Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten."

Transkript

1

2 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 2 (13) 37 Besök av Jane Hagman Jane Hagman vik föreståndare för Ungdomsboendet på Ekbacka informerar om verksamheten. 38 Aktuell information - Sparbetinget - mycket på gång, fem uppsägningar i förvaltningen utifrån att Psykiatriboendet på Markgatan stängs. Förhandlingar med berörda fackförbund pågår. - Arbetet fortsätter med styrkort och verksamhetsplaner. - Rekrytering av enhetschefer/handläggare pågår. Orsaken är egna uppsägningar. - Varningar har delats ut under den senaste tiden. Det är viktigt att markera/signalera vilket arbetssätt som är acceptabelt. - Information om Lex Sarah angående oacceptabelt bemötande. Lex Sarah är färdigutredd av förvaltningen. - Kartläggning av sjukfrånvaron pågår. Margitha Westring ska kopplas på i rehabiliteringsärenden. - Media har bjudits in till en artikelserie om förvaltningen. - Enkät om LOV är utskickat till alla i kommunen över 65 år, sista svarsdag är den 17 maj. - Lönerevisionen är i slutfasen, ny lön ska betalas ut i juli. - Mål och resultatdialog till hösten, - Avtalet med Fokus, nya försök att komma fram till nytt avtal. - Besök av Söderköpings kommun, LSS-verksamheten. - Mats Edström medverkade på möte gällande palliativa registret, vi har ökat användandet av registret på ett mycket positivt sätt. Borgholm är en av de 5 bästa kommunerna i landet på att registrera.

3 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 3 (13) 39 Dnr 2013/ SN Per capsulam info Information om att , 36 beslutades i ärendet gällande ansökan om stimulansbidrag för 2013 för att förbereda valfrihetssystem enligt lagen (2008:962) om valfrihetssystem, LOV, Per capsulam. 40 Dnr 2013/ SN Budgetuppföljning mars och april. Evelina Karlsson informerar att efter de första fyra månaderna har socialförvaltningen ett underskott av 3,4 mkr. Till detta läggs 4/12-delar av 5 mkr som ramen överskrider, med att budgeten inte är i balans. Detta ger ett totalt underskott av 5,1 mkr. Intäkterna visar ett överskott av 486 tkr, driftkostnaderna har ett underskott på 1,3 mkr och personalkostnaderna visar underskott av 2,6 mkr. Kostnader och intäkter för teknisk service har hittills fakturerats januari till och med mars. Efter att ha periodiserat in intäkter och kostnader för april månad visar det ett överskott av 1,5 mkr. Totalt resultat för socialförvaltningen inklusive teknisk service är för de första fyra månaderna minus 3,6 mkr. Kostnaden för försörjningsstöd ligger för april månad på 394 tkr, vilket är högre än de två jämförelseåren. Antalet ärenden har under årets fyra första månader varit 633 stycken. Det är 101 fler än samma period föregående år. På ungdomsboendet har idag sju ungdomar har permanent uppehållstillstånd (PUT) och tre söker asyl. Kostnaderna har under de fyra första månaderna uppgått till 2 mkr, där 1,9 mkr är personalkostnader och ca 100 tkr är drift. Hemtjänsttimmarna i mars visar att arbetstiden, vårdtiden har ökat, medan de beslutade timmarna minskat. Dubbelbemanningen har ökat, medan antalet personer minskade från 300 till 276. Beläggningsgraden har minskat för första gången på länge. Nytt för 2013 är att de tunga hemtjänsttagarna kommer att följas månadsvis. Det är de personer som har 100 timmar eller mer hemtjänst i månaden. I april månad var det 29 brukare, för januari var det 10 brukare och i februari 18 brukare och mars 26 brukare. Under den senaste månaden har det funnits ca 10 tomma platser i särskilt boende.

4 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 4 (13) Övertiden för april månad är 83 tkr, det är lägre än för 2012 men i samma nivå som Totalt 2013 har 420 tkr betalts ut i övertid. Samma period 2012 var kostnaden 456 tkr. Januari började som år 2012, under februari var sjuktalen högre än föregående år. Mars månad har sjuktalen minskat och är lägre än för 2012, men högre än år2011. Månaden hade 96 tillfällen och 352 dagar. Uppföljningen för mars och april månad läggs till handlingarna. 41 Dnr 2013/ SN Särskilda boenden och platser för dementa Ewa Ekman informerar om att det senaste året har funnits många tomma platser på särskilt boende. Vid årsskiftet stängdes därför nio platser på Lingården. Sedan årsskiftet noteras även att efterfrågan av platser för demenssjuka har minskat. Det medför att det finns ett relativt högt antal tomma platser för demenssjuka. Antalet varierar mellan 9-10 platser. Bedömning Av oklar anledning är det en minskad efterfrågan av särskilt boende för demenssjuka. Flest platser står idag tomma på Ekbacka 5. I nuläget saknas beslutsunderlag kring utveckling av det som kallas trygghetsboende för att kunna fatta beslut mer långsiktigt. Det finns möjlighet att bygga åtta tvåor på Ekbacka 5, ritningsförslag är framtaget i samarbete med BEAB, men nuvarande Ekbacka 5 kan inte betraktas som ett trygghetsboende ens efter en ombyggnation med tanke på den institutionsprägeln som finns där. Socialnämnden beslutar reducera med sex platser på särskilt boende för demenssjuka på Ekbacka 5. Bemanningen reduceras i relation till antalet platser, möjliggöra för de boende på Ekbacka 5 att hyra ett alternativt två rum med hygienutrymme och på så sätt höja standarden för den enskilde. I dagsläget delar två boende på ett hygienutrymme. Hyran justeras efter lägenhetsyta, avvakta med ombyggnation av Ekbacka 5 då byggnation av små lägenheter diskuteras och planeras på Ekbackaområdet samt avvakta med ombyggnation av nuvarande lokaler för att utreda vidare huruvida s.k. trygghetsboende är av intresse bland seniorer i kommunen.

5 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 5 (13) 42 Dnr 2012/ SN Behov av LSS-bostäder i Borgholms kommun Ewa Ekman informerar om bakgrunden i frågan om behovet av LSSbostäder: SN 96, beslut om att bygga LSS-bostäder, se protokoll Ärendet från SN behandlas av KS, återremiss Återremissen tas upp i SN. Ritning och kostnadskalkyl på ett nybygge med sex bostäder togs fram i samarbete med BEAB under sommaren/hösten 2012, se protokoll från Socialnämndens sammanträde Framtida behov av bostäder inom LSS-verksamheten är svårbedömt. En långsiktig plan för att kunna verkställa eventuella beslut har efterfrågats och hanterats genom det s.k. nybyggnadsförslaget. I samband med den tidigare utredningen som ledde fram till ett nybyggnadsförslag fanns även en ambition att avsluta kontraktet med Högkullen AB. Nuvarande hyreskostnad för Rälla gruppbostad på Februarivägen uppgår till kr per år för fyra bostäder. Bedömning: Återremiss från Kommunstyrelsen medförde att nya möjliga lösningar eftersöktes både - för att flytta Februarivägens boende och minska hyreskostnader och - för att ha bostäder för kommande behov. I samband med stängningen till följd av minskat behov av platser på särskilda boenden utreddes möjligheten att flytta in annan verksamhet, t.ex. LSS-verksamhet på Lingården (intill Strömgården). Även det s.k. A-huset har varit föremål för bedömning. Möjligheter att renovera till gruppbostad anses obefintlig. Enligt Socialstyrelsens normer kan man inte flytta LSSverksamhet från en högre standard till en lägre. Därmed var möjligheten att flytta Februarivägens brukare inte möjlig. Däremot kan Socialstyrelsen acceptera att bostad enligt LSS kan erbjudas på Lingården, efter renovering av lokaler så bostäderna håller tillräcklig standard enligt LSS. På det här sättet har vi en möjlig lösning om nya beslut om bostad enligt LSS kommer från handläggare. I nuläget har verksamheten kring ensamkommande flyktingbarn tillgång till de bostäder som finns på Lingården. Kontrakten är utformade så att omflytt kan ske utifrån verksamhetens (socialförvaltningens) behov. Nuvarande ställningstagande påverkas även av att två brukare har avlidit under vintern. Intresse hos privata aktörer har inte framkommit. LSS-verksamhet bedrivs i nuläget enbart i egen regi.

6 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 6 (13) De lokaler på Lingården som granskats i samband med återremissen håller alltså inte tillräckligt hög standard för att ersätta Februarivägens gruppbostad. Inte heller det s.k. A-huset. Borgholms kommun fortsätter därför att hyra gruppbostaden på Februarivägen. Avtal med Högkullen är förlängt med tre år. Det mest akuta har kunnat ordnas och det finns i dagsläget ett beslut fattat på bifall för bostad med särskilt service LSS, vuxna som inte är verkställt från annan kommun. Det beslutet ska verkställas inom ett år. Socialnämndens arbetsutskott föreslår socialnämnden besluta i nuläget avstå från att driva ärendet vidare om nybyggnation av LSS-bostäder samt Lingården renoveras för att hålla tillräcklig standard för gruppbostad om ökat behov av LSS-bostäder uppkommer. Yrkande Sofie Gustavsson Fohlin (S), Bodil Rosengren (-) och Arne Tärnblom (V) yrkar att ärendet återremiteras till tjänstemännen för ett tydligare beslutsunderlag. Proposition Vid propositionsställande finner ordförande att socialnämnden ska avgöra ärendet idag. Omröstning Följande omröstningsproposition godkänns: Den som röstar på socialnämndens arbetsutskotts förslag till beslut röstar ja och den som röstar på återremiss av ärendet röstar nej. Vid omröstning avges följande röster: Ja Nej Eva Karlström (M) Eva-Lena Israelsson (S) Edith R Khilman (M) Sofie Gustavsson Fohlin (S) Elisabeth Svensson (C) Linnea Jonzon (S) Mikael Larsson (C) Arne Tärnblom (V) Madeleine Selling Axelsson (FP) Bodil Rosengren (-) Socialnämnden beslutar ärendet återremiteras till tjänstemännen för att arbeta fram ett tydligare beslutsunderlag.

7 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 7 (13) 43 Dnr 2013/ SN Information om lokalförsörjningsplan Ewa Ekman informerar att Bo Thoor på uppdrag av Kommunstyrelsen tar fram en långsiktig lokalförsörjningsplan. I den planen finns en följd av händelser som ska resultera i minskade kostnader för externa hyror. De lokaler som rymmer socialförvaltningens socialtjänst och administration kostar idag ca 1 miljon/år i hyra. Följande planeras: Hälsocentralen ska flytta till nya lokaler på Resedan. Nuvarande lokaler där hälsocentralen finns ska renoveras. Socialförvaltningen får tillgång till nya renoverade verksamhetsanpassade lokaler. Beräknad inflyttning under I lokalerna kommer även utbildningsförvaltningen och arbetsmarknadsavdelningen att rymmas. Samarbete mellan ovan nämnda verksamheter underlättas genom samlokalisation. Socialnämnden lägger informationen till handlingarna. 44 Dnr 2013/ SN Uppföljning av beslut från Socialnämnden Protokollen från 2012 är genomgångna för att se över att alla beslut är utförda. Alla beslut från Socialnämnden och Kommunfullmäktige är utförda. 45 Dnr 2013/ SN Syn- och hörselinstruktör Ewa Ekman informerar att syninstruktör finns i Borgholms kommun med omfattning en dag i veckan (20 procent). I besparingssyfte har funktionen granskats/utretts. Bedömning Syn- och hörselinstruktören stöttar den som har nedsatt syn och/eller hörsel och finns tillgänglig en dag i veckan i Borgholms kommun. I samråd med den enskilde hanteras de svårigheter som kan uppstå på grund av funktionsnedsättningen med fokus på att öka den enskildes förmåga att klara ditt eget boende och sin vardag. Syn- och hörselinstruktören ger

8 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 8 (13) information via telefon eller e-post, men kan även göra hembesök. Stödet kan innebära: - Information om hjälpmedel, fritidsaktiviteter, taltidningar. - Träning med utprovade hjälpmedel och/eller i olika moment i den dagliga livsföringen i hemmet. - Information om kommunal service, till exempel bibliotek, talböcker, hemtjänst, nyhetsinläsning. - Uppmärkning av spis, trappor med mera i hemmet. - Information om vikten av bra belysning i hemmet. - Syn- och hörselinstruktören kan också ge tips och råd till anhöriga och närstående. Synpunkter som framkommit i samband med utredningen: - Funktionen är viktig, med små medel kan vi göra stor skillnad för personer med funktionshinder. - De invånare i kommunen som är i behov av instruktörens kompetens har oftast svårt att förflytta sig till Kalmar. - Syn- och hörsel instruktören är en funktion som kan komplettera befintlig kompetens inom rehabilitering, vård och omsorg. - Nio kommuner (av tolv) i Kalmar län har syn- och hörselinstruktör. Socialnämnden beslutar syninstruktören finns kvar och omfattar både hörsel och syn fr.o.m. den 1 juni 2013 med oförändrad tidsram, en dag i veckan, samt organiseras under verksamhetschefen för hälso- och sjukvård (hemsjukvård och rehab). 46 Dnr 2013/ SN Utökat mottagande av nyanlända Inkommit skrivelse från Kommunstyrelsen, 62, KS gällande utökat mottagande av nyanlända: Handläggare Martina Almqvist och Moa Brändström från Länsstyrelsen i Kalmar län redogör för ärendet. Länsstyrelsen i Kalmar län föreslår att Borgholms kommun under 2013 åtar sig att ta emot 55 nyanlända varav 36 anvisningsbara platser. Hänsyn har tagits till kommunens storlek, arbetsmarknad, andel utrikes född, tillgång till bostäder, anläggningsboende i Migrationsverkets regi samt mottagande av ensamkommande barn. Borgholms kommun har i dag en överenskommelse om att årligen ta emot 25 nyanlända varav 15 anvisningsbara platser. Denna överenskommelse

9 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 9 (13) lever kommunen i stort sett upp till och flyktingmottagandet fungerar väl i kommunen. Yrkande Eddie Forsman (M) yrkar att ärendet skickas på remiss till berörda nämnder innan beslut fattas i ärendet. Maria Lindmark (MP) yrkar att arbetsmarknadsavdelningen får i uppdrag att inventera och ta fram underlag med förslag på åtgärder hur kommunen ska kunna ta emot fler nyanlända. Proposition Vid propositionsställandet finner ordföranden att Kommunstyrelsen ställer sig positiv till båda yrkandena. Kommunstyrelsen beslutar remittera ärendet till Socialnämnden, Utbildningsnämnden och överförmyndarna för synpunkter innan Kommunstyrelsen behandling av ärendet vid sammanträde , uppdra till arbetsmarknadsavdelningen att ta fram ett underlag med förslag på åtgärder för att möjliggöra ett eventuellt utökat mottagande av flyktingar att behandlas vid Kommunstyrelsens sammanträde " Vid dagens sammanträde redovisas ett förslag till remissvar. Remissvar gällande utökat mottagande av nyanlända Borgholms kommun har i dag en överenskommelse om att årligen ta emot 25 nyanlända varav 15 anvisningsbara platser. Länsstyrelsen i Kalmar län föreslår nu att Borgholms Kommun under 2013 åtar sig att ta emot 55 nyanlända varav 36 anvisningsbara platser. Det är en ökning med 30 nyanlända och 21 anvisningsbara platser. Socialnämnden ställer sig positiv till Länsstyrelsens förfrågan men vill lämna några synpunkter att ta i beaktan. Socialnämnden anser att det är av stor vikt att kommunen kan ta väl hand om de personer som hänvisas till Borgholms kommun och det innebär att det måste finnas anpassade bostäder för att möta behovet. Det finns de som när introduktionsersättningen avslutas inte funnit ett sätt att försörja sig och av den anledningen söker försörjningsstöd. Det visar sig ofta att de nyanlända hyr bostäder till en för hög kostnad i förhållande till försörjningsstödets riktlinjer och har svårigheter att finna en annan bostad. Det innebär fördyrade kostnader inom individ- och familjeomsorgens verksamhet. Generellt är det viktigt att kommunen ger nyanlända möjlighet till både bostad till rimlig hyra och möjlighet till arbetstillfällen.

10 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 10 (13) Socialnämnden anser vidare att det är viktigt att verka för att bosättningen av nyanlända görs i hela kommunen och inte enbart koncentreras till Borgholms tätort. Det är viktigt att nyanlända blir en naturlig del av hela kommunen. Socialnämnden beslutar anta remissvaret som sitt eget. Paragrafen anses omedelbart justerad. 47 Dnr 2013/9-720 SN Upphävande och nytt beslut gällande medel till Nöjesbanken Socialnämnden beslutade att lämna kr till Nöjesbanken. Då det kommit till Socialnämndens kännedom att Utbildningsnämnden inte lämnat medel i den av Nöjesbanken föreslagna nivån kr valde man att lyfta ärendet för ytterligare diskussion. Om Socialnämnden omprövar sitt beslut och ger en lägre summa skulle det innebära att ungdomarna som arbetar med Nöjesbanken skulle få svårare att arrangera aktiviteter. Socialnämndens arbetsutskott anser att det är av stor vikt att förebyggande arbete görs i samarbete med ungdomarna och lyfter därför inte ärendet för nytt beslut. Socialnämnden vill däremot skicka synpunkter till Kommunstyrelsen, vilka tidigare har haft dialogen och de ekonomiska besluten kring Nöjesbanken. Hanteringen skickades över till Social- och Utbildningsnämnd för att hanteras inom befintlig ram. Socialnämnden beslutar övergripande förebyggande ungdomsarbete bör ligga på central nivå. Det pågår ett arbete med förnyelse av ungdomspolitiken och en ungdomspolitiker är utsedd. Projekt och medel i linje med Nöjesbanken är då lämpligt att det ligger kvar i ungdomsarbetet på övergripande nivå. lämna över ovanstående synpunkter till Kommunstyrelsen

11 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 11 (13) 48 Dnr 2013/ SN Handlingsplan mot frånvaro i grundskolan Hillevi Österbo informerar att samverkansarbete har pågått under ca 1 år mellan utbildningsförvaltningen och socialförvaltningen. Denna arbetsgrupp har nu arbetat fram en handlingsplan mot frånvaro i grundskolan. Socialnämnden beslutar ställa sig bakom handlingsplanen mot frånvaro i grundskolan. 49 Dnr 2013/ SN Program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar Län. Inkommit från Landstinget i Kalmar Län ett program för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar Län. Bakgrund I samband med att kommunstyrelserna i länets tolv kommuner och landstingsstyrelsen våren 2010 avger ett gemensamt yttrande till socialstyrelsen över de preliminära nationella riktlinjerna för vård och omsorg vid demenssjukdom så tas följande beslut i styrelserna: "Att uppdra åt landstingsdirektören att tillsammans med socialchefer/omsorgschefer i länets kommuner initiera utformning av ett gemensamt vård- och omsorgsprogram för demenssjukdom i Kalmar län och en modell med mått och indikationer för kvalitetssäkring/uppföljning av vård och omsorg inom demensområdet. Att resultatet av kvalitetssäkringen/uppföljningen ska redovisas till respektive styrelse kontinuerligt". Processen En projektgrupp bildas och arbetar fram ett preliminärt program. Detta remitterades till berörda verksamheter och instanser i länet: Brukarorganisationer; anhörigorganisationer; socialchefer; MAS; verksamhetschefer i landstinget; anhörigsamordnare och olika grupper av professioner. Programmet reviderades utifrån svaren. Det slutgiltiga programmet presenteras för beslutsfattare i länet vid ett seminarium i december Programmet Programmet är ett mål- och utvecklingsprogram. Det är ett konkret program som visar på vad olika professioner i omsorg och vård ska ta ansvar för. Det visar också vilken kompetens som krävs för att professionerna ska kunna ta sitt ansvar. I samtliga verksamheter som ger omsorg och vård till personer med de-

12 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 12 (13) menssjukdom krävs förbättringar för att nå de mål som finns i programmet. Utifrån programmet kan organisationerna steg för steg genomföra de förbättringar som krävs för att nå målen. Kvalitetssäkringen och uppföljningen I programmet finns ett antal frågor för kontinuerlig uppföljning. För genomförandet av kvalitetssäkring krävs att frågorna bearbetas för att möjliggöra datainsamling och analys. Genomförandet av programmet Vid seminariet med beslutsfattare i december samtalas bl a om hur programmet ska genomföras och följas upp och följande förslag till struktur framkommer: - En arbetsgrupp bildas lokalt i samarbete landsting och kommun. - Ett nätverk skapas regionalt i länet för nyckelpersonerna i de lokala arbetsgrupperna. - En länsövergripande grupp med forskare och praktiker bildas som får uppdraget att kvalitetssäkra och följa upp programmet. Socialnämnden föreslår Kommunstyrelsen besluta "Programmet för omsorg och vård till personer med demenssjukdom i Kalmar län" daterat november 2012 ska gälla som mål- och utvecklingsprogram för omsorg och vård till personer med demenssjukdom samt det ska utgöra underlag för fortsatt planering och samverkan i länets kommuner och landstinget. 50 Dnr 2013/ SN Information om fortsatt utvecklingsarbete kring resursfördelningssystem, RFS Ewa Ekman informerar att sedan ett par år tillbaka har det pågått ett arbete med att ta fram ett resursfördelningssystem inom omsorgen för äldre och funktionshindrade. En arbetsgrupp har tagit fram ett underlag för den sk Borgholmsmodellen med utgångspunkt från en metod som användes i Ystads kommun. Bedömning Inför hösten kommer arbetet att intensifieras. Det underlag som tagits fram ska förädlas och kompletteras utifrån ny kunskap inhämtas från Simrishamns kommun. Där finns ett väl inarbetat och utvecklat resursfördelningssystem som använts inom äldreomsorgen i ca tio år.

13 SAMMANTRÄDESPROTOKOLL sid 13 (13) Delar som ska belysas för att forma ett resursfördelningssystem i Borgholms kommun är: - Den äldres/enskildes/brukarens behov i centrum - Insatser beviljas av handläggare utifrån den enskildes behov - ICF, kodning av insatser enligt internationell standard - Insatserna nivåbestäms - Beviljade insatser kommuniceras med den enskilde - Nuvarande fakturaunderlag förändras så de beviljade insatserna framgår - Insatsnivåerna prissätts - Handläggarens beslut/beställning av insatser går till utförarna som verkställer fattade beslut Då ersättning/ pengar till verksamheten följer beställningen med beslutade insatser innebär det att resursfördelningssystemet ger ökade möjligheter att styra resurser där behov av insatser finns. Den enskildes behov avgör vilka insatser som beviljas. Verkställigheten får resurser kopplade till beviljade insatser. Den enskildes behov och ekonomiska incitament skapas för att resursfördela efter verksamhetens varierande behov. 51 Informationspärmen - Redovisning av delegationsbeslut IFO, Dnr 2013/ SN - Redovisning av delegationsbeslut ÄO, Dnr 2013/ SN - Verksamhetsberättelse Personligt ombud, Dnr 2012/ SN - Detaljplan för Solberga 5:19 m.fl. fastigheter, Köpinggården, Dnr 2013/5-701 SN - Svar på brev från Svandis Ros Thuridardottir, RMSH, Dnr 2013/ SN - Upphävande av beslut Logotyp på bilarna, Dnr 2012/ SN - Återrapportering av statsbidraget för att förstärka de sociala insatserna för personer med psykisk funktionsnedsättning. Dnr 2011/ SN - Slutrapport för projektet Samstöd i Kalmar Län (Case Managment), Dnr 2011/ SN