Uppgift 1 (vadå sortering?)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Uppgift 1 (vadå sortering?)"

Transkript

1 kl Uppgift 1 (vadå sortering?) Du skall skriva ett program som sorterar in en sekvens av tal i en vektor (en array ) enligt en speciell metod. Inledningsvis skall vektorn innehålla endast nollor. Användaren matar in ett antal heltal och avslutar inmatningen med talet 0 (noll). Efter det att inmatningen är klar skall innehållet i vektorn skrivas ut, men de index i vektorn där det är nollor skall inte skrivas ut. Utskriften skall innehålla både indexet i vektorn samt talet som ligger på detta index i en tabell enligt exemplen nedan. Regler för insättning i vektorn: Första talet skall alltid stoppas in på index 1 i vektorn. De övriga talen skall sorteras in enligt följande metod: - Om talet är mindre än det tal man just nu tittar på (på index N, där N = 1 för första talet) skall man leta vidare på index N*2. - Om talet istället är större än det tal man tittar på skall man leta vidare på index N* Om talet är lika som det tal man tittar på skall man inte göra något med det nya talet. - Om talet man tittar på är 0 (noll) skall man stoppa in det nya talet på denna plats i vektorn. Antag att användaren matar in talen Detta leder till att talet: 5 läggs i index 1 3 läggs i index 2 (mindre än talet 5) 7 läggs i index 3 (större än talet 5) 4 läggs i index 5 (mindre än talet 5 och sen större än talet 3) 9 läggs i index 7 (större än talet 5 och sen större än talet 7) 2 läggs i index 4 (mindre än talet 5 och sen mindre än talet 3) 7 kastas bort då det redan finns med i vektorn. 0 avslutar inmatningen. Vi antar att användaren aldrig matar in fler än 10 unika heltal (exklusive nollan). Körexempel: Mata in en sekvens av heltal (avsluta med talet noll): Index - Tal

2 kl Uppgift 2 (akta dig för nollan!) Skriv ett program som läser in två flyttal som antingen matas in som heltal eller som decimaltal (med komma som separatortecken), d.v.s. på formen N eller N,M (där N är ett heltal och M är ett positivt heltal). Programmet skall därefter summera dessa och skriva ut summan (med tre decimalers noggrannhet och med punkt som separatortecken). Körexempel 1: Mata in två flyttal: ,67 Summan blir: Körexempel 2: Mata in två flyttal: ,67 Summan blir: Körexempel 3: Mata in två flyttal: 12,4-5,37 Summan blir: Körexempel 4: Mata in två flyttal: 12,4567 5,12345 Summan blir: Körexempel 5: Mata in två flyttal: 12 5 Summan blir: Vi antar att man ALLTID matar in de två talen med ett blanktecken mellan talen och inget före. Dessutom är det inget efter det sista talet (bara ett ENTER). Dessutom får användaren inte mata in mer än 9 heltalssiffror respektive 7 decimaler. Behöver inte kollas av ditt program. TIPS: Bra med underprogram.

3 kl Uppgift 3 (figurera ytligt) En assistent fick för sig att rita upp en figur som kanske skulle kunnat varit en rituppgift enligt nedanstående. Dock visade det sig att detta kan ge väldiga problem för den som skall lösa uppgiften så examinator valde att ändra inriktningen till att istället beräkna arean av den yta som täcks av figuren. Den mittersta kvadraten (den som har högst siffra i de respektive figurerna) har arean 1 a.e. (areaenhet). Varje kvadrat som är en storlek mindre är 1/4 av den större i area (gäller för alla storlekar). Man ser att det inte alltid kommer att bli 4 stycken av nästa mindre storlek utan det kan bli 3 eller till och med 2 ibland. Figur 1 (storlek 2): Figur 2 (storlek 3): Nog om figurerna nu. För att beräkna arean på den totala figuren givet en viss storlek (N) kommer man (lätt?) fram till att följande formel gäller: f( N 0, ARN,, ) 0, för N N 0 eller R 4 A A + 4f N 0, ---, 1, N+ 1 4, för N = 0 = A A 2f N 0, ---, 1, N+ 1 A + + f N 0, ---, R + 1, N + 1, för N 1 och R A f A N 0, ---, 1, N + 1 A + + f N 4 0, ---, R, N+ 1, för N 1 och R = 3 4 I formeln ovan är N 0 storleken, A arean på den kvadrat man beräknar ytan för just nu (1 för kvadrat nummer 0), R en rotationsriktning (som börjar på 0 för den första kvadraten) och N den aktuella kvadratens nummer (som också börjar på 0). Din uppgift är att skriva det program som beräknar arean av en sådan figur där användaren matar in storleken. Arean för de ovanstående figurerna blir f(1, 1, 0, 0) = a.e. respektive f(2, 1, 0, 0) = a.e.

4 kl Uppgift 4 (ljuv musik, eller...) Din uppgift är att skriva ett music-shuffle -program som läser in ett antal låtar från en textfil och sen skriver ut en ordning på låtarna som uppfyller kraven nedan. Filnamnet (max 30 tecken långt) skall matas in från tangentbordet när programmet startats. Det är givet att det inte är särskilt många låtar med samma artist i förhållande till totala antalet låtar. Utskriften av låtarna skall vara enligt exemplen, d.v.s. med låt och sen artist inom parentes. I filen ligger dessa data på samma rad med endast ett kolon ( : ) mellan låtnamn och artist för en given låt. Det skall givetvis kunna finnas flera artister med samma låt och vice versa. Låtnamn och artistnamn är maximalt 30 respektive 23 tecken). KRAV: Samma låt (med samma artist) får inte spelas flera gånger. Två på varandra följande låtar får inte ha samma artist. Det skall inte bli samma ordning på låtarna vid olika programkörningar (åtminstone inte sannolikt så). Körexempel 1: Mata in filnamn: given_files/songs_5.txt Bohemian Rhapsody (Queen) Comftorably Numb (Pink Floyd) Don t Stop Me Now (Queen) Sweet Emotion (Aerosmith) Free Bird (Lynyrd Skynyrd) Körexempel 2: Mata in filnamn: given_files/songs_5.txt Sweet Emotion (Aerosmith) Comftorably Numb (Pink Floyd) Don t Stop Me Now (Queen) Free Bird (Lynyrd Skynyrd) Bohemian Rhapsody (Queen) Körexempel 3: Mata in filnamn: given_files/songs_5.txt Don t Stop Me Now (Queen) Free Bird (Lynyrd Skynyrd) Comftorably Numb (Pink Floyd) Bohemian Rhapsody (Queen) Sweet Emotion (Aerosmith) TIPS 1: Det finns fler filer att testa med i mappen given_files. TIPS 2: Det kan vara praktiskt att försöka slumpa fram vilken låt som skall komma efter den man för tillfället har fått fram och sen kolla att kraven är uppfyllda. Om man upptäcker att den ordning man har inte kan generera en korrekt lösning är det ok att slumpa om allt från början (dock skall inte programmet startas om i detta fall).

5 kl Uppgift 1 (ont om tid?) Fibonacci-serien är uppbyggd på så sätt att man börjar med två ettor (som två tal) och sen bygger hela serien på följande rekursiva definition (där N < 1 är otillåtet): Fib( N) = Som vissa kanske inser så finns det oändligt många tal i Fibonacci-serien och det kan ju ställa till det lite, men det gör inget i denna uppgift. I denna uppgift skall du skriva ut en tabell med de första N talen i Fibonacci-serien. Talet N matas in av användaren. Vi har endast begränsningen på inmatning att resultatet kan lagras i en Integer och ditt program behöver inte kontrollera detta. Du skall anropa ett underprogram som heter Fib som räknar ut ett visst tal i serien. Detta underprogram skall anropas för varje Fibonacci-tal i tabellutskriften. I exemplet nedan har vi tagit bort en del rader för att det är lite ont om plats. Ditt huvudprogram skall dock skriva ut alla rader i tabellen. KRAV: Ditt program får inte ta mer än 10 sekunder att köra i det givna intervallet ovan. Körexempel: Fib N 1 Mata in N: 46 N - Fib(N) , för N < 3 ( ) + Fib( N 2), för N > 2 TIPS: Vi kommer inte att köra med större inmatningar än (av någon anledning)

6 kl Uppgift 2 (räkna med bråk!) Du skall skriva ett program som beräknar det exakta värdet av produkten av ett antal bråk. Användaren matar in ett godtyckligt antal bråk och du skall efter varje inmatat bråk skriva ut den aktuella produkten av detta och de tidigare inmatade bråken. Användaren matar in ett bråk på formen T/N där T (täljaren) och N (nämnaren) är heltal. Inga blanktecken är tillåtna. Produkten skall alltid skrivas ut med så liten heltalsnämnare som möjligt. Detta leder till att du inte skall omvandla till flyttal... Användaren avslutar inmatningen med 0/0. Körexempel 1: Mata in ett bråk: 10/12 Produkten är för tillfället: 5/6 Mata in ett bråk: 3/10 Produkten är för tillfället: 1/4 Mata in ett bråk: 7/65 Produkten är för tillfället: 7/260 Mata in ett bråk: 38/4 Produkten är för tillfället: 133/520 Mata in ett bråk: 52/13 Produkten är för tillfället: 133/130 Mata in ett bråk: 0/0 Körexempel 2 (man kan i resultatet inte ha negativ nämnare): Mata in ett bråk: -4/12 Produkten är för tillfället: -1/3 Mata in ett bråk: 12/-4 Produkten är för tillfället: 1/1 Mata in ett bråk: -4/-12 Produkten är för tillfället: 1/3 Mata in ett bråk: 12/-6 Produkten är för tillfället: -2/3 Mata in ett bråk: 0/0 KRAV 1: Lagringen av ett bråk skall ske i en post. KRAV 2: Multiplikationen av två bråk skall ske i en * -operator. KRAV 3: Inläsning och utskrift av bråk skall ske i procedurerna Get respektive Put som endast har en parameter vardera (d.v.s. bråket). TIPS: Det kan vara lämpligt att * -operatorn förkortar bråket så att detta är färdigt när man får tillbaka produkten.

7 kl Uppgift 3 (rätt radavstånd?) På en textfil ligger en massa data. Varje rad i filen har formatet: <heltal><textrad> D.v.s. det är först ett heltal (inte några < - eller > -tecken) och sen ett antal tecken fram till radslut. Din uppgift är att skriva ett program som frågar användaren efter vad filen heter och sen går igenom filens innehåll och utför följande för varje rad som finns i filen: Läs in heltalet som står först på raden (inga blanktecken före). Skriv ut (på skärmen) det tecken som står så många positioner efter heltalet (på samma rad) som heltalet anger. Om raden är för kort skall inget tecken skrivas ut på skärmen. Antag att man har filen INDATA.TXT som innehåller följande data: 12 Kalle Stropp ligger och sover 4Kantareller är goda 23Tomten är sjuk 2Braskaminen är läcker En programkörning skulle då kunna se ut som följer: Mata in filnamnet: INDATA.TXT ptr Problemet med detta är att du INTE får använda dig av andra inläsningsprocedurer än de som heter Get_Line som finns i Ada som standard. Det är dock givet att heltalen i början av raderna aldrig är längre än 3 tecken. Till din hjälp finns en fil som heter given_files/testdata.txt och du får givetvis skapa egna testdatafiler för att se om ditt program fungerar. Dessa filer skapar du lättast i Emacs. Glöm dock inte att det måste vara ett ENTER på sista raden i filen så att den inte avslutas utan radslut. Det får heller inte vara en tom rad sist i testfilen (d.v.s. en rad utan ett heltal i början).

8 kl Uppgift 4 (kopplar du detta?) Givet att man har ett antal kontakter (de svarta fyllda cirklarna) som är placerade enligt följande figur: Kontakternas numrering (11, 12, 13, 21, 22,...) relaterar till den sida de är på samt vilken placering kontakten har på sidan I dessa kontakter kan man sätta i 4 typer av sladdar (gröna, vita, röda och blå). Dessa sladdar har två ändar som skall stoppas i två av kontakterna. Det finns plats för två sladdar i varje kontakt. Man kan inte stoppa två olikfärgade sladdar i samma kontakt Följande regler gäller: Det är tillåtet att ha kontakter utan sladdar isatta. D.v.s. en kontakt kan vara tom. En tom kontakt anses dock ha en färg enligt sladdfärgerna ovan även om den inte är inkopplad. Sätter man i en sladd i en kontakt måste den sättas i även en annan kontakt (inga sladdar får vara lösa i ena änden). Alla kontakter som inte är tomma måste ha två sladdar. Följer man en kedja av sladdar skall man komma tillbaka till utgångskontakten (detta fås fram av de ovanstående, men bara som ett förtydligande). Om man stoppar i en röd sladd i en kontakt måste de två andra kontakterna på denna sida också innehålla röda kontakter. Det måste också vara så att alla dessa tre kontakterna ingår i samma sladdkedja (det kan dock vara så att kedjan passera flera sidor). Blå och vita kontakter får endast sitta mitt på sidorna. För att representera detta använder vi en vektor som innehåller 12 heltal. Varje position i vektorn motsvarar en kontakt (index 1=kontakt 11, 2=12, 3=13, 4=21,..., 12=43). Om man har värdet 0 (noll) i vektorn motsvarar detta att man inte har stoppat i en sladd. I övriga fall markerar talet vilken färg samt vilken kontakt sladden går till från denna kontakt. De olika färgerna markeras med hundratal (0=grön, 100=vit, 200=röd och 300=blå) Om vi antar att det sitter sladdar enligt figuren till vänster och att den tomma kontakten anses vara vit skall alltså vektorn innehålla talen (i denna ordning): Din uppgift blir att skriva ett program som läser in en sekvens av kontaktnummer (motsvarande det som står ovan) från tangentbordet och sen kontrollerar att det är en korrekt koppling som är gjord (enligt reglerna ovan). Om programmet upptäcker att det är en felaktig koppling skall programmet säga FEL! annars OK!. Inget annat.

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster)

Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Uppgift 1a (Aktiekurser utan poster) Vi har lite olika upplägg i de kurser vi håller och i vissa kurser finns det med något som vi kallar "poster" (eng. "record"). I andra har vi inte med detta. Vi har

Läs mer

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter

TENTA: TDDD11 & TDDC68. Tillåtna hjälpmedel. Starta Emacs, terminal och tentakommunikationsfönster. Skicka in frågor och uppgifter TENTA: TDDD11 & TDDC68 Tillåtna hjälpmedel Det är tillåtet att ha böcker (t.ex. Ada-bok, formelsamlingar, lexikon,...) med sig samt utdelade lathundar (finns på kurshemsidan) för Ada, Unix och Emacs. Utdraget

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som läser igenom en textfil som heter FIL.TXT och skriver ut alla rader där det står ett decimaltal först på raden. Decimaltal

Läs mer

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK)

Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) 2013-03-12.kl.14-19 Uppgift 1 (Sorterade heltal som är OK) Ibland råkar man ut för att man måste se till att man inte får dubletter i sina inmatningar. Denna uppgift baserar sig på detta, men dessutom

Läs mer

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner)

Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) Uppgift 1 (grundläggande konstruktioner) a) Skriv ett program som låter användaren mata in 7 heltal och som gör utskrifter enligt nedanstående körexempel. Mata in 7 heltal: 1 0 0 3 1 1 1 Tal nr 2 var en

Läs mer

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram

Linköpings Tekniska Högskola Instutitionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson, Erik Nilsson Lab 2: Underprogram Mål Lab 2: Underprogram Följande laboration introducerar underprogram; procedurer, funktioner och operatorer. I denna laboration kommer du att lära dig: Hur man skriver underprogram och hur dessa anropas.

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 + / \ + + + + \ / + Exempel 3: Mata in storlek

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Hexagones, som ritar ut en bikupa enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på bikupan: 1 Exempel 3: Mata in storlek på bikupan: 3 \ / \

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Examination - Ada

kl Examination - Ada Examination - Ada TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2006-12-08.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Implementera följande funktion: fun(1) = 1 fun(n) = fun(n / 2), för jämna n fun(n) = n / (fun(n - 1) + fun(n + 1)), för udda n Exempel på korrekta resultat:

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. älj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2014-10-30.kl.08-13 Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2004-03-10.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program som ritar ut en åtthörning på skärmen. Åtthörningen skall dock se ut enligt exemplen nedan och det är så att användaren skall

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) I filerna queue_handling.ads och queue_handling.adb finns en datastruktur som motsvarar en kö. Det finns fyra operationer som kan utföras på en kö. 1) Enqueue som stoppar

Läs mer

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27)

Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) Uppgifter till praktiska tentan, del A. (7 / 27) I. Sortering/Sökning: III II. Representation/Omvandling/format/protokoll: II III. Strukturering: II I alla problem, där bokstäver förekommer, antar vi att

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

DUGGA Tentaupplägg

DUGGA Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2009-12-16.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv funktionen create_diagonal som tar emot de två parametrarna R och N. R markerar hur många rader den resulterande matrisen skall få och N markerar

Läs mer

5 Grundläggande in- och utmatning

5 Grundläggande in- och utmatning 5 Grundläggande in- och utmatning För att användaren skall kunna kommunicera med programmet krävs att man inkluderar ett eller flera bibliotek med rutiner. I Ada finns det ett antal paket som gör detta

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-03-25.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Du skall skriva ett program (en funktion), my_plot_figure, som läser in ett antal sekvenser av koordinater från tangentbordet och ritar ut dessa till en

Läs mer

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden)

Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Uppgift 1 (Oläsliga krypterade meddelanden) Ofta vill man kryptera text för att inte andra skall se vad man skrivit. I den givna filen KRYPTERAD_TEXT.TXT finns en krypterad text som kan vara av intresse

Läs mer

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar)

kl Tentaupplägg. TIPS 4: Du kan kompilera din kod med följande kommandon g++11, w++11 (för mer varningar) Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Några tips på vägen kanske kan vara bra. 2015-03-17.kl.14-19 Tentaupplägg TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som

Läs mer

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion

Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson Plot och rekursion Tekniska Högskolan i Linköping Institutionen för Datavetenskap (IDA) Torbjörn Jonsson 2010-11-19 Plot och rekursion I denna laboration skall du lära dig lite om hur plot i MatLab fungerar samt använda

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg entaupplägg IP 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck

Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Sid 1 (5) Övningsuppgifter till föreläsning 2 Variabler och uttryck Syfte Syftet med övningsuppgifterna är att träna på: Aritmetik, variabler, tilldelning, scanf och printf Generellt Diskutera gärna uppgifterna

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna och välj den du känner att det är den lättaste först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Några tips på vägen kanske kan vara bra. Tentaupplägg denna gång TIPS1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1. Måndagen den 10 januari 2011,

Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1. Måndagen den 10 januari 2011, Programmering, grundkurs, 8.0 hp HI1024, HI1900 etc., Tentamen TEN1 Måndagen den 10 januari 2011, 8.15 12.15 Tentamen består av två delar, del A och del B. Del A innehåller 10 kryssfrågor på olika teman

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2005-06-09.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Ett plustecken kan se ut på många sätt. En variant är den som ses nedan. Skriv ett program som låter användaren mata in storleken på plusset enligt exemplen

Läs mer

TDDI22 (exempel) TDDI22 Tentaregler

TDDI22 (exempel) TDDI22 Tentaregler Inloggning TDDI22 Tentaregler Logga in i tentasystemet genom att välja session exam system och logga in med ditt vanliga LiU- ID. Välj inte att ha denna session som standardsession. Verifiera att dina

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4

Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 2014-2015. Lektion 4 Introduktion till algoritmer - Lektion 4 Matematikgymnasiet, Läsåret 014-015 Denna lektion ska vi studera rekursion. Lektion 4 Principen om induktion Principen om induktion är ett vanligt sätt att bevisa

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg Allmänna Tips Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut

Läs mer

Regler. Betygssättning

Regler. Betygssättning Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg

2016-03-18.kl.14-19. Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5

Tentaupplägg. Betygsgränser: 1 uppg 19:00 Betyg 3 2 uppg 18:00 Betyg 4 2 uppg 16:30 Betyg 5 3 uppg 18:00 Betyg 5 Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Uttryck, satser och strömhantering

Uttryck, satser och strömhantering Linköpings Universitet Institutionen för datavetenskap (IDA) UPP-gruppen 2018-09-06 Mål Uttryck, satser och strömhantering I denna laboration ska du lära dig Formaterad inläsning och utskrift Vanliga repetitions-

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-01-09 KTH STH Haninge 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

EXTRA UPPGIFTER I C++ PROGRAMMERING-A

EXTRA UPPGIFTER I C++ PROGRAMMERING-A EXTRA UPPGIFTER I C++ PROGRAMMERING-A Uppgifterna är ej sorterade efter svårighetsgrad 1. Gör ett program som kan beräkna arean och omkretsen av en cirkel om användaren (du) matar in cirkelns radie. Skapa

Läs mer

TDP002 2015-08-26 14-19. Regler

TDP002 2015-08-26 14-19. Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 28 maj 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011

Tentamen i. för D1 m fl, även distanskursen. lördag 26 februari 2011 1 of 7 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

Känguru 2019 Student gymnasiet

Känguru 2019 Student gymnasiet sida 0 / 7 NAMN GRUPP Poängsumma: Känguruskutt: Kod (läraren fyller): Lösgör svarsblanketten. Skriv ditt svarsalternativ under uppgiftsnumret. Ett rätt svar ger 3, 4 eller 5 poäng. I varje uppgift är exakt

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

DE FYRA RÄKNESÄTTEN (SID. 11) MA1C: AVRUNDNING

DE FYRA RÄKNESÄTTEN (SID. 11) MA1C: AVRUNDNING DE FYRA RÄKNESÄTTEN (SID. 11) 1. Benämn med korrekt terminologi talen som: adderas. subtraheras. multipliceras. divideras.. Addera 10 och. Dividera sedan med. Subtrahera 10 och. Multiplicera sedan med..

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2016-12-22 KTH STH Flemingsberg 8.15-13.00 Tillåtna hjälpmedel: Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King helt utan anteckningar Alternativt C från början

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2008-01-11.kl.08-13 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program som ritar ut svenska flaggan i färg (tips: den är blå med ett gult kors :-) ). Till din hjälp finns det ett par procedurer som ställer

Läs mer

TDIU Regler

TDIU Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

Kursmaterial för laborationer i

Kursmaterial för laborationer i Kursmaterial för laborationer i IMPA TDDC 68 Sammanställt av Torbjörn Jonsson 2007-02-09 INNEHÅLL Allmänt om C++-laborationerna 1 De olika laborationerna: Lab0: Grundläggande C++ 3 Lab1: Sortering med

Läs mer

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C 1 of 6 Örebro universitet Akademin för naturvetenskap och teknik Thomas Padron-McCarthy (Thomas.Padron-McCarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen

Läs mer

kl Tentaupplägg

kl Tentaupplägg Tentaupplägg TIPS 1: Läs igenom ALLA uppgifterna. Välj den du känner är lättast först. Det kan gärna ta 10-20 minuter. Försök skriva saker som kan vara problem i uppgifterna. Är det något du absolut kommer

Läs mer

Programmering C: Tentamen of 5 Prioritet och associativitet hos operatorerna i C De viktigaste operatorerna: Prioritet Kategori Operator

Programmering C: Tentamen of 5 Prioritet och associativitet hos operatorerna i C De viktigaste operatorerna: Prioritet Kategori Operator Programmering C: Tentamen 2008-05-31 1 of 5 Örebro universitet Institutionen för teknik Thomas Padron-McCarthy (Thomas.Padron-McCarthy@tech.oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering

Läs mer

Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering

Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering Programmeringsolympiaden 2012 Kvalificering TÄVLINGSREGLER Tävlingen äger rum på ett av skolan bestämt datum under sex timmar effektiv tid. Tävlingen består av sex uppgifter som samtliga ska lösas genom

Läs mer

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00

Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 1 ( 7) Tenta (TEN3) i kursen 729G04 Programmering och diskret matematik 5 feb 2016, kl 14:00-18:00 Tillåtna hjälpmedel: Dator, penna, papper, linjal, suddgummi, godkänd(a) bok/böcker/kompendier (ej anteckningar,

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

TDDI TDDI22 Tentaregler

TDDI TDDI22 Tentaregler Inloggning TDDI22 Tentaregler Logga in i tentasystemet genom att välja session exam system och logga in med ditt vanliga LiU- ID. Välj inte att ha denna session som standardsession. Verifiera att dina

Läs mer

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp

Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Laboration 3 HI1024, Programmering, grundkurs, 8.0 hp Dataingenjörsprogrammet, elektroingenjörsprogrammet och medicinsk teknik KTH Skolan för Teknik och Hälsa Redovisning: Se Kurs-PM om hur redovisningen

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13

HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-03-13 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2014-10-27 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Textsträngar från/till skärm eller fil

Textsträngar från/till skärm eller fil Textsträngar från/till skärm eller fil Textsträngar [Kapitel 8.1] In- och utmatning till skärm [Kapitel 8.2] Rekursion Gränssnitt Felhantering In- och utmatning till fil Histogram 2010-10-25 Datorlära,

Läs mer

Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19.00. Tentamen i Programmering C, Fri, Kväll, 041211.

Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19.00. Tentamen i Programmering C, Fri, Kväll, 041211. 1(8) ÖREBRO UNIVERSITET INSTITUTIONEN FÖR TEKNIK Lösningar till uppgifterna sätts ut på kurssidan på nätet i dag kl 19.00. Denna tenta kommer att vara färdigrättad Ti 14/12 och kan då hämtas på mitt tjänsterum,

Läs mer

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011,

HI1024, Programmering, grundkurs, 8hp KTH STH TENTAMEN. HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, KTH STH TENTAMEN HI1024:TEN2 - Praktisk tentamen Tid: Fredagen den 21 oktober 2011, 8.15-13.15 Gamla kurskoder: HI1900, 6E2950, etc. Examinator: Johnny Panrike Rättande lärare: Nicklas Brandefelt, Johnny

Läs mer

LAB 1. FELANALYS. 1 Inledning. 2 Flyttal. 1.1 Innehåll. 2.1 Avrundningsenheten, µ, och maskinepsilon, ε M

LAB 1. FELANALYS. 1 Inledning. 2 Flyttal. 1.1 Innehåll. 2.1 Avrundningsenheten, µ, och maskinepsilon, ε M TANA21+22/ 5 juli 2016 LAB 1. FELANALYS 1 Inledning I laborationerna används matrishanteringsprogrammet MATLAB. som genomgående använder dubbel precision vid beräkningarna. 1.1 Innehåll Du ska 1. bestämma

Läs mer

TDP Regler

TDP Regler Regler Student får lämna salen tidigast en timme efter tentans start. Vid toalettbesök eller rökpaus ska pauslista utanför salen fyllas i. All form av kontakt mellan studenter under tentans gång är strängt

Läs mer

1Mer om tal. Mål. Grunddel K 1

1Mer om tal. Mål. Grunddel K 1 Mer om tal Mål När eleverna har studerat det här kapitlet ska de: kunna multiplicera och dividera med positiva tal mi ndre än veta vad ett negativt tal är kunna addera och subtrahera negativa tal kunna

Läs mer

Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046

Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046 Övningsuppgift 2 Datalogi I 2I1027/2I1035/2I1046 Beatrice Åkerblom 14 oktober 2003 Övningarnas innehåll Övningsuppgifterna i detta dokument är lämpliga att göra före lektion 3, det vill säga att alla uppgifterna

Läs mer

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET.

UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. UPPGIFT 2 HISSEN I LUSTIGA HUSET. UPPGIFT 1 TVÅPOTENSER. 2 ½ ¾ = 5575186299632655785383929568162090376495104 n = 142 är det minsta värde på n för vilket 2 Ò inleds med siffrorna 55. Uppgiften består i att skriva ett program som tar emot

Läs mer

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p

Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Programmering i C++ En manual för kursen Datavetenskaplig introduktionskurs 5p Skriven av Michael Andersson Introduktion Programmering I högnivåspråk fokuserar på själv problemet (algoritmen) istället

Läs mer

HI1024 Programmering, grundkurs TEN

HI1024 Programmering, grundkurs TEN HI1024 Programmering, grundkurs TEN2 2015-01-08 KTH STH Haninge 13.15-18.00 Tillåtna hjälpmedel: En A4 handskriven på ena sidan med egna anteckningar Kursboken C PROGRAMMING A Modern Approach K. N. King

Läs mer

Tentaupplägg denna gång

Tentaupplägg denna gång Tentaupplägg denna gång Denna tenta är uppdelad i två olika varianter. Det är helt ok att använda vilken variant ni vill. Det är ok att byta mitt under tentan om man så vill också. Variant 1: Uppgift 1,

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2010-01-12.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Olika personer äter olika mycket mat. Vissa är sådana som alltid äter mycket. Andra äter lite och vissa äter mer vid vissa tillfällen. Hur hänger detta

Läs mer

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C

Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C 1 of 7 Örebro universitet Institutionen för teknik Thomas Padron-McCarthy (thomas.padron-mccarthy@oru.se) Tentamen i Programmering grundkurs och Programmering C för D1 m fl, även distanskursen fredag 15

Läs mer

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt

Föreläsning 3.1: Datastrukturer, en översikt Föreläsning.: Datastrukturer, en översikt Hittills har vi i kursen lagt mycket fokus på algoritmiskt tänkande. Vi har inte egentligen ägna så mycket uppmärksamhet åt det andra som datorprogram också består,

Läs mer

Projektdokumentation för Othello

Projektdokumentation för Othello Projektdokumentation för Gustav Fransson Nyvell gusfr229@student.liu.se Tomas Franzén tomfr819@student.liu.se 1. Inledning Vi har gjort ett -spel som går ut på att man turas om att lägga brickor på en

Läs mer

UPPGIFT 1 LAMELLER. Minsta antalet hål: 1. Första lamellen? Andra lamellen? Minsta antalet hål: 3

UPPGIFT 1 LAMELLER. Minsta antalet hål: 1. Första lamellen? Andra lamellen? Minsta antalet hål: 3 UPPGIFT 1 LAMELLER FIGUR 1. Överst de två lamellerna som de ges till programmet. Underst samma två lameller när den ena förskjutits så att bästa läge uppkommit. I figur 1, övre delen, ser du två lameller,

Läs mer

Laboration: Grunderna i MATLAB

Laboration: Grunderna i MATLAB Laboration: Grunderna i MATLAB 25 augusti 2005 Grunderna i MATLAB Vad är MATLAB? MATLAB är ett interaktivt program för vetenskapliga beräkningar. Som användare ger du enkla kommandon och MATLAB levererar

Läs mer

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift )

Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) 2007-03-14.kl.14-19 Uppgift 1 ( Betyg 3 uppgift ) Skriv ett program, Draw_Tree, som ritar ut ett träd enligt körexemplen nedan. Exempel 1: Mata in storlek på trädet: 1 # # # # Exempel 2: Mata in storlek

Läs mer

Föreläsning 6: Introduktion av listor

Föreläsning 6: Introduktion av listor Föreläsning 6: Introduktion av listor Med hjälp av pekare kan man bygga upp datastrukturer på olika sätt. Bland annat kan man bygga upp listor bestående av någon typ av data. Begreppet lista bör förklaras.

Läs mer

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2013

Repetitionsuppgifter inför Matematik 1. Matematiska institutionen Linköpings universitet 2013 Repetitionsuppgifter inför Matematik Matematiska institutionen Linköpings universitet 0 Innehåll De fyra räknesätten Potenser och rötter 7 Algebra 0 4 Facit 4 Repetitionsuppgifter inför Matematik Repetitionsuppgifter

Läs mer