Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Måltidspolicy. Östra Göinge kommun. Upprättad av KF tillfällig beredning. Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef"

Transkript

1 Ansvarig Bengt Gustafson Produktionschef Upprättad av KF tillfällig beredning Berörda verksamheter Bildning, Vård och Omsorg Fastställd datum KF Dokumentnamn Måltidspolicy Reviderad Diarienummer KS 2012/ Måltidspolicy Östra Göinge kommun

2 Måltiden som en helhet! Kost - och måltidspolicy för Östra Göinge kommun I Östra Göinge kommun ser vi maten och måltiden som en del i ett större sammanhang. Vad vi äter, när vi äter och hur våra måltider ser ut påverkar vår hälsa och vårt välbefinnande både idag och på lång sikt. Vi ska därför erbjuda goda förutsättningar för att främja hälsa och välbefinnande sett i ett livslångt perspektiv. För att skapa en helhet ska måltiderna integreras i det pedagogiska arbetet inom förskola, fritids och skola samt i vårdinsatserna inom omsorgen. Måltiden som en helhet är inte bara en fråga om energi och rätt anpassade näringsämnen vid rätt tidpunkt. Det är också en källa till glädje och social kontakt och ska erbjuda en stunds avkoppling i vardagen. En förutsättning för att kunna uppskatta måltiden är att få avnjuta den i en lugn och trivsam miljö, att maten är väl tillagad, upplagd och serveras på ett aptitligt sätt samt att service och bemötande är gott. Maten ska vara tillagad så nära matgästen som möjligt med en avvägning mellan ekonomi och upplevd smakkvalitet. Måltiderna ska vara tillagade av råvaror av god kvalitet. Alla som äter mat i verksamheter som kommunen ansvarar för, ska ges möjlighet att lämna synpunkter för att kunna påverka mat och måltidsmiljö. Vi värnar om vår miljö och eftersom allt vi äter påverkar miljö och klimat strävar vi mot att servera klimatsmarta måltider. Detta innebär bland annat att vi ska välja råvaror som är säsongsanpassade, ekologiska samt att vi ska arbeta med att hålla matsvinnet på en så låg nivå som möjligt. Valet av råvaror ska också präglas av en god djurhållning och ett bevarande av den biologiska mångfalden. Genom upphandling ska Östra Göinge kommun arbeta aktivt för att öka andelen närproducerade och ekologiskt producerade livsmedel. 1 Gemensamt 1.1 Kvalitet och utförande I Östra Göinge kommun ska alla invånare behandlas lika. Det betyder att alla som serveras måltider i kommunen har rätt till samma kvalitet på måltiden oavsett var man äter. Eftersom olika grupper har olika behov är det samtidigt viktigt att måltiderna anpassas efter de behov som styr i respektive verksamhet eller grupp. Maten ska vara vällagad, näringsriktig och råvarorna ska vara av god kvalitet. 1.2 Kunskap och kompetens All personal som arbetar med måltider ska ha rätt kunskap och stort engagemang för sitt uppdrag. 1.3 Miljö och hållbar utveckling I Östra Göinge kommun värnar vi om vår miljö och vill bidra till en hållbar utveckling. Därför ska vi i första hand välja livsmedel som är klimatsmarta, säsongsanpassade samt ekologiskt och etiskt producerade. Valet av råvaror ska också präglas av en god djurhållning och ett bevarande av den biologiska mångfalden. Menyer och måltider säsongsanpassas för att minska miljöbelastningen och minimera matsvinnet. Sida 2 (5)

3 Långsiktigt är målsättningen att öka andelen lokalt producerade livsmedel från mindre och medelstora företag. Vid planering av transporter i olika delar av distributionskedjan ska miljöhänsynen beaktas. Målet är att andelen ekologiska livsmedel ska vara minst 25 % år 2015 med en ökningstakt på minst 3 procentenheter per år. 1.4 Måltidsmiljön Måltidsmiljön ska vara inbjudande och ge möjlighet att äta i lugn och ro. Hänsyn ska tas till alla aspekter som påverkar måltidsupplevelsen, som till exempel bemötande, ljud, ljus, doft, inredning och färgsättning. 1.5 Måltidernas sammansättning Samtliga måltider ska vara näringsberäknade och sammansatta enligt Livsmedelsverkets rekommendationer samt anpassade till respektive målgrupps behov. 1.6 Varmhållningstider Vid lång varmhållning av mat försämras såväl näringsinnehåll som smak. Inriktningen ska vara att maten varmhålls maximalt 90 minuter med en strävan mot kortare tid där så är möjligt. För att möjliggöra detta bör tillagnings- och distributionssätt anpassas så långt det är möjligt. 1.7 Specialkost Specialkost ska erbjudas till de som av medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl inte kan äta den mat som serveras enligt ordinarie menyer. Specialkosten ska följa samma näringsrekommendationer som ordinarie kost. 1.8 Matråd Matråd eller liknande forum ska finnas både lokalt och centralt i Östra Göinge kommun. Möjlighet att påverka och ta ansvar för såväl mat som måltidsmiljö ska finnas i varje enhet där måltider serveras. 1.9 Personalmåltider Personal anställda av Östra Göinge kommun ska kunna köpa måltider i kommunens restauranger. 2 Barn- och utbildning Förskoleverksamheten och skolan har goda möjligheter att på ett positivt och naturligt sätt främja en hälsosam livsstil med bra matvanor hos barn och ungdomar. Genom att se måltiden som en helhet i det pedagogiska arbetet ges barn och elever möjlighet att utveckla sin förmåga att sätta samman en hälsosam måltid som främjar den framtida hälsan. På längre sikt ska måltiden stödja barn och ungdomars utveckling genom att visa på sambandet mellan kost, välbefinnande och skolresultat. Genom att äta på samma tid varje dag främjas elevernas aptit och kroppen blir inställd på mat. Detta ska beaktas vid schemaläggning inom skolan. I förskolan anpassas serveringssättet efter barnens behov och möjligheter. Från förskoleklass och uppåt ska bufféservering tillämpas där eleverna erbjuds valmöjlighet mellan tre rätter varav en vegetarisk och matgästerna ska ha möjlighet att känna sig mätta och belåtna efter måltiden. Sida 3 (5)

4 Målsättningen är att alla barn och ungdomar ska äta av maten som serveras. Med detta vill vi ge alla barn och ungdomar en av de grundläggande förutsättningarna för att stimulera inlärning, socialt umgänge och fysisk aktivitet. 2.1 Måltidsmiljön Måltidsmiljön ska vara inbjudande och ge möjlighet att äta i lugn och ro. Hänsyn ska tas till alla aspekter som påverkar måltidsupplevelsen, som till exempel bemötande, ljud, ljus, doft, inredning och färgsättning. Lokalerna ska vara rätt dimensionerade och utformade, logistik och köer ska inte störa de ätande. I förskolan anpassas serveringssättet efter barnens behov och möjligheter. Från förskoleklass och uppåt ska bufféservering tillämpas. För att skapa en helhet ska måltiderna integreras i det pedagogiska arbetet och barn och elever ska uppmuntras att våga smaka på måltidernas alla komponenter. 2.2 Pedagogiska måltider De pedagogiska måltiderna ska tidigt ge goda vuxna förebilder i måltidssituationen för barn och elever. Dessa ska ses som ett arbetsredskap i det pedagogiska uppdraget. Måltiderna ska vara kostnadsfria och styrs via särskilt regelverk. 2.3 Specialkost Allergistandarden som finns inom Östra Göinge kommun och som beskriver de rutiner som gäller för specialkoster av medicinska skäl, ska uppdateras vart annat år. Förvaltningen ska i delegationsordning (eller motsvarande) fastställa vem/vilka som beslutar om rätten att få specialkost. 3 Stöd, vård och omsorg 3.1 Allmän beskrivning och grundläggande krav Målet med maten i äldreomsorgen är att främja livskvalitet och motverka undernäring. Vi vill ge våra matgäster goda förutsättningar att njuta och må bra av maten. Maten och näringen är en viktig del av omvårdnaden och personalen har en central roll att främja en god måltidssituation. Måltiderna ska erbjuda sociala kontakter i en lugn miljö och vara något att se fram emot. Tre alternativa maträtter, varav en vegetarisk, ska erbjudas dagligen vid lunch och kvällsmat. Det ena alternativet ska baseras på svensk husmanskost. Samtliga portioner ska kunna levereras som SNR-, A- eller E-kost, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. De menyer som planeras ska innehålla maträtter anpassade till målgruppen och ska följa årstider och traditioner, såväl vardag som helg. Måltiderna ska fördelas jämnt över dygnets vakna timmar. Det ska finnas rutiner och kunskap för att förebygga, upptäcka och åtgärda ät- och nutritionsproblem. Sida 4 (5)

5 3.2 Omsorgsmåltid Omsorgsmåltider där personal äter tillsammans med matgästerna ska finnas där så behövs. Dessa ingår som ett stöd för matgästerna och är ett arbetsredskap för personalen. Måltiderna ska vara kostnadsfria och styrs via särskilt regelverk. 3.3 Specialkost Specialkost och önskekost erbjuds efter ordination till de som av medicinska, religiösa, etiska eller kulturella skäl behöver det. Specialkosten ska följa samma näringsrekommendationer som ordinarie kost. Sida 5 (5)