Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn."

Transkript

1 Samråd inför kommande tillståndsansökan för breddning och fördjupning av farleden Trelleborgs hamn. Mötesprotokoll 13 mars 2012 kl Hamnkontoret i Trelleborg Närvarande: För Sjöfartsverket: Tage Edvardsson, Sjöfartsverket Lovisa Indebetou, Trivector Traffic AB, Lund Mikael Wärnsby, Advokatfirman Lindahl KB Madeleine Claesson, Advokatfirman Lindahl KB Närvarande övriga: Jon Larsen, Fiske och vattenvårdsenheten, Miljöavd., Länsstyrelsen i Skåne län Therese Eklund, Fiske och vattenvårdsenheten, Miljöavd., Länsstyrelsen i Skåne län Tommy Halén, Trelleborgs Hamn AB Jim Leveau, Trelleborgs Hamn AB Birgitta Lindersköld Larsson, Trelleborgs Hamn AB Pia Bosdotter Olson, Advokatbyrån Nordic Law Erik Nordström, Naturskyddsföreningen i Trelleborg Eva Jönsson, TT-Line AB LG Hansson, TT-Line AB Martin Lewerentz, Scandlines AB Mats Rasmusson, Scandlines AB Johan Pettersson, Avd för Miljö, Hälsa & Livsmedel, vid Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborgs kommun Meddelat i förväg att de inte kunde delta: Kustbevakningen Region Sydväst Meddelat att de avstår från att lämna yttrande: Havs- och vattenmyndigheten Övriga inbjudna som ej hört av sig: Torgny Norberg, Kammarkollegiet Naturvårdsverket SGU, Sveriges geologiska undersökning Unity Line Protokollförare: Lovisa Indebetou och Madeleine Claesson

2 2(5) 1. Inledning Sjöfartsverket inledde samrådsmötet med att hälsa välkomna och förklara syftet med breddningen och fördjupningen av farleden. 2. Planerade förändringar Trivector sammanfattade vilka planerade åtgärder och aktiviteter som tillståndsansökan kommer att omfatta samt att verksamheten, som enbart kommer att bedrivas inom allmänt vattenområde, är tillståndspliktig enligt 11 kap. miljöbalken, varvid tillstånd söks vid Mark- och miljödomstolen vid Växjö tingsrätt. 3. Innehåll i MKB och tidplan. Trivector redogjorde, baserat på samrådsunderlaget och med stöd av PP-bilder, för: avgränsningar i miljökonsekvensbeskrivningen innehållet i den kommande miljökonsekvensbeskrivningen (inkl beskrivning av de i nuläget bedömda miljöeffekterna) alternativredovisningen i MKBn genomförda undersökningar nya planerade undersökningar preliminär tidplan för tillståndsansökan med MKB inkl redogörelse för att annons kommer att gå ut till allmänheten där de ges möjlighet att få samrådsunderlag och ge synpunkter att synpunkter på MKBn, baserat på samrådsunderlaget, tacksamt tas emot och kan skickas till Sjöfartsverket 4. Den fortsatta prövningsprocessen Advokatfirman Lindahl redogjorde för den fortsatta prövningsprocessen och uppmanade de närvarande att kontakta Sjöfartsverket om de skulle ha ytterligare frågor eller synpunkter. 5. Frågor och svar Nedan visas de frågor, synpunkter och svar som framfördes under mötet: Länsstyrelsen framförde att simuleringar av spridningar av sediment, som Sjöfartsverket eventuellt kommer att genomföra, verkligen är nödvändiga för att se på effekterna och

3 3(5) att om man inte genomför dessa kommer Sjöfartsverket troligen att bli tvungna att komplettera MKBn med sådana i efterhand. Länsstyrelsen framförde att man ännu inte hunnit fingranska samrådsunderlaget men att de så snart möjligt återkommer med skriftliga synpunkter, bl a kommer synpunkter på de nya föreslagna undersökningarna att ges så snart som möjligt så att Sjöfartsverket snarast kan komma igång med att genomföra dessa. Länsstyrelsen påpekade att djur och växtliv på bottnen i den utvidgade rännan visserligen kommer att återvända efter utbyggnaden men att det då blir frågan om ett helt nytt habitat och det kommer inte att bli detsamma som före utbyggnaden. När det gäller marinarkeologi angav Länsstyrelsen att kontakt bör tas med Malmö Museer som samarbetar mer riksantikvarieämbetet. Sjöfartsverket svarade att kontakter kommer att tas med dem så snart man hunnit gå igenom den egna vrakdatabasen. När det gäller kontrollprogram redogjorde Länsstyrelsen för att i samband med utbyggnaden av Öresundsförbindelsen, som också har lermorän ovanpå kalkberg, genomfördes mätningar av halter på ett avstånd på 500 m från de pågående muddringsarbetena och att den tillåtna halten av suspenderat material sattes till 10 mg/l. Halten sattes med hänsyn till att fiskyngel och fiskägg tar skada vid halter överstigande denna nivå. Länsstyrelsen påpekade också att ljusbortfallet vid sedimentspridningen är det som främst påverkar vegetationen medan partiklarna i sig påverkar djurlivet genom att t ex fastna i gälarna på fiskar. Sjöfartsverket svarade att vid byggande av Öresundsbron hade man dock tillstånd för att muddra hela året om i två års tid och därmed under känslig period för flora och fauna och att de lägre halterna sattes m h t detta. När det gällde oljehamnsrännan i Malmö mätte man också på ett avstånd av 500 m och att det här var 30 mg/l som tillståndet medgav. Detta borde vara den nivå som man kan tillåta om muddring inte sker under våren/försommaren då fiskyngel och fiskägg förekommer. Naturskyddsföreningen i Trelleborg påpekade att kommunen för att uppnå det lokala miljömålet Hav i balans har planer på att inrätta ett marint reservat och att detta borde tas med i underlaget. Trivector svarade att man inte kände till dessa planer och Samhällsbyggnadsförvaltningen i Trelleborg angav då att man skulle skicka underlag om detta till Trivector. Länsstyrelsen påpekade dock att dessa planer ännu inte var något som antagits ännu, men att det borde nämnas i MKBn. Naturskyddsföreningen i Trelleborg påpekade också att den rödlistade småtärnan häckar inom hamnområdets sydvästra del och att man i samband med nu pågående utbyggnader inom ramen för vision 2015 (som farledsprojektet dock inte omfattar) kan störa deras häckning nu i vår och därmed bör ta hänsyn till detta vid pågående arbeten med nya pirarmar.

4 4(5) Nordic Law angav att april-maj är en mycket viktig fångstperiod för fiskarna i Trelleborg eftersom en så stor del av årets fångst då tas upp. Då tas mycket fisk upp på grunt vatten (på vintern fiskar man mer på djupare vatten). Då april-maj också sammanfaller med föryngrings- och lektiderna för fisken bör muddringsarbeten inte genomföras under denna period. I samrådsunderlaget står att muddringsarbeten bör genomföras vinterhalvåret november till april men att detta bör ändras till november till mars. Lindahl svarade att man vill skynda på tillståndsärendet just för att kunna sätta igång med arbetena i början av vintern och vara klara innan mars slut. Sjöfartsverket tillade att detta ju är avsikten men att komplikationer alltid kan tillstöta vilket drar ut arbetsprocessen, som t ex isläggning som innebär att muddringsarbeten inte kan genomföras som planerat. Ambitionen är dock att man ska vara klara med muddringsarbetens för mars månads utgång. Länsstyrelsen påpekade då att det är en fördel om man kan börja med muddringsarbetena närmast land eftersom det här är känsligare om arbeten pågår under lek- föryngringsperioden och att det är mindre känsligt längre ut. Om muddringsarbetena föresenas har man då i alla fall genomfört muddringen närmast land under vinterperioden. Sjöfartsverket svarade att det är inga problem att börja närmast land och att man kommer att göra så. Nordic Law undrade hur länge man beräknar att muddringsarbetena behöver pågå och Sjöfartsverket svarade att de inte behöver pågå mer än 2 månader. Sjöfartsverket redogjorde för arbetsgången: Först genomför man muddringsarbeten i den västra delen där rännan breddas. Detta för att fartygen sedan ska kunna gå över denna yta när fördjupningen sedan påbörjas i den östra, befintliga delen av rännan, och för att fartygstrafiken ska kunna bedrivas som vanligt under hela arbetsperioden. Samhällsbyggnadsförvaltningen ställde fråga om på vilket djup som kalksten förekommer och om det skulle bli fråga om sprängning. Sjöfartsverket svarade att arbetena endast kommer att innefatta grävning. Scandlines frågade varför man inte kommer att muddra ner till 10 m djup. Sjöfartsverket svarade att man med 9,5 m djup uppfyller riktlinjerna och att det i nuläget räcker för den fartygstrafik som aviserats. THAB redogjorde för vikten av att genomföra arbetet redan under vintern 2012/2013 eftersom man har avtal med ett rederi om att de ska kunna angöra hamnen med sina nyinköpta större fartyg våren På fråga från Naturskyddsföreningen berättade THAB att två nya större fartyg som då kommer att angöra hamnen har s k scrubberutrustning som renar fartygen avseende partiklar och svavel och ett nytt större fartyg har katalysator. De nya fartygen kommer alltså att vara mer miljövänliga än de gamla fartyg de ersätter.

5 5(5) På fråga från Samhällsbyggnadsförvaltningen, svarade Advokatfirman Lindahl att målet är att muddringsarbetena ska påbörjas så snart tillståndet har erhållits, vilket planeras vara i slutet av hösten, början av vintern THAB påpekade att det viktigt att arbetena kommer igång så snart som möjligt efter beviljat tillstånd men undrade om risken för eventuella överklaganden, Advokatfirman Lindahl anförde att det torde föreligga få enskilda intressen eftersom riskerna för påverkan på enskilda berörda är så begränsade och då avståndet till närmsta bostad är långt. Det främsta enskilda intresset utgörs av fiskarna och förhandlingar med fiskarnas ombud (Pia Bosdotter Olson) har inletts och förutsättningen är att man, med erfarenheten av gott samarbete i tidigare prövningar och frågor rörande hamnen, ska hitta lösningar som tillgodoser fiskarnas intressen. 6. Avslutning Tage Edvardsson (Sjöfartsverket) avslutade mötet och meddelade att eventuella frågor eller synpunkter kan ställas till honom.