Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen SOU 2018:82. Stefan Strömberg. Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen SOU 2018:82. Stefan Strömberg. Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor"

Transkript

1 Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen Betänkande av Utredningen om vissa säkerhetsskyddsfrågor SOU 2018:82 Stefan Strömberg

2 Nya säkerhetsskyddslagen Säkerhetsskyddslagen (2018:585) och säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) träder i kraft den 1 april Ersätter 1996 års regelverk. Lagen gäller för den som till någon del bedriver verksamhet som är av betydelse för Sveriges säkerhet eller som omfattas av ett för Sverige förpliktande internationellt åtagande om säkerhetsskydd (säkerhetskänslig verksamhet). I lagen finns också bestämmelser om internationell samverkan i övrigt på säkerhetsskyddsområdet.

3 Vad är säkerhetsskydd? Skydd av säkerhetskänslig verksamhet mot spioneri, sabotage, terroristbrott och andra brott som kan hota verksamheten. Skydd i andra fall av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter. Med säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter avses uppgifter som rör säkerhetskänslig verksamhet och som därför omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400) eller som skulle ha omfattats av sekretess enligt den lagen, om den hade varit tillämplig.

4 Verksamhetsutövarens grundläggande skyldigheter I en säkerhetsskyddsanalys utreda behovet av säkerhetsskydd. Planera och vidta de säkerhetsskyddsåtgärder som behövs. Kontrollera säkerhetsskyddet i den egna verksamheten, anmäla och rapportera sådant som är av vikt för säkerhetsskyddet och i övrigt vidta de åtgärder som krävs enligt lagen.

5 Säkerhetsskyddsåtgärderna Informationssäkerhet ska förebygga att säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter obehörigen röjs, ändras, görs otillgängliga eller förstörs, och förebygga skadlig inverkan i övrigt på uppgifter och informationssystem som gäller säkerhetskänslig verksamhet. Fysisk säkerhet ska förebygga att obehöriga får tillträde till områden, byggnader och andra anläggningar eller objekt där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller där säkerhetskänslig verksamhet i övrigt bedrivs, och förebygga skadlig inverkan på sådana områden, byggnader, anläggningar eller objekt. Personalsäkerhet ska förebygga att personer som inte är pålitliga från säkerhetssynpunkt deltar i en verksamhet där de kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller i en verksamhet som av någon annan anledning är säkerhetskänslig, och säkerställa att de som deltar i säkerhetskänslig verksamhet har tillräcklig kunskap om säkerhetsskydd.

6 Säkerhetskyddsklassificering Säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter ska delas in i säkerhetsskyddsklasser utifrån den skada som ett röjande av uppgiften kan medföra för Sveriges säkerhet. Indelningen i säkerhetsskyddsklasser ska göras enligt följande: 1. kvalificerat hemlig vid en synnerligen allvarlig skada, 2. hemlig vid en allvarlig skada, 3. konfidentiell vid en inte obetydlig skada, eller 4. begränsat hemlig vid endast ringa skada. Klassificeringen har stor betydelse eftersom den bl.a. påverkar skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal och placering av säkerhetsklass av den som deltar i verksamheten. Har också betydelse för flera av våra förslag.

7 Kompletterande utredning Överblick av våra förslag Utökad skyldighet att ingå säkerhetsskyddsavtal Förebyggande åtgärder vid bl.a. utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet En delvis ändrad tillsynsstruktur och en förstärkt tillsyn Införande av sanktionsavgifter

8 En utökad skyldighet att ingå säkerhetsskyddsavtal I dag gäller skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal bara i samband med anskaffningar av varor, tjänster och byggentreprenader inte vid andra typer av avtal, samarbeten och samverkan Skyldigheten gäller bara när det är beställarens skyddsvärden som behöver skydd inte när leverantörens skyddsvärden behöver skydd Dessa begränsningar tas bort. Avgörande blir i stället om säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter eller i övrigt säkerhetskänslig verksamhet ska exponeras för någon utomstående part.

9 Skyldighet att ingå säkerhetsskyddsavtal Verksamhetsutövare som avser att genomföra en upphandling, ingå ett avtal eller inleda någon annan form av samverkan eller samarbete med en utomstående part om förfarandet 1. innebär att den utomstående parten kan få tillgång till säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter i säkerhetsskyddsklassen konfidentiell eller högre, eller 2. i övrigt avser eller kan ge den utomstående parten tillgång till säkerhetskänslig verksamhet av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet.

10 Undantag från skyldigheten att ingå säkerhetsskyddsavtal Samverkan och samarbeten mellan två eller flera statliga myndigheter som avser något annat än en anskaffning av en vara, tjänst eller byggentreprenad. Regeringen har gjort ett undantag i föreskrift eller ett beslut i det enskilda fallet.

11 Förebyggande åtgärder vid utkontraktering, upplåtelse och vissa andra förfaranden En bred ansats våra förslag begränsar sig inte till utkontraktering och upplåtelse I stället utgår vi från exponeringen av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter och säkerhetskänslig verksamhet i övrigt för någon utomstående 3 kontrollstationer som ska förebygga sårbarheter och skador för Sveriges säkerhet, och ge möjlighet till ingripanden när det är nödvändigt. Nya tvångsmedel

12 Proportionalitet De förebyggande åtgärderna innehåller bl.a. möjligheter för tillsynsmyndigheten att ingripa på olika sätt (föreläggande, förbud och tvångsmedel). Alla sådana ingripanden förutsätter att ingripandet är proportionerligt.

13 Avser verksamhetsutövaren att inleda ett förfarande som kräver säkerhetsskyddsavtal? Kontrollstation 1 Steg 1: Gör särskild säkerhetsbedömning Steg 2: Gör egen lämplighetsprövning Om lämplighetsprövningen som ska dokumenteras visar att förfarandet är olämpligt: får inte inledas Annars gå vidare

14 Kan den utomstående parten få tillgång till eller möjlighet att förvara uppgifter i säkerhetsskyddsklassen hemlig eller högre utanför verksamhetsutövarens lokaler? Är det en upplåtelse som kan ge den utomstående parten tillgång till säkerhetskänslig verksamhet i övrigt av motsvarande betydelse för Sveriges säkerhet som 1)? Ges den utomstående parten tillgång till informationssystem utanför verksamhetsutövarens lokaler och kan åtkomst till systemen medföra allvarlig skada för Sveriges säkerhet? ---- till kontrollstation 2 Om inte ingå säkerhetsskyddsavtal och inled förfarandet.

15 Kontrollstation 2 Samråd med tillsynsmyndigheten Om olämpligt: förbud Olämpligt men kan rättas till: föreläggande Lämpligt: ingå säkerhetsskyddsavtal och inleda förfarandet.

16 Förebyggande åtgärder vid överlåtelse Träffar överlåtelse av hela eller någon del av säkerhetskänslig verksamhet egendom i verksamheten av betydelse för Sveriges säkerhet eller ett internationellt säkerhetsskyddsåtagande Kontrollstationer som gäller för verksamhetsutövare. Vissa delar av kontrollstationerna gäller även den som avser att sälja aktier i en säkerhetskänslig verksamhet (ej publikt aktiebolag). Särskilda konsekvenser när överlåtelser sker i strid med reglerna. Tvångsmedel.

17 Kontrollstation 2 Gäller för 1. verksamhetsutövare som har passerat kontrollstation 1 2. aktie- och andelsägare som vill sälja aktie eller andel i säkerhetskänslig verksamhet (ej publikt AB) Samma innehåll som kontrollstation 2 vid utkontraktering m.m., dvs. Samråd och möjlighet att meddela föreläggande och förbud Därutöver en möjlighet att avsluta samrådet med föreläggande om att överlåtelsen bara får genomföras på vissa villkor.

18 Ogiltighet och förbud i efterhand Överlåtelsen är ogiltig om den genomförs i strid med förbud eller meddelat villkor Om man har försummat att samråda kan tillsynsmyndigheten förbjuda överlåtelsen i efterhand. I så fall är överlåtelsen ogiltig.

19 Förelägganden för att förhindra skada Om en överlåtelse är ogiltig får tillsynsmyndigheten meddela de förelägganden mot överlåtaren och förvärvaren som behövs för att förhindra skada för Sveriges säkerhet. Ett sådant föreläggande får förenas med vite.

20 Tvångsåtgärder Alla våra förelägganden och förbud kan kombineras med tvångsåtgärder enligt 15 kap. RB, t.ex. kvarstad. Det krävs att tvångsåtgärden behövs för att ändamålet med förbudet eller föreläggandet inte ska motverkas och det är proportionerligt. Stockholms TR beslutar på ansökan av tillsynsmyndigheten Ska omprövas minst var fjärde vecka och upphävas direkt åtgärden inte längre behövs.

21 Tillsyn Försvarsmakten och Säkerhetspolisen blir samordningsmyndigheter och tillsynar de mest skyddsvärda verksamheterna Samordningsmyndigheterna ska följa upp, utvärdera och utveckla tillsynsarbetet inom respektive myndighets tillsynsområde i samråd utveckla och tillhandahålla metodstöd för tillsyn, verka för erfarenhetsutbyte och förmedla relevant hotinformation till tillsynsmyndigheterna. Utpekade tillsynsmyndigheter med särskild sakkunskap på de områden där det typiskt sett bedrivs säkerhetskänslig verksamhet Fyra länsstyrelser delar på övriga områden

22 Vilka omfattas av tillsyn? Tillsynsmyndigheten ska tillsyna säkerhetsskyddet hos verksamhetsutövare som omfattas av säkerhetsskyddslagen, Tillsynsmyndigheten får tillsyna säkerhetsskyddet hos utomstående aktörer som har ingått säkerhetsskyddsavtal och utomstående verksamhetsutövare som aktören har anlitat inom ramen för säkerhetsskyddsavtalet. Tillsynens inriktning Tillsynsmyndigheten ska utöva tillsyn över att säkerhetsskyddslagen och föreskrifter som har meddelats i anslutning till lagen följs.

23 Fördelningen av tillsynsansvaret Försvarsmakten Säkerhetspolisen Fortifikationsverket och Försvarshögskolan samt de myndigheter som hör till Försvarsdepartementet Domstolarna som inte hör till Försvarsdepartementet, Domstolsverket, Åklagar-myndigheten, Polismyndigheten, Ekobrottsmyndigheten, Kriminalvården, Kustbevakningen, Tullverket, Skatteverket, Försäkringskassan, Pensions-myndigheten, Statens servicecenter, Riksgäldskontoret, Finansinspektionen, Statens fastighetsverk, Inspektionen för strategiska produkter, MSB, Lantmäteriet, Post- och telestyrelsen, Transportstyrelsen, Affärsverket svenska kraftnät, Strålsäkerhetsmyndigheten, Statens energimyndighet samt Länsstyrelserna i Stockholms, Skåne, Västra Götalands län och Norrbottens län

24 Affärsverket svenska kraftnät Transportstyrelsen Post- och telestyrelsen Försvarets materielverk Finansinspektionen Statens energimyndighet Enskilda verksamhetsutövare inom området elförsörjning samt enskilda verksamhetsutövare inom området Dammanläggningar Sjöfartsverket, Trafikverket, Luftfartsverket och enskilda verksamhetsutövare inom områdena civil luftfart, vägtrafik, sjöfart och järnväg Enskilda verksamhetsutövare inom områdena elektronisk kommunikation och posttjänster Enskilda verksamhetsutövare inom området försvarsmateriel enskilda verksamhetsutövare inom området finansiella företag samt motsvarande utländska företag som är etablerade i Sverige enskilda verksamhetsutövare inom områdena fjärrvärme-, naturgas-, olje- och drivmedelsförsörjning

25 Strålsäkerhetsmyndigheten Lst i Stockholms län Lst i Skåne Enskilda verksamhetsutövare inom området kärnteknisk verksamhet, Myndigheter, kommuner och landsting som hör till Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Värmlands, Gotlands, Örebro, Dalarnas eller Gävleborgs län samt enskilda verksamhetsutövare som har sitt säte i något av dessa län, om de inte hör till någon annan tillsynsmyndighets tillsynsområde, utom Säkerhetspolisen, Myndigheter, kommuner och landsting som hör till Kronobergs, Blekinge, Kalmar eller Skåne län och enskilda verksamhetsutövare som har sitt säte i något av dessa län, om de inte hör till någon annan tillsynsmyndighets tillsynsområde,

26 Lst Västra Götaland Lst i Norrbotten Myndigheter, kommuner och landsting som hör till Hallands, Jönköpings, Västra Götalands eller Östergötlands län och enskilda verksamhetsutövare som har sitt säte i något av dessa län, om de inte hör till någon annan tillsynsmyndighets tillsynsområde Myndigheter, kommuner och landsting som hör till Västernorrlands, Jämtlands, Västerbottens eller Norrbottens län och enskilda verksamhetsutövare som har sitt säte i något av dessa län, om de inte hör till någon annan tillsynsmyndighets tillsynsområde

27 Anmälningskyldighet Det behövs en bättre överblick över vilken säkerhetskänslig verksamhet som bedrivs. Den som bedriver säkerhetskänslig verksamhet ska utan dröjsmål anmäla det till tillsynsmyndigheten. Samma skyldighet gäller när verksamheten upphör. Sanktionsavgift för den som försummar anmälningsskyldigheten (vi återkommer till frågan om sanktionsavgift).

28 Nya tillsynsbefogenheter 1. Informationsskyldighet Den som står under tillsyn är skyldig att tillhandahålla den information som behövs. 2. Tillträdesrätt 3. Tillsynsföreläggande och handräckning. Tillsynsmyndigheten får förelägga den som står under tillsyn att tillhandahålla information och ge tillträde enligt 1 och 2. Får förenas med vite. Kan även begära handräckning av Kronofogdemyndigheten. 4. Åtgärdsförelägganden. Tillsynsmyndigheten får besluta de förelägganden som behövs för att de som omfattas av tillsyn ska fullgöra skyldigheter enligt lagen eller föreskrifter som har meddelats i anslutning till den. Ett föreläggande får förenas med vite.

29 Sanktionsavgift Några av de mest centrala bestämmelserna beläggs med sanktionsavgift. Sanktionsavgiften åläggs verksamhetsutövaren, och i vissa fall en aktie- eller andelsägare som åsidosätter sina skyldigheter i samband med en överlåtelse. Beloppsintervall miljoner kr Beslutas av tillsynsmyndigheten

30 Säkerhetsskyddschef Säkerhetsskyddschef blir obligatorisk för alla verksamhetsutövare, om det inte är uppenbart obehövligt. Säkerhetsskyddschefen ska leda och samordna säkerhetsskyddsarbetet och kontrollera att verksamheten bedrivs i enlighet med säkerhetsskyddsreglerna. Säkerhetsskyddschefens ansvar får inte delegeras. Säkerhetsskyddschefen ska vara direkt underställd den person som är ansvarig för verksamhetsutövarens verksamhet, t.ex. VD eller generaldirektören.

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i säkerhetsskyddsförordningen (2018:658) Utfärdad den 28 februari 2019 Publicerad den 5 mars 2019 Regeringen föreskriver i fråga om säkerhetsskyddsförordningen

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Säkerhetsskyddslag Utfärdad den 24 maj 2018 Publicerad den 31 maj 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. 1 kap. Lagens tillämpningsområde Lagen gäller för utövare

Läs mer

Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets

Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets Scandinavian Risk Solutions Creating Value by Protecting Assets Martin Waern martin.waern@srsgroup.se 072-234 93 16 2019-03-19 2 Innehåll Vad har hänt på säkerhetsskyddsområdet? Dagens lagstiftning och

Läs mer

1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen

1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen Säkerhetsskydd 1. Säkerhetsskydd 2. Säkerhetsskyddad upphandling 3. Nya säkerhetsskyddslagen Maria Mia Mörk Senior Management Consultant inom säkerhet på Knowit 26 år vid Säkerhetspolisen, bland annat

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Säkerhetsskyddsförordning Utfärdad den 31 maj 2018 Publicerad den 7 juni 2018 Regeringen föreskriver följande. 1 kap. Förordningens tillämpningsområde Tillämpningsområde 1 Denna

Läs mer

Säkerhetsskyddsavtal

Säkerhetsskyddsavtal 0 1 (10) HEMLIG I avvaktan på Sekretessprövning skall denna handling betraktas som hemlig Säkerhetsskyddsavtal Nivå 2 1 PARTER [VERKSAMHETSUTÖVARE], organisationsnummer XXXXXX-XXXX [ADRESS] [POST NR ORT]

Läs mer

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet

Förslag till Myndigheten för samhällsskydd och beredskaps föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet samhällsskydd och beredskap REMISS 1 (5) Avdelningen för risk- och sårbarhetsreducerande arbete Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet Ert datum Er referens Helena Andersson 073-026

Läs mer

Säkerhetsskyddsavtal

Säkerhetsskyddsavtal 0 1 (11) HEMLIG I avvaktan på Sekretessprövning skall denna handling betraktas som hemlig Säkerhetsskyddsavtal Nivå 1 1 PARTER [VERKSAMHETSUTÖVARE], organisationsnummer XXXXXX-XXXX [ADRESS] [POST NR ORT]

Läs mer

Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef

Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef Patrik Fältström Teknik- och Säkerhetsskyddschef paf@netnod.se 100% uptime sedan 2002 För maximal redundans och motståndskraft finns Netnod IX infrastruktur i av PTS tillhandahållna bergrum. Root DNS

Läs mer

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt?

har du råd med höjd bensinskatt? har du råd med höjd bensinskatt? 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge län. 82 535 000 kronor dyrare med bensin för invånarna här i Blekinge

Läs mer

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010

Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Prislista Personaluthyrning Dnr 96-107-2011:010 Kammarkollegiet 2013-02-27 Bilaga 2 Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län Enheten för upphandling av Varor och Tjänster Region: 2 Län: Västernorrlands län Jämtlands län

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Styrande måldokument Plan Sida 1 (10)

Säkerhetsskyddsplan. Styrande måldokument Plan Sida 1 (10) Styrande måldokument Plan Sida 1 (10) Säkerhetsskyddsplan Anneli Granberg Petter Nordqvist Sida 2 (10) Innehåll Säkerhetsskyddsplan... 1 1. Allmänt... 3 Säkerhetsskyddsåtgärder... 3 Säkerhetsskyddsklassificering...

Läs mer

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress

Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress Antal anmälda dödsfall i arbetsolyckor efter län, där arbetsstället har sin postadress 2015 1 01 Stockholm 4-1 - - - 5-03 Uppsala - - - - - - - - 04 Södermanland 1 - - - - - 1-05 Östergötland 2 - - - -

Läs mer

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och

Försvarets materielverk (FMV) org.nr STOCKHOLM. nedan kallad Myndigheten, och 1(8) Försvarets materielverk (FMV) org.nr 202100-0340 115 88 STOCKHOLM nedan kallad Myndigheten, och,,,, nedan kallat Företaget, träffar följande avtal om säkerhetsskydd i Nivå 3. Avtal om säkerhetsskydd

Läs mer

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25,

Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, Göteborg den 15-09-02 Yrkande (M) (FP) (KD) Kommunstyrelsen 15-09-09 Ärende 4.3 Angående Justitiedepartementets remiss SOU 2015:25, En ny säkerhetsskyddslag FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsen föreslås

Läs mer

Kommittédirektiv. Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd. Dir.

Kommittédirektiv. Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd. Dir. Kommittédirektiv Utkontraktering av säkerhetskänslig verksamhet, sanktioner och tillsyn tre frågor om säkerhetsskydd Dir. 2017:32 Beslut vid regeringssammanträde den 23 mars 2017 Sammanfattning En särskild

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige

Säkerhetsskyddsplan. Fastställd av kommunfullmäktige 2017-12-18 2017-12-18 153 153 Innehållsförteckning 1 Allmänna bestämmelser... 2 1.1 Säkerhetsskydd... 2 2 Syfte... 2 3 Målsättning... 3 4 Förutsättningar och ansvar... 3 5 Riktlinjer för säkerhetsskyddsarbetet...

Läs mer

Innehållsförteckning 1 Allmänt Organisation Säkerhetsskydd Säkerhetsskyddschefens uppgifter Säkerhetsskyddsanalys...

Innehållsförteckning 1 Allmänt Organisation Säkerhetsskydd Säkerhetsskyddschefens uppgifter Säkerhetsskyddsanalys... PLAN SÄKERHETSSKYDD Innehållsförteckning 1 Allmänt... 3 2 Organisation... 4 3 Säkerhetsskydd... 5 3.1 Säkerhetsskyddschefens uppgifter... 5 3.2 Säkerhetsskyddsanalys... 5 3.3 Informationssäkerhet... 5

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2009:92) om åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism; SFS 2017:675 Utkom från trycket den 30 juni 2017 utfärdad den 22 juni

Läs mer

Rubrik: Säkerhetsskyddsförordning (1996:633)

Rubrik: Säkerhetsskyddsförordning (1996:633) This document was reproduced from http://62.95.69.15/cgibin/thw?%24%7bhtml%7d=sfst_lst&%24%7boohtml%7d=sfst_dok&%24%7bsnh TML%7D=sfst_err&%24%7BMAXPAGE%7D=26&%24%7BTRIPSHOW%7D=format%3 DTHW&%24%7BBASE%7D=SFST&%24%7BFORD%7D=FIND&%24%7BFREETEXT

Läs mer

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län

Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? Redovisning av fråga 1 per län Vilken är din dröm? - Blekinge 16 3 1 29 18 1 4 Blekinge Bas: Boende i aktuellt län 0 intervjuer per län TNS SIFO 09 1 Vilken är din dröm? - Dalarna 3

Läs mer

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Remiss 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Remiss av betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) ABB Affärsverket Svenska kraftnät Arboga kommun Business Sweden

Läs mer

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018

Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 samhällsskydd och beredskap 1 (5) Ert datum Er referens Enheten för samverkan och planering Sofie Gustavsson Enligt sändlista Inbjudan att söka medel från anslag 2:4 Krisberedskap för 2018 De myndigheter

Läs mer

Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. (Ju 2017/07544/L4)

Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet. (Ju 2017/07544/L4) Skärpt kontroll av statliga myndigheters utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig verksamhet (Ju 2017/07544/L4) 1 Promemorians huvudsakliga innehåll I promemorian föreslås begränsningar i statliga

Läs mer

Säkerhetsskydd en översikt. Thomas Palfelt

Säkerhetsskydd en översikt. Thomas Palfelt Säkerhetsskydd en översikt Thomas Palfelt Innehåll Begrepp och definitioner Regelverk Ansvar och ledning Säkerhetsplanering Säkerhetsprövning Informationssäkerhet IT-säkerhet Signalskydd Tillträdesbegränsning

Läs mer

Kvinnors andel av sjukpenningtalet

Kvinnors andel av sjukpenningtalet Vägen till ett sjukpenningtal på 9,0 Kvinnors andel av sjukpenningtalet Redovisning 2016-12-27 Sid 1 December 2016 Vägen till 9,0 Kvinnors andel av sjp-talet 6,5 6,2 7,3 8,3 7,9 7,3 6,8 6,8 6,8 6,8 8,3

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) Bilaga 5 Datum 2014-07-16 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan Polismyndigheten i Västernorrlands län Box [fylls i vid undertecknandet] Postadress/nr [fylls i vid undertecknandet] nedan kallad Polisen

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. juli 2015 Pressmeddelande för Västerbotten juli 2015 Uppsala Halland Gotland Norrbotten Stockholm Jönköping Dalarna Västerbotten Västra Götaland Kalmar Jämtland Värmland Örebro Kronoberg Västernorrland Östergötland

Läs mer

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information

Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Promemoria 2017-07-24 Statsrådsberedningen Gräns för utkontraktering av skyddsvärd information 1. Regeringen avser att sätta en gräns för utkontraktering av skyddsvärd information Enligt Säkerhetspolisen

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen Polisens verksamhetsstöd Administrativa enheten Upphandlingssektionen SÄKERHETSSKYDDSAVTAL Diarienr (åberopas vid korrespondens) Ärendebeteckning 958 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) A121.995/2014 1 mellan Polismyndigheten i Södermanlands län (202100-0076), Box 348, 631 05 Eskilstuna som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och

Läs mer

Vägledning i säkerhetsskydd. Säkerhetsskyddad upphandling

Vägledning i säkerhetsskydd. Säkerhetsskyddad upphandling Vägledning i säkerhetsskydd Säkerhetsskyddad upphandling Juni 2019 Produktion: Säkerhetspolisen, juni 2019 Grafisk formgivning: Säkerhetspolisen Typografi: Eurostile och Swift Innehåll 1 Introduktion 4

Läs mer

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen

Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen Diarienummer: 714-A532.676/2014 1 BILAGA 10 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan Polismyndigheten, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Polisen och Företaget (org.

Läs mer

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post:

För ytterligare information: Stefan Håkansson, pressekreterare Svenska kyrkan, E post: Andel som känner sig mycket eller ganska stressad inför julen. Andel som får lite eller mycket sämre humör i julruschen Gotland 22 Stockholm 30 Stockholm 21 Södermanland 30 Uppsala 21 Västernorrland 30

Läs mer

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården

Levnadsvanor diskuteras i samband med besök i primärvården 1 Alkoholvanor diskuterades Ålder 44 år eller yngre 24 22,7-24,7 18 17,3-18,5 20 19,1-20,1 45-64 år 29 * 28,4-29,8 17 16,6-17,5 22 * 21,2-22,1 65-74 år 25 23,8-25,3 14 * 13,6-14,7 19 18,3-19,2 75 år och

Läs mer

Informationssäkerhet och offentlig upphandling

Informationssäkerhet och offentlig upphandling Informationssäkerhet och offentlig Staffan Malmgren, Legal Technology Officer 1 Agenda > Ny säkerhetsskyddslag > Cloud Act och molntjänster > Upphandla informationssäkert 2 Ny säkerhetsskyddslag 3 Ny säkerhetsskyddslag

Läs mer

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten Datum 2014-04-27 Saknr och diarienummer 914-A198.231/2013 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN, (202100-0076), Box 12256, 102 26 Stockholm som företräder staten, nedan kallad Myndigheten

Läs mer

Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg

Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg Säkerhetshöjande åtgärder inom VA Några exempel från Kretslopp och vatten i Göteborg 2018-03-14 Helena Hallagård / Säkerhetschef / Säkerhetsskyddschef Kretslopp och vatten Göteborgs Stad kärnprocesser

Läs mer

Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler. Alireza Hafezi

Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler. Alireza Hafezi Molntjänster och utkontraktering av kritisk verksamhet lagar och regler Alireza Hafezi Säkerhetsskydd?! 2 Säkerhetsskyddslagen, 6 : Med säkerhetsskydd avses: > skydd mot spioneri, sabotage och andra brott

Läs mer

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286

1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 1 (5) Säkerhetsskyddsplan för Motala kommun Antagen av kommunstyrelsen 2009-11-17, 286 2 (5) 1. Omfattning och syfte Enligt säkerhetsskyddslagen (1996:627) och säkerhetsskyddsförordningen (1996:633) ska

Läs mer

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2)

SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) Bilaga 3 PVS-714-2720/11 1(5) SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 2) mellan RIKSPOLISSTYRELSEN Box 12256 102 26 Stockholm nedan kallad RPS och Företaget AB, org.nr. : Kontaktmän hos RPS och Företaget. RPS: (projektansvarig)

Läs mer

Datum: 2011-01-04. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA).

Datum: 2011-01-04. SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Datum: 2011-01-04 Diarienr: AD- SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (nivå 3) VID SÄKERHETSSKYDDAD UPPHANDLING (SUA). Mellan Polismyndigheten i Västra Götaland, 202100-0076 Box 429 401 26 Göteborg nedan kallad Polismyndigheten

Läs mer

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2)

Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) Bilaga B Mall säkerhetsskyddsavtal (nivå 2) [Myndigheten], org.nr [111111-1111], [Alfagatan 1], [111 11] [Stockholm], som företräder staten, nedan kallad Myndigheten och [Företaget AB], org.nr [222222-2222],

Läs mer

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015

Pressmeddelande för Västerbotten. maj 2015 Pressmeddelande för Västerbotten maj 2015 Uppsala Stockholm Halland Stockholm Halland Västerbotten Jönköping Västerbotten Jönköping Dalarna Västra Götaland Norrbotten Kalmar Norrbotten Jämtland Kalmar

Läs mer

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013

Pressmeddelande för Norrbotten. december 2013 Pressmeddelande för Norrbotten december 2013 Procent 20 Norrbottens län Inskrivna arbetslösa i procent av arbetskraften* januari 1994 - - december oktober 2013 15 10 5 0 1994 1996 1998 2000 2002 2004 2006

Läs mer

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR

UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR 1 (6) Datum 2017-08-30 Diarienr (åberopas) Polismyndigheten BILAGA 5 UTKAST SÄKERHETSSYDDSAVTAL NIVÅ 3 UPPHANDLING AV DUELLSTÄLL TILL SKJUTBANOR Polismyndigheten, org.nr. 202100-0076, Box 122 56, 102 26

Läs mer

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik

Transportolycksfall med fordon företrädesvis avsedda för vägtrafik Appendix 1 till rapporten Statistik över skador bland barn i Sverige avsiktliga och oavsiktliga. Socialstyrelsen, Epidemiologiskt Centrum, februari 2007 Barn, 0-17 år, som vårdats inskrivna på sjukhus

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om ändring i förordningen (2006:942) om krisberedskap och höjd beredskap; SFS 2008:1003 Utkom från trycket den 5 december 2008 utfärdad den 20 november 2008. Regeringen

Läs mer

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget.

Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) Kammarrätten lämnar följande synpunkter på det remitterade förslaget. REMISSYTTRANDE 1 (5) Datum Diarienr 2019-04-05 KST 2019/09 Ert datum Ert diarienr 2018-12-20 Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet Betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Läs mer

Policy för säkerhetsskydd

Policy för säkerhetsskydd Policy för säkerhetsskydd Ks/2013:359 kommunfullmäktige kommunstyrelsen övriga nämnder förvaltning Policy för säkerhetsskydd Fastställd av kommunfullmäktige 2013-09-26 238 Allmänna bestämmelser Från den

Läs mer

Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun

Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Säkerhetsskyddsplan för Piteå kommun Plan/Program 2013-11-18, 190 Kommunfullmäktige Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016

Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Antal hyreshusenehter per län för hyreshustaxeringen 2016 Länsnamn Beskrivning Antal Blekinge län Hyreshusenhet, tomtmark. 74 Blekinge län Hyreshusenhet, med saneringsbyggnad 2 Blekinge län Hyreshusenhet,

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Förordning om krisberedskap och bevakningsansvariga myndigheters åtgärder vid höjd beredskap; SFS 2015:1052 Utkom från trycket den 29 december 2015 utfärdad den 17 december 2015.

Läs mer

Då kommunen inte tidigare haft någon säkerhetsskyddschef behöver kommunstyrelsen utse en samt en ersättare för denne.

Då kommunen inte tidigare haft någon säkerhetsskyddschef behöver kommunstyrelsen utse en samt en ersättare för denne. TJÄNSTESKRIVELSE 2016-05-04 Kommunstyrelsen Thomas Jansson Kanslichef Telefon 08 555 010 09 thomas.jansson@nykvarn.se säkerhetsskyddschef KS/2016:182 Beslut att utse Förvaltningens förslag till beslut

Läs mer

Företagarpanelen Q Dalarnas län

Företagarpanelen Q Dalarnas län Företagarpanelen Q4 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 6 4 80 33 31 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 42 41 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82)

Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82) YTTRANDE Vårt ärendenr: 2019-03-15 Avdelningen för juridik Per Henningsson, Magnus Ljung Avdelningen för tillväxt och samhällsbyggnad Markus Planmo Justitiedepartementet 103 33 STOCKHOLM Kompletteringar

Läs mer

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting

Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Kömiljard 1 (jan., feb., mars) 2010: ersättning per landsting Besök Behandling/operation Total Rangording kömiljard kömiljard Resultat per Resultat per per Landsting 1 Halland 96% 4 816 269 16 97% 4 684

Läs mer

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen

Kvinnors och mäns företag i Sverige och i länen Kvinnors och mäns i Sverige och i länen Statistik från SCB:s RAMS-databas (2006, 2008, 2010 & 2012), bearbetat av Tillväxtverket 1 Om statistiken Anger ens operativa sledare, dvs. den person som sköter

Läs mer

Säkerhetsskyddade upphandlingar

Säkerhetsskyddade upphandlingar Säkerhetsskyddade upphandlingar Arash Theodore Iahanie 5 april 2019 Varför säkerhetsskydd i upphandlingar? Förebyggande åtgärder vidtas för att skydda Sverige mot brott som har betydelse för Sveriges säkerhet.

Läs mer

Praktik i staten 2019

Praktik i staten 2019 PM 1 (6) Praktik i staten 2019 Regeringen har uppdragit åt myndigheterna gemensamt att under perioden 1 april 2016 till 31 december 2020 ställa praktikplatser till förfogande åt Arbetsförmedlingen. Myndigheterna

Läs mer

REMISSVAR. Rättsenheten Justitiedepartementet Stockholm. Remissvaret följer promemorians disposition.

REMISSVAR. Rättsenheten Justitiedepartementet Stockholm. Remissvaret följer promemorians disposition. 0 REMISSVAR Rättsenheten 1 (6) HEMLIG Mottagare Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Er referens Ju2017/07544/L4 Remiss av promemorian Skärpt kontroll av utkontraktering och överlåtelse av säkerhetskänslig

Läs mer

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016

Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Företagarpanelen om el och energi Januari 2016 Är det viktigt för ditt företag med el till konkurrenskraftiga priser? 100, 90, 80, 70, 60, 50, 40, 30, 2 3 20, 10, 0, Ja, det har en avgörande betydelse

Läs mer

Företagarpanelen Q Hallands län

Företagarpanelen Q Hallands län Företagarpanelen Q3 2014 s län Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för 6 mån sedan 100 90 5 2 80 34 40 70 60 Vet ej/ej svar 50 40 43 44 Högre Oförändrat Lägre 30 20

Läs mer

Polismyndigheten i Uppsala län

Polismyndigheten i Uppsala län Polismyndigheten i Uppsala län Säkerhetsskyddsavtal Datum Diarienummer 2012-04-10 PVS-913-5969/11 AA 913-2081/12 Handläggare Siv Forsberg Er referens 1 SÄKERHETSSKYDDSAVTAL (NIVÅ 3) mellan Polismyndigheten

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2009 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

Remissvar avseende betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82 )

Remissvar avseende betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen (SOU 2018:82 ) REMISSVAR Datum Vår referens Sida 2019-03-29 Dnr: 19-70 1(8) Er referens Ju2018/05292/L4 Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Remissvar avseende betänkandet Kompletteringar till den nya säkerhetsskyddslagen

Läs mer

Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag

Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Justitieutskottets betänkande Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Sammanfattning Utskottet föreslår att riksdagen antar regeringens förslag till en ny säkerhetsskyddslag.

Läs mer

Att skydda det mest skyddsvärda

Att skydda det mest skyddsvärda Att skydda det mest skyddsvärda Säkerhetsanalys grunden för ett väl anpassat säkerhetsskydd Malin Fylkner, Chefsanalytiker 2 På agendan står Vad är säkerhetsskydd? Hotet mot det skyddsvärda Säkerhetsanalys

Läs mer

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse

Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Tabell 8. Rankingpoäng utifrån kvaliteten på myndigheters miljöpolicy, miljömål och måluppfyllelse Myndighet Ranking 2013 Ranking 2014 Göteborgs universitet* 9 10 Havs- och Vattenmyndigheten* 5 10 Högskolan

Läs mer

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser

8 Regeringskansliet. Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät (SOU 2019:30) Remissinstanser 8 Regeringskansliet Remiss 2019-06-25 12019/01809/E Infrastrukturdepartementet Departementssekreterare Filip Vestling 08-405 88 66 076-525 53 10 Remiss av betänkandet Moderna tillståndsprocesser för elnät

Läs mer

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34)

Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remiss 2019-06-27 Fö2019/00661/RS Försvarsdepartementet Rättssekretariatet Remittering av slutbetänkandet Förbättrat skydd för totalförsvaret (SOU 2019:34) Remissinstanser Affärsverket svenska kraftnät

Läs mer

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård

1. Inledning. Henrik Kvennberg Axel Starck Caroline Sigesgård Tillsyn över allmän kameraövervakning genomförd av länsstyrelserna gällande skolor och restauranger 212 1. Inledning Enligt 21 lagen (1998:15) om allmän kameraövervakning utövar länsstyrelsen tillsyn över

Läs mer

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster

Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Informationssäkerhet för samhällsviktiga och digitala tjänster Betänkande av Utredningen om genomförande av NIS-direktivet Stockholm 2017 SOU 2017:36 Sammanfattning Bakgrund I juli 2016 antog Europaparlamentet

Läs mer

Företagarpanelen Q Kalmar län

Företagarpanelen Q Kalmar län Företagarpanelen Q4 2012 län Företagsamma människor och konkurrenskraftiga företag i gemenskap leder Sverige till ökat välstånd. Produktionen/försäljningsvolymen Produktionen/försäljningsvolymen, idag/för

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Safin Hassan Fordonsinformationsavdelningen Enheten Utveckling och Förvaltning Transportstyrelsens

Läs mer

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism

Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism Åtgärder mot penningtvätt och finansiering av terrorism 1 Vad är penningtvätt och finansiering av terrorism? Penningtvätt är när man försöker få pengar som kommer från brottslig verksamhet att omvandlas

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (22) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enhet teknik väg Peter Kinner Fordonsinformationsavdelningen Enheten Utveckling och Förvaltning Transportstyrelsens

Läs mer

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge.

40% 35% 30% 25% 20% 15% 10% Kalmar. Östergötland Sverige. Kronoberg. Norrbotten. Stockholm. Halland Jämtland. Uppsala. Blekinge. 4 35% 3 25% 15% 1 5% bussföretag (*för att bli NTF-godkänd krävs en trafiksäkerhetspolicy, godkänd hastighetsregulator, två eller trepunktsbälte på samtliga platser, alkolås, information om trafiksäkerhet

Läs mer

Svensk författningssamling 1988:868

Svensk författningssamling 1988:868 Svensk författningssamling 1988:868 Det kan förekomma fel i författningstexterna, och bilagor kan saknas. Kontrollera därför alltid mot den tryckta versionen. Lag (1988:868) om brandfarliga och explosiva

Läs mer

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor

Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1) om miljö- och trafiksäkerhetskrav för myndigheters bilar och bilresor 1 (21) Datum Dnr/Beteckning Handläggare Anna-Karin Bergström Väg- och järnvägsavdelningen Enheten för teknik och trafik Sektion fordonsteknik väg Transportstyrelsens uppföljning enligt förordning (2009:1)

Läs mer

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor

Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Polismyndigheternas tillståndsprövning och tillsynsverksamhet enligt lagen (1988:868) om brandfarliga och explosiva varor Årsredovisning 2008 MSB:s kontaktperson: Helen Cerwall, 010-240 53 42 2 3 Innehållsförteckning

Läs mer

SÄKERHETSHANDBOKEN STADSNÄTEN OCH FÖRENINGENS NÄTSÄKERHETSARBETE. Jimmy Persson Chef Utveckling & Säkerhet

SÄKERHETSHANDBOKEN STADSNÄTEN OCH FÖRENINGENS NÄTSÄKERHETSARBETE. Jimmy Persson Chef Utveckling & Säkerhet SÄKERHETSHANDBOKEN STADSNÄTEN OCH FÖRENINGENS NÄTSÄKERHETSARBETE Jimmy Persson Chef Utveckling & Säkerhet Jimmy.persson@ssnf.org 08-214 640 Seminariepass: 8 SÄKERHETSHANDBOKENS INNEHÅLL 1. Inledning 2.

Läs mer

Samtliga 21 landsting och regioner

Samtliga 21 landsting och regioner Samtliga 21 landsting och regioner Antal timmar övertid/mertid/fyllnadstid under 2016, samt vad det kostar och motsvarar i tjänster Övertidstimmar: 2 741 964 Snittkostnad/timme 333,19 kronor Totalkostnad:

Läs mer

Karin Erlingsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll

Karin Erlingsson (Justitiedepartementet) Lagrådsremissens huvudsakliga innehåll Lagrådsremiss Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Regeringen överlämnar denna remiss till Lagrådet. Stockholm den 16 november 2017 Morgan Johansson Karin Erlingsson

Läs mer

Rangordning Personaluthyrning Dnr 96-107-2011

Rangordning Personaluthyrning Dnr 96-107-2011 Kammarkollegiet Statens inköpscentral Region: 1 Län: Norrbottens län Västerbottens län 2013-03-19 Bilaga 1 4 Academic Work Sweden AB 5 Bemannia AB 1 2 3 4 5 Manpower AB StudentConsulting Sweden AB Perido

Läs mer

De 10 branscher med flest antal konkurser i riket innevarande år

De 10 branscher med flest antal konkurser i riket innevarande år Totalt Riket 25 Tillverkning av metallvaror utom maskiner och apparater 26 27-1 6 236 6 179 0,42 0,43-3% 41 Byggande av hus 63 78-15 11 217 11 978 0,53 0,70-24% 43 Specialiserad bygg- och anläggningsverksamhet

Läs mer

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej

:50. Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet ej Totalt Andel ja Andel nej Fråga: 9a Kan ni tänka er att erbjuda praktik/arbetsträning till en person med funktionsnedsättning? Kategori Verksamhetsområde Ja Nej Vet Andel ja Andel nej K Kommun 2 0 0 2 100,0% 0,0% 0,0% 100,0% K

Läs mer

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31)

Elektroniska fakturor vid offentlig upphandling (Ds 2017:31) Remiss 2017-06-29 Fi2017/02886/DF Finansdepartementet Avdelningen för offentlig förvaltning Enheten för digital förvaltning Veronica Eckerby veronica.eckerby@regeringskansliet.se Elektroniska fakturor

Läs mer

Regeringens proposition 2017/18:89

Regeringens proposition 2017/18:89 Regeringens proposition 2017/18:89 Ett modernt och stärkt skydd för Sveriges säkerhet ny säkerhetsskyddslag Prop. 2017/18:89 Regeringen överlämnar denna proposition till riksdagen. Stockholm den 15 februari

Läs mer

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting

Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Kömiljard - utveckling under 2012 samt statsbidrag per landsting Andel väntande inom 60 dagar Kömiljard besök andel väntande inom 60 dagar 100 90 80 70 60 2012 2011 2010 50 40 30 Jan Feb Mar Apr Maj Jun

Läs mer

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008

Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 2008 Diagram 1. Share of activities by type of activity 2008 Diagram 1. Andel aktiviteter efter verksamhetsform 28 Diagram 1. Share of activities by type of activity 28 Annan gruppverksamhet 11% Studiecirklar 44% Kulturprogram 45% Diagram 1. Andel aktiviteter efter

Läs mer

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket.

Bilaga. Affärsverket svenska kraftnät. Allmänna reklamationsnämnden. Arbetsdomstolen. Arbetsförmedlingen. Arbetsgivarverket. Bilaga Affärsverket svenska kraftnät Allmänna reklamationsnämnden Arbetsdomstolen Arbetsförmedlingen Arbetsgivarverket Arbetsmiljöverket Barnombudsmannen Blekinge tekniska högskola Bokföringsnämnden Bolagsverket

Läs mer

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning

Remiss av promemorian Kommunikation för vår gemensamma säkerhet ansvarsfrågor och samordning Remiss 2017-07-05 Ju2017/04517/SSK Justitiedepartementet Enheten för samordning av samhällets krisberedskap Departementssekreterare Maria Pereswetoff-Morath 08-405 47 53 070-337 03 56 Remiss av promemorian

Läs mer

Avsaknad av kommunal kompetens i utredningen

Avsaknad av kommunal kompetens i utredningen 1 (15) DATUM DNR 2019-04-05 KS/2018:385 Yttrande Justitiedepartementet Ju2018/05292/L4 ju.remissvar@regeringskansliet.se ju.l4@regeringskansliet.se Yttrande över betänkandet Kompletteringar i nya säkerhetsskyddslagen

Läs mer

Polismyndighetens författningssamling

Polismyndighetens författningssamling Polismyndighetens författningssamling ISSN 2002-0139 Utgivare: Martin Valfridsson Säkerhetspolisens föreskrifter om säkerhetsskydd; beslutade den 11 februari 2019. Utkom från trycket den 27 februari 2019

Läs mer

Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland

Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland BESLUTSUNDERLAG 1/2 Centrum för verksamhetsstöd och utveckling Sabina Nideborn 2017-01-13 Dnr: RS 2017-52 Regionstyrelsen Fastställande av Säkerhetsskyddplan Region Östergötland Region Östergötland ska

Läs mer

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013

Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Statistik om psykiatrisk tvångsvårdenligt lagen om psykiatrisk tvångsvård (LPT), år 2013 Avdelningen för statistik och jämförelser Sanna Tiikkaja Herman Holm Diarienr. 44123/2014 Psykiatrisk tvångsvård

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer

Antal självmord Värmland och Sverige

Antal självmord Värmland och Sverige Antal självmord Värmland och Sverige Ordförklaring Självmordstal (SM-tal) = Antal självmord per 0 000 personer. Säkra självmord = Inget tvivel om att det är ett självmord. Osäkra självmord = Oklart om

Läs mer