ÅHUS SCOUTKÅR AV SCOUTERNA RIKSORGANISATIONEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅHUS SCOUTKÅR

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "ÅHUS SCOUTKÅR AV SCOUTERNA RIKSORGANISATIONEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅHUS SCOUTKÅR"

Transkript

1 VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅHUS SCOUTKÅR VERKSAMHETSÅRET 2015

2 ÅHUS SCOUTKÅR AV SCOUTERNA RIKSORGANISATIONEN VERKSAMHETSBERÄTTELSE FÖR ÅHUS SCOUTKÅR Styrelsen för Åhus scoutkår får härmed avge följande verksamhetsberättelse för tiden Kårstyrelsen har haft följande sammansättning: Ulf Hansson Tore Sigurdsson Marie Hultqvist Marie Lasson Anna Lindgren Annika Hansson Ninna Mauritzson Anna Mattsson Fredrik Hansson Ordförande v Ordförande Sekreterare Kassör övrig ledamot, medlemsregistrerare övrig ledamot, kårutbildare övrig ledamot, stugfogde övrig ledamot övrig ledamot Vi har haft 2 kårstämmor, 13 styrelsemöten och 11 ledarträffar under året. Mötena har varit upplagda så att alla viktiga diskussioner och beslut som rör kårens verksamhet har ventilerats under ledarträffarna. Vi har redan där formulerat förslag till beslut vilket inneburit att alla styrelsens beslut varit väl förankrade bland alla ledare och utmanare som deltagit under ledarträffarna. Vi har även försökt testa olika mötesformer för att på så sätt öka den aktiva medverkan i kåren och få kårens ledare att lära känna varandra bättre har varit ett år då verksamheten fortsatt stått i centrum med olika avdelnings respektive kåraktiviteter och diverse arrangemang både inom distriktet och utanför.vi har vi försökt synas mer för att visa vad scouting är för allmänheten samt deltagit i flera olika läger både lokala, regionala och internationella. Konceptet familjescouting håller i sig. Kåren har nu två familjescoutavdelningar, även antalet scouter på de olika avdelningarna har ökat markant. Målbilden var 200 scouter 1/9, detta klarade vi inte riktigt men arbetet fortsätter med bland annat rekryteringsinsatser på det nya året. GEMENSAMMA LÄGER OCH ARRANGEMANG VÅRTERMINEN Ledaruppstart Årets uppstartshelg var förlagd till Spånkull, Kristianstads Scoutkårs scoutstuga i Bockeboda där kårens gemensamma program bestämdes. Nya böcker presenterades och möjligheten fanns att planera avdelningarna program och gemensamma aktiviteter avdelningar emellan. Natta-tjo-fräs Ett uppskattat årligt återkommande nattarrangemang som i år arrangerades av utmanargänget Everöd Åhus med hjälp av några ledare.. I årets NTF, med tema Astrid Lindgrens värld deltog ca 75 barn bestående av Åhusscouter och dess kompisar samt scouter från Tomelilla och Everöd.

3 ÅHUS SCOUTKÅR AV SCOUTERNA RIKSORGANISATIONEN Vårdistriktstämma 4 ledare deltog från Åhus på stämman i Everöds scoutstuga. S:t Georg Firades enligt tradition nere vid lägerbyn med mycket sång och diverse märke till scouterna och förtjänstmärket i guld med emalj delades ut till två ledare, (Annika Hansson och Ninna Mauritzon) Snapphanefejden Snapphanefejden gick av stapeln på Hultet där kåren hade ansvar från upptäckarspåret. Kårens scouter från avdelningarna Vargarna och Rovdjuren deltog. Valborgsmässofirandet Kåren arrangerade enligt tradition valborgsfirandet på torget. Trots kylan lyssnade många intresserade till blåsorkester, manskör och årets vårtalare Marcus Svensson, rektor Sånnaskolan. Den fina elden på årets flotte uppskattades av stora folkskaror på båda sidor om ån. Ledarhajk Nio ledare deltog i vårens vandringshajk i Söderåsens nationalpark. Jubeliumslägret Hörrs Nygård Hörrs Nygård är Malmö Scoutkårers lägerområde. Det ligger strax utanför Sjöbo. Under kristihimmelfärdshelgen 2015 anordnades ett läger för att fira lägerområdets 50 årsjubileum. Från Åhus scoutkår deltog 67 scouter. Av dessa var 20 Familjescouter (10 barn och 10 föräldrar), 11 Spårare, 11 Upptäckare, 13 Äventyrare och en Utmanare. Dessutom 11 ledare och ett ledarbarn. Vi delade by med Tomelilla scoutkår. Under lägret fanns det ett stort utbud av programaktiviteter som de deltagande kårerna hjälptes åt att arrangera. Åhus scouter fick bland annat prova på smide, hinderbana, zipline, såp-bandy, bakning och primitiv matlagning. Åhus scoutkår ansvarade för programpunkten Göra saker i björk där scouterna fick tälja smörknivar och slevar samt göra namnbrickor. En dag under lägret ägnades åt födelsedagskalas för lägerområdet. Åhus Scoutkår bidrog med att baka pizzabullar som vi bjöd deltagare och gäster på. Det var mycket uppskattat och kön till ugnen var lång. Dagen avslutades med disco till sent på kvällen. Det var ett välorganiserat läger som uppskattades mycket av alla deltagare. Rotary - Tipspromenad Kåren deltog i deras evenemang : Vi går för vatten genom att stå för korvgrillnigen. World Scout Jamboree Japan Tio scouter och två ledare deltog i lägret, se separata redogörelser.

4 ÅHUS SCOUTKÅR AV SCOUTERNA RIKSORGANISATIONEN HÖSTTERMINEN Ledaruppstart och Kårhajk, öppet hus Ledaruppstarten bestod av kårplanering, avdelningsplanering och kursen trygga möten. Kårhajken innehöll uppflyttning av scouter, lägerbål och mycket mys. Under öppet hus visade kåren upp olika aktiviter för de nyinskrivna spårarna Höstfesten på Åhus torg Kåren visade upp sig och sålde Grillspett, Råstekt potatis, Tzatziki och Foccacia. Utmanarna serverade kaffe och krabbelurer. Den torggrillad korven fanns naturligtvis med på menyn. Evehushajk Åhus scoutkår bjöd in Everöds scouter på en trivsam helg. Höstdistriktstämma Från kåren deltog sex representanter, stämman hölls i Hässleholm. Vesper Traditionsenligt hölls Vespergudstjänst på Åhusgården som i år var i fullsatt. Scouterna gick från scoutstugan till Åhusgården i skenet från fotogenlampor. Nya spårare tände ljus, scouter och ledare blev invigda och märken delades ut av resp. avdelningsledare. De minnesvärda orden kom från kyrkoherde Magnus Tyche. Efteråt hade vi en gemensam fika på Åhusgården. Julmarknad Julmarknaden genomfördes i vanlig ordning med tomtevagn med godisutdelning, varutombola, kaffeservering och korvgrillning på två ställen (både lördagen och söndagen) med bra resultat. Julavslutning Året avslutades med ledarträff i stugan med en årssammanfattning, skinkmacka, gröt och som avslutning ett ljusspår. FÖRSÄLJNING Kåren har varit engagerad i följande försäljningsverksamheter: majblommor (tillsammans med Everöds majblommekommitté), scouternas ljus, tombola, korvgrillning under julmarknaden, och vid diverse andra tillfällen.

5 FADDERVERKSAMHET Kåren stöder SOS barnbyar i Estland och en 5-årig flicka, Madina som bor 45 mil från huvudstaden i Burkina Faso. UTBILDNING 27 ledare har genomfört Trygga möten En ledare har genomfört ledarutbildning BAS. Sex Äventyrare har gått Patrulledarutbildning REPRESENTATION Kåren har en representant i LUS (Länken för utmanare i Snapphane scoutdistrikt). Kåren är ständig medlem i Scoutmuseum Kjesäter. MEDLEMSANTAL Åretsmedlemsantal har ökat under året och uppgick till 171 medlemmar vid årets slut. Fördelade på följande avdelningar: två familjescout, en spårare, en upptäckare, en äventyrare och en utmanare.

6 Verksamhetsberättelse materielgruppen Under förra året så ordnade materialgruppen, 3 fixar helger där det gjordes staket, flyttade portalen, målade vindskydd, bord och bänkar samt dörr + ramp. Städade stugan ett antal gången. Gjorde snyggt utomhus, sågade upp dåliga slanor till ved, fixade duschar och fixade backen mot källaren.

7 AVDELNINGARNAS VERKSAMHET Strandhänget hösten 2015 (Utmanare) Efter att Åhus scoutkår saknat en Utmanaravdelning under några år startades höstterminen 2015 Utmanaravdelningen Strandhänget med nio scouter och två ledare. Under hösten 2015 hölls mötena på söndagseftermiddagar, sammanlagt 10 möten. Terminen inleddes med en brohajk där scouterna vandrade, lagade mat och höll i lägerbål. På natten hölls en spektakulär invigningsceremoni under vilken scouterna fick ta del av Gurans ande. Utmanaravdelningen Strandhänget deltog även i Snapphane Scoutdistrikts hösthajk för Utmanare. Vidare har avdelningen planerat och genomfört en hajk tillsammans med Everöds Scoutkår. Under denna hajk spelade scouterna paintball, vilket var mycket uppskattat. Under Höstfesten i Åhus lagade och sålde scouterna krabbelurer för att samla in pengar till avdelningskassan och under söndagen på julmarknaden 2015 skötte de korvgrillningen på torget. Då avdelningen är helt nystartad har mycket arbete ägnats åt verksamhetsplanering, mötesstruktur och avdelningsfunktion. Tack vare positiva och engagerade scouter kan vi se fram emot en fantastisk fortsättning på scoutåret! Rovdjuren 2015 (Äventyrarna) I mars var det dags för Natta-tjo-fräset. Scouterna går i blandade patruller på en runda i Kronoskogen i kvällsmörkret. Med bara en fotogenlampa som belysning skall ta sig runt och klara av kontrollerna. De brukar inte vara tillbaka förrän sent på natten. I april hade vi en egen hajk som gick genom Åhus. Scouterna gick patrullvis och fick själva ordna sin lunch på stormkök. Vi slog upp ett militärtält på övningsfältet så att vi kunde elda och hålla värmen. På kvällen hade vi ett lägerbål på stranden. Till Valborg var det som vanligt vår avdelning som fixar bålet mitt på Helgeå. Bålet skall byggas av torrt och bra ris ås att det flammar upp kvick och brinner klart ganska snabbt. Då gäller det att finna torra kvistar och bunta dem bra. Det är ganska mäktigt att paddla fram med kanot till lägerbålet och tända det, när flera hundra personer står på kajen och tittar på. Snapphanefejden var i år i Hultet och det kom patruller från hela Snapphane scoutdistrikt. På lördags eftermiddagen kommer scouterna in till lägerplatsen och bygger vindskydd samt fixar mat. Tävlingen fortsätter på söndagen och avslutas med prisutdelning. Som avslutning på vårterminen hade vi en kanothajk. Vi startade i Helgeå vid Torsebro och paddlade söderut i vattenriket. I Kristianstad gjorde vi strandhugg och fixade lunch. Sen paddlade vi vidare söderut till Kvinneholme som ligger mitt i Hammarsjön. Där slog vi läger och utforskade ön. Det finns en husruin att beskåda och massor med vinbärssniglar överallt. Vi hade en riktig mysig lägerplats med utsikt mot solnedgången. Dagen efter paddlade vi vidare till Åhus men det

8 var knappt att vi kom över Hammarsjön, det blåste och vågorna har höga (för en kanot). Men scouterna var duktiga och med en mängd krafttag kom vi ner till Helgeå igen och färden gick vidare hem till Åhus. Årets sommarläger var på Hörrs Nygård tillsammans med en massa scouter från södra Skåne. Lägret var på sju dagar och vi byggde upp ett bra läger och hade en mängd aktiviteter. Vi kommer speciellt ihåg alla högarna med jordmyror som fanns på lägerplatsen och att vårt partytält lyfte i vinden på sista dagen. Höstterminen började med att vi hade Brohajken fick upp ett gäng nya scouter från Vargarna. I september var det dags för Smugglarehajken som är en stor hajk med äventyrarscouter från södra Skåne. Vi startade vid ångloksstationen i Brösarp och vandrade längs Skåneleden till vår lägerplats längs vägen mötte vi smugglarna och hade kontroller med aktiviteter på samma tema.. Alla var helnöjda när vi åkte hem efter en mycket lyckad hajk. De äldre scouterna åkte i oktober på Patrulledare utbildning på Spånkull tillsammans med 30 andra scouter från Snapphane Scoutdistrikt. De fick lära sig mer om scouting och att fungera i grupp. Nästa hajk var Evehushajken som i år gick i Åhus. Våra vänner från Everöd kom hit och vi hade en stor runda i byn och en som gick i Kronoskogen. Julmarknaden innebar för oss att fixa tomtevagnen och dra Tomten och Lucian till torget. Där delade vi ut godispåsar till alla barnen som hade kommit. Våra scouter skötte också grillningen mitt på Köpmannagatan. Som avslutning på höstterminen hade vi en mys hajk i scoutstugan med bra mat och filmvisning. På våra onsdagsträffar under terminen har vi haft en massa aktiviteter som kanotpaddling, navigering, elda, utrustningskunskap, matlagning mm. Många av aktiviteterna sköter vi i patrull så att vi blir bättre på att jobba i grupp. När höstterminen slutade var vi 21 scouter och 4 ledare på avdelningen Rovdjuren. Vargarnas verksamhetsberättelse för 2015 (Upptäckare) Vargarna är en upptäckaravdelning för barn i åldern år. Temat för Vargarnas vår 2015 var Människan. På årets första träff delade vi in oss i patruller och på vår första hajk för terminen, STADS-hajken, besökte vi Kristianstad. Där fick vi, i våra patruller, en rundvandring i staden. Patrullerna fick anvisningar vart de skulle bege sig i staden skrivet i olika chiffer. Samarbetet i de olika övningarna tränade oss att arbeta i gruppen och att visa varandra hänsyn. Under rundvandringen gästade vi Kristianstad museum, Naturum, Tivoliparken, Klockstapeln på Lilla torg samt Bastionen på Norr. Det var en lyckad hajk trots kylan. På kvällen åt vi en 3-rätters middag som vi gemensamt tillagade. Under resten av vårterminen lärde vi oss att surra och göra olika knopar samt att laga mat. Just den biten med matlagning är vi Vargar väldigt glada i. Vi får använda oss av vår yxa och kniv och våra färdigheter i att elda testas. Det viktigaste vi lärde oss under terminen var ändå det här med demokrati och vad det innebär i praktiken (för det är ju inte alltid lätt det där ) och att elda säkert.

9 Vi firade tillsammans med resten av kåren St. George, scouternas skyddshelgon, den 23 april och fick där högtidligt ta emot Vargarnas intressemärken för terminen DEMOKRATI och BRINNA. Valborg 2015 firade vi på torget i Åhus. Vi stod stolta längst fram med fanor och facklor. Tillsammans med resten av Åhus scoutkår åkte vi på Vårläger till Hörrs Nygård över Kristi himmelsfärdshelg. Det var lite kallt men ändå ganska torrt. Där fick vi prova på diverse olika saker såsom, smide, linbana, primitiv matlagning, hinderbana med mera. Vi hann med en del lek också. När det blev lite varmare, framåt maj månad, paddlade vi mycket i ån. Det var bra träning inför den paddelhajken vi avslutade terminen med. Fastän den regnade lite på lördagseftermiddagen så hade vi en fin kväll vid Åhus roddklubbs stuga där vi övernattade. Som vanligt 3-rätters middag och filmtajm. Vid höstens Brohajk fick vi ett nytillskott från spåraravdelningen och vi lämnade över några till äventyraravdelningen. Höstens tema var NÄRA. Vargarnas hösttermin bestod av bl.a. paddling i Helg å vilket vi genomförde alldeles utmärkt. Vi fortsatte vårt demokratiarbete och att elda. Vi lagade en del mat också. Sjukvård ägnade vi också några möten åt. Höstens fokus var dock på användning av kniv samt yxa. Det kräver träning och åter träning för att bli en säker kniv- alt. yxanvändare. Då vi vargar gillar att åka på hajk så blev hösten en kanontermin. Vi hade sammanlagt tre hajker under hösten. Vi började med den kårgemensamma Bro-hajken och i början av oktober hade vi vår egen MYS-hajk. Vi åkte till Balsberget och gjorde en vandring i den härliga skogen där. Där fick vi träna på samarbete genom en organisationstävling mellan patrullerna. Vi tillagade och intog vår lunch på utsiktsplatsen högst upp på Balsberget. Där hade vi en klar och underbar utsikt över hela Kristianstad med omnejd. Vi övernattade i Nosaby scoutkårs stuga och tillagade patrullvis vår sedvanliga 3-rätters middag. Tunnbrödsrullar till förrätt, grillspett med klyftpotatis och bea-sås samt sallad till huvudrätt och till efterrätt blev det kladdkaka med grädde. Det var en fantastisk vacker hösthelg. EVEHUS-hajken i början av november blev vår tredje hajk och den här gången var i Åhus. Everöd scoutkårs gästade oss och vi genomförde tillsammans en byavandring i Åhus där vi visade en del av våra sevärdheter. En vandring i Kronoskogen hann vi också med. Övernattade gjorde vi i vår egen stuga och hade för kvällen faktiskt tre biosalonger i lokalerna. Kamratskapet med Everöd håller i sig och det är vi glada för. Vi hoppas att vi kan fortsätta det fina samarbetet även På Åhus julmarknad stod vi för det årliga lotteriet inne i församlingshemmet. När dagen var slut var alla lotterna sålda. En fantastisk dag där vi tacksamt hade tagit emot alla de gåvor vi fått till lotteriet från våra lokala handlare och scouternas föräldrar. Dessa blev till superfina priser i lotteriet. Ett fint scoutår med många minnen att ta med sig i sin personliga ryggsäck. Tack alla Vargar!

10 Verksamhetsberättelse Spårarna 2015 (Spårare) Under året hade Myggjägarna som spåraravdelningen heter haft 30 möten, en hajk och ett läger. Vi har inriktat oss på baskunskaper och samarbeta i patruller. Patrullerna har fått små utmaningar som de fått lösa tillsammans. Patrullerna och har haft årsmöte utifrån spårarperspektiv. Där varje patrull fått hålla årsmöte och skriva protokoll. Scouterna är en demokratisk organisation och som spårare behöver man få en insikt i hur det fungerar. På temat sjukvård har scouterna fått lära sig att ta hand om mindre sår. Sätta på plåster, och lägga mindre förband. I samband med detta passade vi också på att prata hygien. Vi har också gått igenom hur det går till när man ringer till 112. Och att ringa 112 övade vi på genom en liten teater där alla scouter som ville fick låtsades att ringa till 112. Ofta behöver man kunna knopar och surrning. Så vid ett par tillfällen har vi övat på grundläggande knopar och enkla surrningar. Detta lite som förberedelse inför vårlägret. Att åka på läger som spårare är spännande. För en del är det kanske första gången man är hemifrån en längre tid. Vårlägret 2015 hade vi på Hörrs nygård. Spåraravdelningen satte upp ett slags stort tält som kallas Månlandare. Detta fick bli vårt lilla vardagsrum. Runt detta tält satte vi våra Gilwell tält, som vi skulle sova i. Och öppningen på dessa tält hamnade under taket på månlandaren. Nu blev detta så bra att de flesta sov under månlandaren istället för i tälten. Paddling fick vi givetvis in på schemat. Detta tyckte alla var spännande. Då vi var ganska många fick vi dela upp paddlingen på 2 gånger. Hälften a scouterna paddlade och resten provade på Geocaching med Håkan. Under våren hade vi vid 2 tillfällen så kallade Vargmöte. Dvs. dom scouter som skulle blir Upptäckare och börja på avdelningen Vargarna till hösten, fick träffa sina nya kamrater och ledare. Detta var mycket uppskattat och de flesta ville börja på Vargarna redan under våren. Men det fick vänta till efter sommaren. Höstterminen inleddes med att dela in i nya patruller. Vi blev 20 scouter denna höst. Och glädjande nog fick vi några nya ledare. Då vi skulle ta märkena Tända och plåstra, gick vi igenom hantering av tändstickor, och att tända fotogenlykta samt stormkök. I samband med detta diskuterade vi risker med eld. Vid vårt föräldramöte passade scouterna på att laga krabbelurer på stormkök, och bjöd sen föräldrarna på fika.

11 En träff i oktober pratade vi packning. Och vad som kan vara bra att ta med på en Hajk. Vi pratade om vikten av att hålla reda på sina saker. Det som inte används ska ligga i packningen och inte utanför. I november hade vi en hajk i vår egen stuga. Det var spännande för de flesta. För en del var det första gången dom sov hemifrån utan mamma och pappa. Men vi hade det mysigt, lagade mat ute, och gick ett ljusspår på kvällen, som avslutades med ett lägerbål ute. I december sålde vi sälja ljus inför jul. Vi sålde slut på alla ljusen på mindre än 2 timmar. Sen avslutade vi med varmchokladmjölk och bulle inne på Kvantums fikaavdelning. Detta uppskattades av Scouterna. Som vanligt deltog vi i julmarknaden och var ansvariga för caféet i församlingshemmet. Vi hade gott om besökare vilket är trevligt. Som avslutning på terminen hade vi ett lägerbål vid våra vindskydd. Vi delade upp oss och tog tag i olika saker. Några fixade fram ved och började elda. Andra såg till att det kom fram brandsläckare och en spann vatten. Man måste tänka säkerheten. Och några vispade till chokladmjölk som vi sen skulle värma på elden. Under tiden vi värmde chokladmjölken diskuterade vi vad vi gjort under hösten. Vad som varit roligast och om man lärt sig något speciellt. Det kom många förslag på vad som varit roligast. Precis när vi började bli klara dök det upp en Pirat från skogen. Han pratade konstigt men det framkom att han i alla fall behövde hjälp med att hitta en skatt. Som bevis på att han faktiskt hade en skatt fick alla scouterna var sin guldpeng. Vi lovade piraten att vi skulle hjälpa honom. Men det var flera saker vi var tvungna att lära oss innan vi fick följa med på skattjakten. Så det ska vi ta tag i till våren. Det ser ut att bli en spännande vår. Kottarna 2015 (Familje scouting) Under året 2015 har familjescoutavdelningen Kottarna varit ca 6-9 aktiva familjer. Vårterminen började vi med en av våra favoritaktiviteter, Geocaching, i skogarna kring Horna Fure. Mötet avslutades med att vi kokade soppa på stormkök. Våren bjöd även på ett besök i Bockeboda där vi testade alla våra sinnen och grillade korv. Resterande möten träffades vi i scoutstugan och gjorde lite olika saker. Bland annat testade vi att paddla på ån, bakade sockerkaka i apelsinskal och planterade harpluttar för att se vad kaninerna hade ätit. Terminen avslutades med en hajk i närheten av Drakamöllans naturreservat tillsammans med Äspingarna. Hösten började vi med ett mjukstartsmöte då vi letade insekter och lekte. Vi gjorde en utflykt till Drakamöllans naturreservat där vi gick på en liten vandring, hade skattjakt och naturbingo. De som vågade klappade på hästarna i backen. Rundan avslutades med att koka grönsakssoppa på stormkök. En annan träff provade vi på karta och kompass i Kronoskogen detta var dock lite svårt för våra Kottar men de fann i alla fall en skatt på slutet av rundan vars en Kottescouthalsduk som de blev glada för. Som en scout uttryckte det -Nu är jag scout på riktigt!. De har också fått öva på att göra scouthälsning i slutet av vart möte. Under hösten har vi provat att göra både pizzapinnbröd och pumpasoppa över öppen eld. Eftersom vi har en brandman i vår avdelning har vi varit på brandstationen i Åhus och tittat på brandbilar och annat som hör brandmännen till och lärt oss hur vi gör om det skulle börja brinna. Lärorikt för stora och små. Som avslutning på vår termin gjorde vi söljor i läder till Kottarnas halsdukar där de fick (med hjälp ) bränna in sina namn. Nu ser vi fram emot ett härligt scoutår 2016!

12 Äspingarna 2015 (Familjescouting) Äspingarna har under 2015 haft ett antal träffar, såväl dagsmöte som övernattningar. SPECIALREPORTAGE: WSJ Japan 2015 Förberedelser Japangruppen. Vt2015. Vi fortsatte att grilla korv och sälja newbody för att spara ihop pengar till vår otroliga resa till Japan. Vi hade en hel del inplanerade korvgrillningstillfälle på varierande platser ( lilla torg i Kristianstad, Kvantum i Åhus, Coop i Åhus och torget i Åhus. Vi sålde på bra o ungdomarna gjorde ett bra jobb. Newbody sålde vi en gång med blandade resultat. Våran livs resa började komma närmre o närmre. Scouterna blev indelade i 2 olika grupper. En del av våra scouter hamnade i "kristianstadsgruppen ": Spittekagan den andra hamnade i en "Malmögrupp" Turning Torso. Vi var med i radio och lite tidningar också. Det var roligt att göra det tyckte de som var med. I från vår kår blev vi totalt 12 st. Vilket är ett rekord om man inte tänker på wsj i Sverige. Totalt i hela Sverige så åkte nästan 2000 scouter och IST ledare iväg till Japan. Vilket också är ett rekord. Förra wsj i Thailand åkte 500 st. Vi var 3.e största kontinent på wsj i Japan. Jag hamnade i en smålandsgrupp och Jörgen Torp valde att vara IST på en vårdcentral. Vi fick ett par fina bidrag ett av Lions i Åhus samt av våran kår.

13 WSJ Japan 2015: Reseberättelse avdelning Spittekagan Under året 2015 hade många scouter den väldiga turen att få åka till Jamboreen i Japan. Och vi var några av dem. Den här historien börjar dock inte särskilt kul, den börjar istället med en 20 timmars flygresa. Efter att ha suttit i ett plan i över ett dygn var det väldigt skönt att komma ut och stå upp ordentligt. Men det blev inte mycket vilande för då skulle vi ju direkt ta oss till vårt hotell i Tokyo. Och att gå igenom Tokyo på kvällen när vi kom dit var verkligen fantastiskt coolt, och lite skrämmande, vi skulle trots allt befinna oss i ett väldigt främmande land i nästan en månad. När vi gått och beundrat Tokyo kom vi fram till en absolut massiv byggnad på över 50 våningar, en byggnad som vi senare fick reda på skulle vara vårt hem i en vecka. Den veckan var otroligt lärorik och rolig. Trots allt, vem skulle inte vilja vara i Tokyo i en vecka? Vi hittade på väldigt mycket i Tokyo, några exempel inkluderar; Ikea (köttbullarna är bättre i Sverige), Akihabara (ett enormt distrikt i Japan fyllt med teknikaffärer etc), Tokyo Skytree (ett tvtorn som är ca 650 M högt med en fantastisk utsikt över Tokyo. Det finns så mycket vi gjorde i Tokyo att det inte går att få med allt men detta var några exempel på allt fantastiskt man kan hitta på i denna enorma stad. Efter en vecka i denna fantastiska stad bar det av till själva lägret. Och en flygtur och en bussresa senare så kom vi till det största fält jag nånsin sett. Ett fält som vi skulle bo på i två veckor. Under lägret hände sjukt mycket och vi åkte till massvis med platser i Japan. Men den som jag minns bäst var när min grupp åkte till Hiroshima på den exakta dag då det gått 70 år sedan bomben släpptes. Det var en väldigt intressant upplevelse som jag nog aldrig kommer glömma. Känslorna av att få vara på den plats där för 70 år sedan en bomb som dödat flera hundra tusentals var väldigt starka och det var otroligt intressant och lärorikt att höra och se om allt som hänt under och efter denna händelse. Jag tror att alla som var där den dagen kan hålla med om att det var en väldigt speciell upplevelse som vi nog sent kommer att glömma. Detta var självklart inte det ända vi gjorde, med det var definitivt den utflykt som gjorde mest intryck. I övrigt var lägret helt fantastiskt och bara att vara där och träffa då mycket folk och att få höra deras historier var otroligt. Dock så var ju lägret inte felfritt och jag tror att alla håller med när jag säger att hanteringen av maten var under all kritik. Vi fick inte ordentligt med kött på 2-3 dagar och alla med allergier hade det ännu sämre. Detta fick såklart inte besegra oss och allt som allt var lägret helt underbart. Mot slutet av vår resa kommer vi till den lilla ön Miyajima, en ö med en väldigt speciell lokalbefolkning, på ön bor nämligen väldigt många vilda rådjur som är helt orädda när det gäller människor. Ön är fantastiskt vacker med massvis med tempel och sevärdheter. Vår sista anhalt är Kyoto, en fantastisk stad med många tempel, skrin och parker. En bra stad att avsluta en fantastisk resa i. Resan har trots vissa motgångar varit fantastisk och vi har fått se och uppleva då mycket. Alla människor från olika kulturer vi träffat och alla platser vi besökt har varit fantastiska och för att sammanfatta så har resan varit otrolig.

14 WSJ Japan 2015: Reseberättelse avdelning Turning Torso Resan dit Första dagen släppte mina föräldrar av mig på Malmö C där vi i Turning Torso samlades och hade en liten genomgång innan vi hoppade på tåget till Köpenhamn. På tåget satt jag och några kompisar o snackade för att fördriva tiden. När vi kom fram hade vi inräkning i patrullerna och såg till så att alla hade kommit av tåget. Sedan gick vi uppför rulltrappan och in på Kastrup. Vi blev tillsagda att lämna vårt bagage i ett hörn så att ledarna och vi kunde ha bättre koll på det. Därefter var det fritt så jag och mina kompisar gick till Burger King och käkade lunch. Efter kanske en halvtimme så sade ledarna till oss att ta upp vår packning och göra oss klara så att vi kunde gå och lämna in bagaget. Vi gjorde så och när vi till slut hade kommit igenom den jättelånga kön till scanningen satte jag och min kompis Kevin ner och drack lite kaffe. Därefter vandrade vi runt lite och kollade tills vi till slut hamnade vid vår gate, så vi satte oss där och väntade på att de andra skulle komma. När alla hade kommit och vi hade blivit inräknade gick vi på planet. Vi flög i 6 timmar till Doha där vi väntade i ungefär 1,5 timme och sedan fortsatte i ytterligare 6 timmar. Därefter åkte vi buss i 3 timmar till hotellet vi skulle bo på vid foten av Mount Fuji. Vi hade en snabb genomgång där vi fick våra rum och vilka 4 som skulle bo tillsammans. Vi kom i princip upp på rummet lade ner vår packning, borsta tänderna och gick och lade oss. Dag 3 Jag vaknade och klädde på mig och gick sedan ner och käkade frukost nere vid lobbyn. Vi fick en timmes fri tid så vi gick tillbaks upp på rummet och satte oss ner och kollade på lite japansk TV. Det var nog något av det roligaste vi gjorde de första dagarna, det regnade dessutom ute så det kändes inte lika mycket slöseri att sitta inne. Därefter gick vi en lång promenad längs den stora sjön som låg ungefär 300 meter från hotellet, vi stannade på en Japansk version av McDonalds fast med japansk mat. Där käkade vi lunch och sedan gick vi tillbaks till hotellet där vi fick ännu mer fri tid som vi spenderade på att kolla japanska barnprogram. Dag 4 Efter att vi vaknat vandrade vi i 2,5 timmar till en utkiksplats där man kunde se Mount Fuji i all dess prakt. Vi stannade där i en timme då vi åt, tog foton och vilade. Sedan var det dags att gå vidare, närmare bestämt till ett traditionellt japanskt badhus, det var jättehäftigt. När man kom in var man tvungen att prata tyst. Det var inte som hemma att alla badade tillsammans utan man badade separat killar och tjejer. När man kom in var man tvungen att duscha i ungefär en kvart och sedan fick man gå och bada. Det var nog det skönaste jag gjort, man bara satt i de här stora poolerna där vattnet blev så varmt som 70 C. När vi badat klart så gick vi tillbaks till hotellet, som låg precis vid foten av Mount Fuji (märkte jag sedan). Därefter åt vi kvällsmat och sedan gick vi och lade oss.

15 Dag 5 Jag gick upp och efter att vi käkat frukost gick vi ungefär 5 km till ett Seven eleven där vi köpte lunch till bussresan in till Tokyo. När vi gått tillbaka till hotellet så hade bussarna redan kommit dit och stod och väntade på oss. Så vi gick snabbt in och hämtade packningen inne i lobbyn. När vi åkt buss i kanske 2,5 timmar kom vi fram till Tokyo så vi gick ut ur bussen och tog vår packning och började gå mot hotellet. Det var väldigt annorlunda mot europeiska storstäder. Det var mycket mindre folk på gatorna, det var mycket renare och det var så mycket mer moderna höghus. Vi checkade in på hotellet och gick sedan till en galleria där vi åt och shoppade. Därefter gick vi runt och kollade på allt som fanns. Sedan gick vi hem och sov. Dag 6 Vi samlades kl 8 på morgonen och gick ett par km till ett Seven eleven där vi käkade frukost. Därefter gick vi vidare till en busstation där vi fick åka en rundtursbuss till Tokyo aqua och Tokyo TV. Sedan åkte vi vidare till köpcentret som heter Rainbow. Därefter åkte vi till (enligt min mening det bästa med rundturen) Tokyo Tower. Det var jättehäftigt, vi gick upp ända till högsta våningen där man såg hur långt som helst och det var mycket vackert. Efter det åkte vi hem till hotellet och käkade och sedan gick vi och lade oss. Dag 7 På morgonen efter att vi käkat frukost åkte vi både vanligt tåg och Shinkansen till Kyoto där vi gick runt shoppade och sedan gick vi till vårt hotell, som var jätte lyxigt. Dag 8 När jag vaknat åkte vi in till Kyoto och kollade på ett par jättehäftiga tempel. Sedan åkte vi till vårt nya hotell som låg ungefär 2 timmar med tåg från Kyoto. Dag 9 Jag vaknade, gick upp och käkade frukost i den massiva matsalen. Sedan gjorde vi inte så mycket eftersom vi fick en fri dag. Vi gick en liten runda i byn/staden där hotellet låg. Vi slappade fram tills det var dags för kvällsmat och därefter gick vi och lade oss. Dag 10 Jag gick upp. Sedan åkte vi tåg in till Kyoto där vi gick och kollade på en bambu-skog. Det var jättehäftigt, vi träffade Jörgen från Åhus (som var en IST`are) och snackade lite med honom. Sedan köpte jag och min polare Kevin några handmålade vykort från en rolig japansk gubbe som skrev våra namn på japanska till oss. Därefter åkte vi hem och gick runt och shoppade lite tills vi blev trötta på det, då gick vi tillbaks till hotellet. Sedan gick vi och lade oss på kvällen. Dag 11 Vi åkte tåg mestadels tåg den här dagen. Vi skulle till en ö som heter Itsukushima där vi kunde prova våra tält till Jamboreen. När vi kom till vårt stopp med tåg så fick vi byta över till färja. När vi kom fram var klockan 21,00 lokal tid så vi gick och lade oss direkt. Dag 12 Jag vaknade o gick ner ungefär 100 meter till vår matplats där jag käkade frukost. Därefter gick vi i samlad trupp till ett jättehäftigt tempel som hette Itsukushima shrine, som hade en jättestor

16 port ute i vattnet. Fast när vi var där så var det inget vatten där pga. tidvattnet. Därefter gick vi runt och kollade/shoppade lite tills det blev dags för att gå tillbaks och äta lunch. Efter att vi käkat lunch stack vi och badade i havet, det var bland det skönaste vi gjort på länge. Vi badade tills det blev mörkt och vi behövde gå och lägga oss. Dag 13 Efter att vi ätit frukost gick jag, min kompis Kevin och min andra kompis Erik ut och kollade runt i souvenir-områdena i ett par timmar. Efter det så pallrade vi oss tillbaks och käkade lunch. Sedan fick vi eftermiddagen fri så vi badade och slappade. Dag 14 När vi väckts av våra ledare så packade vi våra väskor och våra tält. Därefter gick vi och käkade frukost. Sedan klev vi på ett par bussar som tog oss direkt till WSJ 2015 där vi direkt satte upp våra tält plus ett större tält som vi fått. Sedan hämtade vi våra ingredienser till kvällsmaten som vi tillagade och åt. Därefter gick vi och lade oss. Dag 15 Jag och min patrull gick upp tidigt på morgonen eftersom det var vår tur att laga frukost. Efter frukosten gick jag och Kevin runt och bytte scarfar med bland anat Australien, som hade ett läger bara ett par hundra meter från våran lägerplats. Efter ett tag blev det dags för lunch så vi gick tillbaks och käkade. Därefter gick jag och Kevin bara runt och kollade. Sedan var det dags för invigning av Jamboreen. Det var jättehäftigt med massor av modern musik, japanska trummor och några tal. Sedan gick jag och Kevin tillbaks och laddade våra mobiler och sedan gick vi och lade oss. Dag 16 Idag var den första inplanerade dagen på Jamboreen. Dagens aktivitet för oss i Bandai området var Culture. De hade satt upp ett jättestort tält som vårat hub-tent men inne i tältet var det en massa små bås, ett för varje land. Alla länder hade inte ett bås men majoriteten hade. Vi gick in och kollade på de olika grejorna som man kunde göra till exempel man kunde göra skor av bambu, man kunde pröva på bågskytte, göra scout-söljor, kasta lasso och smaka på japanska pannkakor. Efter kanske tre timmar där gick vi tillbaks till vårt läger och käkade lunch. Efter det träffade jag och Kevin ett par amerikanare som var jättetrevliga som vi snackade och bytte märken med. Eftersom vi hade eftermiddagen fri så gick vi mest runt och snackade med folk. Sedan gick vi och lade oss. Dag 17 Vi vaknade och gick på en buss som skulle ta oss till Hiroshima. Det tog ett par timmar men tillslut var vi framme och då stod vi i kö en rätt lång stund tills vi fick komma in på museet. Det var både sorgligt och häftigt på samma gång. Jag och Kevin gick sedan ut och kollade på den ikoniska byggnaden, Hiroshima Peace Dome som representerade det som hände i Hiroshima och även på ett litet minnesmärke för alla Koreanska slavar som dog där. Sedan åkte vi hem och chillade tills det blev kväll och vi märkte att det hade blivit någon typ av talent show inne i vårt hub-tent så alla scouter från olika länder gjorde någon sak som var särskilt för just deras land.

17 Dag 18 Dagens schema blev tyvärr inställt pga. den hemska värmen. Så istället tog vi det lugnt hela dagen. Jag och Kevin passade på att gå till scout-shoppen där de sålde massor med scoutgrejor som var jättehäftiga. På kvällen hade vi lägerbål med en scoutgrupp från Ungern, det var jättekul. Dag 19 Efter frukosten fick vi veta att den inplanerade aktiviteten för dagen var International Food Day som betydde att varje grupp med scouter i ett läger skulle göra mat som var typiskt just för sitt eget land. Så vi skulle göra smörgåstårta, så vi började med tårtan. När den var klar delades vi upp i två grupper varav en skulle stanna och se över utdelningen av smörgåstårta och den andra gruppen fick gå runt och käka från de andra ländernas maträtter. Jag och Kevin (som blivit i den gruppen som fick stanna kvar) kom på den brilliant iden att göra en skylt där det stod SWEDISH SMÖRGÅSTÅRTA. Vi hade mycket roligt med folk som försökte uttala smörgåstårta så som det stod på skylten. Sedan blev det tillslut vår tur att gå ut och käka. Vi träffade hundratals med roliga och trevliga människor som bjöd oss på underbar mat som till slut gjorde så att jag och Kevin blev så mätta att det blev svårt att gå. Dag 20 Denna dagen hade vi GDV som står för Global Development Village men eftersom jag och ett par andra mådde dåligt så tog vi det lugnt och spenderade största delen av dagen i skuggan eller satt och snackade med några av mina andra kompisar. Dag 21 Idag gjorde vi inte så mycket. Vi hade vetenskap på schemat så vi gick dit. Det var rätt så häftigt särskilt USA s bidrag. De visade hur mycket råmaterial det behövdes för att bygga en SUV. Efter det så tog vi det lugnt tills det blev dags för kvällsmat. Det blev en speciell kväll pga att vi delade upp vår grupp i två delar och så gick den delen med mig och Kevin bort till det amerikanska lägret en bit bort eftersom vi skulle göra något som vi kallade Food Swapping. Det var jättekul borta hos amerikanarna och deras käk var jättegott. Dag 22 När vi gått upp och käkat frukost gick vi i samlad trupp till bussarna. Vi åkte till en skola för handikappade barn. Det var faktiskt riktigt kul. Till exempel så lärde barnen och deras lärare oss hur man dansade en traditionell Japansk dans. Sedan åkte vi vidare till en japansk brandstation. Det var så himla häftigt. Vi fick först kolla i en av deras ambulanser, sedan fick vi prova på att rökdyka med och utan mask och syrgastank. Därefter fick vi prova på att spruta med brandslang och till slut åka upp i en brandstege. Efter brandstationen åkte vi vidare till ett ställe där vi slappade och tog det lugnt.

18 Dag 23 Dagen började med att vi gick i samlad trupp till vattenaktiviteterna. När vi kom dit upptäckte vi att det var tre timmars kö fram dit så vi slappade och väntade tills kön försvunnit. När vi sedan kom in så fick vi direkt hoppa in i ett jättestort och roligt vattenkrig. Efter det fick vi göra någon typ av stafett där IST-arna kastade vatten på oss. Vi fick också spela volleyboll och sedan fick vi bada. Det var så himla skönt. Dag 24 Idag fick vi uppgiften att hitta 8 andra scouter med olika brickor som den man själv hade fast med andra färger. Det var rätt så kul. Alla i vår patrull klarade uppgiften. På kvällen var det också dags för avslutningen som var riktigt häftig med fyrverkerier och allt möjligt annat. Dag 25 Den här dagen var inte så märkvärdig, vi packade ner alla våra saker och tält och sedan på kvällen fick vi gå runt en stund och leta efter en plats att sova på. När vi tillslut hittat en plats i ett stort tält så somnade alla direkt. Dag 26 Vi åkte både buss och tåg till Tokyo där vi väntade på vårt flyg som skulle ta oss tillbaka till Köpenhamn. Flygresan tog ungefär lika lång tid som när vi åkte dit förutom att vi stannade länge i Doha än förra gången. Även fast vi var lite ledsna att resan var över var det jättekul att komma hem. Min Japanresa som ledare- Fredrik Fredlund. Jag anmälde mig till detta äventyr som ledare för en grupp scouter från Småland. WSJ i Japan den 23::e i ordningen. Vi hade haft en förträff innan så vi kunde lära känna varandra lite iallafall. Packa : vad ska jag ha med mig? Vad ska jag packa i? Hur mycket skulle jag behöva ha med mig? Frågorna var fler än svaren tror jag. Jag skulle ju vara borta i 27 dagar. Så vad blev det? Jo det blev kläder för en vecka sen fick jag tvätta. Med facit i hand skulle jag nog ha tagit med mig ännu mindre typ 3-4 dagar. Vi samlades på Kastrup, alla var förväntansfulla o spända. Föräldrarna sa hej då till sina scouter. Från o med nu hade 4 st. vuxna ledare hand om 36 st. scouter i åldern mellan 14-17år. Vilket innebar jag hade ansvaret för minst 9 st. Hjälp hur skulle det gå. (det gick superbra jag växte som ledare och scouterna växte med uppgifterna)

19 Det är en ganska svår uppgift vi som ledare fick av kontinenten- inte bara skulle vi vara ledare till dessa scouter utan också reseledare och även fixa vissa transporter då bara hotellen var klara. Ingenting annat. Men efter många långa nätter så hade vi 4 kommit fram till en grovplanering. Så Kastrup avgång mot Doa i Qatar. Vi åkte med 3 andra grupper scouter. Incheckningen gick snabbt och smidigt. In på den stora dreemliner 6 timmar till Doa. Landade C varmt i Doa. Väntade i 4 timmar i denna lyxiga flygplats sen 12 timmar i ett annat plan mot Japan. När vi äntligen landade o hittat alla bagage (tog inte så långt tid o alla bagage var där) Detta var den enda dagen det regnade på oss på 27 dagar. Vi hade fått ordnat en buss till oss och på den satte vi oss och åkte i 5 timmar till en liten by som hette Yogashima en liten by syd väst om Tokyo. När vi kom dit o rummen var tilldelade o efter lite språk och matförbistringar så var det äntligen tid för oss ledare att inta denna japanska säng. En tunn madrass på golvet. Jag tog fram mitt liggunderlag o sov gott i 3 timmar. Vi hade ju varit på resande fot ett tag... Dag 1 i Japan scouterna fick gå själva i omgivningen medan vi for ner till byn för att kolla efter lunch. Det var inte så lätt att hitta mat till 40 st men efter lite letande så hittade vi både utflyktsmålet o restaurang. Vi fick känna på värmen nu det låg konstant över 30 g på natten inte mycket mindre. Vi tittade på ett litet vattenfall o wasabiodling det var en lagom tur för dagen. In på middag o in med fötterna i dom små tofflorna vi alltid skulle ha på oss inomhus. En scout sprang o trilla på kvällen som det var bara att kolla upp sjukhus, kontinenten osv. Blev nog någon timmes sovande den natten med. Vi fick ordnat en taxi samt en ledare till sjukhus morgonen efter. Det gick hyfsat bra bruten o stukat finger. Men killen var krossåkare så det var inte så farligt... Vi andra åkte med lokalbuss till något som hette det 7 fallen. 7 st. vattenfall efter varandra. Otroligt vackert rent klart vatten från bergen. Det enda vattnet på resan som vi drack som inte var klottrat. Broar av träd,stegar små stigar o underbar natur var det runt dessa vattenfall. När vi skulle hem igen tryckte vi in oss nästan 3 avdelningar i en 30 mannabuss det gick tungt men det gick. Nästa dag skulle vi ta oss till Yokohama strax utanför Tokyo. Lite småsår o myggbett hade många fått i bambuskogen så det fick vi försöka fixa i Yokohama en fick åka till ett större sjukhus o se om sin fot men det blev bra till slut. Den eftermiddag kväll gick min lilla patrull i Yokohama o strosade runder. In på hotellet senare på kvällen SOVA i hotellsäng med AC. Lyckan är total. På morgonen så åkte vi tunnelbana in till Tokyo o shibujaststation ett av många kända ställen i Tokyo. 40 Persson i tunnelbana i Tokyo.. en pärs ska ni veta men vi fixade alla gångerna vi åkte tåg. Väl framme så gick vi på det berömda övergångsstället shoppade i otaliga affärer, åt mat tittade på ett tempel mitt i detta. Där var det lugnt o stilla precis som om tiden stått stilla på något sätt. På kvällen dela vi på oss och några åkte hem mot hotellet. Jag stannade kvar med några o shoppade vidare. Vid 22 åkte vi hemåt. Jag kollade alla appar jag kunde o frågade även några japaner om vi var på rätt perrong, alla visade olika så jag förutsatte att japanerna såg rätt. Det var något som sa till mig att detta inte var helt rätt så jag kollade en 3 app o då upptäckte jag att vi var fel. 2 minuter till avgång. Sista som gick hela vägen utan byte.

20 Jag sa till alla nu springer vi på ett led bakom mig. Skrek undan flytta er på så det hördes i halva Tokyo. Med en halv minut till godo var vi på plats pust. Mot hotellet o sängen varmt. Nästa dag stod pokemonhus och Agrihaba på programmet. Ett hus fullt med pikachu o sådana liknande figurer. Mangabilder i alla dess former och allt där emellan. Där ifrån åter tunnelbana med byte till Agrihaba ett teknik och spel stadsdel kam man säga. Gata upp o gata ner med spelautomater den senaste tekniken. Det var så mycket så man blev helt snurrig själv. Där gick dom i sina patruller o vi gick lite själva. Ganska gött faktiskt. Lite middag o sen tunnelbanan hem. Morgondagen skulle vi ta shinskansen mot Kyoto. Sängen skriker nu efter mig. Lite kvittoarbete o sen i säng ett par timmar. Våren packning skulle gå på lastbil och vi åka utan tack för det. Det hade inte kunnat funka med. Vi hade blivit av med en mobiltelefon i tunnelbanan första dagen i Tokyo o med vår guide som vi skulle ha med oss första delen fick vi mot alla odds tillbaka den. Lycklig scout. Glatt överraskad blev jag, jag menar det bor st. japaner i Tokyo. Hade du blivit av med telefonen i Åhus hade den varit borta. Där kom en polis och lämnade den till oss på en station innan Tokyo. När vi kom till det speciella spåret som dom går på fick vi reda på att dom stannar i en minut sen går dom. Ops 2 ingångar 40 st som ska in... vi tog sats och lyckades precis. Väl i tåget märkte du knappt att det gick så snabbt men det märks på tiden att det går undan värre. Väl i Kyoto så blev detta regionalt till Nakayama en timme med tåg norr ut. Det hotellet såg ut som ett lyxhotell från 70 talet och det var då det var lyxigt. Men vi skulle ju bara sova o äta frukost där. 2 dagar i Kyoto lite gamla fina fästingar, shopping och mat. Kyotos högsta utsiktspunkt fick vi ju också besöka. Där ifrån såg vi hela stan. Åkte lite buss i stan med. Gick in där bak och när man skulle av gick man av där fram. Det funka det med. Den 3 Dagen vi var där åkte halva gänget till Osaka för mer shopping och halva till Nara ettan dom äldsta städerna och den har även varit en huvudstad. När vi kom dit så var tempot ett helt annat lugnt o skönt luften kändes härligare med. Där fans massor av gamla fina tempel museer i parkerna gick hjortar runt helt fria o strosade. Där hade jag en av mina bästa dagar under hela min vistelse tror jag. Vi gick runt där hela dagen. Mot kvällen tog vi tåget tillbaka. Börjar få rutin på hur man gör nu. Många tåg blir det. Nästa dag var det äntligen dags för transport mot wsj. Toho det blev shinskansen hela vägen ner till lägerområdet som var i staden Yamaguchi i mellersta Japan. Mer och mer scouter såg vi under resan o nu såg man scouter från hela värden. Vi sjöng och dansade drack massor med vatten och resorb på vägen in till lägret. Det var mellan grader hela läger perioden. Jag saknade min AC kan jag lova. Vi packade upp vårt lägerområde o ställde upp våra hilleberg fjälltält ( mindre bra ) fixade till soltaken o köket sen var det tid för mat o sen natt. Lite nattarbete för oss ledare som vanligt. Kvittohantering men även detta gick nu mera på rutin och vi hade fått en bra app för att alla skulle ha koll. Nästa dag var det invigning o lite mer bygge.

21 Vid stora scenen var vi nu personer, grymt spontansång o dans som hör till. Det var varmt att sitta på en grusplan... blev glad när solen gick ner. Men då var det bäckmörkt. Ingen belysning.. kul... Invigning med tal flaggor trummor. Japaner älskar trummor. Sång och dans. Under lägret hade vi olika program natur vatten, kultur, en matfestivaldag där man gick runt i byarna o åt av just deras specialiteter och en dag i Hiroshima. En av dagarna på kultur åkte vi till en byskola o tittade på judo, kendo och en te ceremoni. Intressant o spännande. Vi fick pröva på lite kendo. Den 6 juli 1945 försvann nästan hela Hiroshima av en atombomb... Den 5 juli dagen innan 70 årsjubileum av denna förskräckliga händelse skulle vi åka dit. I bussen som hade AC såg vi en animerad film om händelsen... inte ett öga var tort. Många somnade om snyftade i sömnen.. Väl på plats vid minnesplatsen av händelsen var där ett stort museum med bilder del av hus trappor kläder skor och annat hemskt men ändå intressant på något sätt. Ute i parken fanns andra monument bl.a. flickan och dom 1000 papperstranorna. Vi kom med 100 nya till dem. Atomdome såg vi med. Det enda huset som fanns kvar efter bomben hade briserat. Vi fick lyssna på en förtjusande äldre dam som hade varit med när den fasansfulla bomben släpptes o efterverkningarna av den. På bussen hem AC alla somnade... Dagarna på lägret gick fort annorlunda mat fick vi. Vitt bröd till frullen vitt bröd med " kattmatsluktande" mat lilla lunch.. Men vi hade roligt o åt det ibland men för det mesta så lät vi den vara. Ris varje kväll med olika tillbehör. Någon morgon lyxade till det och åt bananplättar gott var det. Varmt var det som mest 52 g. Man drack ca 4 liter vatten innan lunch o lika mycket efter samt resorb o d vitaminer. Vi blev bjudna på mat hos en av alla nationer på lägret en Egyptisk grupp o en från Schweiz. Dom hade en ledare där som jag kände lyckan var stor. Gick även iväg kväll till en finsk vän om badade bastu med några gamla vänner där härligt. 90 grader i bastun 40 grader där ute. Utryckningsdagen allt skulle rivas o lämnas tillbaka. Suck vill inte där ifrån på många sätt men på ett par var man glad att det var slut. Buss till Itshushima en liten ö strax utanför Hiroshima 2 timmar tog det dit. AC alla somnade bums. Väl där gick vi rätt över den bergiga ön dom sa att det var en snabb vandring på 3 km... men det var nog fågelvägen.. vi gick i en mil men det var utan packning i alla fall. Väl där upp med tält nära varandra för halva svenska kontinenten skulle komma dit. Badade lite med foppatofflor fick ej bada utan det var någon fisk som var farlig. Sova denna gång utan pappersexercis. Jippi. I hade bestämt att ta det lugnt o man fick göra som man ville. Bada, shoppa det sista,tittade lite på vackra byggnader och tempel. Där ifrån skulle vi sedan till en liten by utanför Kyoto. Denna gång fick vi inte åka shinkansen utan regionaltåg 12 timmar 9 byten. Jag sa till vår grupp att Idag bestämmer jag allt. När ni ska äta dricka sova kissa för annars kommer det inte att