Tentamen Juridik 7 hp

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Tentamen Juridik 7 hp"

Transkript

1 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan Tentamen Juridik 7 hp Fredagen den 5 juni 2009, klockan 9 12 Ugglevikssalen, Frescati Namn Personnummer. Lärarens namn.klass - Skriv med kulspetspenna! - Skriv namn och personnummer på varje sida! - Kom ihåg att motivering är den viktigaste delen av svaret! - Åberopa om möjligt relevanta lagrum! - Rättningstid: 3 veckor! Tillåtna hjälpmedel: All okommenterad författningstext, språklexikon. Understrykningar och hänvisningar till andra lagrum eller rättsfall är tillåtna. Lycka till! Skriv tydligt!

2 Fråga 1 Svara med kort motivering om följande påstående är rätt eller fel: 1. I Nytt juridiskt arkiv (NJA) publiceras prejudikat inom civilrätten och den offentliga rätten. 2. Officialprincipen innebär att alla svenska medborgare har rätt att ta del av alla allmänna handlingar som inte är sekretessbelagda. 3. Socialnämnden kan avvisa ett ombud som är olämpligt. 4. En underårig person saknar rättshandlingsförmåga och kan därför inte handla som ombud (fullmäktig). 5. Domstolen ska döma till ensam vårdnad om en av föräldrarna begär det. 6. Enligt löftesprincipen är ett anbud bindande. 7. Vid självrättelse av ett gynnande förvaltningsbeslut kan en myndighet endast ändra till den sökandes fördel. ( 7 p) Fråga 2 Sigvard och Magdalena har varit ett par i nio år och sambor i sju år. När de träffades hade Magdalena precis ärvt ett stort, fint hus efter sin mamma. Huset är värderat till 4 miljoner kr. När de flyttade ihop sålde Sigvard sin lägenhet för kr och köpte en motorbåt för kr, möbler för kr och en hemmabio för kr. Magdalena har köpt husgeråd för kr. I källaren i huset har Magdalena installerat ett hemmagym med ordentliga vikter och träningsmaskiner för kr, där hon brukar träna så gott som varje dag. Sigvard brukar träna i löpspåret. För ett år sedan dog Magdalenas moster och testamenterade ett par värdefulla tavlor till Magdalena. Tavlorna är värderade till kr. Magdalena och Sigvard äger också ett fritidshus tillsammans, som de har betalat hälften var. Fritidshuset är värt kr. Nu har Magdalena hittat en ny och mycket trevligare kille och har därför gjort slut med Sigvard. Magdalena tycker att det är orättvist att hon ska behöva dela med sig av sina tillgångar till Sigvard, särskilt som hon också försörjt honom under deras förhållande. Hur ska deras tillgångar fördelas? Finns det några möjligheter för Magdalena att slippa dela med sig? (6 p)

3 Fråga 3 Petrus Nilsson har diagnosen ADHD, vilket bland annat medför att han dessvärre glömmer bort att betala räkningarna, eller så förlägger dem och kan inte hitta dem när det är betalningsdags. Rent logiskt förstår naturligtvis Petrus att räkningarna ska betalas, men eftersom han upplever räkningarna som något abstrakt är det ändå svårt att hålla reda på dem. Tidigare hjälpte hans före detta hustru honom, men nu vill han klara sig själv som en vuxen man. Detta har medfört att Petrus under längre period regelmässigt betalat sin hyra försent. En dag när Petrus kommer hem, ligger det ett brev från hyresvärden på hallgolvet. I brevet står det att Petrus hyreskontrakt är uppsagt på grund av dröjsmål med betalningen. Förklara rättsläget för Petrus utifrån situationen ovan. Vad är socialtjänstens roll? (7 p) Fråga 4 Förklara följande juridiska begrepp och ge även exempel på bestämmelser som tolkas på respektive sätt. 1. Vad menas med en analog tolkning? 2. Vad menas med en tolkning é contrario? 3. Vad är skillnaden mellan en extensiv tolkning och en restriktiv tolkning? (6 p) Fråga 5 Filippa är 14 år gammal och älskar att cykla i terrängen. En dag när hon går förbi cykelhandlarens butik får hon syn på en supersnabb och supercool mountainbike som skulle passa perfekt till sommarlovets cykelläger. Filippa går in i butiken för att titta närmare på cykeln. Cykelhandlaren visar genast Filippa alla finesser som cykeln har och sedan erbjuder han henne att få provcykla en sväng runt kvarteret. En sväng senare är Filippa helsåld på cykeln. Hon frågar cykelhandlaren vad cykeln kostar. Den kostar 5000 kr, säger cykelhandlaren, men det är egentligen fjolårets modell, så du kan få köpa den för 4000 kr. Filippa blir överförtjust, eftersom hon har lite drygt 4000 kr på sitt sparkonto. Hon måste dock be sina föräldrar om lov att få köpa cykeln. Cykelhandlaren lovar att reservera cykeln fram till stängningsdags. Glad i hågen springer Filippa hem för att fråga sin föräldrar om lov. Hennes föräldrar tycker också att det verkar vara en bra affär. För säkerhets skull följer hennes mamma med tillbaka till cykelaffären. När Filippa ska betala för cykeln säger cykelhandlaren att hon måste betala fullt pris för cykeln, eftersom han inte längre är bunden av sitt muntliga löfte att sälja cykeln till rabatterat pris. Vad gäller? Kan Filippa verkligen kräva ett rabatterat pris för cykeln? (7 p)

4 Fråga 6 Olga Olsson, en av dina nyanställda kolleger på Socialtjänsten håller på att handlägga ett biståndsärende. Sökanden har ansökt om dels försörjningsstöd enligt 4:1 SoL, dels annat bistånd i form av en semesterresa till Kanarieöarna enligt 4:2 SoL. Sökanden har psoriasis och hävdar att denna hudsjukdom brukar behandlas med sol. Olga anser att sökanden inte är berättigad till det sökta biståndet. Särskilt som sökanden inte styrkt sin ansökan med ett läkarintyg. Socialtjänsten har dock aldrig tidigare fått en ansökan om en semesterresa förut, och därför undrar Olga om hon verkligen ska fatta beslutet själv, eller om chefen för socialtjänsten ska göra det istället. Olga undrar också om man bör avvakta med beslutet för att kunna ta hänsyn till eventuella läkarintyg som kan inkomma senare. Dessutom är Olga osäker på hur hon ska formulera besvärshänvisningen i beslutet. (7 p)

5 STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete, Socialhögskolan Svarsmall till tentamen i Juridik 7 hp den 5 juni 2009 Svarsmallen är i vissa delar mer uttömmande än som krävts för full poäng. Liknande och alternativa svar kan också ha givit poäng. Fråga 1 1. Fel. I NJA publiceras Högsta domstolens prejudikat inom civilrätten. 2. Fel. Officialprincipen innebär att en myndighet ansvarar för att ärendet blir så utrett som dess beskaffenhet kräver, se 4 FL och 8 FPL analogt. 3. Rätt. Enligt 9 FL kan ett olämpligt ombud avvisas. 4. Fel. Då den underårige handlar för någon annan och inte sig själv, går det bra att handla som ombud. 5. Fel. Det räcker inte med att en förälder begär ensam vårdnad, utan endast om båda föräldrarna motsätter sig gemensam vårdnad ska domstolen döma till ensam vårdnad, se 6:5 2 st FB. (Naturligtvis kan domstolen även i andra fall döma till ensam vårdnad, om det är befogat utifrån barnets bästa.) 6. Rätt. Enligt 1 AvtL är ett anbud bindande under den s.k. acceptfristen (2 och 3 AvtL). 7. Rätt. Enligt 27 FL kan ett gynnande förvaltningsbeslut i princip endast ändras till fördel för den enskilde, eftersom ett sådant beslut har negativ rättskraft. Fråga 2 Endast samboegendom ska ingå i bodelningen, d.v.s. gemensam BOB enligt 3 SamboL. Följande egendom ingår EJ: Huset ingår ej, då Magdalena ärvde det medan de fortfarande var särbo, 3 SamboL e contrario. Hemmagymmet ingår ej, då endast Magdalena använder det, 6 sista meningen, alternativt används för fritidsändamål enligt 7 SamboL. Motorbåten ingår ej, då den används för fritidsändamål enligt 7 SamboL. Fritidshuset ingår inte, då det används för fritidsändamål, se 7 SamboL. (De äger det tillsammans med samäganderätt enligt Samägandelagen.) Möbler, hemmabio, husgeråd ( köksverktyg ) och tavlorna ingår, då de utgör gemensam BOB enligt 3 SamboL. (Poäng har givits för argumentation att hemmabion används för fritidsändamål och därför ska uteslutas enligt 7 SamboL.) Tavlorna ingår, då testamentet inte innehåller något villkor att de ska vara Magdalenas enskilda egendom. 4 2 p Sambo L e contrario. Observera att 5 SamboL definierar vad som utgör gemensam bostad, medan 3 definierar vad som utgör samboegendom. För att den gemensamma bostaden ska utgöra samboegendom krävs att den förvärvats för gemensam användning huset har inte förvärvats för gemensam användning. Sigvard: Magdalena: möbler husgeråd hemmabio tavlor Angående Magdalenas möjligheter att slippa dela med sig, gäller som utgångspunkt att det inte blir någon bodelning om inte en av samborna Sigvard begär bodelning inom ett år från separationen, se 8 SamboL.

6 Det är även möjligt att begära jämkning enligt 15 SamboL, eller övertyga Sigvard att ingå ett föravtal enligt 10 SamboL. Fråga 3 Hyresgästens viktigaste förpliktelse är att betala hyran punktligt. Om hyran är mer än en vecka försenad är hyresrätten förverkad enligt 12:42 1 st 1 p JB. Däremot kan hyresgästen inte skiljas från lägenheten, om inte hyresvärden underrättar hyresgästen om möjligheten att återvinna hyresrätten genom att betala hyran inom tre veckor, samt meddelar Socialnämnden om uppsägningen och grunden för denna, se 12:44 1 st 1 p JB. Att regelmässigt vara försenad med hyran utgör dock grovt avtalsbrott, vilket innebär att hyresgästen har förverkat sin hyresrätt utan möjlighet till återvinning. I det verkliga fallet, som frågan är baserad på, tog domstolen hänsyn till hyresgästens ADHD genom att förlänga uppsägningstiden, för att på så sätt underlätta hans sökande efter ett nytt boende. Socialnämndens uppgift är i första hand att ta emot meddelande om uppsägning och därmed kunna hjälpa hyresgästen att antingen hitta en ny bostad eller få ordning på sina affärer så att det inte blir fler försenade hyresinbetalningar. En första åtgärd är att föreslå att hyran betalas via autogiro åtminstone vad gäller nästa boende. Det är således inte nödvändigt att tillförordna en god man enligt 11:4 FB i första skedet. Socialnämnden kan även åta sig betalningsansvaret enligt 12:44 4 st 1 p JB. Fråga 4 a) En analogisk lagtillämpning innebär att ett fall som inte direkt kan hänföras till en viss paragraf ändå tolkas enligt paragrafen. Det måste då röra sig om likartade fall. Domstolarna brukar då åberopa grunderna för ett visst lagrum istället för själva lagrummet. Analogislut förekommer främst inom civilrätten. Däremot får det inte förekomma inom straffrätten till nackdel för en tilltalad. Exempel på bestämmelser som tillämpas analogt: 8 FPL analogt vad gäller myndigheters utredningsskyldighet (officialprincipen); samt KöpL på andra typer av avtal än köp. b) Tolkning e contrario innebär däremot att om en regel anses avgränsad för ett visst fall A, sluter man sig motsatsvis till att ett visst annat fall B ska avgöras på ett helt annat sätt. I kursboken Civilrätt nämns t.ex. om en viss bestämmelse är avgränsad att gälla enbart för hundar så gör man ett sådant motsatsslut om man konstaterar att den inte gäller för katter/tama tigrar. Ytterligare exempel är ett avtals giltighet, vilket följer av 3 kap om ogiltighetsreglerna AvtL e contrario, d.v.s. föreligger ingen ogiltighetsgrund är avtalet giltigt. På samma sätt fungerar möjligheten att gifta sig enligt ÄktB föreligger inget äktenskapshinder enligt 2 kap ÄktB är det fritt fram att gifta sig. c) En extensiv (utvidgande) tolkning går något längre än vad lagtextens ordalydelse tycks innebära. T.ex. är hänvisningen till bestämmelser i FL i 11:8 SoL en icke uttömmande lista, d.v.s. 11:8 SoL ska tillämpas extensivt inte e contrario. Samma sak gäller jävsreglerna i 6:23 24 KomL, särskilt rörande s.k. delikatessjäv. Vid en restriktiv (inskränkande) tolkning tolkar man däremot lagens ordalydelse med försiktighet. Man ska t.ex. inom straffrätten hellre fria än fälla. Samma sak gäller för ogiltighetsgrunderna i 3 kap AvtL. Fråga 5 Filippa är omyndig och kan därför inte själv ingå avtal, se 9:1 FB. Eftersom hon är under 16 år spelar det heller ingen roll om hon själv tjänat ihop pengarna på sparkontot, se 9:3 FB e contrario. Filippa måste därför inhämta förmyndarens tillåtelse att få köpa cykeln. Cykelhandlaren vet att Filippa är omyndig och utan behörighet, eftersom hon berättat att måste be sina föräldrar om lov. Just därför får cykelhandlaren enligt 9:6 FB inte frånträda avtalet under den tid som blivit bestämd för godkännande, d.v.s. stängningsdags. Enligt 3 2 st AvtL gäller att ett muntligt anbud måste antas på en gång, om det inte ges anstånd med svaret. Även här medför cykelhandlarens löfte att reservera cykeln fram till stängningsdags att

7 han har gått med på att ge Filippa anstånd med svaret (accepten) på hans anbud att sälja cykeln till rabatterat pris. Följaktligen har Filippa med mammas tillåtelse rätt att få köpa cykeln till det rabatterade priset om kr. Fråga 6 Socialtjänsten har aldrig tidigare behandlat en biståndsansökan rörande en solsemester som ett led i behandlingen av psoriasis, troligtvis rör det sig dessutom om ett relativt stort belopp. Ärendet rör myndighetsutövning mot enskild och är även av principiell beskaffenhet eller annars av större vikt. Detta innebär att det inte är möjligt att delegera ärendet till en anställd Olga, utan Socialnämnden skall själv fatta beslut i ärendet. Se 6:33 och 6:34 p 3 KomL. Olga ska naturligtvis inte sitta och vänta på att läkarintyget inkommer, utan hon ska informera sökanden om att ansökan inte kan bifallas utan att den kompletteras med ett läkarintyg. D.v.s. Olga ska ge sökanden ett kompletteringsföreläggande enligt 4 FL (myndighetens serviceskyldighet) och 8 FPL analogt (officialprincipen). Biståndsärendena utgör myndighetsutövning, vilket innebär att FL är tillämplig på ärendehandläggningen enligt 11:8 SoL. Detta innebär bl.a. att besluten måste innehålla en besvärshänvisning enligt 21 2 st FL. 16:3 SoL anger att beslut enligt 4:1 SoL skall överklagas med förvaltningbesvär, och motsatsvis (e contrario) följer att beslut enligt 4:2 SoL skall överklagas med laglighetsprövning (kommunalbesvär). Detta ska framgå av besvärshänvisningen.

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan Tentamen Juridik 7 hp Torsdagen den 20 augusti 2009, klockan 13 16 Brunnsvikssalen, Frescati Namn Personnummer. Lärarens namn.klass

Läs mer

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan Tentamen Juridik 7 hp Onsdagen den 29 oktober 2008, klockan 9-12 Ugglevikssalen, Frescati Namn Personnummer. Lärarens namn.klass

Läs mer

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan Tentamen Juridik 7 hp Onsdagen den 25 mars 2009 Namn Personnummer. Lärarens namn.klass - Skriv med kulspetspenna! - Skriv namn

Läs mer

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan - Tentamen Juridik 7 hp Onsdagen den 24 mars 2010, klockan 9-12 Ugglevikssalen, Frescati Namn Personnummer. Klass Instruktioner

Läs mer

Tentamen Juridik 7 hp

Tentamen Juridik 7 hp STOCKHOLMS UNIVERSITET Institutionen för socialt arbete - Socialhögskolan Tentamen Juridik 7 hp Torsdagen den 15 januari 2009, klockan 13 16 Laduvikssalen, Frescati Namn Personnummer. Lärarens namn.klass

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering Ansökan

Rutin ärendes aktualisering Ansökan Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

För full poäng krävs i samtliga fall att hänvisning till korrekt lagrum ges, att svaren motiveras och att resonemang kring de juridiska aspekterna

För full poäng krävs i samtliga fall att hänvisning till korrekt lagrum ges, att svaren motiveras och att resonemang kring de juridiska aspekterna Fråga 1 a) Förhållandet mellan Alicia, Bernard och Cedric regleras i detta hänseende i FB 6:2, 6:11 och 6:13. Vårdnadshavare har en rätt och en skyldighet att bestämma i frågor som rör barnets personlig

Läs mer

Betalningsföreläggande och handräckning

Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Betalningsföreläggande och handräckning Har du lånat ut pengar som du inte får tillbaka? Får du inte betalt för en faktura? Flyttar inte din uppsagda hyresgäst?

Läs mer

gìêáçáâi=t=üé= a~íìãw=omnmjmsjmp== = i ê~êéåë=å~ãåááááááááááááááááák========hä~ëëw=áááák=

gìêáçáâi=t=üé= a~íìãw=omnmjmsjmp== = i ê~êéåë=å~ãåááááááááááááááááák========hä~ëëw=áááák= = = pql`helijp=rkfsbopfqbq====================================================hççåêk=áááákk= fåëíáíìíáçåéå=ñ ê=ëçåá~äí=~êäéíé= - pçåá~äü Öëâçä~å=Ó= = = gìêáçáâi=t=üé= = a~íìãw=omnmjmsjmp== = häk=npkmm=ó=nskmm=

Läs mer

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic

Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic Grundläggande bestämmelser av Lejla Mulalic De grundläggande bestämmelserna om myndigheternas skyldighet att registrera allmänna handlingar. Allmänna handlingar ska registreras så snart de har kommit in

Läs mer

Egendom i äktenskap. Enskild egendom genom. Giftorättsgods. äktenskapsförord gåva testamente. gemensamt varje makes. OH kap 4:1

Egendom i äktenskap. Enskild egendom genom. Giftorättsgods. äktenskapsförord gåva testamente. gemensamt varje makes. OH kap 4:1 Egendom i äktenskap Enskild egendom genom äktenskapsförord gåva testamente Giftorättsgods gemensamt varje makes OH kap 4:1 Äktenskapsförord OH kap 4:2 Bodelning äktenskap Exempel 1: Makarna Ola och Petra

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Beslutanderätten delegeras inte i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK

Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK PM Rev. 2008-11-03 HYRESJURIDIK Att tänka på vid uppsägning av lokaler...3 Adressaten...3 Objektet...3 Tiden...3 Sättet...3 Innehållet...4 Bevakning...4 Acceptfristen...4 Hänskjuta till hyresnämnden...5

Läs mer

Övningsuppgifter med lösningsförslag,

Övningsuppgifter med lösningsförslag, Övningsuppgifter med lösningsförslag, 2014-04-16 Uppgift 1 Allmän rättskunskap Gabriel blir plötsligt uppring av sin moster Elsa som har en juridisk fråga som hon behöver ha svar på. Elsa ber Gabriel att

Läs mer

a) Vad ger du för råd till Bertil angående egendomen som Stella ägde? (4p)

a) Vad ger du för råd till Bertil angående egendomen som Stella ägde? (4p) Fråga 1 Stella och Bertil träffades under gymnasietiden. De blev förälskade i varandra och flyttade ihop efter gymnasiet till en hyreslägenhet i centrala Stockholm. Stella och Bertil levde lyckliga i många

Läs mer

Överförmyndarnämnden

Överförmyndarnämnden INFORMATION FÖR SOCIALTJÄNSTEN - BEHOV AV GOD MAN Här nedan finner du som arbetar inom socialtjänsten information om hur du bör gå tillväga om du ser: att en vuxen person är i behov av god man eller förvaltare.

Läs mer

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU

Rutin omhändertagande enligt 6 LVU Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm SVEA HOVRÄTT Avdelning 02 Rotel 020111 2019-04-30 Stockholm Mål nr ÖH 1990-19 Sid 1 (4) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Malmö, beslut i ärende nr, se bilaga A PARTER Klagande 1. A.K. 2. S.K. Motpart

Läs mer

För full poäng krävs i samtliga fall hänvisning till korrekt lagrum samt att ett resonemang kring dessa förs.

För full poäng krävs i samtliga fall hänvisning till korrekt lagrum samt att ett resonemang kring dessa förs. Svarsmall fråga 1 a) Andrei är presumerad far till Celine, FB 1 kap. 1, men presumtionen kan brytas, 1 kap. 2, 3 och faderskapet kan hävas, 3 kap. 1-4. David kan dock inte föra talan om fastställande av

Läs mer

NATIONAL LEGISLATION: SWEDEN

NATIONAL LEGISLATION: SWEDEN NATIONAL LEGISLATION: SWEDEN 1. 2. Swedish Cohabitation Act (2013:376) 2 Ändringar och övergångsbestämmelser 10 1 1. SWEDISH COHABITATION ACT (2013:376) Vad som avses med sambor 1 Med sambor avses två

Läs mer

Hyresförhandlingslag (1978:304)

Hyresförhandlingslag (1978:304) Hyresförhandlingslag (1978:304) Källa: http://www.riksdagen.se/webbnav/index.aspx?nid=3911&bet=1978:304 Datum: 26 januari 2010 Inledande bestämmelser 1 Förhandling om hyresförhållanden i fråga om bostadslägenheter

Läs mer

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet

Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Bf Bulten Tips och råd: Om du ska hyra ut din lägenhet Du som är medlem i bostadsföreningen Bulten får hyra ut din lägenhet, men du måste följa de regler som gäller. Detta faktablad har tagits fram som

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (8) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 5 februari 2008 T 3305-05 KLAGANDE MS Ombud: Advokat SF och jur.kand. MS MOTPART Bostadsrättsföreningen Sjökadetten, 716000-0803 c/o Bengt

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Föreliggande dokument är antaget av överförmyndarnämnden 2013-05-02 34 Dokumentet ska fastställas på nytt, eller vid behov revideras, dock senast i juni månad året efter det att ny mandatperiod inletts.

Läs mer

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning

TÖI ROLLSPEL A - 003 Sidan 1 av 6 Socialtolkning TÖI ROLLPEL - 003 idan 1 av 6 ocialtolkning Ordlista familjerådgivning skilsmässa äktenskapsskillnad underhåll tingsrätt advokat äktenskapsförord giftorätt i boet separera allmän rättshjälp bodelning jämkning

Läs mer

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet.

Nedan följer en beskrivning av hur socialsekreteraren kan gå till väga för att ansöka om en särskild förordnad vårdnadshavare för barnet. September 2012 RUTIN FÖR ATT ANSÖKA OM SÄRSKILD FÖRORDNAD VÅRDNADSHAVARE (SFV) FÖR ENSAMKOMMANDE BARN När ett barn som har kommit till Sverige utan vårdnadshavare får permanent uppehållstillstånd (PUT)

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen

10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen Migrationsverket Utlänningshandboken Kap 10.12 Barn Allmänt Skapat 2003-12-18 Uppdaterat 2006-03-31 10.12 Allmänt om handläggningen av ärenden som rör barn i besöks- och bosättningsprocessen OBSERVERA

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? Peter Lillieh. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Peter Lillieh Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig sammanslutning

Läs mer

Gällande lagar och regler

Gällande lagar och regler Gällande lagar och regler för uthyrning i andrahand och uthyrning av rum i bostad För dig som hyr ut Innehållsförteckning - Kortfattad Information Sida 3 - Vad är Andrahandsuthyrning Sida 3 - När får jag

Läs mer

Information om ansökan om god man eller förvaltare

Information om ansökan om god man eller förvaltare Information från Information om ansökan om god man eller förvaltare Denna information gäller dig som avser att ansöka om god man eller förvaltare eller anmäla behov av sådan för annan person. Om att ansöka

Läs mer

Juridik och förvaltningspolitik i socialt arbete 30 hp Delkurs 2, Allmän rättslära och civilrätt 7,5 hp Ulla Björkman, kursföreståndare o examinator. Rättningskommentar till tentamensskrivning på delkurs

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 22 december 2003 T 1581-02 KLAGANDE OH Ombud: advokaten BM MOTPART LB Ombud: advokaten ME SAKEN Klander av bodelning ÖVERKLAGADE AVGÖRANDET

Läs mer

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt

Avdelningen för JURIDIK Kommunalrätt Kommunalrätt Socionomer VT 13 Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken; SFS 2006:458 Utkom från trycket den 14 juni 2006 utfärdad den 1 juni 2006. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2

Läs mer

Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från Arbetsförmedlingen i ett ärende om ekonomiskt bistånd

Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från Arbetsförmedlingen i ett ärende om ekonomiskt bistånd Meddelandeblad Mottagare: Kommuner: Kommunstyrelse, Nämnder med ansvar för SoL, Förvaltningschefer Nr 8/2013 Juni 2013 Förutsättningar för samtycke från enskilda när socialnämnden behöver uppgifter från

Läs mer

Att ha. God man. eller. Förvaltare

Att ha. God man. eller. Förvaltare Att ha God man eller Förvaltare 1 Om ordet hen I texten finns ordet hen. Det är ett ganska nytt ord i svenskan. Det används om personer i stället för hon eller han. Om könet på en person är okänt kan man

Läs mer

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag

Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Datum 2013-05-16 Diarienummer 1363-4190/2011 NN Bodens kommun 961 86 Boden Tillsynsbeslut enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag Slutsatser 1. Boverket anser att handläggningstiden i NN:s

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Sambolag; utfärdad den 12 juni 2003. SFS 2003:376 Utkom från trycket den 23 juni 2003 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs följande. Vad som avses med sambor 1 Med sambor avses

Läs mer

Rutin utredning 11:1 barn

Rutin utredning 11:1 barn Ansvarig för rutin: Avdelningschef Individ- och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef Reviderad (av vem och datum) Beslutad (datum och av vem): Socialförvaltningens ledningsgrupp,

Läs mer

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM

HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM HÖGSTA FÖRVALTNINGSDOMSTOLENS DOM 1 (5) meddelad i Stockholm den 10 november 2011 KLAGANDE Socialnämnden i Kristinehamns kommun 681 84 Kristinehamn MOTPART AA ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Kammarrätten i Göteborgs

Läs mer

Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera

Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera Denna informationsbroschyr beskriver vad som gäller för dig som god man, förvaltare eller förmyndare vid försäljning, köp, uthyrning

Läs mer

Välkommen till kursen

Välkommen till kursen Välkommen till kursen Gör rätt som hyresvärd Vilka är vi? Avsnitt 1 Definitioner Uppsägningstider 1 Hyresavtal Hus eller del av hus lägenhet Upplåtits Till nyttjande Mot ersättning Bostadslägenhet resp.

Läs mer

Överförmyndarnämndens delegeringsordning

Överförmyndarnämndens delegeringsordning Överförmyndarnämndens delegeringsordning Delegeringsordning Diarienummer: Dokumentansvarig: Beslutad av: Ersätter tidigare beslut: Datum för beslut: Giltighetstid: : ÖN2016/0098 Nämndsekreterare/Kommunkansliet

Läs mer

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra

Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att vara hyresgäst: Vad du får och inte får göra Att hyra ny bostad är en stor händelse, speciellt om det är den första egna lägenheten. Här finns lite användar information: Innehåll 1. Avtal 2. Besittningsskydd

Läs mer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer

Om att ansöka om god man/förvaltare för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Om att ansöka om god för gamla och/eller sjuka/funktionshindrade personer Enligt föräldrabalkens 11 kap 4 och 7 kan godmanskap eller förvaltarskap anordnas för personer som p.g.a. sjukdom, psykisk störning,

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 7 november 2008 Ö 1139-08 KLAGANDE ME MOTPART HE Ombud: Advokat MA SAKEN Avvisande av ansökan om försäljning enligt lagen (1904:48 s.

Läs mer

ansöka om god man eller förvaltare

ansöka om god man eller förvaltare Överförmyndarnämnden Information ansöka om god man eller förvaltare Viktigt att känna till om godmanskap Godmanskap är en frivillig insats som förutsätter samarbete mellan den gode mannen och huvudmannen.

Läs mer

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c )

önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Egendom eller belopp ( b ) Ändamålsbestämmelse ( c ) Testamente Jag 1 Fullständigt namn önskar att min kvarlåtenskap skall fördelas enligt följande då jag avlider: Testamentstagare 2 I II Testators signatur 3 Sida 1/4 III IIII V Testators signatur Sida 2/4

Läs mer

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4

ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 Skicka ansökan till: Örebro Tingsrätt Box 383, 701 41 Örebro ANSÖKAN om god man enligt Föräldrabalken 11 kap 4 1. Person ansökan gäller Personnummer Adress (folkbokföringsadress) Telefonnummer Vistelseadress

Läs mer

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER

RÄTTSFALLSREGISTER JO BESLUT - REGISTER ASYLRÄTT - HANDBOK Asyl - migrationsrätt Ensamkommande barn Bevisbördan för att asylsökanden har den ålder som denne har uppgett. Ekonomiskt bidrag för att besöka familjen i hemlandet Ekonomiskt bidrag

Läs mer

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande

Förslag till reviderade riktlinjer för handläggning av ärenden rörande vårdnad, boende, umgänge och namn - remissyttrande HÄGERSTEN-LILJEHOLMENS STADSDELSFÖRVALTNING AVDELNINGEN FÖR SOCI AL OMSORG TJÄNSTEUTLÅTANDE SID 1 (5) 2011-11-15 Handläggare: Inger Nilsson Telefon: 08-508 23 305 Till Hägersten-Liljeholmens stadsdelsnämnd

Läs mer

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen

Meddelandeblad. Nya bestämmelser om rapporteringsskyldighet och särskild avgift (sanktionsavgift) i socialtjänstlagen Meddelandeblad Mottagare: kommunstyrelsen, socialnämnd eller motsvarande, förvaltningschefer med ansvar för individ- och familjeomsorg, handikappomsorg och/eller äldreomsorg, kommunens revisorer, länsstyrelser,

Läs mer

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014

Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL. Den 24 februari 2014 Frågestund med Borlänge kommun krig LSS och SoL Den 24 februari 2014 Vad innebär SoL? Socialtjänstlag (2001:453) Samhällets socialtjänst skall på demokratins och solidaritetens grund främja människornas

Läs mer

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas

Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Kan bostadsrätt bli bostadsfel? frågor och svar när hyresrätten ombildas Bra att tänka på vid ombildning Antalet ombildningar av hyresrätt till bostadsrätt har ökat markant de senaste åren. Det väcker

Läs mer

CHECKLISTA. För uppsägning av lokalhyresavtal. www.svenskhandeljuridik.se

CHECKLISTA. För uppsägning av lokalhyresavtal. www.svenskhandeljuridik.se CHECKLISTA För uppsägning av lokalhyresavtal www.svenskhandeljuridik.se 1 Innehållsförteckning Innehållsförteckning...2 Inledning...3 Det indirekta besittningsskyddet...3 Hyresvärdens uppsägning för villkorsändring...3

Läs mer

1. Skillnad mellan god man och förvaltare

1. Skillnad mellan god man och förvaltare VÄNERSBORGS ÖVERFÖRMYNDARNÄMND INFORMERAR ANSÖKAN OM GOD MAN ELLER FÖRVALTARE För att godmanskap eller förvaltarskap skall kunna anordnas och en god man eller förvaltare förordnas krävs att de förutsättningar

Läs mer

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare

FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1. Delegationsordning för Överförmyndaren. Lagrum Innehåll Delegat Ersättare HÄRJEDALENS KOMMUN FÖRFATTNINGSSAMLING BESLUT GÄLLER FR FLIK SID Öf 1 1 Delegationsordning för Överförmyndaren Lagrum Innehåll Delegat Ersättare Föräldrabalken 10 kapitlet Om förmyndare 10:14 Förslag till

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM

HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS DOM Mål nr meddelad i Stockholm den 9 juni 2004 T 261-03 KLAGANDE PB Ombud: advokaten JL MOTPART Svenska Röda Korsets Centralstyrelse, 802002-8711, Box 17563, 118 91 STOCKHOLM

Läs mer

HFD 2014 ref 5. Lagrum: 2 a kap. 8 socialtjänstlagen (2001:453)

HFD 2014 ref 5. Lagrum: 2 a kap. 8 socialtjänstlagen (2001:453) HFD 2014 ref 5 En 94-årig kvinna med vissa fysiska sjukdomsbesvär i förening med känslor av otrygghet och ensamhet har ansökt om insats enligt socialtjänstlagen inför en flyttning till annan kommun. Fråga

Läs mer

Ansökan Om förordnande av god man enligt 11 kap 2 föräldrabalken

Ansökan Om förordnande av god man enligt 11 kap 2 föräldrabalken ANSÖKAN Ansökan Om förordnande av god man enligt 11 kap 2 föräldrabalken Myndling/Huvudman(den som förmynderskapet/godmanskapet/förvaltarskapet avser) Namn Personnummer Förmyndare/god man /förvaltare Namn

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används:

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: STYRDOKUMENT DATUM 2015-11-09 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som används: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver ska

Läs mer

Att tänka på vid andrahandsuthyrning

Att tänka på vid andrahandsuthyrning Att tänka på vid andrahandsuthyrning Hyresvärdens samtycke krävs För att få hyra ut sin lägenhet i andra hand krävs samtycke från hyresvärden. Förstahandshyresgästen skall göra en skriftlig ansökan till

Läs mer

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl

Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Lokalhyra T2, den 28 oktober 2014 Advokat Maria Ingelsson, Lindahl Disposition Varför är vi här? Att skriva hyresavtal Parternas rättigheter och skyldigheter under hyrestiden Omförhandling och jämkning

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (7) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 23 oktober 2008 Ö 3484-08 KLAGANDE JV Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen: Advokat JR MOTPART SV Ombud och biträde enligt rättshjälpslagen:

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005. Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 9 december 2009 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

BESLUT Stockholm

BESLUT Stockholm SVEA HOVRÄTT Rotel 020104 BESLUT 2019-01-22 Stockholm Mål nr ÖH 54-19 Sid 1 (5) ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hyresnämnden i Göteborg, beslut 2018-12-04 i ärende nr 5061-18, se bilaga A PARTER Klagande J.N., Motpart

Läs mer

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun

Delegationsordning för Överförmyndarnämnden i Kiruna kommun 1 Delegationsordning för i Kiruna kommun 2 Beslutanderätten får inte delegeras i följande slag av ärenden (6 kap 34 kommunallagen, 19 kap 14 föräldrabalken) 1. Ärenden som avser verksamhetens mål, inriktning,

Läs mer

Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning

Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplan för att förebygga avhysningar Enskede-Årsta- Vantörs stadsdelsförvaltning Handlingsplanen klargör rutiner och ansvarsfördelning inom alla avdelningar inom Enskede-Årsta-Vantörs stadsdelsförvaltning,

Läs mer

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt

Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Familjerätt Lättläst information om lagar som gäller för familjer i Sverige En lättläst sammanfattning av Justitiedepartementets broschyr Familjerätt Den här broschyren har tagits fram av Justitiedepartementet.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (6) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 24 januari 2003 Ö 2486-02 SÖKANDE R. J. Ombud: advokaten C. A. MOTPART M. G. SAKEN Resning Hovrätten för Västra Sverige meddelade den

Läs mer

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor

Överförmyndarnämnden informerar om. Gåvor Information från Överförmyndarnämnden informerar om Gåvor BARN FÖRÄLDRAR/FÖRMYNDARE Gåvor till barn I de allra flesta fall kan ett omyndigt barn ta emot en gåva utan större formkrav. Till exempel kan en

Läs mer

Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012. Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext:

Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012. Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext: Tentamen Juridisk introduktionskurs, RV4015, 11 januari 2012 Tillåtna hjälpmedel Språklexikon (t.ex. Svenska Spanska) samt Okommenterad författningstext: Okommenterad författningstext innebär att det är

Läs mer

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument

1(8) Bostadssocialt program/inriktning försöks- och träningslägenhet. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Riktlinje Beslutad av Kommunstyrelsen 2017-03-07, 35 Dokumentansvarig Områdeschef IFO/Myndighetsenheten Reviderad 3(8) Innehållsförteckning 1 Bostadssocialt

Läs mer

Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende

Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende Kommunal hyresgaranti - möjlighet till eget boende Allmän information s 3 För dig som hyresgäst s 4 För dig som hyresvärd s 5 För kommuner s 6 Ordlista s 7 2 Kommunala hyresgarantier En kommunal hyresgaranti

Läs mer

Rutin ärendes aktualisering anmälan

Rutin ärendes aktualisering anmälan Ansvarig för rutin Avdelningschef Individ och familj Upprättad (av vem och datum) Helena Broberg, enhetschef, 2013-10-30 Beslutad (datum och av vem) Socialförvaltningens ledningsgrupp, 2013-12-16 Reviderad

Läs mer

Delegationsordning för överförmyndarnämnden

Delegationsordning för överförmyndarnämnden Delegationsordning för överförmyndarnämnden Dokumentnamn Dokumenttyp Fastställd/upprättad Beslutsinstans Delegationsordning för överförmyndarnämnden Riktlinjer 2013-08-14 Överförmyndarnämnden Dokumentansvarig/processägare

Läs mer

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd)

Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Ekonomiskt bistånd (försörjningsstöd) Alla som bor i Sverige och inte kan försörja sig eller bli försörjda på annat sätt har rätt att söka försörjningsstöd. Det betalas ut av kommunens socialförvaltning.

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (5) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 8 mars 2013 Ö 3334-11 KLAGANDE TL Ombud: Advokat PA MOTPART JA Ombud: Advokat NL SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGAT

Läs mer

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster

För dig som vill veta mer om. Servicetjänster För dig som vill veta mer om Servicetjänster Innehåll Servicetjänster - så fungerar det sidan 3 Vad ingår i servicetjänsterna? sidan 3 Personlig omvårdnad sidan 3 Vad kan man inte få hjälp med? sidan 3

Läs mer

Nordisk Socialrättslig Tidskrift

Nordisk Socialrättslig Tidskrift Nordisk Socialrättslig Tidskrift Särtryck ur NST 17 18.2018 Om socialnämndens olika roller som biståndsgivare och hyresvärd En kommentar till JO:s beslut den 18 maj 2017, dnr 416-2016 Av Tim Holappa Om

Läs mer

DOM 2012-06-20 meddelad i Karlstad

DOM 2012-06-20 meddelad i Karlstad VARMLANDS TINGSRATT DOM meddelad i Karlstad Mål nr B 6180-11 PARTER (Antal tilltalade: 1) Åklagare Åklagarmyndigheten Åklagarkammaren i Karlstad Tilltalad Oliver Teucke, 700212-50 Långban Pensionatet 682

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Överförmyndarens delegationsordning Antagen av Överförmyndare 2019-01-02 Dnr: KS 2018/0378 Kommentar: - Innehållsförteckning 1. Förkortningar 3 1.1 Lagar 3 1.2 Övriga förkortningar

Läs mer

Bli inte blåst på kontraktet

Bli inte blåst på kontraktet Bli inte blåst på kontraktet 41 Maken dör, sambon vill separera eller frun vägrar flytta. Vem får kontraktet? Hur skyddar man sig? Hem & Hyra har svaren. Ibland girar livet åt oväntat håll. Döden Huvudregeln

Läs mer

Avtalsrätt. Huvuddrag i kursen. Avtalslagen Avtalslagen Avtalsrättsliga grundprinciper. Ogiltighet och oskälighet Fullmakt

Avtalsrätt. Huvuddrag i kursen. Avtalslagen Avtalslagen Avtalsrättsliga grundprinciper. Ogiltighet och oskälighet Fullmakt Avtalsrätt Peter Gustavsson Huvuddrag i kursen Avtalslagen Avtalsbundenhet Ogiltighet och oskälighet Fullmakt Avtalslagen 1 Allmän avtalsrätt Vad är allmän avtalsrätt? Regler som är gemensamma för alla

Läs mer

Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera

Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera 1 (4) Att sälja, förvärva, hyra eller hyra ut fastighet eller bostadsrätt med mera Denna informationsblankett beskriver vad som gäller för dig som god man, förvaltare eller förmyndare vid försäljning,

Läs mer

Information till föräldrar som själva vill komma överens om underhållsbidrag till barn

Information till föräldrar som själva vill komma överens om underhållsbidrag till barn Information till föräldrar som själva vill komma överens om underhållsbidrag till barn Uppdaterad 2006-11-14 Här finns en övergripande information om vad som gäller vid beräkning av underhållsbidrag till

Läs mer

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005

Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Delegeringsordning Antagen av överförmyndarnämnden den 27 oktober 2005 Senast ändrad av överförmyndarnämnden den 24 oktober 2016, 77 Med handläggare i denna delegeringsordning avses tjänsteman hos kommunen

Läs mer

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet

Kommunalrätt. Vad är kommunalrätt? Vad är en kommun? 4/20/2012. Per-Ola Ohlsson. Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Kommunalrätt Per-Ola Ohlsson Vad är kommunalrätt? Bestämmelser om både kommunernas och landstingens verksamhet Både organisatoriska och verksamhetsspecifika bestämmelser Vad är en kommun? Ej frivillig

Läs mer

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT

HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Sida 1 (11) HÖGSTA DOMSTOLENS BESLUT Mål nr meddelat i Stockholm den 5 september 2014 Ö 3417-13 KLAGANDE CS MOTPART RL SAKEN Förordnande av bodelningsförrättare ÖVERKLAGAT AVGÖRANDE Hovrätten för Nedre

Läs mer

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar

Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar 1(6) STYRDOKUMENT DATUM 2011-01-01 Kvalitetssäkring för barnavårdsutredningar Några anmärkningar kring de begrepp som använts: Barnavårdsutredning - den utredningsprocess som Socialtjänstlagen föreskriver

Läs mer

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907

Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Göran Nilsson FÖRSLAG TILL BESLUT Kommunstyrelsens ordförande 2011-10-03 Kommunstyrelsen Antagande av riktinjer för handläggning av bostadsanpassningsbidrag KS-2011/907 Förslag till beslut Kommunstyrelsen

Läs mer

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7)

Svedala Kommuns 4:10 Författningssamling 1(7) Författningssamling 1(7) Delegationsordning för Svedala kommuns överförmyndarnämnd Antagen av överförmyndarnämnden 8 oktober 2013 2 Med de förbehåll, som sägs i kommunallagen 6 kap 34, uppdrar överförmyndarnämnden

Läs mer

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum:

Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216. Datum: Cirkulärnr: 2000:16 Diarienr: 2000/0216 Handläggare: Sektion/Enhet: Jonas Reinholdsson Datum: 2000-01-25 Mottagare: Rubrik: Kommunalrättssektionen Socialnämnd Äldreomsorg Omsorgs- och handikappfrågor Stadsdelsnämnder/Kommundelsnämnder

Läs mer

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN

DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Överförmyndarnämnden DELEGATIONSORDNING FÖR ÖVERFÖRMYNDARNÄMNDEN Antagen av Överförmyndarnämnden den 18 oktober 2016, 86 Delegering av ärenden inom nämnd Enligt Kommunallagen 6 kap 33 får en nämnd ge uppdrag

Läs mer

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten

2 Hyresnedsättning vid underhållsarbeten Stockholm 2008-09-19 Dnr 384/08 SVEA HOVRÄTT Justitiedepartementet 103 33 Stockholm Betänkandet (SOU 2008:47) Frågor om hyra och bostadsrätt (Ju2008/4174/L1) Sammanfattning Hovrätten instämmer i allt väsentligt

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i föräldrabalken Utfärdad den 20 juni 2018 Publicerad den 29 juni 2018 Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om föräldrabalken 2 dels att 4 kap. ska upphöra

Läs mer

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg

Ny förvaltningslag - den 30 maj Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag - den 30 maj 2018 Sven Boberg, stadsbyggnadskontoret Göteborg Ny förvaltningslag (2017:900) SOU 2010:29 Prop. 2016/17:180 En modern och rättssäker förvaltning Skäl för lagändring! Den

Läs mer

Sambor och deras gemensamma hem

Sambor och deras gemensamma hem Sambor och deras gemensamma hem kortfattad information om sambolagen Sambolagen Sambolagen innehåller bestämmelser om delning av gemensam bostad och bohag när ett samboförhållande upphör. Lagen definierar

Läs mer