GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA KAPITEL 1. SAMKOMMUNEN SAMKOMMUNEN

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA KAPITEL 1. SAMKOMMUNEN SAMKOMMUNEN"

Transkript

1 GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA KAPITEL 1. SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia och dess hemort är Esbo stad. 2 Uppgift Samkommunen har till uppgift att på medlemskommunernas vägnar ordna yrkesutbildning och sådan utvecklings- och innovationsverksamhet för arbetslivet som stöder denna. Dessutom är dess uppgift att för Esbo stads del ordna vuxenutbildning, utbildning som ordnas som fritt bildningsarbete samt examensinriktad förberedande undervisning och grundläggande undervisning för invandrare som fyllt 18 år. GRUNDAVTAL FÖR ESPOON SEUDUN KOULUTUSKUNTAYHTYMÄ OMNIA KAPITEL 1. SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnia och dess hemort är Esbo stad. Inom den dagliga verksamheten kan man använda förkortningen Omnia. 2 Uppgift Omnias uppgift är att stärka medborgarnas delaktighet, kunnande och välmående samt vitaliteten i områdets kommuner, sammanslutningar och företag 1. genom att i enlighet med tillstånden att ordna utbildning och upprätthålla en läroanstalt ordna yrkesutbildning för ungdomar och vuxna, grundutbildning för vuxna, medborgarinstitutsverksamhet som ordnas som fritt bildningsarbete samt grundläggande konstutbildning för vuxna, 2. ordna utbildnings- och kurstjänster som befrämjar aktivitet, kunnande och sysselsättning, workshopverksamhet och kompetenscentrets tjänster för områdets invånare med invandrarbakgrund eller annat modersmål samt för unga och vuxna som saknar utbildningsplats, examen eller arbetsplats,

2 3. som livslångt lärande förstärka individer och samfund inom ökning av socialt deltagande, förebyggande av utslagenhet, stödjande av kritiskt tänkande samt inom social och kulturell mångfald, 4. som marknadsvillkorliga tjänster erbjuda företag och samfund i området uppdatering av personalens kunnande, en rekryterings- och möteskanal som svarar på företagens arbetskraftsbehov och leder till sysselsättning av studerande samt en effektiv och mätbar handledningshelhet som har utvecklats ur företagsperspektiv och som sker på arbetsplatsen, 5. som anknuten enhet förstärka medlemskommunernas personals kunnande genom att i samarbete ordna utbildningsevenemang som är skräddarsydda enligt behov och sektor, kurser och utbildning samt smidig möjlighet att uppdatera sin yrkeskunnighet, 6. i samarbete med undervisningsbranschen, företagslivet, medlemskommunerna och kunderna innovera utbildningsprodukter som nationellt och internationellt befrämjar hållbar utveckling, digitala vardagsverktyg för medborgare och företag samt lösningar till framtida utmaningar och problem som baserar sig på kunnande samt 7. i samarbete med medlemskommuner, utbildningsarrangörer och företag befrämja och genomföra utbildningsexport som befrämjar hållbar utveckling samt fungera som skyltfönster för utbildning och kunnande för internationella gäster.

3 3 Medlemskommuner Samkommunens medlemskommuner är Esbo stad, Kyrkslätts kommun och Grankulla stad. 3 Medlemskommuner Samkommunens medlemskommuner är Esbo stad, Kyrkslätts kommun och Grankulla stad. KAPITEL 2. SAMKOMMUNSSTÄMMA KAPITEL 2. SAMKOMMUNSSTÄMMA 4 Högsta beslutande organ Samkommunens högsta beslutande organ är samkommunsstämman. 4 Medlemskommunernas representanter vid samkommunsstämma Varje medlemskommun utser till samkommunsstämman en representant och en personlig ersättare för denna. 5 Grunder för rösträtten Rösträtten mellan medlemskommunernas representanter fördelar sig i förhållande till kommunernas andelar av grundkapitalet. 6 Sammanträdestider Samkommunsstämma ska hållas minst två gånger om året. 7 Sammankallande av samkommunsstämma Samkommunsstämma sammankallas av samkommunens styrelse. Kallelse till samkommunsstämma och sammanträdesmaterial ska tillställas skriftligen till kommunstyrelserna i medlemskommunerna samt medlemmarna i samkommunens styrelse minst fjorton (14) dagar före sammanträdet. 5 Medlemskommunernas representanter vid samkommunsstämma Varje medlemskommun utser till samkommunsstämman en representant och en personlig ersättare för denna. 6 Grunder för rösträtten Rösträtten mellan medlemskommunernas representanter fördelar sig i förhållande till kommunernas andelar av grundkapitalet. 7 Sammanträdestider Samkommunsstämma ska hållas minst två gånger om året. 8 Sammankallande av samkommunsstämma Samkommunsstämma sammankallas av samkommunens styrelse. Kallelse till samkommunsstämma och sammanträdesmaterial ska tillställas skriftligen till kommunstyrelserna i medlemskommunerna minst fjorton (14) dagar före sammanträdet.

4 Extra samkommunsstämma bör sammankallas för behandling av ärende som ankommer på samkommunsstämman, om en medlemskommuns kommunstyrelse det kräver. 8 Ärenden som behandlas Samkommunsstämman 1. godkänner budgeten för finansåret samt samkommunens verksamhetsoch ekonomiplan 2. beslutar om bokslutet och beviljande av ansvarsfrihet samt om åtgärder som revisionsberättelsen ger anledning till 3. beslutar om åtgärder som med bokslutet överensstämmande vinst eller förlust ger anledning till 4. utser samkommunens styrelse samt ordförande och vice ordförande för styrelsen samt beslutar om deras arvoden 5. utser samkommunens revisionsnämnd och ordförande och vice ordförande för nämnden samt beslutar om deras arvoden 6. utser en revisor (OFR) och en ersättare för denna (OFR) eller ett OFRsamfund 7. beslutar om upprättande av fonder och stadgar för dem Extra samkommunsstämma bör sammankallas för behandling av ärende som ankommer på samkommunsstämman, om en medlemskommuns kommunstyrelse det kräver. 9 Samkommunsstämmans uppgifter Bestämmelser om samkommunens uppgifter finns i 60 i kommunallagen. Samkommunsstämman har i uppgift: 1) att besluta om samkommunens budget och ekonomiplan; 2) att godkänna samkommunens förvaltningsstadga; 3) att utse samkommunens organ; 4) att besluta om grunderna för de förtroendevaldas ekonomiska förmåner; 5) att utse revisorer; 6) att besluta om godkännande av bokslut och ansvarsfrihet. 8.godkänner samkommunens förvaltningsstadga och övriga instruktioner 9 Beslutförhet Samkommunsstämman är beslutför då alla medlemskommuner är representerade vid sammanträdet. 10 Beslutförhet Samkommunsstämman är beslutför då alla medlemskommuner är representerade vid sammanträdet.

5 KAPITEL 3. SAMKOMMUNENS STYRELSE 10 Sammansättning och mandatperiod Samkommunen har en styrelse, som har nio (9) medlemmar och var och en av dem har en personlig ersättare. Till styrelsen utses sex (6) medlemmar från Esbo stad, två (2) medlemmar från Kyrkslätts kommun och en (1) medlem från Grankulla stad. Styrelsemedlemmarnas mandatperiod är kommunalvalsperioden. KAPITEL 3. SAMKOMMUNSSTYRELSE OCH SAMKOMMUNENS DIREKTÖR 11 Sammansättning och mandatperiod Samkommunsstyrelsen har nio (9) medlemmar och var och en av dem har en personlig ersättare. Till styrelsen utses sex (6) medlemmar från Esbo stad, två (2) medlemmar från Kyrkslätts kommun och en (1) medlem från Grankulla stad. Styrelsemedlemmarnas mandatperiod är kommunalvalsperioden. 11 Grunder för rösträtten Varje styrelsemedlem har en röst. 12 Styrelsens uppgifter Styrelsen har i uppgift 1. att svara för samkommunens förvaltning och ekonomi. 2. att bevaka samkommunens intresse, representera samkommunen och på dess vägnar ingå avtal, om den inte till någon del överför beslutanderätt till ett annat av styrelsen tillsatt organ eller till tjänsteinnehavare vid samkommunen. 3. att för samkommunen högst för sin mandatperiod tillsätta nödigbefunna direktioner och kommittéer för läroanstalter. I direktionerna ska alla medlemskommuner vara representerade. 12 Grunder för rösträtten Varje samkommunsstyrelsemedlem har en röst. 13 Samkommunsstyrelsens uppgifter Samkommunsstyrelsen har i uppgift: 1. att svara för samkommunens förvaltning och ekonomi. 2. att bevaka samkommunens intresse, representera samkommunen och på dess vägnar ingå avtal, om den inte till någon del överför beslutanderätt till ett annat av styrelsen tillsatt organ eller till tjänsteinnehavare vid samkommunen. 3. att för samkommunen tillsätta kommittéer samt organ som baserar sig på lagen högst för sin mandatperiod.

6 4. Om styrelsens övriga uppgifter och befogenheter bestäms i förvaltningsstadgan och andra instruktioner. 5. I förvaltningsstadgan och samkommunens andra instruktioner bestäms också om uppgifterna och befogenheterna för samkommunens övriga organ och tjänsteinnehavare. Om samkommunens övriga uppgifter och befogenheter bestäms i förvaltningsstadgan. Samkommunsstyrelsen ansvarar för tillsynen över beslutens laglighet och verkställigheten av besluten. 14 Samkommunens direktör Samkommunen har en direktör som underställd samkommunsstyrelsen leder samkommunens förvaltning, ekonomi och annan verksamhet. Om samkommunens direktörs uppgifter och övriga ärenden som gäller direktören bestäms noggrannare i förvaltningsstadgan. 13 Undertecknande av handlingar, tillkännagivanden Avtal och förbindelser som ingås på samkommunens vägnar undertecknas av samkommunens föreståndare eller vid förhinder för denna av annan tjänsteinnehavare som samkommunens styrelse förordnat därtill. I samkommunens förvaltningsstadga kan ges närmare anvisningar om undertecknande av handlingar och tecknande av samkommunens namn samt om informationsgivning. 15 Namnteckningsrätt Avtal och förbindelser som ingås på samkommunens vägnar undertecknas av samkommunens direktör eller vid förhinder av annan tjänsteinnehavare som samkommunens styrelse förordnat därtill. I samkommunens förvaltningsstadga kan ges närmare anvisningar om undertecknande av handlingar och tecknande av samkommunens namn samt om informationsgivning.

7 KAPITEL 4. EKONOMI 14 Grundkapital Grundkapitalet bildas av Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnias grundkapital samt av de enligt samma grunder definierade bokföringsvärdena för de av ägarkommunerna till samkommunen överlåtna byggnaderna och av kommunernas tilläggsplaceringar i grundkapitalet. Grundkapitalets belopp fastställs av samkommunsstämman. Grundkapitalet anges i balansräkningens bilaga såsom medlemskommunernas andelar med den exakthet som eventuella partiella medlemskap förutsätter. Samkommunsstämman beslutar om beloppet av grundkapitalinvesteringen och om betalningstidpunkten för nya medlemskommuner och för kommuner som utökat sitt eventuella partiella medlemskap, liksom även om höjning av grundkapitalet genom överföring från det övriga egna kapitalet. Samkommunsstämman fastställer beloppet av grundkapitalet och fördelningen av det mellan medlemskommunerna. KAPITEL 4. EKONOMI 16 Grundkapital Grundkapitalet bildas av Espoon seudun koulutuskuntayhtymä Omnias grundkapital samt av de enligt samma grunder definierade bokföringsvärdena för de av ägarkommunerna till samkommunen överlåtna byggnaderna och av kommunernas tilläggsplaceringar i grundkapitalet. Grundkapitalets belopp fastställs av samkommunsstämman. Samkommunsstämman beslutar om beloppet av grundkapitalinvesteringen och om betalningstidpunkten för nya medlemskommuner och för kommuner som utökat sitt eventuella partiella medlemskap, liksom även om höjning av grundkapitalet genom överföring från det övriga egna kapitalet. Samkommunsstämman fastställer beloppet av grundkapitalet och fördelningen av det mellan medlemskommunerna. Samkommunsstämman kan med sitt beslut höja eller sänka grundkapitalet. Samkommunsstämman kan med sitt beslut höja eller sänka grundkapitalet. Samkommunen betalar ränta på medlemskommunernas grundkapitalsandelar, om den inbegrips i de riksomfattande elevbestämda enhetsprisen. Räntan motsvarar då till beloppet den som inbegripits i enhetspriset.

8 15 Medlemskommunernas andelar Medlemskommunernas andelar i samkommunens tillgångar samt deras ansvar för skulder och åtaganden fastställs i förhållande till deras andelar av grundkapitalet. För de uppgifter enligt grundavtalet som samkommunen ordnar endast för Esbo stads del ansvarar Esbo stad. Samkommunen ska föra register över medlemskommunernas grundkapitalsandelar. I registret ska grundkapitalsandelarna specificeras enligt partiellt medlemskap. 16 Budget och ekonomiplan Samkommunens styrelse ska årligen med medlemskommunerna föra förhandlingar om de mål för verksamheten och ekonomin som ska uppställas, så att de kan beaktas i medlemskommunernas och samkommunens budgeter och ekonomiplaner. Budgeten och ekonomiplanen ska i fråga om driftsekonomin specificeras enligt uppgift och i fråga om investeringar enligt projekt. Den godkända budgeten och ekonomiplanen för följande år ska tillställas medlemskommunerna före utgången av december. Budgetändringar som godkänns under räkenskapsperioden ska grunda sig på sådana förändringar i verksamheten, anlitandet av tjänster och den allmänna ekonomiska basen som redan inträffat eller som är att vänta. 17 Medlemskommunernas andelar och ansvar Medlemskommunernas andelar i samkommunens tillgångar samt deras ansvar för skulder och åtaganden fastställs i förhållande till deras andelar av grundkapitalet. Medlemskommunernas grundkapitalandelar framgår ur det av samkommunen upprätthållna registret, specificerat enligt medlemskommun. 18 Budget och ekonomiplan Under beredningen av budgeten och ekonomiplanen ska medlemskommunerna beredas möjlighet att framställa förslag till utvecklingen av samkommunens verksamhet så att de kan beaktas i medlemskommunernas och samkommunens budgeter och ekonomiplaner. Den godkända budgeten och ekonomiplanen för följande år ska tillställas medlemskommunerna före utgången av december. Budgetändringar som godkänns under budgetåret ska grunda sig på sådana förändringar i verksamheten, anlitandet av tjänster och den allmänna ekonomiska basen som redan inträffat eller som är att vänta.

9 19 Uppföljningssystem för ekonomin och verksamheten samt rapportering till medlemskommunerna Samkommunen har ett aktuellt uppföljningssystem för ekonomin och verksamheten, med vilket uppfyllandet av uppställda mål eller avvikande från dem konstateras. Samkommunsstyrelsen rapporterar varje halvår om utfallet av verksamheten och ekonomin till medlemskommunerna. 20 Täckande av underskott Om medlemskommunerna inte godkänt utredningspersonens förslag om täckande av underskott som avses i mom. i kommunallagen, svarar medlemskommunerna för täckandet av underskottet i enlighet med Avskrivning enligt plan Beräkningsgrunderna för avskrivning enligt plan godkänns av samkommunsstämman. 21 Avskrivning enligt plan Beräkningsgrunderna för avskrivning enligt plan godkänns av samkommunsstämman. 18 Prissättning av tjänster och finansiering av verksamheten Prissättningen av prestationerna bygger på självkostnadspriset, som innefattar de direkta kostnaderna för verksamheten, de allmänna förvaltningskostnaderna och kapitalkostnaderna. Samkommunen finansierar sin verksamhet med på riksnivå definierad elevbestämd prestationsprissättning baserad inkomstfinansiering och annan avgiftsbelagd verksamhet.

10 19 Kapitalfinansiering av investeringar Samkommunen kan skaffa kapitalfinansiering för investeringsutgifter i form av statsandelar och -bidrag, investeringsreserveringar, fonder, genom medlemskommuners placering av eget kapital eller genom lån av medlemskommun eller finansiella institut. Samkommunen kan ordna kapitalfinansieringen också i form av finansieringsandelar, som dras av från anskaffningsutgifterna under anläggningstillgångar (finansierings- /investeringsbidrag). Vid eventuella ägarförändringar eller vid upplösning av samkommunen återförs finansieringsandelen till medlemskommunen i proportion till den icke avskrivna (med avskrivningar enligt plan som grund) anskaffningsutgiften för grundläggningsprojektet. 22 Kapitalfinansiering av investeringar Samkommunen kan skaffa kapitalfinansiering för investeringsutgifter i form av statsandelar och -bidrag, investeringsreserveringar, fonder, genom medlemskommuners placering av eget kapital eller genom lån av medlemskommun eller finansiella institut. Samkommunen kan ordna kapitalfinansieringen också i form av finansieringsandelar, som dras av från anskaffningsutgifterna under anläggningstillgångar (finansierings- /investeringsbidrag). Om villkoren gällande medlemskommunens finansieringsandel beslutar samkommunsstämman projektvis. De beräknade kostnaderna för anläggningsprojekt fördelas för fastställande av statsandelen som medlemskommunernas andelar i förhållande till fördelningen av grundkapitalet enligt det senaste bokslutet. En medlemskommuns andel av statsandelen uträknas enligt kommunens sålunda beräknade andel av kostnaderna för anläggningsprojekt och kommunens statsandelsprocent. Statsandelen som erhållits för anläggningsprojekt inverkar inte på grundkapitalets belopp. Fördelningen av grundkapitalet mellan medlemskommunerna ändras i förhållande till de kommunvis beräknade statsandelarna för anläggningsprojekt. Medlemskommunernas samtycke ska på förhand inhämtas för utvidgningsoch nybyggnadsinvesteringar och betydande renoveringsprojekt.

11 20 Upprättande av fonder Om upprättande av fonder och stadgar för dem beslutar samkommunsstämman. Medlemskommunernas samtycke ska inhämtas för upprättande av fonder. 23 Upprättande av fonder Om upprättande av fonder och stadgar för dem beslutar samkommunsstämman. 21 Dröjsmålsränta Vid dröjsmål av betalning tar samkommunen ut dröjsmålsränta enligt 4 3 mom. räntelagen. 22 Undertecknande och godkännande av bokslut Bokslutet undertecknas av samkommunsstyrelsens ledamöter och föredragande. När samkommunsstämman godkänner bokslutet, beslutar den samtidigt om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat och om behövliga åtgärder för balansering av ekonomin. 24 Undertecknande och godkännande av bokslut Bokslutet undertecknas av samkommunsstyrelsens ledamöter och föredragande. När samkommunsstämman godkänner bokslutet, beslutar den samtidigt om behandlingen av räkenskapsperiodens resultat och om behövliga åtgärder för balansering av ekonomin. Preliminära uppgifter om bokslutet ska ges medlemskommunerna senast den 15 februari. 23 Ställningen för kommuner som utträder ur samkommunen och för kommuner som fortsätter verksamheten Om en medlemskommun utträder ur samkommunen, övergår till partiellt medlemskap eller till mera inskränkt partiellt medlemskap än förr, betalas till kommunen genom beslut av samkommunsstämman kommunens andel av grundkapitalet eller en del därav. Om de övriga kommunerna inte löser in den utträdande medlemskommunens kapitalandel, sänks grundkapitalet. Ersättningen för grundkapitalsandelen betalas i jämnstora poster under fem år räknat från den dag då utträdet trädde i kraft. 25 Ställningen för kommuner som utträder ur samkommunen och för kommuner som fortsätter verksamheten Om en medlemskommun utträder ur samkommunen, övergår till partiellt medlemskap eller till mera inskränkt partiellt medlemskap än förr, betalas till kommunen genom beslut av samkommunsstämman kommunens andel av grundkapitalet eller en del därav. Om de övriga kommunerna inte löser in den utträdande medlemskommunens kapitalandel, sänks grundkapitalet till motsvarande belopp. Ersättningen för grundkapitalsandelen betalas i jämnstora poster under fem år räknat från den dag då utträdet trädde i kraft.

12 Medlemskommunen är då den utträder ur samkommunen skyldig att årligen till samkommunen erlägga medlemskommunens andel av de pensionsutgiftsbaserade och förtidspensionsuppgiftsbaserade pensionsansvaren. 24 Granskning av förvaltning och ekonomi Angående granskning av förvaltningen och ekonomin följs vad som stadgas i kommunallagen. Samkommunsstämman väljer i revisionsnämnden, som har 3 medlemmar, en ordförande, en vice ordförande och en medlem och en personlig ersättare för envar av dem. 25 Upplösning och likvidation av samkommunen Om upplösning av samkommunen beslutar medlemskommunernas fullmäktige. Om samkommunen upplöses, ska samkommunsstyrelsen ansvara för likvidationen, om inte medlemskommunerna enas om något annat arrangemang. Sådana samkommunstillgångar som inte behövs för ersättande av likvidationskostnader och betalning av skulder eller fullgörande av åtaganden, fördelas bland medlemskommunerna i förhållande till deras andelar av grundkapitalet. Om det belopp som krävs för betalning av kostnader och skulder samt fullgörande av åtaganden är större än tillgångarna, är medlemskommunerna skyldiga att betala skillnaden i förhållande till ovan nämnda andelar. 26 Granskning av förvaltning och ekonomi Angående granskning av förvaltningen och ekonomin följs vad som stadgas i kommunallagen och i förvaltningsstadgan. Samkommunsstämman väljer i revisionsnämnden, som har 3 medlemmar, en ordförande, en vice ordförande och en medlem och en personlig ersättare för envar av dem. 27 Upplösning och likvidation av samkommunen Om upplösning av samkommunen beslutar medlemskommunernas fullmäktige. Om samkommunen upplöses, ska samkommunsstyrelsen ansvara för likvidationen, om inte medlemskommunerna enas om något annat arrangemang. Sådana samkommunstillgångar som inte behövs för ersättande av likvidationskostnader och betalning av skulder eller fullgörande av åtaganden, fördelas bland medlemskommunerna i förhållande till deras andelar av grundkapitalet. Om det belopp som krävs för betalning av kostnader och skulder samt fullgörande av åtaganden är större än tillgångarna, är medlemskommunerna skyldiga att betala skillnaden i förhållande till ovan nämnda andelar. Medlemskommunernas fullmäktigeförsamlingar godkänner likvidationen. Det senaste bokslutet och ansvarsfriheten behandlas av medlemskommunernas fullmäktigeförsamlingar.

13 26 Ikraftträdande och tillämpning Detta grundavtal träder i kraft Ikraftträdande och tillämpning Detta grundavtal träder i kraft

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN 1 GRUNDAVTAL FÖR MALMSKA HÄLSO- OCH SJUKVÅRDSOMRÅDET SAMKOMMUN Godkänd 23.9.2003 104 stadsfullmäktige, Jakobstads stad Godkänd 1.9.2003 52 kommunfullmäktige, Pedersöre kommun Godkänd 20.8.2003 30 kommunfullmäktige,

Läs mer

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL

Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL Samkommun Kronoby * Karleby * Jakobstad * Pedersöre * Larsmo GRUNDAVTAL 2 1 kap. ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommun Samkommunens namn: Kvarnen samkommun. Hemort: Kronoby. 2 Medlemskommuner Samkommunens

Läs mer

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård

Grundavtal för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård 1(8) för Kust-Österbottens samkommun för social- och primärhälsovård I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Kust-Österbottens

Läs mer

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN

GRUNDAVTAL OPTIMA SAMKOMMUN 1 ALLMÄNNA BESTÄMMELSER... 2 1.1 Samkommun... 2 1.2 Medlemskommuner... 2 1.3 Samkommunens uppgifter... 2 1.4 Samkommunens utbildningsenheter... 2 1.5 Undervisningsspråk... 3 2 SAMKOMMUNENS ORGAN... 3 2.1

Läs mer

Grundavtal för Kårkulla samkommun

Grundavtal för Kårkulla samkommun Grundavtal för Kårkulla samkommun 1 kap. SAMKOMMUNEN 1 Samkommunens namn och hemort Samkommunens namn är Kårkulla samkommun och dess hemort är Väståbolands stad. Samkommunens arbetsspråk är svenska. 2

Läs mer

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad.

Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 1(7) VASA SJUKVÅRDSDISTRIKT 1.1.2012 GRUNDAVTAL 1 KAPITLET SAMKOMMUNEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Vasa sjukvårdsdistrikt samkommun och dess hemort är Vasa stad. 2 Uppgifter Samkommunen har

Läs mer

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER

Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER Grundavtal för KOMMUNALFÖRBUNDET OASEN BOENDE- OCH VÅRDCENTER 1 kap. KOMMUNALFÖRBUNDET 1 Kommunalförbundets namn och hemort Kommunalförbundets namn är Oasen boende- och vårdcenter k.f. med arbetsnamnet

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING

GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING GRUNDAVTAL FÖR KOTKA-FREDRIKSHAMNREGIONENS SAMKOMMUN FÖR UTBILDNING 1 Innehåll I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER...2 1 Namn och hemort...2 2 Medlemskommuner...2 3 Samkommunens uppgifter...2 II SAMKOMMUNSSTÄMMA...2

Läs mer

Förslag till grundavtal

Förslag till grundavtal Förslag till grundavtal Innhållsförteckning KAPITEL I SAMKOMMUNEN... 1 1 NAMN OCH HEMORT... 1 2 UPPGIFTER... 1 3 MEDLEMSKOMMUNER... 1 4 ANTAGANDE AV NY MEDLEMSKOMMUN OCH MEDLEMKOMMUNS UTTRÄDE... 1 KAPITEL

Läs mer

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning.

Med övriga kommuner kan samkommunen ingå avtal om skötsel av frivilliga uppgifter mot full ersättning. ÖSTERBOTTENS FÖRBUND POHJANMAAN LIITTO GRUNDAVTAL I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Samkommunen för Österbottens förbund. Namnet kan även användas i formen Österbottens förbund.

Läs mer

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND

GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND 1 (10) GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Grundavtalet har trätt i kraft 4.3.2013 Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä

Läs mer

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f

Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. UTKAST VERSION 7. Grundavtal. Kommunernas socialtjänst k.f Grundavtal Kommunernas socialtjänst k.f. 1.1.2020! 1 (! 9) KAPITEL 1 Kommunalförbundet 3 1 Namn och hemort 3 2 Medlemskommuner 3 3 Kommunalförbundets uppgifter och verksamhet 3 KAPITEL 2 Förbundsstämman

Läs mer

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig.

Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun. Dess hemort är Helsingfors stad. Samkommunen är tvåspråkig. 1 Ls 2/2010 Ärende nr 19 GRUNDAVTAL FÖR NYLANDS FÖRBUND Kap. 1 SAMKOMMUNENS NAMN, UPPGIFTER OCH MEDLEMSKOMMUNER 1 Namn och hemort Samkommunens namn är Uudenmaan liitto, kuntayhtymä Nylands förbund, samkommun.

Läs mer

b) upprätthålla svenskspråkig regionteaterverksamhet i Svenska Österbotten.

b) upprätthålla svenskspråkig regionteaterverksamhet i Svenska Österbotten. Samkommunen SVENSKA ÖSTERBOTTENS FÖRBUND för utbildning och kultur G R U N D A V T A L I ALLMÄNNA BESTÄMMELSER 1 Samkommunens namn och hemort Namnet är Samkommunen Svenska Österbottens förbund för utbildning

Läs mer

Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal /OG_version 0.3

Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal /OG_version 0.3 Samkommunen för Österbottens välfärdsområde Utkast till grundavtal 04.04.2019/OG_version 0.3 1 KAPITEL MEDLEMSKOMMUNERNA OCH UPPGIFTEN 1 Namn och hemort Samkommunens namn är samkommunen för Österbottens

Läs mer

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN

KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN UTKAST 23.11.2015 (korrigerad version 14.12.2015) KESKI-POHJANMAAN SOSIAALI- JA TERVEYSPALVELUKUNTAYHTYMÄ/ MELLERSTA ÖSTERBOTTENS SOCIAL- OCH HÄLSOVÅRDSSAMKOMMUN GRUNDAVTAL 1 kapitlet SAMKOMMUNEN 1 Namn

Läs mer

Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal

Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal Itä-Uudenmaan koulutuskuntyhtymä-grundavtal 1.6.2017- KAPITEL I SAMKOMMUNEN 1 NAMN OCH HEMORT Samkommunens namn är Itä-Uudenmaan koulutuskuntayhtymä och dess hemort Borgå. Samkommunen är tvåspråkig. Behövliga

Läs mer

Andra uppgifter som med stöd av lagstiftningen tillkommer landskapets förbund.

Andra uppgifter som med stöd av lagstiftningen tillkommer landskapets förbund. GRUNDAVTAL FÖR EGENTLIGA FINLANDS FÖRBUND-SAMKOMMUN Godkänd i landskapsfullmäktige den 27.3.2000 Godkänd i landskapsfullmäktige den 13.6.2005 Godkänd i landskapsfullmäktige den 9.6.2008 Godkänd i landskapsfullmäktige

Läs mer

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice

FÖRVALTNINGSSTADGA. Kommunalförbundet Ålands Miljöservice FÖRVALTNINGSSTADGA Kommunalförbundet Ålands Miljöservice Godkänd av styrelsen 6.5.52013 Godkänd av stämman 4.6.2013 Kommunalförbundet för Ålands Miljöservice Ålands Miljöservice är ett kommunalförbund.

Läs mer

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad

Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad Nr 490/2012 Kommunal Författningssamling för Staden Jakobstad EKONOMI- OCH REVISIONSSTADGA Godkänd av stadsfullmäktige 16.12.1996 9 ändrad i stadsfullmäktige 30.1.2001 12 ändrad i stadsfullmäktige 10.12.2012

Läs mer

Mall för grundavtal Helsingfors 2016

Mall för grundavtal Helsingfors 2016 Mall för grundavtal Helsingfors 2016 ISBN 978-952-293-425-3 (pdf) Finlands Kommunförbund Helsingfors 2016 Finlands Kommunförbund Andra linjen 14, 00530 Helsingfors PB 200, 00101 Helsingfors Tfn 09 7711

Läs mer

MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010

MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 1 MELLERSTA ÖSTERBOTTENS FÖRBUNDS GRUNDAVTAL 2010 4 Definitionen av samarbetsområde i landskapets regionutvecklingslag samt uppgifter i samarbetsområdet...5

Läs mer

29 Upplösning av samkommunen och likvidation Ändring av grundavtalet Avgörande av meningsskiljaktigheter som gäller avtalet...

29 Upplösning av samkommunen och likvidation Ändring av grundavtalet Avgörande av meningsskiljaktigheter som gäller avtalet... 1 Innehåll 1. kap. MEDLEMSKOMMUNER OCH UPPGIFTER... 3 1 Namn och hemort... 3 2 Medlemskommuner... 3 3 Uppgifter och verksamhetsidé... 3 4 Inträde i och utträde ur samkommunen samt ställningen för de medlemskommuner

Läs mer

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen

1.9.2015. Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1 (6) 1.9.2015 EVTEK-kuntayhtymä Avtal och ekonomisk utredning gällande upplösningen av samkommunen 1. Allmänt EVTEK-kuntayhtymäs uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens

Läs mer

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn.

Resultatområdet för extern revision är underställt revisionsnämnden. Stadens externa revision leds av stadsrevisorn. 1 R E V I S I O N S S T A DG A F Ö R V A N D A S T A D Godkänd av stadsfullmäktige den 28.1.2008. I kraft från och med 1.3.2008 1 Uppgiftsområde Den externa revisionen svarar för ordnandet av den externa

Läs mer

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner.

3 Delegationen Bestämmelser om delegationens uppgifter finns i 138 i lagen om kommunala pensioner. 1 (5) Instruktion för Keva Godkänd av delegationen 13.3.2014, träder i kraft 13.5.2014 I ALLMÄNT 1 Tillämpning I denna instruktion ges bestämmelser om den kommunala pensionsanstalten Kevas organ och verksamhet

Läs mer

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort

Stadgar. Godkänt av föreningens höstmöte Namn och hemort 1/6 Stadgar Godkänt av föreningens höstmöte 14.11.2011 1 Namn och hemort Föreningens namn är Säätiöiden ja rahastojen neuvottelukunta ry Delegationen för stiftelser och fonder rf. Föreningens språk är

Läs mer

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ

/DQGVNDSVODJ. 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU. 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ /DQGVNDSVODJ RP3RVWHQSncODQG 1U 1 kap. $OOPlQQDEHVWlPPHOVHU 1 6WlOOQLQJLQRPI UYDOWQLQJHQ Posten på Åland, nedan kallad Posten, är ett affärsverk underställt landskapsstyrelsen. Posten avgör de ärenden

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Centrala Östergötland Samordningsförbundet Centrala Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå

Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Förbundsordning för Samordningsförbundet Lycksele-Malå Samordningsförbundet Lycksele-Malå har inrättats med stöd av Lag (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND

STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND MODELLSTADGAR FÖR EN PERSONALFOND FÖR SMÅ OCH MEDELSTORA FÖRETAG STADGAR FÖR FÖRETAG AB:S PERSONALFOND 1 Fonden och dess hemort 2 Fondens ändamål 3 Medlemskap Fondens namn är Företag Ab:s personalfond

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN. Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN Godkända av Vasa stadsfullmäktige den 16.12.2013 153 GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING I VASA STAD OCH STADSKONCERN

Läs mer

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN

INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN Träder i kraft 8.12.2015 INSTRUKTION FÖR KOMMUNSTYRELSEN I SJUNDEÅ KOMMUN 1 Kommunstyrelsen Kommunstyrelsens uppgift är att leda kommunens förvaltning och ekonomi samt svara för utveckling av kommunens

Läs mer

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden

Samkommunens uppgift är att äga och hyra ut lokaler för yrkeshögskoleverksamhet. Samkommunens tillgångar samt ansvar och åtaganden Kommunstyrelsen 332 25.08.2014 Kommunfullmäktige 79 01.09.2014 Upplösning av samkommunen EVTEK Kommunstyrelsen 25.08.2014 332 Beskrivning EVTEK-kuntayhtymä Samkommunens avtalskommuner samt andelarna av

Läs mer

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors.

Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. Stiftelsen Culturas stadgar 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är stiftelsen Cultura och dess hemort är Helsingfors. 2 Ändamål Stiftelsens ändamål är att utveckla och stärka den ryskspråkiga

Läs mer

SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄ GRUNDAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT

SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄ GRUNDAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT SAMKOMMUNEN HELSINGFORSREGIONENS TRAFIK HELSINGIN SEUDUN LIIKENNE KUNTAYHTYMÄ GRUNDAVTAL 1 KAPITLET ALLMÄNT 1 Grundandet av samkommunen och medlemskommunerna 2 Verksamhetsområde och uppgifter Samkommunen

Läs mer

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7.

Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Förbundsordning 2009-01-26 Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland KS-669/2008 Kommunfullmäktige i Norrköpings kommun antog förbundsordningen den 26 januari 2009, 7. Samordningsförbundets

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län

Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län 1 Stadgar för Kommunförbundet Kalmar län Ändamål och medlemskap 1 Kommunförbundet Kalmar län är en intresseorganisation för Kalmar läns primärkommuner med uppgift att tillvarata kommunernas intressen,

Läs mer

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten

Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Stadgar för Kommunförbundet Norrbotten Ändamål, medlemskap 1 Kommunförbundet Norrbotten är en intresseorganisation för kommunerna i Norrbottens län. Juridiskt är förbundet en ideell förening. Förbundet

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen

Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen 2018-04-27 Förbundsordning för Samordningsförbundet Roslagen Samordningsförbundet Roslagen (nedan kallat samordningsförbundet) har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Läs mer

K O N C E R N D I R E K T I V

K O N C E R N D I R E K T I V K O N C ERNDIREKTIV KIMITOÖNS KOMMUN Godkänt av fullmäktige 7.12.2011 1. KONCERNDIREKTIVETS MÅL OCH SYFTE Koncerndirektivet har som mål att bilda ett gemensamt synsätt och att stöda uppnåendet av de gemensamma

Läs mer

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm.

Förbundets namn är Samordningsförbundet Falköping/Tidaholm. Förbundsordning för Falköping/Tidaholm Förbundsordning för i kommunerna Falköping/Tidaholm. har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring

Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 (6) Bokföringsnämndens kommunsektion UTLÅTANDE 98 22.3.2011 Fastställande av en medlemskommuns årliga betalningsandel till en samkommun och behandling av betalningsandelen i kommunens bokföring 1 Begäran

Läs mer

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro

Förbundsordning för FINSAM Lekeberg och Örebro för Samordningsförbundet Finsam i Örebro har vid medlemmarnas fastställande av förbundsordning, utökats med Lekebergs kommun och förbundets namn ändrats till (nedan kallat förbundet). Förbundet har inrättats

Läs mer

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN)

FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) SAMARBETSAVTAL FÖR BILDANDET AV ETT SAMARBETSOMRÅDE I ENLIGHET MED LAGEN OM EN KOMMUN- OCH SERVICESTRUKTURREFORM (169/2007 NEDAN RAMLAGEN) 1 AVTALSPARTER Staden Jakobstad Pedersöre kommun Nykarleby stad

Läs mer

2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING. Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Giltig från 2015-01-01

2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING. Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Giltig från 2015-01-01 2014-11-20 FÖRBUNDSORDNING Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet Giltig från 2015-01-01 1 Förbundsordning för Samordningsförbund Värend Samordningsförbundet Värend har

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet

Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (5) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2009-05-14 Ersätter: 2007-09-13 Gäller fr o m: 2009-05-14 Förbundsordning för Samordningsförbundet Samspelet Samordningsförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst

Förbundsordning för Miljöförbundet Blekinge Väst Utgivare: Kommunledningsförvaltningen Kansli Godkänd av: NYA KF 69, 2006-12-11, Rev KF 158, 2016-12-19 Medlemmar namn och säte 1 Kommunalförbundets namn är Miljöförbundet och det har sitt säte i Sölvesborg.

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Östra Östergötland Samordningsförbundet Östra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Utskriftsdatum Sid(or) 2013-09-19 1(5) Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund 1 Samordningsförbundets bildande Förbundet är ett samordningsförbund enligt Lagen om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser,

Läs mer

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY

VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY STADGAR 1 (5) VANHUSTYÖN KESKUSLIITTO - CENTRALFÖRBUNDET FÖR DE GAMLAS VÄL RY 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto - Centralförbundet för de gamlas väl ry. Förbundets hemort är

Läs mer

Den nya kommunallagen

Den nya kommunallagen Den nya kommunallagen Översättarseminarium Borgå 21-22.4.2015 Välkommen Kursinnehåll Utgångspunkter för den nya kommunallagen Ikraftträdelse- och övergångsbestämmelser Vad förändras och vad är som förut?

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland

Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Förbundsordning för Samordningsförbundet Västra Östergötland Samordningsförbundet Västra Östergötland har inrättats med stöd av lagen (2003: 1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1

Läs mer

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007

Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 Stadgar Godkända av årsmötet 5.5.2007 Registrerade 5.11.2007 STADGAR FÖR NATUR OCH MILJÖ R.F. 1 Namn och hemort Föreningens namn är Natur och Miljö r.f. Föreningens hemort är Helsingfors stad och dess

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet

Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet Förbundsordning för Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet 1 Förbundets namn Förbundets namn är Kommunalförbundet Sörmlands kollektivtrafikmyndighet. 2 Förbundets säte Förbundet har sitt

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn

Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Förbundsordning för Samordningsförbundet Ale, Kungälv, Stenungsund och Tjörn Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1 210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska.

1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. STADGAR för stiftelsen HELSINGFORS SVENSKA BOSTADSSTIFTELSE 1 Stiftelsens namn är Helsingfors Svenska Bostadsstiftelse. Stiftelsens hemort är Helsingfors och språk svenska. 2 Stiftelsens ändamål är att

Läs mer

Laholms kommuns författningssamling 5.10

Laholms kommuns författningssamling 5.10 Laholms kommuns författningssamling 5.10 Förbundsordning för Samordningsförbundet i Halland antaget av kommunfullmäktige den 24 april 2012, 65 Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210)

Läs mer

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling

BOTKYRKA KOMMUN Författningssamling Sid 1 (6) FÖRBUNDSORDNING FÖR SAMORDNINGSFÖRBUNDET BOTKYRKA, HUDDINGE OCH SALEM Samordningsförbundet Botkyrka, Huddinge och Salem (nedan kallat Förbundet) i Stockholms län har inrättats med stöd av Lag

Läs mer

Stadgar för Mälarscouterna

Stadgar för Mälarscouterna Stadgar för Mälarscouterna 1 Allmänt Scoutkåren Mälarscouterna är en partipolitisk och religiöst obunden sammanslutning av enskilda personer och har till uppgift att i bedriva scoutverksamhet. Mälarscouterna

Läs mer

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN

.~~~ p~~anen. PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN PATENTTI- JA REKISTERIHALLlTUS PATENT- OCH REGISTERSTYRELSEN.' BESLUT Tillstånd till grundandet aven stiftelse samt fastställande av stiftelsens stadgar Utfärdat Helsingfors 2.1.2008 Ansökan Beslut Region

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING Avtal om gemensam överförmyndarnämnd mellan Sigtuna, Sollentuna, Upplands Väsby och Vallentuna kommuner Sigtuna, Sollentuna och Upplands Väsby kommuner överenskom 2010 att från och med 1 januari 2011 inrätta

Läs mer

Förbundsordning för Nerikes Brandkår

Förbundsordning för Nerikes Brandkår Förbundsordning för Nerikes Brandkår Antagen av kommunfullmäktige den 9 juni 1997, 54. Ändrad av kommunfullmäktige den 21 september 1998, 45. Ändrad av kommunfullmäktige den 18 september 2000, 73 Ändrad

Läs mer

Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst

Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst Antagen av kommunfullmäktige i Trollhättans kommun 2012 05 21, 75 Antagen av kommunfullmäktige i Vänersborgs kommun 2012 05 23, 61 Förbundsordning för Kunskapsförbundet Väst 1 Namn och säte Kommunalförbundets

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna

Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Förbundsordning för Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna Samordningsförbundet Sollentuna-Upplands Väsby-Sigtuna har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av

Läs mer

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011

Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011. Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 Direktionen för vattenförsörjningsverket 4 19.01.2011 Direktionen för vattenförsörjningsverkets dispositionsplan för år 2011 VATD 4 Enligt kommunallagen utgör den av kommunfullmäktige godkända budgeten

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Svensk författningssamling 2003:1210 Innehåll: Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde

Läs mer

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2

Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 Koncerndirektiv för Malax kommun Godkänd av kommunfullmäktige 29.6.2017 91 Innehåll 1. Koncerndirektivets syfte och mål... 2 2. Tillämpningsområde... 2 3. Behandling och godkännande av koncerndirektivet...

Läs mer

Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte Reviderad vid Styrelsemöte

Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte Reviderad vid Styrelsemöte Förbundsordning Antagen vid Styrelsemöte 2007-12-03 Reviderad vid Styrelsemöte 2014-04-11 Förbundsordning för Samordningsförbundet i norra Örebro Län, SOFINT Samordningsförbundet i norra Örebro län, har

Läs mer

SIG Securitys stadgar

SIG Securitys stadgar SIG Securitys stadgar Fastställda 2002-10-08. Reviderade 2006-03-16. Reviderade 2008-03-14. Reviderade 2013-04-18. 1 Firma Föreningens benämning skall vara SIG Security. 2 Ändamål SIG Security är en intressegrupp

Läs mer

FÖRBUNDSORDNING för Räddningstjänsten Enköping Håbo

FÖRBUNDSORDNING för Räddningstjänsten Enköping Håbo FÖRBUNDSORDNING för Räddningstjänsten 1 Benämning och säte Förbundet benämns Räddningstjänsten och har sitt säte i s kommun. 2 Medlemmar Medlemmar i förbundet är s kommun och kommun. 3 Ändamål Förbundet

Läs mer

Förbundsordning. Sunnerbo Samordningsförbund

Förbundsordning. Sunnerbo Samordningsförbund Förbundsordning Sunnerbo Samordningsförbund Förbund för finansiell samordning (FINSAM) inom rehabiliteringsområdet. Giltig från 2017-07-01 1 Förbundsordning för Sunnerbo Samordningsförbund Samordningsförbundet

Läs mer

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26

Förbundsordning för Kommunalförbundet Kalmarsundsregionens Renhållare KSRR Fastställd på KSRR Förbundsfullmäktiges möte 2010-11-26 1 Medlemmar Kalmarsundsregionens Renhållare är ett kommunalförbund enligt kommunallagen (1991:900), (KL). Medlemmar i kommunalförbundet är de fyra kommunerna Kalmar, Mörbylånga, Nybro och Torsås. Kommunalförbundet

Läs mer

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015

INSTRUKTION. för. Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun. Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 INSTRUKTION för Kultur- och fritidsnämnden i Lemlands kommun Fastställd av kommunfullmäktige den 11 november 2015 Instruktionen träder i kraft den 1 januari 2016 INSTRUKTION FÖR KULTUR- OCH FRITIDSNÄMNDEN

Läs mer

Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960

Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960 OXELÖSUNDS KOMMUNS Vattenverksförbund 1 (6) Förbundsordning för Nyköping - Oxelösunds Vattenverksförbund av år 1960 Antagen av Kommunfullmäktige Oxelösund 2004 10 27 / 2008-10-15 Kommunfullmäktige Nyköping

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp

Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp Förbundsordning för Samordningsförbundet Trollhättan, Lilla Edet och Grästorp Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets

Läs mer

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet

1) fungera som en centralorganisation för sina medlemsorganisationer och stödja deras verksamhet STADGAR 1 (5) 1 Namn och hemort Föreningens namn är Vanhustyön keskusliitto Centralförbundet för de gamlas väl ry. Föreningens hemort är Helsingfors. I dessa stadgar omtalas föreningen som förbundet. 2

Läs mer

Direktiv för intern kontroll

Direktiv för intern kontroll RANNIKKO-POHJANMAAN SOSIAALI- JA PERUSTERVEYDENHUOLLON KUNTAYHTYMÄ KUST-ÖSTERBOTTENS SAMKOMMUN FÖR SOCIAL- OCH PRIMÄRHÄLSOVÅRD Direktiv för intern kontroll Kust-Österbottens samkommun 0 INNEHÅLL 1. Definition

Läs mer

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen

För att uppfylla sitt ändamål kan stiftelsen 1( 6) STIFTELSEN DIAKONISSANSTALTEN I HELSINGFORS SR 1 NAMN OCH HEMORT Stiftelsens namn är Helsingin Diakonissalaitoksen säätiö sr, på svenska Stiftelsen Diakonissanstalten i Helsingfors sr och på engelska

Läs mer

STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) Tavastgatan ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER

STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) Tavastgatan ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER STUDENTTEATERN I ÅBO STADGAR 1 (5) STADGAR FÖR STUDENTTEATERN I ÅBO A.FÖRENINGENS NAMN, HEMORT, STÄLLNING, SPRÅK, SYFTE OCH VERKSAMHETS-FORMER 1 Namn Föreningens namn är Studentteatern i Åbo. Namnet förkortas

Läs mer

Förbundsordning för Region Värmland

Förbundsordning för Region Värmland KARLSTADS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (6) Beslutad av: Kommunfullmäktige Beslutsdatum: 2006-12-14 Ersätter: 2000-11-23 Gäller fr o m: 2006-12-14 Förbundsordning för Region Värmland Region Värmland -

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik]

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] SFS 2003:1210 Källa: Rixlex Utfärdad: 2003-12-18 Uppdaterad: t.o.m. SFS 2007:411 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser [Fakta & Historik] Allmänna bestämmelser 1 /Upphör att

Läs mer

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser

Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Sida 1 av 5 Lag (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser Allmänna bestämmelser 1 Finansiell samordning enligt denna lag får inom ett samordningsområde bedrivas mellan Försäkringskassan,

Läs mer

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp

Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp FÖRFATTNING 1.7 1(5) Antagen av kommunstyrelsen 11/12 Reviderad av kommunfullmäktige 183/14 2014-KS-486 Förbundsordning för Samordningsförbundet Burlöv- Staffanstorp Samordningsförbundet Burlöv-Staffanstorp

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är.

MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten. Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Förhandsgranskade i föreningsregistret 6.10.2005 MODELLSTADGAR FÖR PSORIASISFÖRENINGAR/Två årsmöten Namn och hemort 1 Föreningens namn är Psoriasisförening rf och dess hemort är. Föreningens syfte är Syfte

Läs mer

KIDS FUTURE

KIDS FUTURE STADGAR för KIDS FUTURE Beslutade i Stockholm den 11 maj 2016 1 FIRMA Föreningens firma är Kids Future. 2 ÄNDAMÅL Kids Future är en partipolitiskt och religiöst obunden, ideell förening som bedriver internationellt

Läs mer

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort

STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE. Stiftelsens namn och hemort STADGAR FÖR AUGUST LUDVIG HARTWALLS STIFTELSE 1 Stiftelsens namn och hemort Stiftelsens namn är August Ludvig Hartwalls stiftelse, på finska August Ludvig Hartwallin säätiö och på engelska The Foundation

Läs mer

Bestämmelser om ekonomi i samkommunernas grundavtal

Bestämmelser om ekonomi i samkommunernas grundavtal Cirkulär 20/80/99 1 (13) 14.5.1999 Sisko Myöhänen/eg Bestämmelser om ekonomi i samkommunernas grundavtal Finlands Kommunförbund skickade 23.1.1996 till kommuner och samkommuner en mall för bestämmelser

Läs mer

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING

GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING KARLEBY STAD September 2014 Centralförvaltningen GRUNDERNA FÖR INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING INNEHÅLL 1. ALLMÄNT 2. MÅL, SYFTEN OCH BEGREPP INOM INTERN KONTROLL OCH RISKHANTERING 3. UPPGIFTER OCH ANSVAR

Läs mer

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING

ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING ÅLANDS FÖRFATTNINGSSAMLING 2015 Nr 110 Nr 110 LANDSKAPSLAG om landskapets fastighetsverk Föredragen för Republikens President den 4 december 2015 Utfärdad i Mariehamn den 10 december 2015 I enlighet med

Läs mer

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f.

Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Stadgar för Kirkon akateemiset - Kyrkans akademiker AKI r.f. Namn och hemort 1 Föreningens namn är Kirkon akateemiset Kyrkans akademiker AKI r.y. och i dessa stadgar används om den benämningen AKI. Hemort

Läs mer

StorStockholms Genealogiska Förening

StorStockholms Genealogiska Förening StorStockholms Genealogiska Förening Förslag till revidering av stadgarna för SSGF. Nu gällande stadgar. 1 Föreningens namn är StorStockholms Genealogiska Förening, förkortat SSGF. Föreningen är en ideell

Läs mer

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder

Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder Stadgar för Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder 1 Stiftelsens benämning är Stiftelsen Göteborgs Studentbostäder och (SGS Studentbostäder ). Stiftelsen är ett allmännyttigt bostadsföretag. Benämning verksamhetsområde

Läs mer

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår

Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Scouterna, Stadgar Sollentuna Norra scoutkår Stadgar för Sollentuna Norra Scoutkår Organisationsnummer: 814800-3513 Antagna av Kårstämman den 2012-10-10 1 Allmänt Scoutkåren är en sammanslutning av enskilda

Läs mer

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund

Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Förbundsordning Förbundsordning för Fryksdalens samordningsförbund Samordningsförbundet har inrättats med stöd av lagen (2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser. 1 Förbundets namn

Läs mer

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR

STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR STADGAR FÖR HÄSSELBY STRANDS SJÖSCOUTKÅR 1 Scoutkårens uppgift och verksamhetsort Scoutkårens namn är. Verksamhetsort är Hässelby Strand, Stockholm. Scoutkåren ska vara ansluten till Svenska Scoutförbundet.

Läs mer

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk

MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR. Namn, hemort och språk MODELLSTADGAR FÖR MARTHAFÖRENINGAR Namn, hemort och språk 1 Föreningens namn är Marthaförening rf och kallas i dessa stadgar föreningen. Föreningens hemort är och verksamhetsområde är och dess officiella

Läs mer

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28

Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 KONCERNDIREKTIV FÖR LOVISA STAD Godkänd på stadsfullmäktiges sammanträde 14.3.2012 28 1. Koncerndirektivets syfte och tillämpningsområde I detta koncerndirektiv upprättas ramarna för ägarstyrning av samfund

Läs mer

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun

Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Förbundsordning för samordningsförbundet i Trelleborgs kommun Samordningsförbund i Trelleborgs kommun har inrättats med stöd av lagen (SFS nr 2003:1210) om finansiell samordning av rehabiliteringsinsatser.

Läs mer

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND

STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND KYRKSLÄTTS KOMMUN 303/103/2008 STADGA FÖR STATSRÅDET C.F. OCH MARIA VON WAHLBERGS FOND Innehållsförteckning 1 Fondens syftemål...2 2 Fondens kapital...2 3 Fondens avkastning (Ändr. Fge 31.1.2008 7)...2

Läs mer