Konferenslokalen Makrillen Centralposthuset Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "2014-05-28. Konferenslokalen Makrillen Centralposthuset Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm"

Transkript

1 Promemoria Yrkesprogramsutredningen U 2014:01 Minnesanteckningar från hearing den 22 maj 2014 Konferenslokalen Makrillen Centralposthuset Mäster Samuelsgatan 70, Stockholm Hearingen inleddes med en presentation av utredningens tankar och resultat så här långt in i utredningen. Utredare Amelie von Zweigbergk berättade att utredningen har fått mer tid vilket givetvis påverkar möjligheten att ge vidare inspel till utredningen. Anders Ahlström från Gislaveds Näringsliv poängterade hur angeläget det är att man gör någonting åt situationen för industriprogrammen. Det är kris i branschen. Allt för få elever väljer att gå denna utbildning som efterfrågas i stor utsträckning av näringslivet. Situationen är alarmerande. Ska man göra något måste man göra det ordentligt! Stefan Skimutis på Myndigheten för yrkeshögskolan undrade i vilken utsträckning utredningen har haft kontakt med elever under arbetets gång? Han tipsade bland annat om Sveriges förenade elevkårer. Stefan har jobbade med teknikprogrammet mellan åren och kunde under den tiden se en vandring av elever från naturprogrammet till teknikprogrammet. Han upptäckte då även en vandring mellan elprogrammet och teknikprogrammet. Anders Ahlström från Gislaveds Näringsliv flaggade för att det finns en risk för att industriprogrammet får för låg status i och med de förändringar som föreslås inom ramen för utredningen. Programmet har redan för låg status, vilket säkert har påverkat programmets attraktivitet och söktryck. Anders ställde även frågan om vad som händer med det

2 2 fjärde året på teknikprogrammet. Utredningen lovade att återkomma i denna fråga längre in i presentationen. Henrik Smedmark på Trä- och möbelföretagen önskade att formuleringen obligatoriskt ändras till att erbjuda möjlighet då utredningen föreslår kurser inom ramen för industriprogrammet och teknikprogrammet. Utredningen ställde därefter en kontrollfråga till samtliga deltagare under hearingen om utredningens tankar motsvarar industrins önskemål? Anders Ahlström från Gislaveds Näringsliv svarade att de gillade utredningens tankar men undrade vidare vilka delar som ska ligga kvar i industriprogrammet? Efter att få svaret att svets är en del som kommer att vara kvar ville Anders skicka med att innehållet i utbildningen inte matchar näringslivets behov. Utredningen bad att få in exempel. Karin Thapper på Livsmedelsföretagen tror att den struktur som utredningen föreslår skulle vara bra för deras företag. Gymnasieingejören ska vara valbart. Livsmedelsföretagen är intresserade av att utbildningen attraherar el-elever, vilket är något man önskar ska återspegla sig i valet av namn på utbildningen. Jan Johansson på Tekniska gymnasium Göteborg ansåg att utredningens förlag är bra. Han poängterade även att det är viktigt att inte exkludera industriprogramselever för T4. 15 veckors APL borde vara självklart. Men det är svårt att lägga ut vissa kurser. Jan Johansson hanvisade till hur Livsmedelsföretag löst frågan på ett bra sätt med kurser branschkunskap. En annan mötesdeltagare svarade att man valt att lägga ut delar av kurser på företag. Jan Johansson lyfte dock farhågan att man med ett sådant system får ett plotter av delar av kurser som saknar en helhet. Olle Dahlberg, Sveriges Ingenjörer lyfte tidsfrågan och den garanterade undervisningstiden. Regelverk som flyttas in från yrkes till högskoleförberedande program. Fler än 400 undervisningstimmar i detta program. Blir det verkligen fler timmar? Funkar det i praktiken eller kommer skolorna verkligen att erbjuda. Fråga om T4, kan man ha det öppet? Finns möjlighet att ge garantier. Karin Thapper på Livsmedelsföretagen lyfte frågan om APL och vikten av att APL inte ska räknas bort från GUT. En annan mötesdeltagare kommenterade detta med att konstatera att APL också handlar om ett lärande.

3 3 Henrik Smedmark på Trä- och möbelföretagen lyfte frågan om samverkan och dess betydelse förr en god utbildningskvalitet. Han sa att samverkan är viktigt, men att den idag inte fungerar. Vi jobbar ju med Teknikcollege för att systemet inte fungerar. Johanna Kroon från Teknikföretagen i Kronobergs län representerar tillverkningsföretag lyfte problematiken med att kommunerna slingrar sig och inte erbjuda vissa kurser som näringslivet efterfrågar. Dessutom måste man tänka in vuxenutbildningen om man ska lösa kompetensutmaningarna. Lena Hansson på Kunskapsförbundet väst höll med föregående talare om att samverkan måste fungera. Dessutom är det viktigt att det finns ett friutrymme i en utbildning för att skapa kurspaket som innebär att man kan anpassa efter det lokala näringslivet. Margareta Sjöberg Boström på Teknikcollege Uppland sa att de var väldigt glada för utredningens förslag. Produktion är viktigt. Margareta Sjöberg Boström kommenterade ett eventuellt namnbyte på utbildningen med att det riskerar att bara bli en kosmetisk ändring. Det viktiga är att man är tydlig med eleverna vad man kan bli efter sin utbildning. Anders Ahlström från Gislaveds näringsliv visade på exemplet Finland och deras yrkesutbildning. De har lyckats skapa attraktion och de har inte några inlåsningseffekter. Där finns valmöjligheter för elever. Anders Ahlström lyfte även frågan om APL. Det är inte bara elever som behöver ut på arbetsplatser, industrin behöver också komma in i skolan. Anders höll också med föregående talare om vikten av en tillgänglig yrkeshögskola och yrkesvux, gymnasieskolan klarar endast av att försörja branschens behov av kompetens 3-4 år framåt i tiden. Yrkeshögskolan behöver mer kontinuitet för vissa utbildningar. Vi kan inte uppfinna hjulet vare gång vid an ansökningsomgång. Angående ett eventuellt namnbyte på industriprogrammet var Anders åsikt att ska vi ändra något kan vi inte ha några heliga kor. Åsa Persson, Perstorpsgymnasiet är en av få gymnasieskolor som erbjuder process. Hon menade att företagen egentligen inte vill ha in ungdomarna före 18 års ålder. Då har eleverna redan fått med sina yrkeskurser. Det är också tajt att få in tiden inom ramen för utbildningen. Processeleverna på Perstorpsgymnasiet läser redan poäng.

4 4 Stefan Skimutis på Yrkeshögskolan poängterade vikten av att skapa attraktionskraft. Ett sätt att göra det är att lägga in de föreslagna kurserna i design- och produktinriktningen om det ska få någon effekt. Stefan föreslog dessutom att yrkesvux skulle föras över till yrkeshögskolan. Däremot såg han att T4 kan bli knepigt i relation till yrkeshögskolan. Karin Thapper på Livsmedelsföretagen pekade på att produktionsteknik är väldigt litet idag och att det är viktigt att fler skolor erbjuder inriktningen. Det är också viktigt att förstärka kommunernas skyldighet att erbjuda allsidigheten. Det skulle vara intressant att få frågan prövad i Skolinspektionen. Vad gäller namnet såg Karin Thapper att design- och produktutveckling skulle kunna vara ett alternativ. Det är viktigt att hjälpa elever att våga söka till teknikprogrammet. Katarina Ivarsson från Sandviken lyfte ersättningsfrågan. Hur ska det fungera? Leif Sköldberg från Eskilstuna som har erfarenhet av både T4 och Volvosteget poängterade att tre år inte räcker. De har idag två sökande till produktionsinriktningen på industri. Genom ett fjärde år skulle de ändå kunna få en produktionsinriktning i fjärde året. Josefin Grahn från Göteborgsregionen poängterade att vuxenutbildning är jätteviktig för kompetensförsörjningen. I Göteborgsregionen växlar kommunerna upp med egna pengar för att lösa vuxenutbildningen. Utredningen fick en inbjudan att besöka Göteborgsregionen när och om den vill diskutera yrkesutbildning för vuxna. Ulrik Simonsson från Ungdomsbarometern vittnade om att de i sina undersökningar sett ett ökat söktryck till teknikprogrammet. 2/3 av dessa ungdomar går sedan vidare till högskolan. Ulrik undrade om utredningen ser en risk med att blanda elever med andra motiv än vidare studier? Lena Jonsson Dahl på Teknikcollege i Karlskoga väckte frågan om samläsning. Kommer det att vara möjligt att samläsa vissa kurser inom teknikprogrammet och kommer det att finnas möjlighet att läsa vissa kurser i ett långsammare tempo? Örjan Ahlin från Vadsbogymnasiet i Mariestad undrade om man behöver en lightversion på industriprogrammet? Behöver näringslivet verkligen den kompetensen. Vad är då avancerat?

5 Dan Thörewik från Teknikcollege i Värmland lyfte en fråga angående programmens attraktion. Hur ska eleverna kunna välja industrin när man inte ens får närma sig grinden till företagen? Han uppmanade arbetsplatserna att öppna upp för elever. Det är svårt att söka sig till en utbildning och bransch man inte har någon relation eller inblick i. Ingmar Andréason på Svenskt underhåll sa att dagens elever saknar praktisk plattform med sig in i utbildningen. Låt ungarna prova på första tiden. Måste börja annorlunda. Dessutom måste produktionsteknik innehålla driftsäkerhet och underhåll. Eva Hardmo på Teknikcollege och Sydnärkes utbildningsförbund berättade att de samkör med industritekniska. Dessutom undrade hon om man kan samläsa gymnasieämnen oavsett inriktning? Harri Levänen från Teknikcollege i Västerås ville apropå frågan om programmens attraktion tipsa utredningen om att vara noga med hur man vill presentera en utbildning. I utredningens powerpointpresentation användes en bild från ett omklädningsrum utan personer. Vi behöver alla tänka på hur vi vill presentera branschen för andra. Karin Thapper från Livsmedelsföretagen betonade vikten av att den nya inriktningen ska ha timmar. Det är mycket viktigt för anställningsbarheten. Dessutom såg hon behovet av att låta kommunerna söka investeringsbidrag för att bygga upp ett yrkesspår ihop med näringslivet. Det kommer att krävas en del investeringar vilket skulle kunna stimuleras ihop med industrin. Kommunerna satsar och industrin satsar. Hans Eriksson på PVF Plåt & Vent Teknikcentrum ville bemöta kommentaren om att många arbetsplatser är svåråtkomliga för elever. Hans påpekade att det i stor utsträckning hänger på Arbetsmiljöverkets regelverk. 5

Välkommen till hearing med

Välkommen till hearing med 22 maj 2014 Välkommen till hearing med Förhandsmaterial, obs att det är förslag under arbete! Utgångspunkter: Industrin har kompetensförsörjningsproblem: Lågt intresse för arbete inom industrin bland unga

Läs mer

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb

Vår vision. Rätt kunskap ger dig jobb Jan Johansson Vår vision Göteborgs Tekniska College skall vara ledande i lärande och utveckling av industriella tekniska utbildningar på gymnasial och eftergymnasial nivå i Sverige. Vår verksamhet Gymnasieskola

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr: U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen

Yttrande över remiss av Välja yrke (SOU 2015:97) Remiss från kommunstyrelsen Arbetsmarknadsförvaltningen Utvecklings- och utredningsstaben Tjänsteutlåtande Sida 1 (6) 2016-01-21 Handläggare Tinna Nilsson Telefon: 08-508 35 906 Till Arbetsmarknadsnämnden den 2 februari 2016 Ärende

Läs mer

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program 2017-09-29 1 (7) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2017/792 Kommunstyrelsen U2017/03537/GV - Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Yttrande

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Hur är tillgången på arbetskraft med relevant kompetens? 3 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville

Läs mer

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser

Förändringar. Så är det... Så blir det... Nationella program Nationella programinriktningar Nationella kurser GY 2011 Förändringar Så är det... Nationella program Specialutformade program Nationella programinriktningar Lokala programinriktningar Nationella kurser (900) Lokala kurser (9000) Valbara kurser Så blir

Läs mer

Yrkesprogramsutredningen. Yrkesprogramsutredningen Expertgruppsmöte 4 mars

Yrkesprogramsutredningen. Yrkesprogramsutredningen Expertgruppsmöte 4 mars Expertgruppsmöte 4 mars Amelie von Zweigbergk Thomas Hagnefur Jan Schierbeck Elsa Engström Luca Nesi Försöksverksamhet med yrkesutgångar inom teknikprogrammet Intresset för industritekniska programmet

Läs mer

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015

Välja yrke. Svar på remiss från kommunstyrelsen, dnr /2015 Utbildningsförvaltningen Gymnasieavdelningen Tjänsteutlåtande Sida 1 (5) 2016-01-19 Handläggare Mats Öblad Telefon: 08-508 33 493 Åsa Eckhardt Telefon: 08-508 33 921 Till Utbildningsnämnden 2016-02-04

Läs mer

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen

Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Tjänsteutlåtande Rektor 2014-11-17 Stefan Quas 08-590 976 24 Dnr: stefan.quas@upplandsvasby.se UBN/2014:232 33204 Utbildningsnämnden Antagningsregler, rutiner och bestämmelser för vuxenutbildningen Förslag

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G

Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan U2010/1388/G Utbildningsdepartementet Gymnasieenheten 103 33 STOCKHOLM 2010-05-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över promemorian Ett fjärde tekniskt år i gymnasieskolan

Läs mer

Frågor och svar Teknikcollege november 2014

Frågor och svar Teknikcollege november 2014 Frågor och svar Teknikcollege november 2014 BUDSKAP: Svenska teknik- och industriföretag har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är avgörande för svensk tillväxt. Företagen

Läs mer

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne

välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne välkommen till Teknikcollege Sydöstra Skåne Information från Parkgymnasiet Välkomna till Parkgymnasiet och nya Teknikcollege Sydöstra Skåne! Utbildningen vid Parkgymmnasiet skall vara en utmaning för alla.

Läs mer

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet Yttrande 2017-02-28 Registrator Dnr:U2016/04660/GV 103 33 Stockholm Yttrande - En gymnasieutbildning för alla - åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Forskar utb

Läs mer

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Han fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA VÄLJA GYMNASIET 2012

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Han fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA VÄLJA GYMNASIET 2012 TRÄPLUGG ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA VÄLJA GYMNASIET 2012 Han fick sitt drömjobb! Guide det här kan du bli Träindustrin behöver ungdomar 1 Du kan bli något speciellt Det finns många roliga och annorlunda

Läs mer

En mer flexibel gymnasieskola

En mer flexibel gymnasieskola Kommittémotion M Motion till riksdagen 2018/19:2837 av Erik Bengtzboe m.fl. (M) En mer flexibel gymnasieskola Förslag till riksdagsbeslut 1. Riksdagen ställer sig bakom det som anförs i motionen om en

Läs mer

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna

Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna Dalarna 20140423 Kunskapslyft för fler jobb i Dalarna - ett län för kompetens och lärande socialdemokraterna.se/dalarna 2 (6) Dalarna behöver mer kunskap och kompetens - inte mindre. Socialdemokraterna

Läs mer

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning.

Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera ovan rubricerad utredning. Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: SN Dnr 240/2015 Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2015/05421/GV 2016-02-26 Remissvar Välja yrke (SOU 2015:97) Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att kommentera

Läs mer

Programplacering av yrkesprogram

Programplacering av yrkesprogram Tjänsteskrivelse 1 (5) 2016-05-30 GN 2014.0119 Handläggare Jan Strid Gymnasienämnden Programplacering av yrkesprogram Sammanfattning Gymnasienämnden tog den 22 april 2016 beslut om att starta bygg- och

Läs mer

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser

En evig kamp!? Skolans uppdrag. Generella kompetenser Specialförberedelser En evig kamp!? Skolans uppdrag Generella kompetenser Specialförberedelser Gymnasieskolans uppdrag (prop.2008/2009:199) Grundskolan ansvarar för att ge det var och en behöver Gymnasieskolan ska i högre

Läs mer

Resan med Teknikcollege i Göteborgsregionen. Bengt Forsling, IF Metall

Resan med Teknikcollege i Göteborgsregionen. Bengt Forsling, IF Metall Resan 2007 2015 med Teknikcollege i Göteborgsregionen Bengt Forsling, IF Metall 2015-02-26 2 Detta tänker jag prata om idag Regionalsamverkan innan Teknikcollege Bygget avteknikcollege i Göteborgsregionen

Läs mer

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft. Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildning kvalitet och attraktionskraft Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå 2 Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla? Forskar utb

Läs mer

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå

Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Yrkesutbildningar på gymnasiet - hur kan vi öka söktrycket? Medlemsföretaget Duroc Rail i Luleå Eftersökta utbildningsnivåer Vilken utbildningsnivå ville ni att de medarbetare ni sökte skulle uppfylla?

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring

Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring Nyheter från Skolverket Teknikutbildning i förändring - teknikprogrammet - det fjärde året - industritekniska programmet Yrkesutbildning Mycket stort fokus på yrkesutbildning - ungdomsarbetslöshet - kompetensförsörjning

Läs mer

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program Utbildningsdepartementet 2017-10-31 Registrator Er referens/dnr: U2017/03537/GV 103 33 Stockholm Utbildningsdepartementet Promemoria 2017-09-06 Remissvar Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande.

En stärkt yrkeshögskola- ett lyft för kunskap, Prop. 2015/16: Förordning om (2015:545) om referensram för kvalifikationer för livslångt lärande. YH1008, v.2.0, 2016-03-18 1 (6) Diarienr: MYH 2016/4491 Ert dnr 2016/04660/GV Yttrande Myndigheten för yrkeshögskolans yttrande över betänkandet En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga

Läs mer

MARIESTAD. Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK

MARIESTAD. Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK MARIESTAD teknik Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK ETT FJÄRDE TEKNISKT ÅR ger dig en gymnasieingenjörsexamen! Nu kan du som har examen från teknikprogrammet gå ett fjärde tekniskt år för att utbilda

Läs mer

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden

SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden 1(6) 2018-12-13 Utbildningsdepartementet Åsa Odin Ekman asa.odinekman@tco.se +46725292448 SOU 2018:71 En andra och en annan chans ett komvux i tiden U2018/03652/GV TCO har getts möjlighet att yttra sig

Läs mer

Svensk författningssamling

Svensk författningssamling Svensk författningssamling Lag om ändring i skollagen (1985:1100); SFS 1999:180 Utkom från trycket den 20 april 1999 utfärdad den 31 mars 1999. Enligt riksdagens beslut 1 föreskrivs i fråga om skollagen

Läs mer

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad

Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad UT BILDNINGSP OLIT IK 2015 Foto: Lars Forsstedt Yrkesutbildning fo r ba ttre matchning pa svensk arbetsmarknad Yrkesutbildning för bättre matchning på svensk arbetsmarknad Sverige behöver en bättre matchning

Läs mer

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program TJÄNSTESKRIVELSE 1 (2) Bildnings- och kulturförvaltningen 2017-10-18 Diarienummer 170581 Landstingsstyrelsen Yttrande angående Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt

Läs mer

MARIESTAD. Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK. Gymnasieingengör_broschyr#2.indd :59

MARIESTAD. Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK. Gymnasieingengör_broschyr#2.indd :59 MARIESTAD teknik Gymnasieingenjör PRODUKTIONSTEKNIK Gymnasieingengör_broschyr#2.indd 1 2018-03-05 14:59 Gymnasieingengör_broschyr#2.indd 2 2018-03-05 14:59 ETT FJÄRDE TEKNISKT ÅR ger dig en gymnasieingenjörsexamen!

Läs mer

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen

motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Toppskola i skärholmen Hallå på arbetsplatsen motorbranschen fylld av möjligheter nr 3:2013 Lack-silver i VM Hallå på arbetsplatsen Bp Toppskola i skärholmen Bra skola En stolt trio som fått fart på STFG: rektor Lars Dowert, företagaren Totte Malmkvist

Läs mer

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla

Justering av utskottets protokoll har tillkännagivits genom anslag på kommunens anslagstavla Kommunhuset, A-salen, Tierps köping, kl. 13:00-15:00 Kenneth Gunnarsson (MP), ordförande Christer Niklasson (S) Torgny Helgesson (S) Åsa Sikberg (M) Sara Sjödal (C) - ej beslutande Anna Grimberg (C) -

Läs mer

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program

Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program ?kolinspektionen Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm u.remissvar@regeringskansliet.se Yttrande 201 7-1 2-06 1 (5) Dnr 2017:7553 Yttrande över promemorian Ökade möjligheter till grundläggande behörighet

Läs mer

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97)

Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) BESLUTSUNDERLAG 1/2 Ledningsstaben Lejla Gros 2016-02-12 Dnr: RUN 2015-585 Remissvar på yrkesprogramsutredningen - Välja Yrke (SOU 2015:97) Bakgrund Intresset för gymnasieskolans yrkesprogram är vikande

Läs mer

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M)

Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Utlåtande 2016:168 RIV (Dnr 106-597/2016) Programmering för samtliga elever från årskurs ett Motion (2016:39) av Johan Nilsson (M) Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar följande. Motion

Läs mer

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet

Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Regeringen Utbildningsdepartementet 103 33 STOCKHOLM 2012-06-20 1 (5) Naturvetenskapliga kurser på naturbruksprogrammet Bakgrund Skolverket har tidigare föreskrivit om vilka kurser som ska ingå i gymnasieskolans

Läs mer

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Hon fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013

TRÄPLUGG. Guide. Träindustrin behöver ungdomar. Hon fick sitt drömjobb! det här kan du bli ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013 TRÄPLUGG ETT LITET MAGASIN FÖR DIG SOM SKA BÖRJA GYMNASIET 2013 Hon fick sitt drömjobb! Guide det här kan du bli Träindustrin behöver ungdomar 1 Du kan bli något speciellt Det finns många roliga och annorlunda

Läs mer

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram

4 årsprogrammen. Barn- och fritidsprogrammet. Bygg- och anläggningsprogrammet. Typ av program: Yrkesprogram 4 årsprogrammen har en utvecklingsstörning och behöver en anpassad utbildning som ger en god grund för ett arbete, en sysselsättning eller fortsatta studier inom folkhögskola. Vi lägger ner mycket kraft

Läs mer

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete

Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Regeringskansliet Näringsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av regeringsuppdrag 1 (6) Redovisning av åtgärder med anledning av förordningen (2007:713) om regionalt tillväxtarbete Sammanfattning

Läs mer

Vad är Teknikcollege?

Vad är Teknikcollege? Julia Utbult Vad är Teknikcollege? En kvalitetsstämpel som visar att kommunen, skolan och företagen samverkar för att utveckla utbildningar som kan tillgodose teknikindustrins behov av kvalificerad arbetskraft.

Läs mer

Samverkan Skola - Arbetsliv

Samverkan Skola - Arbetsliv En plan för hur Falkenbergs grundskolor, gymnasium och arbetslivet kan samverka så att alla kan lyckas! Samverkan Skola - Arbetsliv Arbetsplan för grundskolan och gymnasiet i Falkenbergs kommun, 2015/2016

Läs mer

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20

Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 Plan för utbildning introduktionsprogrammen (IM) läsåret 19/20 UTBILDNINGSNÄMNDEN Antagen av utbildningsnämnden 2019-09-05, 84 Innehåll Plan för utbildning... 3 Individuell studieplan... 3 Introduktionsprogram

Läs mer

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare

Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Kvalitet i det arbetsplatsförlagda lärandet Cecilia Wigerstad Undervisningsråd Stefan Karlsson Kristoffer Nilsson Nationella apl-utvecklare Program 13.15 Apl i styrdokumenten 14.00 Gruppdiskussion och

Läs mer

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77)

Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning (SOU 2016:77) Utbildningsdepartementet 2017-02-24 Registrator Er referens/dnr: 103 33 Stockholm U2016/04660/GV Remissvar En gymnasieutbildning för alla åtgärder för att alla unga ska påbörja och avsluta en gymnasieutbildning

Läs mer

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan

Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringsbeslut II:1 2017-04-20 U2017/01930/GV Utbildningsdepartementet Statens skolverk 106 20 Stockholm Uppdrag om sammanhållna yrkesutbildningar i gymnasieskolan Regeringens beslut Statens skolverk

Läs mer

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet

Högre krav i nya gymnasieskolan. Utbildningsdepartementet Högre krav i nya gymnasieskolan Varför reformera gymnasieskolan? För många elever hoppar av eller avslutar gymnasiet utan att ha nått målen. Det lokala friutrymmet har, alltför ofta, använts för att sänka

Läs mer

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling?

Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara. lärling? Dags att välja! Jobba direkt efter gymnasiet? Eller plugga vidare? Kanske vara lärling? Gymnasievalet För vissa är valet lätt, för andra är det svårare Men en sak är säker det finns något för alla. Valet

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018

Tempen på bussbranschen. Riksrapport 2018 Tempen på bussbranschen Riksrapport 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med 74 %. 6 av 10 Samtidigt som

Läs mer

Gymnasieinformation. Lotta Svala, Studie- och yrkesvägledare

Gymnasieinformation. Lotta Svala, Studie- och yrkesvägledare Gymnasieinformation De behöver ju inte bli experter, men de kanske ska veta vad det är för program man söker, vad man gör och vad man behöver & allt det där Många av elever känner så här nu Hur ska jag

Läs mer

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria.

Borgarrådsberedningen föreslår att kommunstyrelsen beslutar följande. Remissen besvaras med hänvisning till vad som sägs i stadens promemoria. PM 2017:243 RIV (Dnr 110-1353/2017) Ökade möjligheter till grundläggande behörighet på yrkesprogram och ett estetiskt ämne i alla nationella program (U/2017/03537/GV) Remiss från Utbildningsdepartementet

Läs mer

Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb. Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå

Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb. Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå Ungdomar, gymnasieskolan och jobb - Varberg 1 feb Medlemsföretaget Lindbäcks Bygg i Piteå Högskoleförberedande program (HP) Antal elever på HF (andel av elever på nat. prog.): Könsfördelning på HF: 187.056

Läs mer

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Konsekvensutredning avseende förslag till föreskrifter om försöksverksamhet med en handelsinriktning på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Sammanfattning Förslaget innebär att huvudmän ska kunna ansöka

Läs mer

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77

En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 En gymnasieutbildning för alla, SOU 2016:77 Målsättning öka andelen ungdomar som slutför gymnasiet Förtydliga skolans ansvar för stöd och anpassningar Erbjuda gymnasieutbildningar som eleverna vill gåanpassa

Läs mer

Måldokument Utbildning Skaraborg

Måldokument Utbildning Skaraborg Måldokument Utbildning Skaraborg 1 Inledning Undertecknande kommuner i Skaraborg har beslutat att samverka kring utbildning i Skaraborg. Denna samverkan regleras genom samverkansavtal som är bilagor till

Läs mer

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen

Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Utkast till egeninitierat remissvar Gymnasieutredningen Inspel från nätverk och intern kompetens Avstämning med Göteborg och Stenungsund (formella remisskommuner) Inspel från Teknikcollege och Vård- och

Läs mer

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan

Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan Utbildningsdepartementet 103 33 Stockholm Redovisning av uppdrag om att föreslå en försöksverksamhet med en inriktning mot handelsområdet på ekonomiprogrammet inom gymnasieskolan U2018/03629/GV Härmed

Läs mer

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket

Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid. Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Gymnasieskolan samt kommunal vuxenutbildning i en nära framtid Magnus Carlsson Undervisningsråd Skolverket Rätt förutsättningar och rätt förväntningar Utgångspunkt i Gy 2011 Exempel på problematik, diskussioner

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018

Tempen på bussbranschen. Blekinge län 2018 Tempen på bussbranschen Blekinge län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Blekinge län 6 av 10 118 Samtidigt som behovet av bussförare ökar uppger 6 av 10 företag med rekryteringsbehov att

Läs mer

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018

Tempen på bussbranschen. Östergötlands län 2018 Tempen på bussbranschen Östergötlands län 2018 1 Oroande personalbrist i bussbranschen Riket Östergötlands län Behovet av bussförare de kommande tre åren ökar nu kraftigt. Sedan 2016 har behovet ökat med

Läs mer

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer?

Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? @ungdomsb Vad tror du kommer att avgöra vilket gymnasieprogram du väljer? Intresse för ämnesinriktningen Att det ger många valmöjligheter efter gymnasiet Att det ger kunskaper jag tror jag behöver i framtiden

Läs mer

Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26: Hur kan vi utveckla yrkesvux?

Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26: Hur kan vi utveckla yrkesvux? ARBETSMARKNADSFÖRVALTNINGEN Handläggare Niemelä Tuomo Hellstrand Eva Datum 2015-04-13 Rev. 2015-05-12 Diarienummer AMN-2015-0158 Arbetsmarknadsnämnden Av FP, M, C och KD aktualiserad fråga 2015-02-26:

Läs mer

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan

Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Lärande på arbetsplats Nya förutsättningar för gymnasieskolan Styrkedjan för GY2011 från läroplan skollag gymnasieförordning examensmål ämnesplaner, Ny skollag 1 juli 2011, Ny gymnasieförordning för GY2011,

Läs mer

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112)

Teknikföretagens yttrande över betänkandet Yrkeskunnande en likvärdig sökväg till lärarutbildningen mot yrkesämnen (SOU 2008:112) Utbildningsdepartementet Universitets- och högskoleenheten Per Klingbjer 103 33 Stockholm 2009-03-31 Karin Thapper karin.thapper@teknikforetagen.se 08-782 08 93 Teknikföretagens yttrande över betänkandet

Läs mer

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm

Tjänsteutlåtande nummer: Utfärdat: Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Tjänsteutlåtande nummer: 2017-98 Utfärdat: 2017-11-08 Reviderat: Diarienummer 0785/17 Utbildningskansliet Sara Hjelm Remissyttrande; Utbildningsdepartementets promemoria - Ökade möjligheter till grundläggande

Läs mer

ELTEKNIKBRANSCHENS GYMNASIESKOLOR

ELTEKNIKBRANSCHENS GYMNASIESKOLOR www.etgsverige.se 9 av 10 får jobb efter examen ELTEKNIKBRANSCHENS GYMNASIESKOLOR Vi utbildar framtidens elektriker SPÄNNANDE, UTVECKLANDE OCH KREATIVT FOTO: PETTER ELNERUD FOTO: PETTER ELNERUD VARFÖR

Läs mer

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet

Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Förslag avseende handels- och administrationsprogrammet Förslag till försöksförordning med handelsinriktning på ekonomiprogrammet Observera att presentationen bygger på de förslag som Skolverket har redovisat

Läs mer

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag

Företagens behov av teknikkompetens. Teknikföretagen för Sveriges viktigaste företag Företagens behov av teknikkompetens Rekryteringsläge 2000-talet 100.000 De stora barnkullarna från mitten av 40-talet matchas inte av de unga som kommer ut i arbetslivet 52-65 åringar som går i pension

Läs mer

Transportföretagen. Vart är transportnäringen på väg?

Transportföretagen. Vart är transportnäringen på väg? Transportföretagen Vart är transportnäringen på väg? 60% 3 200 Preliminärt antagna elever på FT-programmet 3 100 3 069 3 051 3 100 3 000 2 959 2 900 2 800 2 781 2 755 2 700 2 684 2 600 2 500 2 400 2012/13

Läs mer

Teknikcollege Gästrikland

Teknikcollege Gästrikland Teknikcollege Gästrikland Rikskonferensen 2012 Lagarbete och ämnesintegration Teknikcollege-paket Eva Aronsson, Calle Carlsson, Christina Flank Elffors Teknikcollege Gästrikland Certifierat september 2012

Läs mer

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet

BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet BYGG- OCH ANLÄGGNINGSprogrammet EL- OCH ENERGIprogrammet FORDONS- OCH TRANSPORTprogrammet INDUSTRITEKNISKA programmet VVS- OCH FASTIGHETSprogrammet TULLÄNGSSKOLAN YRKESprogram TULLÄNGSSKOLAN BESÖKS OCH

Läs mer

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA

Komvux. Det här kan du göra på komvux: Vem får läsa på komvux? Rätt till utbildning på grundläggande nivå SVENSKA Komvux Kommunal vuxenutbildning (komvux) är för dig som behöver läsa kurser på grundläggande eller gymnasial nivå. Du kan läsa en eller flera kurser, för att sedan exempelvis fortsätta studera på högskolan,

Läs mer

Studentmingel på EdmoLift

Studentmingel på EdmoLift Studentmingel på EdmoLift EdmoLift firar 50 år som företag 2014 och grundades av Torbjörn Edmo som i dag är företagets styrelseordförande. Företaget arbetar främst med olika typer av lyftbord och har anställda

Läs mer

Svar på interpellation - Var finns framtidstron för våra elever och för Hässleholms gymnasium?

Svar på interpellation - Var finns framtidstron för våra elever och för Hässleholms gymnasium? Svar på interpellation - Var finns framtidstron för våra elever och för Hässleholms gymnasium? Joachim Fors har i interpellationen tre avslutande frågeställningar samt en frågeställning om deltidsbrandmän

Läs mer

Anvisningar för lokala programråd

Anvisningar för lokala programråd Anvisningar för lokala programråd Antagna av Direktionen 2017-12-07 56 2 (5) Inledning 2 Lokala programråd för yrkesprogram 2 Högskoleråd 3 Lokalt programråd för introduktionsprogrammet 4 Lokalt programråd

Läs mer

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.

Valet till gymnasiet. Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar. Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens. Valet till gymnasiet Ekholmsskolan, 16 november 2017 Information till föräldrar Johan Dahlberg Studie- och yrkesvägledare vägledningskompetens.se Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar

Läs mer

Nyheter från din kommun

Nyheter från din kommun Nyheter från din kommun Det här är Mariestads kommuns nyhetsbrev för näringslivet, här kan du läsa om vad som händer i kommunen och näringslivet. Har du nyheter som du vill lyfta i det här forumet tar

Läs mer

Teknikcollege svaret på teknikföretagens framtida behov

Teknikcollege svaret på teknikföretagens framtida behov Umeå Teknikprogram Teknikcollege svaret på teknikföretagens framtida behov Högtalartelefon, Konftel Teknikcollege vad är det? Teknikcollege är ett samlingsbegrepp för kompetenscentra som erbjuder ungdomar

Läs mer

Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se

Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se Adela Martinovic, kanslichef Riksföreningen Teknikcollege Sverige adela.martinovic@teknikcollege.se Ägare -Industrirådets aktiva medlemsorganisationer Syfte Bidra till att säkra tekniskt inriktade företags

Läs mer

Regeringens budget för 2014 ur ett elevperspektiv

Regeringens budget för 2014 ur ett elevperspektiv Regeringens budget för 2014 ur ett elevperspektiv Innehållsförteckning REGERINGENS BUDGET FÖR 2014 UR ETT ELEVPERSPEKTIV... 1 UTGIFTSOMRÅDE 1 RIKETS STYRE... 3 9.8 Politikens inriktning... 3... 3... 3

Läs mer

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017

Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram. Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Helhet i utbildningen på gymnasiets yrkesprogram Aktuell rapport från Skolinspektionen 2017 Sammanfattning Skolinspektionen har granskat om helhet och sammanhang i utbildningen skapas utifrån den kunskap

Läs mer

Nyhetsbrev Nr 1, 2011

Nyhetsbrev Nr 1, 2011 Nyhetsbrev Nr 1, 2011 Teknikcollege Skaraborg invigdes den 23 november 2010. Fem gymnasieskolor har certifierats: Vadsbogymnasiet i Mariestad, Lichron och Volvogymnasiet i Skövde, Lagmansgymnasiet i Vara

Läs mer

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm

Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Välkommen till Kompetensförsörjningsdagarna! 8-9 maj 2014, Stockholm Nytt socialfondsprogram och gemensamma möjligheter DATUM 8 maj 2014 TID Kl. 10.30 17.00, fika från kl. 10.00 PLATS Näringsdepartementet,

Läs mer

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM

Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM Klicka här för att ändra format Teknikcollege FILM KFY 2000 - Kompetensutveckling för yrkesverksamma Detta var KFY 2000 EU finansierat projekt mellan Metall & Verkstadsindustrierna Kartläggning hos industriföretag

Läs mer

Yrkesprogramsutredningen

Yrkesprogramsutredningen Elsa Engström utredningssekreterare Statlig utredning med syfte att öka samverkan mellan gymnasial yrkesutbildning och arbetslivet stärka den gymnasiala yrkesutbildningens kvalitet och attraktionskraft,

Läs mer

Utdrag från kapitel 1

Utdrag från kapitel 1 Utdrag från kapitel 1 1.1 Varför en bok om produktionsutveckling? Finns det inte böcker om produktion så att det räcker och blir över redan? Svaret på den frågan är både ja och nej! Det finns många bra

Läs mer

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle

38/2019. Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Utbildningsdepartementet Vår referens/dnr: 38/2019 Er referens/dnr: U2019/00243/S 2019-05-13 Remissvar Framtidsval karriärvägledning för individ och samhälle Svenskt Näringsliv har givits möjlighet att

Läs mer

Kunskapslyft ett första steg

Kunskapslyft ett första steg 2014-04-23 Kunskapslyft ett första steg Sammanfattning - Socialdemokraterna föreslår idag ett första steg i ett kunskapslyft - Inom ramen för det första steget föreslås 30 000 platser inom komvux, yrkesvux

Läs mer

Företagen styr utbildningen Ljusdals-modellen

Företagen styr utbildningen Ljusdals-modellen Företagen styr utbildningen Ljusdals-modellen Fogningsdagarna 11 April 2019 Industritekniska programmet Slottegymnasiet Ljusdal Jag som informerar Pär Olsson Lärare på Industritekniska programmet, inriktning

Läs mer

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete

Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Skolforum Nyheter, uppföljning och framtida satsningar inom Skolverkets arbete Med fokus på: yrkesutbildning fordons- och transportprogrammet Yrkesförarutbildning inom kommunal vuxenutbildning Skolforum

Läs mer

Detta är gymnasieskolan

Detta är gymnasieskolan Detta är gymnasieskolan 18 nationella program = 60 inriktningar 12 yrkesprogram + 6 högskoleförberedande program + Programfördjupningar Programmen omfattar 2.500 poäng 1 Högskola/universitetsutbildning

Läs mer

Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, Kl. 09:

Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, Kl. 09: 1 Plats och tid: Förvaltningschefens rum Stadshuset Ängelholm, 2013-09-19 Kl. 09:00 10.30 Beslutande: Övriga närvarande: Sven-Ingvar Borgquist (M), ordförande Ann Hörnebrant-Sturesson (C) Lars Nyander

Läs mer

Intresseanmälan avseende Teknikcollege

Intresseanmälan avseende Teknikcollege Till Industrikommittén 2007-05-11 Intresseanmälan avseende Teknikcollege sregionen är en näringsgeografiskt sammanhängande region med en gemensam bostads- och arbetsmarknad. Därför är det nödvändigt att

Läs mer

utifrån huvudmannens perspektiv

utifrån huvudmannens perspektiv Arbetsplatsförlagda lärandet utifrån huvudmannens perspektiv Anette Levin, Skolverket Göteborg 2015-04-17 Från apu till apl Regeringens proposition 2008/09:199 Regeringen anser att yrkesutbildning handlar

Läs mer

TEKNIKBAROMETERN. Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK

TEKNIKBAROMETERN. Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK TEKNIKBAROMETERN 2018 Teknikföretagens årliga guide kring ungas teknikintresse TEMA: FRAMTIDENS TEKNIK REDAKTION Utgivare: Teknikföretagen Projektledare: Ulrik Simonsson, Ungdomsbarometern Analysansvarig:

Läs mer

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI

TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKUTBILDNING FÖR DAGENS OCH FRAMTIDENS INDUSTRI TEKNIKCOLLEGE SOM TILLVÄXTFAKTOR Svensk industri har stor betydelse för vår samhällsekonomi och hög teknisk kompetens är viktig för svensk tillväxt.

Läs mer

TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN. Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning

TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN. Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning TEKNIKCOLLEGE NORRBOTTEN Utvecklad samverkan för status, kvalitét och matchning TEKNIKCOLLEGE Sveriges största samverkansplattform för frågor rörande kompetensförsörjning för industrin 25 godkända Teknikcollegeregioner

Läs mer