snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker."

Transkript

1 Man behöver inte äga en OE 36 för att falla för hennes sköna linjer. Men denna 'Olle Enderleins vackraste båt' föddes inte utan vissa våndor - och överlevde gjorde hon mycket tack vare en överste som slutade flyga. Av Bengt Jörnstedt Det fanns en 'kravspecifikation' när OE 36:an beställdes För ett beställningsverk av privata seglare är hon, med Olle Enderleins Mistral som ett föredöme. Men den nya båten skulle vara - om möjligt - ännu vackrare och

2 snabbare. Och så blev det. - Man kan knappt göra en segling utan att någon man möter på fjärden gör tummen upp när vi kommer, berättar Sten Brycker. Han är, kan man säga, 'pappa' till OE 36:an, och många med honom anser att hon är den vackraste av Olle Enderleins många vackra båtar. Och hon är omisskänsligt 'enderleinsk' i linjerna. Tidlöst elegant med aningen av ett språng och Enderleins typiskt fallande, nästan klipperlika förstäv. Med en rak överbyggnad som är på en gång distinkt och diskret och får en mjuk ton när den harmoniskt förlängs akteröver i sittbrunnssargen. Och hon är en slank båt med sin bredd på bara drygt tre meter, nästan som en Scampi men med ett två meter längre skrov. Det här var precis vad Sten Brycker ville ha när han på sin tid skulle byta båt. Egentligen var han bara kund när det begav sig 1969, och föga anade flygofficeren vid F 11 i Nyköping hur familjens båtplaner skulle komma att förändra hans liv. Turerna hann nämligen bli många innan man fick sin första OE 36, och vid det laget var Sten Brycker så involverad i detta speciella projekt att han lämnade jobbet som chef för operations- och underrättelsetjänsten vid F 11 och blev kvar i båtbranschen - i tio år. Crown Marin hette firman, och innan Sten och hans hustru Märta pensionerade sig i början av 80-talet hade man byggt hundratals OE 36, OE 32 och OE 33. Men det var 36:an som var hjärtebarnet, och det är en sådan som fortfarande ligger vid den bryckerska sommarstugan utanför Nyköping. Skön är hon, 'Mema', men skönheten sitter inte bara i linjerna, utan i helheten; Sten Brycker har höjt sin mast med tre meter kaltopp för att få större storsegel, och den ståtliga riggen bidrar till den starka känslan av SEGELbåt. Men egentligen var det något så prosaiskt som brist på hästkrafter, inte estetiska hänsyn, som var anledningen till rigghöjningen. - Båten väger 5,8 ton enligt Olle Enderleins deplacement, men jag är övertygad om att det rör sig om 6,5 ton. Båten är för tung, hon är för gediget byggd, säger Sten Brycker. Han vet, för det var hans varv som byggde OE-båtarna. De såldes som halvfabrikat där ägarna var med och plastade skroven, och då går det alltid åt extra mycket polyester 'för säkerhets skull'. Att det blev halvfabrikat för hela slanten kan verka förvånande när det gäller en så 'aristokratisk' båt som OE 36:an, men det har sina skäl och hänger ihop med hennes lite ovanliga tillkomst.

3 Sten Brycker är en känd gestalt för alla OE-seglare. 36:an var hans egen drömbåt, och det var genom den han kom att bli båtbyggare efter ett yrkesliv som flygofficer. Ryggstödet på OE36 fälls upp för att bredda kojen nattetid. På andra sidan Kölen Under båtexplosionen vid det tidiga 70-talet hände det ibland att en liten grupp seglare med speciella önskemål vände sig direkt till en konstruktör för att få sin drömbåt. Efterfrågan på båtar var så stor att man kunde räkna med en fortsatt produktion utanför den innersta beställarkretsen, och därmed fanns ekonomi för att våga satsa på dyra formbyggen. Sten Brycker seglade en Havsörnen 1 på 60-talet när han och en god vän, Christer Vogt, började prata om att byta till något nytt. - Vi tittade bl a på Swan 36 och fick en offert från Solna Marin på kr per båt om vi beställde fem stycken. Men Swanen var för mycket regelbåt utseendemässigt med sitt smala akterskepp, berättar Sten. Istället tog han kontakt med Olle Enderlein, som samtyckte och genast satte igång med att ta fram ett förslag som skulle motsvara kraven på både skönhet och prestanda. Samtidigt gällde det att hitta ett lämpligt varv. Nielsens Båtbyggeri i Oxelösund låg nära till från Nyköping. Där byggdes Lars-Olov Norlins koster Allegro, och Nielsen var angelägen att denne skulle få rita också den nya båten. Brycker och hans vänner var vid det här laget inställda på Olle Enderlein, men föreslog för ordningens skull en intern konstruktionstävlan för att avgöra saken. - Lars-Olov Norlin ritade en långkölad båt, men vi hade specificerat kort köl. Och

4 dessutom kände vi mera för Olle Enderleins vackra konstruktioner, säger Sten Brycker. Så det blev Enderlein, och beställarna blev bönhörda. - När vi fick se Olles ritning bara gapade vi... Men det visade sig att Nielsens båtbyggeri hade så många beställningar på den populära Allegron att någon ny Enderlein-båt inte skulle få plats i produktionen på ett par år. I Norge däremot fanns ledig kapacitet, och i januari 1969 skrevs ett avtal med Othar Larsen A/S nära Halden, ett varv som byggt många av kung Olavs kappseglingsbåtar. Om den tidens optimism - hos både byggare och beställare - vittnar varvets löfte om att ha den första båten seglande redan till sommaren. Och då skulle man först bygga plugg och formar...! Dessutom var Larsens ett träbåtsvarv som inte skaffat sig någon större erfarenhet av plastbåtar och tvingades leja ut plastningen av skrov och däck. Vid det här laget fanns det sex svenska beställare. Tillsammans bildade man ett bolag, Crown Yacht AB, som stod som beställare och avtalspart med den norska byggaren. Naturligtvis hade man grubblat på ett lämpligt namn på båten, och Olle Enderlein hade lämnat sitt medgivande till att använda hans initialer. OE36:ans inredning är av typiskt 70-talssnitt, både i layout och utförande med mycket trä.

5 Ett rejält navigationsbord var ett givet inslag på de tidiga 70-talsbåtarna, liksom stickkojen akteröver. Grus i maskineriet Namn, ritning, byggare - vad kan man mer begära? Att båten blir klar. Att segla till sommaren -69 kunde man snabbt glömma. Pluggen blev inte färdig förrän i september, formarna i oktober och det första skrovet i november. Vid det laget hade Larsen kommit på obestånd - dock ej p g a OE 36:an - och nya kontrakt skrevs, nu med Nordsjöplast i Sarpsborg för skrovgjutningen och med berömda Bjarne Aas varv i Fredrikstad för inredningarna och färdigställandet av båtarna. Sju OE 36:or skulle vara klara till våren -70, och så satte man igång. Med benägen hjälp från ivriga beställare. - Märta och jag bilade dit nästan varannan helg för att granska det hela, och till slut blev jag nästan utsedd til verkmästare, minns Sten Brycker. Men återigen kom det grus i maskineriet. - Det märktes att varvet saknade erfarenhet av seriebygge. Kvaliteten blev sämre än väntat och tidsramen sprack. Bara tre båtar var klara till sommaren 1970, och då var även Bjarne Aas varv på obestånd. Det beslöts att de fyra båtar som återstod skulle tas hem till Sverige och färdigställas här. Det hade inte bara gått troll i processen, det fanns en del poänger också. Crown Yacht-sällskapet beslöt sig för att sälja formarna och tillverkningsrätten och fick genast en köpare i Nordsjöplast, som tyckte att tiden var mogen att börja bygga segelbåtar på egen hand, inte bara motorbåtar. Men den satsningen hann inte ens börja förrän man tvingades lägga ner hela varvsverksamheten p g a dålig efterfrågan på motorbåtarna. Och byggdes inga båtar så skulle formarna lämnas tillbaka till Crown Yacht utan att det kostade ett öre, för så stod det i kontraktet.

6 Där stod man alltså, de privata båtbeställarna, som ägare till en uppsättning prima formar till en het 36-fotare. Detta krävde eftertanke. Det tyngsta argumentet för att inte börja bygga en ny plastbåt är just formkostnaden, som kräver stort riskkapital och måste spridas ut på ett tillräckligt stort antal sålda båtar. Det argumentet existerade inte längre ifråga om OE 36. Det var fritt fram att börja bygga på egen hand, och när samtidigt Nielsens båtbyggeri i Oxelösund gjorde konkurs slog man till. - Då frågade vi Olle Enderlein om vi skulle satsa på att starta upp Nielsens varv igen, och det blev i Sundsör utanför Oxelösund. Det var Olle, Christer Vogt och jag som var närmaste intressenter. Vi bildade AB Sundsörs Båtbyggeri, köpte upp konkursboet och tog hem formarna från Norge, berättar Sten Brycker. Men någon smärtfri start blev det inte. Den första 36:an tog 2400 timmar att färdigställa istället för de timmar man kalkylerat med. Plötsligt verkade utsikterna mörka. - Jag var fortfarande i Flygvapnet, och vi tänkte lägga ner varvet hellre än att riskera en konkurs, säger Sten Brycker. Självbygge blev lösningen Men just när det höll på att väga över mot en nedläggning hände något avgörande, något som kom att både medge och forma en framtid för OEbåtarna. Många seglare var sugna på den vackra Enderlein-båten, som vid det här laget hade hunnit visa upp sig både i båttidningar och under segel; två av de färdiga OE 36:orna hade ställt upp i Gotland Runt sommaren 1970 och väckt stor beundran (även om bägge fick bryta p g a mastbrott respektive läckage). När nu tillverkningen hotades av nedläggning var det många som hörde av sig till varvet och ville hyra formarna för att bygga egna båtar. - Då kom vi på, att om vi gjorde plastarbetarna till förmän så kunde folk komma och plasta själva under deras överinseende, säger Sten Brycker. Detta visade sig snabbt vara rätta receptet för fortsatt drift och lönsamhet. Bara tre anställda, små lager och snabb omsättning med liten produktionstid. Inga fördyrande återförsäljare, inga reklamationskostnader. - Det gick otroligt bra, snart hade vi en kö på tre år! Men vi vågade bara skriva kontrakt ett år fram eftersom det var sådan inflation. Stora havskryssare - båtar kring 35 fot - existerade praktiskt taget inte på den här tiden, så det fanns inget begagnat att köpa för de som ville ha en större båt. Ändå blev det hyfsat billigt om man byggde själv, särskilt ända från plastningsmomentet. Detta var ett sätt att skaffa båt som var naturligt på 70-

7 talet, och för Crown Yacht/Sundsörs Båtbyggeri var det bara att köra på. - Kontrakten ramlade på oss, vi gjorde ett skrov i veckan på två förmän. Vi gjorde en del färdiga båtar också, men la ut det på andra varv, säger Sten Brycker hade han sagt upp sig från Flygvapnet och drev nu varvsrörelsen på heltid tillsammans med sin fru Märta. I tio år höll man på. - Vi halkade in på ett bananskal, Märta och jag. Och Märta var med hela tiden, tog emot telefonsamtal och beställningar. Hon sålde en OE 32:a utan att kunden ens hade sett båten; hon sa, 'Det är väl lika bra att vi skickar ett kontrakt', minns Sten leende. För det blev andra modeller vid sidan av OE36. Kostern OE 32 blev en lika framgångsrik storsäljare. När akterkabinen gjorde sitt intåg kom OE 33, och mot slutet, sedan Bryckers lämnat verksamheten, övertog Crown Marin Mistinguetten, som fick beteckningen OE 29, och sålde också OE 38 som byggdes i Finland. Vid det här laget satt en krona i seglet och ordet Crown fanns med i namnet på alla båtar. Krav på kvalitet Totalt byggdes det ungefär 150 OE 36:or. Efter hundra båtar måste man skaffa nya formar och passade då på att göra en del förändringar. Sten Brycker talar om typ 1 och typ 2, före och efter formbytet. På typ 2 offrades en del av akterdäcket för att ge mer utrymme inne i båten. Förpiks- och huvudskottet flyttades 20 cm akteröver, och masten som tidigare stått längst fram i salongen hamnade nu framför huvudskottet. Eftersom tyngdpunkten i båten flyttades bakåt lades det på lite mer deplacement på undervattenskroppen bakom kölen. Dessutom kunde man lyfta däcket ca 8 cm genom att lägga det på en horisontell skrovfläns och bulta ihop hela paketet med en vanlig relingslist i aluminium. Tidigare hade däcket en vertikal fläns som fästes till skrovsidan och skyddades upptill av en trätlist; den konstruktionen krävde en lägre nivå på däcket. I övrigt ändrades ingenting på plastsidan. Däremot höjdes kvaliteten på inredningen, som nu levererades i hela paket med synnerligen välgjorda och noggranna byggnadsanvisningar. Därmed lämnades inte mycket utrymme för bristfälliga utföranden och ovana självbyggares improvisationer. Typ 1-båtarna kan skilja sig betydligt mer ifråga om utförande, både kvalitets- och

8 layoutmässigt. - Det fanns ritningar till typ 1 också, men ingen byggsats, berättar Sten Brycker. Man ska egentligen inte fråga byggaren om kvalitén på hans båtar, men hålla lär OE 36:an göra. Sten Brycker sticker ju inte under stol med att båtarna blev för tunga, och då är det mest tjocka plastlaminat och stabil inredning som ökar vikten. Kölsvinet är djupt och försett med rejäla bottenstockar. Att kölen i bly dessutom är 'trappstegsformad' mot den nerbyggda kölfickan gör att en klack tar emot stöten vid en grundsmäll och minskar risken för läckage genom kölbultarna. Så styrkan är det knappast något fel på. Att det skulle vara kvalitet på bygget hade Sten Brycker med sig från sitt gamla jobb som flygare. - Jag jobbade med kravspecifikationer på flygplanen, så man var ju van vid att ställa krav på saker och ting, säger han. Ett exempel på flygartänkandet är Stens misstänksamhet mot rattstyrningar med wireöverföring - det ska vara länkarm. Planen han flög hade wirestyrningar, och risken med kardeler som slets och gick av var ett ständigt närvarande problem. - Varje lördag var det wireinspektion på flygplanen - det sitter i... Tidstypisk inredning OE 36:an har en konventionellt uppbyggd inredning, typisk för sin tid med en rymlig stickoj in på ena sidan om sittbrunnen och ett stort nav-bord framför kojen. Pentryt på andra sidan ligger i vinkel mot nedgångstrappan, vars första fotsteg dubblerar som en stor avställningsyta. Salongens två soffor fungerar också som fullängdskojer. Om bordet sänks ner och täcks med dyna får man snudd på en dubbelkoj på ena sidan. Ryggstöden kan fällas uppåt för att ytterligare bredda kojerna ut mot bordläggningen, och här bakom förvaras lämpligen sängkläder och kanske en bäddmadrass. Med en stadig talja kan man också ligga uppe på det uppfällda ryggstödet - vinklat snett upp mot rufftaket - och utnyttja det som sjökoj när båten kränger. Toalett- och garderobsutrymmet framför huvudskottet är mycket rymligt, med ståhöjd och gott om plats att röra sig. Allt är i trä, varför dusch à la modernare båttoaletter saknas. Det gör också lucka i rufftaket, men fönsterventilerna är öppningsbara för vädring. Dörrarna till huvudskottet och det främre förpiksskottet kan fällas ihop och stänga till själva toalettdelen av utrymmet mellan skotten; man kan därmed ha öppet från salongen hela vägen in i

9 förpiken utan att behöva få muggen i blickfånget. En liten specialgrej som Sten Brycker insisterade på var att dörren i huvudskottet skulle gå att öppna också in mot salongen. Går inte, sa snickaren först, men han fick ge sig; med lite fasning av ramen på sina ställen går det faktiskt att öppna en dörr åt bägge hållen, även om gångjärnen sitter på ena sidan. Pentryt är inte särskilt stort men innehåller alla nödvändiga funktioner.

10 Mellan dubbla skott till förpiken ligger toalett och garderob. Dörren i huvudskottet kan öppnas åt bägge hållen. Den motor som oftast användes var VP MD11 med segelbåtsdrev. Motorn sitter väl åtkomlig under den ganska höga nedgångstrappan, och kan nås också från sidan inne i stickkojen. Den här spalten mellan kojen och sittbrunnslådan är också avsedd för att hänga sjökläder. En av OE 36:ans stora tillgångar är den ovanligt generösa sittbrunnen, nästan 2,5 meter lång och med stor bredd dessutom. - I den här brunnen kan man ligga i fyra riktningar, säger Sten Brycker nöjt, men eftersom det regnar när vi ses så blir det ingen demonstration. På sin båt Mema har han, ovanligt nog, placerat rattstyrningen långt föröver i brunnen. - Det är bra i det här klimatet, förklarar han. - Man kan få skydd av sprayhooden och det är nära ner i båten. Utvändiga stuvutrymmen nås via luckor i babords- och aktertoften samt via ett par mindre luckor på akterdäck. Längst föröver finns också en ankarbox med plats för ett par gasolflaskor.

11 Två riggalternativ OE 36:an har som standard en enkel rigg av mastheadtyp. Det enda paret spridare är ovinklade, varför riggen har dubbla undervant som ska hålla ordning på masten också i långskeppsled. Alternativet med enkla undervant och ett inre förstag skulle ha inkräktat på förpiken och gjort det lite besvärligare att dra runt förseglet i slagen. Mastfabrikaten har varierat. Eftersom OE 36:an såldes till självbyggare erbjöds flera alternativ i olika prislägen. Seldéns, som var dyrast, är vanligaste märket, men det finns också riggar från Benns och franska Francespar, som dök upp som prispressare på 70-talet. Rullfock, self-tacker och storsegel med genomgående lattor är bekvämligheter som tillkommit efter hand på Sten Bryckers egen OE 36. Enkel segelhantering är ju önskvärt på alla båtar, och när Sten från början ville ha en 'entonnare' av Olle Enderlein - alltså en något större båt - avrådde denne eftersom försegelpåsarna skulle bli för tunga att hantera. 3/4-tonnarstorlek på båt och segelplan var mera lagom, tyckte Olle. Self-tackern på Mema vittnar om att även det kan vara för mycket ibland. Samtidigt krävs det hästkrafter, och Sten Brycker har gjort som flera andra OE 36:ägare: han har höjt masten med hela 3 meter. Förstaget sitter på ordinarie plats, det är bara storen som fått ökad yta med hela 10 kvm. - Hon är ingen lättvindsbåt, förklarar Sten Brycker. Att ökningen gjort nytta visas av ett LYS-tal på 1,16 jämfört med 1,14 för standardriggen. Två hundradelar i LYS är ganska mycket, men fördelen med större storsegel är ju att man alltid har nytta av det, på alla bogar från kryss till läns och i alla vindar utom i revat skick på bidevind. Enligt Sten Brycker hade Olle Enderlein alltid en högre mast på sina egna båtar än vad han ritat in som standard; gentemot kunderna iakttog han något av en försiktighetsprincip för att göra båten mindre krävande att använda. Eftersom riggen i och med höjningen är av klar fraktionstyp - och spridarna raka - krävs backstag. Det innebär ett extra moment i slagen och blir därmed lite bökigare för familjeseglaren. Å andra sidan är det mest i friskare vindar man verkligen behöver använda dem. - Det är roligare med hög rigg, säger Sten. - Och det märks inte på lovgirigheten. Men man måste reva tidigt. Jag seglar med full stor upp till 7 m/s. Vid 8 meter tar man in första revet, och då är man tillbaka till gamla båtens segelyta.

12 Tack vare det stora storseglet använder Sten sällan sin stora genua. Den enkla self tacker-focken kommer till heders, en viss kompensation för olägenheten med backstagen. - Jag beställde en högsmal toppfock redan på 70-talet, men då sa segelmakaren att det gick inte att sy ett sådant segel. Sy en! sa jag, och det gick utmärkt, berättar Sten Brycker. Det är från mellanvind och uppåt som OE 36:an trivs bäst. Hon har ett smalt, ganska djupt förskepp som ger henne en mjuk gång i sjö. Hon styr bra och lätt, enligt Sten Brycker, undervattenskroppen har ju delat lateralplan, något som var en självklarhet i den ursprungliga kravspecifikationen. Han säger också att båten är lätt att backa med för motor, då hon svarar bra på roderutslaget. Rodret sitter delvis upphängt i en liten skädda ner till ungefär halva djupet och är inte balanserat. Från början fanns också ett trimroder i akterkant kölen, men precis som på Shipman 28:an slopades detta med tiden. På båtar som redan hade trimroder låstes det och plastades igen. "Fick två liv" I slutet av 70-talet började de gyllene åren få en lite blekare glans. Efterfrågan minskade och det krävdes större ekonomiska insatser för att marknadsföra och sälja segelbåtar. Konceptet bakom Crown Yacht AB var att använda sig av båtflodens eget momentum, med en självgående tillverkning och små kostnader. När ebben började skönjas och pensionsåldern med den, var det dags för Sten och Märta Brycker att dra sig tillbaka sålde man varvet till ett annat Oxelösundsvarv, som efter ett par år såldes vidare - för att därefter komma på obestånd. Formarna till OE 36 försvann då till Danmark, där tillverkningen i princip upphörde. Därmed var cirkeln sluten för OE 36:an. Hon inledde sin karriär lite turbulent och slutade sina dagar på samma sätt - liksom så många andra av 70-talets populära båtar. Men hon hade en lång glansperiod däremellan, och hon glänser fortfarande. Sten Brycker menar att framgången bakom Crown Yacht och OE-båtarna var Olle Enderleins goda namn. - Han var grunden för den här verksamheten, säger han, och tillägger: - För min del betydde det att jag fick två liv. Verkligen. Från livet som överstelöjtnant i Flygvapnet till att bli en båtbyggande Florence Nightingale och hjälpa hundratals besjälade seglare att bygga sina drömbåtar till ett rimligt pris.

13 - Det startade ju med att vi själva var ute efter vår drömbåt. Och så gick det som det gick... Det var nog tur det, både för Sten och Märta Brycker och för alla OE-ägare. OE Yacht Club of Scandinavia är namnet på den klubb som är gemensam för alla de olika OE-båtarna. Klubben ger ut en tidning och ordnar träffar både under seglings- och torrsäsong. Årsavgiften är 50 kr. Begagnade OE 36:or i bra skick säljs för tkr. Några båtar har gått till Tyskland för betydligt mer än så. Kontaktman och ordförande för OE Yacht Club är Björn Johansson, Skolvägen 44, Tyresö. Tel Längd ö a Längd v l Bredd Djupgående Deplacement Kölvikt (bly) 11,07 m 8,43 m 3,13 m 1,80 m 5,8 ton 2,4 ton

'Familjebåt med '70- talskänsla'

'Familjebåt med '70- talskänsla' 'Familjebåt med '70- talskänsla' Konstruktören Pelle Brohäll gjorde mer än storsäljarna Viggen och Vega. Hans Tur 84 har ett mer strömlinjeformat utseende, men är fortfarande en variant på den brohällska

Läs mer

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser

Ombyggnad av en S30. - separat matplats/salong, dvs i praktiken minst 6 kojplatser Ombyggnad av en S30 Nedanstående beskrivna renovering torde vara den mest genomgripande som har gjorts på en S30. Jag har inte sett båten själv, men har hört den lovordas av andra och med med vetskap om

Läs mer

Dufour 45 Performence

Dufour 45 Performence 3-2009 157 Dufour 45 Performence Detta är en relativt ny yacht från det franska varvet Dufour vid Atlantkusten. Den har en rymlig och ljus interiör med många praktiska detaljer. I grundpriset ingår t ex

Läs mer

Tidlös familjebåt, livfull seglare

Tidlös familjebåt, livfull seglare Tidlös familjebåt, livfull seglare Shipman 28 har en mer tidlös framtoning än någon annan av 70-talets mindre havskryssare. Hon förenar många goda egenskaper och är också Olle Enderleins mest framgångsrika

Läs mer

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet.

Önskemålen uppfyllda. Vi såg på en OE 36, men den var i för dåligt skick. Så småningom fann man en Norlin 34 på Internet. Efter radikala Scampi bred, skarpt slag på skrovsidan, kilformad överbyggnad fick Peter Norlins första större båt en mycket mer klassisk form. Men den fina seglingskänslan blev densamma i Norlin 34. Av

Läs mer

Akterkabinen påverkar

Akterkabinen påverkar Comfort 32 är ett barn av sin tid. Prestanda var ett måste, samtidigt som alla boendefunktioner - inklusive akterkabin - skulle pressas in. Det är en tuff ekvation att lösa för en mellanstor båt, och det

Läs mer

Omega 42 SWE 166 FruC

Omega 42 SWE 166 FruC Omega 42 SWE 166 FruC Båtdata Konstruktör: Peter Norlin, Skrov, mast och rigg Deplacement: 8,7 ton Köl: 3750 kg Djupgående: 1,78 m LOA: 12,8 m LWL: 10 m Bredd: 3,1 m Mast likränna: 15,5 m Bom: 5 m I: 14,4

Läs mer

Självbyggarnas favorit RJ-85

Självbyggarnas favorit RJ-85 Självbyggarnas favorit RJ-85 Det har byggts femhundra RJ-85:or, men ingen är den andra riktigt lik - nästan alla är nämligen självbyggen. Av Magnus Lindén Rolf Jacobsson heter en kraft- och värmeingenjör

Läs mer

test Saare 41 Utmanare från österled

test Saare 41 Utmanare från österled test Saare 41 Utmanare från österled 24 Båtnytt 11/2009 Saare 41 har fin prestand, är stadig och sjöduglig. Notera genuans skotning till den från sittbrunnen justerbara skenan på överbyggnaden. Saare 41,

Läs mer

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an.

Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Ganska sent i livet följde Arne Arksund i pappa Carl Anderssons båtbyggarspår. Resultatet blev Amigobåtarna, där vi tittar närmare på 27:an. Av Bengt Jörnstedt Birger Martinsson i Eskilstuna är en seglare

Läs mer

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI

lösningen i kommande exemplar av TES (alltså med motorn på akterspegeln). Detta skulle ge ett PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES 678 BT är - enligt vad konstruktören och producenten försäkrar - en helt ny konstruktion. Modellens linjer anknyter dock tydligt till tidigare versioner av båten. PAWEŁ PIEŚNIEWSKI TES har en silhuett

Läs mer

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck.

En generös sittbrunn med höga, skyddande ryggstöd. Det finns ytterligare en stuvlucka på akterdäck. Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare.

Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980. Storsegel: 11,0 kvm Rigg: 7/8 mast stående på rufftak. Bakåtsvepta spridare. Fabola Scanper 22; Årsmodell: 1980 TILL SALU! Pris: 40.000:- (inkl. sittbrunns kapell, båtvagn, utombordare) Kontakt: Torbjörn Schiött (0708-186584) Info om Fabola Scanper Längd överallt: 6,85 m Längd

Läs mer

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r &

ST]uO LASSE NORLIN. \ s\ ,,, Jen. i. r & FORTI ST]uO ÄY LASSE NORLIN s \ s\ r,,, Jen _ i.r & ' 1'^ FORTISSI]UlO för för Drömbåten Lasse Norl ilr. Och kanske Di g? En drömbåt När en av Sveriges lrämsta segelbåtskonstruktörer ritar en båt sin drömbåt

Läs mer

x - y a c h t s x 4 0 xelebration

x - y a c h t s x 4 0 xelebration I FOKUS x-yachts X4 0 XELEBRATION För några år sedan åkte vi till Danmark för att testa den då nya X4 3 och det var kärlek vid första ögonkastet. Har du lite drygt fem miljoner liggandes borde du köpa

Läs mer

Smooth operator. Foto Joakim Hermansson search 78

Smooth operator. Foto Joakim Hermansson search 78 i fokus a R con a 435 Smooth operator Precis som många andra har jag svårt att vänja mig vid hur dagens moderna båtar ser ut. Tiden då de mest skulle vara vackra att se på och smäckra för fartens skull

Läs mer

En båtbyggare i Sunnersta

En båtbyggare i Sunnersta En båtbyggare i Sunnersta av Nils Sjöqvist, mars 2019 På Jägarvägen 6 i Sunnersta bor en båtbyggare som heter Ola Björnestedt (73). Han började en gång a bygga båtar i e ovanligt material, så kallad ferrocement.

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han.

Av Bengt Jörnstedt. Man såg de snygga Enderlein-linjerna.., säger han. När Mistressen kom var hon lite för dyr och kanske lite för traditionell i konkurrensen mot de mera tidstypiska halvtonnarna. Hon blev aldrig någon säljsuccé, något som dagens ägare närmast betraktar som

Läs mer

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris.

Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Delphia 37.3 Nu finns det en möjlighet att förvärva en Delphia 37.3 till mycket förmånligt pris. Efter succén med vår nya Delphia 33.3 så har vi på Blåkusten Marin beställt en helt ny Delphia 37.3. Båten

Läs mer

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning

specifikationer Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar (sidtankar) Främre vattenballasttankar Riggens höjd Riggens anordning specifikationer Skrovets längd (ISO 666) Längd vattenlinje (design) Längd (inkl. bogspröt) Skrovets bredd (ISO 666) Maxdjup Båtens vikt (tom) Kölanordning Sticksvärd (daggerboards) Roder Aktre vattenballasttankar

Läs mer

Båtar byggda av betong

Båtar byggda av betong Länspumpen - Sjöfartshistorisk tidskrift sid 1(6) Båtar byggda av betong Nils Sjökvist Fartyg byggda av betong hade sin storhetstid under den första halvan av 1900-talet då det byggdes en del mindre färjor

Läs mer

Väcker uppmärksamhet

Väcker uppmärksamhet Inte riktigt av den långsmala typen, men heller ingen havskryssare. Kanske är kustkryssare lämpligaste beteckningen på Omega 42, uppmärksammad för sin tidlösa skönhet och en av de mest efterfrågade båtarna

Läs mer

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars.

Jag ville egentligen ha en Linjett 32 men hade inga pengar. Och så ville jag ha fraktionsrigg och blyköl, och då blev det Omega 28, säger Lars. Omega 28 tillhör de båtar där prestanda ingick i designerns uppdrag. Samtidigt förpliktade företagsnamnet Familjebåtar AB. Att det blev en bra mix av fart och boende intygar de ägare Segling träffat. Av

Läs mer

En gång rival - alltid Rival

En gång rival - alltid Rival En gång rival - alltid Rival En av systrarna i den långsmala familjen är Rival 22. Ska man fria till en sådan dam får man hålla sig framme, för Rivalen lever oftast i trogna. långlivade förhållanden. Ägarna

Läs mer

Hårdvindsfock på rulle

Hårdvindsfock på rulle Hårdvindsfock på rulle När vi köpte SWE 303 Anandra 2011 så följde det med en hårdvindsfock på ca 19 kvm. Förliket var sytt för att träs in i likrännan på förstagsprofilen dvs. innan man kunde hissa seglet

Läs mer

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012

Anandra utan gennakertrassel på Ornö Runt i maj 2012 Vi har tyvärr inte av olika orsaker hunnit segla så mycket i sommar med vår nyinköpta Omega 42 Anandra som vi hade tänkt oss. Vad gäller kappsegling så blev det bara Ornö Runt i maj och sen sista onsdagsseglingen

Läs mer

I FOKUS NAJAD 395. Foto Search Magazine. search 87

I FOKUS NAJAD 395. Foto Search Magazine. search 87 search 86 I FOKUS NAJAD 395 lyxig cruiser I MINIFORMAT Du vet den där känslan när man sitter och tittar på youtube-klipp och drömmer sig bort bland gigantiska lyxkryssare, turkost vatten, vita sandstränder

Läs mer

"Fart och utrymme för hela familjen"

Fart och utrymme för hela familjen "Fart och utrymme för hela familjen" Rubriken är ett citat från 70-talets broschyr om Comfort 26. Och hon är en pigg båt som seglar fint, inte lika bred som många andra i samma storlek men ändå med goda

Läs mer

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com

Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com Hon brukar nämnas i samma andetag som Ballad och Scampi. Kanske är hon inte riktigt lika namnkunnig som dessa eftersom hon com in på scenen sist. Men fort gick hon, comfortabel var hon dessutom. Därmed

Läs mer

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1

Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder Sida 1 Sjöugglan IV bilder:sjöugglan lv bilder 2010-04-12 16.02 Sida 1 Sjöugglan lv, Albin Nova 99 byggd 1988. I princip allt utbytt och nytt utom motorn (se sep beskrivning). Med den trebladiga foldingpropellern

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. Hon går som ett tåg, det är en fantastisk båt att segla, säger Jonas Fridholm i Stockholm. För många är Carreran en drömbåt. Racig, flushad, snabb. Alltför extrem tycker de som blir omseglade. Med inredning som en gymnastiksal, förmodligen. Men skenet bedrar. Hon är enkel att segla och har full

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra

Av Bengt Jörnstedt. Vi ville ha en trygg, stabil, långkölad båt som tål väder och vind, har en bra Färska som seglare ville Dag och Anne-Christine Rönnberg ha en trygg båt när de för ett par år sedan gav sig ut på jakt efter sin första egna segelbåt. När man hittade en Bianca 27 behövde man inte leta

Läs mer

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till

Planera en garderob. Takskena fäst i nedbyggnad. Ger sämre åtkomlighet till. Takskena fäst i taket. Ger bästa åtkomlighet till Planera en garderob Följande generella beskrivningar redovisar hur man på ett enkelt och billigt sätt skapar ett antal rymliga skjutdörrsgarderober. För arbetet behövs inga specialverktyg, materialet du

Läs mer

Värmlänningarna slår till

Värmlänningarna slår till I 'idealstorleken' kring 30 fot seglar Balladen i främsta ledet. Bakom det melodiskt klingande namnet har vi en styv och ganska robust båt, med god balans mellan utrymmena på och under däck. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

CB 365 / 2012. Specifikation

CB 365 / 2012. Specifikation Specifikation CB 365 cruiser / racer CB 365 är byggd för kappseglaren och familjeseglare som inte gillar att bli omseglade. Stor sittbrunn anpassad för havssegling och bekväm komfort i hamn. Vacuum injicerat

Läs mer

Min matematikordlista

Min matematikordlista 1 Min matematikordlista Namn 2 ADJEKTIV STORLEK Skriv en mening om varje ord. Stor Större Störst 3 Liten Mindre Minst Rita något litet! Rita något som är ännu mindre! Rita något som är minst! 4 ANTAL Skriv

Läs mer

Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre

Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre Linjett 32 Typisk 70-talsbåt - men bättre Synbarligen är hon är ett barn av sin tid, Linjett 32:an från 1978. Men på en viktig punkt skiljer hon sig från andra sjuttiotalister. Hon är inte fabrikstillverkad,

Läs mer

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt

Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt Maxi 95 blev en verklig familjevinnare som byggdes i över 1.600 exemplar och numera är med och slåss om segern i Gotland Runt. Av Bengt Jörnstedt När Pelle Petterson kom med Maxi95 var det både logiskt

Läs mer

Undanvind bästa bogen

Undanvind bästa bogen Konstruktören Einar Ohlson hämtade inspiration från USA när han skapade sin Ohlson 22 i slutet av 60-talet. Plastens spännande möjligheter utnyttjades i nya former på skrov och däck som gav massor av plats

Läs mer

Neddragna fall på TRUD.

Neddragna fall på TRUD. Neddragna fall på TRUD. När vi beslutade att vi skulle ut och långsegla bestämde vi oss för att ordna så att vi kunde reva storseglet från sittbrunnen. Det blir ju många överfarter med flerdygnsseglingar

Läs mer

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar. Segeltrimtips Från S30förbundets "Tekniska Tips" daterad 921103 Några tips om hur du får bättre fart på S-30:an S-30:an är trots sina fartiga linjer inte så lättseglad, speciellt inte i lättare vindar.

Läs mer

En kort presentation av ALBIN BALLAD

En kort presentation av ALBIN BALLAD En kort presentation av ALBIN BALLAD Balladen är en populär och tidlös skönhet i mer än 20 länder och den har tillverkats i fler än 1500 exemplar. Ballad - havskryssaren som nu även är klassad som "oceangående"

Läs mer

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230

ENTYPSREGEL KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30. Inledning. 1. Allmänna klassbestämmelser. 2 Mätkontroll. Reviderad 941230 ENTYPSREGEL Reviderad 941230 KLASSBESTÄMMELSER FÖR W30 Inledning W30, även kallad Kompromiss, utgör en kombination av havs- och skärgårdskryssare. W30 har konstruerats av Jörgen Wallin SYR, och baskonstruktionen

Läs mer

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå

BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL. Skellefteå skriver. 4 Friluftsdagen. En berättelse från Skellefteå BERÄTTARFESTIVALEN SKELLEFTEÅ 2013 22-28 APRIL Skellefteå skriver # 4 Friluftsdagen En berättelse från Skellefteå Författaren & Skellefteå berättarförening 2013 Tryck: Skellefteå Tryckeri, april 2013 Det

Läs mer

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996

Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Utrustning mm. Jeanneau Sun Odyssey 37.1, 1996 Fri prövningsrätt gäller vilket innebär att säljaren har rätt att välja vem som skall förvärva båten oaktat vilka bud som kommer in. Säljes genom Båtagent

Läs mer

Träbåtskulturen lever i Domsand!

Träbåtskulturen lever i Domsand! Träbåtskulturen lever i Domsand! Av Magnus Juvén. Att segla en träbåt är att ta del av en kultur som vilar på nostalgiska minnen av den tidens stora konstruktörer och segelbåtsteorier. Hantverket är många

Läs mer

En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i. Sveriges nordvästra skärgård. Men också för

En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i. Sveriges nordvästra skärgård. Men också för 3 9 0 En ö. Orust är en alldeles speciell ö. För att den ligger så vackert i Sveriges nordvästra skärgård. Men också för att här samsas generationer av båtbyggare ända sedan vikingatiden. Handlaget med

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm.

Av Bengt Jörnstedt. En gråkall marsdag 1968 visade sig en rymdfarkost på Nybroviken i centrala Stockholm. B31 En värdig dam med ratt För Göran och Marina Gunneröd gick det ett rakt spår från Folkbåt till Maxi 77 till den B31 man nu seglar. En betydligt krokigare väg ledde på sin tid fram båten som blev självbyggarnas

Läs mer

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar.

Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Bäten behöver bris för att komma tillliv och en gennaker för nödvändig skjuts pä akterliga vindar. Med relativt lag rigg och enbart självslaende fock är seglingsegenskapema i Hanse 345 lugnare och snällare

Läs mer

Drömbåten. Praktiskt båtägande,

Drömbåten. Praktiskt båtägande, Drömbåten Praktiskt båtägande, 2009-09-30 Tyngd, tidlöshet och tradition präglar Peter Norlins Omega 42. För många har modellen också blivit sikta mot, en båt man skulle vilja ha. Vi tog en tur med ett

Läs mer

Hallberg Rassy 34 / 2001

Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Hallberg Rassy 34 / 2001 Allmän beskrivning Info Hallberg Rassy 34 är en mycket trivsam och välbyggd båt som erbjuder goda seglingsegenskaper och hög komfort till sjöss, i hamn

Läs mer

Den nordiska Folkbåten

Den nordiska Folkbåten Den nordiska Folkbåten Foton: Berth Höjer Kappsegling Den Nordiska Folkbåten är idag en av Europas mest aktiva kölbåtsklasser när det gäller kappsegling Folkbåten har blivit en klassiker som de senaste

Läs mer

Code 1 på Anandra. Gennakern med strumpa var i och för sig bra om det inte varit det där med gipparna! Foto: Stefan Ljungstedt

Code 1 på Anandra. Gennakern med strumpa var i och för sig bra om det inte varit det där med gipparna! Foto: Stefan Ljungstedt Code 1 på Anandra Sedan 2015 seglar vi med en gennaker på rulle på ca 70 kvm en s.k. code 1 som enda undanvindssegel när vi semesterseglar med Anandra. Vi är väldigt nöjda med den och tänkte därför delge

Läs mer

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts

SWEDE 41 Profil. Copyright 2013 - Classic Swedish Yachts Profil Profil Vacker och snabb Classic Swedish Yachts byggs för att vara vackra och segla fort. Du behöver inte beordra besättningen upp på relingen för öka hastigheten på yachten. De erbjuder maximal

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26.

Av Bengt Jörnstedt. Med h och bara ett s i namnet går tankarna lätt till en båt från andra sidan Atlanten. Men hon är helsvensk, Johnson 26. Att hon bara är knappa åtta meter lång är nästan omöjligt att tro, hon verkar mycket större än så. Men Johnson 26 uppskattas inte bara för sina utrymmen, hon anses segla fint dessutom. Av Bengt Jörnstedt

Läs mer

TIISKERI Båtar för sjöfolk

TIISKERI Båtar för sjöfolk TIISKERI Båtar för sjöfolk Svensk representant Sjöbjörn i smoking Tiiskeri är byggd för tuffa tag utan att för den skull vara råbarkad. Mycket möda har lagts ned på att skapa en vacker miljö inombords

Läs mer

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en

Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en Med tidstypisk bredd i aktern och långa seglande linjer ångar Hanse 415 på fint. Och visst kan man segla Hanse 415 ensam, men båten är främst en familjecruiser med gott om plats för många gäster. 14 Segling

Läs mer

Segling provseglar Fabola Campus 7.4

Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Segling provseglar Fabola Campus 7.4 Sittbrunnen erbjuder gott om plats för hela familjen, och rorsman har från sin position fin kontroll på seglingen och omgivningen. Nya 7.4 är störst hittills i Fabola

Läs mer

c/o 25 Klassisk & hög

c/o 25 Klassisk & hög c/o 15 Klassisk Markerat takutsprång och äkta genomgående spröjs gör detta hus till en äkta klassisk länga i litet format. Utifrån bildar fasader, fönster och tak i enhetlig matt kulör en fin helhet. Inifrån

Läs mer

we put salona 38 on the start line

we put salona 38 on the start line on focus we put salona 38 on the start line I slutet av mars tog vi oss till Kroatien för att besöka Salona Yachts och kappsegla en fabriksny Salona 38. Varvet ligger strax utanför Split i Solin inte långt

Läs mer

NAJAD 380 / 2006. Detaljerad specifikation 2014

NAJAD 380 / 2006. Detaljerad specifikation 2014 NAJAD 380 / 2006 Detaljerad specifikation 2014 NAJAD 380 / 2006 Beskrivning Info Najad 380 är en välseglande, solid och sjövärdig konstruktion från Najadvarvet & Judel/Vrolijk Modell Najad 380-052 Varv

Läs mer

10 september. 4 september

10 september. 4 september I AM GREGER PUTTESSON 4 september Hej dumma dagbok jag skriver för att min mormor gav mig den i julklapp! Jag heter Greger förresten, Greger Puttesson. Min mamma och pappa är konstiga, de tror att jag

Läs mer

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i.

Av Bengt Jörnstedt. Per-Julius Kronberg talar nog för samtliga Safirseglare när han säger: Det här är en båt man har för att segla, inte för att bo i. Sportiga Safiren uppskattas för sina goda seglingsegenskaper, med spets på friska kryssar. Hon kappseglas flitigt, men de Safirer du möter i skärgården är faktiskt ute och cruisar det går bra det med.

Läs mer

sporthotel dehler 38c

sporthotel dehler 38c Text och foto SEARCHMAGAZINE sporthotel dehler 38c snygg tysk design, smarta lösningar och Fina seglingsegenskaper Nya Dehler 38, designad av Judel/Vrolijk, har fått många att höja på ögonbrynen. Båten

Läs mer

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan

Bosses Trimguide 1. Kolla mastkurvan Bosses Trimguide Guiden bygger på mitt eget gamla valspråk ungefär rätt är alltid bättre än exakt fel! Med det menar jag att man skall se till att kunna få till ett skapligt bra trim snabbt och säkert

Läs mer

"Det finns ingen dålig vind för en IF-båt"

Det finns ingen dålig vind för en IF-båt "Det finns ingen dålig vind för en IF-båt" "Trygg, stabil och säker", "välseglande i alla vindar" och "fina linjer" är några typiska omdömen om IF-båten, som blev en av 70-talets verkliga storsäljare.

Läs mer

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar.

Telefonen på Marklunds bord ringer. Tidningschefen lyfter på luren. Samtidigt pekar han på två stolar. Lasse och Maja sätter sig och väntar. Kapitel 4 a, just det! Ni ville ju sätta in en annons, säger Marklund till Lasse och Maja, när de kommer in i rummet. Tidningschefen sitter vid ett stort skrivbord som står vid fönstret, ut mot Kyrkogatan

Läs mer

Från fotbollsplan till affärsplan

Från fotbollsplan till affärsplan Från fotbollsplan till affärsplan Berättelsen om Newbody PRODUKTION Newbody AB, Göteborg 2011 Telefon 031-709 56 50 TEXT Dahn Renholm ILLUSTRATIONER och GRAFISK FORM Ulf Swerin Tryckt på miljövänligt papper

Läs mer

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa?

Hörmanus. 1 Ett meddelande. A Varför kommer hon för sent? B Vem ska hon träffa? 1 Ett meddelande Lyssna på meddelandet. Sätt kryss för rätt svar. Du får lyssna två gånger. Hej Peter! Jag är lite försenad. Jag hinner inte komma till klockan sex. Jag måste köra mamma till ögonläkaren.

Läs mer

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade

Segel & Rigg. Balans. Plana segel eller formade Vi har klippt & klistrat och översatt artiklar från andra MM-webbsidor i ett försök att sammanställa lite enkla tips och råd vad gäller segel & rigg. Balans Vill du segla snabbt med din MM handlar det

Läs mer

Arcona 400/2002. Specifikation

Arcona 400/2002. Specifikation Arcona 400/2002 Specifikation Arcona 400/2002 Performance cruising Arcona 400 är en av de första att visa vad begreppet cruiser/racer innebar förebilden som många försökt kopiera. Arcona 400 lanserades

Läs mer

Ombyggnad av en S30, del 2

Ombyggnad av en S30, del 2 Ombyggnad av en S30, del 2 Sammanfattning av del 1: Då vår drömbåt inte fanns att köpa färdig fick vi istället köpa något som var i närheten (det blev en S30 av gamla modellen) och sedan bygga om den enligt

Läs mer

Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge"

Viggen - Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge Viggen - "Hon är stabil, rymlig och har ett behagligt prisläge" Lilla Viggen har blivit förstabåt för många nya seglare. För ett lågt pris får man en minihavskryssare med stora möjligheter. Och ett ovanligt

Läs mer

Den stora katastrofen

Den stora katastrofen Den stora katastrofen H ej, det är jag här igen, Malin, jag som bor i Rukubacka med min lillasyster Fia, vår hund Rufs och mamma och pappa. Allting är bra här hos oss utom en sak. Det har hänt 4 5 en katastrof,

Läs mer

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt

Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Full fart framåt har alltid varit målet för lilla tuffa X-79, som nu tycks gå mot en ny vår. Av Bengt Jörnstedt Det finns typiska 'genombrottsbåtar', sådana som gav skjuts åt en framgångsrik konstruktörskarriär

Läs mer

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006

25 Publicerat med tillstånd Stora boken om Sandvargen Text Åsa Lind Bild Kristina Digman Rabén & Sjögren 2006 Zackarina hade målat en tavla, med vattenfärger. Den hade inget namn, men den var stor och fin och lysande blå, med stänk och prickar i gult och rött, och nu ville hon sätta upp den på väggen. Jag måste

Läs mer

Ribcraft 4.8. Plattform eller redskap?

Ribcraft 4.8. Plattform eller redskap? Ribcraft 4.8 Juniorsegling testar Vi ser dem överallt, ribbarna, och det verkar finnas en rik flora av dessa självgående fendrar. Men är alla lika? Vad skiljer dem åt? Vad är egentligen en RIB? Juniorseglings

Läs mer

test Rå alu miniumpulpet

test Rå alu miniumpulpet test faster 525 SC Rå alu 26 Vi Båtägare 10/2013 miniumpulpet Faster har nästan lika många år på nacken som främsta konkurrenten Buster. Vi har långtidstestat det senaste tillskottet i familjen, en styrpulpet

Läs mer

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget

Malvina 5B Ht-15. Kapitel 1 Drakägget 1 Kapitel 1 Drakägget Hej jag heter Felicia och är tio år. Jag bor på en gård i södra Sverige och jag har ett syskon som heter Anna. Hon är ett år äldre än mig. Jag har även en bror som är ett år, han

Läs mer

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters

anwb.nl/watersport, de site voor watersporters anwb.nl/watersport, de site voor watersporters DEGERO 970 DESIGNER HANS GROOP 2 anwb.nl/watersport, de site voor watersporters DEGERÖ 970 specifikation 1993 Skrovlangd Vattenlinj elangd Bredd Djupgang

Läs mer

Spinnakersegling med Omega 42

Spinnakersegling med Omega 42 Spinnakersegling med Omega 42 Vi har genom åren seglat med ett antal olika typer av undanvindssegel på SWE 303 Anandra. När vi köpte henne följde det med en stor gennaker på ca 110 kvm. På många sätt ett

Läs mer

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem

70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem 70-talsbåtarna lade grunden till åtskilliga snabbväxande varv där många snart försvann nästan lika snabbt.ett av dem som blev kvar och bara fortsatte växa är Hallberg-Rassy. Grunden till framgångssagan

Läs mer

114 Vårt Nya Bad & spa

114 Vårt Nya Bad & spa Badrummet badar i ljus från tre generösa fönster. Duschen och badkaret har familjen lagt på en liten praktisk avsats. Den ljusa och orange handduken är av märket Abyss, kostar 595 kr/styck och kommer från

Läs mer

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista

h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista h ä x folk et magisk a kr after Jo Salmson Illustrationer av Natalia Batista Kapitel 1 I full galopp Sol Hästarna galopperade så snabbt att Sol fick tårar i ögonen. Hon hann knappt ducka för ett par lågt

Läs mer

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget?

E: Har du jobbat som det hela tiden som du har varit här på företaget? A: Vad heter du? S: Jag heter Stefan. A: Hur gammal är du? S: 39. A: Och var jobbar du någonstans? S: Fällmans Kött. A: Vad är ditt yrke? S: Jag är logistik- och lagerchef. A: Hur hamnade du i den här

Läs mer

Test Arcona 410 VS Dehler 41

Test Arcona 410 VS Dehler 41 Arcona 410 och Dehler 41. Två båtar men en tanke, att verkligen tillfredställa taggade storseglare. Test Arcona 410 VS Dehler 41 Ur nummer: 1/2012 Text: Curt Gelin Foto: Curt Gelin & Jens Augustinsson

Läs mer

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel:

Om någon känner sig manad att bevisa tesen att man kan segla över oceanerna med minsta tänkbara båt, så har vi här i Sverige ett lysande exempel: Havsfidran är minst av alla, ändå har hon seglats längre än de flesta. Fort går det inte, hon föredrar öppna bogar. Men tryggare kan ingen vara, tycks det. Av Bengt Jörnstedt Om någon känner sig manad

Läs mer

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och

Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och MONSTRET AV: Freja Kapitel 1 - Hörde ni ljudet? sa Felicia. - Nej det är ju bara massa bubbel och pys som hörs här, sa Jonathan. Felicia och Jonathan var bästisar och gick på skolan Röda hornet. Felicia

Läs mer

Katten i Ediths trädgård

Katten i Ediths trädgård Katten i Ediths trädgård Detta arbetsmaterial syftar till att ge läraren idéer och förslag på hur man i undervisningen kan jobba med den lättlästa boken Katten i Ediths trädgård. Materialet är utarbetat

Läs mer

Accentuerat seglarnöje

Accentuerat seglarnöje Accentuerat seglarnöje Accenten har det mesta av större båtars funktioner, men i ett behändigt format. Hon är en pocket cruiser som bjuder på mycket seglingsnöje. Av Bengt Jörnstedt Mikael Sandberg har

Läs mer

Ge inte bort din Cumulus uppdatera istället!

Ge inte bort din Cumulus uppdatera istället! Internet: www.cumulus.se Adress; C Ahlström, Castorvägen 5, 444 65 Jörlanda, Tel. 0708-205093, Pg 4812975-3 Februari 2018 Ge inte bort din Cumulus uppdatera istället! Man kan så klart sälja sin båt, få

Läs mer

Klassregler för. Compis 28. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE STOCKHOLM

Klassregler för. Compis 28. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE STOCKHOLM Klassregler för Compis 28 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Compis 28 konstruerades av Bernt Andersson. Compisseglarna antogs som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Maxi 33. Teknisk handledning

Maxi 33. Teknisk handledning Maxi 33 Teknisk handledning 2 (7) TEKNISKA DATA LÖA 9.92 m LWL 8.20 m Bredd 3.25 m Djupgående (standardköl) 1.40 m Deplacement cirka 4.5 ton Kölvikt ca. (järnköl) 1 840 kg Storsegel 24 m 2 Självslående

Läs mer

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Klassregler för Nova-klassen Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Nova konstruerades 1981 av Peter Norlin. Nova antogs 2001 som klassförbund i Svenska Seglarförbundet

Läs mer

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM

Klassregler för. Linjett 33. Myndighet. Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM 2002 Klassregler för Linjett 33 Myndighet Svenska Seglarförbundet, af Pontins väg 6, SE-115 21 STOCKHOLM Linjett 33 konstruerades 1993 av Mats Gustafsson. Svenska Linjettförbundet antogs som klassförbund

Läs mer

Fabola Campus - 30 års båtutveckling

Fabola Campus - 30 års båtutveckling Fabola Campus - 30 års båtutveckling Text: Göran Bergström Bilder : Bavaria, Sverige Källa: www.divayachts.se Trycksaken får ej mångfaldigas eller användas för kommersiellt bruk I slutet av 1970 talet

Läs mer

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt.

skarpa ändskepp är balanserad och estetiskt tilltalande - ge en spetsgattad båt ett nätt språng och det blir garanterat en vacker och charmig båt. Danske Peter Bruun gick sin egen väg när han ritade sin kvartett med spetsgattade 'valbåtar', inspirerade av moder natur. Lilla Späckhuggaren kom först, med en robust klassisk skrovprofil mellan fenan

Läs mer

Båten. Våran båt modell

Båten. Våran båt modell Båten Våran båt modell Vassbåten är bland dom äldsta båtarna som funnit tillsammans med flottar och kanoter. Båtar är inte den första farkost som människan konstruerat för att färdas över vatten. Det var

Läs mer

Martin Widmark Christina Alvner

Martin Widmark Christina Alvner Nelly Rapp monsteragent: Martin Widmark Christina Alvner Kapitel 1 På hotell Fjällvidden Nej, sa mamma. Jo, sa pappa. Nej, sa mamma. Du är finare utan. Det blir som jag har sagt, sa pappa. Det är jag

Läs mer

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling.

Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Hon har mycket racing i sig, men fungerar i praktiken lika bra som semesterbåt. I bägge fallen bjuder Albin Express på extra rolig segling. Av Bengt Jörnstedt Ute i Saltsjöbaden, i hotellvikens hamnanläggning

Läs mer