Biogas i Umeåregionen

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Biogas i Umeåregionen"

Transkript

1 BILAGA A:1 Lokaliseringsutredning Biogas i Umeåregionen Lokaliseringsutredning för en lantbruksbaserad biogasanläggning i Vännäs kommun Vännäs kommun Kommunledningskontoret Postadress SE Vännäs Besöksadress Ö Järnvägsgatan 1 Tel vx Org nr Mejl vannas.kommun@vannas.se Webb

2 Beställare Vännäs kommun, projektet Gasklart 2013 Konsult BioMil AB Författare Granskad av Alexandra Sandberg Martin Fransson och Marita Linné, BioMil AB Anna Säfvestad Albinsson och Julia Pettersson, projektet GasKlart Camilla Wolf-Watz, Norrmejerier/styrgruppen för Biogas Norr Ivan Lundberg, Klaragas ekonomiska förening Datum, version , version 3 Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 2 (45)

3 INNEHÅLLSFÖRTECKNING 1 INLEDNING BAKGRUND VERKSAMHETENS OMFATTNING ANLÄGGNINGENS UTFORMNING FÖRUTSEDD MILJÖPÅVERKAN LOKALISERINGSUTREDNING SYFTE METODIK BETYDANDE PARAMETRAR TILLGÄNGLIG AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR el, vatten och avlopp *ÖP, DP OCH NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING SAMMANFATTNING SAMTLIGA LOKALISERINGSALTERNATIV LOKALISERINGSALTERNATIV 1 VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR *ÖP, DP OCH NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREAL NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING LOKALISERINGSALTERNATIV 2 VID VÄG AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR *ÖP, DP OCH NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING LOKALISERINGSALTERNATIV 3 NORRMALM AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 3 (45)

4 7.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING LOKALISERINGSALTERNATIV 4 VÄNNÄSBY AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR *ÖP, DP OCH NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TTRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TIL GASAVSÄTTNING LOKALISERINGSALTERNATIV 5 STARRBERGET AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN INFRASTRUKTUR *NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING UTVÄRDERING LIKHETER OCH SKILLNADER MELLAN LOKALISERINGSALTERNATIV 1 OCH VALT HUVUDLOKALISERINGSALTERNATIV Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 4 (45)

5 1 INLEDNING 1.1 BAKGRUND Under 2011 genomfördes en förstudie (Biogas i Umeåregionen, 2011) med syfte att undersöka förutsättningarna för etablering av en anläggning för produktion av biogödsel och biogas till fordonsgas i Umeåregionen. Resultatet visar på goda förutsättningar varför Vännäs kommun har tagit initiativet att driva processen med fordonsgas i Umeåregionen framåt och är i dagsläget projektägare till projektet Gasklart. Projektet ska bl.a. driva tillståndsprocessen enligt miljöbalken inklusive samrådsförfarande, miljökonsekvensbeskrivning samt teknisk förprojektering. Parallellt med detta ska projektet stötta etablering av tankställen för fordonsgas i Umeåregionen och lantbrukarna i den ekonomiska föreningen Klara Gas. 1.2 VERKSAMHETENS OMFATTNING Biogasproduktion från gödsel och restprodukter från jordbruket kräver att vissa kriterier skall vara uppfyllda för att det ska vara miljömässigt och ekonomiskt försvarbart att utöva verksamheten. I det aktuella fallet kommer gödsel att utgöra en betydande del av inkommande råvara och därmed bör anläggningen förläggas i närhet till stora gödselproducenter samt att tillräckliga spridningsarealer för biogödsel optimeras. Tillstånd kommer att sökas för biologisk behandling av maximalt ton avfall samt cirka ton vallgröda, vilket motsvarar en biogasproduktion på cirka 45 GWh per år. 1.3 ANLÄGGNINGENS UTFORMNING Anläggningen kommer bestå av mottagningsstationer för gödsel, energigröda och annat organiskt material. Gödsel och annat avfall hygieniseras i enlighet med jordbruksverkets föreskrifter. Råvaran rötas i en eller flera rötkammare. Den för gasproduktionen mest gynnsamma drifttiden bestäms vid intrimning av processen. I nuläget är inte val av teknik eller modell bestämd. Huvuddelarna i biogasanläggningen är: lager för ensilerade grödor exempelvis plansilos mottagningshall med mottagningstank utrustning för förbehandling av inkommande råvaror utrustning för hygienisering av inkommande råvaror rötkammare utrustning för rening och uppgradering av biogas gasfackla gasflak täckta gödselbehållare för lagring av biogödsel På nedanstående principskiss (se Figur 1) presenteras ett översiktligt flödesschema över tänkt bioasanläggning. Observera att layout kan komma att förändras i det fortsatta projekteringsarbetet. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 5 (45)

6 Figur 1. Principskiss för planerad biogasanläggning. Källa: BioMil AB Gashantering Med den sammansättning av substrat för biogasproduktionen som nuvarande beräkningar utgår ifrån beräknas biogasproduktionen motsvara cirka 45 GWh per år. Hur mycket biogas som kommer att produceras beror på substratens torrhalt och andra egenskaper såsom näringsinnehåll och övriga kemiska och fysikaliska egenskaper. Efter rötning håller rågasen en metanhalt på cirka 65%. Övriga komponenter är koldioxid, vattenånga och svavelväte. Rågasen torkas, luktbehandlas och koldioxiden avlägsnas. Efter s.k. uppgradering kallas biogasen istället för fordonsgas och består av drygt 96% metan och kan då komprimeras till 200 bar. Gasen lagras i gasflak inför transport till tankställe. Det finns några olika uppgraderingstekniker som är kommersiella i Sverige. PSA-metoden, vattenskrubbermetoden samt metoden med kemisk absorption är de tre vanligast förekommande, men även metoder för flytande (kyld) fordonsgas finns. Vilken metod som kommer att väljas avgörs vid upphandlingen. Anläggningen kommer att vara försedd med en gasfackla som dimensioneras för att kunna förbränna producerad biogas i händelse av driftproblem i uppgraderingen. Eventuellt kan överskott av biogasen användas till fjärrvärmeproduktion. All gashantering projekteras i enlighet med Energigas Sveriges biogasanvisningar (BGA 2012) Biogödsel Vid anläggningen bildas också biogödsel, vilken lagras i biogödsellager i väntan på distribution till åker eller förädling. Den biogödsel som återstår efter rötningen innehåller alla de näringsämnen som fanns i inkommande råvaror. Biogödseln ska återföras till åkermark som gödselmedel och ersätter då användning av orötad gödsel och konstgödsel. Lagring av biogödseln kan göras i anslutning till biogasanläggningen och i externa bassänger hos lantbrukare, så kallade satellitbrunnar. Satellitbrunnarna kan eventuellt komma att ingå i tillståndsansökan. Biogödseln kommer att köras ut med lastbil. För att förhindra smittspridning hygieniseras inkommande gödsel i enlighet med animaliska biproduktförordningen (Jordbruksverket). Vid hämtning och lämning av gödsel och biogödsel tvättas lastbilen innan byte av gård ger. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 6 (45)

7 1.4 FÖRUTSEDD MILJÖPÅVERKAN En biogasanläggning ger upphov till både positiv och negativ miljöpåverkan. Generellt uppväger den positiva miljöpåverkan som biogasanläggningens produkter (biogas och biogödsel) medför vid användning. Klimatpåverkan kommer att minskas genom att fossila bränslen (bensin och diesel) ersätts med uppgraderad biogas. Biogödseln kommer att spridas på åkermark och ersätta konstgödsel, och därmed skapas ett kretslopp för, ur odlingssynpunkt, viktiga näringsämnen såsom exempelvis kväve, fosfor och kalium. Från den planerade verksamheten kan det också uppstå luktstörningar, transporter (främst buller och damning) och visuell förändring av landskapsbilden. Transporter av råvara till anläggningen och biogödsel från anläggningen bidrar till utsläpp av växthusgaser, kväveoxider och kolväten, buller och vägslitage. Utöver dessa miljöeffekter kan lukt från anläggningen utgöra ett problem, framför allt för närboende. Teknik för luktreduktion utvecklas ständigt, vilket i kombination med goda driftsförhållanden medför att luktproblem effektivt kan minimeras. Biogasanläggningens mottagningshall, blandningstank, hygieniseringsenhet samt andra processdelar som inte är anslutna till gassystemet, och där risk finns för lukt, kommer att förses med uppsamling av ventilationsluft. Därmed reduceras väsentligt den luktolägenhet som kan uppstå för omgivningen. Trots detta är det viktigt att lokalisera en biogasanläggning på rimligt avstånd från närboende för att på så sätt ytterligare minska risken för olägenheter. Påverkan på landskapsbilden sker främst då en biogasanläggning förläggs i ett öppet landskap där likartade strukturer inte förekommer. Verksamheten bedöms ha en positiv inverkan på de nationella miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan, Frisk luft, Bara naturlig försurning, Giftfri miljö, Ingen övergödning och God bebyggd miljö. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 7 (45)

8 2 LOKALISERINGSUTREDNING 2.1 SYFTE En lämplig lokalisering är en förutsättning för att en biogasanläggning ska fungera väl både miljömässigt, tekniskt och ekonomiskt. Anläggningens utformning och avståndet till närliggande bostäder och andra verksamheter är viktig för att inte skapa olägenheter i omgivningen. I Miljöbalken (MB) 2 kap 6 anges att för en verksamhet eller åtgärd som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde skall det väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att ändamålet skall kunna uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljö. Vidare ska en rimlighetsavvägning göras och i 2 kap 7 MB anges att kraven i 2-5 och 6 första stycket gäller i den utsträckning det inte kan avser orimligt att uppfylla dem. Vid denna bedömning ska särskild hänsyn tas till nyttan av skyddsåtgärder och andra försiktighetsmått jämfört med kostnaderna för sådana åtgärder. Den svenska miljölagstiftningen innebär att miljö och människors hälsa ska skyddas, men även att ändamålet för anläggningen ska beaktas vid bedömningen. I detta fall bör belysas att biogasproduktion bidrar med förnybar energi samt möjlighet till återföring av viktiga näringsämnen till åkermark. Samtliga avståndsangivelser i föreliggande lokaliseringsutredning är ungefärliga. 2.2 METODIK Föreslagna lokaliseringsalternativ har framkommit genom kontakter med kommun och andra intressenter. I lokaliseringsutredningen har hänsyn tagits till de kriterier som ställs i miljöbalken samt till tekniska och ekonomiska parametrar. I tillståndsprövningen enligt miljöbalken är det av vikt att människors hälsa och miljö skyddas, varför vissa utvärderingskriterier bedöms vara viktigare än andra. Utvärderingskriterierna är följande (de som markerats med en stjärna(*) är mer betydelsefulla enligt miljöbalken): TILLGÄNGLIG AREAL MARKFÖRHÅLLANDEN *ÖP, DP OCH NATURVÅRD *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD INFRASTRUKTUR TRANSPORTMÖJLIGHETER *TRANSPORTAVSTÅND NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING Vid bedömning av lokaliseringens lämplighet har följande kategorier tillämpats: Olämplig lokalisering Mindre lämplig lokalisering Lämplig lokalisering För respektive utvärderingskriterium görs en lämplighetsbedömning. Efter sammanställning av lokaliseringsalternativens lämplighet jämförs dessa med varandra. Det lokaliseringsalternativ som erhåller flest gröna och inga röda markeringar bedöms vara mest lämpligt och utses till huvudlokaliseringsalternativ och behandlas vidare i miljökonsekvensbeskrivningen. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 8 (45)

9 3 BETYDANDE PARAMETRAR För att en lokalisering ska vara lämplig krävs att flertalet kriterier är uppfyllda. Nedan beskrivs utvärderingskriterierna och hur lokaliseringsalternativet bedöms. 3.1 TILLGÄNGLIG AREAL Tillräcklig areal ska finnas tillgänglig, i detta fall krävs en yta på minst cirka 3 hektar ( m 2 ). Om arealen finns tillgänglig bedöms lokaliseringsalternativet som lämpligt, i annat fall olämpligt. Ju större möjligheter till framtida expansion desto mer lämpligt. I denna lokaliseringsutredning har den faktiska tillgängligheten av marken d.v.s. om markägaren är villig att upplåta marken inte inkluderats i bedömningen. 3.2 MARKFÖRHÅLLANDEN En biogasanläggning består vanligtvis av en eller flera rötkammare, som vid drift är fylld med substrat som rötas. Beroende på rötkammarens utformning och storlek varierar tryckbelastningen på marken. Vid etablering av en biogasanläggning är det viktigt att rådande markförhållanden är av lämplig karaktär. Om insats krävs för att åtgärda marken inför byggnation bedöms marken vara av mindre lämplig eller olämplig karaktär. I största möjliga mån ska redan exploaterad mark tas i anspråk. 3.3 INFRASTRUKTUR el, vatten och avlopp Till biogasanläggningen krävs anslutning till el, vatten och avlopp. En lokalisering bedöms vara lämplig om anslutningsmöjligheter till befintlig infrastruktur finns tillgänglig. Beroende på omfattning av åtgärder som krävs för anslutning till el, vatten och avlopp bedöms lokaliseringsalternativet vara mindre lämpligt eller olämpligt. Ett resonemang om lokaliseringsalternativets lämplighet ges under respektive lokaliseringsbedömning. 3.4 *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Lokaliseringen ska inte strida mot bestämmelser gällande naturvård, vilka anges i kommunens översiktsplan och detaljplaner samt i Länsstyrelsens och andra myndigheters kartmaterial. Med naturvård inbegrips i detta sammanhang bl.a. riksintressen samt påverkan på natur- eller kulturmiljövård. En verksamhet som antas ge upphov till betydande miljöpåverkan enligt Miljöbalken kräver vanligtvis ett detaljplanelagt område. Ett lokaliseringsalternativ bedöms vara lämpligt om det redan finns en aktuell detaljplan i området. I det fall det kommer att krävas en ny detaljplan bedöms lokaliseringsalternativet som mindre lämpligt, med anledning av att mer arbete krävs. Om det finns en detaljplan som strider mot den planerade verksamheten bedöms lokaliseringsalternativet vara olämpligt. Även i det fall det bedöms som svårt att få igenom en ny detaljplan bedöms lokaliseringsalternativet vara olämpligt. Lokaliseringsalternativ på mark som är markerat med framtida verksamhetsändamål i översikts- eller detaljplan eller används för verksamhetsändamål i dagsläget och som ligger på passande mark utifrån översikts- eller detaljplan bedöms som lämplig. Bedömningen olämplig lokalisering ges till alternativ som ligger I skyddande områden eller på områden där etablering riskerar att strida mot områdesbestämmelser eller riksintressen. 3.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Förhärskande vindriktning Det är av stor vikt att eventuella närboende inte störs av verksamheten. Eventuella luktproblem och buller från transporter är ofta källor till oro, men problemen kan minimeras Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 9 (45)

10 med en lämplig lokalisering och en anpassad utformning av anläggningen. Med tanke på förhärskande vindriktning är det mest fördelaktig för närboende om biogasanläggningen placeras efter samlad bebyggelse i vindens riktning. SMHI:s närmaste väderstation från Vännäs finns vid Umeå flygplats. Utifrån nedanstående vindros går att utläsa att den förhärskande vindriktningen i Umeå ligger i sektorerna sydsydöst och nordväst. Vännäs ligger cirka tre mil väster om Umeå inåt landet. Till karaktären är Umeå en kuststad och Vännäs en inlandsort med nära anslutning till älven, vilket innebär att nedanstående vindros inte fullt ut speglar förutsättningarna i Vännäs. Erfarenheter vid E.ONs värmeverk i Vännäs tyder på att merparten av tiden blåser vinden från nordväst. Figur 2: Vindrosen visar vindförhållanden, fördelning på vindriktningen och vindhastighetsklass. Underlaget till vindrosen är observationer var tredje timme från Umeå flygplats under tio år ( ) Avstånd till närboende Det finns idag inga lagstadgade krav på minsta avstånd mellan en biogasanläggning och ett bostadsområde. I Boverkets allmänna råd 1995:5 Bättre plats för arbete anges inga specifika riktvärden för skyddsavstånd mellan biogasanläggningar och bostadshus. För likartade verksamheter såsom exempelvis komposterings- eller förbränningsanläggningar anges 500 meter som ett riktvärde för minsta avstånd till bostäder. I Naturvårdsverkets allmänna råd 2003:15 anges att mellanlager samt rötnings- och komposteringsanläggningar bör lokaliseras, utformas och drivas utifrån lokala förutsättningar samt att lämpligt skyddsavstånd bör bestämmas efter en samlad bedömning av försättningarna i det enskilda fallet. I enlighet med de allmänna råden kan således ett kortare säkerhetsavstånd än 500 meter övervägas om anläggningen utformats för ändamålet på bästa sätt eller att nuvarande förutsättningar förbättras vid etableringen. Detta innebär att anläggningens utformning samt de åtgärder för lukt- och bullerreducering som kommer att företas, i kombination med rådande landskapsbild och vindriktning utgör grunden för bedömning avseende anläggningens påverkan på närboende. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 10 (45)

11 3.5.3 Avstånd till andra verksamheter Gällande eventuella verksamheter inom lokaliseringsalternativets närområde, ska dessa vara av sådan art att de inte störs av en biogasanläggning. Om biogasanläggningen bedöms skapa olägenheter för redan befintlig verksamhet, är lokaliseringsalternativet inte lämpligt. I förekommande fall kommer säkerhetsavstånd och andra skyddsavstånd från en biogasanläggning till annan verksamhet att redovisas direkt under respektive lokaliseringsalternativ, och dess lämplighetskriterier kommer att beskrivas där. 3.6 *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD En biogasanläggning består bl.a. av rötkammare som vanligtvis är relativt höga samt andra byggnader som kan påverka landskapsbilden. Ett lokaliseringsalternativ bedöms vara lämpligt om etablering sker i ett område som inte medför avsevärt påverkan på landskapsbilden, exempelvis passar ett industriområde väl till ändamålet eller i direkt anslutning till lantbruksverksamhet. Etablering av en biogasanläggning i nära anslutning till annan typ av bebyggelse bedöms vara mindre lämpligt eller olämpligt beroende på omkringliggande bebyggelsens art. Om den rådande landskapsbilden kommer att påverkas bedöms lokaliseringsalternativet vara olämpligt eller mindre lämpligt. 3.7 TRANSPORTMÖJLIGHETER Tunga fordon ska kunna nå anläggningen på ett trafiksäkert sätt utan att skapa olägenhet för närboende och andra närliggande verksamheter. Närhet till en större väg med få närboende och infart med separat/särskild svängfil anses vara lämplig. Däremot bedöms en mindre väg utan tung trafik eller anslutningsväg utan trafiksäkra in- och utfarter ge betydligt sämre transportmöjligheter och bedöms vara mindre lämpliga. Det är olämpligt att förlägga biogasanläggningen vid ett olycksdrabbat vägavsnitt, om inte ombyggnad kan komma att ske i samband med etableringen. 3.8 *TRANSPORTAVSTÅND Anläggningen bör lokaliseras så att transportavstånd för ingående råvaror och utgående biogödsel minimeras, vilket är av vikt för både miljön och anläggningens ekonomi. Den främsta miljöpåverkan från transporter är utsläpp av koldioxid samt försurande ämnen såsom kväveföreningar (NOX). Ur ett klimatperspektiv är det viktigt att minimera behovet av transporter, men även ur hälsosynpunkt är det önskvärt. Ett ökat transportbehov medför högre slitage på vägbanan samt att hälsovådliga partiklar frigörs. Transporter orsakar även buller, något som bör minimeras så långt som möjligt då det medför en negativ påverkan på människors hälsa. För att maximera miljönyttan med biogassystemet är det väsentligt att så mycket energi som möjligt ur råvaran tas tillvara i produktionen. I Figur 3 framgår att råvara med lågt energiinnehåll i förhållande till volym inte bör transporteras någon längre sträcka, eftersom energibortfallet riskerar att bli betydande. Den miljömässiga vinsten med biogasproduktion från flytgödsel (och utgående biogödsel) är därmed mycket beroende av transportavståndet. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 11 (45)

12 Avloppslam Vall Källsorterat matavfall Naturgödsel Slakteriavfall Transportsträcka (kilometer) som substratet kan transporteras om maximalt 10 % av substratets energiinnehåll får förbrukas vid transporten Figur 3. Beskrivning över den transportsträcka som en biogasråvara (substrat) kan transporteras om max 10 % av substratets energiinnehåll får förbrukas vid transporten. I den planerade biogasanläggningen kommer betydande mängder naturgödsel att behandlas, vilket även ger upphov till betydande mängder biogödsel som ska transporteras från anläggningen. Därmed utgör transportavstånd för naturgödsel och biogödsel en begränsning för anläggningens lokalisering. Klara Gas Ekonomiska förening har låtit göra en logistikutredning där det framkommer att den geografiska tyngdpunkten med hänsyn tagen till inventerade lantbruksgårdar ligger i Vännäsby (se röd markering i Figur 4). Ju närmre ett lokaliseringsalternativ ligger den geografiska tyngdpunkten och Vännäsby, desto bättre lämplighet. Figur 4. Den geografiska tyngdpunkten med hänsyn tagen till inventerade gårdar. Karta hämtad från ESRI Sveriges projektrapport Klara GAS GIS-analys av transportkostnad samt optimering av infrastrukturplacering, daterad NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER Vid biogasanläggningen produceras biogödsel som innehåller samtliga näringsämnen som fanns i inkommande råvaror. Biogödseln ska återföras till åkermarken som gödningsmedel och ersätter då viss användning av konstgödsel. Det är först och främst de lantbrukare som levererar gödsel till anläggningen som kommer att ta emot biogödsel. I och med att inte enbart gödsel kommer att behandlas på biogasanläggningen, kommer biogödselns näringsinnehåll att vara högre än motsvarande för den totala gödselmängden. Det är därmed betydelsefullt att beräkna behovet av spridningsareal. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 12 (45)

13 Gällande regler för tillförsel av näring till åkermark styr hur stora spridningsarealer som kommer att krävas för att återföra biogödselns näringsinnehåll. Marken är klassad med fosforklass II och III (Naturvårdsverket (2010) Tillståndet i svensk åkermark och gröda, rapport 6349), vilket innebär fosforgiva på 35 respektive 22 kg totalfosfor per hektar (SNFS 1994:2). Lokaliseringsalternativet lämplighet bedöms utifrån behovet av spridningsareal i förhållande till den totala spridningsarealen NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING Det finns i dagsläget ingen befintlig infrastruktur för gas i Vännäs, vilket innebär att samtlig infrastruktur (tankstation etc.) måste byggas samtidigt med biogasanläggningen. Fordonsgas kommer också transporteras till andra tankställen i regionen via vägbundna fordon med speciella lagringsbehållare. Den huvudsakliga marknaden för fordonsgas finns i Umeå, och ju närmre Umeå lokaliseringsalternativet ligger desto högre lämplighet. En tankstation i Vännäsområdet bedöms vara mer lämplig ju närmre bebyggelse eller trafikerade allfartsvägar den ligger. På en biogasanläggning krävs tillförsel av värme, vilket vanligtvis sker genom förbränning av lokalt producerad biogas. I det fall biogasanläggningen kan bli mottagare av fjärrvärme kan mesta möjliga biogas tillgängliggöras för fordonsgasproduktion. Närheten till ett värmeverk kan också medföra att eventuell överskottsgas kan nyttjas till kraftvärmeproduktion istället för fackling på anläggningen. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 13 (45)

14 3.11 SAMMANFATTNING I nedanstående tabell sammanfattas övergripande utvärderingskriteriernas lämplighet: Olämplig lokalisering Tillräcklig areal Mindre än cirka 3 hektar Mindre lämplig lokalisering Mer än cirka 3 hektar, dock ingen möjlighet till framtida utökning Lämplig lokalisering Mer än cirka 3 hektar, samt med möjlighet till framtida utökning Markförhållanden Kräver stora insatser/åtgärder Kräver måttliga insatser/åtgärder Kräver minimala insatser/åtgärder Infrastruktur Kräver omfattande åtgärder för att erhålla tillgång till el, vatten eller avlopp. Kräver vissa åtgärder för att erhålla tillgång till el, vatten eller avlopp. Befintlig tillgång till el, vatten och avlopp *ÖP, DP och naturvård Ej i enlighet med översiktsplan, detaljplan, riksintressen, natur- eller kulturmiljö I enlighet med översiktsplan samt kräver ny detaljplan. Viss påverkan på riksintressen, natur- eller kulturmiljö I enlighet med översiktsplan, detaljplan Ej påverkan på riksintressen, natur- eller kulturmiljö *Avstånd till närboende Mindre än 500 meter med bostäder i förhärskande vindriktning Lika med eller mindre än 500 meter utan bostäder i förhärskande vindriktning Mer än 500 meter till närboende *Andra verksamheter Verksamhet eller anläggning medför avsevärd inskränkning och utgör hinder Verksamhet eller anläggning medför påtaglig inskränkning, men utgör inget hinder Verksamhet eller anläggning har ingen påverkan och bedöms inte utgöra hinder för varandra *Påverkan på landskapsbild Avsevärd påverkan på rådande landskapsbild Påverkan på rådande landskapsbild Etablering i industriområde eller lantbruksmiljö Transportmöjligheter Olycksdrabbat vägavsnitt kan konstateras Osäker trafiksituation Säker trafiksituation *Transportavstånd Närhet till spridningsarealer Omfattande avstånd till den geografiska tyngdpunkten Beräknat arealbehov finns inte tillgängligt - I nära anslutning till den geografiska tyngdpunkten - Beräknat arealbehov finns tillgängligt Närhet till gasavsättning Inte i närheten av gasmarknad Gasmarknad inom rimligt transportavstånd Direkt närhet till gasmarknad Ej avsättning av överskottsgas Ej avsättning av överskottsgas Avsättning av överskottsgas Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 14 (45)

15 4 SAMTLIGA LOKALISERINGSALTERNATIV Inom ramen för denna lokaliseringsutredning har fem olika lokaliseringsalternativ undersökts: Lokaliseringsalternativ 1 Västra industriområdet Lokaliseringsalternativ 2 Vid väg 92 Lokaliseringsalternativ 3 Norrmalm Lokaliseringsalternativ 4 Vännäsby Lokaliseringsalternativ 5 Starrberget Figur 5 nedan visar en översiktskarta med samtliga fem lokaliseringsalternativ. Figur 5. Översiktskarta med samtliga fem lokaliseringsalternativ Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 15 (45)

16 5 LOKALISERINGSALTERNATIV 1 VÄSTRA INDUSTRIOMRÅDET Vännäs kommun har under förstudiens (Biogas i Umeåregionen, 2011) gång föreslagit en möjlig plats beläget i Västra industriområdet som ligger strax norr om tätorten. I Figur 6 redovisas en översiktskarta för lokaliseringsalternativet. Figur 6. Översiktskarta för lokaliseringsalternativ 1, beläget i Västra industriområdet. 5.1 AREAL Fastigheten Vännäs 50:154 ägs av Vännäs kommun. Fastigheten korsas av kraftledningar, som ger en triangelformad yta på cirka 4,6 hektar mark som är tillgänglig för biogasanläggningen. Då kraftledningarna kräver visst säkerhetsavstånd kommer inte hela ytan att vara tillgänglig för biogasanläggningen. Den triangelformade inramningen medför också en begränsande faktor för eventuell framtida utbyggnad. Utifrån dessa aspekter bedöms platsen vara av mindre lämplig karaktär för etablering. 5.2 MARKFÖRHÅLLANDEN I detaljplanen (Detaljplan för Västra industriområdet i Vännäs kommun, daterad ) anges under rubriken geotekniska förhållanden att marken huvudsakligen består av siltiga sediment med en mäktighet mellan 5-15 meter, och att sedimentens lagring varierar från fast till lös karaktär. Platsen har tidigare använts som avlastningsstation och marken består således av diverse fyllnadsmaterial. Idag används platsen främst för lagring av diverse fyllnadsmassor ovan mark samt som snötipp under vintermånaderna. I detaljplanen anges också att marken kan ha sådan beskaffenhet att vibrationsstörningar från järnvägstrafiken kan förekomma. Vid eventuell byggnation på platsen kommer utökade undersökningar att behöva göras för tyngre byggnader. Markens beskaffenhet medför att pålning kan komma att krävas för säkerställande av rötkamrarnas stabilitet, vilket är vanligt förekommande om byggnation inte Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 16 (45)

17 sker på fast berggrund. Bortförande av fyllnadsmassor i mark kan komma att innebära ökade kostnader. Utifrån markförhållandeaspekt bedöms marken sammantaget som mindre lämplig för etablering av en biogasanläggning. 5.3 INFRASTRUKTUR Västra industriområdet försörjs med vatten och avlopp genom kommunens VA-nät. Elkraftförsörjning sker på normalt sätt genom transformatorstation. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. 5.4 *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Översikts- och detaljplan Lokaliseringsalternativet ligger inom detaljplanelagt område (Detaljplan för Västra industriområdet i Vännäs kommun, daterad ). Fastigheten med beteckning Vännäs 50:154 är detaljplanelagd till industriverksamhet, och detaljplanen tillåter såväl lättare som tyngre verksamhet på platsen. En biogasanläggning är en typ av industriverksamhet, och kan med fördel etableras på platsen. Lokaliseringsalternativet strider således inte mot detaljplanen, och bedöms därmed som lämpligt Riksintressen Det finns inga riksintressen som påverkas inom lokaliseringsområdet, och lokaliseringsalternativet bedöms därmed vara lämpligt (information inhämtad ). I nedanstående karta redovisas hur lokaliseringsalternativet ligger i förhållande till närliggande riksintressen. Särskilt riksintresse för rennäring påverkas inte. Figur 7. Lokaliseringsalternativ 1 i förhållande till närliggande riksintresseområden. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 17 (45)

18 5.4.3 Naturmiljö I anslutning till lokaliseringsalternativet finns ett större sammanhängande skogsområde. I enlighet med detaljplanen finns det inom fastighetsområdet, parallellt med väg 92, en meter djup skyddsremsa med vegetation som inte får lov att avverkas. I Skogens pärlor som sammanställs av Skogsstyrelsen klassificeras en mindre del av detta skogsområde som biotopskyddsområde 1 bestående av nyckelbiotopen 2 gransumpskog. Biotopskyddsområdet sträcker framförallt ut sig väster om väg 92, vilket åskådliggörs i Figur 8. Lokaliseringsalternativet bedöms vara mindre lämpligt eftersom det krävs aktsamhet gentemot den befintliga skyddsremsan med vegetation inom anläggningsområdet, vilket i sig kan komma att utgöra en begränsning för verksamheten. Figur 8. Lokaliseringsalternativet i förhållande till biotopskyddsområdet som består av nyckelbiotopen gransumpskog. Underlagsdata är hämtad frän Skogens Pärlor. Det finns inga naturreservat, Natura 2000 eller andra dylika naturvårdsområden som påverkas inom lokaliseringsområdet. Närmaste naturreservat ligger cirka 3-6 kilometer öster, väster och norr ut Kulturmiljö Marken på etableringsområdet består av fyllnadsmaterial. Det föreligger därmed inte någon större risk för fornlämningar inom anläggningsområdet, vilket också bekräftas vid sökning i FMIS och FornSök (information inhämtad ). Lokaliseringsalternativet bedöms därmed vara lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 1 Biotopskyddsområde ett mindre område som består av mycket höga naturvärden t.ex. nyckelbiotoper. 2 Nyckelbiotop skogsområde med höga naturvärden och med egenskaper som gör att de är viktiga för att hotade eller missgynnade arter ska ha möjlighet att överleva. Vissa områden bör lämnas orörda medan andra kräver naturvårdande skötsel. (Skogsvårdsstyrelsen) Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 18 (45)

19 5.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Avstånd till närboende Avståndet till närmaste enskilda närboende är cirka 500 meter i sydostlig riktning samt cirka 650 meter i sydvästlig riktning (inom industriområdet). Det är cirka 750 meter till närmaste sammanhängande bostadsområde i sydost. I översiktsplanen från 2005 framgår också det finns ett utredningsområde för bostadsbebyggelse mellan meter sydost om anläggningsområdet. Den förhärskande vindriktningen i Vännäsområdet har bedömts vara nordvästlig, vilket innebär att det vanligtvis blåser mot de närbelägna befintliga och planerande bostäderna. Figur 9. Avstånd till närboende vid lokaliseringsalternativ 1. Boverkets rekommendation för placering av likartade anläggningar är minst 500 meter, och eftersom närmaste enskilda närboende ligger strax utanför den gränsen och dessutom i förhärskande vindriktning bedöms lokaliseringsalternativet vara mindre lämpligt Närliggande verksamheter I det närliggande industriområdet återfinns E.ONs värmeverk, där eventuellt en samverkan kring förbränning av producerad biogas skulle kunna ske (se vidare nedan). Ett flertal andra industrier för tillverkning av bl.a. armeringsjärn och dörrar finns inom området. Luktkänslig industri har inte identifierats i området. I samma industriområde ligger idag Liljaskolan med en väletablerad fordons- och YHutbildning. Skolan har som ambition att utveckla fordonsprogrammet till att hantera ny teknik inom förnybara drivmedel samt att starta en driftutbildning med inriktning mot biogasteknik. Med ett tankställe för fordonsgas inom området kan skolans fordon bytas till gasdrift liksom kommunens övriga fordon. En biogasanläggning skulle också kunna tillhandahålla Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 19 (45)

20 utbildningsmöjligheter i skarp miljö, vilket är till fördel även för ett produktionsbolag som är beroende av drifttekniker. Befintliga verksamheter i Västra industriområdet uppskattas inte påverkas avsevärt negativt av etablering av biogasanläggningen, varpå platsen bedöms vara lämplig Annan verksamhet: Närhet till kraftledning På tomten finns ett antal spänningsförande ledningar, vilka också visas i nedanstående figur. Det horisontella säkerhetsavståndet mellan ett klassat område med brandfarlig vara och kraftledning för starkström regleras av ELSÄK-FS 2008:1. Säkerhetsavståndet till en ledning med konstruktionsspänning på 12-72,5 kv är 15 meter och för en ledning med konstruktionsspänning på 82,5-170 kv uppgår säkerhetsavståndet till 30 meter. Det bedöms vara möjligt att inrymma biogasanläggningar innanför kraftledningarna, men eftersom möjligheterna till framtida expansion avsevärt begränsas av kraftledningarnas placering bedöms lokaliseringsalternativet vara av mindre lämplig karaktär. Figur 10. Översikt på spänningsförande ledningar inom lokaliseringsalternativ 1. Information har erhållits från Lage Penner, Vattenfall Kartans skala 1: *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD Anläggningsområdet avgränsas av mer eller mindre skogsbelagd yta åt samtliga håll. Inom Västra industriområdet finns redan idag större industrier etablerade däribland E.ONs värmeverk väster om Västra Järnvägsgatan. Etablering av en biogasanläggning på platsen bedöms inte ha avsevärd negativ påverkan på rådande landskapsbild, och lokaliseringen bedöms därmed som lämplig. 5.7 TRANSPORTMÖJLIGHETER Transporter till och från anläggningen kommer huvudsakligen att ske på väg 92, en redan etablerad väg mellan Umeå-Vännäs-Dorotea. Lokaliseringsalternativet ligger i omedelbar anslutning till väg 92 med infart norrifrån till Västra Järnvägsgatan, och det saknas svängfil. Västra Järnvägsgatan är även in- och utfart för övriga verksamheter inom Västra industriområdet. Utifrån ett olycksperspektiv är lokaliseringen dock inte att föredra, eftersom Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 20 (45)

21 korsningen till väg 92 redan idag dras med hög olycksstatistik. Baserat på information från Räddningstjänsten och Trafikverket bedöms lokaliseringsalternativet som mindre lämpligt för etablering. 5.8 *TRANSPORTAVSTÅND lokaliseringsalternativ 1 (i Figur 4 kallad 1A) anses ligga i närheten av den geografiska tyngdpunkten i ESRI Sveriges rapport, och bedöms vara en lämplig lokalisering. 5.9 NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREAL Inom 30 kilometer från Vännäs tätort har cirka ha åkermark identifierats. Beräknat på en uppskattad biogödselmängd (cirka ton) samt medelvärde på biogödselns fosforinnehåll (cirka 0,6 kg/m 3 ) kommer en spridningsareal på cirka hektar att krävas, beräknat på att maximalt 22 kg fosfor får spridas per hektar och år. Behovet av spridningsareal motsvarar cirka 20 % av den totala åkermarken i närområdet, och lokaliseringsalternativet bedöms därmed som lämpligt NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING Lokaliseringsalternativet ligger bra till utifrån ett marknadsperspektiv för fordonsgasen, med närhet till bebyggelse. Området ligger dessutom i nära anslutning till väg 92 vilket är gynnsamt både för genomfartstrafik som vill tanka fordonsgas, samt för transporter av fordonsgas till andra tankstationer. Den direkta närheten till E.ONs värmeverk medför samverkansmöjligheter kring fjärrvärmetillförsel. Sammantaget innebär detta ökade mervärden för biogasanläggningen, och lokaliseringsalternativet bedöms därmed som lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 21 (45)

22 6 LOKALISERINGSALTERNATIV 2 VID VÄG 92 Lokaliseringsalternativ 2 ligger också strax norr om Vännäs tätort, mellan järnvägen och kraftledningen. I Figur 11 redovisas en översiktskarta för lokaliseringsalternativet. Figur 11. Översiktskarta för lokaliseringsalternativ AREAL Fastigheterna Vännäs 52:2 (skifte 6) samt 5:6 (skifte 2) ägs av Vännäs kommun samt en privat markägare, och består av totalt cirka 14 hektar mark. Biogasanläggningen bedöms i inledningsskedet behöva cirka 20 % av tillgängligt markområde, varpå goda expansionsmöjligheter finns för framtiden. Anläggningsområdet är dessutom öppet vilket skapar förutsättningar för storskalig lagring av energigröda. Eftersom tillräcklig areal finns tillgänglig för biogasanläggningen samtidigt som området anses vara framtidssäkert, bedöms platsen vara lämplig. 6.2 MARKFÖRHÅLLANDEN Det råder skiftande markförhållande på platsen. En del av området bedöms lämpligt med relativt fasta markförhållanden, medan en betydande del av området bedöms vara olämpligt på grund av djupgående lera. I samband med att väg 92 byggdes gav marken över fastigheten efter och extra påfyllning krävdes. Sammantaget bedöms därmed lokaliseringsalternativen vara mindre lämpligt för etablering eftersom kostnaderna för markarbete i ett initialt skede bedöms kunna bli omfattande. 6.3 INFRASTRUKTUR Inom lokaliseringsområdet finns inte infrastruktur i form av vatten, avlopp och el framdragen. Det finns en oanvänd kulvert (diameter 600 mm) under väg 92, som skulle kunna användas för VA-försörjningen och därmed underlättas framdragningen. För att erhålla elkraft till Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 22 (45)

23 anläggningen behöver ett ställverk/transformatorstation sättas upp. Det bedöms krävas ett relativt omfattande arbete att förse detta lokaliseringsalternativ med vatten, avlopp och el, och därmed bedöms det vara av mindre lämplig karaktär. 6.4 *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Översikts- eller detaljplan Området ligger utanför detaljplanelagt område. Enligt uppgifter från Vännäs kommun (Samhällsbyggnadschef Tore Forsberg) framkom synpunkter från Länsstyrelsen kring placeringen av Vännäs framtida industriområde i samband med samråd avseende nu gällande översiktsplan. Länsstyrelsen ansåg då att industrirelaterade verksamheter inte borde förläggas norr om väg 92, Föreslaget lokaliseringsalternativ ligger norr om väg 92, och utifrån tidigare erhållna synpunkter bedöms lokaliseringsalternativet som olämpligt Riksintressen Det finns inga riksintressen som påverkas inom eller i direkt närhet till lokaliseringsområdet, och därmed bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt. Närliggande riksintressen åskådliggörs på Figur 7 i lokaliseringsalternativ Naturmiljö Det finns inga områden med naturreservat, Natura 2000 eller andra dylika naturvårdsområden som påverkas inom lokaliseringsområdet. Närmaste naturreservat ligger cirka 3-6 kilometer österut, västerut och norrut, vilka är desamma som nämnts under lokaliseringsalternativ 1. Etableringsområdet är lokaliserat till en plats som är markerad som sumpskog med naturvärdesklass 3 i Skogens pärlor (information inhämtad ), vilket också visas i Figur 12. Sumpskogsområdet breder ut sig på båda sidor av väg 92, och i samband med framdragning av väg 92 gjordes stor påverkan på sumpskogsområdet genom omfattande avverkning och dikning. Det bedöms vara mindre lämpligt att uppföra biogasanläggningen på denna plats. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 23 (45)

24 Figur 12. Lokaliseringsalternativ 2 i förhållande till närliggande sumpskogsområden. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst Kulturmiljö Vid sökning i FMIS och FornSök (information inhämtad ) erhölls inga träffar inom anläggningsområdet, och det bedöms således inte föreligga någon större risk för fornlämningar. Därmed bedöms lokaliseringsalternativet som lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 6.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Avstånd till närboende I Figur 13 redovisas avståndet till närboende i förhållande till lokaliseringsalternativet. Avståndet till närmaste enskilda närboende är cirka 750 meter i direkt sydlig riktning. Den samlade bebyggelsen i Vännäs tätort ligger cirka meter söderut. I översiktsplanen från 2005 framgår också det finns ett utredningsområde för bostadsbebyggelse mellan meter söder om anläggningsområdet (direkt norr om befintlig bostadsbebyggelse). Den förhärskande vindriktningen i Vännäsområdet har bedömts vara nordvästlig, vilket innebär att det vanligtvis blåser mot de närbelägna befintliga och planerande bostäderna. Med utgångspunkt från att Boverkets rekommendation för placering av likartade anläggningar är minst 500 meter, bedöms lokaliseringsalternativet dock vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 24 (45)

25 Figur 13. Avstånd till närboende vid lokaliseringsalternativ Verksamhet: omlastningsterminal för tåg I anslutning till anläggningsområdet i väster finns en järnvägsräls med nybyggt dubbelspår. Minsta avstånd mellan järnväg och gassystem bestäms främst av risken för urspårning och risken för farlig elektrisk påverkan. En elektrifierad järnväg har en kontaktledningsspänning på 15 kv, vilket medför att avståndet mellan järnväg och biogasanläggningens klassade område ska vara minst 15 meter (Biogasanvisningar 2012). Detta gäller under förutsättning att järnvägsspåret är rakt och utan växlar, vilket medför att risken för urspårning är låg. Eftersom markområdet i detta lokaliseringsalternativ är relativt omfattande, bedöms säkerhetsavståndet till järnvägen inte påverka lokaliseringens lämplighet negativt Annan verksamhet: kraftledning Öster om anläggningsområdet leds fyra lufthängda spänningsförande ledningar, se Figur 14. Det horisontella säkerhetsavståndet mellan ett klassat område med brandfarlig vara och kraftledning med starkström regleras av ELSÄK-FS 2008:1. Säkerhetsavståndet till en ledning med konstruktionsspänning på 82,5-170 kv är 30 meter. Lokaliseringsområdet är så pass stort att det bedöms vara möjligt att ta hänsyn till säkerhetsavståndet utan att biogasanläggningens layout påverkas. Även möjligheterna till framtida expansion bedöms goda, och lokaliseringsalternativet är därmed lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 25 (45)

26 Figur 14. Översikt på spänningsförande ledningar i direkt anslutning till lokaliseringsalternativ 2. Information har erhållits från Lage Penner, Vattenfall Annan verksamhet: jakt Det förekommer viss jaktverksamhet i området norr om 92, parallellt med järnvägen. Etablering av en biogasanläggning på en mindre del av området bedöms förvisso inte påverka jaktförutsättningarna negativt, men platsen är mindre lämplig i förhållande till andra lokaliseringsalternativ där jaktverksamhet inte förekommer. 6.6 *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD Då landskapet kring den tilltänkta lokaliseringen är öppet och endast delvis trädbelagt och höga motsvarande industribyggnader saknas, föreligger viss risk för negativ påverkan på rådande landskapsbild. Anläggningsområdet avgränsas i väster mot nybyggd järnvägsbana samt i söder av väg 92. Eftersom rådande landskapsbild bedöms förändras när biogasanläggningen byggs, anses lokaliseringsalternativet vara mindre lämpligt för etablering. 6.7 TRANSPORTMÖJLIGHETER Transporter till och från anläggningen kommer att ske på väg 92, en redan etablerad väg mellan Umeå-Vännäs-Dorotea. Anläggningsområdet nås söderifrån direkt från väg 92, via en mindre grusbelagd in- och utfartsväg. Anslutningsvägen ligger i dagsläget uppe i kurvan på väg 92, och det saknas svängfil. Vid etablering av biogasanläggningen rekommenderas att infarten flyttas öster ut, mot befintlig korsning in mot Vännäs tätort. Under samrådsförfarandet har såväl Trafikverket och Räddningstjänsten ställt sig positiva till ändring av anslutningsvägen. Den direkta närheten till järnvägen öppnar även upp för framtida transportmöjligheter via tåg. Sammantaget bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 26 (45)

27 6.8 *TRANSPORTAVSTÅND Lokaliseringsalternativ 2 (i Figur 4 kallad 1B) anses ligga i närheten av den geografiska tyngdpunkten i ESRI Sveriges rapport, och bedöms vara en lämplig lokalisering. 6.9 NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER Samma förutsättningar som lokaliseringsalternativ 1. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING Lokaliseringsalternativet ligger bra till utifrån ett marknadsperspektiv för fordonsgasen, med närhet till tätorten. Området ligger dessutom i direkt anslutning till väg 92 vilket är gynnsamt både för genomfartstrafik som vill tanka fordonsgas, samt för transporter av fordonsgas till andra tankstationer. I förhållande till lokaliseringsalternativ 1 är avståndet till E.ONs värmeverk längre, och de samordningsmöjligheter som tidigare redovisats bedöms vara svårare att åstadkomma. I kulverten under väg 92 kan en fjärrvärmeledning dras, men det är svårare att förlägga en gasledning under järnvägen. Den direkta närheten till väg 92 samt till befintlig bebyggelse uppväger svårigheterna att erhålla samordningsmöjligheter med värmeverket, och sammantaget bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 27 (45)

28 7 LOKALISERINGSALTERNATIV 3 NORRMALM Lokaliseringsalternativ 3 Norrmalm ligger i nära anslutning till en av de större mjölkgårdarna och gödsel skulle således kunna pumpas direkt in i anläggningen, vilket kan medföra något minskat transportbehov. I Figur 15 visas en översiktskarta för lokaliseringsalternativ 3. Figur 15. Översiktskarta för lokaliseringsalternativ AREAL Anläggningsområdet ligger på fastigheterna Vännäs 7:302 och 7:301, och består av cirka 1,7 hektar mark. Den tillgängliga marken utgör endast cirka 50 % av arealkravet. Det skulle vara möjligt att ta ytterligare mark i anspråk, men då krävs att användbar jordbruksmark avyttras till fördel för anläggningen. Lokaliseringsalternativet bedöms vara mindre lämpligt. 7.2 MARKFÖRHÅLLANDEN Idag växer det skog på det tänkta lokaliseringsområdet, och marken ligger i ett område som klassas som jordbruksmark. För att hela biogasanläggningen ska få plats i området, krävs att användbar jordbruksmark tas i anspråk. Produktiv jordbruksmark bör i största möjliga mån bevaras, vilket även framgår av miljöbalkens hänsynsregler (3 kap 4 ); brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Detta innebär att jordbruksmark endast bör exploateras om det saknas andra tillfredställande lokaliseringsalternativ, och platsen bedöms vara mindre lämplig för etablering. 7.3 INFRASTRUKTUR Inom området finns kommunalt vatten framdraget, men däremot inget kommunalt avlopp. Närliggande lantbruk har enskilt avlopp. På biogasanläggningen kommer det att finnas Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 28 (45)

29 personalutrymmen, vilket i sin tur kräver anslutning till avlopp. Eventuellt kan samverkan med närliggande lantbruk äga rum. Frågan om avloppslösning bedöms inte påverka lokaliseringsalternativets lämplighet negativt. Eftersom det redan idag finns verksamheter (lantbruk och boende) i det direkta närområdet bedöms strömförsörjning finnas tillgänglig, och lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. 7.4 *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Översikts- och detaljplan Platsen ligger utanför detaljplanelagt område. I översiktsplanen från 2005 är området markerat som jordbruksmark, och på aktuell plats finns idag ett mindre trädområde. Utöver att brukningsvärd jord- och skogsbruksmark inte bör exploateras om det inte är direkt nödvändigt, bedöms det enligt översiktsplanen vara möjligt att etablera en biogasanläggning eftersom en biogasanläggning kan ses som en naturlig del av lantbruket. Dock kan det bli möjligt att detaljplanelägga området, eftersom en biogasanläggning kan likställas med industriverksamhet. Därmed bedöms lokaliseringsalternativet vara av mindre lämplig karaktär Riksintressen Lokaliseringsområdet ligger inte inom område som markerats med riksintressen (information inhämtad från LST GIS-portal ) och bedöms därmed vara lämpligt för etablering. Närliggande riksintressen finns markerade på karta (Figur 7 i lokaliseringsalternativ 1), och dessa bedöms inte heller påverkas av en biogasanläggning på platsen Naturmiljö I anslutning till lokaliseringen finns ett större sammanhängande skogsområde. Som tidigare angetts kommer en mindre del av trädbeståndet att behöva avverkas för att göra plats för biogasanläggningen. Vid kontroll i Skogens Pärlor (information inhämtad ) erhålls ingen särskild information för den specifika platsen. Därmed bedöms det vara lämpligt att uppföra biogasanläggningen på denna plats Kulturmiljö Vid sökning i FMIS och FornSök (information inhämtad ) erhölls inga träffar inom anläggningsområdet, och det bedöms således inte föreligga någon större risk för fornlämningar. Därmed bedöms lokaliseringsalternativet som lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 7.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Avstånd till närboende Lokaliseringsalternativet har ett antal närboende inom 500 meters radie varav några ligger mycket nära den tänkta etableringsplatsen. I enlighet med Boverkets allmänna råd bedöms lokaliseringen därmed vara direkt olämplig. I Figur 16 visas avståndsintervall till närboende. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 29 (45)

30 Figur 16. Närboende i förhållande till lokaliseringsalternativ Annan verksamhet vattentäktsområde Området ligger inom upptagningsområde för vattentäkt och allmänna aktsamhetskrav gäller för Umeälven. Redan idag bedrivs jordbruksverksamhet inom området, och etablering av en biogasanläggning bedöms inte påverka upptagningsområdet för vattentäkten negativt. Vid etablering på platsen kommer det att finnas skyddsåtgärder och rutiner på biogasanläggningen med fokus på aktsamhet för vattentäktsområdet. Etablering av en biogasanläggning bedöms förvisso inte påverka vattenkvaliteten i området negativt, men platsen är mindre lämplig i förhållande till andra lokaliseringsalternativ utan begränsningar. 7.6 *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD På den plats där biogasanläggningen är tänkt att byggas finns ett skogsparti. Eftersom skogspartiet kommer att behöva avverkas till förmån för biogasanläggningen kommer den rådande landskapsbilden att förändras. För att inte påverka den rådande landskapsbilden skulle en trädridå längs med vägen kunna bibehållas, men då begränsas ytan ytterligare. Lokaliseringsalternativet bedöms vara mindre lämpligt. 7.7 TRANSPORTMÖJLIGHETER Lokaliseringsområdet ligger i direkt anslutning till befintligt vägnät. Det är dock en mindre väg som inte är avsedd för omfattande tung transport, vilket biogasanläggningen kommer att ge upphov till. Anslutning till väg 92 sker cirka 750 meter sydost om lokaliseringsområdet. Korsningen är konstaterat olycksdrabbat (information från Trafikverket och Räddningstjänsten i samband med myndighetssamråd ), och lokaliseringsalternativet bedöms därmed vara olämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 30 (45)

31 7.8 *TRANSPORTAVSTÅND Lokaliseringsalternativ 3 (i Figur 4 kallad 2) anses ligga i närheten av den geografiska tyngdpunkten i ESRI Sveriges rapport, och bedöms vara en lämplig lokalisering. Nötgödsel genereras i stora mängder vid det närliggande lantbruket, och skulle därmed kunna pumpas direkt till anläggningen via markbunden ledning. Pumpning av gödsel istället för vägbundna transporter skulle påverka så väl miljö som anläggningens ekonomi positivt. 7.9 NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER Samma förutsättningar som lokaliseringsalternativ 1. Lokaliseringen bedöms vara lämplig NÄRHET TILL GASAVSÄTTNING Lokaliseringsalternativet ligger förhållandevis dåligt till utifrån ett marknadsperspektiv för fordonsgasen, Det förekommer inte i direkt närhet till väg 92 eller till den centrala bebyggelsen i Vännäs tätort. Avståndet från Umeå (där merparten av fordongasmarknaden finns) är betydlig längre än för andra lokaliseringsalternativ. Inte heller bedöms det finnas några samordningsmöjligheter med E.ONs värmeverk. Sammantaget bedöms lokaliseringsalternativet som olämpligt för etablering. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 31 (45)

32 8 LOKALISERINGSALTERNATIV 4 VÄNNÄSBY Lokaliseringsalternativ 4 Vännäsby ligger i närheten av Kajs åkeri och Statoil, vilket bedöms således vara en fördel i samband med distribution och försäljning av fordonsgasen. I Figur 17 ges en översiktskarta över lokaliseringsalternativet. I industriområdet (vitt fält direkt söker om anläggningsområdet) ligger bland annat Kaj Johanssons Åkeri och Statoil. Figur 17. Översiktskarta för lokaliseringsalternativ 4. I industriområdet (vitt fält) söder om det markerade anläggningsområdet ligger Kajs Åkeri och Statoil. 8.1 AREAL Lokaliseringsalternativet ligger främst på fastigheten Vännäs 16:6 och markerad areal uppgår till cirka 8 hektar. Den tillgängliga arealen är tillräckligt stor och det finns även möjligheter till framtida utbyggnad. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. 8.2 MARKFÖRHÅLLANDEN Området utgörs idag av produktiv jordbruksmark, vilken bör bevaras i största möjliga mån. I enlighet med miljöbalkens hänsynsregler (3 kap 4 ) gäller att brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Detta innebär att jordbruksmark endast bör exploateras om det saknas andra tillfredställande lokaliseringsalternativ. Utöver detta ligger området inom riskzonen för 100-årsflöden, och lokaliseringsalternativet bedöms utifrån dessa parametrar som olämpligt att uppföra biogasanläggningen på. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 32 (45)

33 8.3 INFRASTRUKTUR Det förekommer industriverksamhet direkt söder om väg 92, och därmed bedöms tillgång till infrastruktur (el, vatten och avlopp) finns inom rimliga gränser. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. 8.4 *ÖP, DP OCH NATURVÅRD Översikts- och detaljplan Den tilltänkta marken ligger utanför detaljplanelagt område. I översiktsplanen från 2005 klassas området som jordbruksmark. Utöver att brukningsvärd jordbruksmark inte bör exploateras om det inte är direkt nödvändigt, bedöms det enligt översiktsplanen vara möjligt att etablera en biogasanläggning eftersom en biogasanläggning kan ses som en naturlig del av lantbruket. Dock finns en viss tveksamhet till om området behöver detaljplaneläggas, eftersom en biogasanläggning kan likställas med industriverksamhet och därmed bedöms lokaliseringsalternativet vara av mindre lämplig karaktär Riksintresse Lokaliseringsalternativet ligger inom område som markerats med riksintresse för vattendrag, och del av området ligger inom riksintresseområdena naturvård, kulturmiljövård och rörligt friluftsliv som i sin tur ligger i direkt anslutning längs med älven. Det föreligger inget särskilt riksintresse för rennäringen. Eftersom det förekommer riksintresseområden i direkt anslutning bedöms lokaliseringsalternativet vara av olämplig karaktär. I Figur 18 visas en karta över riksintresseområdena. Figur 18. Lokaliseringsalternativ 4 i förhållande till berörda riksintresseområden. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst Naturvård En mindre del av lokaliseringsområdet har markerats som sumpskogsområde i Skogens Pärlor (information hämtad ). Det bedöms vara möjligt att etablera biogasanläggningen på platsen, utan att sumpskogsområdet berörs eftersom den tillgängliga ytan är så pass stor. Lokaliseringsalternativet är lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 33 (45)

34 Figur 19. Lokaliseringsalternativ 4 i förhållande till närliggande naturvårdsområde. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst Kulturmiljö Vid sökning i FMIS och FornSök (information inhämtad ) erhölls inga träffar på kulturmiljöfynd inom anläggningsområdet, och det bedöms således inte föreligga någon större risk för fornlämningar. Mot bakgrund av att det tidigare framkommit (i Figur 18) att lokaliseringsområdet angränsar till riksintresse för kulturmiljövård längs med Umeälven, bedöms lokaliseringsalternativ var mindre lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 8.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Avstånd till närboende Avstånd till närboende visas på karta i Figur 20. Lokaliseringsalternativet har närboende inom 500 meters radie, och en samlad bostadsbebyggelse ligger cirka meter från anläggningsområdet. Med tanke på Boverkets allmänna råd med rekommendation om minst 500 meters avstånd till närboende, bedöms lokaliseringen vara olämplig. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 34 (45)

35 Figur 20. Avstånd till närboende vid lokaliseringsalternativ Annan verksamhet Lokaliseringsalternativet ligger i direkt närhet till Kajs Åkeri och Statoil, vilket bedöms vara en fördel i samband med distribution och försäljning av fordonsgasen. Utifrån hänsyn till närbelägna verksamheter bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 8.6 *PÅVERKAN PÅ LANDSKAPSBILD Platsen är naturskön, ligger i en vacker lantbruksmiljö med direkt närhet till älven. Området är relativt öppet och platt, vilket skulle medföra att en biogasanläggning kommer att synas. Söder om väg 92 ligger ett industriområde, men området norr om 92 är inte exploaterat. Etablering av en biogasanläggning kommer att ha en stor påverkan på landskapsbilden, och eftersom det rådande landskapsbilden kommer att förändras bedöms det vara olämpligt att uppföra biogasanläggningen här. 8.7 TTRANSPORTMÖJLIGHETER Lokaliseringsområdet ligger i direkt anslutning till befintligt vägnät, och väg 92 går förbi strax söder om området. För att nå lokaliseringsområdet krävs att en trafiksäker anslutningsväg från väg 92 byggs. Lokaliseringsalternativet uppskattas vara lämpligt. 8.8 *TRANSPORTAVSTÅND Detta lokaliseringsalternativ ligger närmast den geografiska tyngdpunkten som anges i ESRI Sveriges rapport, och bedöms vara lämpligt. 8.9 NÄRHET TILL SPRIDNINGSAREALER Samma förutsättningar som lokaliseringsalternativ 1. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 35 (45)

36 8.10 NÄRHET TIL GASAVSÄTTNING Lokaliseringsalternativet ligger väldigt bra till utifrån ett marknadsperspektiv för fordonsgasen, med direkt närhet till exempelvis Kajs Åkeri och Statoil. Området ligger dessutom i direkt anslutning till väg 92 vilket är gynnsamt både för genomfartstrafik som vill tanka fordonsgas, samt för transporter av fordonsgas till andra tankstationer. Avståndet till fordonsgasmarknaden i Umeå är kortast, i jämförelse med övriga lokaliseringsalternativ. Det föreligger dock inga samordningsmöjligheter med exempelvis ett värmeverk. De direkta fördelarna med närheten till gasmarknaden uppväger dock detta, och lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 36 (45)

37 9 LOKALISERINGSALTERNATIV 5 STARRBERGET Lokaliseringsalternativ 5 är förlagt intill Vännäs kommuns avfallsanläggning. Inom samma område bedriver en privat näringsidkare (Kaj Johanssons Åkeri AB) också bergtäktsverksamhet omfattande losshållning (sprängning), krossning, sortering, lagerhållning och uttransport av bergmaterial. Starrberget ligger cirka 2 km nordost om Vännäs, öster om väg E12. Figur 21 visar en översiktskarta för lokaliseringsalternativet. Figur 21. Översiktskarta för lokaliseringsalternativ AREAL Fastigheterna Vännäs 34:28 samt Vännäs 7:35 (skifte 2) ägs av Vännäs kommun samt en privat markägare, och avsedd mark uppgår till knapp 5 hektar. Biogasanläggningen bedöms i inledningsskedet behöva cirka 60 % av tillgängligt markområde, varpå expansionsmöjligheter finns för framtiden. Eftersom tillräcklig areal finns tillgänglig för biogasanläggningen samtidigt som området anses vara framtidssäkert, bedöms platsen ha vara lämplig. 9.2 MARKFÖRHÅLLANDEN Det råder varierande markförhållanden på platsen enligt uppgifter från Kaj Johanssons Åkeri AB som i dagsläget bedriver bergtäktsverksamhet på platsen. Inom bergtäktens verksamhetsområde finns fast berggrund där rötkammarna kan byggas. Marken som ligger strax söder om bergtäkten består av siltig morän och lera. På denna mark passar det att bygga exempelvis servicebyggnader och energigrödalager. Utifrån ovanstående information bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt för etablering av en biogasanläggning. 9.3 INFRASTRUKTUR Eftersom det redan idag bedrivs verksamhet på platsen finns tillgång till elektricitet, eventuellt Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 37 (45)

38 kan nytt ställverk komma att krävas. Tillgång till vatten och avlopp är dock begränsad. Det finns en borrad brunn strax norr om bergtäkten, på fastigheten Vännäs 3:30, vilken i dagsläget inte brukas för färskvatten. Närmaste brunn som nyttjas för färskvattenbehov finns vid den närmaste bebyggelsen. Vattentillgången behöver undersökas ytterligare. Inom bergtäktens verksamhetsområde finns en sedimentationsbassäng som samlar upp nederbördsrelaterat vatten, innan detta leds vidare till ett dike som leder vattnet mot Tvärån. Även på biogasanläggningen finns behov av uppsamling av dagvatten, och anslutning till befintlig sedimentationsbassäng bedöms möjlig. Det är också möjligt för biogasanläggningen att etablera en egen uppsamlingsdamm. För biogasanläggningen krävs endast avloppsanslutning från personalutrymmen, vilket kan anordnas på olika sätt. Antingen sker samordning med befintliga verksamheters personalutrymmen eller också anläggs en egen enskild avloppsanläggning. Utifrån ovanstående beskrivning av tillgänglighet till elektricitet, vatten och avlopp bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt. 9.4 *NATURVÅRD Översikts- och detaljplan I Vännäs kommuns översiktsplan från 2005 är kommunens avfallsanläggning och bergtäkten utmärkt. Biogasanläggningen kommer att drivas i samförstånd med kommunens och bergtäktens verksamhet så att intrång på dessa verksamheter inte uppstår och fortsatt utvecklingsmöjlighet inte förhindras. Det kommer att krävas en detaljplan för biogasanläggningens verksamhetsområde. Kommunala byggnadskontoret har gjort en tidig bedömning att det troligen inte är några svårigheter att bevilja detaljplan i området. Eftersom det kommer att krävas arbetsinsatser för detaljplaneförfarandet bedöms lokaliseringsalternativet som mindre lämpligt, i förhållande till en plats med redan aktuell detaljplan Riksintresse Inga riksintressen finns på tilltänkt mark (sökningar har gjorts i Länsstyrelsens databas samt i FMIS, ). I Figur 22 framgår hur lokaliseringsalternativet ligger i förhållande till närliggande riksintresseområden. Lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. Riksväg E12 förbi platsen är ett av Trafikverkets riksintresse. Stambanan genom övre norrland ingår i det utpekade TEN-T-nätet och är av internationell betydelse. Vägen är av mycket stor betydelse främst för godstrafiken, men även för persontrafiken. Vägen utför inget hinder för biogasanläggningen, och lokaliseringsalternativet bedöms vara lämpligt. Mer information om transportmöjligheter ges i kapitel 8.7. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 38 (45)

39 Figur 22. Lokaliseringsalternativ 5 i förhållande till närliggande riksintresseområden. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst Naturvård Cirka meter norr om lokaliseringsområdet ligger Starrbergets naturreservat samt ett mindre område med nyckelbiotop barrnaturskog, se Figur 23. I och med det relativt långa avståndet bedöms inte naturvårdsområdena påverkas negativt vid etablering av en biogasanläggning, och därmed bedöms lokaliseringsalternativet vara lämpligt. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 39 (45)

40 Figur 23. Lokaliseringsalternativ 5 samt närliggande naturreservat. Vid Starrbergets naturreservat finns även ett mindre område med nyckelbiotopen barrnaturskog. Underlagsdata är hämtad frän Länsstyrelsens GIS-tjänst. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 40 (45)

41 9.5 *NÄRBOENDE OCH VERKSAMHETER Avstånd till närboende Närmaste närboenden återfinns cirka 500 meter och 700 meter söder om lokaliseringsområdet, intill väg E12 (se Figur 24) vid den svarta respektive gröna cirkelns kant. Mellan täkten och husen finns avverkad skogsmark, uppvuxen skog samt åkermark. Den förhärskande vindriktningen har uppskattats till nordvästlig, vilket innebär att det vanligtvis blåser mot närmaste närboende men inte direkt på. Lokaliseringsalternativet bedöms vara mindre lämpligt i förhållande till lokaliseringsalternativ med längre avstånd till närboende. I enlighet med Boverkets och Naturvårdsverkets allmänna råd kan ett kortare säkerhetavstånd än 500 meter övervägas om anläggningen utformas för ändamålet på bästa sätt. Vid samråd med närboende framkom synpunkter att den befintliga skogen borde vara avverkningsklar och för att förhindra buller och luktspridning borde en skogsridå finnas kvar runt den planerade biogasanläggningen. Figur 24. Avstånd till närboende i lokaliseringsalternativ Annan verksamhet: avfallsanläggning och återvinningscentral Inom samma område bedriver kommunen idag en avfallsanläggning och återvinningscentral för kommunens invånare. Etablering av biogasanläggningen bedöms inte påverka kommunens verksamhet negativt, utan snarare bedöms det finnas vissa samordningsvinster. Lokaliseringsalternativet är därmed lämpligt. Vid samråd har det framkommit att det är viktigt att etablering av biogasanläggningen inte begränsar den kommunala verksamhetens framtida utvecklingsmöjligheter på platsen Annan verksamhet: bergtäkt En privat näringsindkare (Kaj Johanssons Åkeri AB) bedriver bergtäktsverksamhet inom det direkta närområdet. Vid maximal produktion i bergtäkten kommer sprängning att utföras Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 41 (45)

42 cirka 3-8 gånger per år (enligt uppgift i MKB för bergtäkten daterad 2010-). Under de senaste åren har 1-2 sprängningar per år genomförts. Biogas klassas som brandfarlig vara. MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) har inget specifikt regelverk som omfattar närhet till sprängningsarbeten. Istället hänvisas till LBE (lagen om brandfarliga och explosiva varor) och att verksamhetsinnehavaren ska vidta de åtgärder och de försiktighetsmått som behövs för att hindra, förebygga och begränsa olyckor och skador. I samband med ansökan om bygglov för biogasanläggningen kommer även tillstånd enligt LBE att ansökas, och i detta skede kommer en mer omfattande riskutredning att genomföras. Etablering av en biogasanläggning inom området bedöms inte påverka bergtäktens verksamhet negativt, men platsen är mindre lämplig i förhållande till lokaliseringsalternativ utan begränsningar. Ansvarig för bergtäkten ser potentiella samordningsvinster Annan verksamhet: älgvandring och jakt Vid Kaj Johansson samråd Åkeri med AB det lokala jaktvårdslaget har det framkommit att området där Miljökonsekvensbeskrivning för fortsatt bergtäkt samt återvinningsverksamhet på Starberget biogasanläggningen lokaliseras är en känd älgvandringsled, där älgen vandrar över väg E12. Älgen har tidigare anpassat sig till befinliga verksamheter (ÅC och bergtäkt), och eftersom biogasanläggningen blåbärsris. I täktområdet kommer är jordarten att inhägnas morän, föreligger med förhållandevis inte risk att mycket älgen kommer block. in på anläggningsområdet Mäktigheten är liten, där uppskattningsvis lagrade substrat 0,3 kan m finnas. i medeltal Jaktvårdslaget i den del av är mer oroliga över den transportökning som kommer att ske, och ser en risk att fler viltolyckor uppkommer. verksamhetsområdet som ännu inte är avtäckt Annan verksamhet: rennäringen 4.5 Rennäringen Området nyttjas av Rans sameby som betesmark för renar under vinter och vårvinter. Enligt sametingets Renskötsel databas i med området underlag för planer (information inhämtad ) är området inte Området utpekat nyttjas som av vare Rans sig sameby riksintresse, som strategiskt betesmark område under vinter eller annat och vårvinter. särskilt område för renbete, vilket även visas i Figur 25 (plats för täkt = plats för biogasanläggning). Vid etablering och drift av biogasanläggningen är det viktigt att hänsyn tas till rennäringen, vilket är detsamma för bergtäktsverksamheten. Etablering av en biogasanläggning inom området bedöms på utdragen förvisso ur Samtingets inte påverka kartor renskötseln ( ) negativt, för riksintressen, men platsen strategiska är mindre områden lämplig i förhållande till andra lokaliseringsalternativ utan begränsningar. Täktområdet berör inte några utpekade viktiga områden för renskötseln, vilket kan ses samt viktiga områden för betet enligt nedan. Plats för täkt Figur 1. Tre kartor över rennäringens nyttjande av området enligt Sametingets databas med underlag för Figur planer. 25. Kartorna Tre kartor visar över riksintressen, rennäringens strategiska nyttjande områden av området samt viktiga enligt områden Sametingets för betet. databas med underlag för planeras. Kartorna visar riksintressen, strategiska områden samt viktiga områden för betet. Hämtad från MKB för fortsatt bergtäkt samt återvinningsverksamhet på Starberget (Kaj Johansson Effekter Åkeri på renskötseln AB, 2010). Uppgifterna orsakade har av täktverksamheten kontrollerats i Sametingets databas Den påverkan som täktverksamheten på Starberget innebär är i första hand att 9.6 betesmark *PÅVERKAN tas i anspråk. PÅ LANDSKAPSBILD Delar av verksamhetsorådet är i dagsläget redan avtäckt och brytning har skett. Ytterligare mark kommer att avtäckas för den tillkommande Befintlig bergtäkt och avfallsanläggning ligger i ett relativt kuperat område omgiven av mindre brytningen berg och tar dalar. därmed Söder, ytterligare öster och mark norr i om anspråk, det stora det är verksamhetsområdet dock ingen speciellt bedrivs skogsbruk. Från väg E12 finns ett insynsskydd i form av ett mindre skogsparti. värdefull betesmark. Lokaliseringsutredning - biogasanläggning i Vännäs 42 (45) Buller är ett annat störningsmoment som kan påverkan renar som finns i området. Ett nytt tillstånd beräknas dock inte förändra bullernivån jämfört i dagsläget med befintligt täkttillstånd. Vidare bedriver kommunen återvinningsstation intill område utöver den

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Samråd med allmänheten och särskilt berörda måndag 18 nov 2013 Bild:BioMil AB Projekt stödjs av 20131120 www.piteabiogas.se 2 Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag

Läs mer

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda

Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion. Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Välkommen till information om byggande av anläggning för biogasproduktion Onsdagen den 22 juni kl. 18.30 Plats: Kullingshofstugan i Vårgårda Nedan finns en sammanställning om projektet Vid mötet ger vi

Läs mer

Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun

Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun Biogas Sydöstra Skåne AB 2014-05-20 Projekt Beställare Konsult Författare Tillståndsansökan enligt

Läs mer

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi

Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Samråd inför upprättande av tillståndsansökan för lantbruksbaserad biogasanläggning i Gustafs/St. Skedvi Bakgrund LRF-studie från 2011 visade goda förutsättningar för lönsam biogasproduktion på grund av

Läs mer

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk

Biogas till Dalarna. Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Biogas till Dalarna Torsten Gustafsson Spikgårdarnas Lantbruk Kort historia om Dala BioGas LRF tittar på förutsättningarna att göra en biogasanläggning i södra Dalarna. En förundersökning utförs av SBI

Läs mer

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter

Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Uppsala Vatten och Avfall Biogasanläggningen Kungsängens gård Erfarenheter Helägt kommunalt bolag Vi ansvarar för dricksvattenförsörjning, avloppsvattenhantering, hämtning av hushållsavfall, produktion

Läs mer

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone:

Gasum AB Lidköping. Nuvarande anläggning: Gjuterigatan 1b, S Linköping, Sweden phone: Gasum AB Lidköping Nuvarande anläggning: Råvaran för biogastillverkningen Bild på substrat: Ensilage Avrens Sekunda spannmål Idag används grönmassa (t.ex. ensilage), spannmål och industriella biprodukter

Läs mer

Reningsverk och Biogasanläggning Kungshamn

Reningsverk och Biogasanläggning Kungshamn Bilaga 1 A Reningsverk och Biogasanläggning Kungshamn Lokaliseringsutredning December 2014 Beställare Konsult Författare Granskad av Rena Hav Sverige AB Camparus AB Bengt Gunnarsson Jan Persson, Claes

Läs mer

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ

Biogas. Förnybar biogas. ett klimatsmart alternativ Biogas Förnybar biogas ett klimatsmart alternativ Biogas Koldioxidneutral och lokalt producerad Utsläppen av koldioxid måste begränsas. För många är det här den viktigaste frågan just nu för att stoppa

Läs mer

Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun

Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun Biogas Sydöstra Skåne Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Tomelilla kommun Biogas Sydöstra Skåne AB 2014-09-01 Projekt Beställare Konsult Författare Tillståndsansökan enligt

Läs mer

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas?

Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Klara Gas Ekonomisk Förening Vännäsprojektet Grönskördad rörflen till biogas? Konferens Lycksele 12 februari 2014 Torbjörn Wennebro Några viktiga begrepp Klara Gas Ekonomisk Förening Sammanslutning av

Läs mer

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län

Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län PM 2019-01-18 Adam Nyman Planarkitekt 08-124 571 00 adam.nyman@ekero.se Utredning för Planbesked gällande del av Skå-Edeby 4:11 på Färingsö i Ekerö kommun, Stockholms län Dnr PLAN.2018.1, KS18/177 Sammanfattning

Läs mer

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB

Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Bild:BioMil AB Piteå Biogas AB Piteå Biogas AB (PBAB) är ett privat bolag bildat av ett flertal lantbruksföretag med målsättning att etablera en biogasanläggning inom Piteå kommun för produktion

Läs mer

Biogas i Umeåregionen

Biogas i Umeåregionen Till Miljöprövningsdelegationen vid Länsstyrelsen i Västerbottens Län Tillståndsansökan 2013-08-26 Biogas i Umeåregionen Tillståndsansökan enligt miljöbalken för en lantbruksbaserad biogasanläggning i

Läs mer

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län

SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING. Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län SAMRÅDSHANDLING PLANBESKRIVNING Detaljplan för Del av Österby 28:6 m.fl. (Dala Biogas) Säters kommun, Dalarnas län HANDLINGAR Planhandlingarna består av: Plankarta, skala 1:1000, med planbestämmelser Planbeskrivning

Läs mer

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand

DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand NACKA TINGSRÄTT DOM 2012-10-24 meddelad i Nacka Strand Mål nr M 5638-11 Dok.Id 289490 KLAGANDE 1. 2. 3. 4. 5. 6. Bostadsrättsföreningen Pungpinan 7. Bostadsrättsföreningen Segelskutan 8. 9. 10. 11. 12.

Läs mer

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning

Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning STADSBYGGNADSKONTORET Handläggare: Datum: Diarienummer: Ulla-Britt Wickström 2011-07-07 2010/20060-1 stadsbyggnadskontoret@uppsala.se Miljöbedömning; Steg 1 - Behovsbedömning Detaljplan Husbyborg 1:82

Läs mer

Dala Biogas AB 2013-06-14 Lövängets gård Ljusterängarna 46 783 93 St Skedvi Till Länsstyrelsen Dalarna 791 84 Falun Komplettering till ansökan om tillstånd för uppförandet av biogasanläggning vid Pellesberget

Läs mer

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett.

ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett. ANMÄLAN OM SAMRÅD ENLIGT 12 KAP. 6 MILJÖBALKEN Anmälan om samråd för om- och nybyggnation av ledningar görs på särskild blankett Länsstyrelsens noteringar Ankomststämpel Diarienummer Allmänna uppgifter

Läs mer

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region

Biogas. en del av framtidens energilösning. Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Biogas en del av framtidens energilösning Anna Säfvestad Albinsson Projektledare Biogas Norr, BioFuel Region Minimiljöskolan Länk till Skellefteå kommuns minimiljöskola www.skelleftea.se/minimiljoskola

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland

Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Biogasens möjligheter i Sverige och Jämtland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 17 september 2008 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel, avfall

Läs mer

Håkan Andersson Agellus Lokaliseringsutredning för biogasanläggning i Malmöområdet

Håkan Andersson Agellus Lokaliseringsutredning för biogasanläggning i Malmöområdet Håkan Andersson 2014-05-06 1 Agellus 0725-733699 hakan.andersson@agellus.se Lokaliseringsutredning för biogasanläggning i Malmöområdet 2 Lokaliseringsutredning för biogasanläggning Ansökan avser tillstånd

Läs mer

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning

Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning 2014-08-07 Underlag för samråd angående tillståndsprövning enligt miljöbalken för Tekniska verkens biogasproduktionsanläggning i Linköping Tekniska verken i Linköping AB (publ) äger och driver biogasproduktionsanläggningen

Läs mer

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg

Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Projektbeskrivning Vindkraft vid Fjällberg Fjällberg Fjällberg ligger i den mellersta delen av Västerbottens län. Fjällberg ligger ca 40 km sydväst om Lycksele stad och 43 km nordnordost om Åsele stad.

Läs mer

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun

Jordberga biogasanläggning. Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun Jordberga biogasanläggning Underlag för samråd enligt miljöbalken avseende biogasanläggning i Trelleborgs kommun April 2018 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 2 2 Administrativa

Läs mer

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn

Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Underlag för samråd enligt miljöbalken 6 kap 4 Ny 150 kv kraftledning från vindkraftparken Blodrotberget till ställverk vid Norrtjärn Örnsköldsviks kommun, Västernorrlands län 2014-03-21 1 Inledning 1.1

Läs mer

Biogasanläggning i Sävsjö kommun

Biogasanläggning i Sävsjö kommun 1 (15) Underlag till samråd Biogasanläggning i Sävsjö kommun 2 (15) Sammanfattning Sävsjö Biogas AB bildades år 2006 av fem lantbrukare. Tillsammans med Sävsjö Kommun sökte Bolaget bidrag ur KLIMP, som

Läs mer

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

1 (6) Dnr: Antagandehandling ANTAGEN LAGAKRAFT Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1 (6) 2018-04-10 Antagandehandling ANTAGEN 2018-06-18 LAGAKRAFT 2018-07-18 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för kv. Sofielund och Nordslund Trädgårdsgatan Lessebo samhälle Lessebo

Läs mer

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland

Biogasens värdekedja. 12 april 2012 Biogas i Lundaland Biogasens värdekedja 12 april 2012 Biogas i Lundaland Program 16.30 17.00 17.10 18.10 18.30 19.30 20.00 Registrering och kaffe Välkomna Biogasens värdekedja från råvara Fll konsument Macka, kaffe och mingel

Läs mer

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25

Storumans kommun. Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning. Luspen 1:158 m fl. Dnr: 2010.0677-313 Upprättad: 2011-01-25 Storumans kommun Behovsbedömning Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Dnr: Upprättad: 2011-01-25 Detaljplan för skidskytteanläggning på fastigheten Luspen 1:158 m fl Samråd

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(7) 2017-01-13 Antagandehandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Djurhult 1:31 m.fl Lessebo samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör underlag

Läs mer

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796

Vindpark Boge. Sammanfattning av ansökan. 2012-07-19 Boge Vindbruk AB. Boge Vindbruk AB org nr: 556812-8796 Vindpark Boge Fotomontage. Utsikt från Kalbrottet i Slite. Vindkraftverket i förgrund är det befintliga verket Tornsvalan. De sju verken i Vindpark Boge syns i bakgrunden. Sammanfattning av ansökan 2012-07-19

Läs mer

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun

Gredby 1:1, del av. Behovsbedömning/Avgränsning av MKB. Planprocessen. Inledning. Detaljplan för. Tillbyggnad förskola Eskilstuna kommun Stadsbyggnadsnämnden Datum Diarienummer Aktnummer 1 (5) Stadsbyggnadsförvaltningen 2014-10-30 SBN/2014:27 1.25 Planavdelningen Inga Krekola, 016-710 11 19 Detaljplan för Gredby 1:1, del av Tillbyggnad

Läs mer

Slutrapport Biogas Mörbylånga LOVA-projekt

Slutrapport Biogas Mörbylånga LOVA-projekt RAPPORT Dnr 2014-456 1(10) Slutrapport Biogas Mörbylånga LOVA-projekt Delar av medlemmarna i det nybildade bolaget Mörbylånga Biogas AB Rapport om Mörbylånga kommuns arbete med biogasutveckling Text, foto

Läs mer

Behov av vallgröda. Delprojekt 5. Kaj Wågdahl Klimatskyddsbyrån Sverige AB 2014-01-20

Behov av vallgröda. Delprojekt 5. Kaj Wågdahl Klimatskyddsbyrån Sverige AB 2014-01-20 Behov av vallgröda Delprojekt 5 Kaj Wågdahl Sverige AB 2014-01-20 Bakgrund Strängnäs Biogas AB har under 2011-2013 genomfört ett antal utredningar inom projektet Säkerställande av affärsmässiga och tekniska

Läs mer

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet

MILJÖENHETEN. Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet MILJÖENHETEN Samråd inför ansökan om tillstånd till miljöfarlig verksamhet 1 Samråd Många verksamheter kräver tillstånd enligt miljöbalken för att få startas och drivas. I bilagan till förordningen om

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping

BEHOVSBEDÖMNING SAMRÅDSHANDLING. fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde. tillhörande detaljplan för. inom Arkösund i Norrköping SPN 263/2008 BEHOVSBEDÖMNING tillhörande detaljplan för fastigheterna KÄLEBO 2:39, 2:40 och 2:67 med närområde inom Arkösund i Norrköping Stadsbyggnadskontoret, fysisk planering den 27 mars 2009 SAMRÅDSHANDLING

Läs mer

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se

Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se Vilken nytta kan Kommunala VA-organisationer ha av Biogas Norr! folke.nystrom@bahnhof.se En världsledande region i omställningen till drivmedel, energi och produkter från förnybar råvara Alviksgården Biosling

Läs mer

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17

Samrådsunderlag. För vindkraft vid Kronoberget Lekebergs kommun, Örebro län. Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 2010-06-17 För vindkraft vid Lekebergs kommun, Örebro län Vindkraftanläggning på Fjällberget i Dalarnas län 21-6-17 Vindkraft - Lekebergs kommun Medverkande Verksamhetsutövare Stena Renewable AB Box 7123 42 33 Göteborg

Läs mer

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN

BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN 1 (9) BEHOVSBEDÖMNING FÖR ÄNDRING AV DETALJPLAN (LD 128) FÖR FASTIGHETEN HUNSTUGAN 1:119 M.FL. I LERUMS KOMMUN Allmänt Syftet med behovsbedömningen är att avgöra om planens genomförande kan komma att innebära

Läs mer

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat:

Översiktsplanen anger (kursivt nedan) för vindkraftsexploateringar bland annat: 2013-01-25 Mi 2010-816 Kenneth Kallin 0413-62085 Miljö- och Samhällsbyggnadsnämnden Yttrande över tillståndsansökan om att uppföra två eller tre vindkraftverk norr om Högseröd, inom fastigheterna Högseröd

Läs mer

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018

Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Detaljplan- Samrådshandling För del av Götene 3:3, Götene tätort, Götene kommun, nov 2018 Ola Andreasson Stadsarkitekt 2018-11-27 Handlingar Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta Bilagor

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8)

FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) FÖRFATTNINGSSAMLING 1 (8) J. 3 VINDKRAFTSPOLICY FÖR LOMMA KOMMUN Introduktion Denna policy bygger på kommunens utredning Vindkraft i Lomma kommun 2004. För att ta del av bakgrunden till och fördjupade

Läs mer

HANDLINGAR Planprogram. Bilagor Fastighetsförteckning dat

HANDLINGAR Planprogram. Bilagor Fastighetsförteckning dat HANDLINGAR Planprogram. Bilagor Fastighetsförteckning dat 2012-01-13 Planprogram - för del av Västerby 1:281 m fl. område vid värmeverket Götene kommun, januari 2012 PLANOMRÅDET PLANENS SYFTE OCH HUVUDDRAG

Läs mer

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning

Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2019-04-17 Samrådshandling Undersökning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för del av fastigheterna Vega och Tor m.fl. Eriksgatan/Baldersgatan Hovmantorps samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

Underlag för samråd enligt miljöbalken

Underlag för samråd enligt miljöbalken Underlag för samråd enligt miljöbalken Anläggning för produktion av biogas genom förgasning av biobränsle i Malmö samt uttag av kylvatten från Öresund Komplettering av tidigare samråd, tillkommande anläggningsdel

Läs mer

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län

Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Konc: 7082 Samrådsunderlag Befintlig 20 kv markkabel längs riksväg 21 i Hässleholms kommun i Skåne län Oktober 2018 Bg: 5967-4770

Läs mer

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING

Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING Detaljplan för utvidgning av Sydvästra Industriområdet (delar av Säffle 6:18 och Köpmannen 2) BEHOVSBEDÖMNING HANDLINGAR Behovsbedömning Grundkarta (separat kartblad) Fastighetsförteckning Plankarta med

Läs mer

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl.

Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. TJÄNSTESKRIVELSE Handläggare Datum Ärendebeteckning Jonas Sverkén KS 2012/0084 Kommunstyrelsen Tillstånd för etablering av fyra vindkraftverk på fastigheten Bottorp 3:1 m.fl. Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål

DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål DETALJPLAN FÖR DEL AV KV LJUNGEN SAMT DEL AV PAJALA 9:3 Bostadsändamål Pajala kommun Norrbottens län PLANBESKRIVNING HANDLINGAR I ANTAGANDEHANDLING Planbeskrivning med genomförandebeskrivning Plankarta

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd www.mjolby.se/planer Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning

Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning 1(6) 2018-11-29 Granskningshandling Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Kosta 13:20 - Stenstugan Kosta samhälle Lessebo kommun Kronobergs län Denna checklista utgör

Läs mer

Prövning enligt miljöbalken

Prövning enligt miljöbalken Prövning enligt miljöbalken Innehåll På gång Prövningspunkter Tillståndsprocessen Några tips Projekt på gång Biogas Öst pengar av Jordbruksverket Tillståndsprocess biogas Workshopar Vägledning Miljöprövning

Läs mer

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun

Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun E.ON Energidistribution AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040-25 50 00 Samrådsunderlag Befintlig 130 kv anslutande luftledning in till Fänestad transformatorstation, Värnamo kommun November 2017 Bg:

Läs mer

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl

Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl 1(6) 2018-09-25 Granskningshandling version 2 Behovsbedömning för miljökonsekvensbeskrivning Detaljplan för fastigheten Skruv 15:13 m.fl Gåsamålavägen, Skruvs camping Skruvs samhälle Lessebo kommun Kronobergs

Läs mer

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015

# 379. för Guttorp 1:163 (Bensinstation) Götene kommun, juni 2015 HANDLINGAR Planbeskrivning med genomförande beskrivning Plankartamed bestämmelser Bilaga Fastighetsförteckning dat 2014-11-26 Planen godkänd MBN 2015-06-23 Planen Antagen KF 2015-09-28 Laga kraft 2015-11-30

Läs mer

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER

FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö biogas FÖRUTSÄTTNINGAR OCH MÖJLIGHETER Malmö satsar på biogas Ett av världens tuffaste miljömål Malmö stad har ett av världens tuffaste miljömål uppsatt - år 2030 ska hela Malmö försörjas med förnybar

Läs mer

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9.

Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. 1 Administrativa uppgifter. 2 Bakgrund BILAGA A9. Ny kraftvärmeanläggning i Järfälla kommun underlag för samråd myndigheter enligt Miljöbalken 6 kap. E.ON Värme Sverige AB April 2007 1 Administrativa uppgifter Sökandes namn: E.ON Värme Sverige AB Anläggning:

Läs mer

Biogas i Umeåregionen

Biogas i Umeåregionen BILAGA A Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) 2013-08-22 Biogas i Umeåregionen Miljökonsekvensbeskrivning (MKB) för en lantbruksbaserad biogasanläggning i Vännäs kommun Vännäs kommun Kommunledningskontoret

Läs mer

Nytt avloppsreningsverk

Nytt avloppsreningsverk Nytt avloppsreningsverk Kortversion av samrådsunderlag Skriv text här Samhällsbyggnadsförvaltningen Carolin Ljungcrantz 0171-625270 carolin.ljungcrantz@enkoping.se Ärendenummer TF2017/830 Dokumenttyp Beslutad

Läs mer

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011

LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 LRF om användning av rötrest - biogödsel 31 maj 2011 Lars-Gunnar Johansson Lantbrukarnas Riksförbund, LRF 0521-57 24 52, lars-gunnar.johansson@lrf.se Sid 1 Lantbrukarnas Riksförbund Jordbruket huvudaktör

Läs mer

Östersund 17 september 2013

Östersund 17 september 2013 Östersund 17 september 2013 Vad är rötning? Nerbrytning av organiskt material vid syrefria förhållanden och det metan bildas Vid nedbrytning med syre sker kompostering och det bildas koldioxid i stället

Läs mer

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15

VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 Swansons vindmölleatrapp i centrala Osby. Foto Knud Nielsen VINDBRUK Tematisk revidering av ÖVERSIKTSPLAN FÖR OSBY KOMMUN Utställningsversion 2011-09-15 1 Innehållsförteckning Utgångspunkter...3 Revidering

Läs mer

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010

Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Tingvoll Sol- og bioenergisenter 12 november 2010 Look to Sweden Urban Kärrmarck Expert urban.karrmarck@energimyndigheten.se Förslag till en sektorsövergripande biogasstrategi (ER 2010:23)* Gemensam förslag

Läs mer

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER

Kalkstenstäkt Cementa Degerhamn UPPDRAGSNUMMER ALTERNATIV LOKALISERING OCH UTFORMNING 1. Inledning Enligt miljöbalkens 2 kap 6 ska det för en verksamhet som tar i anspråk ett mark- eller vattenområde väljas en plats som är lämplig med hänsyn till att

Läs mer

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län

inom Täfteå i Umeå kommun, Västerbottens län Behovsbedömning Sida 1 av 6 Diarienummer: BN-2015/02276 Datum: 2016-02-22 Handläggare: Anders Dieter Aubry för fastigheten Täfteå 10:64 och del av Täfteå 5:19 inom Täfteå i, Västerbottens län Behovsbedömning

Läs mer

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan

BIOGAS SYD. - ett nätverk för samverkan BIOGAS SYD - ett nätverk för samverkan »Biogas Syd ska med nätverket som plattform vidareutveckla regionens position som ledande biogasregion i Sverige.« Biogas Syd Ett nätverk för samverkan Biogas Syd

Läs mer

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet

Resursutvinning. Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Vi tar vara på resurserna i avloppsvattnet Resursutvinning Varje år renar vi på Käppalaförbundet ungefär 50 miljoner kubikmeter avloppsvatten i Käppalaverket. Det renade vattnet släpper

Läs mer

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby

Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby E.ON Elnät Sverige AB Nobelvägen 66 205 09 Malmö eon.se T 040 25 50 00 Val av stråk Kabling av två befintliga luftledningar vid Astrid Lindgrens Värld, Vimmerby Maj 2013 Bg: 59674770 Pg: 4287972 Org. Nr:

Läs mer

Startpromemoria för planläggning av förbehandlingsanläggning för matavfall m m i stadsdelarna Högdalen och Fagersjö

Startpromemoria för planläggning av förbehandlingsanläggning för matavfall m m i stadsdelarna Högdalen och Fagersjö Stadsbyggnadskontoret Planavdelningen Sida 1 (7) 2016-05-16 Handläggare Maria Borup Telefon 08-508 27 353 Till Stadsbyggnadsnämnden Startpromemoria för planläggning av förbehandlingsanläggning för matavfall

Läs mer

Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial

Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial Kort företagspresenta.on Arbetsmaterial 1. Målsä(ning 2. Ägare och Styrelse 3. Posi:v miljöpåverkan i syd Östra Skåne 4. Förslag :ll företagsstruktur 5. Marknadsförutsä(ningar 6. Råvaruförsörjning och

Läs mer

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB

Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas Gårdsgas AB AB Klas Gustafsson Östgöta Gårdsgas AB ÖSTGÖTA GÅRDSGAS Energibolaget MSE Privata Sektorn (Lantbrukarna) Bleckenstad Hulterstad Kommunen och invånarna i Mjölby - En del för att i regionen skapa en långsiktig

Läs mer

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län

Behovsbedömning. För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning För tillägg av detaljplan del av Vimmerby 3:6 och Vimmerby 3:313 i Vimmerby stad, Vimmerby kommun, Kalmar län Behovsbedömning Enligt 6 kap 11 miljöbalken ska kommunen göra en miljöbedömning

Läs mer

Marknadsanalys av substrat till biogas

Marknadsanalys av substrat till biogas Marknadsanalys av substrat till biogas Hur substratmarknaden bidrar till Biogas Västs mål på 1,2 TWh rötad biogas till 2020 Finansiärer VGR Avfall Sverige Region Halland Region Skåne Bakgrund Ökat intresse

Läs mer

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING

RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÖTNINGSPRODUKTER GAS RÅGASENS INNEHÅLL VÄRME OCH KRAFT FORDONSGAS RÖTREST BIOGÖDSEL BIOGÖDSELNS INNEHÅLL LAGSTIFTNING OCH CERTIFIERING RÅGASENS INNEHÅLL Metan Vatten Svavelväte (Ammoniak) Partiklar Siloxaner

Läs mer

Anläggning för behandling av matavfall i Högdalen

Anläggning för behandling av matavfall i Högdalen Anläggning för behandling av matavfall i Högdalen Underlag för samråd enligt 6 kap. miljöbalken Stockholm 2016-05-27 Innehållsförteckning Innehållsförteckning... 2 1 Inledning... 3 2 Administrativa uppgifter...

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun

Bedömning av miljöpåverkan för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun www.mjolby.se/planer Bedömning av för ÖSTRA OLOFSTORP i Mantorp, Mjölby kommun Antagen: åååå-mm-dd Laga kraft: åååå-mm-dd Genomförandetidens sista dag: åååå-mm-dd Miljöar för planer och program Om en plan

Läs mer

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN

INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN INFORMATION INFÖR TIDIGT SAMRÅD I SAMBAND MED ANSÖKAN OM TILLSTÅND ENLIGT MILJÖBALKEN Namn Adress Postadress Telefonnummer Fastighetsbeteckning där det planerade stallet ska ligga samt för spridningsarealerna:

Läs mer

Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763. Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel.

Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763. Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel. Jämtlandsgas ekonomisk förening Org:nr 769621-3763 Affärsidé: Industriell produktion och försäljning av fordonsgas och biogödsel. Vindkraft på gång 785 verk = 5,1 TWh 75 % = 3,8 TWh Jämtlandsgas Vilka

Läs mer

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad

Bedömning av miljöpåverkan Detaljplan i Hogstad Bedömning av Detaljplan i Hogstad för Västanå 2:7 m.fl. Bedömning av 2(7) Miljöar för planer och program Om en plan eller ett program kan innebära en betydande ska den miljöbedömas och en miljökonsekvensbeskrivning

Läs mer

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål

Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål Väster 7:1 och 7:9, Gävle kommun Bedömning av behov av riskanalyser vid exploatering för bostadsändamål 2016-01-27 1 Uppdrag Tyréns AB har på uppdrag av TrondBygg Holding AB (markägaren till fastigheterna

Läs mer

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING

ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING ANTAGANDEHANDLING 2013 01-29 (Övriga handlingar) CHECKLISTA FÖR BEHOVSBEDÖMNING DETALJPLAN: Anolfsbyn 1:43 i Skållerud Melleruds kommun, Västra Götalands län Behovsbedömningen är en analys som leder fram

Läs mer

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING

CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING CHECKLISTA BEHOVSBEDÖMNING Planprogram för Norra Höja, Kristinehamns kommun En behovsbedömning genomförs för att svara på frågan om planen kommer att påverka miljön. Behovsbedömningen är en analys som

Läs mer

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala

Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala PM Översiktlig riskbedömning - Detaljplan för Fullerö Hage - Uppsala Denna översiktliga riskbedömning upprättas av Structor Riskbyrån AB på uppdrag av Structor Uppsala AB, med anledning av arbetet med

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Vindkraftprojektet Skyttmon

Vindkraftprojektet Skyttmon Vindkraftprojektet Skyttmon Projektpresentation, april 2010 1 Projektägare JP Vind AB är projektägare till Vindkraftprojektet Skyttmon. JP Vind AB bygger och driver förnybar elproduktion i form av vindkraftanläggningar.

Läs mer

Projektidé Vindkraft Tokeryd

Projektidé Vindkraft Tokeryd Vindkraft Bakgrund O2 är ledande inom storskalig landbaserad vindkraft i Norden. Företaget utvecklar, bygger, finansierar, förvaltar och äger vindkraftsanläggningar. Dessutom pågår affärsutveckling inom

Läs mer

Möjligheter och risker vid samrötning

Möjligheter och risker vid samrötning RÖTREST användningsområden och certifiering Användningsområden Lagstiftning, certifiering etc. Möjligheter och risker vid samrötning Gunilla Henriksson 2011-01-27 SP I SIFFROR 2010 SP-koncernen ägs till

Läs mer

Biogas och miljön fokus på transporter

Biogas och miljön fokus på transporter och miljön fokus på transporter Maria Berglund Regionförbundet Örebro län, Energikontoret ÖNET Tel: +46 19 602 63 29 E-post: Maria.Berglund@regionorebro.se Variationsrikedom Varierande substrat Avfall,

Läs mer

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland

Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Biogasens möjligheter i Sverige och Västra Götaland Anders Mathiasson Svenska Gasföreningen 5 februari 2009 Verksamhetsstrukturen Vad är gas och gasbranschen i Sverige? Biogas från vattenslam, gödsel,

Läs mer

Biogas Sydöstra Skåne

Biogas Sydöstra Skåne Kort företagspresentation 1. Målsättning 2. Ägare och Styrelse 3. Positiv miljöpåverkan i syd Östra Skåne 4. Organisation 5. Marknadsförutsättningar 6. Råvaruförsörjning och transportpartners 7. Produktion

Läs mer

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson

PM miljövärden. 1. Syfte och bakgrund. 2. Förordningar. Uppdrag Detaljplan Örnäs 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Elsa Alberius Alex Mabäcker Johansson Uppdrag 1:1 Beställare Kilenkrysset AB Från Elsa Alberius Till Alex Mabäcker Johansson Datum 2012-01-25 Ramböll Sverige AB Dragarbrunnsgatan 78B 753 20 Uppsala T: +46-10-615 60 00 D: +46 (0)10 615 15 06

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen

Läs mer

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar

En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar En uppgraderingsanläggning för småskaliga biogasanläggningar Vad är Biosling? Biogas bildas vid syrefri nedbrytning av organiskt material och framställs bland annat i rötanläggningar. Biogasen består av

Läs mer

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag

Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar. Samrådsunderlag BILAGA A3 Samrådsunderlag Ansökan om nätkoncession för linje avseende befintlig 40 kv luftledning 3450Ao Leringsforsen-Torpshammar Ånge kommun, Västernorrlands län 2016-09-15 Samråd för 40 kv luftledning

Läs mer

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning

PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning 2011-12-12 1 (5) Analysavdelningen Enheten för hållbara bränslen Linus Hagberg 016-544 20 42 linus.hagberg@energimyndigheten.se PM om hur växthusgasberäkning och uppdelning på partier vid samrötning Inledning

Läs mer

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4

BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 BEDÖMNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN MILJÖKONSEKVENSBESKRIVNING Enligt Plan- och Bygglagen och enligt kriterierna i MKB-förordningens bilagor 2 och 4 Syftet med att upprätta en ny detaljplan för del av

Läs mer

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk!

FAKTABLAD. Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! FAKTABLAD Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! Så här producerar vi mat för att samtidigt hålla jorden, vattnet och luften frisk! sida 2 Så här producerar

Läs mer

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil

Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Samrådsunderlag för utökning av utredningsområde Vägutredning väg 288 delen Gimo-Börstil Östhammar, Uppsala län Samrådsunderlag 2011-11-21 Projektnummer: 880007 Dokumenttitel: Vägutredning väg 288 delen

Läs mer

Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen möjliggöra för bostäder inom fastigheten Rönnbäret 2.

Planens syfte är att i enlighet med Plan- och bygglagen möjliggöra för bostäder inom fastigheten Rönnbäret 2. UNDERSÖKNING AV BEHOVET ATT UPPRÄTTA EN STRATEGISK MILJÖBEDÖMNING Enligt Plan- och Bygglagen (2010:900), Regeringens proposition 2016/17:200 Miljöbedömningar och enligt Miljöbedömningsförordning (2017:996)

Läs mer