6. Gallring. Innehållsförteckning ARKIVHANDBOK Landstingsarkivet

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "6. Gallring. Innehållsförteckning ARKIVHANDBOK 2010-04-30. Landstingsarkivet"

Transkript

1 ARKIVHANDBOK Landstingsarkivet 6. Gallring Innehållsförteckning Gallring Gallra, rensa och gallringsfrist... 2 Rensning... 2 Gallring av allmänna handlingar... 3 Gallring vid överföring till annan databärare... 3 Gallring av system... 4 Gallring av logglistor... 4 Gallringsfrist... 4 Gallringsutredning... 5 Bevarande- och gallringsplanens utformning... 5 Exempel på hur en bevarande- och gallringsplan kan se ut:... 6 Beslutsprocessen... 6 Sammanfattning av samrådsprocessen med Landstingsarkivet... 7 Verkställande av gallringsbeslut... 7 Lagstadgad gallring... 8 Förstöring av patientjournaler... 8

2 ARKIVHANDBOK 2 (8) 6. Gallring I dagens samhälle produceras mängder av information och handlingar på olika typer av media, inte minst inom offentlig verksamhet. Grundregeln för allmänna handlingar är att de ska bevaras men att bevara alla dessa handlingar för all framtid är varken ekonomiskt, utrymmes- eller minnesmässigt försvarbart. Därför finns i arkivlagen möjligheten att gallra en del av dessa handlingar. En genomtänkt gallring sparar utrymme och begränsar arkivens tillväxt, oavsett om det är papper eller elektroniska handlingar, samtidigt som den lyfter fram viktig information ur en annars svårgenomtränglig mängd av handlingar. Handlingar inom offentlig verksamhet som är allmänna handlingar (kapitel 2 Offentlighet och sekretess: Allmänna handlingar) får endast gallras med stöd av lag och efter beslut av arkivmyndighet. Inom Stockholms läns landsting är beslutanderätten om gallring delegerad till Landstingsarkivet genom Dokument- och arkivreglementet. Landstingsarkivet kan efter samråd med verksamheter inom Stockholms läns landsting fatta beslut om gallring av sådana allmänna handlingar som förekommer inom flera verksamheter. Resultatet blir de generella bevarande- och gallringsplaner som kan tillämpas av hela Stockholms läns landsting. Beslut om gallring av handlingar inom en viss verksamhet fattas av ansvarig nämnd/styrelse efter samråd med Landstingsarkivet. En enskild person som till exempel en läkare, cheföverläkare eller motsvarande tjänsteman får inte fatta beslut om gallring. Gallra, rensa och gallringsfrist Ibland råder förvirring gällande begrepp som gallring och rensning. Därför kommer här nedan att klargöras vad som menas med termerna i arkivsammanhang. Rensning Alla handlingar som finns inom offentlig verksamhet är inte allmänna och kan då rensas vid behov. Varje handläggare är ansvarig för att avgöra vilka handlingar som kan rensas och vilka som är allmänna handlingar i enlighet med de regler som finns och oavsett vilket medium handlingen finns på. Exempel på handlingar som inte räknas som allmänna, och som därmed kan rensas, är: övertaliga kopior och dubbletter. utkast, kladdar och andra förstadier till en definitivt utformad handling, det vill säga mellanprodukter.

3 ARKIVHANDBOK 3 (8) handlingar som tillkommit bara för ett ärendes föredragning eller beredning så kallade minnesanteckningar. Kriterier för sådana minnesanteckningar som inte är allmänna handlingar är att de har tillkommit hos myndigheten, tillhör ett ärende och används enbart som hjälpmedel utan att tillföra ärendet sakuppgift. brev, telegram eller annan sådan handling som upprättats eller inkommit endast för befordran av meddelande. handlingar som ingår i myndighets bibliotek. Hit räknas även tillgång till Internet och sådana databaser som myndigheten har tillgång till via avtal med enskild. Eftersom begreppet handling är mediaoberoende är även rensningen av handlingar teknikneutral och ska tillämpas på till exempel elektroniska handlingar. Gallring av allmänna handlingar Med gallring i offentlig verksamhet menas en avsiktlig och kontrollerad förstöring av myndighetens allmänna handlingar. Gallringen är ett undantag från offentlighetsprincipen i grundlagen, som säger att myndigheten är skyldig att bevara allmänna handlingar så att allmänheten kan ta del av dem. Att gallra innebär alltså alltid att information förstörs. Det som ska bevaras för all framtid är ett urval av den viktigaste informationen, den mindre viktiga informationen kan gallras. Eftersom begreppet allmän handling är mediaoberoende är även reglerna om gallring av allmänna handlingar teknikneutrala och skall tillämpas på till exempel elektroniska handlingar Arkivlagen reglerar gallringen och slår fast att allmänna handlingar får gallras såvida handlingarna inte: är viktiga för allmänhetens rätt till insyn. är av värde för förvaltningen. har rättslig betydelse. behövs för den framtida forskningen. Gallring vid överföring till annan databärare Till gallring räknas även förstöring av allmänna handlingar/information i samband med överföring till annat medium, om överföringen medför någon form av informationsförlust. Med informationsförlust menas bland annat: förlust av möjliga informationssammanställningar. förlust av sökmöjligheter. förlust av möjligheter att fastställa informationens autenticitet. För att få förstöra allmänna handlingar i samband med överföring till annat medium krävs alltid ett särskilt gallringsbeslut. Exempel på sådan gallring är:

4 ARKIVHANDBOK 4 (8) att överföra pappershandlingar till mikrofilm eller elektroniskt medium. att överföra digital information från server till papper eller mikrofilm. En sådan överföring begränsar sökmöjligheterna i materialet och orsakar förlust av olika informationssammanställningar vilket likställs med gallring. Överföring av elektroniska handlingar till en annan digital databärare till exempel en annan server, kan innebära gallring om handlingarna i ursprungssystemet sedan förstörs. Även byte av teknisk utrustning kan i vissa fall innebära gallring. Myndigheten måste därför samråda med Landstingsarkivet vid byte av system och/eller i samband med strategiplaneringen för långtidslagring av elektroniska upptagningar. Gallring av system Vid beslut om att sluta använda ett system skall en framställan om gallring av systemet ställas till Landstingsarkivet. I framställan skall framgå hur man avser hantera informationen som finns i systemet (t ex migrering till nytt system eller arkivering i landstingsarkivets e-arkiv). En systembeskrivning enligt råd nr 3 skall bifogas framställan. Observera att informationen som ligger kvar i systemet måste ha ett eget gallringsbeslut även om samma information kopierats över till ett nytt system eller till e- arkivet! Om gallringen av systemet inte innebär några påtagliga förluster av information ger landstingsarkivet sitt bifall till att gallra såväl informationen i systemet som själva systemet. Gallring av logglistor Vid arkivering av information ur system skall även de tillhörande logglistorna arkiveras. Om logglistan bedöms vara av den typen att den kan gallras är det viktigt att gallringsbeslut finns och tillställs Landstingsarkivet så att gallringen kan verkställas då gallringsfristen löper ut. Gallringsfrist Gallringsfrist kallas den tid som ska ha förflutit från det att handlingen är färdig (upprättad, inkommen, avslutad, slutanteckning är gjord) tills det att den får gallras. Det vanligaste är att det rör sig om ett antal år, till exempel tio år. Då ska det ha gått tio år efter det året handlingen ansågs färdig till dess att man kan gallra den. Till exempel kan en sjukgymnastjournal där sista anteckningen är gjord gallras med tio års gallringsfrist och det innebär att den kan förstöras, det vill säga gallras Det förekommer även att handlingar kan gallras vid inaktualitet. Det betyder att den har mycket kort gallringsfrist, kanske bara några månader, men att verksamheten själv bestämmer exakt hur länge den är aktuell och behövs i verksamheten. När den sedan betraktas som inaktuell av verksamheten kan den gallras.

5 ARKIVHANDBOK 5 (8) Gallringsutredning Eftersom myndigheter egentligen är skyldiga att bevara allmänna handlingar och gallring ska utgöra undantag så ska myndigheterna verkställa gallring med största omsorg och försiktighet. Ett beslut om gallring måste föregås av en noggrann utredning, där följande frågor bör besvaras: Vilken information ges i handlingarna/informationen? Vad används handlingarna/informationen till? Hur kommer andra handlingar/annan information att påverkas om denna typ av handlingar gallras? Finns informationen någon annanstans och i vilken form? Vilka lagar och regler finns för handlingarna/informationen? Finns det rättsliga behov av handlingarna/informationen, kan de ha betydelse för revision eller preskription? Vilka behov har verksamheten av handlingarna/informationen, både på kort och på lång sikt? Kan handlingarna/informationen ha historiskt eller forskningsmässigt värde? Hur enkelt kan handlingarna/informationen sorteras ut vid gallring? Kan handlingarna/informationen gallras om informationen förs över till annan bärare? Idag gör man oftast gallringsutredningar som omfattar både handlingar/information som kan gallras och handlingar/information som ska bevaras för att göra det så tydligt som möjligt för verksamheten. Slutresultatet av utredningen, det vill säga redovisningen av handlingar/information och förslag till bevarande eller gallringfrister (se exempel nedan), kallas bevarande- och gallringsplan. Man kan även göra en gallringsutredning som resulterar i ett gallringsbeslut där man enbart räknar upp de handlingar/den information som ska gallras och deras/dess gallringsfrist. Bevarande- och gallringsplanens utformning Handlingarna/informationen som föreslås till gallring/bevarande ska redovisas i någon form av logisk ordning, förslagsvis alfabetiskt. Är det en omfattande plan kan det vara bra att även dela upp den per avdelning eller per process. Mycket av den verksamhet som bedrivs inom modern förvaltning genomförs som processer och det kan vara enklare att följa en process för att vara säker på att fånga upp alla typer av handlingar/information än att knyta dem till en viss avdelning. Uppräkningen av handlingarna/informationen kan föregås av en kort inledning där man talar om:

6 ARKIVHANDBOK 6 (8) vilken verksamhet planen gäller för. om man har använt sig av några av de generella gallrings- och bevarandeplaner som finns inom Stockholms läns landsting och i så fall vilka. tidsperiod som planen omfattar. om den ersätter någon tidigare plan. förklaring till termer och begrepp i planen. rekommendation om att rensa ut kopior och arbetsmaterial, det vill säga sådant som inte är allmänna handlingar och som inte tillför ärenden sakuppgift. eventuella föreskrifter man bör beakta när informationen produceras (skrivmaterial, filformat med mera). Exempel på hur en bevarande- och gallringsplan kan se ut Kolumnen Handlingstyp: Kolumnen Gallringsfrist: Kolumnen Anmärkning: Här anges vad handlingen/informationen heter och det ska vara den benämning som verksamheten använder för att alla ska förstå planen. Beslut Här anges om handlingen/informationen ska bevaras eller det antal år som ska gå innan handlingen/informationen kan gallras. BEVARAS Kortfattad beskrivning av handlingen/informationen om det behövs eller för att ge någon förtydligande upplysning, till exempel alternativ benämning. Fotografier BEVARAS För format godkända för långtidslagring se Landstingsarkivets råd nr 6 Intyg av tillfällig betydelse Läkarvårdskvitton 3 år 2 år Beslutsprocessen För att få en/ett så bra och heltäckande bevarande- och gallringsplan/ gallringsbeslut som möjligt är det viktigt att den/det går ut på internremiss inom den egna verksamheten. När remissförfarandet är klart ska bevarande- och gallringsplanen/gallringsbeslutet skickas till Landstingsarkivet för samråd. Verksamheten som gjort utredningen skriver en gallringsframställan till Landstingsarkivet. Den bör innehålla: Ärendet: Verksamheten har en bevarande- och gallringsplan eller ett gallringsbeslut som de önskar samråda med Landstingsarkivet om.

7 ARKIVHANDBOK 7 (8) Bakgrundsbeskrivning: Varifrån kommer initiativet till utredningen. Motivering till förslaget och bedömning av handlingarnas/informationens värde för den egna förvaltningen, för allmänhetens insynsrätt, rättsäkerheten och för forskningen. Här kan finnas anledning att redogöra för hur man tänkt vid vissa gallringsfrister. Omfattning och tidsperiod: Ska bevarande- och gallringsplanen/gallringsbeslutet gälla från det datum då det beslutas eller retroaktivt och i så fall hur långt tillbaka. Ersätter planen/beslutet något tidigare? Skulle det röra sig om enstaka handlingsslag/typer av information går det bra att räkna upp dem men är det flera olika är det en fördel att göra ett separat dokument som man bifogar. Förslag till beslut: Att den egna nämnden/styrelsen beslutar att godkänna bevarandeoch gallringsplanen/gallringsbeslutet efter samråd med Landstingsarkivet. Det kan hända att Landstingsarkivet har synpunkter på planen/beslutet eller behöver komplettera med några frågor. Även justeringar kan behöva göras innan ett skriftligt tillstyrkande skickas till verksamheten. Den slutgiltiga versionen av bevarande- och gallringsplanen/gallringsbeslutet antas sedan av ansvarig nämnd/styrelse inom den verksamhet som den rör. Därefter är det mycket viktigt att informationen sprids inom den egna verksamheten så alla berörda får kännedom om den. Kopia på beslutet ska skickas till Landstingsarkivet för kännedom. Sammanfattning av samrådsprocessen med Landstingsarkivet Gallringsframställan skickas in av verksamheten Eventuella frågor och svar utbyts och justeringar görs Landstingsarkivet skickar ett skriftligt tillstyrkande Nämnden/styrelsen tar beslut En kopia av beslutet skickas till Landstingsarkivet Verkställande av gallringsbeslut I arkivbeskrivningen skall man hänvisa till de gallringsbeslut som myndigheten har och även de generella beslut som man gallrar efter, så att det i beskrivningen framgår var man kan söka uppgifter om vilka handlingar som har gallrats. När man gallrar handlingar som kan omfattas av sekretess måste de förstöras på ett korrekt sätt, till exempel genom tuggning eller bränning. Är materialet däremot fritt från känsliga uppgifter kan det gå till pappersåtervinning.

8 ARKIVHANDBOK 8 (8) Lagstadgad gallring Till skydd för den personliga integriteten finns förutom offentlighets- och sekretesslagstiftningen även registerlagstiftningen som stadgar att vissa handlingar/viss information av integritetsskäl ska förstöras efter en bestämd tid, ibland kallat etisk gallring. Observera att sådan gallring endast får ske om det föreskrivs i lag. Det är inte upp till enskild tjänsteman att avgöra vad som är etisk gallring. Uppgifter i digitala personregister är exempel på information som under vissa omständigheter måste förstöras. Datainspektionen har rätt att efter samråd med Riksarkivet besluta vid vilken tidpunkt känsliga uppgifter i personregister ska förstöras. Förstöring av patientjournaler Även patientdatalagen medger möjlighet till förstöring av enskilds journalhandlingar/journalinformation. Detta genom att lagen ger varje person som känner sig kränkt av vad som står i hans eller hennes patientjournal, rätt att hos Socialstyrelsen begära att få journalen helt eller delvis förstörd.

Bevara, rensa och gallra

Bevara, rensa och gallra Rutin Process: Arkivera/gallra Område: Administrativt stöd Giltig fr.o.m: 2017-05-08 Faktaägare: Caroline Svensson, Arkivansvarig Fastställd av: Anders Pettersson, Enhetschef Revisions nr: 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun RIKTLINJER ARKIV 1 (6) Kommunstyrelsen Riktlinjer för hantering av arkiv i Ånge kommun Fastställd: Kommunfullmäktige, 2018, 128, KS 18/319 Omfattar: Ånge kommunkoncern Dokumentägare/dokumentansvarig: Kommunstyrelsen

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN 1(7) ARKIVREGLEMENTE FÖR LUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige den 23 april 2015, 78 och ersätter tidigare arkivreglemente, fastställt den 29 februari 1996, 22 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Föreskrifter om arkivvården i Knivsta kommun

Föreskrifter om arkivvården i Knivsta kommun Föreskrifter om arkivvården i Knivsta kommun KS-2016/223 Fastställd av kommunfullmäktige 2016-05-25 93 Dokumentet ersätter dokumentet Arkivorganisation beslutat av kommunchefen 2008-12-17 1 Tillämpning

Läs mer

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun

Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Riktlinjer för hanteringen av arkiv i Tyresö kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-xx-xx xx Innehållsförteckning 1. Tillämpningsområde...3 2. Syfte...3 3. Vad är arkiv?...3 4. Arkivansvar...3 5. Redovisning

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av KF/KS kansli 2007:26 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 17 september 2007 (Utl 2007:102) (Ersätter Kfs 1995:50) Innehållsförteckning

Läs mer

Arkivreglemente. Landstinget Blekinge. Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9)

Arkivreglemente. Landstinget Blekinge. Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9) Arkivreglemente Landstinget Blekinge Arkivreglemente för Landstinget Blekinge 1(9) Innehållsförteckning Arkivreglemente för Landstinget Blekinge... 3 1 Tillämpningsområde... 3 2 Ansvar för arkivvården...

Läs mer

Arkivfrågor när en myndighet startar

Arkivfrågor när en myndighet startar Avdelningen för offentlig informationshantering Tillsynsenheten GENERELL RÅDGIVNING 1 (6) Arkivfrågor när en myndighet startar Planera för arkivfrågor när en myndighet bildas Reglerna som styr arkivområdet

Läs mer

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun

Arkivreglemente för Staffanstorps kommun FÖRFATTNING 1.4 [1] Antaget av kommunfullmäktige 126/14 2014-KS-124 Arkivreglemente för Staffanstorps kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1991:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna

Läs mer

Riktlinjer för informationshantering

Riktlinjer för informationshantering Styrdokument, riktlinjer Stöd & Process 2013-11-04 Ronja Krische 08-590 977 04 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2013:443 ronja.krische@upplandsvasby.se Riktlinjer för informationshantering Nivå: Kommungemensamt

Läs mer

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26

Förutsättningar för gallring efter skanning 1 (5) Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 Tillsynsavdelningen Datum Dnr RA 01-2011/1121 Håkan Lövblad 2011-10-26 1 (5) Förutsättningar för gallring efter skanning För att myndighet ska få gallra pappershandlingar efter skanning fordras det myndighetsspecifika

Läs mer

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet 1 (8) BESLUT 2014-11-06 Dnr SU FV 2.6.2-3133-14 Agneta Witte Åström Handläggare Tekniska avdelningen Regler om gallring av allmänna handlingar av tillfällig eller ringa betydelse vid Stockholms universitet

Läs mer

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun

Arkivreglemente för Arkivemölla kommun 1(6) 2018-01-01 Arkivreglemente för Arkivemölla kommun Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Arkivemölla kommun följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen; 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Arkivreglemente för Region Kronoberg

Arkivreglemente för Region Kronoberg Arkivreglemente för Region Kronoberg Diarienr: 15RK78 Handläggare: Caroline Svensson, Datum: 2015-01-16 Arkivreglemente för Region Kronoberg Fastställt av regionfullmäktige 2015-02-25 Ett utskrivet dokuments

Läs mer

Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv. Dokumenthantering i EU-projekt

Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv. Dokumenthantering i EU-projekt Universitetsledningens kansli Registratur och arkiv Dokumenthantering i EU-projekt Dokumenthantering i EU-projekt Vad vi ska prata om: Varför ska vi bevara Exempel på handlingar Diarieföring Gallring Arkivsäkerhet

Läs mer

Dnr KK15/773. Arkivreglemente för Nyköpings kommun

Dnr KK15/773. Arkivreglemente för Nyköpings kommun Dnr KK15/773 Arkivreglemente för Nyköpings kommun Antagen 2016 Dnr KK15/773 2/5 Mål och syfte med arkivreglementet Utöver de bestämmelser om arkiv som finns föreskrivna i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen

Läs mer

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING

KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING KOMMUNAL FÖRFATTNINGSSAMLING FÖR STOCKHOLM Utgiven av stadsledningskontoret 2015:27 Arkivregler för Stockholms stad Kommunfullmäktiges beslut den 14 december 2015 (Utl 2015:153) (Ersätter Kfs 2007:26)

Läs mer

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1

SOLLENTUNA FÖRFATTNINGSSAMLING 1 FÖRFATTNINGSSAMLING 1 ARKIVREGLEMENTE FÖR SOLLENTUNA KOMMUN Antaget av fullmäktige 2000-05-15, 52 Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård

Läs mer

Arkivreglemente för Kristianstads kommun

Arkivreglemente för Kristianstads kommun -1-2014 Arkivreglemente för Kristianstads kommun Antaget av kommunfullmäktige 2014-10-14 158 att gälla från 2014-11-01. Ersätter nr 452 Inledning Information behövs både i dag och i framtiden. Den ska

Läs mer

Arkivreglemente för Helsingborgs stad

Arkivreglemente för Helsingborgs stad DNR:738/2010 SID 1(5) Arkivreglemente för Helsingborgs stad Utöver bestämmelserna i arkivlagen (1990:782) gäller inom Helsingborgs stad följande regler meddelade med stöd av 16 arkivlagen. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR HÄRRYDA KOMMUN Gällande från den 26 februari 2018 Fastställt av kommunfullmäktige den 26 februari 2018, 31 Arkivreglemente för Härryda kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782)

Läs mer

Arkivföreskrifter för Kils kommun

Arkivföreskrifter för Kils kommun KOMMUNFULLMÄKTIGE BESLUT 2015-03-26, 56 Arkivföreskrifter för Kils kommun Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den

Läs mer

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente.

Varje myndighet är en egen arkivbildare och svarar för vården av sitt arkiv enligt arkivlagen och på det sätt som framgår av detta arkivreglemente. Arkivreglemente för Landstinget i Kalmar län Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den landstingskommunala arkivvården inom

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun

Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Sid 1 (6) Författningssamling Dnr 16KS82 Riktlinjer för hantering av arkiv i Gävle kommun Beslutad av kommunfullmäktige 2016-10-24 4 Inga ändringar har beslutats. Utöver de bestämmelser om arkiv som finns

Läs mer

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54.

Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Arkivreglemente för Linköpings kommun Fastställt av kommunfullmäktige den 26 mars 2013, 54. Till grund för den kommunala arkivvården i Linköpings kommun ligger, förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX

Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX REGLEMENTE Version 2017-10-20 Reglemente för hantering av arkiv i Norrtälje kommun antaget 2017-xx-xx av kommunfullmäktige dnr XXXX Detta dokument ersätter Arkivreglemente för Norrtälje kommun 1992-10-26,

Läs mer

Kommunens författningssamling

Kommunens författningssamling Kommunens författningssamling Arkivreglemente ÖFS 2010:1 Fastställd av Kommunfullmäktige 1991-12-16, 156 Historik: Kommunfullmäktige1995-12-11, 200, 2000-08-14, 69, 2006-11-27, 98, 2010-04-12, 51 (Dnr

Läs mer

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1

Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Österåkers kommuns författningssamling, ÖFS 2019:1 Reglemente för hantering av arkiv i Österåkers kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-10-22, KF 7:20 Dnr: KS 2018/0114 Ersätter författningssamling

Läs mer

Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning

Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning Riktlinje för arkiv- och informationsförvaltning Beslutsdatum 2018-12-13 Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunfullmäktige Dokumentägare Chef kommunkansli Diarienummer 2018/KS 0349 008 Giltighetstid

Läs mer

Arkivreglemente för Strängnäs kommun

Arkivreglemente för Strängnäs kommun Arkivreglemente för Förutom de i arkivlagen (SFS:1990:782) och arkivförordningen (1991:446) antagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom följande reglemente med stöd av

Läs mer

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige

Arkivreglemente. Antagen av kommunfullmäktige Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige 2011-10-31 Arkivreglemente 2011-09-12 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunfullmäktige och kommunens myndigheter. Med myndighet avses kommunstyrelsen

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN ARKIVREGLEMENTE FÖR SIGTUNA KOMMUN Antagen av kommunfullmäktige den 2018-05-24, 72 Södergatan 20, 195 85 Märsta Tel (vxl) 08-591 260 00 Fax 08-591 260 36 sigtuna.kommun@sigtuna.se www.sigtuna.se Dokumentnamn

Läs mer

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62.

Härnösands kommun. Så använder Du. e-post i. Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag. Antagna av kommunstyrelsen 2004-04-06, 62. Så använder Du e-post i Härnösands kommun Bestämmelser om e-post för kommunala förvaltningar och bolag Antagna av kommunstyrelsen 00-0-06, 6. Innehåll Sid. Regler för e-post som alla måste följa E-postadresser

Läs mer

Arkivreglemente för Götene kommun

Arkivreglemente för Götene kommun 1(6) Arkivreglemente för Götene kommun Upprättad: 2016-11-01 Antagen av kommunfullmäktige 2017-02-27, 18 Att gälla från och med 2017-04-01. Bilaga: Tillämpningsanvisningar till arkivreglemente för Götene

Läs mer

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion

Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län 1 Tillämpningsområde 2 Arkivmyndighet 3 Central arkivfunktion LJ2012/301 1(6) Arkivreglemente för Landstinget i Jönköpings län I anslutning till bestämmelserna i Arkivlagen (SFS 1990:782) och Arkivförordningen (SFS 1991:446) ska följande föreskrifter gälla. 1 Tillämpningsområde

Läs mer

Bevarande- och gallringsplan för information på webbplatser

Bevarande- och gallringsplan för information på webbplatser Landstingsstyrelsens förvaltning Landstingsarkivet Bevarande- och gallringsplan för information på webbplatser Gäller inom Stockholms läns landsting Dokumentägare: Landstingsarkivet, enheten Tillsyn och

Läs mer

Förvaltningens beslutsförslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att:

Förvaltningens beslutsförslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen beslutar att: TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(5) Sektor kommunstyrelsen Diarienummer: KS.2019.11 Datum: 2019-03-03 Handläggare Mattias Lundin E-post: mattias.lundin@ale.se Kommunstyrelsen Generellt gallringsbeslut för gallring efter

Läs mer

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun

S Arkivreglemente för Hässleholms kommun www.hassleholm.se S Arkivreglemente för Hässleholms kommun Innehåll Tillämpningsområde (1 och 2a AL)... 2 Definitioner... 2 Arkivbildningens syfte (3 AL)... 2 Myndighetens arkivansvar (4 AL)... 2 Arkivmyndigheten

Läs mer

Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/

Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/ Kommunledningskontoret Antaget av kommunfullmäktige 1(6) Arkivreglemente för Vännäs kommun Dnr 2011/112-004 1 Tillämpningsområde Detta reglemente gäller för kommunfullmäktige och kommunens myndigheter.

Läs mer

- rätten att ta del av allmänna handlingar, - behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, - forskningens behov.

- rätten att ta del av allmänna handlingar, - behovet av information för rättskipningen och förvaltningen, - forskningens behov. Utöver det som föreskrivs i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) gäller bestämmelserna i detta reglemente, meddelat med stöd av 16 arkivlagen. 1 Arkivverksamhetens syfte (Arkivlagen

Läs mer

Arkivreglemente. Styrdokument

Arkivreglemente. Styrdokument Arkivreglemente Styrdokument Styrdokument Dokumenttyp: Reglemente Beslutad av: Kommunfullmäktige 2012-02-29, 27 Dokumentansvarig: Kommunchefen Reviderad av: - 2 Innehållsförteckning Arkivreglemente...

Läs mer

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar

Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar Offentlighetsprincipen och allmänna handlingar 2010 07 01 Producerat av Avdelningen för juridik, Region Skåne Form: Christian Andersson, Region Skåne Tryck: Servicelaget i Kristianstad 2010 Offentlighetsprincipen

Läs mer

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam.

forskningens behov Detta reglemente skall gälla även för de aktiebolag som kommunen äger ensam. Sida 1/8 Arkivreglemente för Kungsbacka kommun Förutom de i arkivlagen (AL; SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den kommunala arkivvården inom

Läs mer

Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24

Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24 Att hantera arkiv i Gotlands kommun DIREKTIV ANTAGNA AV KOMMUNSTYRELSEN 2007 02 24 Direktiv för hantering av arkiv i Gotlands kommun Med bra rutiner och en effektiv dokumenthantering får alla mer tid över

Läs mer

Arkivreglemente. Hantering av arkiv i Sundbybergs stad

Arkivreglemente. Hantering av arkiv i Sundbybergs stad Arkivreglemente Hantering av arkiv i Sundbybergs stad Dokumenttyp: reglemente Fastställt av: kommunfullmäktige Status: fastställt den 26 september 2016 Giltighetstid: gäller tills vidare Sundbybergs stad

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN

ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Sida 1 (5) ARKIVREGLEMENTE FÖR ÖSTERSUNDS KOMMUN Antaget av kommunfullmäktige 2016-02-11, 12 att gälla från och med den 1 januari 2016. Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS

Läs mer

Reglemente för arkiv

Reglemente för arkiv Styrdokument Dokumenttyp: Regler Beslutat av: Kommunfullmäktige Fastställelsedatum: 2019-06-17 Ansvarig: Kanslichef Revideras: Vart 4:e år, 1:a året i mandatperioden Följas upp: Minst vart 4:e år Reglemente

Läs mer

Regler för bevarande av elektroniska handlingar vid Mittuniversitetet

Regler för bevarande av elektroniska handlingar vid Mittuniversitetet 2017-06-28 Regler för bevarande av elektroniska Publicerad: 2017-06-28 Beslutsfattare: Håkan Stenström Handläggare: Anna Connell Beslutsdatum: 2017-06-28 Giltighetstid: Tillsvidare Sammanfattning: Med

Läs mer

Arkivreglemente för Köpings kommun

Arkivreglemente för Köpings kommun REGLEMENTE 1 (6) Arkivreglemente för Köpings kommun Antagen av kommunfullmäktige 2010-12-20, 116 Förutom arkivlagens och arkivförordningens bestämmelser om arkivvård gäller följande reglemente för den

Läs mer

Målet för Trosa kommuns arkivverksamhet är

Målet för Trosa kommuns arkivverksamhet är 1 (5) Antaget av fullmäktige den 7 februari 2001 10 ARKIVREGLEMENTE MED TILLÄMPNINGSANVISNINGAR för TROSA KOMMUN Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller för den

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården 1 (8) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 2.0 Fastställd: KS 2015-03-10, 61 Uppdateras: 2017 Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården Innehållsförteckning 1. Krav på arkivvård

Läs mer

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149

Arkivreglemente. Mandatperioden Fastställt av landstingsfullmäktige den oktober 2014, 149 Arkivreglemente Mandatperioden 2015 2018 Fastställt av landstingsfullmäktige den 29 30 oktober 2014, 149 2014-10-29--30 14LS7147 2(5) ARKIVREGLEMENTE FÖR LANDSTINGET VÄSTERNORRLAND I anslutning till bestämmelserna

Läs mer

Gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse

Gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse Styrdokument Gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse Antagen av kommunfullmäktige, 280 Giltighetstid 2008-04-03 2011-12-31 2 (5) Beslutshistorik Gäller från Antagen av kommunfullmäktige,

Läs mer

Riktlinje fo r hantering av arkiv KOMMUNSTYRELSEN

Riktlinje fo r hantering av arkiv KOMMUNSTYRELSEN Riktlinje fo r hantering av arkiv KOMMUNSTYRELSEN OBLIGATORISKA UPPGIFTER (METADATA) I samtliga styrdokument ska finnas uppgift om: Vilken instans som har fastställt dokumentet När dokumentet har fastställts,

Läs mer

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar.

Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Arkivreglemente för Bollnäs kommun Bilaga: Kommentarer och förklaringar. Antaget av kommunfullmäktige den 23 juni 2008, 224. 1. Tillämpningsområde Utöver de bestämmelser som anges i arkivlagen och arkivförordningen

Läs mer

Riktlinjer för hantering av arkiv samt föreskrifter för arkivvården i Knivsta kommun KS-2016/223

Riktlinjer för hantering av arkiv samt föreskrifter för arkivvården i Knivsta kommun KS-2016/223 Handläggare Tjänsteskrivelse Diarienummer Lisbeth Rye-Danjelsen 2016-03-08 KS-2016/223 Kommunstyrelsen Riktlinjer för hantering av arkiv samt föreskrifter för arkivvården i Knivsta kommun KS-2016/223 Förslag

Läs mer

Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun.

Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun. Sid 1 (8) Rapport Dnr 17/KS504 2017-11-23 Lars Harbe Telefon 076 518 75 93 lars.harbe@gavle.se Sammanställning av inkomna svar i enkät om arkivvård i Gävle kommun. 1. Ansvar Nämnderna ska enligt kommunfullmäktiges

Läs mer

Arkiv- och informationshantering i Stockholms stad en introduktion April 2019

Arkiv- och informationshantering i Stockholms stad en introduktion April 2019 April 2019 Dnr: 5.3-05746/2019 Utgivare: Stockholms stadsarkiv Kontaktperson: Christina Moberg 3 (11) Inledning... 4 Ansvar och organisation... 5 Framställning och arkivering... 6 Gallring... 7 Redovisa...

Läs mer

http://www4.goteborg.se/prod/g-info/ffs.nsf/375623d6d925132cc1256d9600237493/...

http://www4.goteborg.se/prod/g-info/ffs.nsf/375623d6d925132cc1256d9600237493/... Page 1 of 6 Tillbaka 9.3 Regler och riktlinjer Diverse administrativa verksamhetsriktlinjer: Arkivreglemente för Göteborgs stad Arkivreglemente för Göteborgs stad (H 1999:3, P 1999-01-28, 4, H 2000:123,

Läs mer

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING

NYKVARNS KOMMUNS FÖRFATTNINGSSAMLING Arkivreglemente Antagen av kommunfullmäktige den 23 september 2004 98 Ändringar införda till och med KF, 79/2011 Innehållsförteckning 1 Tillämpningsområde... 2 2 Myndighetens arkivansvar... 2 3 Arkivmyndigheten...

Läs mer

Vem bestämmer om arkiv i kommunen?

Vem bestämmer om arkiv i kommunen? Vem bestämmer om arkiv i kommunen? Innehåll Presentera uppdraget och resultatet Presentation av förslag till riktlinjer för hantering av arkiv Ansvarsfördelning enligt KL Vem bestämmer vad i en kommun

Läs mer

Systemavveckling BEVARA OCH GALLRA VERKSAMHETSINFORMATION. Koncernkontoret

Systemavveckling BEVARA OCH GALLRA VERKSAMHETSINFORMATION. Koncernkontoret Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för informationsstyrning och förvaltning Dokumentslag: Styrande Datum: 2017-01-25 Dokumenttyp: Instruktion Version: 1.0 Systemavveckling

Läs mer

Landstingsstyrelsens förslag till beslut

Landstingsstyrelsens förslag till beslut FÖRSLAG 2010:43 1 (9) Landstingsstyrelsens förslag till beslut Nytt reglemente för Stockholms läns landstings dokumentoch arkivhantering Föredragande landstingsråd: Catharina Elmsäter-Svärd Ärendet Landstingsdirektören

Läs mer

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden.

Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar inom Förskola och grundskola, barn- och ungdomsnämnden. DELEGERINGSBESLUT 2010-05-11 1 (6) 1 bilaga Beslutet i original till: Kopia av beslutet till: Kommunstyrelsen Barn- och ungdomsnämnden Gallringsbeslut 2010:2 Dnr Kst 2010/201 Gallring av vissa handlingar

Läs mer

Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting

Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting Landstingsarkivet Föreskrift nr. 5 2010-06-01 LA 2010-3058 Version 2.0 Föreskrift för hantering av allmänna handlingar i projekt inom Stockholms läns landsting Ordförklaringar 2 Bakgrund 3 Projekthandlingar

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för revisionen i Trelleborgs kommun

Dokumenthanteringsplan för revisionen i Trelleborgs kommun Trelleborg2000, v 1.0, Diarienummer KS 2017/1148 Dokumenthanteringsplan för revisionen i Trelleborgs kommun Antagen av Kommunfullmäktige 2018-04-23 93 Gäller från med 2018 Trelleborg2000, v 1.0, Diarienummer

Läs mer

Arkivreglemente för Uddevalla kommun

Arkivreglemente för Uddevalla kommun Blad 1 Arkivreglemente för Uddevalla kommun Antaget av kommunfullmäktige den 11 februari 1992, 30 med revidering antaget av kommunfullmäktige 2008-05-10, 286. Med kommentarer Ersätter tidigare reglemente

Läs mer

Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan Stockholm

Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan Stockholm Yttrande Datum 2013-03-21 Dnr RA 04-2013/1232 Att: Ulrika Gustafsson Samrådsgruppen för kommunala arkivfrågor. Sveriges Kommuner och Landsting Hornsgatan 20 118 28 Stockholm Remiss: Gallringsråd nr 6,

Läs mer

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag

Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag 1 (10) Policy för hantering av arkiv i Vetlanda kommun och dess bolag Dokumenttyp: Policy Beslutad av: Kommunfullmäktige (2017-09-20, 94) Gäller för: Alla kommunens verksamheter Giltig fr.o.m.: 1978-06-21

Läs mer

Bevarande av digitala allmänna handlingar

Bevarande av digitala allmänna handlingar www.hassleholm.se S Bevarande av digitala allmänna handlingar Riktlinjer Innehåll Inledning 3 Ansvarsfördelning 3 Bevarande av digitala allmänna handlingar 4 Åtgärder för bevarande av digital information

Läs mer

10 Val av arkivansvarig för vårdens kunskapsstyrningsnämn d VKN

10 Val av arkivansvarig för vårdens kunskapsstyrningsnämn d VKN 10 Val av arkivansvarig för vårdens kunskapsstyrningsnämn d VKN 2019-0012 Hälso- och sjukvårdsnämnden TJÄNSTEUTLÅTANDE VKN 2019-0012 Hälso- och sjukvårdsförvaltningen 2019-01-15 Kansli Annika Fri 1 (2)

Läs mer

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Birgitta Olsson Universitetsarkivarie Sid 2 (9) Den här bevarande- och gallringsplanen för Umeå universitetets forskningsverksamhet gäller med stöd av

Läs mer

Arkivreglemente för Skara kommun

Arkivreglemente för Skara kommun 1(6) Beslutad av Skara kommun Kommunfullmäktige 151 2015-11-30 Arkivreglemente för Skara kommun Förutom de i arkivlagen (1990:782) och arkivförordningen (1991:446) intagna bestämmelserna om arkivvård gäller

Läs mer

Dokumenthanteringsplan för myndighetsnämnden

Dokumenthanteringsplan för myndighetsnämnden Kommunledningskontoret, kanslienheten Sara Alberg, 0531-526014 sara.alberg@bengtsfors.se POLICY Antagen av Myndighetsnämnden 1(8) Reviderad 2012-09-19 110 2013-09-16 77 Dokumenthanteringsplan för 2 Dokumenthanteringsplan

Läs mer

Riktlinjer till arkivregler

Riktlinjer till arkivregler Riktlinjer till arkivregler Gäller fr.o.m. 2019-01-01 Antagen av kommunstyrelsen 2018-11-07, 156 Riktlinjer till arkivregler 2018-11-01 Innehållsförteckning 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Tillämpning...

Läs mer

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge

Kommunledningskontoret KS 278/12 Carl Henrik Ronge MÖLNDALS STAD Bilaga 1(4) Bilaga 1. Förslag till definition av begreppet Handlingar av tillfällig eller ringa betydelse A. Handlingar som genom sitt informationsinnehåll eller sin funktion är av tillfällig

Läs mer

10 OKTOBER Arkivreglemente

10 OKTOBER Arkivreglemente Arkivreglemente Landstingets arkiv är en del av vårt nationella kulturarv. Arkiven ska bevaras, hållas ordnade och vårdas så att de tillgodoser rätten att ta del av allmänna handlingar, behovet av information

Läs mer

Svedala Kommuns 4:06 Författningssamling 1(6)

Svedala Kommuns 4:06 Författningssamling 1(6) Författningssamling 1(6) Arkivreglemente för Svedala kommun antaget av kommunfullmäktige 2017-03-15 38 Gäller från 2017-04-01 Förutom de i arkivlagen (SFS 1990:782) och arkivförordningen (SFS 1991:446)

Läs mer

Tillämpningsanvisningar för gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse

Tillämpningsanvisningar för gallring av handlingar av tillfällig eller ringa betydelse + Bilaga Stöd&Process/Kanslienheten 2013-10-07- Mikael.Bonnevier 08-590 970 33 Dnr Fax 08-590 733 40 Mikael.Bonnevier@upplandsvasby.se Tillämpningsanvisningar för gallring av handlingar av tillfällig eller

Läs mer

BEVARANDE- OCH GALLRINGSPLAN FÖR SJUKRESEENHETEN 1992-2006

BEVARANDE- OCH GALLRINGSPLAN FÖR SJUKRESEENHETEN 1992-2006 2007-08-30 1 BEVARANDE- OCH GALLRINGSPLAN FÖR SJUKRESEENHETEN 1992-2006 Detta dokument är en Bevarande- och gallringsplan för Sjukreseenheten. Från och med den 1 januari 2007 ingår Sjukresor i Färdtjänsten

Läs mer

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173

Styrande dokument. Arkivreglemente för Oskarshamns kommun. Fastställd av kommunfullmäktige , 173 Styrande dokument Arkivreglemente för Oskarshamns kommun Fastställd av kommunfullmäktige 2016-12-12, 173 Gäller från och med 2016-12-16 Ersätter "Arkivreglemente för Oskarshamns kommun" som fastställdes

Läs mer

Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm

Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm Kulturförvaltningen TJÄNSTEUTLÅTANDE Diarienummer: Regionarkivet Handläggare: Johanna Lagerström Ny föreskrift för informationshantering och arkiv inom Region Stockholm Ärendebeskrivning Regionfullmäktige

Läs mer

i Göteborgs Stad att söka den har själv Birgitta Torgén Förvaltningschef Regionarkivet

i Göteborgs Stad att söka den har själv Birgitta Torgén Förvaltningschef Regionarkivet Bodill Fredriksson, tel. 031-701 50 53 bodil..fredriksson@arkivnamnden.goteborg.se TJÄNSTEUTLÅTANDEE Dnr 393/15 73 Utfärdat 2015-11-18 Till Arkivnämnden Gallring av pappershandlingar efter skanning för

Läs mer

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården

Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården 1 (8) Typ: Riktlinje Giltighetstid: Tills vidare Version: 1.0 Fastställd: KS 2012-10-23, 266 Uppdateras: 2014 Riktlinjer till reglemente för den kommunala arkivvården Innehållsförteckning 1. Krav på arkivvård

Läs mer

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun

Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Styrdokument Stöd & Process 2016-07-13 Karin Pettersson 08-590 979 65 Dnr Fax 08-590 733 40 KS/2016:48/ karin.pettersson@upplandsvasby.se Reglemente för hantering av arkiv i Upplands Väsby kommun Nivå:

Läs mer

Regler för hantering av e-post

Regler för hantering av e-post 2008-09-30 1 (7) Kommunledningskontoret Antagen av kommunstyrelsen 186, 2008-11-11 Regler för hantering av e-post Rätten att ta del av allmänna handlingar är grundläggande i den kommunala verksamheten.

Läs mer

Handbok för leveranser till Enköping kommunarkiv

Handbok för leveranser till Enköping kommunarkiv Handbok för leveranser till Enköping kommunarkiv Enköping kommunarkiv Version 1, 20101230 Steg 1. Ska handlingarna bevaras? Kontrollera först att handlingarna verkligen ska bevaras hos kommunarkivet. Det

Läs mer

Allmänna handlingar. hos kommunala och landstingskommunala företag

Allmänna handlingar. hos kommunala och landstingskommunala företag Allmänna handlingar hos kommunala och landstingskommunala företag Allmänna handlingar hos kommunala och landstingskommunala företag Offentlighetsprincipen har mycket gamla anor i Sverige. Den infördes

Läs mer

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun

Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 1 (8) E-Lin projektet 2014-06-05 Riktlinjer Riktlinjer för digital arkivering i Linköpings kommun 2 Innehåll Inledning och bakgrund... 3 Ansvar... 4 Systemupphandling... 4 Gallring... 5 Informationssäkerhet...

Läs mer

Arkivansvar ROLLBESKRIVNING FÖR ARKIVANSVARIG OCH ARKIVREDOGÖRARE. Koncernkontoret

Arkivansvar ROLLBESKRIVNING FÖR ARKIVANSVARIG OCH ARKIVREDOGÖRARE. Koncernkontoret Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för tillsyn och utredning Dokumentslag: Styrande Datum: 2015-04-10 Dokumenttyp: Instruktion Version: 2.0 Arkivansvar ROLLBESKRIVNING

Läs mer

ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV STADSARKIVETS INSPEKTIONSRAPPORT

ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV STADSARKIVETS INSPEKTIONSRAPPORT Spånga-Tensta stadsdelsförvaltning Handläggare: Jan Francke Tfn: 08-508 03 024 Tjänsteutlåtande 2006-01-04 sid 1 (7) Till Spånga-Tensta stadsdelsnämnd ÅTGÄRDER MED ANLEDNING AV STADSARKIVETS INSPEKTIONSRAPPORT

Läs mer

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial

Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Bevarande- och gallringsplan för forskningsmaterial Fastställd av Rektor 2003-07-02 Anvisningar för bevarande och gallring av forskningsmaterial Uppsala universitet Forskning och offentlighetsprincipen

Läs mer

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad

ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION. en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad ATT FASTSTÄLLA ARKIVANSVAR OCH ARKIVORGANISATION en handledning för myndigheter i Västra Götalandsregionen och Göteborgs Stad I denna serie har även utkommit Att planera, utföra och drifta arkivlokaler

Läs mer

Arkivbeskrivning INNEHÅLL OCH ANSVARSFÖRDELNING. Koncernkontoret. Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för informationsstyrning

Arkivbeskrivning INNEHÅLL OCH ANSVARSFÖRDELNING. Koncernkontoret. Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för informationsstyrning Koncernkontoret Området för informationsförsörjning och regionarkiv Enheten för informationsstyrning Dokumentslag: Styrande Datum: 2016-04-22 Dokumenttyp: Instruktion Version: 2.2 Arkivbeskrivning INNEHÅLL

Läs mer

Landstingsdirektörens stab Ärendenummer: 2017/01626 Kanslienheten Dokumentnummer: 2017/ Eva Norén Tegård

Landstingsdirektörens stab Ärendenummer: 2017/01626 Kanslienheten Dokumentnummer: 2017/ Eva Norén Tegård Landstingsdirektörens stab 2017-11-03 Ärendenummer: 2017/01626 Kanslienheten Dokumentnummer: 2017/01626-1 Eva Norén Tegård Till Landstingsstyrelsen Landstinget Blekinges tillämpningsbeslut av Riksarkivets

Läs mer

Regler för dokument- och ärendehantering

Regler för dokument- och ärendehantering Regler för dokument- och ärendehantering Beslutad av KS 2014-03-25 27/2014 2014-02-26 2 (5) Innehållsförteckning Inledning... 3 Bakgrund... 3 1. Vad är en allmän handling?... 3 1.1 En allmän handling kan

Läs mer

ARKIVREGLEMENTE. Fastställt av kommunfullmäktige 2014 02 17 9 Gällande från 2014 05 01

ARKIVREGLEMENTE. Fastställt av kommunfullmäktige 2014 02 17 9 Gällande från 2014 05 01 ARKIVREGLEMENTE Fastställt av kommunfullmäktige 2014 02 17 9 Gällande från 2014 05 01 Innehåll: Inledning 1 Omfattning 2 Syftet med informationsförvaltning 3 Organisation och ansvar 4 Planering och samråd

Läs mer

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH

Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH BESLUT Högskoledirektör 18-10-03 Dnr. 18/554 Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH Innehållsförteckning Allmänna handlingar, diarieföring och arkivering vid KMH 2 1. Offentlighetsprincipen

Läs mer