Verksamhetsberättelse Temaarbete Gilla olika. Bäckagårdsskolans fritidshem Skogshyddan och Ljunghem 2014/2015

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse Temaarbete Gilla olika. Bäckagårdsskolans fritidshem Skogshyddan och Ljunghem 2014/2015"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Temaarbete Gilla olika Bäckagårdsskolans fritidshem Skogshyddan och Ljunghem 2014/2015

2 Organisation Bäckagårdsskolans fritidshem består av två avdelningar, Skogshyddan åk F-1 och Ljunghem åk 2-5. På fritidshemmet har det varit sammanlagt 180 barn. På fritidshemmen arbetar fritidspedagoger, förskollärare, hälsopedagog samt barnskötare. Dessa pedagoger är under skoldagen fördelade i förskoleklass och skola som resurs och ansvarar för utomhuspedagogik. Fritidspedagogerna genomför även rastaktiviteter.

3 Verksamhetsmål 2014/2015 Att öka medvetenheten om lärandet på fritids. Genom temat har vi arbetat både med det teoretiska och praktiska lärandet, olika uttrycksformer så som, teater, skapande verksamhet, samtal, diskussion samt fysiska aktiviteter. Att arbeta för barnens delaktighet och inflytande på fritids. Våra aktiviteter i och utanför temaarbetet utgår från en dialog mellan pedagoger och elever innan ett beslut tas. Att ha ett trevligt bemötande gentemot varandra. I temaarbetet har vi lagt fokus på samarbetsövningar. Temat har tryckt på att det är okej att vara olika, gilla olika, du är du och jag är jag.

4 Öka medvetenheten om lärandet på fritids Elever Vi startade upp terminen med att göra tankekartor vad det gäller lärandet på fritids. Vi strävar efter att göra en återkoppling efter varje aktiviteter som vi genomför med eleverna samt upprepar aktiviteter för att se ett lärande. Eleverna har även genomfört egna aktiviteter för andra elever. För att ha ett väl fungerande fritidshem bör vi i personalen vara medvetna om lärandet på vårt fritidshem. Med skollagen har fritidshemmen fått ett tydligare uppdrag med inriktning på att stimulera elevernas utveckling och lärande (Fritidshem Allmänna råd. s. 3).

5 skate utflykt Volter, gymnastik skridskor Bugg, dans engelska rida Vad är viktigt att lära sig på fritids? fingervirka Gogos pappersvikning cykla Bygga trädkoja

6 Snickra Baka Måla Fotboll, innebandy och handboll Spela spel Att vara en bra kompis Vad vill du lära dig på fritids? Hoppa högre på hästhindren Teknik Spela schack Breakdance Klättra Nya lekar

7 Barnens delaktighet och inflytande på fritids Pedagoger Vi tar tillvara på pedagogernas olika kompetenser och är lyhörda för elevernas tankar och önskemål. Eleverna Vi har haft fritidsråd och samlingar i stora och små grupper. Eleverna får möjlighet att föreslå aktiviteter efter egna intressen och komma med förslag på förändringar och förbättringar i fritidsverksamheten. En förutsättning för att eleverna ska uppleva fritidshemmen som meningsfull är att de görs delaktiga och får inflytande över utformningen av verksamheten (Fritidshem Allmänna råd. s. 32).

8 Pedagoger Ha ett trevligt bemötande gentemot varandra Viktigt att vi vuxna är goda förebilder och ger barnen rätta verktyg hur vi bemöter varandra. Eleverna Genom vårt temaarbete (Gilla olika) har vi lyft värdet av att vara olika och hur man ska bemöta varandra. Vi försöker uppmuntra eleverna att ha ett trevligt bemötande mot varandra. Detta främst genom att samtal och diskussioner kring ämnet. Men även genom att arbeta med samarbetsövningar, värderingsövningar och nya gruppkonstellationer. I fritidshemmet ska stor vikt läggas vid att uppmuntra eleverna att i samspel med kamrater utveckla sin sociala kompetens. (Fritidshem, Allmänna råd. s. 37)

9

10 Tema Gilla Olika Anledning till att vi valde temat Gilla Olika är att vi arbetade med temat Allas lika värde förra året med ett lyckat resultat dock fick vi reda på att vi bör gå in mer på djupet av vissa delar. Detta vill vi göra med detta tema. Syfte: Gruppen ska få förutsättningar att fungera för att förebygga mobbning och kränkningar. Och därmed också bidra till att eleverna lättare tillgodogör sig undervisningen och når uppsatta mål. Mål: Vi vill skapa en verksamhet där barnen utvecklar respekt och förståelse för varandras olikheter, utvecklar sin sociala kompetens, motarbetar fördomar och diskriminering. Målet är att eleverna ska vara delaktiga och bestämma innehållet i temat. Vi kom fram till att eleverna på Skogshyddan och Ljunghem har olika behov. Därför kommer arbetet på Ljunghem i huvudsak att inriktas på att stärka Vi-känslan i gruppen. Skogshyddans arbete kommer i huvudsak att inriktas på att arbeta praktiskt utifrån diskrimineringsgrunderna.

11 Uppstart av temaarbete För att nå alla elever på fritidshemmen lät vi klasslärarna ställa frågorna: På vilket sätt är vi olika? Vad tänker ni om dessa olikheter? Utifrån tankekartorna formades inriktningen på temaarbetet.

12 kläder Vi är både lika och olika Vi har samma kroppsdelar kroppsdelar Vi har samma Men man kan vara opererad ta bort sin blindtarm eller eller halsmandlar opererad ta bort sin smaker Ålder: gammal-ung hårfärg hudfärg familjer Olika intressen Olika kroppar ögonfärg Elevernas tankar: På vilket sätt är vi olika? Vi är både lika och olika personligheter Olika egenskaper tänker på olika sätt funktionshin der hörapparat Tycker och känner olika Vissa är snabbare än andra rullstol

13 Skogshyddan I temat har vi valt att fokusera på diskrimineringsgrunderna, det kändes aktuellt för oss. Eleverna träffar i sin vardag och på aktiviteter, människor från andra länder och med olika funktionsnedsättningar och religioner. Vi ville skapa en förståelse och tolerans för detta. I en miljö där olikheter ses som något naturligt och självklart får eleverna i förlängningen en möjlighet att utveckla förståelse och respekt för olika sätt att tänka och vara (Fritidshem allmänna råd, s. 38)

14 Samlingar Våra samlingar har innehållit film, samarbetsövningar och diskussioner både i små och stora grupper. Samlingarna har ett planerat innehåll med fokus på delaktighet och inflytande. Under vårterminen gjorde vi nya samlingsgrupper. Syftet med detta var att lära känna nya kamrater i en ny lärmiljö. Vi har sett att eleverna har lärt sig samarbeta, leka och föra givande diskussioner. Det märks framför allt i att eleverna har färre konflikter och leker åldersblandat. Varför storsamlingar? Vi pedagoger ansåg att det är till en fördel att informera alla elever samtidigt när det är något nytt på gång exempelvis angående temat. Förmågor som tränas Samtal och diskussion, eleverna uttrycker sina ståndpunkter och åsikter kring ämnena vi tar upp. De framför och bemöter argument. I fritidshemmet kan barnen få möjlighet att utveckla en förståelse för vad demokrati är genom att på olika sätt få uttrycka tankar och åsikter, och kunna påverka fritidshemmets innehåll. (Allmänna råd och kommentarer- kvalitet i fritidshem (2007:27))

15 Högläsning Vi läser bland annat högt ur boken Så olika så lika - Om man har rött hår och vänder sig upp och ner ser man ut som en morot. - Varför kan inte de människor som kommer till Sverige prata svenska? - Killar kan också ha smink. Skolan har ett ansvar för att motverka traditionella könsmönster. Den ska därför ge utrymme för eleverna att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen oberoende av könstillhörighet. (Lgr 11 s.8) Eleverna är engagerade men det uppstår även diskussioner. Hur syns elevernas lärande? De reflekterar och jämför sig själva om de hade varit i samma situation. - Om jag hade flyttat till Afrika hade jag varit den konstiga eftersom jag har ljust hår och blå ögon. Eleverna tränar sig språkligt genom att läsa högt för varandra. De får även förståelse och tolerans för varandra, då de upptäcker att vi är olika inte bara till utseende utan även inför det svenska språket.

16 Filmsamling Vi har under temaarbetet tittat på en filmserie om respekt, religioner, pålitlighet och samarbete. Vi samtalar om de olika begreppen och vad de betyder. - Man lovar att leka med en kompis, men sen gör man inte det. Efter några filmvisningar flyter samtalen lättare i grupperna, vi tror att eleverna förstått syftet med filmerna. Utifrån diskussionerna vid flera filmer valde vi att stanna upp och fånga elevernas tankar om hur de ville arbeta praktiskt kring temat: - Det är inget fel om man ser ut eller tror olika. - Alla tror olika Gudar, men det gör väll ingenting. - Alla har rätt att tycka som de själva vill. - Funktionsnedsatt person är de som är gamla och orkar inte hålla upp sig själva. - De är aggressiva och nästan som fulla. - De är sjuka. Måla länder i olika färger Jordglobenmarkera länder Göra egna bilder. Teater grupp om vänner och ovänner Aktiviteter: Temaarbete Gilla olika Göra egna bilder. Böcker om vänskap Olika filmer göra egna och kolla på film.

17 Vi har introducerat lekar från bland annat Indien, Ghana och Iran. Eleverna fick själva möjligheten att ta med sig lekar från olika länder och genomföra dessa i gruppen. Eleverna kände igen flera lekar och reflekterar över att dessa lekar kommer från ett annat land än Sverige. Vi samtalar kring världskartan och får en uppfattning om var lekarna kommer från. Kartan gav ännu en dimension till aktiviten. Fysisk aktivitet i kombination med vårat tema ger en ökad kunskap om omvärlden. Lekar från olika länder Eleverna tränar på att lyssna och få en förförståelse för aktiviteten. Barn har ett stort rörelsebehov. Det är därför viktigt att erbjuda rikliga tillfällen till regelbundna fysiska aktiviteter i fritidshemmets vardag där kreativitet, lust och lek fokuseras så att alla barn vill delta. (Allmänna råd och kommentarer- kvalitet i fritidshem ( 2007:24))

18 Utifrån elevernas förslag om praktiskt arbete kring temat och önskemål om att få jobba med våra olika ursprung, bestämde vi tillsammans att tillverka två jordglobar. I arbetet med jordgloben får vi syn på lärandet hos eleverna. De frågar och diskuterar om olika länder med varandra under tiden som de arbetar. De uppmuntrar varandra till samarbete. De får även en uppfattning om var kompisarna på fritids kommer ifrån. Det är viktigt att verksamheten är varierad med inslag av lek, fysisk aktivitet, skapande verksamhet som drama, musik, dans, bild och form. (Allmänna råd och kommentarer kvalitet i fritidshem (2007:23)) Jordglob Eleverna tränar sig i att våga testa sig fram för att få ett bra resultat. De kom även med olika förslag om hur arbetet skulle fortlöpa praktiskt. Arbetet med jordgloben ledde även till att vi upptäckte enskilda elevers estetiska intressen. Arbetet med jordgloben var värdefullt, vad gäller vårt mål att se lärandet på fritids, flera tillfällen att träna de grundläggande förmågorna.

19 För att tillverka tapetklister mäter vi 8 dl vatten till 1 dl klister -Det tar för lång tid att mäta upp med dl-måttet, de är för små! Eleven hittar en stor mugg och mäter upp hur många dl det får plats i muggen. -I denna muggen får det plats 4 dl vatten. Nu räcker det med att fylla denna två gånger! -Klistret känns äckligt och klibbigt! -Men det är skitkul! -Man kan ta en pensel så blir man inte så kladdig.

20 Arbetet inleds med olika övningar, t.ex. charader och känslouttryck. Under teatern har eleverna fått möjlighet att uttrycka olika känslor och gestalta olika karaktärer. Dramalektionen innehåller olika övningar som har med människors olikheter har göra. Pedagogerna ser att eleverna växer och vågar mer, de går in i olika roller och klarar av att stå inför varandra och prata. De lär sig lyssna på varandra, vara mer uppmärksamma samt använda kroppspråket. Teater - Jag har lärt mig lyssna på ett annat sätt eftersom de inte fick prata utan måste visa kroppen. - Jag har lärt mig att vara något annat, exempel ett djur. Skolan ska stimulera varje elev att bilda sig och växa med sina uppgifter. I skolarbetet ska de intellektuella såväl som de praktiska, sinnliga och estetiska aspekterna uppmärksammas. Även hälso- och livsstilsfrågor ska uppmärksammas. (Lgr 11 s.10)

21 Pride Sista storsamlingen för terminen tog vi upp Pridefestivalen. Eleverna hade lite förkunskaper om vad det innebär. Vi tittade på en power point och film om ämnet och förde sedan diskussion och samtal tillsammans med eleverna. Vad hände vid storsamlingen? Diskussionen och samtalen om filmen visar på att vi fått ett resultat av temarbetet. Vi såg att eleverna hade en seriös inställning till ämnet. Många ville säga sin åsikt, de lyssnade bra på varandra och ämnet berörde många. Okej att gilla tjej eller kille stolthet Vara sig själv Pridefestivalen Regnbågens färger Förbjudet i vissa länder. Älska vem man vill -Det är något som inte är bra -Det är inte här i Sverige. -Hur ser du det? -Det är bara en känsla jag har. -Polisen har skjutit ihjäl någon.

22 Ljunghem Vid terminens start såg vi pedagoger att fritidshemseleverna på Ljunghem var uppdelade i tydliga gruppkonstellationer. Därför valde vi att utifrån våra verksamhetsmål och temat Gilla olika jobba med Vi-känslan i gruppen. Detta genom att utmana dem i olika typer av gruppsammansättningar, tex vid samlingar, utflykter, intresseaktiviteter. Fokus skulle ligga på att stärka barnens sociala kompetens, vikten av att kunna samarbeta samt visa förståelse och respekt för varandra.

23 Samlingar Vid terminens start utnyttjade vi vår fina utemiljö vid våra dagliga samlingar. Vi samlades klassvis för olika typer av samarbetsövningar, diskussion och återkoppling kring övningen. Här tränar barnen på att visa hänsyn, diskutera samt vara kreativa. Samarbetsövning- Naturtavla

24 Under hösten märkte vi att gruppindelningarna kvarstod och vi utvecklade samlingsgrupperna. Vi gjorde årskurs och klassöverskridande grupper. Detta för att splittra på de tydliga grupperingarna och utmana barnen i deras sociala förmåga vid mötet med andra fritidselever samt förmågan att respektera varandra. Fyra hörnövningar har varit uppskattade av barnen. Denna övning bidrar till deras identitetsutveckling, vilket i längden skapar självständiga barn som vågar stå för sina åsikter. Här jobbar barnen med att ställa sig på led efter olika instruktioner.

25 Under vårterminen skalade vi, på barnens initiativ, ner samlingarna till en dag i veckan och kallade denna för storsamling. Detta främst på grund av att de äldre barnen kände att de inte hann med den fria leken, på grund av längre skoldagar. Tanken med att samla hela gruppen är också att alla får samma information och alla har möjlighet att komma till tals. Detta skapar delaktighet, inflytande, trygghet och grupptillhörighet. Vi fortsatte dessutom med samarbetsövningar för att stärka Vi-känslan. Vi har sett att det blivit en mer positiv inställning till storsamlingarna. Fler kan komma till tals och diskussioner kring olika ämnen kan tas med hela gruppen samtidigt. Fritishemmet ska vidare främja allsidiga kontakter och social gemenskap (Allmänna råd, s.10)

26 Utflykter Under årets lopp har vi haft olika typer av utflykter. Vi har varit iväg på skridsko-, cykel-, stads-, och lekplatsutflykter. Dessa har skett i mindre grupper, dels klassvis men främst i blandade grupper. Syftet har varit att stärka barnens sociala kompetens och öka deras samarbetsförmåga. Men även att träna upp deras vana att vara ute i trafiken, sin närmiljö samt i stadsmiljö. Elevernas lärandet syns främst genom hur deras sociala kompetens har ökat samt att deras förmåga att samspela med kompisar i olika konstellationer har förbättrats. Deras förmåga att vistas i trafiken har även den förbättrats under året och en mognad och vana kan ses. Utforskande av omvärlden i form av studiebesök, utflykter m.m. Allmänna råd och kommentarer- kvalitet i fritidshem (2007:23)

27 Att erbjuda eleverna fysisk aktivitet är en viktig del i fritidshemmets verksamhet. Dels för barnens fysik och lust att röra sig men även för deras ledarskapsförmåga. Därför har vi fritidsgympa som ett stående inslag på schemat. Vi har delat upp gympan i olika konstellationer för att främja elevernas självständighet och sociala förmåga samt lust att leka och röra sig. Elevernas lärande syns främst genom deras stora initiativ förmåga, kreativitet och samarbetsförmåga i den fysisk aktivitet. Fritidsgympa Barn har ett stort rörelsebehov. Det är därför viktigt att erbjuda rikliga tillfällen till regelbundna fysiska aktiviteter i fritidshemmets vardag där kreativitet, lust och lek fokuseras så att alla barn vill delta. Allmänna råd och kommentarer- kvalitet i fritidshem ( 2007:24)

28 Skapande verksamhet En gång i veckan har vi lyft fram den skapande verksamheten. Då har barnen fått prova på olika skapande tekniker och själva fått vara med att påverka innehållet i denna verksamhet. De har även själva fått leda aktiviteter inom den skapande verksamheten t.ex. papperstillverkning. Syftet med detta har varit att göra barnen delaktiga i verksamheten, utmana deras kreativa förmåga, deras sociala kompetens samt förmågan att leda en grupp. Elevernas lärande syns genom deras initiativförmåga till eget skapande och deras kreativitet. Verksamheten ska vidare stimulera eleverna kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt vilja till att pröva egna ideér och att lösa problem (Fritdshem, Allmänna råd, sid.

29 Projekt Bygga hästboxar Att leka häst och bygga upp egna hästhinder har varit en populär fritidsaktivitet i alla åldrar. Detta tog vi pedagoger upp vid en samling och barnen bestämde sig för att de ville bygga hästboxar. Barnen började med att skriva ett brev till ett företag, där de frågade om de kunde skänka några lastpallar till vårt projekt. Detta projekt lyftes även vid ett möte med Forum för samråd. Där bestämdes det att vi skulle ha en fixardag där hästboxarna skulle monteras. Inför denna dag hjälpte barnen till att måla pallarna. Det är viktigt att personalen aktivt arbetar för barns rätt till ansvar, delaktighet och inflytande i verksamheten utifrån erfarenhet, ålder och mognad. Allmänna råd och kommentarer- kvalitet i fritidshem (2007:27)

30 Leken är det viktigaste i barnens sociala utveckling och inlärning. I leken tränar barnen sin kreativitet och fantasi och utveckar sitt samspel med andra barn i olika åldrar. Barnen lär sig att samarbeta, turtagning, empati och konfliktlösning samt ömsesidighet och respekt för varandra. Därför är det viktigt att vi vuxna ger barnen tid och möjlighet att leka. Barnens självkänsla och identitet utvecklas i samspel med andra. De lär av varandra, stödjer varandra och utvecklar en social gemenskap. Skolverket framhåller att leken är en del i fritidshemmets verksamhet som bör ges stort utrymme för. Den fria leken

31 Utvärdering/ reflektion Vi diskuterade och kom överens om temaarbetet, en bit in på terminen. Det hade varit önskvärt att fastställa temat redan vid vårterminens slut så att vi hade inriktningen klart för oss redan när nya läsåret börjar. Ambitionsnivån vid planeringen av temat var hög. Vi fick flera gånger stanna upp och backa tillbaka för att fokusera på en sak i taget. Då kunde vi bättre följa upp varje aktivitet samt återkoppla och utvärdera vad eleverna lärt sig. Vi har lärt oss att vi bör bestämma tillsammans med eleverna vilka tekniker vi ska använda oss av i arbetet och se till att vi har tillräckliga kunskaper i dessa, eller skaffa oss kunskaper. Nu i efterhand tycker vi nog att vårt tema var för brett och svårt att få grepp om. Frågorna och temat är viktiga men det spretar för mycket. Storsamlingarna har varit värdefulla för arbetet i och med att vi har kunna lyssna på eleverna i en stor grupp och sedan återkopplat detta i den mindre gruppen. Vi bör oftare ställa fråga: Vad lärde vi oss efter en aktivitet. Vi har kommit fram till att vi vill behålla lärandemålet till nästa läsår för att utveckla detta. Under temaarbetets gång och övrigt i verksamheten har det framkommit tankar hos eleverna om vad som är manligt och kvinnligt, traditionella könsmönster som vi vill motverka. Därför väljer vi att ha genus som ett av nästa års verksamhetsmål. Vi tycker att det är glädjande att se hur långt vi kommit med delaktighet och inflytande, det känns som en naturlig del i verksamheten.

32 Verksamhetsmål 2015/2016 Öka medvetenheten om lärandet på fritids Göra elever och föräldrar medvetna om vad de lär sig på fritids. Genusperspektiv Arbeta aktivt för att eleverna inte ska göra traditionellt könsbundna val. Natur och miljö få kunskaper om förutsättningarna för en god miljö och en hållbar utveckling.

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE FÖR FRITIDSHEMMET SÖDERBÄRKE LÄSÅRET 2014/2015 ANALYS AV FÖREGÅENDE ÅRS RESULTAT OCH ÅTGÄRDER Vi vill att barnens egna önskemål i ännu större utsträckning ska få utrymme i

Läs mer

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014

Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 Välkommen till Löddesnässkolan Förskoleklass 2013/2014 2015/2016 Välkommen till Område Löddesnäs Förskoleklass Område Löddesnäs består av förskola, förskoleklass, skola årskurs 1-6 och fritidshem. Alla

Läs mer

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016

LULEÅ KOMMUN. Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 LULEÅ KOMMUN Borgmästarskolans likabehandlingsplan 2015/2016 Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleklass, grundskola klass 1-3 och fritidshem. a för planen Det juridiska ansvaret för elevskyddslagens

Läs mer

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten

Fritidshemmens arbetsplan Förutsättningar för verksamheten Färjestadsskolan Fritidshemmens arbetsplan Arbetsplanen: - Visar på vilket sätt fritidshemmet ska arbeta för att nå målen för utbildningen. - Utgår från nationella styrdokument, kommunens strategiska plan,

Läs mer

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen.

Fritidshem på Knappekulla. På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Fritidshem på Knappekulla På Knappekullaskolans fritidshem förenar vi god omsorg och pedagogisk verksamhet under hela skoldagen. Läsåret 2015/2016 Allmän information Fritidshemmet är uppdelat i följande

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN

KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN - KVALITETSREDOVISNING FÖRSKOLAN HJORTEN LÄSÅRET 2014-2015 Innehållsförteckning Inledning...3 Åtgärder enligt föregående kvalitetsredovisning...3 Underlag och rutiner...3 Organisation och förutsättningar...3

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni

Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Systematiskt kvalitetsarbete 2013/2014 april juni Eskilsby skola Grundskola, förskoleklass och fritidshem 1 Presentation av verksamheten läsåret 2013-2014 Eskilsby skola består av en integrerad klass med

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning

Innehållsförteckning. 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning Lokal arbetsplan Ängdala förskola 2013 Innehållsförteckning 1. Ängdala skola och förskola 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans

Läs mer

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem

Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem 150812 Arbetsplan för Västra Bodarna fritidshem Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och

Läs mer

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan - Eriksbergsgårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan utvärderingsverktyg för Eriksbergsgårdens förskola 2015-16. Denna plan bygger på Lpfö-98- reviderad 2010 ÖSB övergripande strategi och budget

Läs mer

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229

Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Elenor Spetz-Ramberg Regnbågsskolan Telefon: Rektor Box 80 0506-36311 elenor.spetz.ramberg@gullspang.se 548 22 HOVA 0506-36304 0506-30229 Inledning Kravet på kvalitetsredovisning regleras i Förordning

Läs mer

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem

Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Arbetsplan för Lilla Skyttes Fritidshem Läsåret 2013/2014 Fritidshemmet Lilla Skytte Tärnaby Fritidshemmet delar lokaler med förskoleklass och skolan. Fritidshemmet ligger vackert med utsikt över sjön

Läs mer

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig.

1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. TALLBACKASKOLANS FRITIDSHEM ÅK 1 2013/2014 Mål för fritidshemmet 2013-2014 1. Vi erbjuder våra barn en meningsfull fritid. Den största delen av den planerade verksamheten är frivillig. 2. Alla barn känner

Läs mer

Arbetsplan för Bokhultets förskola

Arbetsplan för Bokhultets förskola Utbildningsförvaltningen Arbetsplan för Bokhultets förskola 2014-10-21 2014 2015 Innehållsförteckning 1. Presentation av förskola... 3 2. Årets utvecklingsområden... 5 3. Normer och värden... 5 4. Utveckling

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2010

Kvalitetsredovisning 2010 Kvalitetsredovisning 2010 FRITIDSHEM Ladubacksskolan Barn- och utbildningsförvaltningen Tina Persson 2011-06-08 Innehåll 1 Underlag och rutiner för kvalitetsredovisningen 5 2 Åtgärder enligt föregående

Läs mer

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8

Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 Lokal arbetsplan Runskriftsgatan förskola 6 och 8 2 Innehåll 1. Beskrivning av verksamheten... 2 1.1 Aktuella styrdokument... 2 1.2 Enhetens mål... 3 1.3 Vision... 3 2. Normer och värden... 4 2.1 Enhetens

Läs mer

Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat

Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat Ett exempel på forskning med fritidshem i fokus Struktur- Innehåll- Process- Resultat Kritiken mot den befintliga fritidshemsverksamheten Skolverket har vid upprepade tillfällen (t.ex. 2000, 2006 och 2008)

Läs mer

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12.

Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Verksamhetsplan höst- vårtermin 11-12. Morgongårdens förskola Avdelning Lönneberga Normer och värden Mångfald Verksamhetens Mål att sträva mot Att förskolan Ser varje barn som unikt Ger varje barn rätt

Läs mer

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids?

Lärande. Värdegrund. Mitt namn: Min födelsedag: Reflektion. Min familj: Mina intressen: Mina kamrater: Övrigt: Vad tycker jag om fritids? Genom att utmana barn till att successivt vidga och fördjupa sina kunskaper om sig själva, och sin omvärld samt ta tillvara deras nyfikenhet, företagsamhet och lust att lära stimuleras barns allsidiga

Läs mer

Arbetsplan Förskolan Blåsippan

Arbetsplan Förskolan Blåsippan Arbetsplan Förskolan Blåsippan Vår vision: Barnen och deras föräldrar skall tycka att de är på världens bästa förskola och när barnen lämnar vår förskola skall de vara väl rustade för framtiden. 1. Inledning

Läs mer

Välkomna till Vejby IF: s Fritidshem och Fritidsklubb

Välkomna till Vejby IF: s Fritidshem och Fritidsklubb Välkomna till Vejby IF: s Fritidshem och Fritidsklubb Vi är en fotbollsförening som tar extra socialt ansvar eftersom att vi har många olika verksamheter i olika verksamhetsområden. Vi bedriver fritidshem,

Läs mer

Välkommen till fritidsverksamheten i Köpings kommun

Välkommen till fritidsverksamheten i Köpings kommun 1 (5) Skolan Välkommen till fritidsverksamheten i Köpings kommun / / Skolbarnsomsorgens uppgift är att komplettera skolan samt erbjuda barn en meningsfull fritid och stöd i utvecklingen. För bedrivande

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för ÄNGEN 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Lokala arbetsplan 2014-2015

Lokala arbetsplan 2014-2015 Lokala arbetsplan 2014-2015 Regnbågens förskola Avdelning Röd Lokala arbetsplan 26 september 2014 Presentation av Röda Regnbågen Regnbågens förskola rymmer 3 avdelningar och avd. Röd finns i mitten av

Läs mer

Sagor och berättelser

Sagor och berättelser Projekt Sagor och berättelser Hösten 2013 Våren 2014 1 Det kompetenta barnet Jag kan du kan tillsammans kan vi mer- i en tillgänglig, tillåtande och undersökande miljö där vi ser förmågor och olikheter

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16. Förskolan Villekulla. Avdelning Igelkotten Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015/16 Förskolan Villekulla Avdelning Igelkotten 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2015/2016 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2015/2016 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell

Fritidshemsplan. Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell Fritidshemsplan Av: Åsa Nilsson Marie Pålsson Anna-Lena Svensson Gunilla Torell April 2016 Vårt uppdrag Fritidshemmets syfte är att komplettera utbildningen i förskoleklassen, grundskolan, grundsärskolan,

Läs mer

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola

SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola SAMMANSTÄLLNING AV: Systematiskt kvalitetsarbete Algutsrums förskola 2014-2015 Systematiskt kvalitetsarbete läsåret 2014-2015 Algutsrums förskola 5 avdelningar 1 Förskolans värdegrund och uppdrag Att skapa

Läs mer

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015

Lokal arbetsplan. Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Lokal arbetsplan Mälarenhetens förskolor 2014/2015 Naturvetenskap för små barn handlar om att observera och iaktta det barnen gör och är intresserade av i leken. Det gäller att för egen del som vuxen och

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för SOLEN 2015 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4-9 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida 5-6

Läs mer

Likabehandlingsplan 2015/2016

Likabehandlingsplan 2015/2016 Likabehandlingsplan 2015/2016 2015-08-31 Vision Inget barn ska ställas utan ett säkert, tydligt och aktivt skydd. Bastasjö Förskola ska därför bedriva ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra

Läs mer

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling

Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling Vargön 2014 09 01 Årlig plan för likabehandling och plan mot diskriminering och kränkande behandling 2014 / 2015 Granås förskola Ett målinriktat arbete för att motverka diskriminering främja barns och

Läs mer

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Sexdrega förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: förskola åldrar 1-6 Läsår: 2015/2016 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola

Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Arbetsplan 2015/2016 Vintrosa förskola Innehållsförteckning 1. Inledning 2. Läroplansmål- Normer och värden 3. Läroplansmål- Utveckling och lärande 4. Läroplansmål- Förskola och hem 5. Läroplansmål- Samverkan

Läs mer

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen.

Genom att vi befinner oss i samma lokal hela dagarna och är samma pedagoger under för och eftermiddagarna så skapar vi en trygg miljö för barnen. I förskoleklassens verksamhet tar vi tillvara på barnens nyfikenhet och lust att lära genom att låta leken vara ett av de viktigaste verktygen för barnens kunskapsutveckling. Den sociala träningen och

Läs mer

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM

INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Piratenskolan INFORMATION KIVIKS FRITIDSHEM Skolenhet Nord Fritidshemmet BombiBitt Bredarörsvägen 1 27731 Kivik 2015-10-26 12 Viktig Information I det dagliga arbetet jobbar personalen för

Läs mer

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem

Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun. Hästhagens fritidshem Mål- och verksamhetsplan för fritidshem i Finspångs kommun Hästhagens fritidshem VT 2015 Våra ledstjärnor Ansvar Vi tar initiativ, är engagerade och genomför fattande beslut. Vi är medskapande och tar

Läs mer

Kumlasjöns förskola 2014-2015

Kumlasjöns förskola 2014-2015 Verksamhetsplansystematiskt kvalitetsarbete- Kumlasjöns förskola 2014-2015 VERKSAMHETSPLAN 1 Inledning Det som ligger till grund för Kumlasjöns förskolas verksamhetsplan 2014-2015 är "Läroplan för förskolan,

Läs mer

KVALITETSREDOVISNING 2007

KVALITETSREDOVISNING 2007 KVALITETSREDOVISNING 2007 Klockarbacken Föreståndare Jenny Bengtsson Ordförande Madeleine Andersson Adress Axénsv 11 Postadress 591 97 Motala Telefon 0141-220410 Fax 0141-220411 E-post info@klockarbacken.se

Läs mer

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen

Sida 1(7) Lokal arbetsplan. Bäckängen 1(7) Lokal arbetsplan Bäckängen 2010/2011 2 Innehållsförteckning Inledning 3 2.1 Normer och värden 3 Mål 3 3 2.2 Utveckling och lärande 3 Mål 3 3 2.3 Barns inflytande 4 Mål 4 4 2.4 Förskola och hem 4 Målsättning

Läs mer

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016

Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Målbild för Hökåsenskolans fritidshemsverksamhet 2015/2016 Ansvarig: Ann Hammarström, rektor Hökåsenskolan Uppdaterad 2015-02-26 Må l fö r fritidshemsverksåmheten på Hö kå senskölån 2015/2016 Vad är entreprenöriellt

Läs mer

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling

Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Page 1 of 7 Hällans förskolas plan mot diskriminering och kränkande behandling Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet a för planen Förskolechef Ninni Olofsson Linda

Läs mer

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15

Borgens förskola. Verksamhetsplan 2014-15 Borgens förskola Verksamhetsplan 2014-15 SOLNA STAD kontakt@solna.se Organisationssnummer Förvaltning Tel. 08-734 20 00 212000-0183 171 86 Solna Fax. 08-734 20 59 www.solna.se Besök. Stadshusgången 2 LEDNINGSDEKLARATION

Läs mer

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde.

Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Arbetsplan läsåret 2010-2011 Håksberg/Sörviks rektorsområde. Håksberg är beläget ca 6 km utanför Ludvika, rekorsområdet omfattar förskola, förskoleklassår 6 och fritidshem. Arbetsplanen för Håksberg är

Läs mer

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen

Verksamhetsplan. Läsåret 2015-2016. Förskolan Lillåsen Förskoleverksamheten Verksamhetsplan Läsåret 2015-2016 Förskolan Lillåsen 1 Inledning Förskolan Lillåsen består av två avdelningar, en grupp med barn i ålder ca 1-2,5 år med tre personal och en grupp med

Läs mer

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET

KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET KVALITETSRAPPORT LÄSÅRET 2013-2014 Kalvhagens förskola Författare: Ulrika Ardestam Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1. Inledning... 3 2. Tillvägagångssätt... 3 3. Året som gått... 4 4. Året

Läs mer

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se

Verksamhetsplan. Höglandskolans Förskoleklass. www.hoglandsskolan.stockholm.se Verksamhetsplan Höglandskolans Förskoleklass www.hoglandsskolan.stockholm.se 1 Förskoleklassen Tiden i förskoleklassen ska vara lustfylld, med fokus på gemenskap och glädje. En tid där barnen i lugn och

Läs mer

Förskolan Trollstigen AB

Förskolan Trollstigen AB Systematisk kvalitetsredovisning för Förskolan Trollstigen AB 2014-2015 1 Innehållsförteckning Inledning..sid 3 Normer och värden..sid 4 Utveckling och lärande...sid 6 Barns inflytande.sid 9 Förskola och

Läs mer

Kvalitetsredovisning 2007/2008

Kvalitetsredovisning 2007/2008 Kvalitetsredovisning 2007/2008 Pedagogiskt bokslut Lundabyn Lundabyns fritidshem Innehåll Tidsperiod Sid 3 Grundfakta Sid 3 Underlag och rutiner för att ta fram kvalitetsredovisningen Sid 3 Åtgärder enligt

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN

LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING FÖRSKOLAN STUBBEN Övergripande styrdokument angående likabehandlingsplan Ett barn eller en elev får inte missgynnas genom särbehandling på grund av någon

Läs mer

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem

ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Sidan 1 av 5 ULRIKSBERGSKOLANS LIKABEHANDLINGSPLAN OCH PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING LÄSÅRET 2014/2015 Gäller skola, förskoleklass och fritidshem Lagar och styrdokument Skollagen 1 kap 2 Utbildningen ska

Läs mer

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016

LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 LIKABEHANDLINGSPLAN 2015/2016 Likabehandlingsplanen är till för att främja barns och elevers lika rättigheter, samt att förebygga och förhindra diskriminering, trakasserier och annan kränkande behandling

Läs mer

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014

Verksamhetsplan. för. Eriksgårdens förskola. Jörgensgårdens förskola. och. Lilla Dag & Natt 2012-2014 Eriksgården Jörgensgården Lilla Dag & Natt Verksamhetsplan för Eriksgårdens förskola Jörgensgårdens förskola och Lilla Dag & Natt 2012-2014 Utbildningsförvaltningen landskrona.se Eriksgårdens förskola

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2014/2015 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola

Likabehandlingsplan. Linblommans förskola Likabehandlingsplan Linblommans förskola Vision: Ingen i förskolan ska ställas utan säkert, tydligt och aktivt skydd. Det ska därför bedrivas ett aktivt och målinriktat arbete för att förhindra och motverka

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Snäckstrands förskola 2013-2014 MÖRBYLÅNGA KOMMUN Juli 2 2014 Anneli Smedberg 1. Inledning Varje kommun ska enligt förordningen (SFS 2010:800) systematiskt och kontinuerligt

Läs mer

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle

Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle Arbetsplan för Bullerbyn Föräldrakooperativ i Gävle 2016 1 2.1 NORMER OCH VÄRDEN Mål för likabehandlingsarbetet Mål Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar öppenhet, respekt, solidaritet och

Läs mer

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015

FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 FÖRSKOLAN SKOGSBACKENS LIKABEHANDLINGSPLAN/ PLAN MOT KRÄNKANDE BEHANDLING 2014-2015 Krav på likabehandling Enligt likabehandlingslagen som började gälla fr.o.m. 1 april, 2006 ska varje enskild förskola

Läs mer

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill

Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor. Mål. Vi vill Värdegrundsplan Ekeby och Svalnässkolor Mål Vi vill Ha barnens bästa i fokus när vi fattar beslut Barnen ska trivas, känna sig trygga och bekräftade och få ett gott självförtroende Barnen ska känna förtroende

Läs mer

Verksamhetsplan för Årikets förskola

Verksamhetsplan för Årikets förskola Verksamhetsplan för Årikets förskola Läsåret 2015 2016 2 (11) Innehåll Inledning... 2 Övergripande mål 2017 för kommunal förskola... 3 Vision och verksamhetsidé för kommunal förskola... 3 Centrala stadens

Läs mer

Guldmedens Förskola. Lokal arbetsplan

Guldmedens Förskola. Lokal arbetsplan Guldmedens Förskola Lokal arbetsplan Den barnsyn vi strävar efter och som är kopplad till läroplanen för förskolan (Lpfö 98) är: Ett barn ÄR: nyfiket företagsamt lärande skapande Ett barn HAR: intressen

Läs mer

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision

Förskolan Kornknarren. - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förskolan Kornknarren - om arbetssätt, förhållningssätt och Törebodas värdegrund och vision Förord Det här dokumentet är skrivet för att alla som jobbar på förskolan Kornknarren ska få en inblick i och

Läs mer

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016

Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling för Skogsgläntan och Klostergläntan 2015-2016 Innehåll: 1. Inledning 2. Vision 3. Syfte 4. Definiering av begreppen diskriminering, kränkning och trakasserier

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö

Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö Arbetsplan för förskolorna Sandvik, Skutan och Lövö 2012/2013 Umeå Kommunfullmäktige mål för För- och Grundskola 2011-2013: En skola för alla där barns och ungdomars rätt: - att känna sig trygga, respekterade,

Läs mer

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016

Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Likabehandlingsplan för pedagogisk omsorg 2015/2016 Diskrimineringsgrunder och definitioner Diskrimineringsgrunder Enligt diskrimineringslagen (2008:567) är diskriminering när verksamheten behandlar ett

Läs mer

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016

Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Likabehandlingsplan mot kränkande behandling Ugglemoskolan 2015/2016 Vision Ugglemoskolan vill att alla inom skolan ska känna samma rättvisa, likvärdighet och trygghet. Arbetslaget ska utveckla en skola

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola

Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Plan mot diskriminering och kränkande behandling 2013-2014 Fasanens förskola Barn- och utbildningsförvaltningen Mia Vainionpää Förskolechef 2013-2014 INNEHÅLL 1 INLEDNING 5 2 FRÄMJANDE, FÖREBYGGANDE OCH

Läs mer

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015

Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Arbetsplan för Äppelbo förskola 2014/2015 Innehåll Inledning 2 Äppelbo förskola 2 Personal 3 Kontaktuppgifter 3 Presentation 3 Vision 4 Barnsyn och Förhållningssätt 4 Arbetssätt 5 Miljö 5 Rutiner 7 Dagsschema

Läs mer

Borgviks förskola och fritidshem

Borgviks förskola och fritidshem Likabehandlingsplan 2013/2014 Borgviks förskola och fritidshem Inledning Att verka för hälsa, lärande och trygghet i förskola och fritidshem handlar om att utveckla goda relationer mellan verksamheten,

Läs mer

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan

2014.09.18. Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan 2014.09.18 Verksamhetsplan 2014 Förskolan Vindan Förskolan Vindan Vindan är en förskola med en avdelning för barn 1-6 år. Arbetslaget består av: 5 förskollärare 2 barnskötare 1 kokerska 1 lokalvårdare

Läs mer

Verksamhetsbeskrivning med arbetsplan för Lillgårdsskolans fritidshem 2015-2016 Draknästet Regnbågen Riddarborgen

Verksamhetsbeskrivning med arbetsplan för Lillgårdsskolans fritidshem 2015-2016 Draknästet Regnbågen Riddarborgen Senast reviderad 160105 Verksamhetsbeskrivning med arbetsplan för Lillgårdsskolans fritidshem 2015-2016 Draknästet Regnbågen Riddarborgen Arbetsplanen är utarbetad efter Skollagen (2010:800); Läroplan

Läs mer

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling

Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Likabehandlingsplan och Plan mot kränkande behandling Läsåret 2015/2016 Vision På vår skola ska det inte förekomma någon form av kränkande behandling. Ingen elev ska bli diskriminerad, trakasserad eller

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012

Handlingsplan för. XXX förskoleenhet. FörskolanNyckelpigan 2011/2012 2011-10-17 Sid 1 (13) Handlingsplan för XXX förskoleenhet FörskolanNyckelpigan 2011/2012 X X X F Ö R S K O L E E N H E T Tfn 026-178000 (vx), 026-17 (dir) www.gavle.se Sid 2 (13) 2.1 NORMER OCH VÄRDEN

Läs mer

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för ÖSTERGÅRDEN Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

KVALITETSRAPPORT 2014

KVALITETSRAPPORT 2014 KVALITETSRAPPORT 2014 Björbo Dala-Floda förskola GAGNEFS KOMMUN Else-Britt Johansson Årets verksamhet. Året 2013-2014 har vi arbetat särskilt med att - Utveckla vårt arbete då det gäller uppföljning utvärdering

Läs mer

Bakgrund och förutsättningar

Bakgrund och förutsättningar Bakgrund och förutsättningar Systematiskt kvalitetsarbete Läsåret 2013/2014 Förskoleområde Östra 1 Barn- och utbildningsförvaltningen www.karlskoga.se Innehållsförteckning Inledning... s. 3 Förskolans

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem

Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Landskrona stad Systematiskt kvalitetsarbete 2012 - Årsrapport fritidshem Glumslöv 1 Nyckeltal Nyckeltalen under resursutnyttjande är framräknade enligt följande: Nettoresultatet senaste bokslutet: Redovisat

Läs mer

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01

Verksamhetsplan. Förskola. Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 Verksamhetsplan Förskola Färggränd 2 175 47 JÄRFÄLLA 08/580 29783 Gäller från 2012-01-01 1 Vision Värdegrund i Lpfö 98/10 LIP Upplevelser är vår profil som genomsyrar allt vårt arbete i förskolan Sandvikskolans

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016

Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Björkängens förskola LÄSÅRET 2015/2016 Inledning Bestämmelser i Skollagen (2010:800) och Diskrimineringslagen (2008:576) ställer krav på att varje verksamhet

Läs mer

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10

Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 Lokal arbetssplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98/10 150921 Alla är olika och lika bra Läsåret 2015/2016 Föräldrakooperativet Bysen 1 Beskrivning av förskolan Vi är ett

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018

Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 ÖREBRO KOMMUN Arbetsplan för Tegnérskolans fritidshem 2017/2018 Tegnérskolan Förvaltningen förskola och skola orebro.se 1 Box 31550, 701 35 Örebro Ullavigatan 27 tegnerskolan@orebro.se Servicecenter 019-21

Läs mer

Kvalitetsredovisning

Kvalitetsredovisning 2014-06-10 Kvalitetsredovisning Folkasboskolans Fritidshem ansvar lärande, språket, miljö, beteende kommunikati on läsa, skriva, tala, lyssna, diskutera, muntligt framföra, argumentera, förklara Generella

Läs mer

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se

Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet. orebro.se Välkommen! Till förskoleklassen, grundskolan och fritidshemmet orebro.se Innehållsförteckning Förskoleklassen Första steget in i skolan 7 Att välja skola 7 En smidig övergång till skolan 7 En typisk dag

Läs mer

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015

Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Förskola Handläggare Vårt diarienummer Datum Sidan 1(10) 2015-02-10 Pinnhagens kvalitetsredovisning 2014-2015 Kunskapsförvaltningen 1. Organisation Förskolechef delas med Kyrkåsens förskola 50/50. Verksamheten

Läs mer

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids

Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids Mikael Andersson http://bemian.blogspot.se/ imotion på fritids imotion Syfte 1 Målet med denna planering är att introducera appen imotion från Fingerlab i verksamheten i syfte att stimulera till lärande

Läs mer

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa

Verksamhetsplan. Ett hus där barn får växa Verksamhetsplan Ett hus där barn får växa Förskolan har inriktning mot skapande och utomhuspedagogik. Vi arbetar med barnen som medforskare i smågrupper vilket vi anser ger barnen god trygghet och delaktighet.

Läs mer

Plan mot diskriminering och kränkande behandling

Plan mot diskriminering och kränkande behandling Plan mot diskriminering och kränkande behandling Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) i Pysslingen Förskolor och Skolor AB ska varje år beskriva sitt arbete mot diskriminering, trakasserier

Läs mer

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM

FINNSTASKOLAN VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM VERKSAMHETSPLAN 2013/2014 FINNSTASKOLANS FRITIDSHEM Finnstaskolan Finnstaskolan är en skola för elever från förskoleklass till och med åk 5. Av utrymmesskäl har åk 5 f.n. sina klassrum i Broskolans lokaler.

Läs mer

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet

Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14. Laxå kommuns Förskoleverksamhet Kvalitetsredovisning Läsåret 2013-14 Laxå kommuns Förskoleverksamhet Barn- och utbildningsnämnden 2014-09-29, 93, dnr BUN 2014058 611 1 Innehållsförteckning Utbildningens syfte: Sidan 3 Beskrivning av

Läs mer

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015

Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Augusti 2015 Kvalitetsrapport verksamhetsåret 2014/2015 Mockfjärds förskola Mål Normer och Värden 2:1 Måluppfyllelse I arbetet med att förankra grundläggande normer och värden i förskolans verksamhet sker

Läs mer

Verksamhetsplan. Fyren EkAlmens pedagogiska kompass

Verksamhetsplan. Fyren EkAlmens pedagogiska kompass Verksamhetsplan 2012-2013 Fyren EkAlmens pedagogiska kompass www.fyrenekalmen.se 2 När eleverna vet målet och på olika sätt tar sig dit med hjälp av uppmuntrande vuxna som tar tillvara på deras inre drivkraft,

Läs mer

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR

SKAPANDE UTVECKLAR OCH STIMULERAR Datum 2009-12-08 Lärande Enhet Almekärr MANUAL FÖR KVALITETSSÄKRING AV SKAPANDE Utifrån mål i förskolans läroplan och ett Reggio Emilia inspirerat förhållningssätt MOTORIK SAMARBETE/ KOMMUNIKATION FANTASI

Läs mer

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA

SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE 2012-2013 VINSBO FÖRSKOLA REDOVISNING AV SYSTEMATISKT KVALITETSARBETE PÅ VINSBO FÖRSKOLA Barnantal Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - Födda - F/P 07 08 09 10 11 12 Mumintrollet

Läs mer

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013

FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 FRITIDS FREDRIKSBERGS SKOLA KVALITETSREDOVISNING LÄSÅRET 2012-2013 Fritidsresan gick i år till Linköping. På hemväg stannade vi vid Cloetta och köpte godis. Innehållsförteckning : 1. Inledning...s.1 2.

Läs mer

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014

Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Bilaga 2 Välfärdsnämndens protokoll 2014-11-14 157 Kvalitetsredovisning för förskoleverksamheten i Storfors kommun ht 2013 - vt 2014 Storfors kommun Lena Duvander 1 Innehåll: 1. Inledning sid 2 2. Verksamheter

Läs mer

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14

Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling. Valåsskolan Läsår 13/14 Barnomsorgs-och utbildningsförvaltningen Valåskolan Målinriktat arbete för att främja lika rättigheter och möjligheter och förhindra kränkande behandling Valåsskolan Läsår 13/14 Grundskolan, Förskoleklassen

Läs mer