Graviditetskilona är äntligen borta!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Graviditetskilona är äntligen borta!"

Transkript

1 Graviditetskilona är äntligen borta!

2 Oslagbart koncept -fantastiska resultat... Cambridge är den enda aktören på marknaden som arbetar med Certifierade rådgivare. Fördelarna är flera, bla. så följs du vanligtvis upp veckovis, vi ser också till att ha en aktuell hälsoprofil över dig. Därtill coachar, peppar och råder vi dig i rätt riktning. Det ger dig som användare; trygghet, säkerhet samt snabba och varaktiga resultat! 3 framgångsnycklar! Det är sedan länge vedertaget att den personliga kontakten och engagemanget du får hos en rådgivare är en av tre nycklar som leder till framgång! Vad är då nyckel nr 2? Jo, produkterna förstås,. Dessa är testade, säkra och ger dig en snabb viktminskning. Sist men inte minst så är din egen motivation avgörande. Hur bra både produkten och rådgivaren än är så blir det inget resultat om du inte själv vill. Cambridge Viktprogram består av två delar: Den första är VIktminskningsprogrammet som vänder sig till överviktiga personer som säkert och snabbt vill gå ner i vikt. Den andra är Livsstilsprogrammet som är inriktat på personer som vill hålla sin vikt. I denna delen jobbar man mycket med mat -och motionsbeteenden. Se nedan en beskrivning över programmets sex olika nivåer. Ungefärlig viktnedgång. Hur Cambridgemåltiderna kombineras med vanliga måltider står att läsa i programmet. För hela familjen Produkter vilka vänder sig till alla familjemedlemmar. Sortimentet består av produkter som alla kan äta både som vanliga måltider, mellanmål eller vid träning. Se sid 5. För att vi bryr oss! Resultaten talar för sig själva. En majoritet av våra kunder/ medlemmar når sin trivselvikt på ett tillfredställ-ande sätt. Att de sedan lyckas hålla sin vikt är ett fantastiskt kvitto på att rådgivarna arbetar med en hållbar och empatisk metodik. Inom organisationen finns långsiktighet, och engagemang. Det visar också sitt tydliga språk då över 53 % av rådgivarna varit verksamma 8 år eller längre. Vi k t m i n s k n i n g livsstilsförändring Hos Cambridge kan du känna dig trygg & omhändertagen! n iv å 1 n iv å 2 n iv å 3 n iv å 4 n iv å 5 n iv å 6 Kalorier Vikt- 1-4 kg 1-3,5 1-3 kg 1-2 kg 0,5-1 kg 0,-0,5 kg 0 kg nedgång per vecka Hans Mikaelsson, VD Ansvarig utgivare: Cambridge Kuren Sverige AB, Hans Mikaelsson. Tel: E-post: info@cambridgeviktprogram.se Webb: cambridgeviktprogram.se 1.

3 Elin Axelsson, Jean Pierre Barda 20-års jubileum -metoder kommer och går, Cambridge består! -Vinn fina priser... Cambridge firar 20 år i Sverige och lottar ut 2 st gör om mig styling De flesta som gått ner i vikt får vanligtvis ett förnyat självförtroende. En konsekvens blir att de gärna vill inhandla nya kläder, klippa sig. Ja, rent allmänt göra något som de tycker mera passar deras nya kropp. Styling! Maila in en bild på dig och motivera varför just du borde vinna! Senast 20 februari 2015 pr@cambridgeviktprogram.se Att bli stylad, klippt, ompysslad är populärt! Bobby Oduncu, Danny Saucedo, Marie Dellert Vinn Smoothies! gäller tom 20 februrari 2015 Får du KA i brevlådan, då har du chansen att bli en av 20 st vinnare av Smoothies. Och alla som skickar in får nästa nummer av tidningen Cambridge inspiration hemskickad. Maila: Ditt namn, adress, postnr och E-postadress till: pr@cambridgeviktprogram.se 2.

4 51 kilo lättare! -se på mig nu...! Vi har stämt möte med Åsa Nilsson från Svalöv. Hon utstrålar glädje och självförtroende. Idag är jag gladare, snyggare och allt känns mycket lättare, säger Åsa. Och, vi håller med, det riktigt lyser om henne. Åsa berättar att för inte så länge sedan var förhållandet precis tvärt om. Hon kände sig osäker, inte så vacker och allt kändes bara jobbigt. Men det var då! Nu har hon gått ner 51 kilo och mår fantastiskt. Efter 18-års åldern gick hon upp ännu mer i vikt. En bidragande orsak var att jag slutade tävlingssimma, säger Åsa. Efter en tid med ökande vikt försökte hon med olika sätt att gå ner i vikt. Men resultatet blev aldrig som förväntat. Vid ett tillfälle hörde jag min pappas flickvän berätta om Cambridgemetoden. Vi gick dit och jag blev fast direkt... Då jag såg resultat varje vecka så har det varit enkelt för mig att förtsätta mot mitt mål. Stort tack till min rådgivare Anette Mähler, Landskrona/Helsingborg som finns och ställer upp för mig. Före 130 kg Hon stöttar mig och på minner mig om hur duktig jag är, eftersom jag själv är min största fiende när det gäller att vara nöjd. Åsa berättar att redan som barn var hon kraftig och likaså flera i hennes släkt, så möjligtvis är det lite ärftligt, säger hon. Hurvida det verkligen förhåller sig så låter vi vara osagt! Namn: Åsa Nilsson Ålder: 21 år Längd: 180 cm Startdatum: Augusti 2013 Startvikt: 130 kg Slutdatum: Augusti 2014 Målvikt: 79 kg Viktminskning: 51 kg 3.

5 Graviditetskilon... -viktuppgång 30 kg vid graviditet! Annelie har som så många andra kvinnor fått kämpa med sina graviditetskilon. Att gå upp nästan 30 kg är ju lite väl mycket kan man tycka så här i efterhand, säger Annelie. Annelie berättar att hon mådde dåligt av att väga sig. Det var den utlösande faktorn som gjorde att hon tog tag i sin övervikt. Jag bestämde mig för att göra något. Och när jag väl bestämt mig så kan inget ändra min uppfattning. Jag har en vilja av stål säger hon och ler. Cambridge var den lätta vägen för mig att gå ner i vikt! Tack till min rådgivare! Jag kom i kontakt med en Cambridge-rådgivare som var jätteduktig. Personkemi mellan mig och rådgivaren Annelie Dahlberg, Kalmar/ Öland uppstod direkt och hennes bemötande var mycket positivt. Hon peppade och gav mig ett enormt stöd. Nu när jag gått ner i vikt så har värken i knän och leder minskat och jag är numera nästan helt besvärsfri. Namn: Annelie Hammarström Startdatum: Maj 2013 Startvikt: 89,5 kg Slutdatum: September 2013 Målvikt: 74,8 kg Viktminskning: 14,7 kg 4.

6 Mellanmål -för hela familjen För hela familjen. Både som vanliga måltider, mellanmål och vid träning 5. Bättre mellanmål kan du inte ge dina familjemedlemmar! Vi sticker ut hakan och menar att Cambridge har marknadens bästa mellanmål. -Hur kan vi vara så säkra? Jo, de uppfyller EU:s krav (Commission Directive 2008/100/EC) om att produkten innehåller 33 % av dagens näringsbehov (vitminer och mineraler). Både Smoothies och bars i sortimentet! Det finns åtta måltidsbars, både chewy (mjuka) och crunchy (krispiga). Allt för att du ska hitta din favorit. Två olika Smoothies; den ena med mjölkbas i chokladsmak och den andra i yoghurtbas med blåbär och granatäpple. Perfekt för hela familjen... Stanna upp några sekunder och fundra på hur du eller ni äter i er familj. Hur ser dina/era mellanmålsvanor ut? Hur ofta och vad äts? Du känner säkert till att 1-2 st mellanmål per dag är viktiga. Har du barn i hushållet som går i skolan så hjälper goda matvanor till bättre och lättare inlärning. Fungerar också som frukost eller lunch Hinner du inte äta frukost eller missar en lunch då och då så kan du med fördel ta en bar istället. Nyttigare än så äter man sällan. Efter ett yoga-pass tar jag alltid en bar Mellanmål efter skolan Barn behöver oftast ett ordentligt mellanmål mellan lunch och middag. De behöver extra energi och näring för att orka med fritidsaktiviteter och dessutom minskar bra och regelbundna måltidsrutiner suget efter godis, läsk etc. Idrott kräver energi! -Har du dessutom barn som utövar konditionskrävande aktiviteter är behovet ännu större av ett så fullgott mellanmål som möjligt. Ett mellanmål från Cambridge är perfekt att äta innan och efter träning. Du får i dig en högkvalitativ näring som din kropp behöver som uppladdning och/eller återhämtning. Komplettera gärna med en banan, den ger dig lite extra kolhydater som kan behövas i båda fallen.

7 Är du vinterdepp i g? D-vitaminbrist kan vara orsaken! Vintertid i Sverige så lyser solen med sin frånvaro. Då den tittar fram så bevittnas den många gånger från ett kontorsfönster. Det är ganska vanligt att känna sig lite tröttare och hängigare under vintern. D-vitaminbrist kan vara delaktig i ovanstående beskrivning, men den kan enkelt påverkas genom att göra en översyn av sin kost! Ett par Cambridgemåltider i veckan, som komplement till din vanliga kost, gör susen! Riskgrupper? D-vitamin bildas främst i huden när den utsätts för solljus, men även en liten del tillförs via maten. Under vinterhalvåret är solen inte tillräcklig. Därav får många eller kanske t.o.m. de flesta, i sig för lite D-vitamin. Förmågan att bilda D-vitamin avtar med åldern, och även mörkhyade personer behöver längre tid i solen för att uppnå tillräckliga nivåer. Även överviktiga är utsatta då fettväven anses binda det fettlösliga D-vitaminet. Varför behöver jag D-vitamin? D-vitamin upprätthåller en balans mellan kalcium och fosfat i blodet och främjar bildandet av ben. Forskning talar för att D-vitaminbrist kan ha en roll i sjukdomar som cancer, benskörhet, autism, infektioner och depressioner. Ytterligare symptom på D-vitaminbrist är bl.a- trötthet, snabb puls, lättretlighet och närsynthet. Studier har även visat att tillskott av D-vitamin kan vara mer effektivt mot årtidsbundna depressioner, t.ex. vinterdepression, än med ljusterapi. Hur får jag i mig D-vitamin? Naturliga källor för D-vitamin är bl.a. rapsolja, fiskleverolja och fet fisk, lever, kantareller, äggula och mejeriprodukter. D-vitamin förekommer inte naturligt i lättmjölk eller mellanmjölk pga de processer som sänker mjölkens fettinnehåll, men det är vanligt att dessa mjölksorter berikas med D-vitamin vid mejerihanteringen. Eftersom D-vitamin är ett så kallat fettlösligt vitamin, kan det lagras i kroppen. Daglig tillförsel är därför inte nödvändigt, men att få i sig för lite av det under längre tid kan vara skadligt. Det har också framkommit att vi tål D-vitamin i betydligt högre doser än man tidigare trott, utan att få några biverkningar. Att ta tillskott av D- vitamin kan därför vara ett utmärkt sätt att förbättra sin hälsa för många svenskar, så länge man följer doseringsanvisningarna. D-vitamin i överdrivna mängder är skadligt. Överdosering av D-vitamin kan ge illamående, sämre matlust och förkalkning av vävnaderna, framförallt njurar och lungor. Hela dagsintaget i dina Cambridgemåltider I en Cambridgemåltid finns en tredjedel av alla vitaminer och mineraler du behöver, inklusive D-vitamin. Du kan alltså vara säker på att du får i dig tillräcklig mängd vitaminer när du går ner i vikt med Cambridge. 6.

8 Jimmy gick ner 53 kg -känningar i hjärttrakten, blev starten... Efter gymnasiet ökade vikten sakta men säkert från 80 vältränade kilon till en mullig kropp med ölmage. Han levde på pizza och coca-cola... Jimmy berättar att han hade en farligt hög fetma och med obehagliga känningar i hjärttrakten samt problem att sova på kvällarna. Han var rädd för att få en hjärtattack! Han vägde 150 kilo och bestämde sig för att ändra sin levnadsstil. Jimmy lade om sin kost och lyckades faktiskt gå ner till 135 kilo. Åt Cambridge i fem månader Jimmys syster och mamma, peppade honom att börja med Cambridgemetoden och efter fem månader hade han gått ner 53 kilo. Helt fantastisk! Före 150 kg Jag åt Cambridgemåltider i 5 korta månader säger Jimmy Det var väldigt lätt för mig Att hålla sig till enbart soppor och shakes tyckte Jimmy gick lätt. Att man är fast besluten att bli smal igen, påverkade säkerligen ganska mycket. Och resultatet var fantastiskt, för första gången på 10 år vägde han under 100 kilo. Han kan gå ut och må bra! Numera går han gärna ut och känner sig helt okey! och jobbet har blivit mycket lättare att orka med, säger Jimmy. Visst kan jag falla tillbaka till socker- och fettsuget ibland, man är ju inte mer än mänsklig. Jag kan pendla lite upp och ner men då kör jag Cambridge för att nollställa mitt sockersug och för att hålla vikten. Idag väger jag runt 110 kg Cyklar till jobbet! Visst jag har gått upp något men ligger ändå i slutändan på minus 40 kilo sedan min toppvikt. Jag har köpt en cykel och cyklar nu istället för att ta bilen till jobbet och har dessutom börjat styrketräna. En framgångsfaktor; har varit min kontakt med min rådgivaren. Min Cambridge-rådgivare har hjälp mig en hel del med att peppa mig under vägens gång. Hon gav bra råd och tips om vad jag hade att vänta mig. /Jimmy Häggbom 7.

9 Jimmy håller vikten... 8.

10 5 steg som ger dig hjärn Hjärnan struntar i din vikt. Den vill ha socker och kommer att belöna dig för allt sött du stoppar i dig. Om du inte får den att tänka om! Du måste ha hjärnan med dig om du ska lyckas med din viktnedgång och att hålla vikten långsiktigt. Här tipsar vi om hur du överlistar ditt belöningssystem för att nå resultat. 2 överlista ditt undermedvetna Din hjärna kommer att motarbeta dina viktambitioner om du inte äter tillräckligt. Den kommer att lura dig att välja söta snabbkällor för att få mer energi. Och när du gett efter för sötsuget kommer den att belöna dig med en skön sockerkick tills baksmällan kommer i form av samvetskval och nya kilon. Lura istället hjärnan genom att lägga upp smarta strategier. Fundera över vad som triggar ditt överätande och förebygg sådana situationer. Undvik fikahörnan på jobbet. Brukar du äta när du ser på TV, gör i ordning en skål med snacks av grönsaker. Undvik framförallt att bli för hungrig! 1 håll olusten borta Hjärnan fungerar som den gjorde hos stenåldersmänniskan. När hungern kommer skickar den ut olustsignaler. Du ger dig ut på jakt efter något gott och sött. Socker ger nämligen hjärnan snabb energi. Så fort du ätit något sött försvinner olusten och belöningssystemet kopplas på som tack för din insats. Belöningssystemet är stenhårt kopplat till söta smaker. Socker är alltså rena hjärngodiset men fördärvet för formen på sikt. Ät så att hjärnan känner sig mätt länge. Då slipper du sötsug, trötthet och olust. Välj mat med lågt GI och ät hellre flera mindre mål än få stora. 3 fett är bra för hjärnan Hjärnan gillar inte bara sött, fett går hem också. Framförallt fiskfett, omega-3 är mums för de små grå. Den sortens fett aktiverar särskilda smakkanaler på tungan som har direktförbindelse med hjärnan. Den reagerar med att skicka ut må bra-hormonet serotonin som belöning. Att fett är särskilt fettbildande är en myt. Det är troligare att det är socker, ombildat till fett, som är skyldigt till dina valkar. Men välj nyttigt fett. Grädde och smör har inte samma belönande hjärneffekt, utan en straffande valkeffekt. 9.

11 koll på vikten 4 bli hög av motion Träning ger hjärnan syre så att du blir pigg och klartänkt. Dessutom får du fart på produktionen av humörhöjande endorfiner. Endorfinsystemet hänger ihop med hjärnans belöningssystem och höjer humöret. Den som motionerar får dessutom en jämnare blodsockerkurva och hjärnan slutar sukta efter socker. 5 avkoppling är huvudsaken När du är stressad tror din stenåldershjärna att den ska rusta för kristider. Därför försöker den få dig att äta mycket och kaloririkt, så att du ska kunna stå dig i en mamutduell. Den tackar dig med en endorfinoch dopamindusch när du tuggar i dig en chokladkaka. Lugna hjärnan med rofyllda aktiviteter. Läs en bok, lyssna på musik, gör avslappningsövningar. Eller gör dig av med stresshormonerna med motion. Då får du en endorfinbelöning som kommer av att du gjort något bra. Källa: MåBra 10.

12 Returadress: Cambridge Viktprogram, Solna torg 3, Solna Rådgivare sökes! Vill du arbeta med människor? Bestämma arbetstider själv? Lära ut kost, motion, näringslära? Påverka sina egna inkomstmöjligheter? Vi ger dig kostnadsfri utbildning! Hjälper dig i din marknadsföring! Kontakt: Cambridge Supportavdelning , info@cambridgeviktprogram.se Cambridge Stödjer kampen mot Ebola Gilla Cambridge Viktprogram på facebook. För varje gilla så skänker vi 10 kr till Ebola insamling Hjälp till att stödja kampen mot spridningen av Ebola viruset. Vi vill se många fler överlevare. Men till det krävs personal och pengar och framförallt material. Cambridge skänker pengar till inköp av material såsom skyddsglasögon, skyddsdräkter och skyddshandskar. Cambridge Viktprogram Solna Torg Solna info@cambridgeviktprogram.se Tryck: Strands Grafiska, Örebro 2015 Med reservation för eventuella tryckfel och lokala avvikelser!

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Michael vann vadet - gick ner 43 kilo!

Michael vann vadet - gick ner 43 kilo! Sveriges största viktminskningsprogram! Vikt & Hälsa Veronica blev med barn tack vare Cambridge! Ha hjärn-koll på vikten! Michael vann vadet - gick ner 43 kilo! Cambridgekuriren nr 2-2010 Anette - Vår

Läs mer

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du:

Som medlem i Hälsas Viktklubb får du: Visst vill vi vara friska och hålla trivselvikten, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsa Viktklubb får du den inspiration och motivation du behöver för

Läs mer

Inspiration. Nyhet Laktosfria produkter. 99:- 1 timmes speltid+kändistips. Veronica bäst i Skandinavien! www.cambridgeviktprogram.

Inspiration. Nyhet Laktosfria produkter. 99:- 1 timmes speltid+kändistips. Veronica bäst i Skandinavien! www.cambridgeviktprogram. Inspiration www.cambridgeviktprogram.se T r ä n a m e d B O b b y O d u n c u k ä n d i s s t y l i s t T r ä n i n g s t i p s f r å n : E M D : Nr 1-2012 Handla träningsdvd hos din rådgivare D a n n

Läs mer

Som medlem i Hälsoklubben får du:

Som medlem i Hälsoklubben får du: Visst vill vi vara friska och må bra, men ibland hinner eller orkar man inte ta hand om sig själv så bra som man borde. I Hälsoklubben får du den inspiration och motivation du behöver för att steg för

Läs mer

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn

KOST och KROPP. Vilka ämnen ger oss våran energi? Namn KOST och KROPP Namn För att en bil skall kunna köra behöver den energi. Denna energi får bilen från bensinen. Skulle bensinen ta slut så stannar bilen till dess att man tankar igen. Likadant är det med

Läs mer

Fetmans följdsjukdomar!

Fetmans följdsjukdomar! Inspiration Fetmans följdsjukdomar! www.cambridgeviktprogram.se a r d n Sa r e n k gic! o l i k 26 e g d i r b Cam mål! Mellan a För hel familjen Jimmy - 53 kg - Jag var rädd för att få en hjärtattack!

Läs mer

13 nycklar för viktminskning

13 nycklar för viktminskning 13 nycklar för viktminskning En kalori är INTE en kalori Tänk på din viktresa de senaste åren. Ställ dig frågan: "Var min vikt ett problem för mig förra månaden också? För ett halvår sen? Ett år? Fem år?

Läs mer

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20

SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Att ÄTA RÄTT betyder att maten ger dig näring och energi så att du kan vara koncentrerad på lektionerna och orkar ROCKA FETT på rasterna och på fritiden. SAMMANFATTNING AV REPTILHJÄRNA.NU 2010-08-20 Kroppen,

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Vad påverkar vår hälsa?

Vad påverkar vår hälsa? Goda vanor - maten Vad påverkar vår hälsa? + Arv Gener från föräldrar Förutsättningar att leva efter Livsstil Mat och motion Det vi själva kan påverka Goda matvanor Vem du är och hur mycket du rör dig

Läs mer

Allt du behöver veta om smart viktminskning

Allt du behöver veta om smart viktminskning Allt du behöver veta om smart viktminskning Hitta produkterna som passar dig Naturdiets produkter är framtagna för att du ska kunna gå ner i vikt på ett tryggt och säkert sätt. Du får i dig lagom mycket

Läs mer

Kost och träning Sömn och vila Hälsa

Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Sömn och vila Hälsa Kost och träning Vi är skapta för att röra på oss, annars bryts musklerna ner. Starkt skelett minskar risken för benbrott och stukade leder. Mat är vår bensin för att

Läs mer

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K.

10 Livsviktigt! De åtta B-vitaminerna De fettlösliga är vitamin A, D, E och K. 10 Livsviktigt! Förutom de ämnen som ger oss energi, så innehåller maten massvis med andra ämnen som vi också behöver. Vitaminer kan t.ex. fungera som en tändande gnista och sätta igång en reaktion i kroppen,

Läs mer

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5

Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Barn- och ungdomsenkät i Kronobergs län Årskurs 5 Hur mår du? Anledningen till att vi gör den här undersökningen är att vi vill få kunskap om ungas hälsa och levnadsvanor. Alla elever i årskurserna 5,

Läs mer

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT

Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT Pedagogens manus till BILDSPEL 2 Åk 6 KROPPEN OCH MAT 1. Manus: Dagens bildspel handlar om kroppen och mat och dryck. Man brukar säga mätt och glad vilket stämmer ganska bra är vi mätta och otörstiga blir

Läs mer

Låt oss hållas starka!

Låt oss hållas starka! Låt oss hållas starka! Dagens informationsflöde ger inte nödvändigtvis en bra bild av hur man äter hälsosamt. Vi kan i stället känna oss förvirrade och föreställa oss att det är svårt och dyrt att äta

Läs mer

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön

Kompis med kroppen. 5. Bra för mig bra för miljön Kompis med kroppen 5. Bra för mig bra för miljön 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, föräldern, syskon, tränare eller någon annan du känner om varför de tycker att man ska äta

Läs mer

Mat/näring Uppdrag 1

Mat/näring Uppdrag 1 Mat/näring Uppdrag 1 Ät minst tre saker under dagen som är bra för hjärnan. Tips: o Rågbröd o Gröt o Müsli o Fisk o Skaldjur o Kaffe o Färgrann frukt o Vinbär o Nässlor o Grönkål o Jordgubbar o Spenat

Läs mer

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd

Ätstörningar. Att vilja bli nöjd Ätstörningar Ätstörningar innebär att ens förhållande till mat och ätande har blivit ett problem. Man tänker mycket på vad och när man ska äta, eller på vad man inte ska äta. Om man får ätstörningar brukar

Läs mer

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar.

Människans hälsa. Människans hälsa. 1 Diskutera i gruppen och skriv ner några tankar. Människans hälsa beror på mycket. Vi gör många val som påverkar hur vi mår. Hur lever vi Hur äter vi Vad äter vi Hur mycket sover vi Hur mycket tränar vi Många saker att tänka på för att kunna må bra.

Läs mer

"Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" www.maxadinfettforbranning.se

Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre www.maxadinfettforbranning.se 1 "Hur du blir av med ditt SOCKERSUG på 12 veckor eller mindre" Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk

Läs mer

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram

Hur mycket tillsatt socker innehåller dessa livsmedel? Väg upp sockermängden för jämförelse. 2 dl söta flingor, olika sorter gram 33 cl läsk gram 6 Problemet med socker Socker är en typ av kolhydrat och den används som energi i vår kropp. Som kolhydrat betraktad är socker varken bättre eller sämre än någon annan. Det är helt enkelt högoktanigt bränsle.

Läs mer

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation

Jag en individuell idrottare. 4. Samla energi för bättre prestation 4. Samla energi för bättre prestation Det är samspelet mellan träning, vila, mat och dryck som gör att du får tillräcklig energi för att prestera bättre. Glömmer du något av detta kan du aldrig prestera

Läs mer

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans

VILL DU. Svart eller vitt? Lägg till något bra! Humör MAT. Helhet. Vi blir vad vi äter! Energi i balans VILL DU ORKA MER BLI SNABBARE FÖREBYGGA SKADOR VARA SMART HELA MATCHEN Bra mat för pigg kropp stark hjärna hållbar hälsa?! Helhet Vikt Ork Attityd Kajsa Asp Jonson författare dietist och journalist Svart

Läs mer

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön

Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Lektion nr 5 Bra för mig bra för miljön Copyright ICA AB 2011. 5 om dan gör kroppen glad Intervjua kompisen, skolsköterskan, personalen i matsalen, vaktmästaren, en annan lärare, syskon, föräldrar, idrottstränare

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är very low calorie diet/low calorie diet? Krymper magsäcken under pulverdieten? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och VLCD/LCD? Spelar det någon

Läs mer

Modedieter & Matglädje. Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet

Modedieter & Matglädje. Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet Modedieter & Matglädje Anna Vrede Dietistprogrammet Umeå Universitet Matglad http://blogg.vk.se/matglad Bra Mat Hälsa 2020 http://blogg.halsa2020.se/bra_mat Idag ska vi prata om: Kroppsideal och övervikt

Läs mer

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A.

Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Prov: Möte i korridor, Medicin Svar elev A. Uppgift 1. Vad gör du och hur bemöter du kvinnan? Svar. Jag går framtill henne och säger att jag är undersköterska och säger mitt namn, och frågar vad det är,

Läs mer

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV

AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV AKTIVA TIPS OCH GODA RECEPT FÖR ETT FRISKARE LIV Hej! Mat och fysisk aktivitet är båda viktiga ingredienser för ett hälsosamt liv som senior! Med den här broschyren vill vi ge dig inspiration till att

Läs mer

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling

Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Överviktsenheten-MM5 / Dietisterna i ÖLL Vanliga frågor och svar vid pulverbehandling Vad är low calorie diet/ very low calorie diet? Vad är skillnaden mellan måltidsersättningar och LCD/VLCD? Spelar det

Läs mer

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt)

Nutrilett kostplan. Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Nutrilett kostplan Frukost Mellanmål Lunch Middag Kvällsmål Extramål (valfritt) Dag 1 Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Nutrilett shake Dag 2 Nutrilett shake

Läs mer

Motivation till hälsa

Motivation till hälsa Motivation till hälsa En kurs om hur man ska förändra och förbättra sin livsstil och behålla den livet ut. Resultat från hälsoenkät 9 Anita Engström Livsstilspedagog www.kiruna.fhsk.se MOTIVATION TILL

Läs mer

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls.

- 1 - 3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv av Seif Fendukly 2012. Alla rättigheter förbehålls. - 1 - - 2-3 Ovanliga Tips till ett Smalare Liv Av Seif Fendukly Användarvillkor I den här guiden presenterar författaren information om muskler, fysiologi och kostråd. All information presenteras enbart

Läs mer

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an

Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Mejladress: Mobilnr: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta

Läs mer

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper:

Kostutbildning. Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kostutbildning Vad är kost? Kost är energi som vi får i oss när vi äter. Det finns huvudsakligen 4 grupper: Kolhydrater Protein Fett Vitaminer & mineraler Kolhydrater ger kroppen energi och gör att du

Läs mer

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström

Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du har bara en kropp - ta hand om den! av Elin Häggström Du är värdefull! Det är viktigt att få höra att man är värdefull och att man är duktig på något. Så kom ihåg, beröm dina kompisar och personer i

Läs mer

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN

HÄLSA P Å SKOLAN HÄLSA PÅ SKOLAN Lågstadiet INLEDNING Materialet Hälsa på skolan är framtaget av Aktiv Skola och har som syfte att främja den goda hälsan. Men vad är hälsa? De flesta skulle nog säga att må bra och att vara frisk är att

Läs mer

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga

ATT KÖPA. Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt. Blodsockervärde. Frukost Insulindos och anmärkningar. Datum. En guide för unga ATT KÖPA Smör Bröd Ägg juice Mjöl Frukt Blodsockervärde n Datum 20/8 En guide för unga Frukost före efter Lunch före efter Middag före efter Kväll 6.8 9.9 7.3 12.1 7.5 13.8 13.5 Natt - Insulindos och anmärkningar

Läs mer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer

Mat vid cancer. Lära sig leva med cancer Mat vid cancer Mat vid cancer Varför ska man äta? Varför går man ner i vikt vid sjukdom? Hur ska man äta vid ofrivillig viktnedgång? Varför det är viktigt att äta Vad gör man vid minskad aptit? Mat vid

Läs mer

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen.

En arbetsbok om. Kost. Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen. En arbetsbok om Kost Ett kursmaterial i serien Ett självständigt liv (ESL). ESL- kost är ett tillägg till manualen Steg för Steg ESL 2019 Författare: Sophia Elgemark, Maja Svensson och Dag Andersson Inledning

Läs mer

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13

Teori Kost och Kondition. År 6 ht -13 Teori Kost och Kondition År 6 ht -13 KOST OCH KONDITION l Din kropp behöver regelbundet mat för att du ska må bra och orka med skola, fritids och eftermiddagsaktiviteter. Om du äter tre huvudmål per dag

Läs mer

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se

o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Vill du veta mer o m m at och m otion? www.primarvardenskane.se Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som

Läs mer

Tio steg till goda matvanor

Tio steg till goda matvanor Tio steg till goda matvanor Intresset för mat och hälsa har aldrig varit större. Samtidigt har trenderna och myterna om mat i massmedia aldrig varit fler. I den här broschyren ges du goda råd om bra matvanor

Läs mer

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna.

För barn över ett år gäller i stort sett samma kostråd som för vuxna. Barn och mat Föräldrar har två viktiga uppgifter när det gäller sina barns mat. Den första är att se till att barnen får bra och näringsriktig mat, så att de kan växa och utvecklas optimalt. Den andra

Läs mer

Mat och ha lsa. Under dessa veckor kommer vi att arbeta lite extra med följande syften ur LGR 11:

Mat och ha lsa. Under dessa veckor kommer vi att arbeta lite extra med följande syften ur LGR 11: Hem- och konsumentkunskap åk 8 Hortlax skola Mat och ha lsa De närmaste veckorna kommer det övergripande temat på hem- och konsumentkunskapen att handla om Mat och hälsa. Du kommer att få lära dig mer

Läs mer

Vill du inte fylla i formulär och kostdagbok på internet använder du istället pappersformuläret

Vill du inte fylla i formulär och kostdagbok på internet använder du istället pappersformuläret 1 Vill du inte fylla i formulär och kostdagbok på internet använder du istället pappersformuläret i boxen. Grattis till ditt inköp av Dietistboxen! Hoppas att vi kan hjälpa dig till en hälsosammare vardag.

Läs mer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer

Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Jimmy Pettersson Vad och vad ska man inte äta? Makronäringsämnen: Protein, Kolhydrater och Fett. Mikronäringsämnen: Vitaminer och Mineraler Vatten och Fibrer Viktkorrigerings problem Idrottare och Nutritions

Läs mer

Kostråd energirik kost

Kostråd energirik kost Kostråd energirik kost Att genomgå en operation innebär att du utsätter kroppen för fysisk påfrestning och därför behöver kroppen extra näring och energi, det vill säga mat och dryck, för att orka. Mat

Läs mer

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar

Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna, äta och vila. För dig som är ung och idrottar Träna Äta Vila Om du inte äter och vilar så ökar risken för Skador Sjukdomar Trötthet Maten blir till energi. Mat Mycket träning = mycket mat! Bensin

Läs mer

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten.

Formulär för BARN 10-12 år. Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. A B I S Formulär för BARN 10-12 år Det är så klart helt frivilligt att vara med. Om du inte vill svara på frågorna så kan du lämna tillbaka enkäten. Om du svarar på frågorna får du hoppa över de frågor

Läs mer

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan.

Hälsa, mat och rörelse för våra små. Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 2009 06 29 Hälsa, mat och rörelse för våra små Material till stöd för personal vid samtal med föräldrar till barn i förskolan. 1 En hälsofrämjande förskola Det friska är i fokus. Arbetet utgår från att

Läs mer

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett)

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) 1 3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning

Läs mer

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an

Namn: Klass: Datum: Frågor till dig som går i 4:an Namn: Klass: Datum: Min hälsa Frågor till dig som går i 4:an Hej! I det här häftet finns frågor som förberedelse inför det hälsosamtal du kommer att ha med din skolsköterska. De flesta frågorna handlar

Läs mer

Susanne Ekelund, Svalöv. Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!!

Susanne Ekelund, Svalöv. Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!! Susanne Ekelund, Svalöv Energin gick i taket och sötsuget försvann!! Totalt: minus 9 kg på 2,5 mån!! Jag har alltid tränat mycket och ätit mycket, framförallt något gott på kvällarna. Då jag slutade träna

Läs mer

a. Diethysteri: LCHF, stenåldersdieten, 5:2 dieten, eller...? a. Diethysteri: LCHF, stenåldersdieten, 5:2, eller...?

a. Diethysteri: LCHF, stenåldersdieten, 5:2 dieten, eller...? a. Diethysteri: LCHF, stenåldersdieten, 5:2, eller...? Nyhetsbrev, december 2013. Hej! Låt dig inte hajpas av alla nya dieter! De kommer och går, men näringsläran består. Tänk på att äta näringsriktigt istället, så att du är frisk även om några år! Här får

Läs mer

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31

Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Min Hälsorapport Namn: Anders Andersson Datum: 2013-03-31 Grupp: Kroppsfett Andel kroppsfett: 19,8 % Din kroppsfettprocent är 19,8 % och faller inom intervallet Acceptabelt. En hälsosam nivå för en 39-årig

Läs mer

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com

Hälsotest. Namn: E-mail: Telefon: Datum: www.inspirilla.com / www.nillaskitchen.com 1 Hälsotest Namn: E-mail: Telefon: Datum: 2 Bakgrundsdata 1 Kön q Man q Kvinna 2 Hur gammal är du? q 56 år eller äldre q 46 55 år q 36 45 år q 26 35 år q 25 år eller yngre 3a Vilket är Ditt civilstånd?

Läs mer

Enkla tips för att ditt barn ska må bra.

Enkla tips för att ditt barn ska må bra. Enkla tips för att ditt barn ska må bra. 1177.se/Vastmanland Fr u k t & bär Gr ön s ak Po t a t Köt t, fisk &ä gg er &o r st i s & ro t fruk te, fl Mj ölk Brö d in g,g or ry n, pa sta & ri s M at fe tt

Läs mer

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever:

LEKTIONSTIPS. Lektionstips 3:4. Under denna lektion får dina elever: Lektionen är skriven av Theres Farcher lärare i svenska och svenska som andraspråk. Hon har kopplat lektionen till Svenska Direkt 7 grundbok och studiebok. Svenska Direkt är skriven av Cecilia Peña, Lisa

Läs mer

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER

TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER TOPP 10 HÄLSOSAMMA FRUKTER ebuzzdaily 30 September, 2014 at 21:21 1207 Frukt har alltid klassats som något hälsosamt och nyttigt, och man lägger gärna ihop frukt och grönsaker till fruktogrönt, till ett

Läs mer

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa

Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivarens 36 tips för bättre hälsa Hälsorådgivaren - Bättre hälsa genom nya val Disclaimer De råd och tips som finns i denna publikation är till för att användas under eget ansvar. Om du idag har

Läs mer

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT

EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT EN LITEN SKRIFT FÖR DIG SOM VILL ATT DITT BARN SKA GÅ LÅNGT VILL DU ATT DINA BARN SKA GÅ LÅNGT? LÄS DÅ DET HÄR. Det är med resvanor precis som med matvanor, de grundläggs i tidig ålder. Både de goda och

Läs mer

Uppföljning rörelseglada barn

Uppföljning rörelseglada barn Bilaga 3 Uppföljning rörelseglada barn Pilotprojekt i Ystads Barn och Elevhälsa 7-8 Backaskolan, Blekeskolan, Köpingebro skola och Östraskolan Ystad kommun Kultur och utbildning Barn och Elevhälsan Kerstin

Läs mer

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr

Leg dietist Evelina Dahl. Dietistkonsult Norr Leg dietist Evelina Dahl Dietistkonsult Norr Medellivslängden i Sverige har ökat med cirka 25 år de senaste 100 åren Andelen äldre är högre + bättre hälsa Unga 18-30 år äter betydligt sämre än äldre mindre

Läs mer

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening.

Använd häftet som stöd för att utbilda och utveckla idrottarna i din förening. Skapa utbildning i världsklass! Idrottsrörelsen har drygt 3 miljoner medlemmar i Sverige och är landets största och kanske viktigaste folkrörelse. Idrottens vision är: Svensk idrott världens bästa! Visionen

Läs mer

Ladda för fotboll i Södertälje FK

Ladda för fotboll i Södertälje FK Ladda för fotboll i Södertälje FK Guiden till hur DU ökar din prestationsförmåga genom att ge kroppen rätt energi - 1 - Innehåll Inledning sid 2 Frukost - det viktiga målet sid 3 Vilken frukosttyp är du?

Läs mer

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA

DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA DINA LEVNADSVANOR DU KAN GÖRA MYCKET FÖR ATT PÅVERKA DIN HÄLSA FYSISK AKTIVITET Fysiskt aktiva individer löper lägre risk att drabbas av bland annat benskörhet, blodpropp, fetma och psykisk ohälsa. Källa:

Läs mer

Det dolda sockret Lärarhandledning

Det dolda sockret Lärarhandledning Det dolda sockret Vision: Ambitionen med Medix filmer är att fler elever ska uppfylla en större del av målen för årskursen. Alla elever har olika inlärningsstilar. Genom att tillhandahålla olika sorters

Läs mer

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult

Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Bra mat ger bra prestationer! Lotta Peltoarvo Kostrådgivare beteendevetare strategisk hälsokonsult Att äta för f r prestation Kroppen är r ditt verktyg och viktigaste instrument för f r att bli bra. Mat

Läs mer

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION

IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION IFK NORRKÖPING UNGDOM KOST OCH PRESTATION ANSVARSOMRÅDEN FÖR ATT UTVECKLAS OCH BLI EN BÄTTRE FOTBOLLSSPELARE Faktorer som du kan påverka -Träning -Kost -Sömn -Vila - Skola Faktorer som du inte kan påverka

Läs mer

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works

Nu lanseras ShapeWorks. AIMG - Oberoende Distributör för Shape Works Nu lanseras ShapeWorks Dagordning Fetma Övervikt Fetma Övervikt ShapeWorks filosofi ShapeWorks system ShapeWorks process Affärstips Övervikt Fetma Övervikt Fetma Fetman ökar I de flesta EU-länder är mer

Läs mer

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013

Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 Utvärdering av föräldrakurs hösten 2013 - Har du verktyg för att bemöta din oroliga och nedstämda tonåring? Föräldrakursen oro/nedstämdhet är ett samarbete mellan Råd & stöd, Gamla Uppsala familjeenhet

Läs mer

5. Skriv några meningar om hur sömnen påverkar din hälsa.

5. Skriv några meningar om hur sömnen påverkar din hälsa. Frågor till texten 1. Nämn tre saker för att få en bättre dygnsrytm 2. Nämn två fördelar med att träna regelbundet 3. Berätta om hur kolhydrater, protein och fett fungerar 4. Tycker du att du får den vila

Läs mer

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule)

2. I vilken enhet(er) mäter man energi i mat? Kcal- Kilokalorier (KJ- kilojoule) Instuderingsfrågor inför provet åk 8 ht -16 Kost och hälsa S 15-20 1. Vad behöver din kropp energi till? För att alla funktioner i kroppen ska fungera, t ex andas, hjärtslag, tänka, hormonproduktion, matspjälkning,

Läs mer

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.!

assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning.! assisco HälsoCamp 5-6 mars 2016 Följ med oss upp till Ånnaboda för en helg fylld med mental och fysisk träning. Vi välkomnar människor som vill göra ett avstamp mot ett friskare och liv oavsett om det

Läs mer

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00

Hur gör du? Balans Mat Rörelse. Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Balans Mat Rörelse Örebro kommun Vård- och omsorgsförvaltningen Förebyggande området orebro.se 019-21 10 00 Hur gör du? Det är bara du själv som kan göra förändringar i ditt liv. Förändringar

Läs mer

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg

VI SOM INTE BANTAR. En guide till ett friskare liv. En bok av Åsa & Rolf Norberg VI SOM INTE BANTAR En guide till ett friskare liv En bok av Åsa & Rolf Norberg Vi som inte bantar Copyright 2012, Åsa och Rolf Norberg Ansvarig utgivare: iteecoach AB Framställt på vulkan.se ISBN: 978-91-637-2230-1

Läs mer

Tack och lov finns det en enkel lösning på just den delen av problemet. Stäng av datorn och mobilen. Låt inte mobilen stå på ljudlös, då kommer

Tack och lov finns det en enkel lösning på just den delen av problemet. Stäng av datorn och mobilen. Låt inte mobilen stå på ljudlös, då kommer Att mobilanvändandet går att koppla till sömnstörningar visar även en undersökning gjord i Bamberg. 7 Samma sak visade sig även i den undersökningen när försökspersonerna utsattes för en tusendel av det

Läs mer

Tema: 24-timmarsdygnet

Tema: 24-timmarsdygnet Tema: Om våra barn mår bra, rör på sig, har goda mat- och sömnvanor, har de goda förutsättningar att utvecklas på ett positivt sätt och trivas med sig själva. Chansen är även stor att de fortsätter ha

Läs mer

En samling övningar för att komma igång med samtal

En samling övningar för att komma igång med samtal En samling övningar för att komma igång med samtal Sammanställda av Karin Sjögren, Göteborg, 2010 Övning 1 Spegling - Enkel: säga samma sak tillbaka 2 personer en berättar och en speglar - Jag har en röd

Läs mer

Testa dina vanor Hälsotest

Testa dina vanor Hälsotest Testa dina vanor Hälsotest Sömn Testa dina vanor - Hälsotest - Sömn Det här formuläret är ett test för sömnvanor. Finns det utrymme till förbättring eller är vanan tillräckligt hälsosam? I testet ges även

Läs mer

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21

Pass 4 av 7 Kundrelationer mm. Du behöver: Anteckningsmaterial Din manual. Utskrift av bilderna till detta pass. wctele1av6 2013-05-21 Välkommen! Ta fram papper och penna, stäng dörrar, TV och annat som kan störa, det blir mycket information på kort tid. -18år i Sverige - 33 år i världen och detta är bara början! 1 Utbildningen är fördelad

Läs mer

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt?

Hälsan tiger still? Vill du äta hälsosamt? Mat och motion Hälsan tiger still? När vi mår bra har vi sällan anledning att klaga. Först när vi börjar känna oss lite risiga funderar vi över vad som är dåligt för oss. Kanske ska vi ibland vända på

Läs mer

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa

Dina levnadsvanor. Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Dina levnadsvanor Du kan göra mycket för att påverka din hälsa Hur du mår och hur du upplever din hälsa påverkas av många faktorer. Framför allt är dina levnadsvanor viktiga, det gäller bland annat mat,

Läs mer

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se

Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 www.finspang.se Om matens vikt för god häls Yvonne Wengström Leg. Dietist 2015 Behov Med åldern minskar vikten och längden Med åldern minskar också muskelmassa. För friska äldre minskar energibehovet med åldern. Vid sjukdom

Läs mer

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV

Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Hälsa HÄLSA INDIVIDPERSPEKTIV Fysisk hälsa Den fysiska hälsan är hur våra kroppar mår Den fysiska hälsan är till exempel sjukdom Fysisk hälsa kan även vara kosten vi får i oss. Kosten har en stor inverkan

Läs mer

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning:

Allmän näringslära 6/29/2014. Olika energikällor gör olika jobb. Vad som påverkar vilken energikälla som används under tävling och träning: 2014-06-16 Sabina Bäck 1 Näringslära = den totala processen av intag, matsmältning, upptag, ämnesomsättning av maten samt det påföljande upptaget av näringsämnena i vävnaden. Näringsämnen delas in i: Makronäringsämnen

Läs mer

www.maxadinfettforbranning.se

www.maxadinfettforbranning.se 1 Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning eller som en ersättning för medicinsk rådgivning.

Läs mer

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett)

3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) 1 3 livsmedel du kan äta sent (och som förbränner fett) Copyright www.maxadinfettforbranning.se LEGAL DISCLAIMER Den information som presenteras i denna rapport är på intet sätt avsedd som medicinsk rådgivning

Läs mer

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar.

Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna, äta och vila. Kostens roll för idrottande ungdomar. Träna Äta Vila Så här påverkas du av träning; Musklerna Nervsystemet Immunförsvaret Det är återhämtningen som gör dig bättre!. Få ut det mesta

Läs mer

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap }

STRESS ÄR ETT VAL! { ledarskap } { ledarskap } STRESS ÄR ETT VAL! SLUTA SÄTTA PLÅSTER PÅ DINA SYMPTOM NÄR DU ÄR STRESSAD. LÖS PROBLEMEN VID KÄLLAN ISTÄLLET OCH FUNDERA ÖVER VILKA VAL DU GÖR SOM CHEF. E n undersökning visar att 70 procent

Läs mer

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com

Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17% Vatten:

Läs mer

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com.

Matglädje! Människans byggstenar. Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com. Matglädje! Anna Rutgersson Fil. Mag. Idrottsvetenskap Göteborgs universitet anna.rutgersson@gmail.com Människans byggstenar Män F Mineralämnen: ca 5% Kolhydrater: ca 1% Fetter: ca 15% Proteiner: ca 17%

Läs mer

Arbetslös men inte värdelös

Arbetslös men inte värdelös Nina Jansdotter & Beate Möller Arbetslös men inte värdelös Så behåller du din självkänsla som arbetssökande Karavan förlag Box 1206 221 05 Lund info@karavanforlag.se www.karavanforlag.se Karavan förlag

Läs mer

Dina levnadsvanor din hälsa

Dina levnadsvanor din hälsa Dina levnadsvanor din hälsa Må bättre i vardagen Prata levnadsvanor med din vårdgivare Fysisk aktivitet, matvanor, rökning/snusning och alkoholvanor. Vi har verktygen - du gör jobbet. Vi coachar dig mot

Läs mer

Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri!

Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri! Vad Varje Cancerpatient Behöver Veta. Genom Guds nåd lever jag och är cancerfri! Hej, det här är Chris från Chris Beat Cancer. I dag har jag ett väldigt speciellt videoklipp till er. Jag blir ofta kontaktad

Läs mer

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil.

Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. Intervjuer Ålder och hur långt har du till vår anläggning (från hem/jobb)? 1. 20 år. Ca 10 min med bil. 2. 52 år. 10 min med bil. Från jobbet är det väl fem min med bil. 3. 21 år. 5 min med bil. 4. 51

Läs mer

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang

Rosies nya liv efter 50. Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Intervju med Rose-Marie Klang Rosies nya liv efter 50 Cecilia Bergh i Intervju med Rose-Marie Klang Rosie: - Jag heter Rosie, jag är 52 år och utbildad dietist. Cecilia: - Vad har

Läs mer

Elin, Alvin och vuxenlivet

Elin, Alvin och vuxenlivet Elin, Alvin och vuxenlivet Arbetsblad Det här är Katja, 17 år. Hon hinner nästan aldrig äta frukost innan hon skyndar iväg till skolan. I skolan blir hon trött redan efter första lektionen och för att

Läs mer