Övergripande målbild från 24 till 30 % skatteintäkter 60 miljoner kronor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Övergripande målbild från 24 till 30 % skatteintäkter 60 miljoner kronor"

Transkript

1 Övergripande målbild från 24 till 30 % skatteintäkter 60 miljoner kronor Idag har kommunen drygt 1 miljard kronor i årlig skatteintäkt. Av dessa pengar kommer ca 60 miljoner indirekt från företagen som är etablerade på orten. HMAB ska fördubbla den intäkten fram till För att uppnå målen har vi under workshopen i Skokloster inventerat bolagets verksamhet bestämt vilken färdriktning och kärnverksamheten vi ska bedriva. I vårt fortsatta arbete lägger vi grunden för att ta ut den färdriktningen. Omvärldanalys 2018 Företag Drygt 2000 nya bostäder fram till 2025 Logistik Bålsta utbyggt kommer att startas upp tidigast 2017, byggas under 5-8 år Fler nystartade företag 2300 företag Kräver drygt 6 % årlig tillväxt fram till 2018 Fler yngre företagare Behöver vi fånga redan från skolan och UF Dragets och Lillsjöns industriområden utbyggt Draget påbörjas försäljning hösten 2015, byggstart 2016 höst. Lillsjön detaljplan påbörjad klar inom 2 år (vissa problem) Ny mark vid motorvägen Detaljplan påbörjas inom 2-3 år inv Ägarna Bolaget är kvar Tydlig inriktning på verksamheten Lågt intresse trots allt Bolaget Höjd medvetenhet Ser samhällsnyttan Bra kommunikation med ägarna Klart definierat ägardirektiv Nära samarbete mellan bolaget och kommunen Tydlig roll i samhällsplaneringen Andra ser vår samhällsnytta Målbilderna uppnådda Bolagets ambition ska vara att samverka med kommunen fullt ut och vara en integrerad del i kommunens verksamhet. Bolaget ska verka för en öppen och transparent kommunikation med kommunen och vara proaktiva i sitt agerande för kommunens bästa.

2 Bolaget måste också kunna motsvara de förväntningar som ställs på verksamheten från kommunen och företagen. Vi behöver därför bli bättre på att ta reda på vad de tycker genom en aktiv dialog och fler marknadsundersökningar. Det arbetet pågår för fullt under Vi måste leverera och vara synliga i alla sammanhang där vi verkar. Den sammanfattning vi gemensamt kom fram till i vår omvärldsanalys var följande: Håbo Kommun växer så det knakar Bolaget har en stark och utvecklande position Bolaget har en påvisad samhällsnytta och är en aktiv aktör i kommunens samhällsplanering Vi måste vara proaktiva och ta initiativ och vara tydliga med våra åtaganden Vi måste börja tänka i kluster Marknaden har blivit större Vår kärnverksamhet är definierad Målbilden är tydlig Utifrån den analysen bestämde vi vilken hur prioriteringen ska göras och vilken kärnverksamhet vi ska bedriva. Kärnverksamhet 1. Marknadsföra, sälja och köpa mark till företag PWC har precis färdigställt en utredning på uppdrag av kommunstyrelsen hur vida marken som dag ägs av bolaget bäst ska hanteras skattemässigt ur koncernperspektiv. Utifrån slutrapporten framlades några olika förslag som bl.a. innehöll lösningar om att överföra marken till kommunens ägo. Det kan medföra att bolagets roll i markfrågan framöver kan bli en annan. Men om vi förutsätter att vi kommer att arbeta vidare med sälj och marknadsföringen kan vi ställa samman följande målbilder.

3 Målbilder från 1900 till 2300 företag och 600 nya företag Genom en 6 % tillväxt av företag från idag kommunens 1900 företag kommer vi 2018 att vara 2300 företag. Nyetablering: Grunden ligger i ett aktivt och transparent samarbete med kommunens planavdelning så att vi kan marknadsföra Håbo kommun som bra etableringsort för företagande, med snabba lösningar. KF:s mål under rubriken Attraktiva Håbo med nyckelindikatorn Nya detaljplaner med inriktning för näringslivsetableringar för antagande av KF, där måltalet för 2016 är två (2), är ett steg på vägen. För att bidra i den utvecklingen måste vi: vara proaktiva och arbeta med uppsökande verksamhet på samma sätt som Enköping arbetat framgångsrikt i många år. renodla aktiviteterna med marknadsföring utveckla rutiner för samråd/möten med planavdelningen och tajma våra aktiviteter så att vi kan hålla vad vi lovar lära oss att räkna personal och skatteintäkter så att kommunen som koncern får en bra ekonomi med hjälp av de försäljningar vi gör Etablera 4 Kluster med minst 4 företag i varje kluster Som en viktig del i vår verksamhet ska vi arbeta mot att etablera minst 4 branschkluster med minst 4 företag i kommunen. Idéer runt kluster är: Bilkluster! Finns idag några bilföretag och husbilsföretag som är etablerade i Bålsta. Enligt beräkningar passerar idag ca bilar per dygn på leden xxxx ut mot E18. Hyundai och Mitsubishi finns redan etablerade idag. Volvo söker ett nytt läge mot E18. Audi har tidigare hört av sig om Lillsjönområdet. Befolkningen ökar och så även trafiken. Det finns underlag för etablering i och med den ökande befolkningen. Vi bör inventera hur etableringen ser från Enköping in mot Stockholm. PÅ samma sätt bör bolaget göra upp en bruttolista på andra branscher och företag för etablering i kommunen. Företagsby tjänsteföretag! I takt med att allt fler producerande företag etablerar kommer behovet av tjänster såsom tex ekonomi, juridik, service mm att öka. I Lillsjöområdet kan vi bygga en företagsby där man kan samla ihop den typen av företag. Utbildningskluster inom yrkesutbildningar som stimulerar till eget företagande.

4 Vi har idag etablerat kontakter med Maskinentreprenörerna som är intresserade av att starta vuxenutbildning och ev. en gymnasieskola i Bålsta. Tanken är att utöka en verksamhet och utbilda fler än vad de idag gör tillsammans med Uppl-Bro Gymnasiet. Inledande kontakter har också tagit med utbildningsverksamhet inom logistikområdet. Där vi ser en möjlighet att utveckla utbildningsverksamhet runt Logistik Bålsta. Finns fler yrkesutbildningar som vi behöver inventera och se över vad vi kan erbjuda. Steg två i det är att vi med yrkesutbildningar kan skapa goda förutsättningar för företag att rekrytera och etablera från orten. Innovationsföretagande Skansborgens Science Park För att utveckla företagandet i kommunen med målet att ligga i spets behöver vi locka hit tydlig innovativ verksamhet där fokus ligger på innovation. Karaktären bör vara att företagen har en innovativ lösning på ett stort behov. För detta finns idag en ökande marknadspotential. Dessutom karaktäriseras dessa företag oftast av en vilja och ambition att växa. Det är viktigt och en förutsättning för kommunens näringslivsutveckling att uppmuntra olikheter och djärva idéer. Men då måste det också finnas möjligheter för innovatörer och entreprenörer att komma igång och få blomma ut. En sådan tummelplats för okonventionella lösningar och korsbefruktningar skulle kunna vara att skapa ett Skansborgens Science Park. Namnet Skansborgen kommer från en fornborg från yngre medeltiden i närheten av Draget. Företagarklimatet får därmed en rejäl skjuts framåt och blir mera stabil. Växthuset Utöver detta kan vi främja tillkomsten och utvecklingen av livskraftiga företag genom att stödja individer i deras utveckling av idéer till produkter eller tjänster. Skapa ett växthus för grodd- och tillväxtföretag. I enlighet med flera internationella studier, har entreprenören en central roll i realiserandet av innovationer. För entreprenören representerar samordningen med innovatörer ett avsevärt större spektra av affärsidéer för entreprenören att bygga sitt företag kring. Ett samarbete mellan STIK och HMAB som gemensamt etablerar ett växthus, där innovation kompletteras med entreprenörskap och vice versa. Samarbetet förväntas resultera i ett accelererat antal innovationsbaserade företag, med en avsevärt starkare överlevnadspotential genom att kombineras eller förstärkas i entreprenörskapet. Vi behöver se över hur företagsstrukturen ser ut idag och titta på fördelningen mellan producerande företag, tjänsteföretag och offentlig sektor och hur de samverkar.

5 Med hjälp av företaget Biznod kan vi göra en marknadsundersökning som hjälper oss med att inventera och hitta potentiell utveckling. Vi kan också anlita SBA som har ett flertal experter inom olika klusterområden och som kan bistå oss med hjälp. 2. Besöksnäring och turism Målbilder turistnäring/turism Inledning Vid beräkning av den ekonomiska effekten av besöksnäringen i Håbo räknas både affärs- och fritidsturismen in i summan 200 mkr (2014). Affärsturismen är mycket dominerande i Håbo med flera stora konferensanläggningar, där Aronsborg också är en av kommunens största arbetsgivare med 47 anställda. Konferensbranschen är mycket konjunkturberoende och HMAB har liten möjlighet att påverka där. Vi har lagt störst vikt vid fritidsturismen och där finns flera områden som är av större intresse och värda att fokusera på. Viktigt att vi kan ta tillvara vattnet som också lyfts fram i marknadsföringen av Håbo. Det svåra med att sätta siffror på besöksnäringen är att hitta rätt typ av siffror. Vi har under tre års tid fört statistik över de större anläggningarna (antal anställda, årsomsättning och antal besök/övernattningar) men vi bör lägga större fokus på de anläggningar som nyttjas för fritidsturismen. Vi behöver hitta en metod för att mäta. Besöksnäringens avkastning på arbetad tid är relativt låg men att satsa på den kan vara en långsiktig plan och ett sätt att ta tillvara på idéer och kunskaper utanför tätorten och framför allt ge unga deras första möjligheter att arbeta. Skokloster målbild besökare till 2018 Slottet är vårt största besöksmål med besökare per år. Området kring slottet har förutsättningar att utvecklas till betydligt högre besökssiffror (redan idag är det sannolika besöksantalet i området omkring slottet det dubbla medräknat evenemang, kyrkan med besökare/år, parken och de som bara åker till macken och köper glass och går ner till bryggan). SFV renoverade för ett par år sedan parkvillan för publik verksamhet med djur, ett Leaderprojekt som tyvärr gick om intet. Där finns potential för ytterligare en besöksanledning, kan vi hitta rätt hyresgäst som passar in i området? Antalet evenemang kan öka betydligt i området, varje helg under sommaren skulle kunna ha arrangemang eftersom publikströmningen redan finns. Macken har fått utskänkningstillstånd och får större möjligheter att skapa tillfällen för event och måltider. Redan nu kan Macken se en 30 % ökning av försäljningen i jämförelse med förra året. En badstrand skulle ge ytterligare en dimension åt besöket. Ett första försök att utveckla cykelturismen görs i sommar med en cykelkarta över halvön och uthyrning av cyklar. Hamnen är utbyggd med möjlighet att ta emot ett trettiotal båtar och en utveckling av en båtmack skulle öka dragningskraften på Skokloster som ett utflyktsmål.

6 En stor potential är i nuläget värdshuset där vi inte vet vad som kommer att hända, men Fredrik von Essen är en entreprenör med stora planer och det planeras för flera olika typer av event. Många krafter har samlats kring Skokloster de senaste åren och många vill ha också ha mer: fler evenemang och aktiviteter, fler besökare, mer liv. Detta bör Håbo kommun ta vara på och stötta med t ex den infrastruktur som behövs; bredband, gångvägar, skyltar och liknande. HMAB har t ex satt upp turistinformationsskylt längs väg 263, fått igång aktiviteter i Stenhuset, ordnat väghänvisning till Skokloster från Slottskogsvägen. Dessutom har diskussioner mellan Knivsta och Håbo kommun inkluderat markägare påbörjats för att lyfta frågan runt en bilfärja över fjärden. Alla ställer sig positiva och en arbetsgrupp har organiserats för att lyfta frågan till regionförbund, UL, Trafikverket med flera. Kalmarsand-Aronsborgsviken - målbild öppna upp stränderna i Bålsta Här finns idag ett område med badstrand, båthamn och restaurang. Försök har gjorts med butik och café, en verksamhet som fungerade bra tills entreprenören blev uppsagd av fastighetsägaren för några år sedan och huset har sedan dess stått tomt, en stor nackdel för hela området. Kiosken på stranden bedrivs i år av ägarna till närbutiken Smultronstället, vi hoppas på ett lyft för den verksamheten. Restaurangen är till salu och har potential att bli mer än bara lunchrestaurang som idag. Kring Kalmarsands badstrand kan man tänka sig aktiviteter som båt- och kanotuthyrning, båtturer på Mälaren, evenemang på stranden eller i restaurangen osv. Båtklubben i Aronsborgsviken vill tillgängliggöra hamnen, de ser till att ha grindarna hela dagarna, alla dagar, ett café öppnades under våren i klubbstugan (i liten skala). Hur kan man göra viken mer tillgänglig? Förlänga vattnet mot Bålsta centrum har varit uppe på förslag, en fantastisk idé för att göra Bålsta attraktivt. I bäcken som mynnar i viken finns bäver, en spännande och ovanlig företeelse i våra trakter. Naturturismen målbild öppna upp stränderna i Håbo kommun En potential som kan utvecklas i hela länet. I Håbo har vi framför allt tillgången till Mälaren, Hjälstaviken, Biskops Arnö, Kalmarnäslandet. Historia är en populär reseanledning målbild Håbo kommun en vikingavagga Håbo har enorma resurser här, spår från framför allt vikingatid och framåt, något som skulle kunna nyttjas av besöksnäringen vid paketering och försäljning. MEN: här har Håbo kommun/länsmuséet/landstinget ett ansvar att tillgängliggöra besöksmålen, t ex runstenar, gravfält, bebyggelselämningar osv. Hela regionen är vikingamark och Gamla Uppsala och Birka är de attraktivaste områdena. Den vikingaby som planerades utanför Uppsala I Fullerö kommer dock inte att bli av. Kan det öppna möjligheter för Håbo att på något sätt marknadsföra sig som vikingabygd?

7 Lasse Åberg muséet Ingen målbild för HMAB däremot Stig-Helmer statyn Åbergsmuséet sköter sig idag mer eller mindre själva, men är givetvis ett viktigt besöksmål med ca besökare per år. Det kan vi inte göra så mycket åt. Däremot kan vi nyttja varumärket Lasse Åberg och den staty vi inviger på Håbo Festdag den 15 augusti. Stig-Helmer är en folkhjälte och många personer kommer att svänga av E18 för att ta sig en titt på honom. Vi behöver hitta aktiviteter med företagarna som kan kopplas ihop med statyn och som de kan kommersialisera på. 3. Stödja och ge service till företagen Bolaget gör idag mycket aktiviteter mot företagen. Men vi når inte mer än % av dessa. Vi behöver kommunicera med alla företag i kommunen. Många företag är givetvis inte intresserade utan fullt upptagna med sina verksamheter och känner inte behov av våra tjänster. Bolaget behöver spetsa till alla erbjudande utifrån vilka behov som företagen idag har. Vi behöver outsourca mer av verksamheten till fler företagsorganisationer och vi behöver etablera fler kontakter med vassa konsultföretag med spetskompetenser så att vi kan nå fler företag och högre upp i organisationer. Det är inte antalet aktiviteter som är viktigt för att utveckla näringslivet utan kvaliteten på det vi gör. Bolaget behöver göra en tydlig målplan för hur vi ska uppnå den kvaliteten. Kontakter har tagits med konsultföretag och företagsorganisationer både vad gäller nyföretagande som förtagsutveckling. Topp 30 Svenskt Näringslivs ranking (idag 71) Svenskt Näringlivs ranking är ett av de viktiga mätinstrument som alla kommuner förhåller sig till. Personligen tycker jag att det är lite fyrkantigt sätt att bedömas på, men idag det som vi har att rätta oss efter. Vi behöver se över kriterierna som finns där och titta på hur vi kan skapa målbilder av de kriterier som gäller. Enkätens frågor Attityder

8 Hur tycker du att allmänhetens attityder till företagande är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att kommunalpolitikernas attityder till företagande är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att kommunala tjänstemäns attityder till företagande är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att medias attityder till företagande är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att skolans attityder till företagande är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Dialog och information Hur tycker du att dialog mellan företag och kommunledning (politiker och tjänstemän) är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att kommunens information till företagen är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag.

9 Hur tycker du företagens egna initiativ för att förbättra företagsklimatet är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Kommunens service, infrastruktur m.m. Hur tycker du att kommunens service till företagen är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att kommunens tillämpning av lagar och regler är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att tillgången på mark och lokaler är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att vägnät, tåg- och flygförbindelser är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Hur tycker du att tele- och IT-nätet är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. Övriga frågor

10 Hur tycker du att kommunens upphandling är i din kommun idag? Hur fungerar det? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag i den kommun där du driver ditt företag. I vilken utsträckning anser du att kommunens verksamheter tränger undan privat näringsverksamhet? Svara på skalan 1 till 6 där 1 = i stor utsträckning och 6 = inte alls Hur är tillgången på medarbetare med relevant kompetens? Utgå från hur du själv uppfattar situationen för dig och ditt företag Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i kommunen? Upplever du att företagsklimatet blivit bättre, oförändrat eller sämre i din kommun det senaste året? Utgå från hur du själv upplever situationen för dig och ditt företag. Frågan har följande svarsalternativ: Bättre Oförändrat Sämre Vet ej Upplever du att företagsklimatet blivit bättre, oförändrat eller sämre i din kommun de senaste 5 åren? Utgå från hur du själv upplever situationen för dig och ditt företag. Frågan har följande svarsalternativ: Bättre Oförändrat Sämre Vet ej Vilket sammanfattande omdöme vill du ge företagsklimatet i Sverige?

Håbo Marknads AB. Styrelsens Strategidagar. Dokumentation. Skokloster Wärdshus

Håbo Marknads AB. Styrelsens Strategidagar. Dokumentation. Skokloster Wärdshus Håbo Marknads AB Styrelsens Strategidagar Dokumentation Skokloster Wärdshus 2015-04-15 Önskade effekter av strategidagarna 1. Definierat hur bolaget ska arbeta de prioritet närmaste 4 åren 2. Ägardirektiv

Läs mer

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sjöbo kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Eda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Eda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Svenljunga kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013. Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Sotenäs kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Solna stad 2016

Företagsklimatet i Solna stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 48200 personer 2 9700

Läs mer

Företagsklimatet i Höörs kommun 2016

Företagsklimatet i Höörs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sigtuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sigtuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 22500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lunds kommun 2016

Företagsklimatet i Lunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 38300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Kiruna kommun 2016

Företagsklimatet i Kiruna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östhammars kommun 2016

Företagsklimatet i Östhammars kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Malung-Sälens kommun 2016

Företagsklimatet i Malung-Sälens kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Linköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 50600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Haparanda stad 2016

Företagsklimatet i Haparanda stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 2200 personer 2 330

Läs mer

Företagsklimatet i Strömstads kommun 2016

Företagsklimatet i Strömstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 4900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2018

Företagsklimatet i Eskilstuna kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Företagsklimatet i Härjedalens kommun 2016

Företagsklimatet i Härjedalens kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå

Företagsklimatet i Linköpings kommun Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Företagsklimatet i Linköpings kommun 2013 Medlemsföretaget Grönlunds Orgelbyggeri i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster

Läs mer

Företagsklimatet i Knivsta kommun 2017

Företagsklimatet i Knivsta kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 Om undersökningen Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2017 Lokalt företagsklimat 2017 kommun Primär målgrupp: Företag med minst

Läs mer

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2016

Företagsklimatet i Gnosjö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016

Företagsklimatet i Landskrona stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 10700 personer 2 2700

Läs mer

Företagsklimatet i Svalövs kommun 2016

Företagsklimatet i Svalövs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 2500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Härnösands kommun 2016

Företagsklimatet i Härnösands kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 5500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2016

Företagsklimatet i Nykvarns kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 1800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sollefteå kommun 2016

Företagsklimatet i Sollefteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlshamns kommun 2016

Företagsklimatet i Karlshamns kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2016

Företagsklimatet i Mariestads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 5500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017

Företagsklimatet i Karlskrona kommun 2017 Företagsklimatet i kommun 2017 De privata företagen i kommun sysselsätter 16700 personer. Det ger varje år skatteintäkter på 3,4 miljarder. Det motsvarar 24000 förskoleplatser eller 6600 sjuksköterskor.

Läs mer

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016

Företagsklimatet i Avesta kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016

Företagsklimatet i Piteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 11300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016

Företagsklimatet i Sölvesborgs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 4400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Falköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 9000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016

Företagsklimatet i Klippans kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016

Företagsklimatet i Vimmerby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016

Företagsklimatet i Härryda kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 9600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Hudiksvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 10900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016

Företagsklimatet i Arboga kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Lindesbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016

Företagsklimatet i Strängnäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016

Företagsklimatet i Hylte kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016

Företagsklimatet i Gällivare kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 5400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016

Företagsklimatet i Finspångs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2016

Företagsklimatet i Höganäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2016

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Gislaveds kommun 2016

Företagsklimatet i Gislaveds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 11000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016

Företagsklimatet i Värmdö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016

Företagsklimatet i Skövde kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 19400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016

Företagsklimatet i Sundsvalls kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 31300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016

Företagsklimatet i Sollentuna kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 20400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Varbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016

Företagsklimatet i Botkyrka kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016

Företagsklimatet i Borlänge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016

Företagsklimatet i Karlstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 30600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016

Företagsklimatet i Örnsköldsviks kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 17600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016

Företagsklimatet i Helsingborgs stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 49500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016

Företagsklimatet i Södertälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 36300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016

Företagsklimatet i Hässleholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 13500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016

Företagsklimatet i Tyresö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vaxholms stad 2016

Företagsklimatet i Vaxholms stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 2000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Haninge kommun 2016

Företagsklimatet i Haninge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 17900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016

Företagsklimatet i Katrineholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 8900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016

Företagsklimatet i Pajala kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016

Företagsklimatet i Östra Göinge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016

Företagsklimatet i Strömsunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016

Företagsklimatet i Laholms kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 6400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Götene kommun 2016

Företagsklimatet i Götene kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016

Företagsklimatet i Säffle kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4200 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Uppsala kommun 2016

Företagsklimatet i Uppsala kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 57300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Ljungby kommun 2016

Företagsklimatet i Ljungby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Forshaga kommun 2016

Företagsklimatet i Forshaga kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Nässjö kommun 2016

Företagsklimatet i Nässjö kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 8200 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2016

Företagsklimatet i Lycksele kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Huddinge kommun 2016

Företagsklimatet i Huddinge kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 25000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Trelleborgs kommun 2016

Företagsklimatet i Trelleborgs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 8500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Mora kommun 2016

Företagsklimatet i Mora kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6600 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Arvika kommun 2016

Företagsklimatet i Arvika kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 6900 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2016

Företagsklimatet i Emmaboda kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 3300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Vännäs kommun 2016

Företagsklimatet i Vännäs kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2016

Företagsklimatet i Hultsfreds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 3800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016

Företagsklimatet i Östersunds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 18300 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016

Företagsklimatet i Stockholms stad 2016 Företagsklimatet i s stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s stad sysselsätter 508000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016

Företagsklimatet i Österåkers kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 7800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016

Företagsklimatet i Kristianstads kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 22800 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016

Företagsklimatet i Falkenbergs kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 15700 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016

Företagsklimatet i Skellefteå kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 21400 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016

Företagsklimatet i Norrköpings kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 40100 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016

Företagsklimatet i Lidingö stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 8800 personer 2 1700

Läs mer

Företagsklimatet i Västerås stad 2016

Företagsklimatet i Västerås stad 2016 Företagsklimatet i stad 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i stad sysselsätter 49400 personer 2 8100

Läs mer

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016

Företagsklimatet i Norrtälje kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 15500 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Hörby kommun 2016

Företagsklimatet i Hörby kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 4000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2016

Företagsklimatet i Melleruds kommun 2016 Företagsklimatet i s kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i s kommun sysselsätter 2000 personer

Läs mer

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016

Företagsklimatet i Torsås kommun 2016 Företagsklimatet i kommun 2016 Företagande skapar välfärd Välfärd Affär Intäkter Skatt Löner, vinst och investeringar 2 Företagens välfärdsavtryck 1 Privata företag i kommun sysselsätter 1700 personer

Läs mer

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Skola, utbildning. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Skola, utbildning Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Lokala företagsklimatet Fastigheter. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Lokala företagsklimatet Fastigheter Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Det samhällsekonomiska kretsloppet Bra företagsklimat i kommunen Ökade förväntningar från medborgarna på välfärdstjänster Företag

Läs mer

Lokalt företagsklimat Sundsvall

Lokalt företagsklimat Sundsvall Lokalt företagsklimat 2007 - Antal anställda i företagen som har besvarat enkäten Länet Sverige Inga anställda 4 8 14 7 12 10 12 1- anställda 18 24 31 46 43 43 42 38 40 6-2 anställda 26 26 31 27 26 26

Läs mer

Lokalt företagsklimat Hudiksvall

Lokalt företagsklimat Hudiksvall Lokalt företagsklimat 2007 - Antal anställda i företagen som har besvarat enkäten Länet Sverige Inga anställda 5 5 8 13 14 10 12 11 12 1-5 anställda 32 43 42 43 43 43 42 38 40 6-25 anställda 33 31 35 30

Läs mer

Lokalt företagsklimat Klippan

Lokalt företagsklimat Klippan Lokalt företagsklimat 2007 - Antal anställda i företagen som har besvarat enkäten Länet Sverige Inga anställda 12 16 17 11 14 9 12 9 12 1-5 anställda 41 48 47 41 43 40 42 38 40 6-25 anställda 22 26 31

Läs mer

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018

Företagsklimatet i Hällefors kommun 2018 Företagsklimatet i kommun 2018 Om undersökningen i kommun Metod: webbenkät, postal enkät och telefonintervjuer under perioden januari-april 2018 Lokalt företagsklimat 2018 Primär målgrupp: Företag med

Läs mer

Lokalt företagsklimat Karlskrona

Lokalt företagsklimat Karlskrona Lokalt företagsklimat 2007 - Antal anställda i företagen som har besvarat enkäten Länet Sverige Inga anställda 3 7 8 11 14 5 12 8 12 1-5 anställda 31 41 46 43 43 44 42 37 40 6-25 anställda 18 24 29 26

Läs mer