Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Arbetsplan. för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019"

Transkript

1 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2018/2019 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

2 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser möjligheter att skapa den framtid, den verksamhet och det bemötande vi vill ha. Vi bygger en styrkebaserad organisation som tar till vara på individers förmågor och skapar framtidstro. Barn och ungdomsförvaltningens målsättning är att visionen ska genomsyra alla verksamheter och vara verklig för varje barn/elev, så att varje dag i vår verksamhet ger dem lust att lära. Systematiskt kvalitetsarbete Förskolans kvalitet ska kontinuerligt och systematiskt dokumenteras, följas upp, utvärderas och utvecklas. Ett fungerande kvalitetsarbete i förskolan är avgörande för att utbildningen ska kunna främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Syftet med ett systematiskt kvalitetsarbete är att identifiera och prioritera utvecklingsområden för att uppfylla de nationella målen. Syftet är också att skapa delaktighet och dialog om måluppfyllelsen och om orsakerna till eventuella brister. Kvalitetssystem för förskolan - Förklaringar Arbetsplan Arbetsplanen utgör stommen i förskolans kvalitetsarbete och utgör grunden för fortsatt planering, genomförande, uppföljning, utvärdering och utveckling som dokumenteras i Pluttra. Verksamhetens arbetsplan ska revideras inför varje verksamhetsår. Arbetsplanen är en grovplanering där er förskolas verksamhetsidé beskrivs övergripande. Arbetsplanen består av två huvuddelar. Del 1 utgör underlag för kategorier i Pluttra där vidare planering av verksamheten beskrivs genom ögonblick och reflektion. Del 2 innehållet områden som särskilt följs upp parallellt med arbetet i Pluttra och som dokumenteras enligt instruktioner för respektive område.

3 Rubriker i del 1 Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Övergång och samverkan Rubriker i del 2 Plan mot diskriminering och kränkande behandling Barn i behov av särskilt stöd Pluttra Innehållet under rubrikerna i del 1 överförs och bildar kategorier i Pluttra. Kategorierna utgår från läroplanen och utgör grunden för förskolan arbete. Genomförandet av verksamheten dokumenteras och följs upp med hjälp av ögonblick i Pluttra (enligt mall intern kommentar ) och analyseras därefteren gång/månad (enligt mall intern kommentar Månadsreflektion.) Årsplanering Varje förskola ska ha en tydlig årsplanering. Denna innehåller struktur för kontinuerlig uppföljning av fokuserade mål och styrande planer samt andra årligen återkommande rutiner och moment. Årsplaneringen kan t.ex. innehålla datum för uppföljning och planering, tillfällen för samverkan barnhälsa, uppföljning av plan mot diskriminering och kränkande behandling, inskolning, föräldramöte, utvecklingssamtal, övergångar, föräldraenkät, fester och traditioner m.m. Nulägesanalys I slutet av varje verksamhetsår sammanställs en nulägesanalys. Nulägesanalysen är till för att ge en helhetsbild, ett nuläge av verksamheten och ligger till grund för fortsatt arbete och belyser vad verksamheten behöver fokusera ytterligare på under kommande verksamhetsår. Nulägesanalysen är en samlad bild av årets kontinuerliga arbete utifrån arbetsplanen och verksamhetsårets processer.

4 Utgångsläget jämförs med nuläget efter årets arbete med stöd av följande underlag: Dokumentation av barns lärande och utveckling i Pluttra. Rundan/Verksamhetsbesök, förskolechefens regelbundna besök i verksamheten som belyser: 1. Normer och värden, 2. Utveckling och lärande, 3. Barns inflytande GR-enkät årlig enkät till alla föräldrar med barn i förskola Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling (Plan mot diskriminering och kränkande behandling) Arbetet med barn i behov av särskilt stöd (Barn- och elevhälsoplan) Övrigt som förskolan bedömer ger en bild av nuläget i verksamheten t ex självskattningsmaterial, bedömningsstöd, ALP- besök. DEL Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö 98 reviderad 2016) Varje förskola har också en plan mot diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och åtgärdande arbete kring normer och värden beskrivs i det vardagliga värdegrundsarbetet. Denna hittar ni på Pluttra. Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Fr Nulägesanalysen: Vi ska fortsätta utveckla arbetet kring barns inflytande och på vilket sätt vi kan utmana barnen att ta ansvar för sin dag och sitt lärande. (kan även vara samma som för målet som anges vid plan mot diskriminering och kränkande behandling) Så här arbetar vi I början på höstterminen arbetar vi med vår grundverksamhet. Då verksamheten präglas av många nya inskolningar eller ny personal behöver vi skapa trygghet i verksamheten. Detta blir en ingång till vårt värdegrundsarbete där både nya som gamla barn behöver lyssnas in för att fastställa allas behov. Vi delar upp barnen i mindre

5 grupper för att skapa trygghet och rutiner. Vi samtalar om och visar hur vi är mot varandra. Det är viktigt att alla barn blir sedda och lyssnade på. Vi pratar om våra känslor och vad vi känner. Genom vårt förhållningssätt bekräftar vi varje barn i deras känslor och uppmuntrar dem att visa vad de känner. Vi samtalar med barnen om att man får känna vad man vill men inte göra/ säga vad man vill. Genom förskolans förhållningssätt påvisar vi och gör tydligt att alla barn och vuxna har ett lika värde, alla får komma till tals, barnen får vara med och skapa efter förmåga, ta del av och vara införstådda med gemensamma regler. Detta säkerställer vi genom vår plan mot diskriminering och kränkande behandling som läses kontinuerligt samt följs upp och revideras varje år. Genom att aktivt arbeta med barns delaktighet i verksamhetens moment skapas möjligheter till inflytande och delaktighet hos både barn och vuxna. Metoder som vi använder är bl.a: Vuxennärvaro i leken Inbjudande lek och lärmiljö Vi arbetar ständigt mot målet att barnen ska utveckla sin förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation. Vi vill göra barnen medvetna om sina egna känslor och att kunna sätta ord på dem. Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Kontinuerliga samtal med barnen samt observationer i barngruppen Pedagogernas dokumentation och reflektion i Pluttra Vi ser den dagliga kontakten som ett bra verktyg för att kvalitetssäkra detta område. Genom dialogen med föräldrarna kan vi bli uppmärksammade på barnens behov, följa upp och jobba vidare med detta. Följa upp vårdnadshavares GR-enkät. Utifrån de svar vi fått går vi vidare där vi ser att det behövs samt arbetar vidare med ytterligare frågor kring ett ämne. Förskolechefens Runda är en metod för att kvalitetssäkra detta område.

6 2.2 Utveckling och lärande Förskolans verksamhet ska präglas av en pedagogik där omvårdnad, omsorg, fostran och lärande bildar en helhet. Verksamheten ska genomföras så att den stimulerar och utmanar barnets utveckling och lärande. Miljön ska vara öppen, innehållsrik och inbjudande. Verksamheten ska främja leken, kreativiteten och det lustfyllda lärandet samt ta till vara och stärka barnets intresse för att lära och erövra nya erfarenheter, kunskaper och färdigheter. Verksamheten ska bidra till att barnen utvecklar en förståelse för sig själva och sin omvärld. Utforskande, nyfikenhet och lust att lära ska utgöra grunden för förskolans verksamhet. Den ska utgå ifrån barnens erfarenheter, intressen, behov och åsikter. Flödet av barnens tankar och idéer ska tas till vara för att skapa mångfald i lärandet. Områden vi arbetar med: Grundverksamheten Den består av tre delar - förskolans umgänge, omsorg och rutiner, lek och lärandemiljö. Vi lägger stor vikt vid anknytningen. Då barnen känner sig trygga med miljön, pedagoger och barngrupp kan lärandet ta större plats. Språk-och kommunikation Vi pedagoger ser det vardagliga samtalet som en viktig del i språkutvecklingen. Vi synliggör språket genom samtal, bilder, böcker, rim och ramsor, sång och musik. Matematik och teknik Matematiken använder vi i vardagen, både i planerade och spontana aktiviteter, och vi reflekterar med barnen hur saker fungerar samt problemlösning och begrepp. Vi använder oss av bygg-och konstruktionslek för att visa på olika matematiska begrepp Naturvetenskap och miljö Vi utnyttjar vår närhet till skogen. Vi har både planerade och spontana besök. Vi samtalar, undersöker och upptäcker tillsammans med barnen. Motorik och hälsa Vi är ute på vår gård en gång per dag och ofta fler gånger. I samband med Förskolans dag på våren arrangerar vi Bolltorpsloppet. Fr Nulägesanalysen: Vi fortsätter med vårt utvecklingsmål med barns delaktighet och inflytande.

7 Så här arbetar vi med vårt utvecklingsmål Fortsätta arbetet med att erbjuda utvecklande materialval, tillgänglighet för barnen. Organisation för mindre grupperingar, över dagen ute/inne, utflykt/skog. Alla avdelningar organiserar efter sina behov och samarbetar över avdelningarna. Våra 5-åringar på respektive avdelning - I september startar vi vår 5-årsgrupp. Vi träffas ett tillfälle/ vecka. Två pedagoger ansvarar för innehållet. Mulleverksamhet sker ojämna veckor. Fortsätta arbeta och dokumentera i Pluttra för att utveckla vårt eget arbete framåt. Vi strävar efter att se det positiva i varje barn och att ta vara på nyfikenhet och lust att lära. Vi ser då till att byta ut lekmaterialet med jämna mellanrum för att stimulera barnens nyfikenhet. Projekt, aktiviteter och samlingar planeras och kopplas till läroplanen. Vi dokumenterar i Pluttra och där utvärderar vi och kan följa hur barnens kunskaper utvecklas. Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Kontinuerliga samtal med barnen samt observationer i barngruppen Pedagogernas dokumentation och reflektion i Pluttra Vi ser den dagliga kontakten som ett bra verktyg för att kvalitetssäkra detta område. Genom dialog med vårdnadshavarna kan vi bli uppmärksammade på barnens behov, följa upp och jobba vidare med detta. Utvecklingssamtalen är bra verktyg för att diskutera barnens utveckling. Följa upp vårdnadshavares GR-enkät, utifrån de svar vi fått går vi vidare med uppföljande frågor som vi sen kan arbeta vidare med. Förskolechefens Runda bidrar till att kvalitetssäkra detta område. 2.3 Barns inflytande I förskolan läggs grunden för att barnen ska förstå vad demokrati är. Barnens sociala utveckling förutsätter att de alltefter förmåga får ta ansvar för sina egna handlingar och för miljön i förskolan. De behov och intressen som barnen själva på olika sätt ger uttryck för bör ligga till grund för utformningen av miljön och planeringen av verksamheten.

8 Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Fr Nulägeanalysen: Arbete med samsyn i personalgruppen och tid till reflektion är viktigt. Vad betyder barns inflytande för var och en? Hur gör vi bäst för att möta varje barns behov? Fortsätta att utveckla arbetet kring barns delaktighet och inflytande. Jobba vidare med Lärpaket 3 och 4 och utveckla lärmiljöerna ytterligare. Fortsätta samtal kring förskolans förändrade uppdrag nu mot då. Så här arbetar vi Detta verksamhetsår lägger vi extra fokus på barns inflytande i vardagen med stöd av en kompetensutvecklingsinsats. Att arbeta med barns inflytande innebär att göra tankevändor kring det förgivettagna, att ifrågasätta och vara nyfiken på sin egen verksamhet ur många olika perspektiv. Formen för kompetensutvecklingen utgår från en modul som på olika sätt belyser barns inflytande. Vi kommer bland annat att fördjupa oss i vår barnsyn/kunskapssyn, dokumentationer för att utveckla lärmiljöer och barnens inflytande i den och hur vi kan ta tillvara flödet av barnens tankar och idéer. Kompetensutvecklingen hjälper oss att synliggöra teoretiska perspektiv kopplat till verksamheten med barnen genom både individuellt och gemensam reflektion kring olika innehåll kring barns inflytande. Vi ger barnen ansvar i vardagssituationer, tex. duka, ta på sig, och ge barnen tid och utrymme för detta. Vi vill ge barnen ökat inflytande över sitt eget lärande och när vi planerar våra projekt ska alltid barnens intressen och ideér styra. Vi tänker på att uppmärksamma de positiva handlingarna som barnet gör, tex Du önskade att få måla och se nu kommer det fler barn. Din önskan gjorde fler barn nyfikna på att måla Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Observationer och samtal för att dokumentera barnens tankar och ideér Genom kontinuerliga samtal och pedagogiska diskussioner i personalgruppen Dokumentation i Pluttra Utvecklingssamtal där vi diskuterar barnens uppfattning på hur de får/tar ansvar och inflytande med föräldrarna. Förskolechefens Runda bidrar till att kvalitetssäkra detta område.

9 2.4 Förskola och hem Vårdnadshavare har ansvaret för sina barns fostran och utveckling. Förskolan ska komplettera hemmet genom att skapa bästa möjliga förutsättningar för att varje barn ska kunna utvecklas rikt och mångsidigt. Förskolans arbete med barnen ska därför ske i ett nära och förtroendefullt samarbete med hemmen. Föräldrarna ska ha möjlighet att inom ramen för de nationella målen vara med och påverka verksamheten i förskolan. Att förskolan är tydlig i fråga om mål och innehåll är därför en förutsättning för barnens och föräldrarnas möjligheter till inflytande (Lpfö 98, reviderad 2016) Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Fr Nulägesanalysen: Som utvecklingsområden ser vi att Bolltorps förskola fortsatt behöver tänka kring hur vi kan bli ännu bättre på att ge tydlig information till vårdnadshavare och att samverka kring gemensam information som ska ut på Pluttra. Vi behöver tänka kring hur vi sätter ord på det arbete vi gör kring matematik och naturkunskap för att det ska bli synligt i barnens lärande. Så här arbetar vi Inskolningsperioden är ett första steg att skapa en god relation med barnets familj. Ibland har vi ett första informationsmöte med alla nya vårdnadshavare (beroende på hur många nya barn som ska börja, annars har vi individuella inskolningsamtal) Vi presenterar personalen och visar runt på förskolan. Några veckor efter inskolningen erbjuder vi ett uppföljningssamtal. Vi ser de dagliga samtalen vid lämning och hämtning av barnen som en viktig del i arbetet. Vi samtalar om de vardagliga sakerna som händer på förskolan. Vi har utvecklingssamtal för de barnen som gått länge på förskolan och ett avslutningssamtal för de barnen som går sitt sista år hos oss. Information till familjerna via Pluttra. Familjekväll i början av höstterminen, då vårdnadshavare, barn och pedagoger träffas och lär känna varandra. Vi har också firande av Lucia och en gemensam sommarfest. Föräldramöte varje vårtermin.

10 Så här kvalitetssäkrar vi och följer upp processen Uppföljningssamtal och utvecklingssamtal. Information och dokumentationen i Pluttra. Utvecklingssamtal. GR-enkäten som vi kan följa upp tex på ett föräldramöte och där lyfta vissa frågeställningar. Förskolechefen bidrar genom sin Rundan till att kvalitetssäkra detta område. 2.5 Övergång och samverkan Förskolan ska samverka på ett förtroendefullt sätt med förskoleklassen, skolan och fritidshemmet för att stödja barnens utveckling och lärande i ett långsiktigt perspektiv. Inför övergångar ska de berörda skolformerna och fritidshemmet utbyta kunskaper, erfarenheter och information om innehållet i utbildningen för att skapa sammanhang, kontinuitet och progression i barnens utveckling och lärande. Det ska även finnas samarbetsformer som syftar till att förbereda barnen och deras vårdnadshavare inför övergångar från förskolan till förskoleklassen, skolan och fritidshemmet. (Lpfö 98, reviderad 2016) Prioriterat utvecklingsområde 18/19: Fr Nulägesanalysen: Ytterligare förbättra informationen till vårdnadshavarna. Vi behöver bli tydliga och använda fler kanaler för att nå alla. Ur ett personalperspektiv anser vi att ögonblick och reflektioner i vårt dokumentationsverktyg Pluttra kan användas och utvecklas ännu mer. Så här arbetar vi Det finns en gemensam plan för hur övergången till förskoleklass på Nolbyskolan ska se ut. Under tidig vår fyller förskolans personal och vårdnadshavare i en blankett med information kring barnet som är viktig för skolan att veta för att barnet ska få en bra skolstart. Vi har också kortare överlämningskonferens där förskolans och skolans personal möts. Förskolans personal har där möjlighet att berätta om hur deras bemötande och

11 arbetssätt som visat sig framgångsrika har gagnat gruppens eller enskilt barns utveckling. Förskolans personal delar in barnen i mindre grupper om tre, där man ser att barnen ur ett lärandeperspektiv gagnas i sitt fortsatta lärande. Inför skolstarten gör vi besök på skolan. Vi träffas för att äta i matsalen, lära känna pedagogerna i förskoleklassen och har samling. Vårdnadshavare gör också besök tillsammans med sitt barn. Samtliga dessa besök är planerade i den handlingsplan för övergång som finns. Vid behov kan barnhälsoteamet bjuda in till samtal med vårdnadshavare och skolans personal för en bra start i förskoleklassen. Detta sker efter barnets behov och vårdnadshavares önskemål. All information ska ske i Pluttra och försäkra oss om att alla vårdnadshavare nås. I annat fall tar vi en gemensam diskussion hur information ska ges. Så här kvalitetssäkrar och följer vi upp processen På vårterminen har vi avslutningssamtal med vårdnadshavare till blivande skolbarn. Vår gemensamma information förs vidare till respektive skola. Vid behov/önskemål deltar barnhälsoteamets personal. Vi följer med barn som ska börja på Nolbyskolan på planerade besök. Vårdnadshavare följer med sina barn på besök. De datum som är aktuella för besök skrivs in i förskolans årsplan. Överinskolning-Planen utvärderas enligt överenskommet. DEL 2 Arbete med barn i behov av särskilt stöd Vår utgångspunkt för en väl fungerande lärandemiljö i förskolan är att varje barn har positiva relationer, kommunikation, delaktighet och inkludering. Barn- och Elevhälsoplan Så här arbetar vi Genom vår kontinuerliga dokumentation av barngruppen får vi ibland funderingar kring något barns utveckling och lärande. I samråd med vårdnadshavare kontaktas specialpedagog som med hjälp av observationer, handledning och samtal kan ge stöd till oss pedagoger i vårt arbete med barnen.

12 Vi utgår från varje enskilt barn och dess behov och möter varje barn efter sina förutsättningar. Vi fokuserar på det som fungerar bra för barnet och utgår från det när vi arbetar vidare. Vår målsättning är att skapa en lugn miljö och en tydlig struktur kring varje barn. Vi låter saker få ta tid och har respekt för varandras olikheter. Som pedagog känner vi ibland att vi behöver mer kunskap inom vissa områden och då söker vi den och fortbildar oss inom området. Vi använder oss av varandras kompetenser och erfarenheter. Vi informerar varandra över avdelningarna om det är saker som är viktigt att veta för att alla ska bemöta barnet på rätt sätt, men lägger också stor vikt vid att alla inte måste vara involverade i varje barn. Detta för visad respekt för barnet och dess familj. Så här kvalitetssäkrar vi processen Handlingsplaner följs upp kontinuerligt i samarbete med specialpedagog, vårdnadshavare och arbetslag. På utvecklingssamtalen får vi vårdnadshavarens bild och uppfattning om barnets behov. Här får vi också viktig information om hur det fungerar för barnet hemma och vi berättar om vårt arbete på förskolan. Genom kontinuerliga samtal och pedagogiska diskussioner i arbetslaget. Diskussioner i arbetslaget samt med förskolechef och specialpedagog där vi kan lyfta barn som behöver särskilt stöd. Förskolechef och specialpedagog träffas i Barnhälsoteam två gånger/månad för att samtala om pågående och framåtsyftande insatser. Förskolechefen bidrar genom sin sk Rundan för att kvalitetssäkra detta område. Arbetet mot diskriminering och kränkande behandling Enligt skollag och diskrimineringslag ska det på varje förskola finnas en plan mot diskriminering och kränkande behandling där främjande, förebyggande och åtgärdande arbete ska finnas beskrivna. Varje förskola ska årligen, undersöka analysera, åtgärda och följa upp detta arbete. Aktiva åtgärder är ett förebyggande och främjande arbete för att inom en verksamhet motverka diskriminering och aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett diskrimineringsgrund. Planen ska vara en naturlig del i läroplanens beskrivning kring normer och värden.

13 Planen ska finnas tillgänglig på hemsidan och i Pluttra. Så här arbetar vi Varje år skrivs en ny plan mot diskriminering och kränkningar. Denna plan bygger på utvärdering av föregående plan. Upprätta en karta över gården då det finns flera ställen som kan vara undangömda och svåra att överblicka. Så här kvalitetssäkrar vi processen Efter en kränkande behandling dokumenteras händelsen av personal. Vid varje arbetsplatsträff går förskolechefen igenom inkomna tillbud och diskuterar tillsammans med övrig personal eventuella åtgärder. Samtal med vårdnadshavare och barn för att synliggöra var när och hur kränkningar har skett och vad vi tillsammans ska göra för att förebygga. Förskolechefen bidrar genom sin sk Rundan för att kvalitetssäkra detta område. Planen för kränkande behandling revideras i september varje år. Hur vi integrerar läroplansmålen med varandra: FÖRSKOLANS ÅRSHJUL Augusti Inskolningar Studiedag, heldag (verksamheten stängd) Arbetsplanen revideras. September Inskolningar Familjekväll. Arbetsplanen revideras. Plan mot diskriminering och kränkande behandling revideras Sep/Okt Planeringsdag, halvdag/avdelning (verksamheten öppen)

14 Oktober Utvecklingssamtal för de barn som gått länge på förskolan Uppföljningssamtal för barn som börjat under hösten Studiedag, heldag (verksamheten stängd) Medarbetarenkät till samtlig personal Enkät till vårdnadshavare (GR-enkät) Uppdragsdialog med förskolechef (förskollärare) 5-årsgrupp startar November Utvecklingssamtal för de barn som gått länge på förskolan Medarbetarsamtal med förskolechef (barnskötare) December Lucia med föräldrar samt besök på Ginstgården Julavslutning (personal) Medarbetarsamtal med förskolechef(förskollärare) Januari Studiedag (verksamheten stängd) Föräldramöte Februari Bamsegruppen startar (4-åringarna i huset) Feb/Mars Planeringsdag, halvdag/avdelning (verksamheten öppen) Avslutningssamtal för med vårdnadshavare till blivande förskoleklassbarn Överlämningsblankett till skola/fritids fylls i av vårdnadshavare och personal April Överlämningskonferens till Förskoleklass på Nolbyskolan Maj Besök i förskoleklass på Nolbyskolan Förskolans dag med Bamseloppet Sommarfest (ev Juni)

15 Juni Midsommarfirande med Ginstgården Studiedag (verksamheten stängd) Nulägesanalys Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 barn.ungdom@alingsas.se Webbplats:

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för NOLHAGA FÖRSKOLA Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för förskolan Nolängen

Arbetsplan. för förskolan Nolängen Arbetsplan för förskolan Nolängen Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och

Läs mer

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Gräfsnäs förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Östlyckans Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Förskolan Tegelslagaren Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande ser Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Augusti 2018 Arbetsplan för Lindens förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018

Arbetsplan. för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 170515 Arbetsplan för St Mellby förskola Läsåret 2017/2018 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 180916 Arbetsplan för Magra förskola Skattkistan Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever,

Läs mer

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Arbetsplan för Långareds förskola Läsåret 2014/2015 Årets mål Språkutveckling trygghet och trivsel Barn- och ungdomsförvaltningens vision: LUST ATT LÄRA, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten

Läs mer

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan

Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Arbetsplan för Skogens förskola Avdelning Blåsippan Hösten 2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 150417 Arbetsplan för Ängabo förskola, avdelning Älgen. Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 180814 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2018/2019 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Samskapande Styrkebaserad Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare

Läs mer

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 180919 Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Stockens förskola Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015 140701 Arbetsplan för ÄNGABO ENHET AVD: SOLSTRÅLEN Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn-

Läs mer

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016 Arbetsplan för Hjorten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens vision:

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls enhet Läsåret 2014/2015 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lärande Samskapande Styrkebaserad Lust att lära Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Vi skapar delaktighet som präglas av att vi

Läs mer

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015 140829 Arbetsplan för Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 160915 Arbetsplan för Bolltorps förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Att utveckla vårt tematiska arbetssätt med fokus på

Läs mer

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 180828 Arbetsplan för Rävlyans förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Stora Mellby förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

2.1 Normer och värden

2.1 Normer och värden 2.1 Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta dem. (Lpfö98 rev.2010,

Läs mer

Arbetsplan för Parkens Förskola

Arbetsplan för Parkens Förskola Arbetsplan för Parkens Förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för avdelning Stubben

Arbetsplan för avdelning Stubben Arbetsplan för avdelning Stubben Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Arbetsplan för Östlyckans förskola

Arbetsplan för Östlyckans förskola 140506 Arbetsplan för Östlyckans förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015

Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Kvalitetsarbete i förskolan LOKAL ARBETSPLAN 2014-2015 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Hammerdal Ansvarig förskolchef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 830

Läs mer

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017 160816 Arbetsplan för Sollebrunns förskola Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan

Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Arbetsplan för Stadsskogens förskola 2 avdelningarna Skatan och Svalan Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten

Läs mer

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet

Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Arbetsplan för Älvdansens förskola Avdelning Trollet Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur

Läs mer

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016

Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Verksamhetsplan för Förskolan Björnen 2015-2016 Enhet 1 avdelning 1-5 år och 6-13 år som är öppen dygnet runt. Verksamheter Dag-, kväll-, natt- och helg Förskola för barn 1-5 år Kväll-, natt- och helg

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan Bildningsförvaltningen Område Öst/Tingdal HT 2015 Arbetsplan för Östra förskolan Inledning: Östra förskolans arbetsplan bygger på de olika styrdokumenten som läroplanen, bildningsnämndens mål samt vårt

Läs mer

Arbetsplan för Östra förskolan

Arbetsplan för Östra förskolan 2013-06-17 Arbetsplan för Östra förskolan Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar

Läs mer

Kvalitetsarbete i förskolan

Kvalitetsarbete i förskolan Kvalitetsarbete i förskolan Läsåret 2017-2018 Förskola/avdelning Fyrås förskola Ort Fyrås Ansvarig förskolechef Ewa Ottosson Kontaktinformation Fyrås förskola småfattran Fyrås 565 833 41 Hammerdal 0644-320

Läs mer

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola

Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Arbetsplan för Avdelningen Svampen Älvdansens förskola Läsåret 2014/2015 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och

Läs mer

Senast ändrat

Senast ändrat Köpings kommun Arbetsplan för Hattstugan Läsår 2015 2016 Lena Westling, Malin Arvidson, Monica Viborg, Ramona Vikman 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Arbetsplan för Ödenäs förskola Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2014/2015 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2014/2015 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014

för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 Arbetsplan för Hemsjö fritidshem Läsåret 2013/2014 130403 Alingsås kommun, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Postadress: 441 81 Alingsås Besöksadress: Kungsgatan 9 Telefon: 0322-61 60

Läs mer

2015 ARBETSPLAN & MÅL

2015 ARBETSPLAN & MÅL 2015 ARBETSPLAN & MÅL FÖRSKOLAN BARNEN I DÖSHULT Frida Rosenström Lena Andersen Maja Månsson 2 Prioriterade mål 2015 SOCIALA UTVECKLINGEN Att barnen lär sig ta hänsyn till andra människor och att utveckla

Läs mer

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN

VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN VITSIPPANS LOKALA ARBETSPLAN 2016-2017 Innehåll 2016-05-11 Presentation Förskolans värdegrund och uppdrag Normer och värden Utveckling och lärande Barns inflytande Förskola och hem Samverkan med förskoleklass,

Läs mer

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet

Verksamhetsplan. Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola. Ett livslångt lärande En rättighet Verksamhetsplan Kolarängens förskola - Solängens förskola - Älta gårds förskola Ett livslångt lärande En rättighet Inriktning: Utepedagogik och Språk Rev 161024 Organisation Älta skola F-6 Kolarängens

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015 140805 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret

Systematiskt kvalitetsarbete ht12/vt13 Rönnbäret Läroplanens mål 1.1 Normer och värden. Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla förståelse för vårt samhälles gemensamma demokratiska värderingar och efterhand omfatta

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Gäller för verksamhetsåret 2013-2014 Förskola/avdelning Gunghästens förskola Ort Skellefteå Ansvarig förskolechef Elisabeth Westerlund Kontaktinformation Kundtjänst 0910

Läs mer

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014

Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Tyresö kommun Förskolan Båten Lokal Arbetsplan 2013/2014 Förskolan Båten Simvägen 37 135 40 Tyresö 070-169 83 98 Arbetsplan 2013/2014 Vårt uppdrag Förskolan ska lägga grunden för ett livslångt lärande.

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015 140506 Arbetsplan för Ängabo enhet avd Månskenet Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Syftet med

Läs mer

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Lindens förskola Lendahls område Läsåret 2016/2017 Barn- och ungdomsförvaltningens vision: Lust att lära Lärande Vi sätter Lärandet i centrum för barn, elever, medarbetare och ledare Samskapande Vi skapar delaktighet som präglas av att vi tillsammans ser

Läs mer

Lokal arbetsplan för förskolan

Lokal arbetsplan för förskolan Lokal arbetsplan för förskolan Förskola Graniten Ort Boliden Ansvarig förskolechef Isabella Ahlenius Kontaktinformation Kundtjänst 0910 73 50 00 Kundtjanst@skelleftea.se 1 1. Vår grundverksamhet Granitens

Läs mer

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde

Arbetsplan. VillUt. för. i Villans rektorsområde Arbetsplan för VillUt i Villans rektorsområde 2010-08-30 Lärmiljöer Alla pedagoger har insikt i lärmiljöns betydelse för barns lek, utveckling och lärande. Med lärmiljö menar vi: Pedagogernas förhållningssätt,

Läs mer

Arbetsplan för Violen

Arbetsplan för Violen Köpings kommun Arbetsplan för Violen Läsår 2015 2016 Administratör 2015 09 18 Lena Berglind, Ann Christine Larsson, Kristin Aderlind Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets

Läs mer

Arbetsplan 2015/2016

Arbetsplan 2015/2016 Arbetsplan 2015/2016 Reviderad nov 2015 Varje dag är en dag fylld av glädje, trygghet lek och lärande Förskolor öster område 2; Kameleonten, Måsen och Snöstjärnan. Förskolenämnd VÅR VERKSAMHET Från och

Läs mer

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Nolby Förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017 160415 Arbetsplan för Förskolan Nolängen Läsåret 2016/2017, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Innehå llsfö rteckning

Innehå llsfö rteckning 1 Innehå llsfö rteckning 1. Inledning 2. Förutsättningar 3. Läroplansmål Normer och värden 4. Läroplansmål Utveckling och lärande 5. Läroplansmål Barns inflytande 6. Läroplansmål Förskola och hem 7. Läroplansmål

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Trollbäcken Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi vill nå

Läs mer

Arbetsplan. för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019 180815 Arbetsplan för Stadsskogens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011

Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Verksamhetsplan avdelning Ekorren HT 2011 Upprättad 091130 Uppdaterad 110905 Förord Allt arbete i förskolan bygger på förskolans läroplan LPFÖ98. I Granbacka förskoleområde inspireras vi också av Reggio

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2017-2018 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och lärorik för alla! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010

Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Lokal arbetsplan År 2009 Uppdatering år 2010 Solvägens förskola består av 2 avdelningar Junibacken 1år-2,5år 15 barn Saltkråkan 2,5år-5år 22 barn På Junibacken arbetar: Maria 100%, barnskötare Kicki 100

Läs mer

Arbetsplan. för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Åkershults förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam

Läs mer

Arbetsplan. för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019 180612 Arbetsplan för Älvdansens förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en

Läs mer

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017

Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 160901 Arbetsplan för Nolby förskola Läsåret 2016/2017 Inför kommande läsår kommer kommer förskolans utvecklingsarbete huvudsakligen inriktas på: Med temat Sagans värld erbjuda varierad verksamhet och

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/2017 Förskolan Villekulla Avdelning Norrgården Norrgårdens vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING

Läs mer

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012

Lokal arbetsplan. Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 Lokal arbetsplan Furulunds förskolor HT 2011 VT 2012 1 Arbetet i verksamheten Den lokala arbetsplanen utgår från kvalitetsredovisningen av verksamheten under höstterminen 2010 vårterminen 2011.Här anges

Läs mer

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15

Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Lokal arbetsplan la sa r 2014/15 Förskolan Bäcken Sunne kommun Postadress Besöksadress Telefon och fax Internet Giro och org nr Sunne Kommun Sunne RO växel www.sunne.se 744-2684 bankgiro 40. Skäggebergsskolan

Läs mer

Arbetsplan för Blåklockans förskola.

Arbetsplan för Blåklockans förskola. Arbetsplan för Blåklockans förskola. Vision för förskolor och skolor i Oxelösunds kommun. Oxelösund ska bli känd som en av Sveriges bästa förskole-och skolkommuner. Blåklockans förskola ligger i ett villa

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Rensbackens förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Rensbackens förskola Rensbackens förskola arbetar för att erbjuda en god omsorg och trygghet. Vi tar tillvara både inne- och utemiljön på ett medvetet sätt. Miljön är formad

Läs mer

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014

Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014 130909 Arbetsplan för Magra fritidshem Läsåret 2013/2014, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4.

Innehållsförteckning. 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil. 2. Övergripande målsättning. 3. Inledning. 4. Förskolan i Östra Innehållsförteckning 1. Tyresö församlings förskolor 1.1 Verksamhet och profil 2. Övergripande målsättning 3. Inledning 4. Normer och värden 4.1 Läroplanen 4.2 Förskolans mål 4.2.1Vi

Läs mer

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic

Sida 1(14) RAPPORT. Datum Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic Bildningsförvaltningen Anvar Jusufbegovic anvar.jusufbegovic@edu.hallsberg.se RAPPORT 1(14) Utvecklingsplan Område Vretstorp Tallbacken och Sagobacken 2018 2019 2(14) Prioriterade mål Under årets arbete

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Lingonet

Arbetsplan för förskolan Lingonet Köpings kommun Arbetsplan för förskolan Lingonet Läsår 2015 2016 Arbetslaget förskolan Lingonet 2015 09 25 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Alla ska få möjlighet att utveckla sina förmågor genom att Uppleva Upptäcka Utforska Utmana

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckebo 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Verksamhetsplan Norrga rdens fo rskola 2018/2019. Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Gäller

Läs mer

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019

Arbetsplan. för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Nolbyskolans fritidshem Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar

Läs mer

Kvalitetssystem - förklaringar

Kvalitetssystem - förklaringar 150603 Arbetsplan Avdelning Regnbågen Stockslycke förskola Ängabo enheten Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se

Läs mer

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis

Pedagogisk planering. Verksamhetsåret 2018/19. Förskolan Lyckan. Nattis Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018/19 Förskolan Lyckan Nattis 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan Förskolan 2017

Verksamhetsplan Förskolan 2017 Datum Beteckning Sida Kultur- och utbildningsförvaltningen Verksamhetsplan Förskolan 2017 Innehåll Verksamhetsplan... 1 Vision... 3 Inledning... 3 Förutsättningar... 3 Förskolans uppdrag... 5 Prioriterade

Läs mer

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015

Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015 150225 Arbetsplan för Långareds fritidshem Läsåret 2014/2015, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016

Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016 150812 Arbetsplan för Ängabo Öppna Förskola Läsåret 2015/2016, Barn- och ungdomsförvaltningen, Utvecklingsenheten Telefon: 0322-61 60 00 Fax: 0322-61 63 40 E-post: barn.ungdom@alingsas.se Barn- och ungdomsförvaltningens

Läs mer

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret

Arbetsplan för förskolan Slottet. Läsåret Arbetsplan för förskolan Slottet Läsåret 2018-2019 Förskolans arbete utgår från följande lagar och styrdokument: Skollagen(2010:800) Läroplanen för förskola Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande

Läs mer

Arbetsplan för Nolhaga förskola

Arbetsplan för Nolhaga förskola Arbetsplan för Nolhaga förskola Läsåret 2015/2016 Syftet med detta dokument, Arbetsplanen är att synliggöra verksamheten. Ett sätt att skapa en gemensam bild av verksamheten och hur man arbetar för att

Läs mer

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering

Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering 2018-2019 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Bullerbyns pedagogiska planering Förskolechef Åsa Iversen Bullerbyns vision: Vår förskola ska vara utvecklande, utmanande och

Läs mer

Arbetsplan för. Hemsjö förskola Läsåret 2018/2019

Arbetsplan för. Hemsjö förskola Läsåret 2018/2019 Arbetsplan för Hemsjö förskola Läsåret 2018/2019 Syftet med detta dokument, är att synliggöra varje förskolas verksamhetsidé och grovplanering av verksamheten. I arbetsplanen presenteras en gemensam bild

Läs mer

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan

Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Köpings kommun Arbetsplan för Lärkans förskola Avdelning Tvåan Läsår 2015 2016 Administratör: Anita Öhlén, Karin Osbäck, Madeleine Nord, Sara Tilly 2015 09 18 Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen

Läs mer

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet

SJÄLVSKATTNING. ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet SJÄLVSKATTNING ett verktyg i det systematiska kvalitetsarbetet TYCK TILL OM FÖRSKOLANS KVALITET! Självskattningen består av 6 frågor. Frågorna följs av påståenden som är fördelade på en skala 7 som du

Läs mer

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin

Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Köpings kommun Arbetsplan för lilla avdelningen, Förskolan Benjamin Läsår 2014 2015 Caroline, Ingrid, Anki Vad är en arbetsplan? Förskolan är en egen skolform och ingår i samhällets samlade utbildningssystem.

Läs mer

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815

Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Kommentarer till kvalitetshjulet 130815 Augusti juni Kartläggning av barngruppen Under året skolas nya barn in och vi får en ny barn- och föräldragrupp. Kartläggningen sker genom inskolningssamtal, föräldrasamtal,

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Björnen. Avdelning Stora Björn Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Björnen Avdelning Stora Björn 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan

Läs mer

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016)

Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli juni 2016) Kvalitetsrapport Fristående förskola Läsåret 2015/2016 (1 juli 2015 30 juni 2016) Förskolans namn. Huvudman. 1. Beskrivning av verksamheten En presentation av förskolan. Beskriv kortfattat organisation:

Läs mer

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering

Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering 2016 Barn och utbildningsförvaltningen Förskoleverksamheten Förskolan Lejonkulans pedagogiska planering Lejonkulans vision: Trygghet, glädje, utveckling! INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1. Inledning sid. 2 2. Normer

Läs mer

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken

Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhetsplan 2014/2015 Förskolan Källbacken Verksamhet Förskolan Källbacken är Leksands allra senast byggda förskola, vi flyttade in verksamheten från förskolan Mosippan i februari 2013 Förskolan ligger

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning sidan 4 Förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola

Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Verksamhetsplan Vasa Neon Förskola Senast uppdaterad mars 2010 1. Verksamhetsplan för Vasa Neon Förskola 1.1 Normer och värden Förskolan skall aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola

Lokal arbetsplan 2013/2014. Kilbergets förskola Lokal arbetsplan 2013/2014 Kilbergets förskola Vår förskola består av fyra avdelningar, två avdelningar för barn mellan 1-3 år och två avdelningar för barn mellan 3-5 år. På Kilbergets förskola arbetar

Läs mer

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad

Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad Arbetsplan för förskolorna Adolfsbergs Intraprenad 2016-2017 Skutan Skeppet Glommagården Adolfsbergsskolans förskola 1 Vår verksamhetsidé Alla barn och vuxna ska känna sig välkomna i vår verksamhet. Det

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15

LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 LOKAL ARBETSPLAN TILS FÖRSKOLOR 2014/15 Vår vision Verksamheten i vårt område utgår från en gemensam grundsyn kring det kompetenta barnet, kunskap och lärande Verksamheten skall präglas av glädje, lust

Läs mer