Två travar plastförpackningar

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Två travar plastförpackningar"

Transkript

1 Två travar plastförpackningar av Annabeth Garhamn INGEN VILL KITTLA DETTA BLÖJBARNS STJÄRT med sin andedräkt, för att locka små skratt att stiga likt gurgel ur strupen, ingen vill med sina smekande fingertoppar följa dess gåtfulla linjer. En gång var den liten. Kanske en mor uppfylldes av nuet och njutningen i att finna att den rymdes i hennes kupade hand. Nu är den för stor, för slapp, för gammal. Hur den tvättas blir den aldrig mera rosig, väldoftande, aldrig någons njutning och nöje. Den är inte längre hennes. Den är schemalagd, en belastning som tär i den kommunala budgeten. Köksdörren har stått på glänt. I farstun står två stora, oöppnade wellpappkartonger med blöjor. Jag tränger mig förbi. På golvet ligger några nerramlade blå plasttossor. På köksbänken står två travar plastförpackningar. En trave med två fack. Och en uppdelad i tre. Det mumlar någonstans ifrån. Där står hon, djupt hopsjunken över Betastödet, bocken av böjda metallrör. Det går som skakningar genom kroppen, som får det lösa, blåstrimmiga skinnet på lårens insidor att dallra. Hakskinnet skälver, och skvallrar om den yttersta av ansträngningar. Hon gör det hon inte längre orkar eller förmår. Hon står. Hon som inte längre kan stå. Hon står där, under kristallkronan, med resårbyxorna nere liggande i en grå hög runt vristerna. Det luktar avföring. En kvinna med plasthandskar ligger på knä, snett bakom, och torkar henne. En andra står bredvid, med händerna fästade i midjan. De har ännu ej sett mig, där jag står på tröskeln. Byxorna dras åter upp. Pottstolen rullas undan. Rullstolen förs in i knävecken. Pottan sköljs ur och läggs uppochner över toastolen för att droppa av. Rivstart. Så är de borta.

2 En nedsmetad papperstuss blev liggande kvar på den grå heltäckningsmattan. Heltäckningsmattan som ligger över golvtiljorna, som räknat hennes steg i snart fyrtio år. Om nio timmar och fyrtiofem minuter skall hon flyttas. Transporteras bort. - Ni får inte bränna mej! sade hon för några veckor sedan, på sjukhuset efter sin senaste stroke. Då hon ännu kunde uttrycka en önskan. Och den djupaste av rädslor. Jag följer hemtjänstens bruna spår genom heltäckningsmattorna. Det är som att följa en snitslad bana. Snitslad med blöjor. Banan är som ett fågelben med tre klor. Den utgår från tröskeln till köket, sväller ut till ett knä under kristallkronan, där hon alldeles nyss brukade duka till fest med kokt lax, fotglas med vita servetter i, och Rörstrands Blå Fasan på det gamla ärvda ekbordet. Nu är festplatsen upptrampad, nedtrampad och solkad. Så upptrampat och solkat, som man kan förvänta sig att det blir på en avträdesplats. På ekbordet, inom bekvämt räckhåll, ligger några blöjor bland albumen, där ett helt liv finns inklistrat. Släktträdet kröns av en hushållsrulle på armslängds avstånd. Under ekbordet ligger ett halvtomt, blått blöjpaket. Blått som i fräscht. TENA Comfort TWIN CORE DRY SOFT technology TRUE BLUE wetness indicator. Tre blöjor ligger på en av ekstolarna. Med blicken följer jag spåret ytterligare några steg, mot TV- n. Där ligger en toarulle utrullad över golvet och röd kräm ligger utvält och fasttorkad i fåtölj och matta. Ett andra spår leder in i sovrummet. På den gammalrosa heltäckningsmattan står ett öppnat och ett oöppnat blöjpaket. På valnötsbyrån, eller låtsas den bara kanske är det faner, ligger fyra blöjor. Bredvid rokokoparet i porslin, som bevarats helt i 53 år, ligger en toarulle. Till vänster i hallen ligger några blöjpaket på bänken under stringbokhyllan. Under hatthyllan, i det lilla prånget utanför toaletten står en svart sopsäck, till hälften fylld av redan använda blöjor.

3 Inne i det lilla toalett- och duschrummet står två blöjpaket på golvet. Ytterligare ett står ovanpå handfatet. Alla påbörjade. Som om alla i personalen har varsin blöjpåse att ta ur. Ett liv, där hon skött sitt underliv med största blygsel och diskretion, har invaderats av ett hemtjänstens blöjinferno. Hennes underliv har blivit till ett arbetsfält och ansvarsområde som skall skötas rationellt och nationalekonomiskt. - Vill du ha något att dricka? Det är så varmt, så du är kanske törstig hör jag ingen fråga på blöjbytarronden. Kanske skulle de gjort det om någon tänkt på att lägga in det i schemat Och själv blir jag osäker, när jag står där med glaset för att ge henne. Hon är alltid så törstig. Men jag har fått något slags blöjmedvetande Dricker hon så kissar hon. - Hej mamma! säger jag. Och står där tvekande med glaset i handen Om nio och en halv timma skall hon lämna platsen där hon ville leva alla sina dagar. Och hon vet det inte ännu för det jag sa i går, vet hon inte i dag eller gör hon Hon sitter där i nya, beigea sandaler. Hennes livs första ljusbeigea skor! - Vilka fina skor du har, mamma! ljuger jag och håller upp hennes ena fot så att hon också kan se. - Dom är inte mina! utbrister hon med ett eftertryck som förvånar mig. På golvet står ytterligare ett par ljusbeiga skor. Med snörning. Hennes vuxna livs första snörskor. Ett helt vuxenliv har hon lyckats värja sig mot beige. Och mot snörskor. Nu kan hon inte värja sig mot något. Med bara ett telefonsamtal kan hennes grånande ungar beställa beigea snörskor och demensboende. Sälj hemmet och töm kontot! Och så sker. Vi kan beställa en container och vräka den full av hennes livs minnen och ansträngningar. Ni får inte bränna mig! säger hon, och vi kan elda upp henne och slänga henne för kråkorna. De där beigea sandalerna och den totala utsattheten berör och skrämmer mig. Det är som att se mig själv. Om tjugo år. Och om tjugo år är i morgon. Och morgondagen är så

4 svindlande nära. Och för tjugo år sedan var i går och jag hade knappt börjat drömma om ett fjärde barn förrän hon redan var färdigammad och stod och viftade med studentmössan. I dörren ut till vuxenlivet mötte jag henne. Stod där bara häpet gapande och undrade vad hon fått med sig i bagaget Vart tog den vägen tiden? Och vart tar det vägen livet? I går och nu och i morgon flyter ihop. Midsommarblomstren når sin kulmen. Hundkexen likaså. Deras flor slits sönder och myriader av små vissnade stjärnor driver iväg i vinden och blandar sig med midvinternattens blixtrande snökristaller och landar prasslande i nästa decenniums lövhög. Vart tar den vägen tiden emellan? Den som var och är livet. Och som är i morgon och i morgon är de beigea skorna mina - Vill du fika ute, mamma? Jag rullar ut rullstolen på trappan. En sista gång skall vi sitta här och dricka vårt kaffe tillsammans. Om sju timmar och trettitvå minuter kommer transporten. De blå gardinerna är nedplockade och hänger en sista gång och fladdrar på tvättlinan innan hennes gamla Husquarna skall sy sina sista fållar. Äppleträden blommar en sista gång för henne. Men jag tror inte hon ser det. Eller gör hon? Och jag säger det. Det där som jag inte kan eller vill säga. Jag tar sats och säger det. - Mamma, du skall flytta i dag! - Nää! Då blir jag verkligen ledsen! säger hon och jag hör den stilla gråten och jag ser tårarna som blankar ögonen och sakta rinner nerför de båda kinderna. Och jag tar inte hennes hand i min och jag stryker inte hennes kind. Och ingen tar min hand eller stryker min kind Ögonblicket är förbi. För alltid för sent och borta. Vad tar man med? Vad väljer man ur ett helt liv? - Skall vi ta med den här, mamma? frågar jag och plockar ned mormors inramade

5 Diplom för godt smör från väggen, medan jag väntar på historien som skall komma. Men den kommer inte. Jag kan inte ens skönja något igenkännande i hennes blick. Tills alldeles nyligen hade hon som ett litet förråd av berättelser. När man kom på besök berättade hon en av dem från början till slut... om och om igen tills det inte längre fanns någon början eller något slut. Och man nickade och suckade och hummade och jag begrep inte att de här berättelserna skulle ta slut och att jag skulle bli lycklig över en enda mening och jag kunde inte ana att meningarna skulle falla sönder till enstaka ord. Eller att detta enstaka ord till slut inte var det hon ville säga, för hon sökte ett annat, som hon inte fann. De där enstaka orden skulle bli som nycklar till dyrbara skatter men hur jag än sökte skulle jag inte finna det rätta låset, så att jag kunde öppna och förstå. Jag packar ner den röda telefonen med snurrskiva och förlängningssladd. Den som hört alla hennes hemligheter, djupa tankar och humoristiska kullerbyttor. Hört hennes skratt och hennes gråt. Aldrig mer kan jag ringa det numret och höra henne svara. Någon gång var den sista. Jag lyfter några blöjor och väljer bland mängden av album. Dammet yr upp och lägger sig igen. Överallt saker. Dessa saker. Vet inte om hon till slut inte förmådde, eller inte ville ställa undan någon endaste. Kanske hade det varit som att gömma dem för sig själv och sedan tvingats hasa runt och leta, och undra vart i all sin dar de tagit vägen och kanske glömma vad det var hon letade efter eller kanske glömma, att hon någonsin ägt det där hon glömt att hon letar efter Hur förtvivlad blev hon här bland sina allt darrigare skrivna kom-ihåglappar? För visst anade hon visst måste hon ha förstått? Det där som vi aldrig låtsades om eller talade om. Det mest tabubelagda. Fyra timmar och arton minuter kvar. Hur skall hon transporteras? Det har jag inte skänkt en tanke! Jag tittar på henne. Hon tittar tillbaka och ser glad ut. Hon har ju ett av sina barn på besök! Det känns som om jag skall ge henne en giftinjektion. Som en förrädare känner mig.

6 Att hon ser så glad ut gör att sveket känns än större. Ensam blir hon sittande mitt på golvet i sin rullstol medan jag packar upp den röda telefonen igen och ringer för att beställa färdtjänst. Man måste ha hennes personnummer! Nej, födelsedatum räcker inte alla tio måste det vara. Mamma har somnat ute på köksgolvet. Jag betraktar henne. Inte kan hon men med ett lyckligt leende vaknar hon till när jag tar henne i armen och rabblar dem. Alla tio. Utan minsta tvekan. Och blir åter lämnad ensam. Jag ringer igen. Nu erfordras inte längre något personnummer. Men behöver hon buss? Det måste jag ringa Taxi och fråga. Ringer Taxi. Hon behöver buss. Men för att få buss erfordras tillstånd från Bistånd. Ringer Bisånd. Ingen svarar. Ringer kommunens växel. Bistånd är på tjänsteresa. Återkommer på måndag. I dag är det fredag. Ringer åter färdtjänst. Nu behövs inget tillstånd från Bistånd. Om tre timmar och fyrtifem minuter kommer bussen. Hon får hjälp att lägga sig i sin egen säng. En sista gång. Tyst smyger jag igen dörren då hon slutit ögonen. Det är tyst. Digital tystnad. Det var länge sedan hon förmådde dra upp köksklockan. Den med en fjäder för tiden och en annan för slagverket. Jag lyfter ner den från väggen. Efter sig lämnar den en mörk fläck och en spik som slogs i av morfar för över femtio år sedan. Sedan dess har detta ur hängt på denna vägg och tickande mätt upp tiden i timmar och minuter. Och slagit halvtimmar och heltimmar. Nu har den tystnat. Men tiden har inte stannat. Om två timmar och tjugosex minuter Jag sveper in rokokoparet och några andra prydnadsföremål i en frottehandduk och väljer några fotografier från väggen över soffan. De med föräldrar, en syster och tre bröder, tre barn och sju barnbarn. Och några med henne stjälv. Så vacker hon varit! Och aldrig någonsin har hon tittat in i kameran. Ur garderoben plockar jag de färgglada kläderna hon själv sytt eller inhandlat på torget, och viker ihop och lägger dem i en pappkartong. Ovanpå lägger jag några krukor med hennes cerise tygblommor. Och kandelabern.

7 Jag lägger mig på knä och skurar bort den torkade krämen ur fåtöljen. Det är hallonkräm. Lycka, det är vad jag känner över denna fasttorkade kräm, för den säger mig att någon gjort sig besväret att flytta henne från rullstolen till fåtöljen framför TV-n, så att hon skulle slippa sitta i fyra timmar, ensam vid köksbordet över en tallrik, innan nästa besök. Och jag känner sorg över att tänka mig hur hon välte tallriken så innehållet rann ut i hennes knä, på bordet, ner i fåtöljen och vidare ner i heltäckningsmattan. Vad kände hon i sin totala hjälplöshet det gör ont att veta, att hon fick lägga sig med tom mage den kvällen. Och det gör gott att veta att det har bäddats in i glömska Ännu anar jag inte, att stoldynan för sista gången svalnat och slutgiltigt återtagit sin form. Jag dammar av fyra ekstolar. Ekstolarna, där hon suttit med knubbiga, dinglande ben och sökt svalka åt den björkrisstrimmade barnastjärten. Jag ser mig om och jag öppnar och stänger skåpsdörrar. Vad skall vi göra med allt? Vart skall vi göra av allt? Alla de älskade tingen. Som hade ett värde så länge de var älskade, men vars värde och skimmer försvinner i samma ögonblick som hon som älskade och gav dem dess speciella värde inte längre förmår. Vi kommer att bli tvungna att skaffa en container. Och när vi kastar hennes saker kommer det att kännas som att kasta mamma. Ändå kommer vi att fylla denna container med mamma och sedan kasta den orangea tuppgrytan ovanpå. Och vi kommer att välja och kasta och bli osams och blanda trasigt med helt och det som var helt kommer att trasas och kommer vi någonsin att förstå vad det är vi kastar och förstör. Och att vi kastar varandra. Vill vi ens veta. I en låda i köksbänken ligger det som skulle blivit hennes memoarer. Skrivet med allt darrigare bokstäver. Hon hade börjat med det som var tyngst att bära. Lögnen. Lögnen som hon aldrig förmådde fånga. Lögnen som lever ännu. Ty en lögn har många snabba fötter och många gömslen och beskyddare. Ändå slutade hon aldrig att älska. Ovanpå ligger dikten. Hennes enda dikt. Den som hon så gärna ville läsa för oss. Och som hon var så stolt över.

8 - Den har vi redan hört! sade vi och skruvade på oss. När jag står här i köket, med kökslådan utdragen och läser den undrar jag. Varför skrev hon inte hundra dikter eller tusen! Kanske hade hennes drömmar humlevingar? Men även humlor kan ju flyga Hon sover ännu. En sista gång går jag ut i trädgården, som naturen tagit tillbaka. Den var ett lån. Den gröna trollmossan har slutit sig om trappor och plattgångar. Naturens vilda gräs och örter har återtagit rabatter och grönsaksland. Gröna tuvor täcker grusgången. Grusgången som vi aldrig fick tid att hjälpa henne hacka. Inte förrän sedan, någon annan gång kanske Här låg hackan, kvar i gruset, när jag fann henne i sommarhettan. Sönderbruten. Med sin första stroke. Och alltid kommer jag att undra och tänka tänk om vi, tänk om jag... Och ännu visste jag inte, att även mormor fick sin hjärnblödning när hon hackade en gång Jag plockar min sista bukett till henne. Med försommarens alla dofter. Hyacinterna utanför husväggen. Pingstliljor, de tre som finns kvar. Jag plockar vallört i slänten ner mot vägen och gullvivor och förgätmigej under björkarna. Och smultronblom och tusenskönor. Jag packar tätt med daggkåpeblad och fjolårets persilja runtom, så att blomstren blir till en brudbukett. På väg uppför trapporna i slänten hittar jag ett stånd med violer. Jag böjer mig ner och fogar dem till min bukett. Mitt i alla avsked väller en djup glädje fram. Ännu en tid kan jag böja mina knän, bryta några blommor, höra fåglars sång, läsa en skrift och minnas vad där stod, känna igen ett kärt ansikte, lyfta min hand till en smekning ännu en tid kan jag göra mina val kanske ge mina drömmar vingar Det är trettiosex minuter kvar Ibland är det som om tiden för ett ögonblick stannar upp och drar andan. Hon har vaknat och min dotter sitter på sängkanten. Solljuset silar in genom spetsgardinen. De har inte märkt att jag kommit. Hon har lagt sin mormors åldrade hand på sin rundade mage. - Mormor, känner du!

9 Jag hör det glada skrattet. Visst känner hon. Visst förstår hon ännu livets mirakel. Och jag tänker det jag aldrig förut tänkt. Att just sådan är döden. En ung kvinna med kärleksfulla ögon, sittande på min sängkant. Hon tar min hand i sin. - Var inte rädd, säger hon. Jag har inte kommit för att hämta dig, jag har kommit för att hälsa dig välkommen, när livet lämnar. Du kommer alltid att finnas bland oss. För inom mej bär jag begynnelsen till ett nytt liv. Med dina fötter, dina ögon och fingerblommor. Och jag minns dikten i kökslådan på det gulnade arket papper den som skrevs för fyrtiofyra år sedan medan jag ännu var ett barn. Vi äro mödrar länkar av evighet Vi äro mödrar i ett tidevarv. Vi äro mödrar som skall lämna ett arv. Vi lever, på jorden vi står så liten tid av mångtusende år. Låt oss lämna en glad och vänlig blick. Kanske den sista av mor de fick. En smekande, tröstande hand blir ett minne när vi gått till okänt land. Vi äro mödrar, vart kom vi ifrån. Vi äro mödrar, vi gå varthän. Våra närmaste och kära till sist vårt stoft skall bära. Äro vi så till sist en vindfläkt en låga, tänd och släckt. Nej, vi äro led av evighet. Efter oss små fötter springa. Och barnbarnsbarns röster skola klinga. Allt som skall med har burits ut. Kvar på bänken i köket blev två travar plastförpackningar. Det knastrar till i gruset. Jag rullar ut rullstolen på trappan. Hon sitter med handväskan i knäet. Bussen har backat upp, rampen fälls ner. Det skramlar hårt och metalliskt. En sista

10 gång tas hon nerför denna trappa. I rullstol med opumpade däck, med ett hårt grepp om handväskan med den ena näven, medan den andra handen med vitnande knogar krampaktigt håller sig fast i trappräcket. Det blir jag som måste lossa de där fingrarna. Och för ett ögonblick känns det som att förlösa mitt barn, klippa av navelsträngen och släppa det i golvet inte för att jag vill, utan för att jag inget annat förmår. I den fastspända rullstolen, med de ljusbeigea sandalerna på fötterna, lämnar hon det som varit. Granarna kastar långa skuggor. Men hon ser dem inte. Hon ser på mig. Och hennes blick är full av tillit och förväntan. TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. En med två fack. En uppdelad i tre. Ett fack för potatis. Ett fack för den kommunala varmrätten. Och ett fack för en slabba sås som skinnat sig. TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Den med tre fack är en halvmeter hög. Den med två fack är något lägre. Kanske för att den innehållit kommunala desserter och de har inte utdelats lika ofta TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Omsorgsfullt diskade är de längst nere i botten. Diskade av någon som ännu kunde diska. Undrar om hon är eller har varit när jag nått ända ner till den sista Den som hon diskat och sparat för att jag skulle ha då jag blandade min färg TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Med dem skall jag leva. De skall stå där på min hylla och minna mig om hennes ensamma måltider och långsamma förfall. Hur hon först glömde diskmedlet och till slut inte diskade alls. Lite fasttorkad dill En fasttorkad köttbit TVÅ TRAVAR PLASTFÖRPACKNINGAR ÄGER JAG. Och jag kan inte kasta dem. Ty då kastar jag den sista omsorg en mor förmådde ge.

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed

Hemliga Clowndocka Yara Alsayed Hemliga Clowndocka Yara Alsayed - Olivia vakna! Du kommer för sent till skolan, ropade mamma. - Ja jag kommer. Olivia tog på sig sina kläder och åt frukosten snabbt. När hon var klar med allt och står

Läs mer

Nu bor du på en annan plats.

Nu bor du på en annan plats. 1. Nu bor du på en annan plats. Ibland tycker jag det känns lite svårt borta är det som en gång varit vårt Aldrig mer får jag hålla din hand Mor, döden fört dig till ett annat land refr: Så du tappade

Läs mer

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15.

Sömngångare. Publicerat med tillstånd Förvandlad Text Mårten Melin Bild Emma Adbåge Rabén & Sjögren. I_Förvandlad2.indd 7 2011-01-26 15. Sömngångare När jag vaknade la jag genast märke till tre konstiga saker: 1. Jag var inte hungrig. Det var jag annars alltid när jag vaknade. Fast jag var rejält törstig. 2. När jag drog undan täcket märkte

Läs mer

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan. Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå.

Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. Bussarna kommer gå (allting rullar på). Dagen då mitt hjärta slutar slå. ALBUM: NÄR JAG DÖR TEXT & MUSIK: ERICA SKOGEN 1. NÄR JAG DÖR Erica Skogen När jag dör minns mig som bra. Glöm bort gången då jag somna på en fotbollsplan. När jag dör minns mig som glad inte sommaren då

Läs mer

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då

Hon går till sitt jobb. Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då Hon går till sitt jobb Hon går till sitt jobb hon hatar sitt jobb hon känner sig ensam och svag Vad kan väl jag göra då mer än att älska henne så, som jag gör Hon går på café och sätter sig ner men ingenting

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp

Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Rödluvan Med bilder av Mati Lepp Det var en gång en liten flicka som var så söt och rar att alla människor tyckte om henne. Den som älskade henne allra mest var hennes gamla mormor. Alltid när hon kom

Läs mer

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå.

Barn och vuxna stora och små, upp och stå på tå Även då, även då vi ej kan himlen nå. Solen har gått ner Solen har gått ner, mörkret faller till, inget kan gå fel, men ser vi efter får vi se För det är nu de visar sig fram. Deras sanna jag, som ej får blomma om dan, lyser upp som en brand.

Läs mer

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen.

Kom och tita! Världens enda indiska miniko. 50 cent titen. En ko i garderoben j! är jag här igen, Malin från Rukubacka. Det har hänt He Det en hel del sedan sist och isynnerhet den här sommaren då vi lärde känna en pianotant. Ingenting av det här skulle ha hänt

Läs mer

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA

PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO EN JULIASAGA Daniel Lehto 2011 daniellehto@yahoo.se Till Julia PAPPA ÄR UNDERSKÖTERSKA DANIEL LEHTO Pappa jobbar på ett boende för gamla människor. Det är ett roligt

Läs mer

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS

JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS JAG LÅG BREDVID DIG EN NATT OCH SÅG DIG ANDAS Christoffer Mellgren Roller: 3 kvinnor, 3 män Helsingfors 060401 1. MOTELLET. (Ett fönster står öppet mot natten. Man hör kvinnan dra igen det, och sedan dra

Läs mer

Kapitel 1 - Hej Hej! Jag heter Lola. Och jag är 10 år och går på vinbärsskolan som ligger på Gotland. Jag går i skytte och fotboll. Jag älskar min bästa vän som heter Moa. Jag är rädd för våran mattant

Läs mer

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG

oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN EN NY EN NY FÄRG FÄRG oskar skog oskar skog POJKEN POJKEN SOM FANN SOM FANN FÄRG EN NY FÄRG EN NY Bokförlaget Forum, Box 3159, 103 63 Stockholm www.forum.se Copyright Oskar Skog 2013 Omslag Wickholm Formavd. Tryckt hos ScandBook

Läs mer

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se

Ensam och fri. Bakgrund. Om boken. Arbetsmaterial LÄSAREN. Författare: Kirsten Ahlburg. www.viljaforlag.se Arbetsmaterial LÄSAREN Ensam och fri Författare: Kirsten Ahlburg Bakgrund Ensam och fri är en berättelse om hur livet plötsligt förändras på grund av en skilsmässa. Vi får följa Lena och hennes tankar

Läs mer

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo

Dunk dunk hjärtat. (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 1 Dunk dunk hjärtat (Det blev så tomt) en kortpjäs av Hannele Mikaela Taivassalo 2 Dunk dunk hjärtat Personer: (kring 70) (under 70) (dock över 30) (dock över 30) PROLOG Det blev så tomt, plötsligt. Så

Läs mer

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola

Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola Författare: Thea Kjellström och Julia Ahola En vanlig höstdag så ska klass 5a gå på utflykt till den gamla fyren. Alla har med sej massäck, när dom väl kom fram till fyren så berättade Tommy dess historia.

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer

Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor. Barbro Beyer When it hurts Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde uttrycka mina känslor Barbro Beyer Under några månader var dessa anteckningar det enda sätt på vilket jag kunde

Läs mer

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett.

Förvandlingen. Jag vågade inte släppa in honom utan frågade vad han ville. Jag trodde att du behövde mig, sa gubben och log snett. Förvandlingen Det var sent på kvällen och jag var ensam hemma. Jag måste upp på vinden och leta efter något kul och läskigt att ha på mig på festen hos Henke. Det skulle bli maskerad. Jag vet att jag inte

Läs mer

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa

Caroline. af Ugglas. vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa Caroline af Ugglas vad var det jag sa VILL KUNNA SÄGA FÖRLÅT Text: Caroline af Ugglas Vill kunna säga Att jag behöver dig, att jag behöver dig Alla gånger vi bråkat,

Läs mer

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare

Förord. Bodil Yilmaz Behandlingsansvarig mentalskötare Förord Pebbles är en av de modigaste människor jag känner. Att så öppet berätta om sin psykiska sjukdom och framför allt sina psykoser är något jag beundrar. Det finns en hel del litteratur om depressioner

Läs mer

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Nell 5A Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Jag vaknade på morgonen. Fåglarna kvittrade och solen lyste. Jag gick ut ur den trasiga fula dörren. Idag var det en vacker dag på gården. Jag satte mig på gräset vid min syster.

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012

Publicerat med tillstånd Hjälp! Jag gjorde illa Linn Text Jo Salmson Bild Veronica Isaksson Bonnier Carlsen 2012 Hjälp! Jag Linn gjorde illa hjälp! jag gjorde illa linn Text: Jo Salmson 2012 Bild: Veronica Isaksson 2012 Formgivare: Sandra Bergström Redaktör: Stina Zethraeus Repro: Allmedia Öresund AB, Malmö Typsnitt:

Läs mer

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den

Halvmånsformade ärr. Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den Halvmånsformade ärr Något osynligt trycker mot mitt bröst. Jag vänder mitt ansikte mot fläkten, blundar åt den kalla luften. Det är inte så varmt längre. Dagen har börjat sjunka in i natten. Mamma talar

Läs mer

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost

Donny Bergsten. Skifte. vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost Donny Bergsten Skifte vintern anlände i natt den har andats över rosor och spindelnät en tunn hinna av vit rost bäcken syr sitt täcke igelkotten luktar på vinden ute på havet seglar ett skepp mot horisonten

Läs mer

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10.

KAPITEL 2. Publicerat med tillstånd Bankrånet Text Anna Jansson Bild Mimmi Tollerup Rabén & Sjögren 2010. Bankrånet inl.indd 18 2010-08-24 10. KAPITEL 2 De hade knappt kommit ut på gatan förrän Emil fick syn på Söndagsförstöraren. Tant Hulda brukade komma och hälsa på varje söndag, fast Vega som bott i huset före familjen Wern hade flyttat för

Läs mer

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012

Publicerat med tillstånd Blink Blink med stjärnan Text Ingrid Olsson Gilla böcker 2012 En flicka kisar mot den ljusa strimman. Runt strimman är det svart. Svart som under sängen, svart som rullgardinen med julstjärnan där bakom. Svart som hela golvet fram till den ljusa dörrstrimman. 69

Läs mer

Sagan om Nallen Nelly

Sagan om Nallen Nelly Sagan om Nallen Nelly Titel Författare Det var en gång en flicka som hette Lisa som bodde i Göteborg. Lisa tog med sig skolans nalle Nelly på resan till mormor som bodde i Kiruna. Lisa åkte tåg med Nelly

Läs mer

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988

Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Emma K. Jalamo som upptäckte Sandvargen på Mallorca 1988 Zackarina bodde i ett hus vid havet tillsammans med sin mamma och sin pappa. Huset var litet men havet var stort, och i havet kan man bada i alla

Läs mer

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth

Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth 1 Dagen då min syster föddes. En bilderbok av Uwe Spillmann och Inga Kamieth Dagen då min syster föddes. Skriven och förlöst av: Uwe Spillman Illustrerad av: Inga Kamieth Översatt av: Laurie Ann Johnson,

Läs mer

Prov svensk grammatik

Prov svensk grammatik Prov svensk grammatik Markera det alternativ som du anser vara rätt i meningarna nedan. Det är bara ett av alternativen som är rätt i varje mening. 1. När farfar hade ätit åt har ätit, sov han middag.

Läs mer

Erik på fest Lärarmaterial

Erik på fest Lärarmaterial sidan 1 Författare: Torsten Bengtsson Vad handlar boken om? Erik ska på fest hos Lea. Erik längtar för han är lite kär i henne. Erik ger en vampyrmask till Lea i present. De äter tårta, glass och godis.

Läs mer

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36

NYANS FILM 2015-04-26. EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv. Tredje versionen. Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 NYANS FILM 2015-04-26 EN UPPSTIGNING Ett kortfilmsmanus av Marcus Berguv Tredje versionen Kontakt: nyansfilm@marcusberguv.se +46 702 92 03 36 1. EXT. BALKONGEN- DAG, 70 år, står på balkongen, rökandes

Läs mer

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander

INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse. Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander INDISKA BERÄTTELSER DEL 8 MANGOTRÄDET av Lena Gramstrup Olofgörs intervju och berättelse Medverkande: Arvind Chander Pallavi Chander Uppläsning av Cecilia Frode Indiska Berättelser del 8 Hej Jag heter

Läs mer

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad

Stefan hade inte hängt med, det tog ett ögonblick innan han kunde svara. Öh från Sverige? Pojken fick en rynka mellan ögonbrynen, lät lite irriterad BARCELONA 2008 Stefan och Karin hade skaffat mobiltelefonen nästan genast när de anlände till Barcelona drygt en månad tidigare. De hade sedan dess haft den inom räckhåll alla dygnets timmar, varit måna

Läs mer

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan

Gå vidare. Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Gå vidare Elsa Söderberg åk 6 Österbyskolan Förutom smärtan och sjukhuset så känns det rätt konstigt. Hela min familj sitter runt mig, tittar på mig och är bara tysta. Mitt namn är Lyra Locker och jag

Läs mer

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig.

Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Av: Minhua Wu Ön Kapitel 1 Jag sitter på min plats och tänker att nu ska jag åka till Los Angeles, vad spännande. Kvinnan som sitter bredvid mig börja pratar med mig. Vi pratar med varandra, efter en lång

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg

Maka, mor. 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 001 Ett stycke vardag gjorde hon till fest. Hjalmar Gullberg 002 Din levnadsdag är slut, Din jordevandring ändad Du här har kämpat ut Och dina kära lämnat Nu vilar Du i ro och frid Hos Jesu Krist till

Läs mer

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1

Ingen gråter (Katarina och Alf) Kapitel 1 Ingen gråter (Katarina och Alf) Inledning Bastian kan inte sova. Han ligger i sängen och tittar rakt upp i taket, vänder och vrider på täcket och puffar till kudden. Det är tyst, det enda Bastian hör är

Läs mer

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013

Publicerat med tillstånd Hemlös Text Sarah Lean Översättning Carla Wiberg B Wahlström 2013 Jag heter Cally Louise Fisher och jag har inte sagt ett ord på trettioen dagar. Det är inte alltid det blir bättre av att man pratar, hur gärna man än vill att det ska bli det. Tänk på regn det kommer

Läs mer

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN

FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 1 2 Översättning: Göran Gademan FOTOGRAFERING EJ TILLÅTEN TÄNK PÅ ATT STÄNGA AV MOBILTELEFONEN 3 ERWARTUNG 4 black 5 In här? Man ser inte vägen 10 15 Så silvrigt stammarna skimrar som björkar! Åh, vår

Läs mer

mysteriet Torsten Bengtsson

mysteriet Torsten Bengtsson mysteriet med fuskarna Torsten Bengtsson Mysteriet med fuskarna av Torsten Bengtsson Illustrerad av Katarina Strömgård Ett hot Jag är hemma i vår trädgård. Där har jag byggt ett fotbollsmål. Nu spelar

Läs mer

ENSAM. Av Matilda Jerkvall

ENSAM. Av Matilda Jerkvall 1 ENSAM Av Matilda Jerkvall Hennes steg ekar där hon går genom den tysta staden. Hon är alldeles ensam där hon skyndar förbi de stängda butikerna. Hur kan hon vara alldeles ensam där det annars brukar

Läs mer

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN

Camilla Läckberg. Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Camilla Läckberg Återberättad av Åsa Sandzén ÄNGLAMAKERSKAN Personer i berättelsen Helga Änglamakerskan Dagmar Helgas dotter Laura Dagmars dotter Hermann Göring Tysk pilot och senare nazistledare Carin

Läs mer

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner.

Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Veronicas Diktbok Bästa vänner Det är bra att ha en bästa vän tycker jag. Vår vänskap kommer att hålla för alltid. Jag är glad för att vi är bästa vänner. Vi gör roliga saker tillsammans. Jag kommer alltid

Läs mer

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003

Publicerat med tillstånd Kan du vissla Johanna? Text Ulf Stark Bild Anna Höglund Bonnier & Carlsen 2003 10 Nästa dag tar jag med mig Berra. Då har han tvättat sig. Han har ett rent plåster på hakan och i handen håller han en ringblomma som han hittat i Gustavssons trädgård. Ser jag bra ut så här? undrar

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse

EN ANNAN PERSON. Fabian Buebo. inspirerad av en verklig händelse EN ANNAN PERSON av Fabian Buebo inspirerad av en verklig händelse SLUTVERSION 160428 fabian@fabianbuebo.se 0735554992 1 INT. HOTELLRUM - KVÄLL Vi hör en kvinna sjunga för sig själv. Vi ser hela hotellrummet.

Läs mer

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern.

Då märkte prinsen, att han hade blivit lurad än en gång och red tillbaka med den andra systern. ASKUNGEN Det var en gång en rik man, som en lång tid levde nöjd tillsammans med sin hustru, och de hade en enda dotter. Men så blev hustrun sjuk och när hon kände att slutet närmade sig, ropade hon till

Läs mer

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok

Leif Linder. Vardagsmagi. Dikter. LLBok Leif Linder Vardagsmagi Dikter LLBok Nubesökare Vilsna nubesökare tvätta dina ögon med sommarens glada färghav Du äger solen, havet och blommorna, träden och gräset Det är dig sångerna handlar om men det

Läs mer

Flickan som blir ensam

Flickan som blir ensam Ön Flickan som blir ensam https://c1.staticflickr.com/ 9/8072/ 8429441527_a294b47d2c.jpg http://orig00.deviantart.net/01d6/f/ 2012/030/9/8/ wiz_khalifa_by_qurkiegrl-d4o2c7x.jpg Daniela Jehrlander Kapitel

Läs mer

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48.

Kraaam. Publicerat med tillstånd Kartkatastrofen Text Ingelin Angeborn Rabén & Sjögren 2009. Kartkatastrofen.indd 9 09-02-09 20.48. Kraaam Viktor, Vilma och jag, Viking, har bildat en hemlig klubb. Den heter AB Klant & Kompani. Det är jag som är Klant och Viktor och Vilma som är Kompani. Vi har lånat namnet från min pappas målarfirma.

Läs mer

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se

Ett smakprov ur Näsdukar Argument Förlag och Catharina Segerbank. Du hittar fl er smakprov på www.argument.se 10 Den första näsduken 11 Det är den 31 oktober 1988. Jag och en väninna sitter i soffan, hemma i mitt vardagsrum. Vi skrattar och har roligt. Plötsligt går vattnet! Jag ska föda mitt första barn. Det

Läs mer

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass.

Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Kapitel 1 hej Hej jag heter Trulle jag har ett smeknamn de är Bulle. Min skola heter Washinton Capitals jag går i klass 3c de är en ganska bra klass. Jag har en kompis i min klass han är skit snäll mot

Läs mer

Jordens hjärta Tänk om Liv

Jordens hjärta Tänk om Liv Jordens hjärta Tänk om Allt du ser, allt du ger Tänk om, tänk om, tänk om Allt du rör, allt du gör Tänk om, tänk om, tänk om Tänk om just nu är underverkens tid Den natt då tårar blir till skratt När morgonen

Läs mer

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson

Insekternas värld Jorden i fara, del 1. KG Johansson Insekternas värld Jorden i fara, del 1 KG Johansson SMAKPROV Publicerad av Molnfritt Förlag Copyright 2014 Molnfritt Förlag Den fulla boken har ISBN 978-91-87317-31-6 Boken kan laddas ned från nätbutiker

Läs mer

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär

2.Brevet! Idag har något konstigt hänt i skolan. Det var ett brev som stack ut i en liten springa i dörren, på. det såhär 1.Hej! Hej jag heter Jakob. Jag är 9 år och går på Havsundaskolan. Jag gillar att spela fotboll och hockey. Jag älskar min t-shirt och mina jeanshorts. Vår lärare heter Kerstin, hon är så snäll. Min allra

Läs mer

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband

Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem. Mirjas guldhalsband Petrus Dahlin & Sofia Falkenhem Mirjas guldhalsband www.kalleskavank.se www.rabensjogren.se Det har gått en vecka sedan Dilsa och jag löste fallet. Nu är det helg och jag cyklar bort till Mirja. Solen

Läs mer

Haki Gud behöver våra. händer och fötter

Haki Gud behöver våra. händer och fötter Haki Gud behöver våra händer och fötter Ett förslag på aktivitet till exempelvis en gudstjänst för att presentera BIAL och BIALs resedocka Haki. Mål: Att barnen får höra missionsbefallningen. Att barnen

Läs mer

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5

Simbegwire. Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 Simbegwire Rukia Nantale Benjamin Mitchley Lena Normén-Younger svensk nivå 5 När Simbegwires mamma dog blev hon jätteledsen. Simbegwires pappa gjorde sitt bästa för att ta hand om sin dotter. Långsamt

Läs mer

Masha och Hjälparna. Tove Ulfsdotter Johanson

Masha och Hjälparna. Tove Ulfsdotter Johanson Masha och Hjälparna Tove Ulfsdotter Johanson Ett kallt hus Det får räcka med att hon anar. Jag börjar lita på hennes aningar nu. Och Lu tittar så trofast, på henne. Då letar vi, säger Lu. Först vill jag

Läs mer

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn

Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Jesus älskar alla barn! En berättelse om Guds stora kärlek till alla barn Maria bodde i en liten stad som hette Nasaret. Den låg i Israel. En ängel kom till Maria och sa: Maria, du ska få ett barn. Barnet

Läs mer

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson

ALEXANDRA BIZI. Flabelino. och flickan som inte ville sova. Illustrationer av Katalin Szegedi. Översatt av Carolin Nilsson ALEXANDRA BIZI Flabelino och flickan som inte ville sova Illustrationer av Katalin Szegedi Översatt av Carolin Nilsson Lindskog Förlag et var en gång en flicka som drömde mardrömmar. Varje natt vaknade

Läs mer

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och

Ja jag la bort den sa mamma. Den ligger i mitt rum sa mamma. Kan du vara kvar i luren? En liten stund sa mamma. Men pappa är ju borta i en månad och Jag och min morbror. Jag var hemma själv och satt i soffan. Jag har inget och göra. Vart är tv kontrollen någonstans? Har mamma tagit bort kontrollen? Jag får väl leta sa jag med en suck. Ring ring, är

Läs mer

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell

...som små ljus. i huvudet. Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Marika Sjödell ...som små ljus i huvudet Copyright 2012, Marika Sjödell Ansvarig utgivare: Marika Sjödell Illustratör: Åsa Wrange Formgivare: Patrik Liski Framställt på vulkan.se

Läs mer

Babysång Öppna förskolan Sävsjö

Babysång Öppna förskolan Sävsjö Babysång Öppna förskolan Sävsjö 1. Hej, hej på dej Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n. Hej, hej på dej, hej, hej på dej, jag kan klappa händerna hela da n 2. Jag kan klappa

Läs mer

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1

Elevuppgifter till Spöket i trädgården. Frågor. Kap. 1 Elevuppgifter till Spöket i trädgården Frågor Kap. 1 1. Varför vaknade Maja mitt i natten? 2. Berätta om när du vaknade mitt i natten. Varför vaknade du? Vad tänkte du? Vad gjorde du? Kap 2 1. Varför valde

Läs mer

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman

Make, far. 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 050 Det hövs en man att viska ett lugnt farväl åt det som var. Bo Bergman 051 Arbetsfyllt och strävsamt har Ditt liv varit Lugn och stilla blev Din död. 052 053 Du bäddas i hembygdens Det suckar av vemod

Läs mer

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld

Douglas Foley. Habib: Tre gånger guld Douglas Foley Habib: Tre gånger guld Tidigare utgivet av Douglas Foley: Ingen återvändo 2001 Shoo bre 2003 Habib: Meningen med livet 2005 Habib: Friheten minus fyra 2005 Habib: Paris tur och retur 2006

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 6 Det finns inga ord för den saknad vi känner Att Du lämnat oss är svårt att förstå Våra innersta tankar till Dig vi sänder Du finns i

Läs mer

Lenas mamma får en depression

Lenas mamma får en depression Lenas mamma får en depression Text och illustrationer: Elisabet Alphonce Lena bor med sin mamma och lillebror Johan på Tallstigen. Lena går i första klass och Johan går på förskolan om dagarna. Lena och

Läs mer

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE

JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE JAG MÅLAR MIN HIMMEL ORANGE Sofia Fredén Slutversion December 2012januari 2013 8 år MAMMA KOMPIS 8 år LÄRARE TVÅ ORANGUTANGER I en skola, hemma, i en djungel. Pjäsen är tänkt för 3 skådespelare. 2 1. Leo

Läs mer

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen.

Göm Enya! Kärleken är starkare än alla gränser i världen. Göm Enya! Text: Anette Skåhlberg Bild: Katarina Dahlquist Anette Skåhlberg och Katarina Dahlquist 2011 Sagolikt Bokförlag 2011 Formgivning: Katarina Dahlquist www.sagoliktbokforlag.se sagolikt@sagoliktbokforlag.se

Läs mer

Livets lotteri, Indien

Livets lotteri, Indien Livets lotteri, Indien Jag heter Rashmika Chavan och bor i Partille, men mitt ursprung är Indien (Mumbai). Jag, min mamma Angirasa och lillebror Handrian flydde till Sverige när jag var 11 år. Nu är jag

Läs mer

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto

SJÖHÄSTARNAS Ö. Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån. www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto SJÖHÄSTARNAS Ö Det var en gång en alldeles speciell ö långt, långt härifrån Alzheimer Centralförbundet 2014 www.muistiliitto.fi/se facebook.com/muistiliitto Penningautomatföreningen har understött uppgörandet

Läs mer

Jag drog ner handtaget på dörren, den var inte låst. Hallen var dystert mörk och man kunde höra ett sorl från tv:n inne i vardagsrummet, han var hemma alltså. Med tysta rörelser fick jag av mig min skinnjacka

Läs mer

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra

1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 1 Livets slut kan ingen hindra Men vackra minnen kan sorgen lindra 5 Det finns en port som öppnas tyst och stänges utan dån Alla vägar leder dit men ingen därifrån Alla frågor vart, varthän? men ingen

Läs mer

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson

LISAS DAGBOK när autismen tar över. Thomas Filipsson LISAS DAGBOK när autismen tar över Thomas Filipsson Barnläkaren var tydlig och korrekt Det är något som inte stämmer. Orden är hämtade från den 8 maj 1995. På avdelning 15 på Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Läs mer

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från

istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv sekund kan han flyga iväg som en korp, bort från Reslust Tulugaq tycker att det är tråkigt att öva bokstäverna på tavlan. De gör det så ofta. Varje dag faktiskt! Så han ser ut genom fönstret istället, och reser än hit och än dit i tankarna. På en halv

Läs mer

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni

Lästid 6 minuter. Zappo. Monica Pönni Lästid 6 minuter Zappo Monica Pönni fanns både glans och glimtar kvar. I sitt sinne var Zappo fortfarande den valp hon hade hämtat den där vårdagen och kanske var det därför det kändes så svårt. Att släcka

Läs mer

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det

Kapitel 2 -Brevet Två dagar senare. Så såg jag och min BFF ett brev som låg under dörren. På brevet stod det Kapitel 1 -Hej Hej jag heter Minna. Min skola heter Santaskolan. Jag är 11 år. Min bästa kompis heter Smilla. Hon och jag har länge undrat över en dörr på skolan den tycker vi är märklig. Den ligger i

Läs mer

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011

En olydig valp. Publicerat med tillstånd Puzzel på valpkurs Text Isabelle Halvarsson Bild Margareta Nordqvist Bonnier Carlsen 2011 En olydig valp Det var en varm dag fram på höstkanten. I en bil satt den lilla jack russell-valpen Puzzel. Hon var en terrier och rätt så envis av sig. När dörren öppnades slank hon snabbt ut. Tyst som

Läs mer

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd

Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd, var inte rädd Jag är din vän, jag vill dig väl Var inte rädd Vill dig väl ciss A E H ciss A E H A (H E) ciss A (H E) E A H Var inte rädd Om du är för spinkig Eller om du är helt prickig Om du blivit retad Eller om du bara är ensam Var inte rädd Om du bär en slöja

Läs mer

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN

Max, var är du? LÄSFÖRSTÅELSE MARIA FRENSBORG ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN ARBETSMATERIAL FÖR LÄSAREN MARIA FRENSBORG LÄSFÖRSTÅELSE kapitel 1 scouterna(sid 3, rad 8), grupp för ungdomar som tycker om naturen försvunnen (sid 3, rad10), borta parkeringen (sid 4, rad 1), där man

Läs mer

Frågor och svar. En dum dag sidan 1

Frågor och svar. En dum dag sidan 1 En dum dag sidan 1 Frågor och svar Kapitel 1 1. Hur känner sig flickan när hon vaknar? Hon känner sig jättearg. 2. Rita en bild på hur flickan ser ut och känner sig när hon är arg. Måla med starka färger!

Läs mer

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här.

Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Petter och mamma är i fjällen. De ska åka skidor. Petters kompis Elias brukar alltid vara med. Men nu är bara Petter och mamma här. Det är morgon och fortfarande mörkt ute. Utanför fönstret är det bara

Läs mer

Dennis svarade. Det var Maria. -Hej, det är Maria. -Hej, sa Dennis. -jag vill bara tacka för att du räddade min brors son. - Det var så lite så. - Och förlåt för att jag inte vågade säga ifrån på caféet,

Läs mer

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea.

Kapitel 1- Ljuden. - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. MONSTRET Kapitel 1- Ljuden - Hörde du? Frågade Lisa. - Vadå? Frågade Lea. - Ljudet. Det kom från golvet, sa Lisa. - Nej, det var säkert ingenting, sa Lea. De var på lektion i hemkunskapen. Lisa bakade

Läs mer

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER

PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER PASCALE VALLIN JOHANSSON & EDITH HELSNER Malte är en clown Av Pascale Vallin Johansson & Edith Helsner ISBN 978-91-637-3863-0 Copyright 2013 Text: Pascale Vallin Johansson Copyright 2013 Bild: Edith Helsner

Läs mer

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började

hennes kompisar, dom var bakfulla. Det första hon säger när jag kommer hem är: -Vart har du varit? - På sjukhuset Jag blev så ledsen så jag började Blodfrost Värsta samtalet jag någonsin fått. Det hände den 19 december. Jag kunde inte göra någonting, allt stannade, allt hände så snabbt. Dom berättade att han var död, och allt började så här: Det var

Läs mer

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix

ABC klubben. Historiestund med mormor Asta. Av Edvin Bucht. Djuptjärnsskolan Kalix ABC klubben Historiestund med mormor Asta Av Edvin Bucht 3a Djuptjärnsskolan Kalix Nu är Lea, Jacob och Dennis på väg till sin mormor, Asta som hon heter. Dom körde från orten Kalix, till deras mormor,

Läs mer

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den.

2 Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Flawless av Alexandra Loonin Tre kvinnor. Jag sitter på en bar med en kompis som har slutat äta. Han berättar om rollen han vill ha och varför han måste gå ner i vikt för att få den. Han säger att han

Läs mer

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan.

Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Av Agaton Kapitel 1 Hej Hej jag heter Henke. Min bäste vän heter Ludvig, men han kallas Ludde. Vi är lika gamla, vi är 8år. Vi är rädda för städerskan. Hon är gammal och hon har stora tänder. Vi går på

Läs mer

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit,

NYCKELN TILL DRÖMMARNA. Översättning: Göran Gademan. Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, NYCKELN TILL DRÖMMARNA Översättning: Göran Gademan Ah, du är här! Jag har sprungit och sprungit, rädd att komma för sent, och att aldrig hitta dig mer. Men nu är du här, i mina armar! Du är min fånge.

Läs mer

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin.

Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Den magiska dörren. Av: Daniela Marjasin. Hej! Hej! Jag heter Lisa och jag är 11 år. Jag går på Valnötsskolan i Malmö. Min bästa kompis heter Vera. Hon är den bästa kompis man kan ha. Hon är så snäll och

Läs mer

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät "wha wha"

Kapitel 1 Ljudet. -Nej, hur lät det? undrade Kalle -Det lät wha wha Författare: Filip Sahlberg 2014 Kapitel 1 Ljudet Alexander och Kalle var i deras hemliga kemirum i källaren. En otrevlig källare med gamla tegelväggar och avloppsvatten rör som läckte. Plötsligt hörde

Läs mer

Saker jag inte gör: mjölkar kor

Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: mjölkar kor Saker jag inte gör: Lever ett normalt liv som inte går ut på att ständigt försöka se honom, vara nära honom, prata med honom Tränar; andas in, andas ut, andas in, andas

Läs mer