KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut , se bilaga l Dnr

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, 19651214. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-161667"

Transkript

1 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM UM Migrationsdomstolen Meddelad i Enhet 22 Stockholm Sida l (5) KLAGANDE Wafaa Bahnam Ibraheem Ibraheem, Ombud: Advokat Michel Bannoro Andersson & Barmoro Advokatbyrå HB Köpmangatan 3, 4 tr Södertälje MOTPART Migrationsverket Förvaltningsprocessenheten i Solna Box Solna ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut , se bilaga l Dnr SAKEN Uppehållstillstånd enligt utlänningslagen (2005:716) - UtlL DOMSLUT Migrationsdomstolen upphäver Migrationsverkets beslut och beviljar Wafaa Bahnani Ibraheem permanent uppehållstillstånd. Dok.Id 6477 Postadress Besöksadress Telefon Telefax Expeditionstid Tegeluddsvägen l måndag - fredag Stockholm E-post: 09:00-15:00 forvaltningsrattenistockholm@dom.se

2 Sida 2 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen YRKANDEN M.M. Wafaa Bahnam Ibraheem yrkar att hon ska beviljas uppehållstillstånd och anför i huvudsak följande. Hon har ett särskilt beroendeförhållande till sin son. De har alltid levt i en utsatt situation och varit beroende av varandra. Hon har aldrig levt åtskilt från honom och hon har inte någon som kan ta hand om henne. Separationen från sonen har allvarligt försämrat hennes psykiska hälsa. Även hans hälsa har försämrats med anledning av Migrationsverkets beslut. Hon vistas i Syrien sedan början av 2008, kan inte arbeta och saknar möjligheter att försörja sig. Hon har inte något uppehållstillstånd i landet och kan när som helst tvingas att återvända till hemlandet. Migrationsverket bestrider bifall till överklagandet. Migrationsdomstolen har i dom denna dag (målnr UM ) tagit ställning till Sarab Bashar Sinhareebs överklagande av Migrationsverkets beslut att avslå hennes ansökan om uppehållstillstånd. DOMSKÄL Frågan om uppehållstillstånd för en förälder som någon gång bott tillsammans med ert i Sverige bosatt barn får, enligt vad Migrationsöverdomstolen uttalat, i första hand anses reglerad genom bestämmelsen i 5 kap. 3 a första stycket 2 UtlL. En utgångspunkt är att det vanligtvis föreligger ett mycket starkt beroendeförhållande mellan en mor och ett barn, i synnerhet när fråga är om ett barn i låg ålder. I allmänhet får det krävas att beroendeförhållandet ska vara ömsesidigt. När modern uttryckligen medgett att barnet får bosätta sig i Sverige, utan att det framkommit några bärande omständigheter som förklarar varför, har det särskilda beroendeförhållandet mellan modern och barnet brutits (MIG 2008:33).

3 Sida 3 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen Fadi Bashar Sinhareeb har uppgett det var hans mors och hans farbrors beslut att han skulle resa till Sverige och att modern sålde huset i Irak för att finansiera hans resa till Sverige. Wafaa Bahnam Ibraheem har således frivilligt medverkat till Fadi Bashar Sinhareebs bosättning i Sverige. Mot bakgrund av vad som far anses allmänt känt om situationen för kristna i Bagdad vid tidpunkten för sonens resa till Sverige finns det inte skäl till något annat antagande än att det varit pga. de allvarliga förhållandena och av omsorg om sonen som hon valt att skiljas från honom. Det får vidare antas att hon hyst en förhoppning om att kunna återförenas med honom i Sverige så snart som möjligt. Under sådana förhållanden kan hennes medverkan till sonens resa till Sverige inte tas till intäkt för att det inte skulle finnas ett särskilt beroendeförhållande dem emellan. Inte heller den omständigheten att sonen snart fyller arton år föranleder en sådan bedömning. Bestämmelsen i 5 kap. 3 a UtlL är fakultativ, vilket har ansetts innebära att beslutsorganen ges ett inte oväsentligt utrymme för lämplighetsbedömningar, varvid sådant som lagstiftningens allmänna migrationspolitiska grunder, skälighetshänsyn eller to.m. rent skönsmässiga överväganden kan bli bestämmande för avgörandena i de särskilda fallen (Lagrådets yttrande, prop. 2004/05:170 s. 486). I förarbetena till motsvarande bestämmelse i den äldre utlänningslagen (1989:529) angav regeringen som skäl för att ge bestämmelsen en fakultativ karaktär att undantag annars skulle få göras för en rad situationer där det trots att det rör sig om medlemmar av kärnfamiljen inte alltid är rimligt att tillstånd beviljas. Som exempel på en sådan situation angav regeringen att förhållandena kan vara sådana att familjeåterföreningen med fördel kan ske i ett annat land, där en majoritet av familjemedlemmarna finns och dit den härvarande har möjlighet att flytta (prop. 1996/97:25 s. 111 f.). Även i förarbetena till den lagstiftning genom vilken Sverige genomförde EG-direktivet om rätt till familjeåterförening berördes nu aktuell fråga. Regeringen angav följande. Grunden för att ensamkommande barn i dag beviljas permanent uppehållstillstånd enligt be-

4 Sida 4 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM UM I STOCKHOLM Migrationsdomstolen stämmelsen om humanitära skäl är i de flesta fall att barnets föräldrar inte kan spåras. Om föräldrarna i ett sådant fall ansöker om att få återförenas med sitt barn i Sverige ska en individuell prövning göras. Eftersom det i dessa fall inte föreligger något skyddsbehov i utlänningslagens mening bör utgångspunkten vid den individuella prövningen vara att återföreningen ska ske i det land där den största delen av familjen lagligen vistas. Prövningen ska dock göras utifrån vad som är bäst för barnet (prop. 2005/06:72 s. 46.). I förevarande fall är situationen annorlunda än den som regeringen beskrev i de sistnämnda förarbetsuttalandena. Wafaa Bahnam Ibraheems son uppgav nämligen under handläggningen av hans ärende att han stod i regelbunden kontakt med sin mor i hemlandet. I Migrationsverkets beslut den 14 april 2008, genom vilket sonen beviljades permanent uppehållstillstånd, gjorde verket också bedömningen att det inte framkommit några omständigheter som medförde att det skulle strida mot hans bästa att återvända till familjen i hemlandet. Som skäl för att ändå bevilja honom uppehållstillstånd angav verket att det emellertid i hans fall saknades förutsättningar att inom rimlig tid ordna med ett mottagande för honom i hemlandet. Migrationsverket har således tidigare gjort bedömningen att återförening inte kan ske i det land där den största delen av familjen vistas. Under sådana förhållanden framstår det inte som skäligt att, inom ramen för det utrymme som bestämmelsens fakultativa karaktär ger, nu neka Wafaa Bahnam Ibraheem uppehållstillstånd. Wafaa Bahnam Ibraheems överklagande ska således bifallas och hon ska beviljas permanent uppehållstillstånd i Sverige med stöd av 5 kap. 3 a första stycket 2 UtlL. HUR MAN ÖVERKLAGAR, se bilaga 2 (DV 3110).

5 FÖRVALTNINGSRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsdomstolen DOM Sida 5 UM ;en vjm)der Stad.an*" I avgörandet har även deltagit nämndemännen Marie-Louise Björkman, Jonas Eklund och Eija Räty. Föredragande har varit Ida Nordholm.

6 1/4 Tillståndsenheten i Uppsala Anders Thomas Migrationsverket Beslut Beteckning frikf u Sökande Ibraheem, Wafaa Bahnam Ibraheem, född , kvinna, medborgare i Irak Beslut Migrationsverket beslutar att - avslå din ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd Då referenten i Sverige är minderårig, ombeds ambassaden underrätta sökanden om beslutet. Migrationsverket Önskar besked när detta skett. Cecilia Nord Beslutsfattare Anders Thomas Föredragande Underskrivet original förvaras hos Migrationsverket. Beslut skickat till Embassy of Sweden in Damascus, U Kopia till Ibraheem Wafaa Bahnam Ibraheem, Huvudmottagare Sinhareeb Fadi Bashar Migrationsverket Tillståndsenheten i Uppsala Besöksadress Bolandsgatan 10 Postadress Box 1323 SE Uppsala Telefon Telefax E-post tnigrationsverket@migrationsyerket.se Hemsida Organisationsnr Dokumentid:

7 Beteckning /4 Ansökan och utredning Den 18 oktober 2007 ansökte du om uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige på grund av anknytning till din minderårige son Fadi Bashar Sinhareeb som är bosätt i Sverige. Medsökande är din dotter Sarab Bashar Sinhareeb. I ärendet har muntliga utredningar hållits med dig och med Fadi Bashar Sinhareeb. Du har lämnat in översättningar av födelsebevis och utdrag ur det irakiska folkbokföringsregistrel Skälen för beslutet Av uppvisade handlingar och muntliga uppgifter som har lämnats i ärendet finner Migrationsverket att ni har gjort sannolikt att Fadi Bashar Sinhareeb är din son. Föräldrar har dock ingen ovillkorlig rätt att återförenas med ett barn som är bosatt i Sverige. Enligt l kap. 10 utlänningslagen ska i fall som rör barn särskilt beaktas vad hänsyn till barnets hälsa och utveckling samt barnets bästa i övrigt kräver. Av 5 kap. 3 första stycket 4 framgår att uppehållstillstånd ska ges, om inte annat följer av b, till en utlänning som är förälder till ett ogift utländskt barn som är flykting eller skyddsbehövande i övrigt, om barnet vid ankomsten till Sverige var skilt från båda sina föräldrar eller från någon annan vuxen person som får anses ha trätt i föräldrars ställe, eller om barnet lämnats ensamt efter ankomsten. Enligt regeringens proposition 2005/06:72 s. 46 ska prövningen göras utifrån vad som är bäst för barnet. Den 30 oktober 2008 förordnades Omar Karim som vårdnadshavare för Fadi Bashar Sinhareeb enligt tingsrättens beslut och du har accepterat honom som vårdnadshavare. Migrationsverket konstaterar därmed att Omar Karim trätt i Fadi Bashar Sinhareebs föräldrars ställe. Fadi Bashar Sinhareeb är inte flykting eller skyddsbehövande i övrigt. Du kan därför inte beviljas uppehållstillstånd med stöd av 5 kap. 3 första stycket 4 utlänningslagen. Av 5 kap. 3 a tredje stycket punkt 2 uflänningslagen framgår vidare att uppehållstillstånd får beviljas en utlänning som är anhörig till någon som är flykting eller skyddsbehövande i övrigt när det finns synnerliga skäl. Migrationsverket konstaterar att Fadi Bashar Sinhareeb sökte asyl i Sverige den 3 december 2007 och beviljades permanent uppehållstillstånd den 14 april 2008 eftersom det vid beslutstillfället inte gick att ordna med ett mottagande för honom i hemlandet. Han är inte flykting eller skyddsbehövande i övrigt. Det finns därmed inte förutsättningar att bevilja dig uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 a tredje stycket kap. 3 a tredje stycket 3 utlännrngslagen framgår att uppehållstillstånd får beviljas om det finns synnerliga skäl på grund av särskild anknytning till Dokumentid:

8 Beteckning /4 Sverige. Tillämpningen av ovanstående praxis är restriktiv och uppehållstillstånd ska endast beviljas i undantagsfall då det handlar om ömmande och udda situationer. Enligt både dig och Fadi Bashar Sinhareeb har din dotter en blodsjukdom. Enligt Fadi Bashar Sinhareeb är en av orsakerna att ni ansökt om uppehållstillstånd i Sverige på grund av anknytning till honom att din dotter ska kunna få sjukvård i Sverige. Migrationsverket menar att vare sig din sociala situation eller din dotters blodsjukdom kan anses utgöra sådana udda och ömmande omständigheter som avses i ovanstående paragraf. I regeringens förarbeten framgår att när det gäller ansökningar från föräldrar för återförening med barn i Sverige är utgångspunkten att det är barnet som ska återförenas med sina föräldrar och inte tvärtom. Om inte skyddsbehov finns ska arbetet med att främja återförening av familjen därför inriktas på hemlandet eller det land där barnets familj annars vistas (prop. 1996/97:25 s. 229). Överväganden i enlighet med den hänsyn till barnets bästa som föreskrivs i l kap. 10 utlänningslagen, leder enligt Migrationsverkets mening inte till bedömningen att det är oförenligt med din sons bästa att han återvänder till hemlandet för att återförenas med dig, alternativt på ett annat sätt. Du har själv fattat beslut om att skicka din son Fadi Bashar Sinhareeb till Sverige och därmed separera dig och din dotter från honom. Du har även accepterat att Omar Karim får vårdnaden om Fadi Bashar Sinhareeb. Därför beviljas du inte uppehållstillstånd enligt 5 kap. 3 a tredje stycket 3 utiänningslagen. Inte heller i övrigt finner Migrationsverket skäl att bevilja din ansökan om uppehållstillstånd. Vi avslår därför din ansökan. Dokumentid:

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet.

DOM. SAKEN Återkallelse av permanent uppehållstillstånd MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT. Migrationsöverdomstolen avslår överklagandet. KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (5) KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Stockholms län, migrationsdomstolen, dom den 17 januari 2008 i mål

Läs mer

KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-194848

KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut 2009-05-08, se bilaga l Dnr 11-194848 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr I STOCKHOLM 2010-05-05 UM11701-10 Migrationsdomstolen Meddelad! Enhet 22 Stockholm Sida l (3) KLAGANDE Sarab Bashar Sinhareeb Sinhareeb, 19890518 Ombud: Advokat Michel Barmoro

Läs mer

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm DOM 2011-03-31 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 25421-10 Enhet 22 1 KLAGANDE Ganna Petrovna Chyzhevska, 201215 c/o Svetlana Otto Vasavägen 93 177 32 Järfälla Ombud och offentligt biträde: Nina Norberg Advokatfirman

Läs mer

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413

Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13. KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Sida l (3) KAMMARRÄTTEN T^ /^ A /f Mål nr UM 31-13 JJUIVL Migrationsöverdomstolen 2013-01-08 Avdelning 2 Meddelad i Stockholm KLAGANDE Patrick Kimani Mungai, 810413 Ombud och offentligt biträde: Advokaten

Läs mer

Ärende om uppehållstillstånd m.m.

Ärende om uppehållstillstånd m.m. Akt 1.8 1 / 6 Asylprövningsenhet 3 i Göteborg Beslut 2010-03-08 Beteckning Ärende om uppehållstillstånd m.m. Sökande, samt,, samtliga medborgare i Serbien (Nedan benämnda "familjen") Adress: Offentligt

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Skåne län, migrationsdomstolen, dom den 5

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige; SFS 2016:752 Utkom från trycket den 30 juni 2016 utfärdad den 22 juni 2016. Enligt riksdagens

Läs mer

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 5 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (8) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART 1, 64 2., 70 3., 92 4., 96 5., 03 samtliga medborgare i f.d. statsförbundet

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (7) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 11

Läs mer

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping

DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Avdelning 2 DOM 2011-06-15 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 3684-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm 103 51 Stockholm MOTPART XX, ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 5 februari 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 6 juli 2015 i mål nr 2949-15 SAKEN Rätt att ta del av

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 10 mars 2014 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Jönköpings dom den 27 juni 2012

Läs mer

KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 18 mars 2010, dnr 11-482841, bilaga l

KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 18 mars 2010, dnr 11-482841, bilaga l FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Mål nr IMALMÖ 2010-11-01 UM1830-10 Migrationsdomstolen, Avd 5 Meddelad i Zoi Limberi Malmö Sida l (3 KLAGANDE Hussein Alaa Hussein Al-Haideri, 920306- Ombud: Zainb Sadiq Sami Frans

Läs mer

DOM 2016-04-15 Stockholm

DOM 2016-04-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen 060307 DOM 2016-04-15 Stockholm Mål nr P 11688-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-14 i mål nr P 3069-15, se bilaga

Läs mer

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping

DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping .-0: KAMMARRÄTTEN IJÖNKÖPING Avdelning 2 DOM 2012-12-18 Meddelad i Jönköping Sida l (3) Mål nr 3260-12 KLAGANDE Migrationsverket, Mottagningsenheten i Högsby Box 140 579 23 Högsby MOTPARTER 1. Idiana Fawzi

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 12 november 2014 KLAGANDE AA Arbetsliv och Forskning Box 4204 203 13 Malmö ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs beslut den 4 december

Läs mer

DOM 2011-11-29 Meddelad i Stockholm

DOM 2011-11-29 Meddelad i Stockholm Migrationsöverdomstolen 2011-11-29 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 44-11 1 KLAGANDE Ombud: Offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Stockholm, migrationsdomstolen,

Läs mer

DOM 2015-05-25 Stockholm

DOM 2015-05-25 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060301 DOM 2015-05-25 Stockholm Mål nr M 4115-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2015-04-24 i mål nr M 2707-13, se bilaga KLAGANDE

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 14 juni 2010 KLAGANDE AA MOTPART Försäkringskassan 103 51 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 3 april 2008 i mål nr 4221-07,

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2016:2 Målnummer: UM3370-15 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2016-02-05 Rubrik: Lagrum: Rättsfall: En asylansökan från en utlänning som har ett avlägsnandebeslut

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juli 2009 B 4144-08 KLAGANDE ID Ombud och offentlig försvarare: Advokat PB MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Grovt

Läs mer

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn Inkom Migrationsverket Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn Din partner (och barn) har ansökt om tillstånd för att bosätta sig i Sverige. Vi börjar handläggningen av ansökan genom

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 26 januari 2011 KLAGANDE AA Ombud: Förbundsjurist Anne Rajmic LO-TCO Rättsskydd AB Box 1155 111 81 Stockholm MOTPART Försäkringskassan 103

Läs mer

DOM 2015-12-30 Stockholm

DOM 2015-12-30 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060305 DOM 2015-12-30 Stockholm Mål nr P 6615-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, beslut 2015-06-24 i mål nr P 3329-15,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 30 juni 2014 KLAGANDE AA Ombud: BB ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Stockholms beslut den 20 januari 2014 i ärende AdmD 701-2013,

Läs mer

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Enhet 15 DOM 2015-02-20 Meddelad i Stockholm Mål nr 1147-15 1 SÖKANDE Resurs för resor och turism i Norden AB, 556454-4210 Norrsunda Skoby 105 195 95 Rosersberg MOTPART Tillväxtverket Stockholmskontoret

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 21 oktober 2014 Ö 5774-13 KLAGANDE TO Rättegångsbiträde enligt föräldrabalken: Advokat JS MOTPART Göteborgs Överförmyndarförvaltning

Läs mer

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga. Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm l STOCKHOLM T^/^A /T UU1V1 2011-10-24 Meddelad i Stockholm Sida l (8) Mål m UM 2599 ~ l l KLAGANDE Sekretessbelagda uppgifter, se bilaga Ombud: Jur.kand. Gabriel Donner Riddargatan 45 114 57 Stockholm

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:12 Målnummer: UM1173-12 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-10-12 Rubrik: En migrationsdomstol får inte som första instans, utan att Migrationsverket

Läs mer

DOM 2016-07-19 Stockholm

DOM 2016-07-19 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 0601 DOM 2016-07-19 Stockholm Mål nr P 5664-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2016-06-17 i mål P 2325-16, se

Läs mer

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Enhet 14 SÖKANDE Foria AB, 556069-1684 Morabergsvägen 17 152 28 Södertälje MOTPART Tyresö kommun 135 81 Tyresö SAKEN Offentlig upphandling DOM 2014-05-06 Meddelad i Stockholm Mål nr 1782-14 1 FÖRVALTNINGSRÄTTENS

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 8 mars 2016 KLAGANDE AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Sveriges riksbanks beslut den 17 december 2015 i ärende dnr 2015-00746 SAKEN Rätt att ta del

Läs mer

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05

Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 Informationsmeddelande IM2013: 041 2013-04-05 1 (6) Ett IM gäller i högst ett år från utgivningsdatum, men kan upphöra att gälla tidigare. För korrekt information om vilka IM som är giltiga, titta alltid

Läs mer

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt

Ansökan om medgivande att fullgöra skolplikten på annat sätt Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2014-12-02 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2014-12-18 Ansökan om medgivande att fullgöra

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (5) meddelat i Stockholm den 16 december 2015 KLAGANDE Diligentia Fyrkanten AB, 556652-4210 Ombud: AA och BB Skeppsbron Skatt Skeppsbron 20 111 30 Stockholm MOTPART

Läs mer

DOM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm

DOM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2016-04-07 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2908-15 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ikhra Abdulle Adow, 921010 Ombud: Advokat Jessica Sunnervall Advokatfirman Salmi & Partners Odinsgatan

Läs mer

DOM 2015-10-27 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-10-27 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-10-27 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3435-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom den 1 april 2015 i mål

Läs mer

DOM 2016-05-18 Stockholm

DOM 2016-05-18 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060305 DOM 2016-05-18 Stockholm Mål nr F 11462-15 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Växjö tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2015-12-11 i mål F 4796-15, se bilaga KLAGANDE H M SAKEN Förrättningskostnad

Läs mer

To:0008'5616B655 H6 40 972490. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 2 mars 2011, se bilaga l Dnr 11-712239

To:0008'5616B655 H6 40 972490. ÖVERKLAGAT BESLUT Migrationsverkets beslut den 2 mars 2011, se bilaga l Dnr 11-712239 F rom:förvaltningsratten To:0008'5616B655 H6 40 972490 FÖRVALTNINGSRÄTTEN DOM Avd. 22 Meddelad i Astrid Lindeskog Malmö 26/10/2011 09:43 #020 P.002/012 Mål nr UM 3445-11 Sida l (7) KLAGANDE Nima Ghaleh

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om svenskt medborgarskap; SFS 2001:82 Utkom från trycket den 13 mars 2001 utfärdad den 1 mars 2001. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Förvärv av svenskt medborgarskap

Läs mer

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet

Ansökan om bidrag för studier vid svensk skola i utlandet Utbildningsförvaltningen Grundskoleavdelning Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2015-09-03 Handläggare Ted Sandqvist Telefon: 08-508 33 903 Till Utbildningsnämnden 2015-09-21 Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15).

HFD 2016 Ref 52. Högsta förvaltningsdomstolen meddelade den 20 juni 2016 följande beslut (mål nr 6499-15). HFD 2016 ref. 52 Skäl för byte till ett offentligt biträde som den enskilde har särskilt förtroende för har ansetts föreligga när några betydande biträdeskostnader ännu inte kunnat uppstå i målet. 26 rättshjälpslagen

Läs mer

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7)

Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige (dnr Ju2016/01307/L7) 2016-03-01 Dnr UM2016/08384/ANKA Gunnar Fröberg ambassadråd Charlotte Kämpe andre ambassadsekreterare Justiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Remiss av utkastet till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS BESLUT 1 (7) meddelat i Stockholm den 20 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jannica Jansdotter Advoca Advokatbyrå AB Sätervägen 143 776 93 Hedemora MOTPART Justitiekanslern

Läs mer

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-09-28 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 11040-11 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen,

Läs mer

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping

DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Avdelning 1 DOM 2010-10-12 Meddelad i Jönköping Sida 1 (5) Mål nr 768-10 KLAGANDE Försäkringskassan Processjuridiska enheten/stockholm MOTPART E F Ombud: Erik Ward Wards juridik ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten

Läs mer

DOM 2015-01-15 Stockholm

DOM 2015-01-15 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Mark- och miljööverdomstolen Rotel 060210 DOM 2015-01-15 Stockholm Mål nr M 7491-14 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Nacka tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2014-07-17 i mål nr M 2836-14, se

Läs mer

REGERINGSRÄTTENS DOM

REGERINGSRÄTTENS DOM REGERINGSRÄTTENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 19 november 2009 KLAGANDE AA Ombud: Advokat Jonas Granfelt Advokatfirman Althin Skeppsbron 28 111 30 Stockholm MOTPART Länsstyrelsen i Stockholms län

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 juni 2016 B 5976-14 KLAGANDE GG Offentlig försvarare: Advokat NL MOTPART Riksåklagaren Box 5553 114 85 Stockholm SAKEN Jaktbrott ÖVERKLAGAT

Läs mer

DOM 2015-01-30 Stockholm

DOM 2015-01-30 Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 060102 DOM 2015-01-30 Stockholm Mål nr M 8081-14 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Statens va-nämnds beslut 2014-06-16, i mål nr Va 287/11, BVa 56, se bilaga A KLAGANDE RE MOTPART Kristianstads

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 27 december 2005 T 3637-04 KLAGANDE OCH MOTPART FG Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat GL KLAGANDE OCH MOTPART X Ombud och

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS AVGÖRANDE KAMMARRÄTTEN I STOCKHOLM Migrationsöverdomstolen Avdelning 1 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 2686-09 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPART God man: Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (6) meddelad i Stockholm den 23 juni 2016 KLAGANDE Fidelity Funds SICAV Ombud: Advokat Mattias Schömer Advokatfirman Vinge KB Box 1703 111 87 Stockholm MOTPART Skatteverket

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om statlig ersättning för insatser för vissa utlänningar; SFS 2010:1122 Utkom från trycket den 28 september 2010 utfärdad den 10 september 2010. Regeringen föreskriver

Läs mer

DOM 2016-04-13 Stockholm

DOM 2016-04-13 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT Rotel 060304 DOM 2016-04-13 Stockholm Mål nr F 840-16 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Umeå tingsrätts, mark- och miljödomstolen, slutliga beslut 2016-01-25 i mål nr F 1589-15, se bilaga A KLAGANDE

Läs mer

Lagrådsremiss. Åtgärder mot familjeseparation inom migrationsområdet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Lagrådsremiss. Åtgärder mot familjeseparation inom migrationsområdet. Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Åtgärder mot familjeseparation inom migrationsområdet Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 18 februari 2010 Tobias Billström Ingela Fridström (Justitiedepartementet)

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 april 2013 Ö 3407-11 KLAGANDE 1. DK Syd AB (publ.), 556703-7808 Östermalmstorg 5 114 42 Stockholm 2. Mälartornet Aktiebolag, 556458-0297

Läs mer

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus

Föreläggande förenat med vite för familjedaghemmet SusoDus Utbildningsförvaltningen Avdelningen för utveckling och samordning Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2015-05-26 Handläggare Gentiana Dedaj Telefon: 08-508 33 332 Till Utbildningsnämnden 2015-06-11 familjedaghemmet

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 17 oktober 2007 T 4816-05 KLAGANDE 1. ANE 2. MN MOTPARTER 1. MNE 2. AE 3. NME HÖGSTA DOMSTOLEN Postadress Telefon 08-617 64 00 Expeditionstid

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2008-09-29 BESLUT Autoliv Inc. FI Dnr 08-2046 Finansinspektionen Box 70381 Delgivning nr 2 107 24 STOCKHOLM P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46 8 787 80 00 Fax +46 8 24 13 35 finansinspektionen@fi.se

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 T 513-15 KLAGANDE Karlstads kommun Ombud: Advokaterna ED och MK MOTPART Solstadens Motorsport Ombud: Advokat IS SAKEN Uppsägning

Läs mer

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4

Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 Överförmyndarens stämpel: 1 (5) Anmälan om behov av god man enligt Föräldrabalken 11:4 från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare (Information om behörig anmälare, sist i detta dokument) 1. Person

Läs mer

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring

Lagrum: 17 kap. 1 första stycket lagen (1962:381) om allmän försäkring HFD 2013 ref 29 Minskning av en retroaktivt beviljad sjukersättning med sjukpenning som tidigare betalats ut för en del av den retroaktiva perioden skulle göras för den retroaktiva perioden i dess helhet.

Läs mer

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn (F)

Frågeformulär för etablerade förhållanden och medföljande barn (F) T85F Inkom Migrationsverket Frågeformulär för etablerade förhållanden och medfölnde barn (F) Din partner (och barn) har ansökt om tillstånd för att bosätta sig i Sverige. Vi börr handläggningen av ansökan

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 28 juni 2016 SÖKANDE AA Ombud: Advokat Nils-Håkan Håkansson Ronnebygatan 10 374 35 Karlshamn KLANDRAT AVGÖRANDE Regeringens (Miljödepartementet)

Läs mer

Socialstyrelsens författningssamling

Socialstyrelsens författningssamling SOSFS 2008:20 (M och S) Föreskrifter Ändring i föreskrifterna och allmänna råden (SOSFS 2007:10) om samordning av insatser för habilitering och rehabilitering Socialstyrelsens författningssamling I Socialstyrelsens

Läs mer

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13

M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13 M i g r a t i o n s ö v e r d o m s t o l e n MIG 2012:13 Målnummer: UM11040-11 Avdelning: 1 Avgörandedatum: 2012-09-28 Rubrik: Vid prövningen av om det föreligger sådana ömmande omständigheter att en

Läs mer

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm

DOM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2015-08-20 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3266-14 1 KLAGANDE Ombud och offentligt biträde: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Stockholm; migrationsdomstolens

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41)

En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) REMISSVAR 1 (5) ERT ER BETECKNING 2015-08-17 U2015/04091/GV Regeringskansliet Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm En stärkt yrkeshögskola ett lyft för kunskap (Ds 2015:41) I promemorian presenterar

Läs mer

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N.

Överklagande. Prövningstillstånd. Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg. Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm. Motpart N. Överklagande Diarienr 1 (5) 2015-04-02 651-2015 Kammarrätten i Göteborg Box 1531 401 50 Göteborg Överklagande Klagande Datainspektionen, Box 8114, 104 20 Stockholm Motpart N.N Överklagat avgörande Förvaltningsrätten

Läs mer

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige

Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige REMISSYTTRANDE 1 (7) Datum Diarienr 2016-03-10 KST 2016/88 Ert datum Ert diarienr 2016-02-11 Ju 2016/01307/L7 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Utkast till lagrådsremiss Begränsningar av möjligheten

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (7) meddelad i Stockholm den 10 juni 2016 KLAGANDE AA Ombud och offentligt biträde: Advokat Catharina Ytterbom Schönfeldt Lindstedts Advokatbyrå AB Box 1013 851 11 Sundsvall

Läs mer

DOM 2013-10-08 Stockholm

DOM 2013-10-08 Stockholm 1 SVEA HOVRÄTT 060207 DOM 2013-10-08 Stockholm Mål nr P 1020-13 ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Vänersborgs tingsrätts, mark- och miljödomstolen, dom 2013-01-17 i mål P 3114-12, se bilaga KLAGANDE L-I H MOTPARTER

Läs mer

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS

DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS STADSLEDNINGSKONTORET JURIDISKA AVDELNINGE N, SOCIAL OCH SKOLJU RIDISKA ENHETEN SID 1 (7) 2012-03-27 pm DEN ENSKILDES RÄTT ATT PÅVERKA UTFORMNINGEN AV INSATS Rätten att få viss utformning av insats prövad

Läs mer

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM

PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM 1 (5) Mål nr 16-014 PATENTBESVÄRSRÄTTENS DOM meddelad i Stockholm den 17 juni 2016 PARTER Klagande von Wels Metall AB, 559014-1023 Lönsbodavägen 1205, 290 62 Vilshult Motpart 1. KW 2. MD 3. MED 4. GLD

Läs mer

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting

Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd. Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Barns lagliga rättigheter till information, råd, stöd och skydd Pär Ödman Förbundsjurist Sveriges Kommuner och Landsting Vissa grundläggande bestämmelser i socialtjänstlagen (2001:453) - När åtgärder rör

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm 19 oktober 2011 KLAGANDE Försäkringskassan 103 51 Stockholm MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs dom den 2 juli 2010 i mål

Läs mer

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7

ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 ANMÄLAN om förvaltare enligt Föräldrabalken 11 kap 7 Skicka anmälan till adressen nedan från Socialtjänsten eller annan behörig anmälare 1. Person anmälan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress)

Läs mer

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken

2012-03-14 meddelad i Malmö. Begångna brott 8 kap 1 brottsbalken Avdelning 1 DOM Mål nr B 1003-12 2012-03-14 meddelad i Malmö 1 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Assistentåklagare Paulina Möller-Jönsson Malmö åklagarkammare Tilltalad Ana Mozol Kolompar, 621109-2322

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller (den enskilde) Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer

Läs mer

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT

DOM. Ombud och offentligt biträde: SAKEN Uppehållstillstånd m.m. MIGRATIONSÖVERDOMSTOLENS DOMSLUT KAMMARRÄTTEN Avdelning 8 DOM Meddelad i Stockholm Sida 1 (11) KLAGANDE Migrationsverket MOTPART Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Länsrättens i Göteborg, migrationsdomstolen, dom den 24

Läs mer

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN

+ + FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN PK4_plus 1 *1459901* FAMILJEUTREDNINGSBLANKETT FÖR VÅRDNADSHAVARE SÖKANDEN ÄR ETT BARN Detta är en familjeutredningsblankett för dig vars under 18-åriga, ogifta barn ansöker om sitt första uppehållstillstånd

Läs mer

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm

DOM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2014-08-15 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 3485-13 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmös, migrationsdomstolen, dom den 16 april 2013 i mål

Läs mer

Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen.

Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen. HFD 2016 ref. 15 Hinder mot att bevilja serveringstillstånd enligt alkohollagen har ansetts föreligga när hyresvärden motsätter sig alkoholservering i lokalen. 8 kap. 14 första stycket alkohollagen (2010:1622)

Läs mer

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin.

Läkemedelsförmånsnämnden avslår ansökan om prishöjning inom läkemedelsförmånerna för produkten E-vimin. BESLUT 1 (5) Läkemedelsförmånsnämnden Datum 2008-01-21 Vår beteckning SÖKANDE BIOPHAUSIA AB Blasieholmsgatan 2 111 48 Stockholm ÄRENDET Ansökan inom läkemedelsförmånerna LÄKEMEDELSFÖRMÅNSNÄMNDENS BESLUT

Läs mer

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah

Rutin för rapportering och handläggning av anmälningar enligt Lex Sarah Socialförvaltningen 1(5) Dokumentnamn: Rutin Lex Sarah Dokumentansvarig: Förvaltningschef Utfärdat av: Förvaltningschef Beslutad av: Förvaltningsövergripande ledningsgrupp. Ersätter tidigare Rutin Lex

Läs mer

Sammanfattning på lättläst svenska

Sammanfattning på lättläst svenska Sammanfattning på lättläst svenska Utredningen skulle utreda och lämna förslag i vissa frågor som handlar om svenskt medborgarskap. Svenskt medborgarskap i dag Vissa personer blir svenska medborgare när

Läs mer

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229)

Lagrum: 5 kap. 2 a och 3, 25 a kap. 23 och 23 a, 48 kap. 26 och 27 inkomstskattelagen (1999:1229) HFD 2013 ref 52 Ett aktiebolag, som är delägare i en i utlandet delägarbeskattad juridisk person, har inte ansetts kunna kvitta sina kapitalförluster på delägarrätter som inte är näringsbetingade mot skattepliktiga

Läs mer

BESLUT 2016-04-15 Meddelat i Stockholm

BESLUT 2016-04-15 Meddelat i Stockholm KAMMARRÄTTEN BESLUT 2016-04-15 Meddelat i Stockholm Mål nr UM 5712-15 1 KLAGANDE Ombud: MOTPART Migrationsverket ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö; migrationsdomstolens dom den 18 juni 2015

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (1991:980) om handel med finansiella instrument 2014-05-21 BESLUT Länsförsäkringar Fondförvaltning AB FI Dnr 13-13944 Tegeluddsvägen 11 13 Delgivning nr 2 106 50 STOCKHOLM Finansinspektionen P.O. Box 7821 SE-103 97 Stockholm [Brunnsgatan 3] Tel +46

Läs mer

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung

Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datum Diarienr 2014-12-04 1229-2014 Angereds stadsdelsnämnd Box 34 424 21 Angered Tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) socialtjänstens behandling av personuppgifter om etniskt ursprung Datainspektionens

Läs mer

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204)

Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datum Diarienr 2014-05-21 1078-2013 Staffanstorpshus AB Box 137 245 22 Staffanstorp Beslut efter tillsyn enligt personuppgiftslagen (1998:204) Datainspektionens beslut Staffanstorpshus AB har behandlat

Läs mer

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04

Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Aktiemarknadsnämndens uttalande 2014:46 2014-10-04 Detta uttalande är meddelat av Aktiemarknadsnämnden med stöd av delegation från Finansinspektionen (se FFFS 2007:17). Uttalandet offentliggjordes 14-10-20.

Läs mer

DOM 2012-12-06 Meddelad i Stockholm

DOM 2012-12-06 Meddelad i Stockholm I STOCKHOLM 2012-12-06 Meddelad i Stockholm Mål nr UM 10438-11 1 KLAGANDE Migrationsverket MOTPARTER 1. 2. Ombud och offentligt biträde: ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Förvaltningsrätten i Malmö, migrationsdomstolen,

Läs mer

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten

Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21. Den nya inskrivningsmyndigheten 1 LAGRÅDET Utdrag ur protokoll vid sammanträde 2007-12-21 Närvarande: F.d. justitierådet Nina Pripp, regeringsrådet Nils Dexe och justitierådet Lars Dahllöf. Den nya inskrivningsmyndigheten Enligt en lagrådsremiss

Läs mer

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad

DOM 2014-08-22 Meddelad i Karlstad Meddelad i Karlstad Mål nr 1 SÖKANDE Hogia Public Transport Systems AB, 556516-7680 Hyvelvägen 1 444 32 Stenungsund Ombud: Advokat Anna Hofling Johansson och advokat Ulf Käll Advokatfirman Vinge KB Box

Läs mer

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument

Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella instrument 2016-05-06 B E S L U T Swedbank AB FI Dnr 15-13124 Verkställande direktören Delgivning nr 2 105 34 Stockholm Särskild avgift enligt lagen (2000:1087) om anmälningsskyldighet för vissa innehav av finansiella

Läs mer

Regeringens proposition 2015/16:174

Regeringens proposition 2015/16:174 Regeringens proposition 2015/16:174 Tillfälliga begränsningar av möjligheten att få uppehållstillstånd i Sverige Prop. 2015/16:174 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den

Läs mer

eisa, ZUlb -01- ANGEHOLMS OMMUN FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr.

eisa, ZUlb -01- ANGEHOLMS OMMUN FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr. , FÖRVALTNINGSRÄTTEN UNDERRÄTTELSE/ Aktbilaga 7 I MALMÖ ANMODAN Avdelning 1 2015-01 - 12 Mål nr. 73-15 Domare 107 Anges vid kontakt med domstolen Barn- och Utbildningsnämnden i Ängelholms kommun, 262 80

Läs mer

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun

Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i Stockholms kommun kolinspektionen Klaragymnasium AB Box 213 101 24 Stockholm Att: staffan.morner@academedia.se 1 (5) Ansökan om godkännande som huvudman för gymnasieskola vid Stockholms Internationella Restaurangskola i

Läs mer