Verksamhetsberättelse 2013

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Verksamhetsberättelse 2013"

Transkript

1 Bilaga Verksamhetsberättelse Kommunstyrelsen

2 Innehållsförteckning 1 Sammanfattning Ansvarsområde Uppföljning av målen Kund - nöjd väsbybo Samhälle och miljö - hållbart Väsby Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Ekonomi god ekonomisk hushållning Avstämning av nämndspecifika uppdrag KS Omvärldsanalys Framåtblick Riskbedömning Känslighetsanalys Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 2(31)

3 1 Sammanfattning Årets resultat är positivt med 59,9 mkr (3,3 %), vilket är 24,1 mkr högre än budget. Den positiva avvikelsen mot budget är nämndernas överskott om 12 mkr, högre skatteintäkter 5,2 mkr och lägre räntekostnader om 4,3 mkr. I nämndernas överskott ingår 9,5 mkr affärsdrivande verksamheter, avfall och va. Positivt är att kostnaderna för försörjningsstödet minskat och visar ett överskott om 7,2 mkr. Den ekonomiskt största utmaningen finns inom äldreomsorgen och omsorgen om funktionshindrade med en negativ avvikelse om 26,9 mkr. Åtgärder pågår för att uppnå en ekonomi i balans. I resultatet om 59,9 mkr ingår olika engångsposter: Engångsintäkter om 97,3 mkr ingår för reavinst från fastighetsförsäljning 56,9 mkr (Hemsö) och reavinst inom exploateringar 14,6 mkr samt återbetalning av tidigare inbetalda premier för AFA försäkring 25,8 mkr. Engångskostnader om 76,1 mkr ingår för nedskrivning av Vilunda parkering AB med 10,7 mkr, nedskrivning av kostnader för samhällsutveckling inom exploateringsområden 45,1 mkr och kostnadseffekt av sänkt diskonteringsränta i pensionssystemet med 20,3 mkr. Väsby växer och är stolt över att under gjort flest byggstarter sedan 80-talet och därmed aktivt bidragit till tillväxten i Stockholms län. Fler än 600 bostäder har påbörjats i samarbete med flera aktörer inom bostads- och byggbranschen. 215 bostäder färdigställdes under året (: 142) vilket är en betydligt högre takt än de senaste åren. Väsby växer inte bara genom befolkningsutveckling utan också genom nya företagsetableringar som under året gett ca 400 nya arbetstillfällen. Befolkningstillväxten i kommunen har under året varit hög, bland de högsta i landet, vilket är ett kvitto på att Väsby är en attraktiv plats att bo och verka på. Väsby hamnade med 1,8 % befolkningstillväxt på åttonde plats i länet och tolfte plats i riket. Genomsnittlig tillväxttakt i länet uppgick till 1,7%. Kommunens målsättning om att ha en befolkningstillväxt i minst samma takt som Stockholms län uppnås därmed. Enligt befolkningsstatistiken för uppgår antalet invånare till per den 31 december, en ökning med 726 personer från 31 december. Miljöaktuellts kommunranking presenterades i juni och Upplands Väsby hamnade på delad förstaplats med Malmö. Upplands Väsby har klättrat från plats 167 till första plats på fyra år. Rankingen syftar till att lyfta fram de kommuner som har kommit längst i sitt miljöarbete. et bygger dels på en enkät dels på underlag från organisationer som granskat kommunernas miljöarbete, bland annat Ekomatcentrum, Gröna Bilister och Håll Sverige Rent. I den nöjd-kund-index-mätning riktad till företag som genomförs gemensamt av SBA och SKL tappade Upplands Väsby i ranking mot andra kommuner. en avser. Trots försämrad placering måste resultaten ses som goda Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 3(31)

4 eftersom kommunen fortfarande rankas bland den tredjedel i landet med bäst resultat. Bland 51 SBA-kommuner rankas Upplands Väsby på 13:e plats och bland samtliga 189 kommuner som ingår rankas Upplands Väsby på plats 52. Hög ranking får kommunen särskilt inom områdena serveringstillstånd och markupplåtelser. För ärenden från har en begränsad NKI-mätning genomförts inom områdena bygglov och miljötillsyn. Utfallet för perioden januari till augusti har presenterats och är positivt genom att totalt NKI ökar igen, främst genom att betyget för miljötillsyn åter stigit till en riktigt hög nivå. Bygglov har dock sviktat något. Helårsrapporten presenteras i mars I Svenskt Näringslivs undersökning tappade Upplands Väsby endast fyra placeringar från plats 9 till 13 i års ranking av företagsklimatet bland landets 290 kommuner. Rankingen som presenterades under avser. Även det ett fortsatt gott resultat. Under verkar det som att arbetet med att förbättra resultaten kommer att ge utdelning. Den nya rapport från Svenskt Näringsliv som avser men där rankningen presenteras först under 2014 pekar på en positiv utveckling. För kommunstyrelsen visar resultatet ett överskott på 8,4 mkr, varav särskilda medel 9,3 mkr. Kommunstyrelsens egen verksamhet redovisar ett underskott på 0,9 mkr som främst beror på högre kostnader för kommunikationsinsatser (t. ex. inför Almedalen, Väsby entré, Väsby Labs/Torget, inför Arlandaförhandlingarna och stadsbyggnadsdagen). Räddningstjänsten redovisar ett nollresultat och överförmyndarnämnden ett positivt resultat om 0,2 mkr. 2 Ansvarsområde Ordförande: Kontorschef: Per-Erik Kanström Björn Eklundh Kommunstyrelsen är kommunens ledande politiska förvaltningsorgan och har rollen att samordna och följa upp kommunens verksamheter och ekonomi. Kommunstyrelsens ansvar och roll är att dels vara systemledare i den kommunala organisationen, dels vara huvudansvarig för samhällsutvecklingsprocessen. Kommunstyrelsen är arbetsgivare för all personal och tillika räddningsnämnd. 3 Uppföljning av målen Huvuddelen av verksamhetsberättelsen fokuserar på uppföljning av mål, nyckeltal och handlingsplaner utifrån strukturen i kommunens ledningssystem. Målen sorteras in i fyra perspektiv - kund, samhälle & miljö, medarbetare samt ekonomi. Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 4(31)

5 3.1 Kund - nöjd väsbybo Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett gott bemötande Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god tillgänglighet, inbjuder till delaktighet och att alla får ett respektfullt bemötande. Målet är delvis uppfyllt Arbetet med medborgardialoger är välutvecklat och uppvisar stor bredd. Medborgarundersökningen (bland annat mäts Nöjd-Medborgar-Index och Nöjd- Inflytande-Index) visar på en del möjligheter till förbättringar även om resultaten är i linje med andra kommuner. Servicemätntingen som mäter tillgänglighet och bemötande via telefon och epost visar sammantaget ett mycket bra resultat. Nyckeltal Nöjd-Medborgar-Index (NMI) Nöjd-Inflytande-Index (NII) Bemötande telefon, servicemätningen Mål % 92% 92% 84% Länssnitt Handlingsplan Utveckla dialogforum och dialogformer Säkerställa att nya och befintliga dialogformer och dialogforum fortsätter att utvecklas genom att bland annat dra lärdomar från genomförda dialoger som Community Planning i genomförandet av Väsby Sjöstad och genom Väsby Labs. Lärdomar omsätts i nya dialoger. Detta säkerställs även genom att på olika sätt i olika forum föra dialog om vision 2040 samt kommunens nya översiktsplan. Utåtriktade dialogforum som Stadsbyggnadsdagen, Lilla Durban klimatkonferens genomförs i samarbete med strategiska partner. Kommunen deltar i utvecklingsarbete tillsammans med SKL i två nätverk om medborgardialog, stadsbyggnadsprocessen samt medborgarbudget. Under vintern/våren genomfördes projekt medborgarbudget i samarbete med Ung i Väsby och Väsby labs. Ungdomar har lämnat förslag på aktiviteter till "Torget" och efter omröstning vann förslaget om en parkourbana, som uppfördes på "Torget" i början av sommaren. Planering för nästa medborgarbudgetprojekt har påbörjats under hösten. Det projektet som kommer att fokusera på utveckling av Suseboparken och kommer att rikta sig mot fler olika grupper såväl yngre som äldre. Uppdraget att ta fram en ny översiktsplan togs i kommunstyrelsen i juni. Ett förslag till fördjupad översiktsplan för nordvästra Väsby, områdena Väsby sjöstad, Sättra och Runbyskogens Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 5(31)

6 Handlingsplan naturreservat, har varit utställt fram till april. Där har allmänheten kunnat lämna synpunkter, ta del av förslaget interaktivt och genom en uppbyggd modell av området. Dialogen har fortsatt under hösten. Genomförda dialoger om Vision 2040 har nu utmynnat i en vision som är beslutad i fullmäktige och som kommer vara utgångspunkten i översiktsplanearbetet. Översiktsplanearbetet sattes igång under hösten och en dialogvecka planeras under mars månad På webben kommer möjlighet att tycka till och lämna synpunkter vart efter arbetet fortskrider. Under hösten har ett förslag till planprogram för Väsby Entré tagits fram och förberedelser gjorts för utställning under våren I oktober genomfördes en kreditgivarträff med banker och Kommuninvest. Det var dels en information och kommunens omfattande planer och framtida utvecklingsprojekt dels en förutsättningslös diskussion kring finansieringen av dessa. Fortsatt nätverkande och utveckling av strategiska samarbeten bland annat i samarbete med SKL. Upplands Väsby deltog som ett gott exempel i ett seminarium kring medborgardialog på Kvalitetsmässan. Inom projektet "Ett lärande Väsby" planeras för en omfattande dialog med flera viktiga grupper - elever, föräldrar, lärare, politiker och tjänstemän. Utveckling av hemsidan samt användning av sociala medier Säkerställ att informationen är kundanpassad och finns publicerad, är aktuell och enkel att hitta. Kommunens trycksaker ska finnas tillgängliga i elektronisk form. Kommunikation ska i lämpliga delar även ske i sociala medier. Kommunen levererar nu, via Väsby Direkt, full tillgänglighet via webben och inom sociala medier samt direktsändning och videoklipp via den egna playkanalen. Mätningar visar att tillgängligheten är hög och har också förbättrats ytterligare med avseende på svarstider både per telefon, mejl och webb. Respektfullt bemötande och förhållningssätt Kommunens kunder, medborgare, samarbetspartners liksom medarbetare emellan ska mötas på ett professionellt sätt. Det är en förutsättning för att väsbyborna ska uppleva att den service vi levererar är av hög kvalitet. I varje möte ska vi samtidigt vara goda ambassadörer för varumärket Väsby. Tillsammans skapar vi framgång. Aktivitet: Bemötandeutbildning för alla medarbetare. Utbildningen är arbetsplatsförlagd och kommer att följas upp efter genomförande. Det planerade "bemötandeprojekt" vars period skulle ligga mellan hösten till sommaren 2014 inväntar skolprojektets satsningar för att eventuellt samköras med ett ledarstöd till rektorer Kvalitetsutveckling Under våren har en självvärdering gjorts som komplement till ansökan om Sveriges kvalitetskommun. Det resulterade i att kommunkompassens poäng ökade från 499 till 564 och största förbättringsområdet var inom området kommunen som arbetsgivare - personalpolitik. För att implementera kvalitetsarbetet har dialoger förts med verksamheter både i egen regi och med externa samarbetspartners. En ny handlingsplan för det fortsatta kvalitetsarbetet kommer att tas fram och gälla fram till och med Kommunen är sedan juni medlemmar i SIQ, Svensk kvalitetsutveckling. Samarbetet med SIQ innebär att utvecklingsprojekt Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 6(31)

7 kommer att påbörjas inom några verksamheter. Inom ramen för SIQ samarbetet deltar vi i ett benchmarkingprogram som gäller skolledningsprocessen och som pågår från och med november till och med maj SKL har tagit fram en analysmodell under hösten som ska implementeras i organisationen under Arbetet med att uppmärksamma goda exempel fortsätter. Sju bidrag skickade in ansökningar till kvalitetsutmärkelsen och 14 bidrag ansökte om innovationspriset. MåBra förskolor och ungdomsmottagningen vann kvalitetsutmärkelsen och tre innovationspriser delades ut: informationsenheten för Väsby Play, kontoret för samhällsbyggnad för utveckling av brandposter samt ungdomsmottagningen för smärtfri spiralinsättning. Upplands Väsby blev tillsammans med sex andra kommuner nominerade till Sveriges kvalitetskommun. Med anledning av nomineringen ställde kommunen upp med egen monter på kvalitetsmässan i Göteborg. Upplands Väsby var också slutnominerad till Götapriset för Väsby Melodifestival. Under hösten beslutade kommunstyrelsen att starta ett treårigt kvalitetsutvecklingsprojekt inom utbildningsområdet. Kommunledningskontoret har fått uppdraget att driva det. Projektet ska ske i bred samverkan med alla berörda, barn, elever, pedagoger/lärare, rektorer, förskolechefer, föräldrar/vårdnadshavare, fackliga organisationer och andra intressenter. En projektupptakt genomfördes i november där en programförklarings togs fram. Vid mötet presenterades även en nulägesbeskrivning med olika data med tidsserier upp till tio år samt resultat från intervjuer med skolledare. Utifrån projektupptakten, nulägesbeskrivningen och aktuell forskning tas en projektplan fram Utbudet av välfärdstjänster ska präglas av valfrihet och mångfald av utförare som erbjuder hög kvalitet. Utbudet av bostäder ska präglas av flera aktörer och upplåtelseformer Utveckla mångfalden på bostadsmarknaden Målet är uppfyllt Utvecklingen går åt rätt håll. Det finns idag en stor mångfald av aktörer som är med och utvecklar Väsby som boendekommun. Fortsatta ombildningar till bostadsrätter såväl som privata hyresvärdar gör att det idag finns en bredd i lägenhetsutbudet. Flera nischade projekt såsom student- eller ungdomslägenheter eller trygghetsboende för äldre pågår inom kommunen. Nyckeltal Andel boende i bostadsrätter i förhållande till Mål Länssnitt 47% 47% 48% 52% Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 7(31)

8 Nyckeltal hyresrätter Mål Länssnitt Nyckeltalet rapporteras med ett års fördröjning. Handlingsplan Öka mångfalden på bostadsmarknaden Främja ett varierat utbud genom olika upplåtelseformer och en mångfald av aktörer på bostadsmarknaden, med hänsyn till rådande konjunkturläge Aktiviteter: För långsiktig balans planera för varierade upplåtelseformer, blandade storlekar och olika aktörer. Främja ombildning och nybyggnation av bostadsrätter Nya dialogformer med medborgarna i boendefrågor t ex enligt "Väsby Labs" modell. Två fastigheter i Bo i Väsby AB på Centralvägen samt Blommelundsvägen och en i AB Väsbyhem på Kavallerigatan har ombildats till bostadsrätter under året. På grund av konjunkturläget står hyresrätterna för ca hälften av nyproduktionen i år. Positivt är att 54 av hyresrätterna är studentlägenheter. I laga-kraft-vunna detaljplaner står hyresrätter, bostadsrätter och småhus för ca 1/3 var. Intressant att uppmärksamma är att Väsbyhem driver två unika och banbrytande projekt tillsammans med privata aktörer där Väsbyhem är motor i projekten men där produktionen består i bostadsrätter på Holmvägen tillsammans med en nybildad bostadsrättsförening samt egnahem i Prästgårdsmarken tillsammans med Veidekke och BoKlok Housing AB. Väsbyhem kan vid eventuell utebliven försäljning istället hyra ut bostäderna som hyresrätter. Därmed minskas risken i projektet och ett snabbare genomförande kan komma till stånd. Dialoger och prisdiskussioner med fler bostadsrättsföreningar genomfördes under hösten Mångfald, valfrihet och konkurrens ska vara drivkrafter i kvalitetsutvecklingen Målet är delvis uppfyllt Mångfalden av aktörer inom välfärdstjänsterna utvecklades intensivt särskilt under åren Idag är mångfalden särskilt stor inom barnomsorg, hemtjänst och vuxenutbildning. Trots fortsatta förändringar där aktörer både tillkommit och fallit ifrån under året kan vi konstatera att marknaden generellt har stabiliserats något. Grundskolemarknaden har uppvisat störst stabilitet samtidigt som resultaten fortsatt försämras. Nyckeltal Andel skolor med högre betygsresultat än länssnittet 14% 0% 50% Mål Länssnitt et beräknas utifrån meritvärden i år 9 där ingen av kommunens skolor visar högre resultat än länssnittet i år. Det är en indikation på en generell resultatförsämring i kommunens skolor. Ett par skolor uppvisar dock förbättrade meritvärden mot föregående år. Handlingsplan Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 8(31)

9 Handlingsplan Främja fler aktörer inom de verksamheter som uppvisar bristande resultat Uppmuntra konkurrens och utveckla rollen som systemledare. Tydliggöra roller och ansvar i systemledning såväl när det gäller välfärdstjänsternas utveckling som samhällsutvecklingen i stort. Aktivitet: I samarbete med bland annat KVK bjuda in potentiella aktörer till kommunen Beslut om fortsättning av projektet "Den nya verksamhetsvärlden" i samverkan med Täby och Vaxholm togs av kommunstyrelsen i juni. Upphandling av driften av kommunens fritidsgårdar har resulterat i tre nya aktörer inom kommunalt finansierade verksamheter. Marknadsföra Väsby Jämföraren Informationsinsats till Väsbyborna efter genomförd förnyelse av Jämföraren. I samband med skolvalet marknadsfördes Väsby jämföraren i informationsmaterial som gick ut till elever och föräldrar. Planering inför nästa års skolval då verktyget marknadsförs ytterligare Kommunen ska genom de kommunalt finansierade tjänsterna säkerställa en god lärmiljö med höga kunskapsresultat vilket ska leda till fortsatta studier, entreprenörskap eller arbete Kommunen ska genom de kommunalt finansierade tjänsterna erbjuda en god lärmiljö som stimulerar till ett livslångt lärande, vilket ska leda till att förutsättningarna för sysselsättning och arbete åt alla ökar. Målet är ej uppfyllt Nyckeltal Genomsnittligt meritvärde i skolår 9 Andel elever i skolår 9 som uppnått målen i samtliga ämnen Mål Länssnitt Handlingsplan Skolstrategi för bättre resultat i Väsbys skolor Kommunledningskontorets roll är att i dialog med kundvalskontoret stödja dem i deras uppdrag att vara pådrivande för skolutvecklingen i hela kommunen. Dialogen ska ha fokus på uppföljning, utvärdering och åtgärdsplaner för att alla elever ska nå kunskapsmålen. Aktiviteter som KLK stödjer: Utveckla/implementera skolstrategi som omfattar alla skolor Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 9(31)

10 Handlingsplan Uppföljning av framgångsfaktorer Uppmärksamhet och krav på de utförare som inte klarar sina uppdrag Nätverk för skolutveckling Aktivt ta del av skolforskningen Höja läraryrkets och skolornas status bland annat genom att lyfta fram goda exempel i media. Den november genomfördes en projektupptakt där ett femtiotal personer medverkade bl.a. lärare och skolledare från både fristående skolor och kommunala skolor, förtroendevalda, chefer och specialister. En nulägesbeskrivning av skolsituationen i Väsby presenterades vid detta tillfälle. Utifrån resultatet från projektupptakten, nulägesbeskrivningen och aktuell forskning har en projektplan tagits fram med förslag på olika utvecklingsområden. Projektplanen tas i kommunstyrelsen den 3 mars Namn på projektet är Ett lärande Väsby. Arbetet med att lyfta goda exempel i lårarkåren har gett goda resultat och bland annat lett till flera uppmärksammade priser: Sveriges mest innovativa skolledare som delas ut av Lärarförbundet och Microsoft, Sveriges mest innovativa lärare som delas ut av Kungliga vetenskapsakademin, det s k Ingvar Lindqvistpriset i matematik samt Guldäpplet som delades ut på Skolforum. Arbetsmarknadsinriktade åtgärder Verka för goda levnadsvillkor med ett minskat utanförskap. Åtgärder för att stimulera snabbare etablering på arbetsmarknaden för unga är prioriterat och gemensamma aktiviteter mellan kommunetablerade aktörer pågår och kommer att utökas blanda annat för ungdomar mellan år. Aktiviteter: Workcenter och en referensgrupp med yrkesprofessionella för unga i ett utanförskap jobbar idag med lämpliga aktiviteter för att underlätta etablering till arbetsmarknaden. Under hösten har arbetet med sommarjobb intensifierats där resultatet blev en sommarjobbs- och ungdomsmässa i februari I samarbetet har arbetsförmedlingen, Upplands Väsby, Sigtuna och Sollentuna tillsammans med företag i regionen presenterat och förmedlat ca 700 sommarjobbsmöjligheter för ungdommar i de tre berörda kommunerna Kommunen ska erbjuda ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor och förutsättningar för en god hälsa Kommunen ska erbjuda ett tryggt samhälle med goda uppväxt- och levnadsvillkor och förutsättningar för en god hälsa. Målet är delvis uppfyllt Nyckeltal Mål Länssnitt Trygghet, del av Nöjd- Region-Index (NRI) Sjukpenningtalet, ranking Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 10(31)

11 Handlingsplan Nytt folkhälsoprogram Ett nytt folkhälsoprogram gäller från den 1 januari. Programmet är främst riktat till barn och ungdomar. Programmet fokuserar på sex områden; Delaktighet och inflytande i samhället, ekonomiska förutsättningar, trygga och goda uppväxtvillkor, ökad fysisk aktivitet, goda matvanor och säkra livsmedel samt minskat bruk av tobak och alkohol, ett samhälle fritt från narkotika och dopning samt minskade skadeverkningar av överdrivet spelande. Ansvarig för programmet är kommunledningskontoret och Väsby välfärd är utförare. Det övergripande målet är att skapa samhälleliga förutsättningar för en god folkhälsa på lika villkor för hela befolkningen. Ett av de viktigaste folkhälsoområdena är barns och ungdomars hälsa. Ett barnrättsnätverk har bildats. I samarbete med elevrådsordföranden i alla grundskolor sätts en utvecklingsagenda. Ett mål för detta nätverk är att öka barns inflytande och medbestämmande samt att främja demokratiarbete. Även Rädda barnen deltar. ABC-projektet (Alla barn i centrum) fortgår tillsammans med Karolinska institutet. De sista fyra föräldragrupperna har startat under och utvärderingen av hela projektet blir klar om ett år. Olika stödgrupper har startats exv för barn i missbruksmiljöer och barn som bevittnat våld i samarbete med Sigtuna och Sollentuna kommuner. Ett projekt för romska barn som ursprungligen fokuserade på läxläsning har utvecklats till att även hjälpa barnen till regelbunden fysisk aktivitet. Hälsokommunikatörer ska hjälpa bland annat nyanlända i deras första kontakter med vården. ANDT-strategin har högt fokus. Föreläsningar och utbildningar har genomförts. Preventionssamordningen arbetar tillsammans med polis och alkoholhandläggaren på miljö och hälsa. Brottsförebyggande åtgärder Kommunstyrelsen utformar inriktning för trygghetsprojekt och tilldelar medel. Samverkan sker genom idrottsrörelsen, samfunden, ideella föreningar, Väsby mot våld, Tryggt och snyggt, näringslivet, Brottsförebyggande rådet och polisen. Trygghetsrådet har under året bl.a. fokuserat arbetet på Väsbys centrala delar framför allt för att öka tryggheten under sommaren. Rondering med väktare fortsatte i stationsområdet. Måltidspolitiskt program Syftet med programmet är att sätta fokus på de offentligt finansierade måltiderna i Upplands Väsby. Det är ett övergripande styrdokument som beskriver målen för kvaliteten på de måltider som serveras i förskola, skola och omsorg och anger färdriktningen för utvecklingen inom detta område. En måltidsakademi har bildats som offensivt ska driva och utveckla måltidsfrågorna. Aktivitet: Akademin ska konsolideras under med kundvalskontoret som ansvarig. Den planerade inriktningen fullföljs och ett samarbete mellan flera aktörer har etablerats successivt. Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 11(31)

12 3.2 Samhälle och miljö - hållbart Väsby Genom en hållbar tillväxt ska fler människor vilja bo, verka och utvecklas här. Upplands Väsby ska visa vägen till ett hållbart samhälle Öka befolkningen i paritet med länet i övrigt Målet är uppfyllt Med en befolkningsökning på 1,8% placerar sig Upplands Väsby på 8:e plats i länet och 12:e plats i riket. I början av året gick ökningen väldigt fort för att sakta av mot slutet av året men ändå landa över snittet för Stockholms län som var 1,7%. Nyckeltal Befolkningsökning Mål Länssnitt Handlingsplan Marknadsföra platsen och dess fördelar för att locka folk att flytta till Väsby Fortsätta att bidra i arbetet med att fylla det geografiska varumärket "Väsby, där färgstarka människor möts" där detta sammanfaller med kommunens ambitioner och intressen. Detta ska ske i enlighet med anvisningarna på Befolkningstillväxten i kommunen har under året varit hög, bland de högsta i landet, vilket är ett kvitto på att Väsby är en attraktiv plats att bo och verka på. Utvecklingen i Väsby har synliggjorts för väsbyborna i Väsby centrum genom Väsby Labs "Butiken" och utställningen om Väsby sjöstad. Ett samarbete med Resia har resulterat i att Väsby nu har en egen turistbyrå "Visit Väsby" på Centralvägen. I juni genomfördes Väsbyfestivalen för andra året. Väsby Labs har börjat använda platsvarumärket Väsby i enlighet med vår policy Förbättra företagsklimatet Målet är delvis uppfyllt Generellt sett har frågan om hur vi arbetar med våra företag fått en klart stärkt strategisk betydelse för vår kommuns utveckling. Vi arbetade under med två områden för att få en bild av vilket företagsklimat vi har i Väsby - Företagsklimat enligt Svenskt näringsliv och NKI-index enligt SKL. De kompletta mätningar som gjorts bygger på enkäter gjorda under. Bägge rapporter pekade på en försämring för vår del. I Svenskt näringslivs rapport "Företagsklimatet i Sverige" som publicerades våren Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 12(31)

13 , anser företagarna att attityderna till företagandet utvecklats negativt i Väsby. Det gällde politiker, tjänstemän, media, allmänheten och skolan. Det är rimligt att tro att i det tuffa affärsmässiga klimat som rådde då ställde företagen större krav. Kommunen lyckades inte motverka detta. Införandet av Väsby Direkt kommer på sikt att uppfattas positivt men det tar tid innan vi kan leva upp till förväntningarna. Vi måste också förbättra hanteringen av våra upphandlingar. Några av dessa utsatts för kritik - vilket medförde att vi fick mycket lågt betyg för hanteringen av upphandlingar. Att hitta arbetskraft med relevant kompetens är ett annat område där företagen har högre förväntningar på kommunen att bidra till utvecklingen. Under har vi arbetat intensivt med att förbättra kommunens insats på flera områden. Detta har gett resultat - den nya rapport som kom i januari 2014 pekar på en mycket positiv utveckling. Vi vet ej ännu vilken ranking vi får (kommer i maj) men nästan alla enkätvärden pekar uppåt medan både rikets och länets siffror går neråt. På frågan om företagsklimatet i stort (den enskilda fråga som väger tyngst i enkäten) får Väsby ett mycket högt betyg (3,89, näst högst i Sthlms län). I övrigt ger företagen både politiker och tjänstemän ett betydligt högre betyg än tidigare vad gäller attityd och service. Den enda faktor som pekar neråt är skolans attityd till företagande. Vår position (avs ) var nr 13. I den nya rankingen hoppas vi på att förbättra oss till att ligga bland de 10 bästa. SKL-mätningen för avseende den service vi ger företagen gav ett klart försämrat NKI-beyg - vi sjönk från 73 till 70. Det tyngsta fallet drabbade miljötillsyn med flest ärenden (NKI 74 till 69). Även brandtillsyn sjönk kraftigt (83 till 73). Några slutsatser av detta var att vi måste förbättra vår information och arbeta med att öka förståelsen hos kunderna om kundnyttan med utförda tjänster, vad som ingår i tjänsterna, rimligheten i den avgift vi tar ut samt tydligare informera om vilket beslut ärendet resulterar i och hur det motiveras. Vi skall också arbeta med att förbättra vår service i samband med olika ärenden - snabbare handläggning och bättre löpande information. Kundnöjdheten måste också öka för dem som främst har kontakt med oss via telefon. Här kan Väsby Direkt göra mycket positivt. Vidare bör vi undersöka möjligheten om man med samma resurser kan öka andelen personliga möten eftersom detta ger högre NKI. Under har vi genomfört en begränsad NKI-mätning - bygglov och miljötillsyn. Vi har fått utfallet för perioden jan - aug. et är positivt genom att vi ökat vår totala NKI till 71, främst genom att betyget för miljötillsyn stigit (NKI 75). Dock har bygglov sviktat något (NKI 59), men det kan bero på ett antal mycket besvärliga ärenden. Vi avvaktar den slutliga årsrapporten (mars 2014) innan vi dra mer långtående slutsatser. Nyckeltal Rankning enligt Svenskt Näringsliv Rankning enligt Stockholm Business Alliance Mål Länssnitt Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 13(31)

14 Handlingsplan Skapa förutsättningar för företagande och för nya företag Utveckla samarbete med näringsliv bl.a. genom UVP, SBA, Arlandakommunerna. Arbeta med ett förhållningssätt i alla verksamheter som kommunicerar att företagande är viktigt för samhällsutvecklingen. Gäller såväl lärarens förhållningssätt i klassrummet som förhållningssättet visavi leverantörer t.ex. av välfärdstjänster till väsbyborna. För att skapa bättre förutsättningar för företagande och nya företag måste vi arbeta med olika insatser. Den myndighetsservice vi lämnar måste vara professionell och hålla hög klass. Detta mäter vi genom olika enkäter (Företagsklimat och NKI). Vi har gjort ett strategiskt val genom att peka ut dessa mätningar som vårt viktigaste sätt att känna av hur företagen upplever kommunens arbete. Andra områden vi skall följa upp är nyföretagande, företagsamhet, vår lokala arbetsmarknad och sysselsättningsgrad. Tilllsammans ger dessa en bild av hur vår kommun fungerar som miljö för företagande. Vår ambition är att vara bland de bästa kommunerna i landet. De viktigaste insatserna är att utveckla vårt dagliga sätt att möta företagen i de myndighetsfrågor vi ansvarar för - tillstånd och tillsyn av olika slag. De olika kontoren har löpande aktiviteter för att förbättra sina rutiner och förhållningssätt. KLK har ett aktivt samarbete med enheterna och genomför olika typer av aktiviteter för att utveckla verksamheten. Utöver detta skall KLK genomföra olika insatser gentemot politiker och tjänstemän för att ständigt driva fråga om vilken betydelse näringlsivet har för vår kommun utveckliing. Det rör sig om återkommande möten med ledningsgrupperna på kontoren och med enheterna. KLK skall också i olika sammanhang delta i arbetet med politikerna för att informera dem om utvecklingen. För att nå företagen har kommunen valt att samverka med Upplands Väsby Promotion som sin strategiska plattform för dialog med näringslivet. Vi skall arbeta med att intensifiera kontakterna med företagen genom riktade företagsbesök och intervjuer inom olika företagskategorier. Fokus skall ligga på de kategorier som ger sämre NKI-värden än snittet såsom skola, vård och omsorg samt större företag med över 100 anställda. Dessutom skall vi genomföra ett antal möten där vi bjuder in företagen till dialog om kommunens myndighetsarbete. Ett sätt att minska risken att taxehöjningar påverkar nöjdheten är att oftare se över och höja taxan med mindre steg i taget så att dramatiska höjningar undviks. För att bidra till ett starkt näringsliv skall kommunen stödja en kompetent rådgivningsfunktion för nyföretagande - Nyföretagarcentrum. I skolan samarbetar vi med Ung Företagsamhet. Kommunen skall också bidra till aktiva nätverk med och för företagen genom UVP samt ha en professionell hantering av förfrågningar från företagen som vill växa eller etablera sig i kommunen. Det senare sker genom en hög servicenivå genom samarbete med UVP och en tydlig organisation internt vad gäller hur vi besvarar företagens frågor. Vi skall också ha ett väl utvecklat samarbete med fastighetsägare i kommunen för att kunna hjälpa nya företag att hitta sin optimala lokalisering. För att förbättra detta arbete skall kommunen vara en aktiv part i arbetet med att öka utbudet av detaljplanelagd mark för verksamheter. Detta är ett område som måste förbättras. Vi skall också arbeta med att vara tillgängliga för företagen som har frågor att ställa, genom ett professionellt Väsby Direkt men också genom att alla verksamma enheter har en öppen och positiv attityd till kontakter med företagen. Ett strategiskt val vi har gjort och utvecklar är att delta aktivt inom Stockholm Business Alliance, Arlandakommunerna och samverkan Nordväst. Detta medför ökade möjligheter att ge företagen ett bra klimat att arbeta och möjligheter att hitta nya etableringsalternativ i vår region. Vi skall arbeta med att intensifiera kontakterna med företagen genom riktade företagsbesök och intervjuer inom företagskategorier som ger sämre NKI-värden än snittet såsom skola, vård och omsorg samt större företag med över 100 anställda. Dessutom skall vi genomföra ett antal möten där vi bjuder in företagen till dialog om kommunens myndighetsarbete. Ett sätt att minska risken att taxehöjningar påverkar nöjdheten är att oftare se över och höja taxan med mindre steg i taget så att dramatiska höjningar undviks. Ett intensivt arbete internt skall genomföras genom att ständigt påtala betydelsen av att vi har ett starkt och växande näringsliv (bl.a. som Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 14(31)

15 Handlingsplan arbetsmarknad för våra invånare) och vad vi som kommun kan göra för att stödja den utvecklingen. Under år skapades dessa företagsetableringar inom kommunen: Bauhaus m2 och 250 anställda, Verisec ca 20 anställda, SMHI flygväder, DigiPlex Sveriges näst största dataservercenter investerar 420 Mkr, Sensor Control Nordic ca 15 anställda, Envirotainer ca 40 anställda samt Infra City, kommunens största affärscentrum som under året såldes till Profi Skapa förutsättningar för nybyggnation Målet är uppfyllt Arbetet med de större stadsutvecklingsprojekten har intensifierats under året: Väsby Entré ställs ut på programsamråd under våren, Eds Allé där detaljplanen antagits av fullmäktige, Fyrklövern där den första detaljplanen ställts ut på samråd samt FÖP Nordväst där ett underlag inför folkomrösningen tagits fram under året. Nyckeltal Mål Länssnitt Antal färdigställda bostäder Preliminär statistik för 12-månadersperioden nov -okt 2014 visar att det färdigställdes i snitt 4 lgh per tusen invånare i Stockholms län. Väsbys resultat motsvarar 5,4 lgh per tusen invånare. Handlingsplan Samverka i bostads- och samhällsutvecklingen Aktiviteter: Samarbete i planeringsfasen med markägare och byggherrar som resulterar i verkställda planer Infrastruktur och kommunikationer, samverka inom regionen Medborgar- och intressentdialoger kan sammanfattas som största byggstarten i Väsby sedan 80-talet. Det startades byggen av 606 bostäder vilket är ett viktigt bidrag till den växande Stockholmsregionen och den efterfrågan på bostäder som finns. De byggstarter som påbörjats under är: Besqab 39 bostadsrätter, Väsbyhem 290 hyresrätter, Väsbyhem 82 bostadsrätter, Bo i Väsby 54 hyresrätter/studentlägenheter, Wäckare äng 63 kedje- och radhus, Upplands Väsby kommun Brobackens äldreboende 78 hyresrätter. Året har resulterat i ett nytillskott med 215 bostäder: Väsbyhem 58 hyresrätter (Oxunda Torg och Sigma), Bo i Väsby 54 hyresrätter/studentbostäder i Runby Hage, 40 radhus i Sanda Ängar, 23 radhus och 29 småhus i Brunnby Park samt 11 ytterligare småhus. Väsby Labs nav "Butiken" hade öppet under våren mitt i Väsby centrum. Här fanns möjlighet att ta del av de idéer och 30 olika stadsbyggnadsprojekt som ingår. Egna förslag från medborgarna välkomnades. Zaha Hadid:s arkitektbyrå representerades bland föreläsarna på Stadsbyggnadsdagen i september. Med rekordmånga besökare blev dagen en succé och har tydligt etablerat sig som ett välkänt forum för stadsbyggnadsfrågor. Dagen är ett samarbete med KTH. Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 15(31)

16 3.2.2 Kommunen ska vara ett föredöme inom miljöområdet genom att bedriva ett systematiskt miljöarbete som leder till ett hållbart samhälle. Miljöaktuellts kommunranking presenterades i juni och Upplands Väsby hamnade på delad förstaplats med Malmö. Upplands Väsby har klättrat från plats 167 till första plats på fyra år. Rankingen syftar till att lyfta fram de kommuner som har kommit längst i sitt miljöarbete. et bygger dels på en enkät dels på underlag från organisationer som granskat kommunernas miljöarbete, bland annat Ekomatcentrum, Gröna Bilister och Håll Sverige Rent Bedriva ett systematiskt miljöarbete för förnyad miljöcertifiering. Målet är uppfyllt Nyckeltal Godkända periodiska revisioner samt förnyad certifiering Mål Länssnitt Handlingsplan Fortsätta leda arbetet med miljöledningssystemet för bibehållen certifiering. Säkerställa att de olika kravelementen i ISO standarden uppfylls i hela organisationen. Arbetet innebär bland annat att uppdatera verksamhetsrutiner, aktualisera miljöaspekter och miljöindikatorer. Lämna underlag till miljömål inför budgetarbetet och beskriva hur verksamheterna hanterar målen i sina verksamhetsplaner ingår liksom att följa upp mål, nyckeltal, handlingsplaner. Därutöver ska: - Säkerställas att miljöhandlingsplaner finns för varje verksamhet - Ledningens genomgång ske två gånger per år - En periodisk revision av extern revisor årligen genomföras i hela organisationen. För att behålla certifieringen måste eventuella avvikelser åtgärdas inom en 3-månadersperiod. Förnyat certifikat har tilldelats kommunen, giltigt till 1 juli Tryckta kopior av certifikatet har delats ut till verksamheterna via miljöombuden så att alla ska känna delaktighet. Ledningens genomgång genomfördes under maj och november Vara ett föredöme inom miljöområdet Målet är uppfyllt Nyckeltal Ranking miljöbästa kommun i Miljöaktuellts undersökning Mål Länssnitt Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 16(31)

17 Handlingsplan Föredöme i kommunsverige Ta initiativ och aktivt engagera sig i samarbeten och strategiska kontakter på miljöområdet. Detta möjliggörs t ex av att - aktivt delta i nätverket Klimatkommunerna vars syfte är att minska utsläppen av växthusgaser samt vara en pådrivande aktör för det nationella klimatarbetet - delta i Energimyndighetens program Uthållig kommun, fas tre. - aktivt sprida erfarenheter inom miljöområdet till andra via seminarier, studiebesök och liknande. - utveckla hållbarhetsaspekten i samhällsbyggnadsprocessen främst avseende energi-, markoch vattenfrågor Upplands Väsby har blivit utnämnd till Sveriges miljöbästa kommun. Kommunen rankades som nummer ett i tidningen Miljöaktuellts kommungranskning. Diplom mottogs under Almedalsveckan. Kommunens deltagande i spjutspetsprojekt om energiledning i Energimyndighetens program Uthållig kommun fortlöper. Genom föredrag, artiklar i tidningar och möten med intresseföreningar har våra erfarenheter inom miljöområdet spridits till andra. Exempelvis genom föredrag i Almedalen och stor publicitet med anledning av miljörankingen i olika forum. En ny kommunikationskanal för att nå ungdomar har lanserats i form av Mangafigurer. Arbeta efter grön IT-plan Genomföra den gröna IT-planen som innefattar bl.a inkludera hållbarhetsaspekten i ITutbildningar och vidareutveckla miljökriterier vid inköp och upphandling. Kommunens klimat- och energiarbete ska visualiseras på webben och antalet e-tjänster ska öka. Vidareutveckling av miljökriterier vid inköp och upphandling pågår kontinuerligt i samband med nya upphandlingar. Införandet av s. k. "follow print" på alla skrivare, dubbelsidig kopiering som standard samt allmänt utökad digitalisering har medfört att antalet utskrifter/kopior i de närmaste har halverats sedan årsskiftet 2011/. Virtualisering av kommunens serverpark har resulterat i en halvering av strömförbrukningen på två år. Grön IT-plan är integrerad i klimat- och energistrategin. Ekologisk utvecklingsplan tas fram Revidera, utveckla och digitalisera grönplanen samt sammanföra den med vattenplanen i en Ekologisk Utvecklingsplan. Planen ska utgöra ett lättillgängligt och modernt planeringsunderlag för skötsel, skydd och utveckling av park-, natur- och vattenområden i Upplands Väsby som geografisk yta. Förstudien klar våren, beslut om fortsatt inriktning fattas därefter. Kommunen har sedan årsskiftet två nya miljöplanerare som kommer att återuppta arbetet med ekologisk utvecklingsplan vilket också integreras i arbetet med ny översiktplan. Miljöplanerarna finns på kontoret för samhällsbyggnad. Driva genomförandet av kommunens energi- och klimatstrategi Ha ett övergripande ansvar för att strategin hålls aktuell och att uppföljningar görs, genom att handlingsplanen uppdateras årligen och uppföljning görs löpande med tertialsvis rapportering. Alla verksamheter och kontor omfattas av strategin och handlingsplanen. Arbetet med energi- och klimatstrategin löper på enligt plan. En projektanställd har gjort en fördjupad studie av klimatåtgärderna och dess effekter i strategin samt föreslå ytterligare åtgärder. Under hösten påbörjades ett arbete med att upparbeta energi- och klimatstrategin till Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 17(31)

18 Handlingsplan en energiplan De som bor och verkar i Upplands Väsby ska minska sin klimatpåverkan genom ett fördjupat samarbete mellan kommunen, medborgare, företagare och andra aktörer Fördjupa samarbete och dialog med företagare, föreningar och medborgare kring miljö- och klimatfrågan Målet är uppfyllt Nyckeltal Mål Länssnitt Antal företag som tecknat klimatavtal Väsby Handlingsplan Miljöfrågor i samverkan- Klimatavtal Väsby- Miljöstöd- Nätverk- Energi- och klimatrådgivning Samarbete med det lokala näringslivet sker bland annat genom - Klimatavtal Väsby, som innebär att företag åtar sig att minska sin klimatpåverkan. Ambitionen är att fler företag, även inom välfärdstjänstsektorn tecknar avtal samt att resultatet av miljöåtgärderna redovisas bättre. - Aktiviteter riktade till allmänheten t ex tillsammans med föreningar genom miljöstöd, - Andra samarbeten i nätverk och med t ex högskolor ska utvärderas och utvecklas. - Kommunen har även energi- och klimatrådgivning riktat till både allmänhet och företag i kommunen. UVP har under året drivit arbetet med att få fler företag att skriva på Klimatavtal Väsby och 37 företag är nu med. Under året har kommunen deltagit i ett femkommunsprojekt inom Uthållig kommun som syftar till att hjälpa företag att jobba strukturerat genom att införa Energiledning light, EL. Det systematiserade arbetssättet har presenterats men inget företag har ännu infört EL. Flera nätverksträffar har anordnats av UVP tillsammans med kommunen med miljö- och klimattema; Lunchkaféer på Fiskarhedenvillan samt på The Nut House med Bo Rappne som inspirerande talare och Näringslivsdagen. Miljöstöd har beviljats 6 föreningar under året. Den kommunikationskampanj som genomförts för att få fler (andra) att söka har bidragit till två "nya" sökande föreningar. Energi- och klimatrådgivningen har under hösten erbjudit förskolor att gå och titta på Clownen Ludmilla och hennes föreställning om energi, ett hundratal barn såg föreställningen. Två bostadsrättsföreningar och tre företag har haft besök av en rådgivare. Dessutom deltog kommunen i Trafikantveckan i september. Genom mangasatsningen har kommunen arrangerat flera lyckade event; två panelsamtal, en klädbytardag och en remake-workshop. Satsningen fortsätter under våren. Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 18(31)

19 3.3 Medarbetare - attraktiv arbetsgivare Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Alla kommunalt finansierade tjänster ska präglas av hög kompetens och gott bemötande Kommunen ska vara en attraktiv arbetsgivare med stolta medarbetare. Målet är uppfyllt Nyckeltal Nöjd-Medarbetar-Index (NMI) Frisknärvaro Bemötandeindex 81% 82% 81% Hållbart medarbetarengagemang (HME) Mål 80% 82% 80% 78% Länssnitt Kommunen har genomfört en medarbetarenkät med SKL:s standardfrågor för Hållbart medarbetarengagemang (HME) vilket gör att resultaten är jämförbara med andra kommuner. et ökar från förra året och är mycket högt i jämförelse med andra kommuner. I nästa led kommer Väsby att engagera och bjuda in fler utförare av kommunala tjänster i Upplands Väsby att delta i den årliga mätningen. Den höga svarsfrekvensen i mätningen visar på att det finns ett stort engagemang hos medarbetarna att ta ansvar för sin arbetsmiljö och en vilja att vara med att påverka. Handlingsplan Ledare- och chefsutveckling Samplanering av gemensamma insatser för chefer kommer att ske inför vart verksamhetsår. Chefsprogram är löpande och återkommande som en del av chefsintroduktionen. Individuella och enhetsspecifika utbildningsinsatser är situationsanpassade och följer verksamheternas dagliga och kommande utmaningar. Särskilda yrkesrollsspecifika insatser kommer också initieras. Kommunen har under genomfört första året av vårt ledarprogram, Växthuset. Utfallet blev mycket positivt och nästa program är under uppstart. Chefsutbildningar följer av olika nivåer och behov där introduktionsprogram, individuella och enhetsspecifika utbildningar följer utifrån planen om en utvecklande arbetsplats. Arbetsgivarvarumärke Arbetet med att definiera vad som leder till ett attraktivt arbetsgivarvarumärke och en tydlig arbetsgivarpolitik fortsätter Aktiviteter: Framtagande och uppdatering av riktlinjer och policys sker för alla delarna i HR-hjulet, attrahera, rekrytera, utveckla, behålla, avslut och omställning, allt i syftet att leda till stolta medar- Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 19(31)

20 Handlingsplan betare och ett attraktivt arbetgivarvarumärke. Implementering av HR-hjulets alla delar fortgår även in i Ledarforum inför 2014 har även förberetts av en arbetsgrupp från koncernledningen. Formatet för kommande år blir i form av aktuella teman utifrån ledarforumets önskemål. Bemötande och förhållningssätt Genom att bemöta kollegor på samma professionella sätt som kommunens kunder, medarbetare och samarbetspartners skapar du förutsättningar för att ge väsbyborna en service av hög kvalitet. En stolt och deltagande person som ser sin viktiga roll i helheten är en god ambassadör för varumärket Väsby. Tillsammans skapar vi framgång. Aktivitet: Bemötandeutbildning för alla medarbetare. Utbildningen ska stärka vikänslan på arbetsplatsen. Utbildningen är arbetsplatsförlagd och kommer att följas upp efter genomförande. I års medarbetarenkät visar medarbetarna sitt engagemang genom en hög delaktighet (88%). et visar också på att alla indexvärden går upp inklusive vårt bemötandeindex som går upp med två steg. et av enkäten och underlag för diskussion om våra styrkor och förstärkningsområden genomförs under inledningen av 2014 på alla arbetsplatser. Hållbart medarbetarengagemang Gemensam satsning för alla kommunalt finansierade aktörer i Väsby. Aktivitet: Bjuda in till dialog om hållbart medarbetareengagemang med syfte att etablera en kommungemensam enkät. Nytt nyckeltal som mäts första gången. Kommunen genomförde under vintern en medarbetarenkät med SKLs mått för Hållbart medarbetarengagemang (HME). et visar på ett gott resultat i jämförelse med andra kommuner. I ett nästa led kommer vi att engagera och bjuda in fler utförare av kommunala tjänster i Upplands Väsby att delta i den årliga mätningen. E-lärande Webbutbildningar tas fram på fler områden, bland annat för introduktion av nya chefer och medarbetare. Samarbete med andra kommuner planeras. Mentorskapsprogram i samarbete med Håbo, Knivsta, Enköping och Täby startades under och kommer att fortsätta under E-lärande ligger som ett nästa steg i samarbetet kommunerna emellan. Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 20(31)

21 3.4 Ekonomi god ekonomisk hushållning Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till minst 2 % av skatteintäkterna Kommunens ekonomiska resultat ska över en budgetperiod, genomsnittligt, uppgå till 2 % av skatteintäkter, utjämning och generella statsbidrag. Målet är uppfyllt Nyckeltal Kommunens ekonomiska resultat som andel av skatteintäkter, utjämning och generella statsbidrag Soliditeten, inklusive ansvarsförbindelsen 1,5 3, Mål Länssnitt Kommunal skattesats 19,18 19,18 19,18 19,12 Banklåneskuld, tak Handlingsplan Införa resultathantering Utveckla resultathantering för ökad måluppfyllelse inom kvalitet och ekonomi för konkurrensutsatta interna utförare. Systemet ska beakta konkurrensneutralitet. hantering mellan åren där t ex ett positivt resultat tillåts sparas till nästa år under förutsättning att målen är uppfyllda. Negativt resultat föreslås sparas och ska återställas inom tre år. Arbetet har påbörjats med utkast till ett ramverk. Nästa steg är involvering och dialog med de interna utförarna. Arbetet förutsätter fortsatt genomslag av resultatstyrningen från fullmäktige till enhetsnivå. En första diskussion har förts med styrelsen för Väsby välfärd. Förslag från projektet "Den nya verksamhetsvärlden" som också hanterar resultat kopplat till nya ägardirektiv kommer att tas med i arbetet. hanteringen kommer att integreras i ägardirektiven för de kommunala utförarna. Åtgärdsplaner vid ekonomisk obalans Säkerställa att åtgärdplaner finns när verksamheter är i ekonomisk obalans. Aktivitet Löpande uppföljning av ekonomiska resultat Särskild åtgärdsinsats har genomförts för individ- och familjeomsorg som resulterat i ekonomisk balans. Handlingsplan har upprättats för hemtjänsten för att kunna uppnå ekonomisk balans på sikt. Under 2014 kommer särskild uppföjning att ske inom detta område. Minska låneskulden Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 21(31)

22 Handlingsplan Genom fortsatt fastighetsutveckling minska kommunens låneskuld och räntekostnader Beslut fattades i kommunfullmäktige i augusti om försäljning av tre fastigheter till Hemsö. Det resulterar i en minskad låneskuld och tack vare detta kommer en god marginal kunna hållas till lånetaket under resten av året. Fortsatta diskussioner om fastighetsutveckling pågår inom ramen för projekt PRIO per verksamhet Budget Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. ers. Övr. int. Fsg av verksam. Summa Övr. kostn. Köp av verksam. Summa Nämnd/styrelse 10,8 0,0 0,7 11,5 0,0-11,5-11,5 0,0 Stöd till politiska partier Övrig politisk verksamhet Allmän kommunadm 2,,0 0,0 0,0 2,0 0,0-2,0-2,0 0,0 4,9 0,0 0,0 4,9 0,0-4,9-4,9 0,0 21,3 0,0 2,0 23,3-2,3-21,0-23,3 0,0 Ekonomiadm 9,8 0,0 0,8 10,6 0,0-10,6-10,6 0,0 Personaladm 10,6 0,0 0,0 10,6-1,1-9,5-10,6 0,0 Övr gemensamma verksamheter Samhällsplanering Näringsliv energisparåtg 26,0 0,0 2,4 28,4 0,0-28,4-28,4 0,0 1,0 0,0 0,0 1,0 0,0-1,0-1,0 0,0 0,8 0,0 0,0 0,8 0-0,8-0,8 0,0 Miljöledning 3,8 0,0 0,3 4,1 0,0-4,1-4,1 0,0 Samhällsskydd 0,9 0,0 1,2 2,1 0,0-2,1-2,1 0,0 Buffert 14,2 0,0 0,0 14,2-4,2-10,0-14,2 0,0 Summa verksamheter 106,1 0,0 7,4 113,5-7,6-105,9-113,5 0,0 Intäkter Kostnader Verksamhet Kom. Ers. Fsg av verk- Övriga int. Köp av Summa Övriga Summa Kommunledningskontoret, Verksamhetsberättelse 22(31)

Kommunfullmäktiges mål

Kommunfullmäktiges mål Bilaga 1 Kommunfullmäktiges mål Kunden i fokus Väsbyborna ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar har god kvalitet Väsbybon ska uppleva att kommunen och de tjänster kommunen finansierar

Läs mer

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun

Näringslivsstrategi för Strängnäs kommun 1/6 Beslutad: Kommunfullmäktige 2015-11-30 182 Gäller fr o m: 2015-11-30 Myndighet: Kommunstyrelsen Diarienummer: KS/2015:234-003 Ersätter: - Ansvarig: Näringslivskontoret Näringslivsstrategi för Strängnäs

Läs mer

BOKSLUTSRAPPORT 2013

BOKSLUTSRAPPORT 2013 BOKSLUTSRAPPORT 2013 Resultat 59,9 mkr, 3,3 % (2012: 26,6 mkr, 1,5 %) Budget 35,8 mkr (2012: 23,2 mkr) Avvikelse 24,1 mkr (2012: 3,4 mkr) Bokslutsrapporten presenterar det ekonomiska resultatet för kommunen

Läs mer

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor

Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Förstklassig välfärd för alla Väsbybor Det sägs att tiden förändrar saker, men man måste faktiskt ändra dem själv. Andy Warhol INNEHÅLL Den här skriften beskriver hur Upplands Väsby kommun leds och styrs

Läs mer

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning

olo/ i or SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom Näringslivsstrategi för Sollentuna kommun Innehållsförteckning SOLLENTUNA ^SSSST^J i FÖRFATTNINGSSAMLING f Vtoom olo/ i or 3Ö för Sollentuna kommun Antagen av fullmäktige 2013-xx-xx Innehållsförteckning 1 Inledning 2 1.1 EU strategiskt läge i en stark region 2 1.2

Läs mer

Gemensamma planeringsförutsättningar Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 3. Undersökningar och resultat

Gemensamma planeringsförutsättningar Gällivare en arktisk småstad i världsklass. 3. Undersökningar och resultat Gemensamma planeringsförutsättningar 2018 Gällivare en arktisk småstad i världsklass 3. Undersökningar och resultat 3. Undersökningar och resultat 3.1 Medborgarundersökningen I medborgarundersökningen

Läs mer

2019 Strategisk plan

2019 Strategisk plan 2019 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Visioner och kommunövergripande mål

Visioner och kommunövergripande mål Kommunchef Ann Willsund ann.willsund@morbylanga.se Beslutande Kommunfullmäktige 114-08-29 1(5) Dnr /000686-010 Visioner och kommunövergripande mål 2020 Vision Mörbylånga kommun har en vision om framtiden.

Läs mer

Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4

Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4 ÅRSREDOVISNING 2013 I N N E H Å L L Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Så säkerställer vi kvalitet till kund... 6 Priser och utmärkelser... 7 Måluppfyllelse för god ekonomisk

Läs mer

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling

Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Tjänsteutlåtande Kommundirektör 2014-08-06 Björn Eklundh 08-590 970 31 Dnr: Bjorn.Eklundh@upplandsvasby.se KS/2014:230 20922 Kommunstyrelsen Genomlysning av kundvalskontoret - fortsatt utveckling Förslag

Läs mer

Näringslivspolicy för Lidingö stad

Näringslivspolicy för Lidingö stad 1 (8) DATUM DNR 2017-03-29 KS/2017:122 Näringslivspolicy för Lidingö stad 2 (8) Innehållsförteckning Inledning... 3 Syfte med näringslivspolicyn... 4 Näringslivspolicyn bygger på övergripande vision och

Läs mer

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat.

Kommunens ambition är att inom mandatperioden: Ligga topp 5 i Svenskt Näringslivs ranking av kommunernas företagsklimat. Bakgrund och syfte Näringslivsstrategin avser perioden 2019-2022 men tar sikte på de långsiktiga målen för Täby. Aktiviteter som ansluter till strategin sammanställs i handlingsplan för näringslivsutveckling.

Läs mer

Utva rdering Torget Du besta mmer!

Utva rdering Torget Du besta mmer! 2013-12-17 Utva rdering Torget Du besta mmer! Sammanfattning Upplands Väsby kommun deltar tillsammans med tre andra kommuner i ett projekt om medborgarbudget som drivs av Sveriges Kommuner och Landsting

Läs mer

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23

Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse, utgåva 2012-03-23. Medlemsdirektiv. Upplands Väsby Promotion. Utgåva 2012-03-23 Medlemsdirektiv Upplands Väsby Promotion Utgåva 2012-03-23 Detta är ett Medlemsdirektiv till UVP:s styrelse. Det ska ses som ett komplement till stadgarna Den finns i en sammanfattande del och en mera

Läs mer

Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4

Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4 ÅRSREDOVISNING 2013 I N N E H Å L L Förord... 3 Viktiga händelser under 2013... 4 FÖRVALTNINGSBERÄTTELSE Så säkerställer vi kvalitet till kund... 6 Priser och utmärkelser... 7 Måluppfyllelse för god ekonomisk

Läs mer

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret

Verksamhetsplan Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Verksamhetsplan 2016 Miljö- och byggnadsnämnden/miljökontoret Köpings kommun Rapporten skriven av: Linda Eriksson och Göran Nilsson Antagen av: Miljö- och byggnadsnämnden, 2015-11-12 Innehåll Innehåll

Läs mer

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ

Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ 1(8) Projektnamn: Hållbara Väsby Projektägare: Björn Eklundh Checklista inför beslut, BP1 JA NEJ Projektorganisationen är fastställd (styrgrupp, projektgrupp, eventuell X referensgrupp) för hela projektet.

Läs mer

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun

STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA. i Robertsfors Kommun STRATEGI FÖR FÖRSKOLA & GRUNDSKOLA i Robertsfors Kommun ... 8... 9... 9... 10... 11... 11... 11... 12... 12 KOMMUNFULLMÄKTIGES MÅL Attraktiv kommun med hög livskvalitet. KOMMUNFULLMÄKTIGES NYCKELFAKTORER

Läs mer

Strategiska planen

Strategiska planen Strategiska planen 2015 2020 Strategisk plan Datum för beslut: 2015-04-08 Kommunledningskontoret Reviderad: Beslutsinstans: Giltig till: 2020 Innehållsförteckning 1. Så styrs Vännäs kommun... 4 2. Vad

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2014

Verksamhetsberättelse 2014 Bilaga: 2015-03-03 Verksamhetsberättelse Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Sammanfattning... 3 2 Ansvarsområde... 4 2.1 Ansvariga... 4 3 Uppföljning av målen... 5 3.1 Kund - nöjd väsbybo... 5 3.2

Läs mer

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle.

Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjer 1(5) Riktlinjer gällande arbetet för ett hållbart samhälle. Riktlinjerna utgör grunden för arbetet med hållbar utveckling, vårt mål är ett strukturerat arbete där det framgår på ett tydligt

Läs mer

BOKSLUTSRAPPORT 2011

BOKSLUTSRAPPORT 2011 BOKSLUTSRAPPORT 2011 Resultat 16,0 mkr (2010: 40,1 mkr) Resultatmål 30,2 mkr (2010: 30,1 mkr) Avvikelse -14,4 mkr (2010: 10,0 mkr) Procent av skatteintäkter 0,9 % (2010: 2,5 %) Bokslutsrapporten presenterar

Läs mer

Vision 2030 Burlövs kommun

Vision 2030 Burlövs kommun Vision 2030 Burlövs kommun Den kreativa mötesplatsen för boende, näringsliv, utveckling och kultur. Målorden för Burlövs kommun är: Trygg & nära, Grön & skön, Liv & rörelse Alla som bor och vistas i Burlövs

Läs mer

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun

Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet i Bengtsfors kommun Kommunledningskontoret Sofia Magnusson, 0531-526003 sofia.magnusson@bengtsfors.se POLICY 2015-06-10 Antagen av Kommunfullmäktige 2015.407.140 KS 162/2015 1(5) Handlingsplan Förbättrad service till näringslivet

Läs mer

Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 16 - Näringsliv

Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv. Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: Organisation: Vo 16 - Näringsliv Verksamhetsberättelse 2017 VO 16 - Näringsliv Utgåva: Verksamhetsberättelse 2017 Rapportperiod: 2017-12-31 Organisation: Vo 16 - Näringsliv Viktiga händelser 1 INNEHÅLL VIKTIGA HÄNDELSER... 2 UPPFÖLJNING

Läs mer

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022

Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Visioner och övergripande mål för Vimmerby kommun 2012-2022 Antaget av kommunfullmäktige 2012-12-17 230 1 1 Visioner och övergripande mål för Världens bästa Vimmerby Den politiska ambitionen i Vimmerby

Läs mer

Renhållarträffen. Funktionsupphandling i praktiken. Innovation genom samarbete. Miljöambitioner i praktiken

Renhållarträffen. Funktionsupphandling i praktiken. Innovation genom samarbete. Miljöambitioner i praktiken Renhållarträffen Funktionsupphandling i praktiken Innovation genom samarbete Miljöambitioner i praktiken Fredrik Karlsson, Avfallschef Upplands Väsby kommun Väsby vågar och gör! I Väsby finns en stark

Läs mer

Övergripande mål för Olofströms kommun. t är

Övergripande mål för Olofströms kommun. t är bb till 10 jo 0 i Övergripande mål för Olofströms kommun 0 barnen n ill all at t är rum nt ce Visionen - Heja Olofström Olofströms kommun ska vara expansivt och stolt! År 2025 är vi 14000 invånare. Utifrån

Läs mer

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun

Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Arbetsgivarpolitisk strategi för Sundsvalls kommun Strategi (Strategi, Plan, Riktlinje eller Regel) Fastställt av Kommunfullmäktige Datum för fastställande 2019-03-25 70 Giltighetstid Tills vidare. Första

Läs mer

Österåkers kommuns styrdokument

Österåkers kommuns styrdokument Österåkers kommuns styrdokument Näringslivsstrategi för Österåkers kommun 2017-2018 Antagen av Kommunfullmäktige 2017-08-28, 8:25 Dnr: KS 2016/0150 Kommentar: Till näringslivsstrategin finns en tillhörande

Läs mer

Näringslivsstrategi Strömstads kommun

Näringslivsstrategi Strömstads kommun Strömstads kommun Näringslivsstrategi Strömstads kommun 2017-2020 Dokumenttyp Beslutande organ Förvaltningsdel Strategi Kommunfullmäktige Kommunledningsförvaltningen Antagen 2017-03-23 Ansvar Kommunstyrelsen

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden, Myndighetsnämnden

Läs mer

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE!

VI VILL GÖRA ETT BRA BÄTTRE! VI VILL GÖRA ETT BRA staffanstorp BÄTTRE! Vi vill bygga en ännu bättre kommun! Staffanstorps kommun är och har varit framgångsrik på många sätt. God service till invånarna har förenats med låg skatt, samtidigt

Läs mer

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun

Den goda kommunen med invånare En kortversion av Budget och verksamhetsplan för Vårgårda kommun Den goda kommunen med 13 000 invånare 2027 En kortversion av Budget och verksamhetsplan 2018-2020 för Vårgårda kommun Kortversion av budget och verksamhetsplan 2018-2020 är sammanställd med syfte att på

Läs mer

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun

NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11. Näringslivspolicy. för Vallentuna kommun NÄRINGSLIVSPOLICY FASTSTÄLLD AV KOMMUNFULLMÄKTIGE 2012-06-11 Näringslivspolicy för Vallentuna kommun Näringslivspolicy Innehåll Näringslivspolicy... 1 1. Inledning... 1 2. Syfte... 1 3. Övergripande planer

Läs mer

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv

Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Den hållbara kommunen för hela livet! Habo kommun - Den hållbara kommunen med ett välmående näringsliv Näringslivstrategi 2019-2022 2 3 Innehåll 1. Inledning och syfte 2. Vision 3. Utvecklingsområden och

Läs mer

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019

VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 VI TAR ANSVAR! BUDGET 2019 Attraktiv och effektiv organisation Det kommunala uppdraget är att varje skattekrona ska ge största möjliga utväxling vare sig det gäller snöröjning eller omsorgen på ett äldreboende.

Läs mer

LUP för Motala kommun 2015 till 2018

LUP för Motala kommun 2015 till 2018 LUP för Motala kommun 2015 till 2018 Sammanfattning Det lokala utvecklingsprogrammet (LUP) beskriver den politik som styr verksamheten i Motala kommun under mandatperioden. Programmet bygger på majoritetens

Läs mer

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017

Uppdragsplan Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/0406. Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplan 2017 2017-04-03 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2017 KS 2017/0406 Fastställd av kommunstyrelsen den 3 april 2017 Uppdragsplanen innehåller planeringsförutsättningar, uppdrag, mål och fokusområden

Läs mer

Uppdragsplan. Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/1600. Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018.

Uppdragsplan. Kommunstyrelsens uppdragsplan KS 2017/1600. Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018. Uppdragsplan 2018-02-05 Kommunstyrelsens uppdragsplan 2018 KS 2017/1600 Fastställd av kommunstyrelsen den 5 februari 2018. Uppdragsplanen vänder sig till kommunstyrelsens kontor och översiktsplaneringen

Läs mer

Delårsrapport 2 2015. Kommunledningskontoret

Delårsrapport 2 2015. Kommunledningskontoret Delårsrapport 2 Kommunledningskontoret 1 Sammanfattning Kommunstyrelsens delårsrapport per augusti redovisar måluppfyllelsen för god ekonomisk hushållning utifrån kommunens ledningssystem som omfattar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Stab, utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Stab, utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Antaget av kommunfullmäktige 2015-03-24 dnr KS/2014:166 Dokumentansvarig: Personalchef Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun som skapar utrymme för att både

Läs mer

Verksamhetsplan med budget Musikskolan

Verksamhetsplan med budget Musikskolan Verksamhetsplan med budget - Musikskolan 1 Sammanfattning Musikskolans uppdrag är att, med utgångspunkt i Vision 2040, möjliggöra för ett attraktivt kulturoch fritidsutbud för kommuninvånare, med fokus

Läs mer

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform

Det här gjordes 2014. Årsredovisningen 2014 i kortform Det här gjordes 2014 Årsredovisningen 2014 i kortform Vi har valt att göra en kortversion av kommunens årsredovisning för att du ska få inblick i vad kommunen gjorde under 2014. Att människor ska kunna

Läs mer

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021.

Kommunstyrelsens beslut Den bilagda projektplanen ska gälla för projektet Sveriges kvalitetskommun 2021. Tjänsteutlåtande Österåker Budget- och kvalitetsenheten Datum 2018-03-01 Dnr KS 2018/0062 Till Kommunstyrelsen Projektplan för Sveriges kvalitetskommun 2021 Sammanfattning Österåkers kommun ska sträva

Läs mer

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018

Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens nämndsplan år 2018 Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområden Förskolan Grundskolan Fritidshem Grundsärskolan Integrationscentrum Moravägens HVB-hem Planeringsförutsättningar

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning

Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivning för Utveckling och ledning Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till Utveckling och ledning. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar

Läs mer

Sveriges IT-kommun Till Sveriges IT-kommun utses den kommun som utifrån sina förutsättningar lyckats bäst med att integrera IT i verksamheterna för att få bra service, hög effektivitet och god demokrati

Läs mer

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun

Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun DANDERYDS KOMMUN 1(11) Kommunstyrelsen Förslag till reviderad mål- och styrmodell för Danderyds kommun Intentionen med föreliggande förslag är att utveckla och tydliggöra kommunens mål- och styrmodell.

Läs mer

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50

Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN. Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 Dnr 03/18 HANDLINGSPLAN 2004 2007 Antagen av kommunfullmäktige 2004-06-14, 50 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING... 2 1. Insatsområde: Leva, bo och flytta till... 3 1.1 Boende... 3 1.2 Kommunikationer... 3

Läs mer

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete

Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete Lokal överenskommelse om samverkan för unga till arbete UPPLANDS VÄSBY KOMMUN OCH ARBETSFÖRMEDLINGEN Bilaga 2. Redovisning av befintlig verksamhet SWECO STRATEGY Innehåll 1. Beskrivning av befintlig verksamhet...

Läs mer

Antagen av KF , 145. Vision 2030

Antagen av KF , 145. Vision 2030 Vision 2030 Västerviks kommun Livskvalitet varje dag Vår vision om framtiden är ett samhälle där livskvalitet står i fokus varje dag. Ett samhälle där medborgarna, gamla som unga, känner glädje, tillhörighet

Läs mer

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018

Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Näringslivsplan för Trosa kommun 2015 2018 Fastställd av Kommunstyrelsen 2015-05-13, 56, dnr KS 2015/65 Dokumentkategori: Styrdokument Dokumenttyp: Plan/ Handlingsplan Näringslivsarbetet i Trosa kommun

Läs mer

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning

Uppföljning mål och nyckeltal Bilaga till årsredovisning - Bilaga till årsredovisning Läsanvisning Nyckeltalsbilagan är en sammanställning av de nyckeltal som används för att mäta måluppfyllelsen av de politiska målen som beslutats i Kommunstyrelsen, Välfärdsnämnden,

Läs mer

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018

Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Örkelljunga kommun Styrkort kommunstyrelsen 2018 Framgångsfaktorer Trygghet Hållbar tillväxt Möjliggöra upplevelser (inom natur, miljö, hälsa, fritid och kultur) Definition Upplevd och statistik trygghet

Läs mer

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen

Verksamhetsplan Kommunstyrelsen Verksamhetsplan 2019 Kommunstyrelsen Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Nämndens ansvar och uppgifter...3 3 Nämndens utvecklingsområden...4 4 Mål...6 4.1 Hög kvalitet...6 4.2 Stor valfrihet...7 4.3

Läs mer

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden

Nämndens verksamhetsplan 2014. FOKUS-nämnden Nämndens verksamhetsplan 2014 FOKUS-nämnden Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 Verksamhetsområde... 3 3 Kommunfullmäktiges utvecklingsområden... 3 4 HÅLLBAR UTVECKLING... 3 5 ATTRAKTIV KOMMUN... 4

Läs mer

Näringslivspolitiskt program

Näringslivspolitiskt program Sida 1/5 Näringslivspolitiskt program 2016 2018 Sammanfattning Näringslivsprogrammet för Kungsbacka kommun ska fastställa en långsiktig strategi för kommunens insatser för att främja utveckling och tillväxt

Läs mer

2017 Strategisk plan

2017 Strategisk plan 2017 Strategisk plan Styrmodell Styrmodellen beskriver övergripande hur den kommunala verksamheten i kommunen ska styras, följas upp och utvärderas. Syftet är att vi skall nå de mål som kommunfullmäktige

Läs mer

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015

Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål 2015 Kommunstyrelsens inriktnings- och effektmål Nämnd/styrelse: Kommunstyrelsen År: Förvaltning/bolag: Kommunstyrelsens förvaltning Kommun- Inriktningsmål Effektmål gemensamt mål Nr. Önskvärt resultat: Nuläge

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och sysselsättning 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet

Läs mer

Mål och vision för Krokoms kommun

Mål och vision för Krokoms kommun Mål och vision för Krokoms kommun Juni 2012 VISION Krokoms kommun gör plats för växtkraft! LEDORD Naturlig Här är det enkelt att leva. Här finns trygghet och lugn, en bra grund för människor och företag

Läs mer

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål

Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, invånare Övergripande mål Värnamo den mänskliga tillväxtkommunen, 40 000 invånare 2035 Övergripande mål 2016-2019 DELAKTIGHET - medborgare och medarbetare är delaktiga i kommunens utveckling KOMPETENSFÖRSÖRJNING arbetsgivare kan

Läs mer

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö

Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö ÖSTERÅKERS KOMMUN Kommunstyrelsens förslag (KS 93/2010) 1(5) Rev. 2010-03-16 Rev. 2010-03-24 Dnr. KS 2009.43 041 Vision 2020 för Österåkers kommun Österåker skärgårdskommunen en unik livsmiljö Framtidstro

Läs mer

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi

Verksamhetsplan Vård och omsorg i egen regi Verksamhetsplan 2019 Vård och omsorg i egen regi Innehållsförteckning 1 Inledning...3 2 Verksamhetens ansvar och uppgifter...3 3 Verksamhetens utvecklingsområden...4 4 Mål...4 4.1 Hög kvalitet...4 4.2

Läs mer

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb

Näringslivsprogram Tillsammans mot nya jobb Näringslivsprogram 2017 Tillsammans mot 70 000 nya jobb Näringslivsprogram 2017 Inledning Näringslivsprogrammet beskriver Uppsala kommuns långsiktiga näringslivsarbete och är ett kommunövergripande styrdokument.

Läs mer

Personalpolitiskt program

Personalpolitiskt program Personalpolitiskt program Du som medarbetare är viktig och gör skillnad genom ditt engagemang och mod att förändra i strävan att förbättra. 2 Mjölby en hållbar kommun Mjölby kommun är en hållbar kommun

Läs mer

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1

STADSDELSNÄMND NORRMALM. Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA BILAGA 1 STADSDELSNÄMND NORRMALM Uppföljning av budget 2003 verksamhetsberättelse FÖRBÄTTRA VÄLFÄRDEN OCH DE KOMMUNALA VERKSAMHETERNA Uppfyllelse av nämndens generella åtaganden för detta inriktningsmål Prioriterad

Läs mer

Handbok för det interna miljömålsarbetet

Handbok för det interna miljömålsarbetet Handbok för det interna miljömålsarbetet Sida 1 av 7 Gemensamma mål för en gemensam framtid I Sverige har vi beslutat om sexton nationella miljömål. De anger riktningen på arbetet mot ett hållbart samhälle.

Läs mer

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden

Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Verksamhetsplan 2009 för barn- och ungdomsnämnden Inledning Kommunfullmäktige har beslutat om kommunledningsmål för planeringsperioden 2008-2011 i form av kommunövergripande mål som gäller för all verksamhet

Läs mer

Övergripande och nämndspecifika mål

Övergripande och nämndspecifika mål SOCIALFÖRVALTNINGEN VERKSAMHETSPLAN Stöd och boende 2014 Övergripande och nämndspecifika EKONOMI Kils kommun ska ha god ekonomisk hushållning. Detta åstadkommer vi genom att: det årliga överskottet är

Läs mer

Målarbete för mandatperioden

Målarbete för mandatperioden Målarbete för mandatperioden 2015-2018 Vårt uppdrag vårt ansvar Barn- och familjenämndens uppdrag är att fullgöra kommunens skyldigheter vad gäller förskola, fritidshem, grundskola, särskola och socialtjänst

Läs mer

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg

VÄXTKRAFT EMMABODA. Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda. KF 15 december. Fotograf Anette Odelberg VÄXTKRAFT EMMABODA Fotograf Anette Odelberg Näringslivsprogram för ett företagsammare Emmaboda 2009 KF 15 december VÄXTKRAFT EMMABODA! ETT NÄRINGSLIVSPROGRAM FÖR ETT FÖRETAGSAMMARE EMMABODA. Ett väl fungerande

Läs mer

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting

Kvalitet i korthet. Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult. I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting Kvalitet i korthet Alvesta - Markaryd - Tingsryd - Uppvidinge - Växjö - Älmhult I samarbete med Sveriges Kommuner och Landsting En jämförelse mellan sex kommuner i Kronobergs län 2010 Kvalitet i korthet

Läs mer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer

Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Konkretisering av de övergripande målen med tillhörande indikatorer Samhällstjänster av högsta kvalitet Det är människorna i Hudiksvalls kommun som är i fokus för de samhällstjänster som kommunen erbjuder.

Läs mer

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73)

65 Digitaliseringsstrategi för Gagnefs kommun (KS/2019:73) Protokollsutdrag Sammanträdesdatum Kommunstyrelsen 2019-05-21 1 (1) 65 Digitaliseringsstrategi för (KS/2019:73) Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige 1. Anta Digitaliseringsstrategi för. Ärendebeskrivning

Läs mer

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden

Kommunfullmäktiges mål. för mandatperioden Kommunfullmäktiges mål för mandatperioden 2014-2018 Vision och mål Vision 2025 för Höörs kommun Höörs kommun är en mötesplats som tar vara på och utvecklar individens kreativitet, där idén om en hållbar

Läs mer

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet

Bilaga B Satsningar Framtidsvision - Fastighet Fastighetsnämnden Error! Reference source not found.sida 1 (5) Bilaga B Satsningar 2017-2019 Framtidsvision - Fastighet Kvalitetssäkra energieffektiviseringsarbetet I stadens miljöprogram för perioden

Läs mer

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick

Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport och utblick 2016-12-12 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE KFKS 2012/577 Kommunstyrelsen Styrning och ledning för öppenhet och mångfald Slutrapport 2012-2016 och utblick 2017-2018 Förslag till beslut Kommunstyrelsen noterar informationen

Läs mer

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet

Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämndens verksamhet Datum Dnr 2017-02-01 BMK.2017.18 Jelinka Hall jelinka.hall@varmdo.se 08-570 481 49 Avdelningschef Bygg-, miljö- och hälsoskyddsnämnden Tjänsteskrivelse Förslag till effektmål 2017 för bygg-, miljö- och

Läs mer

Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun

Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun Dnr KK15/547 STRATEGI Bostadsförsörjningsstrategi för Nyköpings kommun Del 3 - Handlingsplan Antagen av kommunfullmäktige 2016-12-13 Dnr KK15/547 2/8 Innehållsförteckning 1 Inledning... 3 2 ns genomförande...

Läs mer

Kommunövergripande mål

Kommunövergripande mål Kommunövergripande mål 2015 2018 Vision, mål och styrning Vår vision - med segel mot framtiden En bättre, attraktivare och mer medborgarengagerad kommun, som står rustad mentalt, ekonomiskt, socialt och

Läs mer

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft

Fem mål för framtiden Köping rikare på fantasi, laganda och drivkraft Fantasi Laganda Drivkraft Mål 2006-2012 Fem mål för framtiden I det här dokumentet anges de mål som ska vara vägledande för den kommande utvecklingen av Köpings kommun. För att vi ska stå starkare i framtiden behöver vi tydliga

Läs mer

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet.

Lägesrapport avseende införandet av miljöledningssystem med förslag till det fortsatta arbetet. Tjänsteutlåtande Kommunledningskontoret 2007-08-13 Johan Sundqvist 08-590 977 68 Dnr: Fax 08-590 733 40 KS/2006:137 Johan.Sundqvist@upplandsvasby.se /Kommunstyrelsen/ Lägesrapport avseende införandet av

Läs mer

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten

Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten 2015-12-30 1 (6) TJÄNSTESKRIVELSE MSN 2015/111-409 Miljö- och stadsbyggnadsnämnden Handlingsplan för att nå nöjdkundindex 75 på miljöenheten Förslag till beslut Miljö- och stadsbyggnadsnämnden noterar

Läs mer

Socialdemokraterna, Centerpartiet och Miljöpartiet de gröna har samlats i en samverkan med syfte att ta ansvar för Norrtälje kommuns utveckling. Ett ekonomiskt, socialt och ekologiskt hållbart samhälle,

Läs mer

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden

Delårsrapport Tertial Miljö- och byggnadsnämnden Delårsrapport Tertial 2 2014 Miljö- och byggnadsnämnden Innehållsförteckning 1 Ekonomisk uppföljning... 3 2 Målstyrning (enbart prognosvarnade handlingsplaner visas)... 5 2.1 Ansvarsfull ekonomisk politik...

Läs mer

Handlingsplan. Förenkla helt enkelt 2013 2014

Handlingsplan. Förenkla helt enkelt 2013 2014 Handlingsplan Förenkla helt enkelt 2013 2014 Förankring Samverkan Inköp och upphandling Service och information Handlingsplan Förenkla helt enkelt 2013 2014 Forshaga kommun påbörjade under 2012 en process

Läs mer

Kinda kommun Styrning och Kvalitet

Kinda kommun Styrning och Kvalitet Kinda kommun Styrning och Kvalitet Diarienummer: Publiceringsdatum: Publicerad: Hemsida, Kindanätet (inom snar framtid) Beslutsfattare: Ledningsgrupp Beslutsdatum: Giltighetstid: Tills vidare Uppföljning:

Läs mer

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX

STRATEGISK PLAN. Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX STRATEGISK PLAN Styrdokument antaget av kommunfullmäktige den XXX 2016-2019 sidan 1 av 5 Vara vågar! Vision 2030... 2 Övergripande mål... 2 I Vara kommun trivs alla att leva och bo... 2 Framgångsfaktorer...

Läs mer

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat.

Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Skövde kommuns handlingsplan för förbättrat företagsklimat. Sektor samhällsbyggnad, 2015-02-26 2 Innehållsförteckning Inledning... 4 Bakgrund... 4 Gemensamma utvecklingsområden för Skövde kommun och företagarna

Läs mer

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16

Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 w BARN- OCH UNGDOMSPOLITISKT PROGRAM för Skövde kommun 2015-2018 Antagen av kommunfullmäktige 25 januari 2016, 14/16 Arbetet med att ta fram barn- och ungdomspolitiskt program har skett under 2014 2015

Läs mer

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun

Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Remiss av förslag till Näringslivsprogram för Marks kommun Marks kommuns Näringslivsråd har efter beslut i rådet i december 2017 arbetat fram ett förslag till Näringslivsprogram. Programmet syftar till

Läs mer

Täby kommuns kommunikationsplattform

Täby kommuns kommunikationsplattform 1(8) KOMMUNSTYRELSEN Karin Öhlander Täby kommuns kommunikationsplattform Kommunikation är en grundförutsättning för att alla chefer och medarbetare ska kunna förstå kommunens mål och också kunna omsätta

Läs mer

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09

1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 1(8) Tillväxtstrategi 2015-01-09 2(8) Inledning Älvkarleby kommun ska hitta sin plats i en värld som präglas av snabb förändring. Vi behöver förstå hur förändringarna påverkar vår tillvaro och göra strategiska

Läs mer

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument

1(8) Personalpolitiskt program. Styrdokument 1(8) Styrdokument 2(8) Styrdokument Dokumenttyp Program Beslutad av Kommunfullmäktige 2019-02-13, 9 Dokumentansvarig Personalchefen Reviderad av 3(8) Innehållsförteckning 1 INLEDNING...4 s personalpolitiska

Läs mer

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem

Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivning för Team förskola/familjedaghem Uppdragsbeskrivningen är kommunstyrelsens uppdrag till teamet. Här anges verksamhetens inriktning, vad som ska göras och särskilda prioriteringar under

Läs mer

Personalpolicy. Laholms kommun

Personalpolicy. Laholms kommun Personalpolicy Laholms kommun Personalenheten Laholms kommun April 2018 Inledning Personalpolicyn är ett kommunövergripande styrdokument som gäller för kommunens samtliga arbetsplatser eftersom Laholms

Läs mer