Välkommen till Jasmin Village och vårt hus S 22

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Välkommen till Jasmin Village och vårt hus S 22"

Transkript

1 Välkommen till Jasmin Village och vårt hus S

2 Information om huset och området. O Huset städas en gång i veckan måndag mellan klockan O Miss E städar vårt hus. O Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar den disk som finns. Var inne så lite som möjligt under tiden så att de kan städa på ett smidigt sätt. O Städ och trädgårdspersonal jobbar alla veckans dagar, utom vissa helgdagar.

3 Information om huset och området. O Området är bevakat av vakt dygnet runt, de går ronder under natten. O Sprutning inomhus och utomhus mot insekter utförs en gång i månaden. Vädra ordentligt efter sprutningen. O Ha aldrig någon form av livsmedel liggande utan plastpåsar eller plastburkar. Ligger det framme drar det till sig insekter, detsamma gäller om det ligger matrester ute på altan. O Soporna lägger ni i de blå tunnorna som står på andra sidan vägen vid grinden. Sopbilen kommer ett par gånger i veckan. O Har ni saker som ni inte ska ta med hem, tex. kläder, skor, handdukar och dylikt. Lämna det till personalen eller lägg det framför kylskåpet.

4 Varning O Klinkersen på altanen och inomhus är mycket halkig när den är blöt, gå inte på dessa med blöta fötter. O Detta gäller både toaletterna och köket. Det enda som ska spolas ner, ska vara biologiskt nedbrytbart. I tanken pågår en bioprocess som bryter ner allt som går att bryta ner. O Spola inte ner kemikalier, bindor, tops och dylikt O På toaletterna, spola endast ner papper och dina behov, använd endast det papper som säljs i byn. Håll spolknappen nertryckt så det kommer rejält med vatten. O I köket, undvik att spola ner fruktkärnor och andra svårnedbrytbara saker. O Vid rengöring av snäckor som du plockat på stranden, använd någon av kranarna utomhus. Gör du det inne så fastnar sanden i vattenlåsen och orsakar stopp i avloppet. O Vid byte av glödlampor dra ur sladdarna. O Tänk på att elsystem och avloppssystem inte har den standard vi är vana vid.

5 Vid ankomst. O Läs av elmätaren. O Ha en trevlig vistelse i byn.

6 Ordningsregler. O Visa hänsyn mot grannar vid alla tidpunkter på dygnet. Låt radio, TV m.m. vara underhållning för er själva. O Mellan kl skall området vara lugnt. Ska man anordna party till sent på natten kan det vara bra att precis som hemma i Sverige meddela sina grannar innan. O Besökare ska lämna bilen eller motorcykeln utanför grinden. Fordon (både MC och bilar) skall parkeras på egen tomt, inte på vägen. O Kör alltid sakta inom området

7 Tips O Rökning är inte tillåten inomhus. O Ta det försiktigt när du öppnar o stänger glaspartiet på altanen. O Använder du sophinkarna på toaletterna, sätt i en plastpåse. O Tänd utebelysningen på nätterna. Göm aldrig husnyckeln utomhus.

8 AC O Starta den när ni lägger er. O Stäng fönster och dörr till rummet. O Ha inte lägre temp än 3-4 gr. Under verklig. O En fjärrkontroll kan starta alla, det räcker att ha batterier i en. O Av och på. O Temperatur, höja o sänka. O Fläkthastighet.

9 El-centralen El-centralen sitter i skåpet ovanför kyl/frysen. Huvudbrytare, jordfelsbrytare, säkringar OBS! Bryt strömmen innan ni byter glödlampor. Det finns en huvudsäkring i en låda på väggen vid moppeparkeringen.

10 El och belysning I skåpen ovanför brödrosten finns det glödlampor och övergångar från thai stickkontakt till Europauttag. Skarvsladdar ligger i underskåpet. Här ligger fjärrkontrollerna till fläktarna på altanen, en kan reglera bägge, det finns även knappar på fläkten. Knappar till spotlights under skåpen sitter bakom ljusrampslisten. I skåpet under brödrosten finns det en verktygslåda.

11 Vatten 18 liters flaska med dricksvatten, ta med den och byt till en full i Garaget. Fyll behållaren i kylen med tillbringare. Bärhandtaget ligger i skåpet ovanför brödrosten. Garaget är den affär och restaurang som ligger till vänster utanför grinden.

12 Läsa av elmätaren Elmätaren sitter innanför den högra dörren på vaktkuren. Mätaren är märkt med S22, läs av de stora siffrorna inte decimalerna på det högra hjulet. I det här fallet står den på 6630.

13 Avstängning vatten På vattenmätaren vid spolplatsen finns det en kran som stänger inkommande vatten till huset. Använd den här spolplatsen för att skölja av snäckor och andra sandiga saker. Gör man det inne är det lätt att få stopp i vattenlåset.

14 Myggdörrsproblem O Om myggdörren går trögt och skaver mot tröskeln har hjulet spårat ur. O Lyft dörren i framkant. O Stick in en kniv och lyft upp hjulet på skenan.

15 Internet Se till att din dator är inställd på trådlöst. Sök "Trådlösa nätverk" Våra heter: jusmin 1 - jusmin 4 Välj den som är starkast. Nätverksnyckeln är: rosor Klicka på "Anslut" Vid problem med Internet, kolla på whiteboarden på vaktkuren. Där står det vem som är ansvarig. Namn och hus.

16 Badlakan och handdukar O Vinröda och Mörkblåa badlakan och alla små handdukar används endast inomhus. O Övriga badlakan kan tas med till stranden och poolen. O Kökshanddukar finns i bruna byrån i hörnrummet.

17 Grillen, använd den gärna, här är lite tips innan du börjar. O Använd inga andra kärl än de som ligger på grillen. O Rengör gallret och stekbordet både före och efter grillning, smörj med matolja. O Stäng av huvudkranen när du är klar. O När du åker hem, dra över skyddet.

18 Grillen, hanteringstips. Huvudkran Tryck in vreden innan du vrider Flödesventil. Skruva in den för att öka flödet till brännarna, ut för att minska Den inbyggda tändningen funkar inte, använd tändare. Stick ner den i hålet, och tänd, öppna ventilerna du behöver. Byt ut folien vid behov

19 Poolregler Duscha alltid före bad i poolen. Sololjor gör att vattnet blir dåligt, smörj därför inte in er före bad i poolen då reningsverket inte klarar detta. Använd inte heller glas vid poolområdet då det kan resultera i att poolen måste tömmas och blir avstängd i upp till en vecka. Föräldrar ansvarar för barns lek vid poolområdet, visa hänsyn vid lek, dykning m.m. när andra vistas i poolen.

20 Poolregler Ta med samtliga leksaker och övriga privata saker till huset när du badat klart. Bubbelpoolen sätts på och stängs av med timer på poolhuset. Tänk på att bada tyst efter Poolen städas dagligen mellan , inget bad under denna tid, samt när skylten för kemikalier är framställd

21 Personalen Ms Add Ms E Ms Pla Ms Jib Ms Chip Mr Arm Visa vänlighet och respekt för vår personal som tar hand om vårt område. Miss Add Miss E Miss Pla Miss Jib Miss Chip Mr. Arm Områdesansvarig Städ, trädgård, arbetsledare Städ, trädgård Städ, trädgård Trädgård Trädgård

22 Personalen Vid fel och brister, visa det för personalen eller vakten Miss Add Från svensk tfn (måndag till lördag ) Marita Från svensk tfn Peter Från svensk tfn

23 Återvinning O Personalen tar reda på och säljer följande: O Metall, öl o dricka burkar, konservburkar, kapsyler och all övrig metall. O Plast, all hård plast, flaskor, tuber och förpackningar. O Glas, alla flaskor och burkar. O Papper, wellpapp, tidningar, pocketböcker, förpackningar. O De får betalt för vikten av materialet. O Lägg allt i en kasse och ställ ut vid belysningsstolpen, de sorterar själva. Gör vi detta hjälper vi både personalen och miljön.

24 Att tänka på i Thailand OBS detta är viktigt att respektera! Att gå avklädd på överkroppen är OK på stranden och inom vårt område. Att gå med bar överkropp i byn eller i affärer är väldigt opassande. Man kan få en tillsägelse av thailändarna. Att vara topless eller naken på stranden är olagligt i Thailand. Thailand är det leende landet, en thailändare ler ofta. Att tappa humöret, se sur ut eller att skälla på någon gör att man tappar anseende hos Thailändarna och är inte värd något. Det är bättre att göra som Thailändarna ta eventuella problem med ett leende eller ett skratt.

25 Tips Ett tips är att inte gå barfota på gräsmattan även om det ser lockande ut för det finns två slags tusenfotingar. Den ena har benen under sig och är inte farlig men den som har fötterna utåt är det inte roligt att bli biten av.

26 Tempel Det är opassande att bära linnen och shorts i ett tempel. Ha något som skyler axlar och knän. Ta av skorna innan ni går in i tempel. När munkarna kommit in i templet, sitt då inte med benen i kors, det anses oartigt.

27 Templet När ni sitter på golvet i templet, ha alltid fötterna bakom er. ALDRIG bara fötter som pekar mot munkarna. Tänk på att munkarna inte får vidröra en kvinna. Om en kvinna skänker något till munkarna sätter man det på en tygbit och släpper gåvan, sedan kan munken ta den utan bekymmer.

28 Information Sjukvårdsmottagning Sjukvårdsmottagningen ligger mellan områdena Lantom och Lotus. Sjukstugan a r bemannad med en sjukskoẗerska och drivs av Bangkok Hospital. Vid behov av la karva rd ordnar sjukskoẗerskan med transport till Bangkok Hospital i Hua Hin. O ppet vardagar mellan kl och Telefonnummer O vrig tid ga r det att kontakta: Prachuap Hospital telefonnummer Bangkok Hospital Hua Hin telefonnummer

29 Vid avresa. O Skriv gärna i gästboken. O Läs av elmätaren. O Lämna minst en toalettrulle på bägge toaletterna och en köksrulle i köket. O Töm sophinkarna på toaletterna och i köket. O Diska och plocka undan saker ni använt. O Lägg använda handdukar och sängkläder i tvättsäcken, ställ den innanför ytterdörren. O Stäng glaspartiet på altanen. O Har du saker du inte vill ta med hem t.ex. kläder, handdukar, skor o.dyl. lämna det till personalen. O Ingen dricks ska lämnas till personalen

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området. Huset städas en gång i veckan dag mellan klockan.00 -.00 Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar

Läs mer

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området. Huset städas en gång i veckan dag mellan klockan.00 -.00 Det är bra om ni plockar undan saker och kläder samt diskar

Läs mer

Välkommen till Jasmin Village

Välkommen till Jasmin Village Välkommen till Jasmin Village www.jasminvillage.se Information om huset och området Huset städas en gång i veckan,...dag, mellan klockan...-... Innan städningen: Lägg undan och häng in saker och kläder.

Läs mer

Hej och välkomna till Horizonte 157! Här följer några tips inför vistelsen i vårt hus:

Hej och välkomna till Horizonte 157! Här följer några tips inför vistelsen i vårt hus: Hej och välkomna till Horizonte 157! Vi hoppas att ni ska få en riktigt underbar semester i Spanien med mycket sol, bad och god mat. Här följer några tips inför vistelsen i vårt hus: Installation: Stora

Läs mer

Välkommen till Casa Lugna Gränden!

Välkommen till Casa Lugna Gränden! Välkommen till Casa Lugna Gränden! Urbanizacion Playa Flamenca Calle Pintor Ribera 3 Hus nr 1058 Orihuela Costa, Spanien Vid ankomst till huset 1. Slå på strömmen: Elskåpet sitter bakom ytterdörren, slå

Läs mer

Öppning av stugan i Väjern

Öppning av stugan i Väjern Öppning av stugan i Väjern Slå på Ström: Gå in till reglagen som finns utanför rum 7. (Bild 1) Vrid på reglaget där det står HUVUDBRYTARE så pilen pekar åt Nu ska det bli ljust i stugan. (Bild 3) Slå på

Läs mer

Innan ni gör någonting mer föreslår vi att ni sätter er ner i solen och läser igenom de här instruktionerna. Det är bara några sidor och går snabbt...

Innan ni gör någonting mer föreslår vi att ni sätter er ner i solen och läser igenom de här instruktionerna. Det är bara några sidor och går snabbt... Hej och välkommen till vårt hus i Mougins. Innan ni gör någonting mer föreslår vi att ni sätter er ner i solen och läser igenom de här instruktionerna. Det är bara några sidor och går snabbt... Här finner

Läs mer

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet

Provsidor. Kök. 3.1 Kylskåp och frys TIPS. I de flesta kylskåp finns det automatisk avfrostning, så kylskåpet 3 Kök 3.1 Kylskåp och frys Den som bor i lägenheten ansvarar för att kylskåpet samt frysen fungerar sakenligt och inte förorsakar risk för vattenskada eller eldsvåda. I de flesta kylskåp finns det automatisk

Läs mer

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall

DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE. en informationsbroschyr om vatten och avfall DU KAN GÖRA VÄRLDEN RENARE en informationsbroschyr om vatten och avfall I vattenverket gör vi vattnet rent. VATTENVERKET Svampen är vårt vatten torn som gör att vattnet kan tryckas ut i kranarna. I avloppsreningsverket

Läs mer

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning

Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun. fev.se/atervinning Återvinningsguiden Så här fungerar återvinning i Falun fev.se/atervinning Det finns mycket att tjäna på att återvinna och återanvända. Falun är en av Sveriges bästa kommuner när det gäller återvinning

Läs mer

Temperaturen i din lägenhet

Temperaturen i din lägenhet Temperaturen i din lägenhet Vad säger lagen om temperaturen i lägenheter Folkhälsomyndigheten rekommenderar att temperaturen i din lägenhet bör vara mellan 20 C och 23 C. Temperaturen ska aldrig vara under

Läs mer

ÖPPETTIDER För aktuella öppettider vad gäller Gute Grill & bar: frukost, Midag, After Ski, Skistarshop mm se anslag i hissar och reception

ÖPPETTIDER För aktuella öppettider vad gäller Gute Grill & bar: frukost, Midag, After Ski, Skistarshop mm se anslag i hissar och reception Välkommen RECEPTION Bemanning alla dagar 24 timmar om dygnet under vintersäsongen, mitten av december till april. Övriga tider på året, se anslag i hissar och reception. Receptionen erbjuder mat, tilltugg,

Läs mer

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING

Det är mycket viktigt att alla berörda blir informerade om pärmen, där finns nästan svar på alla frågor. STÄDNING 1 ÖPPNING I caféet finns kyl och förråd märkt WINGS. I köket finner man allt för att caféet ska fungera. Sätt på kaffe det första ni gör! På nyckelknippan, som hänger till höger på väggen innanför dörren

Läs mer

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton!

Vi slänger allt mer. Ett halvt ton per person Idag kastar varje person i Sverige nästan 500 kilo sopor per år. Tänk efter ett halvt ton! Vi slänger allt mer Hur mycket grejer slänger du och din familj varje vecka? Gamla förpackningar, matrester, slitna kläder, batterier, värmeljus, tidningar Ja, om du tänker efter så kan det vara en hel

Läs mer

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun

Sopsortera. - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Sopsortera - ett enkelt problem? Vilhelmina Kommun Varför sopsortera? Det är inte svårt att sopsortera, men det kan vara svårt att börja. Dina sopor innehåller både farliga och värdefulla ämnen. Därför

Läs mer

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi.

Använd vattenkokare när du ska koka vatten. Det går snabbt och du sparar energi. När kylan har slagit till ordentligt är det normalt att elförbrukningen ökar men med några små enkla spartips kan man undvika att kostnaderna för hushållselen gör hål i plånboken. Köp en varm filt och

Läs mer

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar.

Exempel på avfall: Batterier i olika storlekar. Batterier Batterier i olika storlekar. Batterier kan innehålla farliga ämnen. Det är därför extra viktigt att de lämnas till återvinning Brännbart Blöja, binda, tampong, dammsugarpåse, kattsand, hundbajspåse,

Läs mer

Vi är måna om att du trivs hos oss!

Vi är måna om att du trivs hos oss! Vi är måna om att du trivs hos oss! Här har vi samlat regler och råd om ditt boende. Den täcker det mesta, men är samtidigt kortfattad. Tanken är att du snabbt och enkelt ska hitta svaren du söker. Kontaktuppgifter

Läs mer

Genomförandeplan Personlig omsorg

Genomförandeplan Personlig omsorg Fastställd 300 Vad ska göras Morgon Personlig hygien Klädsel Bäddning Diskning Sophantering När ska det göras Ca 8.30 Detta gör jag själv Jag går med min rollator bredvid dig till toaletten. Under tiden

Läs mer

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger.

Trivseln har stor betydelse. Trivs man med sin lägenhet och sina grannar tar man också tillvara de möjligheter som den nya miljön ger. 1 Välkommen! Vi är glada att se dig som hyresgäst hos oss. Det är vår förhoppning att du ska trivas i din nya miljö. Vi försöker göra huset och de närmaste omgivningarna så trivsamma som möjligt och hoppas

Läs mer

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall

För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter. Hantering av sopkärl. stockholm.se/avfall För boende i en- och tvåfamiljsfastigheter Hantering av sopkärl stockholm.se/avfall Kärltyper För boende i Stockholms stad finns det fyra kärlvarianter: 140-liters kärl 140-liters matavfallskärl 190-liters

Läs mer

MÅNDAG INSATSRUTINER ( )

MÅNDAG INSATSRUTINER ( ) MÅNDAG INSATSRUTINER (15.00-17.00) 3. Fyll på och starta diskmaskinen, diska diskborsten i diskmaskinen. 4. Matkantiner och salladsbyttor ska sköljas ur (behöver ej diskas). Glöm inte disken från lunchen,

Läs mer

MÅNDAG INSATSRUTINER ( )

MÅNDAG INSATSRUTINER ( ) MÅNDAG INSATSRUTINER (15.00-17.00) 3. Fyll på och starta diskmaskinen, diska diskborsten i diskmaskinen. 4. Matkantiner och salladsbyttor ska sköljas ur (behöver ej diskas). Glöm inte disken från lunchen,

Läs mer

Reviderad Välkommen till Kommunal Mellersta Norrlands Stugby i Jang

Reviderad Välkommen till Kommunal Mellersta Norrlands Stugby i Jang Välkommen till Kommunal Mellersta Norrlands Stugby i Jang Välkommen till Kommunal Mellersta Norrlands stugby i Jang Nyckel Nyckel till stugan finns i nyckelskåpet i lilla boden, se markering på bild.

Läs mer

12502 SWE - 2007 JA Monteringsanvisning el-grill 12502 Läs noggrant igenom monterings- och bruksanvisningen innan Du tar Din LANDMANN-kvalitetsgrill i bruk. Vid användning enligt föreskrifterna är funktionsstörningar

Läs mer

SOPSORTERINGS SKOLAN

SOPSORTERINGS SKOLAN SOPSORTERINGS SKOLAN Spara gärna denna sorteringsguide för ökad trevnad i våra miljöhus. REGLER OM SOPSORTERING Kostnadseffektivt Sopsortering är inte bara bra för miljön utan också för plånboken. Genom

Läs mer

Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna

Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna Välkommen till Brf Stenhällan i Vallentuna Välkommen till Brf Stenhällan 2 Varmt välkommen till bostadsrättföreningen Stenhällan i Vallentuna. Vi hoppas Ni kommer att trivas med Er lägenhet och med Era

Läs mer

Låt hushållssopor bli en resurs.

Låt hushållssopor bli en resurs. Låt hushållssopor bli en resurs. Biogas Jord Metaller Plast Glas Papper Matavfall till bruna påsen anläggning BIOGAS- ANLÄGGNING Biogas- JORD Jord 70 kilo matavfall per person och år ger biogas motsvarande

Läs mer

Vattnet finns överallt även inuti varje människa.

Vattnet finns överallt även inuti varje människa. Bygg en karusell tillsammans. Ställ er i en ring och kroka fast i varandras armar. När karusellen inte får energi står den still. En av er låtsas sätta i kontakten. Karusellen börjar snurra. Dra ut kontakten.

Läs mer

MANUAL VANCOUVER MANUAL VANCOUVER

MANUAL VANCOUVER MANUAL VANCOUVER 1 MANUAL VANCOUVER TACK 2 för att du har valt ett spabad från Svenska Badrumsinredningar AB. Läs noggrant igenom denna manual och spara den för framtida bruk. INNEHÅLL Viktigt att veta inför uppstart...

Läs mer

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod:

BRANDSKYDD I HEMMET FÖR EN TRYGG MORGONDAG. Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. NÖDNUMMER. Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: FÖR EN TRYGG MORGONDAG BRANDSKYDD I HEMMET Kommun/stad: Gatuadress: Dörrkod: Telefonnummer: NÖDNUMMER 112 Förvara denna broschyr på en plats där du lätt hittar den. 1 Brandvarnare Montera en brandvarnare

Läs mer

Frågor & Svar samt Spartips

Frågor & Svar samt Spartips Gårdstensbostäder presenterar Frågor & Svar samt Spartips om individuell mätning Juni 2010 Installation av individuell mätning finns nu snart i hela Gårdsten. Denna folder förklarar en del frågor som du

Läs mer

RETURPAPPER. Här lämnar du

RETURPAPPER. Här lämnar du RETURPAPPER Allt papper som kan återvinnas, t ex: dags- och veckotidningar reklamblad kontorspapper telefonkataloger övriga kataloger OBS! Ej självhäftande eller inplastat. METALL Tex: konservburkar kaviartuber

Läs mer

F A K T A. Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet. Andel skadade barn efter ålder och kön.

F A K T A. Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet. Andel skadade barn efter ålder och kön. MSB-89.5 F A K T A 2 0 1 5-0 7-0 8 Barn 1-3 år: Skador i eller kring hemmet Varje år skadas nästan 20 000 barn i åldern ett till och med tre år i eller kring bostaden. Med skada menas att den varit så

Läs mer

STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I

STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I MEDICINSKA FÖRENINGEN I STOCKHOLM 1 (5) STÄDNINGSFÖRESKRIFTER FÖR LOKALER I KÅRHUSET Fastställda av Förvaltningsutskottet 2005-01-12. Generella föreskrifter: MF tillhandahåller sopborstar, sopskyfflar,

Läs mer

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem

Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem VIMARHEM AB Boskola 2 (3) Bo hos Vimarhem Besittningsskydd Du har rätt att bo kvar i Din lägenhet så länge Du följer de regler och föreskrifter som finns och betalar Din hyra i tid. Du kommer att bli uppsagd

Läs mer

Albin går på toaletten

Albin går på toaletten Albin går på toaletten Det är en helt vanlig dag hemma hos Albin. Albin bor hemma hos mamma och pappa i ett helt vanligt hus. Han är sex år gammal. Igår kväll åt Albin spaghetti och köttfärssås till middag.

Läs mer

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox

L a t h u n d. för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox L a t h u n d för hallvärdskapet i Wallenstamhallen, Mölnlycke IH och Café Redfox Vad innebär hallvärdskapet och vad är syftet med det? Pixbo Wallenstam har ett avtal med kommunen som ger oss rätt att

Läs mer

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening

Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Alla ska trivas Bo tillsammans i hyreshus och bostadsrättsförening Svåra ord? Ordlista finns på sidan 10. Omtanke gör det trevligare att bo tillsammans Det bor många människor i ditt hus och det händer

Läs mer

Fjällhalsen - stuga 655

Fjällhalsen - stuga 655 Fjällhalsen - stuga 655 En modern stuga med gedigen fjällkänsla belägen i Fjällhalsen med ski-in & ski-out möjlighet. Stugan är 110 kvm med sängplats för 10 personer. Två vuxenliftkort och ved till braskaminen

Läs mer

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i

Danielle hängde av sig kläderna och satte på lite musik, gick in i badrummet och började fylla upp vatten i Ensamhet Danielle hade precis slutat jobbet och var på väg hemåt för en lugn och stilla fredagskväll för sig själv. Hon hade förberett med lite vin och räkor, hade inhandlat doftljus och köpt några bra

Läs mer

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt -

AVFALLSHANTERING. Konsten att sortera och kasta sopor. Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - AVFALLSHANTERING Konsten att sortera och kasta sopor Kista Torn Fastighetskomplex - Grannar som hjälps åt - Vad kan vi sortera METALLFÖRPACKNINGAR ELAVFALL GLASFÖRPACKNINGAR, OFÄRGADE GLASFÖRPACKNINGAR,

Läs mer

Min sopbok. Batterier

Min sopbok. Batterier Batterier Batterier finns i många prylar idag. Men vet du att en del av dem är farliga för miljön? De innehåller kvicksilver, kadmium eller bly som är miljöfarliga ämnen. Min sopbok Hur gör jag med mina

Läs mer

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering.

SOPHANTERING Vi har det bra! Viktigt att vi sorterar rätt! Kretsloppet; Renova; HA Recycling Seka Miljöteknik Så här fungerar vår sophantering. SOPHANTERING Vi har det bra! Som bostadsfastighet mitt i centrum har vi en fantastiskt bra sophantering där vi kan bli av med nästan allt som vi genererar i fastigheten utom stora skrymmande saker, bilbatterier,

Läs mer

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA

STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA STÅ OCH GÅ SÄKERT ENKLA TIPS FÖR ATT UNDVIKA ATT FALLA HEMMA MINSKA FALLRISKEN Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man också skörare och får lättare

Läs mer

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N

Stå och gå säkert. Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Stå och gå säkert Enkla tips för att undvika att falla hemma H A G F O R S K O M M U N Minska fallrisken Fallolyckor i hemmet är vanliga och de flesta har någon gång ramlat. När man blir äldre blir man

Läs mer

Välkommen till Pettersberg!

Välkommen till Pettersberg! Välkommen till Pettersberg! Här är en sammanställning av råd och anvisningar för dig som hyr storstugan på Pettersberg. Det finns även en checklista som skall användas vid ankomst och före avfärd. Vi ber

Läs mer

Så här får du en bra inomhusmiljö

Så här får du en bra inomhusmiljö Så här får du en bra inomhusmiljö Fräsch luft och koll på avloppen Enkla, smarta tips kommer här! VENTILATION OCH AVLOPP Ventilation Rena ventiler Håll alla ventiler rena från damm och smuts. Torka av

Läs mer

4. När du duschade i morse tog ditt favoritschampo slut. Måste köpa nytt! Men vad gör du med den tomma schampoflaskan? 1. Slänger den i soporna.

4. När du duschade i morse tog ditt favoritschampo slut. Måste köpa nytt! Men vad gör du med den tomma schampoflaskan? 1. Slänger den i soporna. 1. När du fyllde år fick du en ny cykel. Din gamla cykel ska du nu göra dig av med. Tyvärr är det ingen kompis som vill ha den för att den har blivit rostig. Vad gör du med den? 1. Lämnar den återvinningscentralens

Läs mer

WUB5511 Elektrisk Värmefilt

WUB5511 Elektrisk Värmefilt WUB5511 Elektrisk Värmefilt Svensk Bruksanvisning Läs alltid först igenom bruksanvisningen och spara den för framtida hänvisningar Sid 2 VIKTIGA anvisningar! Spara för framtida bruk! VARNING: EJ avsedd

Läs mer

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen!

Energismarta tips. Tänkvärt! Bra för både miljön och plånboken. Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Tänkvärt! Tillsammans kan vi spara energi och sänka kostnaderna i bostadsrättsföreningen! Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön.

Läs mer

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll

Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Enkelt och bekvämt att sortera hemma! Fastighetsnära insamling av avfall för villahushåll Vårt avfall är en resurs som tas till vara genom återvinning Hej, här är det nya insamlingssystemet för dig i villa!

Läs mer

MÅNDAG INSATSRUTINER ( )

MÅNDAG INSATSRUTINER ( ) MÅNDAG INSATSRUTINER (15.00-17.00) program 2, Universal. Disk får inte lämnas kvar i diskmaskinen! 4. Matkantiner och salladsbyttor ska sköljas ur (behöver ej diskas). Fastbränd/fastkletad mat rengöringsmedel

Läs mer

Flyttbar Luftkonditionerare

Flyttbar Luftkonditionerare Flyttbar Luftkonditionerare Bruksanvisning * Läs igen den här bruksanvisningen och spara den inför framtida bruk. Teknisk data: Attack 47 Kyleffekt 2637 W Strömkälla 230 V, 1-fas Effektförbrukning 830

Läs mer

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL

LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL LEKTIONSPLANERING & UTBILDNINGSMATERIAL Den här lärarhandledningen ger dig som lärare kunskap om hur vattnets kretslopp fungerar och tips på hur du kan lägga upp lektionerna. I materialet får du och din

Läs mer

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral

Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet. Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral DELAT KÄRL Sorteringsanvisningar Matavfall och brännbart läggs i det delade kärlet Förpackningar och tidningar lämnas på återvinningsstation/återvinningscentral Miljön En Resurs Att Bevara MATAVFALL Komposterbart

Läs mer

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland

DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se. Räddningstjänsten Östra Götaland DIN SÄKERHET ÄR VIKTIG! www.rtog.se Räddningstjänsten Östra Götaland DITT AGERANDE KAN VARA AVGÖRANDE Vi inom räddningstjänsten jobbar för att alla ska ha det så tryggt och säkert som möjligt. I din vardag

Läs mer

Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen.

Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen. Före Var på plats senast 30 minuter före matchstart. Gäller även när det varit en match innan och cafeterian är öppen. Öppna Slå på strömbrytaren för vattnet. Öppna luckan. Höj upp jalusin med nyckelbrytaren

Läs mer

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33

Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Välkommen till kv Lodjuret, Karlfeldtsgatan 9-33 Fastighetsförvaltning Fastigheten ägs av Aroseken Bostäder. Vår förvaltare är Jörgen Källman tfn 021-17 91 14. Felanmälan Telefon till felanmälan är 021-17

Läs mer

En broschyr till er som valt att hyra festlokalen. Johan & Petra Revemark Holmåkra Gård & Loge Vellinge Telefon:

En broschyr till er som valt att hyra festlokalen.  Johan & Petra Revemark Holmåkra Gård & Loge Vellinge Telefon: En broschyr till er som valt att hyra festlokalen www.festlokal.nu Johan & Petra Revemark Holmåkra Gård & Loge 235 92 Vellinge Telefon: 040-426500 Utomhus Festlokalen har en tillhörande parkering med plats

Läs mer

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar

Välkommen! När är det dags att flytta in? Anmäl ändrad adress Kontrollera att lägenheten är städad När får Du Dina nycklar Välkommen! Vad roligt att Du valt att bo hos oss. Vi hoppas att Du kommer att trivas i Ditt nya hem och Ditt nya område. För att göra Ditt boende så bra som möjligt både för Dig och oss, så vill vi dela

Läs mer

Till dig som besöker Lyan!

Till dig som besöker Lyan! Till dig som besöker Lyan! Vi skall även anmäla till brandkåren om vi skall sova över i Lyan. Observera att de vill ha anmälan inne minst fem dagar i förväg. https://www.brandkaren-attunda.se/privatperson/hem-fritid/tillfallig-overnattning/anmal-tillfal

Läs mer

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg.

Kemihuset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Linnaeus väg 10. Anläggninsnummer: J0008004. Byggår: 1963. Arkitekt: Hans Brunnberg. Kemihuset Kortfakta Adress: Linnaeus väg 10 Anläggninsnummer: J0008004 Byggår: 1963 Arkitekt: Hans Brunnberg Allmänt Husansvarig Jag som är husansvarig för Biologihuset heter Lars Karlsson. Det är jag

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS SÅ HÄR GÅR DET TILL 2. Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester

Läs mer

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön

Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Innehåller snabb kylskåpsguide! 7 enkla tips på hur du kan hjälpa miljön Stora resultat börjar med små steg i ditt hem Följ med på en kort tur genom ett helt vanligt hem. Efter besöket kommer du att kunna

Läs mer

San Agustin Los Caracoles

San Agustin Los Caracoles San Agustin Los Caracoles Boendeinformation för SCA Personalstiftelsernas gäster Välkommen till San Agustin och Los Caracoles! I denna information finns bland annat tips och rekommendationer för boendet

Läs mer

- Checklista för Gula huset -

- Checklista för Gula huset - - Checklista för Gula huset - Gula huset ligger intill Wartagården och används av gästande lag vid matcher på de angränsande Sälöfjordplanerna. När du har ansvar för Gula huset ska du vara på plats och

Läs mer

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert

Hubert såg en gammal gammal gubbe som satt vid ett av tälten gubben såg halv död ut. - Hallå du, viskar Hubert Ökpojken Mitt i natten så vaknar Hubert han är kall och fryser. Han märker att ingen av familjen är där. Han blir rädd och går upp och kollar ifall någon av dom är utanför. Men ingen är där. - Hallå är

Läs mer

Bruksanvisning. Brödrost. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens.

Bruksanvisning. Brödrost. Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. Bruksanvisning Brödrost Instruktioner för användning. Spara bruksanvisningen för framtida referens. 1. Viktiga instruktioner 1. Läs instruktionerna innan du använder apparaten och spara dem för framtida

Läs mer

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri.

där det står metall där det står papper där det står farligt avfall Han vill ha en barnstol. Han vill ha en barnvagn. Han vill ha ett batteri. 1 Kasta skräp 1 Vad gör lba och ron i dag? De är på bio. De kastar skräp. De går till skolan. 2 Var ska ron lägga batterierna? där det står metall där det står papper där det står farligt avfall 3 Vad

Läs mer

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek.

Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Energispartips Spara energi i köket En stor del av hushållselen används för kyl och frys. Hur mycket el som kyl och frys drar beror på deras ålder och storlek. Kyl och frys: Frosta av kyl och frys regelbundet,

Läs mer

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA

DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA DRIFT & SKÖTSELMANUAL AVFUKTARE KCC-610HA VIKTIGA SÄKERHETSINSTRUKTIONER 1.Läs noggrant igenom dessa instruktioner innan ni tar aggregatet Idrift. 2. VARNING. Låt inte barn leka med Aggregatet är inte

Läs mer

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY.

ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. ORDNINGSREGLER för Brf. GLÄDJEN VILUNDA UPPLANDS VÄSBY. Huvudregel Hyresgäster och Bostadsrättsinnehavare med familjer, gäster och inneboende skall leva och vara på ett sådant sätt att ingen störs eller

Läs mer

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad

Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad Gästinformation Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset Karlstad 1 Patienthotellet & Guldkornet kök och kafé Centralsjukhuset 651 85 Karlstad RECEPTION: 48 350 RESTAURANG: 48 308 Telefonnumret

Läs mer

Handhavande stationshus Uppsala Östra

Handhavande stationshus Uppsala Östra UPSALA-LENNA JERNVÄG Handhavande stationshus Uppsala Östra Gäller fr. o. m. 2012-04-04 ULJH 053 2 ULJH 053 Förteckning över ändringstryck Nr 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 Gäller fr. o. m. Ändringstryck Infört

Läs mer

FH FH

FH FH BA H AG N O. : 2 4 6 3 3 8 8 6 BA H AG N O. : 2 4 6 2 9 6 7 2 ( C H ) FH-106145.3 FH-106145.4 Swedish Tack för att du har valt en av våra produkter. Läs igenom instruktionerna noga innan du använder produkten,

Läs mer

BRF. FISKVERKET. Ordningsregler. Utgåva 2

BRF. FISKVERKET. Ordningsregler. Utgåva 2 BRF. FISKVERKET Ordningsregler Utgåva 2 November 2011 1 Innehållsförteckning: Sida Allmänt 3 I våra lägenheter 3 På våra balkonger 3 I vårt trapphus och loftgångar 4 Säkerhet 4 På vår gård 5 I våra badrum

Läs mer

Glas. Plast. Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor

Glas. Plast. Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor Här lägger du förpackningar som är gjorda av material som bör återvinnas. Glas - Färgade eller ofärgade glasburkar/flaskor - Kristall-, spegel- och fönsterglas, dricksglas, porslin, keramik, o s v. Dessa

Läs mer

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm)

Installationsanvisning och bruksanvisning. Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Installationsanvisning och bruksanvisning JPF AT ¾ " 2 Reningsgrad standard 100 micron (0,1mm) Obs! Läs noga igenom installation och bruksanvisning innan ni monterar och driftsätter detta filter. Viktigt

Läs mer

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din.

Sorteringsguide. Varje skrutt räknas. Även din. Sorteringsguide Varje skrutt räknas. Även din. www.okrab.se Ska vi hjälpas åt? Vi på ÖKRAB vill minska mängden avfall och förbättra miljön. Detta vill vi göra tillsammans med dig. Allt som går att återvinna

Läs mer

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken

Energismarta tips. Bra för både miljön och plånboken Energismarta tips Bra för både miljön och plånboken Smarta energitips som både sparar pengar och är bra för miljön. Vet du att du gör en insats för miljön, bara genom att leva ditt vanliga vardagsliv?

Läs mer

Välkomstpärm. Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma.

Välkomstpärm. Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma. Välkomstpärm Välkommen till Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14 i Bromma. Under åren 1940-41 byggdes våra hus och förvaltades av Familjebostäder AB fram till 2009 då Bostadsrättsföreningen Syskrinet 14

Läs mer

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN.

SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. SORTERA DINA MATRESTER MED GRÖNA PÅSEN. MED GRÖNA PÅSEN BLIR DINA MATRESTER BIOGAS Visste du att nästan hälften av alla sopor du slänger i soptunnan är matrester? Det kan vara matrester som blivit kvar

Läs mer

Information El Palmeral 46.

Information El Palmeral 46. Information El Palmeral 46. Välkommen till ett fantastiskt boende på Costa del Sol. El Palmeral ligger på bekvämt avstånd till både sandstränder, golfbanor, restauranger och uteliv. Huset består av 2 våningar

Läs mer

Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening

Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening 1 2011-11-20 Akutmanual för S:ta Annas bostadsrättsförening Styrelsen vill med denna manual öka beredskapen för akuta situationer i huset. Här finns information om: - Viktiga frågor som berör alla bostadsrättsinnehavare

Läs mer

Drift- och skötselinstruktion

Drift- och skötselinstruktion Portabel luftkonditionering Drift- och skötselinstruktion För KCC Gratulerar till ett bra val av utrustning för att skapa ett gott klimat i din bostad, fritidsstuga eller på din arbetsplats. Utrustningen

Läs mer

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning

MIT-huset. Allmänt. Kortfakta. Adress: Campustorget 5. Anläggninsnummer: J0008019. Byggår: 1992. Arkitekt: A. Olsson & Sjödin. Byggnadsbeskrivning MIT-huset Kortfakta Adress: Campustorget 5 Anläggninsnummer: J0008019 Byggår: 1992 Arkitekt: A. Olsson & Sjödin Allmänt Byggnadsbeskrivning Jag som är husansvarig för MIT-huset heter Tomas Andersson Image

Läs mer

Välkommen till Casa Lugna Gränden!

Välkommen till Casa Lugna Gränden! Välkommen till Casa Lugna Gränden! Urbanizacion Playa Flamenca Calle Pintor Ribera 3 Hus nr 1058 Orihuela Costa, Spanien Vid ankomst till huset 1. Kontrollera att varmvattenberedaren i badrummet på övre

Läs mer

Information. till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13

Information. till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13 Information till alla som bor i Bostadsrättsföreningen Ingemar13 För vår gemensamma trivsel har vi skrivit ned några riktlinjer för att vi alla skall trivas tillsammans i vår förening. Bostadsrättsföreningen

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall t ex: Planglas Porslin och dricksglas Gummi Metallskrot Trä Plast (Förpackningar sorteras i särskilda kärl om sådana finns.) Farligt avfall Gips Impregnerat

Läs mer

Välkommen till Månstenen

Välkommen till Månstenen Samfällighetsföreningen Månstenen 2017-10-11 Välkommen till Månstenen Samfällighetsföreningen Månstenen hälsar er välkommen till vårt område och hoppas att du kommer att trivas i vår förening. Här får

Läs mer

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor.

Energironderingen inleds med ett samtal med verksamhetschef eller personal från verksamheten kring statistik och andra strukturella frågor. Energirondering Före ronderingen: Tag fram energistatistik värme, vatten och el månadsvis för de senaste 24 månaderna Tag fram timvärden för elanvändning under en representativ månad Kolla upp drifttider

Läs mer

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION

LUFTKONDITIONERING PORTABLA AGGREGAT DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION DRIFT OCH SKÖTSEL INSTRUKTION Flipperice 0307 EG 1. FÖRSTA STARTEN Vi gratulerar till Ert val av FRAL luftkonditionering. UPPACKNING. FRAL s portabla luftkonditionering levereras i fabrikspackad kartong,

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A

Sorteringsguiden. Avfall Sorteras som Lämnas till A Sorteringsguiden Avfall Sorteras som Lämnas till A Aluminiumfolie Metallförpackning ÅVS Aluminiumform Metallförpackning ÅVS Apelsinskal Matavfall Bruna kärlet Aska Restavfall Gröna kärlet B Bananskal Matavfall

Läs mer

AVFALL TILL SORTERING

AVFALL TILL SORTERING AVFALL TILL SORTERING Brännbart och obrännbart avfall som inte sorteras hos kunden. Föremål av t ex: Planglas Porslin Plast, gummi Trä Metall Farligt avfall Gips Impregnerat trä Dammande material (t ex

Läs mer

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas.

Så funkar EcoDry MANUAL. Fakta EcoDry: OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. MANUAL OBS. Läs igenom hela manualen innan montering påbörjas. Så funkar EcoDry Porslin Porslin är mycket mer hygieniskt och lättare att hålla rent än andra material som plast eller liknande. Urinslang

Läs mer

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna.

Låt grupperna intervjua den/de ansvariga för de olika delarna för att få hjälp att svara på frågorna. Verktyget är uppdelat i sex delar: 1. el och värme, 2. mat och matavfall, 3. transporter, 4. varor, 5. avfall och återvinning samt 6. planering och kommunikation Dela upp klassen i 6 grupper och låt dem

Läs mer

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa.

Grundläggande ellära. Materiellåda art nr. 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. 1 Mtrl: Materiellåda art nr Grundläggande ellära 1. I den första uppgiften skall du använda ett batteri, 2 sladdar med banankontakter och en lös glödlampa. Koppla så att lampan lyser. Rita hur du kopplade.

Läs mer

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP

GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP VATTNETS KRETSLOPP 1. GÖR ETT EGET SLUTET KRETSLOPP SYFTE & BAKGRUND: Att visa på hur vattnet i naturen ständigt rör sig i ett kretslopp. DU HÄR BEHÖVER DU: Glasburk med lock Små stenar eller lecakulor

Läs mer