Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten 2009."

Transkript

1 Jennifer Forsberg. Ekeskolan i Örebro, Specialpedagogiska skolmyndigheten, Resurscenter syn/utomhusgestaltning. Färdigställt hösten Projektledare: Marianne Jonsson/Statens konstråd En liten berättelse i tre delar Den, Eken och Molnet, det är titeln på keramikern och skulptören Jennifer Forsbergs första monumentala verk. På ett tidigt stadium under arbetet bestämde Jennifer sig för att gestaltningen skulle bestå av tre fristående delar för att möjliggöra en berättelse och att hon skulle använda sitt keramiska formspråk. Det utmärks av mjuka, sensuella former som tycks explodera ur en inre kärna. Då uppdagas lerans inre egenskaper men framför allt konstnärens inneboende berättelse. Jennifers konstnärliga verk är ingen lekskulptur. Det är en konstnärlig gestaltning som andas lek och saga, skratt och överraskning. Ett konstverk att låta sig inspireras av i ett pedagogiskt arbete, för både de seende och de icke seende. Ett konstverk att beröra, och låta sig beröras av. Cecilia Nelson

2 Lisa Jonasson Konstnärlig gestaltning för Brantbrink IP Projektledare: Paola Zamora. Uppdragsgivare: Botkyrka kommun. I Tankens sport har jag velat gestalta lekfullhet och vilja till rörelse, det som ligger till grund för att människan sysslar med idrott. Under arbetet har jag fantiserat om hur det vore ifall djur sysslade med idrott. Vissa djur leker, men för att leken ska kallas idrott krävs kultur något som djur inte har. Det viktiga för mig var att bilden skulle förmedla energi och entusiasm. Orginalet till Tankens sport är ett collage av klippta pappers siluetter. Dessa kommer att skäras ut (plottras), figur för figur, i olikfärgad dekalplats. En skyltfirma tillverkar en oval ljuslåda, ca 1,5x2 meter och 7 cm djup. Ljuskälla är ledar, energisnålt och med lång livstid. Collaget utförs på en mjölkvit plexiskiva, framför den finns en klar skiva. Ramen är av alluminium. Tanken är att Tankens sport ska fungera som en välkomnande gest och förmedla något av all den energi som nyttjarna av idrottsplatsen har. Jag tror att verket kommer smälta in i miljön samtidigt som bilden med sin lite galna bildvärld ger en ny dimension till platsen.

3 Lone Larsen. Minnesmärke över surbrunnen i Sabbatsbergsparken. Vattenkastare. Uppdragsgivare: Stockholm Konst. På grund av platsens betydelse bestämde jag mig för att som minnesmärke göra en dricksfontän i form av en Vattenkastare, ett odefinierbart väsen, cirka 1.80 meter hög i en organisk form, tillverkad i brons Själva skulpturen bygger på myter och folktro. Jag har därför valt att tillverka skulpturen i det klassiska materialet brons och genom sin form och innehåll får den en tidlös förankring. Ytan i bronsdelen är bearbetad och kan uppfattas som ornamentik, vattenvirvlar eller sjöanemoner. Skulpturens rygg är blankpolerad, detta för att hålla ihop formen och samarbeta med cylinderns svarta blankpolerade yta. Det gyllene inslaget på ryggen och den polerade ytan skapar en upplevelse av resning i skulpturen. Hela gruppen ska ha en känsla av att den har stått där i evinnerlig tid, långt före vår tideräkning såsom fallet är med sägnerna om vatten, väsen och myter. Höganäs den 1 september 2009 Lone Larsen

4 Anna Svensson. Konstnärlig gestaltning till Sturebibliotek vid Östermalmstorg och biblioteket vid tunnelbanan i Bredäng Uppdragsgivare: Stockholm Konst genom beställning av Stockholms Stadsbibliotek. Jag har valt att arbeta med ett organiskt mönster som förekommer i mina målningar. Min tanke är att det ska bryta mot den mörka och färgmässigt kallare tunnelbanemiljön där biblioteken ligger. Färgskalan går från mörkgrönockra längst ut över till orange och mörkröd där mönstrets kärna sedan tonar från en violett/röd rand över i ytterligare sammanlagt fem ränder med mera vitt i fram till den ljusaste i mitten av mönstret. Totalt består det av femton ränder som följs åt i olika bredd. Mönstrets karaktär gör att fönstren täcks bara delvis vilket är viktigt då besökaren fortfarande ska kunna sitta på bänken runt de glasade partierna och kunna titta ut på de förbipasserande människorna (Detta gäller framför allt Sture som ligger med utsikt mot biljetthallen). Utgångspunkten är fem sammanhängande bilder. Bilden täcks växelvis av väggpartierna som finns mellan fönstren. Glaspartiernas inramningar ligger som en mask över mönstret. Delarna läses sedan samman till en helhet och fönstren tillhörande biblioteket binds på så sätt samman. På Sture bibliotek möter betraktaren bilden vid entrén. Mönstret sträcker sig upp på glaspartierna på andra våningen och återkommer på flera ställen runt insidan av glasen. Det är tryckt så att det kan ses från både insidan och utsidan. I Bredäng utgår mönstret från hörnet av vindsvepet vid entrén närmast tunnelbanan. Mönstret återkommer på flera ställen mellan bokinkastet och väggpartier som vetter mot torget fram till nästa entré.

5 Sofia Änghede Svenska kraftnät, Sundbyberg. Projektledare: Monica Larsen Dennis /Statens Konstråd för Svenska Kraftnät. Efter att ha studerat vad Svenska Kraftnät står för har jag kommit fram till att det finns tre huvudstolpar i deras arbete, nätverk, samarbete och balans. Utifrån dessa ledord har jag utarbetat tre bilder. Eftersom energi i stor utsträckning berör oss människor har även människans roll fått en framskjuten plats i mina bilder. Antingen direkt synlig eller symboliskt medverkande i bilden. Jag valt att närma mig människans miljö och omgivning sedd under den mörkare delen utav dygnet då dagens ljus försvinner och tystnaden med ett dovare ljus tar vid. Ljuset och energin finns även på natten, vagare dock men mer distinkt och tydligt. Jag arbetar med en liten punktficklampa och lyser upp delar av ett rum eller objekt i ett mörkt rum under långa exponeringstider på kameran. På detta vis målar jag upp ett elektrifierat skapat ljus med en ljuspensel och visar på att ytor kan vara ljusstrimmor även då de ej syns för blotta ögat. Detta icke syniga ljus och energifält gör jag synligt genom mina verk. Eftersom Svenska kraftnät arbetar med energi i någon form tyckte jag att detta arbetssätt även var passande till en utformning utav verk i anslutning till deras entrélokaler.