SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet (6)

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "SAMMANTRÄDESPROTOKOLL Vård- och omsorgsutskottet 2012-10-24 1 (6)"

Transkript

1 Vård- och omsorgsutskottet (6) Plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga klockan Beslutande Övriga deltagande Utses att justera Eva Folkesdotter-Paradis (M), ordförande Monika Löfvin-Rosén (C), 1:e vice ordförande Ulf Magnusson (S), ersättare för Margareta Lööf-Johanson Jimmy Odenäng (M) Anders Wassbäck (V) Charlotte Barvestad (ÖP), ersättare för Eva Snöberg Nina Åkesson-Nylander (KD) Ann Willsund, sektionschef Anna Lindquist, verksamhetschef Ann-Katrin Ståhl, verksamhetschef Cecilia Widén, kommunsekreterare Annika Olsson (C), ej tjänstgörande ersättare Anita Rosell, MAS, 48 Catarina Petersson, ekonom, 50 Anders Wassbäck Justeringens plats och tid Kommunkontoret i Mörbylånga Underskrifter Sekreterare... Paragrafer Cecilia Widén Ordförande... Eva Folkesdotter-Paradis Justerande... Anders Wassbäck ANSLAG/BEVIS Justeringen har tillkännagivits genom anslag Organ Vård- och omsorgsutskottet Datum för anslags uppsättande Datum för anslags nedtagande Förvaringsplats för protokollet Kommunkontoret i Mörbylånga Underskrift... Cecilia Widén

2 Vård- och omsorgsutskottet (6) 47 Godkännande av dagordning Utsänd kallelse godkänns som dagordning för sammanträdet med följande tillägg under informationspunkten. Ekonomisk rapport Avvikelse på gruppboende Daglig verksamhet LSS Ekonomisk ersättning nyanlända i Mörbylånga kommun Inbjudan till seminarium om program för omsorg och vård Verksamhetsrapporter Kontaktbesök på Äppelvägen Deltagande på distans Utvärdering revisorerna Godkännande av dagordning...2 Delårsrapport...3 Information om kvalitetsledningssystem...4 Informations- och diskussionsärenden...5

3 Vård- och omsorgsutskottet (6) 48 Delårsrapport Tre gånger om året ska en avvikelserapportering lämnas till utskottet och Anita Rosell, medicinskt ansvarig sjuksköterska (MAS) redovisade läkemedelsavvikelser, fallolycksfall redovisat i fall/enhet/frakturer, övriga avvikelser, samt om Lex Sarah. Anita informerade att en handlingsplan för avvikelser tagits fram tillsammans med personalen och att man kontinuerligt jobbar för att förbättra rutinerna. Anita informerade dessutom om de nationella register som kommunen deltar i och att kommunen i samtliga register ligger långt fram i länet. Utskottet uppmanade Anita att informera pressen om resultaten i de nationella registerna och Anita kommer efter SKL:s rapport kontakta pressen.

4 Vård- och omsorgsutskottet (6) 49 Information om kvalitetsledningssystem Kommunstyrelsen beslutade under 196 att införa ett ledningssystem för kvalitet mot bakgrund av den nya föreskriften SOSFS 2011:09 och överenskommelsen mellan regeringen och SKL kring en sammanhållen vård och omsorg för de mest sjuka äldre. Med anledning av detta informerade sektionschef Ann Willsund att förvaltningen tagit fram ett förslag till ledningssystem för kvalitet. Förslaget har skickats till verksamheten för synpunkter och kommer att fastställas vid vård- och omsorgsutskottets möte i november.

5 Vård- och omsorgsutskottet (6) 50 Informations- och diskussionsärenden Följande ärenden diskuterades. LOV Verksamhetschef Anna Lindquist informerade om studiebesök i Västervik inför införandet av LOV i kommunen. Platssituationen Anna Lindquist informerade om antal i kö och platssituationen till särskilt boende och demensboende. Rönningegården Anna Lindquist informerade om dagsläget på Rönningegården. Bestämdes att enhetscheferna Kerstin Ericson och Rose-Marie Gottfridsson kommer och informerar om verksamheten vid kommande möte. Samboende inom säbo Verksamhetschef Ann-Katrin Ståhl informerade om ny lag om människors rätt att bo tillsammans och hur situationen ser ut i kommunen och förutsättningar framåt. Ekonomisk rapport Ekonom Catarina Pettersson lämnade en ekonomisk rapport. För perioden januari-augusti månad visar resultatet att man håller sig inom budget. Redovisning av kostnaden för hemtjänsttimme Ekonom Catarina lämnade en redovisning av kostnaden för hemtjänsttimme och olika sätt att beräkna denna. Avvikelse på gruppboende Ann-Katrin Ståhl informerade om avvikelse på gruppboende och att en Lex Sarah anmälan har gjorts. Daglig verksamhet LSS Ann-Katrin Ståhl frågade efter riktlinjer för avgift för morgonfika inom daglig verksamhet LSS. Ordföranden informerade att avgiften ska vara lika för alla och att en justering ska göras för de grupper som glömts bort.

6 Vård- och omsorgsutskottet (6) Forts 50 Ekonomisk ersättning nyanlända i Mörbylånga kommun Ann Willsund informerade om beslut i barn- och ungdomsutskottet om riktlinjer, samt ekonomisk ersättning till nyanlända i Mörbylånga kommun. Ärendet kommer att behandlas vid kommunstyrelsens möte den 13 november Inbjudan till seminarium om program för omsorg och vård Informerades om inbjudan till seminarium om program för omsorg och vård som är den 7 december 2012 i Oskarshamn. Tre från utskottet får möjlighet att närvara och intresseanmälan görs till sekreteraren. Verksamhetsrapporter I gamla socialnämnden lämnade enhetscheferna rapporter från verksamheten varje månad. Ordförande frågade om detta är möjligt att införa en gång/kvartal då man saknar denna information. Ann Willsund föreslog att förvaltningen får i uppdrag att titta på hur man kan koppla förslaget till m-verksamhetens kvalitetshjul och att återkomma till frågan vid kommande möte. Kontaktbesök på Äppelvägen Ordföranden informerade kort om kontaktbesök på Äppelvägen. Rapport kommer att lämnas till kommunstyrelsen. Deltagande på distans Charlotte Barvestad frågade om möjligheten att som ersättare i utskottet delta på distans och hur utskottet ställer sig till detta. Ordföranden informerade om att Margareta Lööf-Johanson tidigare ställt frågan och fått avslag. Ordföranden uppmanade Charlotte att inkomma med en motion till kommunstyrelsen om detta. Utvärdering revisorerna Ann Willsund informerade om att revisorerna kommer att göra en utvärdering av från beslut till verkställighet inom SOL-verksamheten.