Njudungsgymnasiets elevhälsaarbete

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Njudungsgymnasiets elevhälsaarbete"

Transkript

1 Njudungsgymnasiets elevhälsaarbete Elevhälsoteamen på Njudungsgymnasiet arbetar utifrån Vetlanda kommuns riktlinjer för barn- och elevhälsa. Foldern du håller i din hand är en beskrivning av hur vi arbetar med hälsofrämjande, förebyggande och åtgärdande frågor. Vetlanda här växer människor och företag

2 Hälsofrämjande Aktivt arbete utifrån vår Likabehandlingsplan Hälsosamtal genomförs av skolsköterska under årskurs 1. Under årskurs 1 tar klasserna fram sin egen klasspolicy Livskunskap finns på agendan på mentorstiden i årskurs 1. Förebyggande Kurator och specialpedagog har arbetspass med årskurs 1 om stress och studieteknik. Brandstegen är ett förebyggande arbete kring alkohol och droger Två gånger per termin träffar elevhälsan socialförvaltning och polis för avstämning hur läget är just nu och hur vi kan hjälpas åt. Åtgärdande Lärare ser att något inte fungerar (se checklista) runt en elev och påtalar det för mentor som anmäler till rektor alt. specialpedagog (se flödesschema). Rektor tar upp ärenden på sin Elevhälsaträff, EHT, där mentor är föredragande av ärendet. Elevhälsateamet diskuterar sig fram till hur arbetet kan fortsätta och rektor fördelar arbetet mellan professionerna. EHT hålls varje vecka. Åtgärdsprogram är centralt i det åtgärdande arbetet, se Stödinsats flödesschema gymnasium/gymnasiesärskola.

3 Stödinsats flödesschema gymnasium/ gymnasiesärskola Rutiner runt elever som är i behov av stödinsats Innan stödinsatser riktade mot individen sätts in är det viktigt att skolan har sett över hur organisationen omkring eleven ser ut. Det kan bland annat ske genom att se över hur resurser fördelas, vilka pedagogiska möjligheter som används, hur den aktuella elevgruppen fungerar och hur elevens lärmiljöer är organiserade. Extra anpassningar Personalen uppmärksammar att en elev riskerar att inte utvecklas i riktning mot kunskapsmålen i läroplanen eller mot de kunskapskrav som minst ska uppnås. Screeninginstrumentet "Plan för systematisk kunskapskuppföljning", Skolverkets bedömningsmaterial samt checklista används för att uppmärksamma elever i behov av stödinsats. Elevens behov av stöd tillgodoses genom extra anpassningar. Med extra anpassningar menas en stödinsats av mindre ingripande karaktär som normalt är möjlig att genomföra för lärare och övrig skolpersonal inom ramen för den ordinarie undervisningen. (Se Skolverkets allmänna råd gällande Arbete med anpassningar, särskilt stöd och åtgärdsprogram) Underlag för dokumentation, grundskola gymnasium Dokument Checklista (bilaga 1) Stödmaterial; Skapa goda lärmiljöer för barn och elever i språk-, läs- och skrivsvårigheter Elevhälsans kompetens, kunskaper och tvärprofessionella perspektiv involveras i ett tidigt skede i arbetet med extra anpassningar. Anmälan Anmälan till rektor ska göras: Utreda 1. direkt om det finns skäl att anta att extra anpassningar inom ramen för den ordinarie undervisningen inte är tillräckliga, eller 2. om eleven, trots extra anpassningar, inte kommer att nå de Särskilt kunskapskrav stöd som minst ska uppnås. Klasslärare/handledare/mentor underrättar vårdnadshavare. Gymnasierektor kallar till EHT. Inför EHT ansvarar rektor för att berörs profession kallas samt att de informeras i förväg om vilka ärenden som ska lyftas. Elev i behov av stöd, anmälan

4 Utreda Rektor ska se till att elevens behov av särskilt stöd skyndsamt utreds. Utredningen görs av lärare/arbetslag och specialpedagog, i samråd med elevhälsan. Utredningen bildar underlag för rektors beslut om åtgärdsprogram. Elevens vårdnadshavare ska ta del av utredningen. Den som dokumenterar en utredning inom offentlig verksamhet behöver ha i åtanke att dokumentet kommer att bli en offentlig handling när det är undertecknat, även om vissa delar kan omfattas av sekretess. Beslut om att inte upprätta ÅP kan överklagas av vårdnadshavare. Utredning av en elevs behov av särskilt stöd Beslut om att inte upprätta åtgärdsprogram Dokument Ansvarsfördelning vid utredning av en elevs behov av särskilt stöd/ pedagogisk utredning (bilaga 2) Särskilt stöd Åtgärdsprogram utarbetas av lärare/arbetslag tillsammans med specialpedagog. Eleven och elevens vårdnadshavare ska ges möjlighet att medverka vid utarbetandet av åtgärdsprogrammet. Åtgärderna följs upp och utvärderas för att bedöma om åtgärderna utgör ett tillräckligt stöd för eleven. Beslut om åtgärdsprogam för elev som behöver särskilt stöd Om åtgärderna inte bedöms ge tillräckligt stöd, görs en anmälan till EHT. Klasslärare/handledare/mentor meddelar vårdnadshavare. Inför EHT ansvarar rektor för att berörd profession kallas samt att de informeras i förväg om vilka ärenden som ska lyftas.

5 När åtgärder inte fungerat När åtgärder inte fungerat och alla åtgärder är uttömda, anmäls det återigen till EHT och vid behov EHS. Uppföljning och utvärdering fylls i ÅP av ansvarig. Elevhälsaträff Rektor och elevhälsan: arbeten aktualiseras, organiseras, fördelas och följs upp kontinuerligt. ÅP följs upp. ÅP som inte fungerar beaktas särskilt. Aktuella ÅP redovisas en gång per månad. Elevhälsasamråd (EHS) Rektor och elevhälsarepresentanter, vid behov även elev, mentor och vårdnadshavare. Sammankallas av rektor vid behov och är ett stöd för rektors beslutsfattande i frågor om: Pedagogisk utredning* Placering i särskild undervisningsgrupp eller enskild undervisning* Integrering av elev* Byte av studieväg Avhopp Anpassat program Förlängd undervisning, Framflyttat betygsdatum Gå om en kurs Byte av studieväg Återantagning Mottagande av ungdom till introduktionsprogrammet som är behörig för nationellt program. Utökat program När elev vill avsluta sitt program/utbildning Blanketter Pedagogisk utredning Placering i särskild undervisningsgrupp eller enskild undervisning, beslut Integrerad elev, beslut från rektor Elevhälsasamråd, övriga beslut *Dokumenteras på särskild blankett. Övriga beslut dokumenteras på blanketten Elevhälsasamråd, övriga beslut. Åtgärdsprogram (ÅP) Om nytt ÅP ska upprättas görs det utifrån ny kartläggning och med hänsyn till nya beslut efter EHS. Mentor och specialpedagog följer upp och utvärderar ÅP med elev och ev. vårdnadshavare.

6 Checklista - För samverkan med elevhälsan kring elev Upprepad hög frånvaro, både giltig och ogiltig När inte de kunskapskrav som minst ska nås inom de olika kurserna uppfylls (skollagen 3 kap. 8 ) Utanförskap Läs- och skrivsvårigheter Tal- och språksvårigheter Svårigheter med det sociala samspelet Svårt att fungera i grupp Utåtagerande beteende Koncentrationssvårigheter Psykosociala besvär Fysiska sjukdomar Nedstämdhet Hedersrelaterad problematik Stress Funktionsnedsättningar Det är vi som är Elevhälsan Elevhälsan på Njudungsgymnasiet består av sex rektorer, två skolsköterskor, tre kuratorer, tre studie-och yrkesvägledare samt fyra specialpedagoger. Vårt övergripande hälsofrämjande och förebyggande arbete leds av gymnasiechefen, Henrik Wågesson. Det åtgärdande arbetet led av våra respektive sektorsrektorer. Rektor Stefan Elg, SR Skolsköterska Åsa Jonsson, kurator Inger Gustafsson och specialpedagog Marie Volmersson. Rektor Håkan Karlsson, FT, TE, HV, BA Rektor Daniel Björketun, EE, IN, NA, VF Rektor Andreas Fanemo, ES, VO Rektor Mikael Lindén, HA Rektor Susanne Tornert, EK, SA, RL Rektor Andreas Fanemo, IM Skolsköterska Ylva Oertel, kurator Jenny Lindahl, studie- och yrkesvägledare Eva Jacobsen och specialpedagog Caroline Renebrant. Skolsköterska Åsa Jonsson, kurator Ingmarie Andersson, studie- och yrkesvägledare Ulrika Hildingsson och specialpedagog Annelie Norrlin. Skolsköterska Ylva Oertel, kurator Inger Gustafsson, studie- och yrkesvägledare Anna Aronsson och specialpedagog Eva Vesterlund Alm.