Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete 2012-2015"

Transkript

1 Mål för Riksdagsförvaltningens miljöarbete Bakgrund Utgångspunkterna för Riksdagsförvaltningens miljömål är Riksdagsförvaltningens betydande miljöaspekter samt de nationella miljökvalitetsmålen som riksdagen fattat beslut om. Riksdagsförvaltningens betydande miljöaspekter är Tekniska kontorsapparater Avfall Energi i byggnader (värme, kyla, el) Material och kemikalier i byggnader inklusive installationer och inredning Transporter Papper I dokumentet Bedömning av RDF:s miljöaspekter redogörs för hur och vad bedömningen grundar sig på. Miljömålen för perioden utgår framförallt från de nationella miljökvalitetsmål som RDF:s betydande miljöaspekter framförallt påverkar, det vill säga Begränsad klimatpåverkan Giftfri miljö God bebyggd miljö samt etappmål för de nationella miljökvalitetsmålen som riksdagen fattat beslut om, i april 2011 finns det bara ett under Begränsad klimatpåverkan, nämligen Minskade utsläpp av växthusgaser med 40% 2020 jämfört med 1990 samt regionala miljömål beslutade av Stockholms länsstyrelse relaterad till miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan, Giftfri miljö och God bebyggd miljö och RDF:s betydande miljöaspekter I Bilaga 1 finns en sammanställning av hur RDF:s verksamhet påverkar alla 16 nationella miljökvalitetsmål. I Bilaga 2 finns en tabell som visar kopplingen mellan de betydande miljöaspekterna och de nationella miljökvalitetsmålen. 1 (13)

2 Övergripande miljömål för Riksdagsförvaltningen De övergripande miljömålen ingår i den strategiska planen för som fastställdes av riksdagsstyrelsen Nationellt miljökvalitetsmål Minskad klimatpåverkan Giftfri miljö God bebyggd miljö Övergripande mål för Riksdagsförvaltningen Minskat utsläpp av växthusgaser Minimera förekomst av farliga ämnen i riksdagens hus (byggnader, inredning, teknisk utrustning) Minskad energianvändning Minskat avfall God inomhusmiljö I övrigt ska även Riksdagsförvaltningen ha ett övergripande mål vars syfte är att utveckla miljöledningssystemet. Ansvarig för att nå de övergripande miljömålen är riksdagsdirektören. Detaljerade miljömål för Riksdagsförvaltningen Rapportering av åtgärder och uppfyllelse av miljömål görs till miljöstrateg/miljösamordnare i samband med tertialuppföljningar och presenteras för ledningsgruppen i ledningens genomgång. I spalten Ansvarig på nästa sida finns de chefer förtecknade som har i uppdrag att nå de detaljerade målen samt utarbeta handlingsplaner för att nå de detaljerade målen. 2 (13)

3 Övergripande mål Detaljerade mål Ansvarig Minskat utsläpp av växthusgaser Minimerad förekomst av farliga ämnen i riksdagens hus (byggnader, inredning, teknisk utrustning) (kriterier för farliga ämnen enligt det nationella miljökvalitetsmålet Giftfri miljö) Minskad energianvändning Minskat avfall God inomhusmiljö Minska koldioxidutsläppen från anställdas resor med 1% per år (jämförelse ska göras med motsvarande år föregående mandatperiod) Minska koldioxidutsläppen från RDF-fordon med 1% per km per år Chef ledamotsservice Chef intern service Säkerhetschef IT-chef Minskad förekomst av nyproducerad plast i tekniska kontorsapparater Köldmedium med låg växthuspotential 100% förnybar el märkt med Bra miljöval 100% fjärrvärme till riksdagens hus I större renoveringar: Miljöbyggnad nivå Brons. För enskilda indikatorer ska högsta möjliga nivå eftersträvas beaktat ekonomiskt rimliga krav. Minimerad förekomst av farliga ämnen i inredning Minimerad förekomst av farliga ämnen i tekniska kontorsapparater IT-chef Reduktion av antalet kontorsmaskiner för utskriftshantering/kopiering. IT-chef Antalet fysiska servrar ska på sikt vara högst 50 IT-chef I större renoveringar: Miljöbyggnad nivå Brons För enskilda indikatorer ska högsta möjliga nivå eftersträvas beaktat ekonomiskt rimliga krav. Byggnader som inte genomgår större renovering: - Elanvändningen ska minska 1% per år - Energianvändningen till uppvärmning av riksdagens hus ska inte öka jämfört med 2010 Minska pappersanvändningen Införa en plastfraktion i avfallssorteringen i riksdagens hus Göra en översyn och behovsanpassa antalet miljöstationer i riksdagens hus I större renoveringar: Miljöbyggnad nivå Brons För enskilda indikatorer ska högsta möjliga nivå eftersträvas beaktat ekonomiskt rimliga krav. IT-chef Chef riksdagstryck 3 (13)

4 Övergripande mål Detaljerade mål Ansvarig Utveckling av miljöledningssystemet Säkerställa att miljö finns med RDF:s regelverk Utarbeta en kommunikationsplan för det interna miljöarbetet. Administrativa direktören fattar beslut om kommunikationsplanen. Säkerställa att miljökrav ställs vid inköp och upphandling med prioritet för tjänster och varor som påverkar de nationella miljökvalitetsmålen Begränsad miljöpåverkan, Giftfri miljö samt God Bebyggd miljö (låg energianvändning, minskat avfall, god inomhusmiljö) t.ex. LCC (livscykelkostnadsberäkning vid upphandling av energikrävande utrustning m.m.) Säkerställa att etiska och sociala krav ställs vid upphandlingar när relevant. Beställarna är ansvariga för att miljökrav samt sociala och etiska krav ställs. Chef juridiska enheten Chef informationsenheten Chef juridiska enheten 4 (13)

5 Bilaga 1. Nationella miljökvalitetsmål och RDF:s verksamhet Generationsmålet Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser. Så lyder generationsmålet som ska som ett inriktningsmål för miljöpolitiken ge vägledning om de värden som ska skyddas och den samhällsomställning som krävs för att den önskade miljökvaliteten ska kunna nås. Vilket också innebär en ambitiös miljöpolitik i Sverige, inom EU och i internationella sammanhang. Det innebär att generationsmålet är vägledande för miljöarbetet på alla nivåer i samhället. De olika delarna kommer att ingå som kriterier vid bedömningen om förutsättningarna för att ett miljökvalitetsmål kan uppnås. De grundläggande värdena och de övergripande miljömålsfrågorna, som tidigare var uttalade i miljömålssystemet, omfattas nu av generationsmålet. Generationsmålets innebörd Generationsmålet innebär att förutsättningarna för att lösa miljöproblemen ska vara uppfyllda inom en generation och att miljöpolitiken ska inriktas mot att: Ekosystemen har återhämtat sig, eller är på väg att återhämta sig, och att deras förmåga att långsiktigt generera ekosystemtjänster är säkrad. Den biologiska mångfalden och natur- och kulturmiljön bevaras, främjas och nyttjas hållbart. Människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan samtidigt som miljöns positiva inverkan på människors hälsa främjas. Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen. En god hushållning sker med naturresurserna. Andelen förnybar energi ökar och att energianvändningen är effektiv med minimal påverkan på miljön. Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjligt. 5 (13)

6 Regionala miljömål Enligt uppgift från Stockholms länsstyrelse kommer de regionala målen att gälla även under 2011 även om många gick ut En uppföljning av dem kommer att göras i slutet av Nationella miljökvalitetsmål och RDF:s verksamhet Riksdagen har antagit mål för miljökvaliteten inom 16 områden. Varje mål har sedan ett antal etappmål, dessa återfinns på samt Naturvårdsverkets hemsida. Beslut Etappmål av särskild vikt beslutas av riksdagen, övriga etappmål beslutas av regeringen. Det finns även regionala mål där det för Riksdagsförvaltningens del är Stockholms län som är av relevans. Nedan anges, per miljökvalitetsmål, vilken miljöpåverkan RDF:s verksamhet har, vilka etappmål som riksdagen har fattat beslut om (bara ett i dagsläget) och de regionala mål som är relevanta. Den miljöpåverkan som är svår att påverka då den beror av tillverkning och transport av inköpta produkter är i kursiverad stil. 1. Begränsad klimatpåverkan o Uppvärmning o Användning av tappvarmvatten o Transporter o Energikälla till el o Elanvändning (belysning, installationer i byggnader inkl kyla, tekniska apparater m.m.) o Förbränning av plast i avfall o Köldmedia (kylskåp och kyla i byggnader) o Tillverkning av inhandlade produkter och tjänst (till exempel papper) inklusive transporter Etappmål beslutat av riksdagen. Utsläpp växthusgaser (2020): Till år 2020 ska utsläppen av växthusgaser i Sverige, från verksamheter som ligger utanför systemet för handel med utsläppsrätter, minska med 40 procent jämfört med Detta innebär att utsläppen av växthusgaser från dessa verksamheter ska vara cirka 20 miljoner ton koldioxidekvivalenter lägre jämfört med 1990 års nivå. Minskningarna skall ske i Sverige och i form av investeringar i andra EU-länder eller flexibla mekanismer som CDM. 6 (13)

7 Regionalt mål o Utsläppen av koldioxid i länet per person och år ska minska till 3,1 ton år (Regionaliserat mål) 2. Frisk luft o Transporter (bl.a. kvävedioxid från vägtrafik bilar och energianvändning, ozonbildande ämnen från biltrafik och små arbetsmaskiner, flyktiga organiska ämnen från vägtrafik, partiklar från dubbdäck m.m.) o Kemikalier (lösningsmedel som ger upphov till marknära ozon och flyktiga organiska ämnen, så kallade VOC) o Förbränning av avfall Regionala mål: o De sammanlagda utsläppen av flyktiga organiska ämnen (VOC) i Stockholms län ska minska med 50 procent från 1997 års nivå till ton år 2010, och transportsektorns utsläpp med 70 procent från 1997 års nivå till ton år (Regionaliserat mål) o Kvävedioxidhalten 30 µg/m 3 som årsmedelvärde och 75 µg/m 3 som timmedelvärde ska vara uppnådda i Stockholms län år Timmedelvärdet får överskridas högst 175 timmar per år. (Regionaliserat mål) o Halten av partiklar, PM10, i luften ska inte överstiga: 35 µg/m 3 som dygnsmedelvärde, eller 20 µg/m 3 som årsmedelvärde år Halten av partiklar, PM2,5, i luften ska inte överstiga: 20 µg/m 3 som dygnsmedelvärde, eller 12 µg/m 3 som årsmedelvärde år Dygnsmedelvärdet får överskridas högst 37 dygn per år. o Målet har lett till dubbdäcksförbud på Hornsgatan i Stockholm 3. Bara naturlig försurning o Transporter, framförallt tunga transporter t.ex. bussar, lastbilar o Förbränning av avfall o Mark- och trädgårdsskötsel t.ex. Gräsklippare (alkylatbensin) o Eventuella sjötransporter för inhandlade varor 7 (13)

8 Regionala mål o Högst två procent av länets sjöar (som är större än två hektar) och högst fem procent av sträckan rinnande vatten ska år 2010 vara drabbade av försurning som orsakats av människan. (Regionaliserat mål) o Trenden mot ökad försurning av skogsmarken i Stockholms län ska vara bruten i områden som försurats av människan och en återhämtning ska ha påbörjats före år o De sammanlagda utsläppen av kväveoxider i Stockholms län ska minska med 60 procent från 1995 års nivå till ton år 2010, och transportsektorns utsläpp med 70 procent från 1995 års nivå till ton år (Regionaliserat mål) 4. Giftfri miljö o Material och kemikalier i byggnadsmaterial o Möbler, mattor, inredning o Kläder inkl sängkläder m.m. i bostäder o Snickeri, drift, gods, IT kemikalieanvändning i husen o Bassäng (klor) o Maskinpark i internt tryckeri o Toners till skrivare o Avbrottsfri kraft (blybatterier) o Kablar o Lokalvård (rengöringsmedel) o Tvätt- och diskmedel o Kylskåp o Miljöskadliga ämnen i avloppet (Pb i fogar, asbest i rör m.m.) o Tekniska apparater (TV, PC, skrivare, kopiatorer, multifunktionsskrivare, telefoner, installationer i byggnader) o Livsmedel o Kontorsmaterial o Skötsel av mark och växter o Tillverkning av produkter och material som köps in av RDF 8 (13)

9 Regionala mål o Andelen miljömärkta varor och tjänster av den totala offentliga upphandlingen i länet ska öka med fem procent per år. o Mängden miljömässigt riktigt omhändertaget kvicksilver, PCB och andra miljöfarliga ämnen från ombyggnad och rivning har ökat senast år 2010 jämfört med år (Länseget mål) o Spridningen och användningen i länet av bly, kadmium, kvicksilver samt koppar ska minska fram till år (Regionaliserat mål) o Slam från länets kommunala avloppsreningsverk ska vara av den kvaliteten att det kan läggas på åkermark. (Länseget mål) o Länets kommunala vattentäkter ska senast år 2010 vara fria från bekämpningsmedel, organiska miljögifter, läkemedel och hormoner. (Länseget mål) o Andelen miljöbränsle som säljs i länet ska senast år 2010 ha ökat med 300 procent jämfört med år (Länseget mål) o All matfisk som fångas i Stockholms län ska senast år 2010 vara tjänlig som människoföda. (Länseget mål) o Länets kommunala vattentäkter ska senast år 2010 vara fria från bekämpningsmedel, organiska miljögifter, läkemedel och hormoner. (Länseget mål) o Samtliga förorenade områden i länet som innebär akuta risker vid direktexponering eller som hotar betydelsefulla vattentäkter eller värdefulla naturområden ska senast år 2010 vara utredda och vid behov åtgärdade. 5. Skyddande ozonskikt o Köldmedia (utrangering av gamla kylskåp) Regionalt mål o Utsläppen av ozonnedbrytande ämnen ska till största delen ha upphört i Stockholms län år Säker strålmiljö o Radon o Elektromagnetiska fält från elcentraler och schakt för elledningar (även från kraftledningar, transformatorstationer, mobilmaster) o Sprängämnesutrustning i posthanteringen o Mobiltelefoner 9 (13)

10 Regionalt mål o Radonhalten i alla skolor och förskolor är år 2010 lägre än 200 Bq/m³ luft och radonhalten i alla bostäder är år 2020 lägre än 200 Bq/m³ luft. (Regionaliserat mål) 7. Ingen övergödning o Transporter (NOX) o Tvätt- och maskindiskmedel (fosforhalt, nu finns fosfatförbud) Regionalt mål o Utsläppen av fosfor från mänskliga aktiviteter till länets kustvatten ska minska med 15 procent från 1995 års nivå till 90 ton år (Regionaliserat mål) o Utsläppen av kväve från mänskliga aktiviteter till länets kustvatten ska minska med 45 procent från 1995 års nivå till 2900 ton år (Regionaliserat mål) o Minskade ammoniakutsläpp. Utsläppen av ammoniak i länet ska minska med minst 15 procent från 1995 års nivå till år (även biltrafik förorsakar ammoniakutssläpp) 8. Levande sjöar och vattendrag o Skydd av natur- och kulturmiljöer vid vatten (om- och tillbygggnader ska ej ändra karaktären runt Helgeandsholmen) o Utsläpp kemikalier till dagvatten, t.ex. markskötsel av grönytor, rengöringsmedel på fasader, väggar och markytor o Fisk och skaldjur från sjöar och vattendrag (ska inte komma från hotade bestånd) 9. Grundvatten av god kvalitet o Uttag av naturgrus. 10 (13)

11 10. Hav i balans samt levande kust och skärgård o Inköp fisk och skaldjur i riskdagsrestaurang m.m. Regionala mål o Senast år 2010 nyttjas lokala fiskbestånd på ett hållbart sätt. (Regionaliserat mål) o Buller och andra störningar från båtar eller andra farkoster, eller därtill kopplade aktiviteter, orsakar år 2010 inga betydande störningar inom särskilt känsliga och utpekade områden i Stockholms läns skärgård.(regionaliserat mål) o Båt- och fartygstrafik orsakar år 2010 inga betydande erosionsskador på känsliga stränder, bottnar och egendom. (Länseget mål) 11. Myllrande våtmarker RDF:s verksamhet påverkar våtmarker i mycket liten utsträckning 12. Levande skogar o Inköp av möbler, snickerier och papper o Återvinning av papper och återanvändning av möbler och inventarier 13. Ett rikt odlingslandskap o Livsmedel i riksdagsrestaurang och café (kött från djur som betat på svensk eller irländsk/europeisk naturbetesmark) o Användning av textilier i inredning och möbler m.m. (lin, ull, skinnprodukter) Regionalt mål o Andelen certifierad ekologisk jordbruksmark ska öka till 20 procent år (13)

12 14. Storslagen fjällmiljö o Eventuellt inköp av ädelfisk, lax, öring m.m., från odlare som har rymningssäker odling) o Eventuella inköp som förorsakar avverkning av fjällnära skogar till exempel långsamväxande björk 15. God bebyggd miljö o Uppvärmning o Elanvändning o Komfortkyla o Avfallshantering (sortering plast, hyresgäster, matavfall m.m.) o God inomhusmiljö (radon, fukt och mögel, ventilation) o Buller (exponering inomhus för trafikbuller) o Förvaltning av kulturhistorisk värdefull bebyggelse Regionala mål o Mängden deponerat avfall i länet ska minska med minst 50 procent till år 2010 räknat från 1994 års deponerade mängd i förhållande till befolkningsunderlag och industriell verksamhet. o Minst 35 procent av matavfallet från hushåll, restauranger, storkök och butiker i länet ska senast år 2010 återvinnas genom biologisk behandling. o I Stockholms län ska miljöbelastningen från energianvändningen i bostäder och lokaler minska och vara lägre år 2010 än år Detta ska bland annat ske genom att den totala energianvändningen effektiviseras för att på sikt minska samt att andelen energi från förnybara energikällor ökar. 16. Ett rikt växt- och djurliv o Se miljömålen Ett rikt odlingslandskap, Levande skogar och Levande sjöar och vattendrag 12 (13)

13 Bilaga 2. Koppling mellan Riksdagsförvaltningen betydande miljöaspekter och de nationella miljökvalitetsmålen Endast de nationella miljökvalitetsmål som påverkas mest finns med i tabellen. För en mer fullständig beskrivning av hur RDF:s verksamhet påverkar de 16 nationella miljökvalitetsmålen hänvisas till Bilaga 1. Betydande miljöaspekt Nationella miljökvalitetsmål som främst påverkas Tekniska kontorsapparater Avfall inklusive farligt avfall Energi i byggnader Material och kemikalier i byggnader inklusive installationer och inredning Transporter, ledamöter och anställda inklusive RDF fordon och upphandlade transporter Papper Begränsad miljöpåverkan Giftfri miljö Giftfri miljö God bebyggd miljö Begränsad klimatpåverkan God bebyggd miljö Giftfri miljö God bebyggd miljö Begränsad klimatpåverkan (Frisk luft) Begränsad klimatpåverkan God bebyggd miljö 13 (13)