Underlag som använts är årsredovisningar för åren 2003 till 2013 för att få fram nyckeltal för verksamheten.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Underlag som använts är årsredovisningar för åren 2003 till 2013 för att få fram nyckeltal för verksamheten."

Transkript

1 Ransbergs Herrgård

2 Inledning Ivero Business Development har haft uppdraget från Nykterhetsrörelens Scoutförbund att göra en genomlysning av Ransbergs Herrgård, som drivs i form av en stiftelse. Underlag som använts är årsredovisningar för åren 2003 till 2013 för att få fram nyckeltal för verksamheten. Ransberg har enligt årsredovisningarna 110 bäddar fördelat på 41 rum med vandrarhemsstandard och vissa rum med hotellstandard. Sammanfattning Det underliggande resultatet för verksamheten är negativt. Snittresultatet för de genomgångna tio åren är i snitt kr (- 65,1%) exklusive avskrivningar. Det negativa resultatet har kompenserats med anslag från olika organisationer som ger ett snittresultat på (+2,6%) kr exklusive avskrivningar. (Snittet i branschen är +4%) Beläggningsgraden för bäddarna har ett snitt på 13% beräknat på helårsbasis. Snittet i branschen ligger på ca 25%, dock avviker Värmland med ett lägre snitt än riket med 14%. Riket exklusive storstadsområden har en beläggningsgrad på 20%. Personalkostnaden i förhållande till omsättningen är i snitt 40% inklusive anslag och 68% exklusive anslag. Personlakostnaden bör ligga på 30% för en rimlig möjlighet till avkastning. Intervjuer i branschen visar på att de viktigaste nyckeltalen som följs är personalkostnaden i förhållande till omsättningen och beläggningsgraden i anläggningen. Löpande underhåll och andra fasta kostnader bör hanteras av den ordinarie verksamheten. Detta bör budgeteras inför varje år (med samlade erfarenheter från tidigare år) och följas upp för att kunna korrigeras. Underhållet blir eftersatt på grund av den finansiella situationen där intäkterna knappt medger några insatser för att höja standarden, samtidigt som styrelsen har valt att skära ner på marknadsföringen, vilket har lett till lägre intäkter. Effekten blir att man försöker bromsa sig uppför en uppförsbacke. Ransberg befinner sig i en konkurrenssituation med andra anläggningar. I det läget behöver man hitta fördelar som särskiljer Ransberg från andra och marknadsföra detta hårt. Marknadsföringen som hittills är genomförd har inte varit tillräcklig, andra målgrupper bör bearbetas. Detta medför en finansiell risk och Ransberg behöver dela risken med annan part.

3 Nyckeltal Ransberg Underliggande resultatet, exklusive anslag och avskrivningar: Resultat Resultat Årsomsättningen i snitt för perioden är kr som genereras från den egna verksamheten. Underskottet har i snitt varit kr per år. En enklare simulering visar att, för att uppnå ett positivt rörelseresultat, som också ger utrymme för investeringar, behövs en omsättning i spannet 3,5-4 MSEK/år. Är det rimligt att uppnå detta?

4 Personalkostnad i förhållande till omsättning: Inkusive anslag i % Exklusive anslag i % Personalkostnaden är för hög i förhållande till omsättningen. Det är inte säkert att det hjälper att försöka driva verksamheten med färre personer, med tanke på anläggningens storlek. Beläggning och logiintäkter Beläggningsgrad bäddar Intäkt/natt Beläggningen bör komma upp till 20-25% (med hänsyn tagen till geografin) alternativt höja priset och få upp snittintäkten per natt.

5 Lägerintäkter Lägerintäkter Lägerintäkter Lägerintäkterna varierar kraftigt vilket givetvis påverkar lönsamheten. År 2012 var ett bra lägerår vilket också syns på resultat. Snittintäkten för lägerverksamhet ligger på kr/år. För år 2003 är det inte redovisat i årsredovisningen. Toppåret 2012 var lägerintäkterna nästan kr. Personalkostnaden ökade med 22% jämfört med året innan och intäkterna med 122%. Året efter sjunk lägerintäkterna med 90% samtidigt som personalkostnaden ökade något, vilket resulterade i ett kraftigt underskott. Lägerintäkten bör ligga i paritet med år 2012 för att skapa stabilitet. Med jämna mellanrum konkurrerar stora sammankomster med Ransberg vilket resulterat i uteblivna intäkter. Kan ängarna användas till något annat då de står tomma?

6 Marknaden generellt Trenden för övernattningar på vandrarhem är ökande. Hur ska Ransberg få del av ökningen? Nyckeltal i branschen Personalkostnaden bör ligga på 30% av omsättningen. Flexibel personalstyrka då personalkostnaden är en stor post. Rörelsemarginal 4% vilket indikerar en tuff bransch. Dock finns det stora anläggningar som har en marginal på 15-20%. Är det möjligt att bygga ut Ransberg för att kunna ta emot större volymer av vandrarhemsgäster?

7 Förslag på omsättnings- eller resultathöjande aktiviteter Köksprocenten - Även om volymen av matgäster inte är omfattande kan det vara en besparing att använda sig av en grossist för matvaror. Maten är ofta en stor bov i dålig lönsamhet. Campingmöjligheter när det inte är lägerverksamhet (typ naturcamping) - Med tanke på investeringarna som är gjorda för att anlägga ytorna bör beläggningsgraden ökas. Det finns tekniska lösningar som möjliggör automatisk in- och utcheckning vilket innebär lägre nyttjande av personalresurser. Träningsläger för ungdomsföreningar - Ungdomsföreningar söker i regel efter prisvärda anläggningar för träningsläger. På Ransberg finns det dessutom goda möjligheter till alternativa aktiviteter. Priser saknas på hemsidan - Kunder vill ha prisuppgifter direkt. Finns inte dessa letar man vidare. Använda bokningssajter - De två största bokningssajterna på marknaden idag är hotels.com och booking.com som mot en avgift automatiserar bokningsförfarandet. Dessutom ger det en god exponering mot en internationell marknad. Differentierad marknadsföring - Med dagens teknik kan marknadsföringen genomföras kostnadseffektivt. Det finns en uppsjö av kanaler att använda sig av får att nå målgrupperna. Med smarta paketerade budskap kan man attrahera olika målgrupper med olika budskap, men produkten är densamma. Strukturerad uppföljning av gäster - Gästerna är viktiga ambassadörer för att locka nya gäster. Vad gästerna tycker om Ransberg bör dokumenteras för att sedan användas i marknadsföringen. Detta kan detta kompletteras med lojalitetsprogram för att få återkommande gäster. På hemsidan behöver den engelska versionen kompletteras, tysk version saknas - Enligt statistiken är de flesta turisterna i Värmland från Norge och Tyskland. Internationell marknadsföring till andra scoutkårer - Hur många scoutkårer finns det i världen? Ett antal tycker säkert att det är intressant och spännande att komma till Sverige och Ransberg. Här handlar det också om hur Ransberg paketeras som en möjlig ort att förlägga läger på.

8 Internationell marknadsföring mot målgrupper med drogfri inriktning - Det finns drogfria gäster i hela världen som reser till Sverige. Ett billigt sätt att marknadsföra sig är att använda tidigare nämnda bokningssajter eller Google Adwords. Ransbergs profilering utgör inget hinder. Utnyttja Google Analytics (den är installerad på hemsidan) - Hur många besöker hemsidan? Vart kommer besökarna ifrån? Vad tittar de på när de är inne på hemsidan? Hur hittar de Google Analytics ger svaret. Analytics är också ett viktigt verktyg i uppföljningen av marknadsföringsaktiviteter. Producera en film för Youtube och annan rörlig marknadsföring - Att producera en snygg film om anläggningen kan göras med relativt enkla medel och kan ge hög avkastning. Noggrannare uppföljning av beläggningsgraden - Beläggningsgraden är en nyckelfaktor för lönsamheten. Priskorrigering. Med stor sannolikhet är priset för inkvarteringen för låg - Det finns möjlighet att prova differentierade prissättningsmodeller beroende på beläggningsgrad. Flexibel personalstyrka - Personalkostnaden är en stor post för verksamheten, men det finns givetvis en nedre gräns för hur många resurser det krävs för att hålla verksamheten flytande. Ibland finns det möjlighet att förhandla fram avtal som ger möjlighet att balansera resursåtgången baserat på efterfrågan. Sälja till en intressent och hyra för vissa tillfällen - Sälja till en professionell förvaltare och hyra anläggningen för lämpliga tillfällen. Bygga ut - Utöka anläggningen med flera bäddar för att kunna ta emot större volymer av gäster.

9 Alternativ lösning Möjligheter till lägerverksamhet i en större omfattning är möjlig. Utmaningen ligger i att få logistiken att fungera. Att få en exakt prisuppgift kräver antal timmars planering som inte ryms i detta uppdrag. Dock finns det ett estimat i prisintervallet SEK för en veckas lägerverksamhet för flera tusen personer. Skövde Petri Ahonen Ivero Business Development