Information från Smedjebackens kommun. Brandsäkerhet i hemmet. samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Information från Smedjebackens kommun. Brandsäkerhet i hemmet. samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen"

Transkript

1 Information från Smedjebackens kommun Brandsäkerhet i hemmet samt tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen

2 De flesta bränder sker i hemmet Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel bero på svårigheter att upptäcka en brand i tid eller att kunna agera om det börjar brinna. För att öka din trygghet vill vi ge dig information och råd om vad du bör tänka på och vad du kan göra själv. Vi vill också visa vilka hjälpmedel som finns om du behöver förbättra ditt brandskydd. Med rätt kunskap kan du hitta och åtgärda brandriskerna i ditt hem och på så sätt förhindra att olyckan inträffar.

3 Fyra viktiga punkter! Finns det en fungerande brandvarnare i bostaden? Finns det utrustning i bostaden för att släcka en mindre brand? Om du inte kan släcka själv, har du möjlighet att utrymma själv? Hitta och åtgärda brandriskerna innan det händer en olycka! Bli varnad i tid med en brandvarnare! Ha minst en brandvarnare centralt placerad på varje våningsplan, samt i eller intill varje rum där någon sover. I flerbostadshus ansvarar fastighetsägaren för att minst en brandvarnare finns i bostaden, men hyresgästen ska se till att den fungerar. Testa din brandvarnare en gång i månaden samt vid längre bortavaro. Förutom den vanliga batteridrivna brandvarnaren finns det även: Nätanslutna brandvarnare som drivs med el och därmed har högre driftsäkerhet. De har oftast också ett reservbatteri vid strömavbrott. Seriekopplade brandvarnare där alla larmar samtidigt, även om det bara är en som löst ut. Därmed ökar hörbarheten vilket kan vara bra om du bor i ett större hus. Har du nedsatt syn eller hörsel finns det även: Brandvarnare kopplade till trygghetslarm som larmar larmcentralen, samt brandvarnare kopplade till blixtljus eller vibrator som du lägger under kudden eller madrassen.

4 Kan du larma och släcka själv? Kan du larmnumret till SOS? Har du brandfilt och handbrandsläckare? Vet hur du använder dessa? Om olyckan är framme är det viktigt att ringa 112. De frågar var du ringer ifrån och vad som har hänt. En minneslapp vid telefonen med din adress och ditt telefonnummer kan underlätta vid en stressig situation. Om det börjar brinna så försök att släcka branden själv, till exempel med en brandfilt eller en pulversläckare. Brinner det på spisen kan du även kväva branden med ett lock. Använd aldrig vatten om det brinner i en kastrull eller stekpanna på spisen. Med en brandfilt kan du kväva mindre bränder. Den kan till exempel användas för brinnande möbler, bränder i köket eller om det börjar brinna i någons kläder. Pulver är det mest effektiva släckmedlet och det är lätt att använda. Sikta mot lågans bas med en svepande rörelse. En pulversläckare på 6 kg med lägsta effektivitetsklass 43A 233B C rekommenderas. Har du nedsatt styrka eller rörlighet kan en mindre brandsläckare vara ett alternativ.

5 Kan du utrymma själv om det brinner? Om det brinner och du inte kan släcka själv gäller det att kunna utrymma snabbt. På vägen ut är det viktigt att stänga innerdörrar och ytterdörren så att branden inte sprider sig. Om du inte kan ta dig ut själv är det extraviktigt att du hittar brandriskerna och åtgärdar dem för att förhindra att olyckan inträffar. Rök i trapphuset Om det istället skulle brinna i trapphuset och du möts av rök när du öppnar dörren, stanna kvar i bostaden och ring 112. Varje lägenhet är en egen brandcell* där du är trygg tills hjälpen är framme. Håll alltid trapphuset fritt från brännbart material för att skapa fria vägar. *Lägenheter idag är byggda för att stå emot rök och brand, vanligtvis i 60 minuter. Brandrisker i hemmet Rökning Rökning är den vanligaste dödsbrandsorsaken. Om du röker är det viktigt att det finns säkra rutiner. Tänk på att inte röka i närheten av inredning som kan börja brinna. Rök aldrig i sängen. Använd stabila tändare och askfat som står stadigt. Blöt askan innan du slänger den. Det finns särskilda brandförkläden för att förhindra brand i kläder. Levande ljus Lämna aldrig levande ljus obevakade. Se till att de är rätt placerade och använd stadiga ljusstakar i obrännbart material. Ta bort ljusdekorationer av textil eller plast innan du tänder ljusen. I dag finns bra alternativ som batteridrivna ledljus. Spisen Kontrollera alltid att spisen är avstängd när du går hemifrån eller går och lägger dig. Förvara inte papper, dukar eller andra brännbara föremål i närheten av spisen. Rengör köksfläkt och filter regelbundet.

6 Den vanligaste brandorsaken i hemmen är glömd kastrull på spisen. Har detta hänt eller varit på väg att hända kan timer eller spisvakt vara en lösning. En timer bryter strömmen efter en förbestämd tid. En spisvakt är en elektronisk utrustning som bevakar spisen och bryter strömmen vid risk för brand. Elektronik Glödlampor kan bli varma och ska därför inte täckas över eller stå för nära brännbar inredning. Kontrollera att du använder rätt watt till rätt ljuskälla. Se till att din sänglampa står stadigt eller är ordentligt fastskruvad. Använd inte elektriska värmefiltar, madrassvärmare eller liknande när du ska sova, följ tillverkarens instruktioner. Ladda inte elektronisk utrustning i sängar, fåtöljer eller soffor. Vedeldning Alltid skönt med en värmande brasa. Följ tillverkarens rekommendationer för bränslemängd. Ha säkra rutiner för hur eldstaden tänds och hur askan hanteras. Förvara askan i en plåthink, helst utomhus. Kontrollera att det inte ryker eller glöder.

7 Vad är individanpassat brandskydd? Allt mer forskning pekar på en och samma slutsats, nämligen att de flesta av dem som dör i bränder är äldre, ofta över 80 år. Det är inte hos dem det brinner oftast, men det är de som drabbas hårdast när olyckan är framme. Orsakerna är flera, men i många fall finns det enkla lösningar för att ge äldre en chans att överleva även om de drabbas av brand. Allt fler kommuner vill ge äldre möjlighet att bo kvar hemma istället för att flytta till särskilda boenden. Att bo kvar i ett älskat hus eller en lägenhet är en trygghet för den som blivit gammal men utan rätt brandskydd är tryggheten inget mer än en illusion. Vi vill ha ett samhälle där ingen människa dör i brand. Därför vill vi att alla med behov erbjuds ett individanpassat brandskydd. Vi vet att det går att lösa problemet att äldre dör i bränder och att lösningen inte behöver vara särskilt svår eller kostsam. Personer med behovsprövade insatser i ordinärt boende En stor andel av de personer som bedöms som särskilt riskutsatta bor i ordinärt boende. De personer som har behov av det får stödjande insatser från kommunen, exempelvis i form av hemtjänst och trygghetslarm. Om det befintliga brandskyddet bedöms vara otillräckligt kan det behövas ett individanpassat brandskydd. Via bostadsanpassning kan man får hjälp med: Spisvakt Lampa och vibrator kopplat till brandlarmet Rökförkläde Flamskyddade sängkläder Spisvakt En spisvakt är en teknisk anordning som övervakar spisen och vid risk för brand antingen ska påkalla en åtgärd från omgivningen eller bryta elförsörjningen till spisen innan en brand har hunnit uppstå. Spisvakter är ofta diskret utformade för att synas så lite som möjligt i köket och kräver inte mycket utrymme. En godtagbar spisvakt skiljer sig från en spistimer på så sätt att den utöver att enbart bryta strömmen efter en viss förinställd tid också kan detektera brandfara på andra sätt.

8 Lampa eller en vibrator Brandlarmet kopplat till en blinkande lampa eller en vibrator. Brandvarnare integrerat med trygghetslarm Brandvarnare i bostäder är normalt inte vidarekopplade till larmcentral men för personer som har trygghetslarm kan signal från brandvarnare även uppmärksamma hemtjänstpersonalen. Flamsäkra sängkläder/rökförkläde Förhindrar eller fördröjer att brand startar i sängen. Ett rökförkläde hindrar att en tappad glödande cigarett utvecklas till brand. Mobil boendesprinkler kräver ingen fast installation och är snabb och enkel att installera. Var finns brandskydd att köpa? Brandvarnare, pulversläckare och brandfilt finns hos de flesta butiker och stormarknader. För andra typer av brandskydd finns det särskilda hjälpmedelsbutiker och webbutiker. Många försäkringsbolag kan ge bra tips om tillverkare och återförsäljare. Kommun och Landsting kan också ge stöd för bostadsanpassning och hjälpmedel som kompenserar för en nedsatt eller förlorad kroppslig funktion eller förmåga att klara ett vardagligt liv. Har du frågor gällande ditt brandskydd? Ta gärna kontakt med Räddningstjänsten på orten som kan ge goda råd, samt om behovet finns göra ett hembesök för att se över behov av brandskydd i er bostad!

9 Tips och råd för att förhindra fallolyckor i vardagen Visste du att fallolyckor är den olyckstyp som leder till att flest människor dör, hamnar på sjukhus och besöker akutmottagningar varje år? Många av dem som råkar ut för dessa olyckor är äldre. Idag vet vi att det går att förhindra en del av fallolyckorna. Du kan själv minska risken att falla genom att äta klokt, motionera och ha koll på dina hjälpmedel. Trygghetspaket Som ett led i kommunens trygg och säkerhetsarbete, har kommunen tillsammans med Norrbärke sparbank och Landstinget Dalarna tagit fram ett antal trygghetspaket. Ett av dem är riktade till våra äldre innevånare. Fyller du 70 år? Då kan du hämta ett trygghetspaket gratis, som består av en säkerhetsväst, halkbroddar samt ett par gåstavar i kommunens reception/växel eller på Hedgården i Söderbärke. Det finns även hjälp att få via kommunen Frisk-fixare Du som är senior kan få hjälp med att utföra arbetsuppgifter som är ett riskmoment i ditt hem av kommunens Frisk-fixare. Fixaren kan t.ex hjälpa dig att byta glödlampa eller byta gardiner så du inte behöver upp och klättra på stolar och pallar. Du får hjälp med sådana arbeten som du som pensionär bedömer är ett riskmoment för dig att utföra själv. Frisk-Fixarna utgår från Vasagatan 18, Smedjebacken. Du bokar tjänsten på telefon mellan klockan 08:00-12:00. Service från Komhall Nu finns det hjälp att få för alla seniorer i Smedjebackens kommun. Komhall erbjuder olika tjänster i form av sandning, snöskottning, grus, gräsklippning, krattning m m. Behöver du hjälp med något så kontakta oss för förfrågning och beställning på tfn: , måndag - fredag mellan klockan Besöksadress: Kuskgatan 11 (Väderbacken) i Morgårdshammar

10 Kontaktuppgifter Risk-och säkerhetschef Tfn: Räddningstjänsten Tfn: Fax: Besöksadress: Kyrkogatan Smedjebacken Biståndshandläggare Telefontid Måndag, onsdag och fredag klockan 08:00-09:30. Tisdag och torsdag klockan 13:00-14:30. Servicetelefon: Besök görs efter avtalad tid. Besöksadress Johan Ahlbäcks plats 7, Smedjebacken Kontakter telefon SOS - Alarmering/nödsituation 112 Polisen (ej akuta fall Informationsnummer vid allvarliga olyckor Räddningstjänsten Smedjebacken Smedjebackens kommuns växel All information finns att hämta på kommunens hemsida:

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET

Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET INFORMATION OCH RÅD FÖR ÖKAD TRYGGHET Brandsäkerhet i hemmet - för din trygghet DE FLESTA BRÄNDER SKER I HEMMET Risken att drabbas av brand eller omkomma i brand ökar med stigande ålder. Det kan till exempel

Läs mer

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM!

UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! UPPTÄCK! LARMA! UTRYM! Vad du inom äldreomsorgen kan göra för att förhindra bränder hos äldre Äldre drabbas oftare av brand i hemmet Risken för att det börjar brinna hemma ökar i takt med åldern på grund

Läs mer

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD

ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD ÖKAD BRANDSÄKERHET FÖR SÄRSKILT RISKUTSATTA EN BROSCHYR OM INDIVIDANPASSAT BRANDSKYDD Det räcker ofta långt med enkla insatser och goda vanor för att brandsäkra ett hem. När du känner till riskerna är

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut.

Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. CHANSLÖS Hon bad mig ta ut batterierna ur brandvarnaren, hon ville inte höra larmet. Hon visste att hon ändå inte skulle ha någon chans att ta sig ut. Varje vecka brinner en pensionär inne i sitt eget

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker

Läs mer

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet

Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet 2013-02-25 1 (6) Personal som gör hembesök hos socialtjänstens kunder Åtgärdskatalog för ökad brandsäkerhet i hemmet Åtgärdskatalogen är uppdelad efter olika brandrisker som finns i hemmet och visar vilka

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Rädda liv, rädda hem!

Rädda liv, rädda hem! Rädda liv, rädda hem! Skaffa brandvarnare och brandredskap Genom att upptäcka brand och larma så tidigt som möjligt kan du rädda liv. Med en brandsläckare hemma släcker du en mindre brand på egen hand.

Läs mer

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2

Fredriksberg. Information till boende. Systematiskt Brandskyddsarbete Bilaga 2 Information till boende Tre av fyra brandskador inträffar i bostäder. Närmare 100 personer dör i bostadsbränder varje år, många på grund av att säkerhetsutrustning saknas. I regel är det slarv som förorsakar

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...3 Inte kunna upptäcka eller agera vid brand...4 Glömma

Läs mer

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du

Fråga 1. Vuxen. Barn. Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? Vad är det första du ska berätta när du Fråga 1 Vilket telefonnummer ska du ringa om du behöver hjälp av brandkår, polis eller ambulans? 1. 90 000 X. 112 2. 911 Vad är det första du ska berätta när du ringer SOS Alarm? 1. Hur gammal du är. X.

Läs mer

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem

Fall och brand. Minska riskerna i ditt hem Fall och brand Minska riskerna i ditt hem Fall i hemmet Varje år ramlar en tredjedel av Sveriges äldre befolkning omkull, ofta i hemmet. Det kan bero på att man får sämre balans, syn och hörsel när man

Läs mer

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga!

Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet. Var rädd om dina vänner och anhöriga! 1 Skapa ökad brandsäkerhet i hemmet Var rädd om dina vänner och anhöriga! 2 Innehåll När du känner till riskerna är det lättare att göra något åt dem...................3 Inte kunna upptäcka eller agera

Läs mer

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt.

Om det börjar brinna Om det börjar brinna har du bara några minuter på dig innan bostaden är fylld med rök. Då måste du handla snabbt och rätt. SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips för dig som bor i hyresrätt Rädda Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma Ring 112. Tala

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall.

Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Att tänka på för en säkrare hemmiljö och vardag! Informationsbroschyr om brandsäkerhet och förebyggande av fall. Vi svenskar har blivit allt äldre och de äldre har blivit allt friskare. En 70-åring i

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt

SKYDDA DIG MOT BRAND. Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt SKYDDA DIG MOT BRAND Information och tips f ör dig som bor i hyresrätt Rädda! Rädda dig själv och andra som är i livsfara. Varna! Varna alla som är i närheten som kan hotas av branden. Larma! Ring 112.

Läs mer

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen

Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen Brandskydd Brf Navet 2 på Lindholmen BRANDSKYDDSPOLICY Bakgrund Ansvaret för att upprätta och arbeta efter en brandskyddsplan åligger sedan 2004 fastighetsägaren enligt Lag (2003:778). Syfte Denna brandskyddsplan

Läs mer

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning

Brandskyddsplan Brf Slottsparken. Föreningens policy. Byggnadsbeskrivning och brandcellsindelning Brandskyddsplan Brf Slottsparken Bostadsrättsföreningen har en skyldighet att systematiskt arbeta med brandförebyggande och skyddande åtgärder. Detta i enlighet med lag (2003:778) om skydd mot olyckor

Läs mer

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG

På Brandstationen BAMSEUPPDRAG På Brandstationen Rita och berätta om besöket på brandstationen. Ta med dig teckningarna till skolan och ge dem till din lärare. Kanske kan ni skicka in några av klassens teckningar till brandmännen så

Läs mer

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus

Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Handledarmanus SFI Brandsäkerhet i hemmet SFI Handledarmanus Välkommen som handledare för utbildningen Brandsäkerhet i hemmet för SFI-elever. Syftet med utbildningen är att deltagarna ska förstå vilka

Läs mer

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort

Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort Aktuella bostadsbyggen i Hässleholms tätort (Enligt min nuvarande information) Pågående byggen. 1. Björksäter. 72 platser på Särskilt boende. Färdigt om ca 1 år. Privat. 2. Björksäter. Ca 40 Hyreslägenheter

Läs mer

Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd

Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd Räddningstjänsten Karlstadsregionen Hembesök i samband med Identifiering av särskilt riskutsatta och individanpassat brandskydd Spisrelaterade bränder i flerbostadshus Eldstadsrelaterade bränder i småhus

Läs mer

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Fråga 1 (barn) Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och försöka att kväva elden. X. Ringa Räddningstjänsten. 2. Springa och hämta vatten och släcka branden. Fråga

Läs mer

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler.

Brandskyddsregler. Brandskyddsregler Du ansvarar för att ta del av och följa föreningens brandskyddsregler. Brandskyddsregler För medlemmar i BRF Timmermannen 1 Version 1 17.09.03 Det här dokumentet innehåller information om vilket brandskyddsansvar du har som medlem i BRF Timmermannen 1. Genom att följa ett

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap 5>kaff* brandvarnare. o

Läs mer

Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige

Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige Trygg i bostaden Varje år begås tiotusentals bostadsinbrott i Sverige Det här är en brottsförebyggande broschyr mot bostadsinbrott. Den beskriver vad du kan göra för att minska risken att drabbas av inbrott

Läs mer

Tillfällig uthyrning av lokaler

Tillfällig uthyrning av lokaler Räddningstjänsten Tillfällig uthyrning av lokaler Allmänt Detta dokument gäller för lokaler som tillfälligt hyrs ut till andra ändamål än de normalt används till, t ex för övernattning, disco, fest etc.

Läs mer

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand

Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Förebyggande/förberedande åtgärder för brand Om du upptäcker en brand eller larmet går ska du göra följande: RÄDDA Alla som är i akut fara. Använd ordinarie utgångar, eller nödutgångar. LARMA 1. Tryck

Läs mer

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Mälardalens Brand-och Räddningsförbund informerar om brandskydd i radhus. Du får denna broschyr eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Västerås, Hallstahammar och

Läs mer

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken.

BAKGRUND. Boverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och ett antal räddningstjänster har också uppmärksammat problematiken. BRANDSKYDD I RADHUS Sommaren 2014 började Räddningstjänsten Syd att undersöka brandskyddet i radhus. Du får denna information eftersom du bor i ett radhus i en av våra medlemskommuner (Malmö, Burlöv, Lund,

Läs mer

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren.

E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. Viktig information om brandskyddet och säkerheten i din bostad E bra skydd mot brand skapar trygghet för dig och dina grannar. Med hjälp av vår broschyr och Eidars webbsida finner du svaren. E bra skydd

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser

Läs mer

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen

Brf Hamnen. Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Systematiska brandskyddsarbetet i Brf Hamnen Beskrivning av byggnader och verksamhet Bostadsrättsföreningen består av två fastigheter om totalt 104 lägenheter samt en extern hyresgäst i form av en sushirestaurang.

Läs mer

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007

Faktablad: Brandsäkerhet 2007-01-15. Brandsäkerhet. Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 Brandsäkerhet Inläsningsuppgift inför instruktörsfortbildning våren 2007 CIVILFÖRSVARSFÖRBUNDET / Henrik Lindquist 1 (7) Brandorsaker År 2002 ryckte räddningstjänsten i Sverige ut på 5610 bränder i bostäder.

Läs mer

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs.

OBS: Vid offentlig tillställning kontrollera hos Polismyndigheten i Kronobergs län om tillstånd kvävs. Ankomststämpel 1 (6) ANMÄLAN TILLFÄLLIGA ARRANGEMANG I SAMLINGSLOKAL Fylls i av den person som är ansvarig för det tillfälliga arrangemanget. Samtliga fält är obligatoriska. Blanketten ska ha inkommit

Läs mer

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare

Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Gör det själv Byta batteri i Brandvarnare Kom ihåg! Byt alltid batteri den 1 september Brandskydd Tomt i trapphus och loftgångar Enligt Lagen (2003:778) om skydd mot olyckor får inte cyklar, barnvagnar,

Läs mer

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Mars 2005. Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Mars 2005 Information om brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här

Läs mer

Äldrenämnden. Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i hemtjänsten

Äldrenämnden. Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i hemtjänsten Uppsala kommun Datum: Dia rien r: 2019-04-24 ALN 2019-0267 Sida 1(2) Äldreförvaltningen: Förslag till beslut Äldrenämnden Handläggare: Ana Perez, Jesper Kyrk Riktlinje för brandförebyggande åtgärder i

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Så här förebygger du bränder Du kan göra mycket själv! När bränder väl uppstår kan de utvecklas snabbt och få väldigt stora konsekvenser. Men det finns faktiskt

Läs mer

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden

Trygga seniorer. - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Trygga seniorer - Enkla råd för att förebygga olyckor och missöden Några enkla tips som får dig att må bättre! Rör dig regelbundet, det stärker benstomme och muskler, motverkar yrsel och ger bra allmän

Läs mer

Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011. Göteborg 2011-10-19

Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011. Göteborg 2011-10-19 Olycksundersökning Brand på äldreboende Geråshus, Bergsjön Göteborg den 19 maj 2011 Göteborg 2011-10-19 Postadress Besöksadress Telefon, vx Org.nr: 222000-0752 Box 5204 Åvägen 2 031-335 26 00 Hemsida:

Läs mer

Information om brandskyddet till dig som hyresgäst

Information om brandskyddet till dig som hyresgäst Information om brandskyddet till dig som hyresgäst Tänk efter före Det är ofta flera olyckliga omständigheter som tillsammans bidrar till att en brand uppstår och att egendom förstörs eller att människor

Läs mer

Checklista Gör ditt hem brandsäkert

Checklista Gör ditt hem brandsäkert Checklista Gör ditt hem brandsäkert Minska risken för köksbränder Många bränder börjar på spisen. Att något står och kokar torrt är en vanlig brandorsak. Fett och oljor kan börja brinna när temperaturen

Läs mer

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus

Julens risker. Levande ljus. Så här fixar du en säker julgran. Var försiktig med tomtebloss inomhus Julens risker Visste du att en torr julgran kan brinna upp på några sekunder om den kommer i kontakt med till exempel en ljuslåga eller ett tomtebloss? Eller att ljus är den främsta orsaken till ökade

Läs mer

Kommunledningskontoret ÖREBRO

Kommunledningskontoret ÖREBRO NA 15/9 09 Bakom rubriken Kvinna 45-55 år Storrökare knuten till socialpsyk. Startföremål: Soffa Brandorsak (trolig): Soffrökning - somnat Antal personer i lägenhet: 1 Förlopp: Grannar larmar SOS, Polis

Läs mer

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler

Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler Brandskydd vid tillfällig uthyrning av samlingslokaler 1 Inledning Denna information riktar sig till dig som hyr ut eller upplåter lokaler tillfälligt för till exempel dans eller fester. Här är några enkla

Läs mer

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR

Brandskydd 2010-01-02 RB Brf Ladusvalan BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR BRANDSKYDDET I DIN BOSTAD HEMMETS BRANDFAROR Varje år inträffar tusentals bränder i bostäder som är så allvarliga att räddningstjänsten larmas. Småbränder och tillbud är säkerligen lika många. Vanliga

Läs mer

5. (Brand)skyddsregler

5. (Brand)skyddsregler 5. (Brand)skyddsregler Förändringar i verksamheten 2 Automatiskt brandlarm 3 Information till nyanställda och vikarier 4 Heta arbeten i lokalerna 5 Rökning inom vård och omsorg 6 Tv-apparater och datorer

Läs mer

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09

Rapport. Basmätning - Aktiv mot brand MSB 2014-09 Rapport Basmätning - Aktiv mot brand MSB 14-9 Om undersökningen Undersökningens målgrupp var allmänheten från 16 år. Totalt genomfördes 3 7 intervjuer i slumpmässigt telefonrekryterad webbpanel. Undersökningsperiod

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand och dess fasta brandskyddsinstallationer, medan den som hyr eller använder lokalerna svarar för att dessa används på ett ansvarsfullt sätt. Kort om materialet

Läs mer

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018

SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 SPF Seniorerna / Jössebygden Arvika ordnar utbildning i brandbekämpning för sina medlemmar! Onsdagen den 17 oktober 2018 Denna regniga onsdagseftermiddag fick tiotalet intresserade SPF-seniorer en gedigen

Läs mer

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan

Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand En nationell strategi för att stärka brandskyddet för den enskilda människan Vi behöver arbeta långsiktigt För att människor inte ska omkomma

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE

SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE SYSTEMATISKT BRANDSKYDDSARBETE Inledning!... 1 1) Brandskyddspolicy!... 1 2) Ansvar och organisation!... 1 3) Instruktioner vid brand!... 2 4) Byggnads- samt verksamhetsbeskrivning!... 3 5) Risker!...

Läs mer

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt

Bostadsrättsföreningen Häggen. Häggen Nytt Bostadsrättsföreningen Häggen Häggen Nytt Juni 2014 Glad midsommar! Den nya styrelsen som valdes på årsstämman vill önska alla medlemmar en härlig sommar och en bra semester. Samtidigt vill vi passa på

Läs mer

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen.

Brf Stanstorp Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Brf Stanstorp 2013 BRANDSKYDDSPOLICY Skyldighet enligt lag Den 1 januari 2004 trädde en ny Lag om skydd mot olyckor i kraft, som ersatte Räddningstjänstlagen. Lagen innebär att Brf Stanstorp i egenskap

Läs mer

Brandsäkerhet i flerbostadshus

Brandsäkerhet i flerbostadshus Brandsäkerhet i flerbostadshus Lite om regler Vid ny- och ombyggnation är det plan och bygglagen och lagen om tekniska egenskaper som reglerar hur brandskyddet skall vara utformat. När byggnaden tas i

Läs mer

SYSTEMATISKT BRANDSKYDD

SYSTEMATISKT BRANDSKYDD SYSTEMATISKT BRANDSKYDD Denna information baserar sig på informationsbroschyren Brandsäkerhet i flerbostadshus utgiven av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Broschyren kan i sin helhet beställas

Läs mer

Har du koll? Förebygga och agera vid brand

Har du koll? Förebygga och agera vid brand Har du koll? Förebygga och agera vid brand Förebygga brand Här ges förslag på uppgifter och övningar kring hur man förebygger brand och hur man gör om det väl börjar brinna. Utgångspunkten är elevernas

Läs mer

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge

BRANDSKYDDSPLAN. Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge BRANDSKYDDSPLAN Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge 2013-01-14 Sid 1 (5) Systematiskt brandskyddsarbete inom Brf Flädern i Tullinge Enligt lag (2003:778) om skydd mot olyckor har

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA)

Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Systematiskt brandskyddsarbete BRF Spiréan (SBA) Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning av brand och

Läs mer

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder

Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder 21:1 21:2 PROTOKOLLSUTDRAG 21:3 Socialnämnden Sammanträdesdatum 2017-10-24 1/2 SN 147 Dnr SN/2016:827-034 Yttrande över motion om förebyggande av dödliga bränder Beslut Socialnämnden beslutar att 1. föreslå

Läs mer

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra?

Barnfråga 1. Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? Barnfråga 1 Det brinner i Burres tröja och byxor. Vad ska han göra? 1. Kasta sig omkull och kväva elden X. Ringa Räddningstjänsten 2. Springa och hämta vatten och släcka branden Barnfråga 2 Nalle-Maja

Läs mer

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN

POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN POLICY OCH HANDLINGSPLAN FÖR BRANDSKYDD PÅ FRITIDSGÅRDEN VÄVAREN ÅR 2011 Brandskyddsplan för Fritidsgården Vävaren Policy Vi brinner för säkerhet! Brandskyddsplanen är ett levande dokument som ständigt

Läs mer

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand?

2014-10-02. Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund. Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun. Vilka tre saker krävs för en brand? Södra Älvsborgs Räddningstjänstförbund Bollebygd, Borås, Mark Svenljunga, Tranemo och Ulricehamn Brandskyddsutbildning - i samarbete med Ulricehamns kommun Utbildningen handlar om att förhindra att brand

Läs mer

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken

MSB. Attitydsundersökning brandsäkerhet. november Genomförd av Enkätfabriken MSB Attitydsundersökning brandsäkerhet november 2018 Genomförd av Enkätfabriken Innehållsförteckning 1. Utgångspunkt och genomförande 3 2. Bakgrundsfrågor 6 3. Utbildning i brandskydd 8 4. Erfarenhet av

Läs mer

Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30

Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30 Olycksundersökning Brand i lägenhet 2014-05-30 Malmö Bertil Nilsson DOKUMENTINFORMATION Ärende: Förundersökning Handläggare: Bertil Nilsson Beställare: Bertil Nilsson Diarienummer: 1900.2014.02334 Händelse:

Läs mer

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst!

Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Tips och råd i samband med din inflyttning! Välkommen som hyresgäst! Praktisk inflyttningsinformation till dig som hyresgäst hos oss på Lorentzon. Varmt välkommen till din nya bostad hos oss på Lorentzon.

Läs mer

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst

Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Policy för systematiskt brandskyddsarbete Brf Fullersta Väst Inledning Ägare eller nyttjanderättshavare till byggnader eller andra anläggningar skall i skälig omfattning hålla utrustning för släckning

Läs mer

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se

Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP. smedjebacken.se Viktig information från din kommun KOMMUNENS KRISBEREDSKAP smedjebacken.se När något har hänt Alla i vår kommun förväntar sig en god kommunal service. Friskt vatten ska komma ur våra kranar, el ska man

Läs mer

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år

RUBINEN NYTT önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år RUBINEN NYTT 4 2006 önskar alla sina läsare en god jul och ett gott nytt år 2007 www.brfrubinen.se Årsstämma Årets stämma hölls måndagen den 11 december i föreningslokalen, De 34 boende som hade hörsammat

Läs mer

Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun

Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun Namn, titel, telefon 2017-06-20 RÖG-2017/2971 176 Johannes Nordberg, Brandingenjör 010-4804139 Olycksutredning gällande Åtvidabergs kommun i Händelseadress: Datum för händelsen: 2017-02-21 Eget larmnummer:

Läs mer

och även en brandfilt. För mindre brand så kan man lägga brandfilten över och kväva branden. - Men det är bara rekommendationer.

och även en brandfilt. För mindre brand så kan man lägga brandfilten över och kväva branden. - Men det är bara rekommendationer. Brandsäkerhet - Hej Mikael! - Hej Miljko! - Hur är det med dig? - Ja, allting är bra. Och du? - Ja, det är bra. Jag tänkte fråga dig en sak. Har du lite tid? - Absolut. - Ja, jag är ganska ny i Sverige

Läs mer

Förenklad olycksutredning. Dödsbrand, Göteborg

Förenklad olycksutredning. Dödsbrand, Göteborg Förenklad olycksutredning Dödsbrand, Göteborg 2016-03-28 Utredare Mikael Hagberg www.rsgbg.se Förenklad olycksutredning Dödsbrand, Göteborg 2016-03-28 Uppdragsgivare: Utredningen utförd av: Per Jarring,

Läs mer

NYHETSBREV December 2015

NYHETSBREV December 2015 NYHETSBREV December 2015 Föreningens Ordförande har ordet Ännu ett år har nu passerat i vår unga förening. Ett år som det hänt mycket spännande i och som kännetecknats av många projekt som har färdigställts.

Läs mer

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning

Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Rädda-Varna-Larma-Släck Anlagd brand Elektriska fel Rökning Levande ljus Risker i köket Brandfarliga varor Rök Brännskador Släckutrustning Brandvarnare Goda Råd PM - Rädda-Varna-Larma-Släck Att Rädda människor

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-12-13 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Organisation Organisatorisk

Läs mer

Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18. Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö

Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18. Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö Systematiskt Brandskyddsarbete BRF Ribe Version 1.0 2015-05-18 Systematiskt brandskyddsarbete BRF Ribe, Malmö Inledning I Lag (2003:778) om skydd mot olyckor anges att ägare eller nyttjanderättshavare

Läs mer

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten.

Upprättad av 2012-08-20. Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. 1 (5) Brandskydd vid tillfälliga övernattningar Om du planerar en övernattning i en lokal som inte är avsedd för det ska du informera räddningstjänsten. Inledning Det är vanligt att personer övernattar

Läs mer

Riskbedömning brand

Riskbedömning brand Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand 2012-04-25 genomförts för att Organisation Organisatorisk del: Trygghet och säkerhet Plats: Tidpunkt Datum: 2012-09-11 Deltagare Utförare: Lena Mattsson

Läs mer

TRYGG I DITT EGET HEM

TRYGG I DITT EGET HEM TRYGG I DITT EGET HEM 1 TILL DEN BOENDE: I handboken Trygg i ditt eget hem finns anvisningar om hur du skall öka brandsäkerheten i ditt hem. Handboken innehåller också anvisningar om hur du bör handla

Läs mer

Brandskyddspolicy för

Brandskyddspolicy för Brandskyddspolicy för Brf Vimpeln 16. Inom vår verksamhet skall vi aktivt arbeta för ett brandskydd som skyddar liv, hälsa och egendom. Detta skall vi uppnå genom att ha: Brandskyddsorganisation Utrymningsstrategi

Läs mer

Statens räddningsverks författningssamling

Statens räddningsverks författningssamling Statens räddningsverks författningssamling Utgivare: Key Hedström, Statens räddningsverk ISSN 0283-6165 Statens räddningsverks allmänna råd och kommentarer om brandvarnare i bostäder Räddningstjänst och

Läs mer

Ett hem där du känner dig trygg och säker

Ett hem där du känner dig trygg och säker En bra kontakt med grannarna innebär ofta både större trivsel och större känsla av trygghet. Att kunna be sina grannar hålla ett öga på lägenheten när man reser bort betyder mycket för de flesta. Foto:

Läs mer

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda

Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Råd och tips om eld och brand från Brandkåren Attunda Attunda är din räddningstjänst Brandkåren Attunda gör den skadefria kommunen möjlig, det är vår vision. Om det börjar brinna går det fort Om du vet

Läs mer

Räddningstjänsten Öland

Räddningstjänsten Öland sprotokoll Dnr: 2014-016-01 SOS larmnr: 4247874 Olyckstyp: Brand i byggnad, villa Adress: Borgholms kommun Datum för olyckan: 2014-01-27 Rapportförfattare: Rutger Thuresson, RCB vid händelsen Rapporten

Läs mer

Tillfällig övernattning

Tillfällig övernattning Upprättad av: DR, TU, KH, HR Godkänd av: TU Råd och anvisningar Dokumentnamn: Tillfällig övernattning i lokaler avsedda för andra ändamål Tillfällig övernattning Utgåva 1.1 Sida: 1(4) Giltig från: 2018-02-22

Läs mer

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall

Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall Håll dig på benen Tips och råd för att förebygga fall De flesta fallskador som drabbar äldre personer sker i det egna hemmet och i närmiljön. Kanske har du själv eller någon du känner ramlat den senaste

Läs mer

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Myndigheten för samhällsskydd och beredskap Rapport: Attitydundersökning brandsäkerhet 211 Januari 212, Markör Marknad och Kommunikation Markör Örebro Kungsgatan 1 71 47 Örebro Fax: 19-16 16 17 Markör

Läs mer

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand.

Verktygslådan SMART. Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga brand. Verktygslådan SMART Titel Utgåva Riskbedömning brand (socialtjänst och vård) 2012-03-02 Riskbedömningen ska baseras på tidigare bränder eller brandtillbud samt åtgärder som genomförts för att förebygga

Läs mer

Reviderad: 2012-04-05 /AP

Reviderad: 2012-04-05 /AP Internt nr: 04 Upprättad: 2011-05-18 / AR, EN Antagen: 2012-02-01 Reviderad: 2012-04-05 /AP Version 1.0 Externt PM Skäligt brandskydd vid tillfällig övernattning Dokument giltigt t.o.m. 2013-12-31 Detta

Läs mer

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst

Brandsäker camping. Tips och råd till dig som campinggäst Brandsäker camping Tips och råd till dig som campinggäst Minska risken för brand Husvagnar, husbilar och tält brinner snabbt ofta är branden över på några minuter. Som campinggäst måste du hjälpa till

Läs mer

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen

Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB Pärmen förvaras i receptionen Systematiskt brandskyddsarbete (SBA) Verksamheten AB 1. Ansvar 2. Organisation 3. Utbildning 4. Instruktioner och rutiner 5. Brandskyddsbeskrivning 6. Teknisk kontroll 7. Uppföljning av SBA Pärmen förvaras

Läs mer

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING

ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING ANMÄLAN OM TILLFÄLLIG ÖVERNATTNING Skriv ut och fyll i under vilken tidsperiod den tillfälliga övernattningen kommer ske. Datum från Datum till Var: Adress: (Exempelvis skolans namn.) Antal person som

Läs mer

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet

Brandvarnare. Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel. EL & VVS - för din säkerhet Brandvarnare EL Jonisk eller optisk? Placering Test & skötsel EL & VVS - för din säkerhet Jonisk eller optisk brandvarnare? En jonisk brandvarnare reagerar på den osynliga rök som framkallas av öppna lågor.

Läs mer