Piloter 2012: Digitala Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Piloter 2012: Digitala Stockholm"

Transkript

1 Utlysning Piloter 2012: Digitala Stockholm En utlysning inom programmet Testmarknad 1. Allmänt om utlysningen VINNOVAs uppgift är att främja hållbar tillväxt i Sverige genom finansiering av behovsmotiverad forskning och utveckling av effektiva innovationssystem. Med hjälp av analyser som identifierar hinder och möjligheter i systemen utformas program och utlysningar inom områden med tillväxtpotential. Dessa kan gälla både behovsmotiverad forskning och olika typer av aktörssamspel.

2 2 Piloter 2012 är en utlysning inom programmet Testmarknad. Programmet syftar till att stimulera innovationer och entreprenörer i testmarknader, med vilket menas en miljö, social, demografisk, geografisk eller kulturell omgivning, som också utgör en marknad där det finns behov av innovationer som kan vara specifika för marknaden eller är möjliga att tidigt identifiera där. En första satsning på digitala innovationer genomfördes av VINNOVA år 2011 med ungdomar från Stockholmsförort och ledde bland annat till att sex pilotprojekt startades. Årets utlysning är i en upprepning av detta koncept för Storstockholm. Utlysningen görs i tre steg med behovsidentifiering, workshop och finansiering av pilotprojekt. Den riktar sig dels till kreativa ungdomar som lever i den miljö det är fråga om, dels till erfarna entreprenörer med dokumenterad erfarenhet av att fullborda innovationer. Aktuell information om utlysningen, inbjudan och länk till ansökningsfunktionen finns på utlysningens webbsida på under Utlysningar. OBS: VINNOVA förbehåller sig rätten att när som helst under utlysningsperioden och utan särskild information justera denna utlysningstext. Inga ändringar kommer dock att göras under de fyra sista veckorna innan respektive deadline. Samtliga potentiella sökande rekommenderas därför att inför varje deadline hämta aktuell information på utlysningens webbsida. 2. Vilka utlysningen riktar sig till Utlysningen är uppdelad i tre steg. Steg 1, Behovsidentifiering, (ansökningsomgång 1 i utlysningen) är öppen. Steg 2, Workshop, intresseanmälan är öppen. Steg 3, Finansiering av pilotprojekt, (ansökningsomgång 2 i utlysningen) är sluten och därmed inte öppet annonserad på VINNOVA:s websida. Sökande är olika, för de olika stegen 1-3. I Behovsidentifiering, steg 1, förväntas sökande vara stödorganisationer för ungdomar i Storstockholm. I Workshop, steg 2, förväntas intresseanmälande vara behovsidentifierare i Storstockholm samt erfarna entreprenörer. Workshop anordnas av VINNOVA som också bjuder in selekterat från intresseanmälda. I Finansiering av pilotprojekt, steg 3, förväntas sökande vara erfarna entreprenörer. Sökande i steg 3 förväntas även att ha deltagit i Workshop, men det är inte ett absolut krav. Behovsidentifiering tas fram ungdomar från Storstockholm. Kompetens tillförs av forskare och affärs- och entreprenörskompetens från företagare och coacher i och utanför ungdomarnas miljöer. Potentiella kunder i ungdomarnas miljöer engageras i projektet. Avsikten är att nå till att entreprenörer leder pilotprojekt. I dessa projekt medverkar ungdomar som identifierare av behov ur sin miljö och aktörer mot potentiella kunder i testmarknaden. I pilotprojekten som beviljas VINNOVAs finansiering i steg 3, ska förhållanden mellan ungdomarna och entreprenörerna, samt ersättningsmöjligheter, regleras innan pilotprojekt får starta. Notera att omyndiga personer måste företrädas av målsman.

3 3 Entreprenörerna medverkar i de aktiviteter som utlysningen avser och investerar därmed sin tid. Motivet för entreprenörerna är att de får tillgång till ungdomarnas kunskaper om behov från deras egen miljö samt även ungdomarnas insatser i projekten. Entreprenörerna får en möjlighet att testa behov i ungdomarnas egen miljö, t ex via släkt, vänner och bekanta. Ungdomar bidrar även som löpande rådgivare i projekten. De gör även eventuellt insatser i sådant utvecklingsarbete som kan passa för ungdomar. En vinst för ungdomarna är att de i sitt engagemang erhåller en gesällutbildning i entreprenörskap. De får under ledning av erfarna entreprenörer, utvärdera, utveckla och verifiera behov och delta i framtagande av potentiellt kommersiella lösningar. Ungdomarna kan även erhålla annan ersättning, t ex delfinansiering av en skolresa. Sökande i Steg 1, Behovsidentifiering, förväntas vara coachande organisationer inriktade på ungdomar och innovation. Intresseanmälande i Steg 2, vilket innebär intresseanmälan att delta i VINNOVA:s Workshop 2012, ska vara entreprenörer, samt från föregående behovsidentifieringsaktiviteter, ungdomarna och coacher. Entreprenörerna förväntas kunna vara sökande i Steg 3. Sökande i Steg 3, Finansiering av pilotprojekt 2012, ska vara entreprenörer med dokumenterad erfarenhet av innovation, kommersialisering och entreprenörskap. Sökande förväntas i första hand driva eget företag, men kan också vara anställd på företag, universitet eller forskningsinstitut. Sökande i Steg 3 förväntas även att ha deltagit i Workshop Beskrivning av utlysningen 3.1 Bakgrund och motiv Utlysningen Piloter 2012 ligger inom VINNOVA:s program Testmarknad. Programmet Testmarknad syftar till att stimulera innovationer och entreprenörer i testmarknader. Idén i programmet bygger på att skapa arenor runt testmarknader och inte utifrån teknik eller applikationer. Programmet syftar till att koppla samman entreprenörer, forskare och representanter för näringsliv med behovsidentifierare och potentiella blivande entreprenörer. Med testmarknad avses här en miljö (social, demografisk, geografisk eller kulturell omgivning), som också utgör en marknad där det finns behov av digitala innovationer som kan vara specifika för marknaden. T ex invandrarmiljö, ungdomsmiljö, förortsmiljö. Behovsidentifierare är de som lever i vardagen i denna miljö. Det kan vara individer eller grupper som känner testmarknadens specifika behov antingen direkt, eller indirekt via släkt, vänner och kollegor. Exempel på behovsidentifierare, är ungdomar i städer, eller boende i invandrartäta områden, eller en kombination av dessa grupper. Behovsidentifierarna kan stimuleras att identifiera och presentera egna behov. Däremot saknar de generellt själva erfarenheten att fullborda innovationer, alltså att gå från behovsidentifiering till innovation, d v s lösningar som är kommersiellt intressanta för betalande kunder.

4 4 En kritisk ingrediens i programmet är erfarna entreprenörer. Entreprenörer som har dokumenterad erfarenhet av att ha fullbordat innovationer, samt som är beredda att arbeta med behovsidentifierarna samt att avsätta sin tid för att i slutändan kunna sälja lösningar och produkter. Föreslagna testmarknader förväntas representera behov och lösningar som är tillämpbara på många ställen, i Sverige och i övriga världen. Det recept som hittills använts är att i tre steg stimulera, koppla ihop och katalysera. Vi avser att i huvudsak upprepa detta recept även i den här utlysningen. I det första steget coachas gruppen med behovskompetens, alltså behovsidentifierarna, att identifiera och beskriva behov som potentiellt kan lösas med digital innovation. I det andra steget fås grupperna med behovskompetens respektive utförarkompetens att samverka, t ex i en workshop, och skapa embryon till projektförslag. I det tredje steget, finansierar VINNOVA piloter. Idéerna testas då i miljöer, testmarknader, där gruppen med behovskompetens är gate keeper. En första satsning på digitala innovationer genomfördes av VINNOVA år En innovationscamp hölls sommaren Detta läger finansierades av VINNOVA. Deltagare på lägret var ungdomar från Rinkebyakademien. Ungdomarna identifierade behov i lokalsamhället, med potential för lösningar baserade på digital innovation. Ungdomarna coachades av VINNOVA samt av inbjudna externa experter inom presentationsteknik och försäljning. En workshop hölls hösten Workshopen finansierades av VINNOVA. Aktörer på workshopen var deltagarna i lägret, samt inbjudna behovsidentifierare från lokalsamhället, erfarna entreprenörer, företag och innovationscoacher. På workshopen diskuterades de identifierade behoven från lägret, potentialen för innovation och vidareutveckling till projektutkast. Sex stycken pilotprojekt startade under hösten Pilotprojekten har finansierats av VINNOVA. I dessa pilotprojekt som drivs av entreprenörer arbetade även ungdomar. Pilotprojekten avslutas under våren Syfte Syftet med utlysningen Piloter 2012 är att få fram nya pilotprojekt som kan finansieras av VINNOVA. Detta ska göras genom att till viss del upprepa receptet från 2011, alltså med innovationscamp (behovsidentifiering), workshop och finansiering av pilotprojekt. Jämfört med 2011 års upplägg finns dock år 2012 vissa ändringar. T ex är det öppet att ansöka om att få medel för att anordna behovsidentifieringsaktiviteter, samt att anmäla intresse till att delta i workshop. VINNOVA har här en unik roll att agera katalysator för innovationsprojekt som i en specifik testmarknad tar till vara på mixen av ungdomars behov samt entreprenörers kompetens. 3.3 Utlysningens innehåll Aktiviteter för behovsidentifiering, (nedan även kallat behovsidentifieringsaktiviteter ), avses att genomföras under sommaren Dessa finansieras av VINNOVA inom utlysningen. En workshop planeras i september 2012 som finansieras av VINNOVA inom utlysningen.

5 5 Pilotprojekt planeras att starta under hösten Pilotprojekten finansieras av VINNOVA inom denna utlysning. Se vidare under 3.5 Genomförande. 3.4 Effekt- och resultatmål I december 2012 ska följande ha uppnåtts: 1. Pilotprojekt har påbörjats 2. Tester av pilotprojekt har planerats i behovsidentifierarnas miljöer 3. Pilotprojekten har upprättat planer för att erhålla återkopplingar från tänkta slutkunder senast under våren 2013 Mål vid pilotprojektens slut 1. Pilotprojekten ska vara utförda senast med följande resultat: a) Pilotprojekten ska ha dokumenterat tester i ungdomarnas miljöer av att behovet och lösningen är relevanta b) Pilotprojekten ska ha dokumenterat återkoppling från tänkta slutkunder för de behov som projektets lösning avser att uppfylla I. Helst i tester av lösningen II. Minst med intervjuer c) Pilotprojekt med potential för innovation ska ha dokumenterat förslag på ett fortsättningsprojekt d) Pilotprojekten ska helst vara så attraktiva att finansiärer är beredda att kontraktera kontant finansiering för fortsättning med kommersialisering Effekter 1. Potential för intäktsgenererande innovativa produkter och/eller tjänster 2. Ungdomar med erfarenhet av arbete från att själva identifiera behov till att arbeta i team med entreprenörer för lösningar med potential för kommersialisering 3. Resultat i form av potential för innovation, som visar styrkan i det nya innovationskonceptet 4. Potential för skalbara exportprodukter 3.5 Genomförande Innovativa idéer till lösningar på behov identifierade från miljön ska testas i samma miljö. Detta förväntas resultera i nya produkter och kommersiella lösningar samt nya metoder för att understödja innovation. VINNOVA avser att vara flexibel och anpassa insatserna till de olika testmarknadernas individuella förutsättningar. Det recept som används är att stimulera, koppla ihop och katalysera i tre steg: I det första steget coachas ungdomar att identifiera behov ur sina egna miljöer. I det andra steget fås

6 6 behovsidentifierarna (ungdomarna) respektive erfarna entreprenörer att samverka i en workshop och skapa embryon till förslag till pilotprojekt. I det tredje steget, finansierar VINNOVA piloter. Idéer till lösningar testas då i miljöer, testmarknader, där ungdomarna deltar och är gate keepers till sin egen miljö för entreprenörernas piloter. Tre steg genomförs därför: Steg 1: Ansökningsomgång 1: Behovsidentifiering 2012 I det första steget, som genomförs under sommaren 2012 sker behovsidentifieringsaktiviteter med ungdomar och coacher. I en öppen ansökningsomgång under våren, görs ansökan av coacher (stödorganisationer för ungdomar) att få arrangera behovsidentifieringsaktiviteter. Ungdomar år från Storstockholm identifierar behov ur sin miljö som skulle kunna lösas med digital innovation. Coacher till ungdomarna, kan sedan ansöka om begränsad finansiering, för arbetet med att skapa presentationer av identifierade behov. Arbetet förväntas vara i form av läger under en eller flera dagar. Utvalda identifierade behov ska kunna presenteras av ungdomarna själva och diskuteras med inbjudna entreprenörer på Workshop Steg 2: Intresseanmälan Workshop 2012 En workshop med ungdomar och entreprenörer anordnas av VINNOVA den 12 september Inbjudan och anmälningsmöjlighet till denna kommer att finnas på VINNOVAs webbplats. VINNOVA tar sig rätten att prioritera vid eventuell platsbrist. Behovsidentifierare, coacher och entreprenörer kan anmäla sitt intresse att delta. Syftet med workshopen är att ungdomar som behovsidentifierare och erfarna entreprenörer träffas. Man blandar deltagare från olika grupper. Ungdomar presenterar sina identifierade behov. Entreprenörer ger återkoppling utifrån sina erfarenheter. Utkast till pilotprojekt formuleras. Steg 3: Ansökningsomgång 2: Finansiering av pilotprojekt 2012 I det tredje steget ansöker entreprenörer om finansiering av VINNOVA för pilotprojekt. Detta görs under hösten i en sluten ansökningsomgång, d v s endast de som deltagit i de två tidigare stegen har möjlighet att söka. Förhållandet mellan ungdomarna och entreprenörerna samt ersättningsmöjligheter ska vara reglerade innan projekten kan starta. Notera att omyndiga personer måste företrädas av målsman. I dessa projekt medverkar behovsidentifierarna, där de får gesällutbildning i entreprenörskap genom att få testa marknaden under ledning av entreprenörerna som investerar sin tid. I utbyte får entreprenörerna behovsidentifierarnas fortsatta engagemang och arbete med att testa marknaden i ungdomarnas egen miljö, t ex via släkt, vänner och bekanta.

7 7 4. Tidplan Följande tider gäller för utlysningen. Observera att ändringar kan göras. För aktuella uppgifter, se utlysningens webbsida: Steg 1: Ansökningsomgång 1: Behovsidentifiering 2012 Öppningsdatum: Sista ansökningsdag: Sista datum för beslut: Tidigaste datum för start av Behovsidentifieringsaktivitet 2012: Steg 2: Intresseanmälan Workshop 2012 Inbjudningsdatum: Sista anmälningsdag: Sista datum för inbjudan till Workshop 2012: Datum för Workshop 2012: Steg 3: Ansökningsomgång 2: Finansiering av pilotprojekt 2012 Öppningsdatum: Sista ansökningsdag: Sista datum för beslut: Tidigaste datum för projektstart: Utlysningens budget Budgeten för hela utlysningen är kr, varav kr i steg 1 och kr i steg 3. (Workshopen finansieras inom programmet men utanför utlysningen). Det förväntas att 1-3 stycken behovsidentifieringsaktiviteter finansieras inom budgeten för steg 1. Det förväntas att 2 till 6 piloter finansieras inom budgeten för steg Krav på Behovsidentifiering, Workshop och Pilotprojekt Följande krav ska vara uppfyllda för att ansökan ska komma ifråga för VINNOVAs prövning: Steg 1: Ansökningsomgång 1, Behovsidentifiering 2012: Identifierade behov ska innehållsmässigt vara från ungdomarnas egen miljö Behov ska identifieras av ungdomarna, vilka ska vara i åldern år från Storstockholm Det ska ingå att ungdomarna tränas i att formulera värdeerbjudande och att kortfattat och säljande kunna presentera sina identifierade behov Ungdomarna ska tränas av erfarna coacher Aktiviteten ska genomföras under 1 till 5 dygn, under en period vald att inte krocka med ungdomars skolarbete

8 8 Aktiviteten ska genomföras minst tre veckor före Workshop 2012 Resultatet av aktiviteten ska rapporteras till VINNOVA enligt VINNOVAs instruktion minst två veckor före Workshop 2012 Representanter för VINNOVA ska erbjudas möjlighet att delta på aktivitet Nolltolerans gäller för alkohol och droger samt mobbning och alla former av trakasserier, dessa är förbjudna. Detta gäller samtliga aktiviteter i umgänge med ungdomar. Ansökan ska innehålla beskrivning av principer och hur man avser att praktiskt arbeta med ungdomar, för att iaktta nolltolerans mot användning av alkohol och droger samt mot mobbning och alla former av trakasserier Steg 2: Intresseanmälan, Workshop 2012: En intresseanmälan innebär att den som anmäler sig är beredd att aktivt delta i workshop med följande upplägg: o Workshop anordnas av VINNOVA o Ungdomarna presenterar sina identifierade behov. o Behoven ska vara identifierade av ungdomarna och höra till deras egen miljö vad gäller innehållet o Ungdomar och entreprenörer mixas i olika grupper. o Entreprenörer ger återkoppling utifrån sina erfarenheter. o Behov förädlas till att utkast till pilotprojekt blir formulerade Steg 3: Ansökningsomgång 2, Finansiering av pilotprojekt 2012: Projektet ska innehållsmässigt ligga inom området digitala innovationer som löser behov identifierade av ungdomarna från deras miljö Projektet ska genomföras av ett projektteam bestående av ungdomar i testmarknaden, erfarna entreprenörer och forskare Projektet ska genomföras i aktiv samverkan med potentiella kunder i testmarknaden Projektet ska genomföras under åren Projektet ska genomföras under 2-7 månader Projektet ska regelbundet rapportera i möten sammankallade av VINNOVA Projektet ska rapportera med utgångspunkt från såväl kommersialisering som teknik och relevans för behovsägare i ungdomarnas miljö. Rapporten ska gälla framsteg, avvikelser, måluppfyllelse, projektutfall, partners, budget och andra aspekter som projektet ser nödvändiga att rapportera. 7. Krav på sökande Steg 1: Ansökningsomgång 1, Behovsidentifiering 2012: Sökande förväntas vara stödorganisationer för ungdomar i Storstockholm Sökande individ och organisation ska i ansökan dokumentera sin erfarenhet av att leda ungdomar, samt även erfarenhet av entreprenörskap och innovation Sökande ska vara beredda att ställa upp på krav som rör uppföljning, utvärdering och effektanalys, även efter att projekt avslutats

9 9 Sökande ska underlätta för ungdomar inför workshop så att ungdomar kan presentera sina behov för entreprenörer på ett säljande sätt Sökande ska vid inbjudan från VINNOVA vara beredd att närvara och delta aktivt i workshop Sökanden får inte ha fått försumbart stöd som överstiger det stödtak som anges i kommissionens stöd av mindre betydelse ((EG) nr 1998/2006), d v s under en period om tre beskattningsår (innevarande och de 2 föregående beskattningsåren). Till ansökan ska bifogas ett intyg om försumbart stöd. Blankett för intyg finns att ladda ner på utlysningens webbsida på VINNOVAs webbplats under Regler och villkor i vänsterspalten ( Steg 2: Intresseanmälan, Workshop 2012: De som deltar i workshopen förväntas vara erfarna entreprenörer eller coacher med ungdomar som har deltagit i behovsidentifieringsaktivitet från ansökningsomgång 1. Med erfarna entreprenörer avser vi här representanter från företag, universitet eller forskningsinstitut med erfarenhet av innovation och kommersialisering Entreprenör förväntas vid inbjudan från VINNOVA att vara beredd att delta aktivt i workshop, med att förädla och återkoppla de behov som kommer från deltagande ungdomar. Entreprenör förväntas ha som syfte med deltagande i workshop att kunna ta ledning för en eller flera behov som entreprenören bedömer kunna mötas med digitala lösningar med innovationspotential. Entreprenörens egen organisation kan då delta i Steg 3, ansökningsomgång 2 Steg 3: Ansökningsomgång 2, Finansiering av pilotprojekt 2012: Sökande förväntas vara dokumenterat erfarna entreprenörer. Sökande förväntas att ha deltagit i Workshop 2012 Sökande ska ha en eller fler innovativa idéer baserade på behov identifierade av en eller flera av de ungdomar som har deltagit i Workshop 2012 Sökande ska vara beredda att ställa upp på krav som rör uppföljning, utvärdering och effektanalys, även efter att projekt avslutats Stöd kan inte beviljas till företag i ekonomiska svårigheter Sökanden får inte ha fått försumbart stöd som överstiger det stödtak som anges i kommissionens stöd av mindre betydelse ((EG) nr 1998/2006), d v s under en period om tre beskattningsår (innevarande och de 2 föregående beskattningsåren). Till ansökan ska bifogas ett intyg om försumbart stöd.. Blankett för intyg finns att ladda ner på utlysningens webbsida på VINNOVAs webbplats under Regler och villkor i vänsterspalten ( 8. Villkor För beviljade projekt i Steg 1 och 2 gäller VINNOVAs allmänna villkor om bidrag (villkorsnr 5 ej forskningsprojekt)

10 10 Utöver de allmänna villkoren för projekt i Steg 1 och 2 gäller även följande särskilda villkor. Definitionen av Projekt i 1 i de allmänna villkoren skall ersättas med följande definition: Projektet de planeringsaktiviteter som bidraget avser att stödja. För beviljade bidrag i Steg 3, Finansiering av pilotprojekt, gäller någon av VINNOVAs allmänna villkor för bidrag. Vilket villkorsnummer som gäller beror på typen av projekt och framgår av VINNOVAs beslut. Utöver de allmänna villkoren för pilotprojekt i Steg 3, gäller följande särskilda villkor: 1. Definitionen av Projekt i 1 i de allmänna villkoren för projekt som inte är forskningsprojekt (villkorsnr 5) skall ersättas med följande definition: Projektet är de aktiviteter som bidraget avser att stödja. 2. Om Projektet har flera projektpartner ska ett projektavtal upprättas mellan parterna. Kopia av avtalet ska bifogas ansökan. Inga medel kommer att betalas ut innan kopia av undertecknat projektavtal inkommit till VINNOVA. Projektavtalet ska bl.a reglera partnernas åtaganden i projektet, rätten till bakgrundsinformation och fördelning av det resultat som kommer ut från projekten. Med projektpartner avses här den eller de juridiska eller fysiska personer som bidrar till projektet genom insatser annat än pengar, men även kan bidra med pengar. Vilka som är projektpartner och deras åtaganden ska även framgå av den basrapport som skickas in innan stödet kan betalas ut. Notera att omyndiga personer måste företrädas av målsman. 3. Om projektet har flera projektpartner ska varje projektpartner godkänna villkoren för bidraget genom att signera blanketten projektpartners godkännande. En kopia av den undertecknade handlingen ska skickas in till VINNOVA tillsammans med basrapporten. Notera att omyndiga personer måste företrädas av målsman. 4. Bidragsmottagaren ska förvara projektavtal och samtliga projektpartners godkännande i original. 5. Bidragsmottagaren ska bekräfta att relationen till de ungdomar som deltar i eller bidrar till projektet eller deltagit i eller bidragit till det tidigare VINNOVA-finansierade pilotprojekt reglerats på ett juste sätt. Notera att omyndiga personer måste företrädas av målsman. Projekt och aktiviteter i utlysningen ska presenteras i de sammanhang där VINNOVA så begär. Vid all, såväl muntlig som skriftlig presentation, ska det framgå att projektet helt eller delvis finansieras av VINNOVA. Ytterligare särskilda villkor kan komma att ställas för ett enskilt projekt och kommer då att framgå av bidragsbeslutet. Hur stöd från VINNOVA får ges till företag och andra som bedriver ekonomisk verksamhet kommer framgår av VINNOVAs förordning (SFS 2008:762) om statligt stöd till forskning och utveckling och innovation. Förordningen bygger på den centrala EG-rättsliga huvudprincipen att statligt stöd till företag normalt sett är konkurrenssnedvridande men att det

11 11 kan medges vissa undantag, däribland stöd till forskning och utveckling och innovation. Förordningen anger vilka aktiviteter VINNOVA kan stödja och hur mycket av projektets totala kostnader som kan finansieras med statliga medel. Se vidare på VINNOVAs webbplats under Ansöka och rapportera Regler och villkor Regler för statligt stöd. Stöd kan även lämnas som försumbart stöd enligt kommissionens förordning (EG) nr 1998/2006. En förutsättning för försumbart stöd är att samtliga försumbara stöd som företaget fått under de två föregående beskattningsåren och det innevarande beskattningsåret inte överstiga Vid försumbart stöd så måste ansökan innehålla en bilaga med intyg om försumbart stöd. Sökande ska efterfråga VINNOVA för mall till intyget. Se vidare på VINNOVAs webbplats under Ansöka och rapportera Regler och villkor Försumbart stöd. En förutsättning för finansiering är således att det finns förutsättningar enligt reglerna kring statligt stöd. 9. Hur man ansöker Ansökan lämnas in elektroniskt via ansökningstjänsten på VINNOVAs Intressentportal. Denna nås genom utlysningens webbsida på VINNOVAs webbplats. För att kunna lämna in en ansökan måste du först skapa ett användarkonto hos VINNOVA. Med hjälp av detta kan du sedan logga in på ansökningstjänsten. Har du redan ett användarkonto hos VINNOVA kan du använda detta. Observera att ansökningarna ska vara inne senast kl sista ansökningsdag. Efter denna tidpunkt får inga kompletteringar göras av ansökan såvida inte VINNOVA begär in dem. För information om innehåll i ansökan, se Ansökans innehåll nedan. 10. Bedömning Ansökningarna bedöms av VINNOVA, eventuellt i samråd av oberoende experter. VINNOVA fattar sedan det formella beslutet om finansiering och meddelar detta beslut till samtliga sökande. Beträffande kriterier vid bedömningen, se Bedömningskriterier nedan. 11. Sekretessfrågor Ansökningar till denna utlysning är som huvudregel allmänna handlingar, som allmänheten har rätt att ta del av. Detta gäller även ansökningar som avslås. Även VINNOVAs beslut och beslutsmotiveringar är allmänna handlingar. VINNOVA är dock skyldig att sekretessbelägga alla uppgifter om den enskildes affärs- eller driftsförhållanden, uppfinningar och forskningsresultat om det kan antas att den enskilde lider ekonomisk skada om uppgifterna offentliggörs.

12 12 Det är i första hand den handläggare på VINNOVA som hanterar ansökningarna som bedömer om ansökan innehåller uppgifter som bör sekretessbeläggas. Närmare information om sekretessregler vid ansökan finns på webbsidan Sekretess vid ansökningar som kan nås från utlysningens webbsida. För mer information, se Juridisk information på under Om VINNOVA. 12. Bedömningskriterier Följande kriterier kommer att tillämpas av VINNOVA vid bedömning av ansökningar och intresseanmälningar: Steg 1, Behovsidentifiering (ansökningsomgång 1, öppen): 1. Relevans. Ansökan bedöms på hur projektet/aktiviteten beskrivs: I vad mån det syftar till att ungdomar i åldern år från Storstockholm identifierar behov från deras egen miljö I vad mån det identifierar sådana behov som kan uppfyllas med digital innovation 2. Kvalitet. Ansökan bedöms på hur projektet/aktiviteten beskrivs: I vad mån det kan resultera i relevanta behov som inte ännu är uppfyllda i ungdomarnas egen miljö I vad mån det kan bidra till att efterföljande pilotprojekt ska hitta innovativa digitala lösningar Om det ger alla ungdomar som medverkar i aktiviteten, möjlighet att på ett balanserat sätt komma till tals och bidra till resultat Hur coacher används för att hjälpa ungdomarna att kompetent pitcha sina presentationer av behov, så att det går att sälja in till erfarna entreprenörer. 3. Genomförbarhet. Ansökan bedöms på hur projektet/aktiviteten beskrivs: Att det leds av vuxna personer med dokumenterad erfarenhet av att leda ungdomar Att det coachas av personer med dokumenterad erfarenhet av marknadsföring och försäljning Att det har handplockade ungdomar, selekterade med för sin ålder tidigare uppvisad social mognad. Om det har en tydlig och realistisk plan, med aktiviteter beskrivna och tidsatta, kopplade till personresurser, kostnader och redovisad budget

13 13 Om det vägleds av principer att arbeta med ungdomar och praktiska metoder med nolltolerans mot användning av alkohol och droger, samt nolltolerans mot mobbning och alla former av trakasserier. 4. Exploaterbarhet/nyttiggörande. Ansökan bedöms på hur projektet/aktiviteten beskrivs: Om det identifierar behov som ska presenteras på VINNOVAs workshop i steg 2 Om det stimulerar till pilotprojekt i steg 3 Steg 2, Workshop (intresseanmälan, öppen): 1. Relevans. Inbjudna ska vara ungdomar, ledare och coacher som har deltagit i behovsidentifieringsaktiviteter i steg 1. Inbjudna ska även vara entreprenörer som gjort intresseanmälan i steg 2 och som VINNOVA bedömer ha relevant kompetens. 2. Kvalitet. VINNOVA svarar för upplägget i workshopen. Inbjudna deltagare förväntas följa VINNOVAs och processledarens instruktioner 3. Genomförbarhet. Alla deltagare förväntas delta under hela workshopen. 4. Exploaterbarhet/nyttiggörande. Workshopen förväntas leda till pilotprojekt med sådana resultat att de ska kunna söka finansiering för vidare genomförande mot kommersialisering, inom VINNOVAs satsningar och/eller med annan finansiär. Steg 3, Pilotprojekt (ansökningsomgång 2, sluten): 1. Relevans. Ansökan bedöms på hur pilotprojektet beskrivs: Att den inbegriper ungdomar från workshopen i steg 2 Att den baseras på behov identifierade av dessa ungdomar Att den använder ungdomar för att i deras egen miljö testa idéer och lösningar från projektet som syftar till att uppfylla de identifierade behoven Att den leder fram till innovativa digitala lösningar 2. Kvalitet.

14 14 Ansökan bedöms på hur pilotprojektet beskrivs: Att det kan uppfylla relevanta behov som inte ännu är uppfyllda i ungdomarnas egen miljö Att det kan leda till innovativa digitala lösningar med hänsyn tagen till behov, lösning, konkurrenskraft och nytta över kostnad Att det kan ge alla ungdomar som medverkar i piloten möjlighet att på ett balanserat sätt bidra till resultat Att det kan testas på marknaden 3. Genomförbarhet. Ansökan bedöms på hur pilotprojektet beskrivs: Att det leds av erfarna entreprenörer med dokumenterad erfarenhet av innovation och helst även tidigare erfarenhet av att leda ungdomar. Att det har en tydlig och realistisk plan, med aktiviteter beskrivna och tidsatta, kopplade till personresurser, kostnader och redovisad budget. Att det vägleds av principer att arbeta med ungdomar och praktiska metoder med nolltolerans mot användning av alkohol och droger, samt nolltolerans mot mobbning och alla former av trakasserier. Nolltolerans gäller för alkohol och droger samt mobbning och alla former av trakasserier, dessa är förbjudna. Detta gäller samtliga aktiviteter i umgänge med ungdomar 4. Exploaterbarhet/nyttiggörande. Ansökan bedöms på hur pilotprojektet beskrivs: Att det leder till resultat sådana att det ska kunna söka finansiering för vidare genomförande mot kommersialisering, i VINNOVA:s satsningar och/eller med annan finansiär Att det verifierar behov, demonstrera kundnytta, samt identifiera potentiellt betalande kunder. Att det visar hur ägande och skydd av projektresultat har reglerats på ett juste sätt mot deltagande ungdomar VINNOVA lägger stor vikt vid att den sökande tydligt redogör för om och i så fall hur projektet förhåller sig till pågående eller planerad verksamhet inom EU:s ramprogram och andra större internationella satsningar. Kriterierna kommer också att återkomma i uppföljningar, utvärderingar och effektanalyser. 13. Ansökans innehåll Ansökningstjänsten består av ett antal elektroniska blankettsidor som fylls i av sökanden. Till ansökan ska bifogas en projektbeskrivning och en personalbilaga. Endast dessa bilagor kommer att beaktas vid ansökan.

15 15 Bilagorna ska vara i pdf-format. Projektbeskrivningen ska vara på motsvarande max 10 A4-sidor med 12 punkters text. Den ska skrivas på [SV / ENG] och omfatta följande: Projekttitel på svenska och engelska Sammanfattning Projektets syfte kopplat till utlysningens syfte Projektets mål kopplat till utlysningens mål Projektets förväntade resultat och nytta Beskrivning av det behov som projektet tar sikte på. T ex vilket problem som projektet avser att lösa/angelägenhetsgrad/vem gynnas av en lösning Angreppssätt Genomförandeplan för projektet inkl tids- och aktivitetsplan, resursplan, budget m.m. Organisationsnr och arbetsställe för de olika parterna i projektet Personalbilagan ska innehålla relevanta CV för projektledaren och nyckelpersoner i projektteamet. För samtliga deltagare ska anges namn, ålder, kön, titel/funktion samt omfattning av medverkan i projektet. Personalbilagan ska vara på max 10 A4-sidor med 12 punkters text. 14. Kontakt Kontaktpersoner för utlysningen är Ulf Öhlander, utlysningsansvarig Birgitta Lonne, assistent Kontakt för frågor om ansökningsfunktionen är VINNOVAs IT-support, tel , helpdesk@vinnova.se.