Rapport om sommarjobb 2020

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Rapport om sommarjobb 2020"

Transkript

1 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat Diarienummer 2353/20 Handläggare Linda Högbacka Telefon: E-post: Rapport om sommarjobb 2020 Förslag till beslut Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning antecknar mottagandet av informationen till protokollet. Sammanfattning Förvaltningen för arbetsmarknad och vuxenutbildning hanterar årligen cirka sommarjobb riktade till gymnasieelever, samt samordnar och finansierar cirka sommarjobb till grundskoleelever. Rapporten innehåller en fördjupad beskrivning av den nuvarande processen gällande riktlinjer och rutiner för ansökan, och tilldelning av sommarjobb för gymnasieungdomar. Den innehåller också återrapportering av resultaten av arbetet som utförts under Effekterna av den pågående covid-19 pandemin beskrivs särskilt. Uppdraget gällande samverkan med näringslivet för att skapa fler sommarjobb har under året avstannat på grund av pandemin, rapporten beskriver ett möjligt arbetssätt inför sommaren Bedömning ur ekonomisk dimension Arbetet med sommarjobben har skett inom ramen för de budgetförutsättningar som tilldelades förvaltningen för att genomföra uppdraget 2020, och den planering som beskrivs för 2021 utgår från samma budgetram. Bedömning ur ekologisk dimension Förvaltningen har inte funnit några särskilda aspekter på frågan utifrån denna dimension. Bedömning ur social dimension Enligt barnkonventionen har alla barn samma rättigheter och lika värde, och alla barn har rätt till liv och utveckling. Sommarjobb är en viktig del i ett barns väg mot självständighet och egenförsörjning. Det är en av de få möjligheter som finns på arbetsmarknaden att oavsett psykosocial bakgrund få samma erfarenhet och start på arbetslivet. Ett sommarjobb kan ge en inkomst till de familjer som har en ansträngd ekonomi, och är en del i stadens arbete för att minska barnfattigdom. Arbetet med sommarjobben syftar till att ungdomar från alla delar av staden ska få ett sommarjobb, vilket är ett sätt att arbeta med social hållbarhet. Genom att erbjuda många olika typer av arbeten kan ungdomarna få tillgång till delar av arbetsmarknaden de traditionellt sett inte söker sig till. Detta leder till ett ökat antal valmöjligheter för framtida sätt att försörja sig och utvecklas på arbetsmarknaden. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 1 (7)

2 En kontinuerlig utveckling av sommarjobben leder till att arbetsmarknad och vuxenutbildning i större utsträckning samverkar med det omgivande samhället och med nya arbetsgivare. Samverkan Samverkan har skett i ASG (Arbetsmarknadssamverkansgrupp) Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 2 (7)

3 Ärendet Ärendet innehåller en fördjupad rapport gällande förvaltningens arbete med sommarjobben under Beskrivning av ärendet Information och spridning I mitten på januari skickas cirka vykort med information ut till att alla gymnasieungdomar som är behöriga att söka sommarjobb. Adresser till dem hämtas från utbildningsförvaltningens register över gymnasiestuderande. Vykorten innehåller information om att ungdomen kan ansöka om sommarjobb via goteborg.se. Utöver detta skickas affischer till alla stadens gymnasieskolor som uppmanar ungdomar att söka sommarjobb, informationen läggs även på goteborg.se, på sociala medier samt på skolornas intranät. Arbetet med att förbättra och uppdatera informationsmaterialet till ungdomarna pågår kontinuerligt. Under 2019 gjorde stora förändringar i materialet så som en ny handledarguide, en sommarjobbsguide och två filmer och en ny mer lättillgänglig hemsida. Syftet med all information är att fler ungdomar ska söka och lyckas på sitt sommarjobb, genom att ha tillgänglig information i flera olika typer av medier. Genom denna förbättring i tillgänglig information har Centrum för arbetsmarknadsanställningar (CFA) har under 2020 sett ett ökat antal ungdomar som har sökt sommarjobb, och minskat tryck på de medarbetare som tar emot frågor om sommarjobb från ungdomar och föräldrar. Ansökan och matchning Ungdomar som är behöriga att söka sommarjobb är de som läser första året på gymnasiet eller andra året på språkintroduktion, Barn- och fritidsprogrammet och Vård- och omsorgsprogrammet. Ansökan till sommarjobb för gymnasiet gör ungdomen på egen hand via goteborg.se under ansökningsperioden den 1-28 februari. När ansökningstiden löpt ut och behörigheten är säkerställd kontaktas obehöriga ungdomar via mejl med besked om att de inte är behöriga att söka sommarjobb för gymnasiet, sedan startar matchningsprocessen. Först matchas de ungdomar som är garanterade plats (de som går årskurs 1 och 2 på Barn- och fritidsprogrammet och Vårdoch omsorgsprogrammet). Sedan matchas de ungdomar som är prioriterade av särskilda skäl till ett sommarjobb. Platserna lottas ut via ett digitalt system inom något av de arbetsområden ungdomen önskat, samt inom max en timmes resväg från hemmet. Ungdomen får besked om att hen fått sommarjobb vi mejl och mina sidor på goteborg.se. Ungdomen har drygt två veckor på sig att tacka ja eller nej till erbjudandet om sommarjobb, under den här tiden för ungdomen påminnelser om att svara via sms och mail. Om hen tackar nej lottas jobbet till en annan ungdom. Om hen tackar ja skickar CFA hem ett brev med anställningsavtal och information om hur hen ska skriva på avtalen och skicka tillbaka dem till oss. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 3 (7)

4 Sökande Behöriga Antal sökanden sommarjobb Antal som tackat Antal ej erbjudna nej kvinnor 897 män Projekt 376 Totalt kvinnor 853 män Projekt 200 Totalt 2050 Tabellen visar statistik för ansökan och matchning för sommarjobben för gymnasieungdomar Särskilda skäl 2020 sökte 112 ungdomar som uppfyllde kriterierna för särskilda skäl sommarjobb. Alla dessa erbjöds jobb och av dem tackade 80 ungdomar ja till jobbet. De särskilda skälen definierades till sociala eller psykosociala svårigheter som skulle förbättras om ungdomen arbetade under sommaren eller att ungdomen lever i eller riskerar att leva i barnfattigdom. Kuratorerna på stadens alla kommunala och fristående gymnasieskolor har möjlighet att remittera in elever på grund av särskilda skäl (cirka 250 elever). Socialtjänsten kan också ange särskilda skäl (100 platser), det särskilda skälet definieras då som socioekonomiskt utsatta ungdomar vars föräldrar uppbär försörjningsstöd. De elever som utbildningsförvaltningen anger hör till det kommunala aktivitetsansvaret och söker sommarjobb är garanterade plats utifrån att det definieras som ett särskilt skäl. Informationsarbetet kring de särskilda skälen utvecklas kontinuerligt, och fokus ligger på att de ungdomar som en remittent har angett har ett särskilt skäl faktiskt ska söka sommarjobb och tacka ja. Ungdomar med funktionsnedsättning Årligen får cirka 20 ungdomar med funktionsnedsättning som går på Riksgymnasiet och Särgymnasiet hjälp med att hitta sommarjobb via skolan. Jobben återfinns främst inom privat sektor, och lönen betalas ut via ordinarie rutiner från förvaltningen. Funktionshindrade ungdomar från alla gymnasier kan också söka sommarjobb via den vanliga sökvägen på nätet och ange att de har en funktionsnedsättning i ansökan, arbetsplatsen anpassas då utifrån funktionsnedsättningen. Inför sommarjobben 2020 hade CFA informationstillfällen på berörda skolor tillsammans med tydlig information på hemsidan om att ungdomen inte riskerar att stå utan arbete om hen kryssar i rutan för funktionsnedsättning. Ungdomen får tvärtom bättre hjälp från oss och ökar därmed sin chans till arbete, möjligheterna till att arbetet blir hållbart för alla ansökte 44 personer som angav funktionsnedsättning sommarjobb, dessa prioriterades till sommarjobb utifrån att funktionsnedsättning är ett särskilt skäl. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 4 (7)

5 För ungdomar med funktionsnedsättningar fanns under 2020 en heltidsanställd medarbetare på CFA som arbetade med att matcha ungdomen till rätt arbetsplats. En arbetsterapeut gjorde anpassningar och introducerade handledare utifrån varje individs förmåga, för att ungdomen ska ha bästa möjliga förutsättningar för att klara sitt sommarjobb. Detta arbete resulterade i att fler ungdomar med funktionsnedsättning arbetade hela perioden. CFA hade också kontakt med föräldrar och ungdom gällande matchningen för att ungdomens arbete skulle bli så lyckat som möjligt. Under arbetsperioden hade CFA tät kontakt med både ungdom och arbetsplats för att snabbt kunna agera vid problem kring anpassningen. Arbetsplatser Arbetsplatserna i förvaltningar och bolag får löpande information om sommarjobbsprocessen via de nätverk som CFA anordnar. Processledare i respektive förvaltning/bolag lägger in de platser de har för sommarjobbare i vårt digitala system under hela februari månad, samtidigt som ungdomarna söker sommarjobb. Arbetsplatsen ska ha arbetsuppgifter passande för en ungdom som sommarjobbar och en handledare som är på plats när ungdomen arbetar. Arbetsplatserna får besked via mejl om vem som ska sommarjobba hos dem. Handledarguiden skickas ut till arbetsplatser som kommer att ha en sommarjobbare på plats, i den finns all information samt förslag på arbetsuppgifter inom respektive sektor. Utöver de platser som respektive förvaltning/bolag lägger in vårt system skriver vi särskilda avtal med aktörer där ett större antal sommarjobb finns på samma ställe, exempelvis kultursommarjobben, kulturkalaset och entreprenöriella sommarjobb. Sommarjobb grundskolan Årligen får förvaltningen ett kommunbidrag som finansierar omkring 950 platser för ungdomar som går i åttonde eller nionde klass i grundskolan. Detta stadsbidrag fördelas ut till respektive stadsdel utifrån hur många niondeklassare som är mantalsskrivna där. Stadsdelen avgör sedan själva hur de fördelar pengarna mellan åttonde- och niondeklassare, och rapporterar tillbaka till förvaltningen hur många i respektive årskull som har fått sommarjobb. Utöver detta väljer en del stadsdelar att gå in med egna medel för att erbjuda fler ungdomar i grundskolan sommarjobb. Antal sommarjobb Tabellen visar antal sommarjobb för grundskoleelever Effekter av covid-19-pandemin I mars 2020 när sommarjobben matchades ut fanns det strax över 2000 platser som matchades till ungdomar som sökt enligt ordinarie rutin, 200 platser fler än föregående år. Under våren fick CFA succesivt ställa in och omplacera 1200 ungdomar till nya sommarjobb på grund av coronapandemin. Sommarjobben som försvann fanns bland på skolor, förskolor och inom barnomsorg. Göteborg Open ställdes helt in, då kommunikationsbranschen drabbades hårt av pandemin effekter och många kommunikationsbyråer varslade/ sade upp sin personal. Genom nya samarbeten inom staden (tabell nedan) och erbjudande från förvaltningen om att ersätta handledarkostnader Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 5 (7)

6 togs det fram nya sommarjobb till samtliga ungdomar vars jobb hade blivit inställt. Alla sommarjobbare som från början fick ett sommarjobb fick ett nytt erbjudande. Även sommarjobben i grundskolan påverkades kraftigt av pandemin. Stadsdelarna hade inte på egen hand möjlighet att ta fram alla de platser som behövdes för att ersätta de platser som inte kunde användas på grund av covid-19. Förvaltningen tillsatte en tjänst som enbart jobbade med att stötta stadsdelarna i att hitta fler platser, och matcha ungdomar mot de nya projekt som förvaltningen tog fram. Slutligen erbjöds gymnasieoch grundskoleelever totalt cirka 600 fler jobb 2020 än 2019, av dessa tackade 400 elever ja till och arbetade på sitt sommarjobb. I utvärderingen av sommarjobben ser vi att färre incidenter har inträffat under arbetstid i år än tidigare år. Förvaltningar och bolag har också i större utsträckning upplevt att de har tid med sommarjobbaren och att de har kunnat handleda på ett bättre sätt. Detta kopplas till antalet handledare som fanns på plats i år, som på grund av pandemin har ökat. Vi ser erbjudandet om att finansiera handledare som en framgångsfaktor när det gäller att hitta fler arbetsplatser som kan erbjuda sommarjobb även i framtiden. Antal nya platser som effekt av covid-19 Park och Naturförvaltningen 190 Kulturförvaltningen 127 Gotevent/Liseberg/Higab 120 Konsument och medborgarservice 118 Bostadsbolaget 90 Familjebostäder 60 Förebildarna 58 Göteborgs Energi 53 Fastighetskontoret 48 Poseidon 39 Göteborg & Co (kulturkalaset) 27 IFK 20 Tabellen visar ett urval av nya platser som togs fram på grund av Covid-19. De flesta av dem användes både till gymnasie- och grundskoleelever Utredning av möjligheter till sommarjobb inom den privata sektorn Inför sommaren 2020 bestämdes det att göra en kortare utredning av företagens behov och möjligheter att ta emot sommarjobbare. Det mest logiska sättet för oss att förstå hur företagen resonerar, var att göra dem delaktiga i processen, och därför bjöd vi in till rundabordssamtal. De inbjudna näringslivsrepresentanterna representerade tillsammans sektorer som spände över; bygg, entreprenad, inredning, lokalvård, företagsrådgivning, affärsjuridik, västsvensk handel, småföretagare och microföretag samt marknadsföring och nätverk. Syftet var att få en övergripande förståelse för företagens inställning till att ta emot sommarjobbande ungdomar, och låta deras förslag utgöra grunden till ett eventuellt genomförande av en satsning på sommarjobb i den privata sektorn. Önskemål från företagen som framkom var: 1. Ett nätverk där de företag som vill vara med och skapa arbetstillfällen för ungdomar är medlemmar. Nätverket ska inte syfta till mingel och nätverkanden utan maximera möjligheten till agerande och åtagande. Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 6 (7)

7 2. Fysiska närverksträffar för erfarenhetsutbyte, kompetenshöjning och förkovring. 3. En certifiering/stämpel som visar att företaget är en del i detta arbete tillsammans med Göteborgs Stad, som företaget kan använda i sin egen marknadsföring. Arbetet för att möta företagens behov och skapa fler jobb till ungdomar genom samverkan med näringslivet påbörjades, men på grund av covid-19 lades detta arbete helt på is under sen vår. Det fanns inga företag som kunde ta emot ungdomar då stora delar av verksamheterna låg nere. I och med corona kom det sig att staden samverkade i större utsträckning än tidigare, som beskrivet ovan. Detta skapade nya möjligheter även för samverkan med näringslivet, som skulle kunna gynna sommarjobben inom den privata sektorn. Lärdomar från detta och en ny strategi för kommunikation kring sommarjobben tas med in i arbetet Förvaltningens bedömning Processer och samverkan behöver fortsätta att utvecklas för att ungdomar över hela staden ska få utökade möjligheter att söka och få ett sommarjobb. I många fall är detta ungdomens första kontakt med arbetslivet, och det är viktigt att jobbet möter ungdomens behov i så stor utsträckning som möjligt. Fokus under 2021 bör ligga på att effektivisera och standardisera processer och samarbetsavtal. Detta för att kunna lägga så stor del av förvaltningens personalresurser som möjligt på kvaliteten på sommarjobben i form av extra stöd till arbetsplatser, samt extra stöd till ungdomen för att hen ska klara sitt sommarjobb. Intresset för sommarjobb som inte är inom traditionella verksamheter är stort, framförallt sommarjobb som inbegriper kultur, entreprenörskap, ledarskap och innovativt arbete. Förvaltningen kommer därför satsa särskilt på sådana projekt under Coronapandemin visar att möjligheterna till samverkan inom staden gällande sommarjobben är större än vad vi tidigare trott och innebär att det finns utvecklingsmöjligheter inför Om staden samverkar mer kring sommarjobb och skapar en tydlig kommunikation kring detta, skulle det också gynna vår samverkan med näringslivet och kunna skapa fler sommarjobb där. Möjligheter att starta ett samarbete med den privata sektorn kring sommarjobb finns således, men risken att arbetet avstannar även 2021 är dock stor, eftersom effekterna av pandemin inte kan förväntas ha klingat av. Därför behöver detta samarbete fokusera på branscher som just nu inte är drabbade av pandemin, digitala lösningar samt framtidssäkrade branscher. Arbetsmarknad och vuxenutbildning Andreas Lökholm Förvaltningsdirektör Linda Högbacka Områdeschef Centrum för arbetsmarknadsanställningar Göteborgs Stad Arbetsmarknad och vuxenutbildning, tjänsteutlåtande 7 (7)

Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER. Feriejobb för ungdomar sommaren

Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER. Feriejobb för ungdomar sommaren Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Feriejobb för ungdomar sommaren 2017 1 Förord Sedan Sveriges Kommuner och Landsting inledde arbetet

Läs mer

Utveckling ferieprocessen 2018

Utveckling ferieprocessen 2018 Arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-11-20 Diarienummer 1186/17 Handläggare Linda Högbacka Telefon 031-3686045 E-post: linda.hogbacka@arbvux.goteborg.se Utveckling ferieprocessen

Läs mer

Yttrande över remiss av motion (2016:19) av Lotta Edholm, Gulan Avci och Hanna Gerdes (samtlig L) om feriejobb för ungdomar

Yttrande över remiss av motion (2016:19) av Lotta Edholm, Gulan Avci och Hanna Gerdes (samtlig L) om feriejobb för ungdomar Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (8) 2016-08-18 Handläggare Jennie Oukbir Telefon: 08-508 35 506 Till Arbetsmarknadsnämnden den 30 augusti 2016 Ärende

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014, komplettering TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2014-01-14 Utvecklingsförvaltningen 1 (7) Karin Sundström Utredare 08-5782 95 09 karin.sundstrom@tyreso.se Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden

Läs mer

Ta emot sommarjobbare i Göteborgs Stad

Ta emot sommarjobbare i Göteborgs Stad Sommarjobb för gymnasiet Arbetsmarknad och vuxenutbildning Ta emot sommarjobbare i Göteborgs Stad www.goteborg.se/sommarjobbgymnasiet Innehåll Summering av sommarjobben 2018 Ansvarsfördelning Citat från

Läs mer

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport

Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport Sommarjobb i Nynäshamns kommun 2017 Rapport HR-avdelningen kommunstyrelseförvaltningen Nynäshamn 2017-09-13 2(8) INNEHÅLLSFÖRTECKNING Sammanfattning... 3 1. Introduktion... 4 2. Syfte... 4 3. Faktasammanställning...

Läs mer

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2016

Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2016 2016-11-10 1 (6) Utbildning och Arbetsmarknad Tor Hatlevoll Fler feriejobb för ungdomar i kommuner och landsting sommaren 2016 Sommaren 2016 erbjöd landets kommuner, landsting och regioner 88 500 unga

Läs mer

Växjösommar. Riktlinjer för feriearbete. Förvaltningen för Arbete och Välfärd. Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar

Växjösommar. Riktlinjer för feriearbete. Förvaltningen för Arbete och Välfärd. Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar Växjösommar Riktlinjer för feriearbete Förvaltningen för Arbete och Välfärd Växjö kommun Arbete och Välfärd Växjösommar Innehåll 1. Utgångspunkter... 2 1.1 Uppdrag... 2 1.2 Ramar... 2 1.3 Växjösommars

Läs mer

Underskrifter Sekreterare... Johan Ahlberg Ordförande... Per Svensson Justerare... Anneli Andelén

Underskrifter Sekreterare... Johan Ahlberg Ordförande... Per Svensson Justerare... Anneli Andelén Protokoll KS näringslivs o arbetsmarknadsutskott Sammanträdesdatum 2019-06-13 Sammanträdestid 12:00-15:00 Ledamöter Per Svensson (S), ordförande Göran Janko (M), 1:e vice ordförande Rebecka Kristensson

Läs mer

Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER

Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Feriejobb för ungdomar sommaren 2018 SAMMANSTÄLLNING AV ENKÄTSVAR FRÅN KOMMUNER, LANDSTING OCH REGIONER Förord Sedan Sveriges Kommuner och Landsting inledde arbetet med att följa kommunernas och landstingens/regionernas

Läs mer

Uppföljning sommarjobb 2018

Uppföljning sommarjobb 2018 Handläggare Helmer Linda Datum 218-1-5 Diarienummer AMN-218-344 Arbetsmarknadsnämnden Uppföljning sommarjobb 218 Förslag till beslut Arbetsmarknadsnämnden föreslås besluta att lägga informationen till

Läs mer

Sommarjobb 2018 Resultatrapport

Sommarjobb 2018 Resultatrapport Sommarjobb Resultatrapport Stockholms stad Om undersökningen Denna rapport redovisar resultat från sommarjobbsenkäten som genomfördes under sommaren. En webbenkät har skickats ut via sms till ungdomar

Läs mer

Vi rustar människor för arbete/studier

Vi rustar människor för arbete/studier Vi rustar människor för arbete/studier 2 Masugnen är Lindesberg kommuns lärcentrum och fungerar som mötesplats, mäklare och motor - för arbetsliv och lärande, där finns vi på Arbetsmarknadsenheten, AME.

Läs mer

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari.

2. När kan jag söka feriearbete inför sommaren 2019? Ansökningen öppnar kl. 08:00 den 1 februari och stänger 28 februari. Här kan du få svar på en del frågor och funderingar som kan uppkomma inför och under ditt feriearbete. Först hittar du en lista med de frågor som sedan besvaras nedan. Läs gärna svaren här i första hand

Läs mer

Datum Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på arbetsmarknaden

Datum Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på arbetsmarknaden KS 22 9 OKTOBER 2013 KOMMUNLEDNINGSKONTORET Handläggare Hansen Gro Datum 2013-08-14 Diarienummer KSN-2013-0676 Kommunstyrelsen Motion av Marlene Burwick (S) om att ge Uppsalas unga en första väg in på

Läs mer

Utvärderingsrapport av feriepraktik Av Maria Mikaelian och Hjalmar Öhagen

Utvärderingsrapport av feriepraktik Av Maria Mikaelian och Hjalmar Öhagen Utvärderingsrapport av feriepraktik 17 Av Maria Mikaelian och Hjalmar Öhagen Innehåll Inledning... 1 Bakgrund/Beskrivning av projektet... 2 Syfte och mål... 3 Projektmål:... 3 Effektmål:... 3 Projektets

Läs mer

Feriejobb en chans att bryta könsmönster!

Feriejobb en chans att bryta könsmönster! FÖRSKOLANS KOMPETENSFÖRSÖRJNING Feriejobb en chans att bryta könsmönster! LÄRANDE EXEMPEL FRÅN FEM KOMMUNER Feriejobb en chans att bryta könsmönster! 1 Innehåll Bakgrund... 3 Feriejobb som en strategi

Läs mer

Rapport Feriearbete sommar 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning

Rapport Feriearbete sommar 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning Rapport Feriearbete sommar 2018 Hässelby-Vällingby stadsdelsförvaltning stockholm.se Innehåll Sammanfattning 3 Syfte med feriearbete 4 Målgrupp för feriearbete 4 Arbetsvillkor 4 Ansökningsperiod 4 Anställning

Läs mer

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016

Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Handlingsplan för näringsliv och arbete 2015-2016 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Vårt arbete börjar hos företagen. Ett starkt näringsliv skapar arbetstillfällen och intäkter till Eskilstuna.

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2016 Hässleholm, 2016-12-19 2016-10-13 fanns det totalt 5378 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 118 personer jämfört med samma

Läs mer

Guide till dig som är handledare

Guide till dig som är handledare Sommarjobb för gymnasiet Centrum för arbetsmarknadsanställningar (CFA) Guide till dig som är handledare www.goteborg.se/sommarjobbgymnasiet Innehåll 3 Att tänka på innan sommarjobbaren börjar 4 Första

Läs mer

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet

Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet En redovisning av den verksamhet som bedrivits innan överenskommelsen tecknas. Inledning Inom Arbetsförmedlingen och kommunen finns en rad verksamheter och

Läs mer

Rapport om sommarpraktik 2014 för högstadieoch gymnasieelever Dnr SO 2014/0168.

Rapport om sommarpraktik 2014 för högstadieoch gymnasieelever Dnr SO 2014/0168. LUNDS KOMMUN Tjänsteskrivelse 1 (6) Socialförvaltningen Jessica Keding 046-35 999 73 jessica.keding@lund.se Socialnämnden Rapport om sommarpraktik 2014 för högstadieoch gymnasieelever Dnr SO 2014/0168.

Läs mer

ommar- PraktikMalmö 2016 Hej, nya och gamla arbetsplatser.

ommar- PraktikMalmö 2016 Hej, nya och gamla arbetsplatser. ommar- S praktik PraktikMalmö 2016 Hej, nya och gamla arbetsplatser. Ung i Sommar Sommarpraktikprojektet = Sant Hej! Välkomna till sommarpraktiken 2016 alla nya och gamla arbetsplatser! I år kan vi meddela

Läs mer

Rapport om feriearbete och feriepraktik 2014

Rapport om feriearbete och feriepraktik 2014 KONTORET FÖR BARN, UNGDOM OCH ARBETSMARKNAD Handläggare Christoffersson Andreas Åström Sinisalo Tobias Sjöman Lena Datum 2014-10-16 Diarienummer UAN-2014-0439 Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden Rapport

Läs mer

Reviderade riktlinjer för Feriepraktik 2015

Reviderade riktlinjer för Feriepraktik 2015 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2015-01-08 GN-2014.335.603 1 (2) HANDLÄGGARE Lilliestråle, Caroline Caroline. Lilliestrale@huddinge.se Gymnasienämnden Reviderade riktlinjer för Feriepraktik 2015 Förslag

Läs mer

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO

... 3. St...3 ...4 ... 4 ... 5... 5... 6...6 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO ... 3 St...3... 3... 4...4... 4... 4... 5... 5... 5... 6... 6...6... 6... 6... 6 2 LOKAL ÖVERENSKOMMELSE OM SAMVERKAN FÖR UNGA TILL ARBETE SWECO Underlag: dokumentation från kommunen, webbplatsen, intervjuer

Läs mer

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta

Jobbtorg Strängnäs. Jobbtorgets uppdrag ska omfatta Jobbtorg Strängnäs Jobbtorg Strängnäs är en satsning på ett integrerat samarbete mellan arbetsmarknadsåtgärder, ekonomiskt bistånd och arbetsförmedlingen. Ett nära samarbete ska också finnas med gymnasieutbildning,

Läs mer

Feriepraktik. information till sökande

Feriepraktik. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Järnagatan 12, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT

PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET SOFINT Ansökan Datum 2015-07-16 Sida 1(1) Individ- och familjeomsorgen Daniel Åhnberg danielo.ahnberg@hellefors.se Mari Grönlund SOFINT c/o Lindesbergs kommun 711 80 Lindesberg PROJEKTANSÖKAN TILL SAMORDNINGSFÖRBUNDET

Läs mer

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen.

Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Äntligen! Ett stöd för alla som hamnat i den här situationen. Entusiastiska kollegor berättar om sina erfarenheter med arbetsintegrerande sociala företag - ASF. Att få ett jobb ska inte behöva vara omöjligt.

Läs mer

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018.

STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE. Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. STÄRKTA INSATSER FÖR FLER I ARBETE Den nya majoritetens jobbpolitik för Linköping 2015-2018. 2 Linköping är en stad med goda förutsättningar för utveckling och framsteg, där möjligheten att få arbete är

Läs mer

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen

Ungdomar utanför gymnasieskolan - ett förtydligat ansvar för stat och kommun - remiss från kommunstyrelsen NORRMALMS STADSDELSFÖRVALTNING SOCIALTJÄNSTAVDELNIN GEN TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (6) 2013-03-27 Handläggare: Gunilla Schedin Telefon: 08-508 09 277 Till Norrmalms stadsdelsnämnd Ungdomar utanför gymnasieskolan

Läs mer

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde

Framtidspaketet. Valprogram för Skövde FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet Valprogram för Skövde 2015-2018 FÖR ALLAS BÄSTA. I HELA SKÖVDE. socialdemokraterna.se/skovde Framtidspaketet För allas bästa. I hela Skövde. Politiken måste alltid blicka framåt och ta

Läs mer

Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher

Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher Matchning och jobbsökning handläggare och jobbcoacher Om undersökningen Målgrupp Antal intervjuer Metod, jobbcoacher anslutna till Arbetsförmedlingen, coach via TSL och handläggare vid Trygghetsrådet,

Läs mer

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde?

Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin. Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden. Hur gör man i Skövde? Den biobaserade byggnaden i den hållbara staden Hur gör man i Skövde? Utlysning av projektmedel 2013-2014 Dnr RUN 614-0186-13 Socialt entreprenörskap Finansierar projekt inom den sociala ekonomin 1. Inbjudan

Läs mer

Sommarjobb i Nacka 2015

Sommarjobb i Nacka 2015 UTVÄRDERING Sommarjobb i Nacka 2015 Sommarjobb i Nacka Inledning Nacka kommun erbjuder sedan några år tillbaka sommarjobb till ungdomar. En första kontakt med arbetsmarknaden är oerhört viktig för alla

Läs mer

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare

Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Handbok för dig som ska handleda sommarjobbare Till handledare för sommarjobbare! Tack för att ni tar emot sommarjobbare på er arbetsplats! Pajala kommuns målsättning med sommarjobben är att: Ge ungdomarna

Läs mer

Ditt digitala verktyg för kränkande behandling

Ditt digitala verktyg för kränkande behandling Ditt digitala verktyg för kränkande behandling Ett processvertyg i linje med skollagen och GDPR Alla kränkningar i förskola och skola ska anmälas till huvudmannen. Idag sker processen för kränkande behandling

Läs mer

Utvärdering av feriejobb för unga

Utvärdering av feriejobb för unga Södermalms stadsdelförvaltning Sociala avdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-01-11 Handläggare Emma Holmgren Telefon: 08-508 13 185 Till Södermalms stadsdelsnämnd 2016-02-04 Utvärdering av feriejobb

Läs mer

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt

Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017 och framåt Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-09-15 Diarienummer 0855/17 Handläggare Tomas Mjörnheden Telefon 031-368 30 12 E-post: tomas.mjornheden@arbvux.goteborg.se Kommunala kriterier Studiestartsstöd hösten 2017

Läs mer

Insatser för ungdomar och unga vuxna i Linköpings kommun

Insatser för ungdomar och unga vuxna i Linköpings kommun [Dubbelklicka här för att infoga en bild] Riktlinjer för Linköpings kommuns feriearbete Insatser för ungdomar och unga vuxna i Linköpings kommun Dokumenttyp: Riktlinjer Antaget av: Bildningsnämnden Status:

Läs mer

Feriepraktik 2016. information till sökande

Feriepraktik 2016. information till sökande Arbetslivskontoret Feriepraktik 2016 information till sökande Kontaktuppgifter Mejl: feriepraktiken@sodertalje.se Telefon: 08-523 017 05 Besöksadress: Nygatan 22, 151 89 Södertälje Postadress: Södertälje

Läs mer

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB

Yttrande över ansökan från American International School of Sweden AB Stadsledningskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-04-19 Diarienummer 0854/18 Handläggare Jonas Österberg Telefon: E-post: jonas.osterberg@stadshuset.goteborg.se Yttrande över ansökan från American International

Läs mer

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015

Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 Utlysningstext socialt entreprenörskap 2015 - projektmedel för utvecklingsinsatser inom social ekonomi Utlysning av projektmedel 2015 Dnr RUN 614-0186-13 1. Inbjudan socialt entreprenörskap i Västra Götaland

Läs mer

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014

Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 TJÄNSTESKRIVELSE Tyresö kommun 2013-11-18 Utvecklingsförvaltningen 1 (11) Karin Sundström Diarienummer Dnr 2013/GAN 0072 Gymnasie- och arbetsmarknadsnämnden Sommarjobb i Tyresö kommun 2014 Förslag till

Läs mer

Rapport feriearbeten 2014

Rapport feriearbeten 2014 Skärholmens stadsdelsförvaltning Medborgarkontoret Rapport Sida 1 (7) 2014-11-10 Bilaga 8 Rapport feriearbeten 2014 Sommarens feriearbeten redovisas först, därefter följer höst- och jullovsarbetena. Feriearbeten

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Forskar utb

Läs mer

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA)

Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Handlingsplan med rutiner för kommunalt aktivitetsansvar (KAA) Datum: 2018-04-20 1 Innehåll Kommunalt aktivitetsansvar Fakta om det kommunala aktivitetsansvaret 3 Arbetsuppgifter inom det kommunala aktivitetsansvaret

Läs mer

Plan för näringsliv och arbete

Plan för näringsliv och arbete Plan för näringsliv och arbete 2017-2018 Så skapar vi förutsättningar för fler jobb Eskilstuna växer, har en ung befolkning och tillhör landets starkaste tillväxtregioner. En av utmaningarna Fler jobb,

Läs mer

Halmstad 14 september. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Halmstad 14 september. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Halmstad 14 september Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens? 2 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens? 3 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville

Läs mer

Riktlinjer för feriepraktik 2014

Riktlinjer för feriepraktik 2014 BARN- OCH UTBILDNINGSFÖRVALTNINGEN 2013-10-15 GN-2013/310 626 1 (5) HANDLÄGGARE Lilliestråle, Caroline 08-535 360 47 Caroline. Lilliestrale@huddinge.se Gymnasienämnden Riktlinjer för feriepraktik 2014

Läs mer

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter

Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Ditt liv, Dina val, Dina rättigheter Spira Assistans skapar Möjligheter Spira Assistans AB Org.nr 556815 4305 info@spiraassistans.se 040-15 66 85 2 Innehåll Presentation 5 Dina kontaktpersoner 10 Arbetsmiljö

Läs mer

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats.

Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Vi matchar arbetskraft med arbetsplats. Framtidens arbetskraft finns här. Idag är matchningen på arbetsmarknaden under all kritik. Arbetsgivarna i flertal branscher skriker efter kompetens. Ungdomarna

Läs mer

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen

Presentation av. Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare. Arbetslivsförvaltningen Presentation av Vägen från passiv bidragstagare till aktiv boråsare Fakta om Borås Stad Folkmängd : 109 880 invånare (2016-12-31) Folkökning: 1 392 (2016) Utrikes födda: 23 290 (2016) Kort om Jobb Borås

Läs mer

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019

Programkatalog. Öppet hus Torsdag 8 november EKONOMI SAMHÄLL. Ekonomi Medier, information & kommunikation GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 Programkatalog 2019 Öppet hus Torsdag 8 november GÖTEBORG GYMNASIEUTBILDNING 2019 EKONOMI SAMHÄLL Ekonomi Medier, information & kommunikation Världen utanför skolan är ditt klassrum. Mitt i stan öppnar

Läs mer

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018

Framställan om kommuncentralt avsatta medel för hållbarhetsbidrag 2018 Fastighetskontoret Tjänsteutlåtande Utfärdat 2018-02-20 Diarienummer 0008/18 Handläggare Lena Thylén Telefon: 368 10 13 E-post: lena.thylen@fastighet.goteborg.se Framställan om kommuncentralt avsatta medel

Läs mer

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap

2010-03-31. Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap 2010-03-31 Barn- och ungdomssatsning för trygghet, jobb och kunskap Sverige ser ut att ha klarat sig igenom finanskrisen bättre än många andra länder. Aktiva insatser för jobben och välfärden, tillsammans

Läs mer

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning

Ansökan om arbetstidsinnovationer till Nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning Tjänsteutlåtande Utfärdat 2017-01-26 Diarienummer N131-0065/17 Individ och familjeomsorg samt Funktionshinder Angelica Winter Telefon 031-365 15 86 E-post: angelica.winter@angered.goteborg.se Ansökan om

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

Första Steget Utvärderingsrapport 2015. Av Maria Mikaelian och Jenny Korhonen

Första Steget Utvärderingsrapport 2015. Av Maria Mikaelian och Jenny Korhonen Första Steget Utvärderingsrapport 15 Av Maria Mikaelian och Jenny Korhonen Inledning Denna utvärderingsrapport har till syfte att beskriva vad projektet Första Steget 15 resulterade i och vad feriepraktikanter

Läs mer

Marknadsföring ring av mig

Marknadsföring ring av mig Välkomna till förelf reläsning Marknadsföring ring av mig Marie Simonsson, affärsomr rsområdeschef JENSEN education Innehåll KY-utbildningens roll påp arbetsmarknaden LiA/arbetss /arbetssökande >Vad krävs

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Forskar utb

Läs mer

KA - Det kommunala aktivitetsansvaret. Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12

KA - Det kommunala aktivitetsansvaret. Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12 KA - Det kommunala aktivitetsansvaret Beslutad av kommunstyrelsen 2015-05-12 Varför behöver vi ha en strategi för KA det kommunala aktivitetsansvaret? Det finns goda skäl för kommunen att satsa på ungas

Läs mer

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018

KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN 2017/2018 VUXENUTBILDNING KOMVUX I ÅTVIDABERGS KOMMUN Den kommunala vuxenutbildningen i Åtvidaberg består av utbildning i Svenska för invandrare (SFI), Grundläggande vuxenutbildning

Läs mer

Program för att stödja och utveckla sociala företag!

Program för att stödja och utveckla sociala företag! Program för att stödja och utveckla sociala företag! Detta är SKOOPIs viktigaste krav till myndigheter och politiker på främst riksnivå, men även i kommunerna. De arbetsintegrerande sociala företagen måste

Läs mer

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering

Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd, återrapportering Tjänsteskrivelse 1 (5) Kommunledningsförvaltningen Paul Håkansson 2018-08-28 rev 2018-09-27 rev 2018-10-15 Dnr KS 2018-555 Kommunstyrelsen Fler i arbete snabbare etablering och minskade kostnader i försörjningsstöd,

Läs mer

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014

Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Medarbetarundersökning Göteborgs Stad 2014 Precis som i förra årets medarbetarundersökning är det 2014 en gemensam enkät för chefer och medarbetare. Detta innebär att du svarar på frågorna i enkäten utifrån

Läs mer

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag

Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag POLICY 1 (5) Försäkringskassans inriktning för arbete med arbetsintegrerande sociala företag Den här policyn vänder sig till chefer och medarbetare som kommer i kontakt med arbetsintegrerande sociala företag

Läs mer

Information till ungdomar

Information till ungdomar Information till ungdomar Informationen här, är till dig som eventuellt ska söka Feriepraktik. OBS! Nytt från och med det året Från och med år 2017 feriepraktik kommer att erbjudas bara ungdomar som är

Läs mer

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv

Skellefteå. Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Skellefteå Samordning av insatser utifrån ett individperspektiv Samlokalisering av fyra myndigheter Skellefteå kommun Arbetsförmedlingen Försäkringskassan Västerbottenslänslandsting Professioner/kompetenser

Läs mer

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE

HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE HANDLEDARE INOM TEKNIKCOLLEGE Välkommen som handledare inom Teknikcollege Denna broschyr är en första allmän information till dig som handledare inom Teknikcollege. Du kommer också att under handledarutbildningen

Läs mer

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4.

1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll. 3. Lärarhandledning Utdrag ur Lpo 94 4. 1. Innehållsförteckning till detta häfte 2. Pärm Försättsblad till pärm Innehåll 2.1 Definition av SAK...flik 1 2.2 SAK planering för klass...flik 2 2.3 Branschöversikt...flik 3 2.4 Individuell handlingsplan...flik

Läs mer

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden

Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Varför PRAO och praktik? Samverkan för framtiden Möjligheter med prao och praktik! Att ta emot elever på prao och praktik är ett bra tillfälle att ge dem en positiv bild av din arbetsplats och av arbetslivet.

Läs mer

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta

Samverkan gällande unga som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Bilaga 1 Samverkan gällande unga 16-24 som varken arbetar eller studerar, eller som är undersysselsatta Inledning Det finns sedan tidigare, och inom ramen för DUA, en överenskommelse mellan Arbetsförmedlingen

Läs mer

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3

Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn. 1 Inledning... 3 RIKTLINJE Riktlinjer för bistånd till ensamkommande barn Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Särskilda förutsättningar... 3 2.1 Barns behov i centrum - BBIC... 3 2.2 Evidensbaserad praktik... 3 3 Jourhem...

Läs mer

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS

FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS FÖR TORSÅS FRAMÅT. RÖSTA S. Ett bättre Torsås. För alla! FRAMTIDSPARTIET I TORSÅS TORSÅS KAN BÄTTRE. Det spelar roll vem som styr och leder kommunen. Här kan du läsa om några av de politiska prioriteringar

Läs mer

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012

Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 Arbetsförmedlingens Återrapportering 2012 12 februari 2009-2011 Sida: 2 av 14 Sida: 3 av 14 Dnr: Af-2011/036396 Datum: 2012-02-12 Återrapportering enligt regeringsbeslut 2011-04-28 om förlängning av uppdraget

Läs mer

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun

Serviceassistent. Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna. Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Serviceassistent Lärlingar inom särskild utbildning för vuxna Inger Dahlgren Rektor gymnasiesärskolan Umeå kommun Bygga broar Sammanfattning Lärlingsutbildning inom Vuxenutbildningen Samverkan med gymnasiesärskolan

Läs mer

Bilaga 1, kartläggning av målgruppen

Bilaga 1, kartläggning av målgruppen Gislaved, Gnosjö och Värnamo (GGV) Gnosjöregionen Gislaved (ca 30 000 invånare), Gnosjö (ca 10 000 invånare) och Värnamo (ca 33 000 invånare) kommun är del av den så kallade Gnosjöandan. Denna anda är

Läs mer

RAPPORT 1 (5) Järfälla kommuns feriepraktiksgaranti män kvinnor. Ungdomar år i Järfälla kommun (totalt 3 766)

RAPPORT 1 (5) Järfälla kommuns feriepraktiksgaranti män kvinnor. Ungdomar år i Järfälla kommun (totalt 3 766) Antal ungdomar RAPPORT 1 (5) 2018-10-16 (rev. 2018-10-30) Kompetensnämnden Dnr. Kon 2018/97 Järfälla kommuns feriepraktiksgaranti 2018 Bakgrund Sedan 2015 erbjuder Järfälla kommun feriepraktiksgaranti

Läs mer

En erfarenhet rikare UNGDOMARS SYN PÅ FERIEJOBBEN SOMMAREN 2013

En erfarenhet rikare UNGDOMARS SYN PÅ FERIEJOBBEN SOMMAREN 2013 En erfarenhet rikare UNGDOMARS SYN PÅ FERIEJOBBEN SOMMAREN 2013 Förord Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) har genomfört en enkätstudie i syfte att ta reda på vad ungdomar ansåg om det feriejobb de haft

Läs mer

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014

ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 78 000 ungdomar i feriejobb/feriepraktik 1 sommaren 2014 Sommaren 2014 har landets kommuner och landsting ordnat feriejobb/feriepraktik åt 78 000 ungdomar. I en enkät som har besvarats av 229 kommuner

Läs mer

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009

Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro Vänsterpartiets och socialdemokraternas budget för Vuxenutbildnings och arbetsmarknadsnämnden 2009 Ett hållbart Örebro - Vänsterpartiets och socialdemokraternas förslag till budget

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Kompetensbåten 2017 ETG

Kompetensbåten 2017 ETG Kompetensbåten 2017 ETG Svårt att hitta nya medarbetare En bra utbildning enligt Svenskt Näringsliv? Samverkan Ledarskap och lärare Resultat Kvalitet Attraktionskraft 3 Samverkan med skolor eller utbildningssamordnare

Läs mer

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm,

Bilaga 4 Nuläge och måluppfyllelse Hässleholm, Nuläge och måluppfyllelse 2017 Hässleholm, 2017-12-20 2017-10-13 fanns det totalt 5352 ungdomar mellan 16-24 år folkbokförda i Hässleholms kommun, vilket är en minskning med 26 personer jämfört med samma

Läs mer

Ett vägledningscentrum i samverkan

Ett vägledningscentrum i samverkan Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsförvaltningen Vuxenutbildningen Sofia Axelsson, 070-167 89 25 Datum 1 (7) Arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden Ett

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI - KOMPETENSCENTRA FÖR EFFEKTIV RESURSANVÄNDNING TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi

Läs mer

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet.

Kompetensförsörjningsplan 2017 område grundskola. Förslag till beslut Stadsdelsnämnden antecknar rapporten till protokollet. Västra Göteborg Rapport Utfärdat: 2017-03-02 Diarienummer: N137-0162/17 Sektor Utbildning, område grundskola Amanda Andersson Telefon: 365 00 00 E-post: amanda.andersson@vastra.goteborg.se Kompetensförsörjningsplan

Läs mer

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige

Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Köpings kommun ska vara en av de bästa skolkommunerna i Sverige Skolplan 2015 2019 Vår skolplan Barn- och utbildningsnämnden, kommundelsnämnden och social- och arbetsmarknadsnämnden har antagit en skolplan

Läs mer

Tabell 1: 10 högsta lönenivåer bland 16-åringar*

Tabell 1: 10 högsta lönenivåer bland 16-åringar* . Inledning Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund SSU genomför årligen en undersökning riktad till alla Sveriges kommuner angående sommarjobb respektive feriepraktik för ungdomar. Undersökningen riktar

Läs mer

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland?

Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Livsmedelssektorn saknar arbetskraft vem gör vad i Västra Götaland? Kompetensförsörjning med hjälp av utrikesfödda Det råder fortsatt problem med etablering på arbetsmarknaden samtidigt som arbetsmarknaden

Läs mer

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar

Kultur i ögonhöjd - för, med och av barn och unga. Strategisk plan för barn- och ungdomskultur i Stockholm remissvar ENSKEDE-ÅRSTA-VANTÖRS STADSDELSFÖRVALTNING FÖRSKOLA OCH FRITID TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2008-11-19 Handläggare: Agneta Stenborg Telefon: 076-12 90 199 Till Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsnämnd Kultur

Läs mer

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg

Regler för ansökan och placering i förskola och pedagogisk omsorg TJÄNSTEUTLÅTANDE Datum 2017-10-09 Sida 1 (4) Diarienr FSN 2017/00171-6.0.1 Barn- och utbildningsförvaltningen Katarina Lindh Epost: katarina.lindh@vasteras.se Kopia till Förskolenämnden Regler för ansökan

Läs mer