Restaureringsrapport för vattenkvarn på fastigheten Väte Norrbys 1:1, Gotland.

Storlek: px
Starta visningen från sidan:

Download "Restaureringsrapport för vattenkvarn på fastigheten Väte Norrbys 1:1, Gotland."

Transkript

1 avdelningen för kulturmiljövård Länsstyrelsen Gotlands län Kulturmiljö visby dnr: AD handläggare: Pär Malmros Kopia till: Fastighetsägaren Länsmuseet på Gotland ATA Restaureringsrapport för vattenkvarn på fastigheten Väte Norrbys 1:1, Gotland. Kvarnen i färdigrestaurerat skick. Postadress Telefon E-post Bankgiro Mellangatan vx par.malmros@lansmuseetgotland.se Visby Besöksadress Fax Webbplats Plusgiro Mellangatan 19, Visby

2 2

3 3 Objekt Vattenkvarnen vid Norrbys i Väte Kulturhistorisk status Sedan 2001 är samtliga 11 byggnader byggnadsminnesförklarade enligt KML 3 kap 1. Hela gårdsmiljön är kulturreservat sedan 2002 enligt miljöbalken 7 kap 9. Ägare Föreningen Gotlands fornvänner, Länsmuseet på Gotland. Fastighetsbeskrivning Gården vid Norrbys är en tidstypisk medelstor gård från tiden efter laga skifte, som i socknen gjordes under 1800-talets andra halva. Norrbys tillhörde det 5:e skifteslaget tillsammans med gårdarna Annexen, Binge, Bäcks, Folkes, Gräne, Qvie, Rofvalds, Timans och Westerväte där skiftet genomfördes Efter skiftet hade markinnehavet på ca 50 hektar samlats i tre större sammanhängande områden med huvudparten av åkermarken i närheten av gårdsmiljön. Som ett resultat av ett effektivare jordbruk kom vid början av 1900-talet gårdens äldre bebyggelse att i rask takt bytas ut, byggas om och utvecklas. De två äldsta bevarade byggnaderna är uppförda under 1800-talets andra halva och det är brygghuset och smedjan byggdes vattenkvarnen, 1926 uppfördes ladugården, 1936 uppfördes bostadshuset och under samma period uppfördes också magasinet, lammhus/hönshus, kycklinghus, vedbod, svinstall och avträde. Byggnadsbeskrivning Vattenkvarnen uppfördes 1921 och ersatte då en äldre kvarnbyggnad. Vid samma tid höjdes också dammen. Kvarnen är uppförd i trä under ett pannplåtstak. Byggnaden är målad med falu rödfärg. På platsen har det funnits en vattenkvarn sedan åtminstone 1700-talet och kvarnen är en av få som kontinuerligt nyttjats in i våra dagar. Inredningen är komplett bevarad. Byggnadens tillstånd före restaurering Se bifogad arbetsbeskrivning utförd av Ann-Louise Mårtensson, Länsmuseet på Gotland.

4 4 Antikvariska utgångspunkter Tanken med restaureringen var att åtgärda kvarnen så att användningen av den kunde fortsätta som hitintills. Kvarnen används i den museala verksamheten och den nyttjas för malning minst en gång om året. För att kunna garantera ett framtida bruk krävdes omfattande arbete med bla utbyte av syll, nya panel mm. Arbetet utfördes med traditionella metoder och material och så långt möjligt utfördes åtgärderna i samma anda som den befintliga konstruktionen. Byggnadshistoriska iakttagelser Se vidare under antikvariska besiktningar. Arbetsbeskrivning Se bifogad arbetsbeskrivning utförd av Ann-Louise Mårtensson, Länsmuseet på Gotland. Byggnadsentreprenör Byggnadshyttan på Gotland, Karl M Putte Ekengren, Mats Pettersson mfl. Byggmöten Startmöte Se bifogat protokoll längst bak i dokumentet. Antikvariska besiktningar Vid tillfället hade man tagit ned panelen och frilagt stommen. Det visade sig nu att skadorna var mer omfattande än vi trott från början. Syllen hade rötskador runt om, fler stolpar och kryss var sämre än väntat, det fanns också skador på bandet och man kunde nu ana att golvet likväl som kalkstenssockeln hade mer omfattande skador än man trott.

5 5 Kvarnens utseende när panelen tagits ned.

6 6 Rötskador på syll och stolpe intill krossbänken. Röt- och insektskador på snedstag och upplag till remhjul. Rötskador vid dörren.

7 7 Rötskador på syllen, väggen mot vattenhjulet. Rötskador på band och stolpe, väggen mot vattenhjulet. På bilden kan man se att syllen går upp och ned som en berg och dalbana. Skadorna har orsakat av sättningar i grunden som underminerats av ett vattendrag som rinner tvärs igenom kvarnen. Hela konstruktionen rör sig också en hel del när kvarnverket är igång.

8 8 På bilden kan man se att golvet har sättningsskador. På plats bestämdes att golvet delvis måste riktas och återställas om det skall vara möjligt att använda kvarnen på sikt Vid tillfället hade man tagit upp golvet från dörren och fram till den del där maskineriets kraftöverföring från vattenhjulet står. Den här delen av bygganaden hade inga allvarliga sättningsskador utan här kunde golvet behållas utan åtgärder. Kvarnen när brädgolvet var uppbrutet och bjälklaget borttaget. Man hade vid tillfället lagt i en ny bärlina och påbörjat utbytet av rötskadade syllar och stolpändar. Ca 1/3 av brädgolvet kunde behållas närmast vattenhjulet. Notera att spetsverket och sikten hänger i spännband under tiden man bytte golvet.

9 9 Den sydöstra delen av byggnaden när golvet tagits bort. Siktverket hängslades med spännband i bjälklaget. Vattenhjulets kraftöverföring med kugghjul och drev, foto taget nedifrån.

10 10 Siktverkets remdrift mm. Diagonalt genom byggnaden rinner det en vattenfåra. På bilden kan man se fårans tillopp i byggnadens södra hörn. Lägg också märke till den återanvändna malstenen som en del av sockeln i det södra hörnet.

11 11 Vattenfårans utlopp i det norra hörnet. Betongfundament som sannolikt tillkommit senare och inte i samband med uppförandet Vid tillfället hade man lagat syllen, skarvat skadade stolpar, bytt ut dåliga snedstag mm. Man höll som bäst på att lägga ett nytt bjälklag. För att få bättre stabilitet i konstruktionen bultades bjälklaget ihop med syllen. Bjälklaget låg märkligt nog under syllen. Konstruktionen kommer på det sättet att klara skakningarna när kvarnen är igång mycket bättre och det kommer att skona kalkstenssockeln.

12 12 Brädpanelen målades en gång innan uppsättning. Kvarnen med merparten av stommens röt- och insektsskadade delar utbytta.

13 13 Utbytt syll mm, byggnadens nordvästra långsida. Lägg också märke till bultarna som håller samman syllen med golvbjälkarna. Upprensad vattenfåra som rinner diagonalt under byggnaden. Nya golvbjälkar på plats.

14 Vid tillfället höll man som bäst på att spika ny panel. Merparten av panelen var färdigställd och man höll på med den sista gavelspetsen. All lagning av stommen var avslutad. Till vänster: I förgrunden de båda stenparen på kvarnens övervåning och i bakgrunden det utbytta bandet. Bild nedan: ny panel på den sydöstra gaveln och den nordöstra långsidan.

15 15 Sista gavelspetsen återfår sin panel Vid tillfället var all panel färdigställd, fönster och fönsterfoder satt på plats, dörrbladet var färdigt och hängt, golvet var klart på insidan, huven till krossbänken var klar mm. Krossbänkens nya huv.

16 16 Vattenkvarnen med panel, fönster och dörr återställda.

17 Efter mycken nedlagd tid och väl utfört arbete var kvarnen i det närmaste färdigställd. Det var en del mindre justeringar kvar att göra, som tjärstrykning av krossbänkens huv, montering av lås i dörren mm. Kvarnen i färdigt skick och krossbänken återställd på sin ursprungliga plats.

18 18 Vattenkvarnen och det lagade vattenhjulet. Eftersom axeln var i gott skick gjordes inga åtgärder på den. Däremot byttes delar av den yttre lagerbocken och ett antal skovlar mm.

19 19 Vattenhjulet och plinten i färdigt skick. Dammen förstärktes med en extra betongjutning längs med körbrons norra sida och med lagningar kring dammluckor mm. Golvet i nedervåningen i färdigt skick. Golvet i nedervåningen i färdigt skick. För att öka luftcirkulationen i grunden och motverka röta mm monterades två luckor i golvet som kan vara öppna när kvarnen inte används.

20 20 Kugghjul och drev i nedervåningen. Spetsverket återmonterat. Kvarnens övervåning i färdigt skick

21 21 Kostnader Från det statliga 28:25 anslaget betaldes det ut kr inklusive moms under 2006 samt ytterligare kr exklusive moms under 2007 för byggnadsåtgärder. Väte hembygdsförening stod för ideella krafter som såg till att kvarnen målades. Länsmuseet bidrog med underlag inför restaureringen och med kontroll och dokumentation under restaureringen samt en mindre summa för inköp av färg. Hembygdsföreningens och Länsmuseets insats uppgick tillsammans till ca kr, vilket motsvarar ca 15 % av totalkostnaden. Källor Länsmuseet på Gotlands topografiska arkiv, i mappen Väte Norrbys. Lantmäteriets historiska kartor, Laga skifteskarta Väte sockens 5:e skifteslag Slutbesiktning Se bifogat intyg. Kvarnens övervåning med säckhissen i mitten och trappan i bakgrunden. Räcket kring trappan kompletterades med en liggande bräda på räckets halva höjd. Pär Malmros Bebyggelseantikvarie

22 avdelningen för kulturmiljövård visby dnr: handläggare: Ann-Louise Mårtensson Förslag till restaurering av vattenkvarnen vid Norrbys i Väte, Väte socken, Gotlands kommun. Foto Ann-Louise Mårtensson, Länsmuseet Postadress Telefon E-post Bankgiro Mellangatan vx info@lansmuseetgotland.se Visby Besöksadress Fax Webbplats Plusgiro Mellangatan 19, Visby

23 2 Kvarndammen Befintligt skick Det finns en spricka i betongen i kvarndammen. Sprickan medför att vatten tränger igenom dammen även när luckorna är stängda. Vattnet tar fel väg och leder vidare in under stommen på vattenkvarnen. Dammluckorna i trä håller inte tätt. Åtgärdsförslag Spricka lagas med cement. Nya dammluckor tillverkas i ek och utformas lika befintliga. Befintligt skick Underliggare till lagret har rötskador. Ramen som är stöd för underliggaren består av skarvade brädor. Själva axeln är skarvad av två stockar som fästs ihop med järnbeslag. Vattenskovlar till vattenhjulet har torrsprickor. Åtgärdsförslag Befintlig skarvad axel byts ut mot en massiv axel, rotänden på en fura. Klassat kärnvirke. Observera dimensionen. Ny underliggare tillverkas av massiv, klassad kärnfuru, rotänden på en fura. Nytt ramverk som stöd för underliggaren tillverkas i massivt kärnvirke av hög kvalitet. Trasiga vattenskovlar bytas ut mot nya i kärnfuru. Länsmuseet på Gotland 2006

24 3 Befintligt skick Kanter till kvarndammen är underminerade. Stenar från grunden har lossnat och ramlat bort. Betongen har spruckit. Åtgärdsförslag Lös betong tas bort. Grunden kompletteras där stenar lossnat. Kanten lagas med ny betong. Befintligt skick Vegetation växer i och direkt närhet av dammluckorna och uppsamlingsdammen. Åtgärdsförslag All sly och vass tas bort, vilket vidare borde ingå i ett regelbundet underhåll. Länsmuseet på Gotland 2006

25 4 Kvarnhuset Befintligt skick Syllen runt hela byggnaden har kraftiga rötskador. Byggnaden har sättningsskador pga. att syllen är skadad. Det har medfört att vissa delar har sjunkit. Brogolvet i bottenvåningen är mycket ojämnt och i dåligt skick. När kvarnen används skakar hela byggnadskonstruktionen. Det har medfört att grundmuren har gett med sig och rasat på ett flertal ställen. På kvarnloftet är ett gavelband mot väster rötskadat, vilket medför att fasadpanelen svårligen kan spikas fast. Räcket i trappan upp till kvarnloftet är idag provisoriskt. Kvarnstenen behöver vässas. Tröskel vid ingången är rötskadad. Kvarnhuset är idag försett med ett tak av pannplåt. Under pannplåten finns ett spåntak. Åtgärdsförslag Syllen byts ut runt hela byggnaden. Kärnvirke av furu ska användas. Kalkstensgrunden staplas om där den rasat. Bjälklaget under brogolvet bör förstärkas med nya bjälkar. Nytt brogolv av spåntad 1 5 hyvlat furu. Nytt gavelband mot väster på kvarnloftet samt ett nytt räcke till vindstrappan i traditionell stil. Vässning av kvarnstenen. Länsmuseet på Gotland 2006

26 5 Befintligt skick Nedre delen av fasadpanelen är rötskadad runt om hela kvarnbyggnaden. Hela fasaden har varit målad med spillolja blandad med falurödfärg. Åtgärdsförslag Pga. spilloljan bör all fasadpanel bytas ut. Viktigt är att man bevarar karaktären på byggnaden och använder samma dimension och typ av panel som den befintliga. Den nya panelen färgas sedan med falurödfärg. Befintligt skick En såg har tidigare varit kopplad till vattenkvarnen. Idag finns en liten tillbyggnad kvar som minne. Den har träpanel som är rötskadad. Åtgärder Laga och komplettera skadad träpanel. Viktigt att man tar hänsyn till: Traditionella material och traditionella metoder gäller generellt. Ann-Louise Mårtensson Byggnadsantikvarie Länsmuseet på Gotland 2006

27 avdelningen för kulturmiljövård Sändlista: Väte Hembygdsförening Byggnadshyttan Länsmuseet Länsstyrelsen Väte Minnesanteckningar startmöte vattenkvarn vid Norrbys i Väte Närvarande: Byggnadshyttan: Håkan Lindkvist, Putte Ekengren, Mats Pettersson Hembygdsföreningen: Åke Hedengrahn, Tova Johansson, Gillis Vallin Länsmuseet på Gotland: Inger Tüll, Göran Ström samt undertecknad. Vid mötet gick vi igenom det underlag som Ann-Louise Mårtensson gjort för museets räkning, Förslag till restaurering av vattenkvarnen vid Norrbys i Väte, Väte socken, Gotlands kommun dnr Här nedan görs en beskrivning av de förändringar som vi beslutade göra i förhållande till restaureringsförslaget. Kvarndammen betongkonstruktioner tätas från insidan och för att undvika att torrlägga dammen helt och hållet görs en provisorisk fördämning uppströms bron. Byggnadshyttan har inte med någon kostnad för den provisoriska fördämningen. Om det finns risk att det inte ryms inom offerten behöver vi veta hur stor extra kostnad det medför. Ett helt nytt tillägg är också en dränering längs långsidan mot dammen. På plats kunde vi konstatera att dammen är otät på fler ställen än där den är konstruerad med betong. Flera alternativ diskuterades för att lösa problemet. Det mest tilltalande alternativet var att gräva ur en del jord och lägga ett dräneringsrör längs med sockeln och sedan singla upp till nuvarande markhöjd. För att leda bort vattnet från dräneringsröret borde man kunna lägga ett rör under byggnaden i samband med att man byter hela el delar av bottenvåningens golv. Dessa åtgärder finns inte med i byggnadshyttans pris. En kostnad för dessa åtgärder vore bra att få fram. Kvarnaxeln behålls som den är, då den anses var i gott skick. Axelns upplag i ytterkant byts i sin helhet med en ny i kärnig fur. Den nya Postadress Telefon E-post Bankgiro Mellangatan vx info@lansmuseetgotland.se Visby Besöksadress Fax Webbplats Plusgiro Mellangatan 19, Visby

28 2 biten konstrueras exakt som den gamla, dvs om det finns ett glidlager i sten el järn skall det också återanvändas. Borttagande av vegetation och vass mm är inte med i Byggnadshyttans anbud. Vi hade en längre diskussion ang golvet i bottenvåningen. För att kunna laga syllen måste delar av golvet tas bort men hur mycket mer av de övriga som behövs åtgärdas är något oklart. Vi bestämde att vi beslutar om golvets vara när de påbörjat arbetena och vi kan se hur det ser ut inunder. När det gäller det västra gavelbandet kan det ev räcka med att laga med ilusning av nya bitar. Rödfärgsmålning av fasaderna utförs av hembygdsföreningen. Räcket kring trappan kompletteras, istället för att nytillverkas, med några bräder i nedkant för att på det sättet öka säkerheten. Vässning av kvarnstenar utförs av hembygdsföreningen på kvarndagen. Krossbänkens huv nytillverkas med den gamla huven som mall. Huvets tak görs av falbrädor som tjärstryks. I övrigt görs inga åtgärder på sågen. På mötet fanns det önskemål från hembygdsföreningen att någon från museet och byggnadshyttan kan delta vid evenemanget, Kvarnens dag, som planeras att ordnas kring kvarnens restaurering. Nedtecknat av Pär Malmros Länsmuseet på Gotland 2007

29

Restaureringsrapport för bulhusflygel fastigheten Gotland, Lummelunda Nygranne 1:25

Restaureringsrapport för bulhusflygel fastigheten Gotland, Lummelunda Nygranne 1:25 avdelningen för kulturmiljövård Länsstyrelsen Gotlands län Kulturmiljö visby 2007-12-13 dnr: AD2007-0392 handläggare: Pär Malmros Kopia till: Fastighetsägaren Länsmuseet på Gotland ATA Restaureringsrapport

Läs mer

Sörby kvarn, Hallsberg

Sörby kvarn, Hallsberg Sörby kvarn, Hallsberg Restaurering av kvarnbyggnad, vattenhjul, mm., 2002 och 2004 Hallsbergs sn och kn, Närke Kulturmiljövård Linda Gustafsson 2006 Antikvarisk rapport Beskrivning Sörby kvarn är uppförd

Läs mer

Österängs ångsåg. Forshems socken, Götene kommun. Reparation av bärande delar i takkonstruktionen

Österängs ångsåg. Forshems socken, Götene kommun. Reparation av bärande delar i takkonstruktionen Österängs ångsåg Forshems socken, Götene kommun Reparation av bärande delar i takkonstruktionen Antikvarisk slutbesiktningsrapport och fotodokumentation Uppdragsverksamheten 2006:10 Handläggare: Hans Hellman

Läs mer

Lindgården Lasarettet Medevi brunn

Lindgården Lasarettet Medevi brunn Rapport 2012:208 Antikvarisk medverkan Lindgården Lasarettet Medevi brunn Medevi brunn 2:1 Västra Ny socken Motala kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Restaureringsrapport för fastigheten Gotland, Klinte Värsände 1:12

Restaureringsrapport för fastigheten Gotland, Klinte Värsände 1:12 avdelningen för kulturmiljövård Länsstyrelsen Gotlands län Kulturmiljö visby 2008-12-12 dnr: AD2008-0461 handläggare: Pär Malmros Kopia till: Fastighetsägaren Länsmuseet på Gotland ATA Restaureringsrapport

Läs mer

Hov Skräddaregård Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:205. Antikvarisk rapport. Hovs socken Vadstena kommun Östergötlands län

Hov Skräddaregård Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:205. Antikvarisk rapport. Hovs socken Vadstena kommun Östergötlands län Rapport 2012:205 Antikvarisk rapport Hov Skräddaregård Hovs socken Vadstena kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR ARKEOLOGI OCH BYGGNADSVÅRD Hov

Läs mer

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län

Vita Magasinet. Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada. Antikvarisk medverkan. Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B4 Vita Magasinet Återställande av bjälklag och renovering av fuktskada Antikvarisk medverkan Andra sidan 1:63 Sura socken Västmanlands län Lisa Skanser

Läs mer

Bergshamra kvarn. Albin Uller Rapport 2011:42

Bergshamra kvarn. Albin Uller Rapport 2011:42 Bergshamra kvarn Antikvarisk medverkan vid renovering av kvarnbyggnad med kvarnkammare, Länna hembygdsförening, Länna socken, Norrtälje kommun, Uppland Albin Uller Rapport 2011:42 2 Bergshamra kvarn Antikvarisk

Läs mer

Klockstapel vid Funbo kyrka

Klockstapel vid Funbo kyrka 2008:13 ANTIKVARISK KONTROLLRAPPORT Klockstapel vid Funbo kyrka RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VID FUNBO KYRKA, FUNBO SN, UPP- SALA KN Per Lundgren 2008 Omslagsfotografi: klockstapeln efter restaurering av

Läs mer

Våsbo fäbodar. MiGo:byggnadsvård. Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på. Kulturreservat

Våsbo fäbodar. MiGo:byggnadsvård. Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på. Kulturreservat Antikvarisk kontroll vid restaurering av byggnader på Våsbo fäbodar Kulturreservat Ovanåkers socken och kommun Lst dnr 435-6098-10 Mimmi Göllas 2011 Foto: Mimmi Göllas, MiGo Byggnadsvård där annat inte

Läs mer

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland.

Mattsgården. Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Mattsgården Genomgång och identifikation av akuta åtgärder på ekonomibyggnaderna på Mattsgården, Singö socken, Norrtälje kommun, Uppland. Andreas Lindblad Rapport 2007:27 2 Mattsgården Genomgång och identifikation

Läs mer

Krapperups gamla vattenmölla

Krapperups gamla vattenmölla Krapperups gamla vattenmölla På samma plats sedan 1629 Åtminstone sedan 1629, troligen ännu längre, har det legat en vattenkvarn i byn Vattenmöllan. Byn som fått sitt namn efter kvarnen ligger på Kullahalvön

Läs mer

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera:

Uppdraget från planavdelningen var utföra en byggteknisk bedömning och konstatera: Strömstads Kommun 2014-10-03 Planavdelningen 452 80 Strömstad Utlåtande över Rosa huset På uppdrag av Planavdelningen genom AB Strömstadbyggen har 2014-10-02 en byggteknisk utredning utförts, deltagande

Läs mer

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36

Träskö Wäderqvarn. Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland. Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering, Träskö kvarn, Värmdö socken, Värmdö kommun, Uppland Gunilla Nilsson Rapport 2009:36 2 Träskö Wäderqvarn Antikvarisk medverkan vid restaurering,

Läs mer

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30

Odensala kyrka. Kersti Lilja Rapport 2004:30 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering av klockstapel, Odensala kyrka, Odensala socken, Sigtuna kommun, Uppland Kersti Lilja Rapport 2004:30 2 Odensala kyrka Antikvarisk kontroll vid restaurering

Läs mer

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT

Gården Grunnarp. O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l. D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp O m l ä g g n i n g a v t a k s a m t b y t e a v s y l l D e n n i s A x e l s s o n ANTIKVARISK MEDVERKAN - RAPPORT Gården Grunnarp, Varbergs kommun 2015:22 OMSLAG Vass till tak på Gården

Läs mer

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län.

Norrmanska gården. - rivning och nybyggnation av bardisk m m. Antikvarisk kontroll. Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2008:B32 Norrmanska gården - rivning och nybyggnation av bardisk m m Antikvarisk kontroll Garvaren 1 och 2 Sala socken Västmanlands län Norrmanska gården

Läs mer

Kyrkeby ladugård. Antikvarisk medverkan vid lagning av gavel och tak på ladugården

Kyrkeby ladugård. Antikvarisk medverkan vid lagning av gavel och tak på ladugården Kyrkeby ladugård Antikvarisk medverkan vid lagning av gavel och tak på ladugården Vissefjärda Kyrkeby 4:1, Vissefjärda socken, Emmaboda kommun, Kalmar län, Småland Ulrika Haraldsson Kalmar läns museum

Läs mer

Mariakyrkan i Båstad Omläggning av torngolv

Mariakyrkan i Båstad Omläggning av torngolv 2017:09 Mariakyrkan i Båstad Omläggning av torngolv Antikvarisk medverkan 2016-2017 Åsa Eriksson Green Kristianstad Box 134, Stora Torg 291 22 Kristianstad Tel 044 13 58 00 vx, Fax 044 21 49 02 Lund Tomegapsgatan

Läs mer

Magnus Björnum, Alviksvägen 117, Bromma :-. Totalkostnaden är beräknad till :-. Beslut , dnr

Magnus Björnum, Alviksvägen 117, Bromma :-. Totalkostnaden är beräknad till :-. Beslut , dnr 2 Liljeholmens herrgård som fram till 1600-talets mitt hette Ringshult, består av en huvudbyggnad från 1700-talet med en äldre flygelbyggnad som kan vara den gamla huvudbyggnaden från 1600-talet. I båda

Läs mer

Järnvägsstationen i Kopparberg

Järnvägsstationen i Kopparberg Järnvägsstationen i Kopparberg Herrhagen 1:33, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:26 2 Innehållsförteckning

Läs mer

Byggnadsantikvarisk slutrapport Byggnadsvård på drängstugan och ladugårdslängan Rismyrliden 1:2, Skellefteå kommun Västerbottens län

Byggnadsantikvarisk slutrapport Byggnadsvård på drängstugan och ladugårdslängan Rismyrliden 1:2, Skellefteå kommun Västerbottens län Ske mus dnr 114/2007 Lst dnr 434-1835-2007 Byggnadsantikvarisk slutrapport Byggnadsvård på drängstugan och ladugårdslängan Rismyrliden 1:2, Skellefteå kommun Västerbottens län Skellefteå museum 2008 Pernilla

Läs mer

Smedja och jordkällare i Österbo

Smedja och jordkällare i Österbo Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2013:B12 Smedja och jordkällare i Österbo Restaureringsåtgärder inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Möklinta-Österbo

Läs mer

B U R Å S K V A R N Fastigheten Glöskär 1:8 Torsby socken, Kungälvs kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt

B U R Å S K V A R N Fastigheten Glöskär 1:8 Torsby socken, Kungälvs kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Utvändiga reparationer på B U R Å S K V A R N Fastigheten Glöskär 1:8 Torsby socken, Kungälvs kommun B O H U S L Ä N S M U S E U M Rapport 2002:26

Läs mer

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne

LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne LINDHOVS KUNGSGÅRD Rapport över renovering av byggnadsminne Britt-Marie Lennartsson RENOVERING AV FASAD Lindhovs kungsgård, Lindhov 1:1,Lindberga socken, Varbergs kommun 2014:22 OMSLAGSBILD K 2014-72 FOTO

Läs mer

Smedja på Nyhyttan 2:1

Smedja på Nyhyttan 2:1 Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2012:B25 Smedja på Nyhyttan 2:1 Färdigställande av byte av yttertak inom ramen för Länsstyrelsens projekt Utvald miljö Antikvarisk medverkan Nyhyttan 2:1

Läs mer

~t1 """ HAflCJ?Ö SiJ?ÖJlJlAJ? --- IV I-- 1994: 15 Handling rörande antikvarisk kontroll för byggnader vid Haverö strömmar Haverö socken Ange kommun

~t1  HAflCJ?Ö SiJ?ÖJlJlAJ? --- IV I-- 1994: 15 Handling rörande antikvarisk kontroll för byggnader vid Haverö strömmar Haverö socken Ange kommun HAflCJ?Ö SiJ?ÖJlJlAJ? "/.. '/ ~ """ '/'" '/" ~ '// ~ ~ ~ "/ "-2 /" '/ r "-2 " "/, '-= "/Q ~ 'i " " ~~ r- - ~ l' --- IV I-- I--- I-- - - r-- -. r-- - r-- r-- - - - - - ~t1 I l I I ' tp ~ 1994: 15 Handling

Läs mer

Prästtorp 1:1 Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:210. Antikvarisk medverkan. Strå socken Vadstena kommun Östergötlands län

Prästtorp 1:1 Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Rapport 2012:210. Antikvarisk medverkan. Strå socken Vadstena kommun Östergötlands län Rapport 2012:210 Antikvarisk medverkan Prästtorp 1:1 Strå socken Vadstena kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR ARKEOLOGI OCH BYGGNADSVÅRD Prästtorp

Läs mer

Lohärads klockstapel

Lohärads klockstapel Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering, Lohärads klockstapel, Lohärad socken, Norrtälje kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:24 Lohärads klockstapel Antikvarisk kontroll vid renovering,

Läs mer

Restaurering av överloppsbyggnad. Mål för åtgärderna. Natur- och kulturmiljövärden

Restaurering av överloppsbyggnad. Mål för åtgärderna. Natur- och kulturmiljövärden Restaurering av överloppsbyggnad Projektplan 2009-06-10/Slutbesiktningsprotoll 2009-11-13 Antikvarie Per Lundgren 018-16 91 33/070-226 45 47 per.lundgren@upplandsmuseet.se Sökande Namn Sonny Pettersson

Läs mer

Upprustning av byggnader i Råsjö by

Upprustning av byggnader i Råsjö by Upprustning av byggnader i Råsjö by Borgsjö socken, Ånge kommun Länsmuseet Västernorrland Kulturmiljöavdelningens rapport nr. 2004:05 Anette Lund INLEDNING Under hösten 2003 genomfördes upprustningsåtgärder

Läs mer

F d Tingshuset, Kopparberg

F d Tingshuset, Kopparberg F d Tingshuset, Kopparberg Kyrkvreten 4, Kopparberg, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Omläggning av spån på fasader 2010 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:20 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Restaurering av gårdsport

Restaurering av gårdsport Dokumentationsrapport Restaurering av gårdsport Gotlands län Visby Södra Slottsgränd 1 Peter d Agnan C.H.A.B -Centrum för Historisk Arkeologi & Byggnadsvård är ett antikvariskt kunskapsföretag i kulturmiljöbranschen

Läs mer

Österängs ångsåg Antikvarisk renovering

Österängs ångsåg Antikvarisk renovering Österängs ångsåg Antikvarisk renovering Rapport 2008-12-31 Byte delar av syll och golvbjälkar till sågvind, Skadeinventering av golv på sågvind samt delar av syll, bottenstock och delar av stolpverk. Planerade

Läs mer

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN

MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN RAPPORT 2014:206 ANTIKVARISK MEDVERKAN MALMEN HUS 19 MALMSLÄTT KÄRNA SOCKEN LINKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN MARIE HAGSTEN Malmen Hus 19 Innehåll Bakgrund...............................................................4

Läs mer

Storgruvetorpet, Pershyttan

Storgruvetorpet, Pershyttan Storgruvetorpet, Pershyttan Gamla Pershyttan 3:67, Nora socken och kommun, Västmanland Restaureringsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:16 Innehållsförteckning Inledning 3 Översiktlig

Läs mer

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen.

Esplunda hönshus. Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård Antikvarisk rapport Charlott Hansen. Esplunda hönshus Rinkaby socken, Örebro kommun, Närke Restaurering av det f.d. hönshuset vid Esplunda herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:5 Översiktlig beskrivning 2005-11-29

Läs mer

Jordkällaren vid Hammarby herrgård

Jordkällaren vid Hammarby herrgård Jordkällaren vid Hammarby herrgård Södra Husby 1:41, Nora socken och kommun, Västmanland Renovering av jordkällaren 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2008:1 INLEDNING... 3 Översiktlig beskrivning...

Läs mer

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke

Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Klockstapeln vid Dylta Bruk Axbergs socken, Örebro kommun, Närke Ommålning av klockstapeln vid Dylta Bruks herrgård 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:12 2005-12-09 Översiktlig beskrivning

Läs mer

THE COUNTY MUSEUM OF GOTLAND, SWEDEN Kulturmiljövård. Arbetsbeskrivning Halla Tule 1:8

THE COUNTY MUSEUM OF GOTLAND, SWEDEN Kulturmiljövård. Arbetsbeskrivning Halla Tule 1:8 LÄNSMUSEET PÅ GOTLAND THE COUNTY MUSEUM OF GOTLAND, SWEDEN Kulturmiljövård Dnr 2006-0529 Visby 2006-10-25 M och I Lindqvists stiftelse Att: Egon Lindström Högbro 620 23 Romakloster Arbetsbeskrivning Halla

Läs mer

Smedjan vid Siggebohyttans bergsmansgård

Smedjan vid Siggebohyttans bergsmansgård Smedjan vid Siggebohyttans bergsmansgård Linde socken, Lindesbergs kommun, Västmanland, Örebro län. Brädfodring samt lagning av grund 2011-2012 Örjan Hedhman Charlott Torgén Rapport 2012:09 Engelbrektsgatan

Läs mer

P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N

P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt P E T T E R S C H W E N S A S K W Ä R N Upprustning av väderkvarnen på Lilla Askerön 2:6 Valla socken, Tjörns kommun B O H U S L Ä N S M U S E

Läs mer

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland

Granbomsstugan. Byte av fasadpanel 2007. Örebro läns museum Rapport 2010:23. Charlott Torgén. Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Granbomsstugan Frövi 9:1, Näsby socken, Lindesbergs kommun, Västmanland Byte av fasadpanel 2007 Charlott Torgén Örebro läns museum Rapport 2010:23 INLEDNING... 3 ADMINISTRATIVA UPPGIFTER... 3 BYGGNADSBESKRIVNING...

Läs mer

Laxbrogatan 7, Sternerska huset

Laxbrogatan 7, Sternerska huset Laxbrogatan 7, Sternerska huset Kopparberg 1:9, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Restaurering av fönster och dörr, år 2006-2007 Charlott Hansen Mia Jungskär Örebro läns museum Rapport

Läs mer

ÅKRABERGS LADUGÅRD Renovering av byggnadsminne

ÅKRABERGS LADUGÅRD Renovering av byggnadsminne ÅKRABERGS LADUGÅRD Renovering av byggnadsminne Dennis Axelsson Dokumentation av en byggnadsrenovering Åkrabergs ladugård, Åkraberg 1:12, Värö socken, Varbergs kommun 2013:26 OMSLAGSBILD Filmnr 2013-30-1

Läs mer

Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland

Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland Grapes bro Antikvarisk medverkan vid restaurering av träbro Fredriksborg 4:2, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland Richard Edlund Kalmar läns museum Byggnadsantikvarisk rapport september

Läs mer

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm

STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm STAFFENS HEMBYGDSGÅRD Kulturhistorisk dokumentation, renovering av tak mm Britt-Marie Lennartsson RAPPORT ÖVER RENOVERING Olofsbo hembygdsgård, Olofsbo 4:34, Stafsinge socken, Falkenbergs kommun 2016:15

Läs mer

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland.

Bergs kyrka. Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster. Antikvarisk kontroll. Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:65 Bergs kyrka Underhållsåtgärder på klockstapel och fönster Antikvarisk kontroll Bergs prästgård 2:1 Bergs socken Västmanland Helén Sjökvist Bergs kyrka Underhållsåtgärder

Läs mer

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Hammarbystugan Rapport 2014:15. Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening. Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Hammarbystugan Rapport 2014:15 Åtgärdsförslag inför restaurering av Hammarbystugan, Erikskulle, Söderbykarls fornminnes- och hembygdsförening.

Läs mer

VATTENVERKET VID ERSK-MATS

VATTENVERKET VID ERSK-MATS Rapport Länsmuseet Gävleborg 2015:18 VATTENVERKET VID ERSK-MATS Antikvarisk medverkan vid renovering Lindsjön 1:13 Hassela socken Nordanstigs kommun Gävleborgs län 2010 2011 Daniel Olsson Slutrapport Lst.

Läs mer

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32

Nämdö kyrka. Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland. Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö socken, Värmdö kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2007:32 Nämdö kyrka Antikvarisk kontroll vid ommålning, Nämdö kyrka, Nämdö

Läs mer

Bölaryds såg. Antikvarisk medverkan. Reparation av rötskador i golv och tak. Villstads socken i Gislaveds kommun Jönköpings län

Bölaryds såg. Antikvarisk medverkan. Reparation av rötskador i golv och tak. Villstads socken i Gislaveds kommun Jönköpings län Antikvarisk medverkan Bölaryds såg Reparation av rötskador i golv och tak Villstads socken i Gislaveds kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:13 Britt-Marie Börjesgård Antikvarisk

Läs mer

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation

Datum. Besiktningsdatum Fotodokumentation Datum Rådgivningsprotokoll 2016-06-03 Dnr 2490 /310 Byggnadsantikvarie Ulrika Olsson 026-65 56 34 ulrika.olsson@xlm.se Besiktningsdatum 2016-06-01 Fotodokumentation 2016-06-01 Forsbacka 20:9 Forsbacka

Läs mer

Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan,

Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan, Uthuslänga längs Väderkvarnsgatan, Kv Uttern 2-4 Askersunds stad, Askersunds kommun, Närke Takarbeten 2010 Charlott Torgén Rapport 2011:18 Engelbrektsgatan 3 Box 314, 701 46 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se

Läs mer

Kulturreservatet Öna Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Antikvarisk medverkan. Rapport 2013:207

Kulturreservatet Öna Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M. Antikvarisk medverkan. Rapport 2013:207 Rapport 2013:207 Antikvarisk medverkan Kulturreservatet Öna Öna 1:3 och 1:5 Nykils socken Linköpings kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN FÖR ARKEOLOGI

Läs mer

IlA rffj?ö SJ'J?ÖJlJlA/?

IlA rffj?ö SJ'J?ÖJlJlA/? IlA rffj?ö SJ'J?ÖJlJlA/? 1994: 15 Handling rörande antikvarisk kontroll för byggnader vid Haverö strömmar Haverö socken Ange kommun REFERENSEXEMPLAR HA VERÖ STRÖMMAR Dnr: 232-93 Kommun: Ånge Socken: Haverö

Läs mer

Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt.

Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt. Rapport från antikvarisk kontroll av byggnadsvårdsprojekt Arbeten på Simsons Prästgård Käringön 1:1 Käringön socken, Orust kommun BOHUSLÄNS MUSEUM Rapport 2002:34 Stefan Ädel Bohusläns museum rapport 2002:34

Läs mer

Näs 1:8, Ingatorps socken

Näs 1:8, Ingatorps socken Antikvarisk medverkan Näs 1:8, Ingatorps socken Restaurering av bodbyggnad och stallbyggnad på Näs 1:8 Ingatorps socken i Eksjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2013:9

Läs mer

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg

Konstbacken. Målningsarbeten Örebro läns museum Rapport 2008:25. Charlott Torgén Charlotta Hagberg Konstbacken Konstbacken östra 17, Ljusnarsbergs socken och kommun, Västmanland Målningsarbeten 2008-2009 Charlott Torgén Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2008:25 2 Innehållsförteckning INLEDNING...4

Läs mer

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna

BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna BOSGÅRDSFALLET Renovering av en av dammvallarna Britt-Marie Lennartsson Renovering av dammvall, ett projekt inom Vårda Vattendragens Kulturarv Bosgårdsfallet, Bosgård 1:15, Torups socken, Hylte kommun

Läs mer

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland.

Ställdalsgård, hus 4. Renovering av hus 4, år Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland. Ställdalsgård, hus 4 Ställdalen 1:2, Ljusnarsbergs socken, Ljusnarsbergs kommun, Västmanland Renovering av hus 4, år 2005-2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:31 Översiktlig beskrivning

Läs mer

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se

Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Stockholms läns museums rapporter finns i pdf: www.stockholmslansmuseum.se Wira bruk Rapport 2014:38 Antikvarisk medverkan vid omläggning av tak på stora smedjan vid byggnadsminnet Wira bruk. Roslags-Kulla

Läs mer

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping

Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kungsstugan och Borgarhuset i Wadköping Kv Bofinken 13, Nikolai församling, Örebro, Örebro kommun, Närke Målningsarbeten 2009 Anna Rodin Örebro läns museum Rapport 2010:5 Innehållsförteckning Inledning

Läs mer

Villa Vera, Ronneby brunn

Villa Vera, Ronneby brunn 2006:29 Villa Vera, Ronneby brunn Byggnadsminne nr 72 Slutrapport, antikvarisk kontroll Exteriör renovering Rapport, år och nr: 2006:29 Rapportnamn: Villa Vera, Ronneby Brunn Byggnadsminne nr 72. Slutrapport,

Läs mer

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM

ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM ÖRNEN 20 BASTU 3-RUM 20 KVM MONTERINGSANVISNING Plint & Syll ritning Örnen 20 5400 x 3700 Ca 100 mm Fritt 5385 2060 1827,5 1977,5 3655 Måtten avser utvändigt syllram med centrum på mitten samt ev. mellanvägg

Läs mer

Pershyttan. Restaurering av vattenhjulet Antikvarisk rapport Charlott Hansen. Rapport 2005:15. Nora socken, Nora kommun, Västmanland

Pershyttan. Restaurering av vattenhjulet Antikvarisk rapport Charlott Hansen. Rapport 2005:15. Nora socken, Nora kommun, Västmanland Pershyttan Nora socken, Nora kommun, Västmanland Restaurering av vattenhjulet 2005 Antikvarisk rapport Charlott Hansen Rapport 2005:15 2005-12-15 Översiktlig beskrivning Pershyttan utgör ett område av

Läs mer

Stora Nyckelviken. Antikvarisk kontroll vid restaurering av spegeldammen, Stora Nyckelviken, Nacka socken, Nacka kommun, Södermanland

Stora Nyckelviken. Antikvarisk kontroll vid restaurering av spegeldammen, Stora Nyckelviken, Nacka socken, Nacka kommun, Södermanland Stora Nyckelviken Antikvarisk kontroll vid restaurering av spegeldammen, Stora Nyckelviken, Nacka socken, Nacka kommun, Södermanland Lisa Sundström Rapport 2006:18 Stora Nyckelviken Antikvarisk kontroll

Läs mer

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg

Skintebo. Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 790553 Skintebo Rapport angående status för förrådsbyggnader P1 samt P2. Göteborg 2017-06-02 TELLSTEDT I GÖTEBORG AB Varbergsgatan 12A, 412 65 Göteborg Tel 010-516 00 00 www.tellstedt.se Org nr 55 64 54-0861

Läs mer

Mörkö kyrka. Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län.

Mörkö kyrka. Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län. Mörkö kyrka Antikvarisk medverkan vid avfärgning av fasader, Mörkö kyrka, Mörkö socken, Södertälje kommun, Södermanland, Stockholms län. Rapport 2011:47 Albin Uller Mörkö kyrka Antikvarisk medverkan vid

Läs mer

Svartå hammarsmedjedja

Svartå hammarsmedjedja Svartå hammarsmedjedja Svartå 1:194, Nysunds socken, Degerfors kommun, Närke Renovering av fönster och dörrar, år 2006 Charlott Hansen Örebro läns museum Rapport 2006:29 Översiktlig beskrivning Svartå

Läs mer

STYBBERSMARKS SKVALTKVARN

STYBBERSMARKS SKVALTKVARN 1 STYBBERSMARKS SKVALTKVARN Arnäs hembygdsförening restaurerar rötskadat timmer och golv Hjälta 2:8, Örnsköldsviks kommun Dokumentationsavdelningen. Rapport nr 2011:19 Bodil Mascher 2 Innehåll: Sid. Inledning

Läs mer

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A.

H3 - Strandbacken. Bild nr 7. Del av vykort från sekelskiftet 1900. Fotopunkt A. 5.3 H3 - Strandbacken På fastlandssidan vid sundets norra del är tomterna mindre på grund av att berget ligger närmare inpå strandlinjen. Husen klättrar upp efter bergskanten. Av den äldre bebyggelsen

Läs mer

Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby

Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby Kulturreservatet Pershyttans bergsmansby Nora socken och kommun, Västmanland Underhållsarbeten 2011 (april2012) Örjan Hedhman Rapport 2012:06 Engelbrektsgatan 3 702 12 ÖREBRO Tel. 019-602 87 00 www.olm.se

Läs mer

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland.

Sala sockenkyrka. Omläggning av spåntak. Antikvarisk rapport. Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland. Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:15 Sala sockenkyrka Omläggning av spåntak Antikvarisk rapport Sala klockargård 1:2 Sala landsförsamling Västmanland Helén Sjökvist Sala sockenkyrka Omläggning av

Läs mer

Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE

Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE Långanskogen Ryggning av stråtak samt återskapande av mellanvägg Britt-Marie Lennartsson ANTIKVARISK MEDVERKAN VID BIDRAGSBERÄTTIGADE ARBETEN SAMT ÄNDRING AV BYGGNADSMINNE Långanskogen, Ästad 1:17, Sibbarps

Läs mer

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling

Oxie kyrka. Antikvarisk kontroll. Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län. Nytt läktarräcke. Jörgen Kling Antikvarisk kontroll Oxie kyrka Nytt läktarräcke Oxie församling, Oxie socken i Malmö kommun Skåne län Malmö Kulturmiljö Enheten för Kulturmiljövård Rapport 2008:004 Jörgen Kling Malmö Kulturmiljö Box

Läs mer

S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN

S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN 2015:213 ANTIKVARISK MEDVERKAN S:T ANNA KYRKOGÅRD REPARATION AV KYRKOGÅRDSMUR S:T ANNA KYRKOGÅRD S:T ANNA SOCKEN SÖDERKÖPINGS KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning

Läs mer

Friggeboden Gotland. Gotland. www.15kvm.eu. 1:6 Perspektiv. Perspektiv Konstruktion. Bjälklag Väggregling. Michael Wigerkrans / Sten Jensen

Friggeboden Gotland. Gotland. www.15kvm.eu. 1:6 Perspektiv. Perspektiv Konstruktion. Bjälklag Väggregling. Michael Wigerkrans / Sten Jensen Friggeboden 1:6 Perspektiv 1:6 2:6 3:6 4:6 5:6 6:6 Perspektiv Konstruktion Plan Bjälklag Väggregling Detalj Takplåt Tak, skiva eller slätspont Takbjälke 170 x 45 Golv: råspont 23x95 Golvbjälkar: 120x45

Läs mer

Åtgärder på Eriksbergs kvarn

Åtgärder på Eriksbergs kvarn Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2016:B1 Åtgärder på Eriksbergs kvarn Omläggning av tak, lagning av tak i kvarnkammare samt fönster Antikvarisk medverkan Fröänge 3:6 Västra Skedvi socken

Läs mer

VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK RAPPORT 2014:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN VETA KYRKA RENOVERING AV KLOCKSTAPEL VETA KYRKA VETA SOCKEN MJÖLBY KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK Veta kyrka Renovering av klockstapel Innehåll Bakgrund...............................................................4

Läs mer

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33

Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland. Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering, Görvälns slott, Järfälla socken, Järfälla kommun, Uppland Lisa Sundström Rapport 2004:33 Görvälns slott Antikvarisk kontroll vid fönsterrenovering,

Läs mer

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård

6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård 6.7 Ö7 Hamnekärret - Lössgård Hamnekärret är en dalgång som sträcker sig från Rödsvägen ner till Hamnebukten och Stora Stenar. Husen ligger längs med vägen och bergen med odlingsmark däremellan. Bebyggelsen

Läs mer

Monteringsanvisning Funkis 11

Monteringsanvisning Funkis 11 Monteringsanvisning Funkis 11 Vid frågor kan du ringa Stig Wikström VD/Säljare. Montering/Tekniska frågor. Telefon: 0910-78 17 80 Telefon: 0910-78 17 84 Stig@Botniastugan.se info@botniastugan.se Lycka

Läs mer

Ny textilförvaring i Harakers kyrka

Ny textilförvaring i Harakers kyrka Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2008:73 Ny textilförvaring i Harakers kyrka Antikvarisk kontroll Harakers prästgård 1:4 Harakers socken Västmanland Helén Sjökvist Innehållsförteckning Innehållsförteckning...

Läs mer

Polhemshjulet i Norberg

Polhemshjulet i Norberg Stiftelsen Kulturmiljövård Rapport 2012:21 Polhemshjulet i Norberg Byte av korgstång Antikvarisk rapport Kylsbo 3:16, Kylsbo 23:1, Norbergs by 7:13 Norbergs socken Norbergs kommun Västmanland Helén Sjökvist

Läs mer

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1

KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 KRAPPERUP, KONSTHALLEN KRAPPERUP 19:1 HÖGANÄS KOMMUN, SKÅNE LÄN ANTIKVARISK MEDVERKAN 2013 SKYLT TILL KONSTHALLEN RANBY TEXT & KULTURMILJÖ Innehåll Medverkande... 5 Objekt och administrativa uppgifter...

Läs mer

SKADERAPPORT SL IGELBODA STATIONSHUS NACKA KOMMUN PROJEKTNR 2014-06-28. v4/2014-07-04. Datum. Version/Revdatum. Uppdragsnr

SKADERAPPORT SL IGELBODA STATIONSHUS NACKA KOMMUN PROJEKTNR 2014-06-28. v4/2014-07-04. Datum. Version/Revdatum. Uppdragsnr Datum 2014-06-28 Version/Revdatum v4/2014-07-04 SL IGELBODA STATIONSHUS NACKA KOMMUN PROJEKTNR SKADERAPPORT Rapport 2.odt 2 av 7 FÖRUTSÄTTNINGAR Att inventera invändiga och utvändiga skador med avseende

Läs mer

Södra Sand Malexanders hembygdsgård

Södra Sand Malexanders hembygdsgård Rapport 2012:206 Antikvarisk medverkan Södra Sand Malexanders hembygdsgård Malexander 1:1 Malexanders socken Boxholms kommun Östergötlands län Marie Hagsten Ö S T E R G Ö T L A N D S M U S E U M AVDELNINGEN

Läs mer

Lundastugan Lunda 4:1, Kastlösa socken, Mörbylånga kommun, Öland Antikvarisk kontroll vid lagning av torvtak m.m.

Lundastugan Lunda 4:1, Kastlösa socken, Mörbylånga kommun, Öland Antikvarisk kontroll vid lagning av torvtak m.m. Lundastugan Lunda 4:1, Kastlösa socken, Mörbylånga kommun, Öland Antikvarisk kontroll vid lagning av torvtak m.m. Veronica Olofsson Kalmar läns museum Byggnadsantikvariska rapporter november 2007 KALMAR

Läs mer

Byggnadsantikvarisk slutrapport Upprustning av fårhus Rismyrliden Skellefteå kommun, Västerbottens län Skellefteå museum 2007 Pernilla Lindström

Byggnadsantikvarisk slutrapport Upprustning av fårhus Rismyrliden Skellefteå kommun, Västerbottens län Skellefteå museum 2007 Pernilla Lindström Ske mus dnr 196/2004 Lst dnr 434-2397-2004 Byggnadsantikvarisk slutrapport Upprustning av fårhus Rismyrliden Skellefteå kommun, Västerbottens län Skellefteå museum 2007 Pernilla Lindström Innehållsförteckning

Läs mer

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum

Arby kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel. Kalmar läns museum Arby kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av spån på Arby kyrka och klockstapel Arby kyrka, Arby socken, Kalmar kommun, Kalmar län, Småland, Södermöre pastorat, Växjö stift Ellen Olsson Kalmar läns museum

Läs mer

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915.

Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Från RAÄ. Lau kyrkas södra stiglucka. Foto: Einar Erici 1915. Denna stiglucka leder från stora landsvägen in till Lau kyrka. Stigluckan är inte medeltida, men står ungefär på samma plats som den medeltida

Läs mer

Loge i Tuna. Restaurering inom ramen för Länsstyrelsens stöd till utvald miljö. Antikvarisk rapport. Dingtuna Tuna 1:7 Dingtuna socken Västmanland

Loge i Tuna. Restaurering inom ramen för Länsstyrelsens stöd till utvald miljö. Antikvarisk rapport. Dingtuna Tuna 1:7 Dingtuna socken Västmanland Kulturmiljövård Mälardalen Rapport 2011:7 Loge i Tuna Restaurering inom ramen för Länsstyrelsens stöd till utvald miljö Antikvarisk rapport Dingtuna Tuna 1:7 Dingtuna socken Västmanland Helén Sjökvist

Läs mer

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK

2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2015:208 ANTIKVARISK MEDVERKAN KISA GRAVKAPELL FASADRENOVERING KISA GRAVKAPELL KISA KINDA KOMMUN ÖSTERGÖTLANDS LÄN ANITA LÖFGREN EK 2 Bakgrund Basfakta om objektet Beskrivning och historik Kyrkan och den

Läs mer

Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2

Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2 Antikvarisk medverkan Aschanska gården Restaurering av papptak i Aschanska gården, Guldsmeden 2 Eksjö stad i Eksjö kommun Jönköpings län JÖNKÖPINGS LÄNS MUSEUM Byggnadsvårdsrapport 2012:26 Anders Franzén

Läs mer

Kungsgården 3. Upptagning av port i sophus. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län.

Kungsgården 3. Upptagning av port i sophus. Antikvarisk medverkan. Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län. Västmanlands läns museum Kulturmiljö Rapport B 2014:B4 Kungsgården 3 Upptagning av port i sophus Antikvarisk medverkan Kungsgården 3 Arboga stadsförsamling Västmanlands län Fredrik Ehlton Kungsgården

Läs mer

Café Guldkringlan, Saxinska gården

Café Guldkringlan, Saxinska gården Café Guldkringlan, Saxinska gården Grythyttan 6:258, Grythyttans socken, Hällefors kommun, Västmanland Uppförande av handikappramp, 2008-2009 Charlotta Hagberg Örebro läns museum Rapport 2009:22 2 Inledning

Läs mer

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation

UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation UTHUS PÅ ÖSTERTULL Rivningsdokumentation Britt-Marie Lennartsson DOKUMENTATION INFÖR RIVNING Östertull, Lagaholm 2:8, Laholms stadsförsamling, Laholms kommun 2013:38 Dokumentation inför rivning, uthus

Läs mer

Spelhuset vid Åkergruvan

Spelhuset vid Åkergruvan Spelhuset vid Åkergruvan Gamla Pershyttan 4:19, Nora socken, Västmanland, Örebro län Antikvarisk kontrollrapport Kulturmiljö 2005 2 INNEHÅLLSFÖRTECKNING INLEDNING...4 BYGGNADSBESKRIVNING...4 LÄGET FÖRE

Läs mer

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan

Mörlunda kyrka. Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka Antikvarisk medverkan vid byte av dagvattenledning norr om kyrkan Mörlunda kyrka, Mörlunda socken, Hultsfreds kommun, Kalmar län, Småland, Mörlunda-Tveta församling, Linköpings stift Ellen

Läs mer