om studieförbundens musikcirklar musik betyder!

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "om studieförbundens musikcirklar musik betyder!"

Transkript

1 om studieförbundens musikcirklar musik betyder!

2 musik betyder

3 utveckling respekt Gemenskap Ungdomar vill hålla på med musik. Studieförbunden gör det möjligt. Enklare än så kan det knappast sägas. att spela tillsammans med andra ger en kick, svår att förklara för den som inte själv varit med. Det handlar om att hitta sitt uttryck, sin plats i världen. Rock, pop, techno, country, hip hop... Stilarna är många och utvecklas ständigt. men stopp ett tag är musik verkligen folkbildning? Javisst, tycker vi. Varje dag ser vi ungdomar utvecklas genom musiken. Växa som musiker, men också som människor och medborgare. Det var i bandet jag lärde mig vad respekt och ansvar betyder, säger en våra deltagare. Musik som en intensivkurs i demokrati, är ett annat sätt att uttrycka saken.

4 från vi vill Studieförbundens musikcirklar lever sitt eget liv. De utvecklas åt det håll deltagarna vill. Fritt lärande på människors egna villkor det är själva poängen med en cirkel. Men för att viljan att spela ska bli verklighet behövs stöd att komma igång. Där kommer studieförbunden in i bilden. Vi ordnar workshops och kurser i allt som banden vill och efterfrågar: inspelningsteknik, textskrivande, marknadsföring, clinics där kända artister delar med sig av sin kunskap, ledarskapsutbildningar och mycket mer. Vi hjälper till med det praktiska som musikcirklarna behöver: replokal, instrument och teknik Att stå på scen och möta publik vill de flesta. Vi i studieförbunden gör det möjligt. Ofta börjar det med en spelning på den lokala fritidsgården. Var det slutar vet ingen. Våra musikansvariga bidrar med att coacha och stötta när allt känns tungt, medla när viljorna i bandet går isär, ger råd och svarar på frågor. Det vi får lyssna till handlar inte bara om musik, utan också om livet utanför replokalen skolan, relationer och tankar om framtiden.

5 till vi gör tennis bafra består av johan b, thomas g, tschnepfan och nico tidis thomas gjerdingen, Uppsala. spelar i bandet tennis bafra: vi är fyra kompisar som har spelat ihop länge. vårt studieförbund har fungerat lite som en verktygslåda för att komma vidare från replokalen. när jag gick bandledarkursen öppnades mina ögon för vad som är möjligt. i ett band gäller det att lära sig acceptera varandras olikheter. vi är otroligt olika personligheter, men alia är viktiga för helheten. inom fotbollen blir du bortplockad om du inte är tillräckligt bra, så funkar det inte i ett band. Det är som ett enda stort grupparbete. hela tiden.

6 vi började hos studieförbunden: cardigans Mando Diao Louise hoffsten Mustasch Lars Winnerbäck Sahara hotnights adam tensta broder Daniel Lillasyster Dead by april vi spelar där nu: Kiriaka Foggies Mellow Fellows Sister Fay Klas-ingelaz the nontrusters at the atlantis Frantic amber c.b. Murdoc popterror och tusentals andra band med drömmar...

7 På kreativ tillväxt Det svenska musikundret pratas det ofta om. Många artister, producenter och låtskrivare har på senare år skördat stora framgångar på den internationella musikscenen. Studieförbundens musikcirklar är en del av förklaringen. i våra replokaler har många framgångsrika band slagit sina första ackord. De som når toppen är bara toppen på ett isberg. De flesta hamnar aldrig överst på listorna. Men ofta är det sociala och musikaliska lärandet nog i sig. Vi tror att något viktigt sker med alla som lär sig något nytt. När människor växer och vågar, skapas förutsättningar för tillväxt i samhället. Musiksverige av idag är ett myller av kreativitet och aktivitet. är blandas olika kulturformer, ideellt arbete och företagande, proffs och amatörer. Gränserna suddas ut och det är positivt. Ofta är studieförbunden motorer i det lokala kulturlivet. Vi står bakom festivaler, utställningar och arrangemang. Mycket kan sägas om kulturens betydelse för en orts framgång. Att de flesta kommuner uppskattar och stödjer studieförbunden säger väl en del.

8 musik betyder! Musikvärlden är full av listor. här kommer ännu en variant. Listan över vad deltagarna lär sig i musikcirkeln. Lärdomar som handlar om mycket mer än musik skapa Att skapa har ett värde i sig. De flesta band skriver sina egna låtar. är handlar det om språk och förmåga att kommunicera med musiken. Sveriges långa tradition av musiklyrik utvecklas och förs vidare. Spela i band lära fö vara bra på något En del är bra i skolan, andra i idrott, vissa på musik. Några få är bra på det mesta. Men alla vill hur som helst vara bra på något. För några är musikcirkeln möjligheten att bli bra på något. demokrati i praktiken Åsikter, argument och starka viljor. Diskussionerna i en musikcirkel kan vara dramatiska, invecklade och definitivt utvecklande. Forskare brukar tala om den sociala dynamiken i musikcirklar. Resultatet blir ofta ökad självkännedom, respekt för andras åsikter och förmåga att kompromissa.

9 r livet respekt för alla människors lika värde Många stilar, uttryck och värderingar ska samsas i musikens värld. I studieförbunden tar vi tusentals diskussioner om rasism, homofobi och stereotypa könsroller. Vår musikverksamhet är öppen för alla, oavsett könsidentitet, sexuell orientering, livsåskådning, funktionsnedsättning eller etnisk tillhörighet. sätta mål och nå dit Vi vill spela och bli kända. Det är ofta det första banden säger när de kommer till oss. Vägen dit har de olika uppfattningar om. Det gäller att sätta upp realistiska delmål och försöka nå dem. Kanske skriva några låtar, föra banddagbok eller delta i nästa lokala musikfestival. ordning och reda Ett visst mått av byråkrati måste den som går en musikcirkel lära sig; boka tider, fylla i listor, ha koll på pengar... Kanske inte så kul alla gånger, men ändå nyttig kunskap på väg mot vuxenlivet. nyckelkompetenser för livslångt lärande EU har definierat ett antal nyckelkompetenser för livslångt lärande. Att spela tillsammans med andra är ett bra sätt att skaffa sig dem. EU:s nyckelkompetenser är: initiativförmåga/företagaranda lära att lära social och medborgerlig kompetens kulturell medvetenhet digital kompetens modersmål främmande språk teknisk kompetens

10 Maria & Linus visar ban Studieförbunden har hundratals anställda som jobbar direkt med stöd till musikgrupperna. Maria Lundberg, 34 och Linus jackson, 39, båda från Malmö, är två av dem. Maria LunDberg: Vår uppgift är att banden kan utvecklas på sina egna villkor. linus: I det här jobbet måste du vara social och gilla människor. Både kunna lyssna och prata. Jag ser mig som en coach för banden. Jag har kunskap som jag vill och kan dela med mig av. Att man själv kan musik ger trovärdighet. maria: Vår uppgift som folkbildare är inte att hjälpa banden slå igenom kommersiellt, utan att de kan utvecklas på sina egna villkor. linus: Många ungdomar blir glatt överraskade när de upptäcker att vi tar dem på allvar och att vi har mycket att komma med.

11 Den vidare maria: Det bästa i mitt jobb är när jag ser att banden når sina egna mål. Och att jag har bidragit till det. Att vi kan fixa speltillfällen är viktigt. På en spelning är det massor av känslor: nervositet, glädje och lättnad Du ser hur banden växer. linus: Vår utmaning är att nå ut till tjejer och killar som är intresserade av musik men kanske inte söker upp oss av sig själva. maria: Rockvärlden är ju ganska grabbig och vi har en jätteviktig roll för att bryta stereotyper och fördomar. Vi satsar på att få med fler tjejer. Jag tror att jag som musikansvarig tjej har viss betydelse i det sammanhanget. LinuS jackson: Många ungdomar blir överraskade att vi tar dem på allvar. linus: Jag försöker vara tydlig i mina värderingar. Är inte rädd för att tala om vad jag står för. Med en del ungdomar får man nära relationer det blir snack om livet, universum och allting.

12 Musikvärlden har sitt eget språk som inte alltid är lätt att begripa för nybörjare. Testa dig själv och kolla på sidan 14 där allt förklaras! Vad Vet du om musik? apis backline brygga clinic demo gig hook label loop repa ryme riff roddare stage diving korta fakta... om MuSiK i StuDieFörbunDen Mer än musikcirklar per år. Mer än band spelar i cirka replokaler. Studieförbunden driver cirka 370 lokala musikhus. Mer än spelar i band hos studieförbunden. Cirka 14 procent av deltagarna är tjejer. Cirka musikarrangemang genomförs varje år med publik på nära 1,2 miljoner personer. 9 av 10 ungdomar mellan 16 och 25 år har ett starkt eller mycket starkt musikintresse.

13 vi startade en cirkel Wrong Channel SanDra hinrichsen, anna MöLLberg och caroline claesson sandra hinrichsen, rättvik, spelar i bandet Wrong channel: Det är svårt att sätta en etikett på vår stil. vi har vår egen blandning av rock, pop och punk. vi började 2007 i garaget hemma hos gitarristen anna. vårt studieförbund har hjälpt oss på en massa sätt. De ordnade med replokal och efter en vecka fick vi vår första spelning. vi kunde fråga om vad som helst, utan att vi ansågs som dumma. nu skriver vi all musik själva och har en hel del spelningar. allting i livet blir så mycket bättre med musik. Särskilt när man hittar det där exakta uttrycket som känns i hela kroppen. Det är nästan som att bli kär.

14 Jag är rädd för att studiecirkeln har blivit ett livsprojekt. Jag kan inte dra mig ur, det är en drog, ett snurrande hjul. ÅKAN EllSTRöM jag är tacksam för all hjälp jag fick av studieförbunden när jag började spela. Framför allt replokal och studio till oförskämt bra pris. Det var som om att alla hinder försvann när jag kom i kontakt med ett studieförbund och det var inga problem att komma igång. När vi är utomlands och folk frågar mig om varför det går så bra för svensk musik brukar jag alltid nämna studieförbunden. Ingen fattar vad det är för det verkar inte finnas någon annanstans. DAVID JOANNESSON, MUSTASC ett rockband som repar är så nära studiecirkelns grundidé man kan komma, där talar vi verkligen om kamratgruppen som valt sitt ämne. BENGT GöRANSSON, FD KUlTUR- OC SKOlMINISTER musik betyder Rätt svar: apis arrangör. backline instrument och förstärkare på scenen. brygga en eller två takter efter versen som banar väg till refrängen i en låt. clinic undervisningsform där erkänd musiker belyser tekniker i sitt musicerande. Demo smakprov på en artists produktion, en enklare inspelning. gig spelning, speltillfälle. hook effektiv melodislinga som lätt fastnar och skapar hitkänsla. Label skivbolagsetikett. Loop musikstycke som upprepas och därigenom bildar en egen fras i en låt. repa repetera (replokal repetitionslokal). ryme textfras med ord

15 korta fakta att ForMaS som musiker kräver hårt arbete och många repetitioner. att ha en plats där man kan öva och spela musik är avgörande. genom att göra skapandet tillgängligt så kan musiken, till skillnad från mycket annat, vara något där man slipper prestera och bara kan växa. LALE som låter lika varandra. riff kort rytmisk melodifras som upprepas. roddare scenarbetare som bär och flyttar saker. Stage diving att ta sig upp på scenen för att sedan kasta sig ut över scenkanten och (förhoppningsvis) bli mottagen av publiken. studieförbunden Sverige har tio studieförbund som får del av det statliga folkbildningsanslaget. Varje studieförbund har sin särskilda profil och inriktning. Varje år genomförs cirka studiecirklar med människor. Många återkommer i flera cirklar. Det gör folkbildningen till Sveriges största mötesplats för människor som vill lära och utvecklas. Studieförbunden är Sveriges största kulturarrangör publika kulturprogram lockar varje år över 17 miljoner besökare. Kulturprogrammen har över 1,2 miljon medverkande. Studieförbunden finns över hela landet och har verksamhet i samtliga kommuner. folkbildningsförbundet Folkbildningsförbundet är de tio studieförbundens intresseorganisation. Det är studieförbundens mötesplats för kunskaps- och erfarenhetsutbyte. Vi vill lyfta fram den stora betydelse studieförbunden har för enskilda människor och för samhället i stort. läs mer på länsbildningsförbunden länsbildningsförbunden främjar folkbildning på regional nivå. De finns i de flesta län och samlar studieförbund, folkhögskolor och i en del fall även bibliotek och andra kultur- och bildningsinstitutioner.

16 studieförbunden betyder! arbetarnas bildningsförbund (abf) Folkuniversitetet ibn rushd Kulturens bildningsverksamhet Medborgarskolan nykterhetsrörelsens bildningsverksamhet (nbv) Sensus studieförbund Studiefrämjandet Studieförbundet bilda Studieförbundet vuxenskolan (Sv) Utgiven av Folkbildningsförbundet, studieförbundens intresseorganisation, Wallingatan 38, Stockholm projektansvarig: Marie Fredriksson projektledare och text: Thomas östlund form: Ninni Oljemark, Kombinera tack till: enrik Möller bilder: Omslag, s 2-3, 6-9, 12, 16: Burt von Bolton, s 2, 4: Sandra Norin, s 6: enrik Möller, s 8 Per Westergård, s 11: Thomas östlund, s 14: Ola Rindal/EMI Music Sweden och Freja lindberg tryck: Norra Skåne Offset. Texten får citeras om källa anges. Stockholm, juni 2012.

det spelar roll. om musik i cirklar

det spelar roll. om musik i cirklar det spelar roll. om musik i cirklar det handlar om en känsla. För att få ungdomar att spela musik behövs inget tjat och inga reklamkampanjer. Varför är det så? Kanske handlar det om en känsla. Om musikens

Läs mer

Publikrekord Studieförbundens Musikrapport 2015

Publikrekord Studieförbundens Musikrapport 2015 Publikrekord 1 FÖRORD 3 SAMMANFATTNING 4 ATT SKAPA ETT AKTIVT MUSIKLIV 5 STÄMSÅNG, TRUMVIRVLAR OCH BEATBOXING 5 STUDIEFÖRBUNDENS MUSIKVERKSAMHET LÅTER ÖVER HELA LANDET HELA TIDEN 5 LOKAL MOTOR FÖR MUSIK

Läs mer

En lokal motor för musik

En lokal motor för musik Folkbildningsförbundets material 2014:6 En lokal motor för musik 1 Folkbildningsförbundet är de tio studieförbundens branschorganisation. Tillsammans är studieförbunden Sveriges största kulturarrangör

Läs mer

FOLKBILDNINGSNYTT 3/15

FOLKBILDNINGSNYTT 3/15 Nyheter och fakta om studieförbund och folkhögskolor i Uppsala län Tema: Bildning för alla Nr 3 2015 FOLKBILDNINGSNYTT 3/15 Bildning för alla Vi lever och samverkar idag i en globaliserad värld som på

Läs mer

STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE

STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE STUDIEFÖRBUNDEN I SVERIGE STUDIEFÖRBUNDEN MÖTESPLATS & MÖJLIGGÖRARE STUDIEFÖRBUNDEN ÄR SVERIGES största mötesplats för bildning och kultur. Hit kommer den som vill lära, skapa och utvecklas. VARJE DAG

Läs mer

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69)

Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Dnr 17, u2017, 6/ds 2017-03-15 Kulturdepartementet 103 33 Stockholm Studieförbundens remissyttrande på En inkluderande kulturskola på egen grund (SOU 2016:69) Om Studieförbundens remissvar Branschorganisationen

Läs mer

Folkbildningen och framtiden

Folkbildningen och framtiden Folkbildningen och framtiden SFK Erfarenhetskonferens 5 februari 2015 Folkbildningsförbundet - Göran Hellmalm Sveriges Kommuner och Landsting - Göran Roos --------------------------------- Hur kan vi utveckla

Läs mer

Basen i svenskt musikliv

Basen i svenskt musikliv Basen i svenskt musikliv Studieförbundens musikrapport 2019 Innehåll En landsomfattande rörelse för musikskapande... 4 Istället för pekpinnar: Musik...7 Utan studieförbunden tystnar Sverige...8 Hus för

Läs mer

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare...

18 Studieförbunden Kulturprogram under Fördelade efter typ av verksamhet, studieförbund, antal arrangemang och deltagare... Utbildningsstatistisk årsbok 2012 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 374 Kommentarer till statistiken... 376 18.1 Studiecirklar under 2010. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet

1. Studiefrämjandet är... 1. Partipolitiskt bundet X. Religiöst bundet 2. Partipolitiskt och religiöst obundet Tipspromenad Syfte: Syftet med tipspromenaden är att repetera den information som ges på ledarintroduktionen för att deltagarna ska få ökade kunskaper om Studiefrämjandet & Folkbildningen. Tidsåtgång:

Läs mer

Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet

Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet uppmärksammas sällan i de stora sammanhangen. Men tänk för en

Läs mer

Jag har aldrig haft nån plan B

Jag har aldrig haft nån plan B Jag har aldrig haft nån plan B En intervju med Nicke Andersson Som (grundande) medlem av flera välkända band spelar låtskrivaren, sångaren, gitarristen och trummisen Nicke Andersson sedan flera decennier

Läs mer

Det musikaliska hantverket

Det musikaliska hantverket Det musikaliska hantverket Kan jag bli för duktig på mitt instrument för att lovsjunga? Behöver jag öva med bandet innan ett lovsångspass? Lars Ekberg, frilansmusiker och pastor i Göteborg Vineyard, undervisar

Läs mer

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17

Ungdomsfullmäktige Göteborg 07/10/17 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Ungdomsfullmäktige

Läs mer

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering

Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Fakta och argument för SISU Idrottsutbildarnas finansiering Studieförbundet SISU Idrottsutbildarna Idrottsrörelsen har valt att låta studieförbundet, SISU Idrottsutbildarna, få nyckelrollen som idrottens

Läs mer

Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner

Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner Min mattelärare tipsade om var jag kunde ta trumlektioner En rapport om vikten av bra musiklärare Musikbranschen är ojämställd. När Nöjesguiden våren 2013 släppte sin lista över de 100 mäktigaste personerna

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet! Det kan ha varit en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske ordnat ett musikarrangemang, skött ett café,

Läs mer

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg)

Gruppenkät. Lycka till! Kommun: Stadsdel: (Gäller endast Göteborg) Gruppenkät Du har deltagit i en gruppaktivitet. Det kan ha varit ett LAN, ett musikarrangemang, en tjej-/ killgrupp, ett läger eller ett internationellt ungdomsutbyte. Eller så har ni kanske skött ett

Läs mer

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables

18 Studieförbunden. Innehåll. List of tables Utbildningsstatistisk årsbok 2013 Studieförbunden 18 Studieförbunden Innehåll Fakta om statistiken... 394 Kommentarer till statistiken... 396 18.1 Studiecirklar under 2011. Fördelade efter studieförbund,

Läs mer

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige

Världens mest nyfikna folk. En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Världens mest nyfikna folk En skrift om folkbildningens betydelse i Sverige Möten som utvecklar Sverige Folkbildningen är djupt förankrad i det svenska samhället, den är i det närmaste en del av den svenska

Läs mer

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03

Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset. Vian Mirza 2015-11-03 Demokratiprocesser i Malmö Folkets Park och Tegelhuset Vian Mirza 2015-11-03 Malmö Folkets Park då - FP har förändrats med sin stad och med sin tid parken anpassas efter de människor som använder det istället

Läs mer

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna

Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna. Rapport Sida 1 (17) Verksamhetsområde barn, ungdom och vuxna Rapport Sida 1 (17) 2015-01-05 Sida 2 (17) Brukarundersökning Ungdomens Hus 2014 En webbenkät genomfördes under november/ december 2014. 47 ungdomar på Ungdomens Hus svarade på enkäten. Betydligt färre

Läs mer

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2015 deltagare Voice Camp Utvärdering 15 deltagare Voice Camp 8 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Enkelt, jag älskar att sjunga och det är alltid kul att träffa nya vänner

Läs mer

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund

Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926. Foto: Marit Jorsäter. Vuxenutbildning Studieförbund Bildning är det som är kvar, sedan vi glömt allt vad vi lärt. Ellen Key, 1849 1926 Foto: Marit Jorsäter Vuxenutbildning Studieförbund 372 I över hundra år har människor i Sverige samlats för att tillsammans

Läs mer

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll

Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Framtidens välfärd och civilsamhällets roll Vad menas med civilsamhället? Civilsamhället Föreningar, sällskap och organisationer utanför både offentliga sektorn och marknadssamhället Civilsamhället avgränsas

Läs mer

lkbildningfolkhälsafolkbildningfol

lkbildningfolkhälsafolkbildningfol lkbildningfolkhälsafolkbildningfol Studiecirkeln rörelse för kropp och själ Studiecirkel är aktivitet och gemenskap. Rörelse för både kropp och själ. För många är studiecirkeln en frizon för lustfyllt

Läs mer

Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet

Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet Kultur är livsviktigt. Precis som kärlek och mat. Men kultur uppstår inte av sig självt. Ur tomma intet. Studieförbundens kulturverksamhet uppmärksammas sällan i de stora sammanhangen. Men tänk för en

Läs mer

Tillståndet i demokratin. En opinionsundersökning av Studieförbunden

Tillståndet i demokratin. En opinionsundersökning av Studieförbunden Tillståndet i demokratin En opinionsundersökning av Studieförbunden Innehåll Sammanfattning...4 Om undersökningen...4 Stor öppenhet inför alternativa styrelseskick... 5 Demokratin upplevs vara hotad...6

Läs mer

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé?

Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Vad tycker Studieförbundet Vuxenskolan? Vilken är vår bästa idé? Idéprogram, Studieförbundet Vuxenskolan Studieförbundet Vuxenskolan (SV) finns i hela Sverige. År 2017 firar vi 50 år. Då har SV och de

Läs mer

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor

Nu är pappa hemma Lärarmaterial. Vad handlar boken om? Mål från Lgr 11 och förmågor som tränas. Eleverna tränar på följande förmågor sidan 1 Författare: Christina Wahldén Vad handlar boken om? Boken handlar om en tjej som alltid är rädd när pappa kommer hem. Hon lyssnar alltid om pappa är arg, skriker eller är glad. Om han är glad kan

Läs mer

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp

Utvärdering 2014 deltagare Voice Camp 214 Voice Camp Utvärdering 214 deltagare Voice Camp 55 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 4 2 Ja Nej Varför eller varför inte? För att jag har fått uppleva min dröm Lägret har varit roligt,

Läs mer

-Studiefrämjandet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet.

-Studiefrämjandet är partipolitiskt, fackligt och religiöst obundet. 1. Studiecirkeln 2. Replokaler/musikrum 3. Clinics/workshop/utveckling 4. Live/spelningar/festivaler 5. Inspelning 6. FAQ 7. Kontaktuppgifter 8. Info/öppettider/webb mm. -Studiefrämjandet är partipolitiskt,

Läs mer

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram

Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Tolkning och förtydligande av studieförbundens rapportering av Kulturprogram Dokumentet antaget av Folkbildningsförbundets Etikdelegation gällande nystartad verksamhet från 2010-04-01 Tolkning och förtydligande

Läs mer

Bidrag till studieförbund

Bidrag till studieförbund REGLER FÖR Bidrag till studieförbund Antaget av Kultur- och fritidsnämnden Antaget 2019-04-29 42 Giltighetstid Dokumentansvarig Tillsvidare Kulturchef Håbo kommuns styrdokumentshierarki Diarienummer KFN

Läs mer

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS

PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS PROJEKTRAPPORT 28/2-2/3 VÄSTERÅS FAKTA OM KONVENTET VIKTIGA DATUM Prolog 2014 hölls den 28:e februari till 2:a mars på Culturen i Västerås. Konventet hade föranmälan för deltagare samt möjlighet för allmänheten

Läs mer

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd

Detta innehåller strategin. Det här ska strategin användas till. Så här är strategin uppbyggd Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån våra grundidéer som vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet

Läs mer

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012

Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 Fanzine #1 2012 UMEÅ FOLKETS HUS 23-24 NOVEMBER 2012 BEATMEET är en kreativ mötesplats för musiker. Kom till Beatmeet som du är, lämna Beatmeet med egen merch, egna artistfoton och massor av musikaliska

Läs mer

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare

Utvärdering deltagare 2013 v.7-9 31 deltagare Utvärdering deltagare 13 v.7-9 31 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på läger? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - För att man fick nya kompisar, fick göra det man tycker om

Läs mer

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se

Do It Yourself. Stockholm, 5-9 augusti. stockholm.viunga.se. anton.ljungh@viunga.se Do It Yourself 2013 Stockholm, 5-9 augusti stockholm.viunga.se anton.ljungh@viunga.se Vad är Do It Yourself? Projektet ägs och drivs av Vi Unga Stockholms län. Tillsammans med Leader Uross och Studieförbundet

Läs mer

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013

Utbud hösten 2012. Nora. vt - 2013 Utbud hösten 2012 Nora vt - 2013 Hej Nytt år, nya möjligheter! Folkbildningens kulturskola fortsätter med nya spännande och kreativa studiecirklar. Studieförbunden har gemensamt arbetat fram vårens utbud

Läs mer

Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013

Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013 Styrelsens förslag till verksamhetsplan för VLBF verksamhetsåret 2013 Inledning Folkbildningen i Västmanlands län är en garant för det demokratiska kvalitetsfyllda mötet och ger människor med olika bakgrund

Läs mer

Att vara facklig representant vid uppsägningar

Att vara facklig representant vid uppsägningar Att vara facklig representant vid uppsägningar PASS När beskedet kommit Det är inte lätt att vara en av de få som vet att det är uppsägningar på gång. När kollegorna sedan får beskedet är det inte heller

Läs mer

Vår verksamhets plan

Vår verksamhets plan Vår verksamhets plan upswedens verksamhet bygger på en grundsyn att musik kan användas som ett verktyg för att öka människors förståelse för sig själva, sin omvärld och ge en känsla av sammanhang samtidigt

Läs mer

Producenten Administratör eller konstnär?

Producenten Administratör eller konstnär? Producenten Administratör eller konstnär? En rapport av Gustav Åvik Kulturverkstan KV08 Maj 2010 Bakgrund En fråga har snurrat runt i mitt huvud sen jag började Kulturverkstan, vill jag arbeta som teaterproducent?

Läs mer

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«

»På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr« 98 jämställdhet »På de stora skivbolagen är det bara pengar som styr«de flesta associerar ordet skivbolag till fräscha kontor, guldskivor och stora studios genom vilka namnkunniga artister gör entré och

Läs mer

Unga och samhällsintresset

Unga och samhällsintresset Unga och samhällsintresset Bildningstrender 2017 Innehåll Generalsekreteraren inleder... 3 Om rapporten...4 Sammanfattning...4 Intresset för språk är fortsatt stort... 5 Studiecirkeln: en mångfald av ämnen,

Läs mer

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6

Förbundet Vi Unga, Box 30083, Stockholm Besök: Franzéngatan 6 Detta innehåller strategin I din hand håller du Vi Ungas strategi. Vår strategi utgår ifrån de hjärtefrågor vi tillsammans tagit fram och som beskriver vad Vi Unga är och gör. I det här dokumentet kan

Läs mer

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05

Fotbollsförening, Skövde 07/10/05 Arbetsgruppen Regionalt handlingsprogram Barn och ungas kultur och fritid -------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Fotbollsförening,

Läs mer

Studieförbundens verksamhet 2012 samt planer för 2013

Studieförbundens verksamhet 2012 samt planer för 2013 Bilaga 1 Studieförbundens verksamhet 2012 samt planer för 2013 ABF Stockholm Antal studietimmar 251 186 Antal studietimmar annan folkbildningsverksamhet 21 322 Antal kulturprogram 3 577 Antal amatörkulturgrupper

Läs mer

Om möten, mötesplatser och arenor

Om möten, mötesplatser och arenor Om möten, mötesplatser och arenor 58 Röster om folkbildning och demokrati Några röster Många med mig är vana att arbeta väldigt konkret. Det här sättet att arbeta i nätverk kan bli mycket frustrerande

Läs mer

Musik & jämställdhet fast forward! En studiecirkel baserad på podcasten Skaparna

Musik & jämställdhet fast forward! En studiecirkel baserad på podcasten Skaparna Musik & jämställdhet fast forward! En studiecirkel baserad på podcasten Skaparna Innehåll Inledning... sid 3 Vad är en studiecirkel?... sid 4 Inför er studiecirkel... sid 5 Träff 1: Att vara kvinnlig musiker

Läs mer

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning

SAPU Stockholms Akademi för Psykoterapiutbildning KÄNSLOFOKUSERAD PSYKOTERAPI SAPU Claesson McCullough 2010 Information för dig som söker psykoterapi Det finns många olika former av psykoterapi. Den form jag arbetar med kallas känslofokuserad terapi och

Läs mer

Ta vara på tiden, du är snabbt "för gammal" för att inte behöva ta ansvar.

Ta vara på tiden, du är snabbt för gammal för att inte behöva ta ansvar. Några ord till min Tips och råd från IHL1A, 16 januari 2015 Lev livet medan du kan Tänk ej för mycket på framtiden, ej heller på det förflutna Var snäll mot dem som är snälla mot dig; det lönar sig. Gör

Läs mer

SV Hallands verksamhetsplan 2015

SV Hallands verksamhetsplan 2015 SV Hallands verksamhetsplan 2015 Inledning Det övergripande målet, är att SV 2020 är det studieförbund som når och engagerar flest människor med olika bildningsaktiviteter. Detta ska ske genom en stark

Läs mer

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping?

Alkohol & droger. Vad är din bild av läget i Linköping? Vad är din bild av läget i Linköping? Alkohol & droger Även om man själv inte kommit i kontakt med droger eller alkohol, har de flesta någon anhörig, en kompis eller känner någon annan som har det. Vi

Läs mer

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande

Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Nationella mål för litteratur- och läsfrämjande Alla i Sverige ska, oavsett bakgrund och med utgångspunkt i vars och ens särskilda förutsättningar, ges möjlighet att utveckla en god läsförmåga och ha tillgång

Läs mer

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill

Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill Välkommen in till oss! Namnet Bénka-dí härstammar från Mandinka-språket och betyder Att vara tillsammans är bra och det är just den känslan vi vill att du ska känna när du kommer in genom dörrarna. Den

Läs mer

Kommunikationsplattform 2018

Kommunikationsplattform 2018 Kommunikationsplattform 2018 Ett stöd i arbetet med kommunikation om studieförbundens roll i samhället. Kommunikationsplattform 2018 Studieförbundens material 2018:1 www.studieforbunden.se Kommunikationsplattformen

Läs mer

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig.

Hej snygging Hej. Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Hej snygging Hej Skicka en bild ;) Vaddå för bild? :) Naket!! Nä känner inte dig. Lyssna din lilla hora! Jag känner folk som gillar att spöa på tjejer, de tvekar inte att hoppa på ditt huvud. Vill du det???

Läs mer

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck

Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Leader-kontorets anteckningar Ankomstdatum:2010-03-23 Diarienummer:2008-007 M Ansökan för Sixten, Leader Sjuhärads ungdomscheck Rocktorpcd Ungdomscheckens namn Peder Johansson /Studiefrämjandet Sökande

Läs mer

Sveaskolans mål i musik

Sveaskolans mål i musik Sveaskolans mål i musik På Sveaskolan handlar musiken mycket om glädjen i att spela och sjunga tillsammans. Upptäck hur du kan spela en mängd låtar redan efter att ha lärt dig några grundläggande ackord,

Läs mer

Gävle Kulturhus

Gävle Kulturhus 2015-02-04 Gävle Kulturhus Syfte och mål Gävle Kulturhus ska vara en plats där samverkan är grunden. Gävle Kulturhus ska vara en plats för fler genom att bredda både deltagande och publik som ska spegla

Läs mer

Ny kunskap och kontakt. Att leda studiecirklar med asylsökande

Ny kunskap och kontakt. Att leda studiecirklar med asylsökande Ny kunskap och kontakt Att leda studiecirklar med asylsökande Studiematerial 2016 Studieförbunden Studieförbundens material 2016:6 Projektledare: Kerstin Mikaelsson Text: Hetty Rooth Grafisk form: Petra

Läs mer

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik

Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Strategisk plan för kulturen i Örnsköldsvik Inledning Med det här dokumentet vill vi visa på kulturens 1 - kulturarvens 2 och konstarternas 3 - betydelse för ett samhälle som blickar framåt och vill växa.

Läs mer

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning

Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Resultat Elevernas uppfattningar om alltmer digitaliserad undervisning Fråga 1 Mycket inspirerande (6) till mycket tråkigt (1) att arbeta med etologisidan Uppfattas som mycket inspirerande eller inspirerande

Läs mer

En liten bok om #NÄTKÄRLEK

En liten bok om #NÄTKÄRLEK En liten bok om #NÄTKÄRLEK Vi behöver mer nätkärlek! Kommentarer som smärtar. En bild som sprids. En grupp du inte får vara med i. Eller meddelanden fyllda med hat och hot. Kränkningar på nätet tar många

Läs mer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer Kulturförvaltningen Kulturstrategiska staben Tjänsteutlåtande Sida 1 (7) 2016-11-09 Handläggare Mats Sylwan Telefon: 08 508 31 928 Till Kulturnämnden Förslag till verksamhetsstöd till folkbildningsorganisationer

Läs mer

Studieförbundens musikverksamhet i Malmö

Studieförbundens musikverksamhet i Malmö 2010-04-13 Studieförbundens musikverksamhet i Malmö Foto: Samuel Herrmann 1 Inledning Många vet att man kan anmäla sig till en musikkurs inom ett studieförbund, och andra känner till att studieförbunden

Läs mer

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter

Feriepraktik 2014. - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen. Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Feriepraktik 2014 - Karlskoga Degerfors folkhälsoförvaltningen Barnkonventionen/mänskliga rättigheter Innehåll Inledning... 2 Syfte... 2 Dagbok... 3 Intervju frågor och svar... 5 Slutsats... 9 Inledning

Läs mer

STUDIEPROGRAM Våren 2013

STUDIEPROGRAM Våren 2013 STUDIEPROGRAM Våren 2013 TEATER Vill du också stå på scenen och sjunga eller dansa? Just nu kan du få din dröm att gå i uppfyllelse. Att få stå på scenen och sjunga, dansa och spela teater!! Start: 7/2

Läs mer

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET

UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET UNG NYKTER FOLKBILDNING INTRODUKTION FÖR UNF:ARE I NBV-VERKSAMHET Ungdomens Nykterhetsförbund och Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet 2011 Text och utformning: Jim Gustafsson (Baserad på Cirkelledare

Läs mer

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument:

Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens gemensamma överenskommelser Styrelsen för Studieförbunden fastställde vid sitt sammanträde den 7 mars 2019 följande dokument: Studieförbundens etiska förhållningssätt Studieförbundens

Läs mer

Cirkelledarutbildningar hösten 2011

Cirkelledarutbildningar hösten 2011 ARBETARNAS BILDNINGSFÖRBUND Västra Götaland Cirkelledarutbildningar hösten 2011 Välkommen till Cirkelledarutveckling i höst! Temadagarna Skrattet i studiecirkeln motivation och lust att lära Hur hänger

Läs mer

Bilaga 1 Studieförbundens verksamhet i sammanfattning

Bilaga 1 Studieförbundens verksamhet i sammanfattning Bilaga 1 Studieförbundens verksamhet i sammanfattning Inledning I bilagan sammanfattas studieförbundens verksamhet med tyngdpunkt på kulturnämndens prioriterade områden. Förslaget utgår från en sammanvägd

Läs mer

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du?

Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Sammanställning av ungdomsdialog om psykisk hälsa Hur mår du? Under april och maj månad besökte representanter från nämnden fem gymnasieskolor i Sjuhärad; Tingsholmsgymnasiet i Ulrice, sgymnasiet i, i,

Läs mer

Plugga smart! Björn Liljeqvist

Plugga smart! Björn Liljeqvist Plugga smart! Björn Liljeqvist 0730-39 4199 bjorn@braingain.se www.braingain.se BrainGain http://eur-lex.europa.eu/legal-content/sv/txt/html/?uri=legissum:c11090 EUs nyckelkompetenser för livslångt lärande

Läs mer

Liten guide till folkbildning

Liten guide till folkbildning Liten guide till folkbildning Vad är folkbildning? Varje år träffas miljontals människor i Sverige för att dela med sig av kunskaper, utbyta synpunkter och diskutera åsikter. Formen kan vara en kurs, en

Läs mer

På plats för utveckling. Studiefrämjandet en engagerad samarbetspartner

På plats för utveckling. Studiefrämjandet en engagerad samarbetspartner På plats för utveckling Studiefrämjandet en engagerad samarbetspartner Vi har mer att ge... Stockholmsregionen växer. För att utveckla vår del av Sverige behöver många bidra med kreativitet och kunskap.

Läs mer

Utvärdering 2012 - deltagare

Utvärdering 2012 - deltagare Utvärdering 12 - deltagare 145 deltagare Tycker du att det har varit kul att vara på kollo? (%) 1 8 4 1 Ja Nej Varför eller varför inte? - Det har varit kul för det är fina lokaler och bra utrustning.

Läs mer

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet

MÅNGFALD. Arbetsmaterial Etnicitet MÅNGFALD Arbetsmaterial Etnicitet Inledning Svensk innebandy är en del av Sverige och det svenska samhället. Det finns innebandyföreningar i över 90 procent av Sveriges 290 kommuner. Bland dessa 1 100

Läs mer

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar

INSPIRATIONSMATERIAL. - Ungdomar INSPIRATIONSMATERIAL - Ungdomar Hej! Det du nu har framför dig är Ung NU- projektets inspirationsmaterial Ett material som du kan använda för att påverka något du tycker är fel eller försöka genomföra

Läs mer

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman

Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman Dethär tycker vi är viktigt! De ungas röst Ann Backman En ungdomsgrupp i Österbotten Deltagare: 3 ungdomar, ålder: 15, 17 och 18 år. En ungdom var gruppansvarig och samlade ihop gruppen. Deltagarna fick

Läs mer

Trialthlet, coach, författare, föreläsare, hälso- och livsstilsdebattör, barfotalöpare

Trialthlet, coach, författare, föreläsare, hälso- och livsstilsdebattör, barfotalöpare Trialthlet, coach, författare, föreläsare, hälso- och livsstilsdebattör, barfotalöpare JONAS COLTING har etablerat sig som en av de mest uppskattade och välrenommerade livsstilsföreläsarna, och hälsodebattörerna

Läs mer

Kom igång och spela. Hitta din scen. Workshops & Clinics och mycket mer. Över 4 000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik

Kom igång och spela. Hitta din scen. Workshops & Clinics och mycket mer. Över 4 000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik Kom igång och spela Hitta din scen Workshops & Clinics och mycket mer Över 4 000 band och artister väljer Studiefrämjandet Musik livescener nemis rockkarusellen jag började spela musik i studiecirkel i

Läs mer

Oktober 2014. Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma

Oktober 2014. Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma Oktober 2014 Lyssna på mig! Delaktighet - så mycket mer än att bestämma Projekt: Egen växtkraft 2011 Tips för att vuxna ska lyssna 2011 Egen växtkraft Förutsättningar för delaktighet 1. Vuxnas tillit till

Läs mer

Likabehandling och trygghet 2015

Likabehandling och trygghet 2015 Likabehandling och trygghet 2015 1 Jag är Man 58 48,3 Kvinna 58 48,3 Jag avstår från att definiera 4 3,3 mig Total 120 100 100% (120/120) 2 Det känns bra att gå i skolan Alltid 46 38,3 Oftast 55 45,8 Ibland

Läs mer

Processledar manual. Landsbygd 2.0

Processledar manual. Landsbygd 2.0 Processledar manual Landsbygd 2.0 Inledning och tips Bilda grupper Börja med att placera deltagarna i grupper om ca 5-8 personer i varje. De som kommer från samma ort ska vara i samma grupp eftersom det

Läs mer

Modul 6 Självutveckling För handledare

Modul 6 Självutveckling För handledare Modul 6 Självutveckling För handledare Kindly reproduced from Foundations for Work project with permission from DiversityWorks (Project no 2012-1-GB2-LEO05-08201) Introduktion Varför är det viktigt att

Läs mer

Utvärdering deltagare

Utvärdering deltagare Utvärdering deltagare 68 svar, 76 deltagare Har det varit roligt på lägret? (%) 1 8 6 2 1 Ja Nej Varför, varför inte? - För jag älskar att sjunga o här sjunger man varje dag! - Jag har fått nya vänner

Läs mer

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan

Vårspel. vecka 10-16. Kulturskolan Vårspel 2016 vecka 10-16 Kulturskolan Under våren får du chansen att spela mycket mer hos oss utan att det kostar något extra. I stället för vanlig lektion får du vara med i olika ensembler och grupper.

Läs mer

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans!

STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM. Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! STOCKHOLM SAMARBETA MED ABF STOCKHOLM Forverkliga drommar och forandra varlden tillsammans! Gör en annan värld möjlig! Den här broschyren riktar sig till arrangörer som är på väg eller vill börja samarbeta

Läs mer

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum

Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER. en del av satsningen Äga rum Guide för sökande av bidraget KREATIVA PLATSER en del av satsningen Äga rum 1 SAMMANFATTNING Vad är Kreativa platser? Vad är syftet med stödet? Vem kan söka? För vad kan man söka? Vilka områden kan söka?

Läs mer

Country Rox Senast uppdaterad

Country Rox Senast uppdaterad Country Rox 2009-05-04 Senast uppdaterad 2009-05-04 Country Rox är professionella, kvinnliga musiker med sammanlagt 140 års erfarenhet. De spelar countryrock med kaxig framtoning och innehållsrika texter.

Läs mer

Studieteknik för studievägledare

Studieteknik för studievägledare Studieteknik för studievägledare Björn Liljeqvist 0730-39 4199 bjorn@braingain.se www.braingain.se BrainGain http://eur-lex.europa.eu/legal-content/sv/txt/html/?uri=legissum:c11090 EUs nyckelkompetenser

Läs mer

Samtal med Hussein en lärare berättar:

Samtal med Hussein en lärare berättar: Samtal med Hussein en lärare berättar: Under en håltimme ser jag Hussein sitta och läsa Stjärnlösa nätter. Jag hälsar som vanligt och frågar om han tycker att boken är bra. Han ler och svarar ja. Jag frågar

Läs mer

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag.

Kultur kan ju verkligen vara allting, kultur är ju museum, bild, form, text. Man kan ju säga att kultur är allting. Tycker jag. Arbetsgruppen för Regionalt handlingsprogram för Barn och ungas kultur och fritid UNGKULTURDIALOG Ungdomsfullmäktige, Göteborg 1 mars 2007 Under 1,5 timme samtalade vi med representanter från Göteborgs

Läs mer

en möjlighet för alla

en möjlighet för alla är en fristående del FÖRSTA GÅNGEN SIDAN 1 Lärarmaterial Klicka HÄR för att skriva ut arbetsmaterialet. VAD HANDLAR BOKEN OM? Max tvingas följa med sin pappa och hans nya fru Linnea till Norrland, där

Läs mer

I Ö R N S K Ö L D S V I K

I Ö R N S K Ö L D S V I K I Ö R N S K Ö L D S V I K Ps. Lägg märke till att ditt block är numrerat på framsidan. Loggar du in på www.ornskoldsvik.se/ung med din sifferkombination kan du vinna fina priser och få erbjudanden. Här

Läs mer

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014

Studieförbunden i Bollebygd. Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Studieförbunden i Bollebygd Beskrivning av studieförbundens verksamhet 2014 Inledning Denna, för studieförbunden, gemensamma verksamhetsbeskrivning syftar till att ge politiker och tjänstemän i Bollebygds

Läs mer