Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng"

Transkript

1

2

3 IT-FAKULTETEN Dnr G 2016/178 Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng Software Engineering and Management Bachelor s programme, 180 credits Grundnivå/N1SOF 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd av fakultetsstyrelsen för IT-fakulteten Denna utbildningsplan gäller från och med (höstterminen 2017). Institutionen för data- och informationsteknik, avdelningen för Software Engineering, ansvarar för utbildningsprogrammet. 2. Utbildningsprogrammets syfte Genom att utforma smarta och effektiva IT-lösningar kan vi påverka människors framtid. Människor som med hjälp av teknik och management skapar innovativa produkter är eftertraktade över hela världen. Syftet med programmet Software Engineering and Management är att ge studenter de teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter som krävs för att kunna verka i en kunskapsintensiv och föränderlig IT-industri. Centralt i programmet är metoder och tekniker för att utveckla dataapplikationer, att ställa rätt frågor till kunderna, att omvandla särskilda kundförfrågningar till design och att leda projekt, organisationer och utvecklingsteam. Utbildningen bidrar till att studenter utvecklar tekniska kunskaper, förmågor att analysera problem, att beräkna tid och kostnader för större projekt samt att kommunicera och interagera med kunder och andra aktörer i stora programvaruutvecklingsprojekt. I programmet får studenterna arbeta med ingenjörs- och ledningsproblem från alla områden inom Software Engineering: Hur specificerar stora organisationer programvaror? Hur säkerställs sunda arkitekturer? Vilka verktyg och plattformar för olika programmeringsspråk kan användas för att utveckla mjukvara? Hur uppnås och tillhandahålls kvalitet? Vilka utmaningar innebär decennielånga livstider bland programvaror? Hur kan nya programvaruidéer realiseras till framgångsrika företag? Hur ska man agera i ett industriellt utvecklingssammanhang? 1 (8)

4 Inom utbildningen läggs stor vikt vid det nära förhållandet till industrin och projektsamarbete i en internationell miljö. Programmets studenter vistas i en internationellt präglad akademisk miljö där teoretiska kunskaper är av betydelse samtidigt som de får möjlighet att utvecklas som professionella praktiker då de ställs inför verkliga problem med anknytning till IT-industrin. Efter avslutad utbildning kan studenten arbeta inom IT-industrin som till exempel systemutvecklare, programmerare och testare. 3. Examen som utbildningsprogrammet leder till Efter fullbordat program om 180 högskolepoäng (hp), varav 150 hp med fördjupning inom huvudområdet Software Engineering, utfärdas på begäran av studenten ett examensbevis med benämningen filosofie kandidatexamen med huvudområdet Software Engineering. För kandidatexamen ska studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) omfattande minst 15 hp inom huvudområdet. 4. Huvudområde för utbildningen Utbildningens huvudområde är Software Engineering. Ansvarig institution är institutionen för dataoch informationsteknik. 5. Mål Utbildning på grundnivå ska utveckla studenternas förmåga att göra självständiga kritiska bedömningar, förmåga att självständigt urskilja, formulera och lösa problem, och beredskap att möta förändringar i arbetslivet. Inom det område som utbildningen avser ska studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att söka och värdera kunskap på vetenskaplig nivå, följa kunskapsutvecklingen, och utbyta kunskaper även med personer utan specialkunskaper inom område. (Högskolelagen (SFS 2009:1037), 1 kap, 8) Mål för kandidatexamen enligt högskoleförordningen Kunskap och förståelse För kandidatexamen ska studenten visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor. 2 (8)

5 Färdighet och förmåga För kandidatexamen ska studenten visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer, visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar, visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser. Värderingsförmåga och förhållningssätt För kandidatexamen ska studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens. (Högskoleförordningen, examensordning, bilaga 2) 5.2. Lokala mål Kunskap och förståelse För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engineering ska studenten kunna redogöra för grundläggande begrepp inom programmeringsspråk, känna till olika framgångsfaktorer som påverkar ett programvaruutvecklingsprojekt, känna till tekniker för projekt- och tidshantering som kan vara användbara för att uppnå mål relaterade till software engineering känna till effektiva metoder, tekniker och verktyg för att kunna utforma och implementera programvaruprojekt, kunna redogöra för vikten av samarbete inom programvaruutveckling, kunna redogöra för de olika faser som utgör programvaruutvecklingens livscykler, kunna redogöra för de utmaningar som medföljer hantering av processförändringar i programvaruutvecklingsorganisationer, kunna redogöra för affärsmässiga, kommersiella och ekonomiska aspekter av programvaruutveckling, samt förstå vikten och innebörden av etik i software engineering. Färdighet och förmåga För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engineering ska studenten 3 (8)

6 kunna tillämpa problemlösnings- och analytiska förmågor på programvaruutveckling, med utgångspunkt i algoritmer kunna beskriva och bedöma datorprogram, kunna arbeta effektivt inom olika faser av programvaruutvecklingens livscykel, kunna analysera krav på programmeringsproblem och designlösningar, kunna konstruera, testa och dokumentera programvarusystem, vara en deltagande medlem i ett stort programvaruutvecklingsteam, kunna tillämpa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att omvandla programvaruidéer till framgångsrika nystartade företag, kunna använda lämpliga programmeringsspråk och tekniker för diagram för att utveckla programvarusystem med hög kvalitet med hjälp av mjukvaruutvecklingsverktyg, kunna upprätta och tillämpa metriker för att fastställa status gällande utfört, kvalitet och funktionalitet för en programvara, system och produkt kunna utveckla högkvalitativa produkter och lösningar i olika domäner såsom inbyggda system, webb, och mobilapplikationer, kunna identifiera relevanta teorier och lämpliga praktiker för att hantera processförändringar i programvaruutvecklingsorganisationer, kunna arbeta effektivt med öppna problemställningar inom programvaruutveckling med hjälp av lämpliga teorier och metoder, samt kunna identifiera, undersöka och kritiskt granska vetenskapliga publikationer som rör software engineering. Värderingsförmåga och förhållningssätt För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engingeering ska studenten kunna tillämpa teoretisk och praktisk kunskap om utformande, utvecklande, samt granskade programvarusystem mot bakgrund av deras respektive designkrav, och visa kunskap och förståelse inom programmeringens grunder, metoder och verktyg för programvaruutveckling, miljöer för utveckling, samt människliga faktorer som rör programvaruutveckling. 6. Utbildningsprogrammets huvudsakliga innehåll och upplägg Utbildningen består av kurser inom software engineering och software management. Programmet omfattar totalt 180 hp. Av dessa utgörs 150 hp av obligatoriska kurser inom huvudområdet Software Engineering, varav 15 hp självständigt arbete (examensarbete) ingår. 1 I programmet ingår 30 hp valfria kurser. I programmet tillämpas ett problem- och projektbaserat lärande där studenterna arbetar med omfattande och avancerade problemdefinitioner och lär sig strukturera och hitta lösningar på större problem. Studenterna tränas därför i att ta ansvar för sitt lärande och programmets lärare och handledare, men också den akademiska miljön, utgör ett stöd i den processen. Under programmets gång arbetar studenterna i mindre grupper med fokus på att utveckla eller tillämpa IT på ett avgränsat 1 Software Engineering and Management, kandidatprogram, 180 hp har reviderats under Av de kurser som anges som obligatoriska är många kursplaner ännu preliminära och kommer att fastställas efter hand som programmet fortlöper. 4 (8)

7 problemområde inom samhälle eller organisation. Tillvägagångsättet gör det möjligt för studenter att arbeta med större projekt och att skapa en realistisk, grupporienterad arbetsmiljö där de får erfarenhet av olika yrkesroller inom IT-industrin såsom projektledare, mjukvaruarkitekt, kvalitetsansvarig och systemutvecklare. Utbildningen bedrivs på heltid i form av föreläsningar, seminarier, lärarledda övningar och handledning samt projekt där studenten tillämpar och fördjupar sina kunskaper. Litteraturen är på engelska och all undervisning och kommunikation sker på engelska. Utbildningen bedrivs under tre läsår och sex terminer. Varje läsår innefattar två terminer om vardera 30 hp. Varje termin delas in i två studieperioder om vardera 15 hp. I varje studieperiod läser studenten normalt två kurser parallellt. Varje termin omfattar ett specifikt tema vilket återspeglas i kurser och aktuella projekt. Studiegång Programmets första och andra år omfattar enbart obligatoriska kurser inom Software Engineering. Under det tredje året kan student välja att läsa valfria kurser inom eller utanför huvudområdet. Fortsatt studiegång på programmet motiveras av resultat från tidigare kurser och projekt. För att uppnå en examen inom huvudområdet Software Engineering måste studenten erhålla godkänt resultat på samtliga obligatoriska kurser som ingår i programmet. Av nedanstående tabeller framgår vilka obligatoriska kurser som ingår i programmet. Tabell 1. Följande schema visar studiegång och ingående obligatoriska kurser under programmets första år. År 1 Termin 1: Team Programming Termin 2: Systems Development Studieperiod 1 Studieperiod 2 Studieperiod 3 Studieperiod 4 Object-Oriented Programming Requirements and User Experience Data Management Software Analysis and Design Mathematical Foundations for Software Engineering Mini Project: Team Programming Data Structures and Algorithms Mini Project: Systems Development 5 (8)

8 Tabell 2. Följande schema visar studiegång och ingående obligatoriska kurser under programmets andra år. År 2 Termin 3: Distributed Systems Development Termin 4: Cyber Physical Systems and Systems of Systems Studieperiod 1 Studieperiod 2 Studieperiod 3 Studieperiod 4 Fundamentals of Software Architecture, Mobile and Web Development Software Development Methodologies Mini Project: Distributed Systems Development Development of Embedded and Real- Time Systems Software Quality and Testing Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems 15 hp Tabell 3. Följande schema visat studiegång och ingående obligatoriska och valfria kurser under programmets tredje år. År 3 Termin 5: Global and Enterprise Software Development Termin 6: Software Engineering Research and Practice Studieperiod 1 Studieperiod 2 Studieperiod 3 Studieperiod 4 Valfri kurs Valfri kurs Research Methods in Software Engineering Bachelor Thesis in Software Engineering and Management 15 hp** Valfri kurs Valfri kurs Startups and Industrial Software Product Management, * *Kursen startar i mitten av period 3 och slutar i mitten av period 4. **Kursen startar i mitten av period 3 och pågår under en och en halv studieperiod. 6 (8)

9 Valfria kurser Inom programmet kan student läsa valfria kurser inom eller utanför huvudområdet i en omfattning av 30 hp. Val av kurs inom huvudområdet utanför programmets kursutbud ska ske i samråd med programledning. Inom programmet erbjuds följande valfria kurser inom huvudområdet Software Engineering: Project: Software Innovation, 15 hp Change Management in Software Development Organizations, Global Software Development, Project: Enterprise Software Development, 15 hp Kursen Project: Software Innovation, 15 hp, är inte bunden till någon viss termin. Kursen kan fungera som en plattform för forskning och projekt knutna till industriell innovation. Kursen löper normalt över femton veckor. Kursen kan ingå som valfri kurs under termin Förkunskapskrav Grundläggande behörighet, Engelska B eller Engelska 6 och Matematik C eller Matematik 3b/3c (områdesbehörighet 4, undantag ges för Samhällskunskap A/Områdesbehörighet A4, undantag ges för Samhällskunskap 1b/1a1+1a2). Särskilda förkunskapskrav för tillträde till kurs inom program Inom programmet gäller särskilda förkunskapskrav för tillträde till kurs. Dessa förkunskapskrav är dokumenterade i respektive kursplan och anger vilka förkunskapskrav som anses nödvändiga för att student ska få registreras på en kurs inom programmet. Urval Urval sker i enlighet med högskoleförordningen och Göteborgs universitets antagningsordning för utbildning på grundnivå och avancerad nivå. 8. Platsgaranti Student har platsgaranti på obligatoriska och valfria kurser i programmet under förutsättning att förkunskapskraven är uppfyllda och att student ansöker om kurs inom program inom föreskriven ansökningsperiod. Platsgaranti på kursen Project: Software Innovation kan begränsas beroende på ämne och tillgång på handledare. För valfria kurser som inte organiseras i anslutning till programmet gäller lokala antagningsordningar och platsgaranti saknas. 9. Övergångsbestämmelser För övergångsbestämmelser för numera inställda kurser som angivits i tidigare utbildningsplaner för Software Engineering and Management (180 hp), se lokal examensbeskrivning för filosofie 7 (8)

10 kandidatexamen med huvudområdet Software Engineering, fastställd av IT-fakultetsstyrelsen (dnr G 2016/180). 10. Övrigt Tillgodoräknande av tidigare utbildning Student har i vissa fall rätt att tillgodoräkna tidigare högskolestudier i enlighet med bestämmelserna i högskoleförordningen. Utvärdering Programmets kurser utvärderas efter avslutad kurs enligt respektive kursplan. Resultatet ska användas inför planering och genomförande av kommande kurser och i sammanfattande form delges studenter vid kursstart. 8 (8)

11 IT-FACULTY Reference no. G 2016/178 Programme Syllabus for Software Engineering and Management Bachelor s programme, 180 credits Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng First Cycle/N1SOF 1. Confirmation The syllabus is confirmed by the IT Faculty Board This syllabus is to be valid from (autumn semester 2017). The Division of Software Engineering at the Department of Computer Science and Engineering is responsible for the study programme. 2. Purpose of the study programme By designing smart and efficient IT-solutions we can influence the future of peoples lives. People who with the help of technology and management create innovative products are sought after around the world. The aim of the programme in Software Engineering and Management is to provide students with theoretical knowledge and practical skills required in a knowledge-intensive and changing IT industry. The Software Engineering and Management programme is about methods and techniques for developing computer applications, asking the right questions to the customer, translating customer answers into design and managing projects, organizations and development teams. The programme will help students to develop good technical skills, the capability to analyze a problem, the ability to estimate time and cost for a larger development project and the capacity to communicate and interact with customers and other partners in a big software development project. Student will be confronted with engineering and management problems from all areas of software engineering: how do large organizations specify software?, how can they ensure sound architectures?, what language tools and platforms are available to realize software?, how is quality obtained and managed?, what are the challenges of decade long software lifetimes?, how to turn ideas into successful software startups?, and how to act in an industrial development context?. 1 (8)

12 The programme is international and open to students from around the world. The programme offers the students a technical and social environment in which they apply and develop both theoretical knowledge and practical skills. The programme has tight relationship to the IT industry and the students are introduced to realistic problems experienced in the IT industry. Within the courses and projects we collaborate with practitioners from industry and the students are introduced to guest lecturers, supervisors and workshops from industry. The close relationship to industry is an important profile of the programme. Our students are offered an academic environment in which theoretical knowledge is important and at the same time an environment in which they grow as professional practitioners. After completing the programme the student is suited for working in the IT industry in professions as for example system developers, programmers or testers. 3. Higher education qualifications to which the study programme leads After the completion of the programme with 180 credits of which 150 credits are specialised study in the main field Software Engineering, on request a degree certificate is issued with the designation Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering. For a Degree of Bachelor of Science the student must have accomplished an independent project (degree project) of at least 15 credits within the specialised study in the main field. 4. Main field of study for the programme Main field of study for the programme is Software Engineering. Responsible department is the Department of Computer Science and Engineering. 5. Learning outcomes First-cycle courses and study programmes shall develop: the ability of students to make independent and critical assessments, the ability of students to identify, formulate and solve problems autonomously, and the preparedness of students to deal with changes in working life. In addition to knowledge and skills in their field of study, students shall develop the ability to: gather and interpret information at a scholarly level, stay abreast of the development of knowledge, and communicate their knowledge to others, including those who lack specialist knowledge in the field. (The Swedish Higher Education Act (Ordinance 2009:1037), chapter 1, section 8.) 2 (8)

13 5.1. Learning outcomes for Degree of Bachelor of Science according to the Higher Education Ordinance Knowledge and understanding For a Degree of Bachelor of Science the student shall demonstrate knowledge and understanding in the main field of study, including knowledge of the disciplinary foundation of the field, knowledge of applicable methodologies in the field, specialised study in some aspect of the field as well as awareness of current research issues. Competence and skills For a Degree of Bachelor of Science the student shall demonstrate the ability to search for, gather, evaluate and critically interpret the relevant information for a formulated problem and also discuss phenomena, issues and situations critically demonstrate the ability to identify, formulate and solve problems autonomously and to complete tasks within predetermined time frames demonstrate the ability to present and discuss information, problems and solutions in speech and writing and in dialogue with different audiences, and demonstrate the skills required to work autonomously in the main field of study. Judgement and approach For a Degree of Bachelor of Science the student shall demonstrate the ability to make assessments in the main field of study informed by relevant disciplinary, social and ethical issues demonstrate insight into the role of knowledge in society and the responsibility of the individual for how it is used, and demonstrate the ability to identify the need for further knowledge and ongoing learning. (Higher Education Ordinance, Qualifications Ordinance, Annex 2) 5.2. Local learning outcomes Knowledge and understanding For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall explain the basic concepts of programming languages, understand the various factors affecting the success of a software development project, know about project and time management techniques, which may be used to achieve software engineering objectives, know about effective methods, techniques, and tools to design and implement software projects, explain the role of team work in software development, 3 (8)

14 describe the various phases of software development life cycles, understand the challenges involved in managing process changes in software development organizations, understand the business, commercial and economic context of software development, and understand the importance and role of ethics in software engineering. Competence and skills For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall apply problem-solving and analytical skills to software development, express and assess computer programs algorithmically, work effectively in different phases of software development life cycle, be able to analyze requirements of computing problems and design solutions, construct, test and document software systems, be effective member of a large software development team, apply theoretical knowledge and practical skills to turn ideas into successful software startups, use appropriate programming languages and diagramming techniques to develop high quality software systems using a variety of software tools and technologies, establish and apply metrics to determine the readiness, quality, and operability of software, systems and products, develop high quality products and solutions in various domains such as embedded systems, web, and mobile applications, identify relevant theories and best practices in managing process change in software development organizations, work effectively on open-ended software development problems using suitable theories and methods, and identify, investigate and critically assess published work in software engineering. Judgement and approach For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall demonstrate theoretical and practical knowledge of designing, developing and assessing software systems against their design requirements, and demonstrate knowledge and understanding of programming fundamentals, software development methods and tools, development environments, and human factors of software development. 6. The main content and structure of the study programme The programme consists of courses in Software Engineering and Software Management. The programme includes a total of 180 credits. Of these are 150 credits compulsory courses within the 4 (8)

15 main field of study Software Engineering, including 15 credits independent project (degree project). 1 Furthermore, the programme includes a maximum of 30 credits of optional courses. A key element of the curriculum is the focus on problem-based and project-based learning. Students work on broad and complex problem definitions and they learn to structure and solve bigger problems by dividing them into smaller tasks. All students are trained in taking responsibility for their learning and the teachers, supervisors and the educational environment are all resources in this process. Each term students break out into groups to work on a project that develops or applies IT to a significant social or organizational problem. This approach allows students to work on large projects that provide them with the opportunity to create a realistic, team-oriented work environment in which they learn different roles such as, for example, project manager, software architect, quality manager and system developer. An important skill that our students are trained in is the ability to work in groups and to find their role in a project group. The education is given in English at full time and is conducted in the form of lectures, seminars, teacher-led exercises, and supervision in connection to the exercises as well as projects in which students apply and deepen their knowledge. All literature and communication is in English. The curriculum is taught over six academic terms spanning three years. Each academic year includes two terms. The extent of each term is 30 credits. Each term is divided into two study periods, each of 15 credits. In most study periods, students attend two courses in parallel. Each of the six terms has a specific theme that influences both the courses and the term project. Study process The first two years of the programme consist of compulsory courses in Software Engineering. During the third year the student can choose optional courses within or outside the main field of study. Progression in the programme is based on the results in previous courses and projects. To graduate from the programme in the main field of study students must successfully complete all compulsory programme courses. The following schemas show all compulsory courses in the programme. 1 Software Engineering and Management, Bachelor s programme, 180 credits has been revised during Many compulsory courses mentioned above are still preliminary and will be confirmed during the coming years. 5 (8)

16 Table 1. The following schema shows the study process during year 1. All courses are compulsory. Year 1 Term 1: Team Programming Term 2: Systems Development Study period 1 Study period 2 Study period 3 Study period 4 Object-Oriented Programming Requirements and User Experience Data Management Software Analysis and Design Mathematical Foundations for Software Engineering Mini Project: Team Programming Data Structures and Algorithms Mini Project: Systems Development Table 2. The following schema shows the study process during year 2. All courses are compulsory Year 2 Term 3: Distributed Systems Development Term 4: Cyber Physical Systems and Systems of Systems Study period 1 Study period 2 Study period 3 Study period 4 Fundamentals of Software Architecture, Mobile and Web Development Software Development Methodologies Mini Project: Distributed Systems Development Development of Embedded and Real- Time Systems Software Quality and Testing Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems 15 credits 6 (8)

17 Table 3. The following schema shows the study process during year 3. Term 5 courses are optional and term 6 courses are compulsory. Year 3 Term 5: Global and Enterprise Software Development Term 6: Software Engineering Research and Practice Study period 1 Study period 2 Study period 3 Study period 4 Optional course Optional course Research Methods in Software Engineering Bachelor Thesis in Software Engineering and Management 15 credits** Optional course Optional course Startups and Industrial Software Product Management, * * This course starts in the middle of study period 3 and ends in the middle of study period 4. ** This course starts in the middle of study period 3 and runs during one and a half study periods. Optional courses Within the programme, students can study optional courses within or outside the main field of study to an extent of 30 credits. Students who wish to study optional courses within the main field but outside those offered within the programme shall consult the programme management. The curriculum includes the following optional courses within the main field of study Software Engineering: Project: Software Innovation, 15 credits Change Management in Software Development Organizations, Global Software Development, Project: Enterprise Software Development, 15 credits Project: Software Innovation course is not tied to a specific term and can be used as a platform for research and industrial innovation projects. The course typically runs during 15 weeks. The course can be used to replace any Term 5 course(s). 7. Entry requirements General entrance requirements for university studies and the Swedish course Mathematics C or equivalent. 7 (8)

18 Specific entry requirements for admission to course within the study programme Within the study programme there can be specific entry requirements for admission to individual courses. These specific entry requirements are documented in each course syllabus and state which entry requirements are necessary to be registered on a course within the study programme. Selection Selection is according to the Higher Education Ordinance and the University of Gothenburg admission regulations for education on first and second cycle. 8. Guaranteed admission Students who follow the study programme at the prescribed pace have guaranteed admission to compulsory and optional courses provided that specific entry requirements are fulfilled and the student applies to the course within the study programme within the prescribed application period. Admission to the course Project: Software Innovation depends on the availability of project topics and the availability of a supervisor from the faculty. For optional courses outside the study programme local admission regulations are valid and there is no guaranteed admission. 9. Transitional provisions For discontinued courses in earlier programme syllabus for Software Engineering and Management (180 credits), see the local degree description for the Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering confirmed by the IT Faculty Board (reference no. G 2016/180). 10. Additional information Credit transfer of former education In some cases, the student has the right to be given credit for former higher education according to the legislative regulations of the Higher Education Ordinance. Evaluation The courses of the study programme are evaluated according to each course syllabus. The result will be used for planning and implementation of upcoming courses. A summary is given to students at the start of the courses. 8 (8)

19 IT-FAKULTETEN Dnr G 2016/180 Lokal examensbeskrivning Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet Software Engineering Examensbenämning (engelsk): Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering 1. Fastställande Examensbeskrivning för filosofie kandidatexamen med huvudområdet Software Engineering vid Göteborgs universitet är fastställd av fakultetsstyrelsen för IT-fakulteten Denna lokala examensbeskrivning gäller för studenter antagna från och med (höstterminen 2017). 2. Krav för kandidatexamen 2.1 Omfattning Kandidatexamen uppnås efter att studenten fullgjort kursfordringar om 180 högskolepoäng (hp), varav minst 150 hp med successiv fördjupning inom huvudområdet Software Engineering Mål för kandidatexamen enligt högskoleförordningen Kunskap och förståelse För kandidatexamen ska studenten visa kunskap och förståelse inom huvudområdet för utbildningen, inbegripet kunskap om områdets vetenskapliga grund, kunskap om tillämpliga metoder inom området, fördjupning inom någon del av området samt orientering om aktuella forskningsfrågor. 1 (5)

20 Färdighet och förmåga För kandidatexamen ska studenten visa förmåga att söka, samla, värdera och kritiskt tolka relevant information i en problemställning samt att kritiskt diskutera företeelser, frågeställningar och situationer, visa förmåga att självständigt identifiera, formulera och lösa problem samt att genomföra uppgifter inom givna tidsramar, visa förmåga att muntligt och skriftligt redogöra för och diskutera information, problem och lösningar i dialog med olika grupper, och visa sådan färdighet som fordras för att självständigt arbeta inom det område som utbildningen avser. Värderingsförmåga och förhållningssätt För kandidatexamen ska studenten visa förmåga att inom huvudområdet för utbildningen göra bedömningar med hänsyn till relevanta vetenskapliga, samhälleliga och etiska aspekter, visa insikt om kunskapens roll i samhället och om människors ansvar för hur den används, och visa förmåga att identifiera sitt behov av ytterligare kunskap och att utveckla sin kompetens. (Högskoleförordningen, examensordning, bilaga 2) 2.3. Lokala mål för kandidatexamen Kunskap och förståelse För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engineering ska studenten kunna redogöra för grundläggande begrepp inom programmeringsspråk, känna till olika framgångsfaktorer som påverkar ett programvaruutvecklingsprojekt, känna till tekniker för projekt- och tidshantering som kan vara användbara för att uppnå mål relaterade till software engineering känna till effektiva metoder, tekniker och verktyg för att kunna utforma och implementera programvaruprojekt, kunna redogöra för vikten av samarbete inom programvaruutveckling, kunna redogöra för de olika faser som utgör programvaruutvecklingens livscykler, kunna redogöra för de utmaningar som medföljer hantering av processförändringar i programvaruutvecklingsorganisationer, kunna redogöra för affärsmässiga, kommersiella och ekonomiska aspekter av programvaruutveckling, samt förstå vikten och innebörden av etik i software engineering. Färdighet och förmåga För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engineering ska studenten 2 (5)

21 kunna tillämpa problemlösnings- och analytiska förmågor på programvaruutveckling, med utgångspunkt i algoritmer kunna beskriva och bedöma datorprogram, kunna arbeta effektivt inom olika faser av programvaruutvecklingens livscykel, kunna analysera krav på programmeringsproblem och designlösningar, kunna konstruera, testa och dokumentera programvarusystem, vara en deltagande medlem i ett stort programvaruutvecklingsteam, kunna tillämpa teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter för att omvandla programvaruidéer till framgångsrika nystartade företag, kunna använda lämpliga programmeringsspråk och tekniker för diagram för att utveckla programvarusystem med hög kvalitet med hjälp av mjukvaruutvecklingsverktyg, kunna upprätta och tillämpa metriker för att fastställa status gällande utfört, kvalitet och funktionalitet för en programvara, system och produkt kunna utveckla högkvalitativa produkter och lösningar i olika domäner såsom inbyggda system, webb, och mobilapplikationer, kunna identifiera relevanta teorier och lämpliga praktiker för att hantera processförändringar i programvaruutvecklingsorganisationer, kunna arbeta effektivt med öppna problemställningar inom programvaruutveckling med hjälp av lämpliga teorier och metoder, samt kunna identifiera, undersöka och kritiskt granska vetenskapliga publikationer som rör software engineering. Värderingsförmåga och förhållningssätt För att erhålla kandidatexamen inom huvudområdet Software Engineering ska studenten kunna tillämpa teoretisk och praktisk kunskap om utformande, utvecklande, samt granskade programvarusystem mot bakgrund av deras respektive designkrav, och visa kunskap och förståelse inom programmeringens grunder, metoder och verktyg för programvaruutveckling, miljöer för utveckling, samt människliga faktorer som rör programvaruutveckling Självständigt arbete För kandidatexamen ska studenten inom ramen för kursfordringarna ha fullgjort ett självständigt arbete (examensarbete) om minst 15 hp inom huvudområdet Software Engineering and Management Kurser inom huvudområdet Software Engineering Följande obligatoriska kurser 1 ingår i huvudområdet Software Engineering: Object-Oriented Programming, Mathematical Foundations for Software Engineering, Requirements and User Experience, 1 Software Engineering and Management, kandidatprogram, 180 hp har reviderats under Av de kurser som anges som obligatoriska är många kursplaner ännu preliminära och kommer att fastställas efter hand som programmet fortlöper. 3 (5)

22 Mini Project: Team Programming, Data Management, Data Structures and Algorithms, 7,5 hhp Software Analysis and Design, Mini Project: Systems Development, Fundamentals of Software Architecture, Mobile and Web Development, Software Development Methodologies, Mini Project: Distributed Systems Development, Development of Embedded and Real-Time Systems, Software Quality and Testing, Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems, 15 hp Research Methods in Software Engineering, Startups and Industrial Software Product Management, Bachelor Thesis in Software Engineering and Management, 15 hp 2.6. Kurser förutom huvudområdet Valfria kurser 30 hp. 3. Övergångsregler För att uppfylla examenskraven tillämpas följande övergångsregler. För varje övergångsregel anges den äldre kurskoden och den nya motsvarande kursen som ersätter denna. Regel Äldre programkurs Ny programkurs 1 DIT948 Programming, Object-Oriented Programming, 2 DIT630 User Interface and Database Design, 4,5 hp Delkurs 4,5 hp, ingår i kursen Data Management, 3 DIT545 Software Processes, 3 hp Delkurs 3 hp, ingår i kursen Software Development Methodologies, 4 DIT215 Project: Programming, 15 hp Project: Software Innovation, 15 hp 5 DIT135 Technical Analysis and Design, 4,5 hp 6 DIT725 Logic, Algorithms and Data Structures, Delkurs 4,5 hp, ingår i kursen Software Analysis and Design, Data Structures and Algorithms, 7 DIT845 Quality Management, 3 hp Delkurs 3 hp, ingår i kursen Software Quality 4 (5)

23 and Testing, 8 DIT524 Project: Systems Development, 15 hp Project: Software Innovation, 15 hp 9 DIT027 Distributed Fault-Tolerant Programming, 3 hp Delkurs 3 hp, ingår i kursen Mobile and Web Development, 10 DIT541 Software Architecture, Fundamentals of Software Architecture, 11 DIT885 Product, Projects and People Management, 4,5 hp 12 DIT029 Project: Software Architecture for Distributed Systems, 15 hp Delkurs 4,5 hp, ingår i kursen Mini Project: Team Programming, Project: Software Innovation, 15 hp 13 DIT085 Test and Verification, 6 hp Software Quality and Testing, 14 DIT165 Design and Development of Embedded Systems, 6 hp 15 DIT548 Software Process Improvement, 3 hp Development of Embedded and Real-Time Systems, Delkurs 3 hp, ingår i kursen Software Development Methodologies, 16 DIT168 Project: Industrial IT and Embedded Systems, 15 hp Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems, 15 hp 17 DIT595 Industrial Best Practice, Startups and Industrial Software Product Management, 18 DIT590 Research Methods and Technical Writing, Research Methods in Software Engineering, 7,5 hp 19 DIT565 Software Engineering and Management Bachelor Thesis Project, 15 hp Bachelor Thesis in Software Engineering and Management, 15 hp 20 DIT545 Software Processes, 3 hp och DIT548 Software Process Improvement, 3 hp får ersättas med kursen Software Development Methodologies, 5 (5)

24 IT FACULTY Reference no. G 2016/180 Local Degree Description Title of qualification (Swedish): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet Software Engineering Title of qualification (English): Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering 1. Confirmation Local Degree Description for Degree of Bachelor of Science (180 credits) with a major in Software Engineering at the University of Gothenburg is confirmed by the IT Faculty Board This Local Degree Description is to be valid for students admitted from (autumn semester 2017). 2. Degree requirements 2.1 Scope A Degree of Bachelor is awarded after the student has completed the courses required to gain 180 credits in a defined specialisation determined by each higher education institution itself, of which 150 credits are for progressively specialised study in the principal field (main field of study) Software Engineering Learning outcomes for Degree of Bachelor of Science according to the Higher Education Ordinance Knowledge and understanding For a Degree of Bachelor of Science the student shall 1 (6)

25 demonstrate knowledge and understanding in the main field of study, including knowledge of the disciplinary foundation of the field, knowledge of applicable methodologies in the field, specialised study in some aspect of the field as well as awareness of current research issues. Competence and skills For a Degree of Bachelor of Science the student shall demonstrate the ability to search for, gather, evaluate and critically interpret the relevant information for a formulated problem and also discuss phenomena, issues and situations critically demonstrate the ability to identify, formulate and solve problems autonomously and to complete tasks within predetermined time frames demonstrate the ability to present and discuss information, problems and solutions in speech and writing and in dialogue with different audiences, and demonstrate the skills required to work autonomously in the main field of study. Judgement and approach For a Degree of Bachelor of Science the student shall demonstrate the ability to make assessments in the main field of study informed by relevant disciplinary, social and ethical issues demonstrate insight into the role of knowledge in society and the responsibility of the individual for how it is used, and demonstrate the ability to identify the need for further knowledge and ongoing learning. (Higher Education Ordinance, Qualifications Ordinance, Annex 2) 2.3. Local learning outcomes Knowledge and understanding For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall explain the basic concepts of programming languages, understand the various factors affecting the success of a software development project, know about project and time management techniques, which may be used to achieve software engineering objectives, know about effective methods, techniques, and tools to design and implement software projects, explain the role of team work in software development, describe the various phases of software development life cycles, understand the challenges involved in managing process changes in software development organizations, understand the business, commercial and economic context of software development, and understand the importance and role of ethics in software engineering. 2 (6)

26 Competence and skills For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall apply problem-solving and analytical skills to software development, express and assess computer programs algorithmically, work effectively in different phases of software development life cycle, be able to analyze requirements of computing problems and design solutions, construct, test and document software systems, be effective member of a large software development team, apply theoretical knowledge and practical skills to turn ideas into successful software startups, use appropriate programming languages and diagramming techniques to develop high quality software systems using a variety of software tools and technologies, establish and apply metrics to determine the readiness, quality, and operability of software, systems and products, develop high quality products and solutions in various domains such as embedded systems, web, and mobile applications, identify relevant theories and best practices in managing process change in software development organizations, work effectively on open-ended software development problems using suitable theories and methods, and identify, investigate and critically assess published work in software engineering. Judgement and approach For a Degree of Bachelor of Science with a major in Software Engineering the student shall demonstrate theoretical and practical knowledge of designing, developing and assessing software systems against their design requirements, and demonstrate knowledge and understanding of programming fundamentals, software development methods and tools, development environments, and human factors of software development Independent project (degree project) A requirement for the award of a Degree of Bachelor of Science is completion by the student of an independent project (degree project) for at least 15 credits in the main field of study Software Engineering Courses within the main field of study Software Engineering The following compulsory courses 1 are included in the main field of study Software Engineering: Object-Oriented Programming, 7,5 credits Mathematical Foundations for Software Engineering, 7,5 credits 1 Software Engineering and Management, Bachelor s programme, 180 credits has been revised during Many compulsory courses mentioned above are still preliminary and will be confirmed during the coming years. 3 (6)

27 Requirements and User Experience, 7,5 credits Mini Project: Team Programming, 7,5 credits Data Management, 7,5 credits Data Structures and Algorithms, 7,5 credits Software Analysis and Design, 7,5 credits Mini Project: Systems Development, 7,5 credits Fundamentals of Software Architecture, 7,5 credits Mobile and Web Development, 7,5 credits Software Development Methodologies, 7,5 credits Mini Project: Distributed Systems Development, 7,5 credits Development of Embedded and Real-Time Systems, 7,5 credits Software Quality and Testing, 7,5 credits Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems, 15 credits Research Methods in Software Engineering, 7,5 credits Startups and Industrial Software Product Management, 7,5 credits Bachelor Thesis in Software Engineering and Management, 15 credits 2.6. Courses outside the main field of study In the degree, optional courses of maximum 30 credits can be included. 3. Transitional provisions In order to fulfil the degree requirements the following transitional provisions apply. For every transitional provision rule, we give the old programme course and the new course that can be used as replacement. Rule Old programme course New programme course 1 DIT948 Programming, 7,5 credits Object-Oriented Programming, 7,5 credits 2 DIT630 User Interface and Database Design, 4.5 credits 4.5 credits sub-course of Data Management, 7.5 credits 3 DIT545 Software Processes, 3 credits 3 credits sub-course of Software Development Methodologies, 7,5 credits 4 DIT215 Project: Programming, 15 credits Project: Software Innovation, 15 credits 5 DIT135 Technical Analysis and Design, 4,5 credits 4.5 credits sub-course of Software Analysis and Design, 7,5 credits 6 DIT725 Logic, Algorithms and Data Data Structures and Algorithms, 7,5 credits 4 (6)

28 Structures, 7,5 credits 7 DIT845 Quality Management, 3 credits 3 credits sub-course of Software Quality and Testing, 7,5 credits 8 DIT524 Project: Systems Development, 15 credits Project: Software Innovation, 15 credits 9 DIT027 Distributed Fault-Tolerant Programming, 3 credits 10 DIT541 Software Architecture, 7,5 credits 3 credits sub-course of Mobile and Web Development, 7,5 credits Fundamentals of Software Architecture, 7,5 credits 11 DIT885 Product, Projects and People Management, 4,5 credits 12 DIT029 Project: Software Architecture for Distributed Systems, 15 credits 4.5 credits sub-course of Mini Project: Team Programming, 7,5 credits Project: Software Innovation, 15 credits 13 DIT085 Test and Verification, 6 credits Software Quality and Testing, 7,5 credits 14 DIT165 Design and Development of Embedded Systems, 6 credits 15 DIT548 Software Process Improvement, 3 credits 16 DIT168 Project: Industrial IT and Embedded Systems, 15 credits Development of Embedded and Real-Time Systems, 7,5 credits 3 credits sub-course of Software Development Methodologies, 7,5 credits Project: Cyber Physical Systems and Systems of Systems, 15 credits 17 DIT595 Industrial Best Practice, 7,5 credits 18 DIT590 Research Methods and Technical Writing, 7,5 credits 19 DIT565 Software Engineering and Management Bachelor Thesis Project, 15 credits Startups and Industrial Software Product Management, 7,5 credits Research Methods in Software Engineering, 7,5 credits Bachelor Thesis in Software Engineering and Management, 15 credits 20 DIT545 Software Processes, 3 credits and DIT548 Software Process Improvement, 3 credits can be replaced by Software Development Methodologies, 7,5 credits 5 (6)

29 6 (6)

Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2016/178 Utbildningsplan för Software Engineering and Management kandidatprogram, 180 högskolepoäng Software Engineering and Management Bachelor s programme, 180 credits Grundnivå/N1SOF

Läs mer

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen")

Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. Högskoleförordningen) Goals for third cycle studies according to the Higher Education Ordinance of Sweden (Sw. "Högskoleförordningen") 1 1. Mål för doktorsexamen 1. Goals for doctoral exam Kunskap och förståelse visa brett

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng GÖTEBORGS UNIVERSITET UTBILDNINGSPLAN IT-fakultetsstyrelsen 2013-02-14 Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng (Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits) Grundnivå/First level 1. Fastställande

Läs mer

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2015/217 Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor s Programme, 180 higher education credits Grundnivå/programkod (N1COS) 1. Fastställande

Läs mer

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1

Kursplan. FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag. 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Kursplan FÖ3032 Redovisning och styrning av internationellt verksamma företag 15 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Accounting and Control in Global Enterprises 15 Higher Education Credits *), Second Cycle

Läs mer

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching

Kursplan. EN1088 Engelsk språkdidaktik. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. English Language Learning and Teaching Kursplan EN1088 Engelsk språkdidaktik 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 English Language Learning and Teaching 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomgången kurs ska studenten

Läs mer

Utbildningsplan för Applied Data Science masterprogram, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Applied Data Science masterprogram, 120 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2016/183 Utbildningsplan för Applied Data Science masterprogram, 120 högskolepoäng Applied Data Science, Master s programme 120 credits Avancerad nivå/n2ads 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects

Kursplan. AB1030 Att arbeta i projekt. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Working in projects Kursplan AB1030 Att arbeta i projekt 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Working in projects 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursens övergripande mål är att den studerande ska tillägna

Läs mer

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1

Kursplan. AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Kursplan AB1029 Introduktion till Professionell kommunikation - mer än bara samtal 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introduction to Professional Communication - more than just conversation 7.5 Higher Education

Läs mer

1.2 Examensmål enligt Högskoleförordningen (1993:100), bilaga 2:

1.2 Examensmål enligt Högskoleförordningen (1993:100), bilaga 2: Sida 1(7) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership

Kursplan. NA3009 Ekonomi och ledarskap. 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1. Economics of Leadership Kursplan NA3009 Ekonomi och ledarskap 7,5 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Economics of Leadership 7.5 Higher Education Credits *), Second Cycle Level 1 Mål Studenterna skall efter genomgången kurs: kunna

Läs mer

Magisterprogram i nationalekonomi med inriktning turism och evenemang 60 högskolepoäng

Magisterprogram i nationalekonomi med inriktning turism och evenemang 60 högskolepoäng Sida 1(5) Utbildningsplan Magisterprogram i nationalekonomi med inriktning turism och evenemang 60 högskolepoäng Master Programme in Economics of Tourism and Events 60 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål

Läs mer

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2017/62 Utbildningsplan för Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor s Programme, 180 credits Grundnivå/programkod (N1COS) 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Sida 1(6) Utbildningsplan Entreprenöriellt företagande 120 högskolepoäng Entrepreneurial Business 120 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1

UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng. Master Program in Educational Work 60 credits 1 UTBILDNINGSPLAN Magisterprogram i pedagogiskt arbete 60 högskolepoäng Master Program in Educational Work 60 credits 1 Fastställd i Områdesnämnden 2015-XX-XX Gäller fr.o.m. HT 2015 1. PROGRAMMETS MÅL 1.1.

Läs mer

Tränarprogrammet - för hälsa och idrott 180 högskolepoäng

Tränarprogrammet - för hälsa och idrott 180 högskolepoäng Sida 1(7) Utbildningsplan Tränarprogrammet - för hälsa och idrott 180 högskolepoäng Coaching Programme - Health and Sports 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap.

Läs mer

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng

Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/270 IT-FAKULTETEN Datavetenskapligt program, 180 högskolepoäng Computer Science, Bachelor's Programme, 180 Programkod: N1COS 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course

Kursplan. MT1051 3D CAD Grundläggande. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. 3D-CAD Basic Course Kursplan MT1051 3D CAD Grundläggande 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 3D-CAD Basic Course 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Studenten ska efter avslutad kurs ha inhämtat grunderna

Läs mer

7.2 Anvisningar för att fylla i SISU-mall för utbildningsplan och riktlinjer för innehall

7.2 Anvisningar för att fylla i SISU-mall för utbildningsplan och riktlinjer för innehall 1 (8) 7.2 Anvisningar för att fylla i SISU-mall för utbildningsplan och riktlinjer för innehall Basinformation (kan inte revideras) 1. Benämning Programmets namn på svenska. 2. Engelsk benämning Programmets

Läs mer

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng

HANDELSHÖGSKOLAN. Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/512 HANDELSHÖGSKOLAN Ekonomie kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Business and Economics, Programkod: S1EKA 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng

Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Utbildningsplan Dnr G 2018/203 IT-FAKULTETEN Lärande, kommunikation och informationsteknologi, Magisterprogram, 60 högskolepoäng Learning, Communication and Information Technology, Master's Programme,

Läs mer

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour

Kursplan. FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Leadership and Organisational Behaviour Kursplan FÖ1038 Ledarskap och organisationsbeteende 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Leadership and Organisational Behaviour 7.5 Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter genomförd kurs skall studenterna

Läs mer

Kursplan. FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Written Proficiency I

Kursplan. FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Written Proficiency I Kursplan FR1050 Franska: Skriftlig språkfärdighet I 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 French Written Proficiency I 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursen syftar till att utveckla

Läs mer

IT security and software testing programme - Bachelor of science 180 Credits*

IT security and software testing programme - Bachelor of science 180 Credits* Sida 1(6) Utbildningsplan IT säkerhet och mjukvarutestning - Kandidatprogram 180 högskolepoäng IT security and software testing programme - Bachelor of science 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt

Läs mer

Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1 (8) Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1. Benämning Programmets namn på svenska. 2. Engelsk benämning Programmets namn på engelska. 3. Kod Programkoden ska

Läs mer

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics

Kursplan. NA1032 Makroekonomi, introduktion. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Introductory Macroeconomics Kursplan NA1032 Makroekonomi, introduktion 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Introductory Macroeconomics 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Det övergripande målet med kursen är att studenterna

Läs mer

Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering 180 Credits*

Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering 180 Credits* Sida 1(6) Utbildningsplan Maskinteknik: Produkt- och Konstruktionsutveckling - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Product Design and Development Programme - Degree of Bachelor of Science in Engineering

Läs mer

Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet

Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1 (9) Mall för utbildningsplaner vid Humanistiska fakulteten, Stockholms universitet 1. Benämning Engelska översättningar Programmets namn på svenska. 2. Engelsk benämning Programmets namn på engelska.

Läs mer

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Sida 1(5) Utbildningsplan Entreprenöriellt företagande 120 högskolepoäng Entrepreneurial Business 120 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

Datavetenskapligt program, N1COS

Datavetenskapligt program, N1COS Ansökan om fortsatta studier inom program, hösten 2015 Datavetenskapligt program, N1COS Inför varje termin måste du söka till de kurser du vill gå. Sista datum för ansökan till höstens kurser är den 15

Läs mer

Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (eng

Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (eng Dnr G 2014/566 LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Examensbenämning (svensk): Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Examensbenämning (engelsk): Degree of Bachelor of Science with a major in

Läs mer

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå

Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå Naturvetenskapliga fakulteten Dnr G 2015/59 Utbildningsplan för Matematikprogrammet (N1MAT) Bachelor s Programme in Mathematics Grundnivå 1. Utbildningsprogrammets benämning och omfattning Programmet benämns

Läs mer

Kursplan. JP1040 Japanska III: Språkfärdighet. 15 högskolepoäng, Grundnivå 1. Japanese III: Language Proficiency

Kursplan. JP1040 Japanska III: Språkfärdighet. 15 högskolepoäng, Grundnivå 1. Japanese III: Language Proficiency Kursplan JP1040 Japanska III: Språkfärdighet 15 högskolepoäng, Grundnivå 1 Japanese III: Language Proficiency 15 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter avslutad kurs ska de studerande

Läs mer

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits

SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSKO, Kandidatprogram i strategisk kommunikation, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) BESLUT 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1919-15 Lokal examensbeskrivning Ekonomie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business and Economics Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse om

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av dekanus vid Utbildningsvetenskapliga fakulteten

Läs mer

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN

NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Dnr GU 2019/1736 Matematikprogrammet, 180 högskolepoäng Bachelor's Programme in Mathematics, 180 credits Programkod: N1MAT 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

Utbildningsplan. Idrottstränarprogrammet med inriktning mot prestation. 180 högskolepoäng. Preformance Sports Coach Education Programme

Utbildningsplan. Idrottstränarprogrammet med inriktning mot prestation. 180 högskolepoäng. Preformance Sports Coach Education Programme Utbildningsplan Idrottstränarprogrammet med inriktning mot prestation 180 högskolepoäng Preformance Sports Coach Education Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Områdesnämnden Vård och

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

Kursplan. FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Oral Proficiency

Kursplan. FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. French Oral Proficiency Kursplan FR1026 Franska: Muntlig språkfärdighet 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 French Oral Proficiency 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Kursen syftar till att utveckla färdigheter

Läs mer

Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå

Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå 2016-12-06 INSTITUTIONEN FÖR FILOSOFI, LINGVISTIK OCH VETENSKAPSTEORI Lena Eriksson Viceprefekt för forskarutbildningen 031 7864184 Förslag gällande beredningsgång för individuella läskurser på forskarutbildningsnivå

Läs mer

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a).

Grundläggande behörighet och Matematik B eller Matematik 2a/2b/2c (områdesbehörighet 7/A7, undantag ges för Fysik A/1b1/1a). Utbildningsplan Dnr GU 2019/1571 IT-FAKULTETEN Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor in Cognitive Science, 180 Programkod: N1KOG 1. Fastställande Utbildningsplanen är fastställd

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5)

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (5) HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-668/2006 Sida 1 (5) FILMPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Film Studies Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat den 12 oktober 2004 av fakultetsnämnden

Läs mer

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Systemvetenskapliga programmet. 180 högskolepoäng. System Science Program. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Systemvetenskapliga programmet 180 högskolepoäng System Science Program 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-11-14 Gäller fr.o.m. 2013-07-01

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (6) BESLUTAD 2015-12-15 Dnr SU FV-3.2.5-1959-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Företagsekonomi Business Administration Företagsekonomi handlar i sin vidaste bemärkelse

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-669/2006 Sida 1 (6) PR- OCH INFORMATIONSPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Public Relations Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat 12 oktober

Läs mer

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING

LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Dnr G 2017/412 IT-FAKULTETEN LOKAL EXAMENSBESKRIVNING Filosofie kandidatexamen med huvudområdet kognitionsvetenskap Degree of Bachelor of Science with a major in Cognitive Science 1. Fastställande Examensbeskrivning

Läs mer

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG AKADEMIN FÖR HUMANIORA, UTBILDNING OCH SAMHÄLLSVETENSKAP Utbildningsplan Dnr CF 52-564/2009 Sida 1 (6) DIGITAL MEDIEDESIGNPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Digital Media Design Programme, 180 higher educational

Läs mer

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG

SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG INSTITUTIONEN FÖR EKONOMI, STATISTIK OCH INFORMATIK Utbildningsplan Dnr CF 52-45/2007 Sida 1 (7) SYSTEMVETENSKAPLIGA PROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG Programme of Systems Analysis, 180 ECTS Utbildningsprogrammet

Läs mer

Business Intelligence: Magisterprogram 60 högskolepoäng

Business Intelligence: Magisterprogram 60 högskolepoäng Sida 1(6) Utbildningsplan Business Intelligence: Magisterprogram 60 högskolepoäng Business Intelligence: Master Programme 60 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap.

Läs mer

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att

Inom det område som utbildningen avser skall studenterna, utöver kunskaper och färdigheter, utveckla förmåga att Sida 1(5) Utbildningsplan Energiteknikerprogrammet 120 högskolepoäng Energy Technician Programme 120 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level

Kursplan. IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level Kursplan IK1004 Java - Grafiska användargränssnitt med Swing 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Java - GUI Programming with Swing - Undergraduate Level 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SGPEA, Kandidatprogram i personal- och arbetslivsfrågor, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Human Resource Development and Labour Relations, 180 credits

Läs mer

Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng. Teologiska högskolan Stockholm. Utbildningsplan

Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng. Teologiska högskolan Stockholm. Utbildningsplan Kandidatprogram i teologi 180 högskolepoäng Bachelor of Theology (Three Years), 180 higher education credits Teologiska högskolan Stockholm Stockholm School of Theology Utbildningsplan Beslut: 2015-01-20(reviderad)

Läs mer

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits

SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASCO, Masterprogram i sociologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Sociology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Sida 1(6) Utbildningsplan Detaljhandelsprogrammet 120 högskolepoäng Retail Management Programme 120 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på grundnivå

Läs mer

The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics

The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics The annual evaluation of the Individual Study Plan for PhD students at the Department of Biochemistry and Biophysics Every year no later than January 31, the PhD student and her/his supervisor shall submit

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAPAR, Masterprogram i personal- och arbetslivsfrågor, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Human Resource Development and Labour Relations, 120 credits Program

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 8 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer

Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng

Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng IT- fakultetsstyrelsen Ä8 ITFS 2013-09-26/bil 1 Kandidatprogram i kognitionsvetenskap, 180 högskolepoäng (Bachelor in Cognitive Science, 180 higher education credits) Grundnivå 1. Fastställande Utbildningsplan

Läs mer

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå

Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Utbildningsplan för Arbetsvetarprogrammet programmet för analys och utvärdering av arbete och arbetsmarknad 180 högskolepoäng, Grundläggande nivå Programme syllabus Programme for Analysis and Evaluation

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Samhällsvetenskapliga fakulteten Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMKV, Masterprogram i Medie- och kommunikationsvetenskap, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Media and Communication Studies, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *)

Utbildningsplan. Samhällsvetarprogrammet. 180 högskolepoäng. Social Science Programme. 180 Higher Education Credits *) Utbildningsplan Samhällsvetarprogrammet 180 högskolepoäng Social Science Programme 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2010-11-24 Gäller fr.o.m. 2011-07-01 Reviderad

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS

Utbildningsplan Dnr CF /2006. Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) INTERNATIONELLA MEDIEPROGRAMMET, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme, 180 ECTS Utbildningsprogrammet är inrättat

Läs mer

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits

SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Gender Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGGNV, Kandidatprogram i genusvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå

Läs mer

EXAMENSBESKRIVNING. Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies

EXAMENSBESKRIVNING. Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies EXAMENSBESKRIVNING Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap Degree of Bachelor of Science with a major in European Studies 1. Fastställande Filosofie kandidatexamen med huvudområdet europakunskap

Läs mer

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits

SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGFKO, Kandidatprogram i freds- och konfliktvetenskap, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Peace and Conflict Studies, 180 credits Program utan akademiska

Läs mer

International Tourism Management 180 högskolepoäng

International Tourism Management 180 högskolepoäng Utbildningsplan International Tourism Management 180 högskolepoäng International Tourism Management 180 Higher Education Credits *) Fastställd i Utbildnings- och Forskningsnämnden 2012-10-11 Gäller fr.o.m.

Läs mer

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits

SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Social Anthropology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SASAN, Masterprogram i socialantropologi, 120 Master of Science Programme in Social Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN

Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN 1 (7) Institutionen för socialvetenskap Masterprogram i socialt arbete med inriktning mot verksamhetsanalys och utveckling i civilsamhället, 120 hp UTBILDNINGSPLAN Master Programme in Social Work Research

Läs mer

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Utbildningsplan för Pedagogik, kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Education 180 Higher Education Credits Revidering fastställd av Utbildningsvetenskapliga fakultetsstyrelsen 2013-03-15

Läs mer

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits

SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Eastern Studies, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMES, Masterprogram i mellanösternstudier, 120 högskolepoäng Master Programme in Middle Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå

Läs mer

Lokal examensbeskrivning

Lokal examensbeskrivning 1 (5) 206 BESLUT 2015-11-11 Dnr SU FV-3.2.5-1916-15 Lokal examensbeskrivning Filosofie kandidatexamen Huvudområde: Data- och systemvetenskap Computer and System Sciences Data- och systemvetenskap är ett

Läs mer

Kursplan. PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Portuguese: Oral Proficiency II

Kursplan. PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II. 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1. Portuguese: Oral Proficiency II Kursplan PR1017 Portugisiska: Muntlig språkfärdighet II 7,5 högskolepoäng, Grundnivå 1 Portuguese: Oral Proficiency II 7.5 Higher Education Credits *), First Cycle Level 1 Mål Efter avslutad kurs ska den

Läs mer

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits

NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NATKL, Masterprogram i tillämpad klimatstrategi, 120 högskolepoäng Master Programme in Applied Climate Change Strategies, 120 credits Program med akademiska förkunskapskrav

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP

Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP KONSTNÄRLIGA FAKULTETEN Utbildningsplan Konstnärligt kandidatprogram i musik, inriktning musik- och ljudproduktion Grundnivå 180 högskolepoäng Programkod: K1MLP Curriculum Bachelor ś Programme in Music,

Läs mer

Programvaruteknik, hp

Programvaruteknik, hp 1 (6) Utbildningsplan för: Programvaruteknik, 120-180 hp Software Engineering, 120-180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer TPVAG Grundnivå MIUN 2010/1734 Högskolepoäng

Läs mer

Utbildningsplan för Digitalt ledarskap masterprogram, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Digitalt ledarskap masterprogram, 120 högskolepoäng IT-FAKULTETEN Dnr G 2017/398 Utbildningsplan för Digitalt ledarskap masterprogram, 120 högskolepoäng Digital Leadership Master s Programme, 120 credits Avancerad nivå/n2dig 1. Fastställande Utbildningsplanen

Läs mer

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng

SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSPL, Kandidatprogram i samhällsplanering - urban och regional utveckling, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Urban and Regional Planning, 180 credits

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i företagsekonomi SAFEK Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i företagsekonomi Programkod: Inriktningar: Programmets benämning: SAFEK Accounting and finance (REFI) Management (MANT)

Läs mer

Kursplan. RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete. 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1

Kursplan. RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete. 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Kursplan RK3041 Religionsvetenskap III för lärarstuderande: inriktning etik, inklusive examensarbete 30 högskolepoäng, Avancerad nivå 1 Religious Studies III for Teacher Students: Ethics, Including Degree

Läs mer

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR

FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR FÖRBERED UNDERLAG FÖR BEDÖMNING SÅ HÄR Kontrollera vilka kurser du vill söka under utbytet. Fyll i Basis for nomination for exchange studies i samråd med din lärare. För att läraren ska kunna göra en korrekt

Läs mer

Utbildningsplan Dnr CF /2006

Utbildningsplan Dnr CF /2006 HUMANISTISKA INSTITUTIONEN Utbildningsplan Dnr CF 52-670/2006 Sida 1 (6) MEDIE- OCH KOMMUNIKATIONSVETENSKAPLIGT PROGRAM MED INTERNATIONELL INRIKTNING, 180 HÖGSKOLEPOÄNG International Communications Programme,

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng

Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng NATURVETENSKAPLIGA FAKULTETEN Dnr G 2018/514 Utbildningsplan för Ledarskap i slöjd och kulturhantverk (N1LES), kandidatprogram, 180 högskolepoäng Bachelor s Programme in Leadership and Handicraft (N1LES),

Läs mer

NGNAT, Naturvetenskapligt kandidatprogram 180 högskolepoäng

NGNAT, Naturvetenskapligt kandidatprogram 180 högskolepoäng U 2018/229 NGNAT, Naturvetenskapligt kandidatprogram 180 högskolepoäng Bachelor Programme, 180 credits Program utan akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på grundnivå / First cycle degree programme

Läs mer

Kallelse och ärendelista

Kallelse och ärendelista IT-FAKULTETEN 2017-09-06 Kallelse och ärendelista IT-fakultetsstyrelsen kallas till sammanträde Tid: Onsdagen den 13 september 2017, kl 13.00 16.00 Plats: Windows, Kuggen plan 3, Lindholmsplatsen 1. Hitta

Läs mer

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten

Beslutsuppgifter. Programbeskrivning. Naturvetenskapliga fakulteten Naturvetenskapliga fakulteten NANEV, Masterprogram i naturgeografi och ekosystemvetenskap, 120 högskolepoäng Master Programme in Physical Geography and Ecosystem Science, 120 credits Program med akademiska

Läs mer

Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng

Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng Utbildningsplan för Internationellt masterprogram i informationsteknologi och lärande, S2ITL, 120 högskolepoäng International Master s Programme in Information Technology and Learning S2ITL, 120 Higher

Läs mer

Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp

Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp 1 (6) Utbildningsplan för: Informatik med inriktning systemutveckling, 180 hp Informatics with Focus on Systems Development, 180 Credits Allmänna data om programmet Programkod Tillträdesnivå Diarienummer

Läs mer

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits

NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Environmental Health Science, 120 credits Naturvetenskapliga fakulteten NAMIH, Masterprogram i miljö- och hälsoskydd, 120 högskolepoäng Master Programme in Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad nivå / Second

Läs mer

Datavetenskapligt program, N1COS

Datavetenskapligt program, N1COS Ansökan om fortsatta studier inom program, våren 2015 Datavetenskapligt program, N1COS Inför varje termin måste du söka till de kurser du vill gå. Sista datum för ansökan till höstens kurser är den 15

Läs mer

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng

SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Samhällsvetenskapliga fakulteten SGSDM, Kandidatprogram i strategisk kommunikation och digitala medier, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Strategic Communication and Digital Media, 180

Läs mer

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av

Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT. Utbildningsplan. Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av Dnr FAK1 2010/158 Fakulteten för ekonomi, kommunikation och IT Utbildningsplan Magister-/masterprogram i Marknadsföring och ledning av tjänsteverksamheter Masterprogramme in Service Marketing and Management

Läs mer

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper.

Utbildning på grundnivå ska väsentligen bygga på de kunskaper som eleverna får på nationella program i gymnasieskolan eller motsvarande kunskaper. Sida 1(5) Utbildningsplan Byggarbetsledarprogrammet 120 högskolepoäng Construction Management Programme 120 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning på

Läs mer

SGLSM, Kandidatprogram i Logistics Service Management, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Logistics Service Management, 180 credits

SGLSM, Kandidatprogram i Logistics Service Management, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Logistics Service Management, 180 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SGLSM, Kandidatprogram i Logistics Service Management, 180 högskolepoäng Bachelor of Science Programme in Logistics Service Management, 180 credits Program utan akademiska

Läs mer

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits

SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, 120 credits Samhällsvetenskapliga fakulteten SAMPS, Masterprogram i psykologi, 120 högskolepoäng Master of Science Programme in Psychology, Program med akademiska förkunskapskrav och med slutlig examen på avancerad

Läs mer

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng

Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Sida 1(5) Utbildningsplan Byggteknik - Högskoleingenjörsprogram 180 högskolepoäng Building Engineering Programme 180 Credits* 1. Programmets mål 1.1 Mål enligt Högskolelagen (1992:1434), 1 kap. 8 : Utbildning

Läs mer

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS)

MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Sida 1 av 6 MASTEREXAMEN DEGREE OF MASTER OF ARTS/SCIENCE (120 CREDITS) Fastställande Denna bilaga till den lokala examensordningen är beslutad av Rektor 2008-12-15 och uppdateras fortlöpande, efter nya

Läs mer