Vänersborgs Skidklubb arrangerar vårruset varje år. En stor löparfest för tjejer. Vi beslutade att bjuda in ett lag med sex stycken att deltaga Ålder

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Vänersborgs Skidklubb arrangerar vårruset varje år. En stor löparfest för tjejer. Vi beslutade att bjuda in ett lag med sex stycken att deltaga Ålder"

Transkript

1 Hösten 2014 körde vi ett projekt där vi var ute i invandrartäta bostadsområden och ordnade små gårdsorienteringar. Intresset var stort men vi hade mycket svårt att få någon till klubben. Den stora behållningen från det projektet var att vi fick tränat flera unga ledare. Vi var även ute på flyktinganläggningen Restad Gård. Här hittade vi ett par talanger och framför allt fick vi fram några äldre som kunde ta hand om dem under vintern i vår gymnastiksal. Vi beslutade att ansöka om idrottslyftspengar även 2015 för att fortsätta satsningen på Restad Gård. Att få med ett gäng deltagare på klubbens tältläger vid skidstugan satte vi upp som mål. Vi beslutade att försöka anordna några träningar ute på Restad gård att börja med vi gjorde iordning inbjudan på svenska och arabiska Vid första träningen kom ett 10-tal lite äldre killar men var var alla barnen? Tre stycken av de som var med förra året dök upp efter en stund. Det hela hade krockat med en annan aktivitet.

2 Vid nästa aktivitetstillfälle dök de äldre upp men även 30 barn över 9 år. Av de duktiga vi hade med förra året visade det sig att två hade blivit utvisade och den tredje flyttat från campen. Det var full aktivitet men att få till vettig undervisning var svår Vi beslutade då att lägga om taktik. Vid elittävlingarna i Dalsland bjöd vi in de äldre killarna att åka med. Vi fyllde två minibussar och så fick de pröva på vår sport. De var mycket nöjda och så beslutade vi att de skulle plocka ihop ungdomar till tisdagens ungdomsträning uppe vid skidstugan

3 Till vår träning vid skidstugan hade de nu plockat ihop ett gäng killar som aldrig varit med förut. De här killarna är duktiga på att springa och vill hålla på med något sa de när de kom med dem. Så stod vi där på ruta 0 med några som inte visste vad orientering är. De här var ju lite äldre och fattade snabbt. De tyckte det var jättekul och sprang runt en bana Var är de lite yngre som varit med oss tidigare undrade vi. De fick inte åka för sina föräldrar eftersom de inte visste vad det handlade om. Vi erbjöd de unga åka med till Lidköpings tävling. Vi åker Oj så tidigt tyckte en del. Vill ni inte gå upp så blir ni aldrig orienterare. Trots att vi skickat ut ett meddelande så hade de som kom inte med sig ombyte. Det är inte så lätt när de inte kan svenska och kanske inte heller har så mycket kläder. Sex stycken kom och tillsammans med våra unga fyllde vi en minibuss och en bil. Ö1 var mycket lätt 2,3 km. Men de var ivriga att komma iväg. Gunilla stod vid startpunkten för att visa dem men de sprang som ett spjut förbi den. Efter drygt en timma kom de tillbaka. Det var endast en utav dem som lyckats ta alla. De andra hade felstämplat. Kanske var väl tufft att skicka iväg dem med så lite instruktion men det var en bra test. Kommer de tillbaka efter detta så kanske det blir orienterare av dem.

4 Vänersborgs Skidklubb arrangerar vårruset varje år. En stor löparfest för tjejer. Vi beslutade att bjuda in ett lag med sex stycken att deltaga Ålder år. Dessa personer är inte vana vid den här typen av aktiviteter. Flera ungdomar fick inte åka för sina föräldrar men tillslut hade vi ett gäng på sju stycken. Regnet öste ner! Vi fick på dem rätt kläder, nummerlappar och så var det dags för uppvärmningen. Att vara en i gänget av 6000 stycken stärker självkänslan. Så bar det iväg. Väl i mål visade det sig att Donia sprungit på 27 minuter. Hon har aldrig sprungit förut! En sådan glädje. Det här vill vi göra om sa alla unisont!

5 Vi erbjöd ungdomar som varit med tidigare att åka till sprintorienteringen på Skara Sommarland. De förstod inte riktigt vad det handlade om och hade inte lust att gå upp så tidigt. Avfärd Information är oerhört svårt! Föräldrar är ofta mycket oroliga för sina barn och vågar inte skicka iväg dem. Till slut hade vi fyllt två minibussar och gav oss iväg. Det blev en fantastisk dag både med den roliga orienteringen men också att få åka alla attraktionerna senare under dagen. Detta var den bästa dagen i mitt liv sa Aya från Gaza. En pappa som åkt med grät av tacksamhet att få komma iväg en dag från Restad Gård och uppleva något sådant här bland så många härliga människor. Vänersborgs SK arrangerar Tjejgåing. Vi erbjöd 25 tjejer att vara med på denna promenad. Detta är ju inte orientering men ett sätt att komma ut i skogen och röra på sig. De ser vår klubbstuga och vi försöker berätta hur svenskt klubbliv fungerar. Detta är en främmande värld för dem. En mycket lyckad kväll där flera vann fina priser.

6 Aya från Gaza och Sona Syrien har varit med oss flera gånger i olika aktiviteter. Till tjejgåingen kunde de ta med sina mödrar. De fick vara tolkar när vi försökte förklara för mammorna vad vi sysslar med och hur föreningsliv fungerar. Leah från Syrien är en av dem som kommit via "dödsbåt" från Turkiet till Grekland. Hon har sedan vandrat den långa vägen upp till Sverige med hjälp av smugglare tillsammans med sin man och sin lilla dotter. De var utan mat i flera dagar och blev även rånade på sin farliga färd. Hon kom till Tjejgåing i skinnkappa med pälskrage. Det visade att hon inte hade något under. Jag har inga andra kläder sa hon. Vi tiggde till oss en Tjejgåing T-shirt och lånade henne en träningsjacka.

7 På Flyktingförläggningen är 70 procent från Syrien. Resterande kommer från andra konflikthärdar runt om i Europa och Afrika. Ett stort antal kommer från Eritrea. Välutbildade personer många kvinnor. De är lärda från barnsben att man aldrig får gå i högt gräs för där kan finnas ormar. En lång resa till orienteringssporten. Nu fortsätter vi att försöka få med folk i orienteringssporten. Vi är helt inriktade på att få med lite äldre som sedan kan vara med och lära yngre. Det är så mycket som skall förklaras osv. Så vi måste gå denna väg. Sensommar och höst har vi haft med några ut på tävling samt på våra träningar uppe vid klubbstugan. Vårt mål är nu att få med dem i höstens och vinterns olika träningar. Kommande vår gör vi en utvärdering och ser var vi hamnar. Slutsats: Det är klart att vi måste ha med dessa våra nya svenskar i vår underbara sport. Vi måste börja med att lära lite äldre som vet vilken situation de är i och hur de tänker samt kan förklara på rätt sätt. Det är så mycket hinder som skall övervinnas. Att röra på sig, att vara ute i skogen, att förstå föreningsliv, att förstå ideellt arbete. Ett envetet hårt arbete som dock ger så mycket tillbaka. Gunilla Hogedal