Ännu ett bolag satsar på nya villor på Hornslandet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Ännu ett bolag satsar på nya villor på Hornslandet"

Transkript

1 Ännu ett bolag satsar på nya villor på Hornslandet Ytterligare ett bolag satsar på Hornslandet. Det är barndomsvännerna Niclas Wallander och Kristoffer Marin, som numera driver Wallander och Marin Fastigheter AB, som köpt åtta tomter för att bygga villor. VÄSTERVIK 13 JANUARI :00 Kommentera Niclas Wallander är ett känt namn i den lokala byggbranschen efter att ha lett stora projekt på bland annat Astrid Lindgrens Värld och Slottsholmen. Kristoffer Marin har en bakgrund inom marknadsföring och försäljning på Schibsted, och även projektlett ombyggnationer hos privatpersoner i Stockholms innerstad. Förra året startade båda företag ihop, och det första objektet blev förskolan Kräftan, som de renoverade och byggde om. Nu ska duon bygga nytt på Hornslandet. De har köpt åtta tomter på Horns strandväg, där försäljningen av åtta nyproducerade villor nyligen startade. Niclas Wallander har en gedigen bakgrund i byggbranschen, och har lett projekt på bland annat Astrid Lindgrens Värld och Slottsholmen.

2 Foto: Anna Persdotter Det känns som att Hornslandet i Västervik har tagit fart ordentligt nu. Det har varit många turer och tagit sin lilla tid, men nu händer det mycket där, vilket gjorde att vi kände att de här tomterna kunde vara vårt projekt nummer två i Västervik. Det är flera byggbolag som har projekt på gång på Hornslandet. Kommer intressenterna att räcka till alla aktörer? Ja, jag tror faktiskt det. Våra projekt skiljer sig inte så mycket i prisläge, men i utförandet. Jag tror att vi har lite olika intressenter. Niclas Wallander syftar bland annat på att fastighetsföretaget Enkla hem, som vi skrev om tidigare i veckan, satsar på bostadsrätter i form av rad- och parhus, medan Wallander Marin Fastigheter säljer äganderätter, fristående villor. Ett tredje bolag, Hemko Produktion, säljer villor på spekulation. Villornas design har tagits fram av arkitekter på företaget Okidoki, och man har värnat om att husen ska harmonisera med naturen och omgivningarna. Niclas Wallander berättar att man också velat ta tillvara känslan av den gamla bebyggelsen i området, med en modern touch. Foto: Okidoki

3 Hur har intresset sett ut hittills för era objekt? Vi har precis lagt ut dem, men vi gjorde en avstämning efter några dagar och har redan rätt så bra tryck med många intressenter. Sedan vet man aldrig hur många som är intresserade i slutändan, men vi känner oss trygga i att det här kommer att gå bra. Niclas Wallander och Kristoffer Marin har siktet inställt på att ha två eller tre olika projekt i gång samtidigt och letar mark för olika typer av byggnationer och projekt. De vill gärna bygga på flera platser i Västervik, och även i andra städer, och för samtal med flera potentiella samarbetspartners. Vi bygger gärna villor, radhus, parhus och lägenheter. Bekymret idag är att det är lite brist på färdiga, byggklara tomter. Förutom strötomter här och där är det mest bara tre områden som det byggs på i Västervik just nu, Ekhagen, Hornslandet och Gertrudsvik. Husen ska ligga på Horns strandväg. Niclas Wallander konstaterar att Hornslandet är ett av tre områden där det byggs mest i Västervik just nu. "Dessa områden har lite olika karaktärer och samtliga är charmiga på sitt sätt. Nu bygger vi på Hornslandet och nästa gång kanske det är någon annanstans eller på ett helt annat område. Det får framtiden utvisa", säger han.

4 Hornslandet ett sommarstugeområde i förvandling Om tio år kan Hornslandet vara en ny stadsdel i Västervik. Det spår Johan Grape på Horns Strand Fastigheter, som just nu planerar för både förskola och en allmän badplats på området. VÄSTERVIK 25 JANUARI :00 Kommentera I början av 1900-talet var Hornslandet och öarna i närheten fortfarande en jordbruksbygd, som styrdes från Horns gård med hjälp av torpare och statkarlar. Men från den här tiden förvandlades halvön till ett sommarstugeområde. På holmarna och branterna ut mot vattnet byggdes små sportstugor, och de gamla torpen gjordes om till sommarnöjen åt stadsborna. Om detta berättas i utredningen som Kalmar läns museum gjorde inför arbetet med en ny översiktsplan över området Nu pågår återigen en omdaning av området. Fler och fler fritidshus görs om till permanentboenden. I den fördjupade översiktsplanen pekas Hornslandet ut som en potentiell ny stadsdel i Västervik, med allt från barnomsorg till handel. I år har flera byggbolag dragit i gång stora projekt, och planerar för radhus, parhus och fristående villor.

5 Att sommarstugeområden förvandlas till områden med permanentbebyggelse är inte något unikt för Hornslandet, samma trend syns bland annat utanför Stockholm, enligt Johan Grape. Här Horns Strandväg, där åtta fristående villor planeras. Bilden är ett montage. Foto: Okidoki Johan Grape på Horns Strand Fastigheter, som förvaltar en stor del av marken på Hornslandet, menar att ett scenario där Hornslandet är en del av Västerviks tätort inte ligger alltför långt in i framtiden. Jag tror att om tio år så är det ett permanentboendeområde med vissa sommarstugeinslag, snarare än ett sommarstugeområde där vissa bor permanent. Men det förutsätter att många pusselbitar faller på plats. Byggs en förskola, då kan det hända mycket. Horns Strand Fastigheter tog över tomterna Eller, rättare sagt, man fick dem "i knäet" som Johan Grape uttrycker sig. Företaget var då ett kreditavvecklingsbolag, som tog över krediter från konkursdrabbade bolag. I samband med finanskrisen gick ett bolag som tänkte bygga ännu ett sommarstugeområde på Hornslandet i konkurs, och det var då Horns Strand Fastigheter kom in i bilden. Sedan dess har vi förvaltat de här tomterna.

6 Ovanför Horns Strandväg ska par- och radhus byggas. Foto: Caroline Petersson Under många år stod försäljningen av tomter ganska stilla. Men sedan kommunen beslutade att alla bostäder på Hornslandet skulle ha kommunalt vatten och avlopp, och efter många om och men genomförde den komplicerade utbyggnaden, tog utvecklingen fart. Tio områden har fått nya detaljplaner, stugor har byggts till och om och många helt nya bostäder har tillkommit. Praktiskt taget alla nybyggda hus i dag är året-runt-boenden, även om en del bara använder dem delar av året. Det kommer fortsätta finnas rena sommarstugor i området under lång tid framöver, tror Johan Grape. Men pendeln håller på att svänga. När jag började här kände jag till fyra permanentboende. Nu är det nog uppemot 50 som jag känner till och totalt sett finns det säkert fler. Han ser samtidigt att pandemin skapat nya sätt att leva och jobba. Fler väljer att delvis bosätta sig i ett fritidshus på landet, samtidigt som de har kvar sin lägenhet i stan.

7 Det öppnar för till exempel Västervik, där du har du har all service, ett kommersiellt nav, tillgång till bra skolor, bra idrottsverksamhet, och en fantastisk natur. Tittar man på kostnadsläget och jämför med Stockholm får man dessutom väldigt mycket för pengarna. Hela Hornslandet hörde tidigare till Horns gård. I dag är det ett fritidshusområde som håller på att förvandlas till ett permanenthusområde. Foto: Caroline Petersson I översiktsplanen för Hornslandet finns ett framtida centrum utpekat mellan Pepparängen och Grönö, med plats för butiker och annan samhällsservice. Johan Grape tror inte att just ett centrum kommer skapas här inom överskådlig framtid, däremot planerar man just nu för en badplats vid Öresrumsviken. Det gäller dock att få både boende, kommun och länsstyrelse med sig på tåget om det projektet ska bli av. Vi har flaggat för Horns samfällighetsförening att vi avser arbeta för detta. De tycker att det är en bra idé. Horns Strand Fastigheter tittar också på att bygga en förskola på området, som någon annan aktör i så fall ska driva. Det blir dock inte i det utpekade centrumet, som i dag ligger lite för avsides enligt Johan Grape.

8 Var kan den placeras i stället? En eventuell förskola skulle kunna ligga på Grönövägen. Längs Grönövägen kan en ny förskola byggas i framtiden. Foto: Caroline Petersson Anders Sandström är ordförande för Horns samfällighetsförening med 420 medlemmar. Av dem är knappt 30 procent permanentboende, en siffra som sakta men säkert ökar. Själv är han "halvtidsboende", och spenderar en stor del av året i Västervik. Han tror att åsikterna om områdets utveckling varierar, beroende på om man bor där permanent eller är sommargäst. En hög andel av de permanentboende ser nog positivt på det, på sikt leder det ju till bättre kommunal service. Sommargästerna kanske inte är lika positiva när staden ska växa in i deras skärgårdsidyll.

9 Anders Sandström är ordförande i Horns samfällighetsförening och bor själv på halvtid i området. Foto: Anna Persdotter Planen för Hornslandet I den fördjupade översiktsplanen för Hornslandet har kommunen pekat ut en plats som kan bli ett framtida centrum, bussgator och bad, bland annat. Området ska enligt planen inte formas som ett traditionellt villaområde, utan "som ett modernt bostadsområde med ett allsidigt bostadsutbud och behövlig service." Målsättningen är inte, enligt skrivningen i planen, att fullt ut bevara områdets karaktär utan att "möjliggöra för en realistisk omvandling av Horn där viktiga faktorer i karaktären värnas".

10 Fler har fått upp ögonen för Hornslandet Gång- och cykelvägen från Västervik till Hornslandet kan ha gjort att fler fått upp ögonen för området. Det tror Marcus Åberg, planeringsarkitekt på samhällsbyggnadsenheten som också avslöjar att en busslinje snart kommer gå ända fram till Nya Solsidan. VÄSTERVIK 27 JANUARI :00 Kommentera Kommunens samhällsbyggnadsenhet har länge arbetat med att ta fram först en fördjupad översiktsplan för Hornslandet, och sedan uppdatera gamla detaljplaner. Flera nya planer är på gång kommande år, och närmast att bli klar är den som heter Horn 1:467 och ligger öster om Horns Strandväg. I kvarteren som kommer ligga närmast Grönövägen har Horns Strand Fastigheter önskat att det ska vara möjligt att bygga både förskola och äldreomsorg i framtiden. Arbetet med detaljplanerna har dragit ut på tiden, bland annat på grund att länsstyrelsen haft synpunkter på hur dagvattennätet skulle vara utformat. Om detta rapporterade vi i en artikel i slutet av förra året. Generellt har också arbetsbelastningen varit hög på samhällsbyggnadsenheten. Marcus Åberg är en av de planarkitekter som tar fram nya detaljplaner i Västerviks kommun. Foto: Caroline Petersson

11 Det är många projekt igång i Västervik och det är fantastiskt kul att det är så mycket att göra. Samtidigt har vi flera som är föräldralediga, vilket gör att vi inte ha samma arbetskapacitet för tillfället, säger Marcus Åberg, som är planeringsarkitekt på samhällsbyggnadsenheten. Det område som ingår i planområdet Horn är beläget fyra till tio kilometer sydost om Västervik och består av fem befintliga delområden: Hästhagssjön, Pepparängen/Bråtviken, Grönö, Lindödjupet/Horns Udde och Målängen. I planen anges att Hornslandet ska utvecklas för bostadsbebyggelse, och till att bli en del av Västerviks tätort. Det har varit åtgång på tomterna på Hornslandet den senaste tiden. Foto: Caroline Petersson Byggklara tomterna på Hornslandet börjar ta slut Allt fler vill bygga bo på Hornslandet. Länge har det varit gott om lediga, byggklara tomter i området, men nu är de i stort sett slut. VÄSTERVIK 25 JANUARI :00 Kommentera Den senaste tiden har åtgången varit stor på tomter på Hornslandet. För en tid sedan såldes hundra tomter i ett svep till bolaget Enkla Fastigheter, som ska bygga rad- och parhus. Åtta tomter har även köpts av Wallander Marin Fastigheter, som satsar på fristående villor. En av de stora markägarna, Horns Strand Fastigheter, har inga tomter med modern detaljplan kvar att sälja. De sista åren har vi sålt jättebra. Det hänger ihop med alla möjliga saker, som konjunkturen, men även pandemin har inverkat under det sista året. Vi får ett antal förfrågningar i veckan, säger Johan Grape på Horns Strand Fastigheter.

12 Många byggbolag satsar på att bygga nytt på Hornslandet just nu. Finns det nog med intressenter för alla projekt? Jag ställde faktiskt den frågan till vår mäklare på Svensk Fastighetsförmedling. Han sa att utbudet är väldigt lågt i Västervik som helhet just nu, inte ens hälften av vad det brukar vara. Så hur stor efterfrågan är vet jag inte, men när utbudet är lågt är det säljarens marknad. Johan Grape pekar även på trenden med en växande befolkning i Västervik. Förut minskade befolkningen, men nu har det vänt och börjat gå åt rätt håll. Alla de som flyttar hit måste ha någonstans att bo. Horns Strand Fastigheter har fortfarande mycket mark kvar i området. Av runt 90 avstyckade tomter öster om Horns Strandväg håller 30 på att få nya, moderna detaljplaner. De gamla detaljplanerna är från 1984 och tillåter bara mindre bostäder. Mäklaren Douglas Salomon är inte orolig för att områdets natursköna karaktär ska påverkas av exploateringen. Foto: Caroline Petersson

13 Douglas Salomon, som är fastighetsmäklare på Svensk Fastighetsförmedling, bekräftar att intresset varit stort för att bosätta sig och bygga nytt på Hornslandet. Han ansvarar för försäljningen av de åtta villor som ska byggas av Wallander Marin Fastigheter, och Svensk Fastighetsförmedling har även varit involverade i andra tomtförsäljningar i området. Men nu finns det alltså i stort sett inga byggklara tomter kvar. Vi har sett en tydlig efterfrågan på även de tomter som varit ute under en längre tid. De sista säljs den närmsta veckan. När de detaljplaner som är på gång blir klara kan området expandera ännu mer. Men Douglas Salomon tror inte att någon behöver vara orolig över att Hornslandets natursköna karaktär ska försvinna. Det finns ändå så mycket natur som bevaras därute, så jag ser ingen risk för det. Anna Ege och Andreas Boqvist tillsammans med Annas söner Joel och Simon. Foto: Privat "Här bor vi på landet men ändå i stan"

14 Naturen och närheten till havet, men att ändå bo nära stan, var det som lockade Anna Ege och hennes familj att bosätta sig permanent på Hornslandet. VÄSTERVIK 25 JANUARI :00 Kommentera Familjen består av Anna och hennes sambo Andreas, Annas två söner Joel och Simon och Andreas son Albin. De bor i ett hus på Lindödjupsvägen, som ligger några kilometer ut på Hornslandet. Huset kom ut till försäljning en tid efter att paret träffats 2018, och de bestämde sig för att åka ut och titta. Vi tänkte att det är säkert inte så fint som det ser ut på bilderna. Men det var det, och lite till, berättar Anna. Dels uppskattade de det natursköna läget vid havet, dels närheten till Västervik. Här kunde de bo på landet men ändå i stan. Anna har en mil till sitt jobb på Ängalundsgatan, dit hon oftast tar bilen. Men att cykla funkar också bra, åtminstone dagtid. Den gång- och cykelväg som kommunen byggde utmed Hornsvägen för några år sedan går inte hela vägen ut till Lindödjupet, men genom att använda en liten skogsväg mellan Pepparängen och Grönövägen går det att cykla utan att behöva använda den stora vägen. Vilka för- och nackdelar finns med att bo som ni gör? Just där vi bor är fördelarna det enskilda läget, havet och naturen. Nackdelen är att det blir mycket skjutsande när mina grabbar är här varannan vecka, det bor inte så många andra barnfamiljer med jämnåriga barn här. En eventuell ny förskola och en ny busslinje, hur kan det påverka områdets utveckling?

15 Det är lite dubbelt, tänker jag. Anledningen till att många flyttar ut är ju att det är lite enskilt, man vill ha känslan av att inte bo i ett kvartersvillaområde. Exploaterar man med förskola och annat så blir området mer en utökning av Västervik, inte så mycket "på landet-känsla". Nya hus och en ruljangs på bostäder ger fördelar och arbetstillfällen, men risken är att området tappar lite av sin charm. Så du är lite kluven till utvecklingen? Ja, men lite. Det är samhällsmässigt jättebra, men rent personligt kommer det såklart påverka om det blir mer folk här ute. Sedan kan jag uppskatta om vi får busstrafik hit ut. Det kan underlätta för skärgårdstrafiken och gör också att vi som bor här ute permanent kan ta oss in till stan utan eget färdmedel. Expansionen på Hornslandet märks dock inte så mycket där Anna och hennes familj bor. Där vi bor är det ett gammalt sommarstugeområde, så det är mer att man renoverar befintliga hus. Det finns inga nya tomter till salu just här. Några bor här permanent, men det är i huvudsak sommarstugor. Exploateringen av Hornslandet väcker blandade känslor hos Irene och Ulf Binnefors på Pepparängsvägen. På bilden syns även hunden Wilma. Foto: Lotta Gometz

16 Följer utveckling med blandade känslor Utvecklingen, med den kraftiga exploateringen på Hornslandet, är på gott och ont. Det tycker Ulf och Irene Binnefors på Pepparängsvägen. VÄSTERVIK 27 JANUARI :00 Kommentera I området där de bor slås nya hus upp tätt intill varandra. Och det går snabbt nu. Vi som bor på gamla sommarstugefastigheter har den fördelen att våra tomter som regel är större. Därmed bor vi inte alldeles inpå varandra, menar Ulf. Som permanent bosatta på Hornslandet, och pensionärer, kan Irene och Ulf följa utvecklingen på nära håll, dag för dag. Och det är med blandade känslor de iakttar förändringarna som sker och som följer i exploateringens spår. Det vi oroar oss mest över är om det till slut kommer att bebyggas överallt i skogarna här omkring, säger Irene. Vi går mycket i skogen och hoppas kunna göra det även i framtiden, det vill säga att det inte kommer att bli överexploaterat här ute.

17 Ulf menar att den intensifierade trafiken, en naturlig följd av ökad bebyggelse, också är ett orosmoln: I synnerhet om det ska anläggas en allmän badplats och ett centrum här enligt önskemål från en av exploatörerna. Vi hoppas att det inte blir så. Men visst är det trevligt med lite fler permanentboende familjer på Hornslandet. För tio år sedan var det dött och kolsvart här under vinterhalvåret. Och förbättrade bussförbindelser mellan Hornslandet och stan är definitivt önskvärt. Det tycker både Irene och Ulf. Men. Vi flyttade ju hit för att ha direkt tillgång till naturen, och för stillheten och lugnet, säger Irene Binnefors. Fastigheten köpte de Då fanns en liten röd stuga med en boyta på 40 kvadratmeter på tomten. Den har nu fått ge plats åt en modern året-runt-bostad. Vi flyttade från Stockholm 2014 och bodde i början i en lägenhet i Västervik och hade vår stuga just som ett fritidsboende. Lägenheten var en mellanlandning och snart började de leta efter en lämplig villa. Men efter att ha funderat lite fram och tillbaka valde de slutligen att riva det gamla huset på fastigheten och låta bygga ett nytt, anpassat efter egna önskemål och behov. Vi hade ju den här tomten, så det kändes dumt att köpa hus någon annanstans, poängterar Ulf. Och så fanns ju den där önskan om att bo med skogen som granne, låter Irene förstå. I februari 2018 kunde de så flytta in i sitt nya hus. Vi trivs jättebra och saknar inte Stockholm alls. Vi har barn, släkt och vänner kvar i Stockholm och åker ju dit regelbundet och hälsar på. Men jag längtar ganska snart tillbaka hem till Västervik, säger Irene.

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt

Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Familjen Andersson första värvningen av Projekt Kaxås: Det känns verkligen rätt Artikel 9 av 9 Projekt Kaxås Familjen Andersson är första familj inom ramen för Projekt Kaxås att flytta till byn. Strax

Läs mer

6. Mark och bostäder. november 2004

6. Mark och bostäder. november 2004 november 2004 6. Mark och bostäder 1 INNEHÅLL Bostäder... 3 Bostadsområden Gislavedshus Privata fastigheter Bostadsrätter Lediga bostäder Behov inför framtiden Villor Tomtmark... 6 Markkö 2 Av Camilla

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I HÄLLINGSJÖ Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Hällingsjö? Det är viktigt att det blir en utveckling av byggnationen på orten och VA-arbetet är en förutsättning

Läs mer

Dialogmöte inför detaljplanearbete för Busterud minnesanteckningar

Dialogmöte inför detaljplanearbete för Busterud minnesanteckningar Dnr SBN-2016-106 sid 1 (5) STADSBYGGNADSFÖRVALTNINGEN Dialogmöte inför detaljplanearbete för Busterud minnesanteckningar Samhällsbyggnadshuset den 22 mars 2017 Dnr SBN-2016-106 Närvarande Tjänstemän Emelie

Läs mer

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING

TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING Ändring av detaljplan II för Sydöstra delen av Gertrudsviks Sjöstad (C309) Västerviks kommun Kalmar län KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2016-12-20 TILLÄGG TILL PLANBESKRIVNING

Läs mer

Det handlar om Linköpings framtid.

Det handlar om Linköpings framtid. Det handlar om Linköpings framtid. Tre förslag från Socialdemokraterna för att få igång bostadsbyggandet i Linköping. Det byggs för lite i Linköping. Under flera år har antalet färdigställda bostäder underskjutit

Läs mer

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop

Dialog Tullinge - bildprotokoll, workshop ca 50 personer deltog i workshopen Hur ska framtida Tullinge se ut? Hur tätt ska det vara? Hur högt ska det vara? Hur grönt ska det vara? osv. Som utgångspunkt för dialogen under Idévecka 2 fanns tre olika

Läs mer

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande:

För att inte synpunkter gällande förskolorna, som faktiskt ingår i materialet, ska komma bort i hanteringen vill vi framföra följande: 1 Luleå 2015-11-20 Till/ Framtidens skola Luleå kommun 971 85 Luleå Synpunkter på del av materialet Framtidens skola i Luleå avseende förskolor på Hertsön I Underlag för fortsatt utredning av skolstruktur

Läs mer

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg

Utvärdering av Tölö ängar. Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Utvärdering av Tölö ängar Elin Johansson, planchef, Plan & Bygg Upplägg av presentation 1. Kort om utvärderingen 2. Fakta om området 3. Utformningen av området och de boendes attityder 4. Sammanfattning

Läs mer

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna

Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna Diarienr Plan nr KS 2015/240 572 SAMRÅDSHANDLING Ändring av detaljplan för utvidgning av detaljplan för område inom Övre Tjärna i Borlänge kommun, Dalarnas län Upprättad i mars 2015 Tillägg till planbeskrivning

Läs mer

Avstämning planuppdrag

Avstämning planuppdrag 1(7) Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Detaljplan för Kv. Björkängen Avstämning planuppdrag 2(7) Bakgrund och syfte Enligt beslut i KS 2014-01-15 28, fick Samhällsbyggnad, Bygg- och miljöenheten,

Läs mer

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl.

Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. 1(7) 2018-11-14 Antagandehandling Granskningsredogörelse, efter andra granskningen, för förslag till ny detaljplan för Skruv 15:13 m.fl. Planområdets ungefärliga lokalisering Innehållsförteckning 2(7)

Läs mer

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse.

Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Sammanställning av enkätundersökning. Rekommendation om insatsområden till Singö Fogdö Intresseförenings styrelse. Singö Fogdö Intresseförening har som mål att långsiktigt rädda Singö skola och att tillgodose

Läs mer

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD

Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism - HD Sida 1 av 16 ÄNGELHOLM 23 juni 2016 21:00 Vejbybor vill få hjälp med satsningar på turism Under många år har den lilla badorten vid havet levt upp på sommaren och somnat in under vinterhalvåret. I takt

Läs mer

Inkomna samt besvarade medborgarförslag

Inkomna samt besvarade medborgarförslag Kommunledningsförvaltningen Linn Carlsson, 0550-88 009 linn.carlsson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2017-04-20 Ks/2017:75 Sida 1(1) Inkomna samt besvarade medborgarförslag Förslag till beslut Kommunfullmäktige

Läs mer

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun

Munktorp. Antagandehandling 2012-09-24 71 Översiktsplan för Köpings kommun Ställningstaganden Munktorps tätort Bostäder ska erbjudas i anslutning till Sorbykyrkan enligt gällande detaljplan. Ny detaljplan för bostadsändamål kan vid behov upprättas öster om Sorbykyrkan. Kommunen

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Välkommen till Alby Backe etapp 2, Vagnhärad

Välkommen till Alby Backe etapp 2, Vagnhärad Välkommen till Alby Backe etapp 2, Vagnhärad Byggklara tomter i naturskön miljö 1 1. Alby, Vagnhärad Med reservation för ändringar Modernt hem med stora möjligheter Exempel på hus från Älvsbyhus: Astrid

Läs mer

KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING

KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING KOMMUNALA SMÅHUSTOMTER TILL FÖRSÄLJNING MARK- OCH EXPLOATERINGS- AVDELNINGEN, MEX Mark- och exploateringsavdelningen är en del av samhällsbyggnadskontoret på Halmstads kommun. Vi arbetar framförallt med

Läs mer

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker

ÄLVSJÖ STADEN. En stadsdel i förvandling. 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker ÄLVSJÖ STADEN En stadsdel i förvandling 1 500 bostäder Nya butikslokaler Fler förskolor Gröna parker STADEN FLYTTAR TILL ÄLVSJÖ Med Öster om Älvsjövägen, söder om Solbergaskogen och strax nordväst om Älvsjö

Läs mer

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015

Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Sammanfattat 16/10-2015 av planhandläggare Hanna Dahmberg Minnesanteckningar från medborgardialog 8/10-2015 Tack för det stora engagemang som visades vid medborgardialogen! Vi i arbetsgruppen fick med

Läs mer

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008

Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Tomtköer i Sveriges kommuner 2008 Björn Nordlund, Utredare Villaägarnas Riksförbund 1. INLEDNING... 3 2. Sammanfattning... 3 3. Syfte... 4 4. Metod... 4 5. Avgränsningar... 4 6. Resultat... 5 6.1 Kommuner

Läs mer

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret

PiteåPanelen. Samhällsbyggande. Rapport 22. Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret PiteåPanelen Rapport 22 Samhällsbyggande Maj 2013 Anett Karlström Kommunledningskontoret Samhällsbyggnad Piteå kommun har påbörjat arbetet med en ny Översiktsplan. En översiktsplans syfte är att ge vägledning

Läs mer

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran)

Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) Samhällsbyggnadskontoret Granskningsutlåtande Dnr 2015-00397-214 Detaljplan för Del av Brunnsäng 1:1 (Bovieran) inom Brunnsäng i Södertälje Upprättad 2017-05-15 Beslut Stadsbyggnadsnämnden beslöt 2015-03-24

Läs mer

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka

32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka 32(60) 32(60) Fördjupad översiktsplan, Fjällbacka Nummer Område Markägare Areal Bostadstyp Trafik Havsutsikt Närhet till service 1 Kyrkskolan bostäder AB ca 1800 m² Flerbostadshus Parkering på tomten el

Läs mer

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR

VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR VANLIGA FRÅGOR OCH SVAR VAD ÄR BOENDE.SE? Boende.se är ny typ av bostadssajt där du som användare är hjärtat i tjänsten! Här är alla hem kanske till salu. Sajten samlar nämligen samtliga Sveriges hus och

Läs mer

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen

Synpunkter och förslag. till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Synpunkter och förslag till utvecklingen av Eriksberg och Ekebydalen Från öppet hus 24 september 2015 Så här tycker boende i Eriksberg om utvecklingen av området sammanfattning från öppet hus 24 september

Läs mer

Ändring av planerna S123, S186 och DP 574 för Solsidan i Saltsjöbaden

Ändring av planerna S123, S186 och DP 574 för Solsidan i Saltsjöbaden 1 (5) SAMRÅDSHANDLING MSN 2017/168 Standardförfarande Ändring av planerna S123, S186 och DP 574 för Solsidan i Saltsjöbaden Upprättad på planenheten i april 2018 Ändring av PLANBESKRIVNING OCH PLANBESTÄMMELSER

Läs mer

Underlag för planuppdrag

Underlag för planuppdrag Detaljplan för fastigheten Masten 11, Pålsjö Helsingborgs stad Underlag för planuppdrag Syfte och process Detaljplanens syfte Syftet med ändringen av detaljplanen är att möjliggöra fler lägenheter på fastigheten

Läs mer

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still

livsstil 48 hästfocus #4 2014 www.hastfocus.se Där tiden står still 48 hästfocus #4 2014 Med gripande och vackra bilder vill fotografen Lars-Olof Hallberg föra vidare ett kultur-arv som håller på att dö ut. Sedan slutet på 80-talet har han besökt ett 30-tal gårdar som

Läs mer

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd

Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd PM 2008:52 RIV (Dnr 322-3817/2006) Behov av förskola och skola på nordvästra Kungsholmen Hemställan från Kungsholmens stadsdelsnämnd Borgarrådsberedningen föreslår kommunstyrelsen besluta följande Hemställan

Läs mer

Vision centrumutveckling

Vision centrumutveckling Vision centrumutveckling Habo kommun Antagandehandling 2013-11-28 1. Bakgrund Bostadsförsörjningsplan blir en centrumutvecklingsplan År 2010 beslutade kommunstyrelsen i Habo att kommunen skulle ta fram

Läs mer

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen

Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen Diarienummer: Miljöreda: 13/0911 Upprättad: Kv. Björkängen Utredning inför exploatering av kv. Björkängen 1(8) Utredningens huvuddrag Bakgrund och syfte Riktlinjer för bostadsförsörjningen Vårgårda kommun

Läs mer

Ulf vann kampen om avloppspumpen

Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf vann kampen om avloppspumpen Ulf Ermerud på ön Furusund lyckades med Villaägarnas hjälp vinna mot Norrtälje kommun. Nu slipper han stå för underhållsnotan för sin avloppspump:

Läs mer

Sammanställning från öppet hus

Sammanställning från öppet hus Sammanställning från öppet hus Grimsta 5:133 m.fl. 2019-05-20 Upplands Väsby kommun Postadress: Upplands Väsby kommun 194 80 Upplands Väsby Besöksadress: Anton Tams Väg 1 Telefon: 08-590 970 00 upplandsvasby.se

Läs mer

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro.

Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. Välkommen till Bagarvägen /Målarvägen i Upplands-Bro. 178 LÄGENHETER I UPPLANDS-BRO 2 En central idyll nära Mälaren. Vill du kunna bo i ett fridfullt naturskönt område vid Mälaren men ändå ha snabb tillgång

Läs mer

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER

UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER GRANSKNINGSSHANDLING 2018-06-13 Dnr: 2018-000154 UPPHÄVANDE AV OMRÅDESBESTÄMMELSER PLAN- OCH GENOMFÖRANDEBESKRIVNING O2- EKSJÖHOLMSOMRÅDET EKSJÖ, EKSJÖ KOMMUN GRANSKNINGSHANDLING Eksjöholm 1(11) HANDLINGAR

Läs mer

Riktlinjer för huvudmannaskap för allmän platsmark inom planlagda områden

Riktlinjer för huvudmannaskap för allmän platsmark inom planlagda områden Riktlinjer för huvudmannaskap för allmän platsmark inom planlagda områden Fastställda av kommunstyrelsen den 13 november 2013 Riktlinjer för huvudmannaskap i Enköpings kommun 1. Nya bostads- och verksamhetsområden

Läs mer

Skogsgläntan. Uppsala ULTUNA TRÄDGÅRDSSTAD. 11 tomter kvm. Tillträde Första kvartalet 2019

Skogsgläntan. Uppsala ULTUNA TRÄDGÅRDSSTAD. 11 tomter kvm. Tillträde Första kvartalet 2019 Uppsala ULTUNA TRÄDGÅRDSSTAD 11 tomter 675 896 kvm Tillträde Första kvartalet 2019 Ultuna Trädgårdsstad I Ultuna Trädgårdsstad bor du mitt i naturen men ändå nära kommunikationer och service. Här kommer

Läs mer

2009-06-12 1. För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon 073-77 88 102

2009-06-12 1. För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon 073-77 88 102 1 Teknik- och samhällsbyggnadsnämnden 2008-11-26 Pressinformation inför teknik- och samhällsbyggnadsnämndens sammanträde För ytterligare information, kontakta nämndordförande Muharrem Demirok (c) telefon

Läs mer

28 ALLT OM VILLOR & HUS

28 ALLT OM VILLOR & HUS Drömhuset på HEMMA hos Svantes och Ewas vackra hus är ritat och uppfört av Sävsjö Trähus, med Tony Sundberg som arkitekt och med Andreas Sjöholm som projektledare. Framsidan är inbjudande, med en rejäl

Läs mer

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län

Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Skogsvägen Samrådshandling 2010-12-08 Detaljplan för del av Svenstorp 20:1 Stenåsa, Bräkne-Hoby Ronneby kommun Blekinge län Länsmansvägen Nyhemsvägen Stenåsavägen PLANBESKRIVNING HANDLINGAR Samrådshanlingen

Läs mer

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas.

Sundsvalls kommun. Sundsvalls. kommun. En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas. Information till närboende Katrinehill En ny stadsdel nära stad och natur en ny stadsdel att bo, verka och vistas Ett projekt inom Sundsvalls Sundsvalls kommun kommun Vad är det som är på gång i skogen

Läs mer

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27

Det här är Trekanten. Sofie Nyström 13 2013-09-27 Handläggare Datum Sofie Nyström 13 2013-09-27 Det här är Trekanten Trekanten ligger mellan Kalmar och Nybro och det är ungefär 15 kilometer till båda städerna. Namnet Trekanten kommer från den trekantsyta

Läs mer

BRF STAKETET SNÖDROPPEN

BRF STAKETET SNÖDROPPEN BRF STAKETET SNÖDROPPEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF STAKETET SNÖDROPPEN - ETAPP

Läs mer

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31

Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Lokal utvecklingsplan för Vadstenas södra kommundel framtagen av Östgöta Dal ekonomisk förening 2012-05-31 Inledning Dals härad är en gammal kulturbygd i Vadstena kommun i västra Östergötland. Den består

Läs mer

24 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Hällbacken. Dalbo. Bodskataudden. Porsön. Kronan. Lulsundet. Bergviken.

24 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar, byar och vattenområden. Hällbacken. Dalbo. Bodskataudden. Porsön. Kronan. Lulsundet. Bergviken. Hällbacken Dalbo Bodskataudden Porsön Stormvägen Blidvägen Sinksundet Björkskatans centrum Väderleden Höstvägen Björkskataleden Kronan Lulsundet Bergviken Kronan 24 Så här vill vi utveckla våra stadsdelar,

Läs mer

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan

Män och kvinnor 0-25 år. Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Män och kvinnor 0-25 år Resultat medborgardialog augusti september 2015 översiktsplan, grönplan och miljöplan Kön Svar Graf Procent Antal Man 100% 28 Kvinna 0% 0 Vill ej uppge 0% 0 Totalt antal svar 28

Läs mer

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by.

Östra Karup. Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. Östra Karup Vid foten av Hallandsåsen bor du granne med ett naturreservat men också nästgårds till kommunikationer i en växande by. ÖSTRA KARUP 2 Fotograf: Mette Ottosson, mettesfoto.blogg.se BÅSTADS KOMMUN

Läs mer

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck

BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5. 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck BOSTÄDER, BEBYGGELSE 5 5.1 Bostadsbeståndet 5.2 Fritidsbebyggelse 5.3 Områden med visst bebyggelsetryck 5.1 BOSTADSBESTÅNDET Tillgången på bostäder Under slutet av 1980-talet rådde en påtaglig brist på

Läs mer

MÖTESANTECKNINGAR VISION VÄSTANVIK

MÖTESANTECKNINGAR VISION VÄSTANVIK MÖTESANTECKNINGAR VISION VÄSTANVIK Informations- och diskussionsmöte Tid: 2013-07-13 kl.10.00-11.45 Plats: Klubbhuset Västanvik Deltagare: cirka 60 deltagare INLEDNING Jan Alexanderson, ordförande i Västanviks

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK. Mjölksilen 1, Ängsmon, Torvalla. Sida 1 av 6

ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK. Mjölksilen 1, Ängsmon, Torvalla. Sida 1 av 6 ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK Mjölksilen 1, Ängsmon, Torvalla Sida 1 av 6 Bakgrund Östersunds kommun är inne i en expansiv fas. Storsjö Strand etapp 1 är under uppförande och snart färdigställt.

Läs mer

13. Omvandlingsområden

13. Omvandlingsområden 13:1 13. Omvandlingsområden 13.1 Långsiktigt hållbar utveckling Använda mark och vatten så att en ekologiskt god hushållning främjas Säkerställa dricksvattenförsörjning för omvandlingsområden som helhet

Läs mer

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER

DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER 1 (5) DOKUMENTATION KOMMUNDELSDIALOG I LANDVETTER Vad tycker du är viktigt för utvecklingen i Landvetter? Positivt och viktigt att det ska bli en idrottshall. Det är viktigt med polisiär närvaro för att

Läs mer

Utmaningar på bostadsmarknaden

Utmaningar på bostadsmarknaden ) 1 (5) Handläggare Datum Kikki Liljeblad 20140116 Samhällsplanerare 072-247 13 56 Utmaningar på bostadsmarknaden Bostadsplanering är en komplex fråga. Många faktorer påverkar och kommunen har bara rådighet

Läs mer

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<<

>>Vingåkers kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov<< >>s kommun erbjuder byggklara tomter. Från 20 000 kr, inkl bygglov

Läs mer

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2

G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2 G R A N S K N I N G S U T L Å T A N D E 2 Detaljplan för Snokebo 1:49, del av, norra sidan av sjön Snesaren, Vimmerby Kommun, Kalmar län 2013-05-02 GRANSKNINGSUTLÅTANDE Detaljplanen har varit utställd

Läs mer

Vi bygger bättre boenden för de många människorna

Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi bygger bättre boenden för de många människorna Vi måste bygga mer Det råder stor brist på bostäder och det måste byggas mer, det vet vi alla. Sedan början av 90-talet, då vi senast hade balans, har

Läs mer

Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013

Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013 Dialogmöte Bjärreds centrum 30 september 2013 Klockan 18.30-20.30 i Alfredshällskolans matsal. Cirka 140 deltagare. Anders Nyquist, planeringschef i Lomma kommun, hälsade alla välkomna och inledde kvällens

Läs mer

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden

Planläggning och VA-utredning inom fritidshusområden Kommunledningsförvaltningen Kalle Alexandersson,0550-88002 kalle.alexandersson@kristinehamn.se Tjänsteskrivelse Datum 2015-10-07 Ks/2012:210 011 Planfrågor Sida 1(4) Planläggning och VA-utredning inom

Läs mer

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling

Behovsbedömning. Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län. MOB Granskningshandling Behovsbedömning Detaljplan för Vendledal 2 och del av Vimmerby 3:3, Vimmerby kommun, Kalmar län Granskningshandling Behovsbedömning 2 (5) Inledning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet

studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet studie I kapitlet studeras bebyggelseområdet Hammarby Sjöstad. Syftet är att erfarenheterna från analysen används i utformning av planen för Lövholmen. Studieobjektet beskrivs och analyseras utifrån de

Läs mer

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030

Stad möter land. Strategier för staden Ystad 2030 Stad möter land Strategin går ut på att hantera mötet mellan stad och land, den stadsnära landsbygden. Ystad är en väl avgränsad stad där gränsen mellan stad och land är viktig. Strategin tar ett grepp

Läs mer

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79

Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Tekniska förvaltningen Mark- och exploateringskontoret Byggnation av bostäder i Stångby 1(5) Bygga nya bostäder i Stångby Dnr 15/79 Lunds kommun vill undersöka vilket intresse det finns av att bygga bostäder

Läs mer

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden

Bostadsmarknadsenkäten 2014 Del 1 Läget på bostadsmarknaden 2. Hur bedömer ni för närvarande kommunens bostadsmarknadsläge? I kommunen som helhet På centralorten/ i innerstan I kommunens övriga delar Bengtsfors Överskott Underskott Överskott Dals-Ed Balans Underskott

Läs mer

Medborgardialog ÖP-boden

Medborgardialog ÖP-boden Medborgardialog ÖP-boden Sammanfattning av svar från alla orter 2016-07-26 Nordanstig Naturligtvis Här förverkligar du dina livsdrömmar Den viktigaste frågan när det gäller kommunikationer är att Satsa

Läs mer

Försäljning av mark för parhus i Brittsbo

Försäljning av mark för parhus i Brittsbo 2015-01-28 Försäljning av mark för parhus i Brittsbo Sida 1 av 6 Attraktiva Brittsbo Östersunds kommun har planlagt Brittsbo i syfte att kunna erbjuda invånarna bostadsbyggande i ett attraktivt naturskönt

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter

Affärsplan. Produkten. Affärsidén. Marknaden. Kunder. Konkurrenter Affärsplan En affärsplan är en strategisk plan för hur ett företag ska förverkliga sin affärsidé. Detta är ett bra verktyg för att planera framåt. Den hjälper dig också att tänka långsiktigt när du stöter

Läs mer

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå

Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Ny bostadspolitik för ett växande Skellefteå Inledning: Skellefteå har som mål att kommunen ska växa till 80 000 innevånare till år 2030. För att nå detta mål måste det finnas en lokal politik som skapar

Läs mer

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande

Beslutet/domen har vunnit laga kraft. Fastighetsmäklarinspektionens avgörande Beslutet i webbversion 1 (5) Saken Tillsyn enligt fastighetsmäklarlagen (2011:666), fråga om pris i marknadsföring. Prövning av om fastighetsmäklarens prissättning i marknadsföringen av en fastighet har

Läs mer

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark

STIFTELSEN STORA SKÖNDAL. Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal. nya möten på historisk mark Vision för stadsbyggande i Stora Sköndal nya möten på historisk mark 1 STIFTELSEN STOR A SKÖNDAL VISION FÖR STADSBYGGANDE I STOR A SKÖNDAL GULLMARSPLAN GLOBEN Ett nytt område med nya möjligheter Innehåll

Läs mer

Bygg i Norrköping. - information om bostadsobjekt för marktilldelning 2014

Bygg i Norrköping. - information om bostadsobjekt för marktilldelning 2014 Bygg i Norrköping - information om bostadsobjekt för marktilldelning 2014 Var med och skapa Norrköping! Det byggs i Norrköping. När den här broschyren går i tryck pågår byggnation av strax över 400 bostäder.

Läs mer

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort.

BOSTAD Men att bygga själv visade sig lättare sagt än gjort. BOSTAD Ingen kunde föreställa sig att byggprojektet skulle ta sådan tid. - Jag ville bygga för att jag och min son skulle få ett eget boende, han var sex år då. När bygget var klart var han 20 och utflugen,

Läs mer

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård

Unikt boende. Hyresrätter i Västerviks skärgård Unikt boende Hyresrätter i Västerviks skärgård Bo i hyresrätt året runt på Hasselö! För dig som vill stanna kvar i skärgården även när sommaren är slut kan detta bli verklighet. Genom ett unikt projekt

Läs mer

Nybyggarland i Kungens Kurva

Nybyggarland i Kungens Kurva Frågor och svar Uppdaterad i april 2013 Nybyggarland i Kungens Kurva Förslag till ny stadsdel för trähusbyggande Huddinge kommun Vi vill gärna ha en dialog om vårt förslag till ny stadsdel. För synpunkter

Läs mer

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län

Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län Upphävande av Detaljplan Avstyckningsplan Ukna kyrka, Ukna Västerviks kommun, Kalmar län ANTAGEN KS 2015-10-12 LAGA KRAFT 2015-11-05 KOMMUNSTYRELSENS FÖRVALTNING Enheten för samhällsbyggnad 2015-09-30

Läs mer

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län.

Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Ändring av detaljplan för del av Sälven 1:35, Lanna Golf Resort, Lekebergs kommun, Örebro län. Sammanfattning av planförslaget Syftet med detaljplaneändringen är att ändra planbestämmelser för att möjliggöra

Läs mer

Enköping Hyresbostäder

Enköping Hyresbostäder Enköping Hyresbostäder Nya lägenheter i kvarteret Älgen Enköping Sveriges närmaste stad AB Enköpings Hyresbostäder Enköping är en expansiv småstad som kan erbjuda ett trivsamt boende för den som söker

Läs mer

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping

BRF KROKUSEN. 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden. Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan Lidköping BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden Swebostad Utveckling AB Fabriksgatan 4 531 30 Lidköping www.swebostad.se info@swebostad.se VÄLKOMMEN TILL BRF KROKUSEN 8 st nya smarta radhus i Trädgårdsstaden

Läs mer

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214

fril DP 537 Planenheten i aug 2011, rev. jan 2012 Kvartersmark UTNYTTJANDEGRAD/FASTIGHETSINDELNING Utformning Utseende MSN 2010/78-214 PLANBESTÄMMELSER Följande gäller inom områden med nedanstående beteckningar. Endast angiven användning och utformning är tillåten. Bestämmelser utan beteckning gäller inom hela planområdet. Underliggande

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK. Östersund Ope 7:1

ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK. Östersund Ope 7:1 ÖSTERSUNDS KOMMUNS FÖRSÄLJNING AV MARK Östersund Ope 7:1 Bakgrund Östersunds kommun är inne i en expansiv fas. Storsjö Strand, etapp 1 är under uppförande och är snart färdigställt. Kommunen fortsätter

Läs mer

1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som

1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som NÄRINGSLIV 12/13 Hoppas på en södra infart 1983, när Jakob Nelson slutade grundskolan, började han arbeta på familjens gård. Det gör han fortfarande men har nu utvidgat sitt arbetsfält som företagare på

Läs mer

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa

KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa KALMAR i Fjölebro kan ditt företag växa K A L M A R huvudstaden i en framtidsregion Det är i Kalmar det händer just nu. Vi är mitt i den starkaste expansionsfasen på 20 år - befintliga företag expanderar,

Läs mer

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön

Uppföljning av nya bostadsområden Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön Baserad på medborgardialoger om Norra Hallsås och Östra Stamsjön juni 2011 Beredningen för infrastruktur och boende Innehåll 1 Uppdrag 5 1.1 Bakgrund, syfte...5 1.2 Metod och genomförande...5 1.3 Resultat...5

Läs mer

Motiv från Ryrbäcken i juni Foto av Kurt Grundberg.

Motiv från Ryrbäcken i juni Foto av Kurt Grundberg. Motiv från Ryrbäcken i juni 1989. Foto av Kurt Grundberg. Ett av de vackraste naturpartierna i Trollhättan är området kring Ryrbäcken söder om Skoftebyn. Om somrarna är här en hart när tropisk växtlighet

Läs mer

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus)

Plansamråd för Telefonfabriken 1 (Designens hus) Hägersten-Liljeholmens stadsdelsförvaltning Avdelningen för Samhällsplanering Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-11-03 Handläggare David Eriksson Telefon: 08-508 22 053 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE

PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE PLANER OCH BOSTADSBRIST ANTAGNA DETALJPLANER I BOSTADSBRISTENS SVERIGE INLEDNING OCH SAMMANFATTNING Sverige har enligt alla bedömare bostadsbrist idag. Det innebär en stor ekonomisk och social kostnad

Läs mer

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars

TYCK TILL. om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD. Samråd 16 januari till 9 mars TYCK TILL om den fördjupade översiktsplanen över OSKARSHAMNS STAD Samråd 16 januari till 9 mars Vår vision: "Den attraktiva småstaden med de stora livskvaliteterna". Oskarshamn ska ha 30 000 invånare år

Läs mer

Välkommen till. Nordmaling!

Välkommen till. Nordmaling! Välkommen till Nordmaling! Att flytta till en ny plats är ett stort beslut. Du letar förmodligen efter ett bra arbete men förstås också efter en bra miljö för dig och din familj. Du vill ha nära till naturupplevelser,

Läs mer

Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet

Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet SAMHÄLLSBYGGNAD GÄVLE Intresseanmälan Markanvisning på Norrlandet Gävles nya kustnära boende! Gävles nya kustnära boende! Gävle kommun inbjuder, genom Samhällsbyggnad Gävle till intresseanmälan för nytt

Läs mer

KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE

KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE KVARTERET VALLEN STANS SJÖNASTE LÄGE BO PÅ VALLEN MELLAN SJÖARNA Natursköna Vallen mellan sjöarna. På denna attraktiva adress erbjuds du ett modernt och bekymmersfritt boende i en växande idyll som andas

Läs mer

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan

STRANDSKYDD. Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan STRANDSKYDD Landsbygdsutveckling Tillägg till Översiktsplan 1 SAMRÅDSHANDLING STRANDSKYDD Allmänt Ändrade strandskyddsbestämmelser gäller fr o m 1 juli 2009. För ett utvecklat strandskydd med bättre lokal

Läs mer

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN

STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 15 december 2011, 171 1/7 Strategi för Gislaveds kommuns markförsörjning STRATEGI FÖR MARKFÖRSÖRJNINGEN I GISLAVEDS KOMMUN Rätt mark på rätt plats MARKFÖRSÖRJNING MARKFÖRVÄRV

Läs mer

Karlssons äng. ett boende utöver det vanliga. Markanvisning Karlssons äng

Karlssons äng. ett boende utöver det vanliga. Markanvisning Karlssons äng Karlssons äng ett boende utöver det vanliga Markanvisning Karlssons äng Karlssons äng att bo och umgås på samma gång Vi vill bygga ett varmhjärtat bostadsområde där människor hälsar på varandra, umgås

Läs mer

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1

PLANBESKRIVNING SAMRÅDSHANDLING. 1 Dnr:KS-SA.2013.66. Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 1 Detaljplan för fastigheten köpmannen 3 och del av Valdemarsvik 3:1 Valdemarsviks kommun, Östergötlands län. PLANBESKRIVNING 2 Innehållsförteckning 1 HANDLINGAR 3 2 PLANPROCESSEN- EN ÖVERSIKT AV NORMALT

Läs mer

ÖSTERSUNDS KOMMUN FÖRSÄLJNING AV MARK

ÖSTERSUNDS KOMMUN FÖRSÄLJNING AV MARK 2018-10-25 ÖSTERSUNDS KOMMUN FÖRSÄLJNING AV MARK Tanken 1, Valla centrum, Frösön Bakgrund Östersunds kommun är inne i en expansiv fas. Storsjö Strand, etapp 1 är under uppförande och snart färdigställt,

Läs mer

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country

Kusten är. av jonas mattson. 58 home & country Kusten är klar av jonas mattson Thomas och Helen i Göteborg har genom åren byggt flera hus i New England-stil. Om man inte visste bättre skulle man vid åsynen av deras lyckade byggnationer kunna svurit

Läs mer

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling

Tullinge dialogforum Rikstens utveckling 1 [5] Referens Alexander Szögi Tullinge dialogforum Rikstens utveckling Dag och tid Måndag 19 september kl. 18.30 Plats Närvarande Ej närvarande Rikstenskolans matsal Hans Richardsson (S) Embla Kolenda

Läs mer

alla vill ha sjöutsikt

alla vill ha sjöutsikt 1 770 personer i tomtkö och alla vill ha sjöutsikt Ödeshögs Mekaniska, en pigg 19-åring Lärlingsutbildning ska ge fler svetsare Internetförsäljning sätter Ödeshög på kartan Trehörnasjön 1 770 personer

Läs mer