Viltförvaltningsdelegationen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Viltförvaltningsdelegationen"

Transkript

1 1 (6) Viltförvaltningsdelegationen Tid: 12 april 2016, kl Plats: Länsstyrelsen, Stationsgatan 5, Luleå Närvarande ordinarie ledamöter: Sven-Erik Österberg, ordförande Erika Sjöö Åse Sundström Anna Sundén Leif Wikström Mikael Larsson Björn Sundgren Lars Lundman Marcus Jatko Solbritt Innala Caisa Olsson Rune Stokke Lars Jonas Kemi Rolf Hjärtberg Lars Backman Närvarande ersättare: Victoria Kärrman Ulf Ottosson Närvarande tjänstemän: Britta Wännström Lilianne Viklund Roland Saitzkoff Ulf Bergelin Alexander Winiger Lena Bondestad Kjell Sundvall Kenneth Karlsson Tobias Hjortstråle Sekretariatet Sekretariatet Naturresurs- och rennäringsenheten Naturvårdsenheten Naturvårdsenheten Naturvårdsenheten Fältenheten Fältenheten Länsstyrelsen i Västmanland POSTADRESS BESÖKSADRESS TELEFON TELEFAX E-POST INTERNET LULEÅ Stationsgatan norrbotten@lansstyrelsen.se

2 2 (6) 1. Inledning Sven-Erik Österberg hälsar välkommen och förklarar mötet öppnat 2. Upprop Lilianne Viklund förrättar upprop av ledamöter. 3 Godkännande av dagordning Britta Wännström föreslår att ordningsföljden ändras så att punkterna om älgförvaltning tas först. Roland Saitzkoff kommer att informera om Naturvårdsverkets beslut om säljakt. Björn Sundgren önska en uppdatering angående tagsen. Dagordningen godkänns med ovanstående förändring och tillägg. 4. Föregående protokoll Anmälan av protokollet från Protokollet läggs till handlingarna. 5. Jakttider älg Roland Saitzkoff informerar, se bilaga 1 Majoritetsförslaget från arbetsgruppen har skickats ut till ledamöterna i samband med kallelsen. Inga synpunkter har inkommit från några ledamöter i viltförvaltningsdelegationen. En skrivelse har inkommit från älghundsklubben, som vill ha tillbaka uppehållet i jakten. Jägareförbundet har skrivit till skogsbrukets ledamöter, även landshövdingen har fått den. Björn Sundgren läser upp skrivelsen. Sven-Erik Östergren: Delegationens sammansättning syftar till att alla intressen ska vara representerade. Arbetsgruppen tillsattes för att frågan skulle diskuteras i botten. Gruppen har inte lyckats nå enighet. Jag kommer inte att sätta mig över ett majoritetsbeslut, det är tråkigt att man inte nått enighet. Marcus Jatko: Angående hundklubben, Sveaskog har alltid sagt att de är välkomna dit. Vi har dock aldrig fått någon förfrågan. Det står i våra avtal att jaktlagen ska vara behjälpliga med att släppa till marker. Anna Sundén: För gemene man är det enklare om vi bestämmer att vi har ett uppehåll. Då vet man det. Jag håller med Jägareförbundet. Marcus Jatko: Det pågår jakt under uppehållet, även om det inte är älgjakt. Alla jaktlag kan göra ett uppehåll om de vill. Rolf Hjärtberg: Jag håller med Marcus, ingen har hört av sig angående prov. Vi har stora marker som vi kan tillhandahålla.

3 3 (6) Björn Sundgren: Jag kan bara konstatera vad hundklubbarna framfört. Det gäller hundar både för småvilt och för älg. Vi agerar utifrån omsorg om älgstammens kvalitet. Jag tycker att jag har mycket på fötterna när jag går emot. Mikael Larsson: Marker för hundproven är en sak, att få tag på domare är en annan. Vi samlade jaktlagen förra veckan och diskuterade frågan om uppehåll: 10 av 55 tycker att vi ska ha uppehåll. Vi når älgjägarna men inte småviltjägarna, de är svåra att samla. Vi bör ta hänsyn även till dem. Det är synd att gruppen inte nått konsensus. Jag skulle vilja att vi gjorde ett omtag för ett treårigt beslut, men jag föreslår att vi tar ett ettårigt beslut nu och fortsätter beredningen. Lars Jonas Kemi: Vi har backat i mångt och mycket när det gäller tiderna, vi vet att när folk är ute störs renhjordarna. Det gröna området på kartan är långt, det röda är längre och utan uppehåll blir tiden ännu längre. Renarna får ingen betesro. Synd att gruppen grävt ner sig i skyttegravarna, det behövs ödmjukhet från alla håll. Rolf Hjärtberg: Som representant måste man ju stå för det som dem man representerar står för. Jag menar att Björn borde backa. Björn Sundgren: Mitt förslag såg inte ut som det som jägareförbundet nu lanserar, jag har backat under diskussionerna. Det blir märkligt med det föreslagna jakttidsfönstret tillsammans med majoritetsförslaget. Att det är bra väder den helgen är inget argument, jag har fått in synpunkter från koncessionsbyarna att de vill ha tillbaka uppehållet. Rune Stokke: Arjeplog-Arvidsjaur var ett kompromissförslag, för renskötselns del måste man ha ett tidigare stoppdatum. Jag tror inte att vi kommer att bli sams. Lars Backman: Från friluftshåll och naturvård har vi sagt att uppehållet är bra, eftersom det ligger fast. Marcus Jatko: Björn har ju rätt i mycket, men om vi ser på statistiken sköts det mer kalv under den tid vi tidigare hade uppehåll. Inte tjurar. Men det måste vara jaktlagen som styr sin jakt. Erika Sjöö: Mycket klokt har sagts, tycker att fönstret var ett positivt förslag. Solbritt Innala: Jag är inte jägare, men jag förstår dilemmat för friluftslivet. Vi som inte jagar har ingen susning om vem man ska prata med. Hur vet jag vad som händer i skogen? Erika Sjöö: Jakt pågår året runt, det är under älgjakten som det blir tydligt. Lars Jonas Kemi: Vi pratar om friluftsliv, men det finns en yrkesgrupp som ska vara i skogen. Jag anser att renskötseln har backat tillräckligt. Sven-Erik Österberg: Det finns ett majoritetsförslag som jag ställer fråga på, dock med förändringen att det ska vara på ett år. Det föreslagna jakttidsfönstret omfattas av förslaget. Genom handuppräckning röstar åtta ledamöter för majoritetsförslaget, sju ledamöter röstar för Jägareförbundets förslag. Beslut: Viltförvaltningsdelegationen beslutar om jakttider enligt arbetsgruppens förslag.

4 4 (6) Sven-Erik Österberg ställer fråga på om beslutet ska avse ett års tid. Genom handuppräckning röstar åtta ledamöter för att beslutet ska gälla ett år, sju ledamöter röstar mot. Beslut: Viltförvaltningsdelegationen beslutar att beslutet om jakttider efter älg ska gälla under Britta Wännström: Jag vill göra ett medskick, delegationen är sammansatt av regeringen och är tänkt att avspegla samhället. Den ska fatta vissa övergripande beslut vad gäller rovdjur och jakt. Då bör man respektera grundförutsättningen. Nu är beslutet fattat i demokratisk ordning, om än med knapp majoritet. 6 Älgförvaltningsplaner för älgförvaltningsområden 1-6 Roland Saitzkoff redogör, se bilaga 1. Planerna är treåriga och i år är det dags att fatta nytt beslut. Det är enbart små justeringarna förutom i område1 och 3. För de områdena är förändringen en anpassning till rådande omständigheter. Björn Sundgren: Det är positivt att planerna är enhälligt antagna. Beslut: Viltförvaltningsdelegationen fastställer förvaltningsplanerna enligt älgförvaltningsgruppernas förslag. 7. ÄBIN Roland Saitzkoff redogör för resultaten av inventeringen, se bilaga 1. Det här är en sammanställning, jag har tittat på tall, eftersom det är skadorna på tall som orsakar skogsnäringen större förluster än på gran och löv. Förlust av biologisk mångfald är främst kopplat till lövskog. Skadorna är av stor omfattning. Vad gäller tagsen, så har vi inte haft någon diskussion om dem och nu börjar det vara försent att beställa dem. Sven-Erik Österberg: Om polisen säger sig ha nytta av dem, så bör vi fortsätta. Men om det inte kommer resultat från polisen så... Björn Sundgren: Majoriteten i delegationen är tveksamma till tagsen. Lars Jonas Kemi: Vem är det som formellt tar beslut? Sven-Erik Österberg: Det är Länsstyrelsen på tjänstemannaplanet. Lars Jonas Kemi: Jag företrädet ju också en myndighet. Sametinget noterar att tagsen ställer till mycket besvär. 8 Säljakt Roland Saitzkoff informerar om Naturvårdsverkets har beslut. Det är samma kvot för gråsälar som i fjol. För första gången har de även fattat beslut om vikaresäl, som nu kan jagas utan föregående ansökan. Det är alltså första

5 5 (6) gången det blir en beståndsreglerande jakt. I årets beslut anges att jakt endast får ske efter säl som uppehåller sig i närheten av fiskeredskap. Solbritt Innala: Tiderna i beslutet stämmer inte med de tider när redskap får sättas ut. Roland Saitzkoff: Det är inte enstaka individer som är problemet, det är mängden. Det här uppmuntrar tyvärr till fusk. Besluten skiljer sig från år till år. Sven-Erik Österberg: Vi önskar en diskussion lokalt, det blir inte bra. Solbritt Innala: Vi har önskat att få vara med men inte fått gehör, inventeringen måste säkerställa beståndet. Britta Wännström: Kan det finnas kopplingar till art- och habitatdirektivet? Lena Bondestad: Säl är en starkt skyddad art enligt Helsingforskonventionen. Sven-Erik Österberg: Det här bör påtalas för Naturvårdsverket. 9 Lodjursjakt Alexander Winiger informerar, se bilaga 2. Sven-Erik Österberg: Jag vill försvara tjänstemännen, anledningen till att Naturvårdsverket överklagade var i stora delar "självklarheter" som inte borde ha behövts förklaras. Alexander Winiger: Naturvårdsverket stoppade beslutet på andra grunder än de som Wolf Association överklagade på. Björn Sundgren: Det uppskattades mycket att det kom ett nytt snabbt beslut från Länsstyrelsen. Sven-Erik Österberg: Från politiskt håll vill man ha en likartad bedömning över landet, det hänger naturligtvis ihop med resursfrågor också. Det ligger en politisk nöt att knäcka här, vi måste hitta ett sätt som gör det möjligt att genomföra och verkställa jakten. I Västmanland hanns inte processen med och det blev ingen jakt över huvud taget. 10 Rovdjursjuridik Tobias Hjortstråle, vilthandläggare vid Länsstyrelsen i Västmanland, se bilaga 3. Alla beslut om jakt på stora rovdjur överklagas sedan 1 april till förvaltningsdomstol, Naturvårdsverket är inte längre berörda. Det ligger ett förslag att samla besluten till Förvaltningsrätten i Luleå och Kammarrätten i Sundsvall. Tobias Hjortstråle förutser överklaganden på alla jaktbeslut, Björn Sundgren: Kan länsstyrelserna överklaga beslut enligt nuvarande ordning? Tobias Hjortstråle: Ja. Sven-Erik Österberg: Tack för en utomordentlig presentation!

6 6 (6) 11 Björnspillningsinsamlingen Kenneth Karlsson lämnar en lägesrapport, se bilaga Licensjakt björn 2016 Lena Bondestad informerar inför Länsstyrelsens kommande beslut, se bilaga 5. Anna Danell förtydligade punkten om en eventuell kvot för vissa områden där det är särskilt problematiskt att genomföra skyddsjakter. I skogssamebyarna medför snösmältningen under förfallstiden att det blir svårt att ta sig fram och därmed svårt att spåra från skoter. I skogen är det också svårare att se björnen. Det är mycket lättare i fjällsamebyarna med kalvningsområden i trädlös terräng. Kanske är det därför lämpligt med en speciell kvot under licensjakten för skogssamebyarna. Erika Sjöö: I Luleå, mot gränsen till Piteå och Älvsbyn, där kanske man kan fundera på gränsdragningen. Björn Sundgren: I Luleå har det skjutits bra i gränstrakterna. Rune Stokke: Ta hänsyn även till skogssamebyar i övriga delar av länet. Det är alldeles för låg avskjutning inom Udtja och Gällivare skogs. Lars Jonas Kemi: Jag anser än en gång att björnjakten avslutas för tidigt, vi vet att klimatet är annorlunda, björnarna är vakna längre. Sista datum för att lämna synpunkter till Lena Bondestad är 3 maj 13 Tranor, sångsvan och gäss Projektet avslutas och en stor informationsinsatser kommer att genomföras. Det blir också ett temanummer av tidningen Norrbruk. 29 juni genomförs studiebesök i området. 14 Mötet i juni för delegationens junimöte blir 8 juni. Det blir ingen studieresa till Umeå. 15. Mötets avslutande Sven-Erik Österberg avslutar mötet. Protokollet har granskats av landshövding Sven-Erik Österberg. Protokollet upprättades av Lilianne Viklund, handläggare på miljöavdelningen.

Viltförvaltningsdelegationen

Viltförvaltningsdelegationen 1 (6) Viltförvaltningsdelegationen Tid: 18 oktober 2016, kl. 08.00 14.00 Plats: Sparbankssalen, Ája, Jokkmokk Närvarande ordinarie ledamöter: Sven-Erik Österberg, ordförande Erika Sjöö Åse Sundström Leif

Läs mer

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO

AGENDA. Ny älgförvaltning from 2012. Historisk avskjutning Norrbotten. Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix. Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Överkalix 20150331 AGENDA Ny älgförvaltning from 2012 Historisk avskjutning Norrbotten Planer/Avskjutning ÄFO 6/Överkalix Planer/avskjutning Överkalix ÄSO Älgbetesinventering Skogsbrukets mål skogsskador

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017 Beslut 1(6) Enligt sändlista Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2016 den 30 juni 2017 Länsstyrelsens beslut Med hänvisning till Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

Beslutades att röstlängd skulle upprättas om så erfordrades. Noterades att representanter för jaktlag med tillsammans 76 röster var närvarande.

Beslutades att röstlängd skulle upprättas om så erfordrades. Noterades att representanter för jaktlag med tillsammans 76 röster var närvarande. Ringamåla älgskötselområde. Protokoll från älgmöte 26 januari 2017. Plats: Höga Böke hembygdsgård. Närvarande: Se bifogad närvarolista. Jesper Bengtsson hälsade välkommen till 2017 års älgmöte. 1. Val

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

NORRA FROSTA ÄLGSKÖTSELOMRÅDE PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE

NORRA FROSTA ÄLGSKÖTSELOMRÅDE PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE 1 NORRA FROSTA ÄLGSKÖTSELOMRÅDE PROTOKOLL FRÅN ÅRSMÖTE 2018-03-27 PLATS: HALLARÖDS FÖRSAMLINGSHEM, ANTAL DELTAGARE : 30 ST 1 Årsmötet öppnas. Björn Holm hälsade välkommen och förklarade mötet öppnat. 2

Läs mer

Angående bildande av Bjäre älgskötselområde. Länsstyrelsen avslår ansökan om bildande av Bjäre älgskötselområde.

Angående bildande av Bjäre älgskötselområde. Länsstyrelsen avslår ansökan om bildande av Bjäre älgskötselområde. BESLUT 1(5) Kontaktperson Förvaltningsjuridiska Eva Johansson 010-2241406 Eva.G.Johansson@lansstyrelsen.se Bjäre ÄSO c/o Björn Lokind Gamla Riksvägen 319 269 96 Båstad Angående bildande av Bjäre älgskötselområde

Läs mer

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019

Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019 Beslut 1(6) Länsstyrelsens rambeslut angående älgjakt i Hallands län under jaktåret den 1 juli 2018 den 30 juni 2019 Länsstyrelsens beslut Med hänvisning till Viltförvaltningsdelegationens beslut, om övergripande

Läs mer

Ny älgförvaltning 2012

Ny älgförvaltning 2012 Ny älgförvaltning 2012 - En introduktion Sveriges Lantbruksuniversitet Många beslut, lagar och regler att följa Beslutas av Detaljeringsgrad Lag Riksdag Lägst Förordning Regering Föreskrift Myndighet Högst

Läs mer

Licensjakt efter varg 2017

Licensjakt efter varg 2017 PM 1 (6) NATURVÅRDSENHETEN Viltvård Tobias Hjortstråle Telefon 010-22 49 277 tobias.hjortstrale@lansstyrelsen.se Licensjakt efter varg 2017 Länsstyrelsens samlade bedömning är att inte ta ett beslut om

Läs mer

Jakttider, könskvotering, rekommendationer för älgjakten samt fällavgift i Västra Götalands län jaktåret 2016/2017

Jakttider, könskvotering, rekommendationer för älgjakten samt fällavgift i Västra Götalands län jaktåret 2016/2017 2016-06-16 218-20943-2016 1(7) Enligt sändlista Jakttider, könskvotering, rekommendationer för älgjakten samt fällavgift i Västra Götalands län jaktåret 2016/2017 Beslut Länsstyrelsen, genom viltförvaltningsdelegationen,

Läs mer

Information om nya älgjakten

Information om nya älgjakten Information om nya älgjakten Problem med dagens älgförvaltning Ett komplicerat och svåröverskådligt system. 3 former av licensområden, sam- och storlicenser, älgskötselområden och 2 former av kalvjaktsområden

Läs mer

Minnesanteckningar från styrelsemöte Jägareförbundet Norrbotten.

Minnesanteckningar från styrelsemöte Jägareförbundet Norrbotten. Minnesanteckningar från styrelsemöte Jägareförbundet Norrbotten. Måndagen den 2 maj 2011 Närvarande: Styrelseledamöter Robert Henriksson, ordf Tore Hjorth Kjell Holmbom Harald Holmqvist Åsa Karlsson Mikael

Läs mer

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg

Viltförvaltningsdelegationens arbetsmöte den 12 juni 2015 på Länsstyrelsen i Vänersborg i PROTOKOLL Diarienummer 2015-09-21 511-31895-2015 Sida 1(3) LÄNSSTYRELSEN VÄSTRA GÖTALANDS LÄN Viltförvaltningsdelegationen i Lärieētyreleen -i Västra Götalands län Göteborg 2015-10- 08 Viltförvaltningsdelegationens

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas.

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län. Detta beslut gäller även om det överklagas. 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-04 Ärendenr: NV-03147-15 Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens län

Läs mer

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018

NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 NY ÄLGPOLICY FÖRSLAG INFÖR STÄMMAN 2018 ARBETET LEDS AV EN ARBETSGRUPP FRÅN HELA LANDET Förbundsstyrelsen Peter Eriksson Daniel Ligné Region Norr Mikael Samuelsson Hans Eliasson Björn Sundgren Region Mitt

Läs mer

Regler/Riktlinjer för.. ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

Regler/Riktlinjer för.. ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Regler/Riktlinjer för.. ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Antagna den. och gällande för de fastigheter eller del av fastighet som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina fastigheter till Namn, beslutande

Läs mer

3-25 september 2018 och 6 oktober februari 2019.

3-25 september 2018 och 6 oktober februari 2019. BESLUT 1 (5) Enheten för natur och vilt Enligt sändlista Jakttider för älgjakten jaktåret 2018/2019 Beslut Länsstyrelsen beslutar, med stöd av 3 a jaktförordningen (1987:905) och bilaga 2 till denna förordning,

Läs mer

Älgförvaltningsgrupper i Södermanlands län

Älgförvaltningsgrupper i Södermanlands län 1(5) Helena Söderlund 0155-26 41 78 helena.soderlund@lansstyrelsen.se Enligt sändlista Älgförvaltningsgrupper i Södermanlands län Beslut Länsstyrelsen i Södermanlands län beslutar enligt 3 d jaktförordningen

Läs mer

STADGAR FÖR. Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR. Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE 1 STADGAR FÖR Godegårds ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Antagna den 15 mars 2012.och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina älgjaktområden till älgskötselområdet eller

Läs mer

Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde. Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde?

Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde. Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde? Välkommen till en presentation och diskussion om Älgskötselområde Orientering om ny älgförvaltning kretsen Sydöstra Gemensamt älgskötselområde? Problem med dagens älgförvaltning Ett komplicerat och svåröverskådligt

Läs mer

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG

JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG JÄGAREFÖRBUNDET SVENSKA JÄGAREFÖRBUNDET EN PRESENTATION JÄGARNAS FÖRUTSÄTTNINGAR IDAG Aldrig förr har så många jägare haft så många jaktmöjligheter på så mycket vilt som nu! Många arter ökar, till exempel

Läs mer

Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun

Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun BESLUT 1 (4) Datum 2016-06-20 Diarienummer 511-4061-11 NVR ID 2021488 Utökning av naturreservatet Revelberget i Kalix kommun Beslut Länsstyrelsen beslutar med stöd av 7 kap. 4 miljöbalken att naturreservatet

Läs mer

Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln

Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln Välkommen till ÄFO Vänern-Möckeln Den Nya Älgförvaltningen Ett nytt system för älgförvaltning En bättre förvaltning - vilka krav skall den uppfylla? Ekosystembaserad adaptiv lokal förvaltning En livskraftig

Läs mer

Överklaganden av Länsstyrelsens i Blekinge läns beslut om skyddsjakt efter älg, länsstyrelsens dnr

Överklaganden av Länsstyrelsens i Blekinge läns beslut om skyddsjakt efter älg, länsstyrelsens dnr 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Ek, Hanna Tel: 010-698 10 96 Hanna.Ek@naturvardsverket.se BESLUT 2015-05-18 Ärendenr: Naturskyddsföreningen i Blekinge län Att: Owe Nodmar E-post: juvan@algonet.se

Läs mer

FÖRVALTNINGSMÄRKNING ÄLG I NORRBOTTEN:

FÖRVALTNINGSMÄRKNING ÄLG I NORRBOTTEN: Umeå/Luleå 2006-05-10 FÖRVALTNINGSMÄRKNING ÄLG I NORRBOTTEN: Delrapport Arjeplogs kommun 2005/2006 Rapporten avser perioden 12/02-05 till 27/03-06 och omfattar positioner från 40 älgar, varav 2 sköts under

Läs mer

Vojakkala vvo Jaktstämma

Vojakkala vvo Jaktstämma Vojakkala vvo Jaktstämma PROTOKOLL Datum: 2015-08-09 Tid: 16.00 Plats: Palogården 1. Öppnande Ordförande för Viltvårdsområdesföreningens styrelse Sven Forsberg hälsar de närvarande välkomna och förklarar

Läs mer

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet

Ärenderubrik. Beskrivning av ärendet. Motivering till beslutet BESLUT 1 (6) Djurskydd & Vilt Maria Falkevik 010-2247235 Länsstyrelsen i Värmlands län Ärenderubrik Länsstyrelsen Värmland beslutar om ändring av villkor, enligt nedan, i tidigare beslut om licensjakt

Läs mer

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna

ÄLGPOLICY. Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna ÄLGPOLICY Beslutad vid förbundets årsstämma, Kiruna 2018-06-02--03 1. Älgen är ett av våra viktigaste vilt. Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella, sociala och ekonomiska

Läs mer

Stadgar/Bestämmelser för NÄSHULTA ÄLG- OCH KRONSKÖTSELOMRÅDE

Stadgar/Bestämmelser för NÄSHULTA ÄLG- OCH KRONSKÖTSELOMRÅDE Stadgar/Bestämmelser för NÄSHULTA ÄLG- OCH KRONSKÖTSELOMRÅDE Antagna den 20 september 202 och gällande för de fastigheter eller del av fastighet som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit

Läs mer

Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte.

Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte. Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte. Roland Svensson hälsar alla mycket välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Val av ordförande och sekreterare. Mötet föreslog och valde Jan Elmeklo som ordförande

Läs mer

Jesper Bengtsson hälsade välkommen till 2019 års älgmöte och vände sig särskilt till Slänsmåla jaktlag.

Jesper Bengtsson hälsade välkommen till 2019 års älgmöte och vände sig särskilt till Slänsmåla jaktlag. Ringamåla älgskötselområde. Protokoll från älgmöte 22 januari 2019. Plats: Höga Böke hembygdsgård. Närvarande: Se bifogad närvarolista. Jesper Bengtsson hälsade välkommen till 2019 års älgmöte och vände

Läs mer

Saknades representation från: Jägareförbundet Råneå, Gällivare och Övertorneå samt från ÄFG 1 och 2

Saknades representation från: Jägareförbundet Råneå, Gällivare och Övertorneå samt från ÄFG 1 och 2 Minnesanteckningar från Länsträff med älgansvariga Luleå 17 mars 2013 Närvarande: Björn Sundgren Robert Henriksson Styrelsen, viltförvaltningsdelegationen Torgny Lindström Älvsbyn Kurt Lennart Andersson

Läs mer

Stadgar/Bestämmelser för..älgskötselområde

Stadgar/Bestämmelser för..älgskötselområde Stadgar/Bestämmelser för..älgskötselområde Antagna den.och gällande för de fastigheter eller del av fastighet som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina fastigheter till Namn, beslutande

Läs mer

Protokoll. Styrelsemöte Osby Norra Älgskötselområde. Osby Naturbruksgymnasium 2008-05-15

Protokoll. Styrelsemöte Osby Norra Älgskötselområde. Osby Naturbruksgymnasium 2008-05-15 Protokoll Styrelsemöte Osby Norra Älgskötselområde Osby Naturbruksgymnasium 2008-05-15 Närvarande: Ej närvarande Jan Axel Axelsson Per Anders Andersson Hans Åke Clarberg Nils Lauritzson Holger Persson

Läs mer

Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma Gammelkroppa

Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma Gammelkroppa Protokoll från Filipstads Jaktvårdskrets årsstämma 2005-02-10 Gammelkroppa 1. Öppnande: Ordförande Rolf Ericsson inledde mötet med allmän information. Medlemsantalet i Filipstads Jaktvårdskrets är oförändrat

Läs mer

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet

DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet - HUR BLEV DEN? Göran Bergqvist Nationellt klövviltansvarig Svenska Jägareförbundet NÅGRA MÅL I DEN NYA ÄLGFÖRVALTNINGEN (DET FINNS FLER ) Adaptiv Kostnadseffektiv Markägarsidans inflytande stärkas ÄLGFÖRVALTNINGSOMRÅDEN

Läs mer

STADGAR FÖR. Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE

STADGAR FÖR. Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Svenska Jägareförbundet Mall 2012 1 STADGAR FÖR Platåbergens ÄLGSKÖTSELOMRÅDE Antagna den 8 mars 2016 och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina älgjaktområden

Läs mer

Minnesanteckningar från sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten.

Minnesanteckningar från sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Minnesanteckningar från sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Plats: Quality Hotel, Luleå Dag och tid: Fredagen den 25 november 2011, kl. 13:00 17:00 Närvarande: Styrelseledamöter Robert

Läs mer

Älgmöte i Halasjöbygdens Älgskötselområde

Älgmöte i Halasjöbygdens Älgskötselområde Älgmöte i Halasjöbygdens Älgskötselområde 2004-10-18 Ordförande öppnade mötet med att hälsa alla medlemmar hjärtligt välkomna till Ordinarie Älg mötet efter första veckans jakt. 1. Mötes öppnande: Ordförande

Läs mer

Vojakkala vvo Jaktstämma

Vojakkala vvo Jaktstämma Vojakkala vvo Jaktstämma PROTOKOLL Datum: 2011-08-07 Tid: 17.00 Plats: Palogården 1. Öppnande Ordförande för Viltvårdsområdesföreningens styrelse Sven Forsberg hälsar de närvarande välkomna och förklarar

Läs mer

Fastställande av kronhjortsskötselplan för Misterhults klövviltsförvaltningsområde

Fastställande av kronhjortsskötselplan för Misterhults klövviltsförvaltningsområde BESLUT Diarienummer 218-4419-2018 2018-05-28 Sid 1 (3) Djurenheten Fredrik Ustrup Tel. direkt: 010-223 84 48 E-post: fredrik.ustrup@lansstyrelsen.se Misterhults klövviltsförvaltning Elektronisk delgivning

Läs mer

Beslut Naturvårdsverket beslutar att ge dig tillstånd till skyddsjakt efter fem (5) vikare inom Norrbottens län.

Beslut Naturvårdsverket beslutar att ge dig tillstånd till skyddsjakt efter fem (5) vikare inom Norrbottens län. 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Skog, Mimmi Tel: 010-698 1771 mimmi.skog @naturvardsverket.se BESLUT 2015-04-28 Ärendenr: NV-02507-15 Roland Boström Björkholmen 1 952

Läs mer

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 1(5) Viltförvaltningsdelegationen Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-11-27 Plats: Länsstyrelsens sessionssal Närvarande: Peter Egardt (ordf.), Tomas Bergström, Stefan Holm, Bo Jansson,

Läs mer

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län

Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Svensk rovdjursförvaltning - Regional förvaltning, vem gör vad? Johan Nyqvist, rovdjursförvaltare, Länsstyrelsen i Jämtlands län Rovdjursförvaltning Rovdjursförvaltningen är ordnad i flera lager, som en

Läs mer

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet

YTTRANDE Ärendenr: NV Näringsdepartementet. med e-post Näringsdepartementet 1(5) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y YTTRANDE 2017-10-16 Ärendenr: NV-05332-17 Näringsdepartementet med e-post Näringsdepartementet n.registrator@regeringskansliet.se Yttrande

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN Grunder Företrädare för varje älgskötselområde har enligt Naturvårdsverkets föreskrifter (NFS 2011:7 28 ) ansvar att genomföra ett årligt protokollfört samråd

Läs mer

Välkomna till informationsmöte Älgförvaltning i samverkan. Härjedalen 12-28 mars 2012

Välkomna till informationsmöte Älgförvaltning i samverkan. Härjedalen 12-28 mars 2012 Välkomna till informationsmöte Älgförvaltning i samverkan Härjedalen 12-28 mars 2012 Älgförvaltning i samverkan Ledamöter i Härjedalens Älgförvaltningsområde Bo Karlsson, ordf. Sven-Erik Dahlgren Anders

Läs mer

FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall

FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall FL:Sofia Karlsson FL2: Anneli Ackemo DH: Kjell Sundvall FL: Jag tänkte Kjell du ska få berätta, du jobbar ju på Länsstyrelsen i Norrbottens län så jag tänkte att du får börja med att beskriva vad du har

Läs mer

Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden

Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden 2018-09-28 Sid 1 (5) Djurenheten Se sändlista Information till länets älgförvaltningsgrupper och älgjaktsområden Nu närmar det sig älgjaktsstart 2018/2019 och vi önskar därför informera om några aktuella

Läs mer

Stadgar/Bestämmelser för Södra Vi ÄLG- och KRONSKÖTSELOMRÅDE

Stadgar/Bestämmelser för Södra Vi ÄLG- och KRONSKÖTSELOMRÅDE Stadgar/Bestämmelser för Södra Vi ÄLG- och KRONSKÖTSELOMRÅDE Antagna 2017-08-15 och gällande för de jaktlag, fastigheter eller del av fastighet som genom Avtal om samgående i älg- och kronskötselområde

Läs mer

Information om Samråd. Arbrå Östra VVO Flästa

Information om Samråd. Arbrå Östra VVO Flästa Information om Samråd Arbrå Östra VVO Flästa 2015-08-05 Målsättningar De regionala målen omfattar älgstammens kvalitet, skogen samt trafikskador. Älgstammen Målen nedan gäller inom länets älgförvaltningsområden

Läs mer

Ändring av älgförvaltningsområden i Västra Götalands län

Ändring av älgförvaltningsområden i Västra Götalands län BESLUT Diarienummer Sida 2014-02-20 218-25507-2013 1(3) Naturenheten David Bruun 010 224 54 62 Enligt sändlista Ändring av älgförvaltningsområden i Västra Götalands län Beslut Länsstyrelsen beslutar att

Läs mer

Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/ /2019

Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/ /2019 Beslut 1(2) Datum Ärendebeteckning 2016-06-13 218-4691-16 Sydöstra ÄFG c/o Peter Christoffersson Varvsbergsvägen 2B 891 20 Örnsköldsvik Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/2017 2018/2019

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN Grunder Varje älgskötselområde har enligt föreskrifterna ansvar att genomföra ett samråd om det fortsatta förvaltningsarbetet och är ett led i det nya älgförvaltningssystemet.

Läs mer

Frågor och svar om nya älgförvaltningen

Frågor och svar om nya älgförvaltningen 1 (9) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY 2012-10-01 Frågor och svar om nya älgförvaltningen Mot bakgrund av att såväl länsstyrelser som företrädare för intresseorganisationer framfört önskemål om

Läs mer

Älgförvaltningsplan för Uppsala län

Älgförvaltningsplan för Uppsala län Älgförvaltningsplan för Uppsala län 2013-2015 LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2014: 04 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 Foto framsida: cc.flickr.com/jonathan Brennecke Länsstyrelsen i Uppsala

Läs mer

Minnesanteckningar (nr 5/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten.

Minnesanteckningar (nr 5/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Minnesanteckningar (nr 5/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Plats: Dag och tid: Kronan, Luleå Tisdagen den 16 juni, kl. 18:30 20:30 (lync) Närvarande: Styrelseledamöter

Läs mer

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos

ÄLGPOLICY. foto: Mostphotos ÄLGPOLICY Svenska Jägareförbundets grundläggande syn på älgen och älgförvaltningen foto: Mostphotos 1 Älgen är ett av våra viktigaste vilt Älgen är en av våra nationalsymboler som representerar stora kulturella,

Läs mer

Halasjöbygdens Älg och Kronviltskötselområde

Halasjöbygdens Älg och Kronviltskötselområde Halasjöbygdens Älg och Kronviltskötselområde 29 september 2014, Halasjö Hembygdsgård 1. Mötets öppnande. Lars Wadmark hälsade samtliga välkomna och förklarade mötet öppnat. Till mötesordförande för kvällen

Läs mer

Ansökan om jakt efter grå- och vikaresäl i utbildningssyfte. Beslut Du får eller får låta jaga sammanlagt fyra stycken gråsälar i utbildningssyfte.

Ansökan om jakt efter grå- och vikaresäl i utbildningssyfte. Beslut Du får eller får låta jaga sammanlagt fyra stycken gråsälar i utbildningssyfte. 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mårtenson, Nils Tel: 010-698 16 03 nils.martenson @naturvardsverket.se BESLUT 2017-04-12 Ärendenr: NV-01214-17 Ansökan om jakt efter

Läs mer

Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte.

Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte. Protokoll ordinarie älg/kronviltmöte. Närvarande: 26 jaktlag av 31 möjliga. Roland Svensson hälsar alla mycket välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Val av ordförande och sekreterare. Mötet föreslog

Läs mer

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13

Länspensionärsrådet (LPR) 1-13 PROTOKOLL 1(5) Diarienummer Plats: Regionens hus, Sal B Närvarande: Ej närvarande: Solveig Löfdahl, PRO, vice ordf Mari Lindahl, L Lena Persson, S Helena Stålhammar, C 7-12 Kjell Lindström, SPF Birgitta

Läs mer

Miljönämnden 14 januari 2015

Miljönämnden 14 januari 2015 Miljönämnden Miljönämnden 14 januari 2015 Sid Justering... 3 1 Yttrande - ansökan om att Sundsvalls kommun blir förvaltningsområde för samiska språket... 4 2 Val av miljönämndens arbetsutskott för mandatperioden

Läs mer

Protokoll fört vid ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte.

Protokoll fört vid ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte. Protokoll fört vid ordinarie älg/kronviltmöte Årsmöte. Roland Svensson hälsar alla mycket välkomna och förklarade mötet öppnat. 1. Val av ordförande och sekreterare. Mötet föreslog och valde Jan Elmeklo

Läs mer

Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/ /2019

Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/ /2019 Beslut 1(2) Datum Ärendebeteckning 2016-06-13 218-4776-16 Mellersta ÄFG c/o Sveaskog - Petter Johansson Industrivägen 12 901 30 Umeå Fastställande av älgförvaltningsplan för jaktåren 2016/2017 2018/2019

Läs mer

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-02-06

Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-02-06 l (6) 2014-02-25 Dnr: 104-350-14 Viltförvaltningsdelegationen Protokoll fört vid viltförvaltningsdelegationens möte 2014-02-06 Plats: Länsstyrelsens sessionssal Närvarande: Peter Egardt (ordf.), Jan-Erik

Läs mer

Välkommen till möte om Älgskötselområde!

Välkommen till möte om Älgskötselområde! Välkommen till möte om Älgskötselområde! På programmet Rovdjursläget Nya älgförvaltningen ÄFO-läget ÄSO inom kretsen Spillningsinventeringen Avskjutningsregler inom Kretsen Älgrapportering Rovdjursläget

Läs mer

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser

Överlämnande av rätt att besluta om skyddsjakt efter järv till vissa länsstyrelser 1(7) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mikael Wallén Tel: 010-6981339 mikael.wallen @naturvardsverket.se BESLUT 2017-12-20 Ärendenr: NV-08303-17 Enligt sändlista Överlämnande

Läs mer

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län

Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län Övergripande riktlinjer för skötseln av kronhjortsstammen i Uppsala län LÄNSSTYRELSENS MEDDELANDESERIE 2014: 15 N AT U R M I L J Ö E N H E T E N ISSN 1400-4712 Foto framsida: cc.flickr.com/isfugl Länsstyrelsen

Läs mer

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens.

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 24 mars 2018 på Örnvik hotell och konferens. 1. Inledning Ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, Mikael Samuelsson hälsar

Läs mer

Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde

Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde Stadgar för Vippentorpets Älgskötselområde Fastställda och antagna 2000 02 29 och gällande för jaktlag som genom "Avtal om samgående i älgskötselområde" anslutit sig till ovanstående älgskötselområde.

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens län 1(6) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY Mahrs, Petter Tel: 010-698 12 41 petter.mahrs@naturvardsverket.se BESLUT 2015-06-09 Ärendenr: NV-03536-15 Beslut om skyddsjakt efter vikaresäl i Norrbottens

Läs mer

Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten.

Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Minnesanteckningar förda vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Plats: Polar Hotel, Älvsbyn Dag och tid: Fredagen den 29 november 2013, kl. 16:00 19:10 Närvarande: Styrelseledamöter

Läs mer

Protokoll Årsmöte Osby Norra Älgskötselområde Osby Naturbruksgymnasium

Protokoll Årsmöte Osby Norra Älgskötselområde Osby Naturbruksgymnasium Osby Norra Älgskötselområde C/O Bengt Åke Svensson Gunnänga 283 91 Osby Protokoll Årsmöte Osby Norra Älgskötselområde Osby Naturbruksgymnasium 2013-02-28 1 Mötets öppnande. Ordförande Bengt Åke Svensson

Läs mer

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens och Västerbottens län

Beslut om skyddsjakt efter vikare i Norrbottens och Västerbottens län 1(6) SW E D I SH E N V IR O N M EN T A L P R OT E C T IO N AG E NC Y Mahrs, Petter Tel: 010-698 1241 Petter.mahrs @naturvardsverket.se BESLUT 2015-10-23 Ärendenr: NV-06952-15 Beslut om skyddsjakt efter

Läs mer

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby

Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Västerbotten Datum 2012-05-07 Ärendebeteckning 218-3758-2012 Arkivbeteckning 1(8) Mala Sameby Börje Stenlund Släppträsk 11 930 70 MALA Ansökan om skyddsjakt efter björn i Mala sameby Länsstyrelsen beslutar

Läs mer

DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO).

DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO). STADGAR FÖR DEGERTRÄSK/STAVATRÄSK/NYTRÄSK ÄLGSKÖTSELOMRÅDE (DeStaNy ÄSO). Stadgarna är antagna den 18/11 2012 och gäller för de jakträttshavare som genom avtal om samgående i älgskötselområde anslutit

Läs mer

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN

RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN RIKTLINJER FÖR SAMRÅDET INOM ÄLGSKÖTSELOMRÅDEN Grunder Varje älgskötselområde har enligt föreskrifterna ansvar att genomföra ett samråd om det fortsatta förvaltningsarbetet och är ett led i det nya älgförvaltningssystemet.

Läs mer

Årsstämma Sikfors VVO 2003

Årsstämma Sikfors VVO 2003 Årsstämma Sikfors VVO 2003 Datum: 2003-06-23 Närvarande: Roland Eriksson Tid: 19:00 Bo Johansson Plats: Jaktkojan, Borgfors Erland Johansson Mats Lindberg Erik Lundström Allan Lövgren Stefan Lövgren Ulf

Läs mer

Strukturfondspartnerskapet för Övre Norrland DAGORDNING 2014-10-28 1 (2) Fredag 7 november 2014 Tid TELEFONMÖTE Anslut dig till mötet genom att ringa 08-99 92 12 Möteskod/inloggning: 504 895, ordfkod:

Läs mer

Det nya älgförvaltningssystemet

Det nya älgförvaltningssystemet Sida 1/6 Ingemar Sjöberg Naturavdelningen 036-39 51 39 Land Till samtliga älgjaktsområden inom älgförvaltningsområde i Jönköpings län Det nya älgförvaltningssystemet Detta informationsbrev tar främst upp

Läs mer

Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU)

Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU) 1 (3) Kompetensförsörjningsutskottets sammanträde (KFU) Tid: Måndag 31 maj 2010, kl. 13.00-15.00 Plats: Lilla Björn, Länsstyrelsen Ledamöter: Göran Nilsson Jan Johansson Kjell Hjelm Majvor Johansson Roger

Läs mer

Norrbottens Bowlingförbund

Norrbottens Bowlingförbund Norrbottens Bowlingförbund Årsmötesprotokoll 2014-06-08 Norrbottens bowlingförbunds årsmöte ägde rum i Luleå den 8 juni, 2014. Närvarande: Anders Nilsson, Kalix Andreas Lindgren, Luleå Anki Karlsson, Boden

Läs mer

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg

Yttrande i mål nr angående skyddsjakt efter varg 1(5) SWEDISH ENVIRONMENTAL PROTECTION AGENCY YTTRANDE 2014-02-20 Ärendenr: NV-01591-14 Förvaltningsrätten i Stockholm 115 76 STOCKHOLM Yttrande i mål nr 3428-14 angående skyddsjakt efter varg Naturvårdsverket

Läs mer

Nya älgförvaltningen

Nya älgförvaltningen Nya älgförvaltningen Länsstyrelsen Halland Naturvård och miljöövervakning Martin Broberg Martin.Broberg@lansstyrelsen.se 010-2243220 Viltförvaltningsdelegationen Hallands län Viltförvaltningsdelegationen

Läs mer

Göingeåsens älgskötselområde Ä

Göingeåsens älgskötselområde Ä Göingeåsens älgskötselområde Ä-08-15-046 Jaktledaremöte 31/1 2013 Jaktledaremöt 31/1 2013 Dagordning 1. Mötet öppnas 2. Redovisning av 2012:s jaktsäsong i korthet 3. Presentation av styrelsens plan 4.

Läs mer

Föreskrifter. - Beslut om föreskrifter väntas tas den 8 december - Preliminära övergångsbestämmelser

Föreskrifter. - Beslut om föreskrifter väntas tas den 8 december - Preliminära övergångsbestämmelser Föreskrifter - Beslut om föreskrifter väntas tas den 8 december - Preliminära övergångsbestämmelser - Områden omregistreras från A-, B-, E-områden till licensområden om de medger en avskjutning av minst

Läs mer

Protokoll (nr 6/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten.

Protokoll (nr 6/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Protokoll (nr 6/2015) fört vid sammanträde med styrelsen för Jägareförbundet Norrbotten. Plats: Dag och tid: Kronan, Luleå Tisdagen den 11 augusti, kl. 18:30 20:30 (lync) Närvarande: Styrelseledamöter

Läs mer

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta

FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Anneli Ackemo FL2: Sofia Karlsson DH: Rune Stokke ADV: Lisa Länta FL1: Du delgavs i förra förhöret att det har förekommit hemlig telefonavlyssning. FL1: Och i det här förhöret så ska du få lyssna

Läs mer

Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019

Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019 1(16) Arkivbeteckning 218 Licenstilldelning för älgjakten 2018/2019 (3 bilagor) Länsstyrelsen beslutar att tilldela vuxna älgar och kalvar till registrerade licensområden enligt bilagd lista, Förteckning

Läs mer

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 5 april 2014 på Kronans filmsal och konferens kl

Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 5 april 2014 på Kronans filmsal och konferens kl Protokoll fört vid Jägareförbundet Norrbottens ordinarie årsstämma lördagen den 5 april 2014 på Kronans filmsal och konferens kl. 13.00-15.15. 1. INLEDNING. Ordförande i Jägareförbundet Norrbotten, Mikael

Läs mer

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass

Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping. Viola Pettersson + ass Sida 1 av 8 SÖRMLAND PROTOKOLL 06/2013 Typ av sammanträde Styrelsemöte Sammanträdesdatum 2013-06-12 Tid 13.00 16.00 Plats Handikappalliansen, Hantverksgatan 43 Nyköping Närvarande: Bo Erixon Helge Andersson

Läs mer

Sammanfattning av de tre första åren.

Sammanfattning av de tre första åren. Sammanfattning av de tre första åren. Avskjutning Modellen att styra vuxenavskjutningen med antal fällda kalvar har visat sig höja avskjutningen ganska rejält, framförallt när det gäller kalvskyttet. Under

Läs mer

STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde

STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde Stora Sävsjöns Älgskötselområde 1 STADGAR för Stora Sävsjöns älgskötselområde Antagna den 13-04-2008 och gäller för de jaktlag/jakträttshavare som genom Avtal om samgående i älgskötselområde anslutit sina

Läs mer

Regionala partnerskapet

Regionala partnerskapet 1 (5) Regionala partnerskapet Tid: Tisdag 7 december, kl. 13.00-16.00 Plats: Sessionssalen, Länsstyrelsen Ledamöter: Per-Ola Eriksson Britt Westerlund Gunnar Plym Forshell Göran Nilsson Johan Sterte Krister

Läs mer

Älgstammen i Södermanland. Rapport 2012:16

Älgstammen i Södermanland. Rapport 2012:16 Älgstammen i Södermanland Målsättning 2013-2016 Rapport 2012:16 Framtagen av: Viltförvaltningsdelegationens arbetsgrupp för älgfrågor, Länsstyrelsen i Södermanlands län Grafisk form och produktion: Länsstyrelsen

Läs mer

PROTOKOLL. fört vid ÅRSMÖTE med Jägarförbundet Rättviks Jaktvårdskrets torsdagen den 12 februari 2016 i Backa bystuga

PROTOKOLL. fört vid ÅRSMÖTE med Jägarförbundet Rättviks Jaktvårdskrets torsdagen den 12 februari 2016 i Backa bystuga PROTOKOLL fört vid ÅRSMÖTE med Jägarförbundet Rättviks Jaktvårdskrets torsdagen den 12 februari 2016 i Backa bystuga Närvarande: 35 deltagare enligt närvarolista. Rättvikskretsens ordförande Inge Brorsson

Läs mer

BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde

BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde BESTÄMMELSER och STADGAR för Herrljunga Älgskötselområde antagna den 7 december 2011 och gällande för de jaktlag/jakträttsinnehavare, som genom avtal om samgående i älgskötselområde, anslutit sina jaktområden

Läs mer