UochM Kundsupport 1. Du har fått ett från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "UochM Kundsupport 1. Du har fått ett e-mail från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM):"

Transkript

1 UochM Kundsupport 1 Lägg till ett nytt e-postkonto Du har fått ett från UochM med följande information (har du inte fått det så kontaktar du UochM): E-postkonto (t.ex. demo@uochm.com) Användarnamn Lösenord POP3 server inkl. portnummer SMTP server inkl. portnummer Autentisering Vi skall nu gå igenom steg för steg hur denna information skall skrivas in i Outlook så att ditt nya konto fungerar. Börja med att starta Outlook och i menyn längst upp till vänster väljer du Arkiv. Där väljer du Lägg till konto och då öppnas nedan ruta. Här skall du välja Konfigurera serverinställningar eller ytterligare servertyper manuellt, precis som det är markerat på bilden ovan. Välj sedan Nästa. Nu öppnas ytterligare ett nytt fönster, se bilden på nästa sida.

2 UochM Kundsupport 2 Här skall du välja Internet e-post precis som på bilden ovan. Välj sedan Nästa och ett nytt fönster öppnas, se bilden nedan. Detta är det viktigaste steget i att skapa ett nytt e-postkonto, här skall den mesta av all information skrivas i. Ditt namn, här skriver du i vad du vill kalla ditt nya e-postkonto för. Vi brukar rekommendera att kalla det för e-postadressen, t.ex. demo@uochm.com. I exemplet ovan har vi skrivit Kalle Ankas roliga bara för att visa att du kan kalla det för vad du vill. E-postadress, här skriver du i din e-postadress. I exemplet ovan demo@uochm.com

3 UochM Kundsupport 3 Kontotyp, det är förvalt POP3 och det är vad det skall vara. Det andra valet IMAP skall du inte välja utan att kontakta UochM först för det påverkar en rad inställningar i servern som du inte kan göra själv. Server för inkommande e-post, här skriver du det som står i et från UochM angående ditt e-postkonto. Vanligast är att det är först ordet mail med en punkt efter följt av domänen t.ex. mail.uochm.com Server för utgående e-post (SMTP), här skriver du det som står i et från UochM angående ditt e-postkonto. Oftast exakt samma som Servern för inkommande e-post. Användarnamn, här skriver du det som står i et från UochM. Lösenord, här skriver du det som står i et från UochM Kontrollera att Kom ihåg lösenordet är för bockat, annars får du fylla i användarnamn och lösenord varje gång du skickar eller tar emot , jobbigt. Kräv säker lösenordsautentisering (SPA) vid inloggning skall INTE vara för bockat. På höger sida finns sedan ett val där du kan välja Ny Outlook-datafil eller Befintlig Outlook-datafil. Ny Outlook-datafil, har du inget e-postkonto tidigare SKALL du välja detta val. Har du ett e- postkonto sedan tidigare och vill ha detta nya e-postkonto separerat så väljer du Ny Outlookdatafil. Befintlig Outlook-datafil, skall du INTE VÄLJA om du inte har ett e-postkonto sedan tidigare inlagt i Outlook. Har du ett befintligt e-postkonto kan du göra detta val och då kommer alla e- mail, kontakter mm att sparas i samma datafil vilket gör att alla kommer i samma inkorg mm. De flesta föredrar detta val. Välj då Bläddra och markera den befintliga datafilen som redan finns. Längre ner på höger sida finns knappen Fler inställningar, välj den så öppnas ett nytt fönster, se bilden nedan. Gå till fliken Avancerat som på bilden.

4 UochM Kundsupport 4 Bilden på föregående sida är där vi skall skriva in informationen om serverportarna som du har fått i en från UochM. Inkommande server (POP3), skriv in det portnummer som står i et från UochM. Det vanligaste är att detta nummer skall vara 110. Servern kräver en krypterad anslutning (SSL) skall INTE vara för bockad. Utgående server (SMTP), skriv in det portnummer som står i et från UochM. Det vanligaste är antingen 2525 eller 587. Använd följande typ av krypterad anslutning SKALL vara Ingen. Server-timeout, har som standardinställning 1 minut vilket passar i de flesta fall. Ändra inte denna siffra. Lämna en kopia av meddelanden på servern, skall vara för bockad om du inte vill att ett skickat eller mottaget omgående skall raderas från e-postservern och endast sparas på din dator. Skulle din dator gå sönder eller stjälas finns en kvar på servern så länge som nedan inställning är inställd på, en säkerhet. Ta bort från servern efter, standardinställning är 14-dagar vilket balanserar det lagringsutrymme du har på e-postservern (normalt ca 100 Mb). Väljer du ett högre värde sparas en längre men risken för att servern blir full och din slutar fungera är större. Väljer du ett mindre värde minskar det antal du kan återskapa om din dator går sönder eller blir stulen. Vi rekommenderar att du skapar lokala mappar för de du vill spara längre än 14-dagar (se Lokala mappar på den sida du laddade ner denna pdf fil från). Ta bort borttagna meddelanden från servern, är som standard INTE för bockad. Skulle du radera ett av misstag försvinner det inte från servern förrän efter den tid som är inställt enligt ovan. Väljer du att bör bocka detta tas alla bort omgående som flyttas till mappen Borttaget, bra för att frigöra mer plats på e-postservern men ger också minskad säkerhet. Gå nu slutligen till fliken Utgående server som på bilden nedan. Kontroller att Den utgående servern (SMTP) kräver autentisering är för bockat. Det är allt. Välj sedan OK.

5 UochM Kundsupport 5 Nu är du i stort sätt klar men vi testar att allt fungerar som det skall först. Du ser nu bilden som i denna pdf fil visas på sidan 2. Välj knappen Testa kontoinställningar. Nu ser du bilden nedan som den skall se ut när den testat klar. Ser det ut som ovan är du klar, ser det inte ut som ovan måste du kontrollera att du skrivit in alla uppgifter korrekt. Det räcker med att du skrivit ett komma istället för en punkt så blir det fel. Läs noggrant. När du är klar så testar du igen. Om det ändå inte fungerar så skall du gå till webbmailen (se Var hittar jag Webbmailen på den sida du laddade ner denna pdf fil från) och där logga in. Fungerar det så kan du vara 100% säker på att skrivit något fel någonstans i rutorna ovan. Kan du inte logga in så kontaktar du UochM. Om det fungerar är du klar och kan välja knappen Nästa längst ner till höger. Sedan är det bara att Avsluta och börja använda ditt nya e-postkonto.