Solbackens vårdboende

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Solbackens vårdboende"

Transkript

1 Solbacken

2 Solbackens vårdboende Solbackens vårdboende erbjuder boende för dig med demenssjukdom och som har omfattande behov av vård, omsorg, stöd och service. På Solbacken bor katten Cola som strövar fritt in och ut på avdelningarna. Vi har under dagtid även besök av hundar. Vi arbetar utifrån kontaktmannaskap. Det innebär att din kontaktman har ett särskilt ansvar för att se till att vi, tillsammans med dig utformar hur din hjälp ska se ut för att ge dig bästa stöd, omvårdnad och trygghet. Vi som arbetar här är undersköterskor och sjuksköterska. Vi har även tillgång till arbetsterapeut och sjukgymnast vid behov. De medicinska insatserna ansvarar primärvårdens läkare och kommunens sjuksköterskor för. Socialförvaltningens grundsyn Vi ger anpassat stöd med hög kvalitet som kompletterar individens egna resurser. Service- och värdighetsgarantier För att på ett tydligt sätt beskriva vad du kan förvänta dig när du bor på ett vårdboende använder kommunen service- och värdighetsgarantier. I serviceoch värdighetsgarantin ska det klart och tydligt framgå vad som ingår, vilka eventuella förväntningar som finns på dig som bor på boendet samt hur vi hanterar situationer där du inte tycker att vi uppfyller garantin. I samband med att du flyttar in på Solbacken får du de service- och värdighetsgarantier som är aktuella. Garantierna finns även på kommunens hemsida: Om du upplever att garantierna inte uppfylls eller om du har andra synpunkter, klagomål eller beröm vill vi gärna att du tar kontakt med oss. Du kan i första hand kontakta de personer som arbetar på boendet. Du kan också välja att kontakta chefen för verksamheten eller framföra dina åsikter genom att använda Dialog Motala. Dina åsikter är viktiga och om något blivit fel vill vi snarast få reda på vad som hänt och rätta till det.

3 Bra att veta Boendet Vi tecknar ett nyttjanderättsavtal för det rum du erbjuds när du flyttar in. På avtalet finns hyra och rumsyta som du disponerar angivet. Vid eventuell ansökan om bostadstillägg ska kopia på avtalet skickas till Pensionsmyndigheten. Frågor kring rumshyran och avgifter för omsorgen besvaras av Socialkontoret. Telefonnummer: Försäkring Det är viktigt att du har hemförsäkring och allriskförsäkring för lösöre under tiden du bor på enheten. Kontakta ditt försäkringsbolag om du har frågor kring detta. Post Du får själv ombesörja eventuell adressändring av postförsändelser som du vill adressera till annan person, t. ex. ekonomiskt ansvarig, god man eller anhörig. Telefon/TV/Tidningar Det finns möjlighet att koppla in fast telefonabonnemang om du så önskar men det går också bra att använda mobiltelefon. Det finns TV i dagrummen men det är begränsade möjligheter att välja program då hänsyn måste tas till övriga boende. Vi rekommenderar därför att du tar med egen TV om du har intresse av detta. Behåll gärna din prenumeration på dags- och veckotidning om du önskar ha tillgång till detta. På avdelningen finns en gemensam dagstidning och den används främst till högläsning och den är därför inte tillgänglig för enskilda personer. Klädvård och tvätt Vi hjälper dig att tvätta dina kläder. Tvättmaskin och torktumlare finns i din lägenhet. Tänk på att kläderna ska vara maskintvättbara och kunna tvättas i minst 40. Vill du ha t.ex. yllekläder som kräver handtvätt får du eller dina anhöriga tvätta själva. Tänk på att ha bra skor och ytterkläder för utevistelse. Broddar är bra vintertid. Tänk även på att märka dina glasögon. Städning och fönsterputs Din lägenhet städas av personalen, enligt biståndsbeslut. Flyttstädning ingår inte i hyran. Hyresgästen ansvarar för att flyttstädningen utförs. Fönsterputs ombesörjs av hyresgästen. I boendet ingår: Säng, madrass, taklampa (i rum, hall och badrum), tvättmedel, toalettpapper, rengöringsmedel, soppåsar och städredskap. Tänk på att möblera luftigt. Förråd Det finns ett litet källarförråd till varje lägenhet.

4 Det är bra om du tar med dig: Täcke, kudde, lakan, påslakan, filt, överkast, handdukar, badlakan, gardinstång, gardiner, glödlampor till dekorationsbelysning, tvättkorg, toalettborste, gummiskrapa och halkmatta till badrummet. Hygienartiklar Hygienartiklar ingår inte i hyran men kan beställas via apoteket varannan vecka efter överenskommelse med kontaktman. Ta med exempelvis duschtvål, tvättcreme, schampo, tandborste, tandkräm tandborstmugg, nagelsax, febertermometer (digital) och rakapparat. Resor Ibland kan återbesök eller andra besök göras på t.ex. lasarettet eller vårdcentralen. Vid sådana besök ser vi gärna att anhöriga följer med. För resor är det bra om du har beviljad färdtjänst. Du ansöker om tillstånd till färdtjänst hos kommunens färdtjänsthandläggare. Pengar Vi önskar helst att du inte har så stora summor kontanter på boendet. Välj att betala via faktura i första hand. Det finns personliga värdeskåp att tillgå. Det är du tillsammans med dina anhöriga/god man som ansvarar för kontanter när du har nyckel till skåpet. Kontaktmannen kan vara ansvarig men då är det enbart denne som har nyckel till värdeskåpet. Medicin Du betalar själv för din egen medicin via faktura/konto från Apoteket. Läkare Primärvårdens läkare besöker Solbacken 1 gång per 14 dagar för vårdgenomgång. I samband med detta finns möjlighet till hembesök. Högkostnadsskyddet gäller. Vid behov av läkarkontakt vid annan tidpunkt ombesörjer ansvarig sjuksköterska detta. Sjuksköterska Vardagar på dagtid finns sjuksköterska på Solbacken mellan Övriga tider på dygnet samt helger ombesörjer kommunens mobila hemsjukvård sjukvårdsinsatserna. Sjukgymnast/arbetsterapeut Vid behov av t ex hjälpmedel eller bedömning av funktion finns arbetsterapeut och sjukgymnast att tillgå. Hjälpmedel Det är viktigt att du tar med dina eventuella hjälpmedel så som rollator, rullstol och griptång till boendet. Måltider Måltider serveras: Frukost, Lunch, Eftermiddagskaffe, Kvällsmat samt fika senare under kvällen. Kylskåp finns även på ditt rum om du vill ha något eget att servera.

5 Aktiviteter Varje vecka har du möjlighet att delta vid minst fyra aktivitetstillfällen med varierat innehåll. Minst ett av tillfällena innehåller någon form av friskvård som fysisk aktivitet och träning. Anhöriga Anhöriga har en viktig roll för att omsorgen ska bli så bra och meningsfull som möjligt. Den anhörig som hjälper och stödjer en make, maka, förälder, barn, syskon, vän eller granne kan själv behöva stöd. På Anhörigcenter, i Gamla stan, kan du som är anhörig träffa anhörigvägledare som är undersköterskor med specialkompetens inom anhörigområdet och anhörigkonsulent. Mer information hittar du på Vi tillfrågar alltid de anhöriga om de vill ha en kontakt med anhörigcenters personal. Tystnadsplikt All personal har tystnadsplikt! Tystnadsplikt innebär att man varken i ord, handling eller skriftligen får informera om något som rör dina personliga förhållanden. Det gäller exempelvis uppgifter om hälsotillstånd, familjesituation och ekonomi. Om du som vårdas ger ditt medgivande informerar vi dina anhöriga/närstående om exempelvis medicinska frågor och ditt hälsotillstånd. För oss är det viktigt att du talar om vem av dina anhöriga vi får lämna information till samt inhämta information från då det gäller dina personliga förhållande. Kvalitetsregistrering Senior alert är ett kvalitetsregister där varje vårdtagare som är 65 år och äldre registreras. Med hjälp av Senior alert kan vi följa vårt arbete med att förebygga vårdskador som tyvärr ibland inträffar. Detta arbete sker tillsammans med andra vårdgivare och tillsammans med dig. Du märker att du är med i Senior alert genom att personalen ställer frågor till dig för att se om du har risk för att falla, bli undernärd, få trycksår eller ohälsa i munnen. Skulle det visa att risk finns så kan vi erbjuda förebyggande åtgärder som vi tillsammans kan genomföra på vårdenheten eller i ditt hem. BPSD-symtom drabbar någon gång ca 90% av alla som lever med en demenssjukdom. Dessa symtom kan exempelvis vara aggressivitet, oro, apati, hallucinationer eller sömnstörningar och de orsakar ett stort lidande framförallt för personen med demenssjukdomen, men även för närstående. BPSD-registret stöds av Sveriges Kommuner och Landsting. Registret syftar till att säkerställa vården av personer med demenssjukdom genom att försöka minska BPSD-symtom och lidandet som detta innebär och att genom detta, öka livskvalitén för personen med demenssjukdom.

6 Dokumentation Tillsammans med dig gör vi en individuell planering över hur dina behov ska tillgodoses. Planeringen dokumenteras i en genomförandeplan som kontinuerligt kan ändras efter dina behov. Vi tar stor hänsyn till dina önskemål. Värdighet Vi värnar om din rätt till självbestämmande och delaktighet. Vi anpassar den hjälp du får efter dina behov och önskemål. Vi planerar, tillsammans med dig, när och hur du ska få stöd och hjälp. Vårt mål är att du ska känna dig trygg och uppleva en meningsfullhet under din vistelse på Solbacken. Utemiljö Utemiljön kring Solbacken är lättillgänglig och erbjuder vackra promenad- och gångvägar. Under sommartid finns utemöbler framställda på flera ställen på innergården. Nyttja gärna dessa små oaser och promenadvägar då det främjar hälsan för både kropp och själ. Hår/fotvård Det finns viss möjlighet att beställa tid för hår- och fotvård på boendet. Frisör och fotvårdsterapeut kommer regelbundet till enheten. Kontakta personalen om du önskar beställa tid. I överenskommelse med dig är anhöriga alltid välkomna hit för att hälsa på. Vid behov finns möjlighet att övernatta i ditt rum eller låna övernattningslägenhet.

7 Telefonnummer Solbacken A A B B C C Sjuksköterska plan Sjuksköterska plan Samordnare Enhetschef: Besöksadress Solbackens vårdboende Trollbergsgatan Motala Anteckningar

8 Broschyrer och informationsblad med fördjupande material om äldreomsorgen i Motala kommun kan du hämta i kommunhusets reception eller ladda ner på Motala kommuns hemsida, motala.se Nedan finns planritning för plan 2 på Solbacken samt förstorad skiss som visar två av lägenheterna. Utgåva 4, , Socialförvaltningen Motala kommun