Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning"

Transkript

1 Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning 1 Bygger din kompetens

2 Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning Hyreslagen är grunden för alla verksamheter inom fastighetsbolag. Det är därför viktigt för dig som arbetar med hyresgäster att du har kunskap inom hyresjuridiken. Hos oss hittar du hyresjuridiska kurser för såväl nybörjare som erfarna hyresförhandlare. Med vår vägledning blir du en orädd konfliktlösare som förhandlar säkert med både hyresgäster och hyresvärdar. Anmälan Anmäl dig på vår hemsida eller per telefon till vår kursansvarige. Lena Gerlich, Våra föreläsare Våra kurser bygger på att vi har duktiga pedagoger som kompletterar varandra. Några har lång praktisk erfarenhet som ordförande i hyresnämnder. Andra är erfarna domare och advokater med kunskap om aktuella rättsfall. Vissa av föreläsarna är dessutom läroboksförfattare till kurslitteraturen. Carl Rydeman, hyresråd i Sundsvall. Rådman i Sundsvalls tingsrätt sedan 1988, ordförande i hyresnämnden i Sundsvall sedan Carolina Gustavsson, advokat, Landahl Advokatbyrå. Emma Eriksson, advokat, Landahl Advokatbyrå AB. Har sedan 2007 arbetat med rådgivning beträffande ägandet och användningen av fastigheter, mark och vatten. Johannes Holmgren, advokat, Landahl Advokatbyrå. Klas-Göran Sundvall, elkonsult, Stockholm. Nils Larsson, advokat, Advokatfirman Lindahl KB. Arbetar med processer och rådgivning beträffande ägande och användning av fastigheter, mark och vatten. Stefan Granstedt, jurist med egen konsultverksamhet. Tidigare byrådirektör vid hyresnämnden i Göteborg. Sune Sandström, hyresråd i Västerås och ordförande i arrende- och hyresnämnden i Västerås. Mats Söderberg, fastighetskonsult, MCOJ Samhällsbyggnad. Gunilla von Beetzen, advokat, Landahl Advokatbyrå. Hans Andersson, brandingenjör, Brandskyddsföreningen. Ivar Ekman, Samkonsult AB. Erfaren föreläsare för många av landets stora fastighetsbolag.

3 Hyresrätt del 1 Bostäder och lokaler Rätt kunskap om hyresrätten är nödvändig i kontakten med hyresgästerna. I den här grundkursen behandlar vi viktiga avsnitt i hyreslagen och ger dig de nödvändiga praktiska kunskaperna för att förstå hyresrätten för bostäder och lokaler. Kursen utgör grunden till de övriga kurserna i hyresrätt. Den lämpar sig även om du har stor erfarenhet av området eller har läst hyresrätt på universitet eller högskola. Bestämmelser, blanketter och förelägganden Grupparbeten Konfliktlösning Olika nyttjanderätter Hyresavtal Ekonomiska rättigheter och skyldigheter Hyresförhandlingssystemet Villkorstvister Förbättrings- och ändringsarbeten Hyresrättens övergång Kursen är intressant för förvaltare, förvaltningsassistenter och andra handläggare av hyresärenden oavsett arbetsposition. Inga förkunskaper krävs. Stefan Granstedt Sune Sandström Carl Rydeman Kursens mål är att ge dig grunderna i hyreslagen för både bostäder och lokaler. Hyresrätt del 2 Bostäder På den här kursen lär du dig mer om hur hyresnämnden arbetar och vad du bör tänka på i dina kontakter med den. Kursen innehåller bland annat ett spännande och lärorikt rollspel kring en hyresnämndsförhandling. Allt sker givetvis under sakkunnig ledning. Besittningsskydd Förlängningstvister Störningsärenden Hyresgästens rättigheter Hyresförhandlingssystemet Villkorstvister Förbättrings- och ändringsarbeten Hyresrättens övergång Du bör ha gått Hyresrätt del 1 eller ha motsvarande kunskaper. Stefan Granstedt Sune Sandström Carl Rydeman Kursens mål är att ge dig djupare kunskap i hyreslagen vad gäller bostäder. Kursen ger dig även större insikt och förståelse för hyresnämnden och dess arbete. Kursen är intressant för dig som arbetar med hyresrätt för bostäder.

4 Hyresrätt del 2 Lokaler På den här fördjupningskursen fokuserar vi på hyresrätt med praktisk tillämpning för lokaler. Du lär dig att omförhandla, vilka regler som gäller för besittningsskydd och hur du hanterar förlängningstvister. I ett givande förhandlingsspel får du dessutom nya insikter om hur du sätter hyran. Förlängnings- och villkorstvister Förändring av upplåtelseändamål Hyresrättens övergång Uppsägning, utformning och rättsverkan Skadestånd Du bör ha gått Hyresrätt del 1 eller ha motsvarande kunskaper. Stefan Granstedt Sune Sandström Carl Rydeman Kursens mål är att fördjupa din kunskap vad gäller hyreslagen med inriktning på lokaler. Du ska bli en duktigare förhandlare som är insatt i hur hyresnämnden arbetar. Kursen är intressant för dig som arbetar med lokalhyresfrågor. Hyresrätt del 3 Lokaler På den här kursen tar vi upp skillnaden mellan hyres avtal och affärsavtal, hur tvister kan undvikas samt frågor kring konkurs. Kursen behandlar även frågor och rättsfallsexempel som deltagarna kan skicka in innan kursstart. Avgränsningar Att träffa avtal När fastigheten byter ägare Uppsägning för avflyttning Uppsägning för ändrade villkor Specialfrågor Du bör ha gått Hyresrätt del 2 Lokaler eller ha motsvarande kunskaper. Nils Larsson Kursens mål är att du ska lära dig mer om intressanta rättsfall inom lokalhyresjuridiken. Efter kursen skall du lättare kunna hantera svåra frågor inom området. Du ska dessutom veta vart du ska vända dig för ytterligare hjälp med juridiken. Kursen är intressant för dig som arbetar med lokalhyres juridik och vill fördjupa dina kunskaper inom hyresrätt för lokaler.

5 Hyresförhandlingar för lokaler På den här kursen får du lära dig effektiv förhandlingsteknik. Vi varvar teori med ett stort antal realistiska övningar. Efter kursen får du ett förhandlingskörkort som sammanfattar förhandlingsmodellen på ett tydligt sätt. Förhandlingsövningar Kundvårdsstrategier Marknadsföring Förhandlingsteknik Du bör ha gått Hyresrätt del 1 eller ha motsvarande kunskaper. Ivar Ekman Kursens mål är att du ska lära dig att förhandla så att både hyresvärd och hyresgäst blir nöjda. Kursen är intressant för dig som arbetar med hyresförhandling. Du kan vara hyresvärd eller hyresgäst och ha olika grader av erfarenhet av hyresförhandlingar. Vi kan anpassa kurserna till ert företag Ni vet väl att vi på BFAB gärna genomför företagsanpassade kurser och utbildningsflöden på plats hos er? Det kan röra sig om en standardkurs ur vårt öppna kursutbud eller en mix av olika kurser som vi specialanpassar utifrån era behov. Vi kommer gärna till er och genomför kvalificerad utbildning. På så sätt reduceras era kostnader för resor och uppehälle samtidigt som ni sparar arbetstid. Tveka inte att ta kontakt med oss för att prata om de behov som ni har. Vi kan alltid hitta en lösning som passar er! Maila oss på info@bfab.se eller slå en signal på

6 Fastighetsägarens ansvar På den här kursen får du kunskap om de skyldigheter och ansvarsområden du har som fastighetsägare. Du får bland annat kännedom om relevanta lagar och vad de innebär i praktiken. Vi går även igenom ett antal rättsfall. Plan- och bygglagen Ansvar för tekniska installationer Lagen om skydd mot olyckor Allmänt skadeståndsansvar Grannens ansvar Elansvar i fastigheter Hyresvärdens ansvar Hans Andersson Carolina Gustavsson Johannes Holmgren Klas-Göran Sundvall Gunilla von Beetzen Kursens mål är att ge kunskap om de skyldigheter och ansvarsområden du har som fastighetsägare. Kursen är intressant för fastighetsägare, förvaltningschefer och förvaltare av bostäder och lokaler inom såväl privata som förvaltningsföretag. Arrende och andra nyttjanderättsavtal Grundkurs En nyttjanderätt kan upplåtas på tio olika sätt och därför gäller det att välja det mest lämpliga. På den här grundkursen går vi igenom avgränsningar vad gäller att träffa nya avtal. Du får även lära dig mer om överlåtelse av fastighet, uppsägningar för avflyttning, uppsägningar för ändrade villkor samt specialfrågor. Allmänt om nyttjanderätter och servitut Grundbegrepp och definitioner Form och avtalstid Val av nyttjanderättsform och kontraktsskrivning De allmänna reglerna i kap 7JB Arrendedomstolarna Förlängningsrätt/besittningsskydd Rätt till överlåtelse och underlåtelse Rättsförhållandet under avtalstiden Återställande av jord och hus när avtalet upphör Hembud och inlösen enligt JB Kursen är intressant för dig som arbetar med arrende. Du kan vara kommunanställd, statligt anställd, jurist eller person med ansvar för dessa frågor på privata fastighetsföretag. Emma Eriksson Kursens mål är att ge dig allmän information om de olika upplåtelseformerna och hur de kan inordnas i en modern fastighetsförvaltning.

7 Arrende och andra nyttjanderättsavtal fördjupningsseminarium På det här seminariet får du fördjupade kunskaper om arrende och andra nyttjanderättsavtal. Vi diskuterar bland annat fall från domstolar och marknaden. Genom att skicka in frågor innan kurstillfället kan deltagarna i förväg prioritera diskussionsfrågorna. Nyttjanderätter och servitut Avgränsningar mellan olika avtal Avtalsfrågor i bra och dåliga avtalsklausuler Direkt besittningsskydd Jordbruksarrende, bostadsarrende och anläggningsarrende Du bör ha gått kursen Arrende grundkurs eller ha motsvarande kunskaper. Nils Larsson Kursens mål är att fördjupa diskussionerna kring olika upplåtelser av nyttjanderätter och hur de tillämpas i praktiken. Kursen är intressant för dig som behöver fördjupade kunskaper i arrendeavtal och andra nyttjanderättsavtal. Fastighetsbildning för förvaltare Servitut, gemensamhetsanläggningar, lantmäteriprocessen Som fastighetsförvaltare ställs du dagligen inför knepiga situationer. Det kan gälla alltifrån oklara fastighetsgränser till sambandet mellan kommunens detaljplan och avstyckning av en fastighet. På den här kursen vägleder vi dig genom alla de regler som aktualiseras vid exploatering, utveckling och förvaltning av fastigheter. Du får bland annat lära dig vanliga begrepp samt veta i vilka situationer olika fastighetsbildningsmetoder lämpar sig. Fastighetsbegreppet Lagstiftning som styr markanvändningen Fastighetsbildning Servitut Ledningsrätter Samfälligheter Gemensamhetsanläggningar Processen hos Lantmäteriet om lantmäteriprocessen och på så vis kunna påverka handläggningstid och förrättningskostnader. Kursen är intressant för dig som arbetar med markplanering, förädling och förvaltning av fastigheter. Den är även intressant för dig som är förvaltare, tjänsteman, jurist eller konsult. Emma Eriksson Mats Söderberg Kursens mål är att ge dig en överblick av det regelsystem som aktualiseras vid fastighetsförvaltning och exploatering av fastigheter. Vidare ska du få kännedom

8 B SVERIGE PORTO BETALT PORT PAYÉ Kunskap är färskvara. Uppdatera dig med en kurs hos BFAB. 8 BFAB Box 1080, Stockholm Besöksadress: Kungsbroplan 3A, Stockholm Telefon : E-post: info@bfab.se bfab.se

Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning

Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning 1 Bygger din kompetens Hyresrätt Hyreskontrakt Hyresförhandling Arrende och Ansvar Fastighetsbildning Hyreslagen är grunden

Läs mer

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens

Moms på fastigheter. Grundkurs Fördjupningskurs. Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs Fördjupningskurs Bygger din kompetens Moms på fastigheter Grundkurs På den här kursen får du grundläggande kunskaper om momsredovisning inom fastighetsbranschen. Vi reder

Läs mer

Retorik och Pedagogik

Retorik och Pedagogik Retorik och Pedagogik 1 Bygger din kompetens Retorik och Pedagogik Kommunikation, projektledning och ledarskap är viktiga egenskaper för den som har en teknikorienterad arbetsuppgift. Därför erbjuder vi

Läs mer

Hösten 2009. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen

Hösten 2009. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Hösten 2009 Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Göteborg Första Regionen Välkommen på kurs! Engagerade medarbetare skapar resultat, det kan jag se i min egen

Läs mer

Våren 2012. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna GFR

Våren 2012. Fastighetsägarna Utbildning. Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna GFR Våren 2012 Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna GFR Uppdatera dig hos oss Nu är det åter igen dags att presentera ett nytt kursprogram. Vi är redan framme vid

Läs mer

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige

30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna. Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Kurser för dig i fastighetsbranschen Hösten 2011 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller i någon

Läs mer

Ledningsdimensionering

Ledningsdimensionering Ledningsdimensionering enligt HB 421, en vägledning i dimensionering i ledningsnät för lågspänning skydd vid kortslutning och skydd mot elchock Bygger din kompetens Ledningsdimensionering enligt HB 421

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning 30% rabatt för medlemmar! Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Våren 2012 Fastighetsägarna Mellansverige Välkommen på kurs! Som medlem i Fastighetsägarna Mellansverige, eller

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Syd Våren 2012 Utbildningar våren 2012! Vi underlättar din vardag Nu är det åter dags att presentera ett nytt kursprogram.

Läs mer

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen.

Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Hej! Vad roligt att ni har valt att bjuda varandra på den här timmen. Att prata med en ny person kan kännas nervöst även om man som ni redan har en hel del gemensamt. Därför finns den här guiden som ska

Läs mer

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG

ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG ÖREBRO LÄN KURSER FÖR FÖRENINGAR VÅREN 2016 12 GÖR EN ANNAN VÄRLD MÖJLIG Kortkurserna vänder sig till ABF Örebro läns medlemsorganisationer. Tänk på att platserna är begränsade - hör av dig med din anmälan

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning

Fastighetsägarna Utbildning Fastighetsägarna Utbildning Kurser för dig i fastighetsbranschen Fastighetsägarna Syd Våren 2011 Utbildningar våren 2011! Beprövade koncept blandas med nyheter Vi har under åren arbetat fram ett högkvalitativt

Läs mer

Nyttjanderätt i fastigheter

Nyttjanderätt i fastigheter Nyttjanderätt i fastigheter - Hyra och bostadsrätt Föreläsare: Signe Lagerkvist Signe.lagerkvist@jus.umu.se Allmänt om nyttjanderätter Hyra Bostadsrätt 2 Allmänt om nyttjanderätt En begränsad rätt till

Läs mer

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation

Stöd i expertis för dina behov. Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation Stöd i vardagen, expertis för dina behov Välkommen till Fastighetsbranschens Arbetsgivarorganisation 2 Fastigo Fastigo 3 Välkommen till en arbetsgivarorganisation byggd för dina behov. Det var en sådan

Läs mer

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4

Dags för kompletterande STAMBYTE. Mamsellstigen 4 Dags för kompletterande STAMBYTE Mamsellstigen 4 Hej! Huset som du bor i stambyttes för cirka 10 år sedan. Efter vattenskada samt avloppsproblem har vi filmat stammarna och upptäckt att vissa inte blivit

Läs mer

Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012

Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012 2012 Välkommen till Industriarbetsgivarnas kurser 2012 Vi ger svaren på dina arbetsgivarfrågor! En av våra främsta arbetsuppgifter på Industriarbetsgivarna är att hjälpa dig som arbetsgivare. Hos oss

Läs mer

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig

Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig Utbildningar inom miljö och CSR - nära dig TEM:s utbildningar vår och höst 2013 Malmö, Skåne, Sverige Stiftelsen TEM Stortorget 17 211 22 Malmö 040-606 55 80 VÅRA UTBILDNINGAR Välkommen till TEM:s inspirerande

Läs mer

HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR

HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR HUS ÄR FULLA AV ÖVERRASKNINGAR Vi gör det enklare och lönsammare att driva bostadsrättsförening. HÄR ÄR DU I GODA HÄNDER DET HÄNDER SÅ MYCKET I ETT HUS Hus är en långsiktig investering. Den växer med tiden.

Läs mer

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009.

Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Umeå Universitet Sida 1 (10) Fördjupningskurs i byggproduktion, ht 2009. Kursvärdering. Omdöme 1 5 (5 bäst) Kursupplägg i stort 1 2 5 Bra projekt där de tidigare projekten i BP1 och BP2 binds ihop. Får

Läs mer

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013

Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen Till Trollbackens förskola 2012-2013 Välkommen till vår förskola! Vi står inför en ny spännande höst med nya och gamla barn, delvis ny personal, en ny ledningsorganisation (from jan-2013), påbörja

Läs mer

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2

Kursutvärdering Ämne: SO Lärare: Esa Seppälä/Cecilia Enoksson Läsåret 12-13 Klass: SPR2 8 Mycket bra Bra Dåligt Mycket dåligt EAS 1. Hur var ditt första intryck av denna kurs? Mycket bra 6 21 Bra 21 75 Dåligt - - Mycket dåligt 1 4 EAS - - Antal EAS:. Antal svarande: 28. Mv: (Skala 1) = 78,57

Läs mer

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. Ridskolestart:

VÅRTERMINEN 2016 VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH TROGNA ELEVER. Ridskolestart: VÄLKOMMEN TILL EN NY RIDTERMIN PÅ JUTAGÅRDENS RIDSKOLA HÄLSAS BÅDE NYA OCH "TROGNA" ELEVER. VÅRTERMINEN 2016 Ridskolestart: Måndagsgrupper v.2 11 januari Tisdagsgrupper v.2 12 januari Onsdagsgrupper v.2

Läs mer

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016

Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Välkommen till NATURSKOLANS KURSER! förskola - skola - fritids våren 2016 Våren i korthet Förskola (s. 2,3,4) 18 februari Utenätverk Utomhuspedagogikens styrkor, forskning mm (em) 16 mars Lärande för hållbar

Läs mer

Fastighetsägarna Utbildning. Våra Kurser

Fastighetsägarna Utbildning. Våra Kurser Fastighetsägarna Utbildning Våra Kurser våren 2013 FastighEtsägarna MITTNORD Ett av Fastighetsägarnas mål är att höja kompetensen inom fastighetsbranschen. Fastighetsägarna Utbildning erbjuder ett brett

Läs mer

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare

SOMMAR I VIARP 2015. Jump Camp 27-29 juli 300 kr + beroende på tränare Dressage Camp 28-30 juli 300 kr + beroende på tränare Hej alla hästvänner! SOMMAR I VIARP 2015 Nu är det dags att anmäla sig till sommarens olika kurser och läger. I år har vi något för alla så fortsätt läsa och skynda er att anmäla på bifogad blankett till

Läs mer

HAR DU PLATS FÖR EN TILL?

HAR DU PLATS FÖR EN TILL? HAR DU PLATS FÖR EN TILL? Till hösten flyttar många till Karlstad för att studera. Vi är otroligt glada att de väljer just vår stad och Karlstads universitet. Dessvärre är det svårt att hitta boende till

Läs mer

Tidplan kurser hösten 2013

Tidplan kurser hösten 2013 BYGG & FASTIGHET Din partner för kompetensutveckling Tidplan kurser hösten 2013 Beställ eller hämta vår kurskatalog 2013 på www.st f.se/ bestall-katalog STF 1128600:04 Bakom BFAB står STF Ingenjörsutbildning

Läs mer

Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket

Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket Guldkortet Ett sätt att öka värdet på virket Varje år tillreder en skördare virkesvolymer för åtskilliga miljoner kronor. En enda procents förändring på virkesvärdet kan därför röra sig om flera hundratusen

Läs mer

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ

KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ KURSER HÖSTEN 2016 KVALITET MILJÖ HÅLLBARHET ARBETSMILJÖ Välkommen på kurs Vi får ofta höra att vi har engagerade och kompetenta kursledare, vilket är precis det vi strävar efter! En anledning till att

Läs mer

Övning: Dilemmafrågor

Övning: Dilemmafrågor Övning: Dilemmafrågor Placera föräldrarna i grupper med ca 6-7 st/grupp. Läs upp ett dilemma i taget och låt föräldrarna resonera kring tänkbara lösningar. Varje fråga kan även visas på OH/ppt samtidigt,

Läs mer

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Disposition Varför är vi här? Att skriva hyresavtal Parternas rättigheter och skyldigheter under hyrestiden Omförhandling och jämkning

Läs mer

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs

Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Tecknologen AB - din resurs när det gäller tecken - Att planera, köpa och genomföra teckenkurs Några tankar och förslag kring teckenkurser i samarbete med Tecknologen AB Håkan Ernklev 2013-09 1 Att planera,

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr Innehållsförteckning Kortfattad Information Sida 3 Vad är Andrahandsuthyrning Sida 4 Hur länge får jag

Läs mer

Samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE DATUM DIARIENR 2014-02-05 SBN 2014/120.259 1 (4) HANDLÄGGARE Helén Mårtensson 08-535 363 86 helen.mårtensson@huddinge.se Samhällsbyggnadsnämnden Förslag till regler och rutiner avseende

Läs mer

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag

Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nya starkströmsföreskrifterna och svensk standard 1 dag Nercia - en värld av relationer, kompetens och massor med inspiration! Nercia har utbildat människor, och bidragit till kompetensutveckling i en

Läs mer

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15

Bedömning för lärande. Sundsvall 2012-11-15 Bedömning för lärande Sundsvall 2012-11-15 Tema: Att vara nyckelperson - att leda det gemensamma lärandet omkring bedömning för lärande Program 2012-11-15 13.00 Inledning; att vara nyckelperson 13.30 Walking

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Fastighetsägarna. Fastighetsägarna Utbildning. Utbildning Stockholm. Stockholm VÅRENS KURSER

Fastighetsägarna. Fastighetsägarna Utbildning. Utbildning Stockholm. Stockholm VÅRENS KURSER Fastighetsägarna Fastighetsägarna Stockholm Stockholm VÅRENS KURSER 2014 FASTIGHETSÄGARNA STOCKHOLM Fastighetsägarna Stockholm tar tillvara dina intressen som fastighetsägare. Vi är den största branchorganisationen

Läs mer

Ann-Louice Lindholm, rådgivare

Ann-Louice Lindholm, rådgivare Omställningsfondens uppdrag är att hjälpa anställda, som blir uppsagda på grund av arbetsbrist, till ett nytt jobb. Vi är även ett stöd för arbetsgivare och fackliga representanter då övertalighet uppstår.

Läs mer

Orolig för ett barn. vad kan jag göra?

Orolig för ett barn. vad kan jag göra? Orolig för ett barn vad kan jag göra? Rädda Barnen 2016 Formgivning: Rädda Barnen Foto: Oskar Kullander Upplaga: 4 000 ex Artikelnummer: 11505 ISBN: 978-91-7321-366-0 Barn i utsatta situationer behöver

Läs mer

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare

Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Tillträde till utbildning på grundnivå som vänder sig till nybörjare Om ni har några frågor som rör enkäten, kontakta Linnea Gullholmer, e post: linnea.gullholmer@regeringskansliet.se. Ange namn och kontaktuppgifter

Läs mer

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet

Mata fåglar. Mata fåglar. Studiehandledning till. Mata. fåglar. Niklas Aronsson SOF. En studiehandledning från Studiefrämjandet Mata fåglar Mata fåglar Studiehandledning till Mata SOF Niklas Aronsson fåglar En studiehandledning från Studiefrämjandet Vad är en studiecirkel? En studiecirkel är en liten grupp människor som samlas

Läs mer

Handlingsplan vid oväder

Handlingsplan vid oväder Styrdokument 1(6) Handlingsplan vid oväder Till vem riktar den sig? s krisledningsgrupp samt chefer: både interna och externa utförare. Vad kan inträffa? Hårt väder: storm, snö, översvämning Tänkbara följder:

Läs mer

CIRKULÄR 12:51. Utvidgad parbogaranti. Lagändringarna. Skälig levnadsnivå att få bo tillsammans. Sveriges 1(5) 2012-11-01.

CIRKULÄR 12:51. Utvidgad parbogaranti. Lagändringarna. Skälig levnadsnivå att få bo tillsammans. Sveriges 1(5) 2012-11-01. T Sveriges 1(5) 2012-11-01 och Landsting CIRKULÄR 12:51 Avdelningen för vård- och omsorg Sektionen för vård- och socialtjänst Emma Everitt Anna Lilja Qvarlander Utvidgad parbogaranti 1 detta cirkulär informeras

Läs mer

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014.

Stockholms Fotbollförbunds projekt inom Idrottslyftet år 2015. Ansökan sker på IdrottOnline fr. o m 1 december 2014. Utbildningsprojekt Alla ansökningar till Idrottslyftet ska göras i IdrottOnline och kräver att; 1. Föreningen måste ha aktiverat sin klubbsida på IdrottOnline. 2. Föreningen måste ha angett ordförande

Läs mer

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv?

Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller kan jag göra det själv? Ett kostnadsfritt whitepaper utgivet av Level Recruitment Level Recruitment AB - 2015 Rekryteringskonsulter Behövs de verkligen eller

Läs mer

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007

Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 Sammanställning av studentutvärderingen för kursen Estetiska lärprocesser 15 hp, ht 2007 135 av 167 studenter (81%) har Lärare, tidigare år, förskola 39% besvarat utvärderingen Lärare, tidigare år, grundskola

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen. Ht 15 150831 Yvonne Hildingsson Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning, VFU6, inom förskollärarutbildningen Ht 15 Yvonne P Hildingsson VFU ansvarig Förskola 035 16 75 22 eller 0735 251836 yvhi@hh.se 1

Läs mer

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin?

Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vill du arbeta som egenerfaren kamratstödjare inom socialpsykiatrin? Vi söker nu dig som är intresserad av att arbeta med peer support inom socialpsykiatrin. Att arbeta som peer supporter innebär att du

Läs mer

På lärplattformen Blackboard hittar du kursmaterial. Logga in i Blackboard via Studentportalen, sök fram din kurs och skriv in/enrolla dig i kursen.

På lärplattformen Blackboard hittar du kursmaterial. Logga in i Blackboard via Studentportalen, sök fram din kurs och skriv in/enrolla dig i kursen. Välkommen till Högskolan i Gävle och Akademin för Utbildning och Ekonomi KURSNAMN Examensarbete i företagsekonomi KURSKOD FEG300 ANMÄLNINGSKOD 21126 och 21124 KURSVECKOR 04-23 KURSPLAN alt. Se Blackboard

Läs mer

IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt

IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt IOGT-NTO Göteborg och Bohusläns Distrikt Oktober Månadsblad 2013 Hej! Välkommen till en fullspäckad höst fylld med många spännande aktiviteter och möten. Ni har nu hunnit få Profilen och vi hoppas att

Läs mer

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning.

LÖNANDE KUNSKAP. Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. LÖNANDE KUNSKAP Kurser, konferenser och företagsanpassad utbildning. Utvecklande kunskap i takt med framtiden En utbildning är en investering för framtiden, både för den enskilde medarbetaren och för företaget.

Läs mer

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om

Lugn. semesterersättning? SLA ger dig svaren. Facket kräver MBL-förhandling! Vad ska jag göra? Jag förstår inte. Vilka blanketter måste jag fylla i om Vad ska jag göra? Jag förstår inte Arbetsmiljöverkets krav för djurskötare! Vilka blanketter måste jag fylla i om jag anlitar utländsk arbetskraft? Facket kräver MBL-förhandling! Hur ska jag betala ut

Läs mer

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna

Vår vision om den goda fastighetsmarknaden. Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vår vision om den goda fastighetsmarknaden Näringspolitiskt program för Fastighetsägarna Vision Ta en promenad på stan och titta upp på de många vackra och spännande husfasader som finns runt omkring dig.

Läs mer

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss!

Anhörigstöd. - så här fungerar det hos oss! Anhörigstöd - så här fungerar det hos oss! Vem finns anhörigstödet till för? Det kan ge såväl glädje som trygghet att hjälpa och stödja en närstående, men det kan också innebära oro och trötthet. Du som

Läs mer

Kursintroduktion M0024F

Kursintroduktion M0024F Kursintroduktion M0024F Kursansvarig: Thomas Ylvin, januari 2009 1. Datum för lektioner: Träff 1 Thomas Ylvin Torsdag 5/2 09-16.00 sal L-112 Innehåll: Grundläggande hantering av Photoshop, Friläggning,

Läs mer

Timkostnader för medarbetare

Timkostnader för medarbetare Timkostnader för medarbetare Räkna ut timkostnaden för en tänkt genomsnittlig medarbetare. Lönekostnader / år Årslön Arbetsgivaravgifter 40 % Summa lönekostnader Arbetstid i produktionen/ år Årsarbetstid

Läs mer

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator

Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator Utveckla registratorsrollen En utbildning för dig som vill bredda och fördjupa din kompetens som registrator 6 dagar med träffar i Stockholm 2004 13-14 september, 12-13 oktober, 16-17 november, 14 oktober

Läs mer

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå!

Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Välkommen till TV-utbildningen i Piteå! Vi har en utbildning fylld av utmaningar som väntar på dig. Hos oss utbildar du dig inte bara till en extremt kunnig TV-arbetare, utan skaffar dig även kunskaper/verktyg

Läs mer

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad

miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Huddingetrainee: miljö och samhällsbyggnad Till dig som ska börja ditt sista år på en utbildning inom miljö eller samhällsbyggnad Ska skriva ett examensjobb och har inget emot att få betalt för det Vill

Läs mer

VÅRT GEMENSAMMA FÖRETAGANDE. Arbetsmaterial för företagande i kompanjonskap

VÅRT GEMENSAMMA FÖRETAGANDE. Arbetsmaterial för företagande i kompanjonskap VÅRT GEMENSAMMA FÖRETAGANDE Arbetsmaterial för företagande i kompanjonskap VÅRT GEMENSAMMA FÖRETAGANDE Arbetsmaterial och diskussionsunderlag för kompanjoner som skall skriva kompanjonsavtal Att driva

Läs mer

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15

Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom. Förskollärarutbildningen. UVK3: Specialpedagogik VT 15 Riktlinjer för VFU3 150113 Yvonne P Hildingsson, VFU ledare Förskola Riktlinjer för Verksamhetsförlagd utbildning inom Förskollärarutbildningen UVK3: Specialpedagogik VT 15 Yvonne P Hildingsson yvhi@hh.se

Läs mer

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016

Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar. Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 Att äga, köpa eller sälja en förorenad fastighet ditt ansvar Länsstyrelsernas juristsamverkansgrupp för efterbehandlingsfrågor 2016 1 Utgiven av Länsstyrelserna och Statens geotekniska institut Text Länsstyrelsernas

Läs mer

UTBILDNINGAR & SEMINARIER

UTBILDNINGAR & SEMINARIER UTBILDNINGAR & SEMINARIER HÖSTEN 2016 - VÅREN 2017 Att utveckla styrelsens kompetens löpande - är en investering för hela bostadsrättsföreningen KUNSKAP ÄR VÄGEN TILL DET GODA BOENDET! Vägen till utveckling

Läs mer

Resurser för dig som är anhörig

Resurser för dig som är anhörig Resurser för dig som är anhörig Aleforsstiftelsen Aleforsstiftelsens behandlingshem Första Långgatan 21 Aleforshemmet 413 27 Göteborg 441 39 Alingsås Tel: 031-14 20 92 Tel: 0322-66 56 80 E-post: info@aleforsstiftelsen.com

Läs mer

MBA för ingenjörer 60 hp

MBA för ingenjörer 60 hp MBA för ingenjörer 60 hp En akademisk distansutbildning för dig som vill stärka din affärsmässighet, ditt ledarskap och din företagsstrategiska kompetens. MBA för ingenjörer 60 hp MBA för ingenjörer är

Läs mer

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten)

Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft och vatten) Miniprojekt, pedagogisk grundkurs IV, ht 2000. Andreas Gyllenhammar & Johan Persson, Institutionen för geovetenskaper Pedagogiskt seminarium för personal vid Institutionen för geovetenskaper (avd för luft

Läs mer

Barnhabilitering Kalmar

Barnhabilitering Kalmar Barnhabilitering Kalmar Gruppverksamhet och kurser hösten 2014 Välkommen till barnhabiliteringen! Telefon 0480-843 00 Besöksadress Hus 48, plan 2 Lasarettsvägen 1, Kalmar Receptionens öppettider Måndag,

Läs mer

Handläggning av ärenden och dokumentation inom ÄHO - SoL och LSS Fördjupningsutbildning för handläggare av ärenden enligt SoL och/eller LSS

Handläggning av ärenden och dokumentation inom ÄHO - SoL och LSS Fördjupningsutbildning för handläggare av ärenden enligt SoL och/eller LSS 2013-10-01 13/115 OBS! Var vänlig distribuera inbjudan till berörd målgrupp inom förvaltningen Socialnämnden (motsv) Handläggning av ärenden och dokumentation inom ÄHO - SoL och LSS Fördjupningsutbildning

Läs mer

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Stockholm beslut 2009-10-23 i ärende nr 827-07, se bilaga A

ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Stockholm beslut 2009-10-23 i ärende nr 827-07, se bilaga A SVEA HOVRÄTT BESLUT Mål/Ärende nr Avdelning 6 2011-06-21 ÖÄ 8989-09 Stockholm ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Arrendenämndens i Stockholm beslut 2009-10-23 i ärende nr 827-07, se bilaga A KLAGANDE Stockholms kommun

Läs mer

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal?

Rådgivningsbesökets utmaningar. Huvudbudskap: Varför är det värt att prata om samtal? Rådgivningsbesökets utmaningar Uppdatera det personliga mötet nya kanaler för miljörådgivning 9-10 november 2010, Arlanda stad Hanna Ljunggren Bergeå Hanna.Bergea@sol.slu.se Huvudbudskap: Det finns en

Läs mer

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE

KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE KURSKATALOG HSB SÖDERTÄLJE 2016 1 09 Kalendarium 04 Introduktion för nya ledamöter 08 Ekonomi för bostadsrättsföreningen 10 Anmälan & praktisk information I HSB Södertäljes studieråd sitter Ulla Castenvik,

Läs mer

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER

ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER ELFÖRESKRIFTER & INSTALLATIONSREGLER vi lyssnar lyhört på marknadens krav och hjälper våra kunder till rätt kunskap, på rätt plats och rätt tid inom organisationen. SIDA ELFÖRESKRIFTER & INSTLLATIONSREGLER

Läs mer

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016 Sidan 1 av 6 Påbörjad: 2015-11-12 Reviderad: 2016-01-16 Sektionen för lärande och miljö Vanliga frågor och svar om Förskollärarutbildningen med inslag av validering utannonsering till höstterminen 2016

Läs mer

Utredningsförslag om vissa frågor om hyra och bostadsrätt

Utredningsförslag om vissa frågor om hyra och bostadsrätt Rune Thomsson Chefsjurist Fastighetsägarna Sverige 2008-05-12 Utredningsförslag om vissa frågor om hyra och bostadsrätt En pågående statlig utredning, Hyreslagsutredningen, har i uppdrag att göra en genomgripande

Läs mer

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans

1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans 1. Skrivtorget, skrivarkurs på distans Nyköpings Folkhögskola Projektledare Jan Altsjö e-postadress info@nykoping.fhsk.se Tel 0155-29 20 80 Syfte och deltagare 2. Projektets syfte Ett sätt för skolan att

Läs mer

Förskollärar- programmet 210 hp

Förskollärar- programmet 210 hp Förskollärar- programmet 210 Sökanvisningar och kursutbud vt 2014 Detta material vänder sig till dig som läser på Förskollärarprogrammet i Uppsala. För dig som läser samma program på Campus Gotland finns

Läs mer

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt

Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Huddingetrainee: ingenjör och arkitekt Till dig som ska börja ditt sista år på en arkitekt- eller ingenjörsutbildning inom Lantmäteri, Mark & Fastighetsjuridik, Väg & Vatten, GIS eller Samhällsplanering.

Läs mer

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans

Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Jag stöttar arbetsgivare inom personlig assistans Hej! Jag heter Björn Jidéus och jag är en av flera rådgivare för området personlig assistans på Arbetsgivarföreningen KFO. Vi är en arbetsgivarorganisation

Läs mer

MÖTESPLATS 2009. En arena full med möjligheter. 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund

MÖTESPLATS 2009. En arena full med möjligheter. 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund MÖTESPLATS 2009 En arena full med möjligheter 9-11 oktober, Hotell Nordica/Folkets Hus, Strömsund Det blåser positiva vindar! Aldrig tidigare har det blåst så positiva vindar i norrlands inland! Stora

Läs mer

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper

Min väg till framtiden. Att arbeta med process i grupper Min väg till framtiden Att arbeta med process i grupper Projektet Gävleborg har en arbetsmarknad som är starkt könsuppdelad med en kombination av låg- och högutbildade ungdomar. Oavsett utbildningsnivå

Läs mer

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014

Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 Täby kommuns anhörigstöd Program våren 2014 taby.se/anhorigstod Täby kommuns anhörigstöd riktar sig till dig som vårdar eller stödjer en närstående som inte klarar vardagen på egen hand. Du ska bo i Täby

Läs mer

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente

Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Svenska Taekwondo Förbundet Sverige 2001 Domarreglemente Domarkommittén Artikel 1 Syfte Syftet med domarreglementet är att alla domare skall kunna arbeta efter samma regler och avtal på alla tävlingar

Läs mer

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand

DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand 1 NACKA TINGSRÄTT Mark- och miljödomstolen DOM 2013-09-09 meddelad i Nacka Strand Mål nr P 2892-13 KLAGANDE Botkyrka kommun 147 85 Tumba Ombud: Advokat Mikael Wärnsby och advokat Madeleine Edqvist Advokatfirman

Läs mer

Juridik Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25

Juridik Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25 Grundkurs Handledning, målbeskrivning, råd och anvisningar 2003-03-25 Introduktion Juridikboken är en del i det utbildningspaket som Svenska Kennelklubben (SKK) erbjuder uppfödare och andra hundintresserade.

Läs mer

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963

Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Hemvist Hallon och Lingon tel. 08-508 21 961 Hemvist Blåbär och Smultron tel. 08-508 21 962 Kök tel. 08-508 21 963 Förskolechef Kerstin Fagerström Clarin Tel. 508 21 840 kerstin.fagerstrom-clarin@stockholm.se

Läs mer

I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag.

I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag. I SaMa Ledarutveckling AB har medarbetarna, med programmet Personligt Ledarskap som bas, coachat över 1.000 personer alla typer av företag. Vi arbetar med ett unikt handlingsinriktat träningsprogram för

Läs mer

Världskrigen. Talmanus

Världskrigen. Talmanus Världskrigen I början av 1900-talet var det två stora krig, första och andra världskriget. Många barn hade det mycket svårt under krigen. Men de som krigade tyckte inte att de hade något ansvar för barnen

Läs mer

Affärsutbildning. Kunskap för bättre affärer 60 KURSER UNDER ÅRET DET FINNS EN KURS FÖR ALLA SKRÄDDARSYDDA KURSER FÖR DITT FÖRETAG

Affärsutbildning. Kunskap för bättre affärer 60 KURSER UNDER ÅRET DET FINNS EN KURS FÖR ALLA SKRÄDDARSYDDA KURSER FÖR DITT FÖRETAG Affärsutbildning 2016 Kunskap för bättre affärer 60 KURSER UNDER ÅRET DET FINNS EN KURS FÖR ALLA SKRÄDDARSYDDA KURSER FÖR DITT FÖRETAG sidan 2 SVEA EKONOMIS AFFÄRSUTBILDNING - KUNSKAP FÖR BÄTTRE AFFÄRER

Läs mer

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21

Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Myrmalmsnytt-Julnummer 2013-12-21 Ännu ett år närmar sitt slut. Styrelsen vill passa på att välkomna de som flyttat in till oss under året. Hoppas att ni kommer att trivas hos oss! Kontakta gärna styrelsen

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Studiehandledning till Nyckeln till arbete

Studiehandledning till Nyckeln till arbete Studiehandledning till Nyckeln till arbete STUDIECIRKEL OM NYCKELN TILL ARBETE 2014 gav Handikappförbunden ut skriften Nyckeln till arbete. Den vänder sig till arbetssökande med olika funktionsnedsättningar

Läs mer

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott.

Antal svarande i kommunen 32 Andel svarande i kommunen, procent 43 Kategorier ångest? Mycket dåligt Totalt Nej. Någorlunda. Mycket gott. Resultat för särskilt boende 203, per kön, åldersgrupp, hälsotillstånd, 863 Hällefors F Hur bedömer du ditt allmänna hälsotillstånd? F2 Har du besvär av ängslan, oro eller ångest? gott gott Någorlunda

Läs mer

Kursutvärderingsformulär

Kursutvärderingsformulär Enheten för Krisberedskap Kursutvärderingsformulär Kurs Vecka 1. Yrke 1. Läkare 2. Sjuksköterska 3. Undersköterska 4. Administratör 5. Annat. Vad? 2. Kön 1. Man 2. Kvinna 3. Ålder 1. 18 25 2. 26 35 3.

Läs mer

Skyddsombud hindrades inte

Skyddsombud hindrades inte SEPTEMBER 2014 Nr 5 ETT NYHETSBREV FRÅN LIVSMEDELSFÖRETAGEN. Kontakta Medlemsservice: medlem@li.se eller 08-762 65 00. UR INNEHÅLLET FRÅN ARBETSDOMSTOLEN AD 2014 nr 48 Skyddsombud hindrades inte Sidan

Läs mer

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland

Kurser 2015. För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Kurser 2015 För dig med fackligt uppdrag i Unionen Småland Innehåll Kunskap skapar trygghet och ger kraft...3 Praktisk information...4 GRUNDKURSER Facklig introduktion för arbetsplatsombud...6 Introdag

Läs mer

Rätt hyresgäst i rätt lokal. Tips och råd vid uthyrning av lokaler. I samarbete med:

Rätt hyresgäst i rätt lokal. Tips och råd vid uthyrning av lokaler. I samarbete med: Rätt hyresgäst i rätt lokal Tips och råd vid uthyrning av lokaler I samarbete med: Bäste lokaluthyrare, Många hyresvärdar, såväl fastighetsföretag som bostadsrättsföreningar, upplever det ibland som problematiskt

Läs mer

Lokalhyra T2 Maria Ingelsson

Lokalhyra T2 Maria Ingelsson Lokalhyra T2 Maria Ingelsson Disposition Syftet med dagens föreläsning Avtalsskrivning Parternas rättigheter och skyldigheter under hyrestiden Omförhandling och jämkning av hyresavtal Partsväxling Avtalets

Läs mer

Lär dig mer om de. kulturella näringarna!

Lär dig mer om de. kulturella näringarna! Lär dig mer om de kulturella näringarna! Fortbildning av affärsrådgivare De kulturella näringarna skapar jobb och hållbar ekonomisk tillväxt. Dessa branscher teater och scenkonst, bildkonst, kulturarvsinstitutioner,

Läs mer

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget:

PRAOBLANKETT. Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på Hagalidskolan i Staffanstorp. Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: PRAOBLANKETT Vecka 15 & 16 för elev i årskurs 8 på i Staffanstorp Ifylles av eleven och lämnas till handledaren på företaget: Namn: klass: Telefon: E-post: Vårdnadshavare: Telefon vårdnadshavare: Detta

Läs mer