10 knep som får din bil såld snabbare på Blocket till rätt pris

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "10 knep som får din bil såld snabbare på Blocket till rätt pris"

Transkript

1 10 knep som får din bil såld snabbare på Blocket till rätt pris Här är guiden du inte kan vara utan om du ska sälja din bil på Blocket. Följ våra tio punkter och du f snabbt, säkert och till rätt pris. För att få sin bil såld krävs det mer än en suddig mobilbild från gatan. Läs vår guide för att lära dig knepen. Av Pär Brandt, :37

2 Bilhandlaren har gett dig ett skambud för din inbytesbil. Bättre att sälja privat på Blocket, tänker du, och få upp priset. Det går att tjäna många tusenlappar, jämfört med bilhandlarens pris. Men det gäller att tänka rätt för att kunna genomföra en smidig affär på Blocket.se, den överlägset mest populära kanalen för begagnade bilar. Om du gör fel upplevs kanske din bil som mindre intressant och förblir osåld under lång tid. Men gör du rätt kan den bli såld samma dag som annonsen sätts in! Nedan har vi listat tio tips som du bör tänka igenom för att du ska göra en riktigt bra annons. Rätt utformad blir din bil såld snabbt och till rätt pris. Skriv en lista med allt som ska göra. Bocka av och sätt in annonsen när allt är klart. 1. Gör en lista med de åtgärder som ska utföras innan bilen är helt klar för försäljning. Det är mycket som snurrar i skallen när man ska sälja en bil på egen hand och då underlättar det med en "to do lista" där allting finns med. Samla ihop alla dokument som servicebok, besiktningsprotokoll, kvitton från reparationer, registeringsbevis, med mera. Glöm inte extranyckeln. Sätt inte in annonsen förrän du är klar med allt på listan.

3 Ta snygga foton med riktig kamera, inte mobilen. Och använd många, nio stycken är optimalt. 2. Ta bra bilder på bilen. Snygga foton kan vara helt avgörande när en presumtiv bilköpare väljer mellan din bil och de andra som också annonseras ut på Blocket. Ska du sälja en Volvo V70 på Blocket konkurrerar du med över andra V70 som också är till salu. Det gäller att sticka ut, vilket du bland annat gör med bra bilder på bilen. Vi har gjort en guide till hur du tar bättre bilder för nätannonser: "10 saker du måste veta om bilderna när du säljer din bil". Klicka på länken för att hoppa dit och bli en bättre fotograf.

4 Tvätta, putsa och dammsug. Eller ännu bättre lämna in bilen på rekond. 3. Gör bilen riktigt snygg inför försäljningen. Du kan göra det själv om du är kunnig, men i de flesta fall skulle jag rekommendera att en bilrekondare gör jobbet. Det kostar några tusenlappar, men besparar dig många timmar och bilen blir så oerhört mycket snyggare. Tänk också på om det är något slitet eller skadat som behöver bytas ut. En ny vindruta kan till exempel göra mycket för helhetsintrycket, jämfört med en gammal och repig.

5 Nils Jangen gjorde en fantastisk annons med väldigt rolig text och bildmontage. En av de mest lästa annonserna på Blocket! 4. Skriv en bra annonstext. Skriv i ett ordbehandlingsprogram, då ser du eventuella stavfel, klipp sedan in texten i Blockets annonsruta. Maximal textlängd i en Blocketannons är tecken. Var informativ och ärlig, det lönar sig alltid. Skriv ner allt som är intressant, beskriv bilens egenskaper eftersom inte alla köpare har detaljerade kunskaper om bilar. Skriver du "rymlig och lättlastad" eller "bränslesnål" finns det förmodligen någon som värdesätter just det, eller kanske använder de sökorden. Tveka inte att vara rolig, om du har den förmåga. Annonser med humor blir uppskattade och även här handlar det om att sticka ut i mängden.

6 Gör en sökning med samma miltal och årsmodell som din egen bil. Hur ligger priserna? 5. Svara snabbt på frågor som du får via telefon, mail och sms. Var kontaktbar på alla tre områden, vissa köpare föredrar telefon, andra mail eller sms. Var en aktiv säljare, är du inte snabb nog finns risken att intresset flyttas över på en annan bil. Rena skambud där ditt pris kanske halveras behöver du inte svara på, de skickas ut som "skräppost" till tusentals annonsörer. 6. Kontrollera var ungefär ditt bilpris hamnar i förhållande till andra, motsvarande bilar på Blocket. Försök göra en realistisk bedömning vilket pris du borde kunna få ut. Om du lägger ditt eget pris i den övre delen av skalan kan det dröja länge innan bilen blir såld, ligger du i den lägre delen ökar chanserna för att få till en snabb affär. Tänk på att den absoluta botten på prisbilden inte syns, det var så billiga bilar att de såldes direkt, till ett för köparen attraktivt pris. 7. Låt köparen pruta. Vissa köpare tycker det är vansinnigt roligt att pruta, slå av några tusenlappar på priset så får du bilen såld snabbt. Bättre det än att vänta flera veckor för att möjligtvis få lite mer betalt. Men låt inte köparen pruta allt för mycket om annonsen är färsk, då kan du avvakta och hoppas att det är fler som blir

7 intresserade. Känner du dig obekväm med prutning kan det vara läge att ta hjälp av någon mer erfaren kompis. Att vara två "säljare" är alltid en fördel. Hur ska du få betalt av köparen på ett säkert och smidigt sätt? Det finns flera alternativ, se listan nedan. 8. Fundera igenom i förväg hur pengarna ska överföras från köparen till dig. Om någon vill genomföra en snabb affär är det bra om du känner till alternativen: A) Postväxel. En sådan skaffar köparen hos sin bank och ni tar gemensamt den till din bank där man kontrollerar och säkrar postväxeln. En bra och säker metod, men det förutsätter en veckodag när banken har öppet. Av den anledningen är det bäst att lägga ut Blocket-annonsen på en måndag, då finns det fem bankdagar framför dig. B) Digital överföring från köparens bankkonto till ditt bankkonto. Bankerna har olika maxbelopp för den här typen av överföringar, kolla detta innan. Metoden funkar bäst om ni har samma bank, då sker som regel överföringen sekundsnabbt och du som säljare får bekräftat att beloppet kommit in. Har ni inte samma bank måste du som regel vänta till nästa helgfria dag innan pengarna syns på ditt konto törs du det? Det finns metoder att avbryta överföringar, vilket gör det ännu mera osäkert om ni inte har samma bank. Men tänk efter om det finns konton i familjen från andra banker än din egen. C) Swish är en relativt ny betalningsmetod som snabbt blivit populär. Via en app i din mobiltelefon kan du överföra både små och stora belopp, sekundsnabbt. Hur stora

8 belopp varierar mellan bankerna, vid bilköp får man oftast skapa ett tillfälligt ändrat maxbelopp och det görs digitalt med din bankdosa. Även här måste du alltså i förhand kolla vad som gäller i just ditt fall. D) Kontant betalning med sedlar funkar möjligtvis vid mindre belopp, vid bilköp brukar det bli rätt opraktiskt för både köpare och säljare. Tänk på att många bankkontor numera är "kontantlösa" och inte hanterar fysiska pengar längre. E) Check fungerar som betalning men bara via ditt bankkontor. De ringer och säkrar att det finns täckning för beloppet. Acceptera aldrig check som betalning i något annat fall, risken för bedrägeri är alldeles för stor. F) PayPal en populär, internationell betalningsmetod som tyvärr används av professionella bilskojare då systemet går att manipulera. Bedragarna har metoder som gör att det tillfälligt ser ut att finnas täckning på kontot, men sen försvinner pengarna. Bedrägerierna kan liknas vid en typ av skräpmail som skickas ut på måfå till tusentals bilsäljare och de brukar vara skrivna på engelska. Bilsäljaren lockas med ett högt pris och "fri frakt" men gå aldrig med på betalning via PayPal, risken är stor att du blir lurad. G) "Blocket Direktbetalning" är en säker metod vid bilaffärer när man behöver överföra en handpenning innan säljare och köpare träffas. Som köpare ska du aldrig skicka handpenning eller förskott direkt till säljarens bankkonto, den metoden används av många skojare på Blocket. H) Delbetalning, typ "hälften nu och resten i nästa vecka när jag sålt min bil" ska du som säljare inte heller acceptera. Risken är stor att du inte ser röken av vare sig pengarna eller bilen.

9 Den här pilen visar att priset sänkts kraftigt. Ett bra köp? Pilen ökar intresset för annonsen. 9. Gör redan från början en planerad prissänkning. För att Blocket ska ge din annons en "nedåtpil" måste du sänka priset med tio procent. En del bilköpare blir bara attraherade av bilar som har ett kraftigt sänkt pris, jämfört med utgångspriset. Sätt in annonsen med ett för högt pris, vänta en vecka (ingen lär ringa och är någon mot förmodan intresserad är det du som vinner mest) och sänk sedan priset kraftigt. Blocketförsäkring utmärks med en symbol till höger. Kostar inte så mycket och ger ökad trygghet = din bil blir mer lättsåld.

10 10. Använd de fördelar som Blocket erbjuder. "Galleriet" är en i sammanhanget försumbar merkostnad som gör att din annons syns oftare och bättre. Blockets Begagnatförsäkring är ett annat exempel, köparen känner sig tryggare och du säljer snabbare. Blockets Begagnatförsäkring ger skydd mot elektroniska och mekaniska fel i sex månader efter köpet. Här har du fem snabba tips som gör att dina Blocket-bilder blir bättre. Fem snabba fototips för Blocket 1. TÄND LJUSET Moderna bilar har varselljus och deras design är en väsentlig del av karaktären på bilen. Slå på ljuset eller låt bilen gå på tomgång när du tar bilden. Tända strålkastare får bilen att se "aktiv ut".

11 2. LUGN BAKGRUND Försök att tänka på bakgrunden. Stolpar, byggnader, människor, andra bilar och allt annat som kan störa huvudmotivet ska man undvika. Med en manuell kamera kan man ställa in ett kort skärpedjup, då blir bilen skarp och bakgrunden suddig. 3. SPEGLA LJUSET Mörka bilar kan bli helt "döda" i lacken. Försök därför spegla ljusa ytor för att få fram karossens form. Här är det en sjö och sen eftermiddagssol till höger (utanför bilden) vilket speglar sig i sidan. 4. VINKLA BILEN En bil måste inte alltid stå rakt. Prova med att vinkla kameran något och se vad som händer. Digitalkameror har den fördelen att man kan ta hur många bilder som helst, utan att det kostar något. Testa dig fram till vad som ser bäst ut. 5. VRID IN HJULEN Hjulsidan eller fälgen är en viktig del av bilens design. Den får gärna synas och det gör man genom att vrida ratten något. Vrid aldrig upp däcket mot kameran, då försvinner fälgen och bilen ser betydligt tråkigare ut.

Tips för att lyckas med e-handel

Tips för att lyckas med e-handel Tips för att lyckas med e-handel Innehållsförteckning 1. PRODUKTER 3 PRODUKTTEXTER 3 PRODUKTBILDER 3 PRISSÄTTNING 3 2. MARKNADSFÖRING 4 SEO (SÖKMOTOROPTIMERING) 4 GOOGLE ADWORDS 7 NYHETSBREV 7 SMS 8 BANNERANNONSERING

Läs mer

Lata marknadsföraren

Lata marknadsföraren Lata marknadsföraren *************************************************** * * * * Inre Cirkelns Månadsbrev 9, februari 2015 * * * * *************************************************** 9 tips för att lyckas

Läs mer

Säljguide - Villa/fritidshus/fastighet

Säljguide - Villa/fritidshus/fastighet Säljguide - Villa/fritidshus/fastighet Checklista. (Bocka av den del som du är klar med, glöm ej att spara dokumentet) Insamling av information - Fastighetsinfo Prissättning/värdering Säljtext Besiktning

Läs mer

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar!

5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! 5 steg som tar dig till Googles första sida på under 7 dagar! En del av projektet Sveriges Smartaste Marknadsförare av Jesper Lindén - Bli inte en SEO terrorist, bygg ett långsiktigt och hållbart system

Läs mer

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA

COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA COREW.SE ATT LYCKAS MED EN HEMSIDA Projektarbete Medieprogrammet Niklas Kurvinen, MP07, 2 Maj 2010 Innehållsförteckning Introduktion...3 Inledning...3 Syfte...3 Metod...3 Förarbete... 4-5 Planering...4

Läs mer

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R...

P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... P R O D U K T E R S O M DU T J Ä N A R P E N G A R P Å D Y G N E T R U N T, Ä V E N N Ä R D U S O V E R... JAG KOMMER HÄR ATT VISA DIG HUR DU TAR FRAM PRODUKTER ELLER TJÄNSTER SOM GENERERAR PENGAR UTAN

Läs mer

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter

WEBB365.SE. Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Hur skriver man sökmotoroptimerade texter Introduktion Det finns mycket man kan göra för att lyckas på nätet och att skriva sökmotoroptimerade texter är definitivt en av de viktigare. I korta ordalag kan

Läs mer

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB.

Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Den här boken är framtagen i samarbete mellan Svea Ekonomi AB och Editor Media AB. Om ni vill komma i kontakt med oss maila till csr@sveaekonomi.se eller ring 08-735 90 00. Att unga människor på väg in

Läs mer

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med.

Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla med. Hkk åk 9 PRIVATEKONOMI-INTERNETHANDEL-KRONOFOGDEN Tid 160 min PRIVATEKONOMI Pengar är för de flesta av oss en begränsad resurs d v s vi har bara en begränsad summa pengar per vecka eller månad att hushålla

Läs mer

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014

FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 FÖRETAGENS UTMANINGAR INOM DIGITAL MARKNADSFÖRING 2014 UNDERSÖKNINGSMETOD Rapporten bygger i huvudsak på en undersökning som är genomförd av TNS Sifo på uppdrag av Eniro. Undersökningen, i form av telefonintervjuer,

Läs mer

Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET

Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET Hur ditt företag blir en KUNDMAGNET 12 hemligheter som hjälper dig tjäna mer pengar snabbt! Av Krister Maxe 2011 Copyright: Krister Maxe Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis är,

Läs mer

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida?

Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vad du ska tänka på innan jag köper hemsida? Vi går igenom allt du bör tänka på innan köp. Råd som du tjänar på längre fram. sförteckning et i denna bok ser du till höger. Vill du gå direkt till något

Läs mer

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR!

RÄDDA VÄRLDEN SPARA DINA PENGAR! Joel Ström, Caroline Lindgren, Emilia Fagerberg, Dennis Berg, Julia Ärleskog, Daniel Holst, Josephine Jansson, Sebastian Moholm, Linus Blomqvist, Jonas Karlsson. Brinellgymnasiet nässjö klass Te08 RÄDDA

Läs mer

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier

Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Starta din försäljning med hjälp av sociala medier Facebook Ett av de snabbaste sätten att sprida sin webbutik och få sin första beställning är att använda sig av Facebook. Det finns två olika sätt att

Läs mer

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska

Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna - en introduktion på lättläst svenska Upphandlingsreglerna en introduktion på lättläst svenska Innehåll 1. Inledning 7 --De som ska följa lagen om offentlig upphandling, LOU 8 --Det

Läs mer

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA

ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! VIVIANN LABBA ATTRAHERA KUNDER 49 HEMLIGHETER TILL HUR DU BEHÅLLER OCH SKAFFAR DIG NYA KUNDER! AV VIVIANN LABBA Attrahera Kunder! 1 2 ViviAnn Labba Agera Business Smart : Attrahera Kunder! 49 hemligheter till hur du

Läs mer

JAG, en ent rep renör?

JAG, en ent rep renör? Ef tersom det vi gjorde var okänt för de flesta så intresserade sig många för vad vi gjorde och blev nyfikna Tove West lund, ShapeUp Club JAG, en ent rep renör? Många inbillar sig att det är SVÅRT att

Läs mer

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt.

Flytta hemifrån. - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån - ett dilemmaspel om vardagsekonomi och konsumenträtt. Flytta hemifrån Göteborg Stad - Förvaltningen för Konsument och Medborgarservice 2 Innehåll: Sammanfattning, 3 Bakgrund, 3 Syfte,

Läs mer

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se

Rekryteringsmanual. - För dig som behöver rekryteringsråd. roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se Rekryteringsmanual - För dig som behöver rekryteringsråd Kontakt: E-post: Utgivare: roi:recruit, 0770 110 177 info@roirecruit.se roi:recruit Innehållsförteckning 1. SKAPA EN GENOMARBETAD KRAVPROFIL...

Läs mer

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat

Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat Så skapar, skickar och utvärderar du e-post som ger tydliga resultat HANDBOK I E-POSTMARKNADSFÖRING UPPDATERAD MED e-post för sociala medier och mobila enheter INNEHÅLL 1. nycklarna till framgång 6 2.

Läs mer

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se

Uppdateramera. Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB. 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Uppdateramera Tio tips för en bättre webbplats. PRODUKTIONSBYRÅ AB 1 Krokedil Produktionsbyrå AB www.krokedil.se Välkommen Här har vi samlat tio grundläggande tips som hjälper dig att skapa en effektivare,

Läs mer

Parallella Extra Inkomster

Parallella Extra Inkomster Du kommer med den här specialrapporten kunna få reda på hur du också kan utöka dina månatliga inkomster med hjälp av internet. Detta utan att behöva bygga egen hemsida eller att sälja något. Jag heter

Läs mer

Guide för lyckad e-handel

Guide för lyckad e-handel Guide för lyckad e-handel svenskhandel.se Möjligheter och utmaningar Den snabbt växande marknaden på internet utgör en stor möjlighet för alla detaljhandelsföretag runt om i landet. Men konkurrensen är

Läs mer

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING

HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING HANDBOK I TELEFONFÖRSÄLJNING Av och med: Tommy Kreutner Kreutner.se Skriven någon gång för ganska länge sedan Det var en gång en gammal bortglömd domän, domänen var fortfarande knuten till ett webbhotell

Läs mer

White paper Välskrivna texter för e-post

White paper Välskrivna texter för e-post White paper Välskrivna texter för e-post Lär dig knepen som hjälper dig att skriva bättre texter Din guide till bra och välskrivna texter för e-post Den digitala marknadsföringen är ofta inriktad på teknik.

Läs mer

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström

ESL Ekonomi. Upplaga nr 3, 2014. Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström ESL Ekonomi Upplaga nr 3, 2014 Författare: Ulrika Hylén och Kicki Nyström Innehållsförteckning Inledning 1 Arbetsblad Nå mål och klara hinder 3 Ordning och reda på papper 4 Kostnader 5 Checklista kostnader

Läs mer

8 steg. för lyckad e-handel

8 steg. för lyckad e-handel 8 steg för lyckad e-handel 1 2 Möjligheter och utmaningar Den snabbt växande marknaden på internet utgör en stor möjlighet för alla detaljhandelsföretag runt om i landet. Konkurrensen är emellertid mycket

Läs mer

Groupons Välkomstpaket

Groupons Välkomstpaket Groupons Välkomstpaket För en lyckad och långvarig kampanj Välkommen till Groupon! Vi på Groupon är stolta över att få göra kampanj med en mångfald av företag runt om i Sverige. Vårt mål är att bygga en

Läs mer

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE

BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE BLI VÄRLDENS BÄSTA SÄLJARE KONSTEN ATT FÅ MÅNGA OCH NÖJDA KUNDER Jens Collskog Fortnox 2009 Text: Jens Collskog Illustrationer: www.illustrationsbolaget.se Tryck: Åtta.45 Tryckeri AB BLI VÄRLDENS BÄSTA

Läs mer

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner?

JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? JL Core Power Grunden till accelererad framgång som entreprenör. Del 3 Produkter som förverkligar visioner? Av: Jesper Lindén Många företagare startar upp verksamheter utan att egentligen fundera över

Läs mer