BIPACKSEDEL SAIZEN 8 mg EASYJECT

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "BIPACKSEDEL SAIZEN 8 mg EASYJECT"

Transkript

1 BIPACKSEDEL SAIZEN 8 mg EASYJECT LÄKEMEDLETS NAMN SAIZEN 8 mg EASYJECT, pulver och vätska till injektionsvätska, lösning. Läs bipacksedeln noggrant innan du eller ditt barn börjar ta medicinen så att du kan förstå din eller ditt barns behandling. Du får här en sammanfattning av den information om medicinen som finns tillgänglig. Fråga din läkare eller sjuksköterska om det är något du undrar eller är osäker på. DEKLARATION Varje injektionsflaska SAIZEN 8 mg innehåller följande ämnen: Verksamt ämne: Övriga ämnen: Somatropin (rekombinant humant tillväxthormon) 8 mg Sackaros, fosforsyra, natriumhydroxid. 1 ml av den färdiga injektionslösningen som ska användas med EASYJECT innehåller 5,83 mg somatropin efter beredning med den medföljande vätskan (vätska som hämmar bakterietillväxt) i kassetten. LÄKEMEDELSFORM Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning: Frystorkat pulver som löses i medföljande vätska för användning med spruta (3 mg/ml metakresol i vatten för injektionsvätskor). SAIZEN 8 mg EASYJECT finns i följande förpackningsstorlekar: 1 injektionsflaska med SAIZEN 8 mg och 1 kassett med bakteriostatisk vätska. 5 injektionsflaskor med SAIZEN 8 mg och 5 kassetter med bakteriostatisk vätska. Hur verkar SAIZEN? SAIZEN (somatropin) är tillväxthormon tillverkat med genteknik. Somatropins huvudsakliga uppgift är att öka tillväxten. SAIZEN innehåller somatropin som är identiskt med naturligt tillväxthormon, men som tillverkas i laboratorier. INNEHAVARE AV GODKÄNNANDE FÖR FÖRSÄLJNING Serono Nordic AB, Box 1803, Solna Finsk representant: Serono Nordic, Rajatorpantie 41C, Vantaa

2 Tillverkare: Laboratorios Serono S.A., C/Batanes 1, E Tres Cantos, Madrid, Spanien eller Industria Farmaceutica Serono SpA, Zona Industriale di Modugno, Bari, Italien Vad används SAIZEN för? SAIZEN används till barn och ungdomar som är kortväxta beroende på: för liten insöndring av tillväxthormon från hypofysen tillväxtstörning hos flickor med Turners syndrom, bekräftad med kromosomanalys tillväxtstörning hos barn före puberteten på grund av kronisk njurinsufficiens. Behandlingen skall avslutas när barnets rörben inte längre kan växa. Detta inträffar när epifyserna (en del av det växande benet) har slutits. För behandling av uttalad tillväxthormonbrist hos vuxna. Substitutionsbehandling ges till vuxna med uttalad tillväxthormonbrist diagnostiserad med ett test. Läkaren eller sjuksköterskan kan förklara varför du (eller ditt barn) har fått medicinen. Vem ska inte använda SAIZEN? Vanligtvis är det rätt att ta SAIZEN om läkaren har skrivit ut det. Men om SAIZEN har skrivits ut för dig (eller ditt barn), läs då följande frågor och rådgör med läkaren innan behandlingen påbörjas om svaret på någon av dem är Ja. Har någon sagt att ditt barns rörben slutat växa och att han/hon därför har uppnått sin slutliga längd? Har ditt barn tidigare behandlats för eller är för närvarande under behandling för en hjärntumör eller annan tumör? Eller om du som vuxen planerar att ta SAIZEN : har du tidigare behandlats för eller är för närvarande under behandling för en hjärntumör eller annan tumör? Är du (eller ditt barn) allergisk mot somatropin eller något annat innehållsämne (sackaros, fosforsyra, natriumhydroxid) eller komponenten i vätskan (metakresol)? Viktig information som du bör känna till om SAIZEN Behandling med SAIZEN ska regelbundet övervakas av läkare med erfarenhet av att ställa diagnosen och behandla patienter med tillväxthormonbrist. Kort efter att du har tagit SAIZEN sjunker blodsockerhalten så att du kan känna dig (eller ditt barn kan känna sig) darrig och yr. Denna känsla försvinner fort. Blodsockerhalten kan stiga över normal nivå 2-4 timmar efter tillförseln av SAIZEN.

3 Eftersom behandling med tillväxthormon kan ändra kroppens omsättningen av socker, kommer dina (eller ditt barns) sockernivåer att testas regelbundet av sjukvårdspersonal. Om du (eller ditt barn) är diabetiker eller om någon i familjen har diabetes, kommer läkaren att övervaka behandlingen med Saizen noggrant och eventuellt ändra på diabetesbehandlingen. Läkaren kan i tillägg skriva ut ett annat hormon (sköldkörtelhormon) om han/hon finner att du (eller ditt barn) har utvecklat brist på sköldkörtelhormon. Om du (eller ditt barn) tidigare har haft någon sjukdom i hjärnan, t.ex. en tumör, kommer läkaren att undersöka dig (eller ditt barn) regelbundet för att kontrollera att den inte kommit tillbaka. Några barn med brist på tillväxhormon har utvecklat leukemi, antingen de har fått behandling med tillväxthormon eller inte. Risken att få leukemi kan vara något högre hos barn med brist på tillväxthormon än hos barn utan denna brist. Något orsakssamband med tillväxthormonbehandling har inte påvisats. Kontakta omedelbart läkare om du (eller ditt barn)får svår eller återkommande huvudvärk, har problem med synen och kräks eller känner illamående. I sällsynta fall kan det utvecklas en svullnad i hjärnan och läkaren kan vilja undersöka din (eller ditt barns) ögon för att se om det finns något sådant tecken. Om så skulle vara fallet, kan det vara nödvändigt att sluta med behandlingen. Behandlingen kan eventuellt börja på nytt senare. Om symtomen på en svullnad i hjärnan återkommer, skall behandlingen med SAIZEN upphöra. Höftskada uppstår ibland hos barn med hormon- eller njurproblem. Om ditt barn lider av kronisk njursvikt, som uppstår när njurarna är skadade, skall han eller hon undersökas regelbundet med avseende på tecken på bensjukdom. Det är osäkert om bensjukdom hos barn med hormon- eller njurproblem påverkas av behandling med tillväxthormon. Röntgenundersökning bör göras av höften innan behandling påbörjas. Om ditt barn börjar halta eller klagar över smärta i höft eller knä under behandlingen med SAIZEN, skall du tala om detta för läkaren. Hos barn med kronisk njursvikt skall behandlingen upphöra inför en njurtransplantation. Om medicinen injiceras på samma ställe under lång tid, kan det bli skador på injektionsstället. Det är därför viktigt att hela tiden byta injektionsställe. Din läkare eller sjuksköterska kan tala om vilka delar av kroppen som ska användas för injektion (se Metod och injektionssätt). Tillväxthormon skall inte användas av personer som är allvarligt sjuka. Om du är över 60 år eller om du använder SAIZEN över lång tid, bör du undersökas ofta av din läkare eller sjuksköterska. Speciell försiktighet krävs i dessa situationer på grund av mindre erfarenhet av både behandling av äldre och av långtidsbehandling med SAIZEN.

4 Finns det risker med att ta andra mediciner samtidigt med SAIZEN? Det är vanligen ingen fara att ta andra mediciner samtidigt, men om du (eller ditt barn) tar KORTISONPREPARAT är det viktigt att tala om det för läkaren eller sjuksköterskan. Dessa mediciner används för att behandla allvarliga sjukdomar, t.ex. astma, allergier och kronisk ledgångsreumatism (reumatoid artrit), och de kan hindra tillväxtbehandlingen från att verka. Berätta för läkaren eller sjuksköterskan om du (eller ditt barn) tar andra mediciner, även om de är receptfria. Graviditet och amning Kan SAIZEN användas av kvinnor som är gravida eller som ammar? Begränsad erfarenhet av användning under graviditet och amning. Rådgör med läkare. Använd inte SAIZEN om du är gravid eller ammar, om inte din doktor har förskrivit det. BRUKSANVISNING Hur används SAIZEN? Dosering SAIZEN bör helst injiceras på kvällen. Doseringen av SAIZEN avpassas av läkaren till din (eller ditt barns) kroppsyta eller kroppsvikt enligt följande: Barn: Tillväxtstörning som beror på otillräcklig insöndring av tillväxthormon från hypofysen 0,7-1,0 mg/m 2 kroppsyta per dag motsvarande 0,025-0,035 mg/kg kroppsvikt per dag injiceras under huden (subkutant). Tillväxtstörning hos flickor som beror på gonaddysgenesi (Turners syndrom) 1,4 mg/m 2 kroppsyta per dag motsvarande 0,045-0,050 mg/kg kroppsvikt per dag injiceras under huden (subkutant). Om din dotter behandlas för Turners syndrom och får icke-androgena anabola steroider samtidigt, kan det öka tillväxthastigheten. Fråga din läkare om du undrar något om dessa mediciner. Tillväxtstörning hos barn före puberteten på grund av kronisk njursvik, ett tillstånd där njurarna är skadade:

5 1,4 mg/m 2 kroppsyta per dag motsvarande 0,045-0,050 mg/kg kroppsvikt per dag under huden (subkutant). Behandlingen ska avslutas när barnet uppnått tillfredsställande vuxenlängd eller epifyserna är slutna (rörbenen kan då inte växa längre). Tillväxthormonbrist hos vuxna: När behandlingen med somatropin inleds, rekommenderas låga doser på 0,15-0,3 mg dagligen som subkutan injektion (under huden). Dosen justeras gradvis av din läkare. Den rekommenderade slutdosen överstiger sällan 1,0 mg per dag. I allmänhet ska lägsta effektiva dos ges. För äldre eller överviktiga patienter kan det vara nödvändigt med lägre doser. Metod och injektionssätt (Vid användning av EASYJECT ): Pulvret i injektionsflaskorna ska löses i den medföljande bakteriostatiska vätskan (3 mg/ml metakresol i vatten för injektion) och användas med EASYJECT. Den beredda lösningen är avsedd att ges subkutant (under huden) och den ska vara klar och utan partiklar. Om lösningen innehåller partiklar får den inte injiceras. Den beredda lösningen innehåller 8 mg SAIZEN (5,83 mg per ml). Patienter ska få noggranna instruktioner om hur beredningen ska utföras. Se bruksanvisningen som följer med EASYJECT. Läs dessutom följande instruktioner noggrant om hur man ger sig själv injektionen: Hur du bereder SAIZEN lösningen som ska injiceras med EASYJECT Tvätta händerna med tvål och vatten. Ta fram allt du behöver: Lägg på en ren yta de saker du behöver för att göra i ordning lösningen och injektionen: en injektionsflaska SAIZEN 8 mg, en kassett med vätska, ett beredningsset, EASYJECT, en nål för beredning och en för injektion, en bomullstuss eller torr gasbinda. 1) Skruva av den gula ytterhylsan (1), inställaren för injektionsdjup (2) och kassetthållaren (6) från EASYJECT -mekanismen (9). 2) Ta ut kassettskyddet (7) och spara det. 3) Dra ut doseringsknappen(13) tills det knäpper till och skjut tillbaka kolven (8) i den mekaniska delen av EASYJECT (9). Tryck på utlösningsknappen (10). 4) Dra av ytteretiketten från kassetten med vätska. Skriv dagens datum då du blandar till injektionslösningen på den andra genomskinliga etiketten och sätt kassetten i kassetthållaren med aluminiumshatten först. 5) Skruva in kolven i kassettens gummipropp och skruva sedan fast kassettens krage på kassetthållaren. 6) Ta av pappersförseglingen från nålen och skruva fast nålen på kassetthållaren. Ta av skyddet från nålen. Kasta det inte.

6 7) Ta av plastlocket från injektionsflaskan med SAIZEN 8 mg och för in flaskan i flaskadaptern. 8) Ta bort det inre nålskyddet och kasta det, skruva sedan fast kassetthållaren på flaskadaptern. 9) Tryck kolven mycket långsamt nedåt så långt det går för att få ut vätskan och sväng sedan flaskan försiktigt. Undvik kraftig omskakning. 10) Ställ alltihop i nedsänkningen som hör till SAIZEN 8 mg-setet och låt det stå i 2-5 minuter så att bubblor eller skum försvinner från injektionslösningen. Tryck sedan ned kolven helt om det behövs och håll kvar den där. 11) Ta upp injektionsflaskan ur nedsänkningen, vänd så flaskan kommer högst upp. Dra långsamt tillbaka kolven så att all vätska dras in i kassetten. 12) Skruva av flaskadaptern. 13) Rikta nålen uppåt och skjut försiktigt in kolven tills all luft pressats ut och en liten vätskedroppe syns på nålspetsen. 14) Sätt tillbaka det yttre skyddslocket på nålen. Skruva av nålen och kasta den på ett säkert sätt. 15) Skruva av kolvens krage från kassetthållaren och kolven från gummiproppen och kasta kolven och kragen. 16) Sätt det svarta kassettskyddet i kassetthållaren och skruva ihop hållaren med EASYJECT -mekanismen. 17) Ta bort pappersförseglingen från en ny nål, skruva nålen på kassetthållaren och ta sedan bort det yttre nålskyddet. 18) Dra ut doseringsknappen, vrid den tills det knäpper, så att pilen pekar på den röda linjen på doseringsskalan. Ta sedan bort det inre skyddslocket från nålen. 19) Vänd nålen uppåt och tryck på utlösningsknappen. Upprepa steg 18 och 19 tills en fin vätskestråle kommer ut från nålen. 20) Skruva fast injektionsdjupsinställaren. 21) Dra ut doseringsknappen på EASYJECT och vrid den tills pilen når den dagliga dos som din läkare har ordinerat. 22) Ställ in injektionsdjupsinställaren (2) på det djup som din läkare har rekommenderat. Förbered injektionsstället på vanligt sätt som din läkare rekommenderat. 23) Placera EASYJECT i rät vinkel mot huden och tryck på utlösningsknappen. Din dos av tillväxthormon injiceras automatiskt under ungefär 10 sekunder (räkna sakta till 10). 24) När injektionen är klar, drar du tillbaka EASYJECT från huden och trycker på injektionsstället med en torr bomullstuss eller gasbinda. 25) Skruva av injektionsdjupsinställaren. Sätt tillbaka det yttre nålskyddet, ta bort nålen och kasta den på ett säkert sätt. Skruva tillbaka injektionsdjupsinställaren och lägg EASYJECT i kylskåpet.

7 26) Nästa dag du injicerar: Ta ut EASYJECT från kylskåpet. Använd en ny nål varje dag. OBSERVERA: Välj inte områden där du känner knölar, fasta knutar, gropar eller smärta. Prata med din läkare eller sjuksköterska om du hittar något sådant. Tvätta huden på injektionsstället med tvål och vatten. Vad händer om man glömmer en dos eller tar för mycket? Om man glömmer en dos eller tar för mycket SAIZEN är det viktigt att tala om det för läkaren, eftersom dosen kan behöva ändras lite för att korrigera det inträffade. Om man injicerar för mycket, kan det bli förändringar i blodsockernivån som kan innebära att man känner sig darrig och yr i huvudet. Kontakta omedelbart läkare om detta inträffar. Om du (eller ditt barn) har tagit för mycket under en längre tid kan det leda till överdriven tillväxt av vissa ben, särskilt händer, fötter och käkar. Inga fall av akut överdosering har rapporterats. Kan medicinen ge biverkningar? Biverkningar kan ibland inträffa liksom med alla mediciner. Ibland kan emellertid klåda och rodnad förekomma på injektionsstället. Om detta blir särskilt besvärligt, ska du rådgöra med din läkare. I mycket sällsynta fall kan patienter utveckla antikroppar mot somatropin. Dessa orsakar vanligen inga biverkningar och påverkar oftast inte tillväxten. Om barnet börjar halta utan att det finns någon förklaring ska du kontakta din läkare eller sjuksköterska. Ödem, muskelsmärtor, ledsmärtor och ledbesvär kan uppträda hos vuxna patienter som får substitutionsbehanling med tillväxthormon. Dessa biverkningar uppträder oftast tidigt under behandlingen och är övergående. Meddela din läkare eller sjuksköterska om du (eller ditt barn) drabbas av någon av dessa eller andra biverkningar. Hur ska man förvara medicinen? SAIZEN 8 mg är hållbar 24 månader i oöppnad injektionsflaska. Injektionsflaskor med SAIZEN 8 mg förvaras vid högst 25 C i originalförpackningen. Beredd SAIZEN 8 mg som förvaras i EASYJECT förvaras vid 2 C 8 C i kassetten inuti EASYJECT och används inom 21 dagar. Får ej frysas. Använd inte läkemedlet: - efter utgångsdatum som står på förpackningen - vid synbar förändring av innehållet. Förvaras oåtkomligt för barn.

8 Datum för senaste revidering

Bipacksedel: Information till användaren. Saizen 5,83 mg/ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin

Bipacksedel: Information till användaren. Saizen 5,83 mg/ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin Bipacksedel: Information till användaren Saizen 5,83 mg/ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV

GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV GUIDE FÖR DIG SOM INJICERAR DIG SJÄLV (asfotase alfa) 40 mg/ml injektionsvätska, lösning 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml injektionsvätska, lösning 80 mg/0,8 ml asfotas alfa Detta läkemedel

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till patienten Atosiban Stragen 6,75 mg/0,9 ml injektionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

BIPACKSEDEL. Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin

BIPACKSEDEL. Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin BIPACKSEDEL Klexane 150 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Enoxaparin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 5 mg och 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 5 mg och 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Genotropin 5 mg och 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN GENOTROPIN MINIQUICK 0,2 mg, 0,4 mg, 0,6 mg, 0,8 mg, 1,0 mg, 1,2 mg, 1,4 mg, 1,6 mg, 1,8 mg, 2,0 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin

Läs mer

INJEKTIONSGUIDE. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion. 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml. 100 mg/ml lösning för injektion

INJEKTIONSGUIDE. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion. 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml. 100 mg/ml lösning för injektion INJEKTIONSGUIDE (asfotase alfa) för injektion 40 mg/ml lösning för injektion 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml lösning för injektion 80 mg/0,8 ml asfotas alfa Detta läkemedel står under utökad

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning. bensylpenicillinnatrium

Bipacksedel: Information till användaren. Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning. bensylpenicillinnatrium Bipacksedel: Information till användaren Bensylpenicillin Meda 1 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning Bensylpenicillin Meda 3 g pulver till injektions/infusionsvätska, lösning bensylpenicillinnatrium

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Aquagen SQ Björk Björk. Aquagen SQ Timotej Timotej

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Aquagen SQ Björk Björk. Aquagen SQ Timotej Timotej BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Aquagen SQ Björk Björk Aquagen SQ Timotej Timotej Aquagen SQ Dermatophagoides pteronyssinus Dermatophagoides pteronyssinus pulver och vätska till injektionsvätska,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Norditropin SimpleXx 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin

Bipacksedel: Information till användaren. Norditropin SimpleXx 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin Bipacksedel: Information till användaren Norditropin SimpleXx 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i cylinderampull somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Norditropin NordiFlex (somatropin)

Norditropin NordiFlex (somatropin) Patientinformation från din vårdgivare Till dig som ska påbörja behandling med Norditropin NordiFlex (somatropin) Norditropin NordiFlex Nu ska du starta behandlingen med Norditropin NordiFlex som är ett

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Actraphane 30 injektionsflaska 100 IE/ml injektionsvätska, suspension, i injektionsflaska Humant insulin (rdna) Läs noga igenom hela denna bipacksedel innan du

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Läs mer om avregistrerade läkemedel Klexane, Klexane (med konserveringsmedel) 100 mg/ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta samt injektionsvätska, lösning Läs noga igenom denna bipacksedel innan

Läs mer

Patientinformation från din vårdgivare. Till dig som ska påbörja behandling med. Norditropin

Patientinformation från din vårdgivare. Till dig som ska påbörja behandling med. Norditropin Patientinformation från din vårdgivare Till dig som ska påbörja behandling med Norditropin SimpleXx (somatropin) Norditropin SimpleXx Nu ska du starta behandlingen med Norditropin SimpleXx som är ett tillväxthormon.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Humatrope 6 mg/12 mg/24 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning. Somatropin

Bipacksedel: Information till användaren. Humatrope 6 mg/12 mg/24 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning. Somatropin Bipacksedel: Information till användaren Humatrope 6 mg/12 mg/24 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning.

Bipacksedel: information till användaren. Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning. Bipacksedel: information till användaren Järnsackaros Rechon 20 mg/ml injektionsvätska/koncentrat till infusionsvätska, lösning Järn Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till patienten. Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till patienten Atosiban Stragen 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Viscotears 2 mg/ml ögongel, endosbehållare Karbomer Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Detta läkemedel är receptfritt.

Läs mer

INJEKTIONSGUIDE. Föräldrar / Vårdnadshavare till barn. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion

INJEKTIONSGUIDE. Föräldrar / Vårdnadshavare till barn. (asfotase alfa) för injektion. 40 mg/ml lösning för injektion INJEKTIONSGUIDE Föräldrar / Vårdnadshavare till barn (asfotase alfa) för injektion 40 mg/ml lösning för injektion 18 mg/0,45 ml 28 mg/0,7 ml 40 mg/1 ml 100 mg/ml lösning för injektion 80 mg/0,8 ml asfotas

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Genotropin 12 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Fludeomap 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning. fludeoxiglukos( 18 F)

Bipacksedel: Information till användaren. Fludeomap 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning. fludeoxiglukos( 18 F) Bipacksedel: Information till användaren Fludeomap 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning fludeoxiglukos( 18 F) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium

Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium Bipacksedel: Information till användaren Cellufluid ögondroppar, lösning, endosbehållare Karmellosnatrium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN

LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN Bruksanvisning för NovoSeven LÄS DESSA ANVISNINGAR NOGA INNAN DU BÖRJAR ANVÄNDA NOVOSEVEN NovoSeven levereras i form av ett pulver. Före injektion (administrering) måste det lösas upp i spädningsvätskan

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban

Bipacksedel: Information till användaren. Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Bipacksedel: Information till användaren Atosiban Accord 37,5 mg/5 ml koncentrat till infusionsvätska, lösning atosiban Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Somatropin

Bipacksedel: Information till användaren. Somatropin Bipacksedel: Information till användaren Humatrope 6 mg pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation

Neulasta. som stöd för kemoterapi. Patientinformation Neulasta som stöd för kemoterapi Patientinformation Innehållsförteckning Kemoterapi och de 4 vita blodkropparna i blodet Neutropeni 6 Neulasta 7 Instruktion för injektion 8 Vanliga frågor 12 2 3 Kemoterapi

Läs mer

Denna produkt är en förfylld spruta för engångsbruk. Den innehåller 300 mg Dupixent för injektion under huden (subkutan injektion).

Denna produkt är en förfylld spruta för engångsbruk. Den innehåller 300 mg Dupixent för injektion under huden (subkutan injektion). Instruktioner Rekommenderad dos av Dupixent till vuxna patienter är en startdos på 600 mg (två injektioner á 300 mg), följt av 300 mg varannan vecka, administrerat som subkutan injektion. En patient kan

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra

Bipacksedeln: Information till användaren. Skinoren 20% kräm azelainsyra Bipacksedeln: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Glucagon Novo Nordisk 1 mg Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Glukagon

Bipacksedel: Information till användaren. Glucagon Novo Nordisk 1 mg Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Glukagon Bipacksedel: Information till användaren Glucagon Novo Nordisk 1 mg Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Glukagon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du kan behöva få injicerat detta läkemedel.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion

Bipacksedel: Information till användaren. Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion Bipacksedel: Information till användaren Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Terbinafin Teva

2. Vad du behöver veta innan du använder Terbinafin Teva Bipacksedel: Information till användaren Terbinafin Teva 10mg/g kräm terbinafinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg

Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg Denna broschyr har du fått via din behandlande läkare Att injicera ORENCIA (abatacept): en guide steg för steg Hur du förbereder, använder och kasserar ORENCIA förfylld spruta i fem steg. Att injicera

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator. salbutamol

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator. salbutamol BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Airomir 5 mg/2,5 ml lösning för nebulisator salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du

Läs mer

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN

Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning , Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN Zomacton 10mg/ml pulver och vätska till injektionsvätska, lösning 10.9.2015, Version 5.0 OFFENTLIG SAMMANFATTNING AV RISKHANTERINGSPLANEN VI.2 Delområden av en offentlig sammanfattning VI.2.1 Information

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim

Bipacksedel: Information till patienten. Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Bipacksedel: Information till patienten Ceretec 0,5 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel exametazim Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Glucagon Novo Nordisk 1 mg Pulver och vätska till injektionsvätska, lösning, förfylld spruta (HypoKit) glukagon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du kan behöva

Läs mer

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD WARTEC KUTAN LÖSNING ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR Bipacksedel: Information till användaren artec 5 mg/ml kutan lösning Podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna bipacksedel, du kan behöva läsa

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Skinoren 20% kräm azelainsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 1 mg/ml sirap loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Ta alltid

Läs mer

c. Läsa av kvarvarande dos som ska injiceras med en andra injektionspenna.

c. Läsa av kvarvarande dos som ska injiceras med en andra injektionspenna. FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml Bruksanvisning Käyttöohjeet Brugervejledning FÖRFYLLD INJEKTIONSPENNA 300 IE/0,5 ml ESITÄYTETTY GONAL F-KYNÄ 300 IU/0,5 ml FYLDT PEN 300 IE/0,5 ml Innehåll 1. Hur

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Fucithalmic

2. Vad du behöver veta innan du använder Fucithalmic Bipacksedel: Information till användaren Fucithalmic 1% ögonsalva fusidinsyra Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Konakion Novum 10 mg/ml injektionsvätska, lösning fytomenadion Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Nanocis 0,24 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel rheniumsulfid

Bipacksedel: Information till patienten. Nanocis 0,24 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel rheniumsulfid Bipacksedel: Information till patienten Nanocis 0,24 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel rheniumsulfid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alutard SQ Björk Björk. Alutard SQ 3-Träd Klibbal, Björk, Hassel. Alutard SQ Hästepitel Hästepitel

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Alutard SQ Björk Björk. Alutard SQ 3-Träd Klibbal, Björk, Hassel. Alutard SQ Hästepitel Hästepitel BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Alutard SQ Björk Björk Alutard SQ 3-Träd Klibbal, Björk, Hassel Alutard SQ Hästepitel Hästepitel Alutard SQ Hundhår Hundhår Alutard SQ Katthår Katthår Alutard SQ

Läs mer

VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION

VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION VÄGLEDNING FÖR INJEKTION AV INVICORP VID EREKTIL DYSFUNKTION Instruktioner i hur du injicerar Invicorp Beredning av Invicorp injektion 1. Tvätta händerna och torka dem med en ren handduk. 2. Ta en glasampull

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Invicorp 25 mikrogram/2mg injektionsvätska, lösning aviptadil/fentolaminmesilat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Genotropin GoQuick. Bruksanvisning för. Pfizer AB, Sollentuna. Tel: somatropin (rekombinant)

Genotropin GoQuick. Bruksanvisning för. Pfizer AB, Sollentuna. Tel: somatropin (rekombinant) GEN101108PSE01 lindh&partners gbg Bruksanvisning för Genotropin GoQuick somatropin (rekombinant) Pfizer AB, 191 90 Sollentuna. Tel: 08 550 52 000. www.pfizer.se 13008_100909_GoQuick_Bruksanvisning_GÄLLER!!!.indd

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Nipaxon 50 mg tabletter noskapin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Använd

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Norditropin NordiFlex 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna somatropin

Bipacksedel: Information till användaren. Norditropin NordiFlex 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna somatropin Bipacksedel: Information till användaren Norditropin NordiFlex 15 mg/1,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna somatropin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan

Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan Bipacksedel: Information till patienten Octreoscan Beredningssats för radioaktiva läkemedel, 111 In-Pentetreotid 111 MBq/ml Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel - Spara denna

Läs mer

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR

1. VAD LAMISIL DERMGEL ÄR OCH VAD DET ANVÄNDS FÖR BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Dermgel 1% gel Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Använd alltid detta läkemedel exakt enligt

Läs mer

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid)

BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) BRUKSANVISNING FÖR INJEKTIONSPENNAN Byetta 10 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna (exenatid) INNEHÅLL I BRUKSANVISNINGEN Avsnitt 1 VAD DU BEHÖVER VETA OM DIN BYETTA-PENNA Avsnitt

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning. aviptadil/fentolaminmesilat

Bipacksedel: Information till användaren. Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning. aviptadil/fentolaminmesilat Bipacksedel: Information till användaren Invicorp 25 mikrogram/2 mg, injektionsvätska, lösning aviptadil/fentolaminmesilat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den

Läs mer

1. Vad Nebcina är och vad det används för

1. Vad Nebcina är och vad det används för Bipacksedel: Information till användaren Nebcina Nebcina 10 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 40 mg/ml injektionsvätska, lösning. Nebcina 80 mg/ml injektionsvätska, lösning. tobramycin Läs noga

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Airomir Autohaler 0,1 mg/dos inhalationsspray, suspension Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Artrox 625 mg filmdragerade tabletter glukosamin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Relistor 8 mg injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Relistor 12 mg injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Metylnaltrexonbromid Läs noga igenom denna

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Tetrofosmin ROTOP 0,23 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetrofosmin i form av tetrofosmintetrafluoroborat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du

Läs mer

PE-SWE-0036 / Maj biogen.se

PE-SWE-0036 / Maj biogen.se PE-SWE-0036 / Maj 2015 PLEGRIDY Rx (F) (peginterferon beta-1a) L03AB13 SPC 09/2014 Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Indikation: För vuxna patienter för behandling av skovvis förlöpande

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Aprokam 50 mg pulver till injektionsvätska, lösning cefuroxim

Bipacksedel: Information till patienten. Aprokam 50 mg pulver till injektionsvätska, lösning cefuroxim Bipacksedel: Information till patienten Aprokam 50 mg pulver till injektionsvätska, lösning cefuroxim Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Atropin Bausch & Lomb 1% (10 mg/ml) ögondroppar, lösning, endosbehållare. Atropinsulfat

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Atropin Bausch & Lomb 1% (10 mg/ml) ögondroppar, lösning, endosbehållare. Atropinsulfat BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Atropin Bausch & Lomb 1% (10 mg/ml) ögondroppar, lösning, endosbehållare Atropinsulfat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. - Spara

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NovoRapid 100 E/ml injektionsvätska, lösning i injektionsflaska Insulin aspart

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. NovoRapid 100 E/ml injektionsvätska, lösning i injektionsflaska Insulin aspart BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN NovoRapid 100 E/ml injektionsvätska, lösning i injektionsflaska Insulin aspart Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren ditekibooster injektionsvätska, suspension i förfylld spruta Vaccin mot difteri, stelkramp och kikhosta (acellulär komponent) (adsorberat, reducerat antigeninnehåll)

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lastin 0,5 mg/ml ögondroppar, lösning Azelastinhydroklorid 0,05% (0,5 mg/ml) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Ovitrelle 250 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna koriongonadotropin alfa Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Steripet 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning fludeoxiglukos ( F) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel. Den innehåller information som

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Ovitrelle 250 mikrogram injektionsvätska, lösning i förfylld injektionspenna koriongonadotropin alfa Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning, 100 mikrigram, oral lösning selen (som natriumselenit pentahydrat) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning, 100 mikrigram, oral lösning selen (som natriumselenit pentahydrat) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta

Bipacksedel: Information till användaren. Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta Bipacksedel: Information till användaren Typhim Vi 25 mikrogram/0,5 ml injektionsvätska, lösning i förfylld spruta polysackaridvaccin mot tyfoidfeber Läs noga igenom denna bipacksedel innan du eller ditt

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Orudis 2,5% gel ketoprofen

Bipacksedel: Information till användaren. Orudis 2,5% gel ketoprofen Bipacksedel: Information till användaren Orudis 2,5% gel ketoprofen Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Spara denna

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Airomir Autohaler 0,1 mg/dos inhalationsspray, suspension inandningsstyrd inhalationsspray.

Bipacksedel: Information till användaren. Airomir Autohaler 0,1 mg/dos inhalationsspray, suspension inandningsstyrd inhalationsspray. Bipacksedel: Information till användaren Airomir Autohaler 0,1 mg/dos inhalationsspray, suspension inandningsstyrd inhalationsspray salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Minirin 4 mikrogram/ml injektionsvätska, lösning. desmopressinacetat

Bipacksedel: Information till användaren. Minirin 4 mikrogram/ml injektionsvätska, lösning. desmopressinacetat Bipacksedel: Information till användaren Minirin 4 mikrogram/ml injektionsvätska, lösning desmopressinacetat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Selesyn 100 mikrogram, oral lösning Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning

Bipacksedel: Information till användaren. Selesyn 100 mikrogram, oral lösning Selesyn 50 mikrogram/ml, oral lösning Bipacksedel: Information till användaren Selesyn 100 mikrogram, oral lösning selen (som natriumselenit pentahydrat) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning. bensydaminhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning. bensydaminhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Bensydamin Geiser 1,5 mg/ml munhålespray, lösning bensydaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Wartec 0,15 % kräm. podofyllotoxin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Wartec 0,15 % kräm podofyllotoxin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. - Spara denna information, du kan behöva läsa den igen.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Pregnyl 1 500 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning Pregnyl 5 000 IE pulver och vätska till injektionsvätska, lösning humant koriongonadotropin Läs

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin

Bipacksedel: Information till användaren. Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning. ciprofloxacin Bipacksedel: Information till användaren Ciloxan 3 mg/ml örondroppar, lösning ciprofloxacin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat

Bipacksedel: Information till patienten. Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel. tetranatriumbutedronat Bipacksedel: Information till patienten Teceos 13 mg beredningssats för radioaktivt läkemedel tetranatriumbutedronat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du ges detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till patienten. Oftaquix 5 mg/ml ögondroppar, lösning. levofloxacin

Bipacksedel: Information till patienten. Oftaquix 5 mg/ml ögondroppar, lösning. levofloxacin Bipacksedel: Information till patienten Oftaquix 5 mg/ml ögondroppar, lösning levofloxacin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos

Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos Bipacksedel: Information till användaren Ventoline Diskus 0,2 mg/dos inhalationspulver, avdelad dos salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Helixor A, 100 mg, injektionsvätska, lösning. extrakt av mistel, värdträd: silvergran

Bipacksedel: Information till användaren. Helixor A, 100 mg, injektionsvätska, lösning. extrakt av mistel, värdträd: silvergran Bipacksedel: Information till användaren Helixor A, 1 mg, injektionsvätska, lösning Helixor A, 5 mg, injektionsvätska, lösning Helixor A, 20 mg, injektionsvätska, lösning Helixor A, 50 mg, injektionsvätska,

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Rinexin 50 mg depottabletter. fenylpropanolaminhydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Rinexin 50 mg depottabletter. fenylpropanolaminhydroklorid Bipacksedel: Information till användaren Rinexin 25 mg depottabletter Rinexin 50 mg depottabletter fenylpropanolaminhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Bactroban 2 % kräm mupirocinkalcium Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Colifoam 10% rektalskum. hydrokortisonacetat

Bipacksedel: Information till användaren. Colifoam 10% rektalskum. hydrokortisonacetat Bipacksedel: Information till användaren Colifoam 10% rektalskum hydrokortisonacetat Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN. Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning. Terbinafin BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Lamisil Singeldos 1 % kutan lösning Terbinafin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Information till dig som behandlas med BYDUREON en gång i veckan

Information till dig som behandlas med BYDUREON en gång i veckan Patientinformation sön mån tis ons tors fre lör BYDUREON en gång i veckan Information till dig som behandlas med BYDUREON en gång i veckan Om Bydureon: Hur Bydureon fungerar Vad du kan förvänta dig Hur

Läs mer

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Fludeoxyglucose (18F) Akademiska sjukhuset 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning fludeoxiglukos ( 18 F)

BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN. Fludeoxyglucose (18F) Akademiska sjukhuset 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning fludeoxiglukos ( 18 F) BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL PATIENTEN Fludeoxyglucose (18F) Akademiska sjukhuset 250 MBq/ml injektionsvätska, lösning fludeoxiglukos ( 18 F) Läs noga igenom denna bipacksedel innan du får detta läkemedel.

Läs mer

Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan. Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel.

Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan. Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. BIPACKSEDEL: INFORMATION TILL ANVÄNDAREN Simdax 2,5 mg/ml koncentrat till infusionsvätska, lösning Levosimendan Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Spara denna information,

Läs mer

Otrivin är en nässpray med avsvällande effekt. Otrivin används för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation.

Otrivin är en nässpray med avsvällande effekt. Otrivin används för korttidsbehandling av nästäppa vid förkylning och akut bihåleinflammation. Källa: FASS Bipacksedel: Information till användaren Otrivin 1 mg/ml nässpray xylometazolinhydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information

Läs mer

2. Vad du behöver veta innan du använder Airomir lösning för nebulisator

2. Vad du behöver veta innan du använder Airomir lösning för nebulisator Bipacksedel: Information till användaren Airomir 1 mg/ml respektive 2 mg/ml lösning för nebulisator salbutamol Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedeln: Information till användaren. Fragmin IE, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta

Bipacksedeln: Information till användaren. Fragmin IE, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Bipacksedeln: Information till användaren Fragmin 2500 IE, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Fragmin 5000 IE, injektionsvätska, lösning, förfylld spruta Fragmin 7500 IE, injektionsvätska, lösning,

Läs mer

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig.

Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. Bipacksedel: Information till användaren Detta läkemedel är föremål för utökad övervakning. Detta kommer att göra det möjligt att snabbt identifiera ny säkerhetsinformation. Du kan hjälpa till genom att

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin

Bipacksedel: Information till användaren. Clarityn 10 mg tabletter loratadin Bipacksedel: Information till användaren Clarityn 10 mg tabletter loratadin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för dig. - Spara

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon

Bipacksedel: Information till användaren. Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon Bipacksedel: Information till användaren Vexol 10 mg/ml ögondroppar, suspension rimexolon Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren

Bipacksedel: Information till användaren Bipacksedel: Information till användaren Fyremadel 0,25 mg/0,5 ml injektionsvätska, lösning, förfylld spruta ganirelix Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedel: information till användaren. Finail 5%, medicinskt nagellack. amorolfin

Bipacksedel: information till användaren. Finail 5%, medicinskt nagellack. amorolfin Bipacksedel: information till användaren Finail 5%, medicinskt nagellack amorolfin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller information som är viktig för

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Miacalcic 100 IE/ml injektions-/infusionsvätska, lösning Laxkalcitonin

Bipacksedel: Information till användaren. Miacalcic 100 IE/ml injektions-/infusionsvätska, lösning Laxkalcitonin Bipacksedel: Information till användaren Miacalcic 100 IE/ml injektions-/infusionsvätska, lösning Laxkalcitonin Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar använda detta läkemedel. Den innehåller

Läs mer

Bipacksedel: Information till användaren. Gliolan 30 mg/ml, pulver till oral lösning 5-aminolevulinsyrahydroklorid

Bipacksedel: Information till användaren. Gliolan 30 mg/ml, pulver till oral lösning 5-aminolevulinsyrahydroklorid B. BIPACKSEDEL 1 Bipacksedel: Information till användaren Gliolan 30 mg/ml, pulver till oral lösning 5-aminolevulinsyrahydroklorid Läs noga igenom denna bipacksedel innan du börjar ta detta läkemedel.

Läs mer