UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UTVÄRDERING. av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14"

Transkript

1 Dokumentation grundsärskola Malmö stad KVALITETSRAPPORT UTVÄRDERING av utvecklingsområden efter läsåret 2013/14 skickas senast 1/9 till Skola: Stenkulaskolan / Grundsärskolan Rektor: Fahrudin Zejnic Gör en kortfattad beskrivning av resultaten inom de utvecklingsområden som beslutades inför läsåret. Redovisa måluppfyllelsen Analysera resultatet (orsaker till framgång eller misslyckanden) Har avsedda effekter uppnåtts? Utvärdering av läsåret : Under de senaste åren har Grundsärskolan på Stenkulaskolan gjort satsningar och förbättringar för att höja elevernas betygsresultat och arbetsmiljön. Stenkulaskolans organisation har anpassats utifrån elevunderlag och utifrån den forskning som finns på området. Skolan är organiserad i arbetslag där grundsärskolan är en naturlig del. I grundsärskolan har vi under läsåret haft 29 elever placerade i 4 olika klasser/grupper. 13 elever gick i grundsärskolan inriktning ämnesområden, 15 elever gick inriktning ämne och 1 elev var omvänt integrerade i grundsärskolan. Av de 29 eleverna var det 19 pojkar och 10 flickor. Fyra elever gick i årskurs 9 och två elever gick årskurs 10. I grundsärskolan arbetar fyra specialpedagoger/speciallärare, en lärare SvA/SO, en lärare i Ma/No/IdH, en lärare Mu, två fritidspedagoger, en fritidsledare och 6 barnskötare. Grundsärskoleelever får undervisning i de praktisk-estetiska ämnena av behöriga grundskollärare. På Stenkulaskolan erbjuder vi fritidshem för elever som behöver det och hemvist för ungdomar som omfattas av LSS. Alla elever i grundsärskolan får individuellt anpassad undervisning och därmed är måluppfyllelsen är god. De elever där det saknas betygsunderlag i något ämne, får omdöme istället. De elever som går i grundsärskolan inriktning ämnesområde får enbart omdömen. Skolans arbete med normer och värden har gett positiva resultat. Både skolans egna undersökningar och attitydundersökningen visar att våra elever känner sig trygga på skolan och att de trivs. Undersökningarna visar också att elever har stort förtroende för sina lärare och skolan och att elevernas motivation att lära sig är hög. Elever upplever att lärarna tror på dem och att

2 2 (5) lärarna ställer höga krav. 98% elever tycker om att lära sig nya saker. Men det är 19% av elever som anser att skolarbetet är svårt. Delaktighet och inflytande är ett område som får låga resultat. 8% (2 elever) anser att de kan visa eller säga vad de vill göra, lika många anser att de får vara med och bestämma vad de ska lära sig. Skolans elevsammansättning och mångfald ställer höga krav på det kompensatoriska uppdraget. Våra elever erbjuds: utökad timplan, läxhjälp, lov- och somarskola, frukost, praktik, mentorer. Skolans satsning kring relationsbaserat ledarskap och skolans värdegrund (DART Delaktighet, Ansvar, Respekt och Trygghet) har gett mycket positiva resultat. Relation mellan elever, personalen och föräldrar präglas av respekt och trygghet och det i sin tur skapar en god arbetsmiljö på skolan. Utvecklingsområde 1: Språkutveckling/Genrepedagogik: Under läsåret har vi arbeta med: - Samtliga lärare arbetat med genrepedagogik i samarbete med FoU. - Vi har tagit fram en ny mall för PPL där lärare synliggör och konkretiserar: elevinflytande, sätter upp språkliga- och ämnes mål och beskriver bedömningssätt (formativ och summativ). - Alla elever på skolan har fått minst en lektion i veckan TEA (tid för eget arbete/läxhjälp). - Ma/NO lärare har samarbetat med lärare i grundsärskolan. - Vi har tagit fram rutiner och underlag för klassrumsbesök. - Språkutvecklingsarbete genom musik. - Omsätta språkkunskaper i det praktiska handlandet tex Caféverksamhet, resor och utflykter. - TeachMeet där lärare i grundsärskolan har berättat för övriga lärare på skolan om sitt arbete. De insatser som vi har vidtagit under läsåret har bidragit till högre måluppfyllelse samt höjt lärarnas kompetens. Lärare i grundsärskolan efterfrågar fortsatt samarbete med lärare i grundskolan. Svårigheter i Grundsärskolan är att elever utöver sin utvecklingsstörning oftast har andra diagnoser så som språkstörning, autism, koncentrationssvårigheter. Det ställer stora krav på personalen och verksamheten. Utvecklingsområde 2: Trygghet och studiero: Under läsåret har vi arbetat med: - Implementering av skolans nya ordningsregler. - Fortsätta arbete med Likabehandlingsplanen. - Skapa en trygg klassrumssituation för elever med tydlig struktur och rutiner för lektionen och dagen.

3 3 (5) - Diskutera vikten av ledarskapet i klassrummet. - Diskutera med elevrådet hur miljön på skolan kan förbättras. - Rastvaktssystem med synliga och aktiva rastvärdar. - Rastvaktssystem vid lunchen skapar lugn och ro i matsalen. - Utveckla och bemanna skolans elevcafé där elever får möjlighet att umgås med varandra och vuxna på skolan. - Utveckla strategier för att få en lugn klassrumssituation, använda tex Termometer för att synliggöra klassrumsklimatet. På skolan har vi arbetat aktivt för att förbättra arbetsmiljön. Skolan har tagit fram nya ordningsregler, eftersom eleverna hade svårt att förstå varför man ska ha regler på skolan. De nya ordningsreglerna togs fram i samråd med elever, föräldrar och personal. Reglerna bygger på elevers rättigheter och skyldigheter samt konsekvenser i fall reglerna inte följs. Vår elevundersökning visar att elever trivs bra på skolan och med sina kompisar. De flesta uppger att de litar på sina lärare och får det stöd de behöver för att följa undervisningen. Likabehandlingsdagar och miljödagar har varit framgångsrika. Eleverna har haft möjlighet att diskutara och åtgärda både den fysiska och psykosociala miljön. Vi vill att alla elever ska uppleva lugn och ro på lektionerna. Elever och personalen ska känna trygghet på skolan. Elevundersökning inom grundsärskolan visar att 98% elever upplever sig trygga på skolan och 96% trivs på skolan. Vi vill skapa gemensamt förhållningssätt, goda relationer mellan elever, föräldrar och personal. Utvecklingsområde 3: Överlämning vid mottagande och överlämnande av elever Detta har vi gjort under läsåret: - Tagit fram en handlingsplan för hur mottagande av nya elever ska gå till. - Tagit fram en handlingsplan för hur överlämning av elever till andra skolor (Gymnasium) ska gå till. Vi vill ha tydliga rutiner för överlämning i samband med in- och utskrivning av elever, så att viktig information inte missas. Vi vill att elever ska få rätt stöd och bemötande från början och på så vis skapa rättsäkerhet i ärendehanteringen. Kommuncentralt utvecklingsområde:

4 4 (5) Bedömning: Under läsåret har vi arbetat med: - Påbörjat arbete med bedömning. - Vi har tittat på filmer och diskuterat bedömning i grundsärskolan. - Vi har inlett samarbete med en grundsärskola i Trelleborg. - Vi har tagit fram en mall för PPL där undervisande lärare beskriver hur bedömning ska ske. - Ämnes träffar har ägnats åt diskussion kring bedömning och språkutveckling. Vi vill att bedömning ske underlätta elevers kunskapsinhämtning. Vi vill att elever ska involveras i planering och bedömning av skolarbetet. Elever ska lära sig att ta ansvar för sina studier och föräldrar ska få bättre insyn i elevers skolarbete. På ämnesträffarna ska pedagogerna gå igenom sina pedagogiska planeringar. Vi vill skapa forum där pedagoger får möjlighet att diskutera hur bedömning kan användas för att stimulera elevers lärande. Genom att använda Målpärmen vill vi tydliggöra målen för eleverna och anpassa dessa utifrån elevers förmåga. Pedagoger behöver vara trygga och säkra i sin bedömning så att bedömningen blir ett redskap för att stimulera elevers kunskapsutveckling, Bedömning för lärande. Elever och föräldrar ska känna att de är delaktiga. Identifiera något eller några framgångsområden under perioden. Beskriv dem utifrån samma kriterier som ovan. Framgångsområde: Vår framgångsfaktor är: - Språkutvecklande arbete - Skolans arbete med värdegrund (DART) - Skolans relationsskapande arbete (Relationsvaserat ledarskap) - Skolans kollegialt lärande (TeeachMeet) - God tillgång till It och Media samt personalens god IKt-kompetens.

5 5 (5)