Trädgård och gårdsplan

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Trädgård och gårdsplan"

Transkript

1 Trädgård och gårdsplan Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö

2 Jag tycker att ni har gjort något helt enastående genom att respektera den gamla gården och tomten när ni byggt ert hus. Ert nya hus är exteriört nästintill en replik av gården som den sett ut sedan mitten av 1800-talet med vitputsade väggar och vasstak. På det gamla fotografiet som ni visade mig syntes bl a unga äppleträd som har åldrats och blivit knotiga och uttrycksfulla. Fotografiets små, nyplanterade idegranar är idag väldigt höga och omfångsrika. Tidens tand har verkligen gjort sitt värdefullt att bevara. Den stora och ståtliga hästkastanjen kommer att fortsätta att skydda gården i många år och vara en levande länk till platsens förflutna. Tillsammans med idegransbuskaget kommer den att forma en välkomnande portal över er nya entrégång en ny funktion för de gamla växterna som de säkert kommer att trivas med. Tänk om träd kunde tala så mycket de då hade haft att berätta! När jag gjorde mitt förslag utgick jag från era önskemål och att lösa viktiga funktioner som er trädgård måste innehålla. Samtidigt har jag försökt att ta hänsyn till huset och dess uttryck, den gamla, befintliga vegetationen samt samarbeta i mötet med tomtens mer naturlika växtlighet. Några exempel på detta är för att vara trogen den rent historiska aspekten så skulle enbart kullerstenar användas på gårdsplanen, men det hade inte varit speciellt praktiskt för er år 2008 har vi andra behov än i mitten på 1800-talet. Därför har jag gjort en eftergift såtillvida att gångstråken är belagda med en tumlad marksten och kullerstenen får istället fungera som ett estetiskt element. Likadant med val av växter där det viktiga är att de passar in i miljön och minner om gammaldags buskar och blommor. När det nu finns moderna, bra och sjukdomsresistenta sorter så tycker jag att man ska använda dessa i en privat trädgård. Trots allt kommer känslan av det gamla att bevaras och det är det viktigaste. Det har varit en glädje att få arbeta med er och er blivande trädgård, och jag önskar er all lycka till med ert fortsatta arbete med huset och trädgården. Ni ska veta att ni alltid är välkomna att höra av er om några frågor dyker upp under arbetets gång. Anna Hedrén Trädgårdsform Malmö

3 Gårdsplanen Markstenen som används på gårdsplanen och i hela trädgården är Nordforms Antiksten i färgen Antik Sepia 15 som är en mjuk färgmix i varmgrått och ljusaktig varm sandfärg vilken står vackert till den lösa grusen och kullerstenen. Även den halvmåneformade entrétrappan muras med denna sten. Er gårdsplan kommer att vinna på att sättas med kullersten på ytorna utanför gångstråken och kullerstenen mjukas i sin tur upp av lavendelplanteringar, den lägre sorten Hidcote Blue, i tre av kuverten. I det fjärde, närmast husets södra fasad, placeras en gammal pump för att förstärka den gammeldags känslan av gårdsplan. På bilden ser ni kullersten i kombination med Antiksten i en miljö som i många stycken liknar er. Under fönstren, i det lösa gruset, planteras lavendel Munstead som blir 40 cm hög och stockrosor. Stockrosor finns i alla färger från vitt, gult och alla rosa och röda nyanser.

4 Körsbärslunden När det gamla uthuset rivs kommer det att bli en relativt stor öppen yta ut mot vägen vad sägs om en egen liten körsbärslund på denna plats? Ert boningshus bär ju omisskännliga drag av Ryttargården, bröderna Lejonhjärtas bostad i Körsbärsdalen, och var om någonstans borde det finnas en körsbärslund om inte i verklighetens Körsbärsdal? Dessutom har ni båda uppgett att detta är ett av era favoritträd! Prunus serullata var. spontanea Kinesiskt bergkörsbär är ett litet träd, upp till 5 m högt och lika brett och med rundad krona. Blommar med vita skyar i början på maj, barken är kastanjebrun och bladen kommer samtidigt med blommorna. Höstfärgen är ljusgul till orange.

5 Tomtens sydöstra del ut mot vägen samt stödmur På den plats som idag är biluppställningsplats föreslår jag att ni tar bort kullerstenen och anlägger en torrmarksäng. Det finns ett svenskt företag som är speciallister på detta, Vegtech, och de har mycket bra fröblandningar för alla typer av naturmark (i ert fall torrt näringsfattigt på just denna yta) och givetvis är fröerna från svenska, vilda växter och inte importerade. Denna torräng kommer att bilda en triangelform och mot huset och gårdsplanen möter den en ordinär klippt gräsmatta. För att hägna in och stoppa gångtrafiken över tomten passar det bra att sätta upp en gärdsgård även här, liknande den som ni föreslog för baksidan, fram till rododendronbuskaget ungefär. Innanför gärdsgården planterar ni en friväxande häck, se Friväxande buskage och häck En kallmurad stödmur av stenbumlingar får bilda ett avslut på gårdsplanen. På dess krön planterar ni en rosenhäck av Austinrosor och bakom dessa olika blommande buskar, alla gammeldags till karaktären. Austinrosor har allt som de gammeldags rosorna vad gäller form, färg och doft men till skillnad från dessa så blommar de hela sommaren och är förhållandevis resistenta mot de vanliga rossjukdomarna. Gå in på och förlora er i ljuvliga rosendrömmar! Mellan den stenbelagda gårdsplanen och stödmuren anläggs en ca meterbred remsa klippt gräsmatta vackert mot mur och rosor men nödvändigt pga vattenavrinningen från huset. Ute vid vägen där entrégången ansluter föreslår jag att ni kompletterar med nya rhododendronbuskar. Nya, låga rhododendron planteras även på entrégångens västra sida där den ansluter till gårdsplanen och som pricken över i:et planteras även en vingad benved.

6 Gång mellan hus och garage med stödmur Den mest tekniskt komplicerade platsen på er tomt är ytan mellan husets södra gavel och slänten upp mot vägen. Här är det ca. 80 cm höjdskillnad som måste tas upp på ett bra sätt. Det som är viktigt här är att vattenavrinningen från huset får en acceptabel lösning. Mitt slutgiltiga förslag bygger på cirkelformen vilket öppnar upp ytan vid gaveln på ett tekniskt bra sätt och fungerar även tillfredsställande rent estetiskt. Gången mellan gårdsplanen och cirkeln blir 130 cm bred en eftergift till den anslutande trappan som sedermera övergår i gången mot garaget. Likaså kommer trappan att skära genom cirkeln på så sätt att det nedersta och mellersta steget kommer att ha stödmuren som vangstycke till vänster men hänga fritt på den högra sidan i mitt förslag. Om ni tycker att det blir bättre att låta stödmuren bilda vangstycke även på den högra sidan går det också bra det som händer då är att den cirkulära formen inte kommer att bli lika tydlig, men det är ju en smaksak vilket ni vill prioritera. På detaljritningen framgår murkrönshöjderna; +130, och som är den högsta höjden på stödmuren samt den anslutande höjden på garagegången, dvs tar trappan upp ca. hälften av höjdskillnaden och de resterande 40 cm släntas. Då stödmuren bara kommer att bygga ca. 40 cm på höjden behövs inga speciella förstärkningar in i slänten. För att regnvattnet ska kunna sjunka undan rekommenderar jag att ni lägger lös grus, samma som utmed husgrunden, närmast stödmuren. Fallet från huset ska vara 2% på de närmsta 3 metrarna vilket innebär att det vid häftigt regn måste finnas denna dränering av den stensatta ytan. Arbetsbeskrivningen på nästa sida är hämtad från under flik trappor/murar arbetsbeskrivning. Gå även in på sidan för arbetsbeskrivning och läggningsanvisningar för markstenen för att få det resultat som ni önskar av de stensatta ytorna är det detta underarbete som krävs.

7 Arbetsbeskrivning Trappor och lägre murar 1. Gräv ut en cm djup ränna, lite bredare än den tänkta muren. Ev. fiberduk läggs ut på den avjämnade bädden. 2. Fyll med bärlagergrus, stenstorlek 0-18 eller 0-45 mm, normalt 15 cm (större djup i norra Sverige). Packa väl med en vibratorplatta. 3. Ovanpå detta lager lägger du ett tunt skikt sättsand/stenmjöl 0-4 mm. Jämna ut nivån med hjälp av sättsanden. 4. Mät ut 4 m på ett riktsnöre och dra en cirkelform från husgaveln. (Spänn ett riktsnöre för att markera murens sträckning.) Påbörja första skiftet något under markytan för bästa stabilitet. Lägg skift på skift till önskad höjd. Borsta av lös grus innan du lägger på nästa skift. Använd gärna tunnfogsbruk för att fästa blocken i varandra. Ta inte för mycket fogbruk eftersom det lätt rinner ut över kanten. Lägg skiften med 1/2 eller 1/3-blocks förskjutning. Överlappningen gör att muren blir stadig. Trappor Genom att anlägga ett trappsteg i murblock, löser du mindre nivåskillnader på ett enkelt sätt. Tänk på att anpassa stegdjup, steghöjd och lutning, så att trappan blir bekväm att gå i.

8 Uteplatsen i väster Här är er stora uteplats som ni förhoppningsvis kommer att använda mycket. När taxusbuskaget kommer bort blir det större rymd och kommer att kännas mer inbjudande att vistas här. Mellan sittplatsen och gräsmattan anläggs en rabatt ingen vanlig, tråkig utan snarare i stil med de vilda och olydiga som ni kan se på det lilla bildcollaget. Ombonat och romantiskt men ändå vilt och rufsigt och lättskött. Vackert att se på och det gör inte så mycket om ett eller annat ogräs tittar fram...se Rabatten vid uteplatsen. Syrenbuskaget i norr behålls och tuktas, och den gamla dammen rensas upp på befintliga buskar och frösådda plantor och görs om till en vild och frodig plantering med ostyriga perenner, ormbunkar, funkior mm, se Växter för planteringen vid dammen. Ytan mellan syrenerna och sittplatsen reserveras till en framtida damm...och i samband med att denna anläggs tar ni bort körsbärsträdet som uppvisar kraftigt rötangrepp/sjukdom på stammen redan idag.

9 Norra sidan, sittplatser och arbetsplats Norra sidan av huset domineras av den fantastiska blodboken ett underbart träd. Jeanette föreslår att detta ska belysas och det håller jag absolut med om. En väl dimensionerad och riktad halogenspot upp i bladverket blir storslaget. Likaså kommer grenverket även att vara vackert under den mörka årstiden med belysning. Under boken rensas ytan upp vad gäller brunnslock, brunnar och dyl. Under boken kan man lägga en cirkel med marksten inget mer behövs eftersom boken skapar rummet och om ett enklare möblemang ställs dit är det hela komplett. Övergången mellan trädgård och skog mjukas upp med påskliljor i stora sjok vilka följs av krolliljor som därefter olika ormbunkar får ersätta senare på säsongen. Även snödroppar, spansk klockhyacint och olika större julrosor passar bra, Läs vidare i delen Växter för planteringen under blodboken. Under sommaren blommar fingerborgsblomma och lupiner i skogsbrynet... Tidigt på våren finns det fortfarande ljusinsläpp i skogen, för att senare bli ganska mörk. Detta innebär att tidigblommande lökar och knölar fungerar bäst, precis som det fungerar ute i den riktiga lövskogen.

10 Klipp en gång i gräset från blodboksplatsen fram till den avlägsna sittplatsen som endast behöver tydliggöras genom just att klippas med gräsklipparen... svårare behöver det inte att vara. Möblera gärna med den gamla, fina klassikern... Vilda och vackra...fingerborgsblomma och lupiner i skogsbrynen. Värmepumpen måste döljas är verkligen ingen skönhet och ni var själva inne på någon form av inbyggnation. Vad tror ni om att man på dess västliga sida integrerar/monterar/ställer upp ett arbetsplats/planteringsbord här har ni vattenutkastaren och dessutom nära till tvättstugan. Att på ngt sätt få till dessa två funktioner i anslutning till varandra? Fundera så tittar vi närmre på det nästa gång. Dessutom har man skugga från huset när det är som soligast och senare på dagen kommer kvällssolen över.

11 Trädgårdslandet Trädgårdslandet har sin givna plats en bit utanför husets östliga gavel vilket ni själva också föreslår. För att skydda odlingarna mot allehanda djur bör det hägnas in. Ett risstaket, dvs. en mindre variant av gärdsgård, skulle passa bra. Annars går det alltid bra med vanligt hönsnät...fast det är ju inte lika vackert. Låt landet ha en sida mot den gamla raden av fruktträd och sedan föreslår jag att bärbuskar planteras på den norra sidan som avgränsning innanför risstaketet. För att slippa både rådjur och sorkar brukar kejsarkronan anses som en av de bättre skrämselmetoderna då den luktar otroligt illa för dessa djur gäller alltså löken också, fungerar alltså året om. Man planterar sonika ett gäng med liljelökar på hösten lite strategiskt i sitt land... Jeanette får blunda när de blommar då jag har förstått att varken gult eller orange är några favoritfärger, eller? Just den orange kejsarkronan räknas som en riktig gammeldags mormorsväxt även om den är ganska anskrämlig så är den berättigad i ert trädgårdsland! Vad gäller de olika bärbuskarna så rekommenderar jag er att köpa moderna sorter som är resistenta mot olika artspecifika sjukdomar såsom mjöldagg, skorv etc. För svenska förhållanden är E-plantor överlägsna, gå in på och läs under fliken bärplantor där ni hittar vinbär, hallon och krusbär bl. a. Ni föreslog själva att plantera ett valnötsträd, juglans regia, på den södra sidan och det tycker jag är ett bra val av träd. Det ni ska tänka på är att det kan blir väldigt stort ungefär som hästkastanjen och bör således inte stå för nära huset.

12 Framtida projekt...om ni vill Om ni vill i framtiden kan ni fortsätta att göra skogen lite mer trädgårdsaktig fast nästan osynligt. Ni kan trampa upp en stig och eventuellt lägga på bark eller barr i de mer vilda delarna av tomten med ett par anlagda stopp. Det kan vara att ett vackert träd befrias från underväxande sly, ni kan plantera någon/några vårblommande azaleor, ta upp en liten glänta. Ni kan också gräva upp några bestånd med liljekonvaljer, de har ett kraftigt rotsystem som sprider sig med utlöpare, och plantera in på en plats där ni önskar att lite mer ska hända. Vitsippor går att köpa och sprider sig villigt...att hjälpa naturen lite på traven, utan att det märks för mycket, tycker jag att man måste få lov till. Men som sagt, detta är mer framtida projekt... Jag har själv varit på besök i en sådan hybridanläggning och måste säga att det var mycket effektfullt att först gå i vanlig skog för att helt plötsligt komma fram till en lite hemlig plats med azaleor, rododendron och även en enkel liten träbänk.

13 Friväxande buskage och häck st.taxus spp. idegran Ni har många frösådda plantor på tomten och dessa går bra att flytta till den friväxande häcken. Då era fröplantor inte är av någon namngiven sort är det svårt att säga hur höga de kommer att bli. Idegranen kan nog med tiden bli tre meter men tål beskärning mycket bra. 2 st. Forsythia x intermedia 'Freja' E - hybridforsythia 2 m. Medelstor, bred, upprättväxande buske. Fin som solitär och i grupplanteringar. E-merit: rikblommande med ovanligt lång blomningstid st. Amelanchier laevis fk Bäcklösa E - kopparhäggmispel Bjuder på fina blommor, vackra färger och skyddande häck, allt på samma gång. Stor buske med bred äggformad krona. Solitär eller i grupper i trädgårdar och parker. Inga stora jordkrav men gärna soliga lägen. Nya skott vackert kopparfärgade! Orange höstfärg. E-merit: rotäkta, ingen risk för rotskott, bättre färg. Blir 3-5 m. 1 st. Euonymus alatus Compactus - vingad benved 0,8-1,5 m. En anspråklös buske som har vackra korklister på grenarna och en mycket spektakulär höstfärg, dessutom vackra orange och skarprosa fruktställningar. Mycket odlingsvärd.

14 3 + 3 st. Syringa vulgaris f. alba fk Veberöd E - vit bondsyren En väldoftande vit syren som är fröförökad och därmed slipper man problem med rotskott en mycket viktig egenskap! Härdig och enhetlig vit blomfärg. H 3-4 m. Använd till friväxande häck, berså, buskage eller som solitärt planterad st. Syringa vulgaris - bondsyren Den vanliga syrenen, Syringa vulgaris, är den man förknippar med "gamla tider". Det är mycket robusta buskar som kan bli upp till 7 m höga och ofta glesa nertill, om man inte beskär. Hos den vanliga syrenen är blommorna ljust lila eller rent vita. Den ljuvliga syrendoften dallrar vida omkring när de blommar i slutet av maj, på tröskeln till sommaren. 4 st. Malus toringo var. sargentii fk Eskilstuna E -bukettapel Liten-medelstor buske, höjd 1,5-1,8 m. Brett upprättväxande. Lätt tornig. Rikligt med vita blommor i maj och länge kvarsittande orangeröda frukter på hösten. Vacker orangegul höstfärg. Ståndort: Näringsrika, genomsläppliga jordar. Sol. Användes till häck eller buskage, solitär eller i grupp. Bra fågelskyddsväxt st. Spiraea nipponica E girlandspirea Medelstor buske, 1,5-2 m. Brett upprättväxande med styva, i sin övre del nedåtböjda grenar. Gräddvita blommor i juni på fjolårsskotten. 4 st. Rosa rugosa Blanc double de Coubert vitblommig vresros cm. Kraftigväxande och bred buske. Mycket vackra knoppar i halvöppet tillstånd. Rikblommande med bländande vita, halvfyllda till fyllda blommor, stora nypon st. Crataegus laevigata - rundhagtorn är en stor tornig buske eller litet träd som kan bli upp till sex meter högt. Bladen är mörkgröna och glänsande. Blommar i maj-juni med vita blommor som sitter i kvastlika klasar. Växer vild i skogsbryn och hagmarker. Rhododendron yakushimanum - parkrododendron 1-1,2 m. Kompakt utbrett växtsätt. Bommar i maj juni. 8

15 3 + 5 st. Rhododendron yakushimanum parkrododendron. 1-1,2 m. Kompakt utbrett växtsätt. Blommar i maj-juni. Vintergrön. Surjordsväxt, dvs ska inte ha gödning som innehåller kalk. Det finns ett otroligt antal olika namnsorter titta på plantskolan vilka ni tycker är vackrast. Min egen favorit är Aloha helt ljuvlig! Aloha vitrosa blommor. Fantastica skarprosa med vitt svalg. Häck/buskage - innan buskarna planteras ska marken förberedas. Befintlig grässvål tags bort och jorden grundgödslas samt mullämnen tillsätts. Om ni vill kan ni täcka ytan med ett 8-10 cm tjockt lager av barkflis efter planteringen vilket håller fukten kvar samt motverkar att fröogräs kan etablera sig. Dessa buskar är tänkta att få växa fritt och så småningom kommer de att bilda ett buskage där de olika buskarna interagerar med varandra och bilda en enhet. Rhododendron dessa planteringsgropar jordförbättras med okalkad torv och speciell rhododendronjord som har lågt ph. 7 st. Austinrosor rosor vill ha det fett, tvärtemot vad er jord erbjuder. Därför rekommenderar jag att ni köper speciell rosjord eller ännu hellre ett lass matjord från Skurupstrakten (innehåller lera) till planteringsdiket utmed stenmuren. När ni återfyller murens södra sida innebär det att ni samtidigt bereder rosornas planteringsbädd. Det finns så många vackra Austinrosor att välja bland och alla är utmärkta, därför lämnar jag inga direkta namnsorter utan rekommenderar er att gå in på och Båda dessa plantskolor är specialiserade på rosor och ligger i närheten av varandra, i Råå respektive Helsingborg en lagom dagsutflykt måhända?

16 Gårdsplanen 6 st. Alcea rosea stockros Tvåårig växt som genom nedskärning av blomstängeln kan luras till ett fortsatt liv. Det finns både enkelblommiga och helt fylklda sorter en smaksak vilken man tycker är vackrast. 21 st. Lavandula angustifolia Munstead lavendel 40 cm. Barrliknande grögrönt bladverk och aromatiskt doftande violetta blommor i juli-aug. Trivs i full sol. För att få en vacker form på busken och riklig blomning bör man klippa ner lavendeln på våren och lämnar endast 5-10 cm av de gamla grenarna. 23 st. Lavandula angustifolia Hidcote Blue lavendel 30 cm. Ytan under hästkastanjen 24 st. Vinca minor vintergröna cm, sol-skugga. Vintergrön marktäckare. Blad lansettlika, glansiga och mörkt gröna. Blommor blå eller vita beroende på sort. Dock är den blåblommande närmre arten och täcker ytor bättre och snabbare.

17 Rabatten vid uteplatsen Jag föreslår att ni planterar gammeldags och traditionella växter såsom höga riddarsporrar, citrongul daglilja, röd rudbeckia, kallrosa myskmalva, violett kantnepeta, rosablommande kinesisk kärleksört, blodnäva, silverludna lammöron, vitblommande och gråbladig silverarv, limegul jättedaggkåpa... Violetta och blå nyanser, rosa, silver och vitt med en gnutta citrongult för att få de violettrosa färgerna att riktigt lysa. Klassiskt, genuint och vackert! Dessutom kompletteras rabatten med Austinrosorna Queen of Sweden, ljusrosa, och Noble Anthony som är mörkrosa och båda blir ca. 1 m samt vitblommande ölandstok, 0,6-0,8 m.

18 Perenner: st. Alchemilla mollis Jättedaggkåpa 40 cm juni-sept. med limefärgade små blommor i stora flockar. Trivs såväl i sol som i skugga och sprider sig gärna med frö. 3 st. Cerastium tomentosum Silverarv cm maj-juni vit. Mattbildande växtsätt smala, grått silverludna blad st. Delphinium Pacific Giant-hybrider Praktriddarsporre 150 cm juli-augusti. Välj tre olika färger och gruppera eller blanda...gör som ni tycker blir vackrast. En vacker rosaviolett sort heter Astolat och Black Knight är mörkt violett. Beskär ner efter blomning. 7 st. Echinacea purpurea Magnus Röd rudbeckia 80 cm juli-september hallonröd med orangebrun knapp st. Hemerocallis Green Flutter Daglilja 40 cm juni-juli med kallgula blommor. Bladverket består av långa smala blad som ger ett graciöst intryck. 9 st. Geranium sanguineum Max Frei Blodnäva 15 cm juni-juli starkt rosa. Genom att klippa bort allt överblommat lockar man fram ytterligare en blomning på sensommaren och höstens rödflammande bladfärger är en av växtens höjdpunkter. 7 st. Malva moschata Myskmalva cm juli-sept. En mycket gammal kulturväxt som ofta återfinns vid gamla torp... Blommar med silverrosa blommor och kan fröså sig st.napeta faassenii Superba Kantnepeta 25 cm maj-september blåviolett st.sedum spectabile Herbstfreude Kinesisk kärleksört cm augusti tills kölden tar den, rosenröda blommor som så småningom övergår till brunrött st. Stachys byzantina Lammöra cm juli-augusti rosa spiror. Silverludna blad. Sorten Silver Carpet får inga blomstänglar en smaksak vilket man tycker är vackrast.

19 Buskar: 1 st. Potentilla fruticosa Abbots Wood Vitblommande ölandstok 0,5-0,8 m. En mycket anspråklös buske Blommar från maj-oktober i vitt. En av de absolut bästa blommande buskar som finns! Rosor exempel på vackra Austinrosor: Vid den halvcirkulära stödmuren behöver ni st. Austinros Noble Anthony 0,9 m juni-sept. med mörkrosa välfyllda och doftande blommor på stadiga stjälkar. Austinros Queen of Sweden 1 m juni-sept. med ljusrosa välfyllda och doftande blommor på stadiga stjälkar. Körsbärslunden Träd: 9 st. Prunus serullata var. spontanea Kinesiskt bergkörsbär är ett litet träd, upp till 5 m högt och lika brett och med rundad krona. Blommar med vita skyar i början på maj, barken är kastanjebrun och bladen kommer samtidigt med blommorna. Höstfärgen är ljusgul till orange

20 Växter för planteringen vid dammen förslag på växter som passar vid vatten och ger ett frodigt intryck där stor vikt har lagts på bladverkens olika uttryck. Många av växterna är vildväxande i Sverige vilket ger en naturligt utseende på planteringen och samverkan med tomtens vildare del. Jorden måste förbättras med mullämnen i form av kompost eller kogödsel om ni köper ett lass med matjord så lägg gärna på lite även här. Under växternas etableringsfas, år 1 (2) är det viktigt att rensa bort ogräs och att vattna vid torka. För att minska skötseln och avdunstningen kan ni lägga på ett 8-10 cm tjockt lager av barkflis.

21 Ormbunkar: 5 st. Matteuccia struthiopteris strutbräken stor och frodig cm,, c/c 50 cm st. Osmunda regalis kungsbräken mycket stor cm, halvskugga, c/c 70 cm. 10 st. Polypodium vulgare stensöta sprider sig mattlikt, bra marktäckare cm, halvskugga -, c/c 35 cm. Gräs och halvgräs: 6 st. Carex grayii spikklubbestarr långa, 1-2 cm breda, mörkkgröna blad. Säregna, spikklubbslika blomsamlingar juni-sept. Odlingsvärd cm,, c/c 35 cm. Övriga perenner: st. Alchemilla mollis Jättedaggkåpa 40 cm juni-sept. med limefärgade små blommor i stora flockar. Trivs såväl i sol som i skugga och sprider sig gärna med frö st. Astilbe Arendsi-hybrider astilbe omfattande hybridgrupp. Blommar i vitt, rosa, röda och violetta nyanser med plymliknande spiror beroende på sort vilka finns i höjder från 15 cm till 100 cm! Planteras gärna i grupp med 3 5 st. av samma sort för att få fin effekt. beroende på sort. 6 st. Dicentra formosa stort fänrikshjärta är en mycket nära släkting till löjtnantshjärtat men är grönt under hela sommaren (löjtnantshjärtat vissnar ner efter blomningen i maj) cm, - halvskugga, juni aug. 5 st. Filipendula kamtschatica jätteälggräs en hög perenn med parbladigt arrangerade blad och vita, doftande blommor i kvastar cm, juli aug. halvskugga. 6 st. Filipendula rubra Venustra Magnifica Amerikanskt älggräs ytterligare ett älggräs som blommar med stora, karminröda blomkvastar cm juni-juli. halvskugga st. Hemerocallis Green Flutter Daglilja 40 cm juni-juli med kallgula blommor. Bladverket består av långa smala blad som ger ett graciöst intryck.

22 Hosta spp. funkia värdefulla perenner som finns i de mest olika former varav många innehåller bladteckningar i vitt/gult. En av de bästa perennerna att samplantera med tidiga lök- och knölväxter då funkiornas bladverk täcker lökväxternas nedvissnande blad. 3 st. H. lancifolia höstfunkia glansiga smalt gröna blad med lång lanslik utdragen spets. 40 cm,, c/c 35 cm 3 st. H. sieboldiana daggfunkia pampig med stora buckliga blådaggiga blad med tydlig nervatur. 60 cm,, c/c 50 cm 3 st. H. undulata brokfunkia småbladig med vågiga kanter och utdragen spets. Mer eller mindre vita blad med en grågrön flytande kant cm,, c/c 35 cm st. Iris sibirica strandiris ett måste vid en damm! En sirlig irisart som finns i en mängd namnsorter som blommar i olika blåa nyanser cm, maj - juni., c/c 35 cm. 6 st. Lythrum salicaria fackelblomster kraftiga, buskartade plantor, vildväxande på fuktiga ängar och i dikeskanter. Täta, ofta ogrenade blomax i rosa och rödalila nyanser tex. Perry s Variety 80 cm, tätt med rödlila blommor i smala spiror. 80 cm,, aug. sept. c/c 30cm st. Polygonatum multiflorum storams friskt grönt bladverk och hängande grönvita blommor i bladvecken cm,, c/c 40 cm. 3 st. Veratrum nigrum nysrot ståtliga woodlandperenner med spiralställda blad som starkt påminner om solfjädrar. Svartröda blommor på vippor cm, halvskugga, juli-aug., c/c 50 cm.

23 Växter för planteringen vid blodboken förslag på bra och lättskötta växter som har ett vackert bladverk och ger ett frodigt intryck. Jag ger er förslag på ett relativt stort antal olika växter och min mening är inte att ni ska använda alla dessa utan välja ut de ni tycker om, kanske 1/3-1/4 av förslagen. Växterna planteras med fördel i grupper, 3,5 7 osv. men vissa kan användas som solitärer t ex jättetåteln (gräs) i en matta av vinterwaldstenia. Ytterligare bra, låga marktäckare är ormöga, skuggröna och myskmadra och stor rodgersia är en annan självklar solitär som ger djungelkänsla åt planteringen. Tänk på växternas olika uttryck när ni planerar denna del tex har strutbräken ett sirligt, luftigt och ljusgrönt bladverk som kontrasterar mot daggfunkians stora hjärtlika och blådaggiga blad. Hasselörten har små glänsande njurformade blad som står fint mot spikklubbestarrens långa, mörkgröna blad. Jorden måste förbättras med mullämnen i form av kompost eller kogödsel om ni köper ett lass med matjord så lägg gärna på lite även här. Under växternas etableringsfas, år 1 (2) är det viktigt att rensa bort ogräs och att vattna vid torka. För att minska skötseln och avdunstningen kan ni lägga på ett 8-10 cm tjockt lager av barkflis. När ni planerar denna plantering så använd c/c-avstånden. Det är den största växtens c/c-avstånd som gäller när två olika sorter möts. Tex om ni sätter en grupp med majbräken c/c 50 bredvid en grupp med ormöga c/c 35 så ska det vara 50 cm mellan centrum på det yttersta majbräkenet och placeringen av de angränsande ormögonen. Ormbunkar: Athyrium filix-femina majbräken lättodlad. Höjd: cm, (full sol helskugga), c/c 50 cm (planteringsavstånd mellan centrum till centrum av växterna) Athyrium hiponicum regnsbågsbräken brokig metallisk glans i grått, grönt och purpur cm,, c/c 35 cm Dryopteris filix-mas träjon stor och frodig cm,, c/c 50 cm Matteuccia struthiopteris strutbräken stor och frodig cm,, c/c 50 cm Osmunda regalis kungsbräken mycket stor cm, halvskugga, c/c 50 cm

24 Phyllitis scolopendrium hjorttunga upp till 40 cm långa, tungliknande blad som med tiden bildar täta, upphöjda rosetter. En lite annorlunda ormbunke cm, halvskugga -, c/c 35 cm Polypodium vulgare stensöta sprider sig mattlikt, bra marktäckare i skugga cm, halvskugga -, c/c 35 cm. Gräs och halvgräs: Carex grayii spikklubbestarr långa, 1-2 cm breda, mörkkgröna blad. Säregna, spikklubbslika blomsamlingar juni-sept. Odlingsvärd cm,, c/c 35 cm. Molinia arundinacea jättetåtel bredvuxen, blad 12 mm breda. Blomax mörka och lilagrå. Karl Foerster är en stor sirlig selektion med brett ståtligt växtsätt, bra färgade blomax juli-okt. och god höstfärg cm,, c/c 65 cm Övriga perenner: Asarum europaeum hasselört vintergrön art med rundade, njurformade, glänsande blad. Något långsametablerad men den är värd att vänta på! Jättebra marktäckare i skuggiga lägen cm,, c/c 25 cm Astilbe Arendsi-hybrider astilbe omfattande hybridgrupp. Blommar i vitt, rosa, röda och violetta nyanser med plymliknande spiror beroende på sort vilka finns i höjder från 15 cm till 100 cm! Planteras gärna i grupp med 3 5 st. av samma sort för att få fin effekt. beroende på sort Bergenia cordifolia hjärtbergenia Vinterglöd stora hjärtformade glatta blad, lite buckliga och vågformigt tandad kant. Rosenröda blommor i maj. Sorten Vinterglöd har ett mörkgrönt bladverk med brunröd ton sommartid, börjar glöda tidigt på hösten. Frisk och tilltalande året om, bra täckning av marken cm,, c/c 35 cm Campanula latifolia hässleklocka stora vackra klockor i blå och vita nyanser under juni-juli, en vital perenn cm,, c/c 35 Epimedium spp. sockblomma finns många olika sorter alla bra. Blad ofta vintergröna, en mycket bra marktäckare cm,, c/c 30 cm

25 Galium odoratum myskmadra skira vita blommor i små glesa kvastar i maj. Mycket bra marktäckare i skuggiga lägen cm, halvskugga - c/c 30 cm Geranium macrorrhizum flocknäva Blad stora aromatiska cm. blomställningen bildar en flock med 1-2 cm stora blommor i rosa nyanser i maj-juni. Mycket bra marktäckare, även i torr skugga cm,, c/c 40 cm Helleborus foetidus grenig julros finflikiga blad som påminner om små palmblad. Vintergrön. Bra i woodland, ofta kortlivad med självsår sig. Blommar med limefärgade klockor i mars-maj cm, c/c 50 cm Helleborus orientalis storblommig julros variabel art. Blommar april-maj med vita, rosa, röda, fläckiga blommor beroende på sort. Vintergrön cm,, c/c 40 cm Hosta spp. funkia värdefulla perenner som finns i de mest olika former varav många innehåller bladteckningar i vitt/gult. En av de bästa perennerna att samplantera med tidiga lök- och knölväxter då funkiornas bladverk täcker lökväxternas nedvissnande blad. H. lancifolia höstfunkia glansiga smalt gröna blad med lång lanslik utdragen spets. 40 cm,, c/c 35 cm H. sieboldiana daggfunkia pampig med stora buckliga blådaggiga blad med tydlig nervatur. 60 cm,, c/c 50 cm H. undulata brokfunkia småbladig med vågiga kanter och utdragen spets. Mer eller mindre vita blad med en grågrön flytande kant cm,, c/c 35 cm Lilium martagon krollilja bladen arrangerade i kransar. Turbanformade blommor i olika rosa nyanser samt vitt i juni-juli. Bra för förvildning i skugga cm,, c/c 40 cm Omphalodes verna ormöga utlöparbildande marktäckare med långskaftade, ägg/hjärtliga mattgröna blad. 1 cm stora klarblå blommor med vitt öga i luftiga klasar i maj. 15 cm,, c/c 35 cm Pachysandra terminalis skuggröna glansiga bladkransar, en klassiker i skuggiga lägen. 20 cm, halvskugga, c/c30 cm

26 Pulmunaria saccharata storbladig lungört blad med stora vita fläckar och violetta blommor i april-maj. En rad olika namnsorter finns cm,, c/c 35 cm Rodgersia aesculifolia stor rodgersia blad upp till 25 cm längd, påminner om hästkastanjens blad med 7 grovtandade delblad. Frodig och kraftig cm,, c/c 50 cm Waldstenia ternata vinterwaldstenia trefingrade, glänsande blad. Vintergrön marktäckare av bästa slag. Blommor gula och 1,5 cm stora i ett rikt försommarflor vid bra tillgång på ljus, fukt och näring. Anv. dock mest pga det vackra bladverket. 20 cm,, c/c 35 cm Lök- och knölväxter: Scilla hispanica spansk klockhyacint blir cm hög och blommar i maj juni med blå, rosa eller vita klockor på en stängel. Liknar en hyacint därav namnet. Anemone blanda balkansippa ca 10 cm hög och blommar i april med vita, blå, rosa och violetta blommor i olika nyanser påminner om svensk vitsippa men något större. Frösår sig! Anna Hedrén Trädgårdsform Malmö

27

28

29

30

31

32

Rabatter och lekhörna

Rabatter och lekhörna Rabatter och lekhörna Planteringsplaner med växtförteckning och beskrivning samt idéförslag på lekhus/lekhörna Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se Rabatten på trädgårdssidan

Läs mer

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området

Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Förslag på buskar och små träd till fyrkantsplanteringarna i 60-området Spirea japonica Manon dvärgpraktspirea Rundad buske med karminrosa till mörkt rosa blommor som skiljer sig genom sina kraftigt röda

Läs mer

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god

Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god Ribes nigrum Vertti, Grönt vinbär Ett svartvinbär där bären inte blir svarta utan behåller sin gröna färg även när de mognar. De har en söt och god smak som lämpar sig väl för saft- och vintillverkning.

Läs mer

Nyanläggning av trädgård

Nyanläggning av trädgård Nyanläggning av trädgård Markplaneringsplaner med mängdberäkning Belysnings- och planteringsplan med växtförteckning och växtbeskrivning Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se

Läs mer

Älskade Pelargoner...

Älskade Pelargoner... Stjärnpelargon Bladen spetsigt flikiga, liknar lönnblad. Blommorna är stjärnformiga, lite spretiga. Även dubbla sorter finns, de är charmigt rufsiga. blomjord. Plocka bort vissna blommor och blad efter

Läs mer

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20

Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Planering av trädgård Nortorpsvägen 20 Trädgårdsdesigner Kungsbacka Trädgårdsdesign 1 Planering av trädgård Läs detta material parallellt med bifogade ritningar. Ert nybyggda hus ligger i vackra Vassbäck

Läs mer

Renovering av bostadsgård

Renovering av bostadsgård Renovering av bostadsgård Illustrations- och planteringsplan med växtförteckning och växtbeskrivning samt markplanerings- och belysningsplan Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se

Läs mer

Växtpärm Rhododendron

Växtpärm Rhododendron Sida 1 av 9 Växtpärm Rhododendron Här har jag samlat mina favoriter bland den fantastiska växtgruppen Rhododendron. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Priser

Läs mer

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope)

Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) Kärlekspelargon (Pelargonium Calliope) En riktigt röd Pelargon! Växer upprätt, väl förgrenad. Bladen är njurformade/runda, blanka och friskt gröna. Blommorna är dubbla och sitter på lång stjälk i klotrund

Läs mer

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit

Bänk. 12. Blåflox, Phlox divaricata, 60 st, två sorter: o Clouds of Perfume, ljust blåviolett o White Perfume, vit Bänk Växtförteckning Träd och buskar. Amerikansk strimlönn, flerstammig, Acer pensylvanicum, st. Svartaronia, Aronia melanocarpa GLORIE E, 6 st 3. Klematis, Clematis (Integrifolia-Gruppen) Arabella, st.

Läs mer

Villa lilla Provence

Villa lilla Provence Villa lilla Provence Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se Voilà, Villa Lilla Provence! Det är flera saker som medverkar till att jag föreslår tema Provence för er trädgård.

Läs mer

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT;

brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; brf sörgården UTFORMNINGEN BYGGER PÅ ETT ANTAL TANKAR SOM VARIT LEDANDE FÖR OSS I ARBETET. DESSA TANKAR HAR VARIT; - ATT SKAPA EN UTEMILJÖ SOM ÄR VACKER ÅRET RUNT. TYNGDEN LIGGER I DE TVÅ FÄRGGLADA HÖRNRABATTERNA

Läs mer

Förslaget kommer från: Simon Nyström

Förslaget kommer från: Simon Nyström Träplantering Jag vill komma med ett förslag till plantering av träd. Bakrunden till detta är bland annat att jag fått veta att vår äng visat sig vara mycket lämpligt för plantering då det råder ett litet

Läs mer

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se

Caroline Isaksson. Vill du komma i kontakt med mig? Maila till cais0001@stud.slu.se Caroline Isaksson Jag heter Caroline Isaksson och är uppvuxen i Bjärred. Jag bor sedan 2005 i Malmö. Flyttade efter gymnasiet till Älmhult och gick en träteknisk kvalificerad yrkesutbildning (KY) som hette

Läs mer

Elitväxter utvalda för din trädgård!

Elitväxter utvalda för din trädgård! Foto : www.naturligating.se Produktion : www.wakire.se Elitväxter utvalda för din trädgård! Här presenteras ett urval av E-plantor. Vill du veta mer? Njut av färska frukter & bär Fördelarna är många: E-märket

Läs mer

Fyndrosor Fyndrosor Veronica Sundman myntade ordet fyndros i mitten av 1980-talet. Det ordet är en bra beskrivning för dessa rosor. De har i allmänhet växt länge på sin fyndplats och är härdiga för sin

Läs mer

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård!

Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Våren 016 Välkommen till Växtia Vi har allt för din trädgård! Markaryd, E avfart 75 mot Osby www.vaxtia.se tel 033-719 01 Öppettider: mån fre 9-18, lör 9-16, sön 10-15 Priserna i tidningen gäller t o m

Läs mer

Rosserien Easy Elegance

Rosserien Easy Elegance easyelegance.se Rosserien Easy Elegance Easy Elegance - rosor alla kan odla Rotäkta rosor Alla Easy Elegance -rosorna är rotäkta. Rotäkta rosor är mer härdiga än ympade rosor och efter en riktigt kall

Läs mer

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96

Innehåll. Tack 6. Förord 9. Biologi och ursprung 10. Odlade pioner 18. Placering och plantering 90. Skötsel och förökning 96 Innehåll Tack 6 Förord 9 Biologi och ursprung 10 Odlade pioner 18 Placering och plantering 90 Skötsel och förökning 96 Sjukdomar och skadedjur 100 Nybörjarens vanligaste frågor 103 Ordlista 106 Adresser

Läs mer

wextverk Trädgårdsinspiration

wextverk Trädgårdsinspiration Trädgårdsinspiration Vi vill inspirera och skapa visioner om er framtida trädgård. Att skapa en trädgård är ett livslångt verk och trådgården lever vidare under lång tid framöver. För oss är det viktigt

Läs mer

akretus Studentkonsulter vid SLU Grafisk Manual år 2015 Design nivå 2 Carin Dahlberg 2015 Nyanläggning

akretus Studentkonsulter vid SLU Grafisk Manual år 2015 Design nivå 2 Carin Dahlberg 2015 Nyanläggning akretus Studentkonsulter vid SLU Grafisk Manual år 2015 Carin Dahlberg 2015 Design nivå 2 Nyanläggning INSPIRATION Magnolia Stellata, liten buske som blommar härligt tidigt på våren. Prakthäggmispel, vita

Läs mer

Ormbunkar & Vänner. Mästarrabatten 2008. av Henrik Morin

Ormbunkar & Vänner. Mästarrabatten 2008. av Henrik Morin 9. Rödbladig alunrot, Heuchera Rachel 16. Träjon, Dryopteris fi lix-mas Linearis Polydactyla Ormbunkar & Vänner Mästarrabatten 2008 av Henrik Morin Henrik Morins råd för Mästarrabatten 2008 Därför är det

Läs mer

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se

129:-/st. Våren 2016. Låt rosorna blomma i din trädgård! Charming Cover. www.olandsplantskola.se Våren 2016 Låt rosorna blomma i din trädgård! Sympathie Peace 129:-/st Troika Fyra underbara & friska rosor i vackra färger, med olika användningsområden. Alla blommar rikligt från juli till sen höst.

Läs mer

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt

Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Brf Mörbyskogen 1 20170925 FÖRSLAG Behov av åtgärder i utemiljön en kort översikt Här ges en kort översikt av behov och förslag för åtgärder i utemiljön, på både kort och lite längre sikt, dvs inom ca

Läs mer

Checklista för trädgårdsdesign

Checklista för trädgårdsdesign Denna checklista är tänkt att vara en inspirationskälla och ge mer vidgade vyer, inom ett område som man inte nödvändigtvis är insatt i. I de fall då man vill ha en designad trädgård, skall den också ligga

Läs mer

TRÄDGÅRDs RECEPT. från. TRÄD gårdar & landskap

TRÄDGÅRDs RECEPT. från. TRÄD gårdar & landskap 1 ENTRÉGÅRDEN Stenmuren har ett litet jordlager och det blir torrt. Det som trivs här är den lilla blå nnn och taklök. Några växtförslag: Vinteriberis, Iberis sempervirens, en liten vintergrön förvedad

Läs mer

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

29:- Äntligen sommar. Lavendel. /st. Spara 20:-/st. Ord. 49:- En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Äntligen sommar Spara 20:-/st Lavendel. Lavandula 29:- angustifolia. Ord. 49:- /st Lavendel blommar länge, lavendel doftar

Läs mer

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019

Sommar & semester. Odla din egen picknick! Se sid 6-7. Trädgårdsinspiration 2019 Sommar & semester Trädgårdsinspiration 2019 Odla din egen picknick! Se sid 6-7 Sommarfavoriter Sommarblommor finns i så många färger och former att du kan låta din kreativa sida få fritt spelrum att skapa

Läs mer

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong.

Vackert från vår till höst. Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Vackert från vår till höst Annamaris trädgård är ljuvlig från vår till höst. Här finns en bas av bladverk och blommor som växlar efter säsong. Text: Marie Onäng Foto: Sonja Dahlgren 24 Storbladig funkia

Läs mer

POM- programmet för odlad mångfald

POM- programmet för odlad mångfald HORTUS BULBORUM Ett levande kulturarv Viktig genbank Många odlare finner intressanta genetiskt material för framtagande av nya sorter. Den omfattande samlingen innehåller mer än 3500 olika arter, inklusive

Läs mer

Renovering av trädgård

Renovering av trädgård Renovering av trädgård Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se En liten trädgård med många funktioner; sittplatser, lek, odling, kompost och vackra rabatter. Ni önskar känslan

Läs mer

PERENNER FÖR NORDEN och egna favoriter (Basperenner i Enköping) Numrerade perenner presenteras. Rev. 090116 /SM

PERENNER FÖR NORDEN och egna favoriter (Basperenner i Enköping) Numrerade perenner presenteras. Rev. 090116 /SM PERENNER FÖR NORDEN och egna favoriter (Basperenner i Enköping) Numrerade perenner presenteras. Rev. 090116 /SM Perenner Agastache foeniculum Blue fortune anisisop 1 Alchemilla mollis jättedaggkåpa 2 Amsonia

Läs mer

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde

2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP. Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde 2010-09-28 Ing-Marie Alfredsson, TGP Träd, buskar och planteringar - Arntorp verksamhetsområde Sammanfattning/översikt Träd och buskar längs Karebyvägen Grupperas individuellt i olika kombinationer och

Läs mer

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal

MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor. Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal MIN FÖRSTA FLORA Strandens blommor Text: Sölvi Vatn Foto: Torbjörn Skogedal Lindskog Förlag Tack alla sjöar och havsvikar för att ni aldrig tröttnade när vi kom och hälsade på. Tack till grodan Kvack och

Läs mer

En vandring i blommornas spår

En vandring i blommornas spår En vandring i blommornas spår VÄLKOMMEN TILL SÄVSJÖS TRÄDGÅRD Lagunen "Kloka bin suger inte i vissna blommor" Kinesiskt ordspråk Mitt i Sävsjö, bakom Kulturhuset, finns det nya smultronstället för dig

Läs mer

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:-

Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) från 120:- Nummer 1 2014 VÅRENS VACKRASTE VÄXT; Magnolia vi har många ljuvliga sorter! Praktmagnolia (bakgrundsbilden) Stora vita och rosa, väldoftande blommor i april-maj. Buske eller litet träd som blir 3-5 m högt.

Läs mer

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden.

Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar. 27 goda orasaker att plantera lök i höst. eller. www.exoticgarden. 2015, Exotic Garden Höstnyheter 2015 Vi presenterar 24 olika höstlöks nyheter och 3 nya vitlökar eller 27 goda orasaker att plantera lök i höst Darwinhybridtulpanerna är kraftiga och ståtliga, ca 60 cm

Läs mer

Växtpärm Magnolior. Sida 1 av 10

Växtpärm Magnolior. Sida 1 av 10 Sida 1 av 10 Växtpärm Magnolior Här har jag samlat mina favoriter bland den växtgruppen Magnolior. Det är sorter som är beprövade och som håller ett väldigt högt prydnadsvärde. Jag älskar Magnolior! Priser

Läs mer

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an

En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an N V Ö S En kort information om att odla och plantera på små tomter i 42:an Välkommen till 42:ans lilla trädgårdsbok. Häftet är framtaget för att vi skall få en grön, trygg, och trevlig närmiljö. 2005-2006

Läs mer

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD...

Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1. Samköpsväxter Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 ROSOR... 5 BUSKAR... 6 TRÄD... Samköpsväxter 2011, Umeå Stads Trädgårdssällskap 1 Samköpsväxter 2011 Umeå stads trädgårdssällskap PERENNER... 2 NR 1: GERANIUM PRATENSE MIDNIGHT REITER ÄNGSNÄVA 69 KR... 2 NR 2: ANEMONE RIVULARIS BÄCKANEMON

Läs mer

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2015-2016. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2015-2016 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2015-2016 Bärbuskar Rubus occidentalis Munger svarthallon Ett intressant bär som är väl värt att prova. Påminner om björnbär, men

Läs mer

Perennmatta. Perennmatta

Perennmatta. Perennmatta 118 Fördelar med färdiga perennmattor Snabb och säker etablering Minimalt skötselbehov Håller fröogräset borta Lång planteringssäsong Minskad risk för vandalisering Skyddar mot erosion Marktäckande växtlighet

Läs mer

HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red Shades 120 cm. mix röda nyanser.aug-okt. 39:-

HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red Shades 120 cm. mix röda nyanser.aug-okt. 39:- PERENNER H-J 2015 HELENIUM Double Trouble DUBBELBLOMMANDE SOLBRUD gul, dubbel. 90 cm. jul-sep 35:- HELENIUM autumnale Helena Red Shades HELENIUM autumnale Helena Red Shades TRÄDGÅRDSSOLBRUD Helena Red

Läs mer

Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA

Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA Siff rorna SIFFRORNA I SKISSEN ANGER HUR MÅNGA PLANTOR SOM GÅR ÅT PÅ VARJE YTA I yttersvängen, till vänster på skissen, finns platser för så kallade kurvstenar markerade. Stenarnas uppgift är att göra

Läs mer

Ödehuset Lilla Uppåkra. Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014

Ödehuset Lilla Uppåkra. Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014 Ödehuset Lilla Uppåkra Förslag ritat av Stephanie Granrot. Oktober 2014 5: Plantering Parkering 2: Trädäck 3: Stenlagd yta Garage 4: Uteplats 1: Stenmur omgärdar växthus, garage och skärmar av från omkringliggande

Läs mer

Lökmarknad 19 april 2017

Lökmarknad 19 april 2017 Lökmarknad 19 april 2017 Namn 1 Star s Favourite Ant i påse Pris/ påse 1 25:- Rosa, 100 cm. En cocktail av färg, mjukt rosa med elfenbensfärgat hjärta. Fin tillsammans med vita och blå Leverbalsam och

Läs mer

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr:

CHECKLISTA. Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: CHECKLISTA Kontaktperson: Fastighetsbeteckning: Datum: Adress: Tel nr: Kundbeskrivning Familjemedlemmar (inklusive husdjur) Namn Ålder Intressen Förväntningar Stil, karaktär, stämning och personlighet

Läs mer

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb

Officinalis - apotekarros Aimable Ami Tuscany Superb Lär dig känna igen några vanliga klassiska rosgrupper Gallica-Gruppen Växtsätt vanligen upprätt, låga medelhöga, 1-1,5 m. Kan bilda rikligt med rotskott. Blad något läderartade, avlångt äggrunda. Bladen

Läs mer

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars

Vårvinterstäda. Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars Vårvinterstäda Checklista för sköna trädgårdssysslor i februari mars GÖR EN SAK I TAGET Jag har funnit att det är mest effektivt att göra klart en typ av syssla över hela trädgården, innan jag går på nästa.

Läs mer

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA

MINI CYKLAMEN STRÅL- RUDBECKIA Sveriges Trädgårdsmästare Sensommar 2015 MINI Svarthallon se sidan 4 Köp ett äppelträd och få en säck planteringsjord på köpet! STRÅL- RUDBECKIA 19:- se sidan 2 STÅTLIGA PERENNER PRYDNADSGRÄS Miscanthus

Läs mer

Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011:

Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011: 1 av 15 2012-06-17 15:25 Finska atzalea och rhododendronsortimentet 2011: (obs angivna zoner är finska zoner. Svensk motsvarighet är +2 zoner, t.ex finsk zon III = svensk zon V) Bilder och text: Copyright:

Läs mer

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii.

39:- 290:- VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Kungsnejlikrot. 10st. Geum coccineum Borisii. VÅR2012 En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Kungsnejlikrot. Geum coccineum Borisii. 39:- 290:- 10st Flerårig växt med 40 cm höga orange blommor i maj-juli. Mycket

Läs mer

Kungsparken - staket, entréer och planteringar FÖRSTUDIE

Kungsparken - staket, entréer och planteringar FÖRSTUDIE Kungsparken - staket, entréer och planteringar FÖRSTUDIE Kungsparken Tekniska nämnden antog i september 2005 en utvecklingsplan för Kungsparken. I planen föreslogs ett staket med tillhörande planteringar

Läs mer

100:- 79:- 279:- LAVENDEL. 4st 100:- Mängder av växter som är riktiga fjärilsmagneter SPARA

100:- 79:- 279:- LAVENDEL. 4st 100:- Mängder av växter som är riktiga fjärilsmagneter SPARA Inspiration, tips & råd. VI ÄR SVERIGES TRÄDGÅRDSMÄSTARE Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. Anmäl dig till vårt nyhetsbrev. www.bogront.se st LAVENDEL ST JÄTTEBLÅBÄR 79:- 00:- Mängder

Läs mer

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S

T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S T R Ä D G Å R D S D E S I G N E N M I N I K U R S EN VACKER TRÄDGÅRD KRÄVER OMSORG När du har skapat en trädgård precis som du vill ha den ger det en riktigt skön känsla - känslan att kunna slappna av

Läs mer

EKSJÖHOVGÅRDSÄNGEN GESTALTNINGSPROGRAM

EKSJÖHOVGÅRDSÄNGEN GESTALTNINGSPROGRAM EKSJÖHOVGÅRDSÄNGEN EKSJÖHOVGÅRDSÄNGEN - SÄVSJÖ KOMMUN - - 2015-06-18 2/9 Bakgrund Strax öster om Sävsjö samhälle, mellan väg 128 och Eksjöhovgårdsvägen, ligger Eksjöhovgårdsängen. Pontarius AB har fått

Läs mer

Amaryllisens dag. 19 november

Amaryllisens dag. 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllisens dag 19 november Amaryllis är den perfekta blomman till jul eftersom den är så sagolikt vacker. Den har attityd och skapar stämning samtidigt som den är busenkel

Läs mer

Välkommen. I bästa fall. För entrésidan är ofta den delen som det känns allra svårast att göra något meningsfullt

Välkommen. I bästa fall. För entrésidan är ofta den delen som det känns allra svårast att göra något meningsfullt Entrén 115 Välkommen en liten jordyta framför huset. Av den ska man skapa en entré som känns välkomnande. För gäster, naturligtvis. Men lika mycket för en själv och familjen. Det är vi själva som oftast

Läs mer

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten

Konstparken. - en konsthall under bar himmel. Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson. Parkenheten Konstparken - en konsthall under bar himmel Öppet alla dagar 00.00-24.00! Ritning och illustrationer; Lena Larsson Parkenheten - En konsthall under bar himmel Konsten har möjlighet att ge oss kända, okända

Läs mer

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN 11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue Solbacken blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN Blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot I rabatten Solbacken kontrasterar

Läs mer

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN

11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue. Solbacken. blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN 11. Bolltistel, Echinops ritro Veitch s Blue Solbacken blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot av TORSTEN WALLIN Blomskyar i himmelsblått möter klippta buxbomsklot I rabatten Solbacken kontrasterar

Läs mer

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap

98:- SOMMAR. Klasblommig ros. Spara 67:-/st. Ord. 165:- Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap SOMMAR 2013En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 67:-/st Bonica 98:- Klasblommig ros. Ord. 165:- Blommar med halvfyllda rosa blommor. Blommorna skiftar i

Läs mer

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel

FAKTA om våra. tjänster vid plantering och gravskötsel FAKTA om våra tjänster vid plantering och gravskötsel 13 Behöver du hjälp med skötsel av gravplatsen? Vi på Borås kyrkogårdar kan hjälpa till att sköta din gravplats. Vi utför bland annat vår-, sommaroch

Läs mer

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori.

En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap. Spara 20:-/st 49:- Dianthus Kahori. En tidning från Blekingeplantan i Nättraby med erbjudande och trädgårdskunskap Spara 20:-/st Nejlika 49:- Kahori. Dianthus Kahori. Ord. 69:- Fantastisk låg mattbildande nejlika som trivs både i rabatt,

Läs mer

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK

EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN. Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK EVA HERNBÄCK TRÄDGÅRDSSKOLAN Illustration: IANN EKLUND TINBÄCK 3 Prisma Besöksadress: Tryckerigatan 4 Box 2052, 103 12 Stockholm www.prismabok.se Prisma ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, Grundad 1823

Läs mer

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor

Juni 2015. Ärlinghem. Blommor Juni 2015 Ärlinghem Blommor Pelargonia Pelargonier är ett släkte i familjen näveväxter med över 250 kända arter. Släktet består av örter, halvbuskar och buskar. Blommorna har fem kronblad, de två övre

Läs mer

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil

Trädgårdscentrum AB. Grafisk profil Grafisk profil Logotypen Logotypen är baserad på en script för att få den att kännas mer moderna samtidigt som det kopplas mer ihop med växtriket och stjälkar. Bladen är ännu ett element som ska göra att

Läs mer

E-mail Apache Patio Hot Peppers 69:-

E-mail Apache Patio Hot Peppers  69:- Du kan redan nu förhandsbeställa våra ekologiskt odlade plantor. Uppdragna från ekofrö i det natursköna Karlskoga, Värmland. Tillgången är starkt begränsad. Plantorna skickas per post så snart frostrisken

Läs mer

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan

Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan Lilla Essingen, Småparker Åtgärdsplan 1 Innehåll Inledning 1 De olika parkområdena: Hörnet vid Luxgatan 2 Disponentparken 2 Västra Naturkvarteret 3 Östra Naturkvarteret 4 Parktorg Essinge Brogata 5 Strålparken

Läs mer

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan

Handboken. just nu i trädgården. januari. 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan just nu i trädgården Trädgårdsarkitekt Karin Janrik och trädgårdsmästare André Strömqvist guidar dig igenom Handboken. januari 42 planera din trädgård Tomtritning Grundplan Analysplan 46 Månadens Kom ihåg

Läs mer

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor.

ROSOR & PIONER. Honungsrosen svingar sina grenar över gången in till Körsbärshult, och innanför grinden väntar rum efter rum med rosor. Rosenblom och humlesurr Klängrosen svingar sina grenar i en båge över den vita trägrinden. Innanför öppnar sig ett doftande paradis. Välkommen till Körsbärshult! Av Maria Fors Östberg (text och foto) illustration

Läs mer

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7

78:- Vidjehortensia. Nyhemkomna sommarblommor! Våra favoritväxter i sommarkrukan Sidan 4 Det lilla extra Sidan 7 Idé och kundtidning från Blekingeplantan i Nättraby Nyhemkomna sommarblommor! Vidjehortensia 78:- Behagligt växande buske med stora (upp till 30 cm) blommor. Blommorna är först grönaktiga, men blir sedan

Läs mer

B3- Syrenbuddleja 'Buzz Skyblue' B4- Syrenbuddleja 'Buzz Ivory' B5- KLätterbenved ''Emerald'n Gold' B6- Bergsbambu 'Bimbo' B8- Purpurhortensia 'Preziosa' B9- Smalbladig kalmia 'Rubra' B10- Rosenmagnolia

Läs mer

Bergkörsbär snyggast i klassen?

Bergkörsbär snyggast i klassen? Pressrelease mars 2012 Fri att publiceras under hela året, i bearbetat eller obearbetat skick. Bilder med fri publiceringsrätt under året i anslutning till artikeln, samt text, kan hämtas på www.monarda.se/cyl.

Läs mer

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit!

PRESSMEDDELANDE. Svenskarnas trädgårdsvanor kartlagda: Rosor och äppelträd i topp - mormorsträdgården en favorit! FÖR MER INFORMATION, KONTAKTA: Camilla von Otter, chefredaktör Vi i Villa Mobil: 070 400 51 45 Mail: camilla.vonotter@viivilla.se www.viivilla.se PRESSMEDDELANDE Lidingö den 25 mars 2013 Svenskarnas trädgårdsvanor

Läs mer

VÄXTFÖRTECKNING OBS! I skuggan av ett träd är ett helt trädgårdsrum med fl era planteringar som både kan delas och förminskas.

VÄXTFÖRTECKNING OBS! I skuggan av ett träd är ett helt trädgårdsrum med fl era planteringar som både kan delas och förminskas. VÄXTFÖRTECKNING OBS! I skuggan av ett träd är ett helt trädgårdsrum med fl era planteringar som både kan delas och förminskas. BUSKAR A. Buxbom, Buxus sempervirens, 11 st B. Katsura, Cercidiphyllum japonicum

Läs mer

Nu vaknar trädgården Beskärning Växtval (perenner som inte faller rådjuren i smaken ) Plantering Nigella Trädgård, Camilla Wihlander Nu vaknar Trädgården Aspenäs Villaägarförening februari 2011 Beskärning

Läs mer

Atriumgård. Anna Hedrén landskapsingenjör. Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se

Atriumgård. Anna Hedrén landskapsingenjör. Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se Atriumgård Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se atriumgård Mitt förslag bygger på, dels era önskemål om ytor för umgänge och solbad samt vackra utblickar inifrån huset.

Läs mer

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer.

Analys - problem. Ytan mellan cirkulationen och torget upplevs som rörig med dess mångfald av olika markmaterial och utrustningsdetaljer. Analys - aktivitet Lite bakgrund till hur vi har tänkt. Stora delar av Kanaltorget ligger i skugga framåt eftermiddagen. Något som gör att man vill dra sittplatser österut, mot Byälven. (Solgränsen är

Läs mer

Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn.

Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn. Torta Fjällnejlika 1-2 m Juli-september Hela fjällkedjan. Djupt flikade blad. Växer i björkskog, på ängar och i ängsvidesnår. Omtyckt av björn. 10-20 cm Juli-augusti. Hela fjällkedjan. Väldoftande. Kan

Läs mer

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23

TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 TRÄDGÅRDSPARKEN Bollebygd Idéskiss 2014-05-23 NYA TRÄDGÅRDSPARKEN I BOLLEBYGD Förutsättningar Området ligger centralt i Bollebygd, nära samhällets torg. Platsen är omgärdad av tre vägar, varav Göteborgsvägen

Läs mer

OFFERT. Avser objekt: Samfälligheten Hedemoravägen Hedemoravägen 15-193

OFFERT. Avser objekt: Samfälligheten Hedemoravägen Hedemoravägen 15-193 OFFERT 295 Avser objekt: Samfälligheten Hedemoravägen Hedemoravägen 15-193 Här kommer en sammanställning av mötet den 1 oktober. Offerten gäller nyplantering av 9st träd samt plantering av 60st liguster,

Läs mer

Växtsjukdomar. av växtmaterial. Trädgårdsingenjör Stångby Plantskola AB

Växtsjukdomar. av växtmaterial. Trädgårdsingenjör Stångby Plantskola AB Växtsjukdomar som påverkar våra val av växtmaterial. Jörgen A Warpman a Trädgårdsingenjör Stångby Plantskola AB Agenda Genomgång av de allvarligaste sjukdomarna Hur hanterar plantskolorna dessa sjukdomar?

Läs mer

Förslag trädgårdsdesign material & växtförslag Bergavägen 18

Förslag trädgårdsdesign material & växtförslag Bergavägen 18 Förslag trädgårdsdesign material & växtförslag Bergavägen 18 anna bellman & mats frosteman bergavägen 18 182 53 danderyd sverige Vansta Trädgård Scandinavia AB, Rörstrandsgatan 44, 113 40 Stockholm, Sweden

Läs mer

Rosenfinksgatan 78. förslag till form och funktion

Rosenfinksgatan 78. förslag till form och funktion Rosenfinksgatan 78 förslag till form och funktion framtida yta för cyklar o.d bef trädäck pergolagång ligusterhäck förråd bardisk låg mur stig av sten singel buxbomsklot pipranka och klematis på staket

Läs mer

Styrelsen har utsett en arbetsgrupp (Ann-Marie, Folke Holmgren, Gunilla Ljung) med uppdrag att ta fram

Styrelsen har utsett en arbetsgrupp (Ann-Marie, Folke Holmgren, Gunilla Ljung) med uppdrag att ta fram TRÄDGÅRDSGRUPP Styrelsen har utsett en arbetsgrupp (Ann-Marie, Folke Holmgren, Gunilla Ljung) med uppdrag att ta fram - Reviderad trädgårdsplan med syfte att förenkla skötsel och underhåll av gräsytor

Läs mer

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre.

Färdig gräsmatta. - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. Färdig gräsmatta - Ett bra underlag resulterar i en slitstarkare och grönare gräsmatta som tål både torka och regn bättre. - Ett normalt år kan man börja rulla ut gräs från mitten av maj och hålla på fram

Läs mer

Elevblad biologisk mångfald

Elevblad biologisk mångfald Elevblad biologisk mångfald Ekologi i skogen Hur fungerar naturen och vilka samband finns mellan olika organismer? En ekologisk undersökning ger oss svar på dessa frågor. Varje ekologiskt system har sina

Läs mer

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet

Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Hur du anlägger och sköter din gräsmatta från Hemmanet Användning av gräsmattan Hemmanets färdiga gräsmatta håller att gå på genast efter utläggning. I början ska mera slitande användning undvikas tills

Läs mer

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!!

49:- Nyhet! 25:- Inspiration. Dags att börja så och förgro! tips & råd www.bogrönt.se. TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Inspiration tips & råd www.bogrönt.se Tidig Vår 2012 Nyhet! TRIXIE - 3 läckra penséer i samma kruka!!! Dags att börja så och förgro! Minidrivhus 49:- Ord.pris 79:- Så- och kaktusjord 25:- Ord.pris ca 39:-

Läs mer

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT

2014-2015. nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT 2014-2015 nyheter PRAKT OCH LIVSKRAFT Splendor Plant Nyhetspresentation 2014-2015 Rosor Klätterväxter Rosa (Floribunda-Gruppen) Campfire ( CA 29 ) First Editions -serien floribundaros Campfire Kanadensiska

Läs mer

Gamla Begravningsplatsen

Gamla Begravningsplatsen Gamla Begravningsplatsen Några växtbeskrivningar Den Gamla Begravningsplatsen har under senare år genomgått stora förändringar. De många 200-åriga almarna som härstammade från tidigt 1800-tal har försvunnit

Läs mer

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former!

79:- 49:- 19:- 79:- HORTENSIOR HÄRLIGA. Sveriges Trädgårdsmästare. JORDVIVA Primula vulgaris HOYA AUSTRALIS RUND. Flera olika former! Sveriges Trädgårdsmästare Krukväxt 2015 Inspiration, tips och råd för både hem och trädgård. JORDVIVA Primula vulgaris Ord.pris 89:- 19:- Ord.pris 29:- HÄRLIGA HORTENSIOR Flera olika former! MINI- DRIVHUS

Läs mer

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD

KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD GESTALTNING KÄLLDALSSKOLANS SKOLGÅRD UTKAST MAJ 2016 FÖRUTSÄTTNINGAR AREALFÖRDELNING Trafik/Övrigt: 5300 kvm Skolgård: 9400 kvm, 19 kvm/barn Träningsskola: 2700 kvm, 60 kvm/barn Boverkets rekommendation

Läs mer

Förslag till upprustning av slänten dina synpunkter önskas!

Förslag till upprustning av slänten dina synpunkter önskas! Brf Skytten 4 Förslag till upprustning av slänten dina synpunkter önskas! Styrelsen har diskuterat möjligheten att rusta upp slänten för att skapa en trädgårdsdel som harmonierar med växtligheten på nedre

Läs mer

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har

Lökförsäljning 15 april 2015. Nr Sort Ant Pris Bild. Dahlia Honka. Dahlia kaktusblommande 2. Dahlia dekorativ 3. Vit 1 25 Denna vita dahlia har Lökförsäljning 15 april 2015 Nr Sort Ant Pris Bild Dahlia Honka Denna grupp av dahlior är karakteristiska för deras stjärnformade blommor. Det mest anmärkningsvärda är att sorten är lätt parfymerad vilket

Läs mer

BRF Trollholmen Rotebro

BRF Trollholmen Rotebro BRF Trollholmen Rotebro Planteringsförslag - Ytan vid södra parkeringen - Nya ytor öster om punkthusen 2014-09- 17 Grön TRÄDGÅRD/Åsa Malmberg 1 Parkering SYD ca 140 m 2 Träd och Buskar skapar stommen övrig

Läs mer

Nyanläggning av trädgård

Nyanläggning av trädgård Nyanläggning av trädgård Anna Hedrén landskapsingenjör Trädgårdsform Malmö www.trädgårdsform.se förslag på trädgårdens planering och utformning samt växtval Huset är byggt 2006 i en traditionell stil men

Läs mer

Wändels perennodlare

Wändels perennodlare Wändels perennodlare Artikeln införd i Din Trädgård nummer 11-2002 Den här PDF-filen ligger som en bilaga på webbplatsen http://www.monarda.se - gå dit>>> Lars Forslin Observera att texten ligger som bild.

Läs mer

En liten krysslista för stora och små

En liten krysslista för stora och små En liten krysslista för stora och små Träd 1. ASP Aspen får sprakande höstfärger. De har en mycket rak stam och det finns aspar som blivit hela 35 meter höga. Det brukar heta att asplöven darrar och det

Läs mer