Färre gränser, fler möjligheter!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Färre gränser, fler möjligheter!"

Transkript

1

2 Färre gränser, fler möjligheter! Du kan resa inom större delen av EU utan pass och utan att bli stoppad vid gränserna. Du kan utan begränsningar eller extra avgifter handla i ett annat land där priserna är lägre, förutsatt att du bara handlar varor för eget bruk. Den gemensamma valutan euron gör att du enkelt kan jämföra priser mellan alla de länder som infört den. Det är också lättare och billigare att resa mellan euroländerna eftersom du inte längre behöver växla pengar. EU:s inre marknad utan gränser har medfört en ökad konkurrens, vilket har lett till bättre kvalitet och sänkta priser. Telefonsamtal, Internetuppkoppling och flygresor har blivit billigare. EU:s konsumentskyddsbestämmelser skyddar dig från defekta eller dåliga varor, antingen de är köpta där du bor eller i ett annat land. EU har också de högsta standarderna när det gäller livsmedelssäkerhet. EU:s medborgare kan i dag bo, arbeta, studera eller pensionera sig i ett annat EU-land. Dessa rättigheter kommer gradvis att utvidgas till att också omfatta medborgarna från de tolv nyaste EU-länderna, och de tillfälliga restriktioner som vissa andra EU-länder har infört för arbetstagare från dessa länder kommer att avskaffas.

3 Utlandsstudier Mer än två miljoner ungdomar har redan utnyttjat olika EU-program för att kunna studera eller utbilda sig i ett annat EU-land. Därför är EU:s utbytesprogram och transnationella partnerskap som Erasmus och Leonardo numera välkända bland studenter och andra utbildningsintresserade. EU bestämmer inte vad du ska lära dig i skolan, men arbetar däremot för att se till att din utbildning och dina yrkeskvalifikationer ska erkännas i andra EU-länder. Ett grönare Europa En bra miljö är en av de viktigaste frågorna för medborgarna och regeringarna i Europa. EU spelar därför en ledande roll i de internationella ansträngningarna för att skydda miljön och bekämpa klimatförändringarna. EU är pådrivande i arbetet med att genomföra Kyotoprotokollet för att minska utsläppen av växthusgaser, som bär skulden för den globala uppvärmningen. Som en del i detta arbete har EU infört ett innovativt system för handel med utsläppsrätter som innebär att energiintensiva företag som minskar sina utsläpp belönas och de som överstiger de tilldelade kvoterna får böta. Eftersom föroreningar inte stannar vid nationsgränserna arbetar EU-länderna tillsammans på många områden. Det är därför inte överraskande att Europas floder och stränder har blivit renare, att reglerna för avfallshantering har blivit striktare och att bilarna förorenar mindre. Farligt avfall från EU kan t.ex. inte längre dumpas i fattiga länder. EU arbetar för att centrala områden som transport, industri, jordbruk och turism organiseras så att de kan utvecklas utan att vi förstör våra naturresurser. Detta kallas för en hållbar utveckling. En långsiktig energistrategi har hög prioritet. Oljeoch gasreserverna i EU-länderna minskar och EU blir alltmer beroende av leverantörer utanför EU.

4 Med euro i plånboken Euron är nog det mest konkreta resultatet av EU:s arbete. Det är den gemensamma valuta som används i 15 länder (2008), som tillsammans utgör två tredjedelar av EU:s befolkning. Andra länder kommer att införa euron när deras ekonomier stabiliserats. Alla eurosedlar och euromynt gäller i alla länder där euron är giltig som betalningsmedel. Sedlarna har samma utseende i alla länder, medan mynten har en sida som är lika för alla och en sida som är specifik för varje land. EU-länder som använder euron EU-länder som inte använder euron Lika möjligheter Vårt samhälle blir mer rättvist och effektivt om vi inte diskriminerar våra medmänniskor på grund av nationalitet, kön, funktionshinder, ras eller andra faktorer. Därför förbjuder EU:s lagstiftning diskriminering. Redan de första EU-fördragen från 1950-talet innehöll entydiga regler om att män och kvinnor skulle ha lika lön för lika arbete. Detta har gett EU en pionjärroll i kampen för kvinnors rättigheter, som numera ingår i alla delar av EU:s politik.

5 Frihet, säkerhet och rättvisa för alla För att bekämpa internationell brottslighet och terrorism har EU-länderna vidtagit åtgärder för att deras polis-, tull- och immigrationsmyndigheter samt domstolar ska kunna samarbeta fullt ut. Man har t.ex. infört en europeisk arresteringsorder för att göra det lättare att överlämna misstänkta brottslingar från det land där de anhållits till det land där de är eftersökta. EU-länderna samordnar också asylpolitiken och har skärpt kontrollerna vid EU:s yttre gränser. Eftersom EU:s medborgare har rätt att bosätta sig i vilket annat EU-land som helst måste de också ha samma tillgång till rättsväsendet oavsett var i EU de bor. EU-ländernas regeringar måste se till att de tillämpar EU:s lagar på samma sätt och att ett domstolsavgörande från ett land kan verkställas i ett annat. EU har gjort mycket för att man lättare ska kunna lösa gränsöverskridande rättsliga frågor om äktenskap, separation, skilsmässa, vårdnad och andra civilmål. Sysselsättning och tillväxt EU har under årens lopp bidragit till vårt välstånd genom att inrätta den inre marknaden och den gemensamma valutan och genom att avlägsna andra hinder för handel och rörlighet. Tillväxt och sysselsättning är och förblir av högsta prioritet för EU:s politiska ledare. I dagens konkurrenssamhälle behöver EU nya jobb och utbildad arbetskraft. Nya jobb kan skapas via forskning och utveckling. EU:s politiska ledare planerar att öka forskningsanslagen med mer än 50 % under perioden Det behövs också nya kunskaper och vi måste alla lägga mer tid på vårt livslånga lärande. En tredjedel av EU:s årliga budget på cirka 115 miljarder euro går till att stimulera investeringar och skapa arbetstillfällen i missgynnade områden samt till att fortbilda arbetslösa eller arbetstagare med otillräckliga kvalifikationer. Tack vare stöd från EU har befolkningen i länder som Irland och Spanien det mycket bättre nu än för 25 år sedan. I dag är tillväxten högst i de nya medlemsländerna i den östra delen av EU.

6 Margot Wallst kommissionens vice ordförande m ansvar för kontakterna mellan institut nerna och kommunikationsstrate Att sprida fred och stabilitet Tack vare det ökade samarbetet mellan EU-länderna under de senaste 50 åren är krig mellan dem otänkbart i dag. Därför arbetar EU nu för att sprida fred och stabilitet utanför unionens gränser. Det bästa sättet att förhindra konflikter är att skapa ökat välstånd i hela världen. EU använder sitt inflytande som världens största handelsmakt för att upprätta rättvisa regler för världshandeln. Man vill se till att globaliseringen även kommer de fattigaste länderna till godo. Redan i dag är EU en av de allra största givarna av humanitärt bistånd och utvecklingsstöd. EU sänder polisiära och militära fredsbevarande trupper till oroshärdar, t.ex. Balkan. Denna verksamhet ingår i försvarsdelen av EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik. EU inriktar sig särskilt på att hjälpa grannländerna i f.d. Sovjetunionen och i Medelhavsområdet att uppnå stabilitet och ökat välstånd. EU är ett bra exempel på hur demokratiska länder framgångsrikt kan samla ekonomiska och politiska resurser till allmän nytta, och därmed fungera som förebild för andra delar av världen. EU bygger vägar, broar och järnväga för att minska avstånden mella människor. Nu måste vi stärka de mäns liga kontaktern Besök Margot Wallströms bl blogs.ec.europa.eu/wal

7 r n k- a ogg: lstrom En plats i EU Ända sedan de sex ursprungliga medlemsstaterna grundade EU för mer än 50 år sedan har unionen successivt utvidgats. Denna utveckling kulminerade 2004 då EU gick från 15 till 25 medlemsländer och enade en kontinent som i över 45 år varit delad på grund av det kalla kriget. Ytterligare två länder, Bulgarien och Rumänien, gick med i EU Alla europeiska länder kan bli medlemmar i EU, förutsatt att de har en stabil demokrati som garanterar rättsstaten, mänskliga rättigheter och skydd för minoriteter. De måste också ha en fungerande marknadsekonomi samt en offentlig förvaltning som kan tillämpa EU:s lagar i praktiken. Kroatien, f.d. jugoslaviska republiken Makedonien och Turkiet är kandidatländer. EU ger betydande ekonomiskt och praktiskt stöd till kandidatländerna för att hjälpa dem att förbereda sig inför medlemskapet. Det kan ta upp till tio år från det att ett land lämnar in en ansökan om medlemskap till att det faktiskt blir medlem i EU. När man enats om ett fördrag om medlemskap ska detta ratificeras av Europaparlamentet och av kandidatlandets och EU-ländernas alla nationella parlament. En hel kontinent Vilket år blev länderna medlemmar i EU? 1952 Belgien, Frankrike, Italien, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland 1973 Danmark, Irland och Storbritannien 1981 Grekland 1986 Portugal och Spanien 1995 Finland, Sverige och Österrike 2004 Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern 2007 Bulgarien och Rumänien röm, ed ioi:

8 Europaparlamentet Folkets röst Europaparlamentet väljs vart femte år av EU:s medborgare för att representera deras intressen. Det nuvarande Europaparlamentet, som valdes i juni 2004, har 785 ledamöter från EU:s 27 medlemsländer. Nästan en tredjedel av ledamöterna är kvinnor. Europaparlamentets viktigaste uppgift är att anta EUlagstiftning som bygger på förslag från kommissionen. Parlamentet delar detta ansvar med Europeiska unionens råd. Europaparlamentet och rådet ska tillsammans godkänna EU:s årliga budget på omkring 115 miljarder euro. Europaparlamentet har befogenhet att avsätta Europeiska kommissionen. Europaparlamentets ledamöter grupperas inte efter land utan är indelade i åtta politiska grupper. Den största gruppen är Europeiska folkpartiet (kristdemokrater) följt av socialisterna, liberalerna och de gröna. Tillsammans representerar parlamentsledamöterna alla åsikter om europeisk integration. I parlamentet finns både förespråkare för federalism och öppet EU-kritiska ledamöter. Europaparlamentets viktigaste sammanträden hålls i Strasbourg, och de andra i Bryssel. Liksom övriga EUinstitutioner arbetar Europaparlamentet på alla de 23 officiella EU-språken. Parlamentet utser en ombudsman, som undersöker klagomål från medborgarna om fel och försummelser från EU-institutionernas sida (ombudsman.europa.eu). europarl.europa.eu Hans-Gert Pöttering, är Europaparlamentets talman

9 Europeiska unionens råd Medlemsländernas röst Europeiska unionens råd som tidigare ofta kallades ministerrådet är EU:s viktigaste beslutsfattande organ. Rådet antar tillsammans med parlamentet EU:s lagstiftning. Det har också ansvar för EU:s utrikes-, säkerhets- och försvarspolitik, och det fattar alla EU:s viktiga beslut i frågor som rör rättvisa och frihet. Rådet består av ministrar från de nationella regeringarna i alla EU:s medlemsländer. Vid ett rådsmöte deltar de ministrar som i sina hemländer ansvarar för de frågor som ska diskuteras. Det kan t.ex. vara utrikesministrar, finansministrar eller jordbruksministrar beroende på vilka frågor som ska tas upp. Varje land har ett visst antal röster i rådet, som i stort sett står i proportion till folkmängden, även om röstfördelningen är viktad till förmån för de mindre länderna. De flesta beslut är majoritetsbeslut, men känsliga frågor på områden som beskattning, asyl och invandring eller utrikes- och säkerhetspolitik kräver enhällighet. Upp till fyra gånger om året sammanträder EU-ländernas statsoch regeringschefer eller premiärministrar vid Europeiska rådets toppmöten. Vid dessa toppmöten fastställs EU:s övergripande politik. consilium.europa.eu Javier Solana är hög representant för den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken

10 Europeiska kommissionen Främjar gemensamma intressen Europeiska kommissionen företräder och försvarar EU:s gemensamma intressen. Kommissionen är inte bunden av de nationella regeringarna. Kommissionen utarbetar förslag till nya EU-lagar som den lägger fram för Europaparlamentet och rådet. Den sköter det löpande arbetet med att genomföra EU:s politik och fördela EU:s medel. Kommissionen kontrollerar också att alla länder följer EU-fördragen och EU:s lagstiftning. Den kan vidta åtgärder mot dem som bryter mot EU:s regler och dra dem inför domstolen om det skulle visa sig nödvändigt. Kommissionen består av 27 ledamöter, en från varje EU-land. De har till sin hjälp ungefär tjänstemän, de flesta av dem arbetar i Bryssel. Kommissionens ordförande väljs av EU-ländernas regeringar och måste godkännas av Europaparlamentet. Övriga ledamöter utses av sina respektive nationella regeringar i samråd med den tillträdande ordföranden, och måste också de godkännas av Europaparlamentet. Ledamöterna företräder inte sina hemländers regeringar utan varje kommissionsledamot har ansvar för ett visst politikområde. Kommissionens ordförande och ledamöter utses för en femårsperiod som sammanfaller med Europaparlamentets mandatperiod. ec.europa.eu José Manuel Barroso leder som ordförande för Europeiska kommissionen EU:s verkställande organ

11 Domstolen Rättsstaten Domstolen har till uppgift att se till att EU:s lagstiftning tolkas och tillämpas på samma sätt i alla EU:s medlemsländer så att lagen är lika för alla. Den ska t.ex. se till att de nationella domstolarna inte fäller olika avgöranden i samma fråga. Domstolen ser också till att medlemsstaterna och EU:s institutioner uppfyller sina förpliktelser. Domstolen ligger i Luxemburg och har en domare från varje medlemsland. curia.europa.eu Revisionsrätten Valuta för pengarna Revisionsrätten kontrollerar att EU:s medel dvs. skattebetalarnas pengar används lagligt, förnuftigt och till de ändamål de är avsedda för. Revisionsrätten ligger i Luxemburg och har rätt att granska alla organisationer, organ och företag som hanterar EU-medel. eca.europa.eu Europeiska ekonomiska och sociala kommittén Det civila samhällets röst Europeiska ekonomiska och sociala kommitténs 344 ledamöter företräder en rad olika intressegrupper, allt från arbetsgivare till fackföreningar, konsumenter och miljövårdare. Kommittén är ett rådgivande organ som måste rådfrågas om förslag till EU-beslut i frågor som bl.a. rör sysselsättning, sociala utgifter och yrkesutbildning. eesc.europa.eu Regionkommittén Det lokala perspektivet Regionkommittén rådfrågas innan EU fattar beslut som får direkta konsekvenser på lokal eller regional nivå inom områden som transport, hälsa, sysselsättning och utbildning. Kommitténs 344 ledamöter är ofta borgmästare eller har en ledande ställning inom en regional myndighet. cor.europa.eu

12 Europeiska centralbanken En stabil valuta Europeiska centralbanken (ECB) ligger i Frankfurt och ansvarar för förvaltningen av euron, främst genom att besluta hur hög räntan ska vara. Bankens viktigaste uppgift är att se till att priserna är stabila så att EU:s ekonomi inte skadas av inflation. Centralbanken fattar sina beslut oberoende av medlemsländernas regeringar och andra organ. Europeiska investeringsbanken En hjälpande hand Europeiska investeringsbanken (EIB) lånar ut pengar till projekt av europeiskt intresse, framför allt i mindre gynnade regioner. Investeringsbanken finansierar infrastrukturprojekt som järnvägs- och vägförbindelser, flygplatser och miljöprogram. Den ger också små och medelstora företag lån till investeringar. Investeringsbanken, som ligger i Luxemburg, lånar också ut pengar till kandidatländer och utvecklingsländer. Eftersom EIB ägs av EU:s medlemsstater kan den skaffa kapital och låna ut pengar till fördelaktig ränta. EU:s symboler EU-flaggan De tolv stjärnorna placerade i en cirkel symboliserar enhet, solidaritet och harmoni bland Europas folk. Den europeiska hymnen Melodin är hämtad från Beethovens nionde symfoni. När den används som Europeiska unionens hymn har den ingen text. Europadagen den 9 maj Idéerna bakom Europeiska unionen presenterades för första gången den 9 maj 1950 i ett tal av Frankrikes dåvarande utrikesminister Robert Schuman. Därför firas Europadagen den 9 maj. Förenade i mångfalden Detta är EU:s motto.

13 För vidare information om Europeiska unionen Läs mer på nätet Information på alla officiella EU-språk finns på webbplatsen Europa: europa.eu Besök oss Det finns hundratals informationscentrum över hela Europa. Adresserna hittar du på webbplatsen europedirect.europa.eu Ring eller skriv till oss EUROPE DIRECT är en frågelåda som ger svar om EU. Du kan ringa gratis till (eller, om du är utanför EU, betala för ett samtal till (32-2) ) eller skicka e-brev till europedirect.europa.eu Läs om EU Publikationer om EU på ett klick i EU Bookshop bookshop.europa.eu För att få fler upplysningar och publikationer om Europeiska unionen på svenska kan du vända dig till: EUROPEISKA KOMMISSIONENS REPRESENTATIONER Representationen i Sverige Nybrogatan 11, 3 tr. Box 7323 S Stockholm Tfn (46-8) Fax (46-8) Internet: E-post: bursto@ec.europa.eu Representationen i Finland Norra esplanaden 31 PL 1250 FI Helsingfors Tfn (358-9) Internet: E-post: comm-rep-hel@ec.europa.eu EUROPAPARLAMENTETS KONTOR Kontoret i Sverige Nybrogatan 11, 3 tr. S Stockholm Tfn (46-8) Fax (46-8) Internet: stockholm E-post: epstockholm@europarl.europa.eu info@europarl.se Kontoret i Finland Norra esplanaden 31 PB 26 FI Helsingfors Tfn (358-9) Fax (358-9) Internet: E-post: ephelsinki@europarl.europa.eu Kommissionen och parlamentet har också kontor i Europeiska unionens övriga medlemsstater. Kommissionens delegationer finns även på andra platser runtom i världen. Fotorättigheter för bilderna på framsidan (medurs från bilden längst upp till vänster): Annie Engel/zefa/Corbis, Tom Grill/Corbis, Steffens/zefa/Corbis, Randy Faris/Corbis, Tom Grill/Corbis. Fotorättigheter för bilderna på baksidan: Dex Image/Corbis. Fotorättigheter för bilderna inuti broschyren (uppifrån och ner, från vänster till höger): Bloomimage/Corbis, René Mansi/iStock, Push Pictures/Corbis, EC, EC, EC, EC, EC, EC, EC.

14 eiska unionen Vad är EU? EU är ett unikt ekonomiskt och politiskt partnerskap mellan 27 demokratiska länder i Europa. Vilka är EU:s mål? Fred, välstånd och frihet för unionens 495 miljoner invånare och detta i en rättvisare och säkrare värld. Vilka resultat har uppnåtts? Resor och handel utan gränser, euron (den gemensamma europeiska valutan), säkrare livsmedel och en bättre miljö, bättre levnadsvillkor i fattiga områden, gemensamma åtgärder mot brottslighet och terrorism, billigare telefonsamtal och fl ygresor, en oändlig mängd möjligheter att studera utomlands, och mycket, mycket mer. Hur fungerar EU? För att nå dessa resultat har EU-länderna inrättat institutioner som ska sköta EU och anta lagstiftning för unionen. De viktigaste institutionerna är: Europaparlamentet (som företräder EU:s befolkning), Europeiska unionens råd (som företräder de nationella regeringarna), Europeiska kommissionen (som företräder EU:s gemensamma intressen). Hur ser framtiden ut? EU är inte perfekt utan måste ständigt förbättras. Framtiden beror på dig! Vad vill du att EU ska göra och inte göra? Diskutera med dina vänner, din familj och dina arbetskamrater. Och berätta sedan för politikerna vad du tycker. EU:s framtid bestäms genom dialog, debatt och demokrati. Hur kan jag göra min röst hörd? Kontakta din lokala riksdagspolitiker EU:s politik är en del av den nationella politiken. Kontakta din politiker i Europaparlamentet Europaparlamentet antar EU:s lagstiftning. Kontakta en icke-statlig organisation (t.ex. konsumentorganisationer och miljöorganisationer) de ger EU råd i politiska frågor. Kontakta Europeiska kommissionen det är den som föreslår vilken politik EU ska föra. Europeiska kommissionen Generaldirektoratet för kommunikation Publikationer B-1049 Bryssel Manuskriptet färdigställdes i augusti Europeiska gemenskaperna, 2007 Kopiering tillåten. NA SV-D

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland.

Sverige i EU. Finland. Estland. Lettland. Sverige. Litauen Irland. Danmark. Nederländerna. Storbritannien (förhandlar om utträde) Tyskland. EU PÅ 10 MINUTER Sverige i EU Sverige är en av 28 medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige samarbetar

Läs mer

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER

EU-VALET 2019 PÅ 10 MINUTER EU-VALET 2019 EU PÅ 10 MINUTER Det här är EU Sverige är en av 28 * medlemmar i Europeiska unionen, EU. Det är över tjugo år sedan Sverige gick med det var den 1 januari 1995. Medlemskapet innebär att Sverige

Läs mer

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag.

EU i din vardag. EU påverkar allas vardag. EU på 10 minuter Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam arbetet

Läs mer

EU på 10 minuter 2010

EU på 10 minuter 2010 EU på 10 minuter 2010 1 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro peiska unionen. Vad sysslar EU med? Hur går sam

Läs mer

EU på 10 minuter. eu-upplysningen

EU på 10 minuter. eu-upplysningen ! EU på 10 minuter eu-upplysningen EU på 10 minuter EU-upplysningen 3 Dagligen kommer det nyheter om vad EU har bestämt. Många av frågorna påverkar vår vardag. Sverige och 26 andra länder ingår i Euro

Läs mer

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning

Förslag till RÅDETS BESLUT. om Regionkommitténs sammansättning EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 11.6.2014 COM(2014) 226 final 2014/0128 (NLE) Förslag till RÅDETS BESLUT om Regionkommitténs sammansättning SV SV MOTIVERING 1. BAKGRUND TILL FÖRSLAGET I artikel 305

Läs mer

Vad är Europeiska unionen (EU)?

Vad är Europeiska unionen (EU)? Vad är Europeiska unionen (EU)? Den är europeisk = EU ligger i Europa Den är en union = EU förenar länder och folk Låt oss titta närmare: Vad har vi européer gemensamt? Hur har EU utvecklats? Vad gör EU

Läs mer

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet

Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen och Europavalet Basfakta om Europeiska unionen och Europaparlamentet Europeiska unionen har en egen flagga som började användas år 1986. Den är blå med en ring av tolv guldfärgade stjärnor

Läs mer

Välkommen till Europaparlamentet

Välkommen till Europaparlamentet Välkommen till Europaparlamentet Pernilla Jourde pernilla.jourde@ep.europa.eu Enheten för besök och seminarier, GD Kommunikation EU har som mål att främja fred och stabilitet frihet, säkerhet, rättvisa

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/sa-bildades-eu/ 1 EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 28 medlemsländer. Den största utvidgningen skedde under

Läs mer

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009

VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR UPPFÖLJNING AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN 15/09/2008 VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 69) Våren 2008 De första obearbetade

Läs mer

Sveriges internationella överenskommelser

Sveriges internationella överenskommelser Sveriges internationella överenskommelser ISSN 1102-3716 Utgiven av utrikesdepartementet SÖ 2013:20 Nr 20 Protokoll om det irländska folkets oro rörande Lissabonfördraget Bryssel den 13 juni 2012 Regeringen

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en)

EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) EUROPEISKA RÅDET Bryssel den 31 maj 2013 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2013/0900 (NLE) EUCO 110/13 INST 234 POLGEN 69 OC 295 RÄTTSAKTER Ärende: UTKAST TILL EUROPEISKA RÅDETS BESLUT om Europaparlamentets

Läs mer

7b år Finlands nettobetalningsandel har stigit med 46 procent från år Finlands medlemsavgifter ökade, jordbruksstöden minskade

7b år Finlands nettobetalningsandel har stigit med 46 procent från år Finlands medlemsavgifter ökade, jordbruksstöden minskade FINLANDS MEDLEMSAVGIFTER TILL EU ÖKADE ÅR 2008 1/5 Finlands kalkylmässiga nettobetalning till Europeiska unionen var 318,5 miljoner euro år 2008, dvs. 60 euro per invånare. Nettobetalningen utgjorde 0,17

Läs mer

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag

Du ska kunna resa, flytta och studera. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU på 10 minuter 3 EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla

Läs mer

L 165 I officiella tidning

L 165 I officiella tidning Europeiska unionens L 165 I officiella tidning Svensk utgåva Lagstiftning sextioförsta årgången 2 juli 2018 Innehållsförteckning II Icke-lagstiftningsakter BESLUT Europeiska rådets beslut (EU) 2018/937

Läs mer

5b var lägre än beräknat

5b var lägre än beräknat FINLANDS MEDLEMSAVGIFTER TILL EU ÅR 2007 VAR LÄGRE ÄN BERÄKNAT 1/5 Finlands kalkylmässiga nettobetalning till Europeiska unionen var 172 miljoner euro 2007, dvs. 32 euro per invånare. Nettobetalningen

Läs mer

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna

Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter. Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna Förfarandet för utnämning av Regionkommitténs ledamöter Utnämningsförfaranden i de olika medlemsstaterna SAMMANFATTNING I EU-fördragets förord anges bland målsättningarna för unionen att man ska fortsätta

Läs mer

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska

Om Europaparlamentet. på lättläst svenska Om Europaparlamentet på lättläst svenska 1 Innehåll Välkommen till Europaparlamentet! sidan 3 Detta gör Europaparlamentet sidan 4 Så använder EU sina pengar sidan 6 Europaparlamentet arbetar för demokrati

Läs mer

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT

EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT EUROPARÅDET VÄKTARE AV DE MÄNSKLIGA RÄTTIGHETERNA EN ÖVERSIKT Non-member state of the Council of Europe (Belarus) MEDLEMSSTATER SÄTE OCH KONTOR BUDGET Albanien, Andorra, Armenien, Azerbajdzjan, Belgien,

Läs mer

Europaparlamentsvalet

Europaparlamentsvalet Europaparlamentsvalet 25.5.2014 Valarrangemangen Parlaments verksamhet och uppgifter Valdeltagande 1 Europaparlamentsvalet Ordnas vart femte år Parlamentet är unionens enda beslutsorgan vars uppsättning

Läs mer

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014

FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 FINLANDS FÖRFATTNINGSSAMLINGS FÖRDRAGSSERIE Utgiven i Helsingfors den 9 december 2014 101/2014 (Finlands författningssamlings nr 1018/2014) Statsrådets förordning om sättande i kraft av protokollet om

Läs mer

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till

BILAGA. Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet. till EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 27.3.2014 COM(2014) 196 ANNEX 1 BILAGA Medlemsstaternas svar om genomförandet av kommissionens rekommendationer för valen till Europaparlamentet till RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN

Läs mer

Europa i ett nötskal

Europa i ett nötskal Europa i ett nötskal Vad är Europeiska unionen? Den är europeisk Den är en union = unionen ligger i Europa. = den förenar länder och människor. Kom så tar vi en närmare titt. Vad har alla européer gemensamt?

Läs mer

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter

EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter EU och DU! Ta reda på vad som gäller och säg vad du tycker om Europeiska kommissionens politik om barnens rättigheter Plan arbetar över hela världen för att förbättra situationen för barn som lever i fattigdom

Läs mer

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag

2 EU på 10 minuter. EU i din vardag ! EU på 10 minuter 2 EU på 10 minuter EU i din vardag Visste du att ungefär 60 procent av besluten som politikerna i din kommun tar påverkas av EU-regler? Det kan till exempel handla om kvaliteten på badvattnet

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP Lättläst Guide till det aktiva medborgarskapet Om du är medborgare i ett EU-land är du också EU-medborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013

Schengen. Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 SV Schengen Din väg till fri rörlighet i Europa SEPTEMBER 2013 Innehåll INLEDNING 1 FRI RÖRLIGHET FÖR PERSONER 2 POLIS- OCH TULLSAMARBETE 2 Inre gränser 2 Yttre gränser 3 SIS (Schengens informationssystem)

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 22 december 2017 (OR. en) 15992/17 ADD 1 FÖLJENOT från: inkom den: 14 december 2017 till: Komm. dok. nr: Ärende: AGRI 716 ENV 1087 PHYTOSAN 31 PESTICIDE 6 Jordi AYET

Läs mer

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen

Kort, aktuellt och lätt om EU. Medfinansieras av EU-kommissionen Kort, aktuellt och lätt om EU Medfinansieras av EU-kommissionen Europa Direkt Smedjebacken Dalarna / norra Västmanland mars, 2015 Europa Direkt I Sverige finns 19 Europa Direktkontor spridda över hela

Läs mer

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014

Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 P7_TA(2013)0082 Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 Europaparlamentets resolution av den 13 mars 2013 om Europaparlamentets sammansättning inför valet 2014 (2012/2309(INL)) Europaparlamentet

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 18 maj 2017 (OR. en) 9438/17 ADD 1 MAP 12 FÖLJENOT från: inkom den: 17 maj 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en)

Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Europeiska unionens råd Bryssel den 28 april 2016 (OR. en) Interinstitutionellt ärende: 2016/0061 (NLE) 8112/16 JUSTCIV 69 RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT Ärende: RÅDETS BESLUT om bemyndigande av ett fördjupat

Läs mer

Så fungerar EU. EU-upplysningen. Snabb, begriplig och opartisk information om EU

Så fungerar EU. EU-upplysningen. Snabb, begriplig och opartisk information om EU ! eu-upplysningen EU-upplysningen Snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? Hur kommer ett direktiv till? Så fungerar EU FAKTABLAD FRÅN EU-UPPLYSNINGEN

Läs mer

Nordöstra Skåne röstar

Nordöstra Skåne röstar Nordöstra Skåne röstar Europa Direkt Hässleholm En del av EU-kommissionens informationsnätverk på lokal och regional nivå. Informerar om EU:s lagar, politik, program och fonder. Fokusområden för kontoret

Läs mer

DIN GUIDE TILL LISSABONFÖRDRAGET

DIN GUIDE TILL LISSABONFÖRDRAGET DIN GUIDE TILL LISSABONFÖRDRAGET INNEHÅLL INLEDNING........................................... 1 ETT EU FÖR 2000-TALET................................ 2 VIKTIGA BESTÄMMELSER I LISSABONFÖRDRAGET..........

Läs mer

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur.

För att föra EU närmare medborgarna och främja en subsidiaritetskultur. Varför finns Regionkommittén? För att de lokala och regionala myndigheterna ska kunna påverka utformningen av EU-lagstiftningen (70 % av EU:s lagstiftning genomförs på lokal och regional nivå). För att

Läs mer

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen

BILAGOR. till. Meddelande från kommissionen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 14.12.2015 COM(2015) 639 final ANNEXES 3 to 4 BILAGOR BILAGA III: Samlad bedömning av additionalitet (artikel 95 i förordningen om gemensamma bestämmelser) BILAGA IV:

Läs mer

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd

RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd RIKSDAGENS SVAR 117/2003 rd Regeringens proposition om godkännande av fördraget om Tjeckiens, Estlands, Cyperns, Lettlands, Litauens, Ungerns, Maltas, Polens, Sloveniens och Slovakiens anslutning till

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen.

KLIMATFÖRÄNDRING. NB: För en allmän analys, se den analytiska sammanfattningen. Generaldirektoratet för kommunikation ENHETEN FÖR ANALYS AV DEN ALLMÄNNA OPINIONEN Bryssel den 15/10/2008 KLIMATFÖRÄNDRING Särskild Eurobarometerundersökning 300 Våren 2008 De första obearbetade resultaten:

Läs mer

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL

EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET OCH RÅDET I ETT NÖTSKAL EUROPEISKA RÅDET UNIONENS STRATEGISKA INSTITUTION Europeiska rådet driver på utvecklingen i Europeiska unionen och fastställer de allmänna politiska riktlinjerna

Läs mer

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort!

Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! MEMO/11/4 Bryssel den 16 juni 2011 Hälsa: är du redo för semestern? Res inte utan ditt europeiska sjukförsäkringskort! Njut av semestern ta det säkra för det osäkra! Planerar du att resa inom EU eller

Läs mer

9. Protokoll om anslutningsfördraget och

9. Protokoll om anslutningsfördraget och Slutakten innehåller en förteckning över bindande protokoll och icke-bindande förklaringar. Slutakt KONFERENSEN MELLAN FÖRETRÄDARNA FÖR MEDLEMSSTATERNAS REGERINGAR, som samlades i Bryssel den trettionde

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 2/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: FÖRDRAGET UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

HUR KAN DU PÅVERKA I EU?

HUR KAN DU PÅVERKA I EU? HUR KAN DU PÅVERKA I EU? Det här är en broschyr som förklarar arbetet i EU. Den handlar om vem som fattar beslut inom EU, och hur det går till. Du får en kort beskrivning av EU-kommissionen, Europaparlamentet

Läs mer

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP

JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP JA! TILL ETT AKTIVT MEDBORGARSKAP GUIDE TILL DET AKTIVA MEDBORGARSKAPET Om du är medborgare i ett EU-land är du också automatiskt EUmedborgare. Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet i Sverige.

Läs mer

Medfinansieras av Europeiska kommissionen

Medfinansieras av Europeiska kommissionen Medfinansieras av Europeiska kommissionen Varför en Europeisk Union? Visioner och tankar om ett enat Europa fanns redan på 1800talet men först efter de två världskrigen startade ett sådant Europeiskt samarbete.

Läs mer

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date

RESTREINT UE. Strasbourg den COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date EUROPEISKA KOMMISSIONEN Strasbourg den 1.7.2014 COM(2014) 447 final 2014/0208 (NLE) This document was downgraded/declassified Date 23.7.2014 Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG)

Läs mer

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015.

För delegationerna bifogas ett dokument om ovannämnda ärende som rådet (rättsliga och inrikes frågor) enades om den 20 juli 2015. Europeiska unionens råd Bryssel den 22 juli 2015 (OR. en) 11130/15 ASIM 62 RELEX 633 NOT från: till: Rådets generalsekretariat Delegationerna Föreg. dok. nr: 10830/2/15 REV 2 ASIM 52 RELEX 592 Komm. dok.

Läs mer

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige

Europa Direkt nätverk EU på lokal och regional nivå. Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige EU på lokal och regional nivå Katarina ARESKOUG MASCARENHAS Chef för EU-kommissionen i Sverige Syftet med EDIC Nätverket av Europa Direkt informationskontor (EDIC) är sedan 2005 ett av EU:s viktigaste

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, 30 november 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 84.1) Parlameter 2015 Del I ÖVERGRIPANDE ANALYS

Läs mer

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys

Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter Övergripande analys Directorate-General for Communication Public Opinion Monitoring Unit Bryssel den 30 januari 2015 Eurobarometer för Europaparlamentet (EB/EP 82.4) Parlemeter 2014 Övergripande analys Täckning: EU28 (27

Läs mer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer

Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer Samråd om en europeisk arbetsmyndighet och ett europeiskt socialförsäkringsnummer 1. Om dig Vem svarar du som? Privatperson På jobbets eller en organisations vägnar Förnamn Efternamn Mejladress Var bor

Läs mer

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna

EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna IP/08/836 Bryssel den 3 juni 2008 EU sätter larmnumret 112 på kartan inför sommarsemestrarna Europeiska kommissionen intensifierar i dag sina ansträngningar för att främja användningen av det kostnadsfria

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP TILLÄMPLIGA ENHETSBELOPP A. VOLONTÄRTJÄNST, PRAKTIK OCH ARBETE 1. Resebidrag Följande belopp gäller för volontärtjänst, praktik och arbete: Tabell 1 Resebidrag Resebidrag (EUR per deltagare) Resans längd

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 5.6.2013 COM(2013) 337 final 2013/0176 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Lettland SV SV MOTIVERING

Läs mer

Allmänna uppgifter om dig

Allmänna uppgifter om dig Offentligt samråd om EU-lagstiftningen om växtskyddsmedel och bekämpningsmedelsrester Fält märkta med * är obligatoriska. Allmänna uppgifter om dig Observera: Den här enkäten riktar sig till allmänheten,

Läs mer

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation?

Europeiska Unionen. Historia. 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? Europeiska Unionen Historia 1950-talet Ett trasigt Europa Krigströtta Internationellt FN Europa andra former? Federation? EKSG Dämpa möjligheter till konflikter Kotroll av råvaror som kriget kräver Kol

Läs mer

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron

Ett naturligt steg för Sverige. Dags för euron Ett naturligt steg för Sverige 2002 Dags för euron Produktion: Herlin Widerberg Tryck: Tryckmedia Stockholm Tolv länder i Europa har infört den gemensamma valutan euro. 300 miljoner människor har därmed

Läs mer

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon

Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon Import- och exportföreskrifter/sanktioner 1 Rådets förordning (EG) nr 1412/2006 av den 25 september 2006 om vissa restriktiva åtgärder mot Libanon EUROPEISKA UNIONENS RÅD HAR ANTAGIT DENNA FÖRORDNING med

Läs mer

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen

Förslag till RÅDETS FÖRORDNING. om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 4.6.2014 COM(2014) 325 final 2014/0169 (NLE) Förslag till RÅDETS FÖRORDNING om ändring av förordning (EG) nr 974/98 vad gäller införandet av euron i Litauen SV SV MOTIVERING

Läs mer

Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april 2010

Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april 2010 Fakta snabb, begriplig och opartisk information om EU Vad gör ministerrådet? Får EU bestämma om allt? hur kommer ett direktiv till? Så fungerar EU FakTaBlaD FRÅn EU- UPPlySnInGEn VID SVERIGES RIkSDaG april

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2010

Internationell prisjämförelse 2010 Priser kostnader 2011 Internationell prisjämförelse 2010 Stora europeiska skillnader i konsumentpriser år 2010 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika länder i Europa år

Läs mer

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN

(Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN 3.7.2009 Europeiska unionens officiella tidning C 151/25 V (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN Inbjudan att lämna förslag Programmet Kultur (2007 2013) Genomförande av programåtgärderna:

Läs mer

VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! DG COMM, Enheten för besök och seminarier

VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! DG COMM, Enheten för besök och seminarier VÄLKOMMEN TILL EUROPAPARLAMENTET! pernilla.jourde@ep.europarl.eu DG COMM, Enheten för besök och seminarier ETT PARLAMENT PÅ FLERA ORTER 2 EU:S SYFTEN 3 Fred Stabilitet Hållbarhet Rättvisa, frihet och säkerhet

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Den ekonomiska och sociala delen Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel den 15 september 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut

ANNEX BILAGA. till. förslag till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 1.12.2017 COM(2017) 722 final ANNEX BILAGA till förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters

Läs mer

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1,

med beaktande av kommissionens förslag till Europaparlamentet och rådet (KOM(2003) 700) 1, P5_TA(2004)0361 Europeisk kulturhuvudstad för åren 2005 till 2019 ***I Europaparlamentets lagstiftningsresolution om förslaget till Europaparlamentets och rådets beslut om ändring av beslut 1419/1999/EG

Läs mer

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut

BILAGA. till ändrat förslag till. rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 6.9.2016 COM(2016) 552 final ANNEX 2 BILAGA till ändrat förslag till rådets beslut om undertecknande och provisorisk tillämpning av luftfartsavtalet mellan Amerikas

Läs mer

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT

Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Flytt av ett bolags säte till ett annat EU-land samråd från GD MARKT Inledning Inledande anmärkning: Följande dokument har tagits fram av generaldirektoratet för inre marknaden och tjänster för att bedöma

Läs mer

SCHENGEN. Din inkörsport till fri rörlighet i Europa. Europeiska unionens råd

SCHENGEN. Din inkörsport till fri rörlighet i Europa. Europeiska unionens råd SCHENGEN Din inkörsport till fri rörlighet i Europa Europeiska unionens råd Meddelande Denna publikation har tagits fram av rådets generalsekretariat i informationssyfte. Den medför inte något ansvar för

Läs mer

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/sv 1

SLUTAKT. FA/TR/EU/HR/sv 1 SLUTAKT FA/TR/EU/HR/sv 1 FA/TR/EU/HR/sv 2 I. SLUTAKTENS TEXT 1. De befullmäktigade ombuden för HANS MAJESTÄT BELGARNAS KONUNG, REPUBLIKEN BULGARIENS PRESIDENT, REPUBLIKEN TJECKIENS PRESIDENT, HENNES MAJESTÄT

Läs mer

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS

Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET 2014 Parlameter-delen SAMMANFATTANDE ANALYS Generaldirektoratet för kommunikation Enheten för uppföljning av den allmänna opinionen Bryssel, december 2013 Eurobarometerundersökning för Europaparlamentet (EB/EP 79.5) ETT ÅR FÖRE VALET TILL EUROPAPARLAMENTET

Läs mer

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT

MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comenius Europeiska unionens program för skolundervisning MOTTAGNING AV LÄRARASSISTENT Comeniusprogrammet Comenius för skolundervisning erbjuder alla inom skolgemenskapen eleverna, lärarna och övrig personal

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2012

Internationell prisjämförelse 2012 Priser och kostnader 2013 Internationell prisjämförelse 2012 Mat och alkoholfria drycker 19 procent dyrare i Finland än i EU i genomsnitt Enligt en jämförelse av priserna på mat och alkoholfria drycker

Läs mer

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap

Ett Europa för medborgarna. Ett program. som stödjer aktivt. medborgarskap Ett Europa för medborgarna Ett program som stödjer aktivt medborgarskap Ett Europa för medborgarna programmet för oss alla Programmet Ett Europa för medborgarna stödjer aktivt medborgarskap och tolerans

Läs mer

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/vad-eu-gor/schengen-och-fri-rorlighet-for-personer/

http://www.eu-upplysningen.se/om-eu/vad-eu-gor/schengen-och-fri-rorlighet-for-personer/ EU startade som ett samarbete mellan 6 länder (Västtyskland, Frankrike, Belgien, Nederländerna, Luxemburg och Italien). Numera består unionen av 27 medlemsländer. Den 1 juli 2013 blir Kroatien EU:s 28:e

Läs mer

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8

995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 995 der Beilagen XXIV. GP - Staatsvertrag - 19 Änderungsprotokoll in schwedischer Sprache-SV (Normativer Teil) 1 von 8 PROTOKOLL OM ÄNDRING AV PROTOKOLLET OM ÖVERGÅNGSBESTÄMMELSER, FOGAT TILL FÖRDRAGET

Läs mer

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN

RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 17.6.011 KOM(011) 35 slutlig RAPPORT FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET, EUROPAPARLAMENTET, EUROPEISKA EKONOMISKA OCH SOCIALA KOMMITTÉN SAMT REGIONKOMMITTÉN Andra rapporten

Läs mer

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal

Arbetslösa enligt AKU resp. AMS jan 2002 t.o.m. maj 2006,1 000 tal AKU Almedalen 2006 AKU-AMS Vem är arbetslös? Arbetslöshet och sysselsättning i ett internationellt perspektiv Inrikes/utrikes födda Verksamhetssektorer i ett internationellt perspektiv Val Arbetslösa enligt

Läs mer

JÄMFÖRELSETABELLER (*) Fördraget om Europeiska unionen

JÄMFÖRELSETABELLER (*) Fördraget om Europeiska unionen 26.10.2012 Europeiska unionens officiella tidning C 326/363 JÄMFÖRELSETABELLER (*) Fördraget om Europeiska unionen Tidigare numrering i fördraget om Europeiska unionen AVDELNING I GEMENSAMMA BESTÄM MELSER

Läs mer

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande

Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Offentligt samråd om en möjlig revidering av förordning (EG) nr 764/2008 om ömsesidigt erkännande Fält märkta med är obligatoriska. Namn E-post Inledning 1 Om ett företag lagligen säljer en produkt i en

Läs mer

Internationell prisjämförelse 2013

Internationell prisjämförelse 2013 Priser kostnader 2014 Internationell prisjämförelse 2013 Stora skillnader mellan priser som europeiska konsumenter betalade år 2013 Den totala prisnivån för privat konsumtion varierade mycket mellan olika

Läs mer

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU

Studiematerial från riksdagen. Det här är EU. Teds tröja en fråga för EU Studiematerial från riksdagen Det här är EU Teds tröja en fråga för EU EU påverkar dig EU beslutar om mycket som påverkar dig och dina kompisars vardag. Du behöver bara vända på din väckarklocka eller

Läs mer

KONSTI TUTIONEN OCH FOLK OMRÖST NINGARNA, EN LÄGES BESKRIVNING. 8b/2005 KONSTITUTIONEN OCH FOLKOMRÖSTNINGARNA, EN LÄGESBESKRIVNING

KONSTI TUTIONEN OCH FOLK OMRÖST NINGARNA, EN LÄGES BESKRIVNING. 8b/2005 KONSTITUTIONEN OCH FOLKOMRÖSTNINGARNA, EN LÄGESBESKRIVNING KONSTITUTIONEN OCH FOLKOMRÖSTNINGARNA, EN LÄGESBESKRIVNING Det konstitutionella fördragets ikraftträdande 8b/2005 KONSTI TUTIONEN OCH FOLK OMRÖST NINGARNA, EN LÄGES BESKRIVNING Fördraget om en konstitution

Läs mer

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER

BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER BILAGA IV TILLÄMPLIGA ENHETSBIDRAGSSATSER A. VOLONTÄRARBETE SAMT PRAKTIK OCH JOBB 1. Resor Anm.: Reseavståndet är avståndet mellan ursprungsorten och platsen för verksamheten, och beloppet omfattar bidraget

Läs mer

JAG TROR PÅ MIN RÖST. i EU-valet

JAG TROR PÅ MIN RÖST. i EU-valet Det är lätt att invagga sig i demokratins självklarhet. Den moderna demokratin i Europa har visserligen bara omkring hundra år på nacken. Ändå har det känts som att den alltid har funnits här och som den

Läs mer

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende

Innehåll. EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende Innehåll EU:s historia - varför bildades EU? Förhindra krig Genom att skapa ett ömsesidigt ekonomiskt och politiskt beroende 1 Från kol och stål till en inre marknad EEG (Romfördraget) Euratom 1958 Gemensam

Läs mer

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag

A8-0061/19 EUROPAPARLAMENTETS ÄNDRINGSFÖRSLAG * till kommissionens förslag 8.6.2017 A8-0061/19 Ändringsförslag 19 Petra Kammerevert för utskottet för kultur och utbildning Betänkande Santiago Fisas Ayxelà Europeisk kulturhuvudstad för åren 2020 2033 COM(2016)0400 C8-0223/2016

Läs mer

Europeiska miljöbyrån

Europeiska miljöbyrån Europeiska miljöbyrån Europeiska miljöbyrån Uppdrag Europeiska miljöbyrån är EU:s organ för att förmedla korrekt och oberoende information om miljön. Miljöbyrån är den huvudsakliga informationskällan för

Läs mer

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut

BILAGA. till. förslaget till rådets beslut EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 26.2.2016 COM(2016) 91 final ANNEX 1 BILAGA till förslaget till rådets beslut om ingående, på Europeiska unionens och dess medlemsstaters vägnar, av protokollet till

Läs mer

KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 71 parlamentet/kommissionen): januari februari 2009

KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning (EB 71 parlamentet/kommissionen): januari februari 2009 Directorate- General for Communication PUBLIC-OPINION MONITORING UNIT 15/07/2009 KLIMATFÖRÄNDRINGAR 2009 Ordinarie Eurobarometerundersökning ( parlamentet/kommissionen): januari februari 2009 Första resultat:

Läs mer

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå

Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare. Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Nikolaos TSIAMIS Europa Direkt-nätverkssamordnare Europa Direkt-nätverk EU på lokal och regional nivå Europa Direkt-nätverk För att informera lokalt ute i landet har EU-kommissionen byggt upp i alla 28

Läs mer

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare

Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens generalsekreterare Europeiska unionens råd Bryssel den 3 mars 2017 (OR. en) 6936/17 ADD 4 JAI 189 ASIM 22 CO EUR-PREP 14 FÖLJENOT från: inkom den: 2 mars 2017 till: Jordi AYET PUIGARNAU, direktör, för Europeiska kommissionens

Läs mer

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN

FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN FÖRHANDLINGARNA OM BULGARIENS OCH RUMÄNIENS ANSLUTNING TILL EUROPEISKA UNIONEN Bryssel den 31 mars 2005 (OR. en) AA 23/2/05 REV 2 ANSLUTNINGSFÖRDRAGET: SLUTAKT UTKAST TILL RÄTTSAKTER OCH ANDRA INSTRUMENT

Läs mer

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. Ekonomiska uppgifter om Europeiska utvecklingsfonden

MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET. Ekonomiska uppgifter om Europeiska utvecklingsfonden EUROPEISKA KOMMISSIONEN Bryssel den 15.6.2018 COM(2018) 475 final MEDDELANDE FRÅN KOMMISSIONEN TILL RÅDET Ekonomiska uppgifter om Europeiska utvecklingsfonden Europeiska utvecklingsfonden (EUF): prognos

Läs mer

EU-Valet 2009. Hur går valet till?

EU-Valet 2009. Hur går valet till? EU-Valet 2009 Hur mycket vet du egentligen om Europaparlamentet och om röstningen som sker den 7 juni? Vad är en talesman, och vad gör ledamöterna för någonting? Vad innebär att Sverige skall bli ordförande

Läs mer

Bryssel den 12 september 2001

Bryssel den 12 september 2001 Bryssel den 12 september 2001 Enligt Anna Diamantopoulou, kommissionens ledamot för sysselsättning och socialpolitik, genomgår EU:s arbetsmarknader en omvandling. Resultaten har hittills varit positiva,

Läs mer

Europeiska unionens officiella tidning. (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN

Europeiska unionens officiella tidning. (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN 7.6.2008 C 141/27 V (Yttranden) ADMINISTRATIVA FÖRFARANDEN KOMMISSIONEN Inbjudan att lämna förslag 2008 Programmet Kultur (2007 2013) Genomförande av programåtgärderna: fleråriga samarbetsprojekt, samarbetsinsatser,

Läs mer