Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län"

Transkript

1 Dnr: BNO 2011/7 215 Godkänd av BN Antagen av KF LAGA KRAFT Dp 122 Ersättning, del av detaljplan 58 för fastigheten Järnvägen 3 och del av Orsa Kyrkby 4:4 för Stationshuset i Orsa Orsa kommun, Dalarnas län PLANBESKRIVNING juni 2012 Handlingar Planbeskrivning Genomförandebeskrivning Plankarta med planbestämmelser Utlåtande Övriga handlingar Fastighetsförteckning med registerkarta Planens bakgrund, syfte och huvuddrag Enligt gällande detaljplan får stationshuset i Orsa användas för järnvägsändamål. Dåvarande Banverket (numera Trafikverket) sålde byggnaden 2008 och det finns därför önskemål om att möjliggöra för fler användningsområden för bygganden. Stationshuset används idag för handel och kontor med stöd av tillfälligt bygglov. Detaljplanen syftar till att möjliggöra för ny markanvändning, Centrum (C), som överensstämmer med övrig markanvändning i Orsa centrum. Stationshusets kulturhistoriska värden ska säkras och möjlighet ska ges för att göra byggnadens huvudentré tillgänglig. Då fastigheten styckades av från Orsa Kyrkby 15:111 i oktober 2009 inkluderades inte hela stationshusets trappa i fastigheten. Detaljplanen syftar därför till att möjliggöra för fastighetsreglering så att hela stationshusets trappa kan rymmas inom fastigheten. På fastigheten Järnvägen 3 ändras markanvändningen från Järnväg till Centrum (C). En 0,6 m bred remsa av Orsa Kyrkby 4:4, på västra sidan av Järnvägen 3, ändras från allmän plats, Gata, till Centrum (C). Byggnaden får inte rivas och dess karaktär ska bibehållas vid ändring, renovering och underhåll. En ramp får uppföras för att göra stationshusets huvudentré tillgänglig. Detaljplanen handläggs med normalt planförfarande enligt den gamla PBL-lagstiftningen (SFS 1987:10). Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 1(9)

2 Plandata Planområdet omfattar ca 600 m 2 och är beläget i centrala Orsa, direkt väster om Inlandsbanan. Planområdet består av fastigheterna Järnvägen 3, som ägs av Kompaniet i Orsa HB, och del av Orsa kyrkby 4:4, som ägs av Orsa kommun. Fastigheten Järnvägen 3 belastas av två servitut till förmån för Orsa Kyrkby 15:111, som ägs av Trafikverket. Servituten ger tillträde till perrong, spår och byggnad samt rätt att använda, underhålla och förnya teknisk utrustning. Förenligt med 3, 4 och 5 kap miljöbalken Planen bedöms vara förenlig med 3, 4 och 5 kapitlet i miljöbalken. Planområdet omfattas av riksintresse för turism och friluftsliv, Siljansområdet, enligt 4 kap. 2 miljöbalken samt av riksintresse för friluftsliv, Siljansområdet, enligt 3 kap 6 miljöbalken. Planen bedöms inte medföra skada på något av riksintressenas värden. Kommunens bedömning är att planen inte medför någon betydande miljöpåverkan med hänsyn till de kriterier som anges i bilaga 4 till förordningen om miljökonsekvensbeskrivningar (SFS 2005:356). Någon miljökonsekvensbeskrivning inom ramen för en miljöbedömning enligt 6 kap 11 miljöbalken behöver därför inte upprättas. Tidigare ställningstagande Generalplanen för Orsa centrum från 1977 har status som fördjupad översiktsplan. Planområdet pekas ut för järnvägsändamål och intilliggande områden för centrumändamål och park. Planområdet omfattas av riksintresse för turism och friluftsliv enligt 4 kap. 2 miljöbalken samt av riksintresse för friluftsliv enligt 3 kap 6 miljöbalken. För planområdet gäller detaljplan 58, fastställd 19 mars Planområdet är avsatt för Järnväg samt allmän plats, Gata. Inom område för Järnväg tillåts bebyggelse i två våningar med en högsta byggnadshöjd på sex meter. Marken kring stationshuset får inte bebyggas. Orsa kommun köpte 2008 nuvarande Järnvägen 3 av dåvarande Banverket (numera Trafikverket). Kommunen sålde 2009 fastigheten till Kompaniet i Orsa HB. Befintlig verksamhet har tillfälligt bygglov för handel och kontor. Förutsättningar och förändringar Natur Mark och vegetation Planområdet utgörs till största delen av stationshuset. Övrig mark är hårdgjord och utan större nivåskillnader. Marknivån närmast stationshusets fasad är idag +167,5 meter på stationshusets östra sida och +167,2 meter på stationshusets västra sida, plushöjderna är angivna i RH 70. Ej dränerande skikt, exempelvis asfalt, får inte läggas högre än nuvarande marknivå för att få tillräcklig avrinning av dagvatten från stationshusets fasad. Marknivån får sänkas om förutsättningarna för avrinning av dagvatten och tillgängligheten i området inte försämras. Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 2(9)

3 Geotekniska förhållanden Inga geotekniska undersökningar är utförda. Bebyggelseområden Bostäder Bostäder får inte inrymmas inom planområdet då det ligger inom 30 meter från järnvägen, det avstånd där ny bebyggelse normalt inte tillåts på grund av miljö- och säkerhetsrisker. Närheten till järnvägen gör att planområdet är utsatt för buller och vibrationer. Arbetsplatser, centrum och service Idag används stationshuset för handel och kontor. Förslaget till detaljplan medger att stationshuset används för Centrum (C). Centrum definieras i denna plan som handel och kontor, samt resecentrum, restaurang, turistbyrå, föreningslokal, museum och verksamheter av liknande art. Dock tillåts inte verksamheter som medför övernattning, exempelvis hotell, på grund av närheten till järnvägen. Användningsbestämmelsen Centrum (C) innebär ett bredare användningsområde för stationshuset, bland annat tillåts nuvarande verksamheter. Samtidigt finns möjligheten att i framtiden åter använda byggnaden som stationshus (resecentrum). För huvudbyggnaden tillåts två våningar med en högsta byggnadshöjd på 9 meter, vilket är befintlig höjd. För tillbyggnaden tillåts en våning med en högsta byggnadshöjd på 4,5 meter. Vind får inte inredas. Marken runt befintligt stationshus får inte bebyggas. Vid byggnadens huvudentré får endast ramp, veranda, balkong och/eller trappa finnas. Offentlig och kommersiell service i form av bland annat skola, vårdcentral och livsmedelsaffär finns i centrala Orsa, inom 500 meter från planområdet. Tillgänglighet Nivåskillnaden mellan trottoaren och byggnadens huvudentré är en knapp halvmeter. En ramp får uppföras för att göra byggnadens huvudentré tillgänglig. Rampen ska utformas med hänsyn till stationshusets karaktärsdrag enligt kapitlet Byggnadskultur och gestaltning nedan. Byggnadskultur och gestaltning Inom planområdet ligger stationshuset i Orsa, se foto nedan. Stationshuset utgör tillsammans med järnvägshotellet (beläget ca 50 meter söder om stationshuset) och lokstallet (beläget ca 300 meter norr om stationshuset) en del av den bevarade stationsmiljön i Orsa. Inlandsbanan har i sig ett högt kulturhistoriskt värde, vilket ökar stationsmiljöns värde. Stationshuset är viktig för bebyggelsemiljön i Orsa centrum och det är därför viktigt att byggnaden och dess karaktärsdrag bevaras. Ovan Stationshuset i Orsa, sett från Järnvägsgatan. Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 3(9)

4 Järnvägstrafiken till och från Orsa startade 1892 som en förlängning av Falun-Rättvik-Mora Järnväg. Sträckan förbi Orsa har sedan införlivats i Inlandsbanan. Stationshuset är byggt 1892 i nyrenässans stil. Det har under åren genomgått vissa förändringar, bland annat tillbyggnad, byte av fönster samt byggnation av balkong och veranda. Flera för nyrenässansen typiska karaktärsdrag är dock bevarade. Form och fasad Stationshuset är uppfört i två våningar utan inredd vind. Tillbyggnad, balkong och veranda är uppförda senare än huvudbyggnaden. Fasaden består av liggande träpanel på våning ett och två samt stående träpanel på vindsvåningens gavelfasad. Fasaden är målad i NCS 4050-Y30R, vilket är den färg som huset ursprungligen målades i. Den grönmålade pärten vid huvudentré och på tillbyggnadens kortsida är inte ursprunglig. Stationshuset har vissa likheter med två av de typmodeller av stationshus som ritats av Adolf W. Edelsvärd, Boxholmsmodellen och Hällnäsmodellen. Stationshuset i Orsa är själv inte en typmodell. Stationshusets östra fasad, mot järnvägen Tak Taket på stationshuset är ett halvvalmat sadeltak. På stationshusets östra sida, mot järnvägen, finns ett skärmtak som löper längs byggnadens långsida, se foto ovan. Taken består av svart, skivtäckt plåt där de horisontella banden framträder tydligt. Mitt på varje långsida finns en takkupa på vindsvåningen. Byggnaden har idag två skorstenar, ursprungligen fanns tre skorstenar. Fönster De ursprungliga fönstren bestod av tre fönsterbågar och T-formad post, idag är två av byggnadens fönster av den typen, se foto närmast till höger. Fönstertypen är tidstypisk för talet. Samtliga fönster på våning två har bytts ut mot lägre fönster med två fönsterbågar, se foto längst ut till höger. De utbytta fönstren är lika breda, men något högre, än de två undre fönsterbågarna i de ursprungliga fönstren. Fönster av ursprunglig typ Utbytt fönster Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 4(9)

5 Tre skyltfönster har tagits upp i fasaden på bottenvåningen, två i huvudbyggnaden och ett i tillbyggnaden. Samtliga fönster i bottenvåningen på stationshusets östra sida (mot järnvägen) är igensatta, se foto på föregående sida. Snickerier Fönstrens överstycken stämmer väl med det ursprungliga utseendet, det gäller såväl fönster av ursprunglig typ som de fönster som har bytts ut. Gavlarna ovanför fönstren på övervåningen finns fortfarande kvar, men är målade i samma kulör som fasaden och framträder därför inte tydligt. Se foton nederst på föregående sida. Takgesimsen Takgesimsen har samma utformning som den ursprungligen hade, se foto till höger. Fasaden är indelad i tre vertikala delar av pilastrarna, se foto nedan till vänster. På stationshusets östra fasad, mot järnvägen, finns de mittersta pilastrarna endast på övervåningen, se foto på föregående sida. Gördelgesimsen markerar gränsen mellan bottenvåningen och ovanvåningen, se foto nedan. Gördelgesimsen har tidigare varit utsmyckad liknande den tandade takfoten. Pilastrarna markerade Tillbyggnad Tillbyggnaden är byggd senare än själva huvudbyggnaden. Tak- och fasadmaterial samt färgsättning är samma som hos huvudbyggnaden, se foto till höger. Tillbyggnaden underordnar sig huvudbyggnaden på ett tydligt sätt. Flera av de karaktärsdrag som är viktiga för huvudbyggnaden saknas hos tillbyggnaden, som det halvvalmade sadeltaket och snickerierna. Gördelgesimsen markerad Stationshusets tillbyggnad Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 5(9)

6 Varsamhetsbestämmelser Form och fasad Byggnadens utformning och färgsättning är viktigt för byggnadens karaktär och ska beaktas vid underhåll och ändring. Fasaden ska vara liggande träpanel på botten- och ovanvåning och stående träpanel på vindsvåningens gavelfasad. Fasaden ska vara målad med NCS 4050-Y30R. Det är önskvärt att måla byggnaden med färg av ursprunglig typ. Pärt behöver inte bevaras. Tak Utformning och material hos huvudbyggnadens tak och skärmtaket mot järnvägen, är viktiga för byggnadens karaktär och ska beaktas vid underhåll och ändring. Detta gäller också skorstenar och takkupor. Samtliga tak ska vara av antingen svart, skivtäckt plåt eller svart, bandad plåt. Huvudbyggnaden ska ha halvvalmat sadeltak. Fönster De två fönster av ursprunglig typ som finns på stationshusets bottenvåning ger en bild av hur byggnaden en gång sett ut och ska därför visas extra hänsyn. Vid byte av fönster ska de två fönstren av ursprunglig typ bytas mot fönster med samma utformning och i samma material. Fönstren på ovanvåningen får bytas antingen mot fönster med samma utformning och i samma material som i dagsläget eller mot fönster med samma utformning och i samma material som de ursprungliga fönstren. Skyltfönstren får bytas antingen mot fönster med samma utformning och i samma material som i dagsläget eller mot fönster av samma utformning och material som de ursprungliga fönstren. Ytterligare skyltfönster får inte tas upp i fasaden. Snickerier Snickerierna hos stationshuset är viktiga för byggnadens helhet. Fönstrens överstycken, takgesimsen, gördelgesimsen och pilastrarna är viktiga att beakta vid renovering och underhåll. Utformningen av fönstrens överstycken, takgesimsen och pilastrarnas ska bibehållas. Ramp En ramp får byggas för att göra byggnadens huvudentré tillgänglig. Rampen får byggas längs med stationshusets långsida, norr om verandan och huvudentrén. Rampen ska underordna sig stationshuset och anpassas i material och färg till detsamma. Tillbyggnad Tillbyggnaden ska underordna sig huvudbyggnaden. Tillbyggnaden saknar flera av de karaktärsdrag som är viktiga för stationshuset och är därför inte lika känslig för förändring som huvudbyggnaden. Vid ändring av tillbyggnaden ska takmaterial, fasadmaterial och kulör vara samma som för huvudbyggnaden. Utöver detta ska tillbyggnadens utformning anpassas och ta hänsyn till stationshusets karaktärsdrag. Veranda och balkong Veranda och balkong får tas bort och ersättas av enbart trappa. Skyltar Skyltar ska utformas och belysas så att de underordnar sig stationshusets karaktärsdrag. Rivningsförbud Stationshuset får inte rivas. Rivningsförbudet gäller inte tillbyggnaden, verandan och balkongen då dessa inte är ursprungliga. Rivningsförbudet motiveras av stationshusets kulturhistoriska värde då det visar järnvägens historiska roll för Orsa. Stationshuset är dessutom en del av stationsmiljön i Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 6(9)

7 Orsa, tillsammans med järnvägshotellet (beläget ca 50 meter söder om stationshuset) och lokstallet (beläget ca 300 meter norr om stationshuset), vilket gör stationshuset till en viktig byggnad för helheten hos stationsmiljön. Stationsmiljöns läge längs Inlandsbanan bidrar till stationshusets kulturvärde då Inlandsbanan i sig är kulturhistoriskt värdefull. Friytor Park I söder gränsar planområdet till en mindre park. Gator och trafik Gatunät, gång-, cykel- och mopedtrafik Järnvägen är en barriär mellan Orsa centrum och de bostadsområden som ligger öster om järnvägen. Det förekommer en del oorganiserad gångtrafik över järnvägsspåren, så kallat spårspring. Planen bidrar inte till ytterligare spårspring. Kollektivtrafik Busstationen i Orsa är placerad inom 200 meter från planområdet. Inlandsbanan har hållplats direkt öster om planområdet. Parkering I Orsa centrum finns allmänna parkeringar för besökare. Besökare ska kunna ställa ifrån sig bilen och sedan besöka olika verksamheter och affärer i centrum. För fastigheten Järnvägen 3 finns de närmaste parkeringarna direkt väster om planområdet, fler parkeringar finns väster om Järnvägsgatan på Orsa kommuns fastighet Orsa Kyrkby 4:4. För anställda inom planområdet som har behov av parkeringsplats med motorvärmare finns sådana att hyra i Orsa centrum, bland annat väster om Dalagatan 1, fastigheten Täkten 3. Parkering får inte anordnas på fastigheten då allmänheten och Trafikverket ska ha möjlighet att på ett enkelt och säkert sätt ta sig från Järnvägsgatan till Inlandsbanans perrong. Störningar Planområdet ligger i direkt anslutning till Inlandsbanan. Hela planområdet ligger inom 30 meter från järnvägen, det avstånd där ny bebyggelse normalt inte tillåts. Planområdet är utsatt för buller och vibrationer när tåg passerar. I genomsnitt passerade ca 2,3 tåg per dag Inlandsbanan förbi Orsa under 2011, spårentreprenörens trafik borträknad då statistik på den saknas. Ungefär hälften av antalet tåg var godståg och ungefär hälften var motorvagnar för persontrafik. Godstrafik körs under höst, vinter och vår medan persontrafik körs helger och under sommaren. Turer med beställningstrafik körs av Orsa Jernvägsförening. Inlandsbanan AB räknar med att antalet passerande tåg 2012 kommer att ligga på ungefär samma nivå som Farligt Gods Transport av farligt gods kan ske på samtliga järnvägar. Inget farligt gods passerar idag Orsa på Inlandsbanan, men aktörer har möjlighet att transportera farligt gods vid intresse. Den vanligaste olyckstypen för järnvägstrafik är kollisioner vid plankorsningar med väg. För transport med farligt gods bedöms den olyckstyp som kan ge de allvarligaste konsekvenserna vara urspårning och sammanstötningar som ger upphov till skada på den behållare som innehåller farligt gods. Sammanstötning mellan två tåg är relativt ovanliga, medan sammanstötningar vid växlingsarbete förekommer oftare, i regel dock i låga hastigheter och endast med små skador som följd. Det vanligast förekommande farliga gods som transporteras på järnväg är brandfarliga vätskor, där bland annat bensin och diesel ingår. Vid en olycka som resulterar i utsläpp av sådana ämnen är häftig brand den dominerande risken, med risk för skador på både människor och byggnader som följd. Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 7(9)

8 Det begränsade antal tåg som passerar Orsa samt att det idag inte transporteras något farligt gods på Inlandsbanan gör tillsammans med den generellt låga risken för olyckor med farligt gods på järnväg att risken för en olycka som påverkar planområdet bedöms vara mycket liten. Om en olycka ändå skulle inträffa bidrar byggnadens nuvarande utformning, med entrén vänd mot järnvägsgatan och avsaknad av dörrar och fönster på bottenvåningen mot järnvägen, till att minska risken för allvarliga konsekvenser. Detaljplanen medger dock att fönster och dörrar tas upp i fasaden mot järnvägen, för att möjliggöra ett återställande av byggnaden till mer ursprunglig utformning. Detta ställningstagande motiveras av byggnadens kulturhistoriska värde. Den föreslagna förändringen av markanvändning bedöms inte innebära större koncentration av människor i byggnaden än den gällande markanvändningen, järnvägsändamål, som innebär att byggnaden kan användas som stationshus och därmed vara en potentiell knutpunkt i Orsa. Räddningstjänstens möjligheter att hantera en eventuell olycka i området är goda. Orsa brandkår samarbetar med Mora brandkår vid eventuella farligt godsolyckor. Släckresurserna är goda och består av både brandposter, öppet vattentag och tankbilar. Sammanfattningsvis är risken för en olycka med allvarliga konsekvenser för människor mycket liten och motiverar endast begränsningar för byggnadens användning i form av att verksamheter som medger övernattning inte tillåts. Teknisk försörjning Vatten, avlopp och dagvatten Fastigheten är ansluten till det kommunala vatten- och spillvattennätet. Dagvattennätet är utbyggt i området. Värme Fastigheten är ansluten till fjärrvärmenätet. El Fastigheten är ansluten till Fortum Distributions ledningsnät. Avfall Brännbart och komposterbart avfall hämtas av kommunens entreprenör. Verksamhetsutövaren ansvarar för övrigt avfall som uppkommer av verksamheten. Stadsnät Fastigheten är i dagsläget inte ansluten till stadsnätet. Räddningstjänst Insatstiden för räddningstjänsten är max 10 minuter. Administrativa frågor Höjd bygglovplikt Bygglov krävs för bygge av ramp. Rätt utformning av rampen är avgörande för att stationshusets kulturvärden ska bibehållas vilket motiverar den höjda bygglovplikten. Genomförandetid Genomförandetiden går ut den 31 december Upprättad av Stadsbyggnadsförvaltningen Mora Orsa 8(9)

9