kap. - Allmänna bestämmelser 1 I frågor som inte regleras

Läs mer

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång

Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds. Representationsbestämmelser Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång Svenska Fotbollförbundets & Upplands Fotbollförbunds Representationsbestämmelser 2017 Kapitel 4 - Allmänt om registrering och övergång Representationsbestämmelser år 2017 Genom förevarande bestämmelser

Läs mer

Tävlingsbestämmelser 2016/17

Tävlingsbestämmelser 2016/17 Uppdaterat 2016-09-26 Tävlingsbestämmelser 2016/17 Gemensamma för Mellansvenska BDF och Östsvenska BDF Nedanstående tävlingsbestämmelser bygger på, och följer Svenska Basketbollförbundets tävlingsbestämmelser.

Läs mer

1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund

1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund GBTFs serieregler uppdaterade september 2014 1. SERIEBESTÄMMELSER GÄLLANDE SERIER ARRANGERADE AV Göteborgs Bordtennisförbund 1.1. SPELKATEGORIER Serierna är indelade i följande olika kategorier: Herrar

Läs mer

Tävlingsbestämmelser Säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen

Tävlingsbestämmelser Säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen J-H:s Tävlingsbestämmelser säsongen 2017-18 För Jämtland/Härjedalens Ishockeyförbunds hockeyverksamhet gäller Svenska Ishockeyförbundets TB 2017-18 med följande ändringar eller tillägg. Tävlingsbestämmelser

Läs mer

Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2014

Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2014 Kompletterande tävlingsregler för Svealands distriktsövergripande serier för division 2 damer 2014 Fastställda vid SvFF:s representantskapsmöte 2013-11-29 TÄVLINGSBESTÄMMELSER 2014 (TB 2014) Begrepp Farmarklubbsavtal

Läs mer

Välkommen till Blå nivå. -organiserat seriespel

Välkommen till Blå nivå. -organiserat seriespel Välkommen till Blå nivå -organiserat seriespel Framtaget av Stockholms Innebandyförbund för ledare, föreningar, spelare och föräldrar, Stockholm 2017 Foto: Stockholms Innebandyförbund och Per Wiklund Tack!

Läs mer

Upplands Fotbollförbund

Upplands Fotbollförbund Uppsala 2008-04-14 Till föreningarna i Uppland och på Åland. Inför seriestarten 2008 Vi vill börja med att erinra om att det är föreningens, ledarens, spelarens och funktionärens skyldighet att förvissa

Läs mer

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16

BOHUSLÄN/DALS ISHOCKEYFÖRBUNDS SERIEBESTÄMMELSER SÄSONGEN 15-16 Tävlingsverksamheten i distriktet.. Nedanstående seriebestämmelser (SB 2013/2014) som fastställts av Bohuslän/Dals Ishockeyförbunds styrelse i juni 2015, och träder i kraft den 1 juli 2015 och gäller spelåret

Läs mer

Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer

Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 kap. Allmänna bestämmelser Föreskrifter år 2017 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 Tävlings- och spelregler m.m. I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för

Läs mer

JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL

JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL A. SPELREGLER 1. SPELTIDER OCH BESTÄMMELSER FÖR JUNIOR- OCH UNGDOMSFOTBOLL 11-MANNALAG Boll- Antal Övriga Lag Speltid Storlek Spelare/Avbytare Regler Div 1 pojkar 2x40 5 11-Obegränsat

Läs mer

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2014

Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2014 Upplands Fotbollförbunds kompletterande tävlingsföreskrifter gällande serier för Ungdom 13 till 17 år 2014 1. Tävlingsstyrelse Upplands Fotbollförbund administrerar tävlingen. Upplands Fotbollförbunds

Läs mer

Föreskrifter år 2012 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer. 1 kap. Allmänna bestämmelser

Föreskrifter år 2012 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer. 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 kap. Allmänna bestämmelser Föreskrifter år 2012 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för Beach Soccer samt, i tillämpliga

Läs mer

C 3 REPRESENTATION C 3.1 För att få delta i badmintontävling/seriespel sanktionerad av SBF måste spelaren representera en badmintonförening.

C 3 REPRESENTATION C 3.1 För att få delta i badmintontävling/seriespel sanktionerad av SBF måste spelaren representera en badmintonförening. C 1 FÖRBUNDETS BENÄMNING Svenska Badmintonförbundet respektive marknadsföringsnamnet Badminton Sweden förkortas med SBF i detta dokument. Respektive distriktsförbund förkortas SDF. C 2 MEDLEMSKAP En spelare

Läs mer

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011

SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011 SvFF:s Tävlingsbestämmelser 2011 Begrepp 1 1 kap Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler 4 2 Matchtillstånd 4 3 Mästerskapstävlingar mm. 5 4 IdrottsAB 5 5 Deltagande i landskamper mm. 5 6 Elitfotbollsmanualen

Läs mer

Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer

Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer 1 kap. Allmänna bestämmelser 1 Tävlings- och spelregler m.m. Föreskrifter år 2015 Inofficiellt SM i Beach Soccer, herrar och damer I frågor som inte regleras i dessa föreskrifter gäller spelregler för

Läs mer

Kval till Div. 3, herrar 2020

Kval till Div. 3, herrar 2020 Solna 2019-09-11 Till Adm. SDF för kval till div 3 herrar, Övriga SDF för kännedom Kval till Div. 3, herrar 2020 Förutsättningarna gällande kvalspel i och till förbundsserierna framgår i tävlingsbestämmelserna

Läs mer

SERIEBESTÄMMELSER Nordvästra Götalands BTF

SERIEBESTÄMMELSER Nordvästra Götalands BTF 1. INLEDNING SERIEBESTÄMMELSER Nordvästra Götalands BTF GÄLLANDE SPELÅRET 2018-2019 Upprättad 2018-10-02 Nordvästra Götalands Bordtennisförbund (NvgBTF) anordnar seriespel för seniorer division 4-6, ungdomar,

Läs mer