Verksamhetsberättelse

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse"

Transkript

1 Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården 1(12)

2 Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse ht 2014 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett radhusområde i Viby, Sollentuna. Det är nära till skog, ängar, vatten och stall. Förskolans gård har gungor, rutschkana, sandlådor samt stora lek ytor med gräs och grus. Lantgårdens verksamhet är uppdelad på Utforskare/Äventyrare. Små Utforskare är i en hemvist och Äventyrare och stora Utforskare är tillsammans i en hemvist. I byggnaden finns matsal och två gemensamma lokaler som är väl tilltagna för lek och övrig pedagogisk verksamhet. Ett vindskydd där Upptäckarna/Utforskare/Äventyrare sover eller vilar finns beläget på gården. Maten levereras från förskolan Silverskogen där den tillagas från grunden enligt Livsmedelsverkets rekommendationer. En ekologisk dag i veckan. Personalgruppen/ pedagoger Utforskare Margaretha Allysdotter, förskollärare, 40 timmar Marika Eriksson, barnskötare, 30 timmar Ann Stranger-Olsson, förskollärare 30 timmar i barngrupp och förskolechef 10 timmar. Maja Cramne, resurs, 40 timmar Äventyrare Sanna Johansson, 40 timmar, barnskötare. Barngruppen Under terminen har vi haft 23 barn på Lantgården. Utforskare 16 barn Äventyrare 7 barn Förskolan har haft ett antal föräldraaktiva inskolningar och en utskolning under terminen vilket har fungerat utmärkt. För de nya barnen har pedagogerna ett inskolningssamtal för att samla och ge information innan inskolningen och ett uppföljningssamtal efter inskolningen samt ett utskolningssamtal. Pedagogerna har ansvarsbarn vilket innebär att ansvarspedagogen dokumenterar i barnens Min bok och ansvarar för utvecklingssamtalet. Alla barn har en individuell utvecklingsplan som har utarbetats i samråd med respektive förälder vid utvecklingssamtalet. Till grund för denna ligger observationer och övrig pedagogisk dokumentation (barnens läroprocesser) i barnens Min bok. Under hösten har alla pedagoger haft utvecklingssamtal samt avslutningssamtal. 2(12)

3 Planering, reflektion, utveckling, dokumentation Vi har under höstterminen haft reflektionstid och pedagogmöten där pedagogerna har diskuterat och utvecklat arbetet med likabehandlingsplan, pedagogisk dokumentation och Grön Flagg samt planerat det kontinuerliga arbetet i verksamheten. Under en planeringsdag i augusti utvecklade vi arbetet med Lantgårdens likabehandlingsplan, där pedagoger, barn och föräldrar är delaktiga. På utvecklingsdagen i oktober tillsammans med Riddersborgs förskola utvecklade vi arbetet med våra samlingar med barnen. Med utgångspunkt från litteratur Meningsfull samling har vi sedan fortsatt att diskutera och utveckla samlingen med barnen genom diskussioner och frågeställningar på våra pedagogmöten. Alla pedagoger har gått Frilufts Förskolors kurser kontinuerligt och uppdaterat HLR (hjärt och lungräddning), brandutbildnig och Hitta Vilse. En resurs har fått kontinuerlig utbildning och handledning från autismcenter. Personalen har haft 1 1/2 timme enskild reflektionstid varje vecka. Som ett led i vårt arbete med att utveckla vår pedagogiska dokumentation har vi arbetat med barnens läroprocesser ännu mer (uppföljning, utvärdering och utveckling). Vi har fortsatt att utveckla den pedagogiska dokumentationen genom återkommande reflektioner på våra pedagogmöten. Alla barn har sin egen pärm Min bok där vi samlar barnens läroprocesser. En verksamhetsberättelse av de olika gruppernas arbete sätts vid terminens slut in i barnens pärmar. Föräldrasamverkan Alla föräldrar får varje vecka ett veckobrev där vi berättar om barnens lärande under veckan och information om kommande vecka. På whiteboarden vid entrén sätts information upp. Alla gruppers pedagogiska dokumentation finns uppsatta både ute och inne. Varje månad kommer även information till föräldrarna från förskolechefen. Vi har haft ett samverkansmöte samt ett föräldramöte. De centralt styrda dokumenten som Lpfö98:10 (läroplanen) och den kommunala planen samt förskolans egen verksamhetsplan finns i en pärm för föräldrainformation ute samt på varje hemvist. Alla barn har en individuell utvecklingsplan som har utarbetats i samråd med respektive förälder vid utvecklingssamtalet. Till grund för denna ligger observationer och övrig pedagogisk dokumentation i barnens Min bok. Vi har under terminen haft en arbets- samkväms kväll där vi tillsammans krattade löv och klippte buskar på gården. Vi avslutade kvällen med att äta middag tillsammans. Under hösten har vi förankrat och diskuterat arbetet med de prioriterade områdena i kundundersökningen på samverkansmöte och föräldramöte. 3(12)

4 Tillsammans har vi uppmärksammat Veda & Barkes cykelresa (Project for a better world) mot Afrika med start i Stockholm och familjedag i Haga parken. Varje vecka har vi följt Veda & Barke genom bloggen och samtalat runt bilder och karta på samlingen. Barn och pedagoger har ställt frågor under resans gång och föräldrarna har tagit del av dokumentation. Verksamheten och styrdokument Vi har arbetat enligt läroplanen (Lpfö 98/10) med stöd av Öva, -pröva, -och läraplanen, Gröna Tråden, Våra mål i verksamhetsplanen och Grön Flagg. Med Veda & Barke är det Tryggt, Roligt och Lärorikt på förskolan. Gemensamma teman på hela förskolan har varit Språk/kommunikation, Likabehandlingsplanen (barns inflytande och genus) för Lantgården och Grön Flagg Livsstil/Hälsa ( människokroppen, kamratskap och rörelse). Vi har dokumenterat barnens läroprocesser som sedan satts upp på fönster och dokumentationsvägg. Den pedagogiska dokumentationen har sedan samlats i barnens Min bok. Med hjälp av samtal och diskussioner mellan pedagoger, barn och föräldrar har vi arbetet med Lantgårdens likabehandlingsplan. Vi har utvärderat och utvecklat miljön på förskolan och barnen har varit med och utvecklat de olika stationerna på gården. Tillsammans med barn och pedagoger har vi arbetat med genus pojkar/flickor och barns inflytande. Vi har utvecklat barnens stationer genom olika konstellationer i barnens grupper. Vi har också gett barnen olika uppdrag i gruppen och filmat hur det utvecklats. Vi har tittat på filmen tillsammans med barnen och vi har reflekterat och diskuterat olika situationer tillsammans med pedagogerna. Lantgården har flera traditioner som vi har genomfört under terminen. Vi har haft skördefest där vi tog tillvara det lilla som kom upp i landet och njöt av till mellanmål. Vi har firat lucia med sång, glögg och pepparkakor. Vi har tagit emot barnen ute varje dag. Måndag och fredag har vi haft samling/fruktstund på förskolan och därefter rörelse eller skapande. Tisdag, onsdag och torsdag har vi haft samling och aktiviteter i skogen i våra skogsgrupper. På gården har vi stationer med olika aktiviteter där barnens inflytande, skapande, rörelse, fantasi och lekkompetens får möjlighet att utvecklas. Våra måltider har vi ätit ute större delen av året så länge vädret har tillåtit. Utforskare/Äventyrare vilar ute i vindskyddet. På eftermiddagarna har det erbjudits olika typer av aktiviteter på de olika stationerna. 4(12)

5 Alla grupper har gått till skogen tillsammans med Veda & Barke varje tisdag, onsdag och torsdag. Skogen är våra uterum. När vi klättrar på stenar, hoppar jämfota, leker tittut, rullar, ålar och klättrar tränar vi grovmotorik. Inne, och även ute vid borden, har vi tränat finmotoriken då vi ritar, målar, trär pärlor, lägger pussel och klär på/av kläderna. Vi är rädda om miljön och sköter om gården, källsorterar våra sopor och sköter om komposten. I Grön flagg arbetet under hösten har vi fokuserat på livsstil/hälsa där vi plockat fram kamratskap/människokroppen/rörelse. Vi utvecklar ständigt vår utomhuspedagogiska verksamhet och till hjälp har vi GrönaTråden och Öva-, pröva- och läraplan som har utarbetats gemensamt för Frilufts Förskolor. En miniminivå vad verksamheten ska omfatta. Den fungerar även som ett planeringsunderlag och en kvalitetssäkring för vår verksamhet. Veda & Barke är dockor som symboliserar två barn som gör precis som barnen och är med oss i den dagliga verksamheten. Veda & Barke är en länk mellan barn och pedagog i olika situationer. Under hösten har vi fortsatt att utveckla våra stationer på gården och vi har stöttat barnen i deras beslut och utmaningar. Vi har även stöttat pojkar/flickor i olika konstellationer. Grön flagg och Lantgårdens likabehandlingsplan är ett arbete på lång sikt. Utvecklingsområden inför våren 2015 # Vi ska fortsätta att utveckla arbetet med likabehandlingsplanen barns inflytande och genus. Målet är att barnen ska känna att de kan lita på sin egen förmåga och ta ansvar för sina beslut. Uppmuntra pojkar och flickor i leken. Vår gemensamma värdegrund ska vara tydlig och förankrad i hela arbetslaget. # Vi ska fortsätta utveckla vår pedagogiska dokumentation ännu mer och synliggöra processen för barn och föräldrar på väggar ute/inne. Fortsätta att utveckla arbetet ännu mer med barnens Min bok genom dialog i verksamheten och diskussioner på pedagogmöten. # Vi ska ha metoddiskussioner om förhållningssätt, barnsyn, värdegrund och uppföljning av kundundersökningen som ett återkommande inslag på gruppansvarigmöten, pedagogmöten, planeringsdagar, utvecklingsdagar och utvecklingssamtal. En ständig dialog i verksamheten runt det pedagogiska arbetet # Vi ska utveckla vårt arbete ännu mer med läroprocesser genom att bland annat använda I-pad ännu mer tillsammans med barnen i verksamheten. Målet är att barnen ska bli ännu mer delaktiga i planering och utförande. 5(12)

6 # Vi fortsätter att följa Project for a better worlds resa mot Afrika tillsammans med Veda & Barke # Vi ska hitta mötesplatser i meningsfulla sammanhang där barnen demokratiskt kan utveckla sina läroprocesser. # Vi ska tillsammans med barnens inflytande fortsätta att utveckla vår pedagogiska miljö tillsammans inne och ute. Målet är att vår miljö skall vara pedagogiskt utformad och lätt att förstå och nå för barnen. Miljön skall locka till lärande, utveckling och lek. Verksamheten utgår från att barn är kompetenta. # Vi ska fortsätta att diskutera och utveckla vårt tänk runt pojkar/flickor (genus). # Vi ska fortsätta arbeta med barns inflytande genom dialog i verksamheten, ständiga diskussioner i pedagoggruppen, på gruppmöten och pedagogmöten. # Vi ska arbeta aktivt med Grön Flagg tema Energi/Klimat (Sol/Vind/Vatten) # Vi ska ständigt utveckla den gemensamma reflektionstiden ännu mer för arbetslaget. # Vi ska tydliggöra vårt pedagogiska arbete ännu mer för föräldrar och fortsätta utveckla arbetet med Veda & Barke. Jag önskar alla en riktigt God Jul och Ett Gott Nytt År Ann Stranger-Olsson förskolechef Verksamhetsberättelse höstterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården Utforskare Vi har arbetat enligt läroplanen (Lpfö-98) med stöd av våra styrdokument: Öva-,pröva -, och läraplanen, Gröna tråden, Grön flagg ( Livsstil/Hälsa), Likabehandlingsplanen (barns inflytande och genus). Med Veda & Barke är det Tryggt, Roligt och Lärorikt på förskolan. Vi startade hösten med gemensamt tema färger, för att sedan fortsätta arbetet i våra skogsgrupper. Vad bjuder naturen på för färger? Jagutveckling: Vi börjar dagen med att berätta hur den ska se ut. Vi sjunger namnsången och berättar vilka kompisar som är här och vilka som är borta. Alla barn blir sedda och får säga sin mening i gruppen. Ibland är kottemikrofonen ett bra stöd. 6(12)

7 Barnen turas om att dela ut frukt och genom att säga ja tack! och nej tack! är alla bra kompisar. Vi har letat och jämfört färger i naturen. Titta jag har hittat blå färg! (blåbär) Vi har sjungit färgsånger (Färgerna dom går och går efter varandra., Grodan Gustav är förtjust i grönt..) Vi har lärt oss vad färgerna heter på engelska. Jag vet vad blå heter blue och lila är purple. Socialkompetens: Tillsammans lär vi oss att vara en bra kompis genom att lyssna på varandra, vänta på sin tur och reda ut konflikter som uppstår i leken. Ibland är grisen Gullan med i samlingen och hon tycker om att bryta alla regler. Gör hon fel!? Det finns utrymme för alla att diskutera men inte samtidigt. Visa empati när någon är ledsen, att göra förlåt. Ibland händer det att en gåkompis är hemma, vem ska jag gå med då? Du kan gå med oss eller mig! Barnen bjuder in varandra till lek och leken fortsätter längre stunder på samma plats (rollekar) med stöd av pedagogerna. Vi leker pizzarestaurang! Vill ni smaka? Vad har hänt med Veda? hon har gjort illa sig och det är blod på armen. Veda fick ett plåster på armen och vi började prata om blodet i kroppen. Vilken färg har blodet? Hur ser människokroppen ut? Titta jag har två armar, två ben och en fin mage. Har björnen en mage? Hur många ben har en häst eller en elefant? Varför har masken inget huvud? Vad händer om vi gör illa oss? Det blev många funderingar och frågor. Det tar tid att hitta ett svar ibland. Språk och kommunikation: Tillsammans har vi uppmärksammat författaren Barbro Lindgren, som har vunnit Astrid Lindgren priset genom att vi har läst flera av hennes böcker med glädje. Som till exempel Grisen Benny och Julia och djuren. Barnen har återberättat sagan för sina kamrater och ritat sin upplevelse från sagan. Vi har sjungit både på svenska och engelska. En dag hade Veda med sig något i sin ryggsäck, det var tre pinnar som hon ville göra sin bokstav med. Bokstaven V. Hon undrade om vi andra också ville leta efter pinnar och göra sin första bokstav. Veda fick med sig alla barn som började leta pinnar. Matematik: I skogen har vi hittat små och stora pinnar som vi sorterar i storleksordning. Då kom Barke på att vi kunde mäta oss själva med hjälp av pinnar och kottar. Det tyckte alla var roligt. Hur många kottar lång är du? Jag måste ha tre pinnar! Så lång är jag! Hur långt kan ekorren hoppa? Hur många ben har räven? Vi har också mätt olika föremål i naturen. hur lång är svampen? Vi har sorterat svampar i storleksordning, hur lång kan en svamp bli och vad händer när vi tittar 7(12)

8 varje dag en hel vecka. Svamparna blev också en familj och vi kom in på hur min familj ser ut. Alla berättade om sin familj och målade alla i familjen. Min mamma ser ut som mig! Det var spännande när vi gjorde en våg av två hinkar, rep och en galge. Vi vägde olika föremål, kottar och pinnar. Hur många kottar får plats i hinken? Hur ska vi göra för att båda hinkarna ska väga lika? Grov-och finmotorik: Skogen är bästa lekplatsen, där klättrar vi över stockar och stenar. Bygger med pinnar. Titta en koja! Vi har haft rörelselekar tillsammans, Calypsosången, Huvud, axlar, knä och tå.. och Kom alla mina Utforskare. Vi har ritat svampar, min familj och arbetat med lera och gjort igelkottar och maskar. I rutinerna varje dag ger vi barnen tid för att klä av/på sina kläder. Ibland kan det vara lite svårt, då kan man fråga en kompis. Kan du hjälpa mig? Ibland är det även bra att stanna upp en stund och fundera. Var ligger mina vantar? Var lekte jag sist? Naturvetenskap och teknik: Vi har letat och jämfört färger i naturen. Vilka färger har löven? Vi upptäckte att löven ändrade färg på hösten, gul, röd, orange och brun. Varför blir det så!? Vilken färg har svampen? Vi satte på oss utforskarglasögonen och letade efter djur i naturen. På vår upptäcktsfärd hittade vi flera spår efter djuren, rådjursspår, räv bajs, snigel spår, häst spår och från människan. Oj! skräp i naturen, titta en ekorre! Oj! vad långt den hoppade. Vi mätte med ett måttband hur långt den hoppade (5 meter). Vad finns det för djur i våran skog? En elefant, rävar, ekorre och hästen i hagen. Tillsammans sjöng vi om ekorren, hästen, snigeln, igelkotten och spindeln. Några barn har varit och håvat i kärret och hittat virvelbaggar och jämfört hur vattnet ser ut. Kranvatten, vattnet i kärret och vattenpölen. Kan man dricka allt vatten? En stor höjdpunkt var när vi gjorde upp en brasa och gjorde pinnbröd och lyssnade på sagan om häxan, flickan och grisen Gullan. Tillsammans har vi plockat kottar som vi la på en bricka med en duk ovanpå och sen trollade vi hokus, pokus och efter en vecka hade kottarna öppnat sig. Varför blev det så? Det är luften! men vad är det med luften? Den är varm inne och fjällen på kotten öppnar sig. På måndagar och fredagar är vi alla tillsammans på förskolan. Då har vi haft rörelse till musik, dansat, sjungit, ringlekar och yoga. Tyst yoga och yoga genom att lyssna på berättelse. 8(12)

9 Vi har uppmärksammat Veda o Barkes cykelresa (Project for a better world) genom alla länder varje vecka och ställt frågor under resans gång. Genom Veda & Barkes resa har vi också kopplat ihop arbetet med likabehandlingsplanen (barns inflytande och genus) och Grön Flagg (Livssti/Hälsa). Det var självklart att vi skulle ha ett cykellopp på förskolan i samband med Veda & Barkes resa. På bloggen berättade vi hur cykelloppet gick till. Tillsammans har vi skapat en kompis tavla där alla fick välja ett färgat papper som man sedan skulle riva och klistra på det stora pappret bredvid en kompis färglapp. Vi har målat mycket alla tillsammans på ett stort papper. På skapardagen har vi bland annat gjort ett kompisträd tillsammans. Vi ritade av våra händer och klippte ut och satte fast på en trädstam. Sen har vi plockat pinnar, kastanjer och kottar i naturen. Av materialet har vi gjort tomtar, igelkottar och snögubbar. Tomteverkstaden är i full gång innan jul. Tillsammans arbetar vi ständigt med att göra barnen medvetna om kretsloppet i miljön genom källsortering, kompostering varje dag. Kan vi slänga bananskalet i komposten? Ett ständigt arbete som bland annat resulterar i en skördefest på hösten. Nu ser vi fram emot julstök och tomtar och önskar er en riktigt God jul och Gott Nytt År Margaretha Marika Ann! Verksamhetsberättelse höstterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården Äventyrare Vi har arbetet enligt läroplanen (Lpfö-98) med stöd av våra styrdokument: Öva-,pröva-, och läraplanen, Gröna tråden, Grön flagg (Livsstil/Hälsa). Likabehandlingsplanen (barns inflytande och genus). Med Veda och Barke är det Tryggt, Roligt och Lärorikt på förskolan. Vi startade hösten med gemensamt tema färger, för att sedan fortsätta arbetet i våra skogsgrupper. Jagutveckling: Varje morgon startar vi lika, vi berättar hur dagen kommer att se ut, vilka kompisar som är borta, vem av oss pedagoger som öppnar/stänger. Detta gör vi dagligen för att barnen skall få en uppfattning om hur deras dag kommer att se ut, samt att de skall känna trygghet i att veta vad som kommer att ske under dagen. I starten av terminen bekantar vi oss med varandra, 9(12)

10 tillsammans läser vi Veda & Barke blir Äventyrare hur kan de kännas att komma ny till en grupp?! Hur känns det egentligen att bli Äventyrare? Jag har längtat att få bli Äventyrare, då kan jag klättra i träd. På Äventyrsplatsen har vi en stor sten, det är utmanande och spännande att klättra uppför och sedan hoppa ner. Tillsammans bestämde Äventyrarna att de ville hoppa över samlingen för att få mer tid att leka på stenen (barns inflytande, samt att de utvecklar sin förmåga att uttrycka sina tankar och åsikter) många fina samarbeten fick vi uppleva tillsammans ta min hand, så hjälper jag dig upp, Jag väntar på dig så kan vi gå tillsammans Vi har också haft stor fokus på Jaget hur ser Jag ut? Äventyrarna målar sitt eget självporträtt, spännande att se hur vi ser ut, detta är ett projekt som är pågående i skrivande form. Socialkompetens: Ett stort projekt vi har haft tillsammans är vår koja, alla tillsammans har hjälpts åt att hämta långa pinnar/stockar som vi byggt och konstruerat av. Vi har pratat och diskuterat kring var öppningen till kojan ska vara, hur ska vi göra nu då, var ska dörren vara? Jag vet, vi får rösta, då blir de som alla vill. En stor fråga äventyrarna diskutera var hur de ska kunna bygga kojan högre, hur ska man nå högt upp när man inte är så lång?! Då behöver man stå på något, eller ha en stege, ett sidoprojekt till kojan blev därför att bygga en stege, även här samarbetade alla med att samla material, tälja och binda stegen. Då vi inte befinner oss i skogen tillbringar vi mycket tid tillsammans med Utforskarna. Varje måndag fokuserar vi på rörelse. Tillsammans har vi haft dansstopp, yoga, ringdanser mm och på fredagar har vi haft fokus på skapande, där vi bl.a. har målat, skapat löv tavlor, ett kompisträd, men också tavlor med olika färger. Detta blev också ett projekt för Äventyrarna att göra i skogen. Tillsammans tillverkade vi en löv tavla och massor av vackra färger kunde återspeglas i skogen. Många lekar har vi också lekt som resulterat i att öva sin socialakompetens; Följa John, Snoken, Alla ekorrar byter bo Kom alla mina Äventyrare. Språk och Kommunikation: Vi har haft väldigt stor fokus under höstterminen kring att läsa olika böcker, Äventyrarna har sedan fått återberätta vad sagan handlat om, men också att rita de som de har upplevt ur sagan. En stor favorit som Äventyrarna tyckte var väldigt spännande var boken om Herr Muffins, en liten hamster som får reda på att han snart kommer att dö. Många tankar uppkom efter boken om vad som händer när man dör, hur de känns att dö och vart man tar vägen när man dör?! Jag vill inte dö i alla fall, Jag tror att man blir till en skatt detta blev ett stort tema som vi haft under terminens gång. 10(12)

11 Matematik: Varje skogsdag startar vi genom att bilda en cirkel, vi har också provat att ändra cirkeln till en oval form, men också att ställa oss som en triangel. Många former kunde våra kroppar bilda och vi använde oss av matematiska begrepp. I skogen har vi upptäckt matematiken i naturen. Under koj bygget har vi pratat mycket om kort/lång, lätt/tungt, smal/tjock. Äventyrarna har även haft matematik genom att fokusera på addition Åh kolla! nu har jag fyra kottar, sedan hämtar jag 3 till, då blir de ju sju kottar!? Grov- och finmotorik: Vår grovmotorik är något som vi använder oss av varje dag både på förskolan samt i skogen. Vi hoppar över stock och sten, ålar genom kompisarnas ben när vi leker lekar, bär och drar för att bygga och konstruera. För att uppmärksamma Project for a better world valde vi att ha ett cykellopp på förskolan. Detta var väldigt uppskattat, barnen fick cykla två och två medan kompisarna hejade på. Finmotoriken uppmuntrar vi barnen att träna genom att måla och rita, trä pärlor, kastanjer på tråd, men också i den fria leken när de leker med nopper, duplo, dockor och bilar. Under december månad har vi haft tomteverkstad på Lantgården där varje barn fått välja sin egen pinne, limmat på skägg, luva och ögon. Spännande att se vilka olika personligheter tomtarna fick. Vi har också övat finmotoriken genom att klippa snöflingor som man kan skåda på förskolans dokumentationsfönster. Dagligen tränas både grov- och finmotoriken vid av-påklädning, hantering av sin ryggsäck när vi går till och från skogen men också vid matsituationer där vi stödjer barnen till att prova att dela sin mat själv samt att bre sin smörgås. Naturvetenskap och teknik: Tillsammans har vi provat att lägga olika material på vår skräpbräda, vad kan naturen bryta ner och vad finns kvar?! Ganska fort kunde Äventyrarna konstatera att plast och metall kan naturen inte bryta ner, men äppelskruttet och svampen försvann fort. En dag hittade vi en död näbbmus, vi valde att kalla för Herr Muffins. Honom la vi i ett hål i marken med ett mosstäcke över, vi kunde följa hans väg till vilan, vecka för vecka blev han mer och mer till jord. Åh sov gott lilla Muffin, va söt han är med sina tänder. Under september månad pratade vi mycket om eld, vart i naturen får man elda (allemansrätten) men också vad man behöver hemma om elden skulle vara framme?! Äventyrarna fick i uppgift att undersöka hemma om de har någon brandvarnare/brandsläckare? Detta var en uppgift de tog på yttersta allvar, mycket stolta kunde var och en återberätta under samlingen vad just dem hade hemma. 11(12)

12 Tillsammans har vi plockat kottar från skogen, som vi senare tagit in för att torka, vad händer egentligen när man låter kottarna torka?! Många tankar och funderingar kom fram under experimentets gång. Jag ser fram emot att få fortsätta att stimulera och utveckla Äventyrarna inom alla dessa områden under vårterminen. Fortsätta att fördjupa oss i Språk och kommunikation, Socialkompetens (kamratskap) och Matematik. God jul och Gott nytt år Önskar Sanna 12(12)

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2015 Frilufts Förskolor Lantgården 1(12) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2015 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Höstterminen 2013 Lantgårdens Förskola 1(14) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse ht 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett radhusområde

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2016/2017 Gruppens sammansättning Vi har 10 barn, 8 flickor och 2 pojkar 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2014 Frilufts Förskolor Lantgården 1(15) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2014 Förskolans yttre och inre miljö, Frilufts Förskolor Lantgården ligger i ett

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg och Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 8 barn. 7 flickor och 1 pojke 3 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 1 barn födda 09 Personal Liselott Karlsson

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem 2017/2018 Gruppens sammansättning Vi har 11 barn, 8 flickor och 3 pojkar 2 barn födda 16 1 barn födda 15 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013

VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 VERKSAMHETSPLAN AVD. Ekorren 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98

Nyckelpigan. Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Nyckelpigan Vårt arbetssätt Enligt läroplanen Lpfö -98 Normer och värden Avsnittet Normer och värden i läroplanen handlar om att vi som personal ska se till att barnen får träna sig i att förstå att man

Läs mer

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem

Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Arbetsplan för Pedagogisk Omsorg, Familjedaghem Gruppens sammansättning Vi har 12 barn, 10 flickor och 2 pojkar 3 barn födda 14 1 barn födda 13 4 barn födda 12 1 barn födda 11 3 barn födda 10 Personal

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet 1/7 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskoleverksamhet

Läs mer

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014

Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Fjärilens Arbetsplan HT 2013-VT 2014 Arbetsplan Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15

Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Frilufts Förskolor Stormyrens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen Förskola Läsår Ht-14-Vt-15 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN Gnistan

VERKSAMHETSPLAN Gnistan VERKSAMHETSPLAN Gnistan Hösten -09 Våren -10 Sanna Alvén Anna Stengard Ann-Kristin Lilja Marianne Fredriksson En dag på Gnistan 6:30 Förskolan öppnar, öppningsavdelning Gnistan 8:00 Frukost 8:30 lek ute/inne

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA HANDLINGSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN: Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avdelning Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019

Läs mer

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016

Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN. Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Arbetsplan för avdelningen GLÄNTAN Hanemålagårdens förskola 2015-2016 Våra styrdokument på förskolan är: Skollagen Läroplan för förskolan Lpfö 98 Förskole- och skolplan för Nybro kommun Arbetsplan reviderad

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen

VERKSAMHETSPLAN. AVD. Fjärilen VERKSAMHETSPLAN AVD. Fjärilen 2012-2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner

Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Grovplanering avdelning Rosa VT-13 Tema saga Nalle Phu och hans vänner Avdelningen Rosa avdelning har barn i åldern 1-3 år och ca:18-20 barn. Arbetslaget består av Eivor som är avdelningsansvarig, Melek,

Läs mer

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö.

- Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. - Höstterminen 2012 började med ett gemensamt tema på hela förskolan, Djur och natur i vår närmiljö. Vår grupp var ny, med 3-åringar som kom från olika förskolor och med olika erfarenheter. Vi började

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola

Verksamhetsberättelse. Höstterminen 2014. Riddersborgs Förskola Verksamhetsberättelse Höstterminen 2014 Riddersborgs Förskola Frilufts Förskolor Riddersborg ligger i Hässelby Villastad, nära skola, buss kommunikationer, affärer och naturen. Vår förskola har 23 barn

Läs mer

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN

IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN IGELKOTTENS VERKSAMHETSPLAN Ht 2012- Vt 2013 Beskrivning av verksamheten Skogsgläntans förskola ingår i Nättraby rektorsområde och består av tre avdelningar Ekorren (1-2 år), Fjärilen (3-4 år) och Igelkotten

Läs mer

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola

Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan Vårterminen 2016 Riddersborgs Förskola Verksamhetsplan för Frilufts Förskolor Mål och metoder Vi arbetar efter Lpfö 98, Läroplan för förskolan, och vi följer Kommunens förskole- och skolplan.

Läs mer

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Borgens fo rskola. Internt styrdokument Verksamhetsplan Borgens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig: Reviderad:

Läs mer

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42

Uppdaterad. Tisdag v 47. Torsdag v 46. Tisdag v 45. Måndag v 43. Tisdag v 42 Uppdaterad Vill du vara med från starten, rulla då ner till slutet av dokumentet. Nya inlägg alltid först. Tisdag v 47 Utvärdering Avslutning Torsdag v 46 Vattnets kretslopp Tisdag v 45 Kretslopp Tippen

Läs mer

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS

GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROV-PLANERING VÅRTERMINEN 2013 LILL-MYRAN APRIKOS GROVPLANERING - APRIKOS AVDELNING VT 2013 Vi är fyra pedagoger som arbetar på avdelning Aprikos på Lill-Myran. Vår barngrupp består av ca: 23 barn. Majoriteten

Läs mer

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006

Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Arbetsplan Herkules Förskola - Läsår 2005-2006 Herkules Förskola personalkooperativ är beläget på södra Lidingö i Käppalaområdet. Vi har nära till skogen och om vintern har vi pulkabacke och mojlighet

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2014-2015 Dessi Kerstin Irina Sofie Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan 2014/2015 Dokumentation Mål: Vårt mål med dokumentationen är att utveckla verksamheten och ge barnen bästa möjliga förutsättningar i sitt

Läs mer

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014

2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 2013-09-18 Delfinens Arbetsplan HT 2013 VT 2014 Vi som arbetar på Forellen är; Kristina Lindqvist Taban Hama Saeed Elisabet Hammare Mariam Hammoud 35h/v Barngruppen består just nu av 11 barn. Det finns

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013

Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo förskola 2012/2013 Barnantal Gubbo Förskola Systematiskt kvalitetsarbete Gubbo Förskola Födda -08 Födda -09 Födda -10 Födda -11 Födda -12 7 st 5 st 5 st 2 st 3 st Personal

Läs mer

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling

Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Frilufts Förskolor Dungens plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: ht 16 och vt 17 Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas

Läs mer

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010

TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 TUVANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN / 2010 BARNGRUPPEN BESTÅR AV: KANINGRUPPEN. Anki ansvarar för dessa barn. EKORRGRUPPEN: Elisabeth ansvarar för dessa barn. BJÖRNGRUPPEN: Monika ansvarar för dessa barn.

Läs mer

Arbetsplan för Korallen 2014_2015

Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Arbetsplan för Korallen 2014_2015 Gruppens sammansättning Vi har 17 barn. 10pojkar och 7 flickor. 2 barn födda 13 9 barn födda 12 6 barn födda 11 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Annelie Quist

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11

LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 LOKAL ARBETSPLAN 2010/11 Arbetsplan för Hagens förskola 2010/11 Våra styrdokument är skollagen, läroplan för förskolan, diskrimineringslagen, förskola skolas vision: I vår kommun arbetar vi för att alla

Läs mer

Verksamhetsberättelse

Verksamhetsberättelse Verksamhetsberättelse Vårterminen 2013 Lantgårdens Förskola 1(10) Förskolan Lantgårdens verksamhetsberättelse vt 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Friluftsförskolan Lantgården ligger i ett radhusområde

Läs mer

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår:

Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling. Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Frilufts Förskolor Gläntans plan mot diskriminering och kränkande behandling Verksamhetsformer som omfattas av planen: Förskoleverksamhet Läsår: Grunduppgifter Verksamhetsformer som omfattas av planen

Läs mer

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013

Verksamhetsberättelse. Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 Verksamhetsberättelse Silverskogens Förskola Vårterminen 2013 1 Verksamhetsberättelse vårterminen 2013 Förskolans yttre och inre miljö, Silverskogens förskola är belägen i Helenelund och har en stor gård

Läs mer

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp

Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Kvalitetsdokument 2013, Förskolor (läå 2012/2013) Re 310 Altorp Innehållsförteckning 1 Mål: Förskolan har en pedagogisk dokumentation som visar på barnens utveckling och lärande... 3 2 Mål: Förskolan stimulerar

Läs mer

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM

Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Namn/Arbetslag/Enhet: Förskolan Tvingeling, avd.blåbäret FÖRSKOLA OCH HEM Arbetslaget skall föra fortlöpande samtal med barnens föräldrar om trivsel, utveckling och lärande både i och utanför förskolan

Läs mer

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30. TÄPPANS MÅL OCH LOKALA ARBETSPLAN 09/10 Barngruppen består av: Röda gruppen Gula gruppen Gröna gruppen Personalgruppen: Inger, Helena och Sara arbetar heltid och finns på avdelningen mellan 6.30 och 17.30.

Läs mer

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik

Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Jollens mål för vårterminen 2017, med fokus Natur och teknik Normer och värden - Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till olika

Läs mer

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015

Kvalitetsarbete. Teman - vårterminen 2015 Kvalitetsarbete Teman - vårterminen 2015 Förskolan Utsiktens kvalitetsredovisning våren 2015 Blåbär Blåbärens kvalitetsredovisning om tema skräp våren 2015 Under några veckor har blåbärsbarnen fått arbeta

Läs mer

Tranbärets månadsbrev november

Tranbärets månadsbrev november 2013-12-04 Tranbärets månadsbrev november Snart kommer han med skägget! Det ligger längtan och förväntan i luften. Vi myser, pysslar och firar jul här på förskolan. Julen är också en tid att rå om varandra

Läs mer

IGELKOTTENS Arbetsplan

IGELKOTTENS Arbetsplan STENBITENS FÖRSKOLA IGELKOTTENS Arbetsplan LÄSÅRET 2016-2017 Dessi Kerstin Irina Mattias Arbetsplan för Igelkotten Normer och värden Förskolan ska aktivt och medvetet påverka och stimulera barnen att utveckla

Läs mer

Verksamhetsplan ht och vt Inledning:

Verksamhetsplan ht och vt Inledning: Verksamhetsplan ht - 2010 och vt -2011 Avdelning Ekorren, Förskolan Frida Inledning: Verksamheten bygger på fyra mål och riktlinjer ur skriften Läroplan för Förskolan Lpfö 98 1. Normer och värden 2. Utveckling

Läs mer

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan

Västra Harg förskola och Wasa förskola. Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan Västra Harg förskola och Wasa förskola Prioriterade utvecklingsmål Handlingsplan läsåret 2015/2016 Innehåll: Dokumentation sid. 1 Användning av Lärplatta/ Padda sid. 2 Prioriterade utvecklingsområden sid.

Läs mer

Orange Centrals Förskola

Orange Centrals Förskola Orange Orange Centrals Förskola Vi som arbetar på Orange heter Ulrica, Sara, Lisbeth och Hafije. Telefonnumret till avdelningen är 044-13 49 62. Arbetslaget består av två förskollärare, två barnskötare.

Läs mer

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013

LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN. Hösten- 2013 LOKAL ARBETSPLAN FÖRSKOLAN SNIGELN Hösten- 2013 Förskolan regleras i skollagen och har Skolverket som tillsynsmyndighet. Sedan 1 augusti 1998 finns en läroplan för förskolan, Lpfö 98/10. Läroplanen är

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2018-2019 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision

Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan Sätraängs Arbetsplan Vår Vision Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara trygg, rolig och lärorik. Alla barn skall känna en tillhörighet, gemenskap och

Läs mer

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016

Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Grönmåla 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 3 2. Mål och riktlinjer sida 4 2.1 Normer och värden sida 4 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Verksamhetsplanering HT-VT

Verksamhetsplanering HT-VT Verksamhetsplanering HT-VT 2017-2018 www.karlavagnen.eu Barngruppen Jasmin -12 Hampus -12 Rasmus -12 Winston -12 Estelle -13 Milo -14 Tindra -14 Nathalie -14 Lisa -14 Atle -14 Folke -14 Lucas -14 Alice

Läs mer

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015

BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 BLOMMANS GROVPLANERING OCH MÅL VT 2015 En vanlig vecka på Blomman: Vi går ut varje morgon efter frukost, kl.9.30 äter vi frukt tillsammans ute. Efter detta går vi in i våra grupper och arbetar till 10.45.

Läs mer

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål.

GROVPLANERING VIOLEN. Vt 2014. Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING VIOLEN Vt 2014 Violens grundverksamhet och grovplanering uti från LPFÖ98/10 samt Helianthus verksamhetsmål. GROVPLANERING APRIKOS - VT 2014 Grundverksamhet Avdelningen Violen har 16 barn

Läs mer

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola

Rapport. Grön Flagg. Rönnens förskola Rapport Grön Flagg Rönnens förskola Kommentar från Håll Sverige Rent 2012-08-24 08:18:54: Ni har på ett mycket kreativt och varierat sätt jobbat med ert tema. Ni har anpassade och engagerande aktiviteter

Läs mer

Kvalitet på Sallerups förskolor

Kvalitet på Sallerups förskolor Kvalitet på Sallerups förskolor Våra förskolor på Sallerups förskolors rektorsområde är, Munkeo förskola, Nunnebo förskola, Jonasbo förskola och Toftabo förskola. Antalet avdelningar är 12 och antalet

Läs mer

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan

Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan Västerhejde skolas fritidshems verksamhetsplan 2010-2011 Verksamhetsbeskrivning Fritidshemmets verksamhet bygger på den läroplan som finns för det obligatoriska skolväsendet, förskoleklassen och fritidshemmet

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15. Förskolan Bergabacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2014/15 Förskolan Bergabacken Förskoleverksamhetens vision Vi vill arbete för en verksamhet där alla mår bra, har inflytande, känner glädje, trygghet

Läs mer

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER

TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER TROLLKOJANS VERKSAMHETSMÅL OCH RIKTLINJER Trollkojans föräldrakooperativa förskola och fritidshem bedriver barnomsorgsverksamhet för barn i åldrarna 1 12 år. Förskolan följer statens läroplan för förskolan

Läs mer

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt.

DRÖMHUSET. Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR. Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. TORGET, RINKEBY DRÖMHUSET Veckans höjdpunkt: TRAKTORNS LAMPOR Gruppens projekt vår Närmiljö Rinkeby rullar på för fullt. Traktorerna i området är fortfarande det mest intressanta för barnen. För att utöka

Läs mer

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016

Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 Jernvallens förskolas arbetsplan 2015/2016 1 Normer och värden / Omvärlden Utveckla sin förmåga att vänta på sin tur och lyssna på andras åsikter. Främja diskrimineringsgrunderna i likabehandlingsplanen.

Läs mer

Verksamhetsplan

Verksamhetsplan Verksamhetsplan 2018-2019 Tra dga rdens fo rskola Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Reviderad: 2018-05-14 Gäller till: 2019-06-30

Läs mer

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016

Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Välkommen till Torneusgårdens Förskola Pedagogisk planering för 2015-2016 Torneusgårdens Förskola Stationsvägen 6 957 31 ÖVERTORNEÅ Tel:0927-72150, 070-2705763 E:mail: torneusgarden@utb.overtornea.se Organisation

Läs mer

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola

Pedagogisk planering. Älvbackens förskola Pedagogisk planering Älvbackens förskola 2017-2018 Organisation BARN- OCH UTBILDNINGSCHEF Lena Hannu Tel. 0927-72050 FÖRSKOLECHEF Birgitta Nilsson Tel. 0927-72051 ÄLVBACKENS FÖRSKOLA Ekmansväg 12 G 957

Läs mer

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14

Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Datum 1 (9) Kvalitetsanalys för Lyckolundens föräldrakooperativ läsåret 2013/14 Varje förskola har enligt skollagen ansvar för att systematiskt och kontinuerligt planera, följa upp och utveckla utbildningen.

Läs mer

Årsberättelse Björke förskola

Årsberättelse Björke förskola Årsberättelse Björke förskola 2016-2017 Temaboken Under året har mycket av arbetet utgått från temaboken Hugo, elak, blodtörstig och jättefarlig. Boken handlar om krokodilen Hugo som mot sin vilja blivit

Läs mer

MÅNEN Verksamhetsplan

MÅNEN Verksamhetsplan MÅNEN Verksamhetsplan 2016-2017 1 Barngruppen 11: Sixten M, Sixten N, Hilma, Edvin 12: Theo, Philip, Elsa D, Linnea, Julia, Nils 13: Doris, Mimmi. Alfred, Filip, Siri 14: Espen, Tilde, Felicia, Love 15:

Läs mer

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011

Grovplanering för Strålsnäs förskola. Hösten 2011 Grovplanering för Strålsnäs förskola Utifrån Läroplan för förskolan Lpfö 98 (reviderad 2010) Hösten 2011 Oktober 2011; Anna Bratz, Britt Thudén, Helené Svanström, Maria Lööke, Anita Andersson, Åsa Holm,

Läs mer

Systematiskt kvalitetsarbete

Systematiskt kvalitetsarbete Systematiskt kvalitetsarbete Läsårsredovisning Läsår: 2014/2015 Organisationsenhet: Forngårdens Förskola User: solarna, Printdate: 2015-09-21 11:02 1 Verksamhetsbeskrivning User: solarna, Printdate: 2015-09-21

Läs mer

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015

Lokal arbetsplan. Pjätteryds naturförskola 2014-2015 Utbildningsförvaltningen Pjätteryds naturförskola Lokal arbetsplan Pjätteryds naturförskola 2014-2015 1 Innehållsförteckning 1. Presentation av grundfakta...3 2. Årets utvecklingsområden 4 3. Normer och

Läs mer

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016

Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Arbetsplan för Snöflingan 2015_2016 Gruppens sammansättning Vi har 14 barn. 7 pojkar och 7 flickor. 1 barn födda 14 3 barn födda 13 9 barn födda 12 Personal Heléne Runesson förskollärare 80 % Carina Johansson

Läs mer

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang

Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Verksamhetsplan för förskolan Tångens förskola Verksamhetsplan för förskolorna i Systematiskt kvalitetsarbete Lärande och utveckling genom trygghet, glädje, lust och engagemang Strömstads pedagogiska helhetsidé

Läs mer

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen

Tema Kretslopp. Mål 1: Nedbryttningsprocessen Tema Kretslopp Vi har diskuterat tillsammans med barnen om de olika målen, kompostering, källsortering och nedbrytningsprocessen. Barnen tycker att det är spännande. - Varför vill maskarna ha våran mat?

Läs mer

Tranbärets månadsbrev maj 2015

Tranbärets månadsbrev maj 2015 Tranbärets månadsbrev maj 2015 Maj månad försvann med en hiskelig fart och även om vi haft en del dagar med sol och värme, så har den ändå varit ganska kall. Vi får trösta oss med att vårblommorna har

Läs mer

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV

VÅGA VILJAS MÅNADSBREV VÅGA VILJAS MÅNADSBREV OKTOBER 2012 Hösten är här för att stanna och vi njuter av klar luft, sol, regn, vattenpölar och all den roliga lek som oktober erbjuder på gården och i omgivningarna! Vi vill be

Läs mer

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Bla husets fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Bla husets fo rskola 2018-2019 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Dokumentansvarig: Förskolechef Reviderad:

Läs mer

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA

VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA VERKSAMHETSPLAN FÖR POMPERIPOSSA REVIDERAD SEPTEMBER 2010 PERSONAL: Malin Lundberg Förskollärare 100% Karin Persson Barnskötare 100% Kerstin Wihlborg Barnskötare 100% BARNGRUPPENS SAMMANSÄTTNING: Totalt

Läs mer

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument

Verksamhetsplan. Solhaga fo rskola Internt styrdokument Verksamhetsplan Solhaga fo rskola 2017-2018 Internt styrdokument Innehållsförteckning 1. Verksamhetens förutsättningar 2. Resultat 3. Analys 4. och Åtgärder Beslutande: Datum och paragraf: Dokumentansvarig:

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17. Förskolan Björnen Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016/17 Förskolan Björnen FÖRSKOLAN BJÖRNENS VISION Vi vill varje dag ta till vara och uppmuntra allas förmågor 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14. Förskolan Sörgården BARN OCH UTBILDNING Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2013/14 Förskolan Sörgården Malin Henrixon Camilla Arvidsson Lena Svensson Carolin Buisson Normer och värden Lpfö 98 Förskolan

Läs mer

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013

Förskolan Mullvaden. Humlans Verksamhetsmål 2013 Förskolan Mullvaden Humlans Verksamhetsmål 2013 Innehållsförteckning 1. personalgrupp och barngrupp 2. lpfö 98 och förhållningssätt 3. Humlans dagliga rutiner: in och överskolning 4. lämning och hämtning

Läs mer

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet

Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019. Avdelning Månskenet Arbetsplan för Förskolan Vitsippan 2018/2019 Avdelning Månskenet Välkommen till Månskenet Förskolan ska sträva efter att främja alla barns utveckling och lärande samt en livslång lust att lära. Verksamheten

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan

Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan Förskoleverksamheten Barn och utbildning Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2015-2016 Förskolan Lyckan FÖRSKOLAN LYCKANS VISION Alla barn och vuxna ska få möjlighet att utveckla sina inneboende resurser.

Läs mer

Årsberättelse 2014/2015

Årsberättelse 2014/2015 Bilaga 5 Årsberättelse 2014/2015 Nordöstra förskoleområde Lindbacka förskola Lena Horney - biträdande förskolechef Lindbacka förskola vt14-ht15 övergripande bild Alla förskollärare har gått fortbildning

Läs mer

Vår verksamhet under läsåret

Vår verksamhet under läsåret Avdelningsdeklaration 2015/2016 Skåre skolområde Förskola: Skåre Herrgårds Förskola Vision: Genom leken vill vi ge barnen aptit på livet Avdelning: ASPEN Personal: Lotta Linder 100 % förskollärare Cathrina

Läs mer

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13

VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA. Grovplanering. Anemonen Vt-13 VI BYGGER NÄSTA GENERATIONS FÖRSKOLA Grovplanering Anemonen Vt-13 Avdelningen: Förskolan Regnbågen ligger i Vårby Haga på Mastvägen 4. Regnbågen består av sex avdelningar. Avdelningen Anemonen har 16 barn

Läs mer

Kvalitetsarbete Myran

Kvalitetsarbete Myran Kvalitetsarbete Myran Kungshöjdens förskola Smultronet 2014 Förskolor Syd Munkedals kommun Helene Hellgren Mia Johanson Marina Jorqvist Innehåll Grundfakta och förutsättningar... 3 Kartläggning av barnens

Läs mer

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016

Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Verksamhetsplan för Malmens förskolor 2015-2016 Enheter Smultron 1-3 år Hallon 1-3 år Jordgubben 3-5 år Lingon 3-5 år Nyponrosen 1-5 år Kullerbyttan 1-5 år Verksamheter Förskola för barn 1-5 år Förutsättningar

Läs mer

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken

Pedagogisk planering Verksamhetsåret Förskolan Junibacken Förskoleverksamheten Pedagogisk planering Verksamhetsåret 2016-2017 Förskolan Junibacken 1 Innehållsförteckning Förskoleverksamhetens vision sidan 3 Inledning och förutsättningar sidan 4 Normer och värden

Läs mer

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande.

Vi ser hela dagen som ett lärande och vi arbetar medvetet med att ge barnen tid, utrymme och inflytande. Kvalitetsberättelse Vår förskola/förskoleklass/fritidshem/skola Vår förskola ligger i ett centralt villaområde nära älven och med gångavstånd till kommunala anläggningar. Vi erbjuder en pedagogisk verksamhet

Läs mer

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET

GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET GROVPLANERING DIAMANTEN, HALLONET Vt 2014 I grovplaneringen definieras hur verksamheten i stora drag ska läggas upp, sett till hur varje månad planeras samt vilket/vilka tema(n) som ska arbetas med under

Läs mer

Profil. Naturvetenskap och teknik

Profil. Naturvetenskap och teknik Profil Naturvetenskap och teknik Vi på Kompassens förskola sätter naturvetenskap och teknik i fokus. Vi vill uppmuntra barnens nyfikenhet och intresse för olika naturvetenskapliga och tekniska fenomen.

Läs mer

Arbetsplan för Ängen,

Arbetsplan för Ängen, Arbetsplan för Ängen, Mariebergs förskola 2010/2011 Arbetsplan för Ängen, läsåret 2010/2011 Arbetsplanen innehåller dels hur vi på Ängen kommer att arbeta under året 2010/2011 och dels hur vi alltid arbetar

Läs mer

Mjölnargränds förskola

Mjölnargränds förskola Mjölnargränds förskola Avd. Orange Syftet med denna arbetsplan är att: Tydliggöra förskolans uppdrag utifrån olika styrdokument. Tydliggöra förskolan Mjölnargränds egna utvecklingsområden 2018/2019 Synliggöra

Läs mer

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016

Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 Verksamhetsplan Borgens förskola Avdelning Draken 2015-2016 September 2015 Verksamhetsplan för Borgens förskola, avdelning Draken 2015-2016 Enhet Borgens förskola Draken 1-5 år Förutsättningar 23 barn

Läs mer

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010

Lokal handlingsplan. Läsåret 2013/2014. Alla är olika och lika bra. utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 131014 Lokal handlingsplan utifrån de prioriterade målen ur Läroplan för förskolan Lpfö 98 Reviderad 2010 Alla är olika och lika bra Läsåret 2013/2014 NORMER OCH VÄRDEN Ett eller två prioriterade strävansmål

Läs mer

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation

www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation www.medalgon.se Mina föreläsningar - Dokumentation Mål: Målen anger inriktningen på förskolans arbete och därmed också den förväntade kvalitetsutvecklingen i förskolan förskolan ska.. Riktlinjer: Riktlinjer

Läs mer

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016

Förskoleavdelningen. Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Förskoleavdelningen Lokal Arbetsplan för Planeten 2015-2016 Innehållsförteckning: 1. Förskolans värdegrund sida 2 2. Mål och riktlinjer sida 3 2.1 Normer och värden sida 3 2.2 Utveckling och lärande sida

Läs mer

Solglimtens verksamhetsplan

Solglimtens verksamhetsplan Solglimtens verksamhetsplan Väderlekens förskola Förskolan skall lägga grunden för ett livslångt lärande. Verksamheten skall vara rolig, trygg och lärorik för alla barn som deltar. Förskolan skall erbjuda

Läs mer

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013

Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet. I samverkan med vårdnadshavare. Höstterminen 2013 Namn: Pedagogisk planering för enskilda barnet I samverkan med vårdnadshavare Höstterminen 2013 Trygghet, normer och värden: Vad kan vi pedagoger göra för att (namn) ska kunna känna sig mer trygg på Stegatorp

Läs mer