Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. www.kyrka-vard.se"

Transkript

1 Kyrka Vård 2012 Uddevalla kyrkliga samfällighet - Socialtjänsten Uddevalla kommun. Maria Olander diakon 80% Margareta Birging diakon 30% Lena Kjerrström personal och utbildningssekreterare,kontaktperson kommunen Kommentar: under 2012 har Margaretas tid för Kyrka-vård minskat från 50% till 30% då andra uppgifter i Uddevalla församling tar hennes tid i anspråk Uppdraget: enskilda kontakter främja kunskap om etik, bemötande och livsfrågor hos personalen. Vi vill att den som är sjuk,dement, döende, närstående och som vill ha kontakt med diakon/präst ska kunna få det Hur blir det känt att vi finns som en resurs för patienter och närstående? I december 2011 skrev kommunens informatör en artikel om vår samverkan som tillsammans med en bild lades upp på socialtjänstens hemsida. En sammanfattning av artikeln var med på kommunsidorna i Bohuslänningen på vårvintern Det viktigaste är att vi känner varandra. Förmedlare av kontakter har varit: Vårdplaneringssköterskorna/Trygg hemgång, Mobila teamet primärvården, Hemsjukvården, Rehab, Anhörigcentralen. Några kontakter i hemmet har kommit till via Palliativa enheten på Österängen och en del personer har tagit kontakt själva, för egen räkning eller för anhörigs. Förutom enskilda kontakter på palliativa enheten på Österängen med samtal, enskild nattvard, taktil massage och andakt vid dödsfall så har vi tillsammans haft 57 enskilda kontakter i samband med hembesök eller på våra kontor. Anhöriggruppen träffades under våren och under hösten har Margareta hållit telefonkontakt med deltagarna. I somras gjordes en utflykt och gruppen deltog i Nationella anhörigdagen på muséet. Margareta har också delagit i anhörigträff på Myråsen dagverksamhet.

2 Vi vill att. personalen i vård och omsorg ska känna till att vi finns...ska känna till att vi kan vara en samtalsresurs för dem De mötesplatser som finns är värdefulla; Kyrkoherdarna, socialnämndens ordförande socialchefen har träffats några gånger under året. Samverkansgruppen har träffats i våra olika lokaler. Representant för Bräcke diaoni har varit med. Vi har deltagit i Seniormässan, LSS-mässan och invigning av Anhörigcentralen. Margareta har också deltagit i Anhörigcentralens träff med frivilligorganisationer och en nätverksträff för psykiatrin. Vi har delagit i alla tillfällen med introduktion för nyanställda; både för sköterskor och rehabpersonal och för vårdpersonal. Vi har träffat Trygg hemgång-teamet, samtalat om vår samverkan. Maria besöker Trygg hemgång regelbundet, just nu vid lunchtid. Vi vill att Personalen ska känna till vad andliga existentiella frågor är, utvecklas i reflexion över sig själv, vårdtagare och närstående Personalen ska stärkas i upplevelsen av sitt eget värde och i sin profession I Introduktion för nyanställda presenterar vi Kyrka Vård och tar upp något kring etik och livsfrågor. Hur gör du när någon säger att hen vill dö? Nästan all vårdpersonal har fått den frågan. "I uppdraget som vårdpersonal ligger att vara uppmärksam på om någon vill gå på gudstjänst eller träffa präst/diakon Reflexionsgrupper: En grupp personliga assistenter som har träffats 5 ggr. En grupp personliga assistenter som träffats en halv dag. (Margareta) En grupp enhetschefer pers.assistans som träffats 5 ggr. Två personalgrupper pers ass utifrån arb. situation. (Maria) Personalen på 4:2 Österängen hade reflexion 5 ggr under våren (Maria) En grupp för sjuksköterskor med döden som tema träffades 5 gånger (Maria) Trots det allvarliga ämnet gav samtalen en känsla av styrka och liv! Om vi ska kunna möta den döende människan så behöver vi ett språk för de existentiella sidan av livsupplevelsen. I samtalet med varandra övar vi och utvecklar det språket

3 Det var uppskattat av deltagarna men det hände att någon inte kunde komma eftersom hon inte blev avlöst på sin arbetsplats vilket bler otillfredställande för hela gruppen. Vi har deltagit i Omsorgens basutbidning med ett pass om etik och livsfrågor Det har skett vid 4 tillfällen. De existentiella frågorna är gemensamma för alla människor ( och alla har vi någon typ av funktionshinder): Hur möter vi våra brukare så att de kan uppleva en känsla av sammanhang och mening? Hur förstår vi dem när de ger uttryck för sorg, skuld, tankar på döden, på Gud? Årets föreläsningar 2012 slog vi på stort och hade två föreläsningar! MÅNGKULTURELLA MÖTEN Att i sitt yrkesliv möta olika kulturer och religioner innebär såväl utmaningar som möjligheter. Genom att öka sin föståense för olika sätt att tänka, tro och leva i det svenska samhället kan vi skapa dialog istället för konflikt och spänning Rubriker: Kulturmöten och kulturkrockar Koder och kulturella tolkningsmönster Sex världsreligioner i Sverige Religiösa kläder och klädkoder Det religiösa utövandets betydelse i vardagen Marcus Nilsson som är religionsvetare och lärare kommer att föreläsa med dialog och humor Tordagen den 15 mars i Blå salen S:t Mikaelsgården Kl eller Föreläsningen gjordes också i samarbete St Lukas, och samlade ca 75 personer. Föreläsningen uppskattades mycket av deltagarna. Samverkansgruppen hade förslagit en uppföjlning med reflexionsgrupper kring mångfaldsfrågor och vi planerade för det men det blev tyvärr inget intresse.

4 Inbjudan till föreläsning Föreläsningen riktar sig till avdelningschefer och enhetschefer för inom äldre-och handikappomsorg, anhörigcentralens personal, socialnämnden, präster, diakoner samt Bräcke diakonis chefer. 15 november Hur ska jag orka förbjudna känslor när livskamraten blir sjuk med Lars Björklund, kaplan Sigtunastiftelsen Lars Björklund har varit sjukhuspräst i Uppsala i 20 år, och är nu kaplan på Sigtunastiftelsen. Han har stor erfarenhet av att möta människor i sjukdom och sorg, är mycket anlitad som föreläsare i vårdsammanhang och har gett ut flera böcker. Han har flera gånger varit i Uddevalla och nu har vi tillfälle igen att höra honom. Torsdagen den 15 november kl Mikaelsgården I sin föreläsning tar han upp de svåra frågorna som aktualiseras när ens livspartner blir svårt sjuk, dement eller funktionshindrad. Säg inte till den anhörige Du måste tänka på dig själv - det ökar ensamhetskänslan! Beröm istället och fråga Vad behöver du? Föreläsningen samlade ca 60 personer varav ca 10 kom från Uddevalla kommun. Övriga kom från Nu-sjukvården, primärvården, Bräcke diakoni, Svenska kyrkan. På Anhörigcentralen gavs föreläsningen för allmänheten på kvällen. Den samlade drygt 50 personer.

5 Dessutom: Vi får dela med oss av våra erfarenheter från Kyrka Vård: Bräcke diakoni hade vintern en uppdragsutbildning för Göteborgs kyrkliga samfällighet om själavård bland äldre. Utbildningen riktade sig till präster och diakoner.den 7 februari fick Maud och Maria uppdraget att hålla i en eftermiddag utifrån denna rubrik: Kulturutbyte; samverkan och relation med omsorgspersonal utifrån gällande regler, lagar och olika former av sekretess. Föreläsare Maud Hagelberg och Maria Olander Själavårdutbildning på riksnivå: Sjukhuskyrkan har i många år erbjudit personal själavårdsutbildning i två steg. Nu ville man kunna erbjuda denna som Del 1 för präster, pastorer och diakoner som arbetar tillsammans med den öppna vården i sina hemförsamlingar och Maria blev tillfrågad om att vara en av kursledarna. Inledningsseminariet och första kursveckan genomfördes hösten 2012 och andra kursveckan blir under våren Det planeras för ytterligare en kurs. Inventering av kyrkans samverkan med andra samhällsaktörer. Magnus Bodin har från kyrkokansliet i Uppsala fått uppdraget att ställa samman exempel på samverkan som sedan ska presenteras för Kyrkomötet. Han besökte oss i september och intervjuade Lena, Ann-Britt, Marie Winesh, Maria, Margareta och Göran. Uddevalla För Kyrka Vård Maria Olander

6