TAXAN OCH REGLER. matavfallspåsarna slut? Du som sorterar ut matavfall. Basutbud. Nyheter Vad ingår i avfallstaxan? Glömt ställa ut sopkärlet?

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "TAXAN OCH REGLER. matavfallspåsarna slut? Du som sorterar ut matavfall. Basutbud. Nyheter Vad ingår i avfallstaxan? Glömt ställa ut sopkärlet?"

Transkript

1 VÄRT ATT VETA 2018

2 TAXAN OCH REGLER Nyheter 2018 Kommunfullmäktige i SRVs fem ägarkommuner har fattat beslut om en ny avfallstaxa för Vi har nu gjort taxan ännu mer miljöstyrande så att det ska löna sig för dig som vill sortera. Du som väljer att sortera ut ditt matavfall i brunt kärl får fortfarande den lägsta taxan. För dig som väljer abonnemang osorterat höjs däremot avgiften med några hundralappar. För första året är vår tjänst Sorterahemma billigare än osorterat. Med Sorterahemma får du en egen återvinningsstation vid tomtgränsen och slipper åka till återvinningsstationen med dina förpackningar, tidningar och glas. I övrigt höjs taxan generellt med fyra procent enligt avfallsindex. Med anledning av ökade behandlingskostnader för avfallet höjs dessutom den s.k. grundavgiften med 50 kronor. Alla hushåll betalar en grundavgift som är en del av den abonnemangskostnad du har. SRV och din kommun hoppas att du som har osorterat idag byter tjänst till matavfall eller Sorterahemma. Det är bra för både miljön och din ekonomi. Basutbud Matavfallssortering: kr/år Osorterat: kr/år Sorterahemma: kr/år Vad ingår i avfallstaxan? Förutom att du får tillgång till åtta återvinningscentraler så ingår följande: Villa och radhus Hämtning av restavfall och matavfall varannan vecka. Hämtning och behandling av uttjänt kyl och frys (gäller endast fastland). Fritidshus Hämtning av brännbart avfall tolv gånger under sommaren. Fritidshus i skärgården har tillgång till mobil ÅVC två gånger om året. Hämtning och behandling av uttjänt kyl och frys (gäller endast fastland). Glömt ställa ut sopkärlet? Sopkärlen ska stå vid tomtgräns senast klockan på hämtdagen. Om du glömt att ställa ut dina sopkärl kan du beställa extra hämtning mot en avgift hos vår kundservice. matavfallspåsarna slut? Du som sorterar ut matavfall kan enkelt hämta nya matavfallspåsar på våra ÅVCer, i utvalda matbutiker, kommunkontor och bibliotek.

3 Ägarbyte eller adressändring Enligt kommunernas renhållningsföreskrifter är alla fastighetsägare skyldiga att ha sophämtning. Om du säljer ditt hus överlåter du ditt avfallsabonnemang på den nya ägaren genom att anmäla ägarbyte till oss. Eftersom SRV inte får några adressändringar per automatik, ber vi dig som ska köpa eller sälja en fastighet att anmäla det till oss på: Tidsbestämt uppehåll Om du under en längre tid än tre månader inte använder ditt hus kan du begära uppehåll i sophämtningen. Detta gör du hos miljökontoret i din hemkommun. Fastighetsägarens ansvar Sopkärlen ska stå vid tomtgränsen senast kl på hämtdagen. Det ska vara framkomligt till sopkärlen t.ex. skottat och sandat. Lösgör fastfrusna påsar i kärlet inför hämtdag. Om avfallet är fastfruset vid ordinarie hämtning gör vi inga extrahämtningar utan debitering. Ställ sopkärlen med minst 50 cm mellanrum, helt fritt ovanför och framför samt 1,5 m från körbar väg. Sopkärlen ska inte fyllas mer än att de lätt kan tillslutas. Håll sopkärlen rena cm 50 cm 50 cm 50 cm RE ST- AVFA MAT- AVFALL HUR SKA KÄRLEN FÖR SORTERAHEMMA STÅ? Sorterahemmakärlen ska stå lättillgängliga vid tomtgräns med de två stora hjulen mot gatan så att locket öppnas in mot tomten.

4 VÅRA ÅTERVINNINGSCENTRALER Skyttbrink, Flemingsberg, Jordbro, Fittja, Skogås, Salem och Nynäshamn: Måndag-torsdag: Fredag-söndag: Sorunda: Onsdag: (v ) Lördag: Helgdagar (öppet ) Trettondagen, långfredag, annandag påsk, första maj, kristi himmelsfärdsdag, 6 juni och annandag jul. Stängt på ÅVC Midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, nyårsafton, nyårsdagen. Självantändande oljor Många oljor, till exempel linolja, teakolja och bonvaxer är självantändande. I kombination med tygtrasor eller hushållspapper kan oljan självantända. För att slippa bränder, önskar vi därför att du dränker trasan i vatten och försluter i en plastpåse innan du slänger den. Explosiva varor Ibland hittar vi ammunition, sprängmedel och fyrverkerier. Explosiva varor ska aldrig lämnas på återvinningscentralen. Kontakta polisen om du vill bli av med explosivt avfall. Det gäller även vapen och nödraketer. Passerkort Tänk på att du behöver ett passerkort för att komma in på återvinningscentralerna. Situationskartor för ÅVC För att effektivisera ditt besök på återvinningscentralen kan du packa smart. Ladda ner en sitationskarta över din ÅVC på vår hemsida. Ser du denna symbol eller vet att varan innehåller explosiva ämnen kontaktar du polisen för information om var du kan lämna varan. Mer information hos polisen Genomskinliga säckar Vi vill gärna att avfallet som lämnas på återvinningscentralerna packas i genomskinliga sopsäckar istället för svarta och grå. Eftersom vi ser innehållet i säcken, minskar risken för felsorterat avfall. Dessutom slipper du tömma säcken. Vi får en bättre materialåtervinning och arbetsmiljön för personalen blir också säkrare. Tack för din hjälp! ÅVC-nyheter direkt i mobilen ÅVC-nyheter i Mobilen SMS:a ordet ÅVC till så får du avvikande öppettider och andra nyheter om ÅVC direkt till din mobiltelefon.

5 MATAVFALLSSORTERING Sorterahemma Den bruna påsen Med Sorterahemma får du matavfallssortering och din egen återvinningsstation vid tomtgränsen. Du slipper alltså åka till återvinningsstationen med dina förpackningar, tidningar och glas. Matavfallet som du sorterar ut lägger du i en separat brun papperspåse som du får en bunt av när du beställer tjänsten. I påsen lägger du t.ex. rester av grönsaker, frukt, kött, fisk, skaldjur, pasta, ris, potatis, nudlar, bröd, äggskal, kaffesump, filter och servetter. Fyll aldrig påsen mer än till den streckade linjen. Tillsammans med påsarna får du även en ventilerad påshållare. Säkerställ att matavfallspåsen är torr när du lägger ner den i det bruna kärlet. Det bruna kärlet När du väljer att sortera ut ditt matavfall får du ett separat brunt kärl på 140 l. Kärlet ställer du ut tillsammans med ditt gröna kärl för restavfall. SRV har sopbilar med ett fack, två och fyra fack. I tvåfacksbilarna hämtas både sorterat matavfall och restavfall samtidigt men hamnar i separata delar av sopbilen. 1 AUG-18 NOV kan du lämna din fallfrukt på våra ÅVCer så att det också kan bli biogas och biogödsel beställ MATAVFALLSSORTERING

6 SLAMTÖMNING Det är vi på SRV som sköter slamtömningen i våra fem ägarkommuner. Permanentboende med slamanläggning har skyldighet, enligt de kommunala renhållningsföreskrifterna, att ha slamtömning minst två gånger om året. Är du inte redan anmäld kund hos oss är du välkommen att kontakta vår kundservice så hjälper vi dig. När har jag slamtömning? Dag för tömning beror på vad du har för slamavtal. Inför tömning går vi ut med en påminnelse när det börjar närma sig. Är du osäker på när du har slamtömning är du välkommen att kontakta vår kundservice. Tömning med slamkärra Är det svårt att komma fram till slamanläggningen på grund av terrängen eller om vägens bärighet inte klarar av slambilens tyngd använder vi en så kallad slamkärra. Tömning med slamkärra jämställs med slangdragning. Vi debiterar 265 kronor per påbörjade 10-tal meter från den stora slambilens uppställningsplats. Tänk på det här inför slamtömningen Slamtömning av anläggningen utförs mellan Meddela oss om det inte går att komma fram till slamanläggningen. Beställ markeringsvimpel gratis hos vår kundservice och märk ut platsen för slamanläggningen. Skriv även fastighetsbeteckning på vimpeln. Se till att lock och låsanordningar är lösgjorda så att de enkelt går att öppna vid tömning. Djurägare ombeds att hålla sina djur Minireningsverk/vakuumtank Har du ett minireningsverk/vakuumtank tänk på att stänga av dessa före tömning. Se till att en tömningsinstruktion finns vid anläggningen samt meddela SRV om du vill ha återfyllning med vatten efter tömning. inomhus under slamtömningen. Röj undan eventuella hinder för slang och fordon. Det ska vara helt fritt fram till och runt slamanläggningen. Avgift tas ut även om tömningen inte kunde genomföras. Brådskande fall utanför kontorstid? Beställ jourtömning på vår jourtelefon för slamtömning: Läs mer om slamtömning:

7 NÅGRA TJÄNSTER Sortera mera hemma För första året är vår tjänst Sorterahemma billigare än osorterat. Att ha en komplett egen återvinningsstation på din tomt gör din sophantering mycket enklare. Med Sorterahemma kan du sortera ut ditt matavfall, dina förpackningar och restavfall. Hyr container Behöver du hyra container? Vi har alla sorters containrar till både privatpersoner, BRF:er och företag. Vad behöver du? SRV vill att du ska vara helt nöjd med din sophämtning och erbjuder därför en rad tillläggstjänster och ändringar av ditt befintliga abonnemang. Du kan till exempel beställa extra kärl, större kärl eller om du har väldigt lite avfall så kan du dela kärl med en granne och få en rabatterad kostnad.

8 Abonnemangsfrågor Fakturafrågor När hämtas dina sopor? Kundservice:

VÄRT ATT VETA Foto: Pär Olsson

VÄRT ATT VETA Foto: Pär Olsson VÄRT ATT VETA 2019 Foto: Pär Olsson TAXAN OCH REGLER Nyheter 2019 Kommunfullmäktige i SRVs fem ägarkommuner har fattat beslut om en ny avfallstaxa för 2019. Vi fortsätter göra taxan ännu mer miljöstyrande

Läs mer

TAXAN OCH REGLER. matavfallspåsarna slut? Du som sorterar ut matavfall. Nyheter Basutbud. Vad ingår i avfallstaxan? Glömt ställa ut sopkärlet?

TAXAN OCH REGLER. matavfallspåsarna slut? Du som sorterar ut matavfall. Nyheter Basutbud. Vad ingår i avfallstaxan? Glömt ställa ut sopkärlet? VÄRT ATT VETA 2017 TAXAN OCH REGLER Nyheter 2017 Kommunfullmäktige i SRVs fem ägarkommuner har fattat beslut om en ny avfallstaxa för 2017. Taxan höjs generellt med en procent. Utöver detta sker förändringar

Läs mer

TAXAN OCH REGLER. SORTERINGSGUIDE: Avfall som inte får slängas i den vanliga. Fastighetsägarens ansvar. Ägarbyte eller adressändring.

TAXAN OCH REGLER. SORTERINGSGUIDE: Avfall som inte får slängas i den vanliga. Fastighetsägarens ansvar. Ägarbyte eller adressändring. VÄRT ATT VETA 2018 TAXAN OCH REGLER Taxor och avgifter 2018 Fastighetsägarens ansvar Ägarbyte eller adressändring Priset för sophämtning vid tolv tillfällen maj-oktober är 1 430 kr inkl. moms. Hämtning

Läs mer

VÄRT ATT VETA En liten guide för fritidshus. Foto: Jan-Erik Kaiser/Mostphotos

VÄRT ATT VETA En liten guide för fritidshus. Foto: Jan-Erik Kaiser/Mostphotos VÄRT ATT VETA 2019 En liten guide för fritidshus Foto: Jan-Erik Kaiser/Mostphotos TAXAN OCH REGLER Taxor och avgifter 2019 Priset för sophämtning vid tolv tillfällen maj-oktober är 1 462 kr inkl. moms.

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2018 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2019

Kortversion avfallstaxan 2019 Kortversion avfallstaxan 2019 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2019 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Kortversion avfallstaxan 2018

Kortversion avfallstaxan 2018 Kortversion avfallstaxan 2018 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller

Läs mer

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter

Fritidshusägare. Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Fritidshusägare Information om sophämtning, abonnemang, matavfallsinsamling, Återvinningscentralen, olika tjänster, kontaktuppgifter Sophämtning Du som har fritidshus kan välja mellan flera olika kärlstorlekar

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I VILLA OCH VILLASAMFÄLLIGHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU har vi BÖRJAt SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in

Läs mer

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan

Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan Tack för maten! Om sortering i verksamheter och den nya avfallstaxan DANDERYDS KOMMUN Tack för maten Den 1 november 2015 inför Danderyds kommun en ny avfallstaxa för verksamhetsutövare och fastighetsägare

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Arboga kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Arboga kommun Avfallstaxa Arboga kommun Antagen av Arbogas kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2018-05-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2015 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 och i Falkenberg 2014-12-16, att gälla från och med 2015-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus

MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus Varför samlar vi in matavfall? I maj 2012 antog regeringen ett nytt nationellt mål som innebär att 50 procent av matavfallet ska sorteras ut och behandlas biologiskt

Läs mer

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS

SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS SORTERA MATAVFALL I FLERFAMILJSHUS GÖR MILJÖ- NYTTA LÅT ERT MATAVFALL BLI BIOGAS/ BIOGÖDSEL FLERFAMILJSHUS Ett viktigt val Dags för er att välja nytt abonnemang Från den 1 november 2015 inför Danderyds

Läs mer

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall och det vill vi ta

Läs mer

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV

LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS LÅT MATRESTERNA FÅ NYTT LIV Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. MATAVFALLET BLIR TILL BIOGAS OCH NY NÄRING Närmare 40 procent av vårt hushållsavfall består

Läs mer

Dina nya sopkärl är på väg

Dina nya sopkärl är på väg Dina nya sopkärl är på väg Nu är det snart dags för leverans av fyrfackskärlen. Här hittar du mer information om dina nya kärl och hur de hämtas. Ett bra val Du har valt fyrfackskärl - då har du även gjort

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2019-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan

Läs mer

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur!

LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! LÄMNA MATEN I RETUR bra för vår natur! NU BÖRJAR VI SAMLA IN MATAVFALL Du kan göra en insats för miljön genom att sortera ut ditt matavfall och lämna det för hämtning. Varför ska vi börja samla in matavfall?

Läs mer

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter Hantering av sopkärl stockholm.se/avfall Kärltyper För boende i Stockholms stad finns det fyra kärlvarianter: 140-liters kärl 140-liters matavfallskärl 190-liters

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR

RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR RENHÅLLNINGSTAXA 2019 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor,

Läs mer

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall

I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar. Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus. orebro.se/avfall I ÖREBRO SORTERAR VI! #jagsorterar Matavfall. Sortering och hämtning av matavfall i villor och fritidshus orebro.se/avfall Sortering i köket 1. Vik ut påsen, platta till den i botten och placera den i

Läs mer

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m.

Avfallstaxa 2015. Avfallstaxa 2013. för avfallshantering i Falu kommun. för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. Avfallstaxa 2013 Avfallstaxa 2015 för avfallshantering i Falu kommun för avfallshantering i Falu kommun Antagen av kommunfullmäktige 2014-12-11 gäller fr. o. m. 2013-01-01 gäller fr. o. m. 2015-01-01 1.

Läs mer

VI VILL HA DINA MATRESTER

VI VILL HA DINA MATRESTER VI VILL HA DINA MATRESTER Återvinn din mat Uppsamling Transport Rötning Drivmedel Matrester - en värdefull resurs Det mesta av vårt avfall går att återvinna. Med insamling av matavfall tar Österåker ett

Läs mer

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ!

Dags att välja avfallsabonnemang. Du kan välja mellan tre alternativ! Dags att välja avfallsabonnemang Du kan välja mellan tre alternativ! t nas e s al 13! v t t 0 r di ari 2 ö u G S! 1 jan B O en 3 d Avfallshantering valbroschyr.indd 1 2012-12-19 10:41:53 Nu är det dags

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 3, 2017 Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl. I

Läs mer

Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med

Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med Avfallstaxa 2017 för avfallshantering i Falu kommun Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse 2016-10-28 Gäller från och med 2017-01-01 1 1. Hushållsavfall Hushållsavfallet sorteras i brännbart och komposterbart

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med

Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun. Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse Gäller från och med Avfallstaxa 2019 för avfallshantering i Falu kommun Beslutad av Falu Energi & Vattens styrelse 2018-10-23 Gäller från och med 2019-01-01 1 1. Hushållsavfall Hushållsavfallet sorteras i brännbart och komposterbart

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Hej! Under hösten fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart dina nya kärl. I denna broschyr får du

Läs mer

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus.

Avfallstaxa Sigtuna kommun. Småhus. Avfallstaxa Sigtuna kommun Småhus www.sigtunavatten.se/avfall Avfallstaxa för småhus i Sigtuna kommun Utdrag ur avfallstaxan som gäller från och med den 1 januari 2017. Antagen av Sigtuna kommunfullmäktige

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 4, 2018 Hej! Under hösten 2017 fick du välja nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina nya kärl.

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Fagersta kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön

Information till stugområden i Falkenbergs kommun. - nu kan vi ta hand om ert matavfall. Dina matrester - gott för miljön Information till stugområden i Falkenbergs kommun - nu kan vi ta hand om ert matavfall Dina matrester - gott för miljön 1 Matrester blir till biogas Mycket av det avfall som hushållen slänger är matavfall

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring.

Låt matresterna få nytt liv. Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. För boende i flerfamiljshus Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring. Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40% av det som hamnar i soppåsen är

Läs mer

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP

TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP TILL DIG SOM FÅR DEL I GEMENSAMT KÄRL/KÄRLSKÅP Dags att välja sopabonnemang Du har tidigare fått information om att villa- och fritidshushållen i Lysekil kommer att få ett nytt insamlingssystem för hushållssopor

Läs mer

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl

viktig INFo om HuR Du GöR med DINA SopoR SoRTERA ut TIDNINGAR och FöRpAckNINGAR EXTRA HämTNING och HämTNING Av FöR HÅRT packade och överfyllda kärl RENHÅLLNINGSTAXA 2014 Det är renhållningsordningen som bestämmer vilka åtgärder som kommunen ansvarar för när det gäller hushållens avfall. För de här åtgärderna ska kommunen också ta ut ersättning av

Läs mer

Varje skrutt räknas. Även din.

Varje skrutt räknas. Även din. Varje skrutt räknas. www.okrab.se Använd den bruna hållaren och de papperspåsar du fått i ditt sopkärl. Använd bara denna typ av påsar, de har viktiga funktioner. Påsarna är specialtillverkade så att de

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Fagersta kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Fagersta kommun Avfallstaxa Fagerstas kommun Antagen av Fagerstas kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Heby kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Heby kommun Avfallstaxa Heby kommun Antagen av Heby kommunfullmäktige. Taxan gäller från och med 2017-01-01 I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Enköpings kommun 2017 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige, gäller från och med 2017-01-01. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 VARBERG. Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 VARBERG. Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2014-11-25 att gälla från och med 2015-01-01 VARBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info För

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Enköpings kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Enköpings kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Enköpings kommun Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige, gäller från och med 2017-01-01. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader

Läs mer

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015

Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Avfallstaxa för hämtning av hushållsavfall 2015 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2014-12-16 att gälla från och med 2015-01-01 FALKENBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info

Läs mer

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Flerbostadshus och verksamhet. Avfallstaxa. Norbergs kommun Flerbostadshus och verksamhet Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2017-01-01. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Enköpings kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen,

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR

RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR RENHÅLLNINGSTAXA 2018 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor,

Läs mer

Framtidens sparform TIPS

Framtidens sparform TIPS Framtidens sparform Bli Miljönär-vänlig! Genom att hyra, låna, laga och reparera kan du spara pengar och samtidigt bidra till att förebygga avfall. Allt du konsumerar blir ett avfall, förr eller senare.

Läs mer

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering

Renhållningsavgift. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande avgifter för sophantering Renhållningsavgift för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun 2013 Renhållningsavgiften varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa

Läs mer

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016

Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Avfallstaxa Lindesbergs kommun 2016 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun

Avfallstaxa. Skinnskattebergs kommun Småbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35 % av alla matrester kastas i onödan. Matavfall blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus

Råd och tips om dina avfallskärl. För dig som bor i villa eller radhus Råd och tips om dina avfallskärl För dig som bor i villa eller radhus ABONNEMANG Välj gärna abonnemang med sortering av matavfall. AVFALLSABONNEMANG FÖR VILLOR Du som bor i villa eller radhus ska ha ett

Läs mer

t.ex. 1939, 1935 MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus

t.ex. 1939, 1935 MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus ny bild till framsidan (använd den eventuellt inne i broschyren) t.ex. 1939, 1935 alt. ta nya, alt. bildkollage MATAVFALLSINSAMLING i enbostadshus Varför samlar vi in matavfall? Vi har ett nationellt mål

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Sala kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra tjänster

Läs mer

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2013-05-07 116 att gälla från och med 2014-01-01 FALKENBERG Kundtjänst Telefon 0757-27 40 00, e-post: vivab@vivab.info

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är ägare till en flerfamiljsfastighet i Varbergs och Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen

Läs mer

Renhållning i Mullsjö kommun

Renhållning i Mullsjö kommun Foto Hans Gille Renhållning i Mullsjö kommun Komplett renhållningstaxa 2017-03-08 1 Renhållningstaxa för Mullsjö Kommun Ny taxa gäller från 2016-01-01 enligt kommunfullmäktiges beslut.. Kundtjänst Öppettider

Läs mer

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun

Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter. Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun Insamling av matavfall från flerfamiljsfastigheter Till dig som är fastighetsägare till flerfamiljfastigheter i Falkenbergs kommun 1 Varför samla in matavfall? Mycket av det vi slänger i soppåsen består

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Norbergs kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Norbergs kommun Avfallstaxa Norbergs kommun Antagen av Norbergs kommunfullmäktige. Taxan gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för de

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Sala kommun 2016 Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra tjänster samt

Läs mer

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Falkenbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det nya sättet att

Läs mer

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL

KÄLLSORTERAR START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL från APRIL KÄLLSORTERAR Vi även matavfall START 5 APRIL 2010 BÄTTRE UTFALL FRÅN DITT AVFALL FÖR EN BÄTTRE MILJÖ Tack vare att du källsorterar kan avfall återvinnas till nya produkter. Därför har återvinningsstationer

Läs mer

Avfallstaxa 2016 för verksamheter i Varberg och Falkenberg

Avfallstaxa 2016 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Avfallstaxa 2016 för verksamheter i Varberg och Falkenberg Antagen av kommunfullmäktige i Varberg 2015-11-17 och i Falkenberg 2015-11-24, att gälla från och med 2016-01-01 Kundtjänst Telefon 0757-27 40

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa. Hallstahammars kommun Småhus och fritidshus Avfallstaxa Hallstahammars kommun Avfallstaxa Hallstahammars kommun Antagen av Hallstahammars kommunfullmäktige. Gäller från 2018-05-01 Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1

Dags att välja. abonnemang för ditt hushållsavfall. För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Dags att välja abonnemang för ditt hushållsavfall För dig i Varbergs kommun som bor i villa eller fritidshus. 1 Matavfall en värdefull resurs För en tid sedan fick du information i din brevlåda om det

Läs mer

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang.

dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. dags att välja Viktig information till fastighetsägare och bostadsrättföreningar inför valet av nytt avfallsabonnemang. Snart inför Sigtuna kommun utsortering av matavfall. Det medför att du måste välja

Läs mer

Flerfackssortering i Norrköping

Flerfackssortering i Norrköping Flerfackssortering i Norrköping Nu blir det enkelt att sortera Under hösten 2014 är bostadsområdena Ljunga, Svärtinge, Rist, Östra Husby, Fyrby, Sörby och Lindö utsedda till att prova ett nytt system för

Läs mer

SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015

SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015 SOPHÄMTNING FÖR SMÅHUS AVGIFTER 2015 MER UTSORTERAT BILLIGARE SOPHÄMTNING I Stockholm har vi vikttaxa. Du kan därmed själv påverka dina kostnader genom att minska vikten i kärlet. Du betalar en grundavgift

Läs mer

RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål

RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål RENHÅLLNINGS- GUIDE 2018 Säffle/Åmål saffle.se / amal.se 6 Det här gör kommunen för dig SNABBA PUNKTER OM RENHÅLLNING Renhållningskollektiv & taxa Ser till att ditt hushållsavfall samlas in och tas om

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE

RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE RENHÅLLNINGSTAXA 0 9 GEMENSAMHETSANLÄGGNINGAR ÅRETRUNTBOENDE Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt

Läs mer

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se

Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun. Gäller från och med 1 januari 2015. www.miva.se Taxa för hushållsavfall i Örnsköldsviks kommun Gäller från och med 1 januari 2015 www.miva.se 1 Kärl för hushållsavfall... 3 2 Avgifter... 4 3 Avgifter vid eget kärl... 5 4 Avgifter vid gemensamt kärl...

Läs mer

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2018 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2017-11-27, 198. Gäller from 2018-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I FLERFAMILJSHUS Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare

Läs mer

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014

Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Renhållningstaxa för hämtning av hushållsavfall 2014 Antagen av kommunfullmäktige i Falkenberg 2013-05-07 116 samt 2013-11-26 183 att gälla från och med 2014-01-01 Falkenberg Kundtjänst Telefon 0757-27

Läs mer

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa

Småhus och fritidshus. Avfallstaxa Småhus och fritidshus Avfallstaxa Enköpings kommun 2016 Avfallstaxa Enköpings kommun Antagen av Enköpings kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad för avfallsabonnemang, extra

Läs mer

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus

Nu sänker vi. avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Nu sänker vi avfallstaxan! för dig som bor i enfamiljshus Visste du att vi har sänkt din grundavgift med 25%? Varsågod! Du som fastighetsägare kan glädjas åt lägre avgifter för din avfallshantering. Från

Läs mer

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang!

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Information till dig som har villa eller fritidshus Smidigt för dig bra för miljön! Tidsplan Snart inför vi ett nytt avfallssystem för att

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS RENHÅLLNINGSTAXA 2015 ENBOSTADSHUS Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor, lösningsmedel,

Läs mer

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01

Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun. gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa 2012 för avfallshantering i Falu kommun gäller fr. o. m. 2012-01-01 Avfallstaxa för Falu kommuns avfallshantering att gälla fr o m 2012-01-01 Lagstadgad mervärdeskatt ingår. Justerad av Falu

Läs mer

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun

Flerbostadshus och verksamheter. Avfallstaxa. Sala kommun Flerbostadshus och verksamheter Avfallstaxa Sala kommun Avfallstaxa Sala kommun Antagen av Sala kommunfullmäktige. I den här Avfallstaxan hittar du kostnader för de vanligaste avfallsabonnemangen, extra

Läs mer

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv.

Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall. Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Nu börjar Upplands-Bro kommun sortera ut matavfall Kasta inte bort vår framtid! Ge ditt matavfall nytt liv. Dags att sortera ut matavfallet Varje bananskal spelar roll! För varje kilo matavfall som rötas

Läs mer

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017

Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Avfallstaxa Hällefors kommun 2017 Innehållsförteckning Allmänt... 3 Administrativa regler... 3 Grundavgift och Rörlig avgift... 3 Val av abonnemang... 4 Villa, helårsabonnemang... 5 Fritidshus, hämtning

Läs mer

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang!

Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Nytt avfallssystem i Ludvika kommun Dags att välja abonnemang! Information till dig som har villa eller fritidshus. Smidigt för dig bra för miljön! Tidsplan Snart inför vi ett nytt avfallssystem för att

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Ovanåkers kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-11-26, 76. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun

Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Avfallsstaxa 2019 för avfallshantering i Bollnäs kommun Antagen av kommunfullmäktige 2018-12-17 224. Gäller from 2019-01-01. Avgifter är angivna inklusive och exklusive moms för privatpersoner och exklusive

Läs mer

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel

Då införs viktdebiteringen i din stadsdel Småhus Nu kan du gå ner i vikt Stegvist införande av viktbaserad avfallstaxa 2010 2012 mycket du Du betala Vi inför successivt viktbaserad avfallstaxa i Göteborg. Schemat här nedan visar när systemet införs

Läs mer

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl)

Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang. Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl) Praktiskt om ditt nya renhållningsabonnemang Fastighetsnära insamling för villahushåll Område 5, 2019 (tvåfackskärl) Hej! Under hösten 2018 valde du nytt renhållningsabonnemang. Nu kommer snart ditt/dina

Läs mer

VAL AV AVFALLSABONNEMANG

VAL AV AVFALLSABONNEMANG 2015-03-10 VAL AV AVFALLSABONNEMANG I Emmaboda kommun är matavfallsinsamling infört i de områden som har tätortstömning. Genom att välja abonnemang för avfallshämtning kan ni göra en insats för miljön.

Läs mer

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen

Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Tänk på att lägga rätt soppåse i rätt kärl! Från 1 juni får alla trollhättebor en ny rutin för sophanteringen Fortsätt sortera sopor som tidigare. Lägg bara till en bra rutin Släng soppåsarna i två olika

Läs mer

Låt matresterna få nytt liv

Låt matresterna få nytt liv FÖR BOENDE I LÄGENHET Låt matresterna få nytt liv Med din hjälp blir matavfallet till biogas och ny näring 35% AV ALLA MATRESTER KASTAS I ONÖDAN Matavfallet blir till biogas och ny näring Närmare 40 procent

Läs mer

Information från Ystads kommun

Information från Ystads kommun Här hittar du information om hur sophanteringen ser ut och fungerar i Ystads kommun Tveka inte! Öppna broschyren och låt dig inspireras och informeras Hälsningar/Avfallsenheten Information från Ystads

Läs mer

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun

Avfallstaxan 2016. Grundavgift och hämtningsavgift. Miljöstyrande priser för sophantering. för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Avfallstaxan 2016 för Gävle, Hofors, Ockelbo, Sandviken och Älvkarleby kommun Priserna varierar beroende på hur ofta du har sophämtning, vilken storlek på kärlet du har, om du bor i villa eller lägenhet

Läs mer

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa

Enbostadshus och fritidshus. Avfallstaxa Enbostadshus och fritidshus Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun 2015-2016 Avfallstaxa Skinnskattebergs kommun Antagen av Skinnskattebergs kommunfullmäktige. Allmänt I den här Avfallstaxan hittar du kostnad

Läs mer

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall.

Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Styrdokument 2015-09-21 Dnr KS/2015:388 Avfallstaxa för Upplands Väsby år 2016 Taxa för hushållsavfall och därmed jämförligt avfall. Nivå: Kommungemensamt styrdokument Antagen: Nämndens namn den dag månad

Läs mer

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR

RENHÅLLNINGSTAXA 2015 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR RENHÅLLNINGSTAXA 2015 FRITIDSHUS & KOLONISTUGOR Detta ingår i taxan Tömning av kärl och hämtning av säck för hushållsavfall Inlämning av grovavfall, el-avfall och trädgårdsavfall samt farligt avfall (oljor,

Läs mer