STORFRITIDS. Arbetsplan. För Åsenskolans fritidshem. Läsåret

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "STORFRITIDS. Arbetsplan. För Åsenskolans fritidshem. Läsåret 2012-2013"

Transkript

1 STORFRITIDS Arbetsplan För Åsenskolans fritidshem Läsåret

2 Område trygghet och arbetsro I enkäten för 2011/2012 framkom att barnen fortfarande inte kände till likabehandlingsplanen efter den utsträckning som vi önskat. I vår utvärdering ser vi också att vår kontinuitet i personalstyrkan samt vårt tydliga arbetssätt med grundtanken att alla är tillsammans på Storfritids, gör barnen trygga. Mål och strävansmål Att alla barn ska känna till och kan förhålla sig till likabehandlingsplanen. Att alla barn ska fortsätta känna trygghet på sitt fritidshem. Ta upp de olika delarna ur likabehandlingsplanen på samlingar. Träna i konkreta situationer. Som påminnelse för barnen gör vi gemensamt en tavla där vi konkretiserar planen på barnens nivå. Diskutera och delge likabehandlingsplanen på föräldramöten. Personal ska finnas tillgänglig vid fritidshemmets start. Ordna gemensamma aktiviteter med de övriga fritidshemmen på skolan. Storfritidspersonal som har öppningar ger sig till känna för de nya fritidsbarnen senast september månads utgång. Föräldrar och barn svarar på enkäter. Från enkät- och intervjusammanställning samt underlag från föräldramötet. Anteckningar i fritidsboken och från fritidsrådet. Egen dokumentation. Sker med stöd av varje avdelnings dokumentation och enkätsvar.

3 Område Utveckling, lärande och kunskap I personalens dokumentation och samtal för 2011/2012 framkom att vissa elever står utanför för pysslande, kreativitet och skapande. Vi behöver sträva efter att alla får prova på och känna att de utvecklas och lyckas. I LGR 11 finns målet att alla barn efter genomgången grundskola kan lösa problem och omsätta idéer i handling på ett kreativt sätt. Mål/ strävansmål Att barnen ska utveckla sina kunskaper i skapande, idétänkande och problemlösande. Erbjuda grundmaterial för olika typer av skapande. Leda och entusiasmera barnen genom att bl. a visa exempel och prototyper. Visa upp våra arbeten genom fotografering och uppvisning i fotoramen samt en utställningsdag där vi bjuder in Backsippan och Mosippan. Sporra barnen att själva komma på lösningar på problem och ta ansvar för olika aktiviteter. Anteckningar i fritidsboken samt fotografering av våra arbeten. Sker med stöd av dokumentation och foton.

4 Område Inflytande och delaktighet, föräldrar. Vi vill ha ett bra samarbete med föräldrarna för att få tryggare barn i verksamheten. Mål/strävansmål Att föräldrarna ska utveckla sin medvetenhet och delaktighet i verksamheten. Grovplanering skickas ut till föräldrarna. Föräldramöte för information. Drop-in dag före jul för att visa föräldrarna vår verksamhet. Informera om Fritidhemmens dag som ett tillfälle att se in i verksamheten. Ett anslag på anslagstavlan som över två-veckorsperioder ger inblickar i vår verksamhet. Enkätsammanställning. Anteckning i fritidsboken. Protokoll från föräldramötet. Sker med dokumentation från fritidshemmet samt enkätsammanställningen.

5 Område skola/arbetsliv Entreprenörsskap i skolan är ett hett ämne nu och barnen ska stärkas i att ta vara på sina idéer och tro på sig själv. Vi vill vara ett fritidshem i framkant och detta vill vi vara med att påverka. en visar att mycket av tidigare planer av studiebesök har fallit bort av olika anledningar. Studiebesök är viktiga för att visa barnen olika intressen och yrken. Därför vill vi fortsätta söka studiebesök. Mål/strävansmål Att stärka barnens självkänsla. Att öka barnens tro på sig själva att skapa och utveckla sina idéer. Erbjuda olika aktiviteter att prova på. Visa upp och erbjuda grundmaterial för olika skapande. Söka arbetsplatser att göra studiebesök på. Anteckningar i fritidsboken. Fotografering av aktiviteter. Enkätsammanställning. Sker med dokumentation från fritidshemmet samt enkätsammanställningen.

6 Område situationen för pojkar och flickor LGR11 säger att vi ska ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. Detta har vi i vårt arbetssätt varje dag och det vill vi fortsätta med. Mål/strävansmål Barnen ska ha lika stort inflytande i verksamheten oavsett könstillhörighet. Barnen ska ha lika stor tillgång till allt material, leksaker och aktiviteter oavsett könstillhörighet. Vid lek och samling bidra till att alla barn har lika stort utrymme till inflytande oavsett könstillhörighet. Allt material är till för alla barn att använda. På utflykter har vi gemensamma aktiviteter för att skapa lika deltagande för alla. Uppmuntra att prova på aktiviteter som strider mot traditionella könsmönster. Enkätsammanställningen. Anteckningar i fritidsboken. Fotografering som ger oss indikationer om hur och i vilka konstellationer barnen leker och deltar vid aktiviteter. Sker med stöd av dokumentationen, samt samtal och reflektioner hos personalen.

7 Område hälsa och livsstil I inledningen av höstterminen 2012 har pedagogerna uppmärksammat problemet med att barnen har svårt att vara tacksamma för det man har och får. Barnen kräver ofta mer än de fått. Uttrycket aldrig nöjd beskriver det bra. Enligt LGR 11 ska barnen erbjudas daglig fysisk aktivitet och det kan vi på fritidshemmet komplettera med. Även skolhälsovårdens arbete med överviktiga barn berör oss på fritidshemmet. Vi vill arbeta med att öka barnens förståelse för sambandet kost-motion-hälsa. Mål/strävansmål Att barnen ska känna tacksamhet över det man får/gör och ha en schysst attityd. Att barnen ska öka sin förståelse för sambandet kost-motion-hälsa. Att barnen medverkar i olika fysiska aktiviteter, lekar och avslappningsövningar. Att barnen trivs och har roligt på fritids. Föra diskussioner kring ämnet aldrig nöjd på samlingar, vid mellanmålssituationer och spontant när det kommer upp. Tillsammans med barnen planera olika aktiviteter och lekar att prova på. Återkommande fysiska aktiviteter i gympasalen och mycket utevistelse. Övningar som avslappning och massage. Barnen planerar och diskuterar bra mellanmål. Samtala om sambandet kost-motion-hälsa för att uppmärksamma ämnet. Ha en engagerad personal och vara delaktig i barnens vistelse på fritidshemmet. Från enkät- och intervjusammanställning från barn och föräldrar samt underlag från föräldramötet. Anteckningar i fritidsboken och från fritidsrådet. Samt fotografering från aktiviteterna.

8 Sker med stöd av anteckningar, foton och dokumentation från våra avdelningar.